Seneste Nyt

Flere døde ved skyderi i Walmart i Virginia

Ved 22-tiden i går aftes lokal tid rykkede politiet ud til et skyderi i supermarkedet Walmart i Chesapeake i den amerikanske delstat Virginia.

Politiet oplyser ifølge CNN, at man fandt flere døde og sårede, da man ankom til supermarkedet. Man kender endnu ikke det præcise antal, men ifølge det lokale politi formoder man, at det er færre end ti.

Politiet er stadig til stede i supermarkedet og leder efter flere potentielle ofre. På Twitter beder politiet om, at folk holder sig væk fra området.

Gerningsmanden forventes at være blandt de dræbte. Politiet har angiveligt ikke affyret nogen skud på stedet.

Nyheder

 1. Erhvervsmanden Preben Damgaard er død

  Erhvervsmanden og it-investor Preben Damgaard blev 59 år gammel.

  - Med hans død har vi ikke alene mistet en højt respekteret, arbejdsom og dygtig iværksætter, men også en god og betænksom ven samt kær kollega, skriver Lars Romedahl, CEO i Damgaard Company.

  Preben Damgaard stiftede i 1983 sammen med sin bror virksomheden Damgaard Data, som lavede økonomistyring- og ledelsessystemer til små og mellemstore virksomheder, og som senere fusionerede og blev til Navision A/S.

  Virksomheden blev så stor, at Microsoft opkøbte Navision for 1,6 millarder dollar - svarende til cirka 11 milliarder kroner. Det var på det tidspunkt Microsofts største opkøb nogensinde, skriver Ritzau.

  Siden har Preben Damgaard stiftet Damgaard Company og siddet med i bestyrelser i diverse virksomheder.

  Preben Damgaard i 2017. (Foto: © Thomas Lekfeldt, Scanpix Denmark)
 2. Storbritanniens premierminister roser Qatar for 'utroligt' VM

  Rishi Sunak har været premierminister i Storbritanniens siden den 25. oktober i år, hvor han overtog stafetten fra Liz Truss. Her ses han i november. (Foto: © Justin Tallis, Ritzau Scanpix)

  Mens mange danske politikere har haft travlt med at presse på for en politisk boykot af slutrunden i Qatar, lader holdningen til at være en lidt anden hos Storbritanniens nye premierminister, Rishi Sunak.

  På sin Twitter-profil skriver den konservative leder nemlig, at VM i Qatar har været "utroligt" indtil nu.

  - Hatten af for Qatar for at være vært for et utroligt VM indtil videre.

  - Gruppespillet vil blive husket som et af de helt store, skriver den konservative leder på sin Twitter-profil.

  Rishi Sunak har været premierminister i Storbritannien siden den 25. oktober i år, hvor han overtog stafetten fra Liz Truss.

  For et par dage siden havde han telefonmøder med emiren fra Qatar, Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani, og Tyrkiets præsident for at diskutere en forsvarsalliance og krigen i Ukraine.

  Her blev Rishi Sunak og emiren fra Qatar enige om fortsætte med at samarbejde bilateralt og gennem en fremtidig handelsaftale, skriver Reuters.

 3. Mindst 14 mennesker er druknet i forbindelse med dåbsritual i Sydafrika

  Et dåbsritual i en flod er endt tragisk i Sydafrika, hvor deltagere blev revet med af strømmen og mindst 14 mennesker druknede i en pludselig oversvømmelse i går.

  Det siger en talsmand for redningstjenesten i landets største by, Johannesburg, søndag ifølge Ritzau.

  Redningsmandskab leder fortsat efter savnede i området omkring Johannesburg, men talsmanden antyder, at chancen for at finde overlevende er små.

  33 mennesker var ifølge Ritzau samlet til dåbsritualet ved floden Jukskei i en forstad til Johannesburg, som har været ramt af kraftige regnskyl på det seneste.

  Det kan skabe flodbølger, der kommer hurtigt og med en stærk strøm. Myndighederne i Sydafrika har tidligere advaret imod at foretage dåbsceremonier i floder, skriver Ritzau.

 4. Dansk superstjerne sejrer i sit comeback for e-sportsgiganten Astralis

  Nicolai "dev1ce" Reedtz spillede sin første Counter-Strike-kamp i et år og gjorde samtidig comeback for Astralis. (Foto: © Kevin C. Cox, 2017 Getty Images)

  Søndag kunne Counter-Strike-holdet Astralis byde en af sine tidligere profiler velkommen tilbage i en sejr over Tricked.

  Nicolai "dev1ce" Reedtz regnes som en af e-sportens superstjerner, hvorfor hans comeback for hans tidligere arbejdsgiver blev taget godt imod i sejren på 16-14, 16-8.

  For halvandet år siden blev topspilleren solgt til svenske Ninjas in Pyjamas, men i oktober annoncerede Astralis, at han blev hentet tilbage.

  Som følge af en sygemelding har Nicolai "dev1ce" Reedtz ikke spillet i et år, så da han søndag var med til at skyde Tricked i sænk, var der comeback i mere end én forstand.

  Efter en række år på toppen af Counter-Strike-scenen er Astralis faldet ned som verdens nummer 17. Det skal Nicolai "dev1ce" Reedtz være med til at rette op på, hvorfor søndagens sejr over Tricked er gode nyheder.

  Den udløser en kvartfinaleplads ved CCT North Europa Series 2, hvor enten HEET eller Into the Breach venter.

 5. Vanopslagh: 'Svært ved at se, hvorfor man som borgerligt parti skal gå med i en socialdemokratisk regering'

  Formand for Liberal Alliance Alex Vanopslagh deler nu sine tanker om de igangværende regeringsforhandlinger i et længere opslag på Facebook.

  Vanopslagh skriver blandt andet, at partiet den seneste uges tid ikke har været inviteret til "et eneste møde" i forhandlingerne.

  - I Liberal Alliance har vi haft en konstruktiv tilgang til forhandlingerne. Selvfølgelig vil vi gerne samarbejde om at løse nogle af Danmarks udfordringer - særligt hvis løsningerne er liberale, skriver han og henviser til, at samarbejde også kan foregå, uden man nødvendigvis indgår i en regering sammen.

  Han skriver videre, at det må være en nødvendig forudsætning for ethvert borgerligt parti, at der blandt skal laves en advokatvurdering af Mette Frederiksens ansvar i minksagen.

  - Jeg har i det hele taget lidt svært ved at se, hvorfor man som borgerligt parti skal gå med i en socialdemokratisk regering, lyder det fra Liberal Alliances formand.

  - Det eneste argument for at gå med i en "regering over midten" er, hvis det viser sig at være sandt, at en regering over midten vil kunne lave helt store, systemforandrende reformer, som en ren blå regering aldrig ville være i stand til, skriver han.

  Alex Vanopslagh mener, at Mette Frederiksen i højere grad har brug for de blå partier end omvendt.

  - Men man skal også gøre sig smerteligt bevidst, at hvis borgerlige partier går med i sådan en regering, så er man også med til at sikre, at Mette Frederiksen højst sandsynlig også vinder næste valg.

  Udmeldingen fra Alex Vanopslagh kommer, efter De Konservative i går trak sig ud af forhandlingerne, mens Venstres Jakob Ellemann-Jensen i dag har meldt ud, at Venstre fortsætter forhandlingerne.

  (© Skærmbillede af Alex Vanopslaghs Facebook-opslag den 4. december.)
 6. Schmeichel om VM-exit: 'Svært at acceptere'

  Kasper Schmeichel under kampen mod Australien i onsdags, der endte 1-0 til australierne og sendte Danmark endegyldigt ud af VM. (Foto: © John Sibley, Ritzau Scanpix)

  Tre kampe og en returbillet til diverse europæiske storklubber blev det til for det danske landshold ved VM i fodbold.

  Og det var langt fra, hvad landsholdet havde drømt om, skriver Kasper Scmeichel i et opslag på sin Instagram-profil.

  - Der var med rette høje forventninger til os, og vi levede ikke op til dem i sidste ende. Det er meget svært at acceptere, og vi må anerkende, at vi bare ikke var gode nok for et hold med vores kvalitet, skriver Schmeichel.

  Målvogteren er dog overbevist om, at holdet nu vil rejse sig.

  - Det her er brænde til bålet, og jeg tror på, at det her hold kan rejse sig uanset hvad. Den gør ondt lige nu, både for os og jer, men jeg ved, at vi kommer igen, lyder det fra målmanden.

 7. Demonstranter stormer guvernørkontor i syrisk by

  Ild i nærheden af en bygning i forbindelse med protester i byen Sweida i Syrien. Sweida ligger i det sydvestlige Syrien på grænsen til Jordan og huser omkring 130.000 indbyggere. (Foto: © SUWAYDA 24, Ritzau Scanpix)

  En gruppe demonstranter har søndag i vrede over Syriens økonomiske forhold og stigende priser stormet et guvernørkontor i den syriske by Sweida.

  De skulle desuden have sat ild til dele af bygningen, skriver Reuters.

  Tidligere har mere end 200 mennesker forsamlet sig om bygningen i en demonstration, hvor der blev råbt slagord om at vælte Syriens præsident, Bashar al-Assad.

  Ifølge det syriske indenrigsministerium er en politibetjent blevet dræbt i forbindelse med urolighederne, skriver Reuters.

  - Vi vil forfølge alle de fredløse og træffe alle juridiske foranstaltninger mod enhver, der vover at underminere sikkerheden og stabiliteten i provinsen, skriver regeringen i en erklæring ifølge Reuters.

 8. Odense Håndbold sejrer i vildt CL-comeback

  Bo van Wetering blev delt topscorer for Odense Håndbold med seks mål sammen med norske Maren Nyland Aardahl. (Foto: © Frank Cilius, Frank Cilius)

  Odense Håndbold så ud til at være i sækken, men de fynske harpikskvinder leverede et stort comeback i udebanesejren over Krim Mercator i Champions League.

  I første halvleg var danskerne således nede med syv mål i første halvleg. Slovenernes gode start blev dog langsomt nedbrudt, og i anden halvleg løb Odense forbi hjemmeholdet på måltavlen, der endte på 29-23.

  I målet bidrog Althea Reinhardt med en stærk indsats, og Odense er nu oppe på fire sejre i syv kampe i Champions Leagues gruppe A. Det svarer til otte point og en fjerdeplads. Dermed har fynboerne udsigt til avancement fra gruppespillet.

 9. EU-formand: Vi må svare igen på grøn amerikansk lovpakke

  EU-kommissionens formand, Ursula von der Leyen, mener, at EU bør gå imod den amerikanske lovpakke, Inflation Reduction Act (IRA), som blandt andet skal give statsstøtte til grønne amerikanske virksomheder.

  For IRA vil skævvride konkurrencen på det grønne marked, mener von der Leyen.

  EU bliver derfor "nødt til at få genskabt lige vilkår, efter at IRA og andre tiltag har skabt forstyrrelser", siger kommissionsformanden ifølge Ritzau.

  Hun fortæller, at det kræver et stort arbejde i EU at "gøre noget ved de bekymrende dele i lovpakken", der blandt andet indebærer en trussel mod europæiske jobs, lyder kritikken af IRA fra flere europæiske lande.

 10. Venstre fortsætter regeringsforhandlinger: Ellemann ønsker et ambitionsniveau 'ud over det normale'

  De Konservative meldte i går sin exit i forhandlingerne om en kommende regering.

  Venstre, som på lige fod med De Konservative gik til valg på en blå regering, fortsætter dog forhandlingerne med Socialdemokratiet, hvor Mette Frederiksen sidder for bordenden som forhandler.

  Det skriver Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, på Twitter i eftermiddag.

  - Venstre fortsætter forhandlingerne med Socialdemokratiet de kommende dage.

  - Hvis Venstre skal lave et forpligtende samarbejde med Socialdemokratiet - uanset om det er i opposition eller i regering - så skal indholdet være ud over det normale politiske ambitionsniveau.

  Ifølge DR's politiske korrespondent, Christine Cordsen, tyder Konservatives tilbagetrækning fra forhandlingerne på, at forhandlingerne bevæger sig ind i en afgørende fase.

 11. Kinesiske rumrejsende er tilbage på Jorden

  Tre kinesiske astronauter - taikonauter, som de kaldes - er hjemvendt til Jorden efter seks måneder i rummet.

  Det seneste halve år har de bygget på den kinesiske rumstation med navnet 'Det himmelske palads'.

  - Jeg er meget heldig at have været vidne til færdiggørelsen af den grundlæggende struktur af den kinesiske rumstation efter seks travle og tilfredsstillende måneder i rummet, sagde den ene af de tre rumrejsende Chen Dong efter landingen ifølge nyhedsbureauet AP.

  Tidligere på ugen blev de nu hjemvendte taikonauter afløst af tre andre rumrejsende, som vil fortsætte arbejdet på rumstationen.

  Kina har været ekskluderet fra Den Internationale Rumstation (ISS) siden 2011, fordi USA mener, at kinesernes rumprogram har karakter af noget militært.

  • Liu Yang er en af taikonauterne, som blev båret ud af kapslen af ​​læger omkring 40 minutter efter landing. De tre taikonauter så ud til at være i en god tilstand, skriver nyhedsbureauet AP. (Foto: © Lian Zhen, Ritzau Scanpix)
  • Chen Dong vinker efter hjemkomsten. De seneste fem dage har han og hans to medrejsende taikonauter overleveret arbejdet til et nyt hold af taikonauter, der nu skal fortsætte arbejdet på rumstationen. Det er første gang, at Kina har seks rumrejsende udsendt på samme tid. (Foto: © Lian Zhen, Ritzau Scanpix)
  • Rumkapslen med de tre taikonauter landede ifølge kinesiske medier i Gobi-ørkenen i det nordlige Kina. (Foto: © Li Gang, Ritzau Scanpix)
  1 / 3
 12. Rusland nægter at eksportere olie underlagt et prisloft

  Rusland vil ikke eksportere olie, som er underlagt EU og G7's prisloft, selv om det betyder, at Rusland må skrue ned for olieeksporten.

  Det siger landets vicestatsminister, Alexander Novak, ifølge Reuters.

  - Vi arbejder på mekanismer, der kan forbyde brugen af et prisloft, uanset hvilket niveau der bliver sat, for en sådan indblanding kan destabilisere markedet yderligere, siger han.

  Meldingen kommer, to dage efter at EU og G7 besluttede sig for at lægge et prisloft på 60 dollar per tønde russisk olie.

  Kort efter sagde Rusland, at man ikke vil acceptere prisloftet. Nu står det klart, at det betyder, at Rusland ifølge Alexander Novak altså slet ikke vil handle med landene.

 13. Olieproducerende lande holder olieproduktionen uændret efter prisloft

  De olieproducerende lande i sammenslutningen Opec er sammen med dets allierede i Opec+ blevet enige om at holde sine kvoter på olieproduktion uændret. Det skriver Reuters og AP.

  Det er blevet aftalt på et møde mellem de 13 Opec-lande og dets allierede, der blandt andet tæller Rusland.

  Beslutningen om at forholde udbudet af olie i ro er taget, dagen inden at EU's og G7's prisloft på russisk olie står til at træde i kraft.

  Opecs hovedformål er at sørge for rimelige og stabile oliepriser. Sammenslutningen består af lande som blandt andet Iran, Algeriet, Saudi-Arabien og Venezuela.

 14. Neymar er meldt klar til kamp igen

  Den brasilianske superstjerne Neymar er igen klar til at hoppe i fodboldstøvlerne og trække i nationaldragten ved VM.

  Det fortæller Brasiliens landstræner, Tite, på et pressemøde dagen før ottendedelsfinalen mod Sydkorea.

  Direkte adspurgt om Neymar ville spille mod Sydkorea, svarede Tite kortfattet:

  - Ja.

  Neymar spillede Brasiliens første kamp ved VM, men sad derefter ude med en skade i de to sidste gruppekampe.

 15. Britisk regering overvejer at indsætte militærfolk til at udfylde huller i sundhedssystemet under strejker

  I den kommende tid og over julen bliver Storbritannien ramt af strejker i det britiske sundhedssystem. Landets sygeplejersker har varslet strejke, og det samme har ambulancereddere.

  Og det får nu den britiske regering til at overveje at tage nye midler i brug for at kunne sikre driften og sikkerheden for patienter.

  Man er nemlig parat til at indsætte dele af landets militær, der er uddannet til eksempelvis at køre ambulancer. Det skriver Sky News.

  - Vi bliver nødt til at kunne levere sikre niveauer af behandling og støtte til patienter, siger Nadhim Zahawi, som er minister i Det Konservative parti.

  Faktisk bliver militærpersoner, civile tjenestemænd og frivillige allerede nu trænet i at kunne overtage poster under strejken, som man frygter vil ramme landet hårdt under julen.

  Zahawi understreger, at beslutningen om at indsætte dem endnu ikke er taget. Han mener i det hele taget ikke, at tiden er til at strejke.

 16. Apple planlægger at rykke dele af Iphone-produktion ud af Kina efter protester

  Oven på uro og protester ved Apples kinesiske iPhone-fabrik i Zhengzhou arbejder den amerikanske elektronikgigant på at rykke dele af produktionen hurtigere ud af landet.

  Det sker, fordi forsyningskæden er skrøbelig, når den er koncentreret i Kina som den primære producent. Det skriver The Wall Street Journal.

  Nu vil Apple altså satse på at rykke dele af produktionen af iPhones til flere andre dele af Asien - heriblandt nævnes Vietnam og Indien.

 17. Iran har henrettet fire mennesker, som de anklager for at være israelske spioner

  De iranske myndigheder har søndag henrettet fire mennesker, som anklages for at være israelske spioner. Tre andre har fået fængselsstraffe på mellem fem og ti år.

  De henrettede menes at have arbejdet for den israelske efterretningstjeneste Mossad i Iran.

  Det skriver Irans statslige nyhedsbureau ifølge AP.

  Ifølge det statslige medie skulle de fire personer have forstyrret Irans offentlige sikkerhed. Konkret anklages de blandt andet for at have kidnappet flere mennesker og forhørt dem.

  De var i besiddelse af våben fra Mossad og modtog betaling fra efterretningstjenesten i form af kryptovaluta, lyder anklagen.

  Det er ikke første gang, at Iran anklager Israel for at spionere mod landet. De to nationer, som har et meget anspændt forhold, har i mange år anklaget hinanden for spionage.

 18. Hundredvis af døde sæler er skyllet på land ved russisk kyst

  Mellem 650 og 700 sæler er fundet døde ved kysten i den russiske havneby Makhatjkala, der ligger mod Det Kaspiske Hav i den sydlige del af landet.

  Det oplyser lokale myndigheder ifølge NRK. Myndighederne er i gang med at undersøge dødsårsagen.

  Den kaspiske sæl er på listen over udrydningstruede dyrearter. I løbet af det sidste århundrede er bestanden af sælarten faldet med 90 procent, og det skyldes ifølge NRK blandt andet overfiskeri og forurening fra olieudvinding i det indkapslede hav, der ligger på grænsen mellem Asien og Europa.

 19. USA: Kampene i Ukraine vil aftage i løbet af vinteren

  Avril Haines under en briefing i Washington D.C. (Foto: © Kevin Lamarque, Ritzau Scanpix)

  Kampene i Ukraine er gået ned i tempo og vil sandsynligvis blive ved med det henover vinteren. Men der er ingen tegn på, at den ukrainske modstandsvilje er blevet mindre, selv efter måneder med russiske angreb på ukrainsk infrastruktur.

  Sådan lød det fra den amerikanske efterretningsdirektør Avril Haines på den årlige forsvarskonference 'Reagan National Defense Forum' i Californien, der fandt sted her i weekenden.

  Det skriver The Guardian.

  - Både de ukrainske og russiske styrker vil forsøge at genopbygge deres lagre og genvinde deres kræfter til en eventuel modoffensiv efter vinteren, sagde Haines.

  Hun tilføjede, at man er lidt skeptiske i forhold til om russerne er parate til det, og at det i den forstand ser mere positivt ud for ukrainerne.

  Samtidig sagde Haines, at man mener, at den russiske præsident Putin ikke har et fuldt overblik over, hvilken tilstand det russiske militær er i.

  - Vi ser mangel på ammunition, forsynings- og logistikproblemer, problemer med moralen. De er oppe imod en del problemer, sagde Haines.

 20. Trump skriver om valgsvindel og opfordrer til at droppe dele af forfatningen

  Den tidligere amerikanske præsident Donald Trump mener stadig, at valget i 2020 var omgærdet af svindel, og at han var den retmæssige vinder.

  Det skriver han i et opslag på sit eget sociale medie, Truth Social. Her skriver han også om, at dele af den amerikanske forfatning bør slettes. Det skriver CNN.

  - Smider man resultaterne fra 2020-valget ud og erklærer den retmæssige vinder, eller har man et nyt valg? Massiv svindel af denne kaliber tillader afviklingen af alle regler, bestemmelser og vedtægter - selv dem der er i forfatningen, skriver Trump.

  - Forfatningens fædre ville ikke billige falske og svigagtige valg, skriver han.

  Trumps udtalelser møder kritik i Det Hvide Hus. Talsmand Andrew Bates kalder det for en "fordømmelse af nationens sjæl" og siger, at forfatningen er urørlig.

 21. Energikrisen har fået danskerne til at skifte elaftale - og så lave den om igen

  Energikrisen har fået danskere til i stor stil at skifte mellem forskellige elprodukter.

  Det siger energiselskabet Norlys.

  Også energiselskabet Ewii har dette efterår haft rekordmange skift, når det gælder kundernes valg af elprodukter, om de for eksempel ønsker fast eller variabel elpris.

  Den variable elpris har været lavere end en tre måneders fast prisaftale. Og det fik mange kunder til at droppe fastprisaftalen til fordel for et variabelt produkt, hvor prisen følger markedsprisen på el.

  - Energikrisen giver store udsving i energipriserne. I en periode hvor den variable elpris var lav, gav det et naturligt ønske fra mange kunder om at rykke hen og få mulighed for at spare på energiprisen, siger direktør for Norlys' energiforretning Mads Brøgger til Ritzau.

  - Men her den seneste uge, hvor elprisen igen er blevet højere, er vi igen blevet kontaktet af kunder, der gerne vil annullere skiftet, siger han.

  Hos Norlys lancerer man nu et kombiprodukt, hvor halvdelen af kundens forbrug hver time afregnes til en fast pris, mens den anden halvdel afregnes til en variabel pris.

 22. Nyt råd vil sætte fokus på de svære valg om prioritering i sundhedsvæsenet

  Hvordan prioriterer man midlerne, når der bliver flere og flere ældre, mens der bliver færre varme hænder?

  Det skal et nyt råd hjælpe med at svare på. Nemlig Sundhedssektorens Prioriteringsråd - et nyt initiativ, som Lægeforeningen står bag, skriver Ritzau.

  Rådet består af 20 repræsentanter for patienter, erhvervsliv, kommuner, ngo'er, regioner og fagbevægelsen.

  - Det store pres, som sundhedsvæsenet oplever, har gjort det klart, at der er brug for debat om prioriteringer for at fremtidssikre sundhedssektoren, siger formand for Lægeforeningen Camilla Noelle Rathcke til Ritzau.

  Det er særligt et mere effektivt brug af arbejdskraften, som rådet skal drøfte, fortæller hun.

  Rådet træder i kraft i januar 2023. Medlemmerne mødes fire gange i løbet af året.

 23. Britisk krone fjernet fra udstilling: Skal tilpasses Charles inden kroning

  St. Edward's Crown blev fremstillet til kong Charles II i 1661 som erstatning for en middelalderlig krone, men har siden undergået flere ændringer. (Foto: © pool, Scanpix Denmark)

  Den britiske hovedkronjuvel - St. Edwards Crown fra 1600-tallet - er blevet fjernet fra sin udstilling i Tower of London til en ukendt adresse.

  Kronen skal nemlig undergå en modifikation, så den kan passe kong Charles' hoved, når han næste år skal krones. Det oplyser det britiske kongehus på sin hjemmeside.

  Kong Charles får kronen på hovedet ved en kroningsceremoni i Westminster Abbey i maj næste år.

  Ceremonien er ren formalitet, for Charles blev udråbt konge, da hans mor, dronning Elizabeth, døde tilbage i september.

  St. Edwards Crown vejer 2,23 kilo. Den er af ren guld og besat med rubiner, safirer, ametyster og andre ædelstene.

 24. De kommende dage bliver bidende kolde og med nattefrost

  Anden søndag i advent er rigtig kold og med en frisk nordøstlig vind, mens solen ikke rigtig kommer frem. Temperaturen vil være mellem to og fem grader.

  Det er et højtryk over Skandinavien, der sender kold luft ind over os fra øst.

  - At bevæge sig udenfor kommer til at føles bidende koldt med temperaturer kun lidt over frysepunktet og frisk nordøstlig vind. De kuldskære kan jo overveje at blive indenfor med gløgg og adventshygge, skriver DMI på Twitter.

  Den kommende uge begynder i samme dur med kulde og frisk, stedvis hård vind fra nordøst og nord, gråvejr og risiko for vinterlig nedbør samt frost i nattetimerne.

 25. Kontroversiel skakstjerne vil være forbundspræsident i Rusland

  Den omdiskuterede skakstjerne Sergej Karjakin går efter at blive præsident i det russiske skakforbund.

  Det fortæller han på det sociale medie Telegram.

  Karjakin har tidligere på året afsonet et halvt års udelukkelse fra al skak, fordi han udtalte sig pro-russisk i forbindelse med krigen i Ukraine.

  Da karantænen var overstået, fejrede han det med at lægge et billede på sociale medier, hvor han stod i en trøje med påskriften: 'Putin Team'.

  Noget, der dengang blev kaldt "en langefinger fra Karjakin" af NGO'en Helsingforskomiteen.

  Sergej Karjakin stiller op til præsidentposten i Rusland efter at være blevet indstillet af skakforbundet i Tjetjenien.

 26. Vulkan i udbrud i Indonesien: Indbyggere bliver bedt om at holde sig væk

  Den indonesiske vulkan Semeru i Indonesien er søndag morgen lokal tid gået i udbrud og skyder aske halvanden kilometer op i luften.

  Det oplyser den indonesiske beredskabsstyrelse, BNPB, ifølge Ritzau.

  Indbyggere bliver advaret mod at foretage sig noget inden for fem kilometer af vulkanens midte.

  Folk skal desuden holde sig mindst en halv kilometer fra flodbredder på grund af risiko for lavafloder.

  I Japan advarer myndighederne om risikoen for tsunami som følge af situationen.

  Vulkanudbruddet kommer dagen efter et jordskælv på den indonesiske ø Java, som er landets hovedø, og for to uger siden var der et jordskælv samme sted. Her mistede 331 mennesker livet.

 27. Nasa: Rusland har høstet hvede for milliarder i besatte områder af Ukraine

  Ifølge det amerikanske rumagentur Nasa viser satellitbilleder, at Rusland høster hvede for flere milliarder kroner i Ukraine.

  Russerne høster hveden i de områder, hvor de har kontrol. Og der skulle ifølge Nasa være hvede til en værdi af omkring 7,06 milliarder kroner, skriver Ritzau.

  Rumagenturet har lavet analysen sammen med en række partnere på baggrund af satellitbilleder og modellering.

  Ukraine har ifølge Ritzau ikke adgang til omkring 22 procent af afgrøderne i landets østlige egne. Det er der, de russiske styrker står stærkest.

 28. Pelé er indlagt, men erklærer sig stærk fra sygesengen

  Pelé regnes af mange som den bedste fodboldspiller nogensinde. Her ses han sammen med Morten Olsen i 1989. (Foto: © Palle hedemann, Scanpix Denmark)

  Den brasilianske fodboldlegende Pelé er ved godt mod, selvom han har helbredsproblemer.

  Det skriver han i et opslag på Instagram.

  - Venner, hold jer rolige og positive.

  - Jeg er stærk og fyldt med håb. Og jeg følger min behandling, som jeg plejer, skriver han.

  82-årige Pelé blev indlagt tidligere på ugen, da han blev ramt af en luftvejsinfektion.

  En infektion, der opstod i kølvandet på behandlingen af den tarmkræft, han også lider af.

  Lørdag erklærede lægerne Pelés tilstand for stabil.

 29. Grækenland har haft 'indledende samtaler' med British Museum om omdiskuterede Parthenon-skulpturer

  De 2500 år gamle Parthenon-skulpturer er i øjeblikket udstillet på British Museum i London, men hvis det står til grækerne, skal de tilbage til Athen. (Foto: © Dylan Martinez, Scanpix Denmark)

  I mere end 200 år har Grækenland og British Museum ligget i strid om en samling marmorstatuer, der stammer fra templet Parthenon på Akropolis i Athen.

  Statuerne blev fjernet fra templet af den britiske Lord Elgin omkring år 1800, og i 1816 blev de købt af museet i London, hvor de i dag er udstillet.

  Grækerne kræver, at statuerne bliver leveret tilbage til Athen, og nu har man haft en række "indledende samtaler", som måske kan blive begyndelsen på enden på striden.

  Det skriver The Guardian.

  - Det er sandt, at der er en dialog mellem den græske regering og British Museum, siger Giorgos Gerapetritis fra den græske regering til The Guardian.

  Han fortæller, at der er tale om indledende samtaler, og at han har mødtes med museets formand, George Osborne.

  British Museum er blandt andet i besiddelse af 75 meter af Parthenons originale 160 meter lange frise.

 30. Politiet er rykket ud til stort fyrværkeri i Skejby

  Østjyllands Politi har her til aften modtaget flere end 20 anmeldelser om et "voldsomt fyrværkeri" i Skejby ved Aarhus.

  Det oplyser vagtchef Flemming Lau til DR Nyheder.

  - Det var voldsomt, og vi troede indledningsvis, at det var en ulykke, men det viste sig at være under kontrollerede forhold, siger han.

  Der var tale om en virksomhed, der affyrede fyrværkeri og havde professionelle fyrværkere til det.

  Der forelå en tilladelse på arrangementet, men vagtchefen oplyser, at politiet stadig er på stedet for at undersøge, hvordan forholdene er derude.

  - Når der er så mange, der anmelder det, så er vi nødt til at undersøge, om det er afviklet under ordentlige forhold, siger han.

 31. Rockwool bliver brugt i russisk byggeri i besatte Mariupol

  På en byggeplads i den russisk besatte by Mariupol er der dukket varer op fra den danske virksomhed Rockwool.

  Det viser billeder, som er offentliggjort på Telegram, skriver Berlingske.

  Rockwool, der i modsætning til mange andre danske virksomheder valgte at køre sin russiske forretning videre efter Ruslands invasion af Ukraine, bekræfter billederne over for Berlingske.

  - Vi er blevet bekendt med, at nogle af vores produkter benyttes i et hospital i russisk besatte Mariupol i Ukraine, skriver Rockwools kommunikationschef, Michael Zarin, i et svar til Berlingske.

  - Vi kan bekræfte, at Rockwool ikke har leveret disse produkter direkte (til byggeriet, red.), men at de i stedet er blevet leveret af en tredjepartsdistributør uden vores viden eller samtykke.

  Ifølge Zarin er det "noget nær umuligt for Rockwool at holde styr på, hvem der i sidste ende køber virksomhedens varer" og han kan ikke afvise, at virksomhedens materialer også fremover kan dukke op på byggepladser i de russisk besatte områder.

  Mariupol kom under russisk kontrol i maj efter ugevis af voldsomme kampe og bombardementer, der efterlod store dele af byen i ruiner.

 32. Sydafrikas præsident risikerer en rigsretssag, men har ikke i sinde at træde tilbage

  Den sydafrikanske præsident, Cyril Ramaphosa, vil fortsætte som leder af regeringspartiet African National Congress (ANC).

  Det oplyser hans talsmand, Vincent Magwenya, ifølge Reuters.

  Der har været spekuleret i, om Ramaphosa ville trække sig fra posten, efter en uafhængig dommerundersøgelse onsdag konkluderede, at han kan have forbrudt sig mod den ed, han har aflagt som præsident.

  Det betyder, at han risikerer en rigsretssag.

  - Præsident Ramaphosa træder ikke tilbage på baggrund af en mangelfuld rapport, siger Magwenya.

  Talsmanden udtaler også, at Ramaphosa har tænkt sig at genopstille som partiformand hos ANC.

 33. Tidligere rigspolitichef Ivar Boye er død

  Rigspolitichef Ivar Boye sammen med Københavns politidirektør, Hanne Bech Hansen, på vej til nytårskur i 1996. (Foto: © JAKOB DALL, Scanpix Danmark)

  Tidligere rigspolitichef Ivar Boye er død, 92 år gammel.

  Det oplyser forhenværende politimester Ole Scharf og forhenværende politimester Herman Langlouis til Ritzau.

  Ivar Boye var øverste chef for politiet gennem 19 år.

  Han tog den juridiske embedseksamen i 1954 og blev efterfølgende ansat i Justitsministeriet.

  I ministeriet, hvor Boye var ministersekretær i fire år, avancerede han og blev afdelingschef, før han i 1980 fik posten som rigspolitichef.

  Her sad han indtil pensioneringen i 1999.

 34. Zelenskyj: Prisloft på russisk olie er 'useriøst'

  Det prisloft på 60 dollar pr. tønde, som EU, G7 og Australien har besluttet at indføre på russisk olie, er "useriøst" og vil ikke afholde Rusland fra at føre krig i Ukraine.

  Det siger Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, i sin daglige videotale.

  Prisloftet er derimod "ret komfortabelt" for Rusland, siger han.

  - Rusland har allerede forårsaget store tab for alle lande i verden ved med fuldt overlæg at destabilisere energimarkedet.

  Tidligere i dag udtalte Zelenskyjs stabschef, Andrii Yermark, at han ville have prisloftet halveret til 30 dollar pr. tønde.

  En talsmand for den russiske præsident Putin har udtalt, at Rusland ikke kommer til at acceptere prisloftet.

Mere fra dr.dk