Det var i strid med EU-retten, da den polske regering i 2019 gennemførte en reform af landets domstole, som blandt andet indskrænker dommernes uafhængighed.
Det har EU-Domstolen her til eftermiddag fastslået i en dom.
Ifølge dommen er der blandt andet problemer med det omstridte displinærkammer, som kan rejse sager mod polske dommere og straffe dem.
Det er nemlig den polske regering, der bestemmer, hvem der sidder i kammeret, og ifølge EU-Domstolen opfylder dette hverken "uafhængighedskravet og kravet om upartiskhed", som ellers er ufravigelige principper i EU.
Polens regering er flere gange blevet beskyldt for at se stort på de helt basale demokratiske spilleregler, ikke mindst retsstatsprincippet, som alle EU-landene ellers har skrevet under på, at de vil overholde. Og landet er allerede blevet ramt af millionstore tvangsbøder som følge af reformen.
Det var Europa-Kommissionen, der havde anlagt søgsmålet, og polakkerne skal nu efterkomme dommen og ændre reformen. Ellers der blive anlagt en ny sag, som kan resultere i nye finansielle sanktioner mod det østeuropæiske land.