Seneste nyt

Enhedslisten vil tilbyde polske kvinder abort i Danmark

 • Enhedslisten vil tilbyde polske kvinder abort i Danmark

  I øjeblikket går tusindvis af kvinder på gaden i Polen i protest mod landets restriktive abortregler, der netop er blevet strammet yderligere.

  Nu er det blandt andet i strid med grundloven, hvis en kvinde får foretaget en abort af et foster med misdannelser.

  Derfor skal kvinder fra Polen tilbydes gratis abort i Danmark, mener Enhedslisten, der kalder det en "fuldstændig fundamental rettighed".

  Partiets sundhedsordfører, Peder Hvelplund, vil nu rejse forslaget for sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

 • Britisk ret: Bilist var diplomatisk immun ved dødsulykke

  En britisk landsret ar afgjort, at en tidligere CIA-agent og hustru til en amerikansk diplomat, havde diplomatisk immuniet, da hun var impliceret i en dødsulykke i Storbritannien i august sidste år.

  Familien til en dræbt 19-årig britisk motorcyklist har ført en retssag mod det britiske udenrigsministerium siden ulykken. De vil have kvinden retsforfulgt i Storbritannien.

  Den 19-årige ramte en bil, der kørte i den forkerte side af vejen ved den amerikanske luftbase i Northamptonshire ført af den amerianske kvinde.

  Storbritannien har krævet kvinden udleveret, men det er afvist af det amerikanske udenrigsministerium, og sagen har resulteret i en kurre på den diplomatiske tråd mellem de to lande.

 • Tidligere undervisningsminister bliver direktør i svømmeunion

  Dansk Svømmeunion har ansat tidligere undervisningsminister Merete Riisager som ny direktør.

  Merete Riisager overtager direktørposten i Dansk Svømmeunion efter den fyrede Pia Holmen. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

  Unionen har siden februar 2020, hvor daværende direktør Pia Holmen stoppede, stået uden direktør.

  Holmen var direktør, da der blev afsløret mistrivsel blandt de bedste danske svømmere, og hun stoppede efter kritik i en uvildig undersøgelse foretaget af Kammeradvokaten.

 • Nye regler for hvornår man er nær kontakt til en smittet

  Hvornår der er tale om en nær kontakt til en coronasmittet bliver nu udvidet, oplyser Sundhedsstyrelsen. Derfor ventes flere at blive bedt om at gå i selvisolation og blive testet.

  Fremover bliver man også defineret som nær kontakt, hvis man har opholdt sig inden for 2 meter i mere end 15 minutter med en person, der er smittet med ny coronavirus i situationer, hvor der synges, tales højt eller råbes.

  Eller hvis man har opholdt sig i et lukket rum uden udluftning eller med dårlig ventilation.

  Samtidig anbefaler Sundhedsstyrelsen, at andre kontakter kan få taget en screeningstest i særlige situationer.

 • Flügger køber koncern med salg i Østeuropa

  Malerkoncernen Flügger har købt 70 procent af koncernen Eskaro, der har aktiviteter i seks lande - særligt i Østeuropa.

  Prisen er 208 millioner kroner for firmaet, der har 1.100 ansatte. Eskaro har en årlig omsætning på 420 millioner kroner. Flügger har selv en omsætning på den gode side af to milliarder kroner om året.

  - Eskaro har gennem årene skabt en solid platform i Østeuropa, hvor vi tror på, at der er potentiale for vækst, siger adm. direktør Jimmi Mortensen.

  Opkøbet skal godkendes af konkurrencemyndigheder, men ventes at være på plads i starten af 2021.

 • Tæt på nul billetter til de danske håndboldfans ved EM

  Der er blevet grønt lys fra myndighederne til, at Danmark kan afholde kvindernes EM i håndbold som enevært i december.

  Det bliver dog stort set uden fans på lægterne.

  Forsamlingsloftet på 500 personer gælder ved hele slutrunden, og det antal når man hurtigt op på i hallerne i Herning og Kolding, når først man har lukket folk det arbejdende folk og sponsorer ind.

  - Vi har dybest set ikke nogen tilskuere. Der må være 500 i arenaen, og de er jo optaget af mediefolk, spillere og så videre, siger generalsekretær i Dansk Håndbold Forbund, Morten Stig Christensen til TV2.

 • Spøgelsesbilist var stoppet på rampen til motorvejen

  Sydjyllands Politi har advaret om en mulig spøgelsesbilist i sydgående retning på Sønderjyske Motorvej ved Rødekro.

  Det viste sig imidlertid, at bilisten var stoppet på rampen til motorvejen.

 • Afgørelse fra EU-Domstol om statsstøtte går TV 2 imod

  En afgørelse i EU-Domstolen om statsstøtte går TV 2 imod, oplyser Mediawatch.dk

  Statsstøtten, som sagen handler om, og som TV 2 modtog fra 1995 til 2002, blandt andet gennem salg af reklamer fra det selvstændige selskab TV 2 Reklame, er ikke i strid med EU's regler.

  Men støtten blev ikke anmeldt til EU, og det skulle den have været.

  Den danske stat skulle have givet besked om støtten til EU, som efterfølgende skulle have godkendt den. Derfor skal der betales såkaldte ulovlighedsrenter.

  Afgørelsen betyder, at sagen om ulovlighedsrenter ved Østre Landsret kan fortsætte. Nent, Nordic Entertainment Group,kræver, at TV 2 skal tilbagebetale 1,75 milliarder kroner i ulovlighedsrenter og 1,2 mia. kr. i procesrenter. Det afviser TV 2.

 • Støjberg forsvarer sin brug af 'dræn sumpen': Det har intet med Trump at gøre

  Venstres næstformand, Inger Støjberg, har fået kritik for at bruge udtrykket 'dræn sumpen' i en tale om regeringen og Mette Frederiksen. Kritikken kom blandt andet fra Støjbergs egen formand, Jakob Ellemann-Jensen, der henviste til, at Donald Trump har brugt udtrykket.

  Men Venstre-formanden og alle andre kritikere har misforstået noget, skriver Støjberg på Facebook:

  "Det at ”dræne sumpen” er et gammelt amerikansk politisk udtryk, som Reagan i høj grad var kendt for at bruge. Nu har jeg så også brugt det."

  Inger Støjberg brugte udtrykket lørdag og har altså i dag tirsdag adresseret misforståelsen.

 • Myndighederne skruer op for coronakontrol i virksomheder

  Flere virksomheder, restauranter og supermarkeder kan i den kommende tid se frem til et besøg fra myndighederne.

  Der bliver nemlig skruet op for coronakontroller og vejledning til virksomheder om, hvordan de overholder retningslinjerne.

  Det er Fødevarestyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen og Arbejdstilsynet, der går sammen om opgaven for at forhindre at coronasmitten breder sig, og de vil tjekke alle steder, hvor der er kunder, fortæller kontorchef i Fødevarestyrelsen Vibeke Højbjerg.

  Denne her indsats løber til og med februar, og myndighederne regner med at komme ud på mere end 8.500 tilsyn om måneden.

 • Forsvarsminister laver ny whistleblowerordning

  Som følge af skandalen i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) bliver der nu oprettet en whistleblowerordning, som kommer til at høre under Forsvarsministeriet.

  Det oplyser forsvarsminister Trine Bramsen (S) ved et samråd.

  Ordningen skal træde i kraft ved årsskiftet og skal gøre det muligt for FE-ansatte fortroligt at råbe vagt i gevær, hvis de støder på mulige ulovligheder i efterretningstjenesten.

  - Det er selvsagt vigtigt, at vi sørger for, at fortrolige oplysninger forbliver fortrolige. Samtidig er det helt afgørende, at vi i vores demokrati har tillid til vores efterretningstjenester, siger Trine Bramsen.

 • Prins Joachim og prinsesse Marie fejrer kobberbryllup

  Prins Joachim og prinsesse Marie kan i dag fejre kobberbryllup. I den anledning har parret delt et billede, der er taget af datteren, prinsesse Athena, i Paris, hvor parret er boset.

  Prins Joachim og prinsesse Marie blev viet i Møgeltønder Kirke den 24. maj 2008.

  Kongehuset oplyser, at prins Joachim og prinsesse Marie vil fejre dagen privat.

 • Alle i Holstebro skal testes, men flere møder op uden en tid

  Alle borgere i Holstebro Kommune og Ringkøbing-Skjern Kommune er af sundhedsmyndighederne blevet opfordret til at lade teste for coronavirus, men de skal stadig bestille tid på coronaprover.dk.

  I morges var der for lange køer ved testcenteret i Holstebro.

  - Omkring 20 personer var mødt op for at få en test uden at have bestilt en tid, siger Karina Willemoes, testansvarlig i Hospitalsenheden Vest. Den lange kø har fået hospitalsenheden til at løfte pegefingeren.

 • Minkbesætning er blevet smittet med corona to gange

  Dyrene på en minkfarm i Hjørring er blevet smittet med corona to gange. Men begge gange er de blevet smittet med samme variant, viser en analyse fra Fødevarestyrelsen.

  Efter smitte danner dyr og mennesker ellers antistoffer i blodet, der normalt sikrer mod ny smitte.

  - Minkene har tilsyneladende ikke udviklet varig immunitet efter at være smittet første gang, fortæller enhedschef hos Fødevarestyrelsen Henning Knudsen.

  Opdagelsen kan få betydning for fremtiden, vurderer han.

  - Minkenes måde at udvikle immunitet på er selvfølgelig betydende for, om og hvordan man kan holde mink.

 • Ritzau udsat for hackerangreb

  Nyhedsbureauet Ritzau, der er leverandør af telegrammer og nyheder til stort alle større nyhedsmedier i Danmark, er blevet udsat for et hackerangreb.

  Det oplyser Ritzau selv til deres kunder i en mail.

  Angrebet betyder, at nyhedsbureauet ikke er i stand til at sende nyheder ud som normalt.

  - Ritzau har været udsat for et hackerangreb tidligt i morges. Der ser ud til at være tale om et professionelt angreb, siger administrerende direktør Lars Vesterløkke i en skriftlig kommentar.

  - Vi har nu valgt at lukke ned for alle vores servere, fordi vi var usikre på, hvor stor skade angrebet kunne udvirke.

 • Apples sikkerhedschef anklaget for bestikkelse

  Ipads i bytte for våbentilladelser.

  Nogenlunde sådan lyder anklagen mod techgiganten Apples internationale sikkerhedschef, Thomas Moyer, der i Californien står anklaget for at have vekslet iPads til en samlet værdi af lige under 500.000 kroner til våbentilladelser.

  To ansatte ved politiet er anklaget for at have modtaget bestikkelsen. Det skriver BBC.

 • Snød flere ved at påstå, at han kunne slette skattegæld

  En 33-årig mand er blevet tiltalt af Bagmandspolitiet for at lokke penge ud af folk, der troede, at manden kunne slette deres skattegæld.

  Fra efteråret 2018 og et år frem påstod den 33-årige overfor sine ofre, at han havde adgang til Skattestyrelsens it-systemer og dermed mod betaling kunne slette deres gæld.

  En tredje person er tiltalt for at have betalt 469.625 kroner til den 33-årige for at få slettet gæld til Skattestyrelsen på mere end syv millioner kroner.

  En 58-årige medgerningsmand er tiltalt for at have hjulpet med at finde ofrene.

 • Døde mink bobler op fra massegrav

  Mindst en meter jord er lagt oven på de aflivede coronasmittede mink, som er gravet ned ved militærets øvelsesterræn ved Holstebro.

  Alligevel får naturens kræfter flere af dyrene til at trænge op igennem graven, så de ligger frit på jordoverfladen.

  Det bekræfter Rigspolitiet, der leder Den Nationale Operative Stab, som har ansvaret for minknedgravningerne.

 • Biden skal skifte en stor del af statsapparatet ud

  Efter en lang periode med uvished betyder nyheden, om at Joe Biden kan begynde at forberede sig på at rykke ind i Det Hvide Hus, utroligt meget, siger Lasse Engelbrecht, DR's journalist i USA.

  - Det er et skridt i den rigtige retning efter en periode, hvor Donald Trump ikke ville erkende sit nederlag.

  - Biden skal skifte et stort statsapparat ud. I USA skifter man på mange poster, og der skal ske overdragelsesforretninger på eksempel udenrigs-, sikkerheds- og efterretningsområdet. Her skal Bidens folk ind og have de oplysninger de har brug for, siger han.

  Joe Biden bliver indsat som præsident 20. januar næste år.

 • New Yorks første og eneste sorte borgmester er død

  (Foto: Andrew Gombert © Scanpix)

  Den første - og foreløbigt eneste - sorte borgmester i New York, David Dinkins, er død. Han blev 93 år.

  David Dinkins, der var uddannet advokat, var byens borgmester fra 1990 til 1993.

  For godt og vel en måned siden mistede han sin kone, Joyce Dinkins, der blev 89 år gammel.

  David Dinkins overtog i 1990 borgmesterposten i New York efter Ed Koch, mens Dinkins i 1993 selv blev afløst af Rudy Giuliani, der i dag er personlig advokat for Donald Trump.

 • Unge på minkuddannelser skal finde et nyt speciale

  Minkafllivningerne betyder, at en gruppe unge, der var ved at uddanne sig til minkavlere, skal til at ændre deres fremtidsplaner.

  Minkskolerne regner med, at de foreløbig har uddannet de sidste elever med speciale i mink. Eleverne er begyndt at springe fra og vælge nye specialer.

  - Her morgen har jeg glædet mig til at komme på arbejde på minkfarmen, og nu er det bare slut. Det føles tomt. Jeg skal ud og lave noget, jeg aldrig tænkt jeg skulle lave. Ikke at det ikke bliver godt, men det er en stor omvæltning, siger 21-årige Joachim Bei.

 • Flyselskabet Qantas vil kræve bevis på coronavaccine

  Når en vaccine mod coronavirus er klar, vil den blive et krav, hvis man vil flyve med det store australske flyselskab Qantas

  Det meddeler flyselskabet ifølge det australske forsvar.

  Vaccinekravet vil ifølge Qantas sandsynligvis blive almen praksis på tværs af luftfartsindustrien.

  Flere medicinalvirksomheder har meldt ud, at de er ved at have en vaccine klar. Og meldingen fra EU i weekenden var, at man forventer at få tilsendt vacciner i slutningen af december.

 • 17,5 procent af eliteatleter har symptomer på en spiseforstyrrelse

  Flere henvendelser til Team Danmark Danmarks Idrætsforbund fra trænere, atleter og holdkammerater om håndtering af spiseforstyrrelser er resulteret i en rapport fra Syddansk Universitet og Linnéuniversitetet i Sverige.

  Den viser, at 4,6 procent af de adspurgte har en diagnosticeret spiseforstyrrelse, og det svarer til den øvrige befolkning.

  17,5 procent af eliteatleterne har symptomer på spiseforstyrrelse - fra milde symptomer som at være optaget af sund mad og utilfredshed med kroppen til svære symptomer som opkastninger og forstyrret kropsopfattelse.

  Hos Team Danmark mener administrerende direktør Lone Hansen, at tallet er for højt, og at der skal gøres noget for at hjælpe de udsatte atleter.

 • FN mødes for at diskutere konflikt i Etiopien

  FN's Sikkerhedsråd vil i dag holde sit første møde om konflikten i Tigray-regionen i Etiopien, oplyser unavngivne diplomatiske kilder med kendskab til sagen.

  Det virtuelle møde ventes at blive lukket for offentligheden, men en udtalelse sendes ud efter mødet.

  Etiopiens premierminister, Abiy Ahmed, har beordret lederne i den nordlige Tigray-region til at overgive sig forud for et varslet angreb på regionshovedstaden Mekele.

  Hundredvis af mennesker menes at være blevet dræbt i konflikten, men en mørklægning af kommunikationen fra begge sider gør oplysningerne vanskelige at kontrollere.

  FN's generalsekretær, António Guterres, opfordrede i sidste uge til at oprette humanitære korridorer for at hjælpe civile.

 • Playstation 5 sælges til vilde overpriser på nettet

  Det er tæt på umuligt at opstøve den nye Playstation 5 i butikkerne, men hvis man er virkelig desperat efter at få fingrene i Sonys seneste bud på en konsol, så kan man finde flere eksemplarer til salg på dba.dk.

  Her bliver prisen dog en lidt anden end i butikkerne, hvor en Playstation 5 koster lidt over 4.000 kroner.

  På dba.dk sælges en Playstation 5 for omtrent det dobbelte, mens en enkelt håbefuld sælger sågar mener, at 20.000 kroner må være en rimelig pris for konsollen.

  De opskruede priser skyldes, at Playstation 5 er udsolgt på tværs af landet. De fleste forhandlere forventer først at have konsollen på hylderne igen i det nye år.

 • En grå dag med perioder af regn

  Solen holder sig bag grå skyer i dag, der kommer dagen igennem perioder med regn til det meste af landet.

  Temperaturen lægger sig en enkelt grad højere end i går, så vi får mellem 7 og 11 grader i dag. Vinden er fortsat let til frisk og kommer fra sydvest.

  Langs kysterne vil den være kraftigere og blæser med en hård vindstyrke. I aften ser det ud til at holde tørt, og natten er fortsat nogle grader over frysepunktet.

 • Kina sender raket til Månen

  Kina har sent mandag aften dansk tid opsendt en raket på en ubemandet månemission. Målet er at indsamle stenprøver fra Månen.

  Det er første gang i mere end fire årtier, at Kina begiver sig ud i sådan et projekt.

  Raketten blev opsendt fra Wenchang Space Launch Centre i den sydlige Hainan-provins tidligt tirsdag morgen lokal tid.

  Når robotfartøjet "Chang'e 5" efter planen lander på Månen, håber missionen blandt andet på at kunne indsamle stenprøver og hente dem tilbage til Jorden.

 • England vil forkorte karantæne

  England vil indføre et nyt system fra 15. december, der vil bruge coronatest til at forkorte karantæneperioden for tilrejsende.

  Det oplyser regeringen i en erklæring natten til tirsdag.

  Det nye system vil tillade passagerer fra højrisikolande at tage en test efter fem dages selvisolation og blive undtaget fra yderligere karantæne, hvis testen er negativ.

 • Tåregas og protester: Fransk politi rydder migrantlejr

  Fransk politi har sent mandag brugt tåregas for at få ryddet en migrantlejr, som blev sat op i det centrale Paris.

  Det skriver nyhedsbureauet AFP.

  På den kendte Place de la République havde frivillige sat omkring 500 blå telte op, som hurtigt blev fyldt med migranter, hvoraf størstedelen kom fra Afghanistan.

  Omkring en time efter dukkede politiet op for at rydde lejren.

  Politifolk begyndte at tage telte op - i nogle tilfælde med folk indeni - hvilket blev mødt med protester.

 • Overdragelsen kan begynde: Trump rykker tættere på anerkendelse af nederlag

  (Foto: Mandel NGAN © Scanpix)

  Joe Biden kan nu formelt begynde processen med at overtage præsidentposten i USA og få sin administration på plads efter sin valgsejr 3. november.

  Det ligger fast, efter at det føderale organ General Services Administration (GSA) i et brev mandag anerkender demokraten Biden som valgets vinder. Dermed siger GSA også god for, at Joe Biden får adgang til offentlige midler til at få sine egne folk indsat i regeringskontorer.

  Trump er tilsyneladende indforstået med GSA's henvendelse til Biden.

  Trump anbefaler i et tweet GSA's leder, Emily Murphy, og hendes hold at gøre, hvad de finder bedst, hvad angår "indledende protokoller".

 • Bidens valgsejr i Michigan godkendt

  Michigans valgmyndighed har godkendt demokraten Joe Bidens sejr i delstaten ved præsidentvalget 3. november. Det skriver Reuters.

  Valgmyndigheden slår fast, at Joe Biden vandt med 154.000 stemmer.

  Præsident Donald Trump havde forsøgt at få omgjort valgresultatet i Michigan, men Michigans State Board of Canvassers, der afgør eventuelle tvister i forbindelse med valg, har i dag godkendt valgresultatet.

 • Få dit kørekort på mobilen med en ny app

  Nu kan du lægge dit gamle, krøllede, lyserøde kørekort i skuffen. Har du en smartphone, kan du fra i morgen hente en kørekort-app, så du både har dit kørekort og et id-bevis i digital udgave på mobilen.

  Det oplyser Digitaliseringsstyrelsen, der har udviklet appen, i en pressemeddelelse.

  Det er dog frivilligt, om danskere ønsker et digitalt kørekort. Transportminister Benny Engelbrecht (S) kalder det for et tilbud, der kan gøre det lettere for borgerne.

  - Det er godt at kunne have kørekortet lige ved hånden, og det har de fleste mennesker i forvejen med mobiltelefonen.

  Man skal dog fortsat beholde sit fysiske kørekort, selv om man har hentet kørekort-appen. En af grundene er, at det digitale kørekort kun gælder inden for Danmarks grænser.

  Kørekortet er det første id-bevis i Danmark, der bliver digitalt. Det gule sundhedskort følger trop i løbet af 2021. (Foto: Kristian Djurhuus © Scanpix)
 • Flere republikanere beder Trump droppe sin modstand

  Flere fremtrædende republikanere opfordrer USA's præsident, Donald Trump, til at stoppe sine søgsmål og andre forsøg på at lave om på sit valgnederlag.

  De opfordrer ham til at åbne op for, at demokraten Joe Biden kan gå i gang med forberedelserne til magtskiftet.

  En af dem er den republikanske senator Shelley Capito, der siger, at intet tyder på, at der er uregelmæssigheder ved valget, som kan rokke ved Bidens sejr.

  Derfor bør han straks begynde at få de nødvendige briefinger om sikkerhed og coronasituationen, siger hun.

  En anden senator, Rob Portman, siger ligeledes, at der ikke er beviser på valgsvindel og opfordrer til, at Trump-administrationen indleder overgangen.

  - Tiden er nu kommet til, at alle udestående spørgsmål nu løses, og at vi kommer videre, skriver han i en kommentar i avisen Cincinnati Enquirer.

  Portman, som er medformand for Trumps valgkampagne i Ohio og kun sjældent bryder med partidisciplinen, går dog ikke så vidt, at han betegner Biden som den næste præsident.

  Han nøjes med at skrive, at det er "sandsynligt", at Biden bliver den næste beboer i Det Hvide Hus.

 • Avis: Heunicke kendte også til truslen fra minkmutationer

  Tidligere fødevareminister Mogens Jensen (S) var ikke den eneste minister, der den 22. september blev oplyst om, at virusmutationer i mink potentielt kunne true en kommende vaccine mod coronavirus.

  Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) kendte mindst lige så længe til truslen efter at være blevet informeret om indholdet i et notat fra Statens Serum Institut den 22. september.

  Avisen har gennemgået regeringens redegørelser for forløbet samt fortroligstemplede dokumenter fra sundhedsmyndighederne.

  Dermed har Magnus Heunicke ligesom Mogens Jensen kendt til truslen fra minkmutationer i flere uger uden at oplyse Folketinget og befolkningen, skriver avisen.

 • Randers sejrer i Parken for første gang i syv år

  En i forvejen dårlig sæsonstart blev mandag aften endnu værre for FC København, der tabte 1-2 til Randers hjemme i Parken.

  Jess Thorup tabte dermed også sin anden superligakamp som træner for FCK, der efter ni spillerunder ligger på en skuffende tiendeplads med blot ti point.

  Generelt var det en ganske jævn affære, hvor spillet bølgede frem og tilbage med chancer i begge ender, men kronjyderne viste sig at være skarpest i felterne.

  Randers hopper med sejren akkurat forbi FCK til en niendeplads.

  Superligakampen mellem FC København-Randers FC i Parken endte 1-2. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)
 • Melania Trump tager imod Det Hvide Hus' juletræ

  Den amerikanske førstedame Melania Trump tog i dag imod juletræet til Det Hvide Hus. Det bliver Trump-famillien sidste jul i Det Hvide Hus. I hvert fald i denne omgang.

  Den amerikanske førstedame tager imod årets juletræ ved Det Hvide Hus. (Foto: Nicholas KAMM © Scanpix)
  Træet er et 18 fod (5,5 meter) højt fyrretræ fra West Virginia. (Foto: ALEX WONG © Scanpix)
 • Spiontjeneste fortsætter ulovlig overvågning af danske borgere

  Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) har fortsat et problem med ulovlig overvågning af danske statsborgere.

  Det fremgår af en årsredegørelse, som Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) netop har offentliggjort.

  En stikprøvekontrol af FE's indhentning af oplysninger i 2019 viser, at tjenesten "i 14 procent af de udtrukne tilfælde uberettiget har foretaget søgning i rådata".

  Tilsynet noterer sig, at tallet ikke er faldet i forhold til kontrollen året før. Da var tallet 13 procent.

  - Det er tilsynets vurdering, at FE fortsat har en udfordring i forhold til overholdelse af reglerne om tilvejebringelse af oplysninger om i Danmark hjemmehørende personer, når tjenesten foretager søgning i rådata, hedder det i årsredegørelsen.

 • Glæd dig til nye dramaserier fra DR

  En miniserie om Danmark og Grønlands fælles historie. En ny sæson af dramaserien "Borgen" og historier om Carmen Curlers og Leonora Christine.

  Det er, hvad de danske seere kan glæde sig til.

  DR præsenterede i dag de kommende satsninger på drama- og kulturområdet. Og allerede i efteråret 2021 kommer fire afsnit af serien om Grønland, som har Nukaka Coster-Waldau og Lars Mikkelsen som værter.

  Skuespillerinde Nukâka Coster-Waldau kan for tiden ses i TV 2's fredagsunderholdning 'Vild med dans' . (Foto: Martin Sylvest © Scanpix)
 • Regeringen sår tvivl om grundlag for EU-mindsteløn

  Den danske regering er bestemt ikke begejstret for Europa-Kommissionens nye forslag om at indføre en EU-mindsteløn. Nu sår regeringen så også tvivl om, hvorvidt EU-Kommissionen overhovedet må fremsætte et sådant forslag.

  Lønforhold er nemlig noget, som de enkelte medlemslande selv kontrollerer. Kommissionen må dog gerne blande sig i arbejdsvilkårene rundt om i unionen, og det mener den, at der her er tale om. Men den forklaring køber S-regeringen altså ikke.

  - Kommissionen har i regeringens optik ikke argumentet tilstrækkeligt for, at der kan fremsættes et forslag om rammer for mindsteløn, når blot forslaget ikke direkte regulerer niveauet for løn, lyder det fra Beskæftigelsesministeriet.

  Regeringen har nu bedt Rådets Juridiske Tjeneste om at vurdere hjemmelsgrundlaget for mindstelønsforslaget.

 • EU-formand inviterer Joe Biden til topmøde

  Efter fire år med Donald Trump i Det Hvide Hus er der behov for, at USA og EU genopbygger en stærk alliance på tværs af Atlanten. Det var budskabet fra Charles Michel, formand for Det Europæiske Råd, efter at han tidligere i dag havde talt med USA’s kommende præsident, Joe Biden.

  - EU og USA vil altid have større indflydelse, når de går sammen, sagde rådsformanden.

  Forholdet mellem de to parter har været under pres de senere år, hvor præsident Trump blandt andet har betegnet unionen som amerikanernes handelsmæssige "fjende". Men det skal ændres, mener rådsformanden, der har inviteret den kommende præsident til et ekstraordinært topmøde næste år med EU’s stats- og regeringschefer.

  Udover Charles Michel talte Joe Biden også med kommissionsformand Ursula von der Leyen.

 • Konservative foreslår skattelettelser i nyt finanslovsforslag

  De Konservative har fremlagt deres udspil til en finanslov for 2021. Ikke overraskende indeholder det en række skattelettelser, besparelser i det offentlige og penge til politi og ældre.

  Det viser finanslovsudspillet, der har fået titlen "En borgerlig vej for fremtidens Danmark".

  - Der er brug for en sikker borgerlig stemme i dansk politik, der kan sikre nye arbejdspladser, styrke kernevelfærden og give danskerne økonomisk frihed og fremgang, indledes udspillet.

  Stod det til De Konservative skulle der hurtigst muligt gennemføres en lang række skattelettelser. Blandt andet ønsker partiet, at beskæftigelsesfradraget skal øges, topskattegrænsen hæves, arveafgiften fjernes, selskabsskatten sænkes, skatten på aktieafkast sænkes og et skatteloft på 50 procent indføres.

  Alt i alt skattesænkelser for omkring 6,5 milliarder kroner.

 • Biden sætter navn på første ministre

  USA's kommende præsident, Joe Biden, vil nominere Antony Blinken som sin kommende udenrigsminister. Det bekræfter hans overgangshold i en meddelelse.

  Den jurauddannede Blinken, der har været rådgiver for tidligere præsident Barack Obama, har i årevis været en af Joe Bidens fortrolige.

  Tidligere udenrigsminister John Kerry vil blive udpeget som Bidens særlige "klima-zar" eller klima-udsending, fremgår det af meddelelsen. Kerry får også plads i det nationale sikkerhedsråd, skriver nyhedsbureauet dpa.

  Biden vil desuden nominere den 60-årige cubansk-amerikanske jurist Alejandro Mayorkas som minister for indenlandsk sikkerhed. Mayorkas har også en fortid i Obama-administrationen, hvor han var viceminister på samme område.

  Og for første gang er der udsigt til, at en kvinde indtager stillingen som øverste chef for USA's efterretningstjenester, idet Biden har nomineret Avril Haines til posten. Hun var en af Obamas nære sikkerhedsrådgivere og var inden da den første kvinde, der var vicedirektør i efterretningstjenesten CIA.

  På billedet ses Linda Thomas-Greenfield, som skal være FN ambassadør, kommende præsident Joe Biden, Avril Haines, chef for USA's efterretningstjenester, Alejandro Mayorkas, der bliver minister for indenlandsk sikkerhed, Antony Blinken, kommende udenrigsminister, og John Kerry, som er udpeget som Bidens særlige "klima-zar". (Foto: Thos Robinson © Scanpix)
 • Italien runder 50.000 coronadødsfald

  Som det sjette land i verden har Italien nu rundet 50.000 dødsfald blandt coronasmittede.

  Det viser en opgørelse fra det amerikanske Johns Hopkins University.

  I dag kunne de italienske sundhedsmyndigheder melde om yderligere 630 coronadødsfald i løbet af det seneste døgn.

  Det bringer det samlede antal dødsfald op på 50.453, siden virusset nåede til Italien i februar.

  Mange af dødsfaldene skete tidligere på året. Men 15.000 af dem - eller knap en tredjedel - er registreret siden september.

  Antallet af nye smittetilfælde i Italien er dog faldet lidt i forhold til sidste uge, oplyser det italienske sundhedsministerium. Nu ligger det på omkring 23.000 nye tilfælde om dagen.

  For en uge siden var tallet næsten 27.400 nye daglige tilfælde.

  Du kan finde mange flere internationale tal her:

 • Boris Johnson: Vi er der ikke helt endnu

  Julen bliver ikke normal i år, sier Boris Johnson. (Foto: - © Scanpix)

  Butikker, frisører og fitnesscentre over hele England er noget af det, der kan genåbne, når den nuværende nedlukning slutter den 2. december. Men på andre områder vil der komme skrappere tiltag.

  Det siger den britiske premierminister, Boris Johnson, i en tale i Underhuset i London.

  Han vil også ændre en meget kritiseret regel om de engelske pubber, der ikke har haft lov at servere mad og drikke, siden nedlukningen trådte i kraft siden 6. november.

  - Vi vil ændre det til, at der er sidste udskænkning klokken 22 og lukketid klokken 23, siger han.

  Det gælder dog ikke i de værste ramte områder, det såkaldte niveau tre. Her må pubber og restauranter kun sælge takeaway. Samtidig bliver der givet grønt lys til op til 4.000 tilskuere til udendørs sportsbegivenheder i England fra 3. december.

  Johnson siger, at han glæder sig over de seneste fremskridt med vacciner, der kan tages i brug inden for en overskuelig fremtid.

  Men "vi er der ikke helt endnu", siger Johnson.

 • Jesper Petersen bliver ny statsrevisor

  Socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen, bliver ny statsrevisor. Det bekræfter han over for Ritzau.

  Han får posten efter at Flemming Møller Mortensen, tidligere gruppeformand for Socialdemokratiet, er udnævnt til ny udviklingsminister.

  - Statsrevisorerne udfylder en vigtig funktion, som jeg glæder mig til at bidrage til sammen med de øvrige statsrevisorer, siger Jesper Petersen til Ekstra Bladet.

  Statsrevisorerne er politisk udpegede og har til opgave at holde hånd i hanke med statens udgifter. Det gør statsrevisorerne i samarbejde med Rigsrevisionen, der ikke er politikere.

  Normalt bliver statsrevisorer udpeget for fire år ad gangen. Det er dog op til partierne selv, om de vil skifte ud på posten. I alt er der seks statsrevisorer. Det er formand Henrik Thorup (DF), næstformand Klaus Frandsen (R), Frank Aaen (EL), Britt Bager (V), Mai Mercado (K) og altså Jesper Petersen (S).

  Jesper Petersen bliver en af de i alt seks statsrevisorer. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)
 • Ti måneders fængsel for at lokke ældre til at købe guldbarrer

  To unge mænd, der i dag er 18 og 21 år, var i 2018 og 2019 med til at bedrage ældre ved blandt andet at lokke dem til at købe guldbarrer.

  Ved Retten i Lyngby blev de i dag idømt ti måneders fængsel for det. Tre af månederne er ubetinget og skal afsones, mens resten af straffen er gjort betinget. De to unge skal desuden udføre 120 timers samfundstjeneste, oplyser sagens anklager, Christina Grue.

  - Der er ingen tvivl om, at man i anklagemyndigheden ser med stor alvor på de her sager. Ud over at det en grov kriminalitet, så vælger man helt bevidst ofre, som man antager er nemmere at manipulere med på grund af deres alder og måske psykiske habitus, siger anklageren.

  I en af sagerne forsøgte den nu 18-årige mand at overtale en 95-årig kvinde til at sælge ud af sine investeringsbeviser og i stedet købe guld. Kvinden stod til at miste 442.000 kroner ved manøvren, hvis ikke politiet var grebet ind.

 • Elever i Esbjerg skal fremvise to negative coronatest

  Elever i skoler i Esbjerg skal fremover kunne fremvise to negative coronatest, før de må komme tilbage på skolen, hvis de er hjemsendt efter coronatilfælde. Sådan lyder det i ny anbefaling, skriver JydskeVestkysten.

  Anbefalingen gælder skoleelever over 12 år. Det sker for at bremse smitten blandt elever.

  - Vi strammer op, fordi vi de sidste 14 dage har haft børn, der kom tilbage til skolen med en negativ coronatest, men så ved den efterfølgende test nummer to var positive. Og så er vi nødt til at sende hele klassen hjem igen, siger Arne Nikolajsen, direktør for Sundhed & Omsorg i Esbjerg kommune, til JydskeVestkysten.

  Beskeden er sendt ud fra Beredskabsstyrelsen i Esbjerg Kommune til skolerne, som har sendt anbefalingen videre til elever og forældre.

 • Aarhus får særlige skraldespande til mundbind

  De nye skraldespande kan rumme ca. 3000 mundbind. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

  Aarhus Kommune har opstillet specielle skraldespande til mundbind. Det drejer sig om 100 skraldespande, der er opstillet inde i Aarhus midtby.

  De nye spande er designede, så det er let at smide sit mundbind ud uden at skulle røre ved spanden, og så er de sikret, så fugle eller vinden ikke kan sprede dem rundt i byrummet.

 • Retssag mod Sarkozy udskudt på grund af coronabekymring

  Retssagen mod Frankrigs tidligere præsident Nicolas Sarkozy, der skulle være gået i gang i dag, er blevet udskudt i tre dage indtil videre.

  Det skyldes bekymring for helbredstilstanden hos en af ekspræsidentens medtiltalte.

  Vedkommende har en hjertesygdom og er derfor i risikogruppen i forhold til mulig coronasmitte.

  Dommerne har beordret en lægelig vurdering foretaget senest torsdag, hvor der er et nyt retsmøde. Der vil dommerne tage stilling til, om sagen skal fortsætte eller stilles i bero.

  Sarkozy er anklaget for magtmisbrug og for at have forsøgt at bestikke en dommer.

  Tidligere præsident Nicolas Sarkozy ankommer til retten, hvor han er anklaget for magtmisbrug og bestikkelse af en dommer. (Foto: Bertrand Guay © Scanpix)
 • Alle borgere i Holstebro og Ringkøbing-Skjern opfordres til at blive coronatestet

  Alle borgere i Holstebro og Ringkøbing-Skjern opfordres til at tage en coronatest de kommende uger og samtidig se så få personer som muligt.

  Sådan lyder de nye tiltag, som regeringen har besluttet at iværksætte i de to kommuner. Det sker efter anbefaling fra sundhedsmyndighederne.

  Det oplyser Sundheds- og Ældreministeriet i en meddelelse. Tiltagene løber frem til 3. december.

  Begrundelsen for tiltagene er, at der er fundet mange smittetilfælde blandt personer, der arbejder på minkfarme eller pelserier.

  Derfor har sundhedsmyndighederne anbefalet, at alle borgere bliver testet, så man kan få brudt smittekæderne. Der er omkring 115.000 personer i de to kommuner.

 • Europæisk lægemiddelagentur tror på vaccine omkring nytår

  En godkendelse af en coronavaccine i Europa kan ligge klar i slutningen af 2020 eller starten af 2021.

  Det vurderer Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), som skal godkende vacciner i EU.

  Udmeldingen fra EMA er på linje med, hvad EU-Kommissions formand, Ursula von der Leyen, sagde i sidste uge.

  - Det er vanskeligt at forudsige tidsplanen for godkendelser af vaccine præcist på nuværende tidspunkt, da data stadig indløber, og de løbende vurderinger stadig er i gang, oplyser EMA til nyhedsbureauet AFP.

  - Afhængig af hvordan evalueringen skrider frem, kan EMA være i stand til at afslutte evalueringen af de mest fremskredne kandidater (vacciner, red.) i slutningen af året eller starten af næste år.