Seneste nyt

Flydende hoved i Bilbao: Iøjnefaldende kunstinstallation kigger beboere i øjnene

Overblik

 1. Flydende hoved i Bilbao: Iøjnefaldende kunstinstallation kigger beboere i øjnene
  Du kan opleve, at der er noget, der kigger tilbage på dig fra floden Nervión i Bilbao. (Foto: VINCENT WEST © Ritzau Scanpix)

  Tager du en spadseretur langs floden Nervión i den nordspanske by Bilbao, så er der risiko for, at du kan få dig lidt af et chok.

  Ikke fordi arkitekturen er så bjergtagende, at din krop reagerer fysisk, men snarere fordi du pludselig kan støde på et hoved, der flyder rundt i vandet!

  Men frygt ej, det drejer sig om en kunstinstallation af den kendte mexicanske kunstner Ruben Orozco.

  Han er kendt for sine hyperrealistiske værker, og det er 'Bihar', som værket hedder, et vidnesbyrd om.

  • Værket er af fiberglas og placeret på pæle. Hverken det ene eller andet er dog til at se, når værket er omsluttet af vand. (Foto: Luis Tejido © Ritzau Scanpix)
  • Vandspejlet stiger og falder over tid i floden, hvilket kan betyde, at man til tider kun kan ane hovedet stirre tilbage fra under vandets overflade. (Foto: VINCENT WEST © Ritzau Scanpix)
  • En båd sejler forbi bag kunstværket. (Foto: Luis Tejido © Ritzau Scanpix)
  • Ruben Orozco er kendt for sine hyperrealistiske værker. Her er han afbildet foran 'Bihar', som værket hedder. (Foto: Luis Tejido © Ritzau Scanpix)
  • Navnet 'Bihar' betyder "I morgen" på baskisk. (Foto: VINCENT WEST © Ritzau Scanpix)
  1 / 5
 2. Tysk politi anholder 76 under rydning af besat hus i Berlin

  Politiet trængte fredag ind i området omkring huset på 137 Köpenicker Straße i Berlin, i går kunne tysk politi så berette om antallet af anholdte og tilskadekomne. (Foto: Paul Zinken © Ritzau Scanpix)

  Sammenstød mellem aktivister og politi i Tysklands hovedstad, Berlin, resulterede i går i 76 anholdelser

  Det oplyser tysk politi ifølge flere tyske medier.

  Balladen startede, da politiet ryddede det besatte hus Köpi, der ligger på adressen 137 Köpenicker Straße.

  46 betjente kom til skade under sammenstødene.

  Köpi-huset har været besat siden 1990 og har blandt andet fungeret som et autonomt kulturhus i lighed med det nedrevne Ungdomshuset på Jagtvej i København.

  Sigtelserne mod de mange anholdte omfatter blandt andet overtrædelse af den offentlige orden, overfald på betjente, forsøg på farlig legemsbeskadigelse samt beskadigelse af ejendom.

  Rydningen første til demonstrationer i gaderne omkring Köpi-huset, som det kan ses i videoen hér:

 3. Løkke vil skære i SU'en og gøre boligsalggevinster skattepligtige

  Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen løfter i en bog, der udkommer mandag, lidt af sløret for, hvad hans nye parti, Moderaterne, har af konkrete visioner.

  Løkke skriver blandt andet i sin bog, at boligsalggevinster skal gøres skattepligtige, mens han også ønsker at skære i SU'en.

  Derudover ønsker Løkke blandt andet at udvide undervisningspligten fra 10 til 12 år.

 4. Michael Laudrup er kåret som den største af de største sportsstjerner

  Michael Laudrup blev lørdag kåret som det største danske sportsnavn i de seneste 125 år.

  Det blev han ved Danmarks Idrætsforbunds store 125 års jubilæumsshow i DR's Koncertsal.

  - Det er med blandede følelser, at jeg står her. På den ene side er jeg fantastisk stolt over at have fået prisen. På den anden side synes jeg ikke, at man kan lave det her til en konkurrence, siger Michael Laudrup og fortsætter.

  - Vi snakker 125 års forskellige epoker. Vi har en masse sportsfolk, der ikke er her mere. Vi har nogle, som jeg kan huske tilbage på, da jeg var dreng.

  Du kan se Michael Laudrups tale i klippet her.

  Michael Laudrup anses generelt som Danmarks største fodboldspiller nogensinde med blandt andet 104 kampe på landsholdet.

  Han havde som klubspiller sin storhedstid i den spanske klub FC Barcelona, som han fire år i træk var med til at gøre til spansk mester.

  I 1992 var han med til at sikre Barcelona klubbens første sejr i Europa Cuppen for mesterhold.

 5. Rigmand dømt for mord tidligere på ugen: Nu er han i respirator

  Robert Durst blev torsdag idømt livstidstraf for mordet på vennen Susan Berman, som Durst fra kort afstand skød i baghovedet i hendes hjem i 2000. (Foto: pool © Ritzau Scanpix)

  Rigmanden Robert Durst, der tidligere på ugen blev idømt livstid for et mord begået for over 20 år siden, er blevet lagt i respirator.

  Den 78-årige morder er blevet smittet med coronavirus. Det siger hans advokat Dick DeGuerin til amerikanske NBC.

  - Han er blevet testet positiv for covid-19, han er indlagt på hospitalet og er lagt i respirator. Han så forfærdelig ud i torsdags. Jeg har aldrig set ham værre. Han havde svært ved at trække vejret, han havde svært ved at tale, siger DeGuerin.

  Robert Durst blev verdenskendt, da han i HBO-dokumentaren 'The Jinx' tilsyneladende talte over sig og erkendte sin skyld i flere mord.

 6. Jesper Bank er blandt de 125 største sportsstjerner: 'Jeg havde lidt glemt, at jeg var en del af det her fine selskab'

  I aften kårer Danmarks Idrætsforbund det største navn af dem alle.

  Danmark har fostret mange store sportsnavne, og i forbindelse med at Danmarks Idrætsforbund i år fejrer sit 125-års jubilæum, udpegede de i juni de 125 største navne siden 1896.

  En af atleterne på listen er Jesper Bank.

  - Da jeg fik besked på, at jeg var blandt de 125, blev jeg glad og pavestolt - og faktisk også rørt, fortæller han under showet og fortsætter.

  - Jeg havde lidt glemt, at jeg var en del af det her fine selskab.

  Jesper Bank vandt ved OL i Barcelona i 1992 guld i Soling sammen med gasterne Steen Secher og Jesper Seier, og ved OL i 2000 i Sydney gentog han triumfen - denne gang med Henrik Blakskjær og Thomas Jacobsen som gaster. Det blev til bronze i samme bådklasse ved OL i 1988. Jesper Bank er desuden flerfoldig verdens- og europamester i forskellige bådklasser.

 7. Lavaflod ødelægger 1.817 bygninger på spansk ø

  FILE PHOTO: Lava flows down behind houses in Los Llanos as the Cumbre Vieja volcano continues to erupt on the Canary Island of La Palma, as seen from Tajuya, Spain, October 13, 2021. REUTERS/Sergio Perez/File Photo (Foto: Sergio perez © Ritzau Scanpix)

  Omkring fire uger efter et vulkanudbrud på øen La Palma strømmer den glohede lava stadig ud. Og den brændende lava har ødelagt i alt 1.817 bygninger siden.

  Det viser en opgørelse lørdag ifølge den spanske tv-station RTVE, skriver ritzau.

  Dermed er der føjet yderligere 269 bygninger til listen, siden den seneste optælling af ødelæggelser blev foretaget.

  Desuden er der siden midnat registreret 40 mindre jordskælv i øens undergrund. Det kraftigste af dem havde en beregnet styrke på 4,6 og lå på 37 kilometers dybde.

  - Jordskælvene tyder på, at udbruddet fortsætter, siger seismolog Eduardo Suarez fra det spanske Nationale Geografiske Institut.

  Der er dog ikke umiddelbart planlagt flere evakueringer, meddeler RTVE.

 8. Antallet af RS-smittede falder

  For fjerde uge i træk er der færre RS-smittede end ugen før.

  848 personer blev i sidste uge konstateret smittet. Ugen før var det 1002.

  Tallet er dog stadig tre til fire gange højere end normalt ifølge Statens Serum Institut.

  Virusset giver milde forkølelseslignende symptomer, men kan især hos spædbørn give alvorlig sygdom.

 9. Russerne vil ikke lade sig vaccinere: Runder 1.000 coronadødsfald på ét døgn

  For første gang under coronaepidemien har Rusland registrereret over 1.000 coronarelaterede dødsfald på ét døgn.

  - Med en situationen, hvor smitten stiger, er det vigtigt at blive ved med at forklare folk, at de bliver nødt til at blive vaccineret, siger Dmitry Peskov, en talsmand for den russiske regering, ifølge BBC.

  - Det er virkelig uansvarligt ikke at blive vaccineret. Det koster liv, siger han.

  Blot en tredjedel af befolkningen i Rusland har fået et stik med coronavaccine. Over 220.000 russere har mistet livet efter smitte med coronavirus.

 10. De danske badmintonherrer misser finalen i Thomas Cup

  De danske badmintonherrer taber semifinalen i Thomas Cup, VM for herrelandshold, med 1-3 til Indonesien.

  De misser derfor finalen og må nøjes med bronze i turneringen, der afholdes på hjemmebane i Aarhus.

  Det startede ellers godt i dagens første opgør, hvor det blev til en sikker sejr til Viktor Axelsen.

  Derefter blev det til nederlag til doublen Kim Astrup og Anders Skaarup Rasmussen, singlespilleren Anders Antonsen og doublen Mathias Christiansen og Frederik Søgaard.

  Indonesien skal møde Kina i finalen, der spilles søndag.

 11. Rumsonde skal tilbagelægge 6,5 milliarder kilometer

  Her sendes rumsonden Lucy afsted på en 12 år lang mission. (Foto: THOM BAUR © Ritzau Scanpix)

  I løbet af de næste 12 år skal rumsonden 'Lucy', der i dag blev sendt afsted af den amerikanske rumfartsorganisation, Nasa, besøge otte forskellige asteroider for at lære mere om solsystemets dannelse.

  Lucy blev sendt afsted tidligt lørdag morgen klokken 05.34 lokal tid fra Cape Canaveral i Florida, hvor man i flere kilometers afstand blev præsenteret for et flot lysshow, da Lucy blev sendt afsted med en raket.

  - Hver eneste af de asteroider, hver eneste af de uberørte prøver, udgør en del af solsystemets historie og vores historie, siger Thomas Zurbuchen, viceadministrator ved Nasas rummission.

 12. 497,6 kilo græskar snupperførstepladsen i DM I Kæmpegræskar 2021

  Det har krævet litervis af vand og gødning at frembringe årets vinder i DM i Kæmpegræskar 2021. Hele 497,6 kg. vejer vindergræskaret, som er frembragt af Henrik Jensen fra Græsted i Nordsjælland, der altså nu kan kalde sig danmarksmester.

  Det var en stolt og glad vinder som deltog for fjerde gang. På spørgsmålet om, hvordan man avler et så stort græskar, svarede Danmarks nye græskarkonge Henrik Jensen fra Græsted prompte:

  - Det er blevet fodret med rå mængder af naturgødning i form af heste- og hønsemøg samt store mængder af brændenældevand. Mit græskar har også gode gener, for det er barn af sidste års og nordiske og danske mester.

 13. Norsk politi oplyser identiteten på ofrene i Kongsberg

  På et pressemøde her til eftermiddag har politiinspektøren i Sør-Øst politidistrikt, Per Thomas Omholt, oplyst identiteten på de fem ofre, som blev dræbt i onsdags af den 37-årige gerningsmand.

  Der er tale om en kvinde på 52 år, en kvinde på 56 år, en kvinde på 75 år, en mand på 75 år og en kvinde på 78 år.

  Alle deres pårørende er blevet underrettet.

  På samme pressemøde kunne politiinspektøren oplyse, at efterforskningen har vist, at der ikke er noget, som tyder på, at gerningsmanden har samarbejdet med nogen om angrebet.

  Samtidig siger Per Thomas Omholt, at gerningsmanden selv har sagt, at han er konverteret til islam.

  - Det er en hypotese, men det er også en hypotese, at han ikke har gjort det. Efterforskningen viser indtil videre, at han ikke har gjort det seriøst, siger politiinspektøren.

 14. 753 er registreret smittet med coronavirus det seneste døgn

  Siden i går er 753 personer blevet registreret smittet med coronavirus, viser de seneste tal fra SSI.

  De 753 personer er blevet fundet ud af 42.658 PCR-prøver.

  Samtidig stiger antallet af indlagte med fem personer til 110. En enkelt person er død.

  Antallet af indlagte er det højeste antal i en måned.

  Gårsdagens smittetal var 700 personer.

 15. Ingen slinger i valsen for Viktor Axelsen ved Thomas Cup

  De danske badmintonherrer har fået en god start på Thomas Cup-semifinalen mod Indonesien.

  I dagens første opgør blev det til en sikker sejr til Viktor Axelsen.

  Danmarks olympiske mester viste storform i den første herresingle mod nummer fem på verdensranglisten, Anthony Sinisuka Ginting, som Axelsen vandt 21-9, 21-15.

  Senere i dag har vi også herredoublen Kim Astrup og Anders Skaarup Rasmussen, herresinglespilleren Anders Antonsen, herredoublen Mathias Christiansen og Frederik Søgaard og singlespilleren Hans-Kristian Vittinghus på programmet.

  Thomas Cup, VM for herrelandshold, afholdes på hjemmebane i Aarhus.

  Kina og Japan mødes i den anden semifinale.

 16. Darwin-familiens mikroskop skal under hammeren: Vurderingen lyder på flere millioner

  Mikroskopet, der har været i Darwins hænder, forventes at kunne indbringe i omegnen af tre millioner kroner. (Foto: Toby Melville © Ritzau Scanpix)

  Et mikroskop, som den berømte engelske naturforsker og geolog Charles Darwin gav til sin søn, skal sælges på auktion.

  Det har været i familien i 200 år, men nu skal det altså under hammeren, skriver Reuters.

  Mikroskopet blev fremstillet i den tid, hvor Darwin studerede zoofytter, der dækker over organismer som for eksempel koraller og søanemoner.

  Det vurderes til at kunne indbringe tre millioner kroner.

  Darwin udgav sit banebrydende værk 'Arternes oprindelse' i 1859, og dette mikroskop er altså ældre.

  I næsten 200 år har mikroskopet været familie-ejet, men nu skal det finde en ejermand, der ikke nødvendigvis har rødder til manden bag evolutionsteorien. (Foto: Toby Melville © Ritzau Scanpix)
 17. Sydøstasiatiske lande sender budskab til Myanmars militære styre

  Når organisationen for de Sydøstasiatiske nationer (Asean) mødes til topmøde i Brunei om halvanden uge, så bliver det med en leder mindre end normalt. De ni andre nationer i forsamlingen har nemlig ikke inviteret Myanmars militære leder Gen Min Aung Hlaing.

  Beslutningen er blandt andet blevet taget på baggrund af, at Gen Min Aung Hlaing ikke har levet op til organisationens ønske om at stoppe de voldelige angreb i Myanmar og om at løslade de politiske fanger. Det skriver BBC.

  Det anslås, at flere end 1.000 mennesker er blevet slået ihjel, siden Gen Min Aung Hlaing kom til magten i februar i år, mens flere end 6.000 er blevet taget til fange.

  Asean har i stedet valgt at invitere en helt anden ukendt repræsentant for Myanmar til mødet. Til stede på topmødet vil også være USA's præsident Joe Biden.

 18. Se videoen: Danskerne tager ned til varmen og rødvinen

  Der er travlt ved i landets lufthavne i dag.

  For mange har valgt at lægge efterårsferien i udlandet, nu hvor det for alvor er blevet muligt at rejse.

  Ved reusebureauet Spies melder de for eksempel udsolgt på alle pakkerejser, selvom der ellers var sat ekstra fly ind og oprettet mange ekstra rejser.

  DR Nyheder har været et smut i lufthavnen for at høre, hvorfor folk er så interesseret i at rejse:

 19. Trafikopdatering: Tæt trafik flere steder på store rejsedag

  I dag er den største rejsedag i efterårsferien, og den forløber indtil videre fint, og selvom trafikken er tæt mange steder, så har der ikke været nogle uheld.

  Der er dog nogle steder, hvor ferietrafikken især kan skabe ekstra rejsetid.

  - Trafikken er tættest omkring Kolding og generelt på Sønderjyske Motorvej i retning mod Tyskland. Men det er også ved at proppe til på både Østjyske Motorvej i sydgående retning mellem Horsens og Vejle, og også på Fynske Motorvej omkring Odense i retning mod Jylland, siger Johanne Nørskov fra DR Trafik.

  - Ud på eftermiddagen ved en 14-tiden vil det nok se normalt ud igen.

 20. Ekspræsident afviser skyld i Barcelonas blødende økonomi

  Den spanske storklub FC Barcelona døjer med en stor gæld på mere end ti milliarder kroner.

  Det har flere gange fået den nuværende Barcelona-ledelse med præsident Joan Laporta i spidsen til at lange ud efter forgængeren Josep Maria Bartomeus styre fra 2014 til 2020.

  I et interview med avisen Mundo Deportivo afviser Bartomeu beskyldninger om, at klubben under hans styre gav for høje lønninger og betalte overpriser på transfermarkedet.

  - Der var ingen dårlig ledelse, og de har ikke arvet noget skidt, siger Josep Bartomeu til avisen.

  Ekspræsidenten forklarer, at lønningerne til klubbens spillere - blandt andre Lionel Messi, der nu er fortid i klubben - var nøje afstemt med klubbens indtægter.

  Lionel Messi forsøgte allerede i sommeren 2020 at komme væk fra Barcelona - blandt andet på grund af et anstrengt forhold til Josep Maria Bartomeu - men det lykkedes Bartomeu at holde på superstjernen.

  Messi er denne sommer skiftet til Paris Saint-Germain, efter at argentineren havde spillet hele sin karriere i Barcelona.

 21. Provokunstner har overraskelse til kinesere, hvis de ødelægger hans skulptur

  Den otte meter høje skulptur indeholder mere end blot beton. (Foto: TYRONE SIU © Ritzau Scanpix)

  Den fynske kunstner Jens Galschiøt satte i 1997 skulpturen Skamstøtten op foran universitetet i Hong Kong som et minde om massakren på Den Himmelske Fredsplads i Beijing i Kina i 1989.

  De kinesiske myndigheder vil have skulpturen fjernet, men hvis den går i stykker i den proces, så venter der en lille overraskelse, afslører Jens Galschiøt:

  - Der ligger 13 millioner pengesedler, som jeg har lavet i forbindelse med en happening ved et FN-møde. De vil blive spredt over det hele som konfetti, hvis Skamstøtten går i stykker, og pengesedlerne er med til at gøre opmærksom på menneskerettigheder, fortæller kunstneren til DR Fyn.

  Skulpturen er otte meter høj og lavet i orange beton.

 22. Boris Johnson besøger stedet, hvor Amess blev dræbt

  Den britiske premierminister, Boris Johnson, besøger stedet, hvor parlamentsmedlemmet David Amess fredag blev dræbt. (Foto: TOLGA AKMEN © Ritzau Scanpix)

  Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, har i dag besøgt kirken i Leigh-on-Sea, hvor drabet på det britiske parlamentsmedlem David Amess blev begået.

  Premierministeren besøgte stedet sammen med Keir Starmer, der er leder for arbejderpartiet Labour.

  Natten til lørdag meldte politiet i London ud, at mordet bliver betragtet som en terrorhandling.

  Amess døde efter at være blevet stukket flere gange med en kniv. Umiddelbart efter drabet blev en 25-årig mand anholdt på gerningsstedet.

  Se Boris Johnson lægge blomster på gerningsstedet her:

 23. Kristendemokraterne peger på Søren Pape som statsminister

  I sin landsformandstale på Kristendemokraternes landsmøde rækker Isabella Arendt ud til Søren Pape Poulsen (K). Hun mener nemlig, at han og De Konservative kunne være gode at have på Danmarks mest magtfulde position.

  - Når Kristendemokraterne skal pege på en statsministerkandidat efter næste valg, så vil det altid være den, hvor vi får mest kristedendemokratisk politik igennem. Lige nu peger pilen på Pape, siger Isabella Arendt.

  Det er ikke en stor overraskelse, at pilen peger i den retning. Allerede i sidste uge i forbindelse med Folketingets åbning sagde Kristendemokraternes folketingsmedlem, Jens Rohde, at Søren Pape Poulsen kunne være en god statsminister.

  Isabella Arendt har heller ikke lagt skjul på, at partiet har begge fødder i blå blok.

 24. Colombia steriliserer Pablo Escobars flodheste

  Et par af Escobars flodeheste indhegnet til sterilisering. (Foto: - © Ritzau Scanpix)

  Den kendte narkokonge Pablo Escobar, der blev dræbt af politiet i 1993, efterlod sig en privat zoologisk have fyldt med eksotiske dyr, som han havde importeret ulovligt. Herunder flodheste.

  Men nu er landet ved at sterilisere dem, skriver BBC. 24 af 80 flodheste er indtil videre blevet steriliseret.

  Siden halvfemserne har populationen af Escobars flodheste vokset i Colombia i en sådan grad, at de har overtaget landskabet og floderne omkring Escobars daværende luksusejendom.

  Da ejendommen blev beslaglagt, blev de fleste af de eksotiske dyr sendt videre til zoologiske haver, men ikke for flodhestenes vedkommende, fordi det var svært at flytte dem, skriver BBC.

  Eksperter er blandt andet bekymrede for dyrenes påvirkning af det lokale økosystem, hvor flodhestenes afføring for eksempel skaber iltsvind og forgiftning i floden Magdalena.

  • En person forbereder en pil, der skal få flodhestene til at falde i søvn, før de steriliseres. (Foto: - © Ritzau Scanpix)
  • 24 af 80 faf Escobars flodheste er blevet steriliseret. (Foto: - © Ritzau Scanpix)
  • Årsagen til steriliseringen er, at de vil styre bestanden af dyret, som er blevet kaldt invasivt. (Foto: - © Ritzau Scanpix)
  • Flodhestene startede som fire fra Escobars private zoologiske have, da han hentede dem i firserne. Nu er de 80. (Foto: - © Ritzau Scanpix)
  1 / 4
 25. Rusland sætter nye dystre coronarekorder

  Coronapandemien er stadig en kæmpe udfordring i Rusland. Det viser det seneste døgns tal fra verdens største land.

  Der har man nemlig både sat triste rekorder for nye antal smittede og dødsfald. På et døgn er 33.208 blevet smittet i Rusland, mens 1.002 er døde. Det er første gang i hele pandemien, at dødstallet er oppe på fire cifre. Det skriver Reuters.

  Samlet set har 222.315 mennesker i Rusland officielt mistet livet som følge af corona. Der forventes at være et endnu større mørketal.

 26. Kristent parti nægter at have noget at gøre med voldsomme gadekampe i Libanon

  Det overvejende kristne parti 'Libanesiske Styrker' afviser at skulle have noget med torsdagens voldsomme gadekampe at gøre, selvom Amal og Hizbollah anklager dem for det, skriver Reuters.

  - Vores prioritet var, at demonstrationen bare skulle være en demonstration og ikke påvirke den offentlige orden og fred, siger Samir Geagea, der står i spidsen for 'Libanesiske Styrker'.

  - Hæren har anholdt snigskytter, så de skal fortælle os, hvem de er, og hvor de kom fra.

  Nitten personer er blevet anholdt i forbindelse med hændelsen, skriver Reuters.

  Demonstrationen var organiseret af den store shiamuslimske gruppe Amal og Hizbollah-bevægelsen for at protestere mod dommeren Tarek Bitar, som leder undersøgelsen af den enorme eksplosion, der sidste sommer rystede Beirut og kostede mere end 200 mennesker livet.

 27. Regeringen går ind i sagen om eksklusiv fodboldliga

  Den danske regering er imod en lukket liga for flere de bedste fodboldklubber i Europa. Regeringen har derfor sendt et indlæg til EU-domstolen, der er i gang med at behandle en sag om den såkaldte European Super League, der blev lanceret i foråret. Det oplyser Kulturministeriet i en pressemeddelelse.

  - Det er helt centralt, at fodboldklubber i Europa har mulighed for at konkurrere på lige fod, så selv den mindste klub kan stræbe mod at kæmpe sig op og slå de store, lyder det fra Kulturminister Ane Halsboe -Jørgensen i pressemeddelelsen.

  - Jeg vil som kulturminister ikke se til, imens de rigeste klubber i verden skaber eksklusive ligaer, som sætter vores fælles sportslige værdier over styr. Derfor går vi nu som regering ind i den her sag.

  Uefa droppede i september sanktionerne mod de klubber, som ville skabe European Super League, men ankede i samme ombæring en kendelse fra det spanske retssystem, som havde afgjort at Uefa ikke kunne sanktionere klubberne.

 28. 25 kommuner bruger valgbusser: 'Det fører til en skævvridning af valget'

  Hvis du ikke kommer til stemmeboksen, må stemmeboksen komme til dig.

  Det er tanken bag de valgbusser, som 25 kommuner har søgt om penge til i forbindelse med kommunal- og regionsrådsvalget i næste måned.

  Busserne kører blandt andet rundt til steder, hvor stemmeprocenten plejer at være lav eller ud til unge førstegangsvælgere.

  Blandt andet fordi man får nogen til at stemme, som ellers ikke ville have stemt.

  - Det fører til en skævvridning af valget, da en høj del af de borgere, busserne når ud til, stemmer på de røde partier. Man skubber til valgresultatet, og det er et demokratisk problem, siger Roger Buch, kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

 29. Vaccinefestival i New Zealand blev en bragende succes

  Vaccinefestivalen fik mange newzealændere til at smøge ærmerne op. (Foto: STRINGER © Ritzau Scanpix)

  Verden over bliver der brugt alle mulige metoder for at få borgere til at blive vaccineret mod corona. I New Zealand holdt de i dag en festival med stor succes.

  Sent på eftermiddagen lokal tid har mere end 120.000 borgere nemlig valgt at få deres vaccinestik, hvilket slår landets hidtidige rekord på en enkelt dag. Det skriver AP.

  Dagen, der bliver kaldt Vaxathon, blev sendt live på tv, hvor mange af landets store stjerner deltog. Eksempelvis den verdenskendte newzealandske sangerinde Lorde.

  Det newzealandske flyselskab Air New Zealand lavede et Boeing 787 Dreamliner-fly om til en vaccinationsklinik for en dag og gav folk boardingkort, hvor der stod 'Flight NZVAX'.

  Se video fra flyet og andre transportmidler, der blev lavet om til vaccinationssteder:

 30. Chancen for at overleve hjertestop er den samme på landet og i store byer

  Frivilliges hurtige førstehjælp til mennesker med hjertestop er vigtig, og nu kan forskere konkludere, at chancen for overlevelse efter hjertestop ikke er ringere i tyndt befolkede områder end i større byer.

  - Der er ingen nævneværdig forskel på overlevelsen uanset, hvor du bor og falder om med hjertestop. Den enkle og mest sandsynlige forklaring er, at danskerne er fantastisk gode til at træde til med livreddende hjælp, siger læge Kristian Bundgaard, der står bag forskningsprojektet hos Dansk Hjertestopregister.

  - Det gælder både konen, naboen og mennesker på en restaurant, ligesom det selvfølgelig hjælper, at flere melder sig til de frivillige ordninger og er klar til at yde livreddende førstehjælp, når folk ringer 112.

  Der findes flere ordninger, hvor frivillige borgere alarmeres samtidig med ambulancen. Alene TrygFonden har tilknyttet 124.444 hjerteløbere.

 31. 14 mister livet i Indonesien efter jordskælv og flodulykke

  Naturens kræfter har været hårde ved Indonesien det seneste døgn, hvor mindst 14 personer har mistet livet som følge af et jordskælv på Bali og en kraftig strøm i en flod.

  Jordskælvet skete tidligt lørdag morgen lokal tid og havde en styrke på 4,8. Tre personer døde som følge af det, mens syv personer kom alvorligt til skade.

  Før jordskælvet var der sket en tragisk ulykke i en flod på Java, hvor 11 skoleelever omkom. De blev trukket ned af en kraftig strøm, efter de var faldet i vandet. Flere lærere kom til skade, da de forsøgte at redde eleverne.

  Du kan se video med nogle af ødelæggelserne fra jordskælvet herunder:

 32. Efterårsferien starter efterårsagtigt med blæst og spredte byger

  Skyer varsler regn, og løvfald blæser bort.

  Efteråret er for alvor over os, og starten på efterårsferien værner om de vejrmæssige traditioner.

  Lørdagsvejret bliver nemlig noget blæsende og med spredte byger, oplyser Danmarks Meteorologiske Institut, DMI.

  Bygerne rammer især Jylland, og temperaturerne bliver i dag mellem 10 og 12 grader.

  Den næste uges tid ligger Danmark tæt på polarfonten, som adskiller den kolde luft mod nord og den varme luft syd for landet. Samtidigt holdes de højtryk væk, som kunne give tørt vejr.

  Alt i alt betyder det, at vejret resten af efterårsferien også bliver typisk efterårsagtig med en masse skyer, blæst og regn i perioder.

 33. Ny aftale får elløbehjul tilbage til Københavns gader

  Der er gået et år uden el-løbehjul i det københavnske bybillede, men det ændrer sig fra næste uge.

  En ny aftale med de firmaer, som står for udlejningen af løbehjulene, har nemlig sørget for at få dem tilbage. Det oplyser Københavns Kommune i en pressemeddelelse, skriver Ritzau.

  Nu skal løbehjulene parkeres i 240 udepegede parkeringsområder, når en tur afsluttes. Samtidig vil det ikke være muligt at leje dem eller afslutte en tur med dem i et område, som betragtes som tæt by, hvilket inkluderer dele af Vesterbro, Nørrebro, Østerbro, Amager og Christianshavn samt hele Indre By.

  Løbehjulene blev fjernet efter stor kritik for at fylde for meget i gadebilledet og for at være skyld i ulykker.

  Hvis løbehjulene bliver efterladt uden for parkeringsområderne, lyder bødestraffen på 338 kroner.

 34. Se videoen: Tre astronauter lander succesfuldt på Kinas nye rumstation

  De tre kinesiske astronauter, der kort efter midnat lokal tid blev sendt ud i rummet, er nu landet på den kinesiske rumstation Tiangong.

  Det oplyser Kinas rumfartsadministration ifølge det statslige nyhedsbureau Xinhua.

  De tre astronauter - eller taikonauter, som man også kalder astronauter fra Kina - skal være på rumstationen Tiangong i præcis 183 dage.

  Det er Kinas hidtil længste mission.

 35. Årsdag for drab på fransk skolelærer

  I dag er det et år siden, at den franske skolelærer Samuel Paty blev halshugget på sit arbejde af den 18-årige tjetjenske flygtning Abdullakh Anzorov.

  På årsdag bliver Samuel Paty hyldet med ceremonier i Paris, og så får han også sin egen plads i byen. Byrådet i storbyen har nemlig besluttet at omdøbe pladsen Paul-Painlevé foran Hotel de Cluny til Samuel Patys Plads.

  Indvielsen vil ske med skolelærerens familie og kolleger som gæster, men vil derudover være lukket for offentligheden.

  Abdullakh Anzorovs motiv for halshugningen var, at den franske skolelærer havde vist Muhammed-tegninger for sine elever i undervisningen. Tjetjeneren blev efterfølgende skudt og dræbt af politiet.

 36. USA tilbyder familie erstatning for dræbte civile i angreb i Kabul

  USA's forsvarsministerium, Pentagon, har tilbudt "kondolencebetalinger" til familien til ti civile afghanere, der ved en fejl blev dræbt i et amerikansk droneangreb i Kabul i august.

  Samtidig vil forsvarsministeriet yde hjælp til de familiemedlemmer, som ønsker at bosætte sig i USA.

  Det oplyser Pentagon ifølge nyhedsbureauet Reuters.

  Det er uvist, hvilke beløb der er tale om.

  De ti civile afghanere, der blev dræbt i droneangrebet i den afghanske hovedstad 29. august, var uskyldige ofre, der ikke bar nogen skyld og ikke var tilknyttet Islamisk Stat, som angrebet ellers var rettet mod, eller var en trussel mod amerikanske styrker.

  Angrebene blev udført kort før USA's tilbagetrækning fra Afghanistan.

 37. Stor risiko for kø på vejene i dag

  I dag, lørdag, er den største rejsedag i efterårsferien. Det betyder, at der er tættere trafik og stor risiko for kødannelse og forsinkelser. Det oplyser Vejdirektoratet.

  Det er især på strækninger på tværs af landet og nær ferieområderne, hvor der er mest pres på vejene.

  - Det er på Sønderjyske Motorvej fra grænsen op mod Kolding. På den Vestfynske Motorvej fra Odense mod Middelfart og ovre i sommerhusområdet ved den jyske vestkyst på rute 11 især, siger Peter Bruun-Mogensen, vagthavende i Vejdirektoratets trafikcenter.

  Hvis man gerne vil undgå kø er der kun én ting at gøre, fortæller Peter Bruun-Mogensen.

  - Som vi altid siger, forsøg at køre uden for de travleste tidspunkter. Lørdag er det mellem klokken 11 og 14, hvor der er særligt pres på vejene, siger han.

 38. Politikerdrab i Storbritannien betegnes som terror

  Nu bliver drabet på det britiske parlamentsmedlem David Amess betegnet som en terrorhandling.

  Sådan lyder meldingen natten til lørdag fra politiet i London.

  Efterforskningen af drabet styres derfor af politiets særlige antiterrorenhed.

  - Den foreløbige efterforskning har afsløret et muligt motiv knyttet til islamistisk ekstremisme, oplyser politiet i en meddelelse uden at give yderligere oplysninger.

  Den 69-årige David Amess, der var mangeårigt konservativt medlem af Underhuset, blev fredag angrebet under et vælgermøde i kirken Belfairs Methodist Church i byen Leigh-on-Sea.

  Amess døde efter at være blevet stukket flere gange med en kniv.

  Umiddelbart efter drabet blev en 25-årig mand anholdt på gerningsstedet.

 39. Islamisk Stat påtager sig skylden for selvmordsangreb under fredagsbøn i Afghanistan

  Det var Islamisk Stat, der stod bag bombeangrebet mod den største af de shiitiske moskeer i den afghanske by Kandahar i dag.

  Det hævder terrorbevægelsen ifølge Reuters nu i en erklæring.

  Mindst 35 mennesker mistede livet, da flere selvmordsbombere udløste deres sprængladninger under fredagsbønnen.

  68 andre har modtaget behandling for deres kvæstelser, forlød det tidligere på dagen.

  Islamisk Stat påtog sig ligeledes skylden for et tilsvarende bombeangreb i sidste uge, der dræbte adskillige shiiter i den nordlige by Kunduz.

  Taliban-regeringen meddelte tidligere i dag, at sikkerhedsstyrker har fået ordrer om at finde de ansvarlige og straffe dem for deres forbrydelser.

 40. Anti-terrorpoliti i spidsen for efterforskningen af drabet på konservativ politiker

  Knivdrabet på den konsertive parlamentariker David Amess bliver efterforsket af britisk anti-terrorpoliti, der skal opklare, om der er tale om en terrorhandling.

  Blandt andet skal specialisterne undersøge, om den 25-årige mand, der er anholdt for drabet, har efterladt spor om sit motiv på elektroniske enheder som for eksempel mobiltelefon og computer.

  Det skriver BBC.

  Politiet i Essex, hvor drabet fandt sted, får desuden hjælp af London-politiet Scotland Yard og efterretningstjenesten MI5.

  Det formodede gerningsvåben er desuden fundet og i politiets besiddelse.

  David Amess blev stukket ned under et vælgermøde i en metodistkirke i Leigh-on-Sea i hans valgkreds Southend West.

 41. Britisk minister bestiller undersøgelse af parlamentsmedlemmers sikkerhed efter drabet på David Amess

  Indenrigsminister Priti Patel har bedt om at få iværksat en undersøgelse af de britiske parlamentarikeres sikkerhed efter knivdrabet på den konservative politiker David Amess.

  Samtlige politistyrker skal straks gå i gang med at evaluere deres sikkerhedsprocedurer, oplyser en talsmand for Priti Patel ifølge BBC.

  Hun gav tidligere på dagen udtryk for, at hun er knust over have mistet sin konservative kollega, som kun kaldte for en 'rar og trofast ven'.

  Davis Amess har siddet næsten fire årtier i det britiske parlament. Han blev i dag dræbt af knivstik under et vælgermøde i en kirke i sin valgkreds i Essex.

  En 25-årig mand er anholdt for drabet. Politiet mener ikke, at der var flere gerningspersoner.

 42. Specialstyrker omringer russisk fængsel efter fangeoprør

  Politiet har omringet et fængsel i det sydlige Kaukasus, hvor flere hundrede fanger skal have samlet sig i et oprør rettet mod fængslets ledelse.

  Det oplyser flere russiske nyhedbureauer, heriblandt Tass, ifølge Reuters.

  Fængslet ligger ved byen Vladikavkaz, hvor specialstyrker angiveligt er ved at gøre klar til at storme bygningen.

  Der er meldinger om både 200 og 600 deltagende fanger i oprøret.

 43. Kongresbetjent tiltalt for at hjælpe stormløber med at slette spor på Facebook

  En af de politibetjente, der har til opgave at passe på USA's folkevalgte, er blevet tiltalt for at hjælpe en af de personer, der stormede Kongressen i Washington 6. januar.

  Ifølge CNN er den pågældende kongresbetjent tiltalt for at skrive en privat besked på Facebook til en af stormløberne, der havde postet selfier og videoer.

  - Jeg er en kongresbetjent, der er enig i dit politiske ståsted.

  - Fjern den del om at være inde i bygningen, de er i øjeblikket i gang med at efterforske, og alle der var i bygningen vil blive sigtet. Passer blot på dig, skrev betjenten.

  Den pågældende betjent, som har arbejdet i Kongressen i 25 år, er suspenderet.

 44. Kommuneskatterne stiger med omtrent 122 millioner kroner næste år

  Landets kommuner har nu vedtaget deres budgetter og skatter for 2022.

  Kommunernes indberetninger viser, at ti kommuner hæver skatten næste år, mens seks andre kommuner sænker den.

  En foreløbig opgørelse viser, at de kommunale skatter samlet set vil stige med omtrent 122 millioner kroner næste år.

  Det skriver Indenrigs- og Boligministeriet i en pressemeddelelse.

  Regeringen vil søge opbakning til at nedsætte den statslige bundskat svarende til de højere kommunale skatter, så den samlede skat for borgerne ikke stiger.

 45. Kina sender astronauter afsted til seks måneders ophold på rumstation

  Raketten med Shenzhou-13-rumfartøjet og de tre taikonauter blev affyret fra Gobi-ørkenen. (Foto: Carlos Garcia Rawlins © Ritzau Scanpix)

  Kort efter midnat lokal tid er tre kinesiske astronauter blevet sendt ud i rummet fra Jiuquan-centret i Gobi-ørkenen i Indre Mongoliet.

  Det skriver CNN.

  Ombord på rumfartøjet Shenzhou-13 skal de tre astronauter nå frem til Kinas nye rumstration Tiangong omtrent seks timer efter opsendelsen.

  Den kinesiske astronauter Ye Guangfu (tv.), Wang Yaping og Zhai Zhigang skal arbejde på den kinesiske rumstation, der ventes at være helt færdig i december 2022. (Foto: - © Ritzau Scanpix)

  Her skal de bo og arbejde i de næste 183 dage, omtrent seks måneder, hvilket er Kinas hidtil længste mission.

  Astronauterne fra Kina, der også kaldes taikonauter, skal både gennemføre rumvandringer og forskellige test af rumstationen.

  Det er den anden bemandede mission efter opførelsen af rumstationen, som Kina forventer fuldt bemandet og operationel i december 2022.

  I sidste måned afsluttede tre andre taikonauter et ophold på tre måneder.

 46. Boris Johnson om drabet på konservativ parlamentariker: 'Vi har mistet en elsket ven og kollega'

  Den britiske premierminister kommenterer nu drabet på Sir David Amess, der blev stukket ned under et vælgermøde i Leigh-on-Sea tidligere i dag.

  - Vi har mistet en elsket ven og kollega.

  - David var en mand med en tro på sit land og dets fremtid. Vi har mistet en fremragende tjener af offentligheden, lyder det fra Boris Johnson ifølge Reuters.

  Sir David Amess, der har siddet i det britiske parlament siden 1983 for Det Konservative Parti, blev dræbt under et vælgermøde i sin valgkreds Southend West.

  Vælgermødet fandt sted i Belfairs metodistkirke, hvor gerningsmanden gik til angreb.

  På trods af akut behandling på stedet stod Sir David Amess' liv ikke til at redde.

  En 25-årig mand er blevet anholdt af politiet i Essex for knivdrabet.

  Meldingen fra politiet tidligere i dag var, at der ikke var andre mistænkte.

 47. USA åbner for færdigvaccinerede turister 8. november

  Nu sættes der snart et punktum for mere end halvandet år med strenge amerikanske indrejserestriktioner på grund af coronapandemien.

  Den 8. november bliver det nemlig igen muligt for udenlandske rejsende at besøge USA, såfremt de er færdigvaccinerede mod coronavirus.

  Det oplyser Det Hvide Hus fredag.

  USA har tidligere meddelt, at landet i løbet af november vil åbne op for indrejse igen, men nu er der altså sat en dato for genåbningen.

 48. Danmark er igen kåret som verdens bedste retsstat

  Hvis man af forskellige årsager kommer i berøring med retsvæsenet, så er Danmark bestemt ikke det værste sted at komme det.

  Det er faktisk det bedste.

  Sådan lyder konklusionen i årets rapport fra World Justice Program, der altså placerer Danmark som nummer ét blandt 139 lande, når det gælder retssikkerhedsgarantier.

  Det skriver Danmarks Domstole i en pressemeddelelse.

  Danmark indtager førstepladsen for sjette år i streg.

  I år efterfølges førstepladsen af Norge, Finland, Sverige og Tyskland, mens Venezuela, Cambodja, og Den Demokratiske Republik Congo scorer lavest.

 49. Norsk efterretningstjeneste har kendt til gerningsmand bag dødeligt bueangreb siden 2015

  Fem blev dræbt og tre såret, da en 37-årig mand med dansk statsborgerskab onsdag aften angreb folk med bue og pil og andre ukendte våben i den norske by Kongsberg.

  Det norske politis efterretningstjeneste (PST) blev dog advaret om den nu drabssigtede mand allerede tilbage i 2015, skriver NRK.

  I 2017 gennemførte det lokale politi en såkaldt "bekymringssamtale" med manden, få dage efter at han havde lagt en bekymrende video på nettet.

  Året efter advarede PST det norske sundhedsvæsen, da efterretningstjenesten vurderede, at manden ikke var drevet af religion eller ideologi, men at han i stedet var alvorligt psykisk syg, skriver NRK.

  Tidligere i dag meddelte det norske politi på et pressemøde, at den hidtidige efterforskning også primært peger i retning af psykisk sygdom som motiv.

 50. Rigsrevisionen skal regne på prisen for bankpakkerne under finanskrisen

  Tabte staten penge eller tjente den på at lade Nationalbanken udstede en 30-årig statsobligation for 90 milliarder kroner i 2008.

  Det er et af de regnestykker, som Rigsrevisionen nu skal se nærmere på.

  Det meddeler Statsrevisorerne ifølge ritzau.

  Formålet dengang var at få pensionskasserne til at sælge udenlandske værdipapirer til fordel for den danske statsobligation, hvorved valuta blev frigivet til bankerne, der ikke kunne betale afdrag på udenlandske lån.

  Men spørgsmålet om, hvorvidt skatteyderne reddede bankerne - eller om bankerne har betalt prisen - deler stadig vandene på tværs af folketingssalen.

 51. Britisk parlamentsmedlem dræbt af knivstik under møde i valgkreds

  David Amess blev stukket ned under et vælgermøde i Belfairs metodistkirke i Leigh-on-Sea. En 25-årig mand er anholdt for drab. (Foto: Andrew Couldridge © Ritzau Scanpix)

  Det britiske parlamentsmedlem David Amess er død efter at være blevet stukket ned under et møde i sin valgkreds.

  Den konservative politiker modtog akut behandling på stedet, men hans liv stod desværre ikke til at redde, oplyser politiet til flere britiske medier.

  Ifølge Sky News blev 69-årige David Amess stukket flere gange i en kirke i byen Leigh-on-Sea i Essex omkring 60 kilometer øst for London.

  Politiet i Essex oplyser, at de har anholdt en 25-årig mand for drab - der bliver ikke ledt efter flere mistænkte.

  David Amess har siddet i det britiske parlament siden 1983.

  David Amess blev opstillet i valgkredsen Southend West i Essex i 1997. (Foto: RICHARD TOWNSHEND © Ritzau Scanpix)

Mere fra dr.dk