Seneste Nyt

EU-Domstolen slår fast: Polens omstridte reform af landets domstole er i strid med EU's regler

Det var i strid med EU-retten, da den polske regering i 2019 gennemførte en reform af landets domstole, som blandt andet indskrænker dommernes uafhængighed.

Det har EU-Domstolen her til eftermiddag fastslået i en dom.

Ifølge dommen er der blandt andet problemer med det omstridte displinærkammer, som kan rejse sager mod polske dommere og straffe dem.

Det er nemlig den polske regering, der bestemmer, hvem der sidder i kammeret, og ifølge EU-Domstolen opfylder dette hverken "uafhængighedskravet og kravet om upartiskhed", som ellers er ufravigelige principper i EU.

Polens regering er flere gange blevet beskyldt for at se stort på de helt basale demokratiske spilleregler, ikke mindst retsstatsprincippet, som alle EU-landene ellers har skrevet under på, at de vil overholde. Og landet er allerede blevet ramt af millionstore tvangsbøder som følge af reformen.

Det var Europa-Kommissionen, der havde anlagt søgsmålet, og polakkerne skal nu efterkomme dommen og ændre reformen. Ellers der blive anlagt en ny sag, som kan resultere i nye finansielle sanktioner mod det østeuropæiske land.

Nyheder

  1. 31 våben og 1.208 slags ammunition: 77-årig mand idømt fængsel for privat våbenlager

    En 77-årig mand er blevet idømt to års betinget og tre måneders ubetinget fængsel for ulovlig besiddelse af våben.

    Anklagerfuldmægtig ved Bornholms Politi Mads Larsen betegner sagen som meget alvorlig. Han havde krævet tre års fængsel og har udbedt sig betænkningstid, når det gælder en eventuel anke til Landsretten, oplyser han til DR.

    Den 77-årige var tiltalt for at opbevare 31 våben og 1.208 forskellige typer ammunition efter en ransagning på hans bopæl i august sidste år.

    Våbenlageret inkluderede blandt andet to halvautomatiske rifler, en hjemmebygget pistol og en pistol af bukket jernrør.

    Manden afviste under retssagen, at våbenlagret var ulovligt og uforsvarligt opbevaret.

  2. Den 27-årige mand nægter sig skyldig i sigtelserne.

  3. Tidligere spejderleder får halvandet års fængsel for krænkelser af tre spejderpiger

    En 44-årig tidligere spejderleder er blevet idømt halvandet års fængsel for krænkelser af tre piger, der gik til spejder.

    Desuden har retten i Glostrup frakendt manden retten til erhvervsmæssigt at beskæftige sig med børn og unge.

    Alle pigerne blev udsat for blufærdighedskrænkelse. Manden udsatte ifølge politiet to af pigerne for voldtægt ved andet seksuelt forhold end samleje, skriver Ritzau.

    Pigerne har forklaret sig bag lukkede døre.

    Den 44-årige mand ankede dommen på stedet.

  4. DR Sportens tennisreporter mener, at Rune skal fokusere på at finde sig selv fremfor sæsonfinalen.

  5. Booking.com er vendt tilbage på brancheorganisationens brev om manglende betaling.

  6. Irland har beslaglagt den største mængde kokain i landets historie

    Som i en anden actionfilm har irske betjente rappellet sig ned fra en helikopter og landet på et skibsdæk midt på havet.

    Her gjorde de Irlands største kokainfangst til dags dato.

    Det oplyser irske myndigheder ifølge nyhedsbureauet Reuters.

    Over 2,2 ton kokain med en værdi på over 1,1 milliarder danske kroner er blevet beslaglagt.

    Kokainen kom ifølge Justin Kelly, der er assisterende politikommissær for organiseret kriminalitet, fra "én af de mest morderiske sydamerikanske karteller, der står bag kokain-sendinger til Europa".

    - Jeg kan ikke understrege, hvor vigtig den her operation er, og hvor meget det forstyrrer den kriminelle gruppe, der står bag den her sending, siger han.

    Operationen, der førte til fangsten, blev foretaget i samarbejde med fem andre EU-lande og Storbritannien.

  7. Armenien: Over 50.000 er flygtet fra Nagorno-Karabakh

    En såret etnisk armensk mand, Sasha på 84 år, er ankommet til Armenien efter at være flygtet over grænsen fra Nagorno-Karabakh. (Foto: © Vasily Krestyaninov, Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved)

    Over 50.000 mennesker har nu krydset grænsen til Armenien fra Nagorno-Karabakh de seneste dage.

    Det oplyser den armenske regering ifølge nyhedsbureauet Reuters.

    Armenierne frygter for etnisk udrensning og uro, efter at Aserbajdsjan i sidste uge tog kontrol over regionen i en militæraktion.

    Der befandt sig omkring 120.000 armeniere i Karabakh-regionen før flygtningestrømmen til Armenien.

    Tyskland opfordrer i dag til, at uafhængige observatører sendes til området og undersøger, hvordan Aserbajdsjan behandler folk.

    - Sammen med vore partnere arbejder vi hårdt på at sende observatører så hurtigt som muligt, siger Tysklands udenrigsminister, Annalena Baerbock.

    Armenske separatister har ledet enklaven i over 30 år.

  8. Med Andreas Mogensen som ny rumkaptajn på ISS kunne det tidligere hold på rumstationen langt om længe sendes hjem.

  9. Elg på afveje: Stopper togtrafik i Stockholm

    En elg fandt onsdag vej til et togspor på en togstrækning i Stockholm.

    En elg har onsdag forvildet sig ind på et togspor i Stockholm. Det betyder, at togtrafikken holder stille mellem flere stationer.

    Det skriver flere svenske medier.

    - Den er formentlig sprunget over hegnet. Enten skal vi jage den væk, eller også må vildtværterne skyde elgen, lyder meldingen fra Claes Keisu, pressemedarbejder hos Stockholms Lokaltrafik, til SVT.

    Han tilføjer, at elgen vendte om efter frokost og løb tilbage i den retning, den kom fra. Derfor har Stockholms Lokaltrafik også været nødsaget til at lukke en metrostation i den retning.

  10. For første gang er der "Uniform på jobbet-dag" for at sætte fokus på frivillige og reservister i Forsvaret.

  11. Regeringen åbner for, at andre faggrupper kan få lønløft

    Finansminister Nicolai Wammen åbner for, at andre faggrupper udover de fire udvalgte kan få del i de tre milliarder kroner, der er afsat til lønløft.

    - Vi har på forhånd peget på fire grupper, nemlig sosu'erne, pædagogerne, sygeplejerskerne og fængselsbetjentene og sagt, at her vil vi gøre en ekstra indsats, siger han ifølge Ritzau på vej ind til et møde forud for trepartsforhandlingerne i dag.

    - Vi har ikke dermed sagt, at der ikke kan komme andre grupper ind, men det er vores udgangspunkt, siger han.

    Meldingen kommer kort før mødet i dag, hvor arbejdsmarkedets parter skal diskutere, hvordan den endelige model kommer til at se ud.

    Siden regeringen første gang varslede et lønløft til de fire udvalgte faggrupper, er den blevet mødt af massiv kritik fra flere sider blandt andet fra Politiforbundet.

  12. Tyskland indfører grænsekontrol mod øst

    Tyskland indfører fra denne uge udvidet grænsekontrol på grænserne til Polen og Tjekkiet. Det oplyser Tysklands indenrigsminister, Nancy Faeser, på et pressemøde.

    Hensigten med grænsekontrollen er at stoppe en stor stigning i ulovlig indvandring til Tyskland, som ifølge ministeren viser, at der er store sprækker i EU's asylsystem.

    Det er især menneskesmugling, ministeren vil til livs.

    - Vi er simpelthen nødt til at stoppe smuglernes ondskabsfulde forretninger, der sætter menneskliv i fare for maksimere profil, siger Nancy Faeser.

    - Der er brug for bedre kontrol ved EU's grænser, ellers er Schengen-samarbejdet i fare.

    Ifølge ministeren indføres grænsekontrollen i tæt samarbejde med både Polen og Tjekkiet.

  13. Voldsomme regnskyl har medført jordskred og oversvømmelser i det østlige Grækenland.

  14. Har du set de stjålne genstande? Nu spørger britisk museum offentligheden om detektiv-hjælp

    The British Museum i London tager nye metoder i brug for at opstøve nogle af de mange genstande, museet har mistet fra dets samling.

    Borgere og kendere skal hjælpe i den omfattende søgen, skriver BBC.

    Omkring 2.000 værdigenstande er blevet meldt savnet, stjålet eller skadet, og de mange savnede genstande har udløst en fyring og en politiefterforskning.

    Der er også sat gang i en uafhængig undersøgelse af sikkerheden på museet.

    Indtil videre er 60 objekter blevet returneret og 300 mere er identificeret og på vej tilbage til museet, har The British Museum oplyst.

    Den tidligere museumsdirektør Hartwig Fischer er trådt tilbage siden skandalen med de mistede genstande begyndte at rulle.

  15. Han har været tilbageholdt siden juli - nu udviser Nordkorea amerikansk soldat

    Den amerikanske soldat, der tilbage i juli flygtede fra lufthavnen og krydsede den nordkoreanske grænse, bliver nu udvist af Nordkorea.

    Det rapporterer det statslige nyhedsbureau i Nordkorea, KCNA, ifølge Nordkorea.

    Siden juli har den 23-årige soldat fra Wisconsin, USA, været i de nordkoreanske myndighederes varetægt, og ifølge KCNA skulle han have besluttet at flygte til Nordkorea, fordi han mistrives med "inhuman mishandling og racediskrimination" i den amerikanske hær.

    I juli sagde den amerikanske forsvarsminister, Lloyd Austin, at Travis King, som soldaten hedder, havde krydset grænsen med "fuldt overlæg og af egen fri vilje".

  16. Flere politikere har hunde med på job, men det skal ifølge Folketingets præsidium begrænses.

  17. Dødstallet stiger efter bryllupsbrand i Irak

    Branden, der i nat opstod i forbindelse med en bryllupsfest i det nordlige Irak, har indtil videre kostet 112 mennesker livet.

    Det siger viceguvernøren i landet, Hassan al-Allaq, til Reuters.

    Omkring 150 er blevet kvæstet. Det fleste af dem har fået brandskader over hele kroppen, mens andre er blevet forbrændt på 50 til 60 procent af kroppen.

    Det var formentlig fyrværkeri, der antændte branden, lød det tidligere onsdag i en officiel udtalelse fra de irakiske civilforsvarsmyndigheder på baggrund af nuværende oplysninger, skriver BBC.

  18. Politiets magtanvendelse diskuteres på ny. Et kamera på betjentene kan sikre gennemsigtighed, mener formand.

  19. Sverige fordobler straf for grove brud på våbenloven

    Den svenske regering vil øge minimumstraffen for grove brud på våbenloven, så det fremover udløser dobbelt straf at bryde den.

    Det siger den svenske justitsminister, Gunnar Strömmer, på et ekstraordinært møde onsdag på grund af de eskalerende voldshandlinger i landet de seneste uger, skriver det svenske medie Aftonbladet.

    På et pressemøde beskriver han situationen i Sverige som usædvanlig og alvorlig.

    - Vi gik ind i 2023 med et meget mørkt, rekordstort 2022 i bagagen, især hvad angår fatale skyderier, men også hvad angår eksplosioner. Det vil tage tid at vende udviklingen, og det kan endda blive værre, før det bliver bedre, siger Gunnar Strömmer.

  20. Naboerne skal høres, inden politikerne træffer den endelige beslutning om ny grøn energi.

  21. Tryg fyrer op mod 270 medarbejdere

    Forsikringsselskabet Tryg gennemfører en række strategiske ændringer og fyrer i den forbindelse op mod 270 medarbejdere.

    Den nye strategi skal styrke virksomhedens konkurrenceevne og øge den finansielle robusthed, men det betyder samtidig et farvel til flere medarbejdere.

    Det skriver selskabet i en fondsbørsmeddelelse.

    - Ved at foretage disse ændringer fremtidssikrer vi en større koncern og tilpasser organisationen til det nuværende makroøkonomiske miljø, siger Johan Kirstein Brammer, der er koncernchef, i fondsbørsmeddelelsen.

    Tryg har den seneste tid været tilbageholdende med at genbesætte åbne stillinger, hvilket angiveligt har medvirket til at reducere antallet af fyringer.

  22. Den franske ambassadør i Niger har forladt landet

    Den franske ambassadør i Niger opholder sig ikke længere i landet.

    Det oplyser den franske regering til Reuters.

    I slutningen af juli afsatte militære kupmagere den demokratisk valgte præsident i Niger, Mohamed Bazoum.

    Efterfølgende beordrede juntaen franske embedsmænd til at forlade det afrikanske land, hvilket Frankrig på det tidspunkt nægtede at imødekomme. Men i søndags meddelte den franske præsident, Emmanuel Macron, så, at ambassadøren ville rejse hjem inden for kort tid, mens de franske soldater forlader Niger i løbet af de kommende måneder.

    De franske myndigheder afviser at anerkende militærjuntaen i Niger som landets ledelse.

  23. I ny bog bliver Trump kaldt 'den alvorligste trussel' mod demokratiet

    En tidligere assistent i Donald Trumps administration skriver i en ny bog, hvordan de sidste dage i Det Hvide Hus med ekspræsidenten ved roret var endnu mere kaotiske og lovløse, end det tidligere er blevet beskrevet.

    Den tidligere assistent, Cassidy Hutchinson, var rådgiver for Trumps tidligere stabschef Mark Meadows frem til januar 2021.

    I et langt interview med CNN kalder hun Trump "den alvorligste trussel mod vort demokrati i vores levetid og muligvis i hele USA's historie."

    Cassidy Hutchinsons bog "Enough" beskriver hendes udvikling fra idealistisk, republikansk praktikant i Kongressen til at blive en uundværlig hjælp for Trumps stabschef i præsidentens sidste dage i Det Hvide Hus.

  24. Forsvarsadvokat vil forsøge at få Højesteret til at kigge på hemmelige optagelser i drabssag

    Retssagen, hvor en nu 30-årig mand er tiltalt for drabet på den gravide Louise Borglit i 2016, er blevet trukket ud.

    Det skyldes en kontrovers om nogle af anklagemyndighedens vigtige beviser - nemlig hemmelige optagelser fra fængslet mellem den nu tiltalte mand og en agent fra Politiets Efterretningstjeneste.

    Sagen blev nemlig udsat, mens både byretten og landsretten skulle kigge på, om optagelserne overhovedet kunne bruges - eller om de havde karakter af en afhøring, hvor den nu tiltalte mand burde have haft nogle rettigheder.

    Men den afgørelse vil tiltalte og hans forsvarsadvokat nu have Højesteret til at vurdere.

    Det bekræfter forsvarsadvokat Christina Schønsted over for DR Nyheder.

    Hun vil nu ansøge Procesbevillingsnævnet om tilladelse til at få Højesteret til at kigge på sagen.

    Retssagen mod den 30-årige mand forventes at blive afsluttet i Retten i Glostrup 14. december. Inden da skal nye vidner afhøres i sagen.

  25. 14.000 ansatte i Odense Kommune må fremover ikke bruge nogen former for nikotin- og tobaksprodukter i arbejdstiden.

  26. Retssagen kommer i slipstrømmen på den varmeste sommer, der nogensinde er målt.

  27. Google fejrer sin 25-års fødselsdag med digital konfetti på din skærm

    Søgemaskinen Google fejrer sig selv i dag, for det er 25 år siden, at platformen blev lanceret.

    For 25 år siden blev Google Søgning lanceret for at hjælpe os alle sammen med at finde svar på store og små spørgsmål, skriver Google.

    - Siden har milliarder af mennesker henvendt sig til vores produkter for at gøre netop det - for at tilfredsstille deres nysgerrighed. At starte en virksomhed. At starte en rejse. At skære en ananas.

    Google fejrer blandt andet dagen ved at have en lille gimmick på søgesiden, hvor der drysser konfetti ned over skærmen, hvis man søger på fødselsdags-relaterede ord som "happy birthday".

    Google er det mest besøgte websted i verden med cirka 90 milliarder besøg om måneden.

  28. DBU sætter foden ned: Ingen danske landshold skal møde Rusland

    Alle russiske fodboldlandshold har været udelukket af Det Europæiske Fodboldforbunds (Uefa) turneringer siden invasionen af Ukraine. Men nu har Uefa's eksekutivkomité besluttet at åbne døren for det russiske U17-landshold.

    De kommer dog ikke til at møde Danmarks U17-landshold. Det slår DBU's kommunikationschef, Jakob Høyer, fast.

    - Vi kommer ikke til at se et dansk landshold stille op mod et russisk landshold - uanset alder. Det vil jeg gerne understrege. DBU's holdning er den samme, som den hele tiden har været, siger Jakob Høyer til Ritzau.

    Der er dog heller ikke vedtaget noget endnu, men Uefa har bedt administrationen om at komme med et forslag til, hvordan de russiske U17-hold kan sluses ind igen. Det er dog et krav, at de skal spille under neutrale farver, neutralt flag og på neutral grund.

  29. Borgere i Silkeborg demonstrerer mod nedskæringer på byens sygehus

    Når det midtjyske regionsråd i dag mødes for at lægge sidste hånd på næste års budget, så bliver de mødt af 120 utilfredse silkeborggensere, som kommer i busser til regionshuset i Viborg.

    Det gør de for at demonstrere mod de planlagte besparelser på byens sygehus.

    - Det er fuldstædig absurd, at et af Danmarks bedste sygehuse endnu en gang skal spare, fordi pengene ikke er der, siger Nikolaj Møller Jensen fra foreningen Støt Silkeborg Sygehus.

    Der er lagt op til, at sygehusets diagnostiske center skal lukke om natten, akutklinikken lukker om dagen og 34 sengepladser flytter ud af byen. Det skal spare regionen for op til 40 millioner kroner.

  30. Et rådgivende organ, der kan hjælpe kvinder med at tage beslutning om sen abort, bør erstatte de nuværende abortsamråd, mener læger og jordemødre efter nye anbefalinger fra Etisk Råd.

  31. Britiske butiksansatte udstyres med kropskameraer

    Et stigende antal butikstyverier betyder nu, at flere britiske butiksansatte bliver udstyret med kropskameraer.

    For nylig meldte kæderne Tesco og Morrison ud, at deres ansatte ville blive udstyret med kameraer, og nu er det Aldi, som tager teknologien i brug som et værn mod kriminelle, der udsætter de ansatte for fare. I første omgang som et forsøg blandt nogle af de ansatte.

    Ifølge The Grocer sker der alene i Tescos butikker omkring 850 tilfælde af vold eller andre former for overgreb hver dag. I 2019 og 2020 hed det tal 450.

  32. Kunstner bag omstridt kunstværk anker dom om tilbagebetaling til museum

    Værket "Take The Money And Run" af Jens Haaning på Kunsten i Aalborg. Oprindeligt var det meningen, at det skulle bestå af penge, der illustrerede henholdsvis en dansk og en østrigsk årsindkomst. Nu er der kun små stykker klister tilbage, der har holdt pengene. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

    I sidste uge faldt der i Københavns Byret dom i en spektakulær sag om et omstridt kunstværk af kunstneren Jens Haaning.

    I dag, onsdag, lyder meldingen så fra hans advokat, Peter Schønning, at han anker dommen.

    Det skriver Ritzau.

    Dommen lød på tilbagebetaling af knap en halv million kroner til museet Kunsten i Aalborg.

    Pengene havde Jens Haaning lånt, fordi de skulle indgå i to kunstværker med titlen "Take the Money and Run" altså "tag pengene og løb". Men i sidste øjeblik bestemte kunstneren sig altså for at beholde pengene selv.

  33. Overgravet kabel påvirker togtrafikken mellem Fredericia og Aarhus

    DSB aflyser alle Inter City Lyn-tog og regionaltog mellem Fredericia og Aarhus frem til klokken 12.

    Det skyldes et overgravet kabel mellem Horsens og Skanderborg.

    Der vil være togbus i stedet for de aflyste regionaltog og rejsende, som skulle have været med ICL-tog henvises til i stedet at tage et Intercity-tog.

  34. Fire mænd forbrændt ved arbejdsulykke - én i kritisk tilstand

    Fire personer er kommet til skade i forbindelse med en arbejdsulykke på virksomheden Welcon i den midtjyske by Svindbæk, der ligger nær Give og Brande.

    Der er ifølge Sydøstjyllands Politi tale om en ulykke, hvor fire mænd af uvisse årsager er blevet forbrændt, og én af mændene er i kritisk tilstand fløjet med lægehelikopter til Rigshospitalets brandsårsafdeling, fortæller TV Syd.

    Politiet fik meldingen om arbejdsulykken klokken 06.57. Det vil ikke fortælle mere om sagen for nuværende.

    Welcon producerer ståltårne til vindmøller.

  35. Et jordskælv har ramt nær italiensk turistdestination

    Et jordskælv har onsdag ramt et område nær Napoli i Italien med en styrke på 4,2.

    Det er det største jordskælv, der er blevet målt i næsten fire årtier.

    Det skriver Reuters.

    Ifølge italienske myndigheder har jordskælvet ikke umiddelbart forårsaget skader.

    Vulkanske kratere præger det område, hvor jordskælvet ramte, som ligger i den vestlige udkant af Napoli. Området er under konstant overvågning for risikoen for jordskælv eller vulkanudbrud.

  36. Der var 160.000 færre overnatninger i danske feriehuse i sommeren '23

    Nye tal, som Danmarks Statistik netop har offentliggjort, viser, at der i sommermånederne juni, juli og august var 160.000 færre overnatninger i de danske feriehuse i år sammenlignet med samme periode i 2022.

    Faldet skyldtes udelukkende, at der var færre overnatninger i juni 2023 end i juni 2022. Både juli og august er der næsten uændrede tal i forhold til sidste år.

    Nedgangen i juni-overnatninger hænger sammen med, at pinsen sidste år lå i juni, mens den i år faldt i maj, skriver Danmarks Statistik.

    Det er fjerde år i træk, at der var over 10 millioner feriehusovernatninger i sommermånederne. Tallet nåede op på 10,4 millioner overnatninger samlet set, og en væsentlig andel af bookingerne er lavet af gæster fra Tyskland.

  37. Irakiske myndigheder: Brand ved bryllupsfest skyldes formentlig fyrværkeri

    Fyrværkeri er formentlig skyld i den brand, der i nat opstod ved en bryllupsfest i det nordlige Irak.

    Sådan lyder det i en officiel udtalelse fra de irakiske civilforsvarsmyndigheder på baggrund af nuværende oplysninger, skriver BBC.

    Branden har indtil videre kostet minimum 100 mennesker livet og såret adskillige flere, men sundhedsmyndighederne i Nineveh-provinsen, hvor branden fandt sted, fastslår, at det er et foreløbigt dødstal, der stadig kan stige.

    - Branden fik nogle dele af loftet til at falde ned på grund af brugen af meget brændbare, billige byggematerialer, skriver nyhedsbureauet AFP, der citerer udtalelsen.

  38. Strejker i bilindustrien i USA får lige nu stor politisk opmærksomhed.

  39. Fjerde anholdelse i amerikansk sag om dagplejebarns pludselige død

    En fjerde person er efter halvanden uge på flugt blevet anholdt i en opsigtsvækkende sag fra bydelen Bronx i New York, hvor et barn i en dagpleje er død - angiveligt efter at være blevet forgiftet.

    Dermed er fire personer i politiets varetægt i forbindelse med sagen, hvor flere børn menes at være blevet forgiftet med stoffet fentanyl, der er op imod 100 gange stærkere end morfin.

    Den døde var en dreng på et år, mens tre andre børn er indlagt men i live.

    Politiets teori er, at der er blevet solgt eller opbevaret stoffer i daginstitutionen, hvor børnene er blevet passet, og at børnene så har ligget og sovet på måtterne, der har været i kontakt med fentanyl.

    Der er fundet fentanyl gemt under nogle gulvbrædder.

  40. Efter kun fem måneder rejser købmandsparret på Tunø tilbage til fastlandet

    Den lille kattegatø Tunø risikerer at skulle på jagt efter en ny købmand for tredje gang på tre år.

    De nuværende forpagtere har besluttet at forlade øen og flytte til fastlandet - af hensyn til deres børn, som i dag skal med færge til og fra skole.

    - Vi er ved at undersøge, om vi kan finde noget på fastlandet og så pendle frem og tilbage tre gange om ugen, siger Anita Grønholdt Møller, der driver købmandsbutikken sammen med sin mand, Anders.

    Hvis ikke det lykkes at finde en passende bolig, så stopper Anita og Anders som forpagtere af øens eneste dagligvarebutik den 1. april.

    - Men det er en plan b, som vi ikke håber på at skulle tage i brug, siger Kim Anker Hansen, der er formand for Tunø Fonden, som ejer købmandsbutikken.

  41. Udenrigsministeriet advarer danskere i Grækenland

    Udenrigsministeriet har udsendt et stormvarsel til danskere i Grækenland, efter at stormen 'Elias' har ramt store dele af Grækenland.

    Stormen forventes at fortsætte til torsdag, og derfor opfordres danskere i landet til at udvise forsigtighed og i øvrigt følge de lokale myndigheders anvisninger.

    Skærmbillede af udenrigsministeriets opslag på det sociale medie X.
  42. De tror på de 'nordiske arters' overlegenhed - nu har Tyskland forbudt nynazistisk gruppe

    Den tyske indenrigsminister, Nancy Faeser, forbyder nu den højreekstremistiske gruppe "Artgemeinschaft", som er anklaget for at sprede nazistisk ideologi.

    Forbuddet har ført til, at tyske myndigheder onsdag ransagede gruppens hovedkvarter samt 26 boliger tilhørende 39 medlemmer, siger indenrigsministeren.

    - Dette er endnu et hårdt slag mod højreekstremisme og mod de intellektuelle brandstiftere, der fortsætter med at sprede nazisternes ideologier den dag i dag.

    Tidligere på måneden blev en anden nynazistisk gruppe, "Hammerskins Deutschland" med rødder i USA, forbudt i Tyskland. I den forbindelse blev 28 medlemmers hjem ransaget efter en langvarig undersøgelse, som har stået på i mere end et år i samarbejde med amerikanske embedsmænd.

  43. Hoteller og overnatningssteder har i flere måneder manglet betaling fra portalen Booking.com.

  44. Ukraine hævder, at Rusland har mistet 276.990 soldater

    Opdateret 10.27 med mere info i forhold til formuleringen i stabschefens opslag.

    Siden krigens begyndelse har Rusland "mistet" 276.990 soldater. Det skriver generalstaben for Ukraines hær på Facebook, ifølge den ukrainske avis The Kyiv Independent.

    Det fremgår ikke tydeligt af opslaget, om der med "mistet" (de skriver "lost" på engelsk, red.) menes, at alle 276.990 soldater er blevet dræbt, eller om det også medregner soldater, der er blevet ukampdygtige på grund af skader, samt deserterede soldater.

    Ifølge militærets rapport har Rusland desuden mistet 4.675 kampvogne, 8.950 pansrede kampkøretøjer, 792 raketsystemer til affyringer, 315 fly og 316 helikoptere.

    Oplysningerne er ikke bekræftet fra russisk side, og DR Nyheder kan ikke bekræfte den ukrainske udmelding.

  45. Kun tre gange i de seneste 12 år har det været varmere så sent på året.

  46. Ifølge New Yorks statsanklager har Trump løjet om værdien af sit firma.

  47. Nul snus: Fuldt tobaks- og nikotinforbud på vej i Odense Kommune

    Et forbud mod at bruge snus, tyggetobak og e-cigaretter som puff bars og vapes i arbejdstiden kan være på vej for ansatte i Odense Kommune.

    Kommunens økonomiudvalg skal i dag tage stilling til, om den nuværende rygepolitik skal udvides fra at gælde cigaretter og e-cigaretter til at omfatte alle former for tobak og nikotin bortset fra rygeafvænningsprodukter, som er godkendt af Lægemiddelstyrelsen.

    Den nye tobaks- og nikotinpolitik omfatter alle medarbejdere i Odense Kommune og borgere, der opholder sig i kommunens bygninger og tilhørende områder.

    Der tegner sig et flertal for politikken, som skal endeligt godkendes af byrådet. Aalborg og Slagelse Kommuner har allerede vedtaget lignende politikker.

  48. Kina: Militærøvelser tæt på Taiwan skal bekæmpe 'separatiststyrker'

    Kinas seneste øvelser nær Taiwan er rettet mod at bekæmpe separatisternes "arrogance".

    Sådan lød det onsdag fra den kinesiske regering, efter Taiwan i de seneste uger har meldt om øget militær aktivitet, herunder en øvelse på land i retning mod øen.

    Fra Taiwan, som Kina hævder som sit eget territorium, lyder det nemlig, at der inden for den seneste måned er blevet observeret snesevis af jagerfly, droner, bombefly og andre fly samt krigsskibe tæt på øen.

    Ifølge Taiwans forsvarsminister er den øgede militære aktivitet i området med til at øge risikoen for, at tingene kommer "ud af kontrol", lød det fra ministeren lørdag.

  49. Ny forskning fra Nationalmuseet tyder på, at dronning Thyra har haft større magt i ægteskabet med Gorm den Gamle, end vi hidtil har troet.

Mere fra dr.dk