Seneste Nyt

Fejl i coronapasset skaber problemer for folk med tredje stik: Bliver først fikset i næste uge

Borgere, der har fået et tredje stik med en coronavaccine, og som har planlagt at rejse en tur til udlandet, kan i øjeblikket være nødt til at blive testet for at kunne rejse ud.

Og de vaccinerede borgere må værne sig med lidt tålmodighed endnu.

- Der arbejdes på at rette fejlen, så alle de relevante vaccinationer vises, og det forventes at være udbedret i slutningen af næste uge, oplyser Sundhedsdatastyrelsen i en pressemeddelelse.

Coronapasset viser lige nu kun de to seneste vaccinationer, og for borgere, der har fået en tredje vaccination mod COVID-19, betyder det, at deres første stik ikke længere vises i coronapas-appen, i vaccinationspasset på sundhed.dk.

Nyheder

 1. Dansk ambassadør i Iran kaldt til samtale efter knivangreb

  Den danske ambassadør i Iran er blevet indkaldt til samtale af den iranske regering.

  Det sker som reaktion på, at en 32-årig iransk statsborger tidligere i dag trængte ind på den iranske ambasssades grund i København bevæbnet med en kniv.

  Det skriver Reuters og henviser til iranske tv-stationer.

  Manden blev stoppet af en medarbejder, inden han nåede ind i ambassadebygningen.

  Manden er sigtet for to tilfælde af hærværk, for grov vold og for straffelovens § 114 a, nr. 2, som vedrører forbrydelser mod internationalt beskyttede personer som f.eks. diplomater.

 2. Danskere frarådes at rejse til Iran: Risiko for at blive anholdt uden grund

  Udenrigsministeriets Borgerservice har netop opdateret sin rejsevejledning for Iran og fråråder nu rejser til hele landet.

  Begrundelsen lyder, at man risikerer at blive 'anholdt/tilbageholdt af iranske myndigheder uden grund'.

  Opfordringen gælder både danske statsborgere og personer med dobbelt statsborgerskab.

  Ministeriet opfordrer borgere, der befinder sig i Iran, til at undgå opløb og demonstrationer samt til at holde sig opdateret.

  Store protester har de seneste uger spredt sig til store dele af Iran, efter at den 22-årige kvinde Jina Mahsa Amini den 16. september døde i moralpolitiets varetægt.

 3. 32-årig iraner anholdt med kniv på Irans ambassade

  Københavns Politi har tidligere i dag anholdt en 32-årig iraner, som var trængt ind på den iranske ambassades grund på Østerbro i København.

  Den 32-årige bar ifølge politiet en kniv, da han blev han stoppet af en medarbejder på ambassaden uden for bygningen.

  Manden vil blive fremstillet i grundlovsforhør i Dommervagten i Københavns Byret i morgen formiddag. Politiet vil begære lukkede døre.

  Manden er sigtet for to tilfælde af hærværk, for grov vold og for straffelovens § 114 a, nr. 2, som vedrører forbrydelser mod internationalt beskyttede personer som f.eks. diplomater.

  På baggrund af hændelsen har Københavns Politi Og PET taget de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger i forhold til ambassaden og dens medarbejdere.

 4. White Lives Matter-trøje får Adidas til at genoverveje samarbejde med Kanye West

  Det kan få konsekvenser for den amerikanske rapper og stilikon Kanye West, at han var klædt i en tshirt med budskabet 'White Lives Matter', da han tidligere på ugen var i Paris for at lancere sin nyeste kollektion, Yeezy Season 9.

  Nu siger Adidas til BBC, at man overvejer partnerskabet med Kanye West - uden direkte at henvise til den kontroversielle tshirt, men fastslår samtidig, at "succesfulde partnerskaber har rod i gensidig respekt og delte værdier".

  Ifølge en talsmand for den tyske sportskoncern har man sat partnerskabet til overvejelse "efter gentagne forsøg på at løse situationen privat".

  Ifølge BBC har Kanye West har reageret på Instagram, hvor han har beskyldt Adidas for at stjæle hans design og konstateret, at 'han er Adidas'. Opslaget er siden blevet slettet.

  'White Lives Matter' er den amerikanske højrefløjs kontroversielle svar på bevægelsen 'Black Lives Matter', der kæmper for sortes rettigheder.

 5. Mette Frederiksen om Venstres klimaplan: To åbenlyse problemer

  Statsminister Mette Frederiksen (S) er i dag i Tjekkiets hovedstad, Prag, for at diskutere gaspriser ved EU-topmødet.

  Adspurgt om den 2030-plan, som Venstre tidligere i dag præsenterede, lyder det således fra Mette Frederiksen:

  - Der er lagt en plan frem fra Venstre, som jeg synes har to åbenlyse problemer. Det ene er, at der ikke er fokus på landbruget. Mindst lige så alvorligt er salget af Ørsted i en situation, hvor tingene er så usikre.

  Som led i Venstres 2030-plan skal staten skal frasælge sin ejerandel i Ørsted og på den måde skaffe 60 milliarder kroner til at finansiere den grønne omstilling frem mod 2030.

  Ideen om et statsligt frasalg er blevet mødt med kritik fra flere partier, heriblandt Socialdemokratiet.

  Mette Frederiksen siger dog, at hun stadig går til valg på en bred regering.

  - Det betyder ikke, vi er enige med de blå partier om alt. Et af det steder, hvor vi er meget uenige er på klimaområdet.

 6. Brand i Idrætshuset er slukket: En person kørt på skadestuen

  Branden, der var brudt ud i Idrætshuset på Østerbro, er nu slukket.

  Det oplyser Københavns Politi på Twitter.

  Det ryger fortsat fra den fredede bygning, og en person er kørt på skadestuen til observation for røgforgiftning.

 7. Brand i Idrætshuset på Østerbro

  Der er udbrudt brand på to etager i Idrætshuset, der ligger i kombination med Østerbro Stadion på Gunnar Nu Hansens Plads på Østerbro.

  Branden har bredt sig til store dele af den fredede bygning, og brandvæsenets røgdykkere har i øjeblikket gang i slukningsarbejde inde i bygningen.

  Ifølge Hovedstadens Beredskab er prognosen for slukningsarbejdet i Idrætshuset endnu uklar.

 8. 30-årig mand dømt for livsfarlig voldtægt

  En 30-årig mand er ved Retten i Helsingør blevet idømt seks års fængsel i en sag, der involverer både særlig farlig voldtægt, grov vold, røveri og trusler.

  Manden er dømt for at have voldtaget en 60-årig thailandsk kvinde i hendes hjem i et sommerhusområde. Den 30-årige var kommet til sommerhuset for at købe hård sex for 5.000 kroner, men kvinden har ifølge Ritzau under sagen forklaret, at hun ikke var med på den 30-åriges idéer, og at han hurtigt blev voldelig og voldtog hende, mens han truede hende med en grensaks.

  Under voldtægten mistede kvinden bevidstheden og var ifølge en lægevurdering i livsfare, efter at manden flere gange tog halsgreb på hende. Manden er også dømt for at have frarøvet hende 20.000 kroner.

  Ud over fængselsdommen er den 30-årige mand, der har siddet fængslet siden januar, også dømt til at betale kvinden en tortgodtgørelse på 160.000 kroner. Han har nægtet sig skyldig og overvejer ifølge sin advokat, om han vil anke til Østre Landsret.

 9. Superligaspiller på fri fod efter voldtægtssigtelse

  Efter knap en måned bag tremmer kan en Superliga-fodboldspiller forlade arresten i Vestre Fængsel.

  Her har han siddet varetægtsfængslet siden 10. september, men fredag har en dommer ved Østre Landsret fulgt sin kollega i byretten og løsladt atleten.

  Det bekræfter anklager Emil Gregersen.

  Allerede tirsdag besluttede en dommer ved Københavns Byret, at manden skulle løslades. Den kendelse blev dog kæret af anklageren.

  Manden er sigtet for både voldtægt ved at have tvunget en person til at give ham oralsex samt to tilfælde af blufærdighedskrænkelse. Han har nægtet sig skyldig.

  Da der er nedlagt navneforbud i sagen, er det ikke muligt at komme nærmere ind på, hvem den pågældende spiller er, eller hvilken klub han er en del af.

  /ritzau/

 10. Storcenter i Malmø evakueret og gennemsøgt

  Storcentret Emporia i Malmø er tidligere i dag blevet evakueret for besøgende.

  Politiet skriver på deres hjemmeside, at en person har ringet ind efter at have set en mand med en våbenlignende genstand i nærheden af Emporia. Man har undersøgt en mand, som passer på det signalement, som man fik, men politiet fandt ingen våben.

  Efterfølgende har politiet gennemsøgt centret, men man har ikke fundet nogle våben eller andre tegn på, at der skulle være et trusselsbillede mod Emporia og centrets besøgende.

  Undervejs i gennemsøgning trak man hårdt i nogle døre og gav nogle voldsomme lyde, som nogle tilstedeværende ifølge politiet fejltolkede som skud.

  I august i år var der en skudepisode i Emporia, hvor en mand med tilknytning til bandemiljøet blev dræbt, mens en tilfældigt forbipasserende kvinde blev såret af skud.

  Opdateret 15.34 med oplysningen om, at politiet nu har gennemsøgt hele storcentert.

 11. Danske kommuner dropper storskærmsarrangementer til VM i fodbold

  (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

  Tre af Danmarks fire største kommuner fravælger at holde storskærmsarrangementer i forbindelse med VM i fodbold i november og december i Qatar.

  Det skriver TV2, der har været i kontakt med København, Aarhus og Odense. Aalborg er ikke vent tilbage på henvendelsen.

  Metin Lindved Aydin (R), Aarhus Kommunes vikarierende rådmand for Kultur og Borgerservice, siger til TV2, at man ikke ønsker at promovere Qatar, der er heftigt kritiseret for brud på menneskerettigheder i forbindelse med migrantarbejderes forhold på stadionbyggerier.

  - Der er en generel modenhed i befolkningen til, at der kan tages afstand fra det, vi ikke bryder os om, og det vil vi gerne understøtte. De urimeligheder, vi har set i Qatar, er af en karakter, der ikke kan tolereres.

  Det er fortsat muligt for andre organisationer at afholde storskærmsarrangementer. DR Sporten har været i kontakt med Dansk Boldspil-Union og kommunikationschef Jakob Høyer, der oplyser, at unionen ikke har nogen kommentarer.

  Flere franske byer har også valgt at droppe storskærmsarrangementer i forbindelse med VM-slutrunden.

  VM-slutrunden begynder den 20. november og slutter den 18. december.

 12. Konservative er lidt mere åbne over for Venstres idé om Ørsted-salg

  Venstre vil sætte 60 milliarder kroner af til en grøn 2030-plan.

  Det, der trækker de allerstørste overskrifter, er dog finansieringen af planen. Venstre vil nemlig skaffe pengene ved at sælge statens ejerandel af Ørsteds vindmølleforretning.

  De normale samarbejdspartnere, De Konservative, er ikke klar til at vende tommelfingeren op med det samme.

  - Hvis man overhovedet skal gøre det, så skal vi gøre det på det mest gunstige tidspunkt. Og så skal vi se på, hvad konsekvenserne ved et salg er.

  - Det vigtigste for mig er, at den grønne omstilling bliver ved. Det kræver nogle meget store investeringer, og det skal vi selvfølgelig finde penge til, siger partiformand Søren Pape Poulsen.

  Det er dog en væsentlig mildere modtagelse af planen end fra andre partier.

  SF's formand, Pia Olsen Dyhr, kaldte det "tæt på det mest vanvittige", hun har hørt, mens klima- energi og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) kalder det "uforståeligt".

 13. Iran hævder, at Mahsa Amini døde af organsvigt

  Den unge kvinde Mahsa Amini, som døde efter at være blevet banket af Irans moralpoliti, afgik ikke ved døden som følge af slag mod hovedet, arme og ben.

  Hun døde af organsvigt, som følge af, at hun ikke fik nok ilt til hjernen. Det påstår det iranske styre i en rapport fra iranske retsmedicinere.

  Menneskerettighedsorganisationer er dog af en anden overbevisning og mener, at kvinden døde af sine kvæstelser efter at være blevet tilbageholdt for ikke at dække sit hår til med et tørklæde.

  Mahsa Aminis død i moralpolitiets varetægt udløste verdensomspændende demonstrationer mod styret i landet.

 14. 14-årig fik delt intim video på sin skole. Politiet opfordrer forældre til at tage en snak med deres børn

  Politiet i Roskilde mødte torsdag op på en lokal skole, da det havde fået en anmeldelse om, at én af eleverne havde fået delt en intim video.

  Det oplyser Midt- og Vestsjællands Politi.

  Der er tale om en 14-årig pige, hvis forældre er orienteret, og på grund af hendes alder betragter politiet sagen som en sag om deling af børneporno.

  Politiet opfordrer derfor alle, der måtte være i besiddelse af videoen, til at slette den og ikke dele den videre.

  - Vi opfordrer også generelt til, at forældre tager en snak med deres børn om vigtigheden af, at de ikke deler andres billeder og fotos imod deres ønske, lyder det fra Midt- og Vestsjællands Politi, der nu er i gang med at efterforske, hvad der præcist er foregået.

  Nærpolitiet i Roskilde vil inden for den nærmeste tid komme forbi skolen for at holde et oplæg for 7. til 9. klasserne om hele problemstillingen vedrørende deling af krænkende billeder.

 15. Kongehuset: Dronningen har talt med prins Joachim på Fredensborg Slot

  Dronning Margrethe og prins Joachim har talt sammen på Fredensborg Slot.

  Det bekræfter kongehusets kommunikationschef, Lene Balleby, overfor B.T.

  Det er angiveligt første gang, at de to mødes efter nyheden om, at dronningen fra næste år fratager prinsens børn deres titler.

  En nyhed som chokerede prinsen og hans del af den kongelige familie i en sådan grad, at han gik ud i pressen og åbent kritiserede beslutningen og ikke mindst hele forløbet.

  Ifølge hans eget udsagn fik han fem dage til at forberede sine børn på den nye virkelighed.

  - Alle er enige om at se fremad, og som dronningen selv har givet udtryk for, så ønsker hun og prins Joachim ro til at finde vej igennem denne situation, siger Lene Balleby til B.T.

 16. 35 personer vækket og anholdt tidligt om morgenen - de havde udeståender med fogeden

  25 betjente fra Midt- og Vestsjællands Politi var tidligt oppe i går morges, da de skulle ud og vække folk, der har et udestående med fogedretten.

  Aktionen gik i gang klokken 04, og 35 personer blev i de følgende timer hentet ind. Nogle fik behandlet deres sag på politistationen, mens andre blev stillet over for en dommer i retten.

  - Nogle af de steder, hvor der ikke var nogen hjemme, gav besøget den gevinst, at folk bagefter ringede til os og tilkendegav, at nu skulle de nok se at få lavet den aftale med fogedretten, skriver Midt- og Vestsjællands Politi i en pressemeddelelse, hvor de også nævner, at der er flere aktioner på vej.

  - Derfor opfordrer vi fortsat til, at hvis man er tilsagt til fogedretten, så får man lavet en aftale om, hvornår man kan møde op og klare sit økonomiske udestående med fogeden.

 17. Norsk skakchef indrømmer snyd og trækker sig

  Efter indrømmelsen af snyd står Joachim Birger Nilsen (tv.) ikke længere i spidsen for Norges skakforbund. (Foto: Kindred Group)

  Norges skakforbund skal have ny præsident og formand.

  I dag valgte Joachim Birger Nilsen nemlig at trække sig, efter at han torsdag indrømmede at have snydt tilbage i 2016/17-sæsonen.

  - Det er det eneste rigtige, at jeg stopper nu. Både for skakforbundet og miljøet som helhed, siger Nilsen i en pressemeddelelse fra forbundet ifølge NTB.

  Han snød under Pro Chess League som en del af holdet Norway Gnomes.

  - Det var ikke lovligt, og det er jeg helt på det rene med. At det er mange år siden, gør det ikke bedre. Det skal man slet ikke, sagde Nilsen til NRK ifølge NTB.

  Indrømmelsen kommer i en periode, hvor der er heftig debat om snyd i skak.

  Den amerikanske stormester Hans Niemann er i centrum i en skakskandale, der involverer anklager fra verdensmesteren Magnus Carlsen. Det kan du læse mere om her.

 18. Erdogan lover Finland, at Nato-optagelse går som planlagt

  Finlands statsminister, Sanna Marin, har sammen med Sverige forpligtet sig til at støtte Tyrkiet over for "trusler mod Tyrkiets nationale sikkerhed". Og man bekræfter, at PKK betegnes som en "terrororganisation". (Foto: Michal Cizek © Ritzau Scanpix)

  Tyrkiets parlament har endnu ikke godkendt Finlands optagelse i Nato, men optagelsesprocessen går fremad.

  Det siger den finske statsminister, Sanna Marin, i forbindelse med et EU-topmøde i Prag.

  På topmødet har Tyrkiets præsident, Recep Erdogan, over for hende slået fast, at Finlands optagelse i Nato kører som planlagt.

  - Han sagde, at der ikke er nogen problemer i forhold til Finland, siger Sanna Marin.

  - Vi håber selvfølgelig, at Tyrkiet vil ratificere vores Nato-medlemskab så hurtigt som muligt, siger Sanna Marin.

  Anderledes ser det ud med Sveriges medlemskab, skriver Ritzau.

  Tyrkiet har fra begyndelsen været mest kritisk over for den svenske behandling af Det Kurdiske Arbejderparti (PPK). PKK er på både EU's, USA's og Tyrkiets terrorliste.

  Sanna Marin håber, at problemerne mellem Tyrkiet og Sverige bliver løst.

  - Det er vigtigt, at Finland og Sverige kommer med i Nato på samme tid. For det er et spørgsmål om sikkerheden i hele Nordeuropa, siger hun.

 19. Politikere vil hjælpe folk, der står i kø til madudlevering - men de er uenige om hvordan

  Poser med mad, der bliver revet væk, og lange køer til hjælpeorganisationernes mad-uddelingssteder.

  Det er virkeligheden flere steder rundt om i landet lige nu.

  Blandt andet hos Røde Kors Hovedstaden. Her har energikrise og høje priser på dagligvarer gjort efterspørgslen på madhjælp så stor, at der ikke længere er nok til alle.

  De mange, der går forgæves, skal hjælpes. Ifølge Morten Messerschmidt, formand for Dansk Folkeparti, kunne pengene til hjælpen komme fra udlændingeområdet.

  - Det er en bunden opgave at hjælpe de borgere og familier, der ikke kan få tingene til at hænge sammen. Og det skal ske nu, siger han.

  Lars Løkke Rasmussen, formand for Moderaterne, mener, at man skal støtte hjælpeorganisationerne, men samtidig skal man ikke puste til inflationen.

  - Jeg tror, at man bliver nødt til at stramme finanspolitikken, for at inflationen ikke varer ved. Men en del af den her øvelse bør selvfølgelig også være, at der bliver afsat ressourcer til at hjælpe hjælpeorganisationerne, siger han.

  Socialminister Astrid Krag (S) siger, at Folketinget allerede har vedtaget blandt andet ekstra varmecheck og børnecheck.

  - Det her er en hård situation, og krisen kan mærkes hårdest for dem, der har mindst. Derfor har vi også haft fokus på at lave tiltag i forhold til inflationen, som er målrettet, så vi ikke også får skubbet til inflationen, siger hun.

 20. Lange ventetider på CT-scanning i Region Sjælland

  Har du smerter i hals, hoved, arm, bryst eller ryg, der kræver en CT-scanning, skal du væbne dig med tålmodighed.

  Mange hospitaler i Region Sjælland kæmper i øjeblikket med flere måneders venteliste.

  Lige nu er der 30 ugers ventetid på at få undersøgt sin hals, hoved, arm, bryst eller ryg i Holbæk og 22 uger på Nykøbing Falsters Sygehus for ikke-akutte patienter.

  Det er bekymrende, lyder det fra flere patientforeninger.

  - Vi får flere og flere henvisninger, og vi kan ikke skaffe hænder, forklarer Karina Vinum, som er den ansvarlige cheflæge for de radiologiske afdelinger på sygehusene i Region Sjælland.

 21. Den østjyske 'Louise-mand' er blevet idømt anbringelse på ubestemt tid

  En 32-årig mand er ved Retten i Randers blevet kendt skyldig i at have begået mere end 50 indbrud eller indbrudsforsøg i Aarhus- og Randers-området.

  Straffen lyder på anbringelse på en sikret afdeling for personer med vidtgående psykiske handicap uden fastsættelse af længstetid.

  Den 32-årige blev i medierne kendt som "Louise-manden", fordi han gik rundt og tog i folks dørhåndtag. Hvis der var ulåst, gik han ind og stjal kontanter og diverse værdigenstande.

  Var der nogen hjemme, spurgte han altid efter en kvinde ved navn Louise, hvorefter han forsvandt. I nogle tilfælde spurgte han efter "Thomas".

 22. Dan Jørgensen: 'Venstre er som en valnød - grøn udenpå, men brun indeni'

  - Venstre er som en frisk valnød: Grøn udenpå, men brun indeni. Det er ikke et grønt udspil, det her.

  Sådan lyder det fra Socialdemokratiets klima-, energi- og forsyningsminister, Dan Jørgensen, oven på Venstres præsentation af partiets grønne 2030-plan tidligere i dag.

  Han mener, at Venstre holder hånden over landbruget, da partiet ifølge Dan Jørgensen ikke har nogen planer for eksempelvis en CO2-afgift på området.

  En del af planen indebærer derimod et salg af statens andel i virksomheden Ørsteds vindmølleforretning, der med den nuværende markedsværdi vil spytte cirka 100 milliarder kroner i statskassen.

  Det undrer Dan Jørgensen sig over.

  - Hvis man sælger noget, mister man kontrollen med det. Hvis vi sælger Ørsted til nogen derude, som måtte have råd til at købe det, kan vi ikke vide, hvad der så sker, siger Dan Jørgensen til DR Nyheder.

  - Det er i det hele taget underligt at foreslå at sælge det grønne arvesølv. Ørsted er en virksomhed, der skal hjælpe os til at blive endnu bedre og endnu hurtigere i den grønne omstilling, så det er den forkerte vej at gå.

 23. Politiet er rykket ud til Irans ambassade

  Københavns Politi er her til formiddag til stede ved den iranske ambassade i København.

  Det oplyser politiet på sin Twitter-profil.

  - Vi er til stede ved den iranske ambassade i forbindelse med en politiforretning. Vi har p.t. ikke yderligere, lyder det.

  Samme meldinger kommer, når man ringer til politiets kommunikationsafdeling, der ikke ønsker at udtale sig, ud over at man bekræfter, at man er til stede.

  Irans ambassade ligger i den nordlige del af København.

 24. Nu må russiske fiskerbåde kun anløbe tre norske havne - og de bliver kontrolleret

  Norge har valgt at skærpe kontrollen med russiske fiskerbåde, der lægger til kaj i norske havne.

  Fremover må bådene kun anløbe havnene i Tromsø, Kirkenes og Båtsfjord, og det er planen, at bådene skal kontrolleres, når de ankommer, skriver Ritzau på baggrund af en udmelding fra den norske regering.

  Dele af oppositionen mener derimod, at der i stedet bør indføres totalt forbud mod russiske fiskerbåde.

  - Hvis regeringen faktisk mener, at disse fiskefartøjer udgør en sikkerhedsrisiko, burde den fuldføre sit ræsonnement og lukke havnene helt. Nu er det fortsat muligt for Putin at tjene på sine fiskefartøjer, lyder det fra lederen af partiet Venstre, Guri Melby.

 25. GEUS har registreret rystelser i Kattegat ved Læsø

  Seismologer fra GEUS, der laver geologiske undersøgelser i Danmark, har konstateret fire meget små rystelser nord for Læsø.

  Det skriver GEUS i en pressemeddelelse.

  Rystelserne er alle konstateret i internationalt farvand, men i dansk eksklusiv økonomisk zone.

  To af rystelserne er sket tirsdag den 4. oktober 10.41 med cirka 30 sekunders mellemrum, mens to er sket onsdag den 5. oktober 03.26 - også med 30 sekunders mellemrum.

  Alle rystelser er ifølge GEUS målt til mellem 0,7 og 0,9 på Richterskalaen og er altså meget små.

  GEUS kan lige nu ikke bestemme med sikkerhed, hvad der er årsagen til rystelserne.

  - GEUS er i tæt dialog med relevante danske myndigheder, lyder det i pressemeddelelsen.

  I området omkring Læsø har der de seneste dage været heftig aktivitet i farvandet.

  Her var det arktiske inspektionsskib Thetis på en særlig mission som 'overfrakke' for russiske flådeenheder i området.

 26. Venstre vil sælge statens ejerandel i Ørsteds vindmølleforretning

  I Venstres udspil står der om frasalg af vindmølleforretningen i Ørsted: 'Ørsteds hovedfokus er langt overvejende drift og opførelse af vindmølleparker verden over, hvor Ørsted konkurrerer på fuldt ud kommercielle vilkår'. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

  Venstre har netop offentliggjort en 2030-plan for fremtidens klima og natur.

  I alt vil partiet bruge 60 milliarder kroner til investeringer i den grønne omstilling og naturen frem mod 2030.

  Pengene vil Venstre skaffe ved at sælge statens ejerandel i Ørsteds vindmølleforretning for at kunne investere de 60 milliarder kroner i den grønne omstilling. I dag ejer staten 50,1 procent af Ørsted, der tidligere hed Dong Energy.

  – Klimaudfordringerne kan ikke blive løst af tomme ord. Men med konkret handling og massive investeringer, siger Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, under præsentationen af partiets 2030-plan.

  Planen er bygget op om fire grundelementer.

  • Grønne investeringer frem mod 2030

  • Forskning og udvikling skal gøre Danmark klimaneutral i 2050

  • Midtvejsevaluering og ekstra investeringer i fremtidens teknologiske landvindinger

  • To nye klimamål – større grønne ambitioner.

  Du kan læse mere om planen og følge pressemødet i vores liveblog her her.

  Og hvis du vil vide, hvilke to andre mærkesager Venstre går til valg på, kan du finde dem her:

 27. Mette Frederiksen er taget til Prag for at få gasprisen ned

  Statsminister Mette Frederiksen (S) er ankommet til EU-mødet i Prag og siger også, at der ifølge hende er plads til flere sanktioner mod Rusland og præsident Vladimir Putin. (Foto: Leonhard Foeger © Ritzau Scanpix)

  Mette Frederiksen (S) er ankommet til EU-topmøde i Prag og fortæller, at hun er åben for at indføre et prisloft på gas.

  Den danske regering var ellers ikke blandt de 15 medlemslande, som i sidste uge sendte et brev til Europa-Kommissionen, hvor de pressede på for et prisloft på al gas.

  - Vi går ind i de her diskussioner med et meget, meget åbent sind, men med det meget, meget klare formål, at vi skal have priserne ned. Og jeg er villig til at diskutere alle gode ideer - inklusiv også et loft, hvad angår priserne, siger hun.

  Der er dog også spørgsmålet, hvem der så skal betale regningen, hvis man fra politisk side går ind og fastsætter en makspris for, hvor meget man vil betale for gassen. Og det bliver en svær diskussion, understreger statsministeren.

  - Der vil selvfølgelig være nogle, der vil have et ønske om, at der er nogle enkelte lande, der skal bidrage særligt meget. Og så er vi selvfølgelig nogle, der har andre holdninger til det, siger hun.

 28. Europa-Parlamentets formand: EU-landene har brug for et prisloft på gas

  Europa-Parlamentets formand, Roberta Metsola, ankommer til topmødet i Prag her til formiddag. (Foto: Leonhard Foeger © Ritzau Scanpix)

  Europa-Parlamentets formand, Roberta Metsola, er ankommet til EU-topmøde i Prag, og hendes hovedbudskab er, at der er brug for et EU-prisloft på gas. Men hun er også med på, at de forskellige lande ser forskelligt på et sådant prisloft.

  - Hvis nogle lande har brug for mere tid eller eventuelle undtagelser, så skal vi selvfølgelig give dem det. Men vi skal ikke overbyde hinanden, siger hun med henvisning til, at medlemslandene lige nu er ude på egen hånd og opkøbe den gas, de har brug for.

  Det er nemlig med til at presse priserne yderligere op, hvis de konkurrerer for meget om den sparsomme gas, understreger hun.

  - Vi skal stoppe den prisspekulation, der er. Det har vi gjort før under coronapandemien, siger Roberta Metsola.

  DR Nyheder dækker EU-topmødet i Prag, hvor også statsminister Mette Frederiksen (S) også deltager. Følg med live her.

 29. EU-mission skal hjælpe Aserbajdsjan og Armenien med at nedtrappe nabokonflikt

  Tyrkiets præsident Erdogan ses i går i samtale med Frankrigs præsident Macron, Armeniens premierminister og præsident Aliyev fra Aserbajdsjan. (Foto: handout © Ritzau Scanpix)

  EU skal mægle mellem de stridende nabolande Aserbajdsjan og Armenien, der i de seneste måneder har bekriget hinanden i nogle af de hårdeste kampe i to år.

  Alene i september blev over 200 dræbt, og derfor sender EU nu en civil mission til grænseområdet mellem de to lande i et forsøg på at opnå varig fred.

  Det oplyser Det Europæiske Råd ifølge Reuters.

  I går deltog lederne fra de to lande i et møde i Prag med blandt andre den franske præsident, Emmanuel Macron, og den belgiske formand for Det Europæiske Råd, Charles Michel.

  Præsident Ilham Aliyev fra Aserbajdsjan og premierminister Nikol Pashinyan fra Armenien mødes igen med EU-topfolk til yderligere forhandlinger i Bruxelles i slutningen af denne måned, skriver Reuters.

  De to tidligere sovjetlande har i årtier været i konflikt over området Nagorno-Karabakh, der er en del af Aserbajdsjan, men som har været kontrolleret af etniske armeniere med støtte fra Armenien siden 1994.

 30. Frederikshavn Kommune skal spare på kollektiv trafik: Otte busruter sløjfes fra årsskiftet

  Fra næste år kører der ikke længere bybusser i Frederikshavn. Det er nu endelig blevet besluttet af kommunens Kultur- og Fritidsudvalg i aftes.

  Kommunen skal spare 8,2 millioner kroner på den kollektive trafik, og selvom det ifølge den konservative udvalgsformand, Peter Laigaard, er en nødvendig besparelse, ærgrer det ham.

  - Det betyder jo en kæmpe besparelse, og desværre også for en masse mennesker, at man mister nogle transportmuligheder. Det har vi det da rigtig skidt med, siger han.

  Det drejer sig om otte forskellige ruter, som frederikshavnerne ikke længere kan stige på. Det er ruter, som er blevet brugt af omkring en kvart million passagerer årligt.

 31. Danmarks bedste fodboldrækker skruer ned for energiforbruget i weekendens kampe

  Lys- og energiforbruget bliver holdt til et minimum.

  Det er meldingen fra Danmarks to bedste fodboldrækker, 3F Superligaen og 1. division, samt mediepartnerne Viaplay og Discovery, skriver Divisionsforeningen i en pressemeddelelse.

  Årsagen er den igangværende energikrise, og spareplanen sættes i gang fra den forestående spillerunde denne weekend, fortæller Divisionsforeningens direktør, Claus Thomsen.

  - Idet der produceres uden om de to halvlege, har vi sammen med tv valgt at gå lidt på kompromis med den høje kvalitet, der produceres efter. Det er det rigtige at gøre i den situation, vi står i p.t., og det har været et stort ønske fra klubberne, siger Claus Thomsen.

  Allerede i den forgangne weekend blev flere af kampene afviklet med det nye energibesparende lysforbrug. Det bliver altså gældende for alle kampe til den kommende runde.

 32. Politiet løslader to personer i sag om knivdrab i Vejle

  En 39-årig kvinde og en 49-årig mand blev løsladt, efter at de i går blev fremstillet ved grundlovsforhør ved Retten i Kolding.

  De er fortsat begge sigtede for at have dræbt en 60-årig mand, der i onsdags blev fundet på gaden i Svendsgade midt i Vejle. Han var stukket med kniv.

  De to er blevet løsladt, fordi dommeren ved Retten i Kolding ikke mener, at betingelserne for at holde på dem er opfyldt, skriver Sydøstjyllands Politi i en pressemeddelelse.

  - Det tager vi til efterretning, konstaterer vicepolitiinspektør Jens Lyng Michelsen, der leder efterforskningen.

  En 37-årig mand, der ligesom de to andre i sagen også blev anholdt få timer efter fundet af den nu afdøde, er ikke længere sigtet.

 33. Nye anholdelser i sag om røveri af fodboldtrøje fra 16-årig AaB-fan

  Østjyllands Politi anholdt i går fire mænd på 24, 25, 26 og 27 år i forbindelse med efterforskningen af et røveri, der fandt sted den 17. september.

  Her fik en 16-årig dreng på Frederiks Allé i Aarhus midtby frataget sin AaB-spilletrøje efter en fodboldkamp mellem AGF og AaB.

  En gruppe mænd truede drengen til at udlevere trøjen, og to dage efter blev en 22-årig mand anholdt i sagen. Nu har efterforskningen så ført til flere anholdelser.

  - Vi ser med meget stor alvor på sagen, for det skal være trygt og sikkert at bevæge sig rundt i det offentlige rum, og man skal kunne gå til fodboldkamp, uanset om man har den ene eller den anden klubtrøje på, siger politiinspektør Brian Voss Olsen i en pressemeddelelse fra Østjyllands Politi.

  De nye anholdte fremstilles i grundlovsforhør i dag klokken 9.30 ved Retten i Aarhus, hvor anklagemyndigheden anmoder om lukkede døre.

 34. Radikal leder skal sidde ved kassen i Rema 1000 og servere røde pølser i Rødby

  Politikerne farer rundt i landet for at møde vælgerne og fiske stemmer.

  Fredag er ingen undtagelse. I dag skal eksempelvis De Radikales partileder, Sofie Carsten Nielsen, til Lolland, hvor hun skal servere øl på bodegaen Rådhuspubben i Maribo, sidde ved kassen i Rema 1000 i Nakskov og sælge pølser og hotdogs i en pølsevogn i Rødby.

  - Vi har også de gode, radikale lakridsbolsjer med. Dem kan man godt få brug for i løbet af sådan en dag, sagde Sofie Carsten Nielsen, da DR Nyheder mødte hende kort før afgang fra København.

  Spørgsmålet er, om det overhovedet har noget effekt sådan at møde folk i øjenhøjde?

  - Det korte svar er, at 'ja, det virker'. De her lokale tiltag er med til at flytte stemmer. Man kan selvfølgelig ikke sige, at et lakridsbolsje kan konverteres til 0,4 stemme, men det er en del af den samlede kampagne, siger Kenneth Thue Nielsen, der er valgforsker og direktør i analysevirksomheden Methods.dk.

  Du kan følge dagens begivenheder direkte her på dr.dk's liveblog og se med her på DRTV.

 35. Snart går slukningen af Studstrup-branden ind i den afsluttende fase

  Studstrupværket ved Aarhus brænder på 15. døgn, men der er lys for enden af tunnellen for de naboer, der døjer med røgen, og for de beredskabsfolk, som har arbejdet i døgndrift for at få branden slukket.

  - Vi håber, at vi i løbet af de næste timer kan komme ind i den afsluttende fase, siger beredskabsdirektør Kasper Sønderdahl fra Østjyllands Brandvæsen.

  Der er nu så få træpiller tilbage i den brændende silo, at brandvæsenet snart kan begynde at pøse vand direkte på ilden. Derfra kan det gå stærkt med at få slukket branden.

  - Det kan tage alt fra fem timer til tre til fire dage. Vi tør ikke gisne om det, siger Kasper Sønderdahl.

Mere fra dr.dk