Seneste Nyt

Et år og tre måneders fængsel for at kaste øldåser mod politiet under Men in Black-demonstration

En 33-årig mand har fået et år og tre måneders fængsel for at kaste øldåser mod politiet og for grov forstyrrelse af den offentlige orden under en Men in Black-demonstration.

Det oplyser Københavns Politi på Twitter.

Demonstrationen mod coronarestriktionerne foregik den 9. januar på Rådhuspladsen.

Nyheder

  1. Pave Frans' operation for mavebrok overstået uden komplikationer

    Pave Frans er blevet opereret for mavebrok på Gemelli-hospitalet i Rom.

    Operationen forløb uden komplikationer og varede omkring tre timer, oplyser Vatikanet ifølge nyhedsbureauet Reuters.

    Vatikanet oplyser desuden, at det forventes, at pave Frans skal være indlagt i "adskillige dage".

    Det lyder også, at pavens audienser er aflyst frem til 18. juni, skriver Ritzau.

    Pave Frans har flere gange været ind og ud af hospitalet de seneste måneder.

    I slutningen af marts var han indlagt i tre dage på grund af bronkitis.

  2. Vulkan på Hawaii er igen i udbrud

    Lavastrømme i krateret af vulkanen Kilauea onsdag morgen lokal tid. (Foto: © USGS)

    En af verdens mest aktive vulkaner Kilauea er igen i udbrud på Hawaii, skriver Reuters.

    Kilauea er en såkaldt basaltisk vulkan, hvor lavaen typisk løber ud langs jordoverfladen uden at spy kæmpe askesøjler op i luften.

    Kilauea befinder sig på The Big Island – den største af Hawaii-øerne i Stillehavet.

    - Lavastrømmene er i øjeblikket begrænset til den omgivende kraterbund, oplyser de amerikanske geologiske undersøgelser, USGS.

    Der er ingen oplysninger om, at der skulle være nogen fare for befolkningen nær vulkanen.

    I 2018 begyndte et udbrud i vulkanen, som endte med at ødelægge hundredvis af boliger, og flere tusinde beboere måtte evakueres.

  3. Leverandør advarer: Risiko for metalstykker i pasta med spinat

    Fødevareleverandøren Scandinavian Retail Food tilbagekalder en række pastaprodukter med spinat, efter at underleverandøren af spinat har konstateret fund af metalstykker.

    Det oplyser Scandinavian Retail Food i en pressemeddelelse.

    Ifølge underleverandøren er der en lille risiko for, at metalstykker kan være endt i pastaprodukterne.

    11 forskellige slags pasta med spinat bliver tilbagekaldt. Det er blandt andet "Pastella frisk fettuccine med spinat" med bedst før-dato 1. august, "Salling øko frisk fettuccine spinat" med bedst før-dato 17. juli og "Änglamark økologisk fettuccine spinat" med bedst før-dato henholdsvis 30. maj og 24. juli.

    Produkterne er blevet solgt i Bilka, Føtex, Netto, Dagli' Brugsen, Salling stormagasiner, Kvickly, SuperBrugsen, Irma, Coop365, Meny, Spar, Min Købmand, Aldi, Løvbjerg, Letkøb, ABC-Lavpris og Lidl.

    Forbrugerne kan enten returnere pastapakkerne til butikken eller kassere dem.

  4. Ødelagt rørledning til kunstgødning kan stoppe kornaftale i Sortehavet

    En rørledning, som er blevet brugt til transportere kunstgødning fra Rusland og gennem Ukraine, er blevet ødelagt, og det kan få afgørende betydning for om den nuværende aftale om transport af korn via Sortehavet bliver fornyet.

    Ifølge Reuters siger det russiske forsvarsministerium, at "en ukrainsk sabotagegruppe" mandag aften har sprængt et stykke af rørledningen nær ved landsbyen Masyutivka i Kharkiv-regionen.

    - Som følge af denne terrorhandling har der været civile ofre, som har fået den fornødne lægelige behandling, lyder det i en udtalelse fra det russiske forsvarsministerium.

    Ukraine har en anden udlægning af begivenheden. Ifølge guvernøren for regionen, Oleh Sinehubov, så er det russiske soldater, som med et granatangreb tirsdag eftermiddag har beskadiget rørledningen.

    Rørledningen har været lukket, siden Rusland invaderede Ukraine i februar 2022. Rusland har dog nævnt det som en betingelse for at fortsætte kornaftalen, der sikrer, at hverken Rusland eller Ukraine forhindrer eksporten af korn via Sortehavet, at den bliver åbnet igen.

  5. I dag er årets andet meteorologiske sommerdøgn - 25,6 grader i Nordsjælland

    Så er det officielt.

    Termometret viste 25,6 grader ved Sjælsmark i Nordsjælland i eftermiddag, og dermed har vi i dag fået årets andet meteorologiske sommerdøgn.

    Det oplyser DMI på Twitter. Det første var den 22. maj.

    Et meteorologisk sommerdøgn er defineret ved, at temperaturen kommer over 25 grader.

    Og det er også væsentligt varmere, end der har været i dag ved Vestkysten i Jylland, hvor temperaturen har haft svært ved at snige sig over de 20 grader.

  6. Stopper forskningsprojekt i Norge efter vågehval døde

    Et norsk-amerikansk projekt, hvor forskere ville undersøge, hvad vågehvaler hører, er blevet midlertidigt standset, efter at en vågehval døde.

    De seneste tre år har forskerne besøgt Lofoten i Norge for at teste vågehvalerne.

    Men sidste sommer blev et testanlæg ødelagt af stærk vind, og efterfølgende opdagede forskerne, at en vågehval var blevet fanget i det spærregarn, som var lagt ud, og var druknet.

    - Det var det værste, som kunne ske, siger dr. Petter H. Kvadsheim, chefforsker ved det norske forsvars forskningsinstitut, til NRK.

    Han forklarer, at det har taget hårdt på forskerteamet, at vågehvalen døde - og det skete allerede før årets test var kommet i gang.

    Vågehvalsprojektet har de seneste år mødt kritik fra både dyrevelfærdsgrupper og forskere, som har opfordret til at standse projektet.

    De har ment, at projektet var for farligt og udsatte vågehvalerne for alt for meget stress.

  7. Putin i samtale med Erdogan: Brud på dæmning er 'en barbarisk handling'

    Ruslands præsident har i en samtale med sin tyrkiske kollega Recep Tayyip Erdogan kaldt sprængningen af Nova Kakhova-dæmningen i det sydlige Ukraine "en barbarisk handling". Han har samtidig givet Ukraine skylden for sprængningen. Det skriver Reuters.

    Det er første gang, at Putin udtaler sig om bruddet på dæmningen, som har medført voldsomme oversvømmelser i området.

    Ifølge Kreml kaldte han i samtalen med Erdogan resultaterne af sprængningen for en "miljømæssig og humanitær katastrofe".

  8. Virksomhed får bøde på 700.000 kroner - 18 albanere havde ingen arbejdstilladelse

    18 albanske mænd arbejdede med at opføre klyngehuse i Humlebæk - men ingen af dem havde arbejdstilladelse.

    Det koster nu entreprenørfirmaet Viocon en bøde på 700.000 kroner for benyttelse af ulovlig arbejdskraft. Det oplyser Retten i Helsingør til Ritzau.

    I november 2020 blev albanerne opdaget af politiet og ansatte i Arbejdstilsynet. De fik hver 3.000 kroner i bøde og blev alle udvist.

    Nordsjællands Politi har tidligere oplyst, at håndværkerne var blevet lovet en løn på knap 12.000 kroner per måned, og at de skulle arbejde 57 timer hver uge.

  9. Kurt Westergaards attentatmand har forladt Danmark

    Manden, der forsøgte at dræbe Muhammed-tegneren Kurt Westergaard med en økse, opholder sig ifølge B.T. ikke længere på Udrejsecenter Kærshovedgård.

    I CPR-registret står der, at han udrejste af Danmark i juni 2022. Udlændinge- og Integrationsministeriet bekræfter, at han har forladt landet.

    - Hjemrejsestyrelsen har orienteret om, at den pågældende mand er registreret som udrejst i styrelsens systemer, oplyser ministeriet i et skriftligt svar til avisen.

    Muhudiin Mohamed Geele blev idømt 10 års fængsel og udvisning af Danmark, efter han i 2010 brød ind i Kurt Westergaards hjem og forsøgte at slå tegneren ihjel med økse og kniv. Den 41-årige somalier flyttede ind på Kærshovedgård i december 2019 efter at have afsonet ti års fængsel for forsøg på drab og terror.

    Man har ikke kunnet udvise ham til til Somalia, fordi han ifølge Flygtningenævnet ville risikere dødsstraf, tortur eller anden forfølgelse, og derfor har været på "tålt ophold" på Kærshovedgård. Beboere på udrejsecentret er ikke spærret inde og kan færdes frit og forlade landet, hvis de vil.

  10. Folketinget lukker døren for havvindmølle-projekter i åben dør-ordningen

    I den nye havplan, som samtlige af Folketingets partier er enige om, er det besluttet, at der ikke skal udlægges nye arealer i den såkaldte åben dør-ordning.

    I marts besluttede Energistyrelsen at genoptage seks åben-dør projekter.

    Nu får tre projekter lov at køre videre i justeret form, men ordningen lukkes for resten af ansøgerne, oplyser Klimaministeriet til DR. Det betyder, at 36 projekter vil få afslag.

    Åben dør-ordningen er en model, hvor virksomhederne kan søge om at få tildelt havarealer uden betaling. Til gengæld skal de selv stå for alle omkostninger til udvikling og opførelse af projektet.

    Erhvervsorganisationen Green Power Denmark mener, at det er kritisabelt og et svigt over for virksomhederne, der har haft tillid til, at regeringen stod ved ordningen.

    - Det er helt uhørt. Regeringen bremser et grønt industrieventyr, og den svigter tilliden hos de virksomheder, som skal investere i fremtidens grønne omstilling, udtaler administrerende direktør Kristian Jensen.

    For nylig blev et flertal i Folketinget enige om et stort udbud af havvindmøller. Men udbuddet er ikke nok i sig selv, mener Green Power Denmark.

    Tre projekter i åben dør-ordningen er allerede udlagt i havplanen. For dem vil regeringen arbejde for at justere ordningen, så de kan køre videre inden for EU's regler.

  11. Sikkerhedspersonale strejker i Heathrow på travle feriedage

    Sikkerhedspersonale i en af Europas mest travle lufthavne - Heathrow i London - vil strejke i alt 31 dage i løbet af sommeren.

    Det oplyser fagforeningen Unite ifølge BBC.

    Omkring 2000 personer vil tage del i strejkerne på de 31 dage, der ligger mellem 24. juni og 27. august.

    Sikkerhedspersonalet er utilfredse med den lønforhøjelse, som de er blevet tilbudt, som de ikke mener er høj nok, når man tager inflationen i betragtning.

    En talsperson for lufthavnen i Heathrow siger, at den vil gøre "alt" for at minimere forsinkelser på strejkedagene.

  12. International aktionsgruppe tager ansvar for piftede bildæk på Frederiksberg

    I dag blev ejerne til flere end 100 biler mødt af flade dæk på Frederiksberg. Nu har de muligvis en forklaring på hvorfor.

    I hvert fald har en gruppe taget ansvar for handlingen, der af politiet er beskrevet som hærværk.

    Den internationale aktionsgruppe Tire Extinguishers har påtaget sig ansvaret for de flade dæk, fremgår det på gruppens hjemmeside, skriver TV 2.

    - Godt arbejde, danske venner, står der blandt andet.

    Gruppen deklarerer selv, at de arbejder for at nedbringe antallet af firehjulstrækkere i verden.

  13. Sygeplejersker chokerede over kirurgers opsigelser på kræftafdeling

    Sygeplejerskerne på mave- og tarmkirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital er chokerede og dybt bekymrede efter, at to erfarne kirurger har sagt op i protest mod ledelsen.

    Opsigelserne kommer i kølvandet på DR’s afsløringer af for lange ventetider på kræftbehandling.

    Afdelingens sygeplejersker har onsdag været samlet til et møde om opsigelserne, fortæller Vibeke Bak, fællestillidsmand for alle sygeplejersker på Aarhus Universitetshospital.

    - Sygeplejerskerne er chokerede, bekymrede og utroligt triste over det, der er sket. De føler, at det vigtige speciale, de arbejder med, smulder lige så stille nu, siger hun.

    De to kirurger varetager begge HIPEC-behandling, som er en avanceret behandling for patienter, hvor tarmkræft har spredt sig til bughulen.

    I Danmark udføres den kun på Aarhus Universitetshospital.

    - Det er jo et mindre speciale, så der er ikke så mange, der kan udføre de her operationer. Det får store konsekvenser, når to kirurger siger op. Nogle patienter lades i stikken, siger Vibeke Bak.

  14. Samtlige partier enige om at øge andelen af strengt beskyttet havnatur

    Regeringen har sammen med alle Folketingets øvrige partier indgået en aftale om en ny havplan.

    De vil hæve andelen af "strengt beskyttet" havnatur til ti procent i 2030, fremgår det af aftaleteksten.

    I disse områder vil blandt andet fiskeri med bundtrawl og andre redskaber være forbudt. Det samme er råstofudvinding og vedvarende energi.

    Ifølge Ritzau udpeges i alt 30 procent af havarealerne som "beskyttet natur."

    Udover naturbeskyttelse er partierne blevet enige om at fordoble udlægget til vedvarende energi og energiøer.

    Det betyder, at 30 procent af arealet i havplanen bliver dedikeret til udbygningen af vedvarende energi.

  15. Advokat dømt for at tilbyde 100.000 kroner for tavshed om voldtægt

    En advokat fra Roskilde er i dag blevet kendt skyldig i at have tilbudt offeret i en voldtægtssag 100.000 kroner i bytte mod, at vedkommende trak sin anmeldelse til politiet tilbage.

    Retten i Glostrup har idømt den 53-årige advokat en betinget straf. Han skal udføre samfundstjeneste i 80 timer, skriver Ritzau.

    Samtidig frakendes han i to år retten til at arbejde med straffesager.

    Tilbuddet om pengene skulle være faldet i en telefonsamtale i slutningen af 2020.

    Pengene skulle være tilbudt, mens han var forsvarer for en direktør, der siden er tiltalt og dømt for overgreb på fire kvindelige ansatte. Forleden blev han idømt otte års fængsel i Østre Landsret, skriver Ritzau.

    Den 53-årige advokat har nægtet sig skyldig. Hans forsvarer i retten, René Offersen, mener, der var tale om "en professionel fejl". Og altså ikke en overtrædelse af straffelovens bestemmelser om misbrug af stilling.

  16. Spanien registrerer de varmeste forårstemperaturer nogensinde

    Foråret i år er det varmeste, der nogensinde er registreret i Spanien, og det er samtidig det næsttørreste.

    Af den fremgår det, at maj temperaturmæssigt var en normal måned, mens april var den varmeste nogensinde og marts den tredjevarmeste.

    Vi skal samtidig tilbage til 1995 for at finde en periode med mindre regn end i de tre forårsmåneder.

    Ifølge Statens Meteorologiske Agentur (AEMET) var der en gennemsnitlig temperatur i det spanske fastland på 14,2 grader, hvilket er 1,8 grader højere end gennemsnittet for perioden fra 1991 til 2020.

    Meteorologerne forventer en sommer med rekordhøje varmegrader, ligesom det var tilfældet i 2022.

  17. Klimarådet: Misvisende klimaeffekt af Danmarks grønne eksport

    Opgørelsen af den såkaldte klimaeffekt fra Danmarks eksport af grønne teknologier er "problematisk".

    Det mener Klimarådet, fremgår det i et nyt notat ifølge Ritzau. Klimarådet er et ekspertpanel og en form for grøn vagthund, der kigger regeringen i sømmene.

    Rådet har set på Energistyrelsens Globale Afrapportering af det danske klimaaftryk- og handling i udlandet.

    Men styrelsens opgørelse giver ikke et retvisende billede af virkeligheden, lyder det.

    - Vi vurderer, at den nuværende metode til at opgøre klimaeffekterne af den danske grønne eksport overestimerer klimaeffekten og derfor kan være misvisende, siger Peter Møllgaard, formand for Klimarådet.

    Den nuværende opgørelse sammenligner eksporten af dansk klimateknologi - eksempevis vindmøller - med en situation, hvor modtagerlandet ellers ville være fortsat med et fossilt energiforbrug, hvis de ikke havde købt en dansk vindmølle.

    - Det er ikke et rimeligt alternativ at sammenligne med, fordi modtagerlandet i stedet kunne have købt en vindmølle fra for eksempel Tyskland eller Kina, skriver Klimarådet i notatet.

    - Hvis man regner med et scenarie, hvor der ikke var kommet en vindmølle, er det en relativ ekstrem antagelse, siger Peter Møllgaard ifølge Ritzau.

  18. Pape om partikollega: 'Hun er i total fornægtelse'

    Konservatives formand Søren Pape Poulsen siger i et interview med TV 2, at han tager en udmelding fra sin partikollega Pernille Weiss til efterretning.

    Weiss er den seneste tid blevet kritiseret af tidligere kolleger for at have en hård ledelssestil på det kontor i Bruxelles, hun arbejder på som medlem af Europa-Parlamentet.

    Hun afviser selv alle anklager, og siger, at hun ikke har planer om at forlade sin plads i parlamentet, som Søren Pape Poulsen har opfordret hende til.

    I dag siger Pape så til TV 2, at "det kan vi jo ikke gøre noget ved. Det er jo hendes mandat. Det er sådan, det er."

    - Det, der fylder mest for mig, er, at der er nogle tidligere medarbejdere, som er blevet syge af at arbejde. At hun er i total fornægtelse over det, synes jeg faktisk, er dybt bekymrende, lyder det fra Søren Pape Poulsen.

  19. Mike Pence melder sig officielt i kampen om at blive republikansk præsidentkandidat

    USA's tidligere vicepræsident Mike Pence har i dag som ventet officielt annonceret, at han stiller op i kampen om at blive Republikanernes næste præsidentkandidat.

    Det siger han i en video, som han har lagt på Twitter.

    Mike Pence fylder 64 år i dag og har altså valgt at fejre sig selv ved blandt andet at annoncere sit kandidatur. I mandags indgav han de nødvendige dokumenter til USA's føderale valgkommission.

    Mike Pence var vicepræsident under præsident Trump, men kom efter præsidentvalget i 2020 på dårlig fod med Trump. Pence var nemlig med til at godkende valgresultatet, der gjorde Biden til præsident - hvilket Trump stadigvæk fastholder var svindel.

  20. 32-årig sigtet for drab og bortførsel giver samtykke til forlænget varetægtsfængsling

    Den 32-årige mand, der sidder varetægtsfængslet for blandt andet at have bortført, voldtaget og dræbt Emilie Meng i 2016, vil ikke protestere mod en fortsat varetægtsfængsling, når den nuværende udløber på torsdag.

    Det oplyser specialanklager Susanne Bluhm til Ritzau.

    Manden sidder også varetægtsfængslet, fordi han er sigtet for at bortføre og voldtage en 13-årig pige i april i år og for forsøg på bortførelse og voldtægt af en 15-årig pige i november sidste år.

  21. Jada aflyser alle koncerter i juni

    Jada under en koncert på bøgescenen på Smukfest i Skanderborg den 6. august 2022. (Foto: © Helle Arensbak, Ritzau Scanpix)

    Den danske sangerinde Jada med det borgerlige navn Emilie Molsted Nørgaard aflyser alle sine koncerter i juni. Det gælder blandt andet den koncert, hun skulle have givet i Tivoli Friheden i Aarhus nu på fredag.

    Aflysningerne skyldes lykkelige omstændigheder, som dog har medført komplikationer for hende.

    Jada fortæller på sin Instagram-side, at hun er gravid og har været indlagt på grund af komplikationerne.

    - Jeg har været rigtig bange og ked af det og er det stadigvæk, men er også enormt lettet over at tingene er stabile og så utrolig taknemmelig for den fantastiske omsorg og behandling, vi har fået, skriver Jada blandt andet med henvisning til personalet på Rigshospitalet og Hvidovre Hospital.

  22. Kinas eksport tog et stort dyk i maj

    I maj solgte Kina markant færre varer til omverdenen, end de gjorde samme måned sidste år.

    Eksporten i verdens næststørste økonomi er således faldet med 7,5 procent, skriver nyhedsbureauet Reuters.

    Det er det største fald i eksport siden januar. Og et langt større fald, end økonomer havde forventet i deres prognose, hvor et fald på 0,4 procent var forventet.

    Eksportfaldet sker på baggrund af stigende renter og inflation, der har mindsket efterspørgslen i Europa og USA, skriver Reuters.

  23. Nato forbereder kæmpe militærøvelse i luften over Europa - skal afskrække Rusland

    Tyskland forbereder sig på at være vært for den største Nato-militærøvelse i luften nogensinde.

    Den skal vise både de allierede og eventuelle fjender, hvilken styrke, forsvarsalliancen har, lyder det fra tyske og amerikanske embedsmænd ifølge nyhedsbureauet AP.

    Øvelsen har navnet 'The Air Defender 23' og begynder i næste uge.

    Flere end 10.000 personer og 250 luftfartøjer fra 25 nationer er med i øvelsen. Alene USA sender 2.000 soldater fra landets flyvevåben og 100 luftfartøjer afsted.

    Forsvarsøvelsen har til formål at træne et Nato-svar på et angreb mod en allieret.

    - Det vil demonstrere uden for enhver tvivl, hvilken adræthed og hurtighed, de allierede i Nato har i reaktioner på angreb, siger den amerikanske ambassadør i Tyskland, Amy Gutmann.

    - Jeg vil være ret overrasket, hvis der findes en verdensleder, som ikke noterer sig, hvad det her viser om alliancens ånd og styrke. Det inkluderer Hr. Putin, siger hun ifølge AP.

  24. Pave Frans skal på operationsbordet i dag

    Den argentinske pave Jorge Mario Bergoglio - kendt på dansk som pave Frans - skal opereres i dag, skriver nyhedsbureauet Reuters.

    Operationen finder sted på et hospital i Rom, og der er tale om et ikke videre uddybet indgreb i underlivet.

    Det ventes, at den 86-årige pave vil være indlagt i nogle dage, mens han kommer til hægterne.

  25. OECD øger forventning til økonomisk vækst

    Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling (OECD) har øget forventningerne til verdens økonomiske vækst en smule.

    Den mellemstatslige organisation forventer en global bnp-vækst på 2,7 procent i år. Sådan lyder den seneste prognose, som er offentliggjort i en rapport i dag.

    Det er et lille nøk op fra en vækst på 2,6, som var forventningen i marts.

    - Den globale økonomi viser tegn på forbedring, men opsvinget er fortsat svagt, og der er stadig markante risici, skriver OECD, der arbejder for at fremme økonomisk vækst og beskæftiglse.

    Det er blandt andet Kinas genåbning efter corona og et fald i inflationen, der bidrager positivt, lyder det.

    For Danmark forventer OECD en bnp-vækst på 0,7 procent i år. I marts var prognosen 0,6 procent.

    For næste år lyder forventningen, at bnp'en på globalt plan vækster med 2,9 procent.

    Bnp, der er forkortelsen for bruttonationalprodukt, er et udtryk for størrelsen af en økonomi og et af de mest brugte tal til at måle vækst.

  26. 37-årig tiltalt kræves livstid for drab på Mia Stevn

    Anklagemyndigheden har netop oplyst, at den ønsker, at den 37-årige mand, der er tiltalt for drabet på 22-årige Mia Skadhauge Stevn, skal idømmes fængsel på livstid. Alternativt forvaring.

    Det er netop kommet frem i Retten i Aalborg, hvor retssagen i dag indledes.

    Den tiltalte nægter sig skyldig i de to forhold, der handler om voldtægt og drab. Han erkender usømmelig behandling af lig.

    Retssagen løber over ni dage.

    Drabet skete i februar 2022, efter Mia Skadhauge Stevn var forsvundet efter en bytur.

  27. Over 100 biler har fået piftet dæk på Frederiksberg

    Københavns Politi har fået en del anmeldelser om biler, der har fået lukket luft ud af dækkene.

    - Vi har pt. registreret over 100 biler. Vi efterforsker hærværket, og vi hører gerne fra borgere, der har set noget, skriver politiet på Twitter.

    Det drejer sig om biler parkeret på blandt andet Egernvej og Solsortvej på Frederiksberg.

  28. Trafikselskaber tvinges til at ændre byttepenge-praksis

    Det er ikke tilladt for en buschauffør at afvise en passager, der vil betale en billet kontant, fordi det ikke er muligt at give vedkommende byttepenge retur.

    Det er nemlig sket i flere tilfælde. Hvis en passager eksempelvis skulle betale 26 kroner for en rejse og kun havde en 200-kroneseddel, så har chaufførerne i nogle tilfælde afvist at tage imod betalingen. Dermed er der sket en forskelsbehandling af de kontantbetalende forbrugere, fastslår Forbrugerombudsmanden.

    Sådan en afvisning af betaling er i strid med kontantreglen i betalingsloven, og nu vil trafikselskaberne rette ind og ændre praksis.

    Buspassagerer skal dog naturligvis være opmærksomme på, at buschauffører ikke kan have ubegrænsede byttepenge i bussen, lyder det fra Forbrugerombudsmanden.

  29. Folkedrabstiltalte Kabuga erklæres uegnet til rettergang

    Dommere ved FN's Internationale Krigsforbryderdomstol i Haag har erklæret Felicien Kabuga for uegnet til at gennemgå og forsvare sig selv i en retssag. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

    Kabuga er tiltalt for at have medvirket i folkemordet i Rwanda i 1994. Den nu 90-årige mand blev anholdt i 2020 efter flere årtier på flugt.

    - Retten finder, at Hr. Kabuga ikke længere er i stand til en meningsfuld deltagelse i sin retssag, lyder begrundelsen fra krigsforbryderdomstolen.

    Dog bliver hans sag gennemgået på en anden måde, skriver Reuters. Der vil være "en alternativ kendelsesprocedure", som ligner en retssag, men uden der er mulighed for at idømme Kabuga nogen straf.

    Krigsforbryderdomstolen tiltalte ham tilbage i 1997 for syv tilfælde af folkemord, medvirken til folkemord og for forfølgelse og udryddelse af personer fra folkegruppen tutsi under folkedrabet, hvor mindst 800.000 blev slået ihjel.

    Han er blandt andet anklaget for at have kontrolleret selskabet Radio Television Libre des Mille Collines, der udsendte propaganda og opfordrede til drab på tutsier.

  30. Dansk major efter UFO-påstande i USA: 'Jeg har brug for selv at se billeder'

    Der er brug for yderligere beviser, før man kan fastslå, at USA er i besiddelse af såkaldte udenjordiske faretøjer, som en whistleblower fra efterretningstjenesten påstår.

    Det mener Karsten Marrup, som er major og chef for Center for Luft og Rumoperationer ved Forsvarsakademiet.

    - Jeg vil ikke afvise, at det han siger, er sandt, siger han til Ritzau.

    - Men, fordi historien er så vild, som den er, har jeg brug for at få et billede eller en optagelse, så vi kan se, at de ting, han siger eksisterer, rent faktisk eksisterer.

    Der er ifølge Karsten Marrup ikke noget nyt i det, som den amerikanske whistleblower David Grusch påstår. Denne gang kommer det dog fra en mere troværdig kilde.

    - Det nye er, at det er en mand i den position, som udtaler sig under ed, og som siger, at det passer, siger Karsten Marrup.

    David Grusch har tidligere været ansvarlig for analyse af uidentificerbare fænomener i det amerikanske forsvar.

  31. Mindst syv personer savnet efter oversvømmelser ved dæmning i Ukraine

    Mindst syv personer er forsvundet, efter vandet i går brød ud og oversvømmede store områder omkring den sprængte Nova Kakhovka-dæmning i Ukraine.

    Det skriver Reuters på baggrund af det russiske nyhedsbureau Tass, der citerer en russisk-indsat borgmester i området. Rusland kontrollerer dele af regionen, hvor oversvømmelserne er sket.

    Der er ikke umiddelbart meldinger fra ukrainsk side om døde eller savnede.

    Myndighederne i Moskva har erklæret undtagelsestilstand i Kherson-regionen. Hvilket område, der præcis menes, er uklart, idet Rusland kun kontrollerer dele af regionen, hvor man har indsat en russisk-sindet administration, siden Rusland ulovligt annekterede regionen i fjor.

    DR Nyheder følger situationen omkring dækningen. Den kan følges i vores liveblog:

  32. Vrede parkeringskunder opgiver nu halvandet års kamp mod Europark

    En gruppe af vrede parkeringskunder har trukket deres stævning mod Europarks inkassoselskab, Euroinkasso, tilbage.

    Sådan lyder det fra gruppens talsmand.

    Facebookgruppen "Fælles Front mod Euroinkasso" havde over 600 medlemmer, hvor flere havde oplevet, at der pludselig lå en inkassoskrivelse i deres postkasse med et betragteligt rykkergebyr. De hævder dog hverken at have modtaget p-afgift eller rykkerskrivelse inden da.

    Efter politianmeldelser og klager til Forbrugerombudsmanden gik nogle af medlemmerne i januar videre med også at stævne Euroinkasso.

    Ifølge talsmand Palle Katring-Rasmussen oplever gruppen, at den har fået "resultater, som har bidraget til gruppens retfærdighedssans". Han ønsker ikke at kommentere sagen yderligere.

    Europarks moderselskab Apcoa Parking har givet følgende skriftlige svar til DR:

    - En sag, der bliver opgivet af sagsøgeren, kan ikke tages til indtægt for, at der er indgået forlig.

Mere fra dr.dk