Seneste Nyt

Forsvaret udskyder dele af forlig: Moderne brigade forsinket

Forsvaret opgiver at komme helt i mål til tiden med flere dele af forsvarsforliget. Det siger forsvarschef Flemming Lentfer til DR Nyheder.

Det betyder blandt andet, at forligets kronjuvel - en topmoderne og kampklar brigade på 4.000 soldater - ikke når at blive helt færdig før 2024, som det ellers var planen.

- Vi vil være rigtig langt med brigaden i 2024. Men der vil også være udeståender, som ikke er på plads inden da, siger Flemming Lentfer, der nu forventer, at styrken er klar i 2026 eller 2027.

Ifølge forsvarschefen er det blandt andet forligets opbygning, hvor de største beløb bliver udbetalt til sidst, der har voldt besvær.

- Hvis man vil købe, bygge eller bestille noget og der skal falde en udbetaling, så skal der være nogle penge, der passer ind i den cyklus.

Det nuværende forsvarsforlig blev indgået i 2018 og gælder til 2023.

Nyheder

 1. Sverige runder 60 skuddræbte i år efter ny skudepisode

  I går aftes blev en mand i 20'erne skudt og dræbt i Södertälje syd for Stockholm. Dermed er 60 personer blevet dræbt af skud i Sverige i år.

  Det skriver det svenske nyhedsbureau TT ifølge Ritzau.

  I 2020 blev 47 personer dræbt af skud i Sverige. Det var rekorden - indtil nu.

  Ud af de i alt 60 skuddrab i år har syv af dem fundet sted i byen Södertälje - tre af dem inden for én uge. Ifølge svenske myndigheder er byen ramt af en voldsspiral, og drabene er knyttet til opgør mellem bander.

  Desuden menes meget unge personer at være involveret i den grove vold, og adskillige teenagere er anholdt og mistænkt for drab eller for medvirken til drab, skriver Ritzau.

  Chefen for Sveriges rigspoliti, Anders Thornberg, sagde i sidste uge, at der er en særlig alvorlig situation i Sverige med hensyn til organiseret kriminalitet.

 2. To piger angrebet med kniv på vej til skole i tysk by

  To piger er blevet angrebet med kniv på vej til skole i den tyske by Illerkirchberg.

  Det oplyser tysk politi ifølge nyhedsbureauet Reuters.

  Ifølge det tyske medie Bild er de to piger, der er henholdsvist 13 og 14 år gamle, begge bragt til et nærliggende hospital med alvorlige skader.

  En mand, der mistænkes at stå bag angrebet, er ifølge Bild blevet anholdt.

  Der er ingen oplysninger om motivet bag angrebet, eller om ofrene kendte gerningsmanden.

 3. Amerikansk mand tilstår at have brændt kors for at skræmme naboer

  En mand fra Gulfport i Mississippi har tilstået at have sat ild til et kors i sin have for at skræmme sine afroamerikanske naboer på grund af deres hudfarve. Det siger det amerikanske justitsministerium ifølge The Guardian.

  Tilbage i december 2020 satte 24-årige Axel Cox et kors lavet af træ i sin have i, hældte motorolie over det og satte ild til det. Alt sammen så hans naboer kunne se det.

  Ifølge Justitsministeriet skulle han efter sigende også havet truet og talt nedsættende og racistisk til sine naboer.

  Han risikerer at blive idømt fængsel i op til ti år eller en bøde på op mod 250.000 dollars - svarende til cirka 1,7 millioner danske kroner. Eller begge dele.

  Afroamerikanske familier har ifølge The Guardian været udsat for hadforbrydelser i stigende grad.

 4. Jørn Dohrmann: Min underskrift er blevet forfalsket på Meld-blanket

  Morten Messerschmidts tidligere partifælle i Europa-Parlamentet, Jørn Dohrmann, siger, at hans underskrift er blevet forfalsket på et Meld-dokument.

  Jørn Dohrmann har her til formiddag vidnet i retssagen mod Morten Messerschmidt, der er tiltalt for svindel med knap 100.000 kroner, som EU har givet i støtte til det europæiske parti Meld, som Messerschmidt var præsident for i 2015.

  Jørn Dohrmann var på papiret også medlem af Meld. I retten blev der fremvist en indmeldelsesblanket til Meld, hvor Dohrmanns underskrift fremgår.

  Jørn Dohrmann medgiver, at det ligner hans underskrift. Men han afviste i retten, at han har skrevet under på blanketten.

  - Jeg kan jo se, at jeg var meldt ind i Meld. Hvem der har gjort det, og hvordan og hvorledes, det ved jeg ikke. Det kan jeg kun gætte på i dag. Men vi kan konstatere, at der er lavet et stykke papir, som jeg ikke har skrevet under på, siger Jørn Dohrmann til DR, da han kommer ud af retsbygningen.

  I retten viste Morten Messerschmidts forsvarer Schradieck en udskrift fra EU's antisvindelenhed Olaf, som har afhørt Dohrmann.

  Her forklarede han, at Messerschmidt opfordrede ham til at melde sig ind i Meld, og at han ville skaffe ham de nødvendige papirer.

  Dohrmann siger, at det kan han ikke huske, og siger igen, at han intet har haft med Meld og Feld at gøre.

  DR forsøger at få en kommentar fra Morten Messerschmidt, når retsdagen er slut.

 5. Sesame Street-stjerne Bob McGrath er død

  Bob McGrath, der var en fast del af den amerikanske børneserie Sesame Street i næsten fem årtier, døde søndag. Han blev 90 år.

  Det skriver hans familie på Facebook ifølge nyhedsbureauet AP.

  Udover at være musiker og børnebogsforfatter, var han måske bedst kendt som skuespiller og den venlige nabo Bob Johnson i serien Sesame Street. Han var med, da serien første gang blev sendt i 1969, og medvirkede i sit sidste afsnit i 2017.

  I går aftes skrev Sesame Workshop, den amerikanske nonprofitorganisation, der står bag Sesame Street, på Twitter, at man "sørger over Bob McGrath, et elsket medlem af Sesame Street-familien i over 50 år".

  Bob McGrath var en fast del af Sesame Street, hvor blandt andet også Cookie Monster kan ses. (© Henry Mcgee/Capital Pictures/Ritzau Scanpix)
 6. Nordkorea affyrer omtrent 130 artillerigranater nær grænsen til Sydkorea

  Nordkorea har som seneste led i en lang række våbenaffyringer og militærøvelser affyret i omegnen af 130 artillerigranater nær landets grænse til Sydkorea.

  Det oplyser sydkoreanske myndigheder ifølge Reuters.

  Sideløbende med affyringerne har Sydkorea og USA mandag afholdt en fælles militærøvelse i Cheorwon-amtet midt på den koreanske halvø nær grænsen til Nordkorea. Militærøvelsen forventes at fortsætte tirsdag.

 7. Trods nye sanktioner mod russisk olieeksport: Kina fortsætter sit energisamarbejde med Rusland

  Kina slår fast, at landet vil fortsætte sit energisamarbejde med Rusland på baggrund af "respekt og gensidig gavn".

  Sådan lyder det ifølge Ritzau fra det kinesiske udenrigsministerium i en erklæring.

  Udmeldingen kommer, samtidig med at flere vestlige sanktioner rettet mod den russiske olieeksport i dag træder i kraft.

  Blandt andet bliver der i dag indført et prisloft på russisk olie. Aftalen blev indgået i fredags af EU, G7 samt Australien og betyder, at parterne fremadrettet ikke må betale mere end 60 dollars - svarende til omkring 423 danske kroner - for en tønde russisk olie.

  For perspektiv var prisen på en tønde råolie i fredags 67 dollars.

  Kina og Indien er de to største købere af olie fra Rusland, der er verdens andenstørste olieeksportør, og den kinesiske udmelding er på den måde ikke overraskende.

 8. Byggeriet til verdens største radioteleskop er startet

  130.000. Så mange antenner skal være med til at udgøre verdens største radioteleskop - og byggeriet starter i dag.

  Projektet, der hedder The Square Kilometre Array (SKA), vil strække sig mellem Australien og Sydafrika og have hovedkvarter i Storbritannien, skriver BBC.

  Det består af 131.000 dipole antenner, der ligner små juletræer, og 200 parabol-antenner. Planen er, at teleskopet, når det er færdigt, vil kunne indsamle radiobølger fra et over 500.000 kvadratmeter stort område. Man håber desuden, at området med tiden kan fordobles til en million kvadratmeter - svarende til en kvadratkilometer.

  Teleskopet skal ifølge BBC kunne undersøge nogle af de største spørgsmål i astrofysik samt teste Einsteins relativitetsteori. Gennem de mange antenner burde det desuden være muligt at opfange de mindste kosmiske radiosignaler milliarder af lysår fra Jorden, herunder signaler fra de første hundrede millioner år efter Big Bang.

  Byggeriet forventes at være færdigt i 2028. Hvis man medregner udviklingen af konceptet, teknologien og at få de sidste detaljer på plads, har projektet allerede været undervejs i 30 år.

  Billedet, der er fra Australiens Department of Industry, Science and Resources, viser en kunstners fortolkning af, hvordan det store radioteleskop kan se ud. (© Handout/AFP/Ritzau Scanpix)
 9. Sag mod Messerschmidt trækker ud: Domfældelse udskudt til 2023

  Sagen mod Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, bliver først afsluttet i det nye år.

  Det har dommeren i sagen ved Retten på Frederiksberg netop meddelt.

  Det var ellers planen, at der skulle falde dom den 21. december.

  Men det trækker blandt andet ud med at skrive retsbøgerne fra de mange retsmøder, og derfor er det ikke længere realistisk at nå det inden jul.

  Morten Messerschmidt er tiltalt for EU-svig for knap 100.000 kroner samt dokumentfalsk i forbindelse med en påstået EU-konference på DF's sommergruppemøde i Skagen i 2015.

  Han nægter sig skyldig.

 10. Bedre vejr tillader redningsarbejde efter vulkanudbrud i Indonesien

  • Mange huse er begravet til op over taget efter gårsdagens vulkanudbrud. (© Juni Kriswanto/AFP/Ritzau Scanpix)
  • Da vulkanen gik i udbrud, stod der ifølge AP aske i tykke søjler mere end 1.500 meter op i luften. (© Juni Kriswanto/AFP/Ritzau Scanpix)
  • Som følge af udbruddet er der oprettet en sikkerhedszone på otte kilometer rundt om vulkanen. (© Juni Kriswanto/AFP/Ritzau Scanpix)
  • Udover en flod af lava og voldsomme mængder aske, står store mængder mudder også bag ødelæggelserne. (© Juni Kriswanto/AFP/Ritzau Scanpix)
  1 / 4

  Bedre vejrforhold har tilladt redningsarbejdet på øen Java i Indonesien at blive genoptaget, efter at vulkanen Semeru gik i udbrud i går. Det skriver nyhedsbureauet AP.

  Flere hundrede er i dag i gang med redningsarbejdet i byerne Sumberwuluh og Supiturang, der er blandt de hårdest ramte. Her er huse og bygninger begravet i store mængder aske og lava efter udbruddet. Man leder blandt andet efter omkomne.

  Der er endnu ingen meldinger om døde.

  Ifølge AP flygtede mange fra området, da de første rystelser fra vulkanen kunne mærkes tidligt søndag morgen. Nogle er i dag vendt tilbage til deres hjem.

  Det er knap et år siden, at vulkanen sidst var i udbrud. Her døde 51, mens flere hundrede blev såret og over 10.000 blev evakueret.

 11. Hver anden brystkræftpatient venter stadig for længe i Region Hovedstaden

  Mere end halvdelen af brystkræftpatienterne i Region Hovedstaden bliver ikke udredt og behandlet til tiden.

  På hospitalerne i regionen er det to år siden, de sidst levede op til de mål, de selv har sat for, hvor hurtigt det skal gå.

  41 procent af brystkræftpatienterne i Region Hovedstaden blev i november udredt og behandlet inden for regionens standarder for forløbstider - regionens målsætning er 85 procent.

  Forløbstider er en rettesnor for behandlingsforløbet, som regionerne stræber efter at opnå. For eksempel skal patienter med mistanke om brystkræft til første udredning seks dage efter første henvisning fra lægen.

  Det skal siges, at tallene ser lidt bedre ud, end de har gjort siden foråret, men der er stadig bekymrende mange, som ikke bliver behandlet til tiden, mener Kræftens Bekæmpelse.

  Heller ikke formanden for regionens sundhedsudvalg, Christoffer Buster Reinhardt, er tilfreds.

  - Vi skal overholde tiderne, det er ikke til diskussion.

 12. Koldt vejr forværrer luftforurening i Indien

  Sådan så det ud i New Delhi for lidt over en måned siden, hvor luftkvaliteten blev målt til 431. (© Anshuman Akash/Abaca/Ritzau Scanpix)

  Beboerne i Indiens hovedstad, New Delhi, vågnede mandag morgen til en tyk smog. Det koldere vejr i byen har nemlig forværret luftforureningen. Det skriver Reuters.

  Myndighederne forbød i går private byggerier i og omkring byen i et forsøg på at mindske støv og emissioner.

  Når temperaturen falder, bliver forskellige forureninger fra blandt andet biler og støv fra byggerier fanget af den kolde, tungere luft, skriver Reuters.

  Luftkvaliteten er flere steder i byen målt til mellem 350 og 400 mandag, hvilket ifølge Indiens Central Pollution Control Board er "meget dårligt". Jo højere tal, jo mere luftforurening.

  Myndigheder har ifølge Reuters sprøjtet med vand i flere områder for at rense luften.

  I sidste uge meddelte den indiske regering, at man i hovedstaden fra 2027 kun vil tillade trehjulede taxaer, som enten kører på el eller komprimeret naturgas.

 13. Svensk skiskytte endte i bizar situation: Havde glemt noget at skyde med

  Den svenske skiskytte Stina Nilsson vil nok helst glemme søndagens konkurrence i den finske by Kontiolahti hurtigst muligt.

  Undervejs brugte hun nemlig usædvanligt lang tid ved den stående skydning, fordi hun havde glemt at tage et magasin med.

  Derfor var det naturligvis svært at komme videre i konkurrencen, skriver NRK.

  Heldigvis for Nilsson fik hun råbt efter hjælp, og en løbsfunktionær fik givet hende nogle patroner, efter mange af konkurrenterne var suset forbi.

  Den dyrebare fejl betød naturligvis, at svenskeren skøjtede langt ned i feltet. Hun endte som nummer 34 i kvindernes jagtstart.

 14. Nye sanktioner målrettet Ruslands olieeksport træder i kraft i dag

  I dag træder flere sanktioner målrettet den russiske olieeksport i kraft.

  Det skriver Reuters.

  Blandt andet bliver der i dag indført et prisloft på russisk olie. Aftalen blev indgået i fredags af EU, G7 samt Australien og betyder, at parterne fremadrettet ikke vil betale mere end 60 dollars - svarende til omkring 423 danske kroner - for en tønde russisk olie.

  Prisloftet er allerede blevet mødt med kritik. Den ukrainske præsident, Volodomyr Zelenskyj, kalder ifølge Ritzau aftalen for "svag".

  I fredags, hvor prisloftet blev forhandlet på plads, lå prisen på en tønde olie på 67 dollars.

  Rusland, som er verdens andenstørste olieeksportør, har allerede meddelt, at det ikke anerkender prisloftet og ikke vil sælge til den pris.

  Udover prisloftet træder også et importforbud mod russisk olie via søvejen i kraft for de fleste EU-lande.

 15. Dagens vejr: En grå start på ugen

  Det bliver en grå og skyet mandag med få kig til solen. Her er det ved Nr. Lyngby nord for Løkken. Foto: Liselotte Kahns

  Det bliver en grå og skyet mandag for de fleste rundt i landet.

  I de sydøstlige egne kan der komme perioder med lidt regn.

  De fleste starter dagen ud med temperaturer over nul grader, men i de nordvestlige egne kan der være risiko for pletvise rimglatte veje i morgentimerne.

  I løbet af dagen bliver det 2 til 6 grader, og vinden blæser med en let til frisk styrke fra øst og nordøst.

 16. Fagforening: Butiksansatte oplever hårdere tone fra vrede kunder

  En ny kampagne skal minde kunder om at holde den gode tone, når de handler.

  Bag kampagnen står HK Handel og Salling Group. Ifølge dem oplever butiksansatte i stigende grad at blive tilsvinet af vrede kunder.

  - Vores medlemmer oplever, at tonen fra kunderne er blevet mere hård og endnu mere aggressiv her op til jul, siger formand for HK Handel Mette Høgh ifølge Ritzau.

  Hun fortæller desuden, at hun "er helt sikker på, at det har noget at gøre med, at mange danskere er presset af inflationen", men at det kan risikere at ødelægge arbejdsglæden for de ansatte.

  Det kan eksempelvis være kø ved kasselinjen eller manglende varer på hylderne, der får vreden frem, fortæller hun.

  Plakater i butikkerne og opslag på sociale medier skal minde kunderne om at holde den gode tone.

 17. Fransk hospital aflyser operationer efter cyberangreb

  Efter et cyberangreb i weekenden har et hospital i Versailles været nødsaget til at aflyse operationer og flytte patienter, oplyser det franske sundhedsministerium ifølge Ritzau.

  Ifølge den franske sundhedsminister, François Braun, har cyberangrebet medført en "total reorganisering af hospitalet", og man har desuden indkaldt ekstra personale til intensivafdelingen for at overvåge skærme, som ikke længere er koblet til hospitalets netværk.

  Det oplyses ikke, hvem der mistænkes for at stå bag angrebet.

  Anklagemyndigheden i Paris har indledt en undersøgelse af hackerangrebet og forsøg på afpresning.

  I august blev hospitalet Corbeil-Essonnes i udkanten af Paris også ramt af et cyberangreb samt et krav på ti millioner dollars - svarende til omkring 70 millioner kroner. Kravet blev senere nedjusteret til en til to millioner dollars. Det varede flere uger, før hospitalet var tilbage i normal drift.

 18. Antallet af døde sæler ved russisk kyst stiger til 2500

  Antallet af døde sæler, der i weekenden skyllede i land ved kysten i den russiske havneby Makhatjkala, er nu steget til omkring 2500 sæler. Det skriver russiske nyhedsmedier ifølge Ritzau.

  Tidligere var tallet på op til 700 sæler.

  Dødsårsagen er ukendt, og der er fortsat undersøgelser i gang. Derfor kan dødstallet stige.

  Der er tale om den kaspiske sæl, som er en truet dyreart og under særlig beskyttelse.

  Inden den seneste massedød for en måned siden, hvor 130 sæler blev fundet døde, vurderede eksperter ifølge Ritzau, at der var omkring 68.000 kaspiske sæler tilbage. Estimaterne varierer dog en hel del.

 19. Erhvervsmanden Preben Damgaard er død

  Erhvervsmanden og it-investor Preben Damgaard blev 59 år gammel.

  - Med hans død har vi ikke alene mistet en højt respekteret, arbejdsom og dygtig iværksætter, men også en god og betænksom ven samt kær kollega, skriver Lars Romedahl, CEO i Damgaard Company.

  Preben Damgaard stiftede i 1983 sammen med sin bror, Erik Damgaard, virksomheden Damgaard Data, som lavede økonomistyring- og ledelsessystemer til små og mellemstore virksomheder, og som senere fusionerede og blev til Navision A/S.

  Virksomheden blev så stor, at Microsoft opkøbte Navision for 1,6 millarder dollar - svarende til cirka 11 milliarder kroner. Det var på det tidspunkt Microsofts største opkøb nogensinde, skriver Ritzau.

  Siden har Preben Damgaard stiftet Damgaard Company og siddet med i bestyrelser i diverse virksomheder.

  Preben Damgaard i 2017. (Foto: © Thomas Lekfeldt, Scanpix Denmark)
 20. Storbritanniens premierminister roser Qatar for 'utroligt' VM

  Rishi Sunak har været premierminister i Storbritanniens siden den 25. oktober i år, hvor han overtog stafetten fra Liz Truss. Her ses han i november. (Foto: © Justin Tallis, Ritzau Scanpix)

  Mens mange danske politikere har haft travlt med at presse på for en politisk boykot af slutrunden i Qatar, lader holdningen til at være en lidt anden hos Storbritanniens nye premierminister, Rishi Sunak.

  På sin Twitter-profil skriver den konservative leder nemlig, at VM i Qatar har været "utroligt" indtil nu.

  - Hatten af for Qatar for at være vært for et utroligt VM indtil videre.

  - Gruppespillet vil blive husket som et af de helt store, skriver den konservative leder på sin Twitter-profil.

  Rishi Sunak har været premierminister i Storbritannien siden den 25. oktober i år, hvor han overtog stafetten fra Liz Truss.

  For et par dage siden havde han telefonmøder med emiren fra Qatar, Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani, og Tyrkiets præsident for at diskutere en forsvarsalliance og krigen i Ukraine.

  Her blev Rishi Sunak og emiren fra Qatar enige om fortsætte med at samarbejde bilateralt og gennem en fremtidig handelsaftale, skriver Reuters.

 21. Mindst 14 mennesker er druknet i forbindelse med dåbsritual i Sydafrika

  Et dåbsritual i en flod er endt tragisk i Sydafrika, hvor deltagere blev revet med af strømmen og mindst 14 mennesker druknede i en pludselig oversvømmelse i går.

  Det siger en talsmand for redningstjenesten i landets største by, Johannesburg, søndag ifølge Ritzau.

  Redningsmandskab leder fortsat efter savnede i området omkring Johannesburg, men talsmanden antyder, at chancen for at finde overlevende er små.

  33 mennesker var ifølge Ritzau samlet til dåbsritualet ved floden Jukskei i en forstad til Johannesburg, som har været ramt af kraftige regnskyl på det seneste.

  Det kan skabe flodbølger, der kommer hurtigt og med en stærk strøm. Myndighederne i Sydafrika har tidligere advaret imod at foretage dåbsceremonier i floder, skriver Ritzau.

 22. Dansk superstjerne sejrer i sit comeback for e-sportsgiganten Astralis

  Nicolai "dev1ce" Reedtz spillede sin første Counter-Strike-kamp i et år og gjorde samtidig comeback for Astralis. (Foto: © Kevin C. Cox, 2017 Getty Images)

  Søndag kunne Counter-Strike-holdet Astralis byde en af sine tidligere profiler velkommen tilbage i en sejr over Tricked.

  Nicolai "dev1ce" Reedtz regnes som en af e-sportens superstjerner, hvorfor hans comeback for hans tidligere arbejdsgiver blev taget godt imod i sejren på 16-14, 16-8.

  For halvandet år siden blev topspilleren solgt til svenske Ninjas in Pyjamas, men i oktober annoncerede Astralis, at han blev hentet tilbage.

  Som følge af en sygemelding har Nicolai "dev1ce" Reedtz ikke spillet i et år, så da han søndag var med til at skyde Tricked i sænk, var der comeback i mere end én forstand.

  Efter en række år på toppen af Counter-Strike-scenen er Astralis faldet ned som verdens nummer 17. Det skal Nicolai "dev1ce" Reedtz være med til at rette op på, hvorfor søndagens sejr over Tricked er gode nyheder.

  Den udløser en kvartfinaleplads ved CCT North Europa Series 2, hvor enten HEET eller Into the Breach venter.

 23. Vanopslagh: 'Svært ved at se, hvorfor man som borgerligt parti skal gå med i en socialdemokratisk regering'

  Formand for Liberal Alliance Alex Vanopslagh deler nu sine tanker om de igangværende regeringsforhandlinger i et længere opslag på Facebook.

  Vanopslagh skriver blandt andet, at partiet den seneste uges tid ikke har været inviteret til "et eneste møde" i forhandlingerne.

  - I Liberal Alliance har vi haft en konstruktiv tilgang til forhandlingerne. Selvfølgelig vil vi gerne samarbejde om at løse nogle af Danmarks udfordringer - særligt hvis løsningerne er liberale, skriver han og henviser til, at samarbejde også kan foregå, uden man nødvendigvis indgår i en regering sammen.

  Han skriver videre, at det må være en nødvendig forudsætning for ethvert borgerligt parti, at der blandt skal laves en advokatvurdering af Mette Frederiksens ansvar i minksagen.

  - Jeg har i det hele taget lidt svært ved at se, hvorfor man som borgerligt parti skal gå med i en socialdemokratisk regering, lyder det fra Liberal Alliances formand.

  - Det eneste argument for at gå med i en "regering over midten" er, hvis det viser sig at være sandt, at en regering over midten vil kunne lave helt store, systemforandrende reformer, som en ren blå regering aldrig ville være i stand til, skriver han.

  Alex Vanopslagh mener, at Mette Frederiksen i højere grad har brug for de blå partier end omvendt.

  - Men man skal også gøre sig smerteligt bevidst, at hvis borgerlige partier går med i sådan en regering, så er man også med til at sikre, at Mette Frederiksen højst sandsynlig også vinder næste valg.

  Udmeldingen fra Alex Vanopslagh kommer, efter De Konservative i går trak sig ud af forhandlingerne, mens Venstres Jakob Ellemann-Jensen i dag har meldt ud, at Venstre fortsætter forhandlingerne.

  (© Skærmbillede af Alex Vanopslaghs Facebook-opslag den 4. december.)
 24. Schmeichel om VM-exit: 'Svært at acceptere'

  Kasper Schmeichel under kampen mod Australien i onsdags, der endte 1-0 til australierne og sendte Danmark endegyldigt ud af VM. (Foto: © John Sibley, Ritzau Scanpix)

  Tre kampe og en returbillet til diverse europæiske storklubber blev det til for det danske landshold ved VM i fodbold.

  Og det var langt fra, hvad landsholdet havde drømt om, skriver Kasper Scmeichel i et opslag på sin Instagram-profil.

  - Der var med rette høje forventninger til os, og vi levede ikke op til dem i sidste ende. Det er meget svært at acceptere, og vi må anerkende, at vi bare ikke var gode nok for et hold med vores kvalitet, skriver Schmeichel.

  Målvogteren er dog overbevist om, at holdet nu vil rejse sig.

  - Det her er brænde til bålet, og jeg tror på, at det her hold kan rejse sig uanset hvad. Den gør ondt lige nu, både for os og jer, men jeg ved, at vi kommer igen, lyder det fra målmanden.

 25. Demonstranter stormer guvernørkontor i syrisk by

  Ild i nærheden af en bygning i forbindelse med protester i byen Sweida i Syrien. Sweida ligger i det sydvestlige Syrien på grænsen til Jordan og huser omkring 130.000 indbyggere. (Foto: © SUWAYDA 24, Ritzau Scanpix)

  En gruppe demonstranter har søndag i vrede over Syriens økonomiske forhold og stigende priser stormet et guvernørkontor i den syriske by Sweida.

  De skulle desuden have sat ild til dele af bygningen, skriver Reuters.

  Tidligere har mere end 200 mennesker forsamlet sig om bygningen i en demonstration, hvor der blev råbt slagord om at vælte Syriens præsident, Bashar al-Assad.

  Ifølge det syriske indenrigsministerium er en politibetjent blevet dræbt i forbindelse med urolighederne, skriver Reuters.

  - Vi vil forfølge alle de fredløse og træffe alle juridiske foranstaltninger mod enhver, der vover at underminere sikkerheden og stabiliteten i provinsen, skriver regeringen i en erklæring ifølge Reuters.

 26. Odense Håndbold sejrer i vildt CL-comeback

  Bo van Wetering blev delt topscorer for Odense Håndbold med seks mål sammen med norske Maren Nyland Aardahl. (Foto: © Frank Cilius, Frank Cilius)

  Odense Håndbold så ud til at være i sækken, men de fynske harpikskvinder leverede et stort comeback i udebanesejren over Krim Mercator i Champions League.

  I første halvleg var danskerne således nede med syv mål i første halvleg. Slovenernes gode start blev dog langsomt nedbrudt, og i anden halvleg løb Odense forbi hjemmeholdet på måltavlen, der endte på 29-23.

  I målet bidrog Althea Reinhardt med en stærk indsats, og Odense er nu oppe på fire sejre i syv kampe i Champions Leagues gruppe A. Det svarer til otte point og en fjerdeplads. Dermed har fynboerne udsigt til avancement fra gruppespillet.

 27. EU-formand: Vi må svare igen på grøn amerikansk lovpakke

  EU-kommissionens formand, Ursula von der Leyen, mener, at EU bør gå imod den amerikanske lovpakke, Inflation Reduction Act (IRA), som blandt andet skal give statsstøtte til grønne amerikanske virksomheder.

  For IRA vil skævvride konkurrencen på det grønne marked, mener von der Leyen.

  EU bliver derfor "nødt til at få genskabt lige vilkår, efter at IRA og andre tiltag har skabt forstyrrelser", siger kommissionsformanden ifølge Ritzau.

  Hun fortæller, at det kræver et stort arbejde i EU at "gøre noget ved de bekymrende dele i lovpakken", der blandt andet indebærer en trussel mod europæiske jobs, lyder kritikken af IRA fra flere europæiske lande.

 28. Venstre fortsætter regeringsforhandlinger: Ellemann ønsker et ambitionsniveau 'ud over det normale'

  De Konservative meldte i går sin exit i forhandlingerne om en kommende regering.

  Venstre, som på lige fod med De Konservative gik til valg på en blå regering, fortsætter dog forhandlingerne med Socialdemokratiet, hvor Mette Frederiksen sidder for bordenden som forhandler.

  Det skriver Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, på Twitter i eftermiddag.

  - Venstre fortsætter forhandlingerne med Socialdemokratiet de kommende dage.

  - Hvis Venstre skal lave et forpligtende samarbejde med Socialdemokratiet - uanset om det er i opposition eller i regering - så skal indholdet være ud over det normale politiske ambitionsniveau.

  Ifølge DR's politiske korrespondent, Christine Cordsen, tyder Konservatives tilbagetrækning fra forhandlingerne på, at forhandlingerne bevæger sig ind i en afgørende fase.

 29. Kinesiske rumrejsende er tilbage på Jorden

  Tre kinesiske astronauter - taikonauter, som de kaldes - er hjemvendt til Jorden efter seks måneder i rummet.

  Det seneste halve år har de bygget på den kinesiske rumstation med navnet 'Det himmelske palads'.

  - Jeg er meget heldig at have været vidne til færdiggørelsen af den grundlæggende struktur af den kinesiske rumstation efter seks travle og tilfredsstillende måneder i rummet, sagde den ene af de tre rumrejsende Chen Dong efter landingen ifølge nyhedsbureauet AP.

  Tidligere på ugen blev de nu hjemvendte taikonauter afløst af tre andre rumrejsende, som vil fortsætte arbejdet på rumstationen.

  Kina har været ekskluderet fra Den Internationale Rumstation (ISS) siden 2011, fordi USA mener, at kinesernes rumprogram har karakter af noget militært.

  • Liu Yang er en af taikonauterne, som blev båret ud af kapslen af ​​læger omkring 40 minutter efter landing. De tre taikonauter så ud til at være i en god tilstand, skriver nyhedsbureauet AP. (Foto: © Lian Zhen, Ritzau Scanpix)
  • Chen Dong vinker efter hjemkomsten. De seneste fem dage har han og hans to medrejsende taikonauter overleveret arbejdet til et nyt hold af taikonauter, der nu skal fortsætte arbejdet på rumstationen. Det er første gang, at Kina har seks rumrejsende udsendt på samme tid. (Foto: © Lian Zhen, Ritzau Scanpix)
  • Rumkapslen med de tre taikonauter landede ifølge kinesiske medier i Gobi-ørkenen i det nordlige Kina. (Foto: © Li Gang, Ritzau Scanpix)
  1 / 3
 30. Rusland nægter at eksportere olie underlagt et prisloft

  Rusland vil ikke eksportere olie, som er underlagt EU og G7's prisloft, selv om det betyder, at Rusland må skrue ned for olieeksporten.

  Det siger landets vicestatsminister, Alexander Novak, ifølge Reuters.

  - Vi arbejder på mekanismer, der kan forbyde brugen af et prisloft, uanset hvilket niveau der bliver sat, for en sådan indblanding kan destabilisere markedet yderligere, siger han.

  Meldingen kommer, to dage efter at EU og G7 besluttede sig for at lægge et prisloft på 60 dollar per tønde russisk olie.

  Kort efter sagde Rusland, at man ikke vil acceptere prisloftet. Nu står det klart, at det betyder, at Rusland ifølge Alexander Novak altså slet ikke vil handle med landene.

 31. Olieproducerende lande holder olieproduktionen uændret efter prisloft

  De olieproducerende lande i sammenslutningen Opec er sammen med dets allierede i Opec+ blevet enige om at holde sine kvoter på olieproduktion uændret. Det skriver Reuters og AP.

  Det er blevet aftalt på et møde mellem de 13 Opec-lande og dets allierede, der blandt andet tæller Rusland.

  Beslutningen om at forholde udbudet af olie i ro er taget, dagen inden at EU's og G7's prisloft på russisk olie står til at træde i kraft.

  Opecs hovedformål er at sørge for rimelige og stabile oliepriser. Sammenslutningen består af lande som blandt andet Iran, Algeriet, Saudi-Arabien og Venezuela.

 32. Neymar er meldt klar til kamp igen

  Den brasilianske superstjerne Neymar er igen klar til at hoppe i fodboldstøvlerne og trække i nationaldragten ved VM.

  Det fortæller Brasiliens landstræner, Tite, på et pressemøde dagen før ottendedelsfinalen mod Sydkorea.

  Direkte adspurgt om Neymar ville spille mod Sydkorea, svarede Tite kortfattet:

  - Ja.

  Neymar spillede Brasiliens første kamp ved VM, men sad derefter ude med en skade i de to sidste gruppekampe.

 33. Britisk regering overvejer at indsætte militærfolk til at udfylde huller i sundhedssystemet under strejker

  I den kommende tid og over julen bliver Storbritannien ramt af strejker i det britiske sundhedssystem. Landets sygeplejersker har varslet strejke, og det samme har ambulancereddere.

  Og det får nu den britiske regering til at overveje at tage nye midler i brug for at kunne sikre driften og sikkerheden for patienter.

  Man er nemlig parat til at indsætte dele af landets militær, der er uddannet til eksempelvis at køre ambulancer. Det skriver Sky News.

  - Vi bliver nødt til at kunne levere sikre niveauer af behandling og støtte til patienter, siger Nadhim Zahawi, som er minister i Det Konservative parti.

  Faktisk bliver militærpersoner, civile tjenestemænd og frivillige allerede nu trænet i at kunne overtage poster under strejken, som man frygter vil ramme landet hårdt under julen.

  Zahawi understreger, at beslutningen om at indsætte dem endnu ikke er taget. Han mener i det hele taget ikke, at tiden er til at strejke.

Mere fra dr.dk