Seneste nyt

Eksplosion ved natklub i Sverige

Overblik

 1. Eksplosion ved natklub i Sverige
  Svensk politi fik anmeldelser om en eksplosion ved en natklub i Helsingborg klokken 1 i nat. (Foto: 50090 Johan Nilsson/TT © Ritzau Scanpix)

  Der har natten til torsdag været en eksplosion ved en natklub på Bruksgatan i den sydsvenske by Helsingborg. Det svenske politi er overbevist om, at der er tale om en detoneret sprængladning.

  Det skriver Helsingborgs politi på deres hjemmeside.

  Ingen kom til skade ved eksplosionen, og politiet har torsdag morgen ikke foretaget nogen anholdelser i sagen.

  Kun minutter før eksplosionen blev en ung mand i 20'erne skudt på en metro på Fältarpsvägen i Helsingborg. På nuværende tidspunkt er det uklart, om der er en sammenhæng mellem begivenhederne, skriver mediet Kvällsposten.

 2. Oklahoma genoptager henrettelser med dødelige indsprøjtninger

  John Marion Grant blev dømt til døden i 1999. Torsdag blev han henrettet i Oklahoma. (Foto: handout © Ritzau Scanpix)

  I den amerikanske delstat Oklahoma har man tidligere i dag henrettet en dødsdømt for første siden et par mislykkede henrettelser tilbage i 2014 og 2015. Dengang var man kommet til at bruge det forkerte giftstof i sprøjten.

  Den 60-årige John Marion Grant afsonede en fængselsdom på 130 år for adskillige væbnede røverier, da han i 1998 trak Gay Garter, som var ansat i fængslets kantine, ind i skab med rengøringsmidler og stak hende ihjel med en hjemmelavet stikvåben. Han blev dømt til døden i 1999, og 22 år efter blev dommet altså eksekveret med en dødelig indsprøjtning med tre forskellige virksomme stoffer.

 3. New Yorks tidligere guvernør sigtet for seksualforbrydelse

  Andrew Cuomo, New Yorks tidligere guvernør, er ifølge Reuters blevet sigtet for det, som retsdokumenter er betegnet som "en mindre alvorlig seksualforbyrdelse".

  Det er lovovertrædelse, som har en straframme på op til et års fængsel.

  Ifølge avisen New York Post har Cuomo befamlet en tidligere assistent, og han forventes at blive arresteret i næste uge.

  Den tidligere guvernør afviser anklagen.

  Demokraten Andrew Cuomo forlod rollen som guvernør for staten New York i august efter mere end 10 år på posten. Det skete, da en føderal efterforskning havde afdækket seksuel chikane af 11 kvinder.

 4. Kæmpe narkofangst i Laos

  Politiet i Laos har beslaglagt over 55,6 millioner metamfetamintabletter og 1,5 kilo af stoffet i krystalliseret form. Stofferne blev fundet i en lastvogn, der kørte med øl.

  - Det er et rekordhøjt udbytte ved en politi-narkotikaoperation i Asien, siger Jeremy Douglas, som er regional repræsentant for FN's kontor for narkotika og kriminalitet (UNODC).

  Lastbilen blev stoppet i Bokeoprovinsen i den såkaldte Gyldne Trekant. Det er et område mellem Laos, Thailand og Myanmar, som er berygtet for narkotikasmugling.

  Beslaglæggelsen, der bliver bekræftet af UNODC, gælder tre gange så mange metamfetamintabletter, som blev beslaglagt i Laos hele sidste år.

 5. FC Midtjylland sender AaB ud af pokalturneringen efter overtidsdrama

  Fodboldherrerne fra FC Midtjylland bookede her til aften billet til kvartfinalen i pokalturneringen, da de slog AaB 3-1 på hjemmebane.

  Det krævede dog en ekstra halv time, før sejren kom i hus for midtjyderne.

  Efter en sen 1-1-udligning af AaB's Louka Prip stod Evander og Gustav Isaksen med hver deres overtidsscoring for at sikre hjemmeholdet billetten til kvartfinalen.

  Med FC Midtjyllands sejr er alle otte kvartfinalister nu på plads. Udover FC Midtjylland er Brøndby, Sønderjyske, OB, Vejle, Hvidovre, Kolding IF og de forsvarende pokalvindere fra Randers FC blandt de sidste otte hold.

 6. DI begejstret for aftale om penge til forskning

  Tidligere i aften kunne Uddannelses- og forskningminister Jesper Petersen (S) fortælle, at regeringen med opbakning fra samtlige partier i Folketinget har indgået en aftale om at afsætte 2,9 milliarder kroner på Finansloven til forskning.

  Den aftale er Dansk Industri begejstret for.

  - Stor ros til alle folketingets partier for at lande en bred og vigtig aftale på forskning, der i den grad har fokus på at investere der, hvor behovet er. Det er godt, at der igen afsættes penge til den grønne forskningsstrategi, til Life Science og digitalisering. Men vi er også meget glade for, at der er fokus på avanceret produktion og teknologiudvikling, siger underdirektør Mette Fjord Sørensen, DI.

  Hun fremhæver blandt, at der som en del af aftalen skal skal udarbejdes en kortlægning af kvanteområdet med henblik på en kvanteforskningsstrategi. For kvantecomputere kommer ifølge underdirektøren til at revolutionære computerteknologien og bliver en gamechanger for alle brancher.

 7. Delaftale om finansloven på plads: 2,9 milliarder kroner til forskningsmidler

  Den første delaftale i forbindelse med finanslovsforhandlingerne er indgået mellem regeringen og samtlige af Folketingets partier. Der er blevet afsat 2,9 milliarder kroner, som skal bruges til opretholde et højt niveau for grøn forskning og give et markant løft til områder som digitalisering, ny teknologi og sundhedsforskning.

  - Det er den første aftale, jeg indgår som ny minister, og jeg er meget glad for, at vi har indgået en bred aftale. Med aftalen prioriterer vi at finde løsninger på store samfundsudfordringer og skabe danske arbejdspladser, siger uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen.

  Der er afsat en samlet bevilling på 1,6 milliarder grøn forskning. Det betyder, at det samlede niveau for øremærkede bevillinger til grøn forskning og udvikling i 2022 bliver 2,4 milliarder kroner.

 8. Biden vil bruge milliarder på børnepasning, så kvinder kan arbejde

  Præsident Joe Biden præsenterede her til aften en "historisk" ny plan for den amerikanske økonomi.

  Den kommer ifølge New York Times med et prisskilt på 1,85 billioner dollars (1.850.000.000.000) og skal gå til "menneskelig infrastruktur" i form af uddannelse, sundhedssektoren, børneinstitutioner og ren energi.

  Og her skal der blandt andet bruges milliarder på at gøre det billigere at få passet sit barn, så flere amerikanske kvinder kan komme på arbejdsmarkedet, mener præsidenten.

  Ifølge Biden er der nemlig næsten to millioner af dem, der ikke arbejder, fordi de ikke har råd til at betale for en plads i en daginstitution. I nogle stater bruger den typiske familie nemlig op mod 92.000 kroner om året på det, siger han.

  Derfor vil han sikre, at familier fremover ikke skal bruge mere end syv procent af deres indkomstdaginstitutioner.

  Amerikanske forældre står stort set med hele regningen selv, hvad angår børnepasning. (© New York Times)
 9. Racismedømt DF'er melder sig ud af partiet kort før valg

  Steen Jensen, der sidder i kommunalbestyrelsen i Norddjurs Kommune, har meldt sig ud af Dansk Folkeparti.

  Det bekræfter DF's partisekretær, Steen Thomsen over for DR Nyheder.

  I sidste uge kom det frem, at Steen Jensen for omkring et år siden havde fået en dom for racisme. Han blev dømt for et Facebook-opslag, hvor han blandt andet skrev, at "Islam myrder løs overalt i Europa".

  DF's partisekretær forklarer, at Steen Jensen ikke havde kommunikeret klart om selve opslaget og dommen.

  - Han havde først forklaret noget helt andet om sit opslag og den dom, han fik. Så da jeg fik kendskab til, hvad han faktisk havde skrevet og var blevet dømt for, reagerede jeg med det samme.

  Til TV2 Østjylland siger han:

  - Jeg har snakket med Steen Jensen, og han kan godt se, at det er ud over grænsen, og for ikke at skade partiet, har han meldt sig ud.

 10. Selskabet bag Facebook skifter navn til Meta

  Moderselskabet bag Facebook skifter navn til Meta. Det oplyser stifter og CEO Mark Zuckerberg.

  - I dag bliver vi set som en social medievirksomhed, men i vores dna er vi en virksomhed, som skaber teknologi til at forbinde, og metaverset er den næste grænse, vi skal krydse, ligesom sociale netværk var det, da vi begyndte, sagde Zuckerberg ifølge cnbc.com ved en Facebook-konference.

  Navnet skal afspejle virksomhedens ambitioner indenfor virtual reality, som Zuckerberg betegner som "metaverset".

  Navneskiftet kommer midt en problematisk periode for Facebook, efter at en whistleblower har afsløret, hvordan man ser stort på interne rapporter og advarsler om den skade, som selskabets sociale medier enten har påført eller forstørret hos brugerne.

  Zuckerberg siger, at han forventer, at metaverset vil nå ud til en milliard mennesker inden for de næste ti år, og det vil være stedet, hvor mennesker kan interagere med hinanden, arbejde og skabe produkter og indhold sammen.

 11. Flere ministerier: Sletter ikke automatisk sms'er

  Mens Mette Frederiksen tidligere i dag har forklaret, at hun er blevet rådgivet af Statsministeriet til at slette sine sms'er af sikkerhedshensyn, så er det ikke tilfældet i en række andre ministerier.

  I skriftligt svar oplyser Udenrigsministeriet således, at hverken udenrigsminister Jeppe Kofod eller udviklingsminister Flemming Møller Mortensen har indstillet deres telefoner til automatisk at slette sms'er.

  I en mail oplyser Transportministeriet, at minister Benny Engelbrechts telefon heller ikke er indstillet til automatisk sletning af sms-beskeder.

  - Ministeriet har ikke nogen særskilt politik om sletning af sms-beskeder, men har noteret sig, at der er sat et arbejde i gang i Justitsministeriet i forhold til generelle retningslinjer på området, lyder det videre i mailen.

  Tidligere i dag har Social- og Ældreministeriet oplyst, at minister Astrid Krag har indstillet sin telefon til kun at gemme sms'er i en vis periode. Justitsministeriet har meddelt, at Nick Hækkerup ikke sletter sine sms'er.

 12. Brøndby videre til kvartfinalen i pokalturneringen

  De danske mestre fra Brøndby IF er videre til kvartfinalen i pokalturneringen i fodbold.

  Det står klart, efter de her til aften har slået Serie 1-holdet Aalborg-Freja med 3-0 i ottendedelsfinalen.

  Brøndbys scoringer blev sat ind af Andrija Pavlovic, Jagvir Singh Sidhu og 19-årige Oskar Fallenius.

  Udover Brøndby og Aalborg-Freja er også FC Midtjylland og AaB i aktion i pokalturneringen i aften. De to mandskaber spiller i Herning om en plads i kvartfinalen.

 13. ATP vil investere 200 milliarder kroner i grøn omstilling

  Frem mod 2030 vil ATP investere 200 milliarder kroner i den grønne omstilling.

  ATP, der er Danmarks største pensionsselskab, oplyser, at ambitionen er at runde 100 milliarder kroner i 2025.

  Der er "ganske enkelt ikke råd til at lade være", lyder det fra ATP's direktør, Bo Foged.

  - For det første er det åbenlyst for enhver, at klimaet på kloden har brug for grøn omstilling og konkret handling nu.

  - For det andet vil den grønne omstilling være en fantastisk mulighed for at skabe gode afkast over de næste mange år, siger Bo Foged.

 14. SE BILLEDERNE: I Schweiz smelter Rhone-gletsjeren, selvom den er blevet pakket ind

  • En mand står med det schweiziske flag og ser ud over Rhone-gletsjeren, som er delvist pakket ind i isolerende skum for at undgå, at den smelter. (Foto: FAbrice Coffrini © Ritzau Scanpix)
  • Man har gennem en årrække forsøgt at pakke Rhone-gletsjeren ind, men den smelter alligevel lidt hvert år. I løbet af 2021 har de schweiziske gletsjere mistet en procent af deres omfang - selvom det har været et år med megen sne og en kølig sommer. (Foto: FAbrice Coffrini © Ritzau Scanpix)
  • Sådan ser Rhone-gletsjeren ud fra luften. (Foto: FAbrice Coffrini © Ritzau Scanpix)
  • Rhone-gletsjeren og den gletsjer-sø, som er dannet af smeltevand fra gletsjeren. (Foto: FAbrice Coffrini © Ritzau Scanpix)
  1 / 4

  En del af den berømte Rhone-gletsjer og den tilhørende isgrotte er blevet pakket ind i isolerende skum for at forhindre den i at smelte. Alligevel bliver den stadig mindre hvert år. I 2021 har de schweiziske gletsjere mistet én procent af deres omfang, selvom det har været et år med megen sne og en relativt kølig sommer.

  - Selvom 2021 har været året med mindst tab af is siden 2013, så er der ikke tegn på, at afsmeltningen taber fart, lyder det i en udtalelse fra den en ekspertkommission under det Schweiziske Videnskabs Akademi.

  Ifølge sudoestschweiz.ch pakker man i Schweiz omkring 350.000 kubikmeter is ind i isolering for at beskytte gletsjerne mod den globale opvarmning.

 15. Biden præsenterer aftale til 1.850.000.000.000 dollars

  Den store plans skæbne forventes at spille en stor rolle for Joe Bidens succes som præsident. (Foto: Jim Lo Scalzo © Ritzau Scanpix)

  1.850.000.000.000 dollars.

  Så mange penge vil præsident Biden bruge på en skelsættende aftale, der blandt andet skal udvide store dele af statens rolle, når det kommer til velfærd i USA.

  For kort tid siden præsenterede den amerikanske præsident en rammeaftale til 1,85 billioner dollars, som han beder sine demokratiske kollegaer i Kongressen om at stemme i gennem efter flere måneders interne uenigheder.

  Demokraternes flertal i Kongressen er dog papirtyndt, og det er derfor usikkert, om planen bliver stemt i gennem i sin nuværende form.

  Præsidenten kalder rammeaftalen "historisk", men medgiver "ingen fik alt, hvad de ønskede - heller ikke mig", når det kommer til den store velfærds- og klimaplan.

  Beløbet på 1,85 billioner dollars er nemlig betydeligt mindre end oprindeligt foreslået.

  Forslaget lægger blandt andet op til, at det skal være gratis for 3- og 4-årige at gå i børnehave, hvilket forventes at koste i omegnen af 400 milliarder dollars.

  Der lægges også op til at bruge 555 milliarder dollars på kampen mod klimaforandringer og 165 milliarder på at gøre sygeforsikring billigere for millioner af amerikanere.

 16. Danmark kommer i pulje med Spanien, Tyskland og Finland ved EM i fodbold

  Det danske kvindelandshold i fodbold kommer ved sommerens EM-slutrunde til at stå ansigt til ansigt med Tyskland, Spanien og Finland i gruppespillet.

  Det står klart, efter der her til aften er blevet trukket lod om gruppespilskampene.

  Landsholdet i fodbold var forud for lodtrækningen i tredje seedningslag. Tyskland var topseedede, mens Spanien var i andet seedningslag. Finland var i det sidste seedningslag.

  Der er 16 hold med ved sommerens slutrunde.

  EM i kvindefodbold spilles i England fra d. 6 til d. 31 juli 2022.

 17. Kina fremlægger klimaudspil få dage før klimatopmøde i Glasgow

  Kina fastslår i et nyt klimaudspil, at landets CO2-udledning skal begynde at falde inden 2030.

  Samtidig gentager Beijing en tidligere erklæret målsætning om såkaldt CO2-neutralitet inden 2060, skriver Ritzau.

  Den nye handlingsplan kommer få dage før FN's klimatopmøde i Glasgow.

  I udspillet vil Kina reducere mængderne af affald, fremme vedvarende energi og reformere landets elnetværk, hvilket vil bidrage til reduktionen af CO2-udslip.

 18. Europæiske lande opfordrer Israel at droppe bosætterprojekt

  Dagen efter USA kritiserede Israel for at ville bygge flere end 3.000 nye boliger på den besatte Vestbred, har Danmark sammen med Frankrig, Tyskland, Belgien, Spanien, Finland, Irland, Italien, Norge, Holland, Polen og Sverige udsendt en fælles erklæring, hvor landene opfordrer Israel til at droppe projektet.

  - Vi gentager vores stærke modstand mod politikken med udvidelser af bosættelser hen over de besatte palæstinensiske områder, hvilket er i strid med folkeretten og internationale love. Det undergraver bestræbelser på at finde frem til en tostatsløsning, lyder det blandt andet i erklæringen, som landenes udenrigsministerier har udsendt i fællesskab.

  Byggeplanerne er blevet fordømt af pælæstinensere, Israels naboland Jordan og grupper af aktivister.

 19. Coronapandemien førte til et rekordfald i migration i 2020

  Da coronapandemien ramte verden i begyndelsen af 2020, lukkede grænserne for at hindre smitten i at sprede sig.

  De lukkede grænser førte samtidig til et fald på 30 procent i migrationen til de 38 ledende industrilande og de nye vækstmarkeder.

  Det viser en ny rapport fra Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling (OECD).

  I alt immigrerede 3,7 millioner mennesker sidste år til rige industrilande.

  Alle kategorier af migration blev påvirket af pandemien, viser rapporten.

  Blandt andet faldt antallet af nye asylansøgere med 31 procent.

 20. Ny dna-metode bekræfter identiteten på Sitting Bulls oldebarn

  • Foto af Sitting Bull taget i 1885. (Foto: handout © Ritzau Scanpix)
  • 73-årige Ernie Lapointe. (Foto: ERNIE LAPOINTE © Ritzau Scanpix)
  1 / 2

  Nogle hårprøver fra den legendariske leder af sioux-folket, Sitting Bull, har bekræftet, at en mand fra South Dakoka er hans oldebarn.

  Forskere tog dna fra lille samling af Sitting Bulls hår, som lå på lager i Washington DC.

  Den viste, at den 73-årige Ernie Lapointes oldefar var Sitting Bull, der levede fra omkring 1831 til 1890.

  Den nye metode, som forskerne har brugt, er udviklet af Lundbeck Foundation GeoGenetics Centre på Cambridge Universitet, som ledes af den danske dna-forsker Eske Willerslev, skriver BBC.

 21. Hækkerup: Jeg vil ikke bede politiet om at undersøge statsministerens slettede sms'er

  Justitsminister Nick Hækkerup (S) vil ikke bede politiet efterforske sagen om den automatiske sletning af sms'er på statsminister Mette Frederiksens mobiltelefon. Det har Venstre ellers opfordret ham til tidligere i dag.

  Sletningen har betydet, at den granskningskommission, der undersøger forløbet omkring aflivningen af alle mink i Danmark, ikke kan se dem.

  - Jeg mener ikke, at der på baggrund af Venstres opfordring er grundlag for at rette henvendelse til politiet. Hvis Venstre ønsker at indgive en politianmeldelse, så står det jo Venstre frit for, siger Hækkerup i en skriftlig kommentar til Ritzau.

 22. Astrid Krag sletter sms'er - Nick Hækkerup gemmer

  Der er tilsyneladende ikke nogen fælles retningslinjer for, hvad man gør med sine sms'er i den socialdemokraiske regering. Social- og ældreminster Astrid Krag sletter sine sms'er, mens justitsminister Nick Hækkerup gemmer sine.

  - Social- og Ældreministeren har indstillet sin telefon til kun at gemme beskeder i en vis periode, hvilket er efter reglerne. Det er gjort ud fra ønsket om informationssikkerhed, og ministeren er i den forbindelse opmærksom på journaliseringspligten. Social- og Ældreministeren vil nu afvente generelle retningslinjer på området fra Justitsministeriet, lyder det i skriftligt svar fra ministeriet til DR.

  Justitsminister Nick Hækkerups (S) telefon har derimod ikke været indstillet til automatisk at slette sms'er. Det har Justitsministeriet oplyst i en mail til Ritzau.

  - Jeg kan i øvrigt oplyse, at jeg ikke vil gå nærmere ind i, hvorvidt jeg er blevet rådgivet til automatisk at slette sms'er, siger Hækkerup i mailen.

  Ministeriet oplyser i samme ombæring, at indstillingen med automatisk sletning af sms'er har været anvendt på visse ansattes telefoner - heriblandt departementschef Johan Kristian Legarth.

 23. SSI: Nu stiger epidemien kraftigt - og mest i København

  Coronaepidemien er steget kraftigt de seneste uger. Det gælder for hele landet, men det går især hurtigt i hovedstadsregionen.

  Det bekræfter Statens Serum Institut nu i den seneste tendensrapport, hvor det fremgår, at antallet af nye covid-19-tilfælde er steget med 73 procent fra uge 41 til uge 42, der for mange skolebørns vedkommende var lig med efterårsferie.

  I rapporten lyder det, at "der ses en kraftig stigning i epidemien på tværs af landet, men mest udtalt i Region Hovedstaden, hvor positivprocenten også er betydeligt højere end i de øvrige regioner."

  Der sker også en stigning af nyindlagte coronapatienter på hospitalerne. Der er markant flere uvaccinerede end færdigvaccinerede per 100.000 blandt de nyindlagte, skriver SSI.

  Rettelse: Det fremgik tidligere, at der var markant flere uvaccinerede end færdigvaccinerede i absolutte tal blandt de nyindlagte. Det er ikke korrekt. Det er i relative tal, altså i forhold til hvor mange, der er henholdvis uvaccinerede og færdigvaccinerede.

 24. Rusland sætter ny trist coronarekord og lukker hovedstaden ned

  Desinficering på en togstation i Moskva. (Foto: SERGEI ILNITSKY © Ritzau Scanpix)

  Lukkede butikker, restauranter og skoler.

  Det lyder måske som noget fra den ikke så fjerne fortid, men i Moskva er det ganske aktuelt igen.

  Den russiske hovedstad starter nemlig i dag en større coronanedlukning, hvor kun vigtige forretninger som apoteker og supermarkeder må holde åbent, mens madsteder kun må servere takeaway.

  Det sker, efter flere uger med triste coronarekorder, hvor smitten og dødstallene gang på gang er gået den forkerte vej. I dag satte landet en ærgerlig rekord, da 1.159 personer blev registreret døde med covid-19 siden i går - det højeste antal hidtil i pandemien, beretter Moscow Times.

  • Rusland registrerer flere coronadødsfald nu end på noget andet tidspunkt under pandemien.
  • Samtidig er også rekordmange - 40.096 - registreret smittet det seneste døgn. De reelle tal menes dog at være langt højere.
  1 / 2

  Nu lukker Moskva og fem regioner delvist ned, mens russerne på tværs af landet får ni dages "arbejdsfri" fra på lørdag for at inddæmme den enorme smitte i landet, hvor kun en tredjedel af befolkningen har sagt ja til en coronavaccine.

 25. Hundredvis af døde skildpadder er skyllet op på land i Mexico

  Denne skilpadde er ikke en af de omtalte. (Arkivfoto) (Foto: Jose de Jesus Cortes © Ritzau Scanpix)

  Mindst 300 havskildpadder er skyllet op på land ved Mexicos Stillehavskyst.

  Angiveligt er skildpadderne druknet efter at være blevet viklet ind i ulovlige eller forladte fiskenet og er herefter skyllet op på Mexicos vestlige kyst.

  Den internationale naturbeskyttelsesorganisation IUCN kategoriserer havskildpadden som "sårbar", og bestanden er dalende.

  De mexicanske myndigheder er nu i færd med at efterforske sagen.

 26. FC Barcelona har udpeget cheftræner-vikar

  Onsdag meddelte FC Barcelona, at Ronald Koeman ikke længere var cheftræner for klubben.

  Den midlertidige afløser for hollænderen er Sergi Barjuan, der senest har været cheftræner for Barcelonas B-hold. Det skriver klubben på sin hjemmeside torsdag eftermiddag.

  - Hans midlertidige position som cheftræner for førsteholdet slutter, så snart klubben har hyret en permanent cheftræner som afløser for fyrede Ronald Koeman, skriver Barcelona.

  Den 49-årige spanier spillede knap 400 kampe for Barcelona i sin aktive karriere. Senere i dag står han i spidsen for sin første træning for selv samme klub.

  Sergi Barjuans første kamp som cheftræner er mod Alaves den 30. oktober.

  Det er endnu uvist, hvem der skal være den permanente løsning på sidelinjen for FC Barcelona, der aktuelt er nummer ni i La Liga.

 27. Se video: Fejl fra trykkeri har ødelagt flere hundrede valgplakater for nordjysk byrådskandidat

  For kort tid siden fik Jes Lunde, spidskandidat for De Radikale i Aalborg Kommune, hængt sine 700 valgplakater op.

  Men når du møder dem i dag, ser det enten ud, som om et krøllejern har kørt igennem dem, eller også bliver du nødt til at dreje hovedet 180 grader for at kigge ham i øjnene.

  Med andre ord er Jes Lundes valgplakater ødelagt, og årsagen til det er en fejl fra trykkeriets side, hvor man er kommet til at bruge vandopløselig lim.

  - Det er da rigtig træls at skulle bruge tid på sådan noget, siger den nordjyske kandidat.

  Ifølge LaserTryk, der står bag plakaterne, har man aftalt at levere 200 nye til Jes Lunde, som er det antal, han kan nå at sætte op igen.

 28. Brandfolk er henrykte over PFOS-tjek

  Det vækker glæde blandt brandmændene, at sundhedsministeren på et samråd onsdag meddelte, at mindst 300 brandfolk skal tjekkes for stoffet PFOS.

  - Vi er himmelhenrykte. Det her er virkelig godt for brandfolk, at de nu kan få vished for, om de har PFOS i blodet, siger formanden for fagforeningen Brandfolkenes Organisation, Keld Rasmussen, til Ritzau.

  Stoffet PFOS mistænkes for at være kræftfremkaldende og hormonforstyrrende.

  Det har blandt andet været anvendt i brandslukningsskum, og derfor har brandfolk haft nær kontakt til det giftige stof.

  Keld Rasmussen frygter, at PFOS i brandskum kan have medvirket til at gøre kollegaer syge.

  - Vi har fået mange tilbagemeldinger om prostatakræft og bugspytkirtelkræft hos brandmænd i perioden fra 1995 til 2011, siger han.

 29. Thulesen vil have Mette Frederiksen i samråd om slettede sms'er

  Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, vil have statsminister Mette Frederiksen (S) i samråd om de slettede sms'er i Statsministeriet.

  Udmeldingen kommer, efter at Mette Frederiksen torsdag forklarede flere medier, at hun var blevet rådgivet til at igangsætte en automatisk sletning af sine sms'er efter 30 dage.

  Den automatiske sletning betyder, at Minkkommissionen som udgangspunkt er afskåret fra at undersøge en del af kommunikationen i dagene omkring beslutningen om at aflive mink i Danmark.

  - Der er mange spørgsmål, der rejser sig. Det er rimeligt, at Folketinget får at vide, hvornår den automatiske sletning er igangsat, og hvem der har rådgivet hende til at gøre det, siger Thulesen Dahl.

 30. Kunstakademiets tidligere institutleder tiltalt for groft hærværk på gipsbuste

  Den tidligere institutleder på Det Kongelige Danske Kunstakademi Katrine Dirckinck-Holmfeld er blevet tiltalt for groft hærværk, fordi hun ifølge anklagen smed en buste i Københavns Havn.

  Det skriver Ritzau, som har fået aktindsigt i anklageskriftet.

  Det er uvist, hvordan Katrine Dirckinck-Holmfeld forholder sig til tiltalen om groft hærværk, men hun har tidligere fortalt, at hun skubbede bysten af kong Frederik den 5. i havnen for at sætte fokus på Danmarks rolle i slaveriet.

  I kølvandet på sagen blev hun bortvist fra sit arbejde.

 31. Landsret skærper straf: Brødre får 15 års fængsel for drab på Bornholm

  De to brødre Mads og Magnus Møller får 15 års fængsel for drab på 28-årige Phillip Mbuji Johansen.

  Det er Østre Landsret netop kommet frem til.

  Det er en skærpelse i forhold til byrettens dom, hvor de to brødre blev idømt 14 års fængsel for drabet, der fandt sted i Nordskoven på Bornholm i juni sidste år.

  De to brødre har undervejs nægtet sig skyldige i drab. De har dog erkendt vold med døden til følge.

  Men tidligere i dag vurderede landsretten, at der var tale om drab.

  - Efter tiltaltes forklaringer og de lægelige oplysninger er retten kommet frem til, at det er bevist, at de har udøvet vold som beskrevet i anklageskriftet.

  - I forhold til voldens omfang og karakter er det bevist, at de tiltalte så det som overvejende sandsynligt, at Phillip Mbuji Johansen ville dø som følge af den vold, som han blev udsat for.

  De to brødre havde ingen synlig reaktion, da dommen blev afsagt.

 32. Mette Frederiksen om slettede sms'er: Jeg blev rådgivet af Statsministeriet

  Statsminister Mette Frederiksen fortæller, at hun af Statsministeriet blev rådet til at slette sms'er af sikkerhedshensyn.

  Det oplyser hun til DR Nyheder.

  - Jeg er blevet rådgivet af Statsministeriet til at have automatisk sletning af blandt andet sikkerhedshensyn. Jeg har ikke mulighed for at gå yderligere ind i de tekniske ting omkring det.

  Hvordan kan du garantere, at der ikke er slettet en besked, som kan få en betydning for kommissionens arbejde?

  - I forhold til det substantielle er jeg fuldstændig på sikker grund i forhold til, hvad jeg har vidst, og hvad det er, der i det hele taget har været omdrejningspunktet for den her diskussion. Kommissionen skal selvfølgelig have lov til at arbejde, og derfor har beskeden fra Statsministeriet været, at ministeriet gør alt, hvad man kan for at bakke op om samarbejdet, og det gælder fortsat.

  I går kom det frem, at statsministeren og tre højtstående embedsfolk automatisk har slettet sms'er i minksagen.

 33. Tysk politi: Fem børn og unge planlagde terrorangreb

  Tysk politi har ransaget boligerne hos fem unge, som mistænkes for at planlægge et Islamisk Stat-inspireret angreb.

  Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Ransagningerne skete i den vesttyske by Bonn, og de anholdte er mellem 16 og 22 år gamle. Derfor er ingen af de fem blevet anholdt, da en domstol kun har givet tilladelse til ransagningerne og ikke anholdelser af hensyn til de involveredes unge aldre.

  - De mistænkte er anklaget for at planlægge et terrorangreb, som er blevet inspireret af propagandamateriale fra Islamisk Stat, lyder det i en udtalelse fra anklagemyndigheden i Düsseldorf.

  To af de mistænkte er tyske statsborgere, to andre er russisk-tyske, og den sidste er fra Tyrkiet. Det fremgår ikke, hvordan de forholder sig til politiets mistanke.

 34. Eskalerende fiskeristrid får Frankrig til at beslaglægge britisk skib

  Det er en ophedet konflikt om fiskeritilladelser mellem Frankrig og Storbritannien, der nu har fået Frankrig til at beslaglægge et britisk fiskefartøj, der sejlede i fransk farvand uden tilladelse. Samtidig har et andet skib fået en advarsel.

  Det skriver nyhedsbureauet Reuters ifølge Ritzau.

  Den franske regering er vred over, at Storbritannien og kanaløen Jersey i sidste måned nægtede at give fiskeritilladelser til franske både.

  Striden bunder i, at en række franske fiskere ikke har fået de tilladelser til at fiske i britisk farvand, som de ifølge Frankrig har krav på.

  - Det er ikke krig, men det er en kamp, siger Annick Girardin, der er fransk minister for oversøiske territorier, til radiostationen RTL ifølge Reuters.

 35. Forsvaret og redningsmandskab leder efter sømand i Vesterhavet

  En sømand faldt sent i aftes over bord fra en båd ud fra kysten ved Thyborøn i Vestjylland, og derfor har Forsvarets redningshelikoptere samt fartøjer fra kystredningstjenesten lige siden ledt efter personen.

  - Der søges fortsat med Hjemmeværnets Defender-fly og flere skibe, lyder det i tweetet.

  Det er uvist, under hvilke omstændigheder sømanden faldt over bord.

 36. Tidligere særlig rådgiver vil gerne udlevere sms'er

  Det har vakt en del debat, at statsministeren og tre højtstående embedsfolk automatisk har slettet sms'er i minksagen.

  Tidligere særlig rådgiver for Mogens Jensen (S) Søren Andersen fortæller via sin bisidder i minkkommissionen, at han er i besiddelse af sin gamle telefon, og at han gerne vil udlevere de sms-korrespondancer, han her har haft med Statsministeriets stabschef, Martin Justesen. Det skriver Ritzau og TV2.

  Søren Andersen er fortsat en del af regeringens inderkreds som særlig rådgiver for forsknings- og uddannelsesminister Jesper Petersen (S).

 37. Landsret kender brødre skyldige i drab på Bornholm

  Brødrene Mads og Magnus Møller er blevet kendt skyldige i drab på den 28-årige Phillip Mbuji Johansen i Nordskoven på Bornholm i juni sidste år.

  Det er Østre Landsret netop kommet frem til. Dermed stadfæster de byrettens dom.

  Samtlige dommere og nævninge var enige.

  - Efter tiltaltes forklaringer og de lægelige oplysninger er retten kommet frem til, at det er bevist, at de har udøvet vold som beskrevet i anklageskriftet.

  - I forhold til voldens omfang og karakter er det bevist, at de tiltalte så det som overvejende sansynligt, at Phillip Mbuji Johansen ville dø som følge af den vold, som han blev udsat for.

  Flere pårørende er mødt op i retten til både de to tiltalte og offeret.

  Landsretten skal de næste timer tage stilling til straffen. I byretten blev de to brødre idømt 14 års fængsel.

 38. Venstre vil have politiet til at efterforske slettede sms'er

  Står det til Venstre, skal justitsminister Nick Hækkerup (S) bede politiet efterforske den automatiske sletning af sms'er på telefoner hos statsminister Mette Frederiksen (S) og tre højtstående embedsfolk. Det skriver Ritzau.

  Sletningen har betydet, at den granskningskommission, der undersøger forløbet omkring aflivningen af alle mink i Danmark, ikke kan se dem.

  - Vi har lighed for loven i dette her land, og det gælder altså også Statsministeriets folk. Straffelovens paragraf 125 gælder for alle i dette her land.

  - Og derfor mener jeg også, at omstændighederne taler for en undersøgelse, siger Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, til Ritzau.

  Den paragraf, Preben Bang Henriksen referer til, lyder, at det er strafbart at "bortskaffe genstande af betydning for en offentlig undersøgelse eller udslættet forbrydelsens spor".

 39. Sundhedsordførere inden Heunicke-møde: I kan glemme alt om vidtrækkende restriktioner

  I morgen har sundhedsminister Magnus Heunicke (S) inviteret Folketinget til en briefing om coronasituationen, men umiddelbart er partierne ikke parate til at drøfte restriktioner.

  - Men på nogle mere bestemte områder, hvor der er meget højt smittetal og vaccinationsraten måske ikke er så høj, kan Styrelsen for Patientsikkerhed og kommunerne aftale, hvad der skal foregå. Men generelle restriktioner ser jeg ikke for mig, siger De Konservatives sundhedspolitiske ordfører, Per Larsen.

  Samme meldinger kommer fra Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt.

  - Vi kan ikke gå med til, at vi skal til at gå med mundbind igen, eller at der er erhverv, der skal lukkes ned. Men vi kan gå med til lokale tiltag, hvis vi ser, at smitten er ved at eksplodere, men ikke landsomfattende restriktioner, som gør det svært at have en dagligdag.

 40. Mere end 55 millioner amfetaminpiller beslaglagt i Laos

  Det blev til en rekordstor fangst for politiet i Laos, da de onsdag fandt 1,5 tons metamfetamin og mere end 55 millioner amfetaminpiller, i en lastbil.

  FN kalder det det største fund af narkotika nogensinde i regionen. Det skriver Reuters.

  - Det er suverænt den største beslaglæggelse i Øst- og Sydøstasiens historie, siger Jeremy Douglas, Sydøstasiens repræsentant for FN's kontor for Narkotika og Kriminalitet, UNODC.

  Lastbilen, som tilsyneladende var fyldt med ølkasser, blev stoppet i det nordlige Bokeo, som ligger på grænsen til Thailand og Myanmar.

 41. Løkkes sms'er blev ikke automatisk slettet

  Efter det er kommet frem, at vigtige sms'er er blevet slettet i forbindelse med minksagen, melder tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen nu ud, at der ikke var praksis for at slette dem i hans tid.

  Det siger han til aviserne Berlingske, Jyllands-Posten og B.T., skriver Ritzau.

  Til B.T. oplyser Løkke, at det ikke tidligere har være normal praksis, at statsministeren og de nærmeste rådgivere bare sletter sms'er automatisk.

  - Bestemt ikke (normal praksis, red.). Jeg har aldrig hørt om det før, skriver han til B.T.

  Minkkommissionen, som Folketinget har nedsat til at undersøge sagen om aflivningen af mink, meddelte tidligere onsdag, at sms'erne fra statsminister Mette Frederiksen (S) og tre medarbejdere i Statsministeriet er blevet slettet automatisk efter 30 dage.

 42. Udviklingsminister vil øge de grønne investeringer i ulande

  Der skal investeres i grøn omstilling og økonomisk vækst, hvis det står til udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S).

  Helt konkret vil Danmark bruge statsgarantier på op til to milliarder kroner, der skal være et supplement til udviklingsbistanden.

  Det oplyser Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse, skriver Ritzau.

  I en pilotperiode frem til 2025 forventes statsgarantierne potentielt at kunne mobilisere mere privat finansiering til udviklingsformål på op til tre til fire milliarder kroner.

  En stor del af dette ventes at være investeringer i klima, lyder det i pressemeddelelsen.

 43. Dødeligt våben på filmset blev ikke tjekket af medinstruktør

  Det våben, som kostede en person livet og sårede en anden, blev ikke tjekket fuldt ud, inden det blev rakt til skuespiller Alec Baldwin. Det indrømmer en medinstruktør, viser dokumenter.

  Det skriver Ritzau ifølge nyhedsbureauet AFP.

  Baldwin skød og dræbte den 42-årige filmfotograf Halyna Hutchins i en ulykke på et filmset.

  Også filminstruktøren Joel Souza blev ramt af skuddene, men kom sig hurtigt efter behandling på hospitalet.

  Uheldet skete under en prøve, hvor Baldwin øvede en skydescene. Han fik overrakt en Colt-revolver af en medinstruktør - med klar besked om, at våbnet ikke var ladt med skarp ammunition.

  Medinstruktøren har efterfølgende fortalt politiet, at han husker at have set ammunition i våbnet, før han gav det til skuespilleren.

 44. Dagens vejr: Flot efterårsdag med sol og varme i vente

  Der kommer pænt med sol i dag. I morgen- og formiddagstimerne vil det dog være skyet flere steder. Her er det i Hillerød. Foto: Kaj Boldt

  Du går en lun, solbeskinnet og i dag tør dag i møde, fordi vi stadig henter vinden fra sydvest.

  Det giver morgentemperaturer pænt over 10 grader i hele landet, og senere stiger temperaturen til mellem 14 og 16 grader.

  Temperaturen bliver hjulpet godt på vej af solen, der fra formiddagstimerne og frem får en del plads på himlen.

  Du vil dog stadig få glæde af overtøj, da vinden fortsat har en del styrke, i dag mellem jævn til hård.

 45. Indien vil ikke sætte langsigtede mål for udledninger

  Målet om nuludledning af drivhusgasser er ikke løsningen på klimakrisen, mener Indien.

  Landet afviser derfor at sætte et mål for, hvornår landet kan opnå balance mellem den mængde drivhusgasser, som landet udleder, og den mængde, som bliver fjernet fra atmosfæren. Det skriver Ritzau.

  Indien, der har verdens tredjestørste udslip af CO2 efter Kina og USA, er under pres for at blive CO2-neutralt i 2050 forud for næste uges klimatopmøde, COP26, i Glasgow i Skotland.

  Globale mål om at opnå netto-nuludledning er vigtigt for, at verden kan reducere sit samlede udslip og dermed undgå en stigning i globale temperaturer.

 46. Kinesisk missiltest vækker stor bekymring i USA

  Tidligere på måneden testede det kinesiske militær et nyt supersonisk missil. Det bekræftes nu for første gang af USA's forsvarschef, general Mark Milley.

  - Det, vi så, var en meget væsentlig begivenhed med en test af et hypersonisk våbensystem. Og det er meget bekymrende, siger Milley til amerikanske Bloomberg TV.

  Det skriver Ritzau.

  Adskillige kilder oplyste tidligere på måneden til avisen The Financial Times, at Kina i august sendte et missil op med en raket af typen Long March.

  Missilet, der kan udstyres med atomsprænghoveder, fløj rundt om kloden i lav højde, før det styrede ind mod sit mål, som det missede med cirka 30 kilometer.

  Normalt bliver den slags prøveaffyringer meddelt på forhånd, men det skete ikke i dette tilfælde.

 47. Nyt malaysisk kondom er både til mænd og kvinder

  En malaysisk gynækolog har skabt, hvad han kalder verdens første unisexkondom til brug for både mænd og kvinder.

  Manden bag kondomet, John Tang Ing Chinh, håber, at kondomet ved navn Wondaleaf Unisex Condom vil gøre folk i stand til at tage bedre kontrol over deres egen seksuelle sundhed uanset deres køn eller seksuelle orientering.

  Det siger han til Reuters, skriver Ritzau.

  - Det er i bund og grund et normalt kondom dækket af et selvklæbende lag.

  - Det kan sættes fast til skeden eller penissen, samtidig med at det dækker det omkringliggende område for ekstra beskyttelse, siger gynækolog John Tang Ing Chinh fra medicinalfirmaet Twin Catalyst.

  Kondomet er blevet testet i adskillige kliniske studier og sættes til salg i december på Wondaleafs egen hjemmeside.

 48. Iran vil genoptage forhandlinger om atomaftale

  Verdens stormagter skal igen mødes og forhandle om en atomaftale med Iran.

  Det meddeler Irans viceudenrigsminister, Ali Bagheri, efter samtaler med EU-mæglere i Bruxelles, skriver Ritzau.

  - Vi er enige om at starte forhandlinger i løbet af november. Den præcise dato vil blive offentliggjort inden for den næste uge, skriver Bagheri på Twitter.

  Han tilføjer, at han har haft en "meget konstruktiv" dialog med EU's mægler, Enrique Mora, som også tog til den iranske hovedstad tidligere på måneden.

  USA har reageret med forsigtighed på viceudenrigsministerens udtalelse.

  Men landet melder optimistisk, at det kun er et "lille antal spørgsmål", der forbliver uafklarede forud for genoptagelsen af forhandlingerne.

  USA's tidligere præsident, Donald Trump, trak USA ud af aftalen i 2018.

 49. FC Barcelona fyrer cheftræner

  Efter en lang række dårlige resultater er Ronald Koeman færdig som cheftræner for fodboldklubben FC Barcelona.

  Det oplyser fodboldklubben i en meddelelse, efter at holdet onsdag aften tabte 0-1 til Rayo Vallecano i La Liga, skriver Ritzau.

  - Klubbens præsident, Joan Laporta, informerede ham (Koeman, red.) om beslutningen efter nederlaget til Rayo Vallecano, oplyser klubben.

  - Ronald Koeman siger farvel til holdet torsdag på Ciutat Esportiva (Barcelonas træningsanlæg, red.). FC Barcelona ønsker at takke ham for hans tid i klubben og ønsker ham alt det bedste i hans professionelle karriere.

  Fyringen kommer efter en stribe dårlige resultater for den spanske storklub, hvor det kun er blevet til to sejre i de seneste syv kampe.

 50. Grøn omstilling - men ikke, når staten køber nye biler

  Vi skal alle være en del af den grønne omstilling, også når det vores transportbehov. Men det gælder tilsyneladende ikke, når staten køber ind til den offentlige bilpark. Berlingske skriver, at den danske stat i de seneste to år indregistreret 15 gange flere dieselbiler end grønne biler.

  Tal fra Danmarks Statistik viser, at staten i perioden fra juli 2019 til juli 2021 har indregistreret i alt 1220 nye personbiler. Og kun 4,9 procent ud af dem er enten elbiler eller benzin-plug-in-hybridbiler. Dieselbilerne udgør til gengæld 73,5 procent - eller 897 ud af de 1220.

Mere fra dr.dk