Seneste nyt

Et minuts stilhed i det franske parlament efter knivangreb

 • Et minuts stilhed i det franske parlament efter knivangreb

  Som reaktion på et knivangreb i den sydfranske by Nice tidligere i dag, hvor mindst to personer mistede livet, holdt politikerne i det franske parlament et minuts stilhed.

  Præsident Emmanuel Macron skulle derudover være på vej til Nice, og regeringen har indkaldt til krisemøde, skriver Ritzau.

  Motivet bag dagens angreb er ukendt, men hvis der er tale om terror, er det tredje gang dette efterår, Frankrig rammes af det, som myndighederne betegner som terrorhændelser.

  For knap to uger siden blev en lærer myrdet for at have vist tegninger af profeten Muhammed i sin undervisning, og i september blev to personer såret i et angreb foran satiremagasinet Charlie Hebdos gamle redaktionslokaler.

 • Heunicke: Ny aftale med tysk medicinalselskab betyder, at 2,6 millioner danskere kan vaccineres

  Danmark har tiltrådt en EU-aftale om indkøb af coronavacciner fra det tyske medicinalselskab CureVac.

  Det betyder, at 2,6 millioner danskere vil kunne blive vaccineret, skriver sundhedsminister Magnus Heunicke på Twitter.

  I sidste uge indgik EU en forhåndsaftale med CureVac om indkøb af 225 millioner doser.

  Magnus Heunicke skriver, at betingelsen er, at vaccinen "godkendes efter grundig dokumentation for sikkerhed og effekt".

 • Von der Leyen sår tvivl om aftale med briterne: Vi er klar til 'no deal'

  De kommende dage bliver "afgørende" for, om EU og Storbritannien når til enighed om en frihandels- og samarbejdsaftale. Det er meldingen fra kommissionsformand Ursula von der Leyen, inden parterne genoptager forhandlingerne.

  - Jeg kan ikke fortæller jer i dag, om der kommer en aftale eller ej, sagde hun tidligere på dagen til Europa-Parlamentet.

  Det er blandt andet spørgsmål om fiskeri og fair konkurrencevilkår, der fortsat skiller parterne. Og aftalen skal være klar inden årsskiftet, så der er "meget lidt tid at gøre godt med", understregede formanden.

  - EU er godt forberedt på et 'no deal'-scenarium, understregede hun.

 • Spirituskontrol starter i morgen i hele landet

  Politipatruljer over hele landet, vil fra i morgen og en måned frem være særligt opmærksom på påvirkede bilister, enten af spiritus eller, narkotika eller medicin.

  Der vil være særlig fokus på julefrokostdagene torsdag, fredag og lørdag op til jul, men også søndage, hvor bilisten stadig kan være påvirket.

 • Flere melder sig ledige i USA

  Sidste uge meldte 778.000 amerikanere sig som førstegangsledige, viser tal fra USA’s arbejdsministerium.

  Det er omkring 30.000 flere ansøgninger end ugen før, og anden uge i træk, at antallet er stigende.

  Tallet er højere end økonomerne havde ventet. Ifølge Ritzau Finans forventede de 730.000 nytilmeldte ledige i USA.

 • Schweiz laver kvote for briter til næste år

  Regeringen i Schweiz vil højst tillade 3.500 migranter fra Storbritannien næste år, når briternes post-Brexit aftale med EU udløber.

  Det oplyser nyhedsbureauet AP.

  Når Storbritannien forlader EU, vil landet ikke længere være en del af aftalen om fri bevægelighed mellem grænserne inden for EU.

  Kvoten vil ikke omfatte de briter, som allerede har opholdstilladelse i Schweiz.

 • Yderligere 1.183 personer er smittet med covid-19 de seneste 24 timer

  Siden i går er der konstateret yderligere 1.183 smittede med covid-19, viser tal fra Statens Serum Institut.

  Fem personer er døde med coronavirus, og det bringer det samlede dødstal på 802.

  Dagens smittetal er baseret på 75.856 prøver, og det svarer til, at 1,6 procent af de testede er smittede.

  251 patienter er indlagt på landets coronaafdelinger. Det er fire færre end i går. Antallet af indlagte har nu i ti dage ligget nogenlunde stabilt på cirka 250.

 • Mette Frederiksen beklager 'åbenlyse fejl' i minksagen under forespørgselsdebat

  Statsminister Mette Frederiksen erkender nok engang, at der er blevet begået "indlysende" fejl i minksagen.

  Det siger hun i en hasteforespørgselsdebat om minksagen.

  Det er partierne i blå blok, der har ønsket en hasteforespørgsel om statsministerens rolle i minksagen.

  Partierne er utilfredse med, at statsministeren ikke stoppede aflivning af mink, da man blev bekendt med, at det var ulovligt.

  - Da vi traf beslutningen, var vi ikke klar over, at der ikke var lovhjemmel. Men hvad skulle motivet være for det? Havde vi vidst, at der ikke var hjemmel, så havde vi handlet anderledes, siger Mette Frederiksen.

  Blå blok ønsker en undersøgelseskommission, der skal komme til bunds i sagen, og hvor ministre og embedsværket kan indkaldes som vidner.

 • EU-politikere kritiserer Ungarns og Polens 'gidseltagning' af Europa

  Europa-Parlamentet "giver sig så meget som én millimeter" i forhold til den nye retsstatsmekanisme, der skal kunne bruges til at straffe EU-medlemslande, som ikke respekterer retsstatsprincipperne.

  Det siger Manfred Weber, formand for den kristenkonservative EPP-gruppe, efter at Ungarn og Polen har blokeret for EU’s milliardstore corona-genopretningspakke i protest mod mekanismen.

  - De er uansvarlige, siger EPP-formanden, der støttes af bl.a. socialdemokraterne og de liberale.

  - Europa bliver taget som gidsel, siger Dacian Ciolos, formand for den liberale Renew-gruppe.

  Medlemslandene forsøger at finde en løsning på striden. Men kommissionsformand Ursula von der Leyen mener ikke, at kritikken fra Polen og Ungarn holder.

 • SF og EL vil have en ny form for undersøgelse

  SF og Enhedslisten er enige om at kræve en ny, parlamentarisk undersøgelsesform for at afdække forløbet i sagen om aflivning af mink.

  De to partier har ellers ment, at en advokatundersøgelse til at starte med var nok, men nu støtter de et forslag fra Radikale.

  Den nye form for undersøgelse skal være en mellemting mellem en advokatundersøgelse, som udelukkende baserer sig på skriftlige kilder, og en kommissionsundersøgelse, som typisk tager mange år, lyder det nu.

  - Der er i den grad brug for, at vi får et redskab til at kontrollere magthaverne, som ikke tager mange år, men som heller ikke er begrænset til skriftlige kilder, lyder det fra Pernille Skipper, politiske ordfører for EL.

 • EU godkender endnu en forhåndsaftale på vaccine-køb

  EU-Kommissionen har godkendt en forhåndsaftale om indkøb af foreløbig 80 millioner doser af en vaccine mod coronavirus. Denne gang er det mRNA-vaccinen (mRNA-1273) fra den amerikanske medicinalvirksomhed Moderna, som man har indgået aftale om at købe.

  - Vi sætter pris på den tillid som EU-Kommissionen har vist vores mRNA-vaccineplatform ved at inkludere mRNA-1273 i deres portefølje af vacciner. Vi anerkender, at det vil kræve flere forskellige løsninger, at håndtere den globale pandemi, og vi er stolte over den rolle, som Moderna har kunne spille i denne globale indsats, siger Modernas administrerende direktør Stéphane Bancel i en pressemeddelelse.

  Vaccinen er endnu ikke endeligt godkendt.

  Tidligere har EU-Kommissionen også indgået aftaler med medicinalvirksomhederne Astra Zeneca, Sanofi-GSK, Johnson & Johnson samt BioNTech/Pfizer om køb af vacciner.

  Det er dog ikke sikkert, at alle vacciner godkendes, og de tilhørende optioner på køb af vacciner udnyttes.

 • 850 nordiske mænd er aktive på kvindehadske fora

  Ny kortlægning af nordiske mænds tilhørsforhold til kvindehadske internetfælleskaber viser, at op mod 850 nordiske unge mænd er aktive i kvindehadske internetfora, oplyser Beskæftigelses- og Ligestillingsministeriet.

  Center for Digital Pædagogik står bag rapporten "The Angry Internet", der har undersøgt over 100.000 kvindehadske posts og kommentarer på internetfællesskaber som 4chan, 8chan og Reddit.

  Rapporten beskriver forskellige grupper. For eksempel de såkaldte INCEL – ufrivilligt cølibate – som mødes om en fælles forståelse af, at kvinder har frataget dem deres ret som mænd til sex og de såkaldte MRA (Mens Rights Activists), som anser kvinders rettigheder/feminisme som en direkte trussel mod samfundet.

 • Alarmfirmaer får store bøder i Norge for samarbejde

  De to alarmfirmaer Verisure og Sector Alarm er dømt bøder på tilsammen 1,2 milliarder norske kroner af det norske konkurrencetilsyn på grund af ulovligt samarbejde.

  Verisure har fået den største bøde på 766 millioner norske kroner, mens Sector Alarm skal betale 467 millioner norske kroner.

  De to selskaber har indgået en aftale om ikke at sælge boligalarmer til hinandens kunder gennem dørsalg i perioden fra 2011

  Ifølge Konkurrancetilsynet har samarbejdet betydet, at kunder ikke har fået andre tilbud på alarmer, som kunne være billigere end deres nuværende alarmer.

 • S vil trods advarsler ikke hente børn af IS-krigere hjem

  Sådan lyder advarslen fra de kurdiske myndigheder, der har ansvaret for al-Roj og al-Hoy-lejrene i det nordøstlige Syrien, som DR's mellemøstkorrespondent Puk Damsgaard har besøgt.

  Ifølge PET’s Center for Terror-analyse udgør de mindre børn i lejrene, ikke en selvstændig trussel, men at risikoen for radikalisering stiger jo længere tid, de opholder sig i fangelejrene.

  Men trods advarslerne, har Danmark ikke tænkt sig at hente hverken børn eller forældre hjem, siger S-udlændinge- og integrationsordfører Rasmus Stoklund.

 • Forskere opfordrer til massetest for et mindske coronasmitte

  Viggo Andreasen fra RUC, ekspert i modellering af epidemiers udbredelse, vurderer, at en enkelt massetestning af alle danskere vil have samme effekt, som hvis Danmark lukkede helt ned i en uge.

  Kim Sneppen, professor i biokompleksitet ved Niels Bohr Institutet, vurderer, at én runde af massetest med lidt held vil skrabe 30 procent af smittetallene.

  Begge peger på de såkaldte antigentest, der kan give svar på cirka 15 minutter, selv om myndighederne tidligere har advaret mod de hurtige test.

 • Grundvandet ved to minkgrave undersøges

  Miljøstyrelsen er ved at undersøge minkgravene både ved Holstebro og Karup for at finde ud af, om der er en miljømæssig risiko ved nedgravningen.

  I dag bliver der lavet borehuller ved Karup og på tirsdag ved Holstebro for at finde ud af, hvordan grundvandet omkring minkgravene ser ud.

  Styrelsen vil også se på, hvad der kan gøres for at afværge eventuel forurening fra de døde mink.

 • Bilist forsøgte at køre gennem lågen ind til Angela Merkel

  En bilist har forsøgt at trænge ind gennem porten til den bygning, hvor den tyske bundeskansler Angela Merkel har sit kontor. Hverken bilen eller jernlågen har dog fået alvorlige skader.

  Et øjenvidne siger ifølge det tyske magasin Der Spiegel, at bilens chauffør var en mand i en kørestol, og at han blev tilbageholdt af politiet.

  AP oplyser, at manden blev behandlet af ambulancefolk.

  På den ene siden af bilen, en grøn VW-stationscar, er der med hvid maling skrevet 'stop globaliseringspolitikken' og på den anden 'I forbandede barne- og gamle mennesker-mordere'.

  Både skriften på bilen og fremgangsmåden minder meget en lignende episode tilbage i 2014, hvor en dengang 48-årig mand forsøgte at køre et lignende hegn ind til kansler-kontoret. Dengang stod der 'Stop med den menneskedræbende klimahandel' på siden af bilen.

  Det er dog ikke bekræftet, at der er tale om den samme gerningsmand.

  Merkel mødes i dag med lederne fra de enkelte tyske delstater for at diskutere opretholdelsen af de stramme corona-restriktioner.

  Politiet uskadeliggjorde hurtigt føreren af bilen. (Foto: JEAN-MARC WIESNER © Scanpix)
 • Morten Østergaard: Jeg vender tibage efter min orlov

  Den tidligere radikale partileder Morten Østergaard, der i øjeblikket er på orlov fra Folketinget, blev tidligere i dag afhørt som vidne ved Retten på Frederiksberg i Undersøgelseskommisssionen om Skat.

  Østergaard blev afhørt, fordi han tilbage i 2014 var skatteminister i en periode på syv måneder.

  Han har for tre uger siden søgt orlov fra sin plads i Folketinget, efter at han tidligere i år måtte forlade posten som partileder, da det kom frem, at han var involveret i fire krænkelsessager af kvindelige folketingsmedlemmer og ansatte i Radikale Venstre.

  Da Østergaard forlod retsbygningen i dag, blev han spurgt, om han forventer at blive i politik:

  - Det er jo en orlov, jeg er på, og når den ophører, så vender jeg tilbage.

  Hvordan har du det?

  - Jeg har det efter forholdene. Jeg arbejder på at komme videre, og det er vist det, at jeg kan sige til det i dag.

 • Netflix er kommet i problemer i Indien

  Der er oprettet en politisag mod Netflix i Indien på grund af en scene i serien ’A Suitable Boy’. En serie baseret på den prisvindende bog af samme navn, skrevet af den indiske forfatter Vikram Seth.

  Politisagen omhandler en scene, hvori en hindu pige kysser en muslimsk dreng ved et hindu tempel, og som ifølge den indiske delstat Madhya Pradesh ”sårer religiøse følelser.”

  Det er ikke første gang, Netflix støder på kulturelle udfordringer i deres globale udvidelse. Tidligere på året måtte de lukke de en serie i Tyrkiet ned efter pres fra den tyrkiske regering. Stridspunktet var dengang en homoseksuel karakter.

 • To kvinder bliver særlige rådgivere for statsministeren

  Statsminister Mette Frederiksens politiske sekretariat er med ansættelsen af to kvindelige særlige rådgivere nu fuldtallig igen, efter at stabschef Martin Rossen i juni forlod sit job.

  De to er Nana Zarthine Christensen, der kommer fra et jo som digital kommunikationsrådgiver og politisk rådgiver i S, og Sofie Findling Andersen, særlig rådgiver i Erhvervsministeriet.

  Sofie Findling Andersen ansættes i et år, mens særlig rådgiver Sofie Vad har barsel.

  Et job som særlig rådgiver i sekretariatet blev ledigt, da Martin Justesen blev udnævt som stabschef efter Martin Rossen.

 • Unge i fitness-miljøet får råd om brug af doping, viser undersøgelse

  Anabole steroider og andre forbudte præstationsfremmende midler skader helbredet, men alligevel rådgiver flere personlige trænere unge i fitness- og bodybuilding-miljøet om brug af stofferne.

  Det viser en undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed, der har talt med ti mænd og seks kvinder i alderen 18 til 29 år. De træner alle på højt niveau, og seks af dem arbejder også som personlige trænere.

  Fem mænd og to kvinder har erfaring med brug af doping, og de er alle aktive i konkurrencemiljøet.

 • 20-årig dansk landsholdsspiller skifter til de tyske mestre

  Den 20-årige kvindefodboldlandsholdsspiller Sofie Svava skifter Sverige ud med Tyskland, når den lynhurtige venstreback tager turen fra FC Rosengård til Wolfsburg.

  Wolfsburg har vundet det tyske mesterskab de seneste fire år og er anerkendt som et af verdens bedste klubhold.

  Sidste år nåede Wolfsburg også finalen i klubfodboldens fineste turnering, Champions League.

  Landsholdsanfører Pernille Harder har i mange år været en stor profil i folkevognsbyen, men hun skiftede tidligere i år til engelske Chelsea.

  Sofie Svava har spillet 14 landskampe og har været en vigtig brik i Danmarks succesfulde EM-kvalifikation, der for nylig resulterede i en EM-billet.

  Sofie Svava rykker fra Rosengård i Sverige til Wolfsburg i Tyskland. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)
 • Meghan Markle fortæller om ufrivillig abort: Jeg knugede mit første barn, mens jeg mistede mit andet

  I et debatindlæg i New York Times opfordrer Meghan Markle, hertuginde af Sussex, avisens læsere til at blive bedre til at dele hinandens sorger. Hun tager udgangspunkt i sin egen sorg over en spontan abort, som hun oplevede i juli måned i år:

  - Efter at have skiftet hans ble, følte jeg en voldsom krampe. Jeg faldt om på gulvet med ham i mine arme, mens jeg nynnede en vuggevise for at berolige os begge, en stærk kontrast til min fornemmelse af, at noget ikke var i orden. Jeg vidste, at mens jeg knugede mit første barn, mistede jeg mit andet, skriver Meghan Markle i sit debatindlæg.

  Hun konstaterer, at det amerikanske samfund er polariseret mellem folk med vidt forskellige opfattelser, både politisk og af videnskabelige sandheder, og at polariseringen gør, at vi føler os mere alene. Men en vej ud af ensomheden er, at vi bliver bedre til at spørge ind til hinanden og svare ærligt - også når det gælder tabubelagte emner.

  - At miste et barn er at bære rundt på en ufattelig sorg. Den opleves af mange, men kun få fortæller om den....

  - Vi har lært, at når folk spørger dig, om hvordan du har det, og det virkelig lytter til svaret med et åbent sind og hjerte, så bliver sorgen lettere - for os alle.

  Meghan Markle og Prins Harry med parrets førstefødte, Archie, tilbage i maj 2019. (Foto: pool © Scanpix)
 • Advokat er blandt fængslede i sag om momssvindel

  En advokat er blandt de varetægtsfængslede i en sag om momssvindel for op mod 30 millioner kroner i forbindelse med import af luksusbiler fra Tyskland.

  Retten i Randers har bekyttet manden med navneforbud, men Ifølge Ekstra Bladet er han kendt for sin optræden i medierne

  Et netværk skal have importeret luksusbiler fra Tyskland til en række tomme selskaber i Danmark. Derefter er bilerne blevet pålagt moms og hurtigt solgt videre. Imidlertid gik selskaberne konkurs, så momsen er aldrig blevet betalt.

  Politiet mener, at fremgangsmåden var et helt bevidst forsøg på at unddrage statskassen moms.

 • Konens sygdom tvinger dansk OL-medaljevinders karriere på pause

  Mark O. Madsens hustru og promotor har fået konstateret sclerose. Derfor er karrieren i kampsport sat i bero.

  Så sent som i mandags fik MMA-kæmperen tilbudt en kamp i Las Vegas 23. januar på sportens ypperste niveau, UFC.

  Men OL-medaljevinderen i brydning fra 2016 var nødt til at takke nej.

  Hans hustru Maria fik for få uger siden stillet diagnosen multipel sclerose, og det har fået Mark O. Madsen til at sætte karrieren på pause på ubestemt tid.

  - Vi har taget en fælles beslutning om, at jeg holder pause fra MMA. I første omgang skal vi sammen med læger finde ud af, hvordan sygdommen og symptomerne skal behandles, siger Mark O. Madsen.

  Mark O. Madsen er ude af MMA-octagonen på ubestemt tid, efter at hans kone er blevet ramt af sclerose. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)
 • Danmark overtager kontrollen med Nato-operation i Irak

  Fra i dag er det en dansker, der står i spidsen for Natos Mission Iraq i Bagdad, hvor de udsendte Nato-styrker arbejder med at rådgive og uddanne de lokale irakiske soldater til håndtere sikkerheden for lokalbefolkningen og beskytte den fra angreb fra Islamisk Stat.

  Det er generalløjtnant Per Pugholm Olsen, der overtager kommandoen fra den canadiske generalmajer Jennie Carignan.

  Udenrigsminister Jeppe Kofod har tweetet om den danske overtagelse af ledelsen af missionen i Irak.

  - Vores tropper vil bidrage til at styrke sikkerhedstroppernes muligheder for at sørge for sikkerhed til alle irakere og forhindre, at ISIS vender tilbage. Vores mænd og kvinder er fuldt forberedte og ser frem til at arbejde med vores irakiske partnere, skriver Kofod.

 • Ritzau lagt ned af hackere for andet døgn - kravet er en løsesum

  Nyhedsbureauet Ritzau blev natten til i går ud udsat for et omfattende hackerangreb, og hackerne har efterfølgende krævet en løsesum for at frigive data.

  Det har Ritzau afvist, oplyser administrerende direktør Lars Vesterløkke, som kalder angrebet "meget professionelt".

  It-afdelingen forventer tidligst at have systemerne oppe at køre i morgen.

  Nyhedsbureauet, der leverer nyheder til stort set alle større medier i Danmark, kan ikke sende nyheder ud på normal vis. I stedet bruges et nødsystem.

 • 17-årig død efter at være blevet kørt ned på landevej

  En dreng på 17 år er afgået ved døden, efter at han tirsdag blev påkørt af en bil på Bredsten Landevej nær Billund.

  Det skriver Ekstra Bladet med henvisning til oplysninger fra Sydøstjyllands Politi.

  I mørket gik den 17-årige gik ud på landevejen, hvor en bilist, en 43-årig mand, ifølge politiet ikke kunne nå at bremse.

  Drengen blev overført til behandling på Odense Universitetshospital, og tirsdag aften meddelte hospitalet, at han var død.

 • 4.500 bøder på seks uger for at køre i storbyer uden partikelfilter

  Siden 1. oktober - hvor kravet om partikelfilter på gamle dieselvarevogne blev indført i de største danske byer - er der udskrevet ca. 4.500 bøder for i alt 8,8 millioner kroner.

  Tre ud af fire af bøderne i de første seks uger med forbud er givet i hovedstadsområdet, oplyser Miljøstyrelsen.

  - Jeg er skuffet over, at det har været nødvendigt at skrive bøderne, men det er positivt, at det bliver håndhævet, siger Københavns socialdemokratiske overborgmester Lars Weiss.

  Miljøkravet gælder for København, Frederiksberg, Aalborg, Århus og Odense

 • 14 dræbt ved basar i Afghanistan

  Mindst 14 mennesker er dræbt, og 45 andre blev såret ved to bombeeksplosioner i det centrale Afghanistan, oplyser myndighederne i Bamiyan-provinsen.

  Blandt de dræbte og sårede ved bombeeksplosionen var der mange civile. (Foto: Str © Scanpix)

  De to bomber var gemt ved en vejside ved den største basar i byen Bamiyan.

  - De dræbte var 12 civile og to politibetjente, oplyser politichefen i provinsen Zabardast Safai.

  De sårede var civile, som opholdt sig på en nærliggende restaurant og i forretninger.

 • Italien er igen tæt på forårets corona-dødstal

  I går blev 853 personer i Italien registreret døde med coronavirus - det er det højeste dødstal i Italien siden slutningen af marts.

  Italien var det første land i den vestlige verden, som blev hårdt ramt af coronapandemien i foråret. Siden er over 50.000 personer registreret døde med coronavirus.

  Da anden bølge af coronavirusset kom begyndte dødstallet at stige hurtigt i første halvdel af november. Her blev der indlagt omkring 1.000 nye coronapatienter om dagen.

 • Et helt rent stof: Stor narkofangst viste sig at være rengøringsmiddel

  De thailandske myndigheder hævdede tidligere på måneden, at man havde gjort en rekordstor narkofangst: Man havde fundet det hallucinerende og bedøvende middel ketamin i så stor en mængde, at det skulle udgøre en værdi af en milliard dollars - eller 6,3 milliarder kroner.

  Men nu viser det sig, at den store mængde ketamin i virkeligheden er et stof med en lidt anden virkning: Undersøgelser i laboratoriet har vist, at der er tale om rengøringsmidlet trinatriumfosfat.

  Justitsminister Somsak Thepsuthin har sagt, at der er tale om 'en misforståelse', som er sket på grund af 'en teknisk fejl', skriver BBC.

  I alt 475 sække med i alt 11,5 ton af det hvide pulver blev fundet et lager den 12. november, og myndighederne meldte hurtigt ud, at man havde gjort sin største narkofangst i historien.

  Justitsminister Somsak Thepsutin (med blå handske) viste stolt den store narkofangst frem. Siden viste det sig bare at være et rengøringsmiddel. (Foto: THE ONCB / HANDOUT © Scanpix)
 • Livslang hædersydelse til Lise Nørgaard

  Statens Kundstfond har tildelt livsvarig hædersydelse til journalist og forfatter Lise Nørgaard, 103 år, der især er kendt for sit manuskript til Matador.

  De øvrige seks nye modtagere af ydelsen er videnskabsjournalist Lone Frank, tegneren Peter Madsen, der blandt andet står bag tegneserien "Valhalla", designeren Cecilie Manz, billedkunstneren Finn Thybo Andersen, billedkunstneren Ruth Campau og billedkunstneren Kerstin Bergendal.

  I alt 275 kunstnere modtager ydelsen, og nye kunstnere tildeles den ved dødsfald.

  Beløbet afhænger af modtagerens øvrige indtægt.

 • Rekordmange corona-dødsfald i Tyskland

  I Tyskland har man seneste døgn registreret 410 corona-relaterede dødsfald. Det er det højeste antal, siden pandemien ramte landet i foråret. I midten af april blev den hidtidige rekord sat med 315 corona-døde på et døgn. Det oplyser den tyske sundhedsmyndighed Robert Kock-Institut. Der er nu i alt registreret 14.771 corona-relaterede dødsfald i Tyskland.

  Der er samtidig registreret 18.633 nye smittede i løbet af det seneste døgn. Det er mere end 1.000 flere nysmittede end sidste onsdag, hvor tallet lå på 17.561. Dermed er der i alt konstateret 961.320 coronasmittede i Tyskland.

 • Højere bonus til vindmøllenaboer skal mindske modstand

  Partierne bag energiforliget i Folketinget er enige om at øge den bonus, der bliver givet til naboer til nye vindmøller. Formålet er at mindske den lokale modstand, nye vindmøller og solcelleanlæg møder.

  Aftalen sidste år betød,at naboer klods op af nye vindmølleparker eller solcelleanlæg kunne sælge boligen til firmaet bag projektet, og naboer ville få en kompensation.

  Samtidigt betød en bonusordning til dem, der bor inden for fire til otte gange den nærmeste vindmølles højde eller inden for 200 meter af et solcelleanlæg, at de i gennemsnit ville få 5.000 kroner.

  Det hæves fra nytår til 6500 kroner for naboer til vindmøller og 2500 kroner til naboer til solcelleanlæg.

 • 12 thailandske protestledere anklages for kongelig krænkelse

  12 thailandske protestledere er blevet indkaldt af politiet for at svare på anklager om kongelig ærekrænkelse.

  Det er første gang i næsten tre år, at loven om majestætsfornærmelser bliver taget i brug.

  Seks af de protestledere, der er anklaget for at krænke den thailandske konge. (Foto: REUTERS © Scanpix)

  I sidste uge gav premierminister Prayuth Chan-ocha grønt lys til, at myndighederne kan anvende artikel 112 i straffeloven, der forbyder enhver krtik af kongefamilien og har en strafferamme på op til 15 års fængsel.

  Demonstranter har i månedsvis krævet Prayuth Chan-ochas afgang, en ny forfatning og reformer af kong Maha Vajiralongkorns monarki. De har dermed brudt et langvarigt tabu ved at kritisere monarkiet.

 • Joe Biden har fået over 80 millioner stemmer

  Joe Biden har som den første amerikanske præsidentkandidat fået over 80 millioner stemmer ved et valg, oplyser CNN.

  De sidste stemmer tælles stadig, så rekorden på 80.011.000 kan stadig stige lidt.

  Knap 74 millioner har stemt på Donald Trump, der dermed har fået næstflest stemmer nogensinde.

  Obama havde indtil dette valg rekorden for flest stemmer til en præsidentkandidat. Han fik ifølge CBS 69.498.516 stemmer.

 • Matematik-epidemiolog om forventet smittestigning: Vi er lidt for meget sammen

  - Vi er lidt for meget sammen, som det er i dag. Der er i hvert fald ikke plads til, at vi slår gækken mere løs, end vi gør, og mødes med flere folk end nu. Det er lidt bekymrende, for det er næsten ikke til at tro andet end, at når julen nærmer sig, så vil folk mødes med hinanden.

  Sådan siger siger Viggo Andreasen, der er lektor i matematisk biologi og epidemiforsker ved Roskilde Universitet.

  - Alle – mig selv inklusive – snyder lidt over tid. Der kunne man godt være bange for, at julen er et tidspunkt, hvor vi vil snyde lidt mere end ellers. Derfor er et kontakttal på 1 ikke helt godt nok, siger Viggo Andreasen.

  Hans udtalelser kommer i kølvandet på, at det europæiske smitteagentur, ECDC, forudser, at vi i Danmark kan se frem mod et støt stigende antal smittetilfælde og flere hospitalsindlæggelser, som vi nærmer os juleaften.

 • Tør onsdag med nogen sol

  Dagen ser ud til at slippe for regn og byger, i stedet vil vi få nogen sol at se. Det bliver primært Sjælland, Fyn og Syd- og Sønderjylland, mens resten af Jylland mest ligger under et gråt skydække. Temperaturen i dag bliver som i går, 7 til 11 grader.

  Vinden er fortsat fra sydvestlig- og sydlig retning, mens Vestkysten får op til hård vind. I aften kan der være enkelte byger i Nordjylland, mens et regnvejr passerer landet i nattetimerne. Temperaturen ligger stadig væsentligt over frysepunktet.

  Solen kommer frem i en stor del af landet i dag. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)
 • Ny lov sikrer gratis tamponer til skotske kvinder

  Som det første land i verden har Skotland bestemt, at menstruationsprodukter skal være gratis. Det står klart, efter landets parlament i går enstemmigt godkendte et lovforslag, som gør det til de lokale myndigheders pligt at sørge for, at blandt andet bind og tamponer er tilgængelige for "enhver, der har brug for dem”, skriver BBC.

  Loven er et forsøg på at gøre op med såkaldt ”menstruationsfattigdom”, hvor piger og kvinder fra lavindkomstgrupper oplever, at de ikke har råd til produkterne.

  Tilbage i 2018 vedtog det skotske parlament et lignende tiltag for studerende.

 • Californien snydt for milliarder af indsatte: Seriemordere og drabsmænd fik coronastøtte

  Titusindvis af indsatte, herunder seriemordere og drabsmænd på dødsgangen, har gennemført det, anklagere beskriver som det muligvis største svindelnummer i delstatens Californiens historie. Det rapporterer NBC News.

  Den formodede svindel, der centrerer sig om ydelser til arbejdsløse under coronapandemien, kan løbe op i så meget som en milliard dollar – knap 6,3 milliarder kroner. Det fortæller distriktsanklager i byen Sacramento Anne Marie Schubert.

  - Svindlen er kolossal, siger hun ifølge NBC News.

  Mellem marts og august har indsatte på tværs af Californiens fængsler ifølge anklageren gjort krav på i alt 140 millioner dollar – knap 880 millioner kroner – i sociale ydelser. Ifølge Schubert er der uberettiget blevet udbetalt 420.000 dollar – godt 2,6 millioner kroner – alene til 133 fanger på dødsgangen.

 • Andy Murray vil have vaccine-krav i international tennis

  Står det til tennisstjernen Andy Murray, så bør det fremover være et krav, at alle spillere skal vaccineres mod coronavirus, før de får lov at deltage i turneringer.

  Som det ser ud nu, står næste års tennissæson over for flere uundgåelige udfordringer på grund af den igangværende pandemi.

  Derfor håber skotten, at tennissporten indfører tvungen vaccination af alle spillere.

  - Jeg tænker, at det bør være sådan. Jeg vil håbe, at alle spillere er villige til at gøre det for sportens skyld. Selvfølgelig kun hvis kliniske forsøg er afsluttet, og at alt er sikkert, og der ikke er nogen bivirkninger, siger han.

  Udmeldingen kommer, efter at verdensetteren Novak Djokovic tidligere på året skabte overskrifter for udtalelser om, at han skeptisk omkring vacciner. Djokovic sagde senere, at han ikke er imod vacciner, men at han ikke kan lide idéen om at blive tvunget til at få en.

  På grund af Australiens karantæneregler er der allerede tvivl om, hvorvidt næste års første grand slam-turnering - Australian Open - kan afvikles i januar som planlagt.

  Andy Murray håber, at ATP vil kræve af deltagerne i internationale turneringer, at de bliver vaccineret mod coronavirus. (Foto: Charles platiau © Scanpix)
 • Mistænkes for islamistisk terror: Ung kvinde anholdt i Schweiz for knivangreb i stormagasin

  En ung kvinde er tirsdag blevet anholdt i den schweiziske by Lugano for at stikke en kvinde i halsen med en savtakket kniv og forsøge at kvæle en anden kvinde i et stormagasin. Ifølge den schweiziske statsanklager er der tale om et muligt terrorangreb. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

  - Et stormagasin i Lugano var ramme for et muligt terrormotiveret angreb på flere personer, siger statsanklagerens kontor i en meddelelse tirsdag.

  Et af ofrene led alvorlige skader, men er ikke i livsfare. Det andet offer blev lettere såret. Politiet i den schweiziske kanton Ticino, hvor Lugano ligger, oplyser sent tirsdag aften, at angrebet er overstået, og at en 28-årig kvinde fra lokalområdet er blevet anholdt.

  Ifølge BBC kom kvinden allerede på politiets radar i 2017 i forbindelse med en efterforskning af ”islamistisk terrorisme”.

  Schweiz har indtil nu været forskånet for større angreb som dem, der fandt sted i Østrig og Frankrig i oktober og november. Her dræbte formodede militante islamister otte personer i Paris, Nice og Wien i løbet af en måned.

  Det var her i Manor-stormagasinet i Lugano, at gårsdagens formodede terrorangreb fandt sted. En 28-årig kvinde er blevet anholdt. (Foto: Pablo Gianinazzi © Scanpix)
 • Braithwaite dobbelt målscorer i Barcelona-sejr

  (Foto: VALENTYN OGIRENKO © Scanpix)

  Martin Braithwaite blev dobbelt målscorer, da FC Barcelona ude besejrede Dynamo Kijev 4-0 i Champions League.

  Den danske landsholdsspiller fik for første gang chancen fra start i Champions League og udover de to scorede mål, lagde han op til et mål og fremtvang et straffespark.

  Det har ellers været småt med spilletid til Braithwaite i den spanske storklub.

  - Det føles vidunderligt lige nu. Specielt fordi jeg bare har ventet tålmodigt på at få min chance. Den fik jeg i dag, og jeg var opsat på at få vist, hvad jeg kan. Jeg er meget glad for min egen og holdets indsats, siger Braithwaite i et interview vist på TV3+.

  Med sejren har Barcelona fortsat maksimumpoint efter fire ud af seks gruppekampe, og avancementet til turneringens ottendedelsfinale er en realitet.

 • 550 bilister kan se frem til bøde for at bruge mobiltelefon

  I uge 47 jagtede politiet uopmærksomme bilister i trafikken. Det resulterede i 550 personer, der talte i mobiltelefon under kørslen. 73 bilister brugte ikke sikkerhedssele, mens 63 kørte frem for gult eller rødt lys. De kan alle se frem til en bøde.

  - Når vi bevæger os rundt i trafikken, er det meget vigtigt, at vi er opmærksomme og viser hensyn overfor alle de andre trafikanter. I sidste ende drejer det sig om, at vi alle kommer hele hjem, udtaler Christian Berthelsen, politiassistent, Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

 • Snart 40-årige Zlatan er årets spiller i Sverige for 12. gang

  Selv om alderen nærmer sig de 40 år, så er Zlatan Ibrahimovic stadig Sveriges bedste fodboldspiller.

  Det blev han i hvert fald kåret til i aften, da den årlige pris for bedste svenske fodboldspiller, Guldbolden, blev uddelt. Det skriver svenske TV4.

  Det er 12. gang, at den 39-årige AC Milan-angriber modtager prisen, hvilket er suveræn rekord. Han blev tildelt Guldbolden ti gange i træk fra 2007 til 2016. De seneste tre år har prisen været ude af Ibrahimovics hænder, men nu er den altså tilbage hos den rutinerede svensker.

  - Jeg tror på, at alt er muligt, hvis man bare tror på det og lægger meget tid og hårdt arbejde i det.

  - Jeg har store krav til mig selv, lægger stort pres på mig selv og præsterer, hver gang jeg går på banen, siger Ibrahimovic til TV4.

 • Miljøekspert undrer sig over nedgravede mink: 'Sådan deponerede man affald for 50 år siden'

  Der er nu opstået flere problemer i forbindelse med nedgravningen af de døde mink ved Holstebro.

  Peter Kjeldsen, undervisningschef ved DTU Miljø, Institut for Vand og Miljøteknologi, undrer sig over, at man har valgt at grave dem ned.

  - Det er en speciel måde at deponere døde kroppe på, i et hul man bare graver i jorden, hvis man sammenligner med, hvordan reglerne er for deponering af affald i det hele taget, siger Peter Kjeldsen.

  - Det ville være rart, hvis man kunne finde en anden løsning, som var mere miljørigtig. Det minder mig om den måde, man deponerede affald for 50-60 år siden. Det kan ikke være den rigtige måde, at gøre det på, siger han.

 • Venstre har valgt ny borgmesterkandidat for første gang i Billund Kommunes historie

  Venstres medlemmer i Billund Kommune har valgt Stephanie Storbank til at overtage for den abdicerende bykonge Ib Kristensen, der har været borgmester siden kommunesammenlægningen i 2007

  Når Ib Kristensen til næste års kommunalvalg stopper efter 20 år som borgmester, har Venstres medlemmer valgt 37-årige Stephanie Storbank til at følge i hans fodspor som borgmesterkandidat.

  Valget blev afgjort i første stemmerunde, hvor hun fik 267 stemmer mod 166 til Peter Fredensborg, 57 til Anna Jakobsen og 22 til Ivan Nørlund.

  Hun har været medlem af byrådet og formand for Unge- og Kulturudvalget i Billund Kommune de seneste tre år.

  - Der er ingen tvivl om, at det er nogle store sko, jeg skal fylde ud. Ib har gjort et formidabelt arbejde i Billund Kommune, så jeg er glad for, at jeg har haft mulighed for at lære af ham de sidste tre år, siger Stephanie Storbank.

 • Mystisk opretstående metalplade fundet midt ude i Utahs ørken

  Den mystiske metalmonolit blev fundet af en helikopterbesætning i Utahs ørken. (Foto: Utah Department of Public Safety © Scanpix)

  En 3,5 meter høj opretstående metalplade er fundet midt ude i ørkenen i Utah i USA, skriver BBC.

  Det var en pilot i en helikopter, der opdagede den mystiske metalplade.

  Nu spekuleres der i, om den er sat op af en kunstner eller en fan af Stanley Kubricks film 'Rumrejsen år 2001', hvor der også er en aflang monolit i landskabet.

 • Biden ved præsentation af ministre: USA skal igen indtage global lederrolle

  Joe Biden præsenterede i dag de nominerede til USA's topposter på udenrigs- og sikkerhedsområdet. (Foto: JOSHUA ROBERTS © Scanpix)

  - Multilateralismen er tilbage og diplomatiet er tilbage.

  Sådan lød det fra den erfarne diplomat Linda Thomas-Greenfield, der er nomineret til posten som FN-ambassadør, da hun sammen med de øvrige nominerede til USA's topposter på udenrigs- og sikkerhedsområdet i dag blev præsenteret af den kommende præsident, Joe Biden.

  Biden understregede, at det er centralt for hans udenrigspolitik, at USA igen indtager en global lederrolle. Og landet skal igen styrke sine alliancer efter fire år med præsident Donald Trumps doktrin om ”Amerika først”.

  - Amerika er stærkest, når det samarbejder med sine allierede, lød det fra Biden ved præsentationen af de kommende ministre.

 • Macron: Vi har overstået det værste

  - Corona-virussets anden bølge har nu ramt sit højdepunkt, og Frankrig har overstået det værste.

  Sådan lød det for kort tid siden fra den franske præsident, Emmanuel Macron, som i samme omgang annoncerede en række lempelser på Frankrigs ellers strikse coronarestriktioner.

  Store forsamlinger er fortsat forbudt, og barer og restauranter skal stadig holde lukket, mens teatre, biografer og museer kan åbne. Også butikker kan holde åbent til klokken 21. Franskmændene vil også kunne holde jul med deres familier, siger han.

  Samtidig lyder det fra Macron, at den lockdown som gælder nu, kan ophæves efter den 15. december, hvis smittetallet falder til omkring 5.000 om dagen.

  Restauranter og barer skal dog holde lukket indtil den 20. januar.

  Meldingen kommer kun en halv time efter nyheden om, at Frankrig har registreret 1.005 døde med corona på ét døgn.

  Frankrig har overstået det værste, sagde Frankrigs præsident Emmanuel Macron i en tale til nationen. (Foto: Thomas coex © Scanpix)