Seneste Nyt

Ellen DeGeneres' populære talkshow stopper efter 17 år: Jeg trænger til udfordringer

Ellen DeGeneres har haft mange prominente gæster. Her er det USA's tidligere præsident Barack Obama i 2016. (Foto: © Kevin Lamarque, Scanpix)

Den amerikanske talkshow-vært Ellen DeGeneres har gennem 17 år interviewet nogle af verdens største berømtheder i sit show 'The Ellen DeGeneres Show'.

Men snart er det slut.

- Når du er en kreativ person, så trænger du konstant til at blive udfordret - og uanset hvor godt og sjovt showet er, så er det ikke udfordrende mere, siger DeGeneres til Hollywood Reporter.

Showet, der har vundet 64 af de prestigefulde Emmy-priser, slutter dog først i 2022, efter den 16. sæson er slut.

Nyheder

 1. Norden har givet beskyttelse til 165.000 flygtninge fra Ukraine

  Mange Ukrainere har måttet forlade hus og hjem og bevæge sig på tværs af det europæiske kontinent, mens deres hjemland er invaderet af Rusland.

  En ny rapport fra FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) viser, at mere end 165.000 flygtninge fra Ukraine har fået midlertidig beskyttelse i de nordiske lande i løbet af de seneste ni måneder, skriver Ritzau.

  Flygtningene har fået beskyttelse under enten national lovgivning eller EU's midlertidige beskyttelsesdirektiv fra 2001, som for første gang er blevet taget i brug som følge af krigen i Ukraine.

  Sverige er det nordiske land, som har givet flest flygtninge fra Ukraine midlertidig beskyttelse - i alt 47.700.

  Dernæst følger Finland med 43.000 og så Danmark med 34.700. Norge har givet beskyttelse til 31.000 og Island 1700.

 2. Søn af Putin-allieret frikendt for at flyve med drone i Norge

  En søn af en russisk rigmand, som er tæt på Ruslands præsident, Putin, er blevet frikendt for at flyve med drone i Norge.

  Det er den 47-årige bankmand Andrey Yakunin, som har både russisk og britisk pas, der blev anholdt tilbage i oktober. Det skriver AP.

  Siden invasionen af Ukraine har det som sanktion i Norge været forbudt for russiske statsborgere at lande eller lette med faretøjer på norsk territorium. Tidligere er en mand blevet idømt 90 dages fængsel for droneflyvning i Norge.

  Men Yakunin er blevet frikendt, fordi dommeren mener, at sanktionen ikke gælder hobby-droner.

  Andrey Yakunin er søn af 74-årige Vladimir Yakunin, som er forretningsmand og tidligere leder af de russiske jernbaner. Han er en del af det såkaldte Ozero-kollektiv, der består af personer med tæt tilknytning til Putin.

 3. Sundhedsstyrelsen dropper retningslinjer for corona

  Man skal ikke længere isolere sig selv, hvis man er konstateret smittet med coronavirus. Samtidig skal man ikke længere testes for corona, hvis man bliver akut indlagt.

  - Vi kan nu tage endnu nogle skridt mod mere normale tilstande i forhold til at håndtere covid-19 i både samfund og sundhedsvæsen. Der er ikke længere behov for meget specifikke retningslinjer for covid-19 i forhold til andre sygdomme, siger konstitueret enhedschef Line Raahauge Hvass i meddelelsen.

  - Det er til gengæld vigtigt, at vi husker hinanden på at forebygge smitte med alle former for luftvejsinfektioner.

  Sundhedsstyrelsen anbefaler nu kun, at man testes for covid-19, hvis man har symptomer, er i en risikogruppe og testen er relevant for behandling.

  Der anbefales nu heller ikke særlige forholdsregler for coronasmitte i forbindelse med fødsler, selvom personalet skal tage "relevante forholdsregler" i nogle situationer.

 4. Politiet advarer: MobilePay bruges til stalking

  I november faldt der to domme ved Retten i Aalborg, hvor mænd blev dømt for at stalking via Mobilepay.

  Blandt andet fik en 25-årig mand fra Odense otte måneders fængsel for blandt andet at sende 1.600 beskeder til sin nordjyske ekskæreste via betalingstjenesten.

  Det er et voksende fænomen, fortæller politikommissær Michael Karstenskov fra Nordjyllands Politi.

  - Man kan blokere folk på de fleste beskedtjenester, så stalkerne har fundet et smuthul her. De overfører et lille beløb og sender en besked til offeret, forklarer han.

  Pressechef Peter Kjærgaard fra MobilePay fortæller Nordjyske Stiftstidende, at man har planer om at indføre mulighed for at blokere brugere.

  I mellemtiden opfordrer han til, at man melder stalking til politiet og til MobilPay-support.

 5. Amerikansk delstat sagsøger TikToks ejer

  TikToks kinesiske ejer, virksomheden ByteDance, er blevet sagsøgt af den amerikanske delstat Indiana.

  Staten mener, at det sociale medie lader den kinesiske regering snage i brugernes data. Det oplyser Indianas delstatsadvokat, Todd Rokita, ifølge Reuters.

  ByteDance har flere gange afvist, at den kinesiske regering får adgang til data. Men der er kommet beskyldninger om det fra flere kanter.

  Blandt andre har direktøren for den amerikanske efterretningstjeneste FBI rejst bekymringer om mediet. Han sagde for en uge siden, at den populære app er "i hænderne på den kinesiske regering".

  - Det gør det muligt for dem (den kinesiske regering, red.) at manipulere med indhold, og hvis de vil, kan de bruge det til at forsøge at ændre folks holdninger, sagde Christopher Wray.

  ByteDance har ifølge Reuters erkendt, at australske brugeres TikTok-data kan tilgås af den kinesiske regering.

 6. Nu kan briterne betale med mønter med kongens portræt

  Sådan ser mønten med kong Charles III's ansigt ud. Den har en værdi af 50 pence. (Foto: © TOM HARRISON)

  De første masseproducerede mønter med kong Charles III på vil fra fra i dag være i omløb i Storbritannien, skriver BBC.

  Kongens portræt vil i første omgang være at finde på 50 pence-mønten med en bagside, der hylder hans afdøde mor, dronning Elizabeth.

  Omkring 9,6 millioner mønter vil komme i omløb i tråd med efterspørgslen, skriver dpa ifølge Ritzau.

  Portrættet af kongens ansigt er lavet af skulptøren Martin Jennings og er personligt godkendt af kongen selv.

  I tråd med traditionen vender kongens ansigt mod venstre - den modsatte retning af den tidligere dronnings. Siden 1660 har der været tradition for, at regenten kigger den modsatte vej af forgængeren.

  Omkring 27 milliarder mønter med dronning Elizabeths portræt er i cirkulation, og mønter med den afdøde regent godtages fortsat i butikker.

  Ejer man ikke kongens mønt, kan den ses her:

  Foto fra det statsejede Royal Mint, der har monopol på at lave mønter i Storbritannien. (Foto: © TOM HARRISON/THE ROYAL MINT HAND, Ritzau Scanpix)
 7. Alternativet håber på en stærk rød-grøn opposition, efter SF har forladt regeringsforhandlingerne

  SF meldte sig i går ud af regeringsforhandlingerne, og især formand Pia Olsen Dyhrs udmelding om, at regeringsgrundlaget er blevet for blåt, bekymrer Franciska Rosenkilde (Å).

  - De er vant til at sluge kameler for Socialdemokratiet, og hvis de synes, det er for blåt, så kan jeg virkelig godt være bekymret for Danmarks fremtid, lyder det fra Alternativets politiske leder.

  Med SF ude af forhandlingerne er der for Alternativet samtidig grundlag for at lægge yderligere pres på en mulig regeringskonstellation mellem Socialdemokratiet og Venstre.

  - Det sætter os i den position, at vi forhåbentlig sammen med Enhedslisten og SF kan lave en stærk rød-grøn opposition, siger Rosenkilde.

 8. Iran udfører første kendte henrettelse af demonstrant

  Iran har her til morgen henrettet en mand, der har deltaget i de igangværende protester i landet.

  Det skriver det iranske nyhedsbureau Tasnim ifølge Reuters.

  Manden er blevet henrettet, fordi han angiveligt sårede en sikkerhedsvagt med en kniv og blokerede en vej i Teheran.

  Det er det første kendte tilfælde af, at en demonstrant bliver henrettet efter at have deltaget i demonstrationerne i landet. Flere er blevet dømt til døden for deres deltagelse i demonstrationerne.

  Mange er derudover blevet dræbt af iranske sikkerhedsstyrker under de mange voldsomme sammenstød.

  Protester på tværs af landet har været virkelighed, siden Jina Mahsa Amini i september døde i moralpolitiets varetægt. Øjenvidner har beskrevet, at hun fik tæsk og hovedskader.

  Det beskrives af Reuters som den største opstand mod det Iranske styre siden 1979, hvor den iranske revolution omdannede landet til en islamisk republik.

 9. Produktionen er faldet efter flere måneders vækst

  Efter en ellers vækstende tendens faldt Danmarks industriproduktion i oktober. Der er tale om et lille fald på 2,3 procent sammenlignet med september, viser tal fra Danmarks Statistik.

  I august og september steg industriproduktionen med 1,3 procent.

  Ifølge Danmarks Statistik skal faldet ses i lyset af stigende råvarepriser og forsyningsvanskeligheder oven på krigen i Ukraine.

  Spørger man underdirektør i Dansk Industri Morten Granzau, skal man ikke nødvendigvis male fanden på væggen på baggrund af én måneds nedgang.

  - Men faldet vidner absolut om, at den næsten uafbrudte vækst, som industrien præsterede i første halvår af 2022, er afløst af en mere turbulent udvikling, siger han.

  Fordi faldet kommer oven på en længere periode med vækst, var oktober måned trods faldet da også bedre end sidste år. Sammenlignet med oktober 2021 er industriproduktionen i oktober i år steget med 11,2 procent.

 10. Politi ser ny tendens: Unge bliver udnyttet som muldyr til hvidvask i nattelivet

  Det, der kan synes som en simpel og venlig tjeneste i byen, kan ende med at blive en hjælpende hånd til kriminelle.

  Politiet i Nordjylland har nemlig fået øje på en ny tendens, hvor unge bliver snydt til at hjælpe kriminelle med at hvidvaske penge i byen, og på den måde ender de ufrivilligt som kriminelles muldyr.

  Det sker eksempelvis ved, at de bliver bedt om hjælp til at hæve penge, mod at de bliver sendt til dem på en mobiloverførsel. Det betyder, at man medvirker til økonomisk svindel, og det kan straffes.

  - Det nye, vi nu ser, er, at det foregår i nattelivet, hvor udspekulerede kriminelle udnytter folks beruselse til at låne deres mobiltelefoner og på den måde involverer dem i hvidvask, siger politikommissær i Nordjyllands Politi Simon Hjorth Jacobsen i en pressemeddelelse.

 11. Kinas største by fjerner krav om coronatest på restauranter

  Kinas største by og kommercielle centrum, Shanghai, dropper fra i morgen kravet om fremvisning af negativ coronatest på restauranter.

  Det oplyser byens myndigheder ifølge Reuters.

  Også på spillesteder slipper man for at skulle vise en negativ test.

  Cirka tre år efter coronavirussets udbrud er mange kinesere vrede over fortsat at skulle leve under strenge restriktioner. De kan samtidig konstatere, at stort set hele resten af verden efterhånden har fundet ud af at leve med virusset uden særlige tiltag.

 12. Palæstina: Tre palæstinensere dræbt på Vestbredden

  Israelske styrker har ifølge Palæstinas sundhedsministerium dræbt tre palæstinensere under en razzia på Vestbredden. Det skriver Reuters.

  Ifølge det israelske militær blev der foretaget en anholdelse, da dets styrker blev beskudt og svarede igen med skud.

  De tre palæstinensere blev dræbt af skud ved byen Jenin, der af Reuters omtales som et brændpunkt for konflikten ved Vestbredden de seneste måneder.

  Den palæstinensiske gruppe Islamisk Jihad siger i dag, at deres krigere er i voldsomme sammenstød med israelske styrker i Jenin.

  Ifølge AFP har vold i området i år kostet mindst 150 palæstinensere livet, mens 26 israelere er døde, skriver Ritzau.

  Opdateret klokken 08.17 med udtalelse fra Israels militær.

 13. Perus midlertidige præsident bliver perioden ud: 'Jeg beder om sammenhold og dialog'

  Dina Boluarte tiltrådte i går præsidentposten i Peru efter en politisk højspændt dag, hvor den hidtidige præsident, Pedro Castillo, forsøgte at opløse landets parlament for at undgå at blive stillet for en rigsret. (Foto: © SEBASTIAN CASTAÑEDA, Ritzau Scanpix)

  Perus tidligere vicepræsident Dina Boluarte blev i går taget i ed som landets nye præsident.

  Dermed er hun blevet leder af en "exceptionel nødregering", fordi landets tidligere præsident, Pedro Castillo, blev afsat fra posten tidligere på dagen, skriver BBC.

  Men selvom den nye præsident er blevet betegnet som midlertidig, har hun tænkt sig at bestride embedet indtil juli 2026, hvor Castillos embedsperiode stod til at slutte.

  Det sagde hun i en tale efter den ceremonielle indsættelse.

  - Jeg beder om sammenhold i Peru og dialog med de politiske institutioner, siger hun ifølge AFP, skriver Ritzau.

  Den tidligere peruvianske præsident Pedro Castillo blev afsat, efter han forsøgte at opløse nationalforsamlingen og indsætte en undtagelsesregering tidligere på dagen i går. Det blev anset som et forsøg på statskup.

 14. Det kan være glat derude: Flere uheld i trafikken i løbet af natten

  Pas på, hvis du står overfor en kold tur i morgentrafikken, for der har allerede været en håndfuld uheld på danske veje i ly af natten.

  Sandsynligvis på grund af glatte veje, fortæller vagthavende ved Vejdirektoratets Trafikcenter Karina Svendsen til Ritzau.

  - Man skal køre forsigtigt og være opmærksom på, at det kan være glat derude, siger hun.

  Ifølge Danmarks Meteorologiske Institut var temperaturerne omkring klokken seks i omegnen af minus tre grader flere steder.

  Uheldene har ifølge Karina Svendsen primært fundet sted i Nordsjælland og Vestjylland.

  Saltspredere har i nat været i gang i hele landet for at sikre farbare veje, skriver Ritzau.

 15. Torsdag er kold med enkelte snebyger

  Fuldmåne og sne lyser godt op i et mørkt december-landskab. I aften kommer der flere snebyger, primært i Jylland. Her er det Humlebæk. (Foto: © Karen Møller)

  Nattens snebyger har efterhånden forladt os, men med temperaturer i morgentimerne helt ned til 10 graders frost får den tilbageværende sne lov til at blive liggende.

  Temperaturen vil mange steder også kun være omkring frysepunktet i dagtimerne, så snebyger, der særligt kommer i aften, falder også på en kold jord.

  Dagen byder dog også på andet end skyer, for særligt i løbet af formiddagen vil der være sol især i Jylland.

  I nat er der igen udbredt frost. Det bliver kun lokalt langs kysterne, at temperaturen holder sig over nul grader.

 16. Tidligere præsident i Guatemala skal 16 år i fængsel

  I går blev Guatemalas tidligere præsident Otto Pérez Molina og hans vicepræsident Roxana Baldetti dømt for blandt andet omfattende svindel med told.

  De skal ved toldsnyd have stjålet 3,5 millioner dollar fra staten, mens de havde magten.

  For det skal de hver 16 år i fængsel. Det skriver Reuters.

  Otto Pérez Molina har siddet i fængsel de sidste syv år, hvor han har ventet på en dom.

  Den 72-årige mand var præsident i det mellemamerikanske land fra 2012 til 2015. Han trak sig dengang på grund af anklager om korruption.

  Han er ikke tilfreds med dommen og vil anke den, sagde han i en pause i retssagen.

 17. Svensk rigsadvokat afviser udlevering af to mænd til Tyrkiet

  Sveriges rigsadvokat har afvist, at to tyrkiske mænd, som Tyrkiet mener er terrorister, kan udleveres til Tyrkiet. Det skriver den svenske avis Expressen.

  Tyrkiet har anklaget de to mænd for at stå i led med den islamistiske Gülen-bevægelse, som fik skylden for et kupforsøg i Tyrkiet i 2016.

  Sveriges rigsadvokat mener dog ikke, at de to mænd har begået kriminalitet efter svensk lovgivning. Rigsadvokaten vurderer desuden, at de begge risikerer forfølgelse, hvis de udleveres til Tyrkiet.

  Den beslutning kan blive et problem for Sverige i forhold til ønsket om at blive optaget i Nato. Her har Tyrkiet tidligere krævet, at svenskerne skal udlevere de personer, som den tyrkiske regering betragter som terrorister, hvis landet skal acceptere den svenske ansøgning om Nato-medlemskab.

 18. Retssag mod amerikansk kult-leder: Havde giftet sig med mindreårige piger

  En leder af en lille religiøs kult i Arizona, USA, havde giftet sig med mindst tyve piger og kvinder, heraf de fleste mindreårige. Det fremgår ifølge BBC i en ny FBI-erklæring, som er blevet offentliggjort i forbindelse i retssagen mod tre kvinder, der alle er gift med den 46-årige mand.

  Manden startede sin egen religiøse gruppe op for få år siden. De tre kvinder er tiltalt for at have flygtet sammen otte mindreårige piger, som var i myndighedernes varetægt, og som den 46-årige betragtede som sine koner.

  Hans mandlige disciple understøttede den 46-årige økonomisk, samtidig med at de også overlod deres koner og døtre til kultlederen, så han kunne gifte sig med ham.

  Manden er tiltalt for at børnemishandling og for at manipulere med bevismateriale. Han har erklæret sig uskyldig.

 19. Stadig fuld gang i Carlsbergs russiske bryggerier: Masser af Tuborg på hylderne

  Der er stadig masser af danske øl på hylderne i Moskva. Det afslører Berlingske, efter at avisens korrespondent har været på rundtur i de russiske supermarkeder.

  Carlsberg bebudede tilbage i marts, at man ville indstille produktionen og donere hele overskuddet fra Rusland til nødhjælpsorganisationer. Siden erklærede Carlsberg også, at man ville trække sig helt ud af Rusland og sælge sine russiske bryggerier.

  Berlingske fandt kun Carlsberg-øl i en ud af otte butikker, men til gengæld fandt man Tuborg på både dåser og flaske alle otte steder. Øllene har datomærker, der dokumenterer, at de er fremstillet i oktober og september på Carlsbergs bryggerier i Tula og Sankt Petersborg.

  - Vi vil – indtil frasalget er gennemført – fortsat drive den russiske forretning for at sikre ansættelse for vores medarbejdere, og at der er en levedygtig forretning at sælge. Det er derfor også grunden til, at man stadig kan finde for eksempel Tuborg-øl på hylderne i Rusland, skriver Carlsbergs kommunikationsdirektør Tanja Frederiksen i en mail til avisen.

 20. Peru indsætter midlertidig præsident efter dag med politisk kaos

  Den tidligere vicepræsident Dina Boluarte er nu blevet taget i ed som midlertidig præsident for Peru, efter at Pedro Castillo blev afsat fra posten tidligere på dagen.

  Boluarte er Perus første kvindelige præsident nogensinde.

  Castillo er blevet afsat, efter han forsøgte at opløse nationalforsamlingen, indsætte en undtagelsesregering udskrive valg tidligere på dagen. Men det blev anset som et forsøg på at begå statskup, og senere stemte Perus nationalforsamling for at fjerne præsidenten. Han er nu tilbageholdt af de peruanske sikkerhedsstyrker.

  Boluarte siger ifølge Reuters, at hun vil danne en regering, som har deltagelse fra alle dele af det politiske spektrum.

 21. Kalundborgmotorvejen lukket efter flere uheld

  Kalundborgmotorvejen mellem Tølløse og Jyderup er i øjeblikket spærret i vestgående retning mellem afkørsel 1 ved Tølløse og afkørsel 2 ved Kvanløse på grund af flere glatføreuheld.

  Det oplyser Vejdirektoratet på Twitter.

  Man forventer, at vejen bliver åbnet igen sidst på aftenen.

  (© VDTrafikinfo@twitter.com)
 22. Alternativet slår fast: Vil have advokatvurdering af minksagen

  Efter knap en måneds betænkningstid, er Alternativet nu sikker: De vil have minksagen vurderet af uvildige advokater.

  Det skriver folketingsmedlemmerne Torsten Gejl og Christina Olumeko i et debatindlæg hos Altinget her til aften.

  - Vi er på den baggrund nået frem til, at vi fortsat støtter en advokatvurdering, ligesom vi gjorde før folketingsvalget. En advokatvurdering er nemlig vigtig for tilliden til demokratiet og borgernes oplevelse af, at de politiske beslutninger er legitime, skriver de blandt andet.

  Partiets forhold til en advokatvurdering har været noget kompliceret siden dagen efter folketingsvalget 1. november, hvor Alternativets leder, Franciska Rosenkilde, sagde, at partiet ikke længere støttede en advokatvurdering af minksagen.

  To dage senere måtte hun trække det tilbage, efter hun havde været en tur hjemme forbi sin folketingsgruppe, der tilsyneladende ikke var enige. De mente fortsat, der skulle en advokatvurdering til.

  9. november kom så tre uafhængige juraprofessorer med en vurdering for at medvirke til "at lukke sagen en gang for alle".

  Og pludselig var der ikke længere noget klart svar fra partiet - de ville have lov at tygge det ordentligt igennem, sagde Torsten Gejl dengang til DR.

  Men nu er de sikre:

  - Minksagen er uafsluttet og åben for fortolkning, så længe vi ikke har en officiel, uafhængig advokatvurdering bestilt af Folketinget. Det er ikke sundt for tilliden, skriver de i indlægget.

 23. Efter afstemning om hans afgang: Perus præsident tilbageholdt af politiet

  Kort efter at kongressen i Peru stemte for at fjerne ham fra magten, blev landets præsident Pedro Castillo tilbageholdt af sikkerhedsstyrker.

  Det vidner et tweet fra det nationale politi i Peru om ifølge Reuters.

  Pedro Castillo forsøgte tidligere i dag at opløse nationalforsamlingen, indsætte en undtagelsesregering og udskrive valg. Men fra flere sider er han efterfølgende blevet beskyldt for at begå et statskup.

  Det lykkedes dog ikke, og senere på dagen stemte Perus nationalforsamling for at fjerne præsidenten.

  Den nu afsatte præsident er ved at blive efterforsket i seks korruptionssager, skriver Ritzau.

  Vicepræsident Dina Boluarte ventes at blive taget i ed som Castillos afløser onsdag klokken 22 dansk tid.

 24. Togene kører igen i Sverige efter afbrydelse - der kan stadig være forsinkelser

  Den svenske togtrafik er oppe at køre igen efter en afbrydelse tidligere på aften, der ramte store dele af landet. Afbrydelsen skyldtes, at telefonnettet, der bruges til at kommunikere mellem trafikcentralerne og togene, ikke fungerede.

  - Fejlen var ikke så omfattende, som man først frygtede, siger Bengt Olsson, pressechef hos Trafikverket til SVT.

  Afbrydelsen varede cirka to timer, og den betyder, at der forventes store forsinkelser resten af døgnet. Den betød også, at der ikke var togforbindelse mellem Københavns Lufthavn og Malmø, og i stedet blev der indsat togbusser.

  Ifølge pressechefen er der ingen tegn på hackerangreb. Fejlen skyldes snarere problemer med en opdatering af telefonnettet, som man gennemførte tidligere i dag, siger han.

 25. 'Blodige pakker' til ukrainske ambassader blev sendt fra samme adresse i Tyskland

  'Blodige pakker' med afskårne øjne fra grise og køer er havnet i postkassen hos 31 ukrainske ambassader i 15 forskellige lande i løbet af den seneste tid.

  Det siger Ukraines udenrigsminister, Dmytro Kuleba, ifølge BBC.

  Samtlige pakker har været mærket med den samme afsenderadresse i Sindelfingen i det sydvestlige Tyskland. Adressen tilhører en Tesla-forhandler, lyder det.

  Pakkerne er ifølge udenrigsministeren blevet sendt fra postkontorer uden videoovervågning, og afsenderen har sørget for at skjule sin identitet.

  - De kriminelle tog også forholdsregler for ikke at efterlade spor af deres DNA på pakkerne. Dette indikerer især det professionelle niveau ved implementeringen, siger Dmytro Kuleba.

  Han siger, at der blev sendt seks pakker til Polen, fem til Spanien, fire til Italien, to hver til Portugal, Rumænien, Ungarn og Tjekkiet, og en hver til Østrig, Vatikanet, Danmark, Kasakhstan, Holland, USA, Frankrig og Kroatien.

  Det vides stadig ikke, hvem der står bag de blodige pakker, men Dmytro Kuleba spekulerer i, at det er Rusland, der er afsenderen.

 26. Perus nationalforsamling stemmer for at fjerne præsidenten

  Med stemmerne 101 for, seks imod og 10, der undlod at stemme, har den peruanske nationalforsamling stemt for at fjerne præsident Pedro Castillo gennem en rigsretssag.

  Det skete samme dag, hvor præsidenten har forsøgt at opløse nationalforsamlingen, indsætte en undtagelsesregering og udskrive valg. Men fra flere sider er han efterfølgende blevet beskyldt for at begå et statskup.

  Den peruanske ombudsmand har ifølge Reuters undsagt præsidenten og betegnet hans handlinger som et forfatningsmæssigt kollaps, "der kun kan betegnes som et kup". Ombudsmanden opfordrer Castillo til at træde tilbage og overgive sig til myndighederne.

  Samtidig har både militær og politi advaret Castillo om at begå forforatningsbrud ved at opløse nationalforsamlingen.

  Den amerikanske ambassadør i Peru fastslår, at "USA afviser enhver forfatningsstridig handling begået af præsident Castillo for at forhindre nationalforsamlingen i udøve sit mandat".

 27. Tog i store dele af Sverige holder stille - det påvirker også tog i Danmark

  Store dele af togdriften i Sverige er i øjeblikket lagt ned. Det skyldes en fejl i telefonsystemet hos Trafikverket, skriver SVT. Der er ingen prognose for, hvornår de ramte togforbindelser kører igen.

  Blandt de ramte strækninger er også Stockholm - Malmø - København H. DSB oplyser, at der ikke kører nogen tog mellem Københavns Lufthavn og Malmø, og at der i stedet er indsat togbusser. Der er i øjeblikket kun er begrænset drift mellem lufthavnen og hovedbanegården.

  - Det er den telefoni, som vi bruger til at kommunikere mellem trafikcentralerne og togene, fortæller Bengt Olsson, pressechef hos Trafikverket, til SVT.

  Og derfor har Trafikverket som en sikkerhedsforanstaltning beordret alle tog i Sverige til at vende tilbage til stationerne.

  Pressechefen tilføjer, at det er for tidligt at fastslå, hvad fejlen skyldes, og Trafikverket opfordrer de rejsende til at finde alternative måder at komme frem på.

 28. Migrantarbejder mister livet i ulykke på VM-resort

  En ulykke med en gaffeltruck har kostet en migrantarbejder fra Filippinerne livet, mens VM-slutrunden er blevet afviklet.

  Det skriver mediet The Athletic onsdag.

  Migrantarbejderen var i gang med en reparationsopgave og gik langs gaffeltrucken, da han faldt ud over en rampe med hovedet først ned i et betonunderlag.

  En lægehelikopter ankom til stedet, men manden kunne ikke reddes, skriver The Athletic, der har fået dødsfaldet bekræftet af VM-arrangørerne.

  Ulykken skete i forbindelse med arbejde på et resort, som Saudi-Arabien benyttede, mens holdet stadig var aktuel i turneringen. Den skete dog på en offentlig vej.

  Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) vil ikke kommentere ulykken, inden en undersøgelse af forløbet af færdig, men er opmærksom på den.

  - Fifa er meget ked af denne tragedie, og vores tanker og medfølelse går til arbejderens familie, skriver forbundet ifølge The Athletic.

  Der hersker fortsat stor usikkerhed om antallet af døde migrantarbejdere i forbindelse med opførelsen af stadions og andre bygninger i forbindelse med VM.

  /Ritzau/

  Følg med i vores dækning af VM i livebloggen her.

 29. Sæt farten ned! Politiet melder om mange trafikuheld i snevejret

  Flere steder i landet har politiet i dag oplevet flere trafikuheld end normalt på grund det kolde og glatte føre. Det fortæller flere af vagtcheferne i landets politikredse til Ritzau.

  Hos Nordsjællands Politi fortæller Sebastian Føns om cirka 20 færdselsuheld - bare i løbet af formiddagsvagten.

  - Det må man sige er ekstraordinært mange, siger han og sammenligner med, at der normalt er mellem to og fire uheld i tilsvarende periode.

  - Så vi vil bare endnu en gang opfordre til at køre efter forholdene. Det vil sige, at man skal meget ned i hastighed. Også mere end man lige tror, siger Sebastian Føns.

  DMI forventer, at der i nat falder snebyger i de sydvest- og sydlige egne af landet, mens resten af landet får mest tørt og ret klart vejr. Temperaturen er nede på mellem 2 og 8 graders frost.

  Derfor advarer man om, at der i de nordlige og østlige egne er risiko for sneglatte veje, mens der over hele landet er risiko for frysende våde veje.

 30. Perus præsident opløser nationalforsamlingen og udskriver valg

  Perus præsident Pedro Castillo har i dag erklæret, at han opløser nationalforsamlingen og udskriver valg.

  Det sagde han ifølge Reuters i en tv-transmitteret tale - samme dag hvor nationalforsamlingen skulle diskutere om præsidenten skal stilles for en rigsret. Castillo har nu i stedet udpeget en 'undtagelsesregering'.

  Det er tredje gang, siden Castillo blev præsident i juli sidste år, at man har diskuteret, om han skal for en rigsret. Han blev i sidste uge indkaldt af nationalforsamlingen for at svare på beskyldninger om 'manglende moralsk kapacitet' til at lede landet.

  Han har afvist beskyldningerne som 'bagvaskelse'.

 31. Forsker: Putin skruer op og ned for temperaturen med snak om atomvåben

  Når Rusland har modgang i krigen med Ukraine, så begynder præsident Vladimir Putin at rasle med truslen om atomvåben.

  Det siger Flemming Splidsboel, der seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), til Ritzau, efter at den russiske præsident tidligere i dag udtalte, at truslen for atomkrig er stigende, og at Rusland er det land, der har de mest avancerede og moderne atomvåben.

  - Udtalelserne er en del af et generelt mønster. Nogle gange taler russerne atomtruslen op, og nogle gange nedtoner de den for at skrue op og ned for "temperaturen", hvis der er noget, de er utilfredse med, siger Flemming Splidsboel.

  - Det her kommer måske på bagkant af de seneste dages udvikling, hvor Ukraine har haft held til at ramme mål forholdsvis dybt inde på russisk territorium, lyder det.

 32. Elon Musk mistede kortvarigt titlen som verdens rigeste - men så steg kursen igen

  • Elon Musk mistede kortvarigt titlen som verdens rigeste i dag. (Foto: © Andrew Kelly, Ritzau Scanpix)
  • Franskmanden Bernard Arnault, der står i spidsen for luksusbrand-virksomheden LMVH, var kortvarigt verdens rigeste. (Foto: © Eric Piermont, Ritzau Scanpix)
  1 / 2

  Onsdag eftermiddag var Elon Musk ganske kortvarigt ikke verdens rigeste mand.

  Det var i stedet franskmanden Bernard Arnault, som står i spidsen for LVHM, virksomheden bag luksusmærker som Louis Vuitton, Moët og Hennesy. Ifølge magasinet Forbes kunne han kalde sig verdens rigeste med en personlig formue på 185,3 milliarder dollar.

  Musks fald fra tronen hænger sammen med, at værdien af Teslas aktier er faldet meget i værdi i år, øjensynligt fordi investorerne er nervøse for, at Teslas topchef og hovedaktionær er for optaget af Twitter, som han også har købt.

  Men lidt senere på dagen rettede kursen på Tesla-aktien sig lidt, og det betød ifølge Forbes, at Elon Musk igen er den rigeste mand i verden. Hans personlige formue, som blandt andet består af hans aktier, er opgjort til 185,7 milliarder dollar (svarende til 1,311 billioner kroner).

  Musk har ifølge Forbes været verdens rigeste siden september 2021, hvor han overtog titlen fra Amazon-grundlæggeren, Jeff Bezos.

  Udover Tesla og Twitter står Musk også i spidsen for rumfartsvirksomheden SpaceX og Neuralink, en virksomhed, som arbejder med at forbinde computere med den menneskelige hjerne.

 33. Apple hiver produktionen af microchips hjem til USA

  I flere år har der været global mangel på microchips, og det har betydet forlængede ventetider for forbrugerne på alt fra biler til smartphones. Det er blandt andet coronanedlukninger i Asien, tørke i Taiwan og hamstring af mikrochips, der har skabt mangelsituationen.

  Det er også gået udover Apple, som nu tager konsekvensen og rykker produktionen af microchips hjem til USA, hvor man vil opføre en ny fabrik i Phoenix, Arizona. Det skal ske i samarbejde med den taiwanske producent Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), som i forvejen er en af Apples leverandører.

  - Vi ser frem til at udvide samarbejdet i de kommende år, siger Apples administrerende direktør, Tim Cook, ifølge finansmediet Bloomberg.

  Tilbage i august underskrev præsident Joe Biden et lovforslag, som Kongressen havde vedtaget måneden inden, der skal sikre amerikansk produktion og støtte til udvikling af mikrochips.

 34. Kø er aftagende på E20 Fynske Motorvej fra Odense i retning mod Middelfart

  Opdateret 18.50: Den havarerede lastbil ved 52 Odense SV er nu blevet hjulpet videre, så alle spor igen er farbare. Lige nu er der stadig tung kø fra 50 Odense SØ, men den er så småt aftagende.

  En havareret lastbil spærrer det højre spor ved 52 Odense SV, og det sætter en prop i eftermiddagens trafik.

  Køen starter kort før motorvejskryds Odense, og man kan blive op mod 50 minutter forsinket. Vejhjælp arbejder på stedet for at hjælpe lastbilen videre.

  Køen på motorvejen påvirker også flere af vejene ud af Odense.

  På Stenløsevej i retning mod rundkørslen ved Fynske Motorvej er der 10 minutters forsinkelse, og på Ring 2 Ørbækvej fra Odense i retning mod Fynske Motorvej står trafikken i øjeblikket helt stille.

Mere fra dr.dk