Seneste nyt

Flere bliver nu tjekket af politiet ved grænsen til Danmark

 • Flere bliver nu tjekket af politiet ved grænsen til Danmark

  Den mindre restriktive periode ved grænserne til Danmark er allerede fortid.

  Politiet har nemlig siden midnat intensiveret grænsekontrollen, så der bliver foretaget flere stikprøver for at tjekke indrejsende.

  - Vi har stadig det, vi kalder en stikprøvevis og periodevis kontrol. Men vi har intensiveret det i forhold til, at vi nu tager flere stikprøver, siger chefpolitiinspektør ved Rigspolitiet Peter Ekebjærg til Ritzau.

  Stikprøverne bliver foretaget ved den dansk-tyske landegrænse, ved færgelejer og ved Øresundsforbindelsen.

  Seneste Nyt

 • Virolog om ny coronamutation: 'Det er et meget dårligt tidspunkt rent epidemimæssigt'

  Det er et meget dårligt tidspunkt, at en sydafrikansk og mere smitsom coronavariant bliver konstateret i Danmark. Det siger Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet.

  - Det er et meget dårligt tidspunkt rent epidemimæssigt, at vi får introduceret denne variant, for den har nogle af de samme egenskaber som den britiske mutation.

  - Den er mere smitsom. Det er klart, at det ønsker vi ikke at have lagt oveni den situation, vi i forvejen står med, siger Allan Randrup Thomsen.

  Det er på nuværende tidspunkt meget svært at vurdere, om smitten med den sydafrikanske variant kan holdes i skak, mener han.

 • USA's Nationalgarde er i alarmberedskab inden Joe Bidens indsættelse

  Nationalgarden i USA bliver sendt til Washington D.C i frygt for voldelige uroligheder i weekenden forude for Joe Bidens indsættelse som USA's næste præsident på onsdag. Det skriver BBC.

  Garden sættes ind for at forhindre en gentagelse af de dødelige optøjer den 6. januar, hvor demonstranter stormede Kongressen i USA, og flere mistede livet.

  Medlem af Repræsentanternes Hus Don Beyer skriver på Twitter, at der er en fare ved at være ved området omkring Kongressen, og opfordrer folk til holde sig væk.

 • Bomberyddere fjerner nu mulig bilbombe fra boligområde i Gladsaxe

  Der blev lørdag fundet en mistænkelig genstand på en bil i Gladsaxe, som politiet mistænker for at være en bilbombe. Det førte til en større evakuering af 313 beboere.

  Lørdag aften har et bomberydningshold fra Forsvaret beskudt genstanden. Det oplyser Københavns Vestegns Politi på Twitter.

  - Det sikres nu, at den er uskadeliggjort, så beboerne snart kan vende hjem, skriver politiet.

  Politiet kan lørdag klokken 22.30 ikke sige, hvorvidt der rent faktisk er tale om en bilbombe.

  Chefpolitiinspektør Knud Stadsgaard oplyste tidligere lørdag, at politiet er i gang med at efterforske, hvem der har anbragt den mulige bombe på bilen.

 • Sponsorer truer med at trække sig fra VM i ishockey, hvis Hviderusland er medvært

  Skoda vil ikke være hovedsponsor ved dette års VM i ishockey, hvis det skal afholdes i Hviderusland.

  Det meddeler den tjekkiske bilfabrikant, der har været VM-sponsor siden 1993, lørdag på Twitter.

  - Vi har været en stolt partner til VM i ishockey i 28 år. Men vi respekterer og støtter også menneskerettighederne.

  - Derfor vil Skoda trække sig som sponsor for VM i 2021, hvis Hviderusland bekræftes som medvært for begivenheden, skriver Skoda.

  Skoda vil have fjernet Hviderusland som medarrangør, fordi regeringen fortsætter med at slå hårdt ned på fredelige demonstrationer i landet.

 • Franskmænd skal holde sig indenfor fra klokken 18 til 06

  Gaderne er tomme i Frankrig efter klokken 18. (Foto: Georges Gobet © Scanpix)

  Gaderne i både små og store franske byer stod lørdag aften tomme, efter et strammet udgangsforbud er trådt i kraft over hele landet.

  Fra lørdag skal franskmændene holde sig hjemme halvdelen af døgnet - fra klokken 18 til klokken 06. Dermed er udgangsforbuddet rykket to timer frem.

  Tiltaget skyldes spredningen af coronavirus i landet. Frankrig har rundet 70.000 coronadødsfald og er dermed det land i verden, der har registreret syvendeflest.

  Den franske regering er mest bekymret for en mutation, der først blev registreret i Storbritannien, som også har spredt sig i Frankrig.

 • SSI opruster: Kan undersøge alle positive coronaprøver for særlige mutationer

  Nu er ikke kun den britiske virusmutation, men også den sydafrikanske er ankommet til Danmark. Det kunne Statens Serum Institut (SSI) oplyse lørdag.

  Derfor har SSI oprustet deres fuldgenomsekventering, så man nu kan analysere alle positive PCR-prøver fra Testcenter Danmark og fra hospitalerne, siger Anders Fomsgaard, der er overlæge og virusforsker hos Statens Serum Institut.

  De to virusvarianter ligner hinanden på den måde, at de begge er ekstra smitsomme.

  Men de adskiller sig ved, at den sydafrikanske mutation er mindre følsomme over for antistoffer, forklarer han.

  - Det er en lidt kedelig kombination, at den både er god til at sprede sig og har en anden biologisk effekt også.

 • Det er en mulig bilbombe, der har ført til evakuering i Gladsaxe

  Forsvarets sprængningseksperter kan ikke udelukke, at det kan være sprængstof, der er blevet monteret på en bil i Gladsaxe. Det oplyser Københavns Vestegns Politi.

  Lørdag eftermiddag modtog de en anmeldelse om, at der sad en genstand på en bil, som kunne være en bilbombe. Med det samme blev politi og forsvarets sprængningseksperter sendt til området.

  Politiet valgte at evakuere flere borgere, der bor tæt på bilen.

  - Vi har sikret området og har situationen under kontrol, siger chefpolitiinspektør Knud Stadsgaard.

  - Det er en alvorlig situation. Derfor har vi udkommanderet et stor antal politifolk, og har evakueret borgere, der bor i nærheden af det sted, hvor den mulige bilbombe er fundet.

  Samtidig har Københavns Vestegns Politi indledt en massiv efterforskning for at finde ud af, hvem der har placeret det mulige sprængstof.

 • Indien vil vaccinere 300 millioner inden juli

  Indiens premierminister, Narendra Modi, har lørdag skudt et af verdens største vaccinationsprogrammer i gang.

  Regeringen stiler mod at vaccinere omkring 300 millioner mennesker inden juli. Det sker som en del af det folkerige lands bestræbelser på at få kontrol med coronavirusset.

  Modi vil ikke selv tage vaccinen med det samme, fordi Indien i første omgang prioriterer sygeplejersker og læger og andre i frontlinjen. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Indien, der har 1,3 milliarder indbyggere, har verdens næsthøjeste antal smittetilfælde efter USA, og regeringen har hidtil godkendt to vacciner - den ene mangler dog stadig at gennemføre kliniske forsøg.

 • Brite håber at finde 1,6 milliarder i bitcoins på losseplads

  En britisk mand har tilbudt de lokale myndigheder i Newport City Council i Wales 52,5 millioner pund- omkring 431 millioner kroner - for at få lov til at gå på skattejagt på en lokal losseplads. Det skriver CNN.

  Her håber manden - James Howells - at finde en harddisk fyldt med den digitale valuta bitcoin, som han for flere år siden ved et uheld kom til at smide i skraldespanden.

  Harddisken indeholdt 7500 bitcoins, som James Howells havde købt i 2009. På det tidspunkt var bitcoins næsten intet værd.

  Da kryptovalutaens værdi begyndte at skyde i vejret, begyndte han at lede efter sin harddisk. I den forbindelse gik det op for ham, at han ved et uheld var kommet til at smide den ud i 2013.

  Den seneste tid er værdien på bitcoins steget voldsomt, og James Howells' 7500 bitcoins er dermed i dag en kæmpe formue værd.

 • Rullemarie er sendt ind i Gladsaxe: Politiet undersøger mystisk pose

  Politi, brandvæsen, ambulancer og kriminalteknikere er talstærkt til stede i Gladsaxe, hvor der er blevet fundet en mistænkelig sort plastikpose.

  Plastikposen ligger i området ved Gyngemose Parkvej i byen.

  Betjentene har taget Rullemarie i brug, som er to robotter, der undersøger den sorte pose og dens indhold.

  Ifølge B.T. og Ekstra Bladet er beboere i nærheden af området blevet evakueret. Det drejer sig ifølge aviserne om beboere i tre boligblokke. Desuden er der bombehunde til stede, skriver B.T.

 • SSI: Usandsynligt, at den sydafrikanske variant vil sprede sig i Danmark som den britiske

  Den sydafrikanske virusmutation har officelt gjort sit indtog i Danmark. Det kunne Statens Serum Institut fortælle i dag.

  Men det er usandsynligt, at den sydafrikansk coronavariant vil sprede sig i Danmark, som man har set med den britiske. Sådan lyder det fra Tyra Grove Krause, der er konstitueret faglig direktør i Statens Serum Institut (SSI).

  - Man kan ikke udelukke, at den begynder at sprede sig mere bredt i Danmark, men nu har vi kun et tilfælde indtil videre.

  - Den vil have svært ved at udkonkurrere B117, som allerede nu har et godt tag i Danmark, siger hun.

 • Professor om sydafrikansk variant i Danmark: Tidligere corona-smittede er ikke lige så godt beskyttet mod mutation

  Den sydafrikanske covid-19 variant er for første gange fundet i Danmark. Og det er der grund til at tage ganske alvorligt, mener Lars Østergaard, der er professor og ledende overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.

  - Den sydafrikanske variant ser ud til være mere smitsom - ligesom den britiske.

  - Det, der er bekymrende ved den sydafrikanske variant, er, at nogle studier viser, at de antistoffer, man har lavet første gang man var smittet, ikke virker så godt på den nye variant. Det er bekymrende.

  Men der er ikke noget, der tyder på, at den skulle give et mere alvorligt sygdomsforløb end de andre varianter, siger Lars Østergaard.

  Han understreger, at man endnu ikke ved, hvordan vaccinerne virker over for denne her variant.

 • Vacciner ventes fortsat at virke trods ny coronavariant

  I dag er det første tilfælde af ny covid-19-variant, der stammer fra Sydafrika, fundet i Danmark. Ud over at den sydafrikanske variant er mere smitsom, vurderes den også at være mindre følsom over for vacciner.

  Det skriver Statens Serum Institut (SSI) i en pressemeddelelse.

  SSI slår dog fast, at coronavaccinerne fortsat ventes at virke, og at de nye varianter overvåges tæt.

  - Selvom der nu er fundet varianter med mutationer med forventet nedsat følsomhed for antistoffer, betyder det ikke, at vaccinerne ikke vil virke, men de nye varianter overvåges tæt, siger virolog Anders Fomsgaard fra SSI.

 • Det første tilfælde af sydafrikansk covid-19-variant er nu fundet i Danmark

  Det første tilfælde af den sydafrikanske covid-19-variant er fundet i Danmark. Det oplyser Statens Serum Institut.

  Det danske covid-19-tilfælde af B.1.351/501Y blev fundet på Sjælland og forbindes med en rejse til Dubai.

  Varianten har både mutationen 501Y, som er forbundet med større smitsomhed, og mutationen 484K, som måske kan medføre en nedsat følsomhed over for de beskyttende antistoffer hos patienter, der er kommet sig efter COVID-19 infektion.

  Det danske tilfælde er fundet ved SSI’s generelle sekvenserings-overvågning. Styrelsen for Patientsikkerhed udfører intensiv smitteopsporing og inddæmning af de påviste tilfælde med varianter, der kræver særlig opmærksomhed.

 • Kritik af Norges vaccinestrategi: 'Tempoet går for langsomt'

  Siv Jensen kritiserer den norske regerings coronastrategi. (Foto: Norsk Telegrambyra AS © Scanpix)

  Lederen af det norske Fremskridtsparti, Siv Jensen, kritiserer den norske regerings vaccinestrategi. Det skriver mediet VG.

  Hun kritiserer blandt andet, at alle vaccinedoser, der ankommer til Norge, opbevares i en uge, før de bliver fordelt ligeligt til kommunerne.

  Men partilederen så hellere, at der bliver sendt flere doser til nogle kommuner i stedet for den lige fordeling. Det mener hun vil spare tid.

  – Tempoet på vaccineringen går fortsat for langtsomt i forhold til alle de lande, der er naturligt at sammenligne sig med. Regeringen har hele tiden sagt, at de følger den plan, der er lagt. Problemet er selve planen - det er den, vi stiller spørgsmål ved.

  Fredag har Norge ifølge avisen givet 42.000 doser og 147.115 doser i Danmark, som får omtrent lige så mange vacciner tildelt som Norge.

 • Trods flot målmandsshow på ét minut taber Sydkorea til Hviderusland

  Changwoo Lee (til højre) gjorde, hvad han kunne. (Foto: HAZEM GOUDA © Scanpix)

  Sydkoreas målmand Changwoo Lee spillede et helt suverænt minut mod Hviderusland, da han tre gange på kort tid hev en eminent redning frem.

  Men den korte og fine stime var forgæves. Sydkorea tabte 32-24 til hviderusserne.

  Sydkorea har i år sendt et universitetshold til VM, da det normale A-landshold skal forberede sig til OL senere i år. Ingen af deres VM-spillere er derfor født tidligere end 1998.

  Sydkoreanerne har efter dagens nederlag tabt deres første to kampe ved VM, mens Hviderusland har tre point efter to kampe.

  Du kan se Changwoo Lees flotte redninger i videoen herunder.

 • Kap Verde yderligere coronaramt: Risikerer at blive taberdømt ved VM

  Kap Verde er i forvejen meget hårdt ramt af coronavirus i deres trup ved håndbold-VM i Egypten.

  Lørdag kom der mere dårligt nyt til øriget, der i forvejen har 11 spillere ude af turneringen med coronavirus. Således er yderligere to spillere fra Kap Verdes landshold testet positiv for coronavirus.

  IHF skriver videre, at Kap Verde nu er så hårdt ramt af coronavirus, at deres kamp mod Tyskland søndag er i fare, fordi Kap Verde ikke kan stille hold.

  Dermed risikerer Kap Verde at blive taberdømt 10-0 i opgøret mod tyskerne, medmindre de flyver mindst en ny spiller til Egypten - der selvfølgelig skal være testet negativ for coronavirus.

 • Iskold nat på -11,9 gav laveste temperatur målt i tre år

  Hvis du synes, at det har været lidt ekstra koldt i nat, så er der en god forklaring.

  Lørdag morgen blev der nemlig målt -11.9 grader på en målestation ved Horsens. Det er den laveste temperatur målt siden marts 2018, oplyser DMI.

  Udover iskold luft faldt der også op mellem fem og ti centimeter sne i Nord- og Vestsjælland og nogle steder i Nordjylland. Og det har givet ideelle forhold til blandt andet en kælketur, som fortsætter resten af weekenden, skriver vagthavende meteorolog Lars Henriksen.

  Men det er med at komme ud og nyde det, for der er mildere vinde på vej, og inden længe er sneen igen væk.

 • Dansk badmintonstjerne er finaleklar i Thailand Open

  Den danske badmintonstjerne Viktor Axelsen er klar til finalen i Thailand Open i herresingle.

  Turneringen er en Super 1000-turnering, der er det højeste niveau på Det Internationale Badmintonforbunds World Tour.

  I semifinalen tog Viktor Axelsen sejren i tre sæt mod indonesiske Anthony Sinisuka Ginting.

  21-19, 13-21, 21-13 lød sætcifrene på i danskerens favør.

  Finalen spilles natten til søndag, hvor Axelsen møder Angus Ng Ka Long fra Hongkong.

 • Spiller fra dansk VM-trup: Det er overdrevet at sige, at turneringen skal aflyses

  Mads Mensah mener, at en VM-aflysning vil være at gå for langt, som situationen ser ud lige nu. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

  Kritikken af VM i håndbold i Egypten har været hård, efter at flere deltagerlande har opdaget adskillige coronatilfælde i staben.

  Blandt andre Norges tidligere landsholdsmålmand har talt for en aflysning af turneringen - også set i lyset af, at der har været klager over utilstrækkelig sikkerhed i de såkaldte hotelbobler, hvor holdene bor.

  Men en aflysning vil være at gå for langt, som situationen ser ud lige nu, siger den danske playmaker Mads Mensah.

  - Tingene er stadig ikke eskaleret så meget, at man kan sige, at det skal aflyses. Jeg synes, det er en overdrivelse, lyder det fra Mensah.

 • 48 tilfælde af B117-virus siden 13. januar

  Der er i alt fundet 256 tilfælde af mutationen B117 i positive coronaprøver, oplyser Sundheds- og Ældreministeriet.

  Sidst tallet blev opgjort den 13. januar, var der 208 konstaterede smittede med varianten, der stammer fra Storbritannien.

  Det vil sige, at der er fundet 48 nye tilfælde.

  Selvom smittetallene overordnet set går i den rigtige retning, så er der relativt mange smittede med B117, siger Christian Wejse, der er speciallæge i infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital.

  - Det er en betydelig stigning, men det ligner ikke noget, der bliver fordoblet på en uge. Det kan tyde på, at der er en vis opbremsning. Men den er stadigvæk i betydelig stigning, siger han.

 • Mand varetægtsfængslet for at smugle 310 kilo hash, amfetamin og kokain til Danmark

  En 56-årig hollandsk mand er lørdag blevet varetægtsfængslet sigtet for at have smuglet flere hundrede kilo hash til Danmark og Sverige.

  Det oplyser Københavns Vestegns Politi, der har været i gang med en længerevarende efterforskning.

  Den 56-årige vil senere i dag blive fremstillet i grundlovsforhør i Retten i Glostrup - sigtet for overtrædelse af straffelovens paragraf 191.

  Ifølge sigtelsen har manden smuglet mindst 310 kilo hash, 13 kilo amfetamin og ti kilo kokain til Danmark.

  - Jeg er meget tilfreds med, at det efter en længerevarende efterforskning er lykkedes at anholde den mistænkte, siger vicepolitiinspektør Charlotte Skovby.

 • Mia Blichfeldt taber badminton-semifinale til verdensetter

  Den danske badmintonspiller Mia Blichfeldt har tabt 2-0 til verdensetteren Tai Tzu-ying fra Taiwan i semifinalen i damesingle ved Thailand Open.

  Blichfeldt misbrugte fem sætbolde i andet sæt, før hun tabte semifinalen med cifrene 8-21, 21-23.

  Der var stor forskel på de to spillere i første sæt. Blichfeldt fik bedre fat i andet sæt, hvor hun kom foran 20-16.

  Senere i eftermiddag spiller Viktor Axelsen semifinale i herresingle mod Anthony Sinisuka Ginting fra Indonesien.

 • Fem borgere har fået prik nummer to og er færdigvaccinerede

  0,0001 procent af den danske befolkning er nu færdigvaccinerede, oplyser Statens Serum Institut.

  Fem borgere modtog i går deres andet stik med Pfizer/Biontech-vaccinen, og de er som de første igennem proceduren, der skal beskytte mod covid-19.

  Tallene, der dækker vaccineudrulningen frem til klokken 4.30 i morges, viser også, at 162.328 borgere er påbegyndt vaccinen. Af dem har 519 fået Modernas vaccine, mens resten har fået Pfizer/Biontechs. Det svarer samlet til 2,78 procent af befolkningen.

  Vaccinationerne gik i gang i Danmark den 27. december.

 • 256 personer er smittet med den særlige engelske coronavariant

  Der er nu fundet 256 tilfælde af mutationen B117 i positive coronaprøver, oplyser Sundheds- og Ældreministeriet på Twitter.

  Sidst, tallet for forekomst af virusvarianten blev opgjort, var i onsdags, og her var tallet 208.

  Andelen af prøver med coronavarianten er steget fra 2,4 procent i uge 53 til 3,6 procent i uge 1.

  Sidste uge blev restriktionerne i samfundet strammet yderligere netop for at begrænse spredningen af varianten, der har fået navnet B117.

 • 879 personer er smittet med coronavirus de seneste 28 timer

  Smittetallet de seneste 28 timer er 879 personer, oplyser Statens Serum Institut.

  96.091 er blevet testet, og det giver en positivprocent på 0,91.

  27 personer er døde og 779 er indlagt. Det er 13 færre end i går.

  I går var smittetallet 659, men det dækkede kun 15 timer på grund af tekniske problemer hos Statens Serum Institut. Der blev foretaget 52.270 test, hvilket gav en positivprocent på 1,26.

 • Ugandas præsident vinder valg, oplyser valgkommissionen

  Ugandas præsident, Yoweri Museveni, vinder valget med 59 procent af stemmerne.

  Det oplyser valgkommissionen ifølge Reuters.

  Hans udfordrer, Bobi Wine fik 35 procent af stemmerne. Han anklager Museveni for valgsvindel

 • Stor bilfusion med Fiat Chrysler, Opel, Peugeot og Citroën

  Fiat Chrysler og den franske bilkoncern PSA Group, der står bag Opel, Peugeot og Citroën, har underskrevet en fusionsaftale.

  Det nye navn bliver Stellantis, og der bliver tale om verdens fjerdestørste bilproducent.

  De får ressourcer nok til at kunne finansiere nye produktioner af elbiler og konkurrere med større rivaler som Toyota og Volkswagen.

  Det har taget over et år for de italiensk-amerikanske og franske bilproducenter at få afsluttet aftalen til et beløb svarende til over 320 milliarder kroner.

 • Demonstration mod regeringens coronahåndtering i gang i København

  Flere hundreder er mødt frem til demonstrationen, der er arrangeret af Folkebevægelsen for Frihed og partiet JFK21. (Foto: Emil Helms © Scanpix)

  I dag er flere borgere gået på gaden for at demonstrere mod epidemiloven og regeringens indsats mod coronavirus.

  Det sker i København under navnet 'Folkebevægelsen for Frihed', skriver TV2 Lorry.

  Twitter skriver Københavns Politi, at man er til stede.

  - Demonstrationen på Thorvaldsens Plads er begyndt og forløber i god ro og orden. Vi er til stede for at sikre, at det fortsætter, lyder det.

  For en uge siden var der også lignende demonstrationer i flere byer. Her var det gruppen "Men in Black", der demonstrerede mod epidemiloven. Demonstrationen var anmeldt og derfor lovlig, men blev opløst af kampklædt politi efter kast med flasker og kanonslag.

 • Svensk kongehus svarer på kritik, efter at kongen blev coronavaccineret

  Dette billede af kong Carl Gustaf blev offentliggjort i går. Kongen er 74 år gammel - han fylder 75 til april. (Foto: SARA FRIBERG/ROYAL COURT © Scanpix)

  Den svenske kong Carl Gustaf har ifølge svenske medier fået kritik, efter at han i går blev vaccineret mod corona - blandt andet mener kritikerne, at han sprang over i køen, og at han på det nærmeste 'reklamerer' for vaccinen.

  Men nu svarer kongehuset igen på kritikken.

  - Der er en vis skepsis blandt det svenske folk mod at lade vaccinere, og der kan kongen være en person, der viser, at man skal lade sig vaccinere, så vi på sigt kan komme ud af den her pandemi, siger hoffets informationschef Margareta Thorgren til Aftonbladet.

  I Sverige er det mennesker i ældreplejen, der skal vaccineres først, men kongen og dronningen er ikke hoppet foran i vaccinekøen, understreger hun.

  - Kongeparret er i risikogruppen og har ikke taget nogen andres plads, og vaccinationen er nøje planlagt ud fra det, siger Thorgren.

 • Eksperter frygter, at nedlukning især går ud over elever i 0. klasse

  Flere eksperter er enige om, at især elever i 0. klasse har det svært under nedlukningen, fordi de kun lige er ved at lære, hvad det vil sige at være skoleelev.

  - Forskningen tyder på, at børn bliver bedre til at gå i skole, hvis de har det godt sammen med andre, og derfor vil det få betydning, at de nu er hjemsendt og isoleret, siger Lars Qvortrup, professor på Institut for Pædagogik og Uddannelse.

  Andreas Rasch-Christensen, chef på VIA University Colleges forskningscenter for pædagogik, tror, der kommer et efterslæb på flere områder, hvor det bliver nødvendigt med nok ressourcer til at indhente det tabte.

 • Lykke Friis: Ny CDU-leder er i stand til at samle

  Med Armin Laschet som ny formand får CDU en leder, der i stand til at samle kræfter omkring sig - også politiske modstandere.

  Det siger Lykke Friis, direktør i Tænketanken Europa.

  - Han vil være en politiker, der i høj grad rækker ud til begge dele af tysk politik. Både mod midten og mod højre, siger Lykke Friis.

  Samtidig vil han fortsætte Angela Merkels midtsøgende kurs og være pro-europæisk, lyder vurderingen.

 • Politiet har ladet karavane af migranter fortsætte mod USA

  Migranterne har planer om at gå tusinder af kilometer til USA. (Foto: ORLANDO SIERRA © Scanpix)

  En karavane bestående af mellem 5.000 og 6.000 migranter fra Latinamerika er på vej mod USA. I nat krydsede de grænsen mellem Honduras og Guatemala.

  - De 300-400 betjente, der stod på grænsen, valgte simpelthen at lade dem gå, siger Kristian Almblad, DR Nyheders Sydamerika-korrespondent, som var til stede, da det skete.

  - De tænkte, at der simpelthen var for mange mennesker, og at det kunne ende i nogle grimme scener, hvis de greb ind, fortæller han.

  Kommende præsident Joe Biden lovede under valgkampen, at USA skulle have en mere human udlændingepolitik, og det har skabt håb.

  Karavanen filmet fra Kristian Almblads bil:

 • Se teaterforestillingen 'Tine' af Herman Bang gratis online

  Skuespillerne står på scenen, men der er intet publikum. De kan gratis sidde hjemme bag skærmen. (© Aalborg Teater)

  I en tid hvor det er småt med kulturelle tilbud, inviterer Aalborg Teater 23. januar til online teaterpremiere på forestillingen "Tine" af Herman Bang, og det er ganske gratis at se med.

  Skuespillerne spiller live på scenen og eneste forskel er, at der ingen publikum er i salen.

  - Det er så tæt, vi lige nu kommer på det rigtige teater, siger chefdramaturg Jens Christian Lauenstein Led.

  For skuespillerne har det givet et helt andet fokus i øveperioden, at de har vidst, at de skulle udkomme, i stedet for at være usikre på, om premieren blev aflyst på grund af restriktioner.

 • Armin Laschet valgt som formand for det tyske regeringsparti CDU

  59-årige Laschet er den nye formand for CDU. (Foto: HANNIBAL HANSCHKE © Scanpix)

  Det bliver Armin Laschet, der bliver ny formand for det tyske regeringsparti, CDU.

  Det er netop blevet besluttet på partiets kongres.

  Laschet var i kampvalg mod Friedrich Merz, men vandt med stemmerne 521 over 466 til Friedrich Merz.

  - Tak for den store tillid - jeg er mit ansvar som formand bevidst og vil gøre alt for, at vi sammen kan komme gennem dette år, siger Laschet efter valget.

  Se her, da resultatet blev præsenteret med albuehilsen og digitale klapsalver:

  Laschet er ministerpræsident i Tysklands befolkningsrigeste delstat Nordrhein-Westfalen.

  Laschet afløser Annegret Kramp-Karrenbauer, der har været CDU-formand siden 2018, hvor Merkel trak sig fra posten. Laschet vil dermed stå i spidsen for CDU, når Tyskland til efteråret skal til valg.

  Rettelse: Det har tidligere fremgået, at Laschet afløser Merkel som formand, men hun trak sig retteligt i 2018. Merkel er dog fortsat som kansler.

 • Tidligere miljøminister tabte første valgrunde i tyske CDU

  Norbert Röttgen, tidligere tysk miljøminister, tabte første afstemning i Angela Merkels konservative kristelige parti CDU. (Foto: pool © Scanpix)

  Armin Laschet, ministerpræsident i Nordrhein-Westfalen og Friedrich Merz, CDU's tidligere gruppeformand fik flest stemmer i første runde i afstemningen om, hvem der skal være partileder i CDU i Tyskland efter.

  Dermed er tidligere miljøminister Norbert Röttgen ude af kapløbet, skriver nyhedsbureauet DPA.

 • Partier efterlyser tal for, hvordan det går med smitteopsporingen

  Dansk Folkeparti og Radikale er utilfredse med, at Styrelsen for Patientsikkerhed har afvist at oplyse tal om smitteopsporingen af coronasmittede, skriver Berlingske.

  Avisen har forgæves forsøgt at få styrelsen til at udlevere de seneste tal for, hvor mange smittede, der er kontaktet.

  Sundhedsordfører Liselott Blixt (DF) vil tage sagen op i Folketingets covid-19-følgegruppe.

  Flere folk er ansat i Styrelsen for Patientsikkerhed til smitteopsporing, og målet er nu at kontakte 5.000 smittede om dagen.

  Styrelsen oplyser til avisen, at det kræver for mange ressourcer at lave de pågældende dataudtræk af smitteopsporingen.

 • Holstebro-spiller bedt om at holde sig klar til VM

  I timerne op til Danmarks VM-åbning mod Bahrain i går blev den danske fløjspiller Emil Jacobsen testet positiv for coronavirus.

  Landsholdet har nu bedt TTH Holstebro-spilleren Magnus Bramming gøre sig klar til at kunne rejse til Egypten.

  - Vi kommer til at give Emil Jacobsen nogle dage endnu, men vi har haft fat i Magnus Bramming, bedt ham om at blive testet og få lavet et visum, så han er klar, hvis der skulle blive behov for det, siger landstræner Nicolaj Jacobsen.

  Hvis Bramming skulle blive VM-aktuel, vil han dog først komme i spil til mellemrunden, er meldingen fra landstræneren.

 • I morgen gives anden vaccine til de første plejehjemsbeboere

  De første plejehjemsbeboere får i morgen det andet og sidste stik af coronavaccinen fra Pfizer og BioNTech, siger Stephanie Lose (V), formand for Danske Regioner.

  - Fra på søndag - og især i næste uge - vil vi se, at antallet af genvaccinationer vil være ret stort. Som konsekvens af det vil der ikke være så mange nyvaccinerede, siger hun.

  I morgen er det tre uger siden, at plejehjemsbeboerne fik første stik, og Sundhedsstyrelsen anbefaler, at der ikke er mere end tre til fire uger mellem stikkene.

  1 ud af 40 danskere har nu fået første vaccinestik, hvilket er den højeste andel i EU.

 • 14 dræbt i Afghanistan efter at fredsforhandlinger er indledt

  12 medlemmer af en regeringsvenlig milits i Afghanistan blev sent i aftes dræbt af Taliban ved et angreb i Ghoriyan-distriktet i den vestlige del af landet, oplyser lokale embedsmænd.

  Ghoriyan er kontrolleret af Taliban og er et af de mest urohærgede områder i provinsen.

  I Kabul blev to politibetjente dræbt tidligt i morges af en vejsidebombe.

  Volden optrappes på et tidspunkt, hvor der er indledt historiske fredsforhandlinger.

  Trump-administrationen blev i februar sidste år enig med Taliban om, at alle amerikanske soldater skal være ude af landet i maj i år. Til gengæld skulle Taliban indgå i fredsforhandlinger.

 • I Tyskland er digital CDU-kongres begyndt - snart vælges der ny formand

  I Tyskland er regeringspartiet CDU's digitale kongres gået i gang.

  Her skal det afgøres, hvem der bliver partiets nye formand.

  De tre kandidater er Armin Laschet, ministerpræsident i Nordrhein-Westfalen, tidligere miljøminister Norbert Röttgen og Friedrich Merz, CDU's tidligere gruppeformand.

  DR's Tyskland-korrespondent, Michael Reiter skriver i sin beskrivelse af de tre:

  - Fælles for de tre er, at de er mænd og omtrent lige gamle. De er alle katolikker, gift og har hver især tre børn. De kommer fra samme delstat, Nordrhein-Westfalen, og har gået på samme universitet i den tidligere hovedstad og regeringsby Bonn. Selv deres karrierer i det kristent-konservative parti minder om hinanden. For eksempel blev de alle medlemmer af Forbundsdagen i 1994.

 • I Gladsaxe Kommune kan forældre få kompensation for at holde børnene hjemme

  Som familie i Gladsaxe Kommune kan man få kompensation, hvis man holder sit barn hjemme fra daginstitution i disse coronatider.

  Det oplyser Gladsaxes borgmesrer Trine Græse (S) til TV 2.

  - Vi gør det her af planlægningsmæssige årsager. Lige nu ved vi ikke hvor mange børn, der bliver afleveret dagen i morgen. Ved at give forældrene penge tilbage, kan vi nemmere planlægge de mindre grupper, som børnene skal inddeles i, da vi kommer til at kende antallet af afleverede børn på forhånd, siger Trine Græse.

  Daginstitutioner har her under coronakrisen fortsat åbent, så forældre kan aflevere deres børn. Fra regeringen lyder anbefalingen dog, at man holder sine børn hjemme, hvis man kan.

  Rettelse: Det fremgik tidligere, at familier også kan få kompensation, hvis man holder sit barn hjemme fra SFO. Dette er ikke korrekt. Kompensationsordningen gælder kun for børn i daginstitutioner.

 • Virolog om forsinkelse i Pfizer-vacciner: 'Det er ikke en stor forsinkelse - men tidspunktet er ærgerligt'

  Først var meldingen fra Pfizer, at deres coronavaccine ville være forsinket i flere uger, men i går aftes meddelte medicinalvirksomheden så, at man fra 25. januar igen vil være op på fuld kraft med leverencerne.

  Ifølge virolog Allan Randrup Thomsen er det afgørende at få vaccinen leveret så hurtigt som muligt på grund af den britiske, mere smitsomme coronavariant, som forventes at dominere i Danmark fra midten af februar.

  - Selvfølgelig er det ærgerligt, at vi ikke får de doser i det tempo, vi er blevet lovet - men nu begynder jeg at blive lidt mere rolig. Enhver forsinkelse er ærgerlig i den her situation, hvor vi jo er i et kapløb med at få vaccineret så mange som muligt, inden den britiske variant kommer til at dominere, siger han.

  Randrup mener, at forsinkelsen "formodentligt vil kunne samles op senere".

  - På den måde er det ikke en stor forsinkelse, men det er tidspunktet, der er enormt ærgerligt.

 • 180 positive coronaprøver er fundet i lyntest

  I går blev der registreret 180 positive coronatilfælde blandt 28.915 lyntest, viser tal fra fire private udbydere.

  Positivprocenten er på 0,62 procent.

 • Danske Torpegaard røg ud i kvalen til Australia Open - nu er han alligevel tæt på en plads i turneringen

  Det danske tennishåb Mikael Torpegaard røg egentlig ud af kvalifikationsturneringen til Australia Open, men nu er han alligevel tæt på at få et plads i den attraktive grand slam.

  Det skriver Ritzau.

  Han er nemlig blevet udvalgt som en såkaldt 'lucky loser', hvilket betyder, at han får en plads, hvis nok kvalificerede spillere melder fra.

  Og som det ser ud lige nu, er han nummer 1 på listen, og derfor skal bare én spiller trække sig, så er danskeren inde i varmen.

  Torpegaard er på grund af coronasituationen lige nu i isolation på et hotel i Melbourne.

  - Jeg er spændt. Mit håb er at fuldende drømmen om at komme ind i en grand slam, siger han til Ritzau.

  Mikael Torpegaard er i komplet isolation i 24 timer. Med en negativ coronatest må han derefter træne fire timer om dagen. Ikke en ideel situation, lyder det fra den spændte dansker. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)
 • Grænsen ved Kruså er åben igen efter lastbil gik i stykker

  Den dansk/tyske grænse ved Kruså er åben igen efter at have været spærret i flere timer, oplyser Sydjyllands Politi på Twitter.

  Grænseovergangen var spærret i flere timer i nat og de meget tidlige morgentimer, fordi en stor lastbil, en særtransport, gik i stykker, da den skulle vende på den tyske side.

 • USA gennemfører den 13. føderale henrettelse i Trumps præsidentperiode

  Om fire dage udløber Donalds Trumps præsidentperiode, og for sidste gang i hans præsidentperiode er der foretaget en føderal henrettelse.

  Det er den 13. føderale henrettelse under Trump, og dermed er han den præsident med flest føderale henrettelser i 120 år, skriver nyhedsbureauet AP.

  Den henrettede er 48-årige Dustin Higgs, der for 20 år siden blev kendt skyldig i kidnapning og drabene på tre kvinder, begået i 1996 sammen med to andre.

  Higgs er den tredje på en uge, der er blevet henrettet på føderalt niveau.

  Indtil Trump blev præsident, havde der ikke været en henrettelse på føderalt niveau i 17 år.

 • Indien udruller et af verdens største vaccineprogrammer - 300 millioner skal være vaccineret inden juli

  Indiens premierminister, Narendra Modi, har skudt et af verdens største vaccineprogrammer i gang, skriver Ritzau.

  Her ses medicinsk direktør på Rajawadi Hospital i Mumbai Vidya Thakur kort efter sit første skud vaccine. (Foto: Indranil MUKHERJEE © Scanpix)

  Indien, der har 1,3 milliarder indbyggere, har verdens næsthøjeste antal smittetilfælde efter USA, og regeringen har hidtil godkendt to vacciner - omend den ene fortsat mangler at gennemføre kliniske forsøg.

  Regeringen stiler mod at vaccinere omkring 300 millioner mennesker inden juli.

  Modi vil ikke selv tage vaccinen med det samme, eftersom Indien i første omgang prioriterer sygeplejersker og læger og andre i frontlinjen.

  Ifølge en opgørelse fra Johns Hopkins University er der registreret 152.093 coronarelaterede dødsfald i Indien under pandemien og godt 10,5 millioner smittetilfælde.

 • Debutant var banens bedste, da Danmark lammetævede Bahrain

  Danmark lammetævede i går Bahrain i den første kamp til VM i håndbold.

  Banens bedste var overraskende debutanten Mathias Gidsel, der får 12 af DR Sportens håndboldekspert, Lars Krogh Jeppesen.

  Mathias Gidsel var banens bedste i går. (Foto: 10030 Jonas Ekströmer/TT © Scanpix)

  - Fuldstændig vanvittig præstation af den danske debutant, der gik ind og brændte banen af. Endte med at score ti mål på 11 forsøg. Fik bevist for hele håndbolddanmark, hvor kompetent en håndboldspiller, han er. Fantastisk kamp af den danske slutrundedebutant, lyder det fra Lars Krogh Jeppesen om Gidsels kamp.

  De andre danskere får karakterne 4 og 7, mens der er et flot 10-tal til landstræner Nikolaj Jacobsen.

 • Ned til 11 graders frost i Jylland giver koldeste nat i tre år

  Der er koldt udenfor. Virkelig koldt, og i nat har der ved Horsens været ned til 11,6 graders frost, hvilket er det koldeste målt i tre år herhjemme, skriver DMI i en opdatering på Twitter.

  Mange andre steder i Midt- og Nordjylland har temperaturen været nede omkring 10 minusgrader.

  - Først på dagen lokal rimtåge i Jylland, ellers får vi i dag tørt vejr med nogen sol og mest svag til let vind. Temperaturen stiger i eftermiddag til mellem 0 og 3 graders frost, skriver DMI.

  Trafikken.dk kan man se, at der flere steder i landet er isglatte veje, så herfra en opfordring til at køre forsigtigt.

  De turkise plamager angiver de steder, hvor der er registreret isglatte veje. (Foto: Trafikken.dk)

Mere fra dr.dk