Seneste Nyt

Erhvervsmanden Preben Damgaard er død

Erhvervsmanden og it-investor Preben Damgaard blev 59 år gammel.

- Med hans død har vi ikke alene mistet en højt respekteret, arbejdsom og dygtig iværksætter, men også en god og betænksom ven samt kær kollega, skriver Lars Romedahl, CEO i Damgaard Company.

Preben Damgaard stiftede i 1983 sammen med sin bror, Erik Damgaard, virksomheden Damgaard Data, som lavede økonomistyring- og ledelsessystemer til små og mellemstore virksomheder, og som senere fusionerede og blev til Navision A/S.

Virksomheden blev så stor, at Microsoft opkøbte Navision for 1,6 millarder dollar - svarende til cirka 11 milliarder kroner. Det var på det tidspunkt Microsofts største opkøb nogensinde, skriver Ritzau.

Siden har Preben Damgaard stiftet Damgaard Company og siddet med i bestyrelser i diverse virksomheder.

Preben Damgaard i 2017. (Foto: © Thomas Lekfeldt, Scanpix Denmark)

Nyheder

 1. USA's vicepræsident deltager i begravelse for offer for politivold

  USA's vicepræsident, Kamala Harris, kommer til at deltage i begravelsen af den 29-årige Tyre Nichols, der døde få dage efter en voldsom anholdelse i Memphis i delstaten Tennessee.

  Det oplyser Det Hvide Hus tirsdag ifølge nyhedsbureauet AFP. Begravelsen finder sted onsdag.

  USA's præsident, Joe Biden, har også sagt, at han er forarget og dybt berørt over Nichols' død og det videomateriale fra anholdelsen, der fredag blev offentliggjort.

  7. januar blev Nichols stoppet af politiet i Memphis. Videoer fra hændelsen har vist, at betjente både sparkede og slog Nichols. Han døde tre dage senere på et hospital.

  De fem betjente, der stod for anholdelsen, er alle blevet fyret og sigtet for drab. Yderligere to betjente er også blevet fritaget fra tjeneste.

 2. 70 hotelgæster måtte evakueres på grund af brand: Tilbragte natten på plejehjem

  70 gæster fra Gentofte Hotel måtte natten til i dag evakueres på grund af en brand i hotellets køkken.

  Det fortæller vagtchef ved Nordsjællands Politi David Buch til Ritzau.

  - Der var en kraftig røgudvikling som følge af branden, og hotellet havde selv iværksat en evakuering, siger vagtchefen.

  Politiet fik anmeldelsen om branden klokken 00.58 og samtlige af hotellets 70 gæster blev evakueret.

  - Vi fik kontakt til et nærliggende plejehjem, hvor hotelgæsterne kunne komme i ly for vejret, siger vagtchefen.

  Branden på hotellet var opstået i køkkenet. Den nåede dog ikke at sprede sig, og brandvæsenet fik hurtigt slukket flammerne.

  Efter slukningen blev der luftet godt ud, hvorefter gæsterne omkring klokken 02.30 kunne vende tilbage til hotellet.

 3. Farvel til jumbojetten: Det sidste Boeing-747 er blevet leveret

  Tusindvis af nuværende og tidligere Boeing-ansatte havde samlet sig nær Seattle tirsdag for at overvære den sidste leverance af jumbojetten. (Foto: © Jason Redmond, Ritzau Scanpix)

  Tirsdag sagde den amerikanske flyproducent Boeing farvel til et ikon, da den for sidste gang leverede et fly af typen 747, der også er kendt som jumbojetten.

  Siden 747 kom på vingerne for første gang i 1970, har det fungeret som fragtfly, rutefly, transport for Nasa's rumfartøjer og præsidentflyet Air Force One. Det skriver nyhedsbureauet AP.

  Flytypen har revolutioneret rejsebranchen og gjort det muligt at flyve direkte mellem byer, der aldrig før havde haft direkte ruter.

  Pludselig kunne der være 350-400 passagerer om bord, hvilket var mere end en fordobling i forhold til det daværende niveau, skriver Ritzau.

  I løbet af de seneste 15 år har både Boeing og den europæiske rival Airbus lanceret fly, der er mere profitable og brændstofeffektive, og derfor er der ikke længere samme behov for 747'eren.

 4. Anne Linnet synger ved Ritt Bjerregaards begravelse

  Der bliver taler, musikalske indslag og adgang for offentligheden, når tidligere minister og overborgmester Ritt Bjerregaard i dag skal begraves.

  Begravelsen finder sted på Vestre Kirkegård i København klokken 13, og der er inviteret 200 personer.

  Klokken 12.30 åbnes dørene for borgere, som ønsker at tage en sidste afsked med Bjerregaard, der døde 21. januar, 81 år gammel.

  Desuden vil der være mulighed for, at øvrige fremmødte kan følge begravelsen foran Nordre Kapel og i kapellets indre gård, hvor der vil blive opsat højttalere.

  Herefter vil der være musikalske indslag fra sangerinden Anne Linnet med band. Også forfatter Hanne-Vibeke Holst deltager og holder en tale.

  Ritt Bjerregaard begraves i et særligt område omkring søen på Vestre Kirkegård kaldet "Det Røde Hav". Her ligger en række fremtrædende personer fra arbejderbevægelsen og Socialdemokratiet i forvejen begravet.

  Du kan følge begravelsen live på dr.dk fra klokken 12.15.

 5. Danmarks største Kvickly vil ikke skifte navn: 'Kvickly Odder er vores brand'

  Tidligere i dag besluttede Coop at droppe flere af deres butikskæder og i stedet forene kæderne under bare tre navne.

  Én af de vragede butikskæder er Kvickly. Men selvom Coop-ledelsen har taget en beslutning, kommer to østjyske Kvickly-butikker ikke til at skifte navn lige umiddelbart, skriver TV2 Østjylland og Aarhus Stiftstidende.

  Det kan lade sig gøre, fordi butikkerne er selvstændige franchisetagere. Blandt andet Kvickly i Odder, som er Danmarks største Kvickly.

  - Navnet "Kvickly Odder" er vores brand, og jeg kan ikke se nogen grund til at ændre det. Selv om vi satte et nyt navn på facaden, tror jeg stadig, at vi i folkemunde vil komme til at hedde Kvickly Odder, siger butikkens direktør, Arne Sørensen til Århus Stiftstidende.

  - Med tiden kommer der måske til at stå 'Kvickly Odder - en del af Coop', men det er også det.

 6. Politiet har ryddet op, efter stillads styrtede sammen i København

  Politiet brugte hunde i indsatsen, men det viste sig heldigvis hurtigt, at der ikke var nogle tilskadekomne. (© (DR Nyheder))

  Politiet er nu færdige med at rydde op, efter et stillads tidligere i dag styrtede sammen midt i København.

  Det skriver Københavns Politi på Twitter og oplyser samtidig, at afspærringen er ophævet.

  Selvom stilladset væltede på Studiestræde ved H.C. Andersens Boulevard, som er et meget befærdet sted i hovedstaden, var der ingen, som kom til skade.

  Politiet og beredskab rykkede ud kort efter klokken 17 for at sikre sig, at der ikke lå tilskadekomne under det sammenstyrtede stillads.

 7. Uheldig zoologisk have: Først undslap leopard, og nu er to aber blevet stjålet

  Den lille abeart kejsertamarin hører oprindeligt hjemme i Amazonas. (Foto: © handout, Ritzau Scanpix)

  Én ulykke kommer sjældent alene. Heller ikke for Dallas Zoo i staten Texas.

  For bare tre uger siden undslap en leopard sit bur i den zoologiske have, efter der var blevet skåret et hul i et hegn - og nu tyder alt på, at to aber er blevet stjålet. Det skriver Reuters.

  Dallas Zoo har ledt på havens område efter de to aber af arten kejsertamarin, uden held. Derfor mener både Dallas Zoo og det lokale politi, at der ligger en forbrydelse bag abernes forsvinden.

  Politiet blev også tilkaldt til den zoologiske have den 21. januar, da en 35-årig grib var død under mistænkelige omstændigheder.

  Det vides ikke, om nogle af de tre hændelser er forbundet.

 8. Politiet i Grønland efterforsker kvindes død som en drabssag

  En kvinde har i dag mistet livet efter en brand i Nuuk tidligt tirsdag morgen.

  Kvindens død efterforskes nu af politiet som en drabssag. Det oplyser politiet i Grønland i en pressemeddelelse, skriver Ritzau.

  Kvinden blev fundet i forbindelse med en brand på Ceresvej Blok O i den grønlandske hovedstad. Hun døde senere på hospitalet af sine kvæstelser.

  Politiet håber på oplysninger fra borgere, der har lagt mærke til eventuel mistænkelig adfærd i tidsrummet fra midnat natten til tirsdag og frem til om morgenen, lokal tid.

  Politiet er også interesserede i optagelser fra privat overvågningsudstyr, der peger mod Blok O.

 9. Sygefraværet hos hospitalsansatte er steget

  Hos de store personalegrupper i sundhedsvæsnet er sygefraværet steget fra 10,90 sygedage i gennemsnit om året i 2018 til 13,33 årlige sygedage sidste år. Det kan Kristeligt Dagblad fortælle på baggrund af tal fra Danske Regioner.

  Hos sygeplejerskerne har de ansatte nu i gennemsnit 13,92 sygedage om året. Hos overlægerne bliver det til 8,07 dage om året, mens yngre læger meldte sig syge 9,08 dage sidste år.

  Højdespringeren er dog hos social- og sundhedsassistenterne, hvor sygefraværet nåede 18,79 dage i gennemsnit.

  Ifølge Danske Regioner skyldes det øgede sygefravær, at coronapandemien har lært de ansatte nye vaner.

  - Pandemien har lært os at blive hjemme, hvis vi er syge, så vi ikke smitter andre. Den nye adfærd har også vundet indpas hos sundhedspersonalet, der ikke kun skal passe på sig selv, men også på de sårbare patienter, siger Anders Kühnau (S), formand for Danske Regioner.

  Forperson hos Yngre læger Helga Schultz er enig i den udlægning. Men mener også, at det stigende antal sygedage er udtryk for et "tiltagende dårligt arbejdsmiljø".

 10. Tidligere efterretningschefer mener, at Samsam-sagen skal kulegraves

  I 2018 blev den danske statsborger Ahmed Samsam fængslet i Spanien og idømt otte års fængsel for at kæmpe for Islamisk Stat i Syrien.

  Men usikkerheden om, hvorvidt Samsam uretmæssigt sidder fængslet, er i dag så stor, at forløbet bør kulegraves. Det mener to tidligere efterretningschefer, skriver Berlingske.

  De to forhenværende chefer er tidligere PET-chef Jakob Scharf og oberst Steffen Wied, der i flere år var chef i Forsvarets Efterretningstjeneste.

  De to støtter dermed gårsdagens opfordring fra to tidligere topembedsmænd om, at regeringen bør gennemføre en undersøgelse af sagen. De to embedsmænd mener desuden, at det ser ud til, at der er blevet begået et justitsmord i sagen.

  Samsam er siden blevet flyttet til et dansk fængsel. Samsam siger selv, at han arbejdede som agent for Politiets Efterretningstjeneste og Forsvarets Efterretningstjeneste under rejser til Syrien.

 11. Lektor mener ikke, regeringens PFAS-planer er nok: 'Jeg synes, det er ret uambitiøst'

  Det er godt, at regeringen nu vil forbyde PFAS-stoffer i brandslukningsskum fra årsskiftet.

  Det siger Xenia Trier, lektor i analytisk kemi på Københavns Universitet.

  Men det er bare ikke nok, mener hun.

  - Jeg synes, det er ret uambitiøst, for i flere år har PFAS i brandslukningsskum været udfaset mange steder i Danmark, så jeg forventer, det er et ret lille antal steder, hvor det er, man nu vil stoppe det helt.

  For at det virkelig batter herhjemme, skal der meget mere til, siger Xenia Trier.

  - Der er brug for et mere bredt forbud. For så længe man bliver ved med at bruge PFAS i Danmark, så bliver det altså også udledt i Danmark. Og så kommer der et meget større oprydningsarbejde senere hen. Så man udsætter sådan set bare problemerne.

 12. Politiet har spredt demonstranter på vej mod lufthavn i Peru

  Politiet holder vagt ved lufthavnen i byen Arequipa, som tidligere har været lukket på grund af demonstrationer i Peru. (Foto: © DIEGO RAMOS, Ritzau Scanpix)

  Politiet har tirsdag spredt demonstranter, som angiveligt var på vej mod lufthavnen Jorge Chavez International Airport tæt ved Perus hovedstad, Lima. Det skriver Reuters.

  På Twitter har selskabet, der driver lufthavnen, desuden oplyst, at sikkerheden omkring lufthavnen er blevet forstærket.

  - Vi har forstærket sikkerheden omkring terminalen, og vi koordinerer løbende med myndighederne, så driften ikke forstyrres, lyder det.

  De voldsomme uroligheder, der brød ud i Peru i starten af december, er tidligere gået ud over lufthavne i landet. Demonstranterne i Peru er utilfredse med den nuværende præsident, Dina Boluarte, og kræver hendes forgænger genindsat på posten.

 13. Pjaskvåd januar har sat regn-rekord

  Hvis du synes, at januar har været usædvanligt grå og regnfuld, så har du fuldstændig ret.

  Januar anno 2023 har nemlig været den mest regnfulde af sin slags i den tid, hvor DMI har målt regnmængder.

  Det skriver DMI på Twitter.

  DMI har lavet deres opgørelse for januar måned her til aften klokken 18. Opgørelsen viste, at der er faldet hele 123,5 millimeter nedbør. Det betyder, at den gamle rekord fra 2007 på 123 millimeter lige præcis er blevet slået.

  Ifølge DMI faldt regnen primært i den første halvdel af måneden, hvor det ovenikøbet også var usædvanligt varmt.

  (© (Screendump fra Twitter))
 14. Fem personer kendt skyldige i vold og ulovlig tvang mod tvangsanbragte børn

  Fem personer, der alle var ansat som pædagoger på et opholdssted i Maribo, er i dag kendt skyldige i vold og ulovlig tvang begået mod tvangsanbragte børn.

  Det oplyser Anklagemyndigheden i Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi.

  De fem personer er blevet idømt mellem 30 dage og fire måneders ubetinget fængsel. Desuden er den ene af de dømte blevet frakendt retten til at beskæftige sig med børn i to år.

  Én person er blevet frifundet i sagen. De dømte har taget sig betænkningstid i forhold til at anke dommene, skriver Anklagemyndigheden.

 15. Irma-butikschef bestiller 700 sørgebind: 'Det er hjernedødt, det de foretager sig i Coop'

  Beslutningen om at lukke Irmas 65 butikker vækker stærke følelser hos en del sjællændere og københavnere, som til dagligt handler i butikskæden med 137 år på bagen.

  Men har du været ansat i Irma i 46 år og været butikschef de seneste 35 år, så er supermarkedskoncernen Coops beslutning noget nær en katastrofe.

  Og det har butikschef Tommy Steffensen, som prompte har bestilt 700 sørgebind til kunderne.

  - Jeg er knust. Det er hjernedødt, det, de foretager sig i Coop, siger den erfarne butikschef til lokalmediet sn.dk.

  - Jeg er dybt rystet. Jeg græd, da jeg hørte beslutningen. Irma er ikke bare et job. Irma er ikke bare en butik. Irma er en familie.

 16. Stort stillads væltede midt i København - ingen kom til skade

  Et stillads væltede tirsdag eftermiddag i det indre København.

  Muligvis var årsagen et kraftigt vindstød, oplyser politiet.

  Politiet rykkede ud til Studiestræde mellem H. C. Andersens Boulevard og Vester Voldgade kort efter klokken 17 for at sikre, at der ikke lå personer under det væltede stillads.

  Politiet brugte hunde i indsatsen, og det viste sig hurtigt, at ingen var kommet til skade, oplyser TV 2 News.

  Opdateret klokken 19.27 med ingen tilskadekomne.

  (© (Screendump fra Twitter))
 17. Slovakkerne skal til stemmeurnerne fem måneder før tid

  Den slovakiske premierminister, Eduard Heger, skal nu ud at kæmpe for stemmer til valget, der skal afholdes sidst i september. (Foto: © Ints Kalnins, Ritzau Scanpix)

  Det slovakiske parlament har i dag godkendt planer om at afholde valg den 30. september.

  Det er fem måneder tidligere, end den fireårige regeringsperiode ellers lægger op til.

  Det tidlige valg er udløst af en mistillidsafstemning, som den siddende regering tabte tilbage i december, efter et koalitionsparti sluttede sig til oppositionen.

  Oppositionen har beskyldt den slovakiske regering og premierminister Eduard Heger for ikke at gøre nok for at hjælpe folk med de stigende leveomkostninger.

 18. Flere broer fraråder kørsel med vindfølsomme køretøjer

  Opdateret 31/1, klokken 23.42: Biler kan igen passere Farøbroerne.

  På grund af kraftig vind har flere broer meldt ud, at man fraråder kørsel med vindfølsomme køretøjer.

  Tidligere i dag gjaldt det for Vejlefjordbroen, og her sent på eftermiddagen har Vejdirektoratet meldt det samme ud for Øresundsbroen.

  På Farøbroerne blev bilister i vindfølsomme køretøjer tidligere også frarødt kørsel.

  Det ventes, at restriktionerne vil blive ophævet i løbet af aftenen eller natten.

 19. Kamera har fanget optagelser af hvirvlende rum-spiral

  Et kamera på toppen af det højeste bjerg på Hawaii optog tidligere på måneden et usædvanligt fænomen. Det skriver The Guardian.

  På optagelserne, der stammer fra observatoriet på toppen af bjerget Mauna Kea, dukkede der pludseligt noget op på nattehimlen, der lignede en hvirvlende spiral.

  Ifølge medarbejdere fra observatoriet kan spiralen hænge sammen med opsendelsen af en militær GPS-satellit. Satellitten blev sendt afsted fra Florida med en raket, som den amerikanske rumfartsvirksomhed SpaceX står bag.

  Spiralen blev spottet af en person, der fulgte observatoriets livestream på YouTube og kontaktede medarbejderne på observatoriet, der tidligere har set noget lignende efter en SpaceX-opsendelse i april.

  Den hvirvlende spiral blev fanget på optagelser den 18. januar. (© (Screenshot fra videoen))
 20. Trods kritik fra EU-toppen vil regeringen ikke lukke 'svingdøren' for ministre

  Regeringen ser intet behov for at indføre nye regler, der skal forhindre, at en politiker kan gå direkte fra at være en minister til at stå i spidsen for eksempelvis en interessorganisation eller en ikke-statslig organisation.

  Sidste år opfordrede Europa-Kommissionen ellers de danske politikere til at "indføre regler for "svingdøren" for ministre". Ellers kan det skade politikernes integritet, hvis en minister frit kan skifte til det private uden først at skulle igennem en såkaldt afkølingsperiode, lød advarslen.

  I lande som Sverige, Tyskland og Frankrig er der allerede indført sådanne afkølingsperioder for ministre og topembedsmænd, der blandt andet skal være med til at forhindre korruption - eller at fortrolige oplysninger bliver misbrugt i det nye job.

  Men ifølge Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne har Danmark allerede i dag tilstrækkeligt med sikkerhedsforanstaltninger mod det.

  - Regeringen finder således – som den tidligere regering også tilkendegav over for EU-Kommissionen – at der i dansk ret er en passende beskyttelse mod korruption, inhabilitet mv., og at der ikke på det foreliggende grundlag er behov for at indføre yderligere regler på området, skriver justitsminister Peter Hummelgaard (S) i et folketingssvar.

 21. Kassevogn vælter på Storebæltsbro - trafikken åbnet igen i retning mod Fyn

  En kassevogn væltede på Storebæltsbroen og spærrede kortvarig helt for trafik i retning mod Fyn.

  Men nu er der blevet åbnet for trafik i et spor.

  Det oplyser DR P4 Trafik.

  Politi og ambulancer er fremme på stedet, skriver Sydsjællands Politi.

  Opdateret klokken 16.55 med åbning for trafik i et spor.

 22. Frankrig sender yderligere 12 Caesar-kanoner til Ukraine

  En række lande har besluttet at sende kampvogne til Ukraine, som ifølge landets udenrigsminister vil betyde 120-140 kampvogne i "første bølge af leveringer".

  Og nu er der flere våben på vej til ukrainerne. I dag har Frankrig besluttet at sende yderligere 12 styk af de kraftige, langtrækkende kanoner Caesar-haubitser afsted, skriver Reuters.

  Siden kampvognsdonationerne er jagerfly landet øverst på ukrainernes ønskeliste over våben. Til det svarede den franske forsvarsminister, Sébastien Lecornu, i dag, at der fra fransk side "ikke er noget tabu" forbundet med emnet.

  Desuden sagde den franske minister, at træning af ukrainske piloter i at flyve franske jagerfly er blevet vendt, men at der ikke er truffet nogen endelig beslutning endnu.

 23. Ung mand dømt til anbringelse efter knivoverfald

  En 27-årig mand er af et nævningeting blevet dømt til anbringelse på ubestemt tid på Sikringen i Slagelse. Det skriver B.T.

  Dommen blev afsagt ved Retten på Frederiksberg tidligere i dag.

  Sikringens patienter er så psykisk syge, at de er til fare for sig selv eller andre.

  Manden er blandt andet blev fundet skyldig i at have stukket en køkkenkniv i ryggen på en 16-årig dreng i en kiosk i Brønshøj tilbage i november 2021.

  Desuden er manden også dømt for et andet knivoverfald, der skete nogle dage senere.

  I retten har den 27-årige forklaret, at han intet husker om overfaldene. Han kan anke dommen inden for de næste to uger.

 24. 'En mindre sensation': Sjælden bi fundet for første gang i mere end 50 år

  Vulstmaskebien har fået sit lidt specielle navn på grund af en bule (vulst) rundt om brystet. (© Naturstyrelsen)

  For det utrænede øje ligner vulstmaskebien en helt normalt bi.

  Men fundet af bien i Gribskov bliver kaldt "en mindre sensation" i fagkredse, skriver Naturstyrelsen i en pressemeddelelse.

  Bien er nemlig ikke blevet fundet i naturen herhjemme, siden to eksemplarer blev fundet på Anholt i 1971.

  Et hold af biologer har for cirka et halvt års tiden siden lavet en større kortlægning for Naturstyrelsen af biodiversiteten i 20 udpegede urørte statsskove. Og det var én af biologerne i dette team, som gjorde fundet.

  Billederne af bien har været forbi både danske og internationale eksperter, før man nu et halvt år efter fundet med sikkerhed tør sige, at der er tale om en vulstmaskebi.

  - Vulstmaskebien i Gribskov er et virkelig glædeligt genfund, og jeg håber og tror på, at det ikke er sidste gang, vi ser den, siger Jens Bjerregaard Christensen, skovrider i Naturstyrelsen.

  - Langt de fleste statsskove blev i sin tid plantet med produktion for øje. De sidste mange år er de drevet i en mere naturnær retning, og fundet af den sjældne vulstmaskebi i Gribskov vidner om, at der mange steder er skabt et godt udgangspunkt for flere sjældne og truede arter.

 25. Fraråder vindfølsomme køretøjer på Vejlefjordbroen

  Det blæser så meget i øjeblikket, at vindfølsomme køretøjer frarådes at passere Vejlefjordbroen.

  Det skriver Vejdirektoratet i et tweet.

  - Vinden forventes først at aftage i løbet af natten/tidlig morgen, oplyser Vejdirektoratet.

 26. Øresundsbroen åbner igen for trafik mod Danmark

  Øresundsbroen er igen åben for trafik mod Danmark.

  Det oplyser Øresundsboen på Twitter.

  Broen var lukket i retning mod Danmark i to timer fra klokken 12 på grund af et trafikuheld.

  En lastbil kørte igennem et midterautoværn og spærrede afkørslen på Øresundsmotorvejen i nærheden af Københavns Lufthavn.

  Der er dog fortsat spærret i et spor i hver retning på grund af arbejde på stedet.

 27. Regeringen vil forbyde PFAS-stoffer i brandslukningsskum

  Der skal indføres et nationalt forbud mod PFAS-stoffer i brandslukningsskum på øvelsespladser.

  Det siger miljøminister Magnus Heunicke (S).

  Forbuddet vil dog først træde i kraft efter årsskiftet, altså i 2024, oplyser ministeren.

  PFAS er en samling af kemikalier, som har været brugt siden begyndelsen af 1950'erne i produkter lige fra brandslukningsskum til fødevareemballage.

  - PFAS omfatter utroligt mange forskellige stoffer, der indgår i mange produkter og dukker op alle vegne. Nu går Danmark foran med et forbud mod brug af PFAS-holdigt brandslukningsskum på øvelsespladser, siger Magnus Heunicke.

  PFAS har været meget omtalt den seneste tid.

  Senest er det kommet frem, at økologiske æg har et stort indhold af PFAS-stofferne, som er forbundet med både kræft og hormonforstyrrelser.

 28. Pfizer omsatte for rekordbeløb i 2022

  Sidste år var et godt år for Pfizer. Den biofarmaceutiske virksomhed omsatte for 100,3 milliarder dollar i 2022, hvilket svarer til omkring 688 milliarder kroner.

  Det viser virksomhedens årsregnskab, der er blevet sendt ud via en pressemeddelelse.

  - 2022 var et rekordår for Pfizer. Ikke kun i form af omsætning og indtjening per aktie, som var de højeste i vores lange historie, men endnu vigtigere i forhold til procentdelen af patienter, der har en positiv opfattelse af Pfizer og det arbejde, vi udfører, siger Albert Bourla, der er administrerende direktør i Pfizer i pressemeddelelsen.

  Pfizer udviklede blandt andet en vaccine mod coronavirus i samarbejde med det tyske firma BioNTech.

 29. Massedemonstrationer i Frankrig mod pensionsreform

  Utallige franskmænd er i dag på gaden for at demonstrere imod den varslede pensionsreform fra den franske præsident, Emmanuel Macron.

  Den franske regering vil gradvist udskyde pensionsalderen med tre måneder hvert år, startende fra september i år og frem til 2030.

  Sammenlagt vil pensionsalderen stige fra 62 år til 64 år. 62 år er en af de laveste pensionsaldre i Europa.

  Den 19. januar i år var omkring 1,1 million mennesker på gaden i protest over pensionsreformen.

  • Franskmændene demonstrerer mod en pensionsreform, der vil sætte pensionsalderen op fra 62 år til 64 år. (Foto: © Richard Bouhet, Ritzau Scanpix)
  • De demonstrerer mod en pensionsreform. (Foto: © Raymond Roig, Ritzau Scanpix)
  • Her er demonstranterne i kontakt med fransk politi. (Foto: © LOIC VENANCE, Ritzau Scanpix)
  • Demonstranter i Frankrigs gader. (Foto: © Jean-Francois Monier, Ritzau Scanpix)
  • Her er det fransk politi i byen Nantes. (Foto: © Loic Venance, Ritzau Scanpix)
  • Her er et billede af demonstrationerne i Marseille. (Foto: © Nicolas Tucat, Ritzau Scanpix)
  1 / 6
 30. Stoltenberg: Kina holder øje med krigen og tager noter

  Jens Stoltenberg mødes med den japanske premierminister, Fumio Kishida, i Tokyo. (Foto: © Takashi Aoyama / POOL, Ritzau Scanpix)

  - Beijing holder skarpt øje med krigen i Ukraine og tager noter.

  Sådan lød det tidligere i dag fra Natos generelsekretær, Jens Stoltenberg, da han var på besøg hos den japanske premierminister, Fumio Kishida. Her sagde Stoltenberg, at en russisk sejr kan få store konsekvenser for stabiliteten i Asien.

  - Hvis Putin vinder krigen, sender det et signal om, at autoritære regimer kan opnå deres mål med magt. Det er farligt. For det, der sker i Europa i dag, kunne ske i morgen i Østasien, sagde Stoltenberg.

  Han sagde også, at Kina konstant øger deres militære styrke, atomvåbenarsenal, er truende over for de andre lande og stater i regionen - deriblandt Taiwan -, samt spreder misinformation om Nato og krigen i Ukraine.

  Han understregede, at Kina ikke er Natos modstander, men at man er nødt til at samarbejde for at adressere problemerne.

  Derudover roste Stoltenberg japanerne for den støtte, de har givet til Ukraine.

  Foruden at vedtage sanktioner mod Rusland, så har Japan sendt militært udstyr til Ukraine og taget imod ukrainske flygtninge.

  For at styrke båndene til Nato vil Japan etablere et uafhængigt repræsentationskontor i Natos hovedkvarter. Desuden overvejer landet at deltage i regelmæssige møder med alliancen, skriver Reuters.

Mere fra dr.dk