Seneste nyt

Formand for Landbrug & Fødevarer genkender ikke kritik af håndteringen af sexisme-sag

Overblik

 1. 12. okt kl. 17:13
  Formand for Landbrug & Fødevarer genkender ikke kritik af håndteringen af sexisme-sag

  Landbrug & Fødevarers formand, Søren Søndergaard, genkender ikke det billede, som den afgående administrerende direktør tegnede, da hun i går fratrådte sin stilling.

  Anne Arhnung trak sig i går som direktør for organisationen på grund af uenighed med den øverste politiske ledelse om håndteringen af sagen om sexisme i DanBred, som ejes delvist af Landbrug & Fødevarer.

  Søren Søndergaard kan ikke genkende, at der skulle have været så stor uenighed.

  - Tværtimod. Som jeg ser det, har holdningerne langt hen ad vejen været de rigtige på tværs af ledelsen. Udfordringen var, at vi ikke handlede rettidigt, siger han.

  Ifølge Arhnung har hun rådgivet den øverste politiske ledelse til at handle ansvarligt ud fra et kodeks for god virksomhedskultur, men den rådgivning blev altså overhørt.

 2. 3 min. siden

  Biden advarer på videotopmøde Putin mod at optrappe militært

  Ruslands præsident, Vladimir Putin, afholdt tirsdag et videotopmøde med den amerikanske præsident, Joe Biden, (Foto: Mikhail Metzel)

  På et videotopmøde her til aften har USA's præsident, Joe Biden, overfor Ruslands præsident, Vladimir Putin, udtrykt dyb bekymring over Ruslands handlinger i Ukraine.

  Det meddeler Det Hvide Hus ifølge Ritzau.

  Biden advarede i samme ombæring Putin om, at "USA og dets allierede vil reagere med kraftige økonomiske og andre tiltag i tilfælde af en militær optrapning".

  Det fremgår af meddelelsen fra Det Hvide Hus efter mødet mellem Biden og Putin.

  Det emne, der var højest på dagsordenen, er Ruslands placering af soldater ved grænsen til Ukraine.

 3. 12 min. siden

  GOG slår tysk storhold trods udfald i kontrafest

  Status som forsvarende tysk pokalvinder viser meget godt, at Lemgo fortsat er en stor klub i tysk herrehåndbold. Men danske GOG har nået et niveau, hvor den slags klubber kan nedlægges. Også overbevisende.

  Det blev Lemgo tirsdag i Gudme. I en kamp præget af mange kontrascoringer og momentumskift vandt de danske vicemestre 34-28 i gruppe B i European League - tidligere kendt som EHF Cup.

  Med sejren rykker GOG forbi netop Lemgo i gruppen. Fynboerne har ni point for seks kampe. Lemgo har et point mindre. Det samme har Benfica, som først senere tirsdag spiller sin sjette kamp i gruppen.

  /ritzau/

 4. 31 min. siden

  Nu reagerer Thorbjørn Olesen på anklager i retssag

  Den danske golfspiller Thorbjørn Olesen sidder i denne uge på anklagebænken i London, hvor han er tiltalt for to milde voldsparagraffer og for at være beruset om bord på et fly.

  I retten blev han i dag spurgt, hvad han tænkte, da han første gang hørte anklagerne. Her svarede Thorbjørn Olesen ifølge Sky News:

  - Jeg havde det helt forfærdeligt og var frygtelig ked af det. Jeg kunne slet ikke tro, hvad de fortalte, der var foregået.

  Retssagen er berammet til fem dage. Tirsdag var anden dag, Olesen var i retten.

 5. 41 min. siden

  Forsamlingsloft og alkoholforbud: Norge genindfører coronarestriktioner

  Nordmændene skal til at se gamle coronarestriktioner i øjnene på ny. Det meddelte den norske regering på et pressemøde tirsdag aften.

  Her lød det blandt andet, at der fra midnat natten til torsdag kun må forsamles ti gæster i private hjem.

  Samtidig skal barer og restauranter stoppe udskænkningen ved midnat, og der kommer igen krav om mundbind i butikker, indkøbscentre og andre steder med mange mennesker.

  Det sker som resultat af stigende coronasmitte i det norske samfund.

  Den danske regering planlægger et pressemøde onsdag. Her vil den ifølge statsminister Mette Frederiksen formentlig komme med en udmelding om flere coronarestriktioner herhjemme.

 6. 57 min. siden

  Rigspolitichef: Vi arbejder på at finde de skyldige og sætte dem rigtig lang tid i fængsel

  I nat blev to mænd skudt i Herlev. Det er den fjerde skudepisode over de sidste seks dage. Episoderne har i alt kostet tre mennesker livet og kvæstet fire.

  Og politiet kaster alt, hvad man kan ind i kampen for at få skyderierne stoppet. Det siger rigspolitichef Thorkild Fogde.

  - Der ikke nogen tvivl om, at det er hårdkogte kriminelle, der indgår i det her. Derfor arbejder politiet på en lang række fronter for at få det bragt til ophør. Men vi arbejder selvfølgelig også på at finde de skyldige og sætte dem rigtig lang tid i fængsel, lyder det fra rigspolitichefen.

  - Der tegner sig et billede af dybt organiserede, skruppelløse kriminelle, som ikke skyr nogle midler for at ramme deres modstandere. Men det er selvfølgelig også vigtigt at sige, at det er deres modstandere, de går efter - ikke den almindelige befolkning.

 7. 57 min. siden

  Puerto Rico spiller sig videre ved VM i håndbold

  Selvom de har lukket 127 mål ind i turneringen, er Puerto Rico videre til mellemrunden ved VM i håndbold.

  Det står klart, efter puertoricanerne tirsdag slog Uzbekistan 30-24 i det sidste gruppeopgør og nappede tredjepladsen i pulje D.

  Polen og Kasakhstan har med sejre på 33-19 og 31-25 over henholdsvis Cameroun og Iran også sikret sig avancement til mellemrunden.

  Det samme gælder Slovenien, der sikrede sig tredjepladsen i deres pulje efter at have spillet 25-25 med Angola.

  Dermed er VM-eventyret slut for Uzbekistan, Cameroun, Iran og Angola.

 8. I dag kl. 19:27

  Korrespondent: Ukraine-strid er en test for Biden

  Den amerikanske præsident, Joe Biden, og hans russiske modpart, Vladimir Putin, holdt i dag et to timer langt virtuelt møde.

  Offentligheden har endnu ikke fået et indblik i, hvad de to ledere kom ind på, men der var på forhånd lagt op til, at det alt det altoverskyggende emne ville blive Ukraine. Det skyldes, at Rusland menes at have opmarcheret omkring 100.000 soldater ved grænsen til nabolandet.  (Foto: MIKHAEL METZEL / SPUTNIK / KREML © Ritzau Scanpix)

  - Det her er en test for præsident Biden, som gik til valg på sin lange erfaring, når det gælder diplomati og forhandling, fortæller Lillian Gjerulf Kretz, DR's USA-korrespondent.

  - Men USA's muligheder er begrænsede. Begge parter ved, at USA ikke sender tropper afsted for at beskytte Ukraine, siger korrespondenten, der peger på, at Det Hvide Hus har lagt op til, at USA i første omgang vil satse på økonomiske sanktioner, hvis Rusland angriber Ukraine.

  Men sanktioner har ikke tidligere haft den store effekt på den russiske præsident, påpeger hun.

  - Biden vil forsøge at opnå en form for aftale med Putin, der sænker temperaturen. Men forventningerne er ikke høje, siger Lillian Gjerulf Kretz.

 9. I dag kl. 18:41

  Over seks procent af alle børn mellem 5 til 11 år har fået første vaccinestik

  Børn i aldersgruppen 5 til 11 har siden 28. november kunnet blive vaccineret mod corona.

  6,2 procent af børn i aldersgruppen har nu fået første stik.

  Det oplyser Statens Serum Institut.

  På ti dage har 26.600 børn ud af 431.256 fået vaccinens første stik.

  63 procent af alle børn i aldersgruppen er inviteret til at blive vaccineret mod coronavirus.

 10. I dag kl. 18:20

  Chile lovliggør ægteskab mellem homoseksuelle

  Fra i dag er det muligt for to mennesker af samme køn at gifte sig i Chile. Det blev vedtaget i dag af et overvældende flertal i begge kamre i landets parlament.

  Dermed er Chile det 31. land i verden, der lovliggør homoægteskaber. Det skriver The New York Times.

  Chiles præsident, Sebastían Piñera, - der ellers er indædt modstander af ægteskab mellem to af samme køn - anbefalede til stor overraskelse tilbage i juni, at det politiske system bakkede op om den lovgivning, som nu er vedtaget.

 11. I dag kl. 18:15

  Norsk skakfænomen tager stort skridt mod VM-forsvar

  Magnus Carlsen har taget et stort skridt mod VM-forsvaret. (Foto: Ali haider © Ritzau Scanpix)

  Det norske skakfænomen Magnus Carlsen tog tirsdag et stort skridt mod at forsvare sin VM-titel.

  Nordmanden vandt nemlig tirsdag sit andet parti i træk mod russiske Ian Nepomniachtchi, hvilket har bragt den samlede stilling på 6-3 til Carlsen.

  Første spiller, der når 7,5 point, vinder verdensmesterskabet i Dubai.

  30-årige Magnus Carlsen har været regerende verdensmester siden 2013, hvor han slog indiske Viswanathan Anand.

 12. I dag kl. 17:52

  Vestegnens Politi udvider visitationszone efter skuddrab i nat

  Visitationszonen i dele af Herlev og Rødovre, som blev oprettet af Københavns Vestegns Politi efter en skudepisode i Rødovre fredag nat, udvides nu.

  Det sker, efter en ung mand i nat blev skudt og dræbt i Herlev - men uden for visitationszonen. Det får altså nu politiet til at udvide visitationszonen, oplyser politiet i en pressemeddelelse.

  - En visitationszone er et godt værktøj for os, der vil gøre det sværere for de kriminelle at bevæge sig rundt med våben – og på den baggrund, har jeg i dag valgt at udvide zonen, siger Københavns Vestegns Politis politidirektør Kim Christiansen i meddelelsen.

  Visitationszonen bliver udvidet i Herlev og dele af Gladsaxe Kommune fra i dag klokken 18, og gælder frem til fredag den 17. december.

 13. I dag kl. 17:50

  Mand dræber to personer i Moskva i skænderi om mundbind

  En 45-årig mand nægtede at tage mundbind på på et borgerservicekontor i Ruslands hovedstad, Moskva. Det fik ham til at trække et våben, hvor han skød løs og dræbte to personer på åben gade.

  Det oplyser Moskvas borgmester, Sergej Sobjanin ifølge Ritzau.

  Ifølge det russiske indenrigsministerium er fire andre blevet såret under skudepisoden. Blandt de sårede er en tiårig pige.

  Den 45-årige gerningsmand er blevet anholdt, og nu venter der ham en mentalundersøgelse, siger Moskvas borgmester, Sergej Sobjanin.

 14. I dag kl. 17:23

  Omikron er fundet i spildevandprøver for første gang

  For første gang er den nye Omikron-variant blevet påvist i spildevandsprøver i Danmark. Nærmere betegnet i en prøve fra Søndersø Renseanlæg på Fyn. Det skriver Statens Serum Institut (SSI) på sin hjemmeside.

  Desuden undersøger SSI nu 14 prøver fra hele landet, efter at de indledningsvis er testet positive for en af de mutationer, der er typisk for Omikron-varianten.

  - Jeg synes, det er særligt bekymrende, at vi nu ser Omikron-varianten så udbredt på trods af, at vi har mandsopdækket smittespredningen helt fra starten af, siger direktør i SSI Henrik Ullum i meddelelsen.

  Alle spildevandsprøver vil som noget nyt blive undersøgt for Omikron - senest dagen efter, at de er blevet udtaget.

 15. I dag kl. 16:56

  Brostrøm på pressemøde: Stiger Omikron-smitten hastigt, skal julefrokoster genovervejes

  - Det er klart, hvis vi fra dag til dag vurderer en hastig udvikling i Omikron, tror jeg, at jeg kommer til at overveje julefrokoster i Sundhedsstyrelsen og resten af Danmark.

  Sådan lyder meldingen fra Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm.

  pressemødet forklarer han, at der indtil videre bliver afholdt julefrokost i Sundhedsstyrelsen, men at julefrokosten er allerede justeret ned.

  - Vi spiser i små grupper rundt på etagerne med god afstand og grønt coronapas, siger Sundhedsstyrelsens direktør.

 16. I dag kl. 16:49

  Brostrøm lægger op til corona-pressemøde i morgen klokken 18

  - Jeg kan forstå, at der er indkaldt til pressekonference i morgen klokken 18, siger direktør for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, på pressemøde om corona.

  Tidligere har statsminister Mette Frederiksen (S) indikeret, at nye restriktioner muligvis vil blive meldt ud onsdag.

 17. I dag kl. 16:31

  Brostrøm: Man skal ikke længere gå i isolation, hvis man er nær kontakt til en Omikron-smittets nære kontakter

  Sidst i november indførte Sundhedsstyrelsen en retningslinje om, at nære kontakter til smittede med coronavarianten Omikrons nære kontakter skulle gå i isolation.

  Det skete for at bremse udbredelsen af den smitsomme variant. Men der er nu så mange smittekæder med Omikron, at nære kontakter til smittedes nære kontakter ikke skal isolere sig. Det vil sige, at kontakter i tredje led ikke længere skal lade sig isolere.

  pressemødet slår sundhedsmyndighederne fast, at der er samfundssmitte med Omikron, og ifølge Søren Brøstrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen, skal der "være proportioner i det, vi gør", lyder det.

  - Samfundslivet skal så vidt muligt holdes åbent gennem vinteren, siger Søren Brostrøm.

  Det tyder på, at vaccinerne vil beskytte mod alvorlig sygdom efter smitte med Omikron-variant.

 18. I dag kl. 16:29

  Rohingya-flygtninge sagsøger Facebook for 993 milliarder kroner

  150 milliarder dollars.

  Så meget sagsøger en gruppe rohingya-flygtninge Meta Platforms for, skriver nyhedsbureauet Reuters. Meta Platforms er moderselskabet bag Facebook, og beløbet svarer til astronomiske 993 milliarder kroner.

  Rohingyaerne blev i 2017 udsat for folkedrab i Myanmar, og i det kollektive søgsmål, der er rejst i Californien, beskyldes Facebook for ikke at have grebet ind over for såkaldt hate-speech mod rohingyaerne, hvilket menes at have bidraget til volden mod det muslimske mindretal.

  Facebook har tidligere medgivet, at platformen var "for langsom om at forhindre misinformation og had" i Myanmar, men har i skrivende stund ikke kommenteret på søgsmålet.

  Cirka 700.000 rohingyaer flygtede i 2017 fra militæret i Myanmar til flygtningelejre i nabolandet Bangladesh, efter militæret slog ned på det muslimske mindretal. Ifølge rohingyaerne indebar det blandt andet massedrab og voldtægt. Mange rohingyaer befinder sig stadig i flygtningelejre og ønsker ikke at vende tilbage til Myanmar. (Foto: TANBIRUL MIRAJ RIPON © Ritzau Scanpix)

  FN-efterforskere nåede i 2018 frem til, at brugen af Facebook spillede en nøglerolle i at sprede hate speech, som drev volden i Myanmar, hvor mindst 6.700 rohingyaer - heraf 730 børn - blev dræbt i månederne, efter volden udbrød.

 19. I dag kl. 16:17

  Der er stadig meget, vi ikke ved om Omikron-variant

  Henrik Ullum, direktør for Statens Serum Institut, fortæller om den nye variant på pressemødet.

  - Der er stadig meget, vi ikke ved om Omikron-varianten, siger han.

  Eksempelvis hvor meget den smitter, og hvor syge vi bliver af den.

  398 Omikron-tilfælde har vi indtil videre. Direktøren viser en graf, hvor man kan se udviklingen af varianten i Danmark. Den viser, hvordan den begynder at løbe fra os omkring den første december.

  - Ved flere af tilfældene kan vi ikke gøre rede for smittevejene, og det gør det ekstra svært at få dem inddæmmet.

 20. I dag kl. 16:10

  Styrelse: Vi har nu samfundsmitte med Omikron-varianten

  Dagens coronasmittetal er i dag historisk høje. 6.324 personer er det seneste døgn smittet med corona. Oveni de høje smittetal har vi siden 27. november har vi været ramt af Omikron-varianten.

  Og lige nu går det rigtig stærkt. Sådan lyder det fra Anette Lykke Petri, direktør for Styrelsen for Patientsikkerhed på et pressemøde, der netop nu afholdes af sundhedsmyndighederne.

  - Vi har nu samfundsmitte med Omikron-varianten, siger hun.

  I Østdanmark kan alle smittetilfælde ikke spores tilbage til den samme smittekæde, som det er tilfældet i Vestdanmark, lyder det.

  Der er nu 398 tilfælde af Omikron-varianten, siger Henrik Ullum, direktør for Statens Serum Institut på pressemødet.

 21. I dag kl. 15:37

  Det kriminelle miljø i Sverige er i politiets søgelys i forbindelse med skyderier

  Københavns Politi har netop afholdt pressemøde om de fire skudepisoder, der de seneste dage har været i København og omegn. Flere personer er blevet ramt - nogle alvorligt - og tre personer er døde.

  Dansk politi er i tæt samarbejde med svensk politi, fortæller Torben Svarrer, der er ledende politiinspektør hos Københavns Politi.

  Det sker, blandt andet fordi en svensk mand er anholdt og fængslet for drabet på Nørrebrogade i torsdags.

  En journalist spørger, om svenske bandemedlemmer er i kikkerten.

  - Sverige har en lidt anden måde at definere miljøer på. Lad os bare sige, at der er tale om det kriminelle miljø i Sverige, siger Torben Svarrer.

 22. I dag kl. 15:11

  Polen varsler vaccinekrav for lærere og folk i uniform

  Fra 1. marts 2022 kræver det, at man er færdigvaccineret mod covid-19, hvis man vil arbejde som blandt andet lærer, politibetjent eller brandmand i Polen.

  Det oplyser den polske sundhedsminister, Adam Niedzielski, ifølge nyhedsbureauet AP.

  Vaccinekravet kommer også til at gælde sundhedspersonale samt alle sikkerhedsfolk, der bærer uniform - herunder militærfolk og vagter.

  Stigende smittetal får samtidig Polen til at stramme landets restriktioner. Fra næste uge bliver natklubber lukket, mens blandt andet biografer, kirker og restauranter skal skrue kapaciteten ned fra 50 til 30 procent, beretter AP.

  Polen forsøger at komme stigende smittetal til livs. (© Ourworldindata.org)
 23. I dag kl. 15:07

  Statsministeren med coronanyt: 'Vi arbejder efter et pressemøde i morgen'

  I morgen bliver der sandsynligvis holdt et pressemøde, hvor regeringen vil fortælle om mulige nye tiltag i kampen mod coroanvirus.

  - Vi arbejder efter et pressemøde i morgen, hvor vi forhåbentlig kan give klar besked, siger Mette Frederiksen.

  Hun ville i dag ikke løfte sløret for, hvilke restriktioner eller tiltag, der kan være på vej, men det er overvejende sandsynligt, at det kommer.

  - Myndighederne sidder og kigger på nu, om der er behov for yderligere initiativer, og det tror jeg, vi må lægge til grund, at der bliver, siger Mette Frederiksen.

 24. I dag kl. 14:48

  Politiets efterforskning af skyderier har ført til 12 anholdelser og 25 ransagninger

  I kølvandet på de seneste dages mange skyderier har politiet sat gang i det store maskineri.

  Det fortæller Torben Svarrer, der er ledende politiinspektør hos Københavns Politi.

  - Jeg kan love jer, at vi har sat ekstremt mange ressourcer ind på at få løst det her, siger han på et pressemøde.

  Der er 12 anholdte personer, og politiet har i dag ransaget 25 adresser.

  Den eneste kreds på Sjælland, hvor der ikke har været ransagninger, er hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, siger han.

  Der bliver også samarbejdet med svensk politi.

 25. I dag kl. 14:36

  Sundhedsmyndighederne holder pressemøde om coronasituationen klokken 16

  Sundhedsstyrelsen, Styrelsen for Patientsikkerhed, Styrelsen for Forsyningssikkerhed og Statens Serum Institut (SSI) holder pressebriefing tirsdag klokken 16.

  De vil give en status på epidemien, Omikron-varianten, smitteopsporing og testkapacitet, lyder det.

 26. I dag kl. 14:23

  'Det går uhyggeligt hurtigt': Statsministeren varsler øget indsats med flere vacciner

  Dagens smittetal er det højeste under hele epidemien, men allerede inden de blev offentliggjort klokken 14, varslede statsminister Mette Frederiksen (S), at der skal fart på vaccineudrulningen.

  - Det går uhyggeligt hurtigt. Derfor skrues der nu yderligere op for vaccinationsindsatsen. Endnu flere danskere skal vaccineres hurtigere. Det gælder både første, andet og tredje stik.

  - Vi følger udviklingen meget tæt flere gange om dagen. Myndighederne overvejer nu, om der er behov for yderligere nødvendige tiltag. Vi må og kan ikke lade pandemien løbe løbsk i Danmark, siger hun.

  - Kapaciteten skal styrkes, så den kan følge med. Fra næste uge er det myndighedernes mål, at der kan vaccineres en halv million danskere om ugen, siger Mette Frederiksen.

 27. I dag kl. 14:08

  Ny smitterekord, men indlæggelser er stabile

  Det seneste døgn er 6.324 personer konstateret smittet med coronavirus. Det er det højeste antal til dato.

  Antallet af indlagte holder sig stabilt. Det falder med tre til 465 i alt. 66 ligger på intensivafdelinger.

  Kontakttallet er beregnet til 1,1. Dermed ligner det, at coronaepidemien igen er i vækst, oplyser Sundhedsministeriet. Senest blev det opgjort til 1,0.

  Blandt de smittede er der samlet konstateret 361 tilfælde med Omikron-varianten. Det er 100 flere end i går.

  Bemærk: Grafen er delt op på de dage, folk er blevet testet, så seneste dag er kunstigt lav, fordi der ikke er kommet resultater fra alle test.

  Opdateres...

 28. I dag kl. 13:51

  68 ansatte fra spansk intensivafdeling smittet efter julefrokost

  Julefrokoster kan have utilsigtede konsekvenser i form af pinligheder og tømmermænd i flere afskygninger.

  Men hos intensivafdelingen på et hospital i den spanske by Málaga må hovedpinen være ekstra stor i øjeblikket.

  68 sundhedsansatte er nemlig smittet med covid-19 i kølvandet på afdelingens julefrokost i sidste uge, skriver BBC. Myndighederne undersøger i øjeblikket, om udbruddet skyldes festen, hvor 170 personer deltog.

  De fleste af de smittede er intensivlæger og -sygeplejersker, som alle er færdigvaccineret og blev testet inden festen, siger sundhedsmyndighederne.

  De sundhedsansatte i regionen Andalusien, hvor Málaga ligger, var allerede inden udbruddet blevet rådet til ikke at deltage ved julefrokoster på grund af frygten for smitteudbrud.

 29. I dag kl. 13:51

  Politiet slår til mod banderne med koordineret aktion på Sjælland

  Politiet har i dag foretaget en række ransagninger i kølvandet på den seneste tids skyderier i hovedstadsområdet.

  Ifølge politiet er der foretaget "flere" anholdelser, og aktionen har involveret flere politikredse på Sjælland. Det vides ikke, hvor mange anholdelser der er tale om.

  Samtidig indfører Københavns Politi i dag to skærpede strafzoner i de områder, hvor der lige nu er visitationszoner.

  Det betyder, at straffen for visse former for kriminalitet kan stige til det dobbelte i forhold til gældende praksis. Det gælder eksempelvis i sager om våbenbesiddelse eller vold. Zonerne ligger i dele af Husum/Tingbjerg og dele af Nørrebro og Nordvest.

  Københavns Politi holder klokken 14.30 pressemøde, hvor man vil fortælle mere om ransagningerne.

 30. I dag kl. 13:44

  Psykisk syg mand vinder sag om udvisning ved menneskerettighedsdomstol

  En tyrker, som blev dømt til udvisning i 2015, har vundet en sag mod Danmark ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg, skriver Ritzau.

  Manden blev oprindeligt udvist efter et voldeligt overfald i 2006 og blev siden idømt syv års fængsel. Han blev også udvist, selv om hans diagnose paranoid skizofreni stadig krævede behandling.

  Det mener Storkammeret - den højeste instans i Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol - er i strid med artikel otte, der blandt andet omhandler en forpligtelse til at oplyse personer med handicap om rettigheder.

  Dommen glæder advokat Tyge Trier.

  - Jeg har også talt med Savran, der er meget lettet og glad og glæder sig til at komme hjem til sin familie i Danmark og har meget svære forhold dernede, siger han efter dommen.

 31. I dag kl. 12:59

  Sundhedsminister Magnus Heunicke er testet positiv for corona under ophold i Bruxelles

  Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har til opgave at holde coronasmitten nede. Men nu er han selv blevet ramt. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

  Sundhedsminister Magnus Heunicke er testet positiv for corona.

  Ministeren opholder sig i Bruxelles, hvor han selvisolerer på et hotel. Det oplyser Sundhedsministeriet.

  Magnus Heunicke ankom til Bruxelles i går aftes for at deltage i et rådsmøde. I morges inden mødet tog han en selvtest, som viste sig at være positiv og som efterfølgende blev bekræftet med en særlig hurtig PCR-test, skriver ministeriet i en pressemeddelelse.

  Ministeren har det godt efter omstændighederne, men har milde symptomer i form af ondt i halsen, lyder det.

  Der er iværksat smitteopsporing af alle sundhedsministerens nære kontakter efter både de danske og belgiske sundhedsmyndigheders retningslinjer.

  Sundhedsministeren kørte fredag med både metro og S-tog i København, og det kan ikke fastslås, hvor sundhedsministeren er smittet.

 32. I dag kl. 12:44

  Der er konstateret smitte med Omikron til fredagsbar og Jung-koncert i København

  I går blev der konstateret flere smittetilfælde i forbindelse med en koncert med bandet Jung i København i sidste uge.

  I første omgang lød meldingen fra myndighederne, at der ikke var registreret Omikron-tilfælde, men det har ændret sig i dag.

  Udover koncerten er samme variant også konstateret efter en fredagsbar på Panum Instituttet i København.

  Styrelsen for Patientsikkerhed opfordrer derfor alle, der har deltaget i arrangementerne til at lade sig kvikteste.

  Det er ikke oplyst, hvor mange Omikron-tilfælde der er tale om.

 33. I dag kl. 12:37

  Studerende sigtet for dokumentfalsk: Viste coronapas med ændret dato

  Østjyllands Politi har sigtet en 25-årig kvindelig studerende på VIA University College i Randers for dokumentfalsk.

  Det er sket, fordi hun mandag formiddag viste en af skolens medarbejdere et skærmbillede af et coronapas, hvor datoen så ud til at være ændret.

  Det fik medarbejderens leder til at kontakte politiet, og kvinden forlod stedet efter at have råbt op og virket truende, oplyser Østjyllands Politi, som derfor fandt frem til kvinden på hendes bopæl.

  Her blev hun så sigtet for dokumentfalsk.

  Straffen for den slags er typisk et sted mellem 20 og 40 dages betinget fængsel, men da der er tale om en straffelovsovertrædelse med relation til covid-19, kan straffen forhøjes til det dobbelte.

 34. I dag kl. 12:34

  Økonomiske vismænd: Beskat kørslen i stedet for bilen og scor 20 milliarder kroner

  Væk med registreringsafgiften, reducer ejerafgiften og omlæg brændstofafgifterne.

  Det Miljøøkonomiske Råd har i dag fremlagt en rapport med en række forslag, der skal gøre det meget billigere at være bilejer.

  Til gengæld skal det så indføres kørselsafgifter, der gør det meget dyrere at køre i bilen. Det skal ske ved at udvikle et system, der registrerer hvor meget og hvornår man bruger sin bil.

  På den måde mener vismændene, at det skulle være muligt at sikre en samfundsmæssig gevinst i omegnen af 20 milliarder kroner.

  Om idéen har gang på jord er en politisk beslutning.

 35. I dag kl. 11:52

  Sundhedsstyrelsen: Overvejer at omlægge opsporingsstrategi for Omikron-tilfælde efter smittestigning

  Antallet af smittede danskere med den nye corona-variant Omikron er støt stigende.

  Hidtil har myndighedernes strategi været at bremse den nye coronamutation med en omfattende smitteopsporing.

  Men i takt med at Omikron-varianten breder sig i samfundet, giver det mening at overveje at lægge strategien om. Det siger vicedirektør i Sundhedsstyrelsen Helene Probst.

  - Vi har udvidet smitteopsporingen til også at omfatte nære kontakter til nære kontakter for at forsinke spredningen af Omikron. Denne strategi er kun mulig i en periode med få smittede.

  - Over den seneste uge er der sket en kraftig stigning i antallet at smittede med Omikron-varianten, derfor er Sundhedsstyrelsen sammen med de øvrige myndigheder ved at vurdere, hvornår vi skal overgå til en mindre intensiv smitteopsporing, siger hun.

 36. I dag kl. 11:52

  Storebæltsbroen lukker for campingvogne, trailere og andre vindfølsomme køretøjer

  Storebæltsbroen forbyder kørsel med vindfølsomme køretøjer på grund af kraftig blæst, skriver Sund & Bælt, der er selskabet bag broen.

  Forbuddet gælder fra klokken 11.00 i dag. Det forventes at blive ophævet klokken 03.00 natten til onsdag.

  Forbuddet betyder, at for eksempel trailere og campingvogne samt varevogne og minibusser ikke må køre over broen.

  Det er op til chaufføren selv at vurdere, om der er tale om et vindfølsomt køretøj eller ej.

 37. I dag kl. 11:38

  Rigspolitiets bandeenhed vil ikke gå i detaljer med bandekonflikten i hovedstadsområdet

  Nationalt Efterforskningscenter (NEC) hos Rigspolitiet ønsker ikke at gå i detaljer med, hvilke grupperinger der i disse dage bekriger hinanden med skyderi i gaderne i hovedstadsområdet.

  Det udtaler vicepolitiinspektør Søren Have Enevoldsen i en skriftlig udtalelse.

  NEC har ikke mulighed for at stille op til interview, men udtaler:

  - Af efterforskningsmæssige hensyn kan vi ikke gå i detaljer med de enkelte grupperinger og deres tilhørsforhold og metoder, men vi kan sige, at vi følger udviklingen meget tæt og er klar til at sætte ind med de værktøjer, vi har til rådighed, ligesom vi vil være mere til stede og skabe tryghed i de udsatte områder.

  - Det er fuldstændig uacceptabelt, at der bliver skudt på åben gade i Danmark, og vi strammer derfor grebet over for de kriminelle grupperinger den kommende tid, siger Søren Have Enevoldsen.

 38. I dag kl. 11:36

  Justitsministeren om slettede sms'er: 'Vi vil ikke foretage os yderligere'

  De meget omtalte sms'er fra Mette Frederiksen og tre andre topfolk i Statsministeriet bliver ikke genskabt.

  I dag har Forsvarets Efterretningstjeneste meddelt, at de ikke kunne løse opgaven, og derfor vil der ikke blive gjort flere forsøg, siger justitsminister Nick Hækkerup.

  - Når vi står der, hvor vi står nu, så tror jeg simpelthen ikke, at det giver merværdi at henvende sig flere steder og sige, så skal det også tjekkes her. Så vi vil ikke foretage os yderligere i forhold til det her. Efter vores opfattelse, så har vi gjort det, der skal til. Vi vil ikke gøre mere, siger justitsministeren.

  Flere oppositionspartier ønsker, at arbejdet med at genskabe sms'erne skal fortsætte. De Konservative så gerne, at private aktører fik chancen.

 39. I dag kl. 11:28

  Antallet af bolighandler slår sidste år

  I går blev der afsluttet 377 bolighandler, og dermed er der i år solgt flere boliger end sidste år, skriver Boligsiden.

  Med mandagens resultat nåede det samlede antal op på 107.509 handler, og det er 21 flere end 2020. Det var ellers det højeste siden 2005.

  Det er særligt salget af villaer og rækkehuse, der udgør langt det største marked, som trækker op. Allerede i november overgik salget her det, der blev set i 2020.

  Den høje fart på boligmarkedet fik i juni Det Systemiske Risikoråd, som rådgiver regeringen, til at opfordre til, at skruen blev strammet en smule.

 40. I dag kl. 11:04

  Landsretten stadfæster bødestraf til 44 danseglade personer

  Vestre Landsret har stadfæstet byrettens dom i en sag om 44 personer, der den 4. december sidste år var samlet til en dansefest på en nedlagt ålefarm i Mejrup ved Holstebro.

  Der var de samlet, selvom det på daværende tidspunkt ikke var tilladt at være flere end ti personer samlet.

  Alle 44 personer er blevet dømt for at have overtrådt den daværende bekendtgørelse om forbud mod større forsamlinger, og de er blevet straffet bøder på 4.000 kroner hver, mens arrangørerne skal betale bøder på 5.000 kroner.

 41. I dag kl. 11:01

  DBU rejser til Qatar og ønsker svar på en række spørgsmål

  Der skal fortsat kigges nærmere på menneskerettighederne i Qatar, som er vært for VM i fodbold næste år.

  Det er en af årsagerne til, at Dansk Boldspil-Union (DBU) for tredje gang besøger Qatar. Besøget varer fra tirsdag til fredag i denne uge.

  Besøget byder på møder med Det Internationale Fodboldforbund, Fifa, og den organisation, der arrangerer VM-slutrunden.

  Der er behov for kritisk dialog, lyder det fra DBU-direktør Jakob Jensen, der har fokus på øget pres på Qatar og opfølgning på reformer i VM-værtslandet.

  - Menneskerettighedssituationen i Qatar er fortsat meget alvorlig.

  - Besøget kommer på et vigtigt tidspunkt - særligt med den seneste tids debat, der omhandler pressefrihed, lige rettigheder for alle på stadion og ikke mindst implementering af reformerne for migrantarbejderne.

  - Derfor har vi fortsat behov for kritisk dialog og ønsker svar på en række spørgsmål, siger Jakob Jensen.

  DBU oplyser, at unionen skal deltage i politiske møder og besigtige forholdene forud for Danmarks deltagelse ved VM.

  /ritzau/

 42. I dag kl. 10:46

  En mand i 20'erne er død efter skudepisode i Herlev i nat

  En mand i 20'erne er død, efter to mænd blev skudt i Herlev i nat.

  Det oplyser Københavns Vestegns Politi i en pressemeddelelse.

  Tilstanden hos nattens andet skudoffer, en 25-årige mand, betegnes som stabil, og han er uden for livsfare, lyder det fra politiet.

  Københavns Vestegns Politi modtog klokken 01.04 i nat en anmeldelse om, at en mand med en skudlæsion var indbragt til et hospital fra Ring 4 ved Krebsdammen i Herlev. Der var tale om den 25-årige mand, der nu er uden for livsfare.

  Han blev ramt af skud i hovedet og bliver nu hospitalsbehandlet.

  En hundepatrulje fandt ved tre-tiden i nat en yngre mand, der var dræbt med skud på et grønt område ved Krebsdammen. Han er her til formiddag identificeret som en mand i 20'erne, og de pårørende er endnu ikke underrettet.

 43. I dag kl. 10:31

  Smitteudbrud til julefrokost har spredt sig til tre ungdomsuddannelser

  En julefrokost i Viborg den 27. november har udviklet sig til en gedigen supersprederbegivenhed.

  69 ud af 150 deltagere er konstateret smittet med Omikron-varianten, og efterfølgende har smitten spredt sig til tre ungdomsuddannelser.

  Der er tale om Viborg Katedralskole, Midtbyens Gymnasium og Viborg Gymnasium, skriver Styrelsen for Patientsikkerhed.

  - Vi kan konstatere, at smitten kan spores tilbage til samme smittekilde, og dermed er der sammenfald mellem smitten til julefrokosten, Martin Jensen-koncerten i Aalborg og udbrud på de tre ungdomsuddannelser. Og vi kan konstatere, at det er gået meget hurtigt, siger Anette Lykke Petri, direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed.

  Blandt koncertpublikummet er indtil videre ti personer konstateret smittede med Omikron.

 44. I dag kl. 10:19

  Efter amerikansk diplomat-boykot af OL: Japan vil træffe sine egne beslutninger

  Japan kommer til at træffe sine egne beslutninger, når det kommer til spørgsmålet om, hvorvidt landet skal sende sine diplomater og politikere afsted til Beijing, når Kina afholder vinter-OL i 2022.

  Det siger den japanske premierminister, Fumio Kishida, ifølge Reuters.

  Udmeldingen kommer, efter Det Hvide Hus i går meddelte, at medlemmer af den amerikanske regering vil boykotte vinter-OL på grund af Kinas menneskeretlige "grusomheder", mere specifikt for overgreb på landets muslimske uighur-mindretal.

  Japan vil overveje en hel række af faktorer, når de beslutter, om de vil følge USA's eksempel, oplyser Kishida, blandt andet formålet med OL, den diplomatiske situation og Japans egne nationale interesser.

  Også fra Australien lyder meldingen, at man overvejer situationen.

 45. I dag kl. 10:15

  De Forenede Arabiske Emirater rykker weekenden og indfører arbejdsuge på 4,5 dag

  Fra 1. januar næste år vil man også i De Forenede Arabiske Emirater holde weekend lørdag og søndag - samtidig indfører landet en 4,5 dages arbejdsuge.

  Det skriver det statslige nyhedsbureau WAM ifølge Ritzau.

  Hidtil har det hovedsageligt muslimske land haft sin officielle weekend fredag og lørdag. Ændringen betyder, at fredag, hvor landets muslimer traditionelt samles i fredagsbøn, bliver en halv arbejdsdag.

  - De Forenede Arabiske Emirater er det første land, der introducerer en national arbejdsuge, der er kortere end den globale arbejdsuge på fem dage, skriver det statslige nyhedsbureau.

  Ændringen af weekenddagene skal være med til at gøre det mere interessant for udlændinge at investere i landet, skriver Ritzau.

 46. I dag kl. 10:14

  Drake trækker sine nomineringer fra kæmpe musikpris

  Drake på scenen ved Grammy-showet i 2019, hvor han fik en pris. Det kommer ikke til at ske denne gang. Den canadiske superstjerne bliver væk. (Foto: Robyn BECK © Ritzau Scanpix)

  Tak, men nej tak.

  Musikeren Drake gider ikke den store musikpris Grammy, og han har derfor trukket sit navn fra de to kategorier, hvor han var blevet nomineret.

  Han har ikke meddelt, hvorfor han har truffet beslutningen, men han har tidligere været ude med riven efter Grammy-uddelingen, skriver The Guardian.

  I 2018 ville han ikke deltage med sit nye album, fordi han året forinden havde vundet i kategorien Bedste rap-nummer med Hotline Bling, selvom det ikke indeholdt rap.

  - Måske fordi jeg tidligere har rappet, eller fordi jeg er sort, jeg kan ikke gennemskue det, sagde Drake ved den lejlighed og tilføjede, at han mente, der var tale om raceprofilering.

 47. I dag kl. 09:49

  Kina raser over OL-boykot fra amerikanere, der 'end ikke er inviteret til legene'

  Det er ikke faldet i god, kinesisk jord, at USA har besluttet at lade sine officielle repræsentanter blive væk fra det forestående vinter-OL i Beijing.

  - Amerikanske politikere bliver ved med at tale om "et diplomatisk boykot", selvom de end ikke er inviteret til legene. Den form for ønsketænkning og forstillelse har ikke andet formål end politisk manipulation, siger en talsmand for det kinesiske udenrigsministerium ifølge CNN.

  USA's boykot er kun på diplomatisk plan. Atleter vil stadig deltage.

  Ifølge en talsperson i Det Hvide Hus har amerikanerne truffet beslutningen "på grund af det igangværende folkedrab og de forbrydelser mod menneskeheden, der foregår i Xinjiang, samt andre krænkelser af menneskerettighederne".

 48. I dag kl. 09:45

  Tysk regeringsaftale er underskrevet: I morgen bliver Olaf Scholz kansler

  Socialdemokraten Olaf Scholz har netop underskrevet regeringsaftalen "At vove mere fremskridt" sammen med lederne af miljøpartiet De Grønne og det liberale parti FDP. (Foto: HANNIBAL HANSCHKE © Ritzau Scanpix)

  "At vove mere fremskridt". Sådan lyder titlen på den 177 sider lange regeringsaftale, som lederne af de tyske socialdemokrater, liberale og grønne netop har underskrevet.

  Dermed er vejen banet for, at det tyske parlament, Forbundsdagen, i morgen officielt kan vælge socialdemokraten Olaf Scholz som ny kansler efter Angela Merkel.

  Den kommende trepartiregering lover med regeringsaftalen et opbrud efter 16 år med Merkels konservative regeringer.

  De tre partier lægger blandt andet op til at udfase kul otte år hurtigere end hidtil aftalt, digitalisere den offentlige sektor, hæve minimumslønnen for ti millioner lønmodtagere og legalisere cannabis, så voksne kan købe det lovligt til "fornøjelsesformål" i licenserede butikker.

  Den nye regering kommer samtidig som lovet til at bestå af lige mange kvinder og mænd. Tyskland får blandt andet en kvindelig udenrigsminister, forsvarsminister og indenrigsminister.

 49. I dag kl. 09:30

  Nordjysk skole lukkes delvist ned, fordi 127 elever er konstateret smittet med corona på kort tid

  Cirka 130 elever og flere ansatte er konstateret smittet med corona på Muldbjergskolen i Hjørring. Det svarer til flere end hver femte elev.

  Smitten begyndte for alvor at brede sig på skolen for et par uger siden, og i den netop overståede weekend blev yderligere 32 smittet. Siden den 20. november er 127 konstateret smittet.

  Lige nu er eleverne fra 0.-5. klasse sendt hjem – foreløbigt til den 13. december efter påbud fra Styrelsen for Patientsikkerhed. Og det er en god beslutning, eftersom 90 procent af smitten er på netop de klassetrin, siger skoledistriktsleder Mads Albertsen.

  - Der har været stigende smitte hen over weekenden. Så jeg synes, det er et tiltag, som er helt på sin plads.

  Ifølge Mads Albertsen er Hjørring Kommune ikke blevet oplyst om, at der skulle være tale om smitte med den nye Omikron-variant.

 50. I dag kl. 09:19

  Forsvarets Efterretningstjeneste: Kan ikke genskabe slettede sms'er fra topfolk i Statsministeriet

  Forsvarets Efterretningstjeneste kan ikke genskabe de slettede sms-beskeder fra Mette Frederiksen og tre andre topfolk i Statsministeriet.

  Det oplyser tjenesten i en pressemeddelelse.

  Efterretningstjenesten oplyser, at den ikke har andre redskaber til at genskabe sms'er end dem, som politiet tidligere har brugt.

  Dermed kan man "på det foreliggende grundlag ikke pege på yderligere undersøgelser, som kunne være iværksat for at fremfinde og eventuelt genskabe de pågældende beskeder," lyder det.

  Forsvarsminister Trine Bramsen og justitsminister Nick Hækkerup skal i eftermiddag i et lukket samråd for at svare på, hvad politiet har gjort for at genskabe beskederne, og om FE eventuelt kunne gøre mere.

 51. I dag kl. 09:07

  En million danskere er nu revaccinerede

  Det seneste døgn har vi i Danmark rundet en million revaccinerede.

  Det skriver Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen, på Twitter.

  - Tak til alle jer, der har taget tredje stik, skriver han.

  - Den næste million går stærkt, der er ledige tider og mange vaccinesteder, skynd dig ned, når du er inviteret.

  Meldingen kommer, efter statsminister Mette Frederiksen (S) for en uge siden meddelte, at myndighederne nu fordobler vaccineindsatsen, så man fremover kan vaccinere 500.000 borgere om ugen.

Mere fra dr.dk