Seneste nyt

Emilie Meng-retssag står til at begynde den 14. maj

Retssagen mod den 32-årige mand, der er sigtet for drabet på Emilie Meng i 2016, står til at begynde den 14. maj næste år i Retten i Næstved.

Det oplyser mandens forsvarsadvokat, Karina Schou, til Ekstra Bladet.

Der er afsat yderligere syv dage i maj og ti dage i juni til at føre sagen.

Udover drabet på Emilie Meng er den 32-årige også sigtet for at have bortført og forgrebet sig på en 13-årig pige fra Kirkerup på Sjælland og for et overfald på en efterskoleelev ved Sorø.

Der er endnu ikke rejst tiltale i sagerne, men i begyndelsen af november sagde specialanklager Susanne Bluhm, at det er normal praksis i større sager, at man på forhånd beder retten om at sætte plads i kalenderen.

Nyheder

  1. EU-landene skal i næste uge beslutte, om de vil indlede optagelsesforhandlinger med Ukraine. Men Ungarn truer med at spænde ben for beslutningen.

  2. Britiske tv-kanaler betaler 58 milliarder kroner for at vise Premier League

    Tv-rettighederne til fodboldkampene i den bedste engelske række er nogle af verdens dyreste.

    Og nu har Sky Sports, TNT Sports og BBC betalt svimlende 58,2 milliarder kroner for at kunne vise Premier League på det britiske tv-marked over fire år fra sommeren 2025.

    Det er en prisstigning på fire procent for at vise kampene live, skriver Ritzau.

    Sky Sports sidder tungt på den populære liga og har købt 70 procent af rettighederne - de kommer til at vise 215 kampe per sæson.

    TNT Sports får kun 52 kampe per sæson, mens BBC må nøjes med at vise højdepunkter efter kampene.

  3. Der var langt mellem Irans første og anden scoring mod Japan mandag aften.

  4. Civile blev ved en fejl dræbt under droneangreb i Nigeria

    Myndighederne i Nigeria indrømmer, at civile blev dræbt under et droneangreb, som var rettet mod islamistiske oprørere søndag aften.

    De dræbte var muslimer, som deltog i en religiøs fest i en landsby, oplyser guvernøren i millionbyen Kaduna i den nordlige del af landet ifølge nyhedsbureauet Reuters.

    Han nævner dog ikke, hvor mange, der blev dræbt.

    En religiøs leder har ifølge Reuters oplyst, at 50 blev dræbt, mens Amnesty Internationals Nigeria-kontor siger, at 120 blev dræbt. De henviser til deres repræsentanter i området.

    Ingen af tallene er dog blevet bekræftet af myndighederne.

  5. Krav om halsbeskyttelse indføres nu i ishockey-landskampe efter dødsulykke

    Det Internationale Ishockeyforbund (IIHF) indfører et krav om halsbeskyttelse i alle internationale kampe.

    Det sker efter en dødsulykke i oktober, hvor en spiller i Storbritannien under uheldige omstændigheder midt under en kamp fik skåret halsen over af en skarp skøjteklinge.

    IIHF oplyser mandag aften på forbundets hjemmeside, at bestyrelsen i IIHF har truffet beslutningen på baggrund af en anbefaling fra forbundets medicinske komité.

    Kravet om at anvende halsbeskyttelse træder dog først i kraft, når det er sikret, at leverandørerne af halsbeskyttere er i stand til at imødekomme den forventede efterspørgsel.

    I Danmark er halsbeskyttelse i forvejen obligatorisk til ishockeykampe, men det har ikke været håndhævet, indtil dødsulykken skete.

    /ritzau/

  6. København ændrer regler for udeservering - bliver nogle steder tilladt efter midnat

    Barer og restauranter må fremover - modsat hvad et flertal tidligere på året ellers foreslog - stadig servere for deres gæster udenfor indtil midnat.

    Det har et flertal i Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune besluttet, fortæller teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL) til Ritzau.

    Flere steder i København bliver det sågar tilladt at have udeservering indtil klokken 02.

    - Det er en balance mellem at have en levende by og så at omvendt også sikre, at alle kan være her og bo her, siger hun og understreger, at hun derfor er glad for, at serveringen bliver spredt ud over flere steder.

    De nye regler træder i kraft i 2025.

    Det er tidligere foreslået, at udeservering i hovedstaden skulle begrænses til klokken 22.

  7. Danmark møder tirsdag aften Rumænien i sidste runde af det indledende VM-gruppespil.

  8. Omfanget af henvendelser fra regionerne til lægerne er ganske usædvanligt, siger DR's sundhedsanalytiker.

  9. Endnu en republikansk præsidentkandidat trækker sig

    Den republikanske guvernør i North Dakota, Doug Burgum, trækker sig som kanditat til præsidentvalget næste år i USA.

    Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

    Den 67-årige politikers kampagne fik aldrig luft under vingerne, og han fik ikke nok støtte i meningsmålingerne til at kunne stille op til den seneste tv-debat i november.

    Der er nu seks kandidater tilbage i kampen om at blive republikanernes præsidentkandidat. Donald Trump er stadig klar favorit.

  10. Politibetjente og socialrådgivere er nogle af de faggrupper, der føler sig forbigået i den trepartsaftale, der blev præsenteret mandag.

  11. Københavnere skal forbruge mindre, hvis kommunen skal leve op til nye klimaambitioner

    Københavnerne skal reducere deres CO2-udledning.

    Sådan lyder det nu fra Københavns Kommunes teknik- og miljøudvalg, som i dag har vedtaget kommunens klimaambitioner for 2035.

    Her lyder det blandt andet, at københavnernes forbrug skal udlede 50 procent mindre CO2, hvis man sammenligner med 2019.

    - Hvis vi skal lykkedes med at stoppe endnu værre klimaforandringer, så er det simpelthen afgørende, at vi alle sammen kommer til at udlede mindre, fra det forbrug vi har, siger Line Barfod (EL), der er Teknik- og Miljøborgmester i København.

    Det bliver kommunens opgave at give københavnerne de bedst mulige rammer for at reducere deres CO2-udledning fra deres forbrug. Et borgerting skal hjælpe med at finde konkrete forslag til, hvordan de rammer kan laves.

  12. Greenwashing-sag: Hvis du dropper kød, belaster du klimaet mindst

    Hvis vi alle begyndte at leve som vegetarer, vil den samlede CO2-udledning falde markant.

    Det kom i dag frem under den principielle retssag, hvor Danish Crown er anklaget for at have vildledt forbrugerne med sin kampagne for den klimakontrollerede gris tilbage i 2020. Det er Dansk Vegetarisk Forening og Klimabevægelsen i Danmark, der har lagt sag an mod Danish Crown.

    Under afhøring af professor Jannick Schmidt fra Aalborg Universitet ønskede advokat Kurt Helles Bardeleben svar på, hvor meget CO2 fødevareproduktion samlet set står for.

    - Det er ved at være nogle år siden, jeg har regnet på det. Men den gang nåede jeg op på 35 procent.

    Advokaten ville også vide, hvad der ville ske med CO2-udslippet, hvis alle lod være at spise kød og begyndte at leve vegetarisk. Til det lød svaret:

    - Det ville nok køre det ned på 10-5 procent. Primært på grund af oksekødet. Oksekødet udleder 40-50 gange så meget som svinekød, sagde Jannick Schmidt, som har udført en række klima-beregninger for Danish Crown.

  13. Franciska Rosenkilde (Alt.) mener, at Københavns Kommune burde støtte drengefrit fællesskab.

  14. USA anklager tidligere ambassadør for at have været agent for Cuba i årtier

    En tidligere amerikansk diplomat, som blandt andet var USA's ambassadør i Bolivia, er blevet er anklaget for at være hemmelig agent for Cubas efterretningstjeneste.

    Det oplyser det amerikanske justitsministerium ifølge AP News.

    Retspapirer viser, at den nu 73-årige Manuel Rocha var involveret i "hemmelig aktivitet" for Cuba siden 1981.

    Han mødtes blandt andet med cubanske efterretningsagenter og gav falske oplysninger til amerikanske regeringsembedsmænd.

    Manuel Rocha havde en 25-årig lang karriere som amerikansk diplomat med topstillinger i Bolivia, Argentina og Cuba.

  15. Det Hvide Hus advarer Kongressen om Ukraine-støtte: Vi er løbet tør for penge og snart tid

    Regeringen i USA vil have Kongressen til hurtigere at godkende, at der kan blive sendt mere militærstøtte afsted til Ukraine.

    I et brev til ledere i Kongressen har Det Hvide Hus blandt andet skrevet, at det er "løbet tør for penge og snart også tid" til at give Ukraine flere våben til krigen mod Rusland. Det skriver The Guardian.

    USA har indtil videre støttet Ukraine med mere end 111 milliarder dollar efter støtte fra Kongressen, lyder det videre. Det svarer til 765 milliarder kroner.

    I Repræsentanternes Hus, som har et republikansk flertal, er flere skeptiske over for mere støtte til Ukraine.

  16. Udenrigsministeriet bekræftede lørdag, at en dansker var tilbageholdt i Dubai og at der blev givet konsulær bistand.

  17. Politiet beslaglægger 1.478 ulovlige kanonslag fra tysk bil, der stak af ved grænsekontrol

    Det er snart højsæson for høje brag og krudt på himmelen, men det er en god ide lige at dobbelttjekke, om det, man fyrer af, er lovligt.

    En del forsøger nemlig at smugle ulovligt fyrværkeri ind over grænsen, og i fredags lykkedes det politiet ogToldstyrelsen at fange en af dem.

    En tysk indregistreret bil blev udtaget til kontrol, da den forsøgte at passere grænseovergangen ved Pebersmark. Føreren valgte at stikke af, men bilen blev stoppet syv kilometer fra grænsen, og i den fandt ordensmagten 1.478 kanonslag med alt for meget krudt i.

    Den 23-årige fører blev sigtet for indsmugling af ulovligt fyrværkeri.

  18. Dødstallet efter oversvømmelser i Tanzania stiger til 57

    Oversvømmelser og jordskred i det østafrikanske land Tanzania har nu kostet flere end 57 mennesker livet.

    Det er flere end dobbelt så mange, som søndag blev meldt omkommet, efter voldsom regn ramte landet i weekenden.

    Den tanzanianske præsident, Samia Suluhu Hassan, skriver ifølge Reuters på det sociale medie X, at 85 personer stadig bliver behandlet på hospitalet for skader i forbindelse med oversvømmelserne.

    Flere end 1.000 huse er blevet ramt af jordskred eller oversvømmelser, skriver hun videre, mens hun selv deltager på klimatopmøde i Dubai.

  19. Norge topper listen over kuldegrader i Europa: Under minus 30 grader flere steder

    Det kan godt være, at vi skutter os en del i decemberkulden i Danmark, men det er intet i forhold til, hvad nordmændene må udstå.

    Dele af landet er nemlig havnet i dybfryseren, og termometret målte hele 33,1 minusgrader i Tynset kommune natten til mandag.

    - Det er koldt, men ikke rekord. Selvom solen kommer frem mandag, så bliver det ikke meget varmere, skriver det norske meteorologiske institut på X.

    Tre andre steder blev der målt henholdsvis minus 30,1 og 31,1 og 31,8 grader, skriver NRK.

  20. Kvindelandsholdet i håndbold spiller i dag for fulde huse, men kort før den første storhedstid var holdet på randen af opløsning.

  21. Nye optagelser får klimatopmødets formand til at fremstå som en, der benægter klimavidenskaben. Selv føler han sig misforstået.

  22. Folketingets ledelse sender nu en løftet pegefinger til regeringen, der er for langsomme til at svare på spørgsmål.

  23. Danmark støtter stadig Vestager i svær kamp om topjob

    Danmark støtter stadig Margrethe Vestager i at blive den næste formand for Den Europæiske Investeringsbank (EIB).

    Det siger erhvervsminister Morten Bødskov (S) i en skriftlig kommentar til Ritzau, efter en vigtig deadline i kapløbet om posten udløb i dag.

    Belgiens finansminister, der leder forhandlingerne, har nemlig bedt EU-landene om at tilkendegive, hvem de støtter til posten. Og den frist udløb i dag.

    Forløbet har nu strakt sig over tre måneder. I den periode har Margrethe Vestager haft orlov fra sin post som ledende næstformand i EU-Kommissionen.

    Vestagers stærkeste rival er Spaniens finansminister, Nadia Calviño. Hun har blandt andet fået opbakning fra Tyskland.

    Flere andre EU-lande vurderes også til at hælde til Calviño som ny chef for investeringsbanken, skriver Ritzau.

  24. Politiet dropper opholdsforbud på brætspilscafé, efter rockergruppering er flyttet væk

    I dag har Sydøstjyllands Politi ophævet forbudet mod ophold på en adresse i Kolding efter knap halvanden måned.

    Det er dermed ikke længere forbudt at opholde sig i lokalerne på den såkaldte brætspilscafé "Spilloppen" i Låsbygade 38, hvor grupperingen Hells Angels tidligere har haft et klubhus.

    - Adressen kan ikke længere forbindes med konflikten mellem to grupperinger i rocker- og bandemiljøet, lyder det i en pressemeddelelse fra Sydøstjyllands Politi.

    Der har været et opholdsforbud der siden den 22. september.

    Forbudet er hidtil blevet begrundet med den verserende bandekonflikt mellem Hells Angels og den forbudte gruppe Loyal to Familia.

  25. Det sydøstlige Indien kæmper med massive oversvømmelser - fem er omkommet

    Fem mennesker er omkommet i voldsomme regnskyl og stormvejr de seneste dage i storbyen Chennai i det sydøstlige Indien.

    Det oplyser politiet i Chennai, der er hovedstad i delstaten Tamil Nadu, skriver India Today.

    De massive regnmængder kommer samtidig med, at cyklonen Michaung mandag ramte Chennai for fuld kraft.

    Regnvejret og cyklonen har betydet massive oversvømmelsrer i storbyen.

  26. Den belgiske cykelstjerne Wout van Aert kommer ikke til at jagte den samlede sejr i Giro d'Italia i 2024.

  27. Det symbolske spadestik blev taget i dag: 'Det er klimahandling, det er topfedt'

    Det første symbolske spadestik til byggeriet af det nye Avedøreværket syd for København er i dag blevet taget.

    - Det er klimahandling, det er topfedt, lyder det fra klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M).

    Klimaministeren var ikke alene om at banke en spade ned i den frostkolde jord. Ørsteds direktør Mads Nipper var også med til at tage spadestikket.

    Avedøreværket udleder i dag store mængder CO2. Det nye anlæg skal indfange over 400.000 ton CO2 fra værket og ventes at stå klar i 2026.

    Det svarer altså til næsten én procent af Danmarks samlede udledning.

    Ørsted har fået 8,2 milliarder kroner af staten - og klimaministeren kalder det "alle pengene værd".

  28. Chefen for Israels hær: Vi har næsten nået vores mål i det nordlige Gaza

    - Den israelske hærs mål i det nordlige Gaza er næsten nået.

    Det siger brigadegeneral Hisham Ibrahim, chefen for Israels væbnede styrker, til Israel's Army Radio, som er et landsdækkende israelsk radionetværk, der drives af Israels forsvarsstyrker.

    - Vi er begyndt at udvide vores operation i andre steder i Gaza med ét mål: at vælte Hamas-terrorgruppen, siger han ifølge Reuters.

    Søndag annoncerede den israelske hær, at man ville gå i gang med en landoffensiv i det sydlige Gaza - i stil med den, man har haft i det nordlige Gaza.

    Mandag fortæller mediet Al-Jazeera og vidner til nyhedsbureauet AFP, at israelske styrker med kampvogne og pansrede køretøjer er begyndt at rykke ind i og omkring byen Khan Younis i det sydlige Gaza.

    I ugevis har Israel opfordret palæstinensere i det nordlige Gaza til at søge sydpå, og hundredtusindvis er flygtet. Ifølge FN er omkring 1,8 millioner mennesker internt på flugt i Gazastriben, og mange af dem er søgt sydpå for at søge ly for bomberne.

    Men de seneste dage har der været massive bombardementer over flere større byer i det sydlige Gaza, fortæller blandt andre Unicef.

  29. Team Danmark får rekordstor donation

    En række danske eliteatleter kan se frem til en stor økonomisk indsprøjtning.

    Team Danmark er nemlig blevet tildelt en rekordstor donation på 60 millioner kroner af Salling Fondene.

    Pengene er målrettet OL i Los Angeles i 2028 og skal gå til individuel støtte til atleter, mens der også afstættes midler til talenter, sportsudstyr og trænere.

    - Det er den største enkeltstående donation til dansk eliteidræt nogensinde. Det er vi meget stolte og ydmyge over. Donationen kommer til at gå direkte til atleter, så de kan fokusere på deres sport, siger formand for Team Danmarks bestyrelse Lars Krarup.

  30. 230 stillinger nedlægges på hospitalerne i Region Nordjylland

    Budgetterne er blevet overskredet på Aalborg Universitetshospital og Regionshospital Nordjylland, og der mangler 304 millioner kroner i kassen.

    Derfor bliver 230 stillinger nu nedlagt på hospitalerne. Det har Region Nordjylland netop offentliggjort i en pressemeddelelse.

    Ifølge regionen skyldes det overskredne budget blandt andet stigende forbrugspriser, flere patienter og et stort forbrug af vikarer, fordi det har været en udfordring at rekruttere personale.

  31. Der er flere milliarder kroner ekstra i lønposen på vej til udvalgte offentligt ansatte.

  32. Hvis sikkerheden i statens it-systemer ikke forbedres, kan det udgøre risiko for samfundskritiske opgaver.

  33. EU-top skal mødes med Kinas præsident Xi Jinping

    Rettelse: Det er tidligere fremgået af artiklen, at Charles Michel er EU's præsident. Den korrekte betegnelse er EU's rådsformand.

    På torsdag var det egentlig meningen, at EU's kommissionsformand Ursula von der Leyen skulle have været i Brasilien.

    Men det blev aflyst, og nu er meldingen, at EU-toppen i stedet skal mødes med Kinas præsident Xi Jingping torsdag, skriver Ritzau.

    - Kina og Europa er partnere, ikke rivaler. Vores fælles interesser vægter langt højere end vores forskelle, siger talsmand for det kinesiske udenrigsministerium Wang Wenbin på et pressemøde ifølge nyhedsbureauet.

    EU-deltagerne er EU's rådsformand, Charles Michel, og EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen.

    I flere måneder har højtstående profiler fra begge lejre ifølge Ritzau haft møder i Beijing, og EU har talt meget om at arbejde mod en mindre afhængighed af Kina.

  34. Advarsel: Blæst kan påvirke kørsel på Storebæltsbroen

    Hvis du skal over Storebæltsbroen, så vær opmærksom på, at blæsten kan påvirke kørslen.

    Sådan lyder advarslen fra Sund & Bælt på det sociale medie X.

    Det er også forbudt at passere med påhængskøretøjer under 750 kilo - fx trailere og campingvogne. Det forventes ophævet klokken 16.

  35. 40 millioner ekstra på vej til onlineleksikon

    Fremover vil du også kunne slå oplysninger om årstal og begivenheder op i onlineleksikonet lex.dk, der blandt andet har opslagsværket Den Store Danske.

    Regeringen har nemlig afsat ti millioner kroner ekstra årligt frem mod 2027 til lex.dk, oplyser Kulturministeriet i en pressemeddelelse.

    Det bliver i alt 40 millioner kroner ekstra, som skal bruges til at opdatere leksikonet i de kommende år.

    - Vi skal fortsat have et stærkt dansk leksikon på nettet, så danskerne har let adgang til troværdig information i en tid, hvor der florerer masser af falske nyheder og misinformation online, siger Jakob Engel-Schmidt i meddelelsen.

    Ifølge Weekendavisen har opslagsværkets bestyrelsesformand, Niels Elers Koch, i længere tid råbt op om en ekstra økonomisk håndsrækning, fordi der med de nuværende budgetter ikke er råd til vedligeholdelse.

    Lex.dk indeholder udover Den Store Danske også opslagsværker som Trap Danmark, Biografisk Leksikon, Dansk Kvindebiografisk Leksikon og Danmarks Oldtid.

  36. Ved en folkeafstemning i går blev venezuelanerne enige om, at man vil annektere en stor del af nabolandet Guyana.

  37. Håndboldklubben Bjerringbro-Silkeborg henter den tidligere landsholdsspiller Morten Olsen, som i sidste uge blev fyret i GOG.

  38. Aftalen bliver præsenteret klokken 13 i dag.

  39. To klimaaktivister sigtet: Spraymalede juletræ på Rådhuspladsen

    Det store juletræ, der traditionen tro pryder Rådhuspladsen i København til december, ligner ikke sig selv i år. I går blev det nemlig spraymalet med orange maling af to klimaaktivister fra gruppen Nødbremsen.

    På gruppens hjemmeside skriver de, at pointen var at vise, hvordan 'børnenes statsminister smadrer børnenes fremtid'.

    - Julen er børnenes fest. Det klimakollaps, som vi står i, og som regeringen aktivt eskalerer, rammer mest af alt vores børn: Det er deres fremtid, der står på spil. Lad os bruge denne folkelige højtid til at minde hinanden om, hvad vi står til at miste, og hvad der er værd at kæmpe for, lyder det fra Antonie Mørch, aktivist i Nødbremsen.

    Københavns Politi oplyser, at det tilstedeværende politi i går anholdt to personer og sigtede dem for hærværk.

  40. 17 procent af Spotifys ansatte bliver fyret

    Til trods for tegn på fremgang for streamingtjenesten Spotify, har det svenske selskab valgt at reducere antallet af ansatte med omkring 17 procent, hvilket svarer til cirka hver sjette ansatte.

    Det har chef og medstifer af Spotify, Daniel Ek, meddelt de ansatte i et brev, skriver Ritzau.

    Streamingtjenesten har ellers præsenteret flere delrapporter om fremgang, da det er lykkedes at få flere abonnenter end ventet.

    Meldingen fra Spotify er dog, at der er et gab mellem de finansielle mål og det, som det koster at drive tjenesten.

    Spotify har også to gange tidligere i år fyret medarbejdere. Det skete i starten af året, hvor 600 personer blev fyret, mens det i juni drejede sig om 200 medarbejdere.

    Opdateret med flere oplysninger.

  41. Efter nat med frost: Mange har haft brug for hjælp til at starte bilen

    For mange har det ikke kun været mandag, men også en af de dage hvor bilen ikke vil starte efter en nat med frost.

    Hos SOS Dansk Autohjælp har flere hundrede bilister henvendt sig for at få hjælp til at starte bilen, mens mange også er blevet trukket fri af sneen, fortæller Anette Bjørn Juncher, vagtcentralchef hos SOS Dansk Autohjælp, til Ritzau.

    Fra midtnat til klokken otte har man haft 350 sager, hvilket er næsten dobbelt så mange som på en normal morgen.

    Problemerne har især været i den centrale del af Jylland.

    Generelt regner SOS Dansk Autohjælp også med at have travlt i dag, og al disponibelt mandskab er kaldt på arbejde i hele landet. Dansk Autohjælp forventer mere end 2.500 assistancer i løbet af dagen.

  42. Praktiserende læger må igen og igen se patienter, som bliver afvist på hospitalerne.

  43. Kristina Jørgensen erkender, at det ikke var den bedste afslutning, men lover at forsøge igen.

  44. København har flere tusinde fattige børn, viser opgørelse

    4.467 børn i København levede under fattigdomsgrænsen i 2021, hvilket svarer til fire procent af alle børn i hovedstaden.

    Det skriver Socialforvaltningen i Københavns Kommune på baggrund af en opgørelse, som er den første status på børnefattigdommen i København.

    Den viser også, at antallet af børn, der lever under fattigdomsgrænsen i København, er faldet fra 2017 til 2021.

    Opgørelsen er lavet efter budgetmetoden. Her fastsætter man ifølge forvaltningen et minimumsbudget, der består af nødvendige udgifter som fx udgifter til transport, mad og beklædning. Metoden tager hensyn til det københavnske huslejeniveau.

    Hvis en husstand har en disponibel indkomst, der er lavere end minimumsbudgettet, vil husstanden blive anset som fattig.

    Ifølge socialborgmester Karina Vestergård Madsen (EL) er det vigtigt at være opmærksom på, at tallene er fra 2021 og altså før energikrise og rekordhøj inflation, og derfor frygter hun, at tallet vil stige over de næste år.

  45. Der er brug for rene pigefællesskaber for piger med minoritetsbaggrund, mener eksperter.

Mere fra dr.dk