Seneste Nyt

Formodede pirater får forlænget varetægtsfængsling med to uger

De fire formodede pirater, der er om bord på den danske fregat Esbern Snare, har fået forlænget deres varetægtsfængsling med yderligere to uger.

Forsvareren anmodede om, at fristen kun skulle forlænges med en uge.

Anklagemyndigheden har arbejdet på en løsning, hvor de tilbageholdte blev bragt til Danmark for at blive fremstillet for en dommer, men det har ikke været logistisk muligt, lyder det.

De fire personer er sigtet for drabsforsøg på de danske soldater, efter de den 24. november var i tæt ildkamp med en gruppe danske soldater, som er en del af fregatten Esbern Snares piratafskrækkelsesmission i Guineabugten ud for Vestafrika.

Under dagens retsmøde kom det blandt andet frem, at konfrontationen efterlod syv skudhuller i den forreste del af Frømandskorpsets båd.

Nyheder

 1. Netanyahu får ti dage mere til at danne regering i Israel

  Benjamin Netanyahu har fået yderligere ti dage til at danne en israelsk regering.

  Det oplyser præsident Isaac Herzogs kontor fredag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

  Det sker, efter Netanyahu i går anmodede om at få forlænget den oprindelige frist, der lå på søndag.

  Den nye frist er altså nu den 21. december.

  Likud-lederen skrev i går et brev til Isaac Herzog, hvor udskydelsen blev begrundet med, at "visse spørgsmål, der har at gøre med roller, skal der endnu opnås enighed om".

 2. Elprisen er steget 83 procent det seneste år

  De stigende elpriser har sat mange danskeres bekymringsrynker på overarbejde det seneste år.

  Nu har Forsyningstilsynet, der holder øje med blandt andet energipriser, sat tal på prisstigningen.

  Elprisen er samlet set steget 83 procent det seneste år, skriver tilsynet i en pressemeddelelse.

  Det er stigende priser på gas, der er hovedforklaringen på elprisens himmelflugt det seneste år.

  - Vi begyndte at se prisstigninger på el i anden halvdel af 2021, og de var i høj grad drevet af prisstigning på gas, som igen skyldtes, at verdensøkonomien kom op i gear efter coronanedlukningen, siger chefkonsulent Kristian Rune Poulsen fra erhvervsorganisationen Green Power Denmark til Ritzau.

  - Da russerne så begyndte at holde leverancer af gas tilbage, som for alvor kom til udtryk efter invasionen af Ukraine, eskalerede det.

  Gas- og elprisen er tæt forbundne, da markedet reguleres af den dyreste energikilde.

 3. Nominerede til Cavlingprisen 2022 er afsløret

  De fire nomineringer til Danmarks største journalistpris - Cavlingprisen - er netop blevet afsløret af Dansk Journalistforbund.

  En af dem er Frederik Hugo Ledegaard Thim fra DR Dokumentar for podcastserien 'Det levende bevis'.

  Jens Beck Nielsen, Lars Nørgaard Pedersen og Jens Anton Bjørnager fra Berlingske er nominerede for deres dækning af FE-sagen.

  Line Ritz, Ole Tornbjerg, Nils Giversen og Thea Pedersen fra Impact TV, Laura Friis Wang på avisen Information og Signe Daugbjerg fra TV2 for 'MeToo: Sexisme Bag Skærmen'.

  Også DR's korrespondent Matilde Kimer er nomineret for sin dækning af krigen i Ukraine.

  Hvem, der kan erklære sig vinder af Cavlingprisen 2022, finder vi ud af den 6. januar 2023.

 4. Viktor Axelsen taber til inder i sæsonfinalen: Er stadig videre

  Viktor Axelsen i aktion i går. (Foto: © Diego azubel, Ritzau Scanpix)

  Han vandt første sæt, men Viktor Axelsen måtte i sidste ende se sig slået af indiske H.S. Prannoy ved sæsonfinalen i badminton.

  Det var den sidste kamp i det indledende gruppespil, som Prannoy vandt i tre sæt med cifrene 21-14, 17-21, 18-21.

  Axelsen var allerede inden kampen sikker på at gå videre og lignede undervejs også en spiller, der havde hovedet et andet sted, skriver Reuters.

  I semifinalen, som spilles på lørdag, skal Axelsen møde indonesiske Jonatan Christie. Axelsen har tre gange tidligere vundet sæsonfinalen - i 2016, 2017 og 2021.

 5. Amerikansk senator forlader Demokraterne og bliver uafhængig

  Kyrsten Sinema, der er senator i den amerikanske delstat Arizona, ændrer sit partitilhørsforhold, så hun nu er uafhængig.

  Det fortæller hun i et interview til mediet Politico.

  - At registrere mig som uafhængig er det, jeg føler, er rigtigt for min stat og for mig. Det er det rigtige for landet, tror jeg, siger Sinema.

  Hidtil har hun været demokrat, men skiftet betyder ikke, at hun pludselig hopper over til Det Republikanske Parti, slår hun fast.

  - Mine værdier og opførsel ændrer sig ikke, siger hun i interviewet.

  Hun vil ifølge hende selv pege i samme retning i det amerikanske senat, hvor demokraterne havde et snævert flertal med 51 ud af Senatets 100 pladser.

  Taler hun sandt, kommer det ikke til at gøre synderligt ved Demokraternes flertal i Senatet. Selv uden hendes stemme har partiet flertal, da den demokratiske vicepræsident, Kamala Harris, stemmer, hvis der er stemmelighed.

 6. Danske regionale lufthavne oplever svære økonomiske vilkår

  Det er umuligt at lave sorte tal på bundlinjen i mindre, regionale lufthavne her i landet.

  Sådan lyder den hårde konklusion fra Christian Berg, der er formand for De Regionale Lufthavne, interesseorganisation for danske regionale lufthavne, ifølge Ritzau.

  Ifølge Christian Berg, der også er direktør i Sønderborg Lufthavn, er omkostningerne ved at drive lufthavn steget med op mod 30 procent siden 2016, skriver Ritzau.

  Det skyldes implementeringen af et nyt europæisk regelsæt.

  - Det var et meget hårdt slag for alle regionale lufthavne i Danmark, siger Christian Berg.

 7. Brittney Griner er landet på amerikansk jord

  Basket-stjernen Brittney Griner, der har siddet fængslet i Rusland i 10 måneder, er tilsyneladende landet på amerikansk jord.

  Det skriver blandt andre BBC og AP.

  Griner har siddet fængslet for besiddelse af cannabisolie, men blev i går genstand for en fangeudveksling mellem Rusland og USA.

  Den anden vej rejser våbenhandleren Viktor Bout, der går under navnet "Dødens købmand" og var idømt 25 års fængsel i den amerikanske delstat Illinois.

  Brittney Griner forlader flyet, der tog hende til Texas, USA. (Foto: © SUZANNE CORDEIRO, Ritzau Scanpix)
 8. Svensk elnet presset: Borgere opfordres til at spare på strømmen op til jul

  - Vi har betydelige bekymringer med svensk elproduktion.

  Sådan lød det, da den svenske statsminister Ulf Kristersson netop holdt pressemøde om energisituationen i Sverige, skriver svenske omni.se.

  Ifølge Ulf Kristersson er elnettet "belastet". Det forværres af den midlertidige nedlukning af Sveriges største atomkraftreaktor, Oscarshamn 3, som tages ud af drift på grund af vedligeholdelse, skriver SVT.

  Især det sydlige Sverige er udsat, lyder det, og han opfordrer samtidig folk til at spare på strømmen op til jul.

  - Den igangværende energikrise gør det smerteligt tydeligt, hvor afhængige vi er af planlagt strøm, lyder det fra energi- og økonomiminister Ebba Busch, der også var med på mødet.

  Den statsejede forsyningsvirksomhed Svenska Kraftnät og den svenske energistyrelse får nu opgave at sikre mere kapacitet inden årsskiftet.

  Selvom der er en risiko for strømsvigt, påpeger Svenska Kraftnäts generaldirektør, Lotta Medelius-Bredhe, at det ikke er noget, myndigheden ser som "meget nært forestående".

 9. Salget af elbiler sætter rekord i ellers sløjt bilår

  Selvom 2022 ser ud til at blive et trægt år for bilsalget, står salget af elbiler til igen at slå rekord. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

  Til og med november er der indregistreret over 25.000 elbiler. Dermed bliver 2022 med sikkerhed et rekordår.

  Det afspejler ellers ikke temperaturen på resten af bilsalget.

  - Det generelle bilsalg har kurs mod det værste år siden 2009, selvom de seneste måneder har budt på forbedrede tal, siger Arbejdernes Landsbanks privatøkonom Brian Friis Helmer til Ritzau.

  I de første 11 måneder af 2022 har næsten hver femte nyregistrerede bil - 19 procent - været en elbil, skriver Ritzau.

  Elbilerne og pluginhybrider udgjorde samlet i perioden december sidste år til november i år 32,6 procent af nye biler, skriver Danmarks Statistik.

 10. Stoltenberg: 'Jeg frygter, at krigen i Ukraine udvikler sig til en storkrig'

  - Hvis ting går galt, kan det gå frygteligt galt.

  Sådan falder ordene fra Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, i den norske tv-station NRK's talkshow 'Lindmo'. Jens Stoltenberg henviser til krigen i Ukraine og det kølige forhold mellem Nato og Rusland.

  - Jeg frygter, at krigen i Ukraine skal komme ud af kontrol og udvikle sig til en storkrig mellem Nato og Rusland.

  Nato-chefen mener, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, har forandret sig, siden han indtog sit embede.

  - Da han var nyvalgt præsident i 2000 var han søgende og ønskede samarbejde med Vesten. Den senere Putin er meget mere aggressiv og fortæller historier, som ikke er sande, siger han.

  Stoltenberg siger samtidig, at han tror, at Putin har fejlvurderet Ukraines styrke, og at Natos øgede tilstedeværelse i den østlige del af alliancen mindsker risikoen for storkrig.

 11. Mindst en person har mistet livet i brand i russisk shoppingcenter

  Brandfolk kæmper med den omfangsrige brand. (Foto: © handout, Ritzau Scanpix)

  En brand raser i et af de største shoppingcentre i Ruslands hovedstad, Moskva, og en person har indtil videre mistet livet.

  Det oplyser det russiske beredskab ifølge Reuters.

  Brandens omfang har ført til, at dele af bygningen er kollapset, hvilket har gjort slukningsarbejdet mere besværligt for brandfolkene.

  Ilden spredte sig over et område på omkring 7.000 kvadratmeter i centret ved navn Mega.

  Myndighederne peger på, at årsagen til branden er sikkerhedsbestemmelser, der ikke er blevet overholdt under renovering af bygningen.

  Centret husede en række vestlige detailkæder, før mange virksomheder trak sig ud af Rusland som følge af landets invasion af Ukraine, skriver Reuters.

 12. Færre modtog kontanthjælp i tredje kvartal

  I årets tredje kvartal - fra juni til september - er antallet af borgere, der modtager kontanthjælpsydelser, faldet siden andet kvartal.

  I september var der ifølge statistikken 98.800 modtagere af kontanthjælpsydelser.

  I andet kvartal steg antallet blandt andet på grund af tilstrømningen af ukrainske flygtninge, men før det havde man i syv kvartaler ligeledes set et fald.

  Men i tredje kvartal modtog færre flygtninge fra Ukraine ydelser.

  Faldet er mest markant blandt kvinder. Fra juni til september faldt antallet af kvinder blandt modtagerne af kontanthjælpsydelser med 1.800, mens antallet af mænd steg med 300. Dette skal ifølge Danmarks Statistik også ses i lyset af faldet af ukrainske ydelsesmodtagere, da hovedparten af dem er kvinder.

 13. Hvor gammel er du? Sydkorea skrotter komplicerede aldersudregninger

  Det bliver snart lidt mindre kompliceret at regne folks alder ud i Sydkorea.

  Landet har vedtaget en lov, der skrotter den tællemetode, der af borgerne indtil nu har været mest brugt til at beskrive alder.

  Her anses man for at være et år gammel, når man bliver født, og hvert år den 1. januar lægges så et år til.

  Men fra juni 2023 skifter landet officielt systemet, så det udelukkende er den internationale metode, der bruges fremover på officielle dokumenter. Det skriver Reuters.

  En separat metode bruges desuden i landet, når man skal aftjene værnepligt eller have lov til at drikke og ryge. Ved den metode anses man for at være nul år ved fødslen, hvortil der lægges et år hver den 1. januar.

 14. Terrordømte Ahmed Samsams advokat: Min klient sultestrejker i fængslet

  Terrordømte Ahmed Samsam, der ifølge DR's oplysninger har arbejdet som agent for de danske efterretningstjenester, har meldt ud, at han sultestrejker i fængslet.

  - Jeg indleder en sultestrejke fra dags dato, indtil Kriminalforsorgen og det danske retsvæsen undersøger min sag og behandler mig retfærdigt, lyder det i en besked på Ahmed Samsams profil på Facebook, der styres af hans bror.

  Hans advokat, Erbil Kaya, bekræfter det også i radioprogrammet 'Døgnrapporten' på 24syv.

  - Jeg har talt med ham (Ahmed Samsam, red.) om det, og jeg har også fået det bekræftet af fængselspersonalet, der hvor han afsoner, som har registreret ham som sultestrejkende, siger Erbil Kaya.

  DR har siden i går forsøgt at få dokumentation for ovenstående. Det er endnu ikke lykkes.

 15. Halvanden million cykelfans overværede dansk Tour-start

  Tilskuermålinger har givet arrangørerne et billede af tilskuerfremmødet til de tre Tour-etaper i Danmark. (Foto: © ANNEGRET HILSE, Ritzau Scanpix)

  Som bekendt endte Jonas Vingegaard som vinderen af det prestigefyldte cykelløb Tour de France i sommer.

  Men triumftogtet startede i Danmark med tre etaper, og en ny rapport betalt af Grand Depart Copenhagen Denmark og udarbejdet af analysebureauet Geelmuyden Kiese fastslår, at 1.664.789 mennesker overværede det franske cykelcirkus på dansk grund.

  Målingen af foretaget på baggrund af mobildata fra teleselskabet 3, som har kunne måle bevægelsesmønstrene langs ruten.

  I den 87 siders lange rapport fremgår det også, at det danske gebyr til selskabet bag Tour de France, A.S.O., beløb sig til 40,7 millioner kroner, og at Grand Depart Denmark Copenhagens budget for arrangementet endte på 93,7 millioner kroner. Heraf er der 8,4 millioner kroner i ubrugte reserver.

  Overborgmester i København og bestyrelsesformand i Grand Depart Copenhagen Denmark, Sophie Hæstorp Andersen, kalder ifølge Ritzau Tour de France en "folkefest uden lige".

 16. Kun tre kongeørnepar har fået unger i år: 'Bestanden er sårbar'

  - De senere år har vi set, at flere par er mislykkedes med deres ynglesæson, siger Hans Christophersen fra Projekt Ørn. (Foto: © KALOUSEK ROSTISLAV, Ritzau Scanpix)

  Tre af fire ynglende kongeørnepar har fået unger i år.

  Det viser, hvor svært arten har ved at få fremgang i Danmark, hvor bestanden ikke vokser til mere end de fire-fem par, der har været i Danmark i en årrække.

  - Vi må konstatere, at kongeørnens danske bestand er sårbar og skrøbelig og har meget vanskeligt ved at byde på fremgang, siger Hans Christophersen fra Projekt Ørn i Dansk Ornitologisk Forening (DOF)/BirdLife Danmark på foreningens hjemmeside.

  DNA-analyser af fjer, aflæsninger af ringmærkede ørne og GPS-sendere på flere fugle viser ifølge foreningen, at der sker er en unaturlig stor udskiftning hos nogle af parrene.

  - Vi ved, at der er fundet gifte i Store Vildmose, og vi ved, at der er skudt en kongeørn, der hørte hjemme i Tofte Skov i Lille Vildmose. Indicierne peger i retning af, at kongeørnen lever livet farligt i Danmark, siger Hans Christophersen.

  DOF vurderer, at der både er plads, føde og territorier til måske en snes kongeørnepar i det danske landskab.

 17. Fredag byder på byger med sne og slud

  Fredag byder på vinterligt vejr med sne- og sludbyger som her i det nordjyske i Hjørring. (Foto: © Birger Josephsen)

  Fredagen skydes i gang med gråt vejr og temperaturer lige omkring frysepunktet de fleste steder med undtagelse af nordjyderne, der får en væsentligt koldere start på dagen med 5-10 graders frost.

  Der risiko for sne- og isglatte veje mange steder.

  I løbet af dagen kommer der spredte sne- og sludbyger, men også små kig til solen af og til.

  Svag til jævn sydøstenvind blæser inde i landet, mens vinden ved kysterne er stedvist frisk.

  Weekendens vejr byder på temperaturer omkring frysepunktet og stedvise sne- og sludbyger.

 18. Kanye West fratages doktorgrad efter kontroversielle udtalelser

  Den stormombruste rapper Ye - som måske bedst er kendt under sit tidligere navn, Kanye West - får frataget sin doktorgrad.

  School of the Art Institute of Chicago gav Ye en æresdoktorgrad i 2015, men den trækker skolen altså nu tilbage.

  Årsagen er Yes mange kontroversielle udtalelser på det seneste, der blandt andet har fået ham suspenderet fra Twitter.

  - School of the Art Institute of Chicago fordømmer og afviser Kanye Wests (nu kendt som Ye) anti-sorte, antisemitiske, racistiske og farlige udtalelser, især dem rettet mod sorte og jødiske samfund, skriver skolen på sin hjemmeside.

  - Yes handlinger stemmer ikke overens med SAICs mission og værdier, og vi har ophævet hans hædersbevisning.

 19. Lulas folk vil gøre det umuligt for Bolsonaro at genopstille i Brasilien

  Kampagnefolkene, der stod bag kommende brasilianske præsident Luiz Inacio Lula da Silva valgsejr, har sagsøgt den nuværende præsident, Jair Bolsonaro.

  Anklagerne, der også rettes mod Bolsonaros vicekandidat og to af hans sønner, lyder på magtmisbrug og angreb på det brasilianske valgsystem i forbindelse med det seneste valg, hvor Bolsonaro led et snævert nederlag.

  Det skriver Reuters.

  Målet er at forbyde de fire mænd at stille op til embedet i fremtiden.

  Jair Bolsonaro og hans folk var i forbindelse med valgkampen kritiske overfor landets elektroniske stemmesystem, mens han - ifølge anklagerne - ulovligt har ydet økonomiske fordele til udvalgte borgere under valget for at vinde stemmer og påvirke valget.

 20. Fyrede Twitter-medarbejdere lægger sag an mod Elon Musk

  Elon Musk fyrede halvdelen af Twitters 7.500 medarbejdere, da han overtog det sociale medie.

  En del af de afskedigede medarbejdere har nu valgt at sagsøge techmilliardæren på baggrund af afskedigelserne. Det skriver Ritzau.

  Advokaten Shannon Liss-Riordan fører blandt andet en sag, som i store træk handler om, at nogle ansatte ikke får den fratrædelsesordning og kompensation, som de blev lovet, inden Musk overtog Twitter.

  - Det er meget bekymrende, at den rigeste mand i verden tror, at han kan træde på de ansattes rettigheder, og at han ikke behøver følge loven. Vi har tænkt os at stille ham til ansvar, siger advokat Shannon Liss-Riordan ifølge Ritzau.

  En anden af sagerne går på, at Musk har omdannet kontorer til soveværelser, så medarbejderne ikke behøver at forlade Twitters lokationer. Det er angiveligt ulovligt.

  Efter Musk overtog Twitter har der også været mange opsigelser på det sociale medie.

 21. Javnaðarflokkurin vinder færøsk valg

  Formand for Javnaðarflokkurin, Aksel V. Johannesen, står nu i spidsen for Færøernes største parti. (Foto: © Jan Macdonald Zuschlag-Arnskov, DR)

  Det færøske socialdemokrati, Javnaðarflokkurin, er nu det største parti på Færøerne, efter at stemmerne er talt op ved det færøske valg.

  Valgresultatet betyder, at partiet med formand Aksel V. Johannesen i spidsen sætter sig på 9 ud af 33 mandater i det færøske parlament, Lagtinget. Partiet har i alt fået 26,6 procent af stemmerne og går frem med 2 mandater.

  Det er fortsat uklart, hvem Javnaðarflokkurin har tænkt sig at gå i regering med.

  Formanden Aksel V. Johannesen udtalte tidligere i dag, at han både kan samarbejde med løsrivelsespartiet Tjóðveldi, der har siddet i opposition, eller det borgerlige parti, Sambandspartiet, der har siddet i regering i denne valgperiode.

  De partier har fået henholdsvis 6 og 7 mandater.

  I 2015 til 2019 dannede Javnaðarflokkurin regering med partierne Tjóðveldi og det liberale parti, Framsókn.

  Der skal minimun 17 mandater til at danne en ny regering.

 22. Lotto-jackpot: 165 landsbybeboere skal dele en milliard kroner

  Der bor 3.788 indbyggere i den lille flamske by Olmen nær grænsen til Holland. Nu kan 165 af dem glæde sig over sammen at have vundet mere 143 millioner euro eller over en milliard kroner i tirsdagens trækning EuroMillions-lotto.

  De 165 belgiske landsbybeboere havde betalt ind til en fælles spillepulje i den lokale kiosk, skriver BBC. Og nu har de hver især vundet 868.000 euro - svarende til 6,5 millioner kroner.

  Joke Vermoere, som er talsperson for det nationale belgiske lottoselskab, fortæller, at det ikke er unormalt, at grupper med fælles puljer vinder store gevinster i Belgien, men det her er den største gruppegevinst nogensinde.

  EuroMillions bliver spillet i ni europæiske lande: Belgien, Frankrig, Storbritannien, Spanien, Portugal, Irland, Østrig, Schweiz og Luxemborg.

 23. Klar til VM-kvartfinale: Hollænderne pakker hel gade ind ind i orange

  • Der er VM-feber i den hollandske by Haag. (Foto: © PIROSCHKA VAN DE WOUW, Ritzau Scanpix)
  • En hel gade er blevet pakket ind i den karakteristiske orange farve. (Foto: © PIROSCHKA VAN DE WOUW, Ritzau Scanpix)
  • Holland har tidligere været i VM-finalerne i både 1974 og 1978, hvor det blev til nederlag til først Vesttyskland og siden netop Argentina, som man nu kan få revanche mod. (Foto: © PIROSCHKA VAN DE WOUW, Ritzau Scanpix)
  • Til gengæld vandt Holland EM i 1988, hvor et hold med profiler som Ruud Gullit, Marco van Basten og Frrank Rijkaard i finalen besejrede Sovjetunionen 2-0. (Foto: © PIROSCHKA VAN DE WOUW, Ritzau Scanpix)
  • Holland er klar til kamp mod Argentina. (Foto: © PIROSCHKA VAN DE WOUW, Ritzau Scanpix)
  • Der bliver fest i de hollandske gader fredag, hvis det lykkes at besejre Argentina. (Foto: © PIROSCHKA VAN DE WOUW, Ritzau Scanpix)
  1 / 6

  VM-feberen står i fuldt flor i Holland dagen inden landet møder Argentina i kvartfinalen i Qatar. I regeringsbyen Haag har indbyggerne således pakket en hel gade ind i orange for at vise deres opbakning til landsholdet. Hup, Holland, Hup!

 24. Netanyahu vil have yderligere to uger til at danne regering

  Benjamin Netanyahu har brug for mere tid til at få sin nye regering på plads og få fordelt posterne. Derfor har Likud-lederen skrevet et brev til Israels præsident, Isaac Herzog, hvor han har bedt om at få yderligere to uger til at forhandle med sine kommende koalitionspartnere.

  Det ultraortodokse parti Shas bakker også op om en regering med Netanyahu i spidsen, og dermed er der nu fem mindre partier, som vil være med i en Likud-styret regering. Dermed er den kommende regering sikker på at have et flertal bag sig.

  - Visse spørgsmål, der har at gøre med roller, skal der endnu opnås enighed om, skriver Netanyahu i brevet, der er gengivet i israelske medier.

  Præsidenten har oprindeligt givet Netanyahu 28 dage til at danne en regering. Den frist udløber søndag.

 25. Paven brød sammen: Overmandet af tårer

  I dag kunne pave Frans, for første gang siden corona-epidemien brød ud, opretholde traditionen og aflægge besøg og lægge en buket hvide roser ved Maria-statuen ved siden af Den Spanske Trappe i Rom, mens han var omgivet af troende katolikker. Den 8. december fejrer den katolske kirke nemlig jomfru Marias ubesmittede undfangelse - eller på latin 'Immacolata'.

  Men pave Frans blev overmandet af sine følelser og brød sammen i tårer, da han i sin korte bøn talte om de lidelser, som det ukrainske folk i øjeblikket må gennemgå under den russiske invasion af landet.

  Da han genvandt fatningen, klappede de forsamlede romere, og selvom stemmen stadig slog knuder, lykkedes det paven igen at få styr på sine følelser og gennemføre bønnen.

 26. Perus tidligere præsident varetægtsfængsles i syv dage

  Perus tidligere præsident Pedro Castillo varetægtsfængsles i syv dage, mens han efterforskes for mistanke om "oprør og sammensværgelse". Det har en dommer i det sydamerikanske land besluttet torsdag, skriver Reuters.

  Castillo blev afsat onsdag som følge af en afstemning i Perus parlament, hvor et stort flertal stemte for at stille ham for en rigsret. Castillo blev fjernet af sikkerhedsfolk og anholdt for oprør mod staten.

  Forinden havde Castillo givet ordre til at opløse parlamentet, indsætte en nødregering og indføre undtagelsestilstand i landet.

  Mexicos præsident, Andres Manuel Lopez Obrador, har i dag fortalt, at Castillo havde ringet og fortalt, at han ville søge asyl på Mexicos ambassade i Peru. Men nu sidder den tidligere præsident i stedet i varetægtsfængsel, og vicepræsident Dina Boluarte er blevet indsat som ny præsident. Dermed har peruanerne har fået deres sjette præsident på under fem år.

 27. DR's techkorrespondent om cyberangreb på Forsvaret: 'Fritidshackere burde ikke kunne lægge Forsvarets website ned en hel arbejdsdag'

  Det meste af torsdag har Forsvarsministeriets hjemmeside samt Forsvarets hjemmesider været nede grundet et cyberangreb af typen DDos.

  Et DDos-angreb fungerer ved, at en webserver stresses af massiv udefrakommende trafik og til sidst går ned.

  - Det er et af de simpleste våben i cyberarsenalet, men det kan godt være svært at forsvare sig imod og effektivt, hvis det er udført godt, lyder det fra DR's techkorrespondent, Henrik Moltke.

  Men derfor undrer det alligevel Henrik Moltke, at angrebet har gjort Forsvarets hjemmesider ukampdygtige det meste af dagen.

  - Almindelige fritidshackere burde ikke kunne lægge Forsvarets website ned en hel arbejdsdag. Det studser jeg ved, siger Henrik Moltke.

  - Det kunne tyde på, at det er mere organiseret end det, eller mere sofistikeret end som så.

  Torsdag i sidste uge blev det svenske forsvar udsat for et lignende angreb. I sommer blev en række hjemmesider tilknyttet det norske forsvar også ramt at et DDos-angreb, og her anklagede man en prorussisk hackergruppe for at stå bag.

  - Siden krigen i Ukraine brød ud har man set en række DDos-angreb begået af prorussiske og proukrainske hackergrupper, som rammer mål i henholdsvis Vesten og Rusland, siger Henrik Moltke.

 28. Macron vil stoppe smitten: Gratis kondomer til de unge

  Nu skal det være slut med, at stadig flere unge bliver smittede med kønssygdomme i Frankrig. Præsident Emmanuel Macron vil nemlig kaste kondomer i grams til ungdommen.

  - Fra 1. januar vil kondomer være gratis på apoteket for alle, der er mellem 18 og 25 år gamle, sagde præsidenten ifølge Reuters i dag ved et møde om ungdomssundhed.

  Det er et tiltag, der skal stoppe en stadigt stigende spredning af kønssygdomme. Ifølge de franske sundhedsmyndigheder steg smitten med omkring 30 procent fra 2020 til 2021.

  Tilbage i september gjorde den franske sundhedsminister, Francois Braun, fortrydelsespiller gratis for alle borgere.

 29. Forsvarsministeriet har været udsat for et cyberangreb

  Det er et cyberangreb, der er skyld i, at Forsvarsministeriets hjemmeside samt Forsvarets hjemmesider har været nede det meste af torsdag.

  Det oplyser Forsvarsministeriet på Twitter.

  Det drejer sig om et overbelastningsangreb også kaldet et DDos-angreb, hvor en webserver i løbet af kort tid bombarderes med anmodninger med henblik på at overbelaste serveren og få den til at gå ned.

  Forsvaret oplyser, at der nu arbejdes på at stoppe den eksterne belastning.

  Angrebet har ifølge Forsvarsministeriet ikke haft nogen operative konsekvenser for Forsvaret.

  Torsdag i sidste uge blev det svenske forsvar udsat for et lignende angreb. Og i sommers blev en række hjemmsider tilknyttet det norske forsvar også ramt at et DDos-angreb, og her anklagede man en pro-russisk hackergruppe for at stå bag.

 30. Elefantunge i Københavns Zoo i intensiv behandling for herpesvirus

  Her ses Mun blive lukket ud i udeanlægget i Københavns Zoologisk Have for første gang tilbage i oktober. ArkivFoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

  Elefantungen Mun, der har sin daglige gang i Københavns Zoo, har siden onsdag morgen været i intensiv behandling, efter hun natten til onsdag begyndte at udvise sygdomstegn.

  I dag har prøver vist, at Mun har elefantherpes.

  Det oplyser Københavns Zoo i et Facebook-opslag.

  Elefantherpes kan ikke sammenlignes med den herpesvirus, som smitter mellem mennesker.

  Ifølge Københavns Zoo er elefantherpes en kompleks og aggressiv blødnings-sygdom, som tager livet af omtrent halvdelen af elefantunger født i zoologiske haver samt et stigende antal vilde elefanter.

 31. 18-årig studerende bliver borgmester i lille by i Arkansas

  For et halvt år siden blev Jaylen Smith færdig med high school. Nu er den 18-årige studerende blevet valgt til borgmester i den lille by Earle i Arkansas, USA.

  - Jeg stillede ikke op for at blive kendt. Jeg stillede op, fordi jeg gerne vil hjælpe mit samfund og flytte det i den retning, som det har brug for, sagde Jaylen Smith onsdag til CNN.

  Jaylen Smith, der er demokrat, bliver den yngste sorte borgmester nogensinde i USA. Earle er en landsby med 1.831 indbyggere.

  Hans plan er at genopbygge byen. Det skal blandt andet ske ved at fjerne forladte huse, sørge for at politiet fungerer 24 timer i døgnet, skabe job til de unge og sikre offentlig transport til butikker med dagligvarer.

Mere fra dr.dk