Seneste nyt

Lektor: Vaccinationstilslutningen de næste 2-4 uger bliver afgørende for, hvordan vi klarer efteråret

Overblik

 1. Lektor: Vaccinationstilslutningen de næste 2-4 uger bliver afgørende for, hvordan vi klarer efteråret

  Rettelse: I en tidligere version af artiklen fremgik det, at Viggo Andreasen er lektor i matematisk epidemiologi. Det er en fejl, hans korrekte titel er lektor ved Institut for Naturvidenskab og Miljø, hvor han blandt andet forsker i matematisk epidemiologi.

  De næste ugers vaccinationsindsats bliver afgørende, hvis vi skal undgå en situation, hvor vi i efteråret bliver nødt til igen at indføre restriktioner.

  Det mener Viggo Andreasen, der er lektor ved Institut for Naturvidenskab og Miljø, hvor han blandt andet forsker i matematisk epidemiologi.

  Det er særligt de unge, der i højere grad skal tage imod stikket.

  I fire af landets regioner er det nemlig kun omtrent en tredjedel af de unge mellem 12 og 15 år, der har taget imod invitationen til vaccination.

  Selvom mange af de 12 til 15-årige ikke har takket ja til den invitation, de modtog 14. juli, så vurderer Viggo Andreasen, at det går i en positiv retning.

  Men han understreger, at det er vigtigt, at vi hurtigt bliver færdige med vaccinationsprogrammet. Og gerne med en tilslutning på cirka 85 procent eller over.

 2. 26-årig mand død efter frontalt sammenstød med lastbil

  En 26-årig mand har mistet livet, efter at han tidligere i dag stødte frontalt med en lastbil. Ulykken skete på Hovedvej 15 mellem Ringkøbing og Videbæk i Vestjylland omkring klokken 11.40.

  Det fortæller vagtchef ved Midt- og Vestjyllands Politi Jesper Brøndum til Dagbladet Ringkøbing-Skjern.

  Føreren af lastbilen kom ikke alvorligt til skade.

  - Personbilen er kørt fra vest mod øst, hvor den ifølge lastbilchaufføren af uvisse årsager trækker over i hans vognbane, siger vagtchefen til avisen.

  Vejen er spærret i begge retninger, og den forventes åbnet igen cirka klokken 15.

 3. Syv ud af ti plejehjemsbeboere har fået tredje stik

  Mere end syv ud af ti plejehjemsbeboere i Danmark har nu fået et tredje stik med en coronavaccine.

  Det skriver sundhedsminister Magnus Heunicke på Twitter.

  Helt præcist har 72,9 procent af plejehjemsbeboerne taget mod et ekstra stik. Det svarer til 28.052 personer.

  Myndighederne begyndte for to uger siden at revaccinere plejehjemsbeboerne med et ekstra stik af coronavaccinerne.

 4. 382 nye coronasmittetilfælde det seneste døgn

  Der er det seneste døgn registreret 382 smittede med coronavirus. Det oplyser Statens Serum Institut i den daglige opdatering.

  Antallet af indlagte på hospitalerne er uændret på 87, mens to personer er døde med corona. Der er nu 17 personer indlagt på intensiv, mens 11 ligger i respirator.

  De nye smittetilfælde er fundet blandt 39.641 PCR-prøver, og det giver en positivprocent på 0,96.

 5. 20 nordsjællandske træer bukkede under for blæsevejret

  Nordsjællands Politi oplyser ifølge Ritzau fredag, at man har modtaget anmeldelser om flere end 20 væltede træer, som generede trafikken.

  Anmeldelserne kom ind fra eftermiddag og ud til sent på aftenen. Den første anmeldelse løb ind klokken 16.19, hvor et træ var væltet ind over Søborggårdsvej mellem Søborg og Gilleleje. Sidste melding om væltede træer blev modtaget klokken 22.31 og drejede sig om et træ, der var væltet hen over en vognbane på Helsingørmotorvejen ved Nivå.

  Ud over væltede træer modtog Nordsjællands Politi en melding om en væltet lygtepæl i Skibby i Hornsherred.

 6. Tidligere Nets-chef får ikke erstatning: Krævede 21,5 millioner kroner efter fyring

  En tidligere chef i Nets får ikke en erstatning på 21,5 millioner kroner, som hun ellers havde krævet.

  Det har Østre Landsret slået fast i dag, efter Retten i Glostrup tidligere var kommet frem til samme afgørelse.

  Hun blev afskediget i 2015. På det tidspunkt havde hun aktier i Nets som del af et såkaldt incitamentsprogram.

  De blev tilbagekøbt af Nets i forbindelse med afskedigelsen. i stedet fik hun 2,3 millioner kroner i fratrædelsesgodtgørelse.

  I september 2016 steg værdien af aktierne voldsomt. Havde hun stadig haft aktierne, havde de stået i cirka 20 millioner kroner.

  Hun hævder, at Nets-ledelsen var klar over udsigten til kurshoppet, da hun blev afskediget.

 7. Kina vil forbyde handel med kryptovaluta

  Kinas centralbank betegner alle overførsler med kryptovaluta som ulovlige og vil forbyde dem.

  Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Ifølge People Bank of China forstyrrer handel og spekulation i kryptovaluta den økonomiske orden og bruges til hvidvask af penge, bedrageri, pyramidespil og andre ulovlige aktiviteter.

  Kursen på en bitcoin er efter nyheden om et kinesisk forbud faldet med knap seks procent til 42.400 dollar. Det sker efter, at kursen det seneste år er omtrent firedoblet.

  Flere regioner i Kina har allerede forbudt udvikling af ny kryptovaluta, hvilket også kaldes mining, og som kræver enorm computerkraft og belaster CO2-udledningen.

 8. Norge ophæver næsten alle restriktioner fra i morgen

  Det norske samfund genåbnes lørdag klokken 16 efter lang tids restriktioner under pandemien.

  Det meddeler regeringen på et pressemøde i Oslo.

  - Nu kan vi så at sige leve, som vi gjorde før pandemien ramte os. Jeg tror dog ikke, at alt bliver som før. Jeg tror, at corona vil præge os resten af livet på godt og ondt, siger statsminister Erna Solberg.

  Reglen om at holde en meters afstand til andre personer ophæves, det samme gør restriktioner over for arrangementer og fester.

  Rejsende fra lande i kategorien orange skal ikke længere have pligt til at gå i karantæne.

 9. Taliban vil genindføre henrettelser og afhugning af hænder

  Mullah Nooruddin Turabi, der har ansvaret for Afghanistans fængsler, varsler en tilbagevenden til amputationer og henrettelser.

  Over for nyhedsbureauet AP kalder han afhugning af hænder "nødvendige af sikkerhedsårsager" med henvisning til, at det vil have en afskrækkende effekt.

  Til forskel fra tiden under Taliban-styret i 1990'erne er det dog ikke sikkert, at de ekstreme straffe vil blive gennemført i det offentlige rum.

  Dengang blev henrettelser udført på Kabuls sportsstadion eller på Eid Gah-moskeens område.

  Talibans metoder er blevet vidt og bredt kritiseret, men det påvirker tilsyneladende ikke Mullah Nooruddin Turabi.

  - Ingen skal fortælle os, hvordan vores lovgivning skal være, siger han ifølge BBC.

 10. Gymnasie laver alkoholtest på elever inden skolefest

  Når gymnasieeleverne på Stenhus Gymnasium i Holbæk i aften har taget festtøjet på og skal til fest på skolen, så bliver det uden for meget alkohol i blodet.

  De skal nemlig gennem en stof- og alkometerkontrol for at komme ind til festen, og er promillen 1 eller derover, så slutter festen tidligt.

  Rektor Per Farbøl siger, at man kun vil tjekke de elever, der ser mest fulde ud.

  - De fleste af vores elever har aldrig været til en Stenhusfest. Det er over halvandet år siden, at der har været fest, og nu står der potentielt 1200 elever, som skal til fest.

  - Så vil vi godt signalere, hvad en fest går ud på, og hvad vi forventer af dem.

 11. Derek Chauvin anker dommen for drabet på George Floyd

  Den tidligere betjent i USA Derek Chauvin blev i april dømt for drabet på George Floyd.

  Chauvin fik 22,5 års fængsel, men nu har han anket dommen, skriver Reuters.

  Videoen af Chauvin, der knælede på George Floyds nakke i mere end otte minutter, mens denne lå i håndjern, satte gang i en bølge af protester i USA og andre steder i verden - også i Danmark.

  Chauvin har ifølge Reuters fremlagt 14 forskellige punkter, som han mener har været problematiske i retssagen mod ham, og som danner grundlaget for hans appel.

 12. Forhandlinger, der skal skaffe flere pladser og ansatte i fængslerne i gang

  Der er ikke nok celler til et stigende antal indsatte – og så er der akut mangel på fængelsbetjente i landets fængsler. Det er nogle af de udfordringer, Folketingets partier står over for at skulle løse, når de i dag indleder forhandlinger om en aftale for Kriminalforsorgen for de næste fire år.

  Ifølge Fængselsforbundet er antallet af fængselsbetjente faldet otte år i træk, og forholdene for de ansatte er blevet forværret. Eksempelvis udsættes mange fængselsbetjente for fysisk og psykisk vold.

  Forud for forhandlingerne forslår DF og SF blandt andet, at der lejes fængselspladser i udlandet til nogle af de indsatte, mens Venstre ønsker markant højere straffe for vold mod ansatte i fængslerne.

 13. 18 tidligere kostskolebørn kræver millionerstatning fra staten

  De tidligere elever på den skandaleramte Havregården Kostskole i Gilleleje i Nordsjælland kræver 5,4 millioner kroner i erstatning fra staten.

  Det oplyser elevernes advokat, Mads Pramming, til Frihedsbrevet.

  Sagen om Havregården startede i efteråret, da DR i podcasten 'Kostskolen' kunne fortælle om omfattende svigt igennem flere år, hvor børn ned til 11 år var udsat for vold og overgreb.

  Samtidig blev det dokumenteret, hvordan nogle tilsynsmyndigheder ikke kendte til svigtet på skolen, mens andre myndigheder vidste, hvad der foregik, men ikke advarede om det.

  På baggrund af det rejser eleverne erstatningskravet til Socialtilsyn Hovedstaden, Arbejdstilsynet og Styrelsen for Undervisnings og Kvalitet under Børne- og Undervisningsministeriet.

 14. Fem klatrere er døde efter snestorm på Ruslands højeste bjerg

  Redningsaktionen foregik under ekstreme forhold på Elbrus i Rusland, der med sine 5.642 meter også bliver betragtet som Europas højeste bjerg. (Foto: handout © Ritzau Scanpix)

  Fem personer har mistet livet på bjerget Elbrus i den vestlige del af Kaukasus.

  Det oplyser russiske myndigheder ifølge nyhedsbureauet AFP.

  Gruppen på 19 klatrere havde sat sig for at nå toppen i en højde af 5.642 meter, da en af dem fik det dårligt og måtte vende om med en af de fire professionelle guider.

  Hun døde senere i armene på guiden.

  De resterende klatrere nåede toppen, men blev overrasket af en snestorm på vej ned i en højde af omkring 5.000 meter.

  Her frøs to af dem ihjel, mens to mistede bevidstheden og døde derefter.

  14 klatrere blev i sidste ende bragt i sikkerhed under en redningsoperation, der beskrives som yderst vanskelig med stærke vindstød, lav sigtbarhed og temperaturer under nulpunktet

 15. Minkavlere raser mod minister: 'Han har holdt os for nar'

  De danske minkavlere er rasende over, at fødevareminister Rasmus Prehn (S) ikke har bestilt den riskovurdering hos Statens Serum Institut, der skal være en del af beslutningsgrundlaget for minkerhvervets fremtid i Danmark.

  - Jeg er lamslået over den lemfældige måde, Rasmus Prehn behandler minkavlerne og de politiske partier på. Han og hans ministerium har holdt os alle for nar, siger Tage Pedersen, formand for Danske Minkavlere, i en pressemeddelelse.

  Indtil videre er det forbudt at holde mink i Danmark frem til 31. december. Det er uvist, hvad der herefter skal ske. De politiske partier har bedt Prehn om at få lavet en risikovurdering i forhold til sundhed for at kunne træffe en beslutning. Men det har han ikke gjort.

  Først i denne uge, efter DR Nyheder henvendte sig til ministeriet om sagen, har han bedt om en mundtlig opdatering af en tidligere risikovurdering.

  Rasmus Prehn kan ikke forklare, hvorfor SSI ikke er bleve bedt om at lave opdateringen.

  - Hvad der er årsagen til, at det først er i dag, de registrerer det, kan jeg ikke redegøre for. Jeg ved bare, at jeg har bedt om at få en opdateret risikovurdering, og det har jeg gjort fra den dag, hvor jeg fik det første spørgsmål, siger Prehn.

 16. Forsvarsminister Trine Bramsen skal forklare sig i sag om forsker

  Hvad er op og ned i sagen om forsker ved Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen?

  Det vil både Venstre og SF have svar på - henholdsvis ved et samråd med forsvarsministeren og via spørgsmål i Folketinget.

  Til Ritzau oplyser Venstres forsvarsordfører Lars Christian Lilleholt, at partiet har har kaldt Bramsen i samråd efter en artikel i den aktuelle udgave af Weekendavisen.

  - Vi har brug for at få afklaret, om det virkeligt kan være rigtigt, at Peter Viggo Jakobsen har fået begrænset sin mulighed for at udtale sig.

  Baseret på en række anonyme kilder skriver Weekendavisen, at det vakte forsvarsministerens vrede, da Peter Viggo Jakobsen 19. august udtalte sig kritisk om Pakistan, som har bistået Danmark med evakueringen fra Afghanistan.

  Efterfølgende skrev forsvarsmediet Olfi en artikel om, at forskeren var blevet fyret. Men historien blev kort efter trukket tilbage og dementeret.

  Nu skriver Weekendavisen så, at Peter Viggo Jakobsen 20. august blev indkaldt til et møde med Forsvarsakademiets dekan, Peter Dahl Thruelsen, hvor forskeren blev præsenteret for et ønske om, at han mindskede sin offentlige profil - eller fandt sig et andet job.

  Forsvarsministeriet afviser over for Weekendavisen, at ministeriet har foretaget sig noget i sagen.

 17. Helle Thorning-Schmidt udgiver bogen 'Blondinens betragtninger' om køn, feminisme og MeToo

  Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt udkommer om halvanden uge med bogen "Blondinens betragtninger", skriver Forlaget 28B i en pressemeddelelse.

  Bogen handler ifølge forlaget om køn, feminisme og MeToo. Her vil Thorning-Schmidt dele sine egne oplevelser og tanker om køn og ligestilling.

  - Når jeg hører folk sige, at vi da har ligestilling i Danmark, og at der ikke er mere at tale om, får jeg altid lyst til at spørge: Hvilken dag eller bare sådan cirka i hvilket år var det, at vi kom i mål, siger Helle Thorning-Schmidt i pressemeddelelsen.

  Bogen udkommer 4. oktober.

 18. Nordjylland blev ramt af vindstød tæt på orkanstyrke i går

  Med 29,9 meter i sekundet blev et område omkring Hjørring i Nordjylland i går ramt af vindstød tæt på orkanstyrke.

  Og ved Kalundborg målte man såkaldte middelvindhastigheder på 24,1 meter i sekundet, skriver DMI på Twitter.

  Blæsevejret var dog ikke nok til, at det kommer på DMI's liste over storme i Danmark.

  Det kræver, at mindst ti procent af Danmarks kystområder rammes af middelvindhastigheder på mellem 21 og 24,5 meter i sekundet - og det skete altså ikke i går.

  Det skete kun i mindre områder langs den jyske vestkyst og i det vestligste af Sjælland.

  DMI's kort over de højeste middelvindhastigheder i går. (© dmi)
 19. Evergrande misser betalingsfrist – usikkerhed på aktiemarkedet kan vare i ugevis

  I går udløb en rentebetalingsfrist på 83,5 millioner dollar for den konkurstruede, kinesiske ejendomsgigant Evergrande.

  Siden har ejendomsgiganten været tavs, og ingen ved endnu, om Evergrande vil og kan betale.

  Med den missede frist går Evergrande ind i en periode på 30 dage, hvor selskabet skal komme med en plan for, hvordan det vil afbetale.

  Lykkes Evergrande ikke med at lave en plan, og undlader den kinesiske regering at komme selskabet til undsætning, er investorer nervøse for, at det kan udløse en ny finanskrise.

  Ifølge den amerikanske avis Wall Street Journal er der ikke meget, der tyder på et regeringsindgreb.

  Tværtimod har centralregeringen i Beijing advaret lokale myndigheder om en "mulig storm med økonomiske og sociale konsekvenser."

 20. Brexit har udløst omfattende chauffør-mangel i Storbritannien: Nu lukker flere tankstationer

  Omkring 100.000 lastbilchauffører anslås i øjeblikket at mangle på de britiske veje ifølge transportbranchens organisation RHA.

  Det er kombinationen af Brexit og coronapandemien, der har skabt problemer for transportsektoren, hvor 25.000 udenlandske chauffører er rejst tilbage til det europæiske fastland.

  Ifølge BBC er en række BP- og Tesco-tankstationer nu løbet tør for benzin og diesel, fordi de ikke kan få leveret nye forsyninger.

  Regeringen afviser dog, at der er en generel mangel på brændstof, og man opfordrer briterne til at fortsætte med at tanke, som de plejer.

  RHA opfordrer regeringen til at lempe visumreglerne, men svaret fra Downing Street er, at man vil have arbejdsgiverne til at hyre chauffører inden for landets grænser.

 21. Udenrigsministeren får endnu en særlig rådgiver

  Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) får nu endnu en såkaldt særlig rådgiver - populært kaldet spindoktorer.

  Til posten har man ansat Lukas A. Lausen, der kommer fra et job i konsulenthuset Rud Pedersen, og som tidligere har arbejdet som rådgiver for netop Jeppe Kofod, da han sad i Europa-Parlamentet.

  - Lukas vil med sit skarpe blik for både pressehåndtering, inden- og udenrigspolitik og erfaring fra blandt andet Europa-Parlamentet være med til at sikre, at regeringens politiske ønsker og prioriteter føres ud i livet, skriver Kofod i en pressemeddelelse.

  Jeppe Kofod har i forvejen Ole Rydahl Svensson som særlig rådgiver.

 22. Indisk politi anholder 28 for gentagne gruppevoldtægter af 15-årig pige

  Politiet i Mumbai har foretaget omfattende anholdelser i forbindelse med en sag, hvor en 15-årig pige angiveligt blev massevoldtaget gentagne gange i en periode på ni måneder.

  Det skriver BBC.

  Mareridtet begyndte tilsyneladende, da pigens kæreste voldtog hende og filmede episoden.

  Sammen med sine venner skal han efterfølgende have brugt optagelsen til at presse pigen til at have sex.

  BBC citerer det lokale nyhedsmedie NDTV for, at pigen har opgivet 33 navne - hvoraf hun kender de fleste.

  Indiens problemer med voldtægter har vakt international bevågenhed siden Nirbhaya-sagen i 2012, hvor en 23-årige studerende døde af sine kvæstelser efter at være blevet voldtaget af seks mænd i en bus.

 23. Gaming-firmaer i Kina vil identificere mindreårige med ansigtsgenkendelse

  Over 200 virksomheder i den kinesiske spilindustri forpligter sig nu til at bekæmpe en stigende spilleafhængighed blandt unge, som regeringen i Beijing er stærkt bekymret for.

  Blandt andet agter virksomhederne, der tæller giganter som Tencent og NetEase, at bruge ansigtsgenkendelse til at identificere mindreårige.

  Det skriver Reuters.

  Den kinesiske myndighed NNPA strammede i sidste måned reglerne, som nu forbyder unge og børn under 18 år at spille computerspil i mere end tre timer om ugen.

  Virksomhederne forpligter sig samtidig til at slå ned på indhold, der forvansker historiske kendsgerninger eller medvirker til feminin adfærd hos drenge og mænd.

  For nylig gav kinesiske myndigheder desuden ordrer til at fjerne mænd med en "feminin stil og anden afvigende æstetik" fra kinesisk tv.

 24. Kinesiske banker fremviser krav til Evergrande i forsøg på at skabe ro

  En række kinesiske banker oplyser nu, hvor mange penge de har til gode hos den gældsramte ejendomsudvikler Evergrande, der fortsat skaber uro på finansmarkederne.

  Evergrande slæber rundt på en gæld på over 1.900 milliarder kroner, og bankerne fremlægger nu tallene for at sende et signal om, at de vil kunne klare det, hvis Evergrande misligholder sine forpligtelser.

  Det skriver nyhedsbureauet AP.

  En af Evergrandes største kreditorer er Zheshang Bank Co, der har oplyst, at Evergrande skylder banken 3,8 milliarder yuan, hvilket svarer til 3,7 milliarder kroner.

  - Den overordnede risiko er til at håndtere, skriver banken ifølge AP i et svar på en hjemmeside i tilknytning til aktiemarkedet i Shanghai.

 25. Mand stukket ned på Vesterbro i København: Er uden for livsfare, men vil ikke sige noget

  En 31-årig mand blev tidligt i morges stukket med en kniv på Vesterbro i København, oplyser Københavns Politi til Ritzau.

  Manden blev stukket i skulderen og låret, og blev efterfølgende kørt til Rigshospitalet. Han er nu uden for livsfare.

  Istedgade var i den forbindelse kortvarigt afspærret tidligere på morgenen, men er nu åbnet igen.

  Der er lige nu ingen anholdte i sagen, og det har ifølge politiet været svært at få ofret til at fortælle, hvad der er sket.

  Han var ifølge vagtchefen hos Københavns Politi "meget lidt meddelsom".

  Manden er i forvejen kendt af politiet.

 26. Vejret i dag: Fredag bliver rolig og mest grå

  Farverne i det meste af landet bliver som de var torsdag udover fjorden ved Aabenraa. (Foto: Roland Olsen)

  Der kommer til at være lidt eller nogen sol de fleste steder, men det ser ud til kun at være i starten af dagen, vi får det syn.

  Allerede fra formiddag begynder skyerne at trække ind over landet fra vest, og resten af dagen bliver således under en grå dyne af skyer.

  I eftermiddag kommer der få områder med regn, primært i Jylland. Temperaturen ligger mellem 14 og 18 grader og vinden er let til frisk fra vestlig retning i dag.

 27. Trump har råbt op om valgsvindel: Men ifølge hans eget partis undersøgelse blev Biden faktisk snydt en smule i Arizona

  Tidligere præsident Donald Trumps påstande om valgsvindel ved præsidentvalget i 2020 lider nu endnu et skud for boven.

  Der er således heller ingen tegn på svindel i forbindelse med valghandlingen i staten Arizonas største amt, Maricopa, der omfatter storbyen Phoenix.

  Det er ifølge The New York Times konklusionen på en længe ventet undersøgelse, som Trump-loyalister har presset på for at få gennemført, og som republikanerne har bestilt og betalt for.

  Her viser det sig endda, at den vindende præsidentkandidat, Demokraternes Joe Biden, fik 99 stemmer mere end registreret ved valget, mens Donald Trump fik 261 stemmer færre end registreret.

  Joe Biden vandt staten Arizona med omkring 10.500 stemmer, hvor Maricopa var udslagsgivende for sejren i staten.

 28. Uvished om rentebetaling udløser fald i Evergrande-aktie

  Den gældsramte kinesiske ejendomsudvikler Evergrandes aktie er foreløbig faldet med seks procent på børsen i Hongkong på grund af uvished om en rentebetaling, der forfaldt torsdag.

  Det skriver Reuters, som uden held har forsøgt at få en kommentar fra selskabet.

  Hvis Evergrande ikke har betalt de 83,5 millioner dollar, så har selskabet en frist på 30 dage til at få orden i sagerne.

  - Det mest sandsynlige resultat er, at virksomheden vil kontakte kreditorerne og forsøge at lave en plan for en omstrukturering, siger analytiker Jennifer James fra Janus Henderson Invest til Reuters.

  Finansmarkederne følger nøje med i situationen omkring Evergrande, der har opbygget en gæld på 305 milliarder dollar - svarende til mere end 1.900 milliarder kroner.

 29. Catalansk separatistleder anholdt i Italien

  Italiensk politi på Sardinien har anholdt den catalanske separatistleder Carles Puigdemont.

  Det bekræfter hans sekretariat ifølge The Guardian.

  Puigdemont blev anholdt, da han i sin egenskab af medlem af Europa-Parlamentet rejste fra Bruxelles i Belgien til Alghero for at deltage i en kulturfestival og for at mødes med Sardiniens regionale leder og ombudsmand.

  - I morgen skal han stilles for en dommer ved appeldomstolen i Sassari, som har bemyndigelse til at afgøre, om han skal løslades eller udleveres, meddeler Puigdemonts sekretariat.

  Spanien har krævet Puigdemont, der er tidligere præsident for regionen Catalonien, udleveret til retsforfølgelse, da han i 2017 var med til at arrangere en ulovlig folkeafstemning om Cataloniens løsrivelse fra Spanien.

  Flere andre catalanske politikere har i den forbindelse fået fængselsstraffe i op til 13 år.

 30. USA's udsending til Haiti siger op i protest mod hjemsendelser

  Daniel Foote, USA's særlige udsending til Haiti, vil ikke forbindes med det, han kalder USA's "umenneskelige og modproduktive beslutning om at hjemsende tusindvis af haitianske flygtninge".

  Han har derfor indgivet sin opsigelse til udenrigsminister Antony Blinken, skriver CNN.

  I øjeblikket forsøger grænsevagter at håndtere tusindvis af migranter, mange af dem flygtninge fra Haiti, i Del Rio i Texas på grænsen til Mexico.

  Regeringen i Washington har flere gange offentligt erklæret, at migranterne vil blive afvist, hvilket har vakt kritik fra demokrater og menneskeretsorganisationer, der mener, at USA har et ansvar på grund af den humanitære krise i Haiti.

  I sin opsigelse kalder Daniel Foote Haiti for en kollapset stat, som er ude af stand til at sikre borgerne tryghed og basale fornødenheder.

 31. Smertestillende håndkøbspiller mistænkes for at skade fostre

  En gennemgang af 30 internationale studier fra 1995 til 2020 viser, at der er begrundet mistanke om, at smertestillende piller kan skade det ufødte barn.

  Det skriver Ritzau.

  Pillerne, som eksempelvis Panodil, kan, hvis de tages over længere tid, muligvis give misdannelser på det ufødte barns kønsorganer.

  Desuden mistænker forskere, at stoffet paracetamol kan medføre udviklingsforstyrrelser som autisme og ADHD hos barnet.

  Gennemgangen af undersøgelserne har 78 medunderskrivere fra blandt andet USA, Sverige, Holland og Danmark. Den offentliggøres i det medicinske tidsskift Nature Reviews Endocrinology.

  Blandt forskerne er biolog og forskningsleder på Rigshospitalet David Møbjerg Kristensen. Han opfordrer til, at informationen til gravide skærpes.

  - Der er efterhånden så mange undersøgelser, der viser, at der muligvis er en sammenhæng mellem pillerne og skader på det ufødte barn, siger han ifølge Ritzau.

 32. Gerningsmand dræber én og sårer 13 i skyderi i Tennessee

  En mand, som efterfølgende blev fundet død, dræbte én person og sårede 13 andre, da han torsdag aften dansk tid åbnede ild i et supermarked.

  Ifølge CNN fandt skyderiet sted i en Kroger-butik, som er en del af en supermarkedskæde, i byen Coerville lige øst for Memphis i staten Tennessee.

  Adskillige ansatte i supermarkedet blev efterfølgende fundet i kølediske eller indelukket i aflåste kontorlokaler, hvor de havde søgt tilflugt.

  En af medarbejderne fortæller, at hun stod ved kassen, da manden begyndte at skyde i butikkens delikatesseafdeling.

  - Han skød en af mine kolleger i hovedet, og så skød han en af kunderne i maven, siger hun til CNN.

 33. Portugisisk storklub henter teenager i Nyborg G&IF

  Den 16-årige nyborgenser Magnus Gaunsbæk skifter fodboldtilværelsen i det østfynske ud med et ophold i selveste Sporting CP fra Lissabon i Portugal.

  Den unge mand skifter på en aftale, der løber frem til 2024.

  Forsvarsspilleren går fra Nyborg G&IF til en plads på Sportings U17-mandskab.

  - Det er en kæmpe klub. Jeg vil arbejde hårdt og give mit bedste for logoet. Sporting CP's talentspejdere så mig spille i min hjemby i Danmark, og så inviterede de mig til at blive en del af akademiet, siger Magnus Gaunsbæk, som til Fyns Stiftstidende fortæller, at Sportings interesse i ham opstod under en DBU-samling i 2019.

  Han har siden besøgt den portugisiske storklub flere gange, og foretager sig altså nu det spektakulære skifte.

 34. DMI: Varsel om vindstød af stormstyrke ophører

  Dagen igennem har vejret været ganske voldsomt over det meste af landet, hvor der har været kraftige vindstød.

  Det har blandt andet betydet, at flere færge har været aflyst, mens det også har været anbefalet at afholde sig fra at køre over de større broer i vindfølsomme køretøjer.

  Vinden har så småt taget af i styrke, mens Dansk Meteorologisk Instituts varsel om vindstød af stormstyrke nu også ophører. Det skriver instistutet på Twitter.

 35. USA klar til at give kronisk syge og ældre et tredje stik

  USA's Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse (CDC) anbefaler, at der gives et tredje vaccinestik til kronisk syge over 18 år og personer over 65 år.

  Det skal øge immuniteten, men det er endnu uklart, hvor meget et tredje stik vil gavne.

  Udmeldingen fra CDC kommer, dagen efter at den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, blåstemplede idéen om et tredje stik til de ældre og særligt udsatte.

 36. Brøndby uddeler bøllebank i pokalturneringen

  Torsdag aften blev Brøndby det næstsidste hold til at sikre en plads i ottendedelsfinalerne i pokalturneringen.

  Den plads blev sikret med en 8-1-sejr mod Allerød FK, der huserer i Danmarksserien.

  Brøndby brugte lidt tid på at komme i omdrejninger, men da den første scoring var i nettet midtvejs i første halvleg, gik det hurtigt, og Brøndby gik til pause foran 4-0.

  Andrija Pavlovic og Christian Cappis blev dobbelte målscorere, mens Michael Lumb, Mikael Uhre, Oskar Fallenius og Jagvir Singh scorede en gang hver for de blågule.

  Tobias Christiansen pyntede helt til sidst på resultatet for Allerød.

 37. Vildsvin i Roms gader præger kommunal valgkamp

  • Indbyggerne i flere af Roms kvarterer er utrygge på grund af vildsvinene, der går og leder efter mad. (Foto: REMO CASILLI © Ritzau Scanpix)
  • Vildsvinene betegnes normalt som et temmelig sky dyr. Men de vist glemt i Italien. (Foto: REMO CASILLI © Ritzau Scanpix)
  • Forud for valget i næste måned skændes borgmesterkandidaterne om, hvem der har skylden for vildsvinene. (Foto: REMO CASILLI © Ritzau Scanpix)
  • Rom har haft store problemer med at få fjernet skraldet i de senere år, og det har tiltrukket vildsvinene, der leder efter madrester. (Foto: REMO CASILLI © Ritzau Scanpix)
  1 / 4

  I den italienske hovedstad er vildsvin blevet et vigtigt emne i valgkampen, inden romerne i oktober skal vælge deres nye borgmester. Dyrene er blevet almindelige i flere kvarterer i Rom, og de gør indbyggerne utrygge.

  - Jeg er bange. En gang så jeg dem, mens jeg skulle ud og smide mit skrald ud. De fulgte efter mig, fortæller Rosa Carletti ifølge Reuters om vildsvineplagen.

  Problemet er taget til over de seneste år, hvor der har været problemer med at indsamle byens skrald.

  Den afgående borgmester Raggi fra den populistiske Femstjernebevægelse har givet sine politiske modstandere skylden for de nærgående vildsvin. Således har hun lagt sag an mod den politiske ledelse i Lazio-regionen, som hun mener har ansvaret for, at svinene bevæger sig ind i Rom.

 38. Michael Valgren opsøgte mentaltræner efter Chris Anker Sørensens død

  Det har sat sine spor hos Michael Valgren, efter Chris Anker Sørensen døde lørdag i en trafikulykke i Belgien.

  Valgren er selv i Belgien, hvor han skal køre VM i landevejsløb i weekenden. Valgren var holdkammerat med Chris Anker Sørensen i to år.

  - Jeg har selv forsøgt at bearbejde det, inden jeg tog afsted til VM. Jeg arbejder med en mentalcoach. Men det er hårdt.

  - Jeg kendte Chris okay, og han er en af dem, der altid har troet på mig, når andre afskrev mig, siger Michael Valgren til Ritzau.

  Valgren fortæller, at han vil ære Chris Anker Sørensen ved at køre for ham.

 39. Danske Uber-chauffører har snydt for 18,7 millioner kroner

  Over 100 tidligere Uber-chauffører i Danmark er blevet politianmeldt, da de har modtaget sociale ydelser, mens de tjente penge ved siden af som chauffører.

  I 439 tilfælde har chaufførerne fået udbetalt eksempelvis kontanthjælp, dagpenge eller SU uretmæssigt.

  Skattestyrelsen har fundet frem til i alt 1.498 personer, der i 2016 og 2017, hvor Uber stadig drev virksomhed i Danmark, har modtaget sociale ydelser, mens de kørte som chauffører.

 40. Ville ikke ansætte gravid: Gitte Seeberg trækker sig fra ligestillingskomité

  Det harmonerer ikke helt godt at være formand for en ligestillingskomité, når man samtidigt har afvist at ansætte gravide.

  Den erkendelse synes Gitte Seeberg at være kommet frem til, da hun netop har trukket sig fra sin stilling som formand for fagforbundet Djøfs ligestillingskomité.

  Det skriver Weekendavisen, og det bekræftes af Djøf.

  Erkendelsen kommer 12 år efter Gitte Seebergs tid som generalsekretær i Verdensnaturfonden i Danmark, hvor hun var med til at bremse for ansættelsen af en gravid. Weekendavisen har kontakt Seeberg om sagen, hvorefter Seeberg altså nu har trukket sig fra sin stilling.

 41. Efter kæntring: Savnede personer er fundet i god behold

  Hovedstadens Beredskab kunne tidligere i dag oplyse, at to personer var savnet efter en kæntring ud for Amager Strandpark.

  Begge personer er nu fundet i god behold.

  På Twitter skriver Hovedstadens Beredskab, at de to personer selv formåede at svømme i land iført våddragter og redningsveste.

 42. AGF spiller sig problemfrit videre i pokalturneringen, mens Horsens slår Silkeborg ud

  AGF og AC Horsens er begge videre til ottendedelsfinalerne i pokalturneringen.

  AGF besejrede BK Frem med 3-0, mens AC Horsens sled sig til en 3-2-sejr over Silkeborg.

  AGF-sejren blev grundlagt på tre gyldne minutter midtvejs i første halvleg. Jan Dagur Thorsteinsson, Dawid Kurminowski og Thomas Kristensen kom alle på måltavlen i løbet af tre minutter.

  Derfra kørte AGF sejren sikkert hjem og er nu klar til ottendedelsfinalerne.

  Horsens kom bagud 0-1 mod Silkeborg, men med tre hurtige scoringer inden pause, fik de gulklædte vendt kampbilledet. I anden halvleg fik Silkeborg pyntet lidt på resultatet, men det var ikke nok, og Horsens vandt 3-2.

  Se AGF's scoringer i videoen:

 43. To personer er savnet: Båd kæntret ved Amager Strandpark

  Hovedstadens Beredskab skriver på Twitter, at to personer savnes efter en båd er kæntret ud for Amager Strandpark. Det sker samtidig med, at et voldsom blæsevejr med vindstød af stormstyrke har ramt hele landet.

  Der er indsat dykkere og redningsfartøj, mens også en redningshelikopter er sat ind til eftersøgningen.

 44. Notting Hill-instruktøren er død

  Roger Michell præsenterede sidste år sin film "The Duke" ved filmfestivalen i Venedig. (Foto: ALBERTO PIZZOLI © Scanpix Denmark)

  Roger Michell, der instruerede den populære romantiske komedie "Notting Hill" med Hugh Grant og Julia Roberts i de to hovedroller, er død. Det skriver BBC.

  - Det er med stor sorg, at familien til Roger Michell, instruktør, forfatter og far til Harry, Rosie, Maggie og Sparrow, meddeler, at han i en alder af 65 år døde den 22. september, hedder det i en erklæring fra Michells publicist.

  Der er endnu ingen oplysninger om dødsårsagen.

  Roger Michel har desuden blandt andet instrueret tv-serien 'Buddha of Suburbia', 'Enduring Love', 'Changing Lanes'.

 45. Kommunalt ansatte snagede i flere hundrede personers følsomme oplysninger

  Horsens Kommune har i følge TV2 Østjylland afskediget to ansatte, der har snuset rundt i flere hundrede personers følsommme oplysninger.

  - Vi har haft to medarbejdere, der uberettiget har slået en række personer op i CPR-registret, siger Jes Svenninggaard, der er direktør for Velfærd og Sundhed i Horsens Kommune.

  Sagen er meldt til Datatilsynet og overdraget til politiet, der nu skal vurdere, om der er sket noget stafbart.

  Cirka 300 personer har fået brev om, at de er blandt de personer, der har fået slået deres personlige oplysninger op.

 46. 34 år gammel drabssag anket: Frifundet dansker skal igen i retten efter færgedrab

  Den finske anklagemyndighed har anket frifindelsen af den 52-årige dansker, der under hele sagen har nægtet sig skyldig.

  Anklagemyndigheden vil blandt andet have mulighed for at bruge tre politiafhøringer af danskeren som bevis i sagen. Det blev afvist af byretten.

  Danskeren var 18 år og passager på færgen, da et tysk par blev overfaldet. Parret var en 20-årig mand og hans 22-årige kæreste, der var på interrail-tur i Norden. Med flere slag mod hovedet blev den unge tyske mand slået ihjel.

 47. Se billederne: Verdens bedste kitesurfere tog kampen op med Vesterhavet

  Kitesurfingens Champions League 'Big Air' løber af stablen i Nørre Vorupør i Nordjylland.

  Og dagens blæst er perfekte forhold, når deltagerne skal ramme bølgerne og vinden bedst muligt.

  Folkene bag har faktisk ventet siden 10. september, fortæller arrangør Mads Bloch.

  - Det, jeg står og kigger på lige nu, er, hvis du skulle skrive en ønskeliste, præcis sådan den ville se ud, siger han.

  • Vejret var perfekt til at folde sig ud i bølgerne og i luften. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)
  • Naturens kræfter kommer tydeligt til udtryk, når vandet brager ind i molen. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)
  • Det er ikke tilfældigt at denne dag, hvor der er varslet vindstød af stormstyrke, er valgt til at afholde arrangementet. Folkene bag har ventet siden 10. september. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)
  • En kitesurfer gåår i luften tæt ved en mole. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)
  • Man skal hverken være bange for vand eller højder, hvis man kaster sig ud i kitesurfing under de her forhold. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)
  • Tilskuerne skal heller ikke være bange for vand, hvis de samtidig gerne vil have gode pladser. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)
  1 / 6
 48. Danmark forstærker forsvarssamarbejdet i Norden

  I morgen underskriver repræsentanter fra Danmark, Sverige og Norge en hensigtserklæring om at styrke forsvarssamarbejdet. Det skal munde ud i flere fælles øvelser og bedre overvågning af områder, hvor der er fælles interesser.

  Det skyldes ifølge forsvarsminister Trine Bramsen (S) en fælles bekymring over udviklingen. hvor Rusland blandt andet krænker det danske luftrum:

  - Ikke mindst i Østersøen med massiv øvelsesaktivitet, opbygning af militærkapacitet, nye typer af trusler og kampagner med misinformation. Derfor er der behov for, at vi træner mere sammen. At vi får mere operativ erfaring og har organer, der kan koordinere, såfremt det skulle ske, at et af vores lande bliver angrebet på den ene eller anden måde, siger ministeren til Ritzau.

  Ifølge ministeren vil Danmark og Norge fortsat lægge hovedvagten på Nato, men at det er helt centralt også at have et stærkt samarbejde med vore naboland.

 49. USA's særlige udsending i Haiti kvitter sin post i protest

  USA's særlige udsending til Haiti, Daniel Foote, har ifølge Reuters sagt op og forladt sin post. Det har han gjort i protest mod Biden-regeringens måde at håndtere de mange haitianske flygtninge, der forsøger at komme ind i USA.

  - Jeg vil ikke sættes i forbindelse med USA's umenneskelige, uhensigtsmæssige beslutning om at deportere tusindvis af haitianske flygtninge og illegale immigranter, lyder det i det brev, som Foote har sendt til udenrigsminister Antony Blinken med sin opsigelse.

  Foote betegner desuden Haiti som en 'kollapset stat', som ikke hjælpe de mange migranter, der bliver sendt tilbage.

  Det sker efter, at amerikanske myndigheder i de seneste dage har sendt hundredevis af migranter tilbage til Haiti fra en lejr nær den amerikansk-mexicanske grænse. Der har desuden været billeder, der viser amerikanske grænsevagters meget hårdhændede behandling af haitianske flygtninge.

 50. Jeppe Kofod efterlyser ny Afghanistan-strategi

  Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) ønsker en drøftelse både internationalt og i Danmark af, hvad strategien for Afghanistan skal være, efter den vestlige militære koalition har trukket sig, og at Tailban har overtaget magten. Han peger på tre overordnede prioriteter:

  Terrorbekæmpelse, den afghanske befolknings rettigheder og at undgå et humanitært kollaps med sult og flygtningestrømme til følge.

  - Sådan sat på spidsen kan man sige, at nok er Danmark og koalitionen færdig i Afghanistan. Men vi er bestemt ikke færdige med Afghanistan, siger Jeppe Kofod ifølge Ritzau.

  Han tilføjer, at han i forbindelse med FN's generalforsamling i New York både haft samtaler med Qatars udenrigsminister, USA's særlige udsending gennem 20 år til Afghanistan, samt repræsentanter for Pakistan, Tyrkiet og andre lande i regionen.

 51. Tidligere supermodel: Skønhedsbehandling har gjort mig deform

  Linda Evangelista som hun så ud i 2008. (Foto: Leonhard Foeger © Scanpix Denmark)

  Linda Evangelista blev kendt som en af de såkaldte supermodeller, der var de ukronede dronninger af catwalken i 1990'erne.

  Den nu 56-årige canadier har prydet over 700 forsider på diverse modemagasiner, men i de senere år har man ikke set meget til den verdensberømte model med de italienske aner.

  Det har hun nu givet en forklaring på. En skønhedsbehandling er gået helt galt, fortæller hun på Instagram.

  - Det har ikke kun ødelagt mit levebrød, men også sendt mig ud i en dyb depression, tristhed og selvhad, skriver Linda Evangalista blandt andet om en kuldebehandling, der skulle reducere hendes fedtceller, men angiveligt har gjort det stik modsatte.

  Evangelista har nu lagt sag an mod firmaet, der stod for behandlingen for fem år siden.

  - Jeg er træt af at leve sådan her. Jeg ønsker at kunne gå ud af min dør med brystet fremme, selvom jeg ikke ligner mig selv længere.

Mere fra dr.dk