Seneste Nyt

En tredjedel af Bornholm har nu fået strømmen tilbage i kontakterne

En tredjedel af Bornholm har fået strøm i kontakterne igen, efter en strømafbrydelse ramte hele øen her til morgen.

Forventningen er, at hele Bornholm vil have el omkring klokken 12.

Nyheder

 1. Over 530 dræbt i Haiti siden nytår

  Vold og anarki eskalerer fortsat i det caribiske land Haiti, der er præget af en usikkerhed, der aldrig er set mage, konkluderer FN i en ny rapport.

  Over 530 er ifølge verdensfredsorganisationen blevet dræbt i landet siden nytår. Mindst 187 af dem mistede livet i løbet af ti dage i opgør mellem kriminelle bander fra 27. februar til 9. marts, skriver Ritzau.

  Situationen i Haiti, hvor bandekrig raser, mens befolkningen lever med sult og sygdom, bekymrer FN.

  - Situationen er allermest alarmerende for børn, som ofte bliver udsat for alle former for væbnet vold, blandt andet tvangsrekruttering og seksuelle overgreb, rapporterer FN's kontor i Haiti.

  Læger uden Grænser har fortalt om den eskalerede situation i landet, hvor mange civile er fanget i deres hjem, fordi der er risiko for at blive ramt af skud, når de går på gaden.

 2. Gidsel giver barndomsklub prygl i europæisk knockoutrunde

  Skjern Håndbolds europæiske togt lakker tilsyneladende mod enden. Og det kan klubben blandt andet takke en af sine mest berømte sønner for.

  Mathias Gidsel var nemlig som vanligt en afgørende figur på det Füchse Berlin-hold, der vandt 28-23 i den første af to ottendedelsfinaler i EHF European League.

  VM-stjernens hjemkomst til barndomsbyen havde trukket det halve Skjern af huse, og i en udsolgt arena strittede hjemmeholdet i lange perioder godt imod.

  Da Rene Rasmussen udlignede ti minutter før tid til 22-22, kom tilskuerne op af sæderne i den vestjyske håndboldby.

  Men det var også sidste gang, Skjern havde færten af en overraskelse. Den østrigske fløjveteran, Robert Weber, var i Hans Lindbergs fravær en stærk afslutter for berlinerne, som derefter lavede seks mål på stribe.

  Gidsel scorede syv gange på ni forsøg for Füchse Berlin, der altså har et komfortabelt forspring med til returkampen.

  Den spilles i Berlin tirsdag i næste uge. Den samlede vinder avancerer til kvartfinalerne.

  /ritzau/

 3. Zelenskyj inviterer Xi til dialog om fredsløsning

  Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, har inviteret Kina til at diskutere en mulig fredsløsning mellem Ukraine og Rusland.

  Det siger Zelenskyj ifølge Reuters under et fælles pressemøde med den japanske premierminister, Fumio Kishida, som besøger den ukrainske hovedstad, Kyiv, i dag.

  Ukraine "venter på svar" fra Kina, lyder det.

  Ukraine insisterer på en fuldstændig tilbagetrækning af russiske tropper, hvilket Rusland udelukker.

  Kina har selv fremsat en 12-punktsplan for fred i Ukraine, da den kinesiske præsident, Xi Jinping, besøgte Kreml til et møde med Ruslands præsident, Vladimir Putin. Den plan tager dog ikke hensyn til det ukrainske krav om, at alle russiske soldater skal trække sig ud af landet.

 4. Jordskælv har ramt Afghanistan

  Rettelse: Tidligere var meldingen, at jordskælvet blev målt til 6,8. Nye målinger viser, at det er 6,5.

  Et jordskælv med en styrke på 6,5 og en dybde på 194 kilometer har ramt Afghanistan ifølge målinger foretaget af European-Mediterranean Seismological Centre, beretter nyhedsbureauet Reuters.

  Epicenteret er Hindu Kush-bjergkæden, men der kunne ifølge Reuters mærkes kraftige rystelser i Afghanistans hovedstad, Kabul, og på tværs af det nordlige Pakistan.

  Mindst én person er meldt død i Pakistan, siger politiet til Reuters.

  I Pakistan er beboere i hovedstaden, Islamabad, flygtet fra deres hjem, og jordskælvet har kunnet mærkes over hele landet, lyder det.

  Indiens nyhedsbureau ANI rapporterer ifølge Reuters, at rystelser kunne mærkes i landets hovedstad, New Delhi.

 5. Joachim Andersen forlader den danske landsholdslejr

  Landstræner Kasper Hjulmand må se bort fra forsvarsspilleren Joachim Andersen til de kommende EM-kvalifikationskampe.

  Det oplyser Dansk Boldspil-Union (DBU) i et opslag på Twitter.

  - Forsvarsspiller Joachim Andersen forlader landsholdslejren.

  - Han er ikke blevet klar efter den skade, han fik under opvarmning til kamp for Crystal Palace i lørdags. Der udtages ikke en erstatning, lyder det fra DBU.

  Dermed råder landstræneren over tre spillere til midterforsvaret til torsdagens kamp mod Finland samt søndagens udekamp mod Kazakhstan. De tre er anfører Simon Kjær, Andreas Christensen og Victor Nelsson.

  Kampen mod Finland spilles klokken 20.45 torsdag og kan følges direkte i DR LYD samt på P4.

 6. Uheldige Mia Rej skal opereres i knæet

  Håndboldspilleren Mia Rej har været ramt af uheld på uheld, og nu er dommen faldet over playmakerens seneste skade.

  En korsbåndsskade i højre knæ.

  Det oplyser Odense Håndbold på sin hjemmeside.

  Mia Rej skal nu under kniven igen og derefter gennem et 12 måneder langt genoptræningsforløb, lyder det. Det er anden gang, Odense-spilleren skal opereres i højre knæ.

  - Jeg er jo selvfølgelig ked af det, trist over alle de her ting, men jeg kan jo ikke gøre så meget ved det. Det var nu engang sådan, det skulle være, og jeg har prøvet det før. Jeg ved, hvad der skal til for at komme tilbage, lyder det fra Mia Rej.

  Den uheldige playmaker understreger til klubbens hjemmeside, at hun ikke har overvejet at stoppe karrieren, men at hun er topmotiveret for at vende stærkt tilbage.

  Mia Rej har spillet 40 kampe for det danske landshold.

 7. Motorvejen ved Ringsted er genåbnet efter uheld - kø afvikles

  Opdateret klokken 17.08 med information om, at motorvejen er genåbnet.

  Der er sket et færdselsuheld på Vestmotorvejen ved Ringsted.

  Motorvejen var spærret i østlig retning mellem afkørsel 37 og 36, men er nu genåbnet.

  Afspærringen har resulteret i en meget lang kø, som skal afvikles, skriver Midt- & Vestsjællands Politi på Twitter.

  Politiet er stadig til stede.

 8. Kun syv lande lever op til Nato-mål - Danmark er ikke et af dem

  Rettelse: Det fremgik tidligere, at aftalen om at bruge minumum to procent af BNP på forsvar blev indgået i 2014. Det gjorde den retteligt i 2006. I 2014 blev målsætningen om at opnå dette i 2024 indgået.

  Natos fælles mål om at bruge minimum to procent af bruttonationalproduktet (BNP) på forsvar opfyldes kun af syv ud af de 30 Nato-lande, der opfylder målsætningen.

  Det viser Natos årsrapport for 2022, som Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, har fremlagt i dag.

  Danmark lever ikke op til målsætningen med 1,38 procent, skriver Ritzau. Regeringens mål er at nå op på to procent i 2030.

  Medlemslandene blev enige om at forpligte sig til at bruge minimum to procent af deres BNP til forsvarsudgifter i 2006 for at sikre alliancens beredskab. I 2014 blev målsætningen om at nå dertil i 2024 opstillet. Men det kommer hovedparten af Nato-landene formentlig ikke til at kunne nå.

  De syv lande, som opfylder målsætningen, er Grækenland, USA, Litauen, Polen, Storbritannien, Estland og Letland.

 9. William Kvist forlader bestyrelsespost i Parken

  "Alle i klubben takker William Kvist for hans arbejde i bestyrelsen," lyder det i pressemeddelelsen. (Foto: © Emil Helms, Ritzau Scanpix)

  Den tidligere landsholdsspiller William Kvist træder i april ud af bestyrelsen i Parken Sport & Entertainment (PSE).

  Det oplyser FC København, der er ejet af netop PSE, på sin hjemmeside tirsdag.

  William Kvist har siden sit karrierestop haft forskellige poster i og omkring FC København. Siden 2019 har han siddet i bestyrelsen i PSE, og i en periode var han sportslig leder i fodboldklubben.

  38-årige Kvist, der fik 81 landskampe i løbet af fodboldkarrieren, har valgt ikke at genopstille til en plads i PSE-bestyrelsen. Derfor er arbejdet gået i gang med at finde en erstatning, fortæller bestyrelsesformand Allan Agerholm i pressemeddelelsen.

  - F.C. København er inde i en rivende positiv udvikling både kommercielt og sportsligt, så nu vil vi i bestyrelsen starte arbejdet for at finde en ny kandidat til bestyrelsen.

  - Her vil vi have fokus på at finde en med stor erfaring og international indsigt i fodboldbranchen for at sikre, at vi også fremadrettet har de kompetencer i bestyrelsen, siger Allan Agerholm til FCK.dk.

 10. Et år efter supersygehus åbnede, er det stadig ikke bygget færdigt

  Et år efter at Regionshospitalet Gødstrup åbnede, står det endnu ikke færdigt.

  - Vi, der arbejder med det her, er ikke overraskede. Det er ikke unormalt. Man så det også på Skejby og ved andre store byggerier med komplekse logistiksystemer. Der er en indkøringsperiode, siger Jakob Pedersen, teknisk chef i driftsafdelingen på Gødstrup.

  Ifølge drifstafdelingen vil det ikke få betydning for patienterne, at dele af regionshospitalet ikke er helt færdigt endnu. Det er det efter planen til august.

  Der er både enkelte udfordringer med stråleterapien og et ufærdigt konferencelokale. Og nu er der for anden gang problemer med det interne affaldssystem.

  Det betyder, at sække med beskidt vasketøj og affald sætter sig fast i skakten, så personalet må transportere det manuelt i stedet.

 11. Kastede molotovcocktails efter skole: Tre unge anholdt

  Politiet i Nordjylland har i dag anholdt tre unge under 18 år for forsøg på brandstiftelse.

  De tre anholdte var maskerede og kastede molotovcocktails mod Assens Dagtilbud og Skole i Mariagerfjord Kommune.

  Det skriver politiet i en pressemeddelelse i dag.

  Hændelsen skete klokken cirka 21.10 mandag aften, mens et arrangement på ungdomsskolen var i gang, hvorfor en ansat og flere elever var til stede, skriver politiet.

  Brandbomberne resulterede i en mindre brand ved skolens hoveddør, som hurtigt blev slukket af vidner. Ingen kom til skade.

  Politikommissær Carsten Straszek udtaler, at Nordjyllands Politi tager sagen dybt alvorligt.

 12. Putin rullede den enormt lange røde løber ud til ære for Xi Jinping

  • Her mødes de to ledere i Kremls hovedkvarter. (Foto: © PAVEL BYRKIN /SPUTNIK / KREMLIN, Ritzau Scanpix)
  • Det er præsident Xi Jinpings første besøg i Rusland, siden russiske styrker invaderede Ukraine. (Foto: © Pavel Byrkin, Associated Press)
  • Den kinesiske præsident har allerede i dag inviteret Putin til at besøge Kina senere på året- (Foto: © Alexey Maishev, Associated Press)
  • Kina vil prioritere sit forhold til Rusland, siger præsident Xi Jinping under besøget hos Vladimir Putin. (Foto: © SPUTNIK, Ritzau Scanpix)
  1 / 4

  I dag besøger Kinas præsident, Xi Jinping, den russsiske præsident, Vladimir Putin.

  Den kinesiske præsident blev taget imod med pomp og pragt i Moskva, og en meget lang rød løber var rullet ud til statsbesøget.

  De to statsledere skal blandt andet diskutere Kinas plan for fred i Ukraine.

  Kina har fremlagt en bred 12-punkts plan, som landet håber kan føre til en løsning på Ukraine-krigen.

  Mens størstedelen af verdens mest magtfulde lande har fordømt den russiske invasion af Ukraine, har Kina været mere tilbageholdende.

  Da Vladimir Putin mandag imod Xi Jinping, sagde han, at de to lande har mange fælles mål og opgaver forude, og han kaldte præsident Xi Jinping for "sin kære ven".

  Følg mødet mellem de to live i vores liveblog her.

 13. Nye jelly slik-produkter bliver tilbagekaldt på grund af kvælningsfare

  Fødevarestyrelsen tilbagekalder en tredje omgang jelly slik-produkter, fordi slikket indeholder farlige tilsætningsstoffer, som giver risiko for kvælningsfare.

  Denne gang er det Speshow Jelly Straws, som sælges på bøtter, i poser og enkeltvis.

  I går var det slikket OJuicy Fruit Jelly og Sweet Mellow Jelly Straws, der blev kaldt tilbage, og tidligere er også ABC Jelly Fruity og ABC Jelly Straws blevet tilbagekaldt.

  Fælles for slikket er, at de indeholder tilsætningsstofferne E410 og E407, som gør, at slikket kan svulme op, efter at det er kommet ind i svælget. Det kan være særdeles farligt for især børn.

  - Fødevarestyrelsen råder forbrugerne til at kassere produkterne eller levere dem tilbage i butikken, hvor det er købt, skriver styrelsen i en meddelelse.

  Læs mere om produkterne på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

 14. Nu hopper Norge også med på slet-TikTok-bølgen

  Norske myndigheder fraråder nu som en række andre lande brugen af TikTok og Telegram i landets ministerier.

  Det skriver det norske nyhedsbureau NTB ifølge Ritzau.

  Beslutningen kommer efter en vurdering fra Den Nationale Sikkerhedsmyndighed i Norge.

  - På baggrund af dette har statsministeren besluttet, at ingen statsråder, statssekretærer eller politiske rådgivere skal have TikTok eller Telegram på deres tjenestetelefoner eller tablets, siger statssekretær Kristine Kallset.

  I Danmark har flere ministerier forbudt TikTok. Det frarådes ligeledes for både medlemmer og ansatte i Folketinget.

  Det er sket på baggrund af en anbefaling fra Center for Cybersikkerhed (CFCS), fordi TikTok indsamler data i større omfang end andre sociale medier, hvilket ifølge CFCS forhøjer risikoen for spionage.

 15. 26-årig kvinde varetægtsfængslet for knivstikkeri i Aarhus

  En dommer ved retten i Aarhus har varetægtsfængslet en 26-årig kvinde i foreløbig fire uger.

  Kvinden er sigtet for i forening med to andre at overfalde en 39-årig mand med en kniv om aftenen den 1. marts på Hack Kampmanns Plads i Aarhus C, oplyser Østjyllands Politi på Twitter.

  Det er uvist, hvordan kvinden forholder sig til sigtelsen.

  Politiet leder stadig efter de to andre mistænkte i sagen. Den 39-årige mand blev efter knivstikkeriet kørt på hospitalet og blev meldt uden for livsfare efterfølgende.

 16. Vanopslagh har 'ingen kommentar', efter Folketinget afslutter boligsag

  Folketingets Præsidium har "af gode principielle grunde" valgt ikke at gå videre med den boligsag, der har hængt over hovedet på Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh, siden efteråret.

  Det siger præsidiets formand, Søren Gade, i en pressemeddelelse, hvor han skriver, at Folketinget generelt er og bør være tilbageholdende med at indgive en politianmeldelse mod et medlem af Folketinget.

  Alex Vanopslagh selv har ingen kommentarer til, at sagen nu er lukket - i hvert fald i Folketingets Præsidium.

  Og adspurgt om det er rimeligt, at der ikke bliver gjort mere i sagen af principielle grunde, fordi han er folketingsmedlem, svarer han blot:

  - Folketingets Præsidium må selv kommentere på deres beslutninger. Det har jeg ingen kommentarer til.

  Dagbladet Information har igennem de seneste måneder afdækket, at Alex Vanopslagh uberettiget fik stillet en gratis lejlighed i København til rådighed samt modtog tilskud for dobbelt husførelse i næsten to og et halvt år af Folketinget.

  Folketingets Præsidium har drøftet sagen på opfordring fra Enhedslisten, efter flere jurister pegede på, at der var grundlag for at indlede en politiefterforskning af sagen for at vurdere, om der var tale om bedrageri.

 17. 36-årig mand sigtet for groft momssvig for over 17 millioner kroner

  Københavns Politi har anholdt og sigtet en 36-årig mand for momssvig i den grove ende med mistanke om svindel for mere end 17 millioner kroner.

  Det oplyser politiet i en pressemeddelelse.

  - Han er sigtet for at have udstedt fakturaer i flere selskaber, hvor der på fakturaerne opkræves moms, som ikke er angivet til Skattestyrelsen, siger vicepolitiinspektør Anne Katrine Kristensen.

  Politiet beslaglagde under anholdelsen et større pengebeløb, og manden bliver i dag fremstillet i grundlovsforhør.

  Sagen har forbindelse til en større sag med et organiseret hvidvasknetværk, hvor flere personer er blevet sigtet for hvidvask for mere end 600 millioner kroner. Sagen har indtil videre ført til tre domme, som har betydet mellem tre og fem års fængsel til tre mænd.

 18. Folketinget har afsluttet Alex Vanopslaghs boligsag: Vi foretager os ikke yderligere

  Folketinget kommer ikke til at gøre mere ved Liberal Alliances politiske leder, Alex Vanopslagh, og hans boligsag.

  Det skriver Folketingets formand, Søren Gade (V), i en pressemeddelelse, efter at Folketingets Præsidium har behandlet sagen.

  - Vi har i Præsidiet haft en grundig drøftelse af sagen, og vi er enige om, at Folketinget ikke skal foretage sig yderligere, siger han.

  Dagbladet Information har igennem de seneste måneder afdækket, at Alex Vanopslagh uberettiget fik stillet en gratis lejlighed i København til rådighed samt modtaget tilskud for dobbelt husførelse i næsten to og et halvt år af Folketinget.

  Folketingets Præsidium har drøftet sagen på opfordring fra Enhedslisten, efter flere jurister pegede på, at der var grundlag for at indlede en politiefterforskning af sagen for at vurdere, om der var tale om bedrageri.

 19. Thunberg og hundredvis af klimaaktivister får grønt lys til at føre sag mod den svenske stat

  Gretha Thunberg og hundredvis af andre unge klimaaktivister har af en svensk domstol fået grønt lys til at køre en sag mod den svenske stat for en ”utilstrækkelig klimapolitik.”

  Det skriver Reuters.

  Thunberg og 600 unge klimaaktivister fra gruppen ’Aurora’ sagsøgte sidste år i november den svenske stat. Ifølge gruppen burde staten gøre mere for at begrænse den globale opvarmning til 1,5 grader celcius.

  Den svenske stat har nu tre måneder til at reagere, før sagen enten behandles i retten eller afklares skriftligt, lyder det fra byretten i Nacka.

 20. For første gang siden 2003 oplevede Beijing sidste år befolkningsnedgang

  I alt bor der 21,84 millioner indbyggere i Beijing. (Foto: © Wang Zhao, Scanpix Denmark)

  Mere end 20 millioner mennesker kalder Kinas hovedstad, Beijing, for hjem. Men nu ser det ud som om, at færre i fremtiden kan sige det samme.

  For første gang siden 2003 oplevede millionbyen sidste år, at det udviklingen i befolkningstallet gik i en negativ retning.

  Det viser officielle tal fra de kinesiske myndigheder, skriver Reuters.

  I 2022 var der 5,72 dødsfald per 100.000 indbyggere. Samtidig var der 5,67 fødsler per 100.000.

  Tallene fra hovedstaden går i samme retning som tallene for resten af den kinesiske befolkning. Sidste år gik det tal også tilbage for første gang i seks årtier.

 21. Ombudsmanden kritiserer Gældsstyrelsen

  Gældsstyrelsen har været for sløve til at anmode udenlandske myndigheder om hjælp til at inddrive børne- og underholdsbidrag fra personer, der er bosiddende i udlandet og skylder penge.

  Desuden har opgaven med at inddrive pengene ikke været prioriteret.

  Sådan lyder kritikken blandt andet fra Folketingets Ombudsmand, efter en undersøgelse af Gældsstyrelsen.

  - Inddrivelsen af børne- og underholdsbidrag har stor betydning for den økonomiske ramme i mange hjem. Det er derfor kritisabelt, at styrelsen i knap fem år generelt ikke har fremmet inddrivelsen af disse bidrag, siger Folketingets Ombudsmand, Niels Fenger.

  Ifølge Gældsstyrelsen er der 12.500 skyldnere af børne- og underholdsbidrag, der bor i udlandet. De skylder tilsammen 2,3 milliarder kroner.

 22. Amerikansk statsborger fik 19 års fængsel for tweets - nu har Saudi-Arabien løsladt ham

  72-årige Saad Ibrahim Almadi (t.h.) blev anholdt i Saudi-Arabien i 2021 for at ytre sig på sociale medier. Her ses han under et besøg i USA med sin søn (arkivfoto). (Foto: © -, Ritzau Scanpix)

  Saudi-Arabien idømte i februar den 72-årige amerikanske statsborger Saad Ibrahim Almadi 19 års fængsel for en række tweets, som det saudiske styre fandt stødende.

  Men højst overraskende er han nu blevet løsladt.

  - Ja, han er blevet løsladt for fem timer siden. Han befinder sig i sit hjem i Riyadh, oplyser hans søn til nyhedsbureauet AFP.

  Saad Ibrahim Almadi, der har saudiarabiske rødder, blev dømt for i 2018 at have ytret sig på Twitter om blandt andet krigen i Yemen og drabet på journalisten Jamal Khashoggi. Desuden fandt de saudiarabiske myndigheder også en nedsættende karikaturtegning af den saudiarabiske kronprins, Mohammed bin Salman, på Almadis telefon.

  USA havde offentligt kritiseret fængslingen af ham.

 23. Flere københavnske lokalaviser nedlægges

  Bor man i København er man vant til at få lokalaviser som NørrebroLiv, NordvestLiv og VesterbroLiv ind ad brevsprækken.

  Men det er nu slut, meddeler mediekoncernen JFM, som har besluttet at nedlægge flere af de københavnske lokalaviser. I stedet sammenlægges de under én lokalavis med navnet KøbenhavnLiv.

  Samtidig vil lokalaviserne ikke længere blive omdelt til husstande, skriver Ritzau.

  Det er lokalaviserne Nordvestliv, Nørrebroliv, SydhavnenLiv, KøbenhavnLiv weekend og VesterbroLiv, der nedlægges. Lokalaviserne på Frederiksberg, dele af Amager, Østerbro og Vanløse overlever. Disse vil også stadig blive husstandsomdelt.

  Ifølge JFM skyldes beslutningen, at man ønsker at være bæredygtig ”både økonomisk og miljømæssigt”.

  Lokalaviserne vil fremover være at finde på offentlige steder som metrostationer og supermarkeder.

 24. Formand for menighedsråd overførte 90.000 kroner fra kirkekassen til sig selv

  I alt 90.927,87 kroner skal en 53-årig tidligere menighedsrådsformand nu betale i erstatning.

  Det har Retten i Nykøbing Falster i går afgjort, efter manden blev dømt skyldig i mandatsvig.

  Ad flere omgange overførte manden penge fra menighedsrådets konto til sig selv, skriver Ritzau.

  Dommen kostede også den 53-årige fire måneders betinget fængsel.

  Ifølge anklageskriftet skete overførslerne i 2018 og 2019. Der var i alt rejst tiltale for 114.000 kroner, men manden blev frifundet for en del af beløbet. Han har nægtet sig skyldig, men dog valgt at modtage dommen.

 25. Putin har fået en invitation til at komme til Kina senere på året

  Mens størstedelen af verdens mest magtfulde lande har fordømt den russiske invasion af Ukraine, har Kina været mere tilbageholdende. (Foto: © XINHUA / Shen Hong, Ritzau Scanpix)

  Kinas præsident, Xi Jinping, er i disse dage på statsbesøg i Rusland hos Vladimir Putin, hvor de to præsidenter fremhæver deres varme og venskabelige forhold.

  Xi Jinping har nu allerede lavet en ny aftale med Putin og har inviteret ham til at besøge Kina senere på året.

  Det oplyser den kinesiske præsident under et møde med Ruslands premierminister, Mikhail Misjustin, ifølge Ritzau, som citerer Reuters og AFP.

  Rusland og Kina er "strategiske partnere" og "store nabomagter", lyder det fra Xi Jinping.

  Da Vladimir Putin mandag tog imod Xi Jinping, som han kalder sin "kære ven", sagde han, at de to lande har mange fælles mål og opgaver forude.

 26. Efter afskaffelse af store bededag bliver 1. maj-festen uden de røde partier i Skanderborg

  Når Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) i Skanderborg inviterer til 1. maj-fest i år bliver det uden taler fra Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten.

  De tre partier får nemlig ingen invitation i år, fortæller lokalformand Palle Langkjær.

  - Det er et budskab om, at vi er meget, meget utilfredse med beslutningen om at fjerne store bededag – og at det skal de ikke gøre igen uden først at snakke med fagbevægelsen.

  SF og Enhedslisten stemte imod en afskaffelse af store bededag. Alligevel får de to partier altså ikke en invitation. Ifølge Palle Langkjær fordi SF ikke ville sende spørgsmålet til folkeafstemning.

  - Vi laver ikke et arrangement, hvor vi giver plads til Enhedslisten og udelukker de to andre partier, siger han.

  Beslutningen om ikke at invitere de røde partier til 1. maj-festen er taget af et enigt forretningsudvalg.

 27. I år kan du kombinere surf-lektioner med et sommerjob fire steder på Vestkysten

  I Thyborøn på Nordvestkysten knækkede de sidste år koden til at finde medarbejdere til sommerjobs med konceptet "Surf & Work".

  Surf & Work giver unge over 18 år mulighed for at kombinere et sommerferiejob med surf-lektioner og et sted at bo.

  I år breder initiativet sig på Nordvestkysten: I alt fire surfcamps og en bike-camp skal til sammen tiltrække 150 sommer-medarbejdere til lokale spisesteder, campingpladser og lignende.

  - Der mangler arbejdskraft især i højsæsonen. Det kan være svært at tiltrække arbejdskraft, hvis man ikke har et sted, hvor ens medarbejdere kan overnatte. Det er det, vi prøver at gøre attraktivt, siger Betina Cens-Slot, udviklingskonsulent i Visit Nordvestkysten.

  Sidste år var der 26 deltagere på campen i Thyborøn.

 28. Dommer godkender søgsmål mod storbanker med forbindelse til Jeffrey Epstein

  Bankgiganterne JP Morgan Chase og Deutsche Bank risikerer nu at få et søgsmål på nakken som en del af efterspillet i historien om den afdøde sexforbryder Jeffrey Epstein.

  En dommer i New York har nu godkendt, at både ofre samt De Amerikanske Jomfruøer, hvor Epstein ejede en privat ø, kan sagsøge bankerne.

  Epstein var kunde hos de to banker, og en række af hans ofre anklager bankerne for at have gjort hans menneskehandel og seksuelle forbrydelser muligt gennem pengestrømme.

  Dermed kan de blive gjort økonomisk ansvarlige, hvis de dømmes for pligtforsømmelse på grund af relationen til Jeffrey Epstein, skriver BBC.

  JPMorgan og Deutsche Bank har ifølge Sky News sagt, at de ikke havde nogen juridisk forpligtigelse til at beskytte kvinder mod Epstein og afviste beskyldningerne om, at de kendte til hans overgreb.

  En af advokaterne i en sag med mere end 300 påståede Epstein-ofre siger, at det er "en skelsættende beslutning", som kan føre til erstatninger i milliardklassen.

  - Så vidt jeg ved, er det første gang, at en gruppe ofre får lov at føre sager om sexhandel mod to store finansielle institutioner, siger advokat Bras Edwards ifølge Sky News.

 29. Mens japansk premierminister er på vej til Ukraine, flyver russiske bombefly ’rutinemæssigt' over Det Japanske Hav

  Tu-95MS-flyene har tidligere fløjet over Det Japanske Hav. Billedet her stammer fra en video, som blev frigivet af det russiske forsvarsministerium i december, efter et fly angiveligt skulle have foretaget en patruljetur på syv timer. (Foto: © Russian Defence Ministry, Ritzau Scanpix)

  Mens det sker, har to russiske bombefly af typen Tu-95MS foretaget en ”rutinemæssig overflyvning”over Det Japanske Hav, fortæller russiske nyhedsbureauer.

  Ifølge Reuters citerer nyhedsbureauerne det russiske udenrigsministerium for at have udtalt, at flyvningerne blev udført i overensstemmelse med international lov og over neutrale farvande.

 30. Dansk Folkeparti vil have små folkemøder over hele landet

  Vi har mistet tilliden til vores politikere, og derfor skal det store Folkemøde på Bornholm suppleres af små folkemøder fordelt over hele landet.

  Der sker nemlig noget, når vi mødes ansigt til ansigt og selv får lov til at sætte dagsordenen og ikke bare overlade den til politikerne og interesseorganisationerne.

  Det mener Dansk Folkeparti, der derfor har stillet et beslutningsforslag om det i Folketinget.

  - Den manglende tillid er et voksende problem, og præcis som i et parforhold skal man tale om det, når der er en kurre på tråden. Her skal vi mødes på danskernes præmisser, siger partiets formand, Morten Messerschmidt.

  Han forestiller sig, at man kan komme langt for 10 millioner kroner om året, for der skal være tale om små, overskuelige møder, lyder det.

 31. Ikea tilbagekalder fiskespil til børn på grund af kvælningsfare

  Det er dette spil, som varehuset Ikea nu tilbagekalder og opfordrer kunder til at stoppe brugen af. (© Ikea)

  Ikea beder nu alle kunder, der ejer et spil til børn af navnet 'Blåvingad' om at stoppe brugen af produktet.

  Det skyldes, at legetøjets metalknapper kan løsrive sig og medføre risiko for kvælning, skriver Ikea i en pressemeddelelse.

  Konkret skulle det være tale om et fiskespil med artikelnummeret 105.265.06.

  Ikea oplyser, at produktet nu også er tilbagekaldt.

  Kunder kan returnere spillet i ethvert Ikea-varehus og få penge tilbage. Kvittering er ikke nødvendig for at få pengene retur, oplyser Ikea.

Mere fra dr.dk