Seneste nyt
23. jun kl. 18:23

EMA godkender ny coronavaccine

En ny vaccine mod covid-19 er blevet godkendt af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA).

I denne omgang er der tale om en vaccine fra det franske medicinalfirma Valnevas.

EMA skriver i en pressemeddelelse, at vaccinen forventes at være lige så effektiv mod beskyttelse af covid-19, som vaccinen fra AstraZeneca, der hedder Vaxzevria. AstraZenecas vaccine har en effekt på 60 procent.

De to vacciner sammenlignes, da de helt teknisk ligner hinanden. Det fremgår ikke af pressemeddelelsen, hvor høj den nye vaccines effekt er.

Herhjemme besluttede Sundhedsstyrelsen at droppe vaccinen fra AstraZeneca efter alvorlige men sjældne bivirkninger.

Vaccinen anbefales til personer mellem 18 og 50 år, og den er den sjette vaccine, som EMA anbefaler til brug mod covid-19 i Europa.

Skulle du have glemt, hvilke vacciner der ellers er godkendte, får du lige en opremsning:

 • Comirnaty (BioNTech/Pfizer)

 • COVID-19 Vaccine Janssen (Johnson & Johnson)

 • Nuvaxovid (Novavax)

 • Spikevax (Moderna)

 • Vaxzevria (AstraZeneca)

Seneste nyt

 1. 45 min. siden

  SAS-strejke midlertidigt afblæst

  Der kommer ikke nogen strejke blandt SAS' 1000 piloter foreløbigt.

  Det står klart natten til onsdag efter fristen for forhandlingerne om en ny overenskomst var passseret ved midnat. I stedet er der indgået en aftale om, at tidsfristen bliver rykket med 72 timer.

  Det oplyser den svenske pressechef i SAS, Karin Nyman, til DR.

  Ingen af parterne vil afsløre, præcis hvorfor de er parate til at forhandle videre, men der er grund til optimisme, siger formand for Dansk Pilotforening, Henrik Thyregod.

  - Vi har haft benhårde forhandlinger i 14 dage, og så er det ligesom de sidste par timer, der har været en lille forrykning. Så vi har et svagt håb om, at vi kan komme videre.

  Den midlertidige afblæsning af strejken betyder, at de flyafgange, som er planlagt onsdag, afgår efter planen.

 2. I går kl. 23:59

  Wimbledon-comeback endte i skuffelse for Serena Williams

  Efter match-tiebreak i tredje sæt røg Serena Williams ud af Wimbledon i første runde til Harmony Tan. (Foto: GLYN KIRK © Ritzau Scanpix)

  I en helt forrygende tenniskamp gjorde Serena Williams tirsdag aften comeback i single ved grand slam-turneringen Wimbledon.

  Det blev dog ikke den amerikanske tennisstjerne, der kunne juble til sidst, da franske Harmony Tan vandt 7-5, 1-6, 7-6 (10-7).

  Sidst Serena Williams spillede en singlekamp var for 364 dage siden, hvor hun trak sig fra Wimbledons første runde med en skade.

  Efter et sæt til hver bølgede det tredje og afgørende sæt frem og tilbage. Serena Williams var foran flere gange, men måtte til sidst afværge en matchbold, før kampen gik i match-tiebreak.

  Her spilles der først til 10 point, og Williams startede suverænt ud og bragte sig foran 4-0. Men Harmony Tran kæmpede sig tilbage og tog den største skalp i sin karriere.

  /ritzau/

 3. I går kl. 23:25

  Roskilde Festival stod på skumfest i lange baner

  • Skummet kan både være en fest, men det kan også være lidt træls, hvis det kommer i øjnene. Derfor en klog beslutning at beholde solbrillerne på. (Foto: TORBEN CHRISTENSEN © Ritzau Scanpix)
  • Skummet er også en oplagt mulighed for lige at vaske de måske beskidte lokker. (Foto: TORBEN CHRISTENSEN © Ritzau Scanpix)
  • Andre festivalgængere brugte dagen på at høre lidt musik. (Foto: TORBEN CHRISTENSEN © Ritzau Scanpix)
  • Solen skinnede højt over pladsen i formiddags. Her ses også flere beboere i en camp, hvor de klæder sig ud som "Find Holger". (Foto: TORBEN CHRISTENSEN © Ritzau Scanpix)
  • En anden festivalgæst havde også iført sig et nyt sæt tøj. (Foto: TORBEN CHRISTENSEN © Ritzau Scanpix)
  1 / 5

  Om under 24 timer bliver hegnet omkring musikområdet på Roskilde Festival - herunder Orange Scene fjernet.

  Men der er stadigvæk masser at foretage sig i sommersolen på Dyreskuepladsen.

  Udover at danse, slikke sol, drikke en øl eller to, har flere festivalgængere givet den gas med alt fra ringridning - på cykel - til skumfest.

  Skulle det derudover være gået din næse forbi, er det 50-året for Roskilde Festival, der i år bliver fejret. Egentlig skulle festival nummer 50 være fundet sted i 2020, men det satte coronapandemien en stopper for.

 4. I går kl. 23:04

  Nato-lederne tyvstarter topmøde med middag hos det spanske kongepar

  • Statsminister Mette Frederiksen (S) ses her sammen med den amerikanske præsident, Joe Biden, og den franske præsident, Emmanuel Macron. De kommer til at se meget til hinanden i de kommende dage, når Nato-topmødet løbet af stablen. (Foto: Bertrand Guay © Ritzau Scanpix)
  • Den spanske kong Felipe og dronning Letizia tager her imod statsministeren. (Foto: JUANJO MARTIN / POOL © Ritzau Scanpix)
  • Nato-landenes ledere deltager her i det obligatoriske fællesbillede inden middagen. (Foto: JONATHAN ERNST © Ritzau Scanpix)
  • Den spanske konge holdt tale under middagen på Palacio Real. (Foto: JUANJO MARTIN / POOL © Ritzau Scanpix)
  1 / 4

  Der blev budt fornemt velkommen, da det spanske kongepar, kong Felipe og dronning Letizia, her til aften havde inviteret alle Nato-landenes stats- og regeringschefer til middag på kongeslottet, Palacio Real, i Madrid.

  Det skyldes, at den spanske hovedstad i de kommende dage danner ramme om det store Nato-topmøde, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) og den amerikanske præsident, Joe Biden, blandt andet deltager.

  Der er en række vigtige punkter på dagsorden, ikke mindst truslen fra Rusland, som i de seneste måneder har vendt op og ned på sikkerhedssituationen i Europa.

  Stats- og regeringscheferne skal blandt andet beslutte, hvordan de nu skal håndtere Rusland, som ifølge Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, udgør "en direkte trussel mod vores sikkerhed, vores værdier og den regelbaserede internationale orden."

 5. I går kl. 22:40

  Når klokken passerer midnat kan SAS-piloter gå i strejke

  Står der SAS på flybilletten, er det forståeligt nok, hvis du ryster lidt i bukserne.

  Når klokken passerer midnat risikerer SAS-piloterne at gå i strejke, og så er der udsigt til, at SAS-fly bliver holdende på landingsbanen, og tusindvis af passagerer ikke kan komme afsted.

  SAS' kommunikationschef, Karin Nyman, håber, at piloterne og flyselskabet kan finde en løsning nu. Parterne er i skrivende stund i gang med overenskomstforhandlingerne i Stockholm, som har en foreløbig deadline klokken 24.

  Knap 1.000 piloter og deres pilotforeninger har varslet strejke.

  - Vores forhåbninger har hele tiden været, at det her skal løses ved forhandlingsbordet. Konflikten er intet alternativ, så vi håber virkelig, man tager ansvar og ikke går i konflikt, siger hun til DR Nyheder.

  Hun vil gerne understrege, at SAS som mange andre flyselskabet har været under pres efter coronanedlukningen de seneste par år.

  - Jeg tror, man skal forstå, hvad det her egentlig handler om. Selskabet har længe været under pres. Pandemien har gjort, at flyene har stået på jorden næsten hele tiden, siger hun.

 6. I går kl. 22:13

  Jeppe Kofod: Sverige og Finland i Nato styrker dansk sikkerhed

  Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) er slet ikke i tvivl: Sverige og Finlands optagelse i Nato vil styrke både Nato og Nordens sikkerhed.

  - Det har enorm betydning for Danmark og for danskernes sikkerhed, siger Jeppe Kofod (S) til Ritzau, efter at Tyrkiet nu støtter optagelsen af de to nordiske lande i Nato.

  Han glæder sig samtidig over, at Danmark er blandt de første lande, der har sagt ja til Sverige og Finland.

  - Det skete enstemmigt i Folketinget, og det viser, hvilken betydning optagelsen har, siger Jeppe Kofod.

  Danmark skal dog lige som de øvrige 29 NATO-lande ratificere beslutningen ved en ny afstemning i Folketinget.

  Jeppe Kofod forventer dog, at den formelle optagelse af Sverige og Finland vil gå hurtigt, selv om han ikke tør spå om godkendelses- processen i alle 30 NATO-lande.

 7. I går kl. 20:47

  Tyrkiet dropper modstand mod svensk og finsk Nato-medlemskab

  Sverige og Finland søgte i maj om at blive optaget i Nato. (Foto: YVES HERMAN © Ritzau Scanpix)

  Sverige og Finland er rykket et stort skridt nærmere Nato-medlemskab, efter at Tyrkiets præsident, Recep Erdogan, her til aften har valgt at droppe sin modstand mod at optage de to lande i forsvarsalliancen.

  De to nordiske lande søgte om medlemskab i Nato i kølvandet på den russiske invasion af Ukraine i februar. Men den tyrkiske præsident var især skeptisk over for Sverige, som han blandt andet beskyldte for at være for føjelige over for Det Kurdiske Arbejderparti (PKK), som både Tyrkiet og EU har på sin terrorliste. Derfor krævede han indrømmelser, før han ville nikke ja til at lukke de to lande ind i alliancen.

  Men ifølge Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, har de tre lande nu underskrevet et forståelsespapir, hvor der bliver taget højde for de tyrkiske bekymringer. Derfor støtter Tyrkiet nu, at de to lande bliver optaget i alliancen.

  Nato-landenes ledere er lige nu samlet i den spanske hovedstad, Madrid, hvor de onsdag og torsdag skal holde topmøde.

 8. I går kl. 20:43

  Ghislaine Maxwell idømt 20 års fængsel

  Ghislaine Maxwell er idømt 20 års fængsel for at hjælpe Jeffrey Epstein med at misbruge mindreårige piger. (Foto: Laura Cavanaugh © Ritzau Scanpix)

  Ghislaine Maxwell skal ind og sidde 20 år for at have hjulpet rigmanden Jeffrey Epstein med at misbruge mindreårige piger.

  Sådan lyder det fra dommer Alison Nathan, som netop har læst Maxwells dom op i en høring ved forbundsdomstolen i Manhatten. Det skriver Reuters.

  Ghislaine Maxwell blev dømt skyldig tilbage i december for blandt andet at have rekrutteret og manipuleret fire mindreårige piger mellem 1994 og 2004 til at have sex med Jeffrey Epstein, som Maxwell var kærester med.

  I den redegørelse, som anklagerne bruger til at vurdere den anklagedes straf, kalder de Maxwells handlinger "chokerende aggressive".

  Jeffrey Epstein og Ghislaine Maxwell tilhørte i mange år en finansiel elite. De to var kærester igennem flere år i 1990'erne. Det var i den periode, hvor mange af overgrebene fandt sted.

  Epstein sad fængslet, mens han ventede på at få behandlet sin sag ved domstolene. Han var anklaget for sexhandel med mindreårige.

  Jeffrey Epstein tog sit eget liv i 2019 i en fængselscelle i New York. Han var på det tidspunkt 66 år.

 9. I går kl. 20:36

  Herlufsholms bestyrelse begår bommert ved valg af formand

  Der skal en ny mand i spidsen for Herlufsholms bestyrelse, og valget er faldet på den 71-årige Jon Stokholm, der er tidligere højesteretsdommer.

  Men noget tyder på, den afgående bestyrelse ikke er helt opmærksom på skolens egne regler, når det gælder bestyrelsens sammensætning.

  For i fundatsen for Herlufsholm Skole og Gods, der beskriver, hvordan bestyrelsen sammensættes, står det sort på hvidt, at der er en øvre aldersgrænse på 70 år for bestyrelsens medlemmer, skriver Sjællandske Medier.

  Aldersbegrænsningen blev ført ind i fundatsen ved den seneste ændring i 2012. Her står der i § 3: "Der indføres en fast øvre aldersgrænse på 70 år for bestyrelsens medlemmer".

 10. I går kl. 19:57

  Mette Frederiksen forventer voldsom kritik i minksag

  Beslutningen om at aflive alle landets mink uden lovhjemmel var en åbenlys, alvorlig og beklagelig fejl.

  En fejl, som fortjener at få hård kritik, lyder det fra statsminister Mette Frederiksen (S) i et længere interview til Berlingske.

  Hun siger også til avisen, at hun forventer voldsom kritik af beslutningen om at aflive alle landets mink uden lovhjemmel.

  Berlingske spørger blandt andet: "Men du mener også selv, at I som regering fortjener kritik?", hvortil Mette Frederiksen svarer:

  - Ja, selvfølgelig. Når man træffer en beslutning, hvor det viser sig, at der ikke var lovhjemmel til det, der bliver kommunikeret, skal man have kritik.

  Minkkommissionen kommer med en rapport over forløbet på torsdag.

  Weekendavisen er i besiddelse af et lækket udkast af rapporten, hvor det fremgår, at statsministeriet handlede 'meget kritisabelt' og Fødevareministeriet 'særdeles kritisabelt', da regeringen tilbage i november 2020 besluttede, at alle mink i Danmark skulle aflives.

 11. I går kl. 19:45

  30-årig mister livet i gokart-ulykke i Esbjerg

  En 30-årig mand er tirsdag afgået ved døden i forbindelse med en gokart-ulykke i bowlingcenteret Bowl'n'Fun i Esbjerg.

  Det oplyser Syd- og Sønderjyllands Politi på Twitter.

  Politiet, som modtog anmeldelsen klokken 17.06, skriver ikke noget om de nærmere omstændigheder ved ulykken.

  Klokken 18:30 var meldingen, at politiet fortsat var til stede på ulykkesstedet ved Glarmestervej i Esbjerg.

  De pårørende er underrettet.

 12. I går kl. 19:44

  Cykelunion lemper coronaregler før Tour de France

  Kasper Asgreen og resten af Tour-feltet skal kunne fremvise en negativ coronatest to dage, før løbet starter. (Foto: Belga © JASPER JACOBS/Belga)

  Tour de France begynder i København på fredag, men nu ændrer Den Internationale Cykelunion (UCI) coronareglerne for grand tour-løb, som cykelløbet hører under.

  Det oplyser UCI på sin hjemmeside ifølge Ritzau.

  Mest bemærkelsesværdigt er, at muligheden for at løbsarrangører kan smide et helt hold ud, hvis mindst to ryttere inden for syv dage blev testet positiv for coronavirus, er fjernet.

  Til gengæld er en regel om, at alle 176 Tour-ryttere skal fremvise en negativ coronatest to dage, før løbet starter, fastholdt.

  Det betyder, at alle rytterne og personer omkring holdene skal testes med en hurtigtest onsdag.

  Er en hurtigtest positiv skal den herefter bekræftes ved en PCR-test.

  Derefter skal det besluttes mellem en pågældende rytters holdlæge, løbets coronalæge og UCI's medicinske direktør, om rytteren skal isoleres.

 13. I går kl. 19:01

  Dødstallet er opjusteret til 50, efter migranter blev fundet døde i en lastbil

  Mexicos præsident opjusterede dødstallet, da han forholdt sig til den tragiske hændelse i Texas. (Foto: JOSE MENDEZ © Ritzau Scanpix)

  Tidligere i dag var meldingen, at 46 mennesker blev fundet døde i lastrummet af en lastbil i udkanten af byen San Antonio i Texas.

  Men det tal opjusteres nu til 50 personer, oplyser Mexicos præsident, Andres Manuel Lopez Obrador ifølge Reuters.

  - Det er en frygtelig ulykke. Mindst 22 af de døde er fra Mexico. Syv er fra Guatemala, to er fra Honduras, mens der endnu ikke er oplysninger om 19 af de dødes nationaliteter, siger han.

  Der blev desuden bragt 12 voksne og fire børn fra lastbilen til et hospital. De var udmattede og havde det meget varmt.

  Greg Abbott, guvernør i Texas, skriver på Twitter, at ofrene er migranter.

  Tre personer er ifølge politichefen anholdt i sagen, skriver Ritzau.

 14. I går kl. 18:48

  Havneområde i Aabenraa spærret af efter mulig eksplosion

  På bunden af Aabenraa Havn lå en mistænkelig genstand.

  Kunne det være en mine? Ammunitionsrydningstjenesten EOD kunne i hvert fald ikke afvise det ud fra det foto, de fik tilsendt, så de var straks på pletten.

  Det viste sig så at være en ganske ufarlig genstand, nemlig en fedtpistol.

  Personerne, der anmeldte den mistænkelige genstand til Syd- og Sønderjyllands Politi, rapporterede dog, at de havde oplevet noget, der kunne være en eksplosion under vandet.

  Et stykke af havnebassinet i Aabenraa Havn og en byggeplads er derfor spærret af, indtil havnebunden kan undersøges nærmere af EODs dykkere.

  Det forventes at ske i morgen ved middagstid.

 15. I går kl. 18:45

  Formel 1-hold giver reservekører fyreseddel efter racistisk kommentar

  Red Bulls Formel 1-hold har i dag fyret reservekøreren Jüri Vips for en racistisk kommentar.

  Det oplyser Red Bull på Twitter.

  Estiske Jüri Vips har været suspenderet siden 22. juni, da det kom frem, at han ifølge flere medier skulle have udtrykt sig racistisk, mens han spillede "Call of Duty: Warzone" på spilplatformen Twitch.

  Ifølge den australske spilblog Kotaku brugte Jüri Vips ordet "nigger", som er et nedsættende ord om sorte på engelsk, da han sammen med en anden juniorkører for Red Bull, Liam Lawson, spillede "Call of Duty: Warzone".

  Efterfølgende har Red Bull undersøgt hændelsen, hvor konklusionen altså er en fyreseddel.

  Instagram undskyldte esteren efterfølgende for sin opførsel.

  - Jeg ønsker uforbeholdent at undskylde for det stødende sprogbrug, der blev brugt under en livestream af et spil, skrev Vips 22. juni.

  - Dette sprog er fuldstændig uacceptabelt og afspejler ikke mine værdier og principper.

  - Jeg fortryder dybt mine handlinger. Dette er ikke det eksempel, jeg ønsker at sætte.

 16. I går kl. 18:10

  Holger Rune er færdig ved Wimbledon efter én kamp

  Det fungerede slet ikke for den danske tennisspiller Holger Rune tirsdag eftermiddag, da han tabte sin kamp i første runde ved grand slam-turneringen Wimbledon.

  Amerikanske Marcos Giron og det historiske græsunderlag i London var for stor en mundfuld for den 19-årige dansker, der tydeligt viste sin frustration undervejs i kampen.

  Holger Rune tabte med sætcifrene 3-6, 5-7, 4-6.

  Dermed er begge danske deltagere ved Wimbledon ude af turneringen efter første runde.

  Mandag måtte Clara Tauson trække sig med en skade efter blot en halv times spil mod japaneren Mai Hontama.

  /ritzau/

 17. I går kl. 17:04

  Nato opstiller klimamål: Vil reducere drivhusgasser med 45 procent i 2030

  Klimaudviklingen påvirker ikke kun Jordens middeltemperatur, men også Nato-landenes sikkerhed.

  Derfor vil forsvarsalliancen opstille et mål om at reducere udslip af drivhusgasser med 45 procent i 2030. Derfra vil målet være at gøre Nato klimaneutral i 2050.

  - Fremtidens stærkeste forsvar vil ikke forlade sig på fossile brændstoffer, siger Jens Stoltenberg i sin sin åbningstale ved Nato Public Forum i forbindelse med Nato-topmødet i Madrid.

  Han henviser til, at krigen i Ukraine har understreget, hvor farligt det er at være afhængig af energi fra Rusland.

  Til sammenligning er EU's mål at reducere udslippet af drivhusgasser med mindst 55 procent i 2030. EU har også opstillet en målsætning om klimaneutralitet i 2050.

 18. I går kl. 16:45

  Hjemsendt efterretningschef kalder sag mod ham 'vanvittig': Dybt krænkende at detaljer om mit privatliv er delt

  Den hjemsendte efterretningschef Lars Findsen kalder sagen imod ham for "vanvittig". (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Ritzau Scanpix)

  For første gang siden løsladelsen i februar kommenterer den hjemsendte FE-chef Lars Findsen den usædvanlige straffesag, som PET har rejst imod ham.

  Det gør han i en længere skriftlig udtalelse til Ritzau.

  Han fortæller blandt andet om den langvarige overvågning, og han rejser kritik af, at myndighederne angiveligt har videregivet oplysninger om hans privatliv til fremtrædende politikere i Folketinget.

  Lars Findsen gentager, at han finder de rejste sigtelser om overtrædelse af straffelovens paragraf om lækage af statshemmeligheder for "vanvittige". I alt er han sigtet for ni forhold, hvor landsretten finder begrundet mistanke for seks.

  - Jeg har på intet tidspunkt røbet statshemmeligheder. Jeg afviser derfor sigtelserne, og sagen og dens håndtering er vanvittig, siger Findsen.

  Om efterforskningen bekræfter han, at såvel hans hus som sommerhus har været rumaflyttet. Desuden er der sket aflytning af telefon og skygning i det offentlige rum.

  Det har ifølge Lars Findsen fundet sted "gennem længere tid, end nogen har forestillet sig indtil videre".

 19. I går kl. 16:06

  Læge stukket i hjertet under hjemmebesøg er afgået ved døden

  For en uge siden blev politiet kaldt ud til en adresse på Amager i København, hvor en læge under et hjemmebesøg var blevet stukket ned.

  I dag oplyser Københavns Politi, at lægen er afgået ved døden. Det skriver politiet på Twitter.

  Københavns Politi oplyser, man nu vil sigte manden for drab.

  Gerningsmanden har siddet varetægtsfængslet i surrogat siden grundlovsforhøret. Her erkendte han grov vold, men ikke at der var forsæt til drab.

  Lægen blev kaldt ud til et hjemmebesøg hos den 30-årige, som er psykisk syg. Under besøget opstod en diskussion, og den 30-årige jagtede lægen med en urtekniv.

  Ifølge et vidne skreg lægen pludselig: "hjælp, jeg er blevet stukket".

  En retsmedicinsk undersøgelse har vist, at et af stikkene ramte lægen i hjertet.

 20. I går kl. 16:00

  Skotsk leder ønsker ny folkeafstemning om uafhængighed fra Storbritannien

  Den skotske leder, Nicola Sturgeon, vil have en ny folkeafstemning om uafhængighed fra Storbritannien.

  Folkeafstemningen skal afholdes den 19. oktober 2023. Det siger førsteministeren i en tale i det skotske parlament i dag.

  Den formelle anmodning om en ny folkeafstemning om uafhængighed vil blive indleveret til højesteret senere i eftermiddag, lyder det. Bliver anmodningen blokeret, vil det skotske parlamentsvalg i stedet fungere som en "de facto-folkeafstemning", siger Nicola Sturgeon.

  Også i 2014 var der folkeafstemning om at kappe de 300 år gamle bånd til Storbritannien. Her stemte 55,3 procent af befolkningen nej, mens 44,7 stemte ja.

  I midten af juni viste meningsmålinger, at den skotske befolkning ville stemme næsten lige sådan i dag, hvis de fik muligheden.

 21. I går kl. 15:31

  Uffe Ellemanns sidste sms til sin søn var en lykønskning med EU-valgsejr

  Jakob Ellemann-Jensen taler til mindehøjtideligheden for sin far i Landstingssalen på Christiansborg. (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)

  Mange emner fra et langt liv kom på banen, da Jakob Ellemann-Jensen talte om sin far her til eftermiddag ved en mindehøjtidelighed i Landstingssalen på Christiansborg.

  I talen valgte han at fremhæve den sidste sms, han modtog fra sin far, Uffe Ellemann-Jensen.

  Nemlig en sms sendt på aftenen, da Danmark stemte for at afskaffe EU-forsvarsforbeholdet 1. juni.

  - Da de første optællinger kom ind, fik jeg en sms fra min far, og han skrev: "Nu tør jeg. Tillykke. Det er især din sejr. Jeg er stolt af dig, søn".

  - Jeg er knageme også stolt af ham, og jeg har altid været det, fortæller Jakob Ellemann om sin far.

  Ifølge Jakob Ellemann var det en stor glæde for hans far, at han nåede at opleve afskaffelsen af forbeholdet.

 22. I går kl. 15:29

  Virksomheder får længere regnskabsfrist efter problemer med NemID

  Over tre døgn havde NemID seriøse driftsproblemer, der gjorde, at flere hundrede tusinde danskere ikke kunne tilgå skat.dk, borger.dk, e-Boks og rigtig meget andet.

  På grund af problemerne har Erhvervsstyrelsen besluttet sig for at forlænge fristen for at indsende årsrapport for de virksomheder, der ellers skulle have gjort det inden 30. juni.

  De har nu frist indtil 8. juli til at få det gjort, oplyser styrelsen i en pressemeddelelse.

  Samtidig vil styrelsen vente til 8. juli med at sende påkravsbreve til de virksomheder, der ikke har afleveret.

  Den forsinkede procedure gælder for virksomheder i regnskabsklasse B og C, som blandt andet omfatter ikkestatslige anpartsselskaber og aktieselskaber.

 23. I går kl. 15:15

  Ansvar for coronatestindsatsen samles i ét ministerium

  Mange coronapressemøder er løbet af stablen med sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i spidsen, men ansvaret for den danske testindsats mod corona har altså ikke ligget ved Sundhedsministeriet alene.

  Før nu.

  Ministeriet skriver nemlig i en pressmeddelelse, at Justitsministeriets ikke længere kommer til at have et ansvar på området.

  Derfor vil regeringen anmode dronningen om at udstede en kongelig resolution, så justitsministerens ressortansvar fra 15. august flyttes til sundhedsministeren.

  Herefter vil sundhedsministeren have ansvar for alle opgaver i relation til covid-19-testindsatsen og det fremtidige testberedskab.

  Justitsministeriet blev involveret i testopgaven i begyndelsen af pandemien for at aflaste sundhedsmyndighederne.

 24. I går kl. 15:06

  Sri Lanka lukker for benzinpumperne i to uger

  Den økonomiske krise kradser for alvor i Sri Lanka.

  Derfor har landet suspenderet al salg af benzin og diesel de næste to uger. Det skriver BBC.

  Det betyder, at kun busser, tog og køretøjer, der bruges til medicinske formål eller transport af fødevarer, får lov til at fylde tanken op.

  Skoler i tætbefolkede områder er derudover lukket, mens myndighederne har bedt landets 22 millioner indbyggere om at blive hjemme – og arbejde hjemmefra.

  Bandula Gunewardena, der er talsperson for den srilankanske regering fortæller i forbindelse med beslutningen, at "Sri Lanka aldrig har oplevet så voldsom en økonomisk krise i dets historie".

 25. I går kl. 14:52

  Høje priser på stål får håndboldklub til at droppe 1.000 nye tilskuerpladser

  Gigantium bruges udover håndbold også til koncerter og andre større arrangementer. Målet var at udvide antallet af tilskuerpladser fra 5000 og 6000. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

  De sidste sæsoner er det Aalborg Håndbold, som har haft suverænt flest tilskuerpladser i dansk håndbold.

  Men planerne om at udvide hjemmebanen Gigantium i Aalborg med yderligere 1.000 tilskuerpladser er nu blevet sat på pause.

  Stigende priser på stål betyder, at Aalborg Håndbold og Aalborg Kommune ikke har kunnet finde et tilfredsstillende tilbud på udvidelse af hallen.

  - Det er selvfølgelig dybt beklageligt. Vi havde håbet, at vi kunne lukke flere mennesker ind i hallen. Men verdenssituationen har gjort, at leverancer ikke har været mulige og økonomisk forsvarlige, siger direktør i Aalborg Håndbold, Jan Larsen.

 26. I går kl. 14:43

  Tom Cruise-filmhit sætter vild Tom Cruise-rekord

  'Top Gun 2: Maverick' blev udskudt fra 2021 til 2022 på grund corona. (Foto: Anthony Wallace © Ritzau Scanpix)

  "Take my breath away", lyder omkvædet i en af de mest populære sange fra 1986-blockbusterhittet 'Top Gun' med Tom Cruise i hovedrollen som 'Maverick'.

  Og Tom Cruise må næsten også have tabt pusten, sådan som tingene går lige nu.

  For efterfølgeren til 80’er-filmen, der ikke så overraskende har fået titlen 'Top Gun: Maverick', har taget verdens biografgængere med storm.

  Filmen har nu krydset den magiske grænse og indtjent over en milliard dollars, som den første spillefilm i Tom Cruises ellers 40 år lange filmkarriere. Det skriver CNN.

  Det er den 50. film i filmhistorien, som tjener mere end en milliard, og samtidig er det den eneste film ud over 'Spider-Man - No Way Home', der efter pandemien har tjent så godt.

  Også DR's Per Juul Carlsen var glad for filmen, da han anmeldte den i slutningen af maj.

 27. I går kl. 13:55

  Kontakttallet er 0,8: Det kan indikere en aftagende epidemi

  Det kan se ud til, at smitten med coronavirus igen falder i Danmark.

  I hvert fald er denne uges kontakttal for coronavirus beregnet til 0,8.

  - Det kan sammen med spildevandsovervågningen indikere, at væksten i epidemien er aftagende, skriver sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på Twitter.

  - Det flugter med billedet, der er set i andre lande, som har haft en bølge med BA.5 (den mest udbredte coronavariant lige nu, red.), men det endnu usikkert, om det også er det, vi ser.

  Kontakttallet er et mål for, hvordan smitten udvikler sig. Hvis kontakttallet er 0,8, betyder det, at 10 smittede i gennemsnit smitter otte andre.

  I sidste uge var kontakttallet 1,1. Ugen før var tallet 1,0.

  (Foto: (Skærmbillede))
 28. I går kl. 13:45

  Tilsyn: SAS' annullering af billetter var ikke en fejl

  Det er "intenderede handlinger" fra flyselskabet SAS' side, der har gjort, at kunder har oplevet at blive smidt af direkte fly, selvom der stadig var billetter til salg.

  Det skriver Datatilsynet i en pressemeddelelse.

  - SAS har 27. juni 2022 oplyst Datatilsynet, at alle afbookinger er sket som intenderede handlinger og i tråd med SAS’ ordinære arbejdsprocesser, og at der ikke er udtryk for en fejl i selskabets systemer eller brugen af dem, skriver tilsynet.

  SAS har ellers selv tidligere forklaret, at kundernes oplevelser skyldes en teknisk fejl.

  DR Nyheder fortalte for to uger siden om SAS-kunderne Sanne Koblauch og Henrik Esbensen, som begge har oplevet, at deres direkte fly blev lavet om til afgange med mellemlandinger.

  I begge tilfælde kunne DR efterfølgende finde dyrere billetter til salg på SAS' hjemmeside.

  Det var på baggrund af DR's dækning, at Datatilsynet gik ind i sagen for at undersøge, om GDPR-regler er blevet brudt.

  Men Datatilsynet gør nu ikke mere ved sagen, fordi tilsynet ifølge pressemeddelelsen ikke har kompetencerne til at løfte den.

 29. I går kl. 13:36

  Rusland: 'Vi ramte et våbenlager. Ikke et indkøbscenter'

  I går ramte et missil et shoppingcenter i byen Krementjuk i det centrale Ukraine.

  Angrebet fik centeret til at bryde i brand, og mindst 18 personer er dræbt.

  Efter angrebet sagde Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, ifølge nyhedsbureauet Reuters, at der var tale om et russisk missilangreb.

  Men russerne fastslår, at de i stedet har ramt et våbenlager i Ukraine samme dag.

  Det russiske forsvarsministerium erkender i en pressemeddelelse, at angrebet førte til en brand i shoppingcenteret. Ifølge Rusland var der dog tale om et lukket center uden civile indenfor.

  Ukraine har sagt, at der befandt sig omkring 1.000 civile i centeret.

 30. I går kl. 12:52

  Fire mænd dømt for afpresning på Snapchat

  Opdateret kl. 13:19 med mændenes navne og individuelle domme.

  Tre mænd fra Viborg og én fra Vejle blev i dag dømt ved retten i Viborg for bedrageri og afpresning af mindst 240 ofre.

  Gennem Snapchat har mændene afpresset de mange ofre til at overføre i alt 1,2 millioner kroner til deres konto.

  Den ældste af de dømte, 26-årige Jehat Ziyanak, er blevet straffet med fem års fængsel.

  Derudover koster det 24-årige Mads Holst Risgaard en dom på fire års fængsel, mens Nicolai Uller Gleissner på 24 år og 22-årige Jonas Ørum er blevet idømt henholdsvis 3,5 og 2,5 års fængsel.

  Jehat Ziyanak har udbedt sig betænkningstid i forhold til anke, mens de tre andre mænd har modtaget dommen.

  Mændene blev dømt, efter de i en periode fra sommeren 2020 til begyndelsen af 2021 gennem en falsk Snapchat-profil har udgivet sig for at være unge kvinder.

  De falske profiler har indbragt gruppen masser af penge, som de tjente ved at sælge nøgenbilleder via profilerne. Derudover truede de også ofrene med at offentliggøre intime fotos og skærmbilleder af deres private korrespondancer.

 31. I går kl. 12:37

  Sveriges kurdere vil ikke bruges som brik i spil om Nato-medlemskab

  I disse timer mødes den svenske statsminister, Magdalena Andersson, og den finske præsident, Sauli Niinisto, med Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, for at drøfte den svenske og den finske ansøgning om medlemskab af Nato.

  Alt imens frygter kurdere i Sverige, at de bliver brugt som en strategisk brik i de forestående Nato-forhandlinger, der finder sted de kommende tre dage.

  Det siger Shiyar Ali, der er repræsentant for kurdere i Skandinavien, ifølge Ritzau.

  - Vi vil ikke have, at kurderne kommer på forhandlingsbordet, lyder det.

  Før Sverige og Finland kan blive medlemmer af Nato, kræver det enstemmighed blandt Natos 30 medlemslande.

  Sveriges befolkning på over 100.000 kurdere samt den svenske støtte til kurdere har i længere tid ført til tyrkiske frustrationer.

  Derfor har Tyrkiet truet med at bremse svenskernes Nato-ansøgning, fordi de mener, at Finland og især Sverige farer for lempeligt over for Det Kurdiske Arbejderparti (PKK). PKK er på både EU's, USA's og Tyrkiets terrorliste.

  Men Sverige er dog dybt optaget af at bekæmpe terrorisme, fortalte Magdalena Andersson tidligere på måneden, hvilket blandt andet kan ses i den nye terrorlovgivning, som træder i kraft 1. juli, siger hun.

 32. I går kl. 12:25

  Retsmedicinske screeninger finder tegn på mulig vold hos flere børn

  Med hjælp fra en lineal, en skitse og det rigtige lys kan retsmedicinerne ofte skelne mellem ar eller mærker fra mulig vold og leg eller hændelige uheld.

  Det konkluderer en ny rapport, som udkommer i dag. I løbet af de sidste to år har Børnehuset Hovedstaden, Retsmedicinsk Institut og Københavns Politi lavet retsmedicinske screeninger af 205 børn, hvor der var mistanke om, at de havde været udsat for vold.

  Retsmedicinerne fandt mærker på kroppen hos 59 ud af 205 børn tilknyttet børnehuset - mærker der viste mulige tegn på vold.

  Du kan læse mere om projektet og 26-årige Michelle, der voksede op med vold i sit barndomshjem lige her.

 33. I går kl. 12:20

  Tidligere finalist er smittet med corona og trækker sig fra Wimbledon

  Den tidligere Wimbledon-finalist Marin Cilic kommer ikke i aktion ved årets Wimbledon grundet corona. (Foto: TOLGA AKMEN © Ritzau Scanpix)

  Marin Cilic spillede sig frem til Wimbledon-finalen i 2017, men den 33-årige kroat er ikke at finde ved dette års udgave af den prestigefyldte tennisturnering.

  På sin Instagram-profil skriver han, at trækker sig efter en positiv coronatest.

  - Jeg har isoleret mig selv og håbet, at jeg kunne blive klar. Men desværre føler jeg mig fortsat dårlig og er ikke i form til at gøre mit bedste, skriver Marin Cilic.

  - Jeg er knust over at misse Wimbledon og se min græssæson slutte på denne måde. Jeg ser frem til at vende tilbage næste år, skriver Marin Cilic.

  I stedet for Marin Cilic er Nuno Borges fra Portugal indlemmet i Wimbledon.

  Danske Holger Rune spiller sin første kamp i London senere i eftermiddag. Han møder Marcos Giron fra USA omkring klokken 16.30.

  I går trak Clara Tauson sig fra sin kamp på grund af rygproblemer, og det er endnu uvist, om hun stiller op til sin doublekamp onsdag.

 34. I går kl. 12:10

  Lise Nørgaard og flere tidligere statsministre blandt deltagerne til Uffe Ellemann-Jensens bisættelse

  • Uffe Ellemann Jensen nåede at fejre guldbryllup sidste år med hustruen Alice Vestergaard (tv). Hun ankom til Holmens Kirke sammen med datteren og Venstrepolitiker Karen Ellemann-Jensen. (Foto: Ida Marie Odgaard © Ritzau Scanpix)
  • Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen ankommer til bisættelsen af sin far. (Foto: Martin Sylvest)
  • Søren Pind ankom sammen med den 105-årige journalist og forfatter Lise Nørgaard. (Foto: Ida Marie Odgaard © Ritzau Scanpix)
  • Kristian Jensen og Poul Nyrup Rasmussen ankommer til bisættelsen af Uffe Ellemann-Jensen. (Foto: Martin Sylvest)
  • Statsminister Mette Frederiksen ankommer til Holmens Kirke i København. (Foto: Martin Sylvest)
  1 / 5

  Klædt i sorte kjoler og jakkesæt ankom gæsterne til Holmens Kirke, hvor tidligere Venstre-formand og udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensens bisættelse nu er i gang.

  Det er Uffe Ellemann-Jensen, der selv har inden sin død stået for at planlægge sin bisættelse, hvor han selv har udvalgt salmerne, der skal synges, og inviteret en operasanger.

  Desuden har han selv lavet listen over de gæster, som skal sidde på kirkebænken i dag. Der vil være omkring 300 gæster til bisættelsen.

  Du kan følge med i bisættelsen på DRTV.

 35. I går kl. 12:01

  Aalborg Pride afholdes om to uger: 'Oslo er et tydeligt bevis på, at der er brug for pride'

  Angrebet på to barer i Oslo i weekenden har sat dybe spor rundt omkring i verden – særligt i LGBT+-miljøer.

  Det gælder også i Aalborg, hvor byens pride-parade afholdes om cirka to uger.

  - Det rammer hårdt hver gang, der sker en hadforbrydelse i verden – uanset om det er i Orlando eller i Oslo, siger frivilligkoordinator hos Aalborg Pride, Christine de Blanck.

  Aalborg Pride afholdes lørdag den 9. juli – og det har ikke været på tale at aflyse arrangementet, ligesom man har valgt at gøre i Oslo.

  - Begivenhederne i Oslo er et tydeligt bevis på, hvorfor vi har brug for pride. Der er en grund til, at vi stadig føler et behov for at afholde det her og fejre vores mangfoldighed.

 36. I går kl. 11:53

  Forhindringsbane til 'ninjaer' kan blive en del af OL 2028

  Også i Danmark har man kunnet opleve 'Ninja Warrior'. Nu bliver det måske snart en del af OL. (Foto: Thomas Lekfeldt © Scanpix Denmark)

  Ridning skal efter alt at dømme ikke længere være en del af moderne femkamp – men det skal forhindringsbaner til ninjaer måske.

  I et forsøg på at modernisere sporten er forbundet for femkamp, Union Internationale de Pentathlon Moderne (UIPM), lige nu i Ankara, hvor der bliver holdyt VM. Her skal forbundet undersøge, om forhindringsbanen fra det populære japanske 'Ninja Warrior'-program kan bruges til OL i Los Angeles i 2028. Det skriver Deadline.

  Ifølge Miho Takashima, der er ansvarlig for 'Ninja Warrior'-formatet globalt, er det kulminationen på flere års god indholdsskabelse.

  - Vi ser frem til samarbejdet med UIPM og de fremtidige muligheder for at udvide vores forhindringsløb endnu mere.

  'Ninja Warrior' er et japansk quizformat, hvor deltagerne skal gennemføre en meget fysisk hård forhindringsbane. Programmet er blevet solgt til mere end 20 lande, heriblandt Danmark.

 37. I går kl. 11:42

  Slut med at fange torsk i Københavns Havn

  Lystfiskerne må hive deres snøre og farverige blink tilbage på land.

  Fra på fredag er det nemlig ikke længere tilladt at tage torsk med hjem fra Københavns Havn.

  Det sker efter, at EU har ændret vurdering af, hvor meget kviksølv torsk må indeholde.

  Undersøgelser viser nemlig, at der er risiko for, at torsk fra havnen overskrider EU's nye grænseværdi.

  (Foto: Udklip fra Twitter)
 38. I går kl. 11:25

  101-årig vagt fra koncentrationslejr får fem års fængsel

  Det kan være svært at slippe for sin fortid.

  Det har en 101-årig tidligere sikkerhedsvagt i den nazistiske koncentrationslejr Sachsenhausen i dag måtte sande, efter en tysk domstol har idømt ham fem års fængsel for medvirken til drab på over 3.500 fanger i lejren.

  Det skriver det tyske nyhedsbureau dpa.

  Anklagerne lød blandt andet på, at han hjalp med at henrette en gruppe sovjetiske fanger i 1942. Han var dengang 21 år.

  Han var også anklaget for at dræbe fanger med giftgassen Zyklon B.

  Den tidligere vagt, Josef Schütz, arbejdede i koncentrationslejren nord for Berlin under Anden Verdenskrig fra 1942 til 1945 og er den hidtil ældste person, der er blevet retsforfulgt for sin rolle under Holocaust.

  I DR programmet 'Hitlers danske soldater: 100-årig på anklagebænken' får seerne et unik indblik i retssagen mod den nu 101-årige.

 39. I går kl. 11:14

  Buldren fra F-35 fly skaber usikkerhed om planerne for 230 nye boliger

  Boliger må ikke placeres inden for en støjkonsekvenszone, og derfor må Aalborg Kommune vente med at bygge, til der kommer svar på undersøgelserne fra Forsvaret næste år. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

  Der er opstået usikkerhed omkring planerne for 230 nye boliger i byen Vodskov nordøst for Aalborg.

  Byen ligger tæt på flyvestation Aalborg, og Danmarks nye F-35 jagerfly kommer til at udvide den såkaldte støjzone i området, fordi de larmer mere end de nuværende F-16 fly.

  - Meget af det boligbyggeri, vi egentlig havde planlagt, bliver nu ramt af støjkonsekvenszonen, så man ikke kan bygge inden for den, siger rådmand i Aalborg Kommune, Jan Nymark Thaysen (V).

  Forsvaret havde meldt ud, at der ville komme en opdateret støjkonsekvenszone i løbet af i år. Men den bliver skubbet til i 2023.

  Derfor er det svært at sige, om alle de nye boliger bliver en realitet, siger rådmanden.

 40. I går kl. 11:04

  Ny bestyrelsesformandHerlufsholm får ros af mobbeforsker

  Der er tilsyneladende kommet nye boller på suppen, efter den prestigefyldte og omstridte kostskole Herlufsholm har fået ny bestyrelsesformand.

  Jon Stokholm, der er tidligere højesteretsdommer, blev mandag aften udpeget som ny formand, efter at den siddende bestyrelse gik af i weekenden.

  Han mener, at overgrebene på Herlufsholm handler om andet end overgreb på enkelte elever. Det er selve skolens værdigrundlag, der er forklaringen på, hvorfor det endte galt, fortæller han til Ritzau.

  - Det er første gang, siden Herlufsholm blev en sag, at vi får en udmelding, der giver anledning til optimisme. Den er respektfuld, beskeden, og den virker troværdig, siger Helle Rabøl Hansen, der er jurist, ph.d. og mobbeforsker til nyhedsbureauet.

 41. I går kl. 10:55

  Politiet efterforsker tre sager om overgreb på Roskilde Festival

  Anklageren i en sag, hvor en kvinde på Roskilde Festival angiveligt er blevet krænket, beder i dag retten om at varetægtsfængsle en 21-årig mand.

  Kvinden har anmeldt manden for at have befamlet hende og foretaget andre handlinger, selv om hun tydeligt havde sagt fra, oplyser politiet.

  Den anholdte, der er fra Rumænien og ikke har fast bopæl i Danmark, sigtes for både anden kønslig omgang end samleje og for blufærdighedskrænkelse.

  Desuden efterforsker Midt- og Vestsjællands Politi to andre sager om overgreb.

  Den ene episode handler om en 16-årig pige lørdag aften, mens den anden handler om en hændelse natten til tirsdag. I den sidstnævnte sag fik politiet en anmeldelse ved fem-tiden, og også her er offeret en kvinde.

  Den 1. januar 2021 fik Danmark den såkaldte samtykkelovgivning, og festivalen er en oplagt mulighed for at skabe opmærksomhed omkring samtykke. Det har Brian Bang, der er politiinspektør og ansvarlig for sædelighedsafdelingen i Midt- og Vestsjællands Politi, tidligere fortalt DR.

 42. I går kl. 10:44

  To meter lang slange var løs Bornholm – nu har den fundet hjem i god behold

  I sidste uge kunne DR fortælle om en to meter lang pytonslange, der var sluppet løs fra sit hjem i en campingvogn i Rønne på Bornholm.

  Det lød næsten som starten på en gyserfilm, men nu er der godt nyt til alle bornholmere og folk, som opholder sig på solskinsøen.

  Slangen er nemlig fundet igen. Det oplyser Bornholms Politi til DR.

  I sidste uge blev pytonen set på bagsmækken af campingvognen i Møllegade i Rønne, hvor den var stukket af fra, og nu har politiet fundet den inde i selve campingvognen til stor glæde for ejeren.

 43. I går kl. 10:17

  Hoteller og restauranter mangler stadig hænder, selvom de ansætter på stribe

  Selvom rekordmange har sat en underskrift på en ansættelseskontrakt i hotel-og restaurationsbranchen, kniber det stadig med at finde nok personale til at skifte sengetøj, serverer og stå i receptionen.

  Ifølge tal fra Danmarks Statistik blev der inden for hoteller og restauranter skabt 2300 nye job i april. Men branchen mangler stadig folk, siger markedschef Lars Ramme Nielsen fra Dansk Erhverv til Ritzau.

  Han fortæller, at nogle af organisationen medlemmer må lukke deres hoteller, fordi de ikke kan få værelserne gjort rene.

  - Vi ser også, at restauranter må holde lukket for eksempel tirsdage og onsdage, fordi de mangler folk til at kunne holde driften kørende alle ugens syv dage, siger han.

 44. I går kl. 09:45

  Skybrud spænder ikke ben for spildevands-coronatest

  Hen over sommeren vil firmaet Eurofins Miljø to gange om ugen tage hundrede spildevandsprøver fra renseanlæg fordelt over hele landet.

  Det sker for at holde øje med corona-smittetrykket.

  Men selv hvis sommeren byder på flere voldsomme regnskyl, skal der nok blive holdt godt øje. Testen er løbende blevet udviklet, så den er så præcis som mulig og for eksempel tager højde for skybrud.

  - Den fortynding, der sker, når det regner meget, er ikke udtryk for, at der er færre smittede. Derfor har vi indført indikatorer på, hvor meget afføring der egentlig er i spildevandet, siger direktør Jesper Gamst.

 45. I går kl. 09:26

  Naturfredningsforening vil bandlyse populær sportsgren i statsskove

  Det er sværere, end man først tror. Men glæden er stor, når armen med det rigtige sving får frisbeen til at flyve ned i kurven.

  Flere byer har nemlig oprettet baner i naturområder til sportsgrenen discgolf, hvor spillerne bruger frisbees i stedet for golfbolde og køller.

  Men banerne møder stor modstand i Nordsjælland, hvor en række lokale afdelinger af Danmarks Naturfredningsforening (DN) er ude med hård kritik af banerne til den populære sport.

  - Vi får en mere fattig natur, hvis vi giver lov til, at man benytter skoven til alle mulige sportsaktiviteter, lyder det fra Marianne Engberg, der er formand for DN Allerød, til tv-stationen.

 46. I går kl. 09:09

  Danske Alchemist er for andet år i træk kåret som Europas bedste restaurant

  Køkkenchef og medejer Rasmus Munk fortæller, at Alchemists ambition om hele tiden at udvikle restauranten har båret frugt, og at det er grunden til, at den for andet år i træk er kåret som Europas bedste. (Foto: ASGER LADEFOGED © Ritzau Scanpix)

  Gourmetrestaurant Alchemist kunne sidste år klappe i hænderne og kippe med kokkehuerne, da de som den første danske restaurant nogensinde toppede den anerkendte restaurantliste OAD Europe Top-100.

  I år har de så gentaget bedriften og fastholder derfor positionen som Europas bedste restaurant. Det skriver Alchemist i en pressemeddelelse.

  - At få udmærkelsen igen i år beviser, at vores ambition om hele tiden at udvikle restauranten har båret frugt. Det viser også, at det er muligt at fusionere gastronomiens og kunstens verdener, uden at gå på kompromis med nogen af dem, siger køkkenchef og medejer Rasmus Munk.

  OAD-listen adskiller sig fra andre restaurantister ved de mange stemmeberettigede "voters", der afgør listens sammensætning. Over 6.000 personer deltager, og en algoritme vægter de forskellige stemmer baseret på antal besøgte restauranter og deres niveau på listen.

  Danske restauranter er godt repræsenterede på listen med Geranium som nummer 8, Kadeau Bornholm som nummer 9, Noma som nummer 18, Jordnær som nummer 30, Kadeau som nummer 38, AOC som nummer 45 og Studio som nummer 73.

 47. I går kl. 09:00

  Kendt tidligere biskop skal stå for Uffe Ellemanns bisættelse

  Erik Norman Svendsen stod for Prins Henriks bisættelse i Christiansborg Slotskirke i København, tirsdag den 20. februar 2018. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

  Han var egentlig trådt af som biskop og præst for flere år siden, men nu må 81-årige Erik Norman Svendsen atter trække i den sorte kjole og hvide krave.

  Uffe Ellemann-Jensen, der døde tidligere i juni efter længere tids sygdom, har selv udpeget Norman Svendsen til at stå for sin bisættelse. Det oplyser Venstre.

  Erik Norman Svendsen er blandt andet kendt som biskoppen, der i 2004 viede kronprins Frederik og Mary Donaldson i Vor Frue Kirke i København.

  Siden har han også viet prins Joachim og Marie, døbt flere kongelige børn og konfirmeret prins Nikolai og prins Felix. Erik Norman Svendsen sidste opgave for kongehuset var prins Henriks bisættelse i Christiansborg Slotskirke 20. februar i 2018.

  Uffe Ellemann-Jensen bisættes klokken 12 i dag i Holmens Kirke. Han blev 80 år gammel.

 48. I går kl. 08:43

  Norge kan igen blive medejere af SAS

  Norge åbner igen døren på klem for SAS.

  Regeringen i Norge foreslår, at de kan omlægge hele eller dele af et lån til aktier. Lånet fik SAS i sin tid, da det skandinaviske flyselskab skulle klare sig gennem corona.

  Det sagde den norske erhvervsminister Jan Christian Vestre i dag på et pressemøde.

  Norge har ikke haft aktier i SAS siden 2018.

  Det vil dog blive en meget lille aktieandel, Norge får, hvis lånet omlægges. Derudover vil Norge heller ikke skyde flere penge i SAS.

  Den norske regering har således ingen planer om at blive langsigtet ejer i selskabet, og omlægningen af lånet sker som en hjælp til det kriseramte selskab, skrive Ritzau.

 49. I går kl. 08:40

  Krigen i Ukraine øger cybertruslen mod Danmark

  Forestil dig, at din arbejdscomputer pludselig går helt i sort eller bliver låst, så du ikke kan få adgang til den.

  Det har været virkeligheden for flere virksomheder og myndigheder i eksempelvis Polen, Tjekkiet og Estland, som er blevet udsat for cyberangreb af prorussiske aktivistgrupper.

  For krigen i Ukraine har øget cybertruslen i flere europæiske lande – inklusive Danmark, der i foråret hævede trusselsniveauet fra 'lav’ til ’middel'.

  Det skriver Center for Cybersikkerhed i deres årlige vurdering af trusselsniveauet i Danmark.

  - Det betyder, at fra det var mindre sandsynligt, at danske virksomheder og myndigheder ville blive udsat for cyberaktivistiske angreb, så er det nu muligt.

  Det siger Mark Fiedel, der er chef for Center for Cybersikkerheds analyseafdeling, til Ritzau.

  Selvom der endnu ikke er set tilfælde af cyberaktivistiske angreb mod Danmark, bør danske organisationer være opmærksomme på det, mener Fiedel.

 50. I går kl. 08:31

  Dansker bliver minister i tysk delstat

  Overborgmesteren i Rostock, danske Claus Ruhe Madsen, skifter borgmesterstolen ud med ministerkontor.

  Claus Ruhe Madsen skal være ny minister for erhverv, transport, arbejde, teknologi og turisme i den tyske delstat Slesvig-Holsten. Det skriver Flensborg Avis.

  Han stopper derfor som borgmester i Rostock. Og det er måske en kærkommen lejlighed til at komme videre i karrieren, vurderer DR’s Tysklands-korrespondent, Michael Reiter:

  - Det er et skridt op at blive minister i en delstatsregering, men der har været lys og mørke i hans borgmestertid. Han har blandet andet fået kritik for at have tænkt lidt for meget på sit image, og at mange af de store projekter ikke er ført helt til dørs, siger Michael Reiter.

  Som minister vil han få bedre chancer for at sætte sit politiske præg, og han vil også føre den tyske delstat tættere på Danmark.

  - Han vil kunne knytte tættere bånd til Danmark som minister i delstaten, siger Michael Reiter.

Mere fra dr.dk