Seneste Nyt

Et trecifret antal ukrainere er blevet trænet i Danmark, siger forsvarschef

Et "trecifret antal personer fra Ukraine" har været forbi Danmark for at modtage forskellige former for træning fra det danske forsvar.

Det siger forsvarschef Flemming Lentfer til Ritzau.

- Det, vi har gang i lige nu, er træning til artillerisystemer. Så har vi træning af minerydning både til lands og til vands, siger Flemming Lentfer.

Danmark donerede 19 Caesar-artillerisystemer til Ukraine i januar, og det er dem, som ukrainerne bliver trænet i nu.

Flere ukrainske befalingsmænd har også løbende været forbi Danmark, hvor træningen mest består i forskellige "kurser".

Nyheder

 1. To personer ramt af skud i den grønlandske by Narsaq

  To personer er blevet ramt af skud i den grønlandske by Narsaq onsdag eftermiddag lokal tid.

  Det oplyser Brian Thomsen, der er vagtchef i Grønlands Politi, til mediet KNR.

  De to personer, der blev ramt af skud, er uden for livsfare.

  Politiet i Grønland modtog anmeldelsen om skyderiet klokken 16.50, og en halv time senere blev en formodet gerningsmand anholdt.

  - Det vil sige, at den farlige situation, vi havde nede i Narsaq, den er ophørt, siger Brian Thomsen.

  Ud over de to personer, der blev ramt af skud, kom tre personer til skade ved hændelsen. De blev dog ikke ramt af skud. Brian Thomsen forklarer, at de tre personer er kommet til skade, fordi projektiler har ramt andre genstande, der er gået i stykker, og personerne er blevet ramt af de genstande.

  Grønlands Politi kender ikke til motivet og er i gang med at efterforske hændelsen og har derfor ikke yderligere informationer.

  /ritzau/

  Opdateret med citat og oplysningen om, at tre personer udover de to, der er blevet ramt af skud, er kommet til skade.

 2. Blinken: Rusland og Kinas forhold er et bekvemmelighedsægteskab

  USA's udenrigsminister siger til en komité i Senatet, at Rusland er en klar juniorpartner i forhold til Kina. (Foto: © Jose Luis Magana, Associated Press)

  USA's udenrigsminister, Antony Blinken, affejer Kinas diplomati med Rusland som et "bekvemmelighedsægteskab".

  Han siger, at Kina endnu ikke har givet militær hjælp til Rusland, i krigen mod Ukraine.

  - Til dels som et resultat af, at de har et meget anderledes verdenssyn, end vi har, har de et bekvemmelighedsægteskab, siger Blinken til Senatets komité for relationer med udlandet.

  - Rusland er rigtig meget en juniorpartner i det her forhold.

  Blinken siger, at han mener, at Kina presser på for en "ikke-liberal" vision, der skal erstatte den verdensorden, som USA har sat.

 3. Fem drukner efter overfyldt migrantbåds forlis ved Tunesien

  Fem afrikanske migranter er omkommet og 28 andre savnes efter en båd på vej mod Italien forliste ud for Tunesien, hvor de forsøgte at krydse middelhavet

  - Fem migranters lig blev bjerget, og fem andre migranter blev reddet, men 28 savnes fortsat, siger Ramadan Ben Omar, der er fra menneskerettighedsgruppen Det Tunesiske Forum for Sociale og økonomiske Rettigheder til Reuters.

  Han peger på, at båden sank, fordi den var overfyldt, og de fleste af bådens 38 passagerer var fra Elfenbenskysten, akriver AFP.

  Forliset sker midt i en betydelig stigning i antallet af migrantbåde fra Tunesien, skriver Reuters.

  Båden var sejlet fra Tunesien med kurs mod den italienske ø Lampedusa - et populært mål for folk, der forsøger at undslippe krig og forfølgelse i Afrika.

 4. Dansk PSG-angriber blev skiftet ind i CL-nederlag til Wolfsburg

  Amalie Vangsgaard blev skiftet ind for PSG efter 66 minutter i nederlaget på 0-1 til Wolfsburg i Champions League. (Foto: © GONZALO FUENTES, Ritzau Scanpix)

  Amalie Vangsgaard formåede ikke at gøre en forskel, da PSG tabte 0-1 til Wolfsburg i Champions League-kvartfinalerne onsdag aften.

  Den danske landsholdsangriber startede på bænken i det første af to opgør mod tyskerne, men blev skiftet ind efter 66 minutter. Da var det franske hjemmehold allerede bagud og havde fået en spiller vist ud, hvorfor opgaven var vanskelig.

  I aftenens anden kamp vandt Chelsea FC over storholdet Lyon med 1-0. Pernille Harder var med i spillergruppen, som fløj til Frankrig, men blev siet fra til den endelige kamptrup. Landsholdsanføreren har været ude med en skade siden november 2022.

  Returopgørene spilles i næste uge.

 5. Lindsay Lohan og Jake Paul anklaget i sag om kryptovaluta

  Skuespillerinden Lindsay Lohan, influenceren Jake Paul og en række andre berømtheder har overtrådt lovgivningen om investorbeskyttelse ifølge det amerikanske finanstilsyn, skriver blandt andre CNBC og BBC.

  Kendisserne brugte angiveligt deres sociale platforme til at reklamere for to kryptovalutaer uden at afsløre, at de blev betalt for at promovere dem.

  Sigtelserne er en del af en større sag mod kryptoplatformene Tronix og BitCorrent. Grundlæggeren af platformene, Justin Sun, er anklaget for at begå bedrageri og manipulere handelsaktiviteten, skriver CNBC.

  Lohan, Paul og fire andre amerikanske berømtheder, der har promoveret kryptovalutaerne, har indvilliget i et forlig, hvor de hver skal betale 400.000 dollar.

 6. Danmarks curlingkvinder skøjter tilbage på rette spor med sejr ved VM

  Danmark slog New Zealand og kan stadig håbe på en plads i knockoutfasen ved VM. (Foto: © 10030 Jonas Ekströmer/TT, Ritzau Scanpix)

  Efter fem nederlag på stribe, vendte lykken endelig for Danmarks curlingkvinder ved VM.

  Landsholdet vandt således 8-5 over New Zealand onsdag aften og er dermed stadig i spil til en plads i knockoutfasten.

  Med sejren i hus har Danmark tre sejre og fem nederlag ved slutrunden i Sverige og indtager en niendeplads i tabellen. De seks bedste hold går videre fra gruppespillet, hvor curlinglandsholdet mangler at spille fire kampe.

  Næste udfordring er Tyrkiet og ubesejrede Schweiz, som skal fejes af isen torsdag eftermiddag.

 7. Tidligere direktør i energiselskab aftalte bonusordning uden loft

  Det var en tidligere direktør i energiselskabet Energi Danmark, som aftalte at give "en lille håndfuld nøglemedarbejdere" en bonusordning uden loft, der er løbet op i kæmpebeløb.

  Aftalen blev indgået, uden at bestyrelsen vidste det.

  Det oplyser Jesper Hjulmand, der er administrerende direktør i Andel, som er en af ejerne af Energi Danmark, i en skriftlig kommentar til Ritzau. Han er også bestyrelsesformand i Energi Danmark.

  - Aftalen er indgået af den nu fratrådte direktør i Energi Danmark uden bestyrelsens viden, skriver direktøren blandt andet uden at sætte navn på.

  Mødet var indkaldt, fordi det er kommet frem, at ledende medarbejdere i det andelsejede Energi Danmark har optjent kæmpebonusser ifølge erhvervsmediet Finans.

 8. Aarhus Uniteds håndboldkvinder napper den sidste slutspilsplads trods nederlag

  Mathilde Neesgaard scorede 11 mål i Aarhus Uniteds nederlag til Skanderborg, men aarhusianerne er det til trods klar til slutspillet. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

  Aarhus United tabte ganske vist 32-33 til Skanderborg i Kvindeligaens sidste runde, men det østjyske håndboldhold nappede alligevel en plads i slutspillet.

  Det stod klart onsdag aften, hvor den sidste runde af Danmarks bedste håndboldrække skulle afgøres.

  De tager dermed den ottende og sidste plads i slutspillet, som også tæller Odense, Team Esbjerg, Ikast, København, Nykøbing Falster, Viborg og Silkeborg-Voel.

  Det aarhusianske gode blev omvendt et onde for Horsens Håndbold Elite, som missede slutspillet og skal spille i nedrykningsgruppen. Horsens kunne have sikret sig en plads i det gode selskab med en sejr over Viborg HK, men endte med at tabe 19-31.

  Topholdet Odense Håndbold tabte med 19-30 til forfølgerne fra Team Esbjerg, mens Nykøbing Falster slog København Håndbold med 40-34.

  Det betyder, at Odense og Esbjerg hver tager to point med sig over i slutspillet, mens Nykøbing Falster og Ikast Håndbold, der slog Ringkøbing Håndbold, hver har ét point.

  De fem hold, der ikke nåede med i slutspillet, kæmper nu om at undgå nedrykning. Der er ingen direkte nedrykningsplads, fordi Randers tidligere på sæsonen gik konkurs.

 9. For andet år i træk napper Team Esbjerg-profil titlen som Årets Håndboldspiller

  Henny Reistad er Årets Kvindelige Håndboldspiller 2022. (Foto: © Claus Fisker, Ritzau Scanpix)

  Henny Reistad kan for andet år i træk kalde sig for den bedste spiller i dansk kvindehåndbold.

  Den 24-årige norske Team Esbjerg-profil fik prisen onsdag aften, skriver Håndbold Spiller Foreningen i en pressemeddelelse.

  Knap 69 procent af spillerne i Kvindeligaen, 1. division og danske udlandsprofiler havde stemt på "den komplette stjernespiller" Henny Reistad.

  - Henny sluttede 2022 af med endnu engang at blive europamester med Norge og samtidig blive kåret som Most Valuable Player til slutrunden, lyder det i pressemeddelelsen.

  Henny Reistad blev hyldet før Team Esbjergs sidste grundspilskamp mod topklubben Odense Håndbold onsdag aften.

  Med kåringen følger Reistad i fodsporene på store navne som Tonje Kjærgaard, Bojana Popovic, Nycke Groot og Sandra Toft, som er de eneste, der har vundet afstemningen to år i træk.

 10. Det ældste eksemplar af en hebraisk bibel kommer på auktion

  • The Codex Sassoon står til at blive en af de dyreste bøger, der nogensinde er solgt. (Foto: © NIR ELIAS)
  • Den hebraiske bibel bliver lige nu udstillet på Tel Aviv University i Israel. (Foto: © Jack Guez, AFP or licensors)
  1 / 2

  Hvis du er stinkende rig og interesseret i ældgamle håndskrifter, så kan du snart gøre et kup.

  Verdens ældste komplette hebraiske bibel kommer nemlig til salg hos auktionshuset Sotheby's i New York til maj.

  Du skal nok bare være forberedt på at betale op til 50 millioner dollar (345 millioner kroner) for det 1.100 år gamle hellige skrift.

  Så meget vurderer Sotheby's, at det kan indkassere.

  Codex Sassoon hedder den læderindbundne udgave, som eksperter vurderer blev håndskrevet og samlet omkring år 900 efter Kristus.

  Den indeholder stort set hele Det gamle Testamente på originalsproget hebraisk.

  Der er kun to andre hebraiske bibler fra denne periode, men Codex Sassoon vurderes til at være den ældste, skriver New York Post.

  Codex Sassoon har fået navnet efter dens tidligere ejer David Sassoon, der døde i 1942.

 11. Regeringen varsler et stramt finanslovsforslag i morgen

  Når regeringen præsenterer sit finanslovsforslag i morgen ved middagstid, så bliver det ikke med gaver til alle og enhver.

  Det er meldingen fra finansminister Nicolai Wammen (S) i en pressemeddelelse, der varsler, at regeringens forslag til årets finanslov er stram.

  - Den største økonomiske udfordring for Danmark og danskerne er den stadigvæk høje inflation, lyder det fra ministeren.

  - Formålet med finansloven for 2023 er derfor meget enkelt: Den skal bidrage til at bekæmpe inflationen, til gavn for danskerne og dansk økonomi.

  Finansloven for i år ville sædvanligvis være blevet forhandlet på plads i slutningen af sidste år.

  Men folketingsvalget den 1. november og en langtrukken regeringsdannelse har udskudt processen.

 12. Beethovens hår er blevet testet og fortæller nyt om komponistens helbredsproblemer

  En lok af Ludwig van Beethovens hår bliver undersøgt. (Foto: © ANTHI TILIAKOU, Ritzau Scanpix)

  Hans 'Ode til Glæden' er Europahymnen, de første toner af 'Skæbnesymfonien' er nogle af de mest kendte i musikhistorien, og selv folk uden en tone i livet har hørt 'Måneskinssonaten' og 'Für Elise'.

  Komponisten Ludwig van Beethovens aftryk på musikverdenen er stort, og selv i dag - omkring 200 år efter hans død - forsøger man at blive klogere på ham.

  En række forskere fra Cambridge University har undersøgt fem af hans hårlokker for at kortlægge hans genmasse, skriver Reuters.

  En obduktion efter hans død i 1827 viste, at han havde skrumpelever - hvilket ofte kan indfinde sig som følge af et højt alkoholforbrug - men de nye undersøgelser viser, at der lå flere faktorer bag, herunder genetik.

  Undersøgelsen viser nemlig, at han var genetisk disponeret overfor leversygdom og var inficeret med hepatitis B-virus.

  Til gengæld har det ikke været muligt for forskerne at slå fast, hvorfor han allerede som 29-årig begyndte at miste sin hørelse.

 13. USA's centralbank hæver renten på trods af uro efter bankkrak

  Den amerikanske centralbank (FED) hæver den toneangivende rente med 0,25 procentpoint til intervallet 4,75–5,00 procent, skriver CNN.

  Der har været stor spænding omkring rentebeslutningen efter uroen på finansmarkederne den seneste uge på grund af bankkrakkene i USA.

  Nogle spekulerede i, at centralbanken ville sætte renteforhøjelser på pause efter uroen på markederne.

  Men rentehoppet sker uden tvivl på grund af bekymringen for den høje inflation, vurderer cheføkonom i Dansk Industri Allan Sørensen.

  - Det er nu niende rentemøde i træk, hvor FED skruer renten op. Det er den hurtigste opstramning af pengepolitikken i mere end 40 år, siger han til Ritzau.

 14. Brændende rumskrot lyser op på himlen over Californien

  Folk fik sig noget af et syn på nattehimlen over det nordlige Californien for nogle dage siden.

  Store lysende objekter efterfulgte hinanden og fik sikkert mange til at gætte løs. Var det meteorer eller måske endda ufoer?

  Nej, ingen af delene. Ildkuglerne var simpelthen rumskrot fra Den Internationale Rumstation, som brændte op i atmosfæren, skriver New York Times.

  - Det var store dele af noget kommunikationsudstyr, som blev kastet over bord på rumstationen i februar 2020, som strøg over himlen, siger astrofysikeren Jonathan McDowell fra Smithsonian and Harvard Center for Astrophysics.

  - Hvad du ser er rent faktisk meget små objekter, som bevæger sig meget stærkt og udløser en masse energi, siger han.

 15. Boris Johnson under høring: Jeg løj ikke om partygate over for parlamentet

  Ekspremierminister Boris Johnson fortæller, at alle hans forklaringer om fester under corona var i god tro. (Foto: © -, Ritzau Scanpix)

  Den tidligere britiske premierminister Boris Johnson slår fast, at han ikke har løjet for parlamentet i den såkaldte partygate-skandale, der handler om ulovlige fester i regeringskontorerne under pandemien.

  - Jeg er her for at sige - med hånden på hjertet - at jeg ikke løj over for Underhuset, siger Johnson.

  Han redegør i dag for alle sagens dele overfor et parlamentsudvalg, og udfaldet af redegørelsen kan blive afgørende for Johnsons politiske fremtid.

  Johnson siger, at alle forklaringer og erklæringer blev afgivet i god tro.

  Boris Johnson trådte tilbage i september sidste år, efter at en lang række af hans ministre havde taget deres afsked i protest mod en række skandaler. Det drejede sig først og fremmest om fester i Downing Street 10, mens hele landet var under streng coronanedlukning.

 16. Nordirere kan nu få indflydelse, hvis EU-lovgivning kan skade landet

  Den britiske premierminister, Rishi Sunak, fik i dag opbakning fra parlamentet til at stemme et nøgleelement i en aftale om Nordirland efter Brexit igennem, skriver Reuters.

  515 parlamentarikere stemte for indførelse af en såkaldt Stormont-bremse. Det betyder, at hvis 30 af 90 medlemmer af det nordirske parlament, Stormont, ønsker, at en ny EU-lov ikke skal gælde i Nordirland, så kan de anmode om det.

  Bremsen er altså en sidste udvej for det nordirske parlament, hvis man skønner, at EU-lovgivningen vil få store negative konsekvenser.

  I en aftale mellem Storbritannien og EU tilbage i 2019 gælder nogle EU-love om varer og told i Nordirland, men politikere i Stormont havde ingen formel måde at påvirke reglerne på, skriver BBC.

 17. Internationalt ishockeyforbund holder døren lukket for Rusland og Belarus

  Det russiske hold vandt OL-guld i 2018, men der går noget tid, før russerne kan fejre internationale triumfer i ishockey igen. (Foto: © Jae C. Hong, Associated Press)

  Mens Den Internationale Olympiske Komité (IOC) har åbnet døren på klem for, at russiske og belarusiske atleter kan deltage ved OL under neutralt flag, skal atleter fra de to lande ikke tage hockeyskøjterne på.

  Onsdag meddelte Det Internationale Ishockeyforbund (IIHF) nemlig på sin hjemmeside, at Rusland og Belarus fortsat er udelukket.

  - Baseret på detaljerede risikovurderinger fra en anerkendt virksomhed, som specialiserer sig i vurderinger af forskellige globale udfordringer, har IIHF's bestyrelse besluttet, at det endnu ikke er sikkert at indlemme russiske og belarusiske hold i IIHF-turneringer, lyder det ifølge Ritzau.

  Beslutningen blev truffet på et møde i IIHF's bestyrelse. Udelukkelsen gælder for den kommende 2023/24-sæson, understreger ishockeyforbundet.

  Det vil være tredje VM i træk, som de to store ishockeylande går glip af. De blev i første omgang udelukket i marts sidste år umiddelbart efter Ruslands invasion i Ukraine.

 18. Hård kritik af nyt fynsk friplejehjem: Må ikke tage nye beboere ind

  Styrelsen for Patientsikkerhed (STPS) retter nu en hård kritik af forholdene på Strandhøjen Friplejehjem i Nyborg.

  Styrelsen har under tilsynsbesøg konstateret problemer med journalføringen, håndteringen af medicin, beboernes livskvalitet og de ansattes tone over for beboerne.

  Derfor må Strandhøjen Friplejehjem indtil videre ikke tage nye beboere ind, selv om plejehjemmet kun er halvt fyldt.

  - Det er den mest alvorlige sanktion, vi har, og jeg kan ikke huske, at vi har brugt den før. Så det er ganske usædvanligt, siger styrelsens sektionsleder, Ann-Christina Dahlgaard.

  Lene Soelmark, som er chef i Danske Diakonhjem, der driver Strandhøjen Friplejehjem, anerkender kritikken.

  - Vi arbejder på hurtigst muligt at få rettet op på forholdene, siger hun.

  STPS kommer på opfølgende tilsynsbesøg i begyndelsen af april.

 19. Nye razziaer mod Tysklands regeringskritiske Reichsbürger-netværk

  Tysk politi har foretaget en række razziaer mod tilhængere af Reichsbürger-bevægelsen på den yderste højrefløj.

  Anklagemyndigheden melder, at der nu er yderligere fem mistænkte i efterforskningen mod det regeringsfjendtlige netværk, skriver nyhedsbureauet dpa ifølge Ritzau.

  Over 20 ejendomme i otte delstater er blevet ransaget, forlyder det.

  I videoen nedenfor ses aktionen i Karlsruhe i delstaten Baden-Württemberg:

  Efterretningsorganerne siger, at der i dag menes at være omkring 23.000 tilhængere af bevægelsen.

  Der er for alvor kommet fokus på bevægelsen efter en opsigtsvækkende politiaktion i 11 af Tysklands delstater i december sidste år. Her blev 25 personer anholdt for kupplaner.

 20. Stort flertal i Riksdagen i Sverige siger ja til Nato

  Riksdagen i Sverige har ved en afstemning med stort flertal sagt ja til Nato-medlemskab.

  269 stemte for og 37 imod, skriver det svenske nyhedsbureau TT.

  Den historiske vedtagelse betyder, at Sverige efter 200 år opgiver sin status som alliancefrit land.

  Og den svenske regering får dermed også grønt lys til at tilslutte Sverige til Nato, når samtlige Nato-medlemslande har ratificeret Sveriges ansøgning.

  Det er kun Tyrkiet og Ungarn, som mangler at godkende Sverige som nyt Nato-land.

 21. Alle regioner indkaldt til hastemøde om kræftbehandling

  Sundhedsminister Sophie Løhde (V) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

  Sundhedsminister Sophie Løhde (V) har bedt Sundhedsstyrelsen om at indkalde alle landets fem regioner til et møde hurtigst muligt.

  Det sker, efter DR har afsløret, at mindst 182 patienter med tarmkræft har ventet alt for længe på en operation på mave- og tarmkirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital.

  Kræftpatienter må maksimalt vente to uger på at blive opereret, efter de er blevet tilbudt og har sagt ja til en operation.

  Ingen af de 182 overskridelser af den maksimale ventetid på to uger er blevet indberettet til Sundhedsstyrelsen. Det er ifølge eksperter i strid med reglerne og svækker Sundhedsstyrelsen mulighed for kontrol.

  Region Midtjylland og Aarhus Universitetshospital siger omvendt, at overskridelserne ikke er blevet indberettet, da kræftpatienterne har accepteret, at den maksimale ventetid blev brudt.

  Ministeren siger i en skriftlig kommentar til DR, at hun vil sikre, at regionerne tilbyder behandling i tide og lever op til reglerne.

  - Patienter med en livstruende kræftsygdom skal hurtigt kunne få behandling, og det er helt afgørende, at de oplysninger, som regionerne melder ind om overskridelser af maksimale ventetider, er pålidelige, udtaler hun.

 22. Yderligere tre mænd dømt i sag om kokain i container

  Endnu tre mænd er blevet dømt i en sag om indsmugling af 300 kilo kokain i en container.

  Københavns Byret har idømt dem fængsel i henholdsvis et, syv og otte år.

  Det oplyser National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) i en pressemeddelelse.

  I oktober sidste år blev 11 mænd idømt i alt 111 års fængsel for deres roller i affæren.

  Containeren kom oprindeligt fra Brasilien, men tyske toldere i Bremerhaven åbnede den og opdagede de mange kilo kokain.

  Narkoen blev fjernet, og dansk politi fulgte derefter i hælene på containeren til Hedehusene i København. Her stod de klar, da flere mænd nærmede sig containeren.

  - Vi har nu ramt hele kæden fra top til bund - fra vagt over lagermand til chauffør og helt op i toppen af hierakiet af netværket bag indsmuglingen, siger specialanklager hos NSK Tomas Hugger.

 23. Lønmodtagere og arbejdsgivere enige om fælles mæglingsskitse

  Dansk Arbejdsgiverforening (DA) og Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) er enige om en samlet mæglingsskitse, oplyser FH til DR Nyheder.

  Den fælles mæglingsskitse præsenteres her til eftermiddag, klokken 17.15.

  Forligsmanden indledte i går de centrale forhandlinger om en samlet mæglingsskitse med de to parter.

  Den fælles mæglingsskitse indeholder blandt andet vilkårene for de overenskomster, hvor der ikke er opnået enighed.

  Skitsen skal vedtages ved afstemning blandt medlemmerne.

  Afstemningen om mæglingsskitsen afgør, om det samlede resultat træder i kraft.

  Årets forhandlinger, der formelt startede tilbage i januar, blev på forhånd betegnet som særligt svære, da det betød, at der skulle forhandles løn på ryggen af en stærk stigning i inflationen i 2022.

 24. Regeringen støtter retssag mod Ungarn om omstridt LGBT-lov

  Den danske regering bakker nu op om det søgsmål, som Europa-Kommissionen har anlagt mod Ungarn, efter at den ungarske regering for snart to år siden indførte en stærkt omstridt anti-LGBT-lov.

  Det bekræfter udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) i et svar til Folketinget.

  Den ungarske lov forbyder blandt andet landets skoler at undervise mindreårige med materiale, som anses for at fremme eksempelvis homoseksualitet eller forskellige kønsidentiteter.

  Ifølge Europa-Kommissionen er der blandt andet tale om diskrimination af personer på baggrund af deres seksuelle orientering eller kønsidentitet, og det er i strid med EU's lovgivning.

  Derfor har den besluttet at anlægge et såkaldt traktatbrudssøgsmål mod Ungarn ved EU-Domstolen, og det er det søgsmål, som Danmark nu støtter.

  Udover Danmark bakker Belgien, Holland, Luxembourg, Portugal og Irland op om det.

 25. Macron om pensionsreform: Jeg prioriterer landets interesser frem for popularitet

  Den franske præsident, Emmanuel Macron, accepterer, at en hårdt kritiseret pensionsreform kommer til at koste ham popularitet.

  Men han insisterer på, at pensionsalderen skal hæves fra 62 til 64 år.

  Det siger han i et sjældent interview på fransk tv.

  - Når jeg står med et valg mellem kortsigtede meningsmålinger eller landets generelle interesse, så vælger jeg landets generelle interesse, siger han.

  Torsdag i sidste uge valgte han at gennemtvinge sin omstridte pensionsreform ved at bruge en særlig artikel i den franske forfatning.

  Det pustede yderligere til den utilfredshed, som både vælgere og opposition længe har luftet over for Macrons pensionsplaner, skriver Ritzau.

 26. Skib vælter om på siden: Flere er kommet alvorligt til skade i skotsk havn

  • Fartøjet blev angiveligt revet løs fra kajen. (Foto: © Andrew Milligan, Associated Press)
  • Mange er kommet alvorligt til skade, skriver BBC. (Foto: © Andrew Milligan, Associated Press)
  1 / 2

  Et 75 meter langt skib på 3.000 ton er væltet om på siden ved havneområdet Leith i Edinburgh.

  Mindst 25 personer er kommet til skade. 10 bliver behandlet på stedet, mens 15 er kørt i ambulance til hospitaler i nærheden.

  Ifølge Evening Standard kan det være kraftig vind, som har fået skibet til at tilte.

  - Vores tanker og bønner går til alle, der er berørt af formiddagens ulykke i Leith. Mange kom desværre alvorligt til skade, lyder det i en udtalelse fra en lokal sømandsforening ifølge BBC.

  BBC skriver, at der er tale om et forskningsfartøj kaldet Petrel. Skibet er ejet af boet efter den afdøde Microsoft-stifter Paul Allen.

 27. Politi har rejst tiltale for drab på 22-årige Mia Skadhauge Stevn

  Der er rejst tiltale i sagen om drabet på den 22-årige Mia Skadhauge Stevn.

  Det oplyser Nordjyllands Politi i en pressemeddelelse.

  Hun forsvandt 6. februar sidste år efter en bytur Jomfru Ane Gade i Aalborg. Hun blev senere fundet dræbt i Dronninglund Storskov.

  En nu 37-årig mand blev anholdt nogle dage efter og sigtet for drabet. Han har været varetægtsfængslet lige siden. Han nægter sig skyldig.

  Anklagemyndigheden ved Nordjyllands Politi oplyser, at den har afsluttet arbejdet med den juridiske vurdering af politiets omfattende efterforskningsarbejde, og at der nu er et anklageskrift i sagen.

  Men hverken politiet eller anklagemyndigheden har nogen yderligere kommentarer til sagen.

 28. Zelenskyj besøger soldater ved fronten i Bakhmut

  Den ukrainske præsident hilser på soldater udstationeret i Bakhmut, viser dette billede udsendt fra præsidentens kontor. (Foto: © handout, Ritzau Scanpix)

  Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, har besøgt ukrainske soldater nær frontlinjebyen Bakhmut.

  Det viser en video fra præsidentens kontor, hvor han uddeler medaljer til soldaterne i en lagerbygning.

  - Jeg er beæret over at være her i dag til at hædre vores helte. At trykke dem i hånden og takke dem for at beskytte vores lands suverænitet, siger Zelenskyj.

  Bakhmut ligger i det østlige Ukraine, og slaget om byen har stået på i flere måneder.

 29. Togdrift bliver genoptaget efter græsk ulykke

  En togulykke i Grækenland har skabt vrede og protester i befolkningen, som raser over myndighedernes håndtering.

  I dag er togdriften så småt begyndt igen efter ulykken for tre uger siden, skriver AP.

  Titusindvis af mennesker demonstreret i hovedstaden Athen og andre græske byer, hvor de har råbt sætninger som "det er ikke en ulykke, det er en forbrydelse" og "det kunne have været hvem som helst af os i det tog". Det skriver Ritzau.

  Ulykken er den dødeligste i landets historie og skete, da et passagertog på vej fra Athen til Thessaloniki kørte frontalt ind i et modkørende godstog.

  57 personer mistede livet.

Mere fra dr.dk