Seneste nyt

EU-dom tvinger regeringen til at sende lovforslag om logning af borgere i høring

Overblik

 1. EU-dom tvinger regeringen til at sende lovforslag om logning af borgere i høring

  Efter en EU-dom skal Danmark imod regeringens eget ønske ændre reglerne for, hvordan oplysninger om borgere logges.

  Derfor har regeringen nu sendt et lovforslag til ændringen i høring, meddeler justitsminister Nick Hækkerup (S) i en pressemeddelelse.

  - Vi foreslår ikke at ændre logningsreglerne af lyst, men fordi vi skal, siger ministeren, der mener, at det vil svække mulighederne for at efterforske kriminalitet.

  EU-Domstolen afgjorde i oktober sidste år, at Danmarks måde at logge på strider mod EU-reglerne.

  I dag er teleselskaber i Danmark forpligtet til at logge teletrafik og udlevere oplysninger, der kan bruges til at bekæmpe kriminalitet, herunder også mindre grov kriminalitet.

  Efter EU-dommen vurderes det, at det fremadrettet ikke er muligt at bede teleselskaberne om at logge oplysninger generelt.

  Selve lovforslaget ventes præsenteret til november.

 2. Dødstallet efter voldsomme oversvømmelser i det nordlige Indien opjusteres til 46

  46 personer meldes nu at have mistet livet og flere andre er savnet, efter at voldsomme regnskyl har ramt delstaten Uttarakhand i det nordlige Indien.

  Det skriver AP.

  I går var meldingen fra de lokale myndigheder, at 22 personer var omkommet som følge af de seneste dages ekstreme vejr, der har ført til massive oversvømmelser og jordskred.

 3. Aalborg Kommune undersøger sig selv efter kostskoleklager

  Er der sager mage til den fra Gravenshoved Kostskole?

  Det spørgsmål stiller Aalborg Kommune sig selv, efter en lang række tidligere elever fra skolen i sidste uge stod frem med beretninger om alt fra vold og ydmygelser til seksuelle overgreb.

  Derfor er Skoleforvaltningen nu gået i gang med at undersøge, om kommunen har drevet andre kostskoler i samme periode.

  Det fortæller skoledirektør, Jakob Ryttersgaard.

  - Hvis det viser sig, at vi har drevet andre kostskoler i samme tidsrum, så må vi tage stilling til, hvad vi vil bruge den viden til. Men sagerne fra Gravenshoved Kostskole er stadig kommunens primære fokus, siger han.

  Aalborg Kommune ejede Gravenshoved Kostskole fra 1964 og frem til 1992.

 4. Vejsidebomber dræber 14 personer i syrisk morgentrafik

  To eksplosioner forårsaget af vejsidebomber har kostet 14 personer livet og såret andre i Syriens hovedstad, Damaskus.

  Angrebet fandt sted under en bro i den centrale del af Damaskus under den travle morgentrafik, da en militærbus med tropper ombord passerede under broen.

  En tredje bombe blev også fundet og efterfølgende desarmeret.

  Det skriver AP og henviser til syrisk stats-tv.

  Indtil videre har ingen taget ansvar for angrebet.

 5. Særdeles våd onsdag i vente: DMI varsler kraftig regn

  Det bliver højst sandsynligt både en våd, blæsende og kold affære, hvis du planlægger at bruge en efterårsdag udenfor i dag. Især hvis du bor i Jylland eller på det nordvestlige Fyn.

  DMI har nemlig udsendt et varsel om kraftig regn for Midt- og Sydjylland samt det nordvestlige Fyn, hvor der flere steder ventes at falde op mellem 30 og 50 mm regn fra tirsdag aften og til sent onsdag aften.

  Regnvejret skyldes en koldfront, der bevæger sig ind over Jylland vestfra og bliver liggende det meste af onsdagen.

  Samtidig med regnvejret vil det også blive temmelig blæsende fra sydvest med jævn til hård vind i hele landet, oplyser DMI.

 6. Unge kommunalpolitikere chikaneres på grund af alder

  Skal du ikke lige konfirmeres først? Tag tilbage til folkeskolen. Du ligner et barn. Få dig noget livserfaring!

  Ovenstående er eksempler på nogle af de hånlige og chikanerende kommentarer, som flere unge kommunalpolitikere må lægge ører til.

  Det viser en rundspørge, DR har lavet blandt de 57 nuværende byrødder, der var under 25 år ved sidste kommunalvalg.

  22 af dem svarer, at de har haft ubehagelige oplevelser på grund af deres alder.

  Hos Dansk Ungdoms Fællesråd påpeger man, at unge i forvejen er underrepræsenteret i kommunalpolitik, og at de ubehagelige kommentarer kan føre til, at endnu færre unge fremover vælger at engagere sig i politik.

  - Når unge, som rent faktisk stiller op og bliver valgt, oplever de her ubehagelige ting, risikerer vi, at den her underrepræsentation bliver endnu større, siger formand Chris Borup Preuss.

 7. Den olympiske ild er ankommet til Beijing

  Den olympiske flamme overføres ved ceremonien til vinter-OL i Beijing 2022. (Foto: Wu Hong © Ritzau Scanpix)

  Den olympiske ild er ankommet til den kinesiske hovedstad tidligt onsdag morgen forud for vinter-OL i Beijing i 2022.

  Det oplyser Kinas statslige medier, skriver Ritzau.

  Det er ventet, at der senere onsdag vil blive afholdt en ceremoni i Beijings olympiske tårn. Derefter skal faklen med den olympiske ild udstilles flere steder i Kina, oplyser statsmedier.

  Faklen med den olympiske ild blev traditionen tro antændt ved en ceremoni i den græske by Olympia. Det skete mandag formiddag.

  Se den olympiske flamme blive overført her:

 8. Dronning Elizabeth afslår høfligt kåring som 'årets olding'

  Dronning Elizabeth havde tirsdag flere diplomater i audiens, og desuden var hun vært ved en reception på Windsor Castle for globale erhvervsledere. (Foto: Alastair Grant © Ritzau Scanpix)

  Dronning Elizabeth II er den længst levende og længst regerende monark i Storbritanniens historie, men hun frabeder sig at blive kaldt olding.

  Den 95-årige dronning har høfligt afslået at blive kåret som "Oldie of the Year" eller "Årets Olding" af et britisk magasin med den begrundelse, at hun ikke opfylder "det relevante kriterie".

  Det skriver AP.

  Prisen uddeles af magasinet "The Oldie", som er et humoristisk månedsmagasin målrettet ældre mennesker. Formålet med prisen er at hylde personer, der i en fremskreden alder har ydet et særligt bidrag til det offentlige liv.

  - Majestæten er af den overbevisning, at man er så gammel, som man føler sig. Derfor mener dronningen, at hun ikke opfylder det relevante kriterie for at kunne modtage prisen og håber, at I finder en mere værdig modtager.

  Sådan lyder det fra dronningens assisterende vicesekretær Tom Laing-Baker i et brev til magasinet.

 9. Populær spilgigant fyrer 20 medarbejdere efter anklager om overgreb og seksuel chikane

  Den verdenskendte spilvirksomhed Activision Blizzard har længe været i vælten, efter at medarbejdere har talt ud om grænseoverskridende forhold på arbejdspladsen.

  Det har nu fået virksomheden til at fyre 20 ansatte efter anklager om chikane. Endvidere har Activision Blizzard planer om at udvide sin HR-afdeling, hvilket ifølge virksomheden skal være med til at sikre "en mere ansvarlig arbejdsplads".

  Det skriver Financial Times.

  I juli sagsøgte den amerikanske stat Californien Activision Blizzard for at have en kultur med "konstant seksuel chikane" og kønsbaseret forskelsbehandling.

  I september nedlagde en lang række medarbejdere arbejdet og opfordrede folk til at boykotte firmaets spiltitler.

  Activision Blizzard står bag store titler som 'World of Warcraft', 'Diablo' og 'Call of Duty'.

 10. Bortførere i Haiti kræver en million dollar per missionær

  Den væbnede gruppe, der lørdag bortførte 17 missionærer i Haiti, kræver en million dollar i løsesum for hver af de bortførte personer.

  Det oplyser Haitis justitsminister, Liszt Quitel, ifølge Reuters.

  De 17 - en canadier og 16 amerikanere - havde netop forladt et børnehjem og var på vej mod lufthavnen i en bus, da de lørdag blev bortført. Blandt dem er seks eller syv kvinder og fem børn. Det yngste barn er bare otte måneder.

  Ifølge Haitis justitsminister rådgiver FBI og Haitis regering den kristne forening, der havde udsendt de bortførte, i forhandlingerne.

  Haiti befinder sig i en dyb politisk og økonomisk, men også sikkerhedsmæssig krise.

  I sommer blev landets præsident Jovenel Moïse dræbt af en gruppe bevæbnede mænd. I august blev over 2000 mennesker dræbt i et jordskælv.

 11. Kunstværk går tværs over Europa for at sætte fokus på unge flygtninge

  Den kendte engelske skuespiller Jude Law - kendt fra film som 'The Holiday' og 'All the King's Men' - og en masse børn var blandt dem, der gik 'Little Amal' i møde, da hun landede på engelsk jord. (Foto: GLYN KIRK © Ritzau Scanpix)

  En gigantisk dukke af en ni-årig syrisk pige har gået tusinder af kilometer på tværs af Europa for at sætte fokus på unge flygtninges behov.

  Og nu er 'Little Amal', som den 3,5 meter høje dukke hedder, gået i land i Storbritannien til den sidste etape af rejsen.

  Dukken blev mødt af skuespilleren Jude Law i den sydlige kystby Folkestone.

  En skare af lokale børn var også på strandpromenaden for at møde 'Little Amal', som I kan se i videoen herunder.

 12. Liverpool slår Atletico, mens Ajax tæver Dortmund

  Mohamed Salah scorede to gange for Liverpool mod Atletico Madrid. Et forrygende mål og et på straffespark. (Foto: Chema Moya © Ritzau Scanpix)

  Liverpool slog tirsdag aften Atletico Madrid i Champions League-gruppespillet i fodbold.

  3-2 blev det til Liverpool, der indledte kampen som lyn og torden. Den engelske klub var foran 2-0 efter 13 minutter. Atletico svarede dog igen og udlignede til 2-2 i første halvleg.

  Efter pausen blev Antoine Griezmann udvist for Atletico, og siden afgjorde Mohamed Salah kampen på straffespark til 3-2 til Liverpool.

  Ajax var ganske forrygende, da Dortmund blev sendt hjem fra Holland med et 4-0-nederlag. Mohamed Daramy fik de sidste syv minutter på banen.

  Lionel Messi scorede to gange, da PSG vandt 3-2 over Leipzig, mens Real Madrid sikkert slog Shakhtar Donetsk med 5-0.

  Milan og Simon Kjær tabte 1-0 til Porto, mens Inter med en 3-1-sejr påførte Sheriff Tiraspol klubbens første nederlag i Champions League.

 13. DMI varsler kraftig regn i Jylland og på Fyn

  Skal du ud i efteråret her til aften og et døgn frem, så kan du godt medregne kraftig regn i din ligning.

  I hvert fald hvis du bor i Syd- og Sønderjylland, Østjylland, Middelfart, Assens, Nordfyn, Herning, Ikast-Brande eller Ringkøbing-Skjern.

  Her varsler Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, nemlig kraftig regn og mellem 30 og 50 millimeter regn frem til i morgen aften.

  - Vær opmærksom på, at vand kan samles i lavtliggende område som for eksempel kældre, vejbaner og viadukter. Luk vinduer og døre. Tilpas kørselshastigheden til sigtbarhedsforholdene, skriver DMI på deres hjemmeside.

 14. Esbjergmotorvejen åben i begge retninger: 'Der er ikke fundet spor efter stenkast'.

  Esbjergmotorvejen er igen åbne i begge retninger, og der er ikke noget, der tyder på stenkast.

  Sådan lyder det fra Syd- og Sønderjyllands Politi, efter politikredsen tidligere meddelte, at de arbejdede med hunde på motorvejen efter anmeldelse om muligt stenkast mod en personbil fra en motorvejsbro.

  - Der er ikke fundet spor efter stenkast og det formodes, der enten er tale om stenslag fra andet køretøj eller spænding i køretøjet, skriver politikredsen på Twitter.

  (Screendump fra Twitter) (Foto: (Screendump))
 15. Taliban lover jord og penge til familier til selvmordsbombere

  Et stykke jord og i omegnen af 700 kroner er tilsyneladende, hvad der venter familier til Taliban-krigere, der har ageret selvmordsbombere.

  Det hævder i hvert fald talsmanden for Talibans indenrigsministerium, Saeed Khosty.

  I et interview, som talsmanden selv har lagt på Twitter, siger han ifølge nyhedsbureauet AP, at den fungerende indenrigsminister har udlovet en form for belønning til pårørende til de martyrer, der over de seneste tyve år har ofret sig for Taliban som selvmordsbombere.

  Udmeldingen kommer samtidig med, at Taliban forsøger at etablere sig som legitime ledere af Afghanistan, som de overtog kontrollen med i august.

  Den militante islamistiske bevægelse har flere gange hævdet at være en anderledes udgave end den, der sad på magten i 90’erne, og har blandt andet lovet mere fred, flere muligheder til kvinder og fordømt selvmordsbombere fra Islamisk Stat.

 16. Esbjergmotorvejen spærret efter anmeldelse om muligt stenkast

  Syd– og Sønderjyllands Politi arbejder med hunde på Esbjergmotorvejen efter anmeldelse om muligt stenkast mod personbil fra motorvejsbro.

  Det oplyser politikredsen på Twitter.

  Politi-indsatsen på stedet gør, Esbjergmotorvejen er spærret i begge retninger fra afkørsel 73, Korskroen, til afkørsel 72, Bramming.

  Politikredsen melder ikke noget om en tidshorisont for genåbningen af motorvejs-strækningen.

 17. 21 mennesker kom sikkert ud af brændende fly i Texas

  21 mennesker formåede mirakuløst at redde sig ud af et fly, der tirsdag morgen lokal tid er forulykket i Texas, da det var ved at lette.

  Ingen er kommet alvorligt til skade, men to af de 21 om bord er sendt på hospitalet med mindre kvæstelser, siger sherif Troy Guidry til tv-stationen ABC 13.

  Ulykken skete omkring klokken 17.40 dansk tid, og et stort antal udrykningskøretøjer kom til stedet for at slukke flammerne.

  Flyet er tilsyneladende kørt fra startbanen og direkte ud på en mark og kom altså ikke i luften, skriver Ritzau.

  Herunder ses en video fra slukningsarbejdet:

 18. Manchester City storsejrer i Champions League

  Der blev gået til den, da engelske Manchester City udraderede belgiske Club Brugge 5-1. (Foto: JOHN THYS © Ritzau Scanpix)

  Manchester City kom tirsdag tilbage på vinderkurs i Champions League efter nederlaget til Paris Saint-Germain i sidste runde.

  Det engelske storhold var på besøg hos Club Brugge, og belgierne kunne ikke stille ret meget op mod Pep Guardiolas mandskab.

  City var i fuld kontrol og vandt 5-1. Dermed er holdet oppe på seks point i gruppe A efter halvdelen af kampene.

  Joao Cancelo, Kyle Walker og Cole Palmer scorede et mål hver for City, mens Riyad Mahrez scorede to. Hans Vanaken pyntede på resultatet for Brugge.

  I den anden to tirsdagens to tidlige Champions League-kampe vandt Sporting 4-1 på udebane over Besiktas.

  /ritzau/

 19. Udenlandske chauffører betaler sjældent p-bøder

  Udenlandske chauffører betaler alt for sjældent deres danske parkeringsbøder, mener brancheorganisationen Danske Vognmænd, DTL.

  Ud af omkring 5.000 ubetalte p-bøder til udenlandske chauffører er kun 521 endt i statskassen.

  Det får mildest talt ikke vognmændenes brancheforening, DTL, til at klappe i hænderne.

  - Det er et stort problem for følelsen af retssikkerhed, for ude i den anden ende sidder der nogle danske vognmænd, som oplever, at mens de betaler deres bøder, er de udenlandske chauffører fløjtende ligeglade, siger administrerende direktør Erik Østergaard.

  Færselsstyrelsen oplyser til DR, at man er tilfreds med samarbejdet med inkassoselskabet Euro Parking Collection og ser succesraten som tilfredsstillende.

 20. Kofoed efterlyser konsekvent handling mod Polen

  Det er lidt af en armlægning, der i øjeblikket foregår mellem Polen og EU.

  Derfor er der behov for, at EU-Kommissionen skrider til konsekvent handling. Sådan lyder det fra udenrigsminister Jeppe Kofod (S), der i dag har diskuteret retsstatsprincipper med sine EU-kolleger i Luxembourg.

  Polens øverste domstol, forfatningsdomstolen, afgjorde for nylig, at EU-lov ikke altid står over den polske lovgivning. Men det stemmer ikke overens med EU's traktater.

  - Dommen sætter spørgsmålstegn ved nogle helt fundamentale principper for EU-samarbejdet og skaber tvivl om domstolenes uafhængighed, siger udenrigsministeren til Ritzau.

  Han tilføjer, at det ikke giver meget mening at tale om et meningsfuldt EU-samarbejde, hvis ikke medlemslandenes domstole er frie og uafhængige.

  - Der er brug for, at der bliver handlet konsekvent fra kommissionens side, siger han.

 21. Handelsbanken trækker sig fra Danmark for at fokusere forretningen: 'Vi vil fortsat hjælpe vores kunder'

  Handelsbanken vil fokusere på tre markeder, og her er Danmark fundet for let. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

  Baggrunden for frasalget er en beslutning om at fokusere forretningen.

  Fra at have fokus på seks markeder i dag vil banken indskærpe fokusset til det halve, nemlig Sverige, Norge og Storbritannien.

  - Der indledes nu en proces om frasalg af virksomhederne i Danmark og Finland, mens Holland bliver en del af Handelsbanken Capital Markets, skriver banken i meddelelsen.

  Handelsbanken har over 600 medarbejdere i Danmark.

  Ifølge Lars Moesgaard, administrerende direktør i Handelsbanken Danmark, kommer frasalget her og nu ikke til at ændre noget for kunderne.

  - Vi vil fortsat hjælpe vores kunder med igangværende og nye forretninger, og de vil møde de samme rådgivere og eksperter og få den samme tilgængelige og personlige rådgivning som hidtil, siger han.

 22. Handelsbanken vil ud af Danmark

  Den svenske bank Handelsbanken har i dag besluttet at stoppe aktiviteterne i Danmark og Finland. Der bliver nu indledt en proces for at sælge de to forretninger fra.

  Det skriver Handelsbanken i en selskabsmeddelelse.

  Bankens hovedmarkeder findes i Sverige og Norge samt Storbritannien, der tilsammen genererer 91 procent af bankens overskud.

  Handelsbanken har eksisteret siden 1871, da den første filial blev åbnet i Sverige. I 1992 startede banken sine aktiviteter i Danmark.

  Banken har over 600 medarbejdere i Danmark.

 23. Togpassagerer i amerikanske Philadelphia undlod at anmelde voldtægt

  En gruppe passagerer undlod at kontakte politiet, da en kvinde angiveligt blev voldtaget i et tog i Philadelphia i sidste uge.

  Og det vel at mærke i mere end 40 minutter, hvor kvinden blev chikaneret og voldtaget.

  Politiet fortæller endvidere, at der var flere passagerer, der holdt deres mobiltelefoner i retning af overgrebet og formentlig har filmet det.

  Det var først, da en ansat ved Southeastern Pennsylvania Transportation Authority steg ombord på toget, at politiet blev kontaktet.

  Efterfølgende blev en 35-årig mand anholdt og sigtet for blandt andet voldtægt.

  Ifølge en talsmand for distriktsadvokaten i Delaware County i Pennsylvania er der dog "på nuværende tidspunkt ingen forventning om, at der vil blive rejst tiltale mod passagererne", som undlod at reagere på voldtægten, skriver BBC.

  Rettelse: Det fremgik tidligere af artiklen, at der kunne komme et retsligt efterspil for passagererne, men eftersom distriktsadvokaten nu har været ude og sige, at det er usandsynligt, er dette rettet.

 24. 22 mister livet i voldsomme oversvømmelser i det nordlige Indien

  22 personer meldes at have mistet livet, efter voldsomme regnskyld har ramt delstaten Uttarakhand i det nordlige Indien.

  Det skriver nyhedsbureauet AP.

  Flere dage med kraftig regn har oversvømmet veje og ødelagt broer i delstaten.

  Videoen herunder viser, hvilke problemer vandmasserne har forårsaget, hvor folk i Vesthimalaya-delstaten måtte evakueres:

 25. Terrorsikring lukker for biler på Amalienborg Slotsplads

  Terrorsikringen består af såkaldte pullerter. (Foto: Emma Meinhardt / DR Nyheder)

  Man kan ikke længere køre sin bil over Amalienborg Slotsplads.

  De fire indgange til pladsen er blevet omkranset med pullerter, der spærrer for, at biler kan køre igennem.

  I 2019 besluttede Slots- og Kulturstyrelsen, at Amalienborg Slotsplads skulle terrorsikres. Det skete efter en anbefaling fra Politiets Efterretningstjeneste (PET).

  Sikringen består ifølge Slots- og Kulturstyrelsen af bronzebetrukne pullerter, hvor nogle kan sænkes, hvis der for eksempel er behov for, at gæster skal køres ind på slotspladsen.

  Pullerterne, altså de sænkbare pæle, er placeret ved de fire indgange til pladsen - 13 hvert sted.

 26. Mobbeforsker kritiserer Jeanette Ottesen for at gentage mobning i ny bog

  Jeanette Ottesen skriver til DR Nyheder, at hun har sagt det, der skal siges. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

  I sin nye biografi skriver svømmeren Jeanette Ottesen om at deltage i mobningen af kollegaen Lotte Friis.

  I bogen undskylder Jeanette Ottesen overfor Friis, men samtidig beskrives svømmeren som "et klassisk mobbeoffer".

  Det får undskyldningen til at fremstå som en gentagelse af mobningen, mener Helle Rabøl Hansen, der er mobbeforsker ved Danmarks Pædagogiske Institut.

  -Når man bruger det ord, så får man sagt ud til omverdenen, at mobbeofferet selv er skyld i og påkalder sig den mobbende opmærksomhed.

  Overfor DR Nyheder skriver hun, at hun har sagt det, der skal siges, og at hun forsøger at gøre op med et dårligt miljø.

 27. Smitten med coronavirus på plejehjem er faldet markant

  I sidste uge blev der registreret tre smittetilfælde, viser tal fra Statens Serum Institut.

  Der blev samtidig registreret tre dødsfald, hvor personerne var smittet med coronavirus. Det er mere end en halvering af antallet i september.

  I september begyndte man at give plejehjemsbeboere et tredje stik med en coronavaccine.

  Smitten på plejehjem toppede i december sidste år og januar i år, hvor der var flere uger med 400-500 smittetilfælde og omkring 100 dødsfald, skriver Ritzau.

 28. Boris Johnson vil have mere atomkraft i jagten på klimaneutralitet

  Den britiske premierminister, Boris Johnson, har en plan, en klimaplan.

  I dag fremlægges den britiske regerings 368 sider lange klimaudspil, der udstikker landets vej mod klimaneutralitet.

  Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

  - Storbritannien vil føre an på vejen mod at blive klimaneutral, lyder det fra Johnson i forordet til regeringens nye klimaudspil, skriver Ritzau.

  Udspillet består af en lang række løfter og hensigter, der skal være med til at styrke den grønne omstilling.

  Blandt målene er at stoppe brugen af fossilt brændstof i elsektoren senest i 2035.

  Strømmen i de britiske stikkontakter skal fremover komme fra blandt andet et nyt stort atomkraftværk, havvindmøller og hydrogen.

  Det varme vand skal fremover ikke komme fra gasvandvarmere, men grønnere alternativer.

  Den nye klimaplan kommer, 12 dage før stats- og regeringschefer mødes til klimatopmødet COP26.

 29. Ruslands regering klar til ny lockdown

  Flere end 1.000 coronarelaterede dødsfald på bare et døgn er blevet for meget for den russiske regering, der nu er klar til at indføre nye restriktioner.

  Derfor foreslår regeringen ny lockdown - eller de såkaldte ikke-arbejdsdage, som det kaldes, i perioden fra den 30.oktober til den 7. november.

  Coronatallene i Rusland er nærmest kun gået en vej de seneste måneder, men fra Kreml har man hidtil tøvet med at indføre en lockdown i hele landet og ladet det være op til de enkelte regioner at få nedbragt smitte - og dødstallene.

  Kun omkring 45 procent af den russiske befolkning er vaccineret eller tidligere smittet, og det seneste døgn er der registreret 1.015 dødsfald som følge af covid-19 - det hidtil højeste antal.

 30. 96-årig anklaget for medvirken til nazidrab: Hun kendte til det hele

  Retssagen finder sted i den nordtyske by Itzehoe. (Foto: pool © Ritzau Scanpix)

  Retssagen mod en 96-årig kvinde for medvirken til massedrab i en nazistisk koncentrationslejr startede i dag i Tyskland.

  Irmgard Furchner er tiltalt for at have været medskyldig i drabene på 11.412 personer i Stutthof-koncentrationslejren i det besatte Polen mellem 1943 og 1945.

  Kvinden arbejdede som sekretær for lederen af koncentrationslejren. Ifølge den offentlige anklager sikrede hun "en problemfri drift af lejren" og havde "viden om alle begivenheder og hændelser i Stutthof".

  Retssagen er indledt med knap tre ugers forsinkelse, efter at kvinden flygtede kort før det første planlagte retsmøde 30. september.

 31. SSI: Der er rigeligt med influenzavacciner i år

  Lige nu ligger der over 500.000 doser vacciner ude hos læger, apoteker og klinikker, som er klar til at blive brugt - og flere er på vej.

  Det skriver Statens Serum Institut, SSI, i en pressemeddelelse.

  SSI har i år indkøbt 2,5 millioner doser influenzavacciner, hvilket er rekordmange.

  - Så der burde ikke være et problem, hvis de enkelte praktiserende læger, apotekerne og de private vaccinationskliniker ikke har bestilt flere hjem, end de har brug for til at vaccinere målgrupperne, udtaler Lasse Vestergaard, afdelingslæge på Statens Serum Institut.

  Indtil videre er der sendt 1,3 millioner influenzavaccinedoser ud, mens resten vil blive sendt ud i de kommende uger.

  743.000 danskere i målgrupperne er allerede blevet vaccineret.

 32. 756 nye coronasmittede det seneste døgn

  756 personer er registreret smittet med coronavirus siden i går. To personer er døde.

  Der er nu 120 personer indlagt med covid-19 på de danske hospitaler. Det er én færre end i går.

  Dagens smittetal fra Statens Serum Institut er baseret på 40.860 PCR-test.

  Det svarer til, at 1,85 procent af de testede har været smittet med covid-19.

 33. Kontakttallet er igen beregnet til 1 - men coronaepidemien ser ud til at være i vækst

  Én person med coronavirus smitter i gennemsnit én anden person.

  Det fremgår af det ugentlige tweet fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S), som netop er blevet slået op på Twitter.

  Kontakttallet fortsætter dermed med at være stabilt, men Heunicke skriver samtidig, at andre tal indikerer en epidimi i vækst.

  - F.eks. incidens og positivprocent. Det er vigtigt, at alle bliver testet ved symptomer og tager imod vaccination og revaccination. 1,5 millioner danskere inviteres de kommende måneder til tredje stik, skriver Heunicke.

 34. Valutafond: Afghansk økonomi vil skrumpe med 30 procent

  Den Internationale Valutafond (IMF) vurderer, at Afghanistans økonomi i år vil skrumpe med omkring 30 procent.

  Det vil både føre til en stigning i antallet af afghanske flygtninge og potentielt sende mange ud i fattigdom, lyder det.

  - Et fald i levestandarden vil sende millioner ud i fattigdom og kan føre til en humanitær krise, skriver IMF i en opdatering om landets økonomi.

  Det økonomiske kollaps er en konsekvens af, at den militante gruppe Taliban i midten af august overtog magten i landet. Samtidig er meget nødhjælp blevet indstillet.

 35. Køreskoleelever venter på teoriprøve: 'Fuldstændig katastrofalt'

  De seneste par uger er det blevet endnu sværere at få tid til en køreprøve.

  1. oktober overtog Færdselsstyrelsen ansvaret for at afvikle køreprøver fra politiet, og håbet var, at det kunne være med til at afvikle den store pukkel af køreprøver.

  Men her to en halv uge senere er det faktisk kun blevet værre, lyder det fra Thomas Bøttern, der ejer Bøttern Køreskole i Aarhus.

  Han har i øjeblikket 60 elever, som ikke har fået en teoriprøve endnu, selv om de er færdige med teorien.

  - Så på et tidspunkt kan vi ikke tage flere elever ind, fordi vi har en hel boks af elever, som kun går og venter på en prøve, siger han.

 36. Dansk studie afviser, at omskæring af drenge beskytter mod kønssygdomme

  Flere studier foretaget i Afrika har peget på, at omskæring af mænd mindsker deres risiko for at blive smittet med hiv.

  Derfor er det blevet antaget, at det også gør sig gældende for omskæring udført tidligere i livet - og at det derfor kan være en god idé at omskære drenge allerede som spæd- eller småbørn.

  Men ifølge ny dansk forskning ser det ikke ud til at være tilfældet, skriver Videnskab.dk.

  Omskæring af drengebørn beskytter dem hverken mod hiv eller sexsygdomme senere hen i livet, lyder konklusionen i studiet.

  - I dag er der ingen evidens for, at omskæring beskytter drenge mod sexsygdomme, når de bliver seksuelt aktive, siger Morten Frisch, overlæge ved Statens Serum Institut, til mediet.

 37. Havn skrotter dieselmotorer til fordel for el - reducerer støj og gavner miljø

  Mindre forurening og mindre støj.

  Det er resultatet, når skibe i fremtiden lægger til i Skagen Havn og kan koble sig på strøm i stedet for at lade diselmotorerne være tændt.

  For i dag kan elkabler holde skibets motor i gang, efter et nyt landstrømsanlæg netop er taget i brug.

  Det ser havnedirektør Willy Hansen en masse fordele ved.

  - Det betyder, at der er ro for besætningen og generelt mindre støj på havnen. Det er godt for miljøet og kunderne og dermed godt for havnen, siger han.

  Fiskeriindustrien har et mål om at reducere deres CO2-udledning med 70 procent inden 2030. Her regner de med, at landstrøm kan bidrage med fem procent.

  Der er dog ingen garanti for, at strømmen i elnettet er grøn - men det arbejder havnen på.

 38. Nordea hæver prisen for opsparinger over 100.000 kroner

  Nordea sænker renten til minus 0,7 procent for privatkunder for at have beløb over 100.000 kroner stående.

  Før var den minus 0,6 procent.

  Har man 250.000 kroner stående, koster det nu 1.050 kroner om året. Tidligere ville det have kostet 900 kroner.

  Beslutningen skyldes ifølge Nordea, at Nationalbanken for nylig satte sin rente ned. Den styrer delvist renten på bankkontoen, skriver Ritzau.

 39. 7.000 bilister fik fartbøder i landsdækkende kontrol

  Politiet havde i sidste uge ekstra fokus på for høj hastighed i trafikken - og det var der 7.000 bilister, der blev mindet om.

  De fik nemlig alle en bøde for at have kørt for stærkt på de danske veje, viser tal fra Rigspolitiet.

  Tallet var lavere end ved en lignende kontrol sidste år - men tallet er stadig for højt, mener Christian Berthelsen, der er politiassistent ved Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

 40. Afrikas tre tropiske isgletsjere er smeltet inden for to årtier

  Mount Kenya, der er et af tre isfelter i Afrika, som eksperter forudser vil være smeltet inden for de næste 20 år. (Foto: BAZ RATNER © Ritzau Scanpix)

  Om bare to årtier vil Afrikas sagnomspundne gletsjere være fortid.

  Det er en af konklusionerne i en ny klimarapport, som er udarbejdet af Den Meteorologiske Verdensorganisation i samarbejde med en række agenturer fra Den Afrikanske Union.

  Og rapportens prognoser for kontinentets evne til at tilpasse sig ekstreme klimaforandringer er nedslående.

  Således forudser man i rapporten, at 118 millioner afrikanere vil blive ramt af enten tørke, oversvømmelser eller ekstrem varme. Samtidig vil kontinentets tre tropiske isfelter blive stærkt påvirket.

  Det gælder isgletsjerne på Kilimanjaro i Tanzania, Mount Kenya i Kenya og Rwenzoris i Uganda, der alle vil være smeltet i 2040'erne, hvis de nuværende temperaturstigninger fortsætter.

  Eksperter har længe advaret om, at Afrika - der som kontinent tegner sig for beskedne fire procent af verdens udledning af drivhusgasser – får svært ved at tilpasse sig klimaforandringerne.

 41. Premierminister står fast: Polsk forfatning står over EU-lov

  Polens premierminister, Mateusz Morawiecki, forsvarer i en tale i EU-Parlamentet den polske forfatning.

  - Den polske forfatning er den højeste retsakt i Polen. Den står over enhver anden form for retskilde, siger han.

  Morawiecki er blevet inviteret til en debat i EU-Parlamentet, fordi den polske forfatningsdomstol i en afgørelse har sagt, at EU-lov ikke altid har forrang over Polens lovgivning.

  Afgørelsen fra den polske domstol har vakt røre i EU, fordi det i traktaterne er beskrevet, at EU-lov har forrang over national lov, skriver Ritzau.

 42. Narkobander hærger: Ecuador er nu i undtagelsestilstand

  Ecuadors præsident, Guillermo Lasso, har erklæret undtagelsestilstand i landet for at få bugt med narkobander.

  I en tv-tale til nationen i aftes lovede han også, at der ville komme mere militær og politi på gaderne for at sørge for lov og orden, skriver New York Times.

  - Der er kun en fjende: Narkohandlere, sagde Lasso og pegede på den stigende vold og kriminalitet i landet.

  Ecuador har især haft problemer med vold og drab i landets fængsler, hvor narkobander bekriger hinanden.

  Mellem januar og oktober i år har landet registreret næsten 1.900 drab. Til sammenligning blev der registreret 1.400 drab i hele 2020.

 43. Frikommuneforsøg giver socialrådgivere mindre papirarbejde - og bliver nu en del af lovforslag

  I Ikast-Brande Kommune får udsatte børn hurtigere og bedre hjælp, mens socialrådgiverne slipper for at skrive lange rapporter.

  Det er resultatet af et forsøg, hvor socialrådgivere i fire år har haft mulighed for at droppe de ellers obligatoriske børnefaglige undersøgelser, når det giver mening.

  Og erfaringerne tager regeringen nu med i et lovforslag til en ny "Barnets Lov".

  Signe Færch, der er næstformand i Socialrådgiverforeningen synes helst, at alle kommuner skal gøre som i Ikast-Brande, når det giver mening:

  - Det giver mulighed for at inddrage familierne meget bedre og få hjælpen i værk meget hurtigere, end man kan i det nuværende system. Så synes jeg også, at det er modigt fra politisk side, fordi det er at gå væk fra kontrol, dokumentation og bureaukrati, siger hun.

 44. Disney udskyder Indiana Jones og andre store film

  Du må vente endnu længere på flere store film, som Disney i øjeblikket arbejder på. Flere store titler er nemlig forsinkede, skriver mediet Variety.

  Blandt dem finder man den kommende 'Indiana Jones'-film, som har Mads Mikkelsen på rollelisten. Den skulle have haft premiere den 29. juli 2022, men den er blevet udskudt til den 30. juni 2023.

  Det skyldes blandt andet, at Harrison Ford, der har hovedrollen, tidligere på året kom til skade under optagelserne.

  Også film som 'Doctor Strange in the Multiverse og Madness', 'Thor: Love and Thunder' og 'Black Panther: Wakanda Forever' har fået udsat deres premierer til senere i 2022.

 45. NHL-spiller får 21 kampes karantæne for vaccinationsfusk

  Den canadiske ishockeyspiller Evander Kane kommer ikke til at spille de næste 21 NHL-kampe for San Jose Sharks, fordi han har forbrudt sig mod ligaens covid-19-regler. Det svarer til mere end en fjerdedel af ligaens grundspil.

  Evander Kane har således forfalsket et dokument, der viser, at han skulle være blevet vaccineret mod coronavirus. I en udtalelse udsendt af NHL's spillerforening siger Evander Kane undskyld.

  - Jeg begik en fejl, som jeg oprigtigt angrer, og det tager jeg ansvaret for. Under min karantæne vil jeg fortsætte med at opsøge hjælp, så jeg i fremtiden kan tage bedre beslutninger, siger han.

  San Jose Sharks erklærer sig ekstremt skuffede over spillerens opførsel og manglende respekt for ligaens sundheds- og sikkerhedsprotokoller. I karantæneperioden får han ingen løn. Han går glip af en indtægt på 1,68 millioner dollar, skriver AP. Det svarer til næsten 10,8 millioner kroner.

  Evander Kane ligger også i en skilsmissesag med sin kone, der har anklaget ham for at have begået overgreb på hende. Han skulle angiveligt også have satset penge på NHL-kampe, selv om det strider mod ligaens regler. De forhold er han ikke kendt skyldig i.

  I 2020/21-sæsonen var Evander Kane pointtopscorer for San Jose Sharks.

  /ritzau/TT

 46. Evakueret fra Afghanistan: 31-årig tiltales for at overtræde indrejseforbud

  En udvisningsdømt 31-årig mand rejste den 24. august ind i Danmark i forbindelse med de danske myndigheders evakuering fra Afghanistan.

  Det, selvom han har forbud mod at indrejse i Danmark.

  Derfor tiltales manden nu for at overtræde indrejseforbuddet, skriver Københavns Politi i en pressemeddelelse.

  Manden har siddet varetægtsfængslet, siden han landede i Danmark, og er altså nu blevet tiltalt ved Københavns Byret for overtrædelse af indrejseforbuddet.

  Københavns Politi kræver manden udvist på ny med et nyt indrejseforbud gældende i mindst seks år.

 47. Kødkvæg i Odense har i årevis drukket PFOS-forgiftet vand

  I Odense er giftstoffet PFOS fundet i et vandløb og på en mark, hvor kvæg, der sælges som kød, har græsset.

  PFOS er kommet i søgelyset efter en sag fra Korsør, hvor mere end 100 borgere er blevet forgiftet efter at have spist oksekød fra kvæg, der græssede på en forurenet mark.

  Siden da har mange kommuner sat gang i undersøgelser af udbredelsen af PFOS, der blev forbudt i 2011.

  I Odense opdagede man giftstoffet, da man i juni tog vandprøver fra Krogagerrenden i Seden i forbindelse med et naturprojekt. Koncentrationerne af PFOS er dog langt fra lige så alvorlige som i Korsør.

 48. Politiet leder efter genstand på Sønderborgmotorvejen

  Politiet i Syd- og Sønderjylland leder tirsdag morgen efter en genstand ved motorvej E45.

  Derfor har der været spærret for trafik mellem afkørsel 73 og 72 i begge retninger.

  Politiet siger, at eftersøgningen skyldes en episode tidligere på morgenen, men man ønsker ikke at give flere detaljer.

  Der er nu igen blevet åbnet for trafik.

 49. Amatørdykker finder 900 år gammelt korsfarersværd i Israel

  • Yaakov Sharvit fra de israelske antikmyndigheder holder her det velbevarede korsfarer-sværd. (Foto: Ronen Zvulun)
  • Sværdet menes at have tilhørt en korsfarerridder, der rejste til Det Hellige Land. (Foto: Ronen Zvulun)
  • Sværdet er omkring en meter langt. (Foto: Ronen Zvulun)
  1 / 3

  En amatørdykker har fundet et korsfarersværd ud for Israels nordlige kyst.

  Sværdet menes at være 900 år gammelt og er cirka en meter langt.

  - Sværdet er i perfekt stand, det er et smukt og sjældent fund og har højst sandsynligt tilhørt en korsfarerridder, siger Nir Distelfeld fra Israels antikmyndigheder ifølge BBC.

 50. Grå og fugtig dag forude

  Har man planer om at spendere efterårsferiens andendag udendørs, må man hellere forberede sig på en skyfuld, fugtig oplevelse - og en meget våd aften.

  Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, melder nemlig om en grå og fugtig dag, der vil være præget af overskyet vejr og nedsat sigtbarhed.

  Fra klokken 20 og et døgn frem varsler DMI om kraftig regn, der vil ramme store dele af Jylland.

  Man skal især være opmærksom på, at vand kan samles i lavtliggende områder som kældre, vejbaner og viadukter. Derfor anbefales det at lukke vinduer og døre, lyder det fra DMI.

  DMI forventer kraftig regn på mellem 30 og 50 millimeter fra i aften og frem til i morgen aften

  Kilde: DMI
 51. 43 er dræbt i angreb mod landsby i voldsplaget del af Nigeria

  I det nordvestlige Nigeria har bevæbnede mænd endnu en gang udført en massakre og dræbt mindst 43 mennesker.

  Det er sket i et angreb rettet mod et lokalt marked, og dødstallet kan være væsentligt højere. Det skriver flere internationale medier.

  Kraftigt bevæbnede kriminelle bander har terroriseret den nordvestlige og centrale del af det store vestafrikanske land i flere år.

  En talsmand for politiet oplyser, at sikkerhedsfolk er i gang med at efterforske angrebet.

Mere fra dr.dk