Seneste Nyt

Flere rektorer mener, det er ok at protestere over hjemsendelse af elever fra Syrien

Når gymnasieelever fra for eksempel Syrien får inddraget deres opholdstilladelse, så er det i orden, at rektor protesterer.

Det mener 10 ud af 14 rektorer på almene gymnasier i Midt- og Vestjylland, som DR Midt & Vest har talt med.

- Det gælder om for mig at få mine elever igennem så godt som muligt, både fagligt, personligt og menneskeligt. Det står jeg op for hver dag, Også for de to syriske elever, siger rektor Mads Brinkmann Pedersen fra Struer Statsgymnasium.

På Struer Statsgymnasium har to elever fra Syrien for nyligt fået besked fra Udlændingestyrelsen om, at de ikke får forlænget deres opholdstilladelse i Danmark.

Én af dem er 19-årige Eilaf Alakkad.

Udlændingestyrelsen vil ikke forlænge 19-årige Eilaf Alakkads opholdstilladelse, fordi den ikke længere mener, at hun risikerer overgreb ved rejse tilbage. (Foto: © Jesper Ibfelt)

Nyheder

 1. FH skal vælge ny formand til efteråret

  Forretningsudvalget og hovedbestyrelsen for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) har i dag besluttet at afholde en ekstraordinær kongres torsdag den 7. september.

  Det skriver FH i en pressemeddelelse.

  FH satte efterfølgende en advokatundersøgelse i gang, og den ekstraordinære kongres skal finde sted med ”forventning om og forudsætning af”, at undersøgelsen er afsluttet og behandlet af FH’s forretningsudvalg og hovedbestyrelse, før kongressen løber af stablen, står der i pressemeddelelsen.

 2. Region Hovedstaden har sendt brev til kvinder, som måtte vente længere på brystkræftscreeninger

  I perioden oktober 2020 til marts 2023 har en række kvinder modtaget en forsinket screening for brystkræft i Region Hovedstaden.

  Regionen har nu identificeret de 264 kvinder og informeret dem om deres mulighed for at søge erstatning.

  Det kan nemlig med sikkerhed ikke udelukkes, at den forsinkede screening har ”ført til ændringer i behandling eller prognose”, skriver Region Hovedstaden i en pressemeddelelse.

  I alt drejer det sig om 279 kvinder, men 15 har allerede søgt erstatning.

  I en periode har Region Hovedstaden prioriteret at undersøge kvinder med konkret mistanke om brystkræft. Det betød, at flere kvinder måtte vente længere mellem screeninger end de maksimalt 2 år og 3 måneder, der er anbefalet af Sundhedsstyrelsen.

  Først i slutningen af 2023 forventer regionen at have det fulde overblik over de berørte kvinder, fremgår det af pressemeddelelsen.

 3. I dag skolestrejker Greta Thunberg for sidste gang

  Greta Thunberg skriver på Twitter, at hun i dag skolestrejker for sidste gang.

  I 251 uger har den svenske klimaaktivist Greta Thunberg skolestrejket for klimaet hver fredag.

  Men i dag gør hun det for sidste gang. Nu bliver den 20-årige nemlig student, skriver hun i et opslag på Twitter.

  - I dag bliver jeg færdiguddannet, hvilket betyder, at jeg ikke længere kan skolestrejke, lyder det.

  Greta Thunberg har derefter skrevet flere opslag, hvor hun blandt andet fortæller, hvordan skolestrejken begyndte.

  - Da jeg begyndte at strejke i 2018, havde jeg aldrig troet, det ville føre til noget. Efter at have strejket i tre uger, var vi en lille gruppe af børn, der besluttede at gøre det hver fredag, skriver hun.

  - Flere tilsluttede sig, og lige pludselig blev det til en global bevægelse, der blev større hver dag.

  Greta Thunberg slutter sit opslag med at fortælle, at hun ikke stopper med at strejke om fredagen, bare fordi hun ikke kan skolestrejke længere.

  - Os, der kan råbe op, har en pligt til at gøre det, skriver hun.

 4. Ifølge Ukraine afslører telefonopkald, at Rusland står bag sprængning af dæmning

  Tirsdag blev dæmningen Nova Kakhovka i Kherson i Ukraine sprængt i luften, og siden da har Ukraine og Rusland anklaget hinanden for at stå bag.

  Nu hævder den ukrainske efterretningstjeneste ifølge nyhedsbureauet Reuters, at den har opfanget et telefonopkald, som angiveligt beviser, at en russisk "sabotagegruppe" har ødelagt dæmningen.

  På beskedtjenesten Telegram har efterretningstjenesten offentliggjort et lydklip, som angiveligt stammer fra telefonopkaldet.

  Her diskuterer to russisktalende mænd ifølge Reuters tilsyneladende konsekvenserne af sprængningen.

  - De (ukrainerne, red.) angreb den ikke. Det var vores sabotagegruppe, siger den ene af mændene.

  Den ukrainske efterretningstjeneste beskriver manden som en "russisk soldat".

  - De ville skræmme folk med den dæmning.

  - Det gik ikke efter planen, og de gjorde mere, end de havde planlagt, siger manden på optagelsen.

  DR har ikke kunnet verificere lydklippene.

 5. Gigantisk fyringsrunde hos Meta rammer også dansk kontor

  Fyringerne hos Meta påvirker nu også tech-gigantens danske kontor. Det skriver mediet Markedsføring.

  Meta, der står bag blandt andet Facebook, Instagram og beskedtjenesten WhatsApp, har blandt andre opsagt landechefen for Meta i Danmark, Pia Tandrup.

  - Ligesom resten af det europæiske marked er vi i Danmark også ramt af de opsigelser og strukturelle ændringer, som Mark Zuckerberg gennemfører i Meta, udtaler hun til Markedsføring.

  Pia Tandrup kan ikke oplyse, hvor mange medarbejdere virksomheden har opsagt på det danske kontor, men fortæller, at der er tale om "markante strukturelle ændringer".

 6. 550 færre københavnere skal være hjemløse i 2026

  I København er der omkring 1.500 hjemløse, men i 2026 skal det tal være markant mindre. Helt præcist skal 550 færre personer være hjemløse.

  Det mål har Socialudvalget i Københavns Kommune sat, oplyser kommunen i en pressemeddelelse.

  Et af midlerne til at nå målet er, at der skal laves et nyt program på herbergene, som sikrer, at de hjemløse hurtigere bliver udredt og visiteret til en bolig. Programmet har allerede kørt som et pilotprojekt sidste år, lyder det.

  Kommunen vil også styrke den forebyggende indsats over for unge, som er i risiko for at blive hjemløse.

  - 550 færre skal være hjemløse i København i 2026 er et meget ambitiøst mål i en by, hvor manglen på billige boliger er den store udfordring for at gøre op med hjemløsheden, siger socialborgmester Karina Vestergård Madsen (Ø).

  I 2022 var der ifølge VIVE's hjemløsetælling 1.370 hjemløse borgere i Københavns Kommune. Det svarer til cirka en fjerdedel af alle hjemløse i Danmark.

 7. Dansk eksport faldt i april: Trækkes ned af lavere fragtrater

  Danske virksomheder eksporterede mindre til udlandet i april end i marts.

  Det viser tal fra Danmarks Statistik, der opgør, at den samlede eksport er faldet med 5,8 procent de seneste tre måneder.

  Faldet hænger særligt sammen med et fald i eksport af tjenester og især fragt af gods til havs, skriver Ritzau.

  Sidste år var efterspørgslen unormalt stor, og derfor kunne shippingselskaber tage unormalt høje priser for at fragte gods på verdenshavene. Fragtraterne er siden faldet til et lavere niveau, og eksporten er faldet med.

  Tallene for dansk eksport korrigeres ikke for prisfald eller prisstigninger. Derfor kan tallene være svære at sammenligne på tværs af tid.

 8. Hillerødmotorvejen igen åben i nordgående retning

  Der er igen blevet åbnet for begge spor i nordgående retning på Hillerødmotorvejen, efter et trafikuheld tidligere på morgenen betød, at der var spærret for trafik.

  Det oplyser P4 Trafik.

  Ifølge politiet var det et færdselsuheld mellem to personbiler, der skabte de trafikale problemer. Ifølge politiet er der ikke sket alvorlig personskade.

  Uheldet betød, at der opstod en kø, som nu skal afvikles, før trafikken igen glider helt som normalt.

 9. To mænd tiltalt for drab og drabsforsøg

  Ved episoden blev en person dræbt og to andre såret.

  To mænd på 18 og 30 år er blevet tiltalt for drab og drabsforsøg. De to mænd er tiltalt for at have planlagt og udført skyderiet sammen med tre andre personer. Disse tre personers sager vil blive behandlet særskilt.

  - Det er på baggrund af ganske omfattende efterforskning i samarbejde med flere andre landes myndigheder, at vi nu kan rejse tiltale i sagen, siger specialanklager Rasmus Kim Petersen.

  Ifølge Københavns Vestegns Politi var det en 17-årig bulgarsk dreng, der mistede livet ved skyderiet.

 10. For første gang i ugevis kan der skimtes regn i prognosen

  Vi har ikke fået så meget som én millimeter vand siden 23. maj.

  Og i kombination med et tårnhøjt tørkeindeks, der lige nu ligger på 9,9 på en skala, hvor 10 er højest, er der god grund til at spejde efter regn.

  For første gang kan der nu spottes et par millimeter vand i prognoserne.

  Der er stadig en stor grad af usikkerhed forbundet med det, da det er otte dage ude i fremtiden, men holder prognoserne, vil der på Bornholm, Sjælland og øerne falde mellem 3 og 13 millimeter.

  Det vil falde som byger, så der vil være stor forskel på, hvor meget der potentielt falder, og det vil næppe gøre stort indhug på tørkeindekset.

  Grafikken viser den samlede mængde nedbør der falder fra lørdag 17. juni til søndag 18. juni. Tallene angiver i millimeter den mængde regn, der kan falde. (© Grafik: wxcharts.com)
 11. Tusinder evakueres: Vulkan risikerer at gå i udbrud inden længe

  • Hvid røg står ud af toppen af vulkanen Mayon på dette billede, der er taget den 8. juni. (Foto: © handout, Ritzau Scanpix)
  • Ifølge Reuters har de filippinske myndigheder meddelt, at personer, der bor indenfor en seks kilometers radius af vulkanen, skal evakueres. (Foto: © Francis R. Malasig, Ritzau Scanpix)
  • I løbet af de seneste fire århundreder har vulkanen været i udbrud mere end 50 gange. (Foto: © FRANCIS R. MALASIG, Ritzau Scanpix)
  1 / 3

  Myndighederne i Filippinerne er gået i gang med at evakuere 10.000 mennesker, som bor tæt på vulkanen Mayon.

  Det skriver Ritzau. Ifølge nyhedsbureauet er Mayon den mest aktive vulkan på Filippinerne.

  Den 2.462 meter høje vulkan ligger i provinsen Albay. Ifølge Filippinernes Institut for Vulkanologi og Seismologi er der en risiko for, at den går i udbrud inden for få dage eller uger.

  Vulkanen har i løbet af de seneste århundreder været i udbrud flere gange. Det mest ødelæggende udbrud skete i februar 1841, hvor en by blev begravet i lava og 1.200 mennesker blev dræbt.

 12. Restaurant kræver millioner i erstatning efter 'sushi-terrorisme'

  Såkaldte kaitenzushi-restauranter er populære hos både lokale og turister. (Foto: © Miyuki Yoshioka, Associated Press)

  En sushikæde i Japan kræver mere end 3,3 millioner kroner i erstatning fra en teenager, efter at vedkommende slikkede på en flaske soya og smurte spyt på et stykke sushi, andre gæster skulle spise.

  Det er firmaet Sushiro, der er Japans største udbyder af running sushi-restauranter, som står bag søgsmålet.

  Sushiro påstår, at man mistede omsætning, efter videoen af teenageren gik viralt, fordi sultne japanere og turister blev bekymret for hygiejnen på restauranterne. Der kan desuden være yderligere krav om erstatning på vej, da Sushiro har følt sig nødsaget på at bruge knap 4,5 millioner kroner på ekstra hygiejneforanstaltninger på mere end 600 restauranter.

  Ifølge The Guardian har teenageren indrømmet at have slikket på tingene og udtrykt anger for sine handlinger.

 13. Færdselsuheld spærrede Hillerødmotorvejen i nordgående retning

  Opdateret kl. 08.42: Opdateret med oplysninger om åbent spor.

  Der er igen et spor åbent på Hillerødmotorvejen ved Værløse. Det oplyser P4 Trafik.

  Motorvejen har tidligere i morges været helt spærret i nordgående retning. Det skyldtes ifølge politiet et færdselsuheld mellem to personbiler. Ifølge politiet er der ikke sket alvorlig personskade.

  Ifølge P4 Trafik er der stadig massiv kø fra Værebrovej.

 14. En person død under russisk luftangreb

  Opdateret 08.18: Oplysninger og én død og tre tilskadekomne er blevet tilføjet.

  Ukraines militær har skudt fire krydsermissiler og 10 angrebsdoner ned under et russisk luftangreb i nat.

  Det oplyser landets luftvåben i en udtalelse, skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Ifølge det ukrainske luftvåben sendte russiske styrker 16 droner og seks krydsermissiler afsted under angrebet.

  Ved et tidligere angreb torsdag aften skulle to krydsermissiler have ramt et civilt objekt i det centrale Ukraine, lyder det fra luftvåbenet ifølge Reuters.

  Det ukrainske indenrigsministerium har oplyst, at en person er blevet dræbt i angrebene. Desuden er tre personer blevet såret, og fire bygninger er blevet ødelagt.

 15. Boligpriserne steg igen i maj

  For tredje måned i træk steg boligpriserne i maj, viser tal fra Boligsiden.

  Priserne stiger normalt i maj, men selv når der korrigeres for det, er tallene steget i forhold til april, skriver Ritzau.

  Ifølge cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank Jeppe Juul Borre er boligmarkedet videre fra de prisfald, som blev udløst af rentestigningerne.

  - Vi forventer, at boligmarkedet stabiliserer sig herfra, så priserne begynder at bevæge sig sidelæns. Sidst på året og i 2024 vil priserne så småt begynde at stige igen, siger han til Ritzau.

  Det er priserne på både huse, sommerhuse og lejligheder, der er steget.

  Huspriserne steg 0,9 procent i forhold til sidste måned, mens sommerhuspriserne steg 2,4 procent.

  Den største stigning står ejerlejligheder i hovedstadsområdet for. De er steget 2,7 procent.

 16. Personer over 65 år vil blive tilbudt vaccine mod covid-19

  Danskere på 65 år og derover vil i efteråret blive tilbudt vaccine for både covid-19 og influenza.

  Det fremgår af Sundhedsstyrelsens vaccinationsprogram for efteråret, skriver Ritzau.

  - Når vi rykker sammen indenfor, så kommer der ligesom andre luftvejssygdomme en bølge over vinteren. Det ser vi med influenza hvert år, og det er også den udvikling, vi forventer, at vi vil se med covid, siger Kirstine Moll Harboe, sektionsleder i Sundhedsstyrelsen.

  Personer under 65 år, som er i risikogruppen, vil også blive tilbudt covid-19-vaccinen.

 17. Fredag kan give op til 25 grader

  Fredag morgen er der overskyet og diset mange steder i landet. Foto: Bitten Foldager.

  Dagen starter gråt og flere steder også diset, men i løbet af formiddagen vil solen brænde det væk, og så venter endnu en dag med solrigt vejr.

  Der er dog byttet om på, hvor i landet vi får de højeste temperaturer.

  I dag er det I Jylland, hvor temperaturen kan nå 24-25 grader i eftermiddag, mens det er køligere mod øst, da vinden kommer derfra med en let til frisk styrke.

  Det betyder, at temperaturen på Bornholm og kyster mod Østersøen kommer op på 16-19 grader.

 18. Nu kan du sejle en tur med selvsejlende færge i Stockholm

  • Med ombord har færgen radarer, kameraer og laserteknologi for at scanne omgivelserne. På den måde kan den spotte trafik på vandet og hurtigt ændre kurs. (Foto: © Jonathan Nackstrand, Ritzau Scanpix)
  • Færgen kan fragte 30 personer ad gangen. (Foto: © Jonathan Nackstrand, Ritzau Scanpix)
  1 / 2

  Ifølge producenten skulle Stockholm være den første by i verden, som nu kan fragte folk rundt på en selvsejlende færge. Det skriver Ritzau.

  Fra mandag begynder færgen med navnet "MF Estelle" at sejle mellem øer i Stockholm. Indtil videre har færgen stadig en kaptajn ombord, som dog ikke behøver at styre færgen.

  Med tiden er det meningen, at færgen skal være hundrede procent selvsejlende, oplyser selskabet Torghatten, der står bag.

  Båden har blandt andet radarer, kameraer og laserteknologi ombord, der kan scanne omgivelserne. Med hjælp fra teknologien kan færgen hurtigt ændre retning, hvis den opdager objekter på vandet.

  Færgen koster cirka 10 millioner danske kroner, men passagerer skal ikke betale mere end 20 kroner for en billet.

 19. Stor Nato-øvelse kan give pres på dansk luftrum

  10.000 soldater, 250 kampfly og en stribe droner og helikoptere i luften. Sådan lyder opskriften på den største Nato-øvelse med kampfly nogensinde, som begynder mandag.

  Det skriver Ritzau med henvisning til det tyske medie Deutsche Welle.

  Øvelsen involverer 25 lande og vil foregå i tysk luftrum. Det betyder, at store dele af det tyske luftrum vil være lukket – og derfor skal flytrafikken blandt andet omdirigeres ind over dansk luftrum.

  Naviair, der står styrer flytrafikken i dansk luftrum, har derfor indkaldt ekstra flyveledere. Derfor burde den ekstra trafik ikke skabe forsinkelser.

  - Øvelsen foregår fra klokken 16-20 i hverdagene. Der forventer vi ikke forsinkelser, men når der bliver åbnet for restriktionerne senere på aftenen, kan der godt komme et pres mod dansk luftrum, siger kommunikationschef i Naviair Randi Aggerholm Baasch.

  Der er ikke tale om samme type flyveledere, som der den seneste tid har været mangel på og som har skabt forsinkelser i Københavns Lufthavn.

 20. SAS stopper salg af Marabou og Daim om bord på sine fly

  SAS stopper salget af produkter fra firmaet Mondelez, som ejer brands som Marabou, Daim og Oreo, om bord på sine fly.

  Årsagen til, at SAS har valgt at fjerne produkterne fra firmaet, er, at Mondelez i slutningen af maj blev sortlistet af den ukrainske antikorruptionsmyndighed, fortæller SAS' norske pressechef, Tonje Sund, til det norske medie VG.

  Ukraine vurderede, at Mondelez ved at fortsætte sine forretninger i Rusland bidrager til Ruslands krigskasse og dermed er med til at finansiere invasionen af Ukraine.

  Ifølge Tonje Sund behøves SAS' passagerer dog ikke frygte, at der kommer til at mangle små mellemmåltider under rejsen.

  - Vi henter erstatningsprodukter ind, så der vil være chokolade og snacks om bord, siger hun til VG.

 21. Forsyningsselskab sender sms og digital varslingsbesked til kunder: 'Vi bruger alt for meget vand'

  Hovedstadsområdets forsyningsselskab, Hofor, har her til aften både sendt en sms og en varslingsbesked til adskillige af selskabets kunder, som alle opfordres til at spare på vandet.

  - Vi bruger alt for meget vand i varmen. Hvis der skal være nok til alle, skal vi bruge mindre, skriver Hofor i den besked, der er sendt ud i e-Boks.

  Til Ritzau siger områdechef Anne Scherfig, at i omegnen af en halv million har modtaget sms-beskeden. Det fremgår ikke, hvor mange der har fået en digital varslingsbesked.

  Siden 24. maj er der ikke faldet en eneste dråbe regn, og i de 19 år, DMI har lavet tørkeberegninger, er der kun set et tilsvarende højt tørkeindeks i 2008 og 2020.

  Tørken kommer i kølvandet på en tør maj, hvor der kun faldt 14,1 millimeter regn på landsplan, hvilket var 70 procent mindre end normalt.

  Screendump af Hofors varslingsmelding.
 22. Biden beskriver britisk forsvarsminister som 'kvalificeret' bud til Nato-toppost

  Selvom vi herhjemme stort set kun nævner statsminister Mette Frederiksens navn, så er der flere kandidater i spil til posten som Nato's næste generalsekretær.

  En af dem er den britiske forsvarsminister Ben Wallace, som ifølge den amerikanske præsident, Joe Biden, er et godt bud på en ny chef for forsvarsalliancen.

  - De har en kandidat, der er meget kvalificeret, siger Biden om Wallace i forbindelse med en pressekonference i Det Hvide Hus med Storbritanniens premierminister Rishi Sunak.

  Joe Biden blev også direkte adspurgt, om det er på tide, at en brite bliver generalsekretær i Nato.

  - Måske, lyder præsidentens svar.

  Biden tilføjer samtidig, at der er brug for en større diskussion blandt Nato-landene, før man finder frem til Stoltenbergs endelige afløser.

  Der er lagt op til, at Natos nye chef skal findes i forbindelse med Natos topmøde i Litauens hovedstad, Vilnius, den 11. og 12. juli.

  Joe Biden siger, at det "måske" er på tide, at en brite igen indtager posten som Nato-generalsekretær. Storbritannien havde senest en Nato-generalsekretær fra 1999 til 2003. Dengang fik den tidligere forsvarsminister George Robertson jobbet. (Foto: © CAROLINE CHIA, Ritzau Scanpix)
 23. Formodet gerningsmand havde for nylig prøvet at få asyl i Frankrig

  Den formodede gerningsmand bag knivangrebet i den franske alpeby Annecy havde for få dage siden fået afvist en asylansøgning i Frankrig.

  Det siger den franske indenrigsminister, Gerald Darmanin, til det franske medie TF1.

  - Søndag fik han svaret fra den franske administration, og så griber han til handling i denne absolut foragtelige forbrydelse, siger indenrigsministeren, der beskrev det som et "foruroligende sammenfald".

  Manden, der er syrisk flygtning, havde i oktober 2022 søgt asylstatus, men han er ifølge Darmanin blevet afvist, da han allerede har en opholdstilladelse i Sverige.

  Knivangrebet skete i en offentlig park omkring klokken 09.45 i formiddag.

  Her stak den formodede gerningsmand fire små børn og to voksne. Børnene var mellem 22 og 36 måneder gamle og er her til aften alle i kritisk tilstand.

 24. EU-landene er enige om aftale for håndtering af flygtninge og migranter

  EU-landene er enige om en aftale om migration.

  Det siger Sveriges migrationsminister, Maria Malmer Stenergard, efter et ministermøde i Luxembourg.

  Aftalen er et omrids af det, Europa-Parlamentet nu skal forhandle om.

  EU's medlemslande har i længere tid forsøgt at blive enige om en række nye regler for, hvordan de i fremtiden skal håndtere flygtninge og migranter.

  Og der er nu enighed om to helt centrale dele af en fælles EU asylpolitik, siger den svenske minister.

  Den ene af de to forordninger - asylprocedureforordningen - handler om at oprette en strømlinet, hurtigere asylbehandling.

  Den skal bruges til hurtigere at kunne afvise asylansøgere, der kommer fra lande, hvorfra asylansøgere som oftest får afslag.

  Den anden forordning handler blandt andet om at sikre en mere ligelig fordeling af asylansøgerne mellem EU-landene.

  Konkret vil der blive tale om en solidaritetsmekanisme. Den kan iværksættes, når et land er under stærkt pres fra migration. I så fald vil de resterende lande være forpligtet til at hjælpe, skriver Ritzau.

 25. Trump anmoder om ny retssag i overgrebssag

  Donald Trump blev i sidste måned frikendt for voldtægt, men kendt skyldig for at have begået et seksuelt overgreb mod forfatter E. Jean Caroll i 1996.

  Han blev ligeledes kendt skyldig i efterfølgende at have bagvasket hende i pressen og medierne.

  Juryen i New York besluttede, at Trump derfor skulle punge ud og betale knap 34 millioner kroner i erstatning for de to retslige forhold.

  I dag har den tidligere amerikanske præsident bedt om en ny retssag i den civile retssag, skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Da Trump blev frikendt for voldtægt, mener hans advokater nemlig, at dommen er "overdreven", og han derfor ikke bør betale for det ene forhold - knap 13,8 millioner kroner - for at have begået seksuelt overgreb på Caroll.

  Carolls advokat siger ifølge Reuters, at Trumps argumenter er "betydningsløse".

 26. Ikast Håndbold slår Nykøbing Falster og vinder DM-bronze for tredje år i træk

  Bronzemedaljerne i kvindernes håndboldliga ender for tredje sæson i træk i det midtjyske.

  Torsdag vandt Ikast Håndbold for anden gang over Nykøbing F. Håndboldklub (NFH) i holdenes bronzeduel, og dermed endte midtjyderne igen med medaljer.

  NFH blev besejret 27-24 efter at have været bagud i hele kampen.

  Slutcifrene lyver faktisk en smule. Ikast dominerede kampen og var længe foran med mindst en håndfuld mål, inden NFH til sidst med fire mål i træk fik pyntet lidt på resultatet.

  Men tvivl om udfaldet - af både kampen og hvor bronzemedaljerne ville ende - var der aldrig. Ikast gik ind til kampen med en sejr i bagagen fra den første kamp og kunne derfor have nøjes med uafgjort.

  Ikasts Ingvild Bakkerud endte som kampens topscorer med seks mål.

  Midtjyderne var endt i bronzekampen efter et nederlag i DM-semifinalen til Odense Håndbold. NFH var i sin semifinale oppe imod Team Esbjerg.

  Odense og Esbjerg mødes senere torsdag aften i den anden DM-finale. Vestjyderne vandt den første og kan derfor nøjes med uafgjort.

 27. Flere lande sender brandmænd til Canada for at hjælpe med at slukke 400 naturbrande

  • Her er vi i den vestlige provins Alberta. (Foto: © ALBERTA WILDFIRE)
  • Naturbrandene har især fat i den nordlige provins Québec. (Foto: © KEVIN BURTON, AFP or licensors)
  • Brandene har sat deres aftryk på 3,8 millioner hektar i landet. (Foto: © ALBERTA WILDFIRE)
  1 / 3

  Flere lande lover nu at sende brandmænd til Canada for at hjælpe med at slukke et usædvanligt højt antal naturbrande.

  Der er lige nu registeret over 400 naturbrande i det nordamerikanske land, og der er ikke kontrol over halvdelen af dem, skriver nyhedsbureauet Reuters.

  USA har allerede de seneste uger sendt hundreder af brandmænd af sted, og amerikanske politikere opfordrer til at sende endnu flere.

  Frankrig, Portugal og Spanien har lovet at sende over 280 brandmænd, siger EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen. Og der er også brandslukningsfolk på vej fra Sydafrika, Australien og New Zealand.

  Den canadiske premierminister, Justin Trudeau, har takket USA's præsident Biden for hjælpen.

  Trudeau kalder det den "værste naturbrandsæson, vi nogensinde har haft i hele landet".

 28. Vand ved ødelagt dæmning kan ikke længere nedkøle atomkraftværk

  Der er fortsat vand nok til at holde det ukrainske atomkraftværk Zaporizjzja nedkølet "nogle måneder" endnu.

  Men vandreservoiret ved den ødelagte Nova Kakhovka-dæmning, som ellers normalt har hjulpet med at holde temperatuen nede i atomkraftværket, kan ikke længere bruges.

  Årsagen er, at vandstanden er faldet til "under det kritiske punkt på 12,7 meter", forklarer Igor Syrota, der er leder af det statsejede selskab Ukrhydroenergo og står for driften af den ødelagte dæmning, til AFP.

  Dermed kan det ikke længere tilføre vand til de lokale damme, der hjælper med at holde det store kraftværk nedkølet.

  Kraftværkets seks reaktorer er lukket ned, men det kræver fortsat vand for at forhindre, at radioaktivt materiale kan frigives.

  Nova Kakhovka-dæmningen blev ramt af eksplosioner natten til tirsdag. Det har ført til, at vandstanden i det reservoir, der bruges til at holde Zaporizjzja-kraftværket nedkølet, er faldet drastisk lige siden.

 29. Kritik af forholdene i fængslerne i Haiti: Fangerne tørster, sulter og må sove stående

  Menneskerettighedsgrupper i Haiti kritiserer forholdene i landets fængsler.

  Fangerne er tørstige, de sulter, og der er ikke nok plads til, at alle kan ligge ned, så nogen må sove stående, skriver nyhedsbureauet AP.

  Ifølge FN døde 185 indsatte i Haiti sidste år - mange af sygdomme relateret til fejlernæring.

  I år er 20 fanger indtil videre døde, men det forventes at stige, da den øgede bandevold i den caribiske østat har ført til mangel på mad og brændstof.

  - Jeg frygter, at der kommer en humanitær katastrofe, siger advokaten Arnel Rémy, der koordinerer Sammenslutningen af Advokater til Forsvar for Menneskerettigheder.

 30. Højesteret 'overrasker' og giver sorte vælgere sejr i Alabama

  Den amerikanske Højesteret har i dag beordret, at Alabamas valgdistrikter skal tilpasses, så sorte vælgere får øget indflydelse.

  Ifølge New York Times har den amerikanske Højesteret med stemmerne fem for og fire imod beordret, at der oprettes et ekstra valgdistrikt med et overtal af sorte vælgere.

  Både New York Times og Washington Post kalder beslutningen for 'overraskende', da der er et flertal af traditionelt konservative dommere.

  Dagens sag er udløst af en ny fordeling af valgdistrikter fra 2021.

  Den nye fordeling betød, at seks af Alabamas syv valgdistrikter overvejende havde hvide vælgere. Delstaten har ellers cirka 27 procent sorte borgere.

  Højesteret har nu støttet en lavere domstols beslutning om, at der skal oprettes et nyt valgdistrikt for at sikre bedre repræsentation.

Mere fra dr.dk