Seneste Nyt

Formand og næstformand for Nye Borgerliges Ungdom melder sig også ud i protest

Tidligere i dag forlod folketingsmedlem Mikkel Bjørn Nye Borgerlige.

Nu følger formanden for Nye Borgerliges Ungdom, Malte Larsen, så i hælene på ham. Han forlader partiet, og ligesom Mikkel Bjørn begrunder han det med udsigten til at få Lars Boje Mathiesen som partiformand.

- Min udmeldelse skyldes, at jeg ikke kan se mig selv i Nye Borgerlige med udsigt til Lars Boje Mathiesen som partiformand.

- Lars Boje har en dybt systemkritisk og populistisk tilgang til politik, der sår mistillid til samfundets bærende institutioner og stiller sig i tydelig og uforsonlig opposition til de øvrige borgerlige partier, i stedet for at søge konstruktiv dialog og vise vejen frem for det borgerlige Danmark, skriver han på Facebook.

Han kritiserer samtidig Lars Bojes attitude og ledelsesstil.

- Hvad fremtiden bringer, må tiden vise. Om jeg en dag vender tilbage til politik, ved jeg ikke. Men det er nok ikke udelukket, skriver han.

Også Nye Borgerliges Ungdoms næstformand, Mitchel Oliver Vestergaard, har meldt sig ud af partiet.

Nyheder

 1. Fredag giver tørvejr og sol til næsten hele landet

  Det bliver muligt at opleve flotte sol op- og nedgange i det meste af landet i dag. Her er det ved Vejers Strand torsdag. Foto: Anne Birgit Kruse

  Dagens vejr ligner på mange måder en kopi af torsdagens dog med den tilføjelse, at der vil være endnu færre skyer mod øst, så større dele af Sjælland og øerne omkring vil få udsigt til en blå himmel.

  Der vil dog senere være skyer i områder ud mod Østersøen, så muligheden for at nyde solen er ikke ensartet i hele landet.

  Temperaturen starter de fleste steder på den kølige side af frysepunktet, men vi når i dag et niveau mellem 0 og 4 graders varme.

  Vinden er svag til jævn fra nordlige retninger, men drejer senere mod vest. Temperaturen i nat vil igen være under frysepunktet i det meste af landet.

 2. Israel udfører angreb i Gaza som modsvar på raketangreb

  Den israelske hær oplyser ifølge nyhedsbureauet AFP, at den har udført et missilangreb i Gaza som modsvar på et raketangreb.

  - Den israelske forsvarsstyrke angriber lige nu i Gazastriben, lyder det i en udtalelse fra den israelske hær.

  Israelsk militær oplyser, at to raketter blev affyret fra Gaza omkring midnat lokal tid. Kort tid efter foretog Israel et missilangreb som modsvar, hvor der herefter blev affyret yderligere tre raketter fra Gaza.

  Ingen gruppering har taget skylden for raketterne, der er blevet affyret fra Gaza.

  Missil- og raketangrebene sker, mens spændingerne mellem parterne spidser til. Ifølge palæstinensiske embedsmænd trængte israelske styrker i går ind i byen Jenin på Vestbredden og dræbte ni personer.

  Den israelske hær hævder, at den har været i skudvekslinger med militante islamister under en operation for at bekæmpe terror.

 3. Arkæologer finder ny mumie - kan være den ældste nogensinde

  Egyptiske arkæologer på arbejde ved Saqqara. Den nyfundne mumie menes at være 4300 år gammel. (Foto: © KHALED DESOUKI, Ritzau Scanpix)

  Arkæologer i Saqqara, der fungerede som hovedstad i oldtidens Egypten, har fundet en mumie, som muligvis er den ældste af sin slags.

  Mumien er 4300 år gammel og hed Hekahepes, skriver Reuters.

  Det var i bunden af en 15 meter dyb skakt, at det ældgamle lig dukkede op. Fundet er sket ved Steppyramiden, som ligger lidt uden for Egyptens hovedstad, Kairo.

  - Mumien her kan være den ældste og mest komplette mumie, som nogensinde er blevet fundet i Egypten, siger Zahi Hawass, som er chef for holdet af arkæologer på stedet.

  Arkæologer i Egypten gør generelt store fremskridt for tiden.

  For knap to uger siden kunne landets myndigheder oplyse, at der var var blevet opdaget en 3500 år gammel grav i byen Luxor. Arkæologerne mener, at den indeholder jordiske rester af en royal fra det 18. dynasti.

 4. 51-årig varetægtsfængslet i sag om dødfunden kvinde

  En 51-årig mand, der er sigtet for at voldtage en 23-årig kvinde, som torsdag morgen blev fundet død i sin lejlighed i Roskilde, er blevet varetægtsfængslet.

  Det fortæller vagtchef ved Midt- og Vestsjællands Politi Henrik Olesen til Ritzau.

  Manden var torsdag aften i grundlovsforhør, hvor sigtelsen blev læst op for ham.

  Dommeren valgte at følge anklagerens begæring om at holde retsmødet for lukkede døre, og derfor udebliver de nærmere detaljer om sagen indtil videre.

  Der er desuden nedlagt navneforbud i sagen.

 5. Beredskab har fuld kontrol over brand i København

  21 køretøjer og 49 brandmænd var til stede ved en brand på Damhus Boulevard på den københavnske vestegn i nat.

  Flammerne havde spredt sig til en bygning, der er under renovering, og som dermed ikke er beboet.

  Alligevel blev det nødvendigt at evakuere seks personer fra nabobygningerne, oplyser politiet. Det er endnu ikke muligt at sige noget om brandårsagen.

  - Vi skal selvfølgelig have undersøgt det, når branden er slukket.

  - Det hele skal køle af, før vores teknikere kan komme ind og undersøge det, siger han.

  Twitter oplyser Hovedstadens Beredskab, at langt de fleste brandmænd er sendt hjem, men at flere vil være til stede omkring branden i løbet af formiddagen.

 6. Amerikansk militær hævder at have dræbt IS-leder i Somalia

  I en pressemeddelelse fra Pentagon hævder det amerikanske forsvarsministerium at have dræbt den somaliske IS-leder Bilal al-Sudani.

  Efter ordre fra den amerikanske præsident Joe Biden har amerikansk militær gennemført et angreb i det nordlige Somalia, der udover al-Sudani også dræbte en række medlemmer af Islamisk Stat.

  I pressemeddelelsen skriver de, at al-Sudani var ansvarlig for Islamisk Stats voksende tilstedeværelse i Afrika og finansierede gruppens operationer.

  Ingen civile kom til skade under operationen, og der meldes ikke om tilskadekomne amerikanske soldater.

 7. Angreb på pendlere sender canadisk politi til offentlig transport i Toronto

  Pendlere i Canadas største by Toronto har været udsat for en stribe tilfældige angreb i så høj grad, at politiet nu skal udstationeres i metro og på togstationer.

  Der er tale om 80 betjente, der skal sikre pendlernes sikkerhed. Det meddeler Torontos politichef Myron Demkiw ifølge The Guardian.

  Betjentene sendes mod den offentlige transport efter opfordring fra de ansatte i togene, der også har været udsat for vold.

  The Guardian skriver, at der i løbet af de sidste par dage har været angreb på pendlere og ansatte med knive eller kanyler.

 8. Biden opfordrer til rolige protester efter anholdelse af fem tidligere politimænd

  Den amerikanske præsident Joe Biden beder om fredelige optog i kølvandet på, at fem forhenværende politibetjente er blevet anholdt for mordet på 29-årige Tyre Nichols.

  I en pressemeddelelse fra Det Hvide Hus opfordrer Biden alle til at ikke at lade vold styre eventuelle protester i forbindelse med anholdelserne.

  - Forargelse er forståelig, men vold er aldrig acceptabelt. Tyres død er en smertefuld påmindelse om, at vi skal gøre mere for at sikre, at vores strafferetlige system lever op til løftet om retfærdighed og upartisk retfærdighed, ligebehandling og værdighed for alle, skriver Biden.

  Tyre Nichols blev anholdt i forbindelse med et trafikstop. Han døde tre dage senere af indre blødninger.

  De fem tidligere politibetjente, der først blev fyret, men siden anholdt i forbindelse med 29-årige Tyre Nichols død. (Foto: © MPD)
 9. Arkæologer erklærer fund af mumie til Egyptens ældste

  En gammel faraos gravkammer er blevet opdaget nær Kairo i Egypten. Her har arkæologer fundet, hvad de vurderer som den ældste mumie gravet op i Egypten nogensinde.

  The Guardian skriver, at mumien kan dateres 4.300 år tilbage, og at den blev fundet 15 meter under jorden sammen med andre gravkamre.

  Den her mumie kan være den ældste og mest velbevarede mumie fundet i Egypten til dato, siger Zahi Hawass, der leder den arkæologiske ekspedition.

  Mumiens navn er Hekashepes, og sammen med den blev også fundet flere forskellige statuer.

  • Egyptiske arbejdere ved udgravningen. (Foto: © KHALED DESOUKI, Ritzau Scanpix)
  • Sammen med mumien blev også statuer fundet. De forestiller en mand og hans kone med deres tjenestefolk. (Foto: © Khaled Desouki, Ritzau Scanpix)
  • Gravkammeret blev fundet nær Cairo. (Foto: © Khaled Desouki, Ritzau Scanpix)
  • Her arbejder en arkæolog forsigtigt. (Foto: © Khaled Desouki, Ritzau Scanpix)
  • Ekspeditionens leder Zahi Hawass holder et pressemøde for at offentliggøre fundet. (Foto: © Khaled Desouki, Ritzau Scanpix)
  1 / 5
 10. USA lukker hackerhjemmeside brugt til afpresning

  Det amerikanske justitsministerium har slået til mod en international hackergruppe ved navn Hive og lukket dens hjemmeside ned.

  Det oplyser det amerikanske justitsministerium, skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Hive har via tasterne afpresset ofre for mere end 100 millioner dollar, hvilket svarer til næsten 700 millioner kroner. Desuden står gruppen bag cyberangreb på over 1500 virksomheder ved at bruge ransomware.

  Ransomware er en computervirus, der bruges til at stjæle data, som kun gives tilbage imod en betaling af løsepenge.

  Indsatsen mod Hive er et samarbejde mellem amerikanske, tyske og hollandske myndigheder. Ingen er blevet tilbageholdt i sagen, men FBI sender en advarsel ud til Hives hackere.

  - Alle, der har været involveret med Hive, skal være bekymrede for mulig anholdelse, siger FBIs direktør Christopher Wray.

 11. Ecuador erklærer krig mod illegal minedrift

  Illegal minedrift er et voksende problem i Ecuador, og nu udråber landets regering det som en national sikkerhedstrussel.

  For udover at tage arbejdet fra minearbejderne, så har illegal minedrift tråde til hvidvaskning og ulovlig våbenhandel, skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Ecuadors regering vil derfor støtte internationale virksomheder, der fører lovlig minedrift. Særligt i Amazonas, hvor der er store reserver af guld og kobber.

  Landets forsvarsminister, Diego Ordonez, siger ifølge Reuters, at de vil bemande miner med bevæbnede styrker, der skal sikre områderne.

  - Ulovlig minedrift er en del af kæden af våbenhandel og handel med sprængstoffer og hvidvaskning af penge, og derfor betragtes det som en aktivitet, der angriber den nationale sikkerhed, siger Diego Ordonez og tilføjer, at illegal minedrift også er en miljøtrussel.

 12. Fem politibetjente anholdt i USA for drab på 29-årig mand

  Fem sorte politibetjente i Memphis i delstaten Tennessee er blevet anholdt og sigtet for drab på en sort mand, der døde efter en arrestation i begyndelsen af januar.

  Det skriver New York Times.

  De fem betjente blev i sidste uge fyret af politiet, efter at de blev anklaget for at have brugt unødig vold mod den 29-årige Tyre Nichols i forbindelse med en anholdelse efter et trafikstop. Nichols døde tre dage senere af indre blødninger.

  Hændelsen er blevet filmet på betjentenes kropskameraer, og videoerne ventes at blive offentliggjort fredag, skriver nyhedsbureauet Reuters.

 13. Energiselskaber skal tilbagebetale 1,2 milliarder kroner

  Som følge af energikrisen endte danske energiselskaber med at tjene ekstraordinært mange penge, men nu skal de betale 1,2 milliarder kroner af indtjeningen tilbage.

  - Samlet set vil der i 2023 være et provenu på 1,2 milliarder kroner. De penge vil vi føre tilbage til forbrugerne i forbindelse med de forestående forhandlinger om inflationshjælp, siger han.

  Skatteministeriet forudser, at fossile energiselskaber vil sende 800 millioner kroner i statskassen.

 14. Kulturminister reagerer lynhurtigt: Dannebrog vajer igen over Kronborg Slot i morgen

  Nyheden om, at den daglige hejsning af Dannebrog ved Kronborg Slot var droppet i en spareøvelse, fik kulturministeren til at reagere hurtigt.

  På under en time var problemet løst, og det danske flag kommer igen til at vaje over det nordsjællandske slot i morgen.

  Siden 1600-tallet har Dannebrog blafret i vinden på Kronborg, og den tradition ville ministeren bevare.

  Han ringede derfor omgående til Slots- og Kulturstyrelsen og fik dem til at omgøre beslutningen.

  - Som politiker arbejder man nogle gange med problemer, der tager lang tid at løse. Heldigvis er der også problemer, der tager kort tid at løse. Det her var en af de sidstnævnte, siger Jakob Engel-Schmidt til Ritzau.

  Fra årsskiftet har der ikke været flaget med Dannebrog på Kronborg Slot, fordi Slots- og Kulturstyrelsen havde fjernet de faste vagter og i stedet ladet overvågningen af slottet ske fra vagtstuen på Amalienborg.

  Det skulle spare én million kroner om året.

  - Der bliver fundet en markant billigere løsning. Det arbejder jeg med styrelsen om at sikre, siger Jakob Engel-Schmidt.

 15. Spansk politi efterforsker hadforbrydelse mod fodboldspiller

  Vinícius Junior spiller til daglig i Real Madrids hvide bluse. (Foto: © Alvaro Barrientos, Associated Press)

  Spansk politi har åbnet en efterforskning, efter en sort-farvet dukke er blevet fundet hængende fra en bro i Madrid.

  CNN skriver, at dukken var iført fodboldtrøje fra klubben Real Madrid med den brasilianske spiller Vinícius Juniors navn og nummer på ryggen. På broen, der ikke ligger langt fra Real Madrids træningsbaner, var også et banner med teksten 'Madrid hader Real'. Banneret var fjernet, inden politiet nåede frem til broen.

  Spansk politi efterforsker dukken som en mulig hadforbrydelse.

  Dukken er fundet forud for Real Madrids opgør mod lokalrivalerne Atletico Madrid i aften i den spanske pokalturnering Copa del Rey.

  Atletico Madrid har på Twitter taget afstand fra dukken. En gerning klubben kalder for uacceptabel.

 16. Tidligere vicepræsidenter og præsidenter i USA opfordres til at lede efter klassificerede dokumenter

  Først blev der fundet klassificerede dokumenter hos den tidligere præsident Donald Trump, efterfølgende er der fundet flere hos den siddende præsident Joe Biden og sidenhen hos Trumps tidligere vicepræsident, Mike Pence.

  Nu opfordrer det amerikanske nationalarkiv alle tidligere præsidenter og vicepræsidenter til at kigge skuffer, pengeskabe eller andre steder igennem for glemte klassificerede dokumenter, skriver CNN.

  Nationalarkivet har derfor sendt et brev til alle fra de seneste seks præsidentperioder – fra Ronald Reagans administration i 1980 til Joe Bidens administration i dag.

  Forleden kom det frem, at amerikanske embedsfolk fandt yderligere seks klassificerede dokumenter i Joe Bidens hjem i Delaware efter en frivillig søgning godkendt af Biden selv.

 17. Sverige sætter hårdere ind over for kriminelle - hårdere straffe og flere udvises

  I Sverige skal bandekriminalitet koste højere straffe end i dag, flere skal udvises af landet, og myndighederne skal have nemmere ved at dele informationer med hinanden.

  Det har den svenske regering præsenteret i et udspil sammen med sit støtteparti, Sverigedemokraterna.

  - Det kommer til at kræve ny lovgivning, som spærrer mennesker inde meget længere, og som udviser mennesker fra landet, siger den svenske statsminister, Ulf Kristersson.

  Det seneste år har Sverige haft rekordmange skuddrab. 64 personer blev dræbt af skud sidste år - primært i forbindelse med bandeopgør i indvandrermiljøer.

  I udspillet vil det blandt andet være en skærpende omstændighed, hvis kriminalitet er begået i et kriminelt netværk.

 18. Forsvarsministeriet forhandler våbenaftale med israelsk firma

  Hærens artilleri-skyts af typen Caesar skal til Ukraine, og derfor har Forsvaret været nødt til at gå på indkøb for at købe nyt. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

  Danmark har indledt forhandlinger om indkøb af nye tunge våben til Forsvaret. Det skriver Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse.

  Våbnene skal erstatte de franskproducerede Caesar-haubitser, Danmark i sidste uge donerede til Ukraine.

  Det er det israelske våbenfirma Elbit, der forhandles med om at levere nyt artilleri til det danske forsvar.

  Firmaet producerer selvkørende haubits ved navn Atmos, som Danmark forhandler med det israelske firma om at indkøbe. Skytset er blandt andet tidligere solgt til Cameroun, Rumænien og Aserbadsjan.

  Danmark arbejder også på, at købe de såkaldte Puls-raketkastesystemer af Elbit.

  Parterne arbejder på en levering hurtigst muligt, står der i pressemeddelelsen.

  Regeringen besluttede i sidste uge at sende samtlige af Forsvarets 19 Caesar-skyts til Ukraine, som i længere tid har efterspurgt dem.

  Samtidig meldte Forsvarsministeriet ud, at man hurtigt ville se på mulighederne for at skaffe nye kapaciteter.

 19. Ny dansk dommer ved Menneskerettighedsdomstolen

  Højesteretsdommer Anne Louise Haahr Bormann skal fra 1. april og de næste ni år være dommer ved den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg.

  Det oplyser Justitsministeriet på sin hjemmeside.

  Her vil hun afløse den nuværende danske dommer Jon Fridrik Kjølbro, hvis periode ved domstolen udløber 31. marts i år.

  Den Europæiske Menneskerettighedsdomstols opgave er at sikre, at medlemslande som Danmark efterlever de menneskerettigheder, der står skrevet i den Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

 20. SAS tabte næsten en milliard danske kroner på to måneder

  Økonomisk går det den forkerte vej for SAS.

  Mellem november og december tabte luftfartselskabet 1,5 milliard svenske kroner, hvilket svarer til 998.250.000 kroner.

  Det viser en månedlig opgørelse fra SAS.

  Det er ikke normalt, at SAS hver måned opdaterer om omsætning, indtjening og likvider.

  Men som følge af selskabets chapter 11-proces, der er en form for konkursbeskyttelse, som er i gang i USA, giver selskabet som noget nyt et blik ind i de nøgne økonomiske realiteter for selskabet hver måned.

 21. Sydafrika sender geparder til Indien

  Omkring 12 geparder skal pakke flyttekasserne og flyve fra Sydafrika til Indien.

  Det slår en aftale mellem de to lande fast, meddeler Sydafrikas miljøministerium ifølge nyhedsbureauet Reuters.

  For 70 år siden uddøde et stort kattedyr, der minder om geparden, i Indien.

  Ifølge nyhedsbureauet Bloomberg uddøde geparden, fordi den blev jaget vildt og mistede levesteder. De tilføjer, at aftalen mellem Indien og Sydafrika er baseret på et initiativ fra Indien, der ønsker at få geparden tilbage til landet.

  De 12 geparder vil tilslutte sig otte andre afrikanske geparder fra det sydafrikanske land Namibia, der blev fløjet til Indien i september og sluppet fri i Kuno Nationalpark i det centrale Indien og udstyret med radiohalsbånd.

  Derudover vil yderligere 12 geparder årligt blive sendt til Indien de næste otte til ti år.

  En gepard med sin unge i Kenya. Nu skal geparder til Indien, hvor de er uddøde. (Foto: © THOMAS MUKOYA, Ritzau Scanpix)
 22. Kulturministeren vil finde løsning: 'Selvfølgelig skal Dannebrog vaje over Kronborg'

  Siden årsskiftet er der ikke blevet flaget dagligt på Kronborg Slot, som der ellers er blevet siden 1600-tallet.

  Det skyldes en spareøvelse, hvor Slots- og Kulturstyrelsen har fjernet de faste vagter på slottet og i stedet lader overvågningen ske fra vagtstuen på Amalienborg.

  Men den beslutning er uacceptabel, mener kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M).

  - Selvfølgelig skal Dannebrog også i fremtiden vaje over Kronborg. Det finder jeg en løsning på omgående, skriver han på Twitter.

  Det fremgår ikke af kulturministerens tweet, hvilken løsning han har i ærmet. Men i et senere opslag skriver Jakob Engel-Schmidt:

  - Fra i morgen tidlig vajer Dannebrog igen over Kronborg.

  Ifølge Slots- og Kulturstyrelsen kan der spares én million kroner ved omlægningen af vagtberedskabet, som nu ikke længere behøver være på stedet for dagligt at hejse flaget og tage det ned igen.

 23. Slut med 400 år gammel flagtradition på Kronborg Slot: Giver besparelse på en million

  Dannebrog blafrer ikke længere i vinden dagligt ved Kronborg Slot, skriver Helsingør Dagblad.

  Det har ellers siden 1600-tallet været en fast tradition, at flaget er hejst fra solopgang til solnedgang. Men det er siden årsskiftet blevet droppet.

  Slots- og Kulturstyrelsen oplyser til TV 2, at det skyldes effektiviseringer.

  Vagtberedskabet er blevet omlagt, så det ikke er fast på stedet. I stedet er det blevet til en kørende patrulje, hvis styring foregår fra vagtstuen på Amalienborg.

  Dannebrog vil fortsat flagre på Kronborg Slot på de officielle flagdage.

  Omlægningen giver en årlig besparelse på omkring én million kroner, oplyser Slots- og Kulturstyrelsen.

 24. 11 døde efter russisk missilangreb

  Russiske missiler har i dag regnet ned over store dele af Ukraine, hvor flere med retning mod hovedstaden Kyiv blev skudt ned.

  Men angrebene har kostet mindst 11 personer livet, mens 11 personer er kommet til skade. Det oplyser Ukraines statslige nødberedskabstjeneste ifølge nyhedsbureauet Reuters.

  I alt er over 30 russiske missiler blevet sendt afsted fra russiske styrker torsdag morgen, siger Ukraines militære ledelse ifølge Reuters.

  • Russiske missiler ramte flere steder i Ukraine. Her er det i byen Hlevakha nær hovedstaden Kyiv. (Foto: © VALENTYN OGIRENKO, Ritzau Scanpix)
  • Her er et hus blevet bombet. (Foto: © Valentyn Ogirenko, Ritzau Scanpix)
  • Børn nær et krater efter de russiske missiler ramte. (Foto: © Valentyn Ogirenko, Ritzau Scanpix)
  • Her det facaden til en ukrainers hus, der er sprængt væk. (Foto: © Valentyn Ogirenko, Ritzau Scanpix)
  1 / 4
 25. Avancerede kampvogne er slet ikke nok - nu vil Ukraine have vestlige jagerfly

  Knapt er blækket blevet tørt på de kampvogns-ordrer, flere vestlige lande har færdiggjort til Ukraine, før der kommer et nyt brændende ønske på banen.

  Jagerfly.

  - Den næste store udfordring vil nu blive at få kampfly, siger en rådgiver til den ukrainske forsvarsminister til nyhedsbureauet Reuters.

  - Hvis vi får dem (vestlige kampfly), så vil fordelene på slagmarken være enorme... Fjerdegenerations fly som F-16, det er, hvad vi ønsker, lyder det fra rådgiveren Jurij Sak.

  Ukraines luftvåben består af gamle jagerfly fra sovjettiden - fly, der blev produceret før landet erklærede sin uafhængighed for mere end 31 år siden.

  Og rådgiveren har en god portion optimisme, når det kommer til de vestlige landes bidrag.

  - De ønskede ikke at give os tungt artilleri, men de gjorde de. De ønskede ikke at give os kampvogne, men nu giver de os kampvogne. Bortset fra atomvåben, så er der ikke noget, de ikke vil give os, siger forsvarsrådgiveren.

 26. Storbritannien advarer om russisk hackergruppe

  Der er digital rød alarm i Storbritannien, der advarer alle om et større, koordineret russisk hackerangreb.

  Landets Center for Cybersikkerhed har udsendt en pressemeddelelse, der oplyser om phishing-mails fra den russiske hackergruppe SEABORGIUM og iranske TA453.

  Phishing er et internetfænomen, hvor svindlere forsøger at franarre internetbrugere deres brugernavn, adgangskode og kreditkortoplysninger.

  Brugeren får typisk tilsendt en e-mail med et link til en falsk internetside, hvor man så bliver bedt om at indtaste sine oplysninger.

  Storbritanniens Center for Cybersikkerhed skriver, at angrebet ikke er rettet mod alle, men bestemte folk, der blandt andet arbejder indenfor regeringen, organisationer, forsvaret, journalistik eller tænketanke.

 27. Storbritanniens kampvogne forventes at lande i Ukraine til marts

  I disse dage bliver der talt enormt meget om, hvilke lande der sender kampvogne til Ukraine.

  Storbritannien er et af de lande, der har bekræftet, at de vil sende 14 Challenger 2-kampvogne afsted. Nu løfter landets forsvarsminister, Alex Chalk, sløret for, hvornår Ukraine kan regne med deres kampvogne, skriver nyhedsbureauet Reuters.

  I en erklæring til det britiske parlament skriver Alex Chalk, at det er intentionen, at kampvognene vil være i Ukraine i slutningen af marts.

  Forleden meddelte Tyskland, at de vil sende tyskproducerede Leopard-kampvogne til Ukraine, hvilket startede en sneboldeffekt blandt andre europæiske lande, der nu også vil sende kampvogne til Ukraine.

 28. Spanien fjerner krav om mundbind i offentlig transport

  Spanien dropper som et af de sidste lande i Europa kravet om mundbind i den offentlige transport.

  Spanierne kan se frem til at putte mundbindet væk den 7. februar. Det skal dog stadig bruges, når man besøger hospitaler og sundhedsklinikker.

  I Europa gælder kravet om mundbind i offentlig transport nu kun i Spanien, Tyskland, Østrig og Grækenland, skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Men den 2. februar fjerner Tyskland kravet på fjerntog, og i Grækenland udløber det den 30. januar.

  I Østrig er det kun i Wien, at der stadig er krav om mundbind i offentlig transport.

 29. Jødiske arvinger sagsøger verdensberømt museum: Kræver Picasso-maleri tilbage

  The Solomon R. Guggenheim Museum i New York har efter eget udsagn undersøgt sagen og mener ikke, der er noget at komme efter for de jødiske arvinger. (Foto: © ANGELA WEISS, Scanpix Denmark)

  Kunstmaleren Pablo Picasso malede værket 'Strygende kvinde' i 1904 i hans såkaldte blå periode.

  Siden 1978 har det tilhørt Guggenheim Museum på 5th Avenue i New York, men nu er museet blevet sagsøgt af en jødisk familie med krav om at få maleriets værdi i penge (100-200 millioner dollar), eller at museet leverer maleriet tilbage til familien.

  Familien er efterkommere af det jødiske ægtepar Karl Adler og Rosi Jacobi, der solgte maleriet, inden deres flugt fra jødeforfølgelsen i Tyskland i 1938.

  Parrets slægtninge mener ikke, at de nogensinde ville have solgt maleriet til omkring 7.500 danske kroner, hvis de ikke havde været nødt til at flygte fra Nazityskland og skulle bruge penge til at leve for.

  De solgte billedet til en mand ved navn Justin Thannhauser, hvis far var galleriejer i München og tilbage i 1916 rent faktisk var ham, der skaffede parret Picasso'en.

  Da Justin Thannhauser døde i 1976, blev maleriet givet som en gave til Guggenheim.

  Museet mener derfor, at de er de retmæssige ejere af det berømte værk, og at handlen dengang foregik "på fair vis", skriver museet i en udtalelse til CNN.

  Se billedet på museets hjemmeside.

Mere fra dr.dk