Seneste Nyt

Falsk fotografi af efterlyst bil florerer i sagen om forsvundne Mia

Et falsk fotografi af den bil, der samlede den efterlyste Mia Skadhauge Stevn op i Aalborg, florerer på de sociale medier.

Billedet viser en langt tydeligere gengivelse af den efterlyste bil, end hvad der hidtil er offentliggjort. Bilen er dog blevet redigeret ind på den originale baggrund med Netto på Vesterbro i Aalborg.

Nordjyllands Politi har fået nok henvendelser om selve køretøjet, men det kan stadig være skadeligt for sagen at dele det manipulerede billede.

- Selvom vi er glade for, at der bliver delt information i sagen, så må vi på det kraftigste opfordre til ikke at dele billeder, der ikke kommer fra os eller andre troværdige kilder, siger Christian Brinck, presseansvarlig ved Nordjyllands Politi.

Sådan ser det rigtige billede af bilen ud. Vi vælger ikke at dele det redigerede billede, da vi ikke vil sprede det yderligere. Billedet er dog markant tydeligere. Politiet efterlyser stadig tips om bilens færden. (Foto: © Nordjyllands Politi)

Mia Skadhauge Stevn er ikke set, siden hun steg ind i bilen søndag morgen efter en bytur. Politiet efterlyser stadig billeder og video fra natten og morgenen.

Har man oplysninger i sagen, kan man kontakte politiet på 1 1 4.

Nyheder

 1. Zoo-mysterium i Dallas fortsætter: Sjældne aber fundet i forladt hus

  To sjældne tamariner er blevet fundet i et forladt hus, efter at aberne mandag blev meldt savnet fra den zoologiske have Dallas Zoo i den amerikanske delstat Texas.

  Det skriver nyhedsbureauet AFP.

  Politiet i Dallas skrev i går på det sociale medie Twitter, at aberne var blevet fundet i et skab i det forladte hus i en by ved navn Lancaster cirka 25 kilometer syd for den zoologiske have.

  Tamariner-abernes forsvinden er blot den seneste i en række mystiske hændelser i Dallas Zoo.

  Mandag i sidste uge blev en grib fundet død af unaturlige årsager.

  Ansatte fra den zoologiske have kunne dengang fortælle, at gribben blev fundet med et "usædvanligt sår".

  To uger forinden lykkedes det leoparden Nova at slippe ud af sin indhegning.

  Den efterfølgende efterforskning viste, at nogen havde klippet hul i hegnet.

 2. Kraftvarmeværker og gasforretning driver Ørsteds indtjening op

  Ørsted opnår et driftsresultat på 32 milliarder kroner i 2022. Det er omkring 7,8 milliarder kroner mere end året før.

  Det fremgår af selskabets årsregnskab.

  Det er det største driftsresultat selskabet nogensinde har haft, og det skyldes især det delvise frasalg af havvindmølleparken Hornsea 2.

  Hvis man ikke indregner selskabets frasalg, ligger driftsresultatet på 21,1 milliarder kroner, hvilket er omkring en tredjedel mere end året før.

  Her har blandt andet selskabets kraftvarmeværker og gasforretning givet en højere indtjening, end det var forventet ved årets start, skriver selskabet.

 3. To af landets største virksomheder vil forgylde aktionærer med 20 mia. kroner

  Hvis du har en god del af din aktieporteføjle i de to store danske selskaber Novo Nordisk og Ørsted, så kan du gnide dig i hænderne.

  Begge selskaber har i dag fremlagt regnskaber for 2022 med rekordoverskud, og det kommer aktionærerne til gode.

  Direktionen i Novo Nordisk vil indstille til, at der bliver udbetalt udbytte for i alt 14,8 milliarder efter selskabets generalforsamling, og det kommer endda oveni de cirka 7,5 milliarder, der blev udbetalt i august.

  Hos energikæmpen Ørsted strømmer milliarderne også i kassen, og direktionen vil indstille, at aktionærerne får 5,7 milliarder kroner af overskuddet fra 2022, fremgår det af regnskabet.

 4. Kulturministeren vil blive ked af det, hvis russiske atleter deltager i OL

  Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) vil "personligt være ked af", hvis russiske atleter deltager ved sommer-OL i 2024 i Paris, hvilket den Internationale Olympiske Komité (IOC) for nylig har åbnet døren for. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

  Den Internationale Olympiske Komité (IOC) har åbnet en dør på klem for, at atleter fra Rusland og Belarus kan deltage ved legene i 2024.

  Ideen har mødt kritik fra ukrainsk side, hvilket Danmarks kulturminister, Jakob Engel-Schmidt (M), forstår til fulde. Han vil "personligt være ked af" russisk OL-deltagelse, selv om det er under neutralt flag.

  - Jeg forstår godt, at ukrainerne har svært ved at se sig selv konkurrere ved samme OL som atleter fra de lande, der har vist denne store aggression og forsøgt at invadere deres land, siger Engel-Schmidt ifølge Ritzau.

  Han henviser til, at Belarus har hjulpet Rusland i forbindelse med krigen.

  Kvalifikationerne til OL starter i mange sportsgrene nu eller inden længe.

  - Træffer IOC den beslutning, at russiske atleter skal have lov til at konkurrere ved OL, så må det officielle Danmark derefter tage stilling, siger Engel-Schmidt.

  Han vil invitere ordførerne på kultur- og medieområdet til møde om emnet.

 5. Salg af diabetesmidler hjælper Novo Nordisk til kraftig vækst

  Salget af diabetesmidler har hjulpet Novo Nordisk til et overskud på 55,5 milliarder kroner efter skat i årsregnskabet, der netop er udgivet.

  Medicinalselskabet omsatte for i alt 177 milliarder kroner i 2022, hvilket er 26 procent mere end året forinden.

  Alene på diabetes- og fedmeområdet øgede selskabet sit salg med 29 procent til 156,4 milliarder kroner for hele året.

  I 2022 ventede Novo Nordisk en stigning i salget på 11-15 procent, hvilket de har nået.

  Medicinalgiganten med hovedsæde i Bagsværd forventer, at 2023 byder på endnu et godt år med vækst på 13-19 procent.

 6. Eftersøgt radioaktiv kapsel er blevet fundet i Australien

  Kapslen, der blot er seks millimeter i diameter og otte millimeter lang, har været intenst eftersøgt på den lange vejstrækning. Der er endnu ingen oplysninger om, præcist hvor kapslen er blevet fundet. (Foto: © AAP/DEPARTMENT OF FIRE AND EMERG, Ritzau Scanpix)

  En forsvunden radioaktiv kapsel er efter flere dages søgen blevet fundet i det vestlige Australien.

  Det oplyser landets minister for nødberedskab, Stephen Dawson, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

  - Det var, eftersøgningsområdets størrelse taget i betragtning, en monumental udfordring at lokalisere dette objekt, og eftersøgningsholdene har bogstaveligt talt fundet nålen i høstakken, siger han.

  Kapslen menes at være faldet af en lastbil fra mineselskabet Rio Tinto under transport mellem Newman og Perth. Det svarer til en tur fra København til Venedig.

  Den radioaktive kapsel er del af et måleinstrument, som kan måle massefylden i jernmalm, og blev samlet op af en underleverandør til mineselskabet 12. januar.

  Men da instrumentet skulle inspiceres 25. januar, var det gået i stykker, og flere smådele manglede.

  Myndighederne har mistanke om, at vibrationer i lastbilen fik skruer til at løsne sig, hvorefter den radioaktive kapsel faldt ud af sin pakke og herefter ud af en åbning i lastbilen.

  Opdateret 8:30 med citat fra Stephen Dawson.

 7. Uheld på Motorring 3 giver 'voldsom kø'

  Der er her til morgen sket et færdselsuheld på Motorring 3 i sydgående retning til Holbækmotorvejen.

  Det skriver Københavns Vestegns Politi på Twitter.

  Hele motorvejen har været spærret, men er nu åben igen, skriver politiet.

  Der er dog "voldsom trafikophobning", så bilister skal forvente længere rejsetid på strækningen.

 8. Dagens vejr: Endnu en blæsende og våd dag venter

  Også i dag vil vinden være med god styrke, her skaber den sandfygning i Blåvand.

  Februar starter med troligt at følge januars vejrudsigt, og i dag vil vi mange steder opleve, at blæsten er tiltaget i styrke.

  Vi får nemlig frisk til kulingstyrke fra vest først på dagen, men til eftermiddag kan vi langs kysterne få op til stormstyrke på vindstødene.

  Dagen igennem kommer bygerne fra nordvest, og de steder, hvor der ifølge prognoserne vil falde mest vand, kan der vente omkring fem millimeter regn.

  Temperaturen ligger fortsat mellem to og seks grader, i nat ned til to graders frost.

 9. Strejker lukker 85 procent af skolerne i England og Wales

  Flere hundredetusinde offentligt ansatte i Storbritannien vil gå i strejke i dag på det, der bliver den største faglige kampdag i landet i mere end et årti.

  Det ventes, at flere end 23.000 skoler vil blive påvirket, når mere end 100.000 lærere i England og Wales indleder deres første strejkedag.

  Nogle forældre vil således blive tvunget til at tage fri fra job eller arrangere alternativ pasning, skriver Ritzau.

  Den britiske lærerforening National Education Union (NEU) anslår, at omkring 85 procent af skolerne i England og Wales vil være helt eller delvist lukket i dag.

  Lærerstrejken finder sted, samme dag som også universitetslektorer, lokoførere, buschauffører og sikkerhedsvagter nedlægger arbejdet med krav om bedre løn, bedre pensioner og øget jobsikkerhed.

  Sideløbende med strejkerne vil der blive afholdt protester over hele landet mod den britiske regerings planer om en ny lov, der skal sikre et minimumsserviceniveau under netop strejker.

 10. USA's vicepræsident deltager i begravelse for offer for politivold

  USA's vicepræsident, Kamala Harris, kommer til at deltage i begravelsen af den 29-årige Tyre Nichols, der døde få dage efter en voldsom anholdelse i Memphis i delstaten Tennessee.

  Det oplyser Det Hvide Hus tirsdag ifølge nyhedsbureauet AFP. Begravelsen finder sted onsdag.

  USA's præsident, Joe Biden, har også sagt, at han er forarget og dybt berørt over Nichols' død og det videomateriale fra anholdelsen, der fredag blev offentliggjort.

  7. januar blev Nichols stoppet af politiet i Memphis. Videoer fra hændelsen har vist, at betjente både sparkede og slog Nichols. Han døde tre dage senere på et hospital.

  De fem betjente, der stod for anholdelsen, er alle blevet fyret og sigtet for drab. Yderligere to betjente er også blevet fritaget fra tjeneste.

 11. 70 hotelgæster måtte evakueres på grund af brand: Tilbragte natten på plejehjem

  70 gæster fra Gentofte Hotel måtte natten til i dag evakueres på grund af en brand i hotellets køkken.

  Det fortæller vagtchef ved Nordsjællands Politi David Buch til Ritzau.

  - Der var en kraftig røgudvikling som følge af branden, og hotellet havde selv iværksat en evakuering, siger vagtchefen.

  Politiet fik anmeldelsen om branden klokken 00.58 og samtlige af hotellets 70 gæster blev evakueret.

  - Vi fik kontakt til et nærliggende plejehjem, hvor hotelgæsterne kunne komme i ly for vejret, siger vagtchefen.

  Branden på hotellet var opstået i køkkenet. Den nåede dog ikke at sprede sig, og brandvæsenet fik hurtigt slukket flammerne.

  Efter slukningen blev der luftet godt ud, hvorefter gæsterne omkring klokken 02.30 kunne vende tilbage til hotellet.

 12. Farvel til jumbojetten: Det sidste Boeing-747 er blevet leveret

  Tusindvis af nuværende og tidligere Boeing-ansatte havde samlet sig nær Seattle tirsdag for at overvære den sidste leverance af jumbojetten. (Foto: © Jason Redmond, Ritzau Scanpix)

  Tirsdag sagde den amerikanske flyproducent Boeing farvel til et ikon, da den for sidste gang leverede et fly af typen 747, der også er kendt som jumbojetten.

  Siden 747 kom på vingerne for første gang i 1970, har det fungeret som fragtfly, rutefly, transport for Nasa's rumfartøjer og præsidentflyet Air Force One. Det skriver nyhedsbureauet AP.

  Flytypen har revolutioneret rejsebranchen og gjort det muligt at flyve direkte mellem byer, der aldrig før havde haft direkte ruter.

  Pludselig kunne der være 350-400 passagerer om bord, hvilket var mere end en fordobling i forhold til det daværende niveau, skriver Ritzau.

  I løbet af de seneste 15 år har både Boeing og den europæiske rival Airbus lanceret fly, der er mere profitable og brændstofeffektive, og derfor er der ikke længere samme behov for 747'eren.

 13. Anne Linnet synger ved Ritt Bjerregaards begravelse

  Der bliver taler, musikalske indslag og adgang for offentligheden, når tidligere minister og overborgmester Ritt Bjerregaard i dag skal begraves.

  Begravelsen finder sted på Vestre Kirkegård i København klokken 13, og der er inviteret 200 personer.

  Klokken 12.30 åbnes dørene for borgere, som ønsker at tage en sidste afsked med Bjerregaard, der døde 21. januar, 81 år gammel.

  Desuden vil der være mulighed for, at øvrige fremmødte kan følge begravelsen foran Nordre Kapel og i kapellets indre gård, hvor der vil blive opsat højttalere.

  Herefter vil der være musikalske indslag fra sangerinden Anne Linnet med band. Også forfatter Hanne-Vibeke Holst deltager og holder en tale.

  Ritt Bjerregaard begraves i et særligt område omkring søen på Vestre Kirkegård kaldet "Det Røde Hav". Her ligger en række fremtrædende personer fra arbejderbevægelsen og Socialdemokratiet i forvejen begravet.

  Du kan følge begravelsen live på dr.dk fra klokken 12.15.

 14. Danmarks største Kvickly vil ikke skifte navn: 'Kvickly Odder er vores brand'

  Tidligere i dag besluttede Coop at droppe flere af deres butikskæder og i stedet forene kæderne under bare tre navne.

  Én af de vragede butikskæder er Kvickly. Men selvom Coop-ledelsen har taget en beslutning, kommer to østjyske Kvickly-butikker ikke til at skifte navn lige umiddelbart, skriver TV2 Østjylland og Aarhus Stiftstidende.

  Det kan lade sig gøre, fordi butikkerne er selvstændige franchisetagere. Blandt andet Kvickly i Odder, som er Danmarks største Kvickly.

  - Navnet "Kvickly Odder" er vores brand, og jeg kan ikke se nogen grund til at ændre det. Selv om vi satte et nyt navn på facaden, tror jeg stadig, at vi i folkemunde vil komme til at hedde Kvickly Odder, siger butikkens direktør, Arne Sørensen til Århus Stiftstidende.

  - Med tiden kommer der måske til at stå 'Kvickly Odder - en del af Coop', men det er også det.

 15. Politiet har ryddet op, efter stillads styrtede sammen i København

  Politiet brugte hunde i indsatsen, men det viste sig heldigvis hurtigt, at der ikke var nogle tilskadekomne. (© (DR Nyheder))

  Politiet er nu færdige med at rydde op, efter et stillads tidligere i dag styrtede sammen midt i København.

  Det skriver Københavns Politi på Twitter og oplyser samtidig, at afspærringen er ophævet.

  Selvom stilladset væltede på Studiestræde ved H.C. Andersens Boulevard, som er et meget befærdet sted i hovedstaden, var der ingen, som kom til skade.

  Politiet og beredskab rykkede ud kort efter klokken 17 for at sikre sig, at der ikke lå tilskadekomne under det sammenstyrtede stillads.

 16. Uheldig zoologisk have: Først undslap leopard, og nu er to aber blevet stjålet

  Den lille abeart kejsertamarin hører oprindeligt hjemme i Amazonas. (Foto: © handout, Ritzau Scanpix)

  Én ulykke kommer sjældent alene. Heller ikke for Dallas Zoo i staten Texas.

  For bare tre uger siden undslap en leopard sit bur i den zoologiske have, efter der var blevet skåret et hul i et hegn - og nu tyder alt på, at to aber er blevet stjålet. Det skriver Reuters.

  Dallas Zoo har ledt på havens område efter de to aber af arten kejsertamarin, uden held. Derfor mener både Dallas Zoo og det lokale politi, at der ligger en forbrydelse bag abernes forsvinden.

  Politiet blev også tilkaldt til den zoologiske have den 21. januar, da en 35-årig grib var død under mistænkelige omstændigheder.

  Det vides ikke, om nogle af de tre hændelser er forbundet.

 17. Politiet i Grønland efterforsker kvindes død som en drabssag

  En kvinde har i dag mistet livet efter en brand i Nuuk tidligt tirsdag morgen.

  Kvindens død efterforskes nu af politiet som en drabssag. Det oplyser politiet i Grønland i en pressemeddelelse, skriver Ritzau.

  Kvinden blev fundet i forbindelse med en brand på Ceresvej Blok O i den grønlandske hovedstad. Hun døde senere på hospitalet af sine kvæstelser.

  Politiet håber på oplysninger fra borgere, der har lagt mærke til eventuel mistænkelig adfærd i tidsrummet fra midnat natten til tirsdag og frem til om morgenen, lokal tid.

  Politiet er også interesserede i optagelser fra privat overvågningsudstyr, der peger mod Blok O.

 18. Sygefraværet hos hospitalsansatte er steget

  Hos de store personalegrupper i sundhedsvæsnet er sygefraværet steget fra 10,90 sygedage i gennemsnit om året i 2018 til 13,33 årlige sygedage sidste år. Det kan Kristeligt Dagblad fortælle på baggrund af tal fra Danske Regioner.

  Hos sygeplejerskerne har de ansatte nu i gennemsnit 13,92 sygedage om året. Hos overlægerne bliver det til 8,07 dage om året, mens yngre læger meldte sig syge 9,08 dage sidste år.

  Højdespringeren er dog hos social- og sundhedsassistenterne, hvor sygefraværet nåede 18,79 dage i gennemsnit.

  Ifølge Danske Regioner skyldes det øgede sygefravær, at coronapandemien har lært de ansatte nye vaner.

  - Pandemien har lært os at blive hjemme, hvis vi er syge, så vi ikke smitter andre. Den nye adfærd har også vundet indpas hos sundhedspersonalet, der ikke kun skal passe på sig selv, men også på de sårbare patienter, siger Anders Kühnau (S), formand for Danske Regioner.

  Forperson hos Yngre læger Helga Schultz er enig i den udlægning. Men mener også, at det stigende antal sygedage er udtryk for et "tiltagende dårligt arbejdsmiljø".

 19. Tidligere efterretningschefer mener, at Samsam-sagen skal kulegraves

  I 2018 blev den danske statsborger Ahmed Samsam fængslet i Spanien og idømt otte års fængsel for at kæmpe for Islamisk Stat i Syrien.

  Men usikkerheden om, hvorvidt Samsam uretmæssigt sidder fængslet, er i dag så stor, at forløbet bør kulegraves. Det mener to tidligere efterretningschefer, skriver Berlingske.

  De to forhenværende chefer er tidligere PET-chef Jakob Scharf og oberst Steffen Wied, der i flere år var chef i Forsvarets Efterretningstjeneste.

  De to støtter dermed gårsdagens opfordring fra to tidligere topembedsmænd om, at regeringen bør gennemføre en undersøgelse af sagen. De to embedsmænd mener desuden, at det ser ud til, at der er blevet begået et justitsmord i sagen.

  Samsam er siden blevet flyttet til et dansk fængsel. Samsam siger selv, at han arbejdede som agent for Politiets Efterretningstjeneste og Forsvarets Efterretningstjeneste under rejser til Syrien.

 20. Lektor mener ikke, regeringens PFAS-planer er nok: 'Jeg synes, det er ret uambitiøst'

  Det er godt, at regeringen nu vil forbyde PFAS-stoffer i brandslukningsskum fra årsskiftet.

  Det siger Xenia Trier, lektor i analytisk kemi på Københavns Universitet.

  Men det er bare ikke nok, mener hun.

  - Jeg synes, det er ret uambitiøst, for i flere år har PFAS i brandslukningsskum været udfaset mange steder i Danmark, så jeg forventer, det er et ret lille antal steder, hvor det er, man nu vil stoppe det helt.

  For at det virkelig batter herhjemme, skal der meget mere til, siger Xenia Trier.

  - Der er brug for et mere bredt forbud. For så længe man bliver ved med at bruge PFAS i Danmark, så bliver det altså også udledt i Danmark. Og så kommer der et meget større oprydningsarbejde senere hen. Så man udsætter sådan set bare problemerne.

 21. Politiet har spredt demonstranter på vej mod lufthavn i Peru

  Politiet holder vagt ved lufthavnen i byen Arequipa, som tidligere har været lukket på grund af demonstrationer i Peru. (Foto: © DIEGO RAMOS, Ritzau Scanpix)

  Politiet har tirsdag spredt demonstranter, som angiveligt var på vej mod lufthavnen Jorge Chavez International Airport tæt ved Perus hovedstad, Lima. Det skriver Reuters.

  På Twitter har selskabet, der driver lufthavnen, desuden oplyst, at sikkerheden omkring lufthavnen er blevet forstærket.

  - Vi har forstærket sikkerheden omkring terminalen, og vi koordinerer løbende med myndighederne, så driften ikke forstyrres, lyder det.

  De voldsomme uroligheder, der brød ud i Peru i starten af december, er tidligere gået ud over lufthavne i landet. Demonstranterne i Peru er utilfredse med den nuværende præsident, Dina Boluarte, og kræver hendes forgænger genindsat på posten.

 22. Pjaskvåd januar har sat regn-rekord

  Hvis du synes, at januar har været usædvanligt grå og regnfuld, så har du fuldstændig ret.

  Januar anno 2023 har nemlig været den mest regnfulde af sin slags i den tid, hvor DMI har målt regnmængder.

  Det skriver DMI på Twitter.

  DMI har lavet deres opgørelse for januar måned her til aften klokken 18. Opgørelsen viste, at der er faldet hele 123,5 millimeter nedbør. Det betyder, at den gamle rekord fra 2007 på 123 millimeter lige præcis er blevet slået.

  Ifølge DMI faldt regnen primært i den første halvdel af måneden, hvor det ovenikøbet også var usædvanligt varmt.

  (© (Screendump fra Twitter))
 23. Fem personer kendt skyldige i vold og ulovlig tvang mod tvangsanbragte børn

  Fem personer, der alle var ansat som pædagoger på et opholdssted i Maribo, er i dag kendt skyldige i vold og ulovlig tvang begået mod tvangsanbragte børn.

  Det oplyser Anklagemyndigheden i Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi.

  De fem personer er blevet idømt mellem 30 dage og fire måneders ubetinget fængsel. Desuden er den ene af de dømte blevet frakendt retten til at beskæftige sig med børn i to år.

  Én person er blevet frifundet i sagen. De dømte har taget sig betænkningstid i forhold til at anke dommene, skriver Anklagemyndigheden.

 24. Irma-butikschef bestiller 700 sørgebind: 'Det er hjernedødt, det de foretager sig i Coop'

  Beslutningen om at lukke Irmas 65 butikker vækker stærke følelser hos en del sjællændere og københavnere, som til dagligt handler i butikskæden med 137 år på bagen.

  Men har du været ansat i Irma i 46 år og været butikschef de seneste 35 år, så er supermarkedskoncernen Coops beslutning noget nær en katastrofe.

  Og det har butikschef Tommy Steffensen, som prompte har bestilt 700 sørgebind til kunderne.

  - Jeg er knust. Det er hjernedødt, det, de foretager sig i Coop, siger den erfarne butikschef til lokalmediet sn.dk.

  - Jeg er dybt rystet. Jeg græd, da jeg hørte beslutningen. Irma er ikke bare et job. Irma er ikke bare en butik. Irma er en familie.

 25. Stort stillads væltede midt i København - ingen kom til skade

  Et stillads væltede tirsdag eftermiddag i det indre København.

  Muligvis var årsagen et kraftigt vindstød, oplyser politiet.

  Politiet rykkede ud til Studiestræde mellem H. C. Andersens Boulevard og Vester Voldgade kort efter klokken 17 for at sikre, at der ikke lå personer under det væltede stillads.

  Politiet brugte hunde i indsatsen, og det viste sig hurtigt, at ingen var kommet til skade, oplyser TV 2 News.

  Opdateret klokken 19.27 med ingen tilskadekomne.

  (© (Screendump fra Twitter))
 26. Slovakkerne skal til stemmeurnerne fem måneder før tid

  Den slovakiske premierminister, Eduard Heger, skal nu ud at kæmpe for stemmer til valget, der skal afholdes sidst i september. (Foto: © Ints Kalnins, Ritzau Scanpix)

  Det slovakiske parlament har i dag godkendt planer om at afholde valg den 30. september.

  Det er fem måneder tidligere, end den fireårige regeringsperiode ellers lægger op til.

  Det tidlige valg er udløst af en mistillidsafstemning, som den siddende regering tabte tilbage i december, efter et koalitionsparti sluttede sig til oppositionen.

  Oppositionen har beskyldt den slovakiske regering og premierminister Eduard Heger for ikke at gøre nok for at hjælpe folk med de stigende leveomkostninger.

 27. Flere broer fraråder kørsel med vindfølsomme køretøjer

  Opdateret 31/1, klokken 23.42: Biler kan igen passere Farøbroerne.

  På grund af kraftig vind har flere broer meldt ud, at man fraråder kørsel med vindfølsomme køretøjer.

  Tidligere i dag gjaldt det for Vejlefjordbroen, og her sent på eftermiddagen har Vejdirektoratet meldt det samme ud for Øresundsbroen.

  På Farøbroerne blev bilister i vindfølsomme køretøjer tidligere også frarødt kørsel.

  Det ventes, at restriktionerne vil blive ophævet i løbet af aftenen eller natten.

 28. Kamera har fanget optagelser af hvirvlende rum-spiral

  Et kamera på toppen af det højeste bjerg på Hawaii optog tidligere på måneden et usædvanligt fænomen. Det skriver The Guardian.

  På optagelserne, der stammer fra observatoriet på toppen af bjerget Mauna Kea, dukkede der pludseligt noget op på nattehimlen, der lignede en hvirvlende spiral.

  Ifølge medarbejdere fra observatoriet kan spiralen hænge sammen med opsendelsen af en militær GPS-satellit. Satellitten blev sendt afsted fra Florida med en raket, som den amerikanske rumfartsvirksomhed SpaceX står bag.

  Spiralen blev spottet af en person, der fulgte observatoriets livestream på YouTube og kontaktede medarbejderne på observatoriet, der tidligere har set noget lignende efter en SpaceX-opsendelse i april.

  Den hvirvlende spiral blev fanget på optagelser den 18. januar. (© (Screenshot fra videoen))
 29. Trods kritik fra EU-toppen vil regeringen ikke lukke 'svingdøren' for ministre

  Regeringen ser intet behov for at indføre nye regler, der skal forhindre, at en politiker kan gå direkte fra at være en minister til at stå i spidsen for eksempelvis en interessorganisation eller en ikke-statslig organisation.

  Sidste år opfordrede Europa-Kommissionen ellers de danske politikere til at "indføre regler for "svingdøren" for ministre". Ellers kan det skade politikernes integritet, hvis en minister frit kan skifte til det private uden først at skulle igennem en såkaldt afkølingsperiode, lød advarslen.

  I lande som Sverige, Tyskland og Frankrig er der allerede indført sådanne afkølingsperioder for ministre og topembedsmænd, der blandt andet skal være med til at forhindre korruption - eller at fortrolige oplysninger bliver misbrugt i det nye job.

  Men ifølge Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne har Danmark allerede i dag tilstrækkeligt med sikkerhedsforanstaltninger mod det.

  - Regeringen finder således – som den tidligere regering også tilkendegav over for EU-Kommissionen – at der i dansk ret er en passende beskyttelse mod korruption, inhabilitet mv., og at der ikke på det foreliggende grundlag er behov for at indføre yderligere regler på området, skriver justitsminister Peter Hummelgaard (S) i et folketingssvar.

 30. Kassevogn vælter på Storebæltsbro - trafikken åbnet igen i retning mod Fyn

  En kassevogn væltede på Storebæltsbroen og spærrede kortvarig helt for trafik i retning mod Fyn.

  Men nu er der blevet åbnet for trafik i et spor.

  Det oplyser DR P4 Trafik.

  Politi og ambulancer er fremme på stedet, skriver Sydsjællands Politi.

  Opdateret klokken 16.55 med åbning for trafik i et spor.

Mere fra dr.dk