Seneste nyt

 • Frank Jensen har indkaldt til krisemøde: 'Jeg vil give alle min uforbeholdne undskyldning'

  Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), har nu indkaldt til krisemøde søndag og undskylder for krænkelser. Det skriver han på Facebook.

  Mødet er for partifællerne i BR-gruppen, Socialdemokratiet i Københavns forretningsudvalg og kredsformænd.

  - Som jeg også skrev i går, er jeg forfærdelig ked af den situation, jeg har skabt. Jeg tager ansvaret fuldt og helt på mig. Og jeg vil gerne give jer alle min uforbeholdne undskyldning – dette gælder mine partifæller, men i særdeleshed de personer, som jeg med min adfærd har krænket, skriver Frank Jensen.

  I går bragte Jyllands-Posten beretninger fra to kvinder, der fortæller om episoder, hvor Frank Jensen, har krænket dem gennem fysiske berøringer.

  Maria Gudme er en af de to kvinder, der fortæller om episoderne. Hun er i dag folkevalgt til regionsrådet i Hovedstaden.

  I 2012 var hun 23 år, og på et værtshus med en række andre socialdemokrater endte hun med at sidde ved siden af Frank Jensen. Her lagde han sin hånd på hendes lår.

 • Wammen: Staten må kun eje elbiler i 2030

  Regeringen, KL og Danske Regioner vil præsentere planen på et pressemøde klokken 9 torsdag. (Foto: Emil Helms © Scanpix)

  Det skal være obligatorisk for staten at købe miljømærket. Og så skal alle offentlige biler være elbiler i 2030.

  Det er nogle af de ting, der indgår i regeringens nye grønne indkøbsstrategi for det offentlige, som finansminister Nicolai Wammen (S) vil præsentere i morgen.

  Hvert år indkøber det offentlige varer og tjenesteydelser for cirka 370 milliarder kroner - og derfor kan det gøre en stor forskel, at man tænker grønt, når man køber ind, siger ministeren:

  - Det er en måde, hvor vi dels kan købe det, vi har brug for, men samtidig også være med til at skabe en grøn udvikling. Og fordi vi er så stor en kunde samlet set, så kan vi også være med til at fremme grønne produkter, som kan komme alle til gode.

  En del af strategien er, at alle cirka 30.000 biler, der er ejet af staten, i 2030 skal være elbiler, samt at staten fremover skal købe produkter, der er miljømærket

 • Kraftfuld orkan går i land ved New Orleans

  Meteorologer forventer, at orkanen når vindstyrker lige under kategori 3. (Foto: Sandy Huffaker © Scanpix)

  Orkanen Zeta er her til aften gået i land nær New Orleans i den amerikanske delstat Louisiana med regn og vind til følge. Det skriver New York Times.

  Orkanen er en kategori 2-storm og forventes at medbringe voldsom regn og vinde stærke nok til at udrette skade i delstaten, der har været ramt af flere orkaner denne sæson.

  Zeta er således den femte navngivne orkan, der rammer delstaten dette år.

  New Orleans, der i 2005 blev hårdt ramt af kategori 5-orkanen Katrina, har dagen igennem sendt advarselsbeskeder til byens borgere, og både havn, offentlig transport og mere er stoppet gennem dagen.

  En kategori 2-orkan har vindstyrker på mellem 154-177 km/h og river ofte træer op og lægger områder strømløse.

 • Efter anklager om racisme og diskrimination: Dansk kvindeforkæmper forlader toppost

  Katja Iversen trækker sig fra sin stilling som direktør for den internationale kvinderettighedsorganisation Women Deliver.

  Det oplyser organisationen i en pressemeddelelse.

  I juni gik Katja Iversen på orlov efter anklager om racisme og diskrimination internt i organisationen.

  Nu konkluderer en undersøgelse, at der har været et dårligt arbejdsmiljø, men den anbefaler ikke nogen fratrædelse for enkeltpersoner, skriver Ritzau.

  Alligevel har Katja Iversen valgt at forlade sin toppost.

  - Efter syv fantastiske år har jeg valgt at sige farvel til Women Deliver. Jeg er glad for resultatet af den undersøgelse, der er lavet, men alligevel har jeg valgt, at det må være tid til nye kræfter i spidsen for en meget vigtig sag, siger 51-årige Katja Iversen.

  Katja Iversen blev af Berlingske kåret til årets dansker 2018. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)
 • Ansatte på sociale tilbud skal nu bære mundbind

  Fra torsdag skal alle ansatte og besøgende på sociale tilbud som herberger, væresteder og botilbud bære mundbind eller visir.

  Kravet gælder ikke beboere eller brugere. Og det gælder kun på tilbud, hvor brugerne eller beboerne er i risikogruppen.

  Det oplyser Social- og Indenrigsministeriet i en pressemeddelelse, skriver Ritzau.

 • Stadig problemer med Sundhed.dk og MinSundhed

  Der er fortsat problemer med at logge på Sundhed.dk med Nem-id. Det skyldes, at NemLog-in er ude af drift.

  Appen 'MinSundhed', hvor borgerne også kan finde svar på deres coronaprøver, er også nede.

  - Vi arbejder på at få MinSundhed op at køre igen. Vi kan desværre ikke hjælpe borgerne i forhold til at logge på Sundhed.dk, da problemet ligger hos NemLog-in, lyder det fra kommunikationskonsulent ved Sundhed.dk, Hanne Degnbol.

  Ifølge NemLog-in skyldes problemet netværksproblemer. Der arbejdes på at løse problemet, lyder det.

  - Det er meget sjældent, at vi har et nedbrud i så lang tid. Derfor har vores leverandør af NemLog-in indkaldt ekstra mandskab, der skal arbejde i løbet af aftenen og natten på at løse problemet, siger Anne Katrine Restrup, presse- og kommunikationsansvarlig i Digitaliseringsstyrelsen.

 • Udgangsforbud: Frankrig lukker endnu mere ned

  Frankrigs præsident Emmanuel Macron lukker fra fredag landet endnu mere ned. Det forklarer han på et pressemøde netop nu.

  Den franske regering indfører således et udgangsforbud, der betyder, at man hele tiden skal have et anerkendelsesværdigt formål, hvis man forlader sit hjem. Et anerkendelsesværdigt formål kan være at købe ind, gå på arbejde - og det er også tilladt at trække frisk luft nær hjemet.

  Videregående uddannelser og universiteter skal rykke online, mens vuggestuer, børnehaver, skoler og gymnasier forbliver åbne. Barer og restauranter lukker.

  Derudover skal franskmændene arbejde hjemme, overalt hvor det er muligt.

  Tiltag vil gælde mindst indtil 1. december, dog med evaluering hver 14. dage. Frankrig havde i forvejen et natligt udgangsforbud effektueret i mange større byer.

  Macron fortæller, at man skal have sine dokumenter i orden, når man bevæger sig ud. (Foto: Eric Gaillard © Scanpix)
 • Bettingreklamer forbydes for spansk sport

  Fra maj næste år skal det være slut med, at spanske sportsklubber eller sportsudøvere eksponerer spilleselskaber - eksempelvis bettingudbydere eller onlinekasinoer.

  Spanske sportsklubber har onsdag modtaget et brev underskrevet af Spaniens forbrugerminister, Alberto Garzon, hvori han pålægger klubberne at annullere deres sponsoraftaler med spilleselskaber senest ved sæsonens udgang.

  Det skriver Ritzau på baggrund af Reuters, som har set det brev, klubberne har modtaget.

  Loven er på vej til at blive godkendt, og det betragtes som en formalitet, at den bliver det, lyder det.

 • Joe Biden har afgivet sin stemme

  Demokraternes præsidentkandidat, Joe Biden, har for kort tid siden afgivet sin stemme til præsidentvalget i Wilmington, Delaware.

  Det gjorde han sammen med konen, Jill Biden, før han kort snakkede med pressen foran iklædt et "jeg stemte"-klistermærke.

  Det amerikanske præsidentvalg løber af stablen 3. november, men mange har stemt på forhånd på grund af coronavirusudbruddet.

 • Stadig ingen retningslinjer for mundbind: 'Klar inden midnat'

  Seks timer før de nye mundbindskrav træder i kraft, er der endnu ikke klare retningslinjer for, hvordan og hvor det præcist skal foregå.

  Bekendtgørelsen om krav om mundbind er nemlig endnu ikke på plads og dermed ved butikesejere, købmænd og andre endnu ikke, hvordan de skal forholde sig i morgen.

  - Vi forventer, at bekendtgørelsen ligger klar inden midnat, oplyser Sundhedsministeriet.

 • Flere restriktioner: Tyskland lukker barer, restauranter og mere

  Hvis man vil have en stor schnitzel og zewi grosse fadøl, så skal man fra 2. november selv have gang i paneringen og have anskaffet sig et fadølsanlæg, hvis man bor i Tyskland.

  Her har kansler Angela Merkel nemlig netop på et pressemøde fortalt, at alle barer og restauranter skal lukke fra 2. november og indtil videre frem til 30. november i et forsøg på at begrænse spredningen af smitte.

  Butikker får lov at forblive åbne, hvis de kan garantere 10 kvadratmeter per kunde.

  Derudover lukker biografer, teatre, og hoteller må kun forblive åbne til formål, der ikke har noget med turisme at gøre.

  Vil man mødes med andre mennesker, må man den næste tid maks samles ti personer fordelt på to husstande. Det siger Angela Merkel.

 • Femårig pige dræbt af flugtbilist

  Klokken 16 her til eftermiddag skete et alvorligt færdselsuheld på Peter Bangs Vej på Frederiksberg i København.

  Her blev en kvinde og hendes datter ramt af et køretøj, og den femårige datter er efterfølgende afgået ved døden.

  Københavns Politi efterlyser nu føreren af køretøjet, en ung mand, der er flygtet til fods fra stedet. Han beskrives som omkring 21 år gammel, med mørkt hår, almindelig af bygning og iført sort tøj.

  Politiet eftersøger 'offensivt' i Hovedstadsområdet, og beder folk, der har set noget, om at kontakte politiet på telefon 114.

  Politiet kan ved 17.30-tiden ikke sige noget om morens tilstand.

  - Men de kunne tale med hende på ulykkesstedet, siger vicepolitiinspektøren til Ritzau.

 • Nu skal du have mundbind på under køreprøver

  Fra i morgen er det obligatorisk at bære mundbind under køreprøver. Og det gælder både eleven og den prøvesagkyndige

  Det skriver Transport- og Boligministeriet i en pressemeddelelse.

  - For bedst muligt at undgå smitte hos de motorsagkyndige, så køreprøverne fortsat kan gennemføres, bliver der derfor nu krav om at man skal bære mundbind eller visir, siger transportminister Benny Engelbrecht i pressemeddelelsen.

  Under køreundervisningen er der dog frit slag for kørelærere og -elever til selv at aftale.

 • Statens Serum Institut: Vi beklager over for minkavlere

  På grund af en fejl nåede et brev fra Statens Serum Institut til 926 minkavlere kun frem til få af dem.

  Det skriver instituttet på dets hjemmeside.

  Brevene skulle have hjulpet med at skabe et overblik over, hvem der er ansat og har berøring med mink på de respektive farme.

  - Da vi hørte, at der var minkejere, der ikke havde fået brevet, gik vi selvfølgelig straks i gang med at undersøge sagen med hjælp fra Sundhedsdatastyrelsen og e-Boks og opdagede på den måde fejlen, siger afdelingschef Tyra Grove Krause.

  - Vi beklager meget over for minkejerne for at have lagt tal til en artikel i blandt andet Information, som beskrev en meget lav svarrate, når den skyldes at brevene ikke kom frem.

  Samtidig afviser de, at fejlen har haft indflydelsen på epidemiens spredning.

 • Ni nye coronadødsfald i Sverige 

  Sverige har registreret ni nye coronarelaterede dødsfald det sidste døgn, skriver SVT.

  Dermed har landet i alt haft 5.927 coronadødsfald.

  Der er registreret 2.128 nye coronatilfælde i Sverige det sidste døgn. Det er det højeste antal, siden pandemien startede, skriver Aftonbladet.

  Spredningen af coronavirus øges i øjeblikket i 17 ud af 21 regioner i Sverige.

  Værst er situationen i Skåne, hvor man advarer om en dramatisk stigning, skriver Aftonbladet.

  Her er antallet af daglige smittetilfælde gået fra 55 til 187 om dagen i løbet af to uger.

  Også i Örebro og Kronoberg er der meldinger om bekymrende smittetal.

 • Jeppe Kofod fordømmer Erdogan og Tyrkiets adfærd

  Franske varer er blevet boykottet i flere mellemøstlige lande. (Foto: Yasin Akgul © Scanpix)

  Danmarks udenrigsminister fordømmer nu den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, for at bære brænde på det bål, der netop nu brænder i flere mellemøstlige lande - mod Frankrig og præsident Macron.

  Det siger Jeppe Kofod til TV 2.

  - Det her er på ingen måde i orden. Vi fordømmer den form for adfærd.

  Den franske præsident, Emmanuel Macron, har slået fast, at franskmænd skal have lov til at vise Muhammedtegningerne, efter at en fransk lærer fik skåret halsen over for uger siden efter at have vist dem i forbindelse med undervisning om ytringsfrihed. Macrons udtalelse fik den tyrkiske præsident til at sige, at Macron burde 'mentalundersøges'.

  - Det er en meget alvorlig sag. Der er tale om et bestialsk drab på en fransk lærer, der underviste i ytringsfrihed. Det tager vi dyb afstand fra, og Danmark står last og brast med Frankrig i denne sag, siger Jeppe Kofod.

 • Bramsen afviser Nato-kritik af Danmark

  - Jeg læser det som politik fra Natos side og intet andet. Det er jo en kritik af det samme forsvarsforlig, som vi for to år siden fik anerkendelse for af Nato.

  Sådan siger Danmarks forsvarsminister, Trine Bramsen, til Ritzau, efter at Forsvarsudvalget i Folketinget i går offentliggjorde et dokument fra Nato, der kritiserede Danmarks militære bidrag til alliancen.

  Nato kaldte - oversat - Danmarks bidrag for 'ude af trit' eller 'fejljusteret', i forhold til hvad man forventer.

  Men ifølge Trine Bramsen har der ikke været gennemført nogen ændringer på de områder, der mødte kritik i forhold til en tilsvarende Nato-rapport for to år siden. Da var der ingen kritik.

 • Regeringen har ikke planer om at forbyde minkavl

  Regeringen har ikke aktuelle planer om at forbyde minkavl i Danmark, siger fødevareminister Mogens Jensen (S) i et samråd om coronasmitte på minkfarme.

  Årsagen er, at det ikke kun vil ramme den enkelte pelsdyravler, men også få "store negative samfundsøkonomiske konsekvenser".

  - Danmark er en af verdens førende producenter af minkskind, og der produceres årligt 12 til 13 millioner skind her i landet, siger ministeren.

  Derudover henviser han til, at pelshuset Kopenhagen Fur i 2018 og 2019 havde en samlet omsætning på 5,2 milliarder kroner.

  Coronaen har spredt sig som en steppebrand på de danske minkfarme, og det har betydet, at flere besætninger er blevet aflivet.

 • Erdogan: Vestlige lande genoptager korstoget

  Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, har i en tale beskyldt de vestlige lande for at "genoptage korstoget".

  Det sker midt i en strid mellem Tyrkiet og Frankrig om tegninger af profeten Muhammed, og i talen til medlemmer af sit parti AK kalder han det "en æressag" at stå op imod angreb på profeten.

  Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, har tidligere sagt, at han ikke vil fordømme dem, der offentliggør karikaturtegninger af Muhammed. Det er en sag om ytringsfrihed.

  I sin tale kalder Erdogan Charlie Hebdos medarbejdere for "slyngler". Bladet har i sit nyeste nummer en tegning af Erdogan på forsiden i t-shirt og underbukser og med en øl i hånden, mens han løfter op i en muslimsk kvindes heldragt og til hendes bare røv jubler "ah profeten". Tegningen har overskriften: "I privaten plejer han at være meget sjov".

 • Søren Brostrøm: Jeg har ikke altid selv overholdt corona-reglerne

  - Det er svært for os alle, men vi skal gøre vores bedste.

  Det er budskabet i et opslag, som Sundhedsstyrelsens chef Søren Brostrøm har lagt op på Facebook. Her indrømmer han, at det ikke er altid, han selv husker de mange coronaregler.

  - For et stykke tid siden var der flere gange i mit fitnesscenter, hvor jeg glemte at spritte instrumenterne af og spritte mine hænder af, fordi jeg havde for travlt og glemte det, fortæller han i en video, som er lagt i opslaget.

  Og det er ekstra vigtigt, at han selv overholder reglerne, da han selvfølgelig er et forbillede for mange, siger han. Men han indrømmer at have lavet flere forkerte ting.

 • Milde hashdomme på grund af anklagerfejl

  Seks mænd er idømt fængselsstraffe fra ni måneder og op til tre år for organiseret hashhandel på Christiania.

  De fleste slipper helt for at afsone, mens mændene med de hårdeste domme skal afsone seks måneder.

  Retten skærer også en betydelig luns af deres advokatregning, fordi det vurderes, at deres menneskeret var blevet krænket.

  Årsagen er, at retssagen har været forsinket i cirka fire år på grund af en skandalesag hos anklagemyndigheden. I flere tilfælde viste det sig, at anklageren havde haft en for tæt kontakt til politiagenter.

  Tre af mændene anker til landsretten, mens tre overvejer.

 • 1.017 er registreret smittet med coronavirus det seneste døgn

  Seks er døde, mens 136 er indlagt - det er én mindre end i går.

  18 patienter ligger på intensivafdelinger, af dem er 15 i respirator.

  Fordeler man de smittede på den dag, de fik taget prøven, ser kurven stadig ud til at stige en smule.

  Mandag i denne uge er den nyeste dag, der ligger fulde testresultater fra, og det er samtidig dagen med det højeste antal smittede siden foråret

  Andelen af de testede, der viser sig at være smittede, er faldet fra 1,8 til 1,5. Der skyldes til dels, at der er flere, som har ladet sig teste, men hvis reelle smitte i samfundet havde været stigende, kunne man også forvente, at dette tal ville stige.

  Høje-Taastrup og en håndfuld andre kommuner på den københavnske vestegn er stadig hårdest ramt, når man tager højde for indbyggertal. Høje-Taastrup har haft 407 smittede per 100.000 indbyggere den seneste uge. Myndighedernes bekymringsgrænse er 20 per 100.000.

 • EU: Forslag om mindsteløn udfordrer ikke Danmark

  Alle EU-borgere skal kunne klare sig for den løn, de får udbetalt, mener Europa-Kommissionen, som i dag har præsenteret et udspil til en europæisk mindsteløn.

  I dag har knapt hver tiende borger svært ved at få enderne til at mødes, og derfor er der ifølge kommissionen brug for at hæve bundniveauet.

  Danmark er et af de seks EU-lande, som ikke har en lovbestemt mindsteløn. Arbejdsmarkedets parter fastsætter lønniveauet, og både her og i Folketinget er udspillet imødeset med bekymring.

  EU-Kommissionen har ved fremlæggelsen understreget, at Danmark ikke bliver tvunget til at indføre mindsteløn ad bagvejen.

 • Problemer med adgang til sundhed.dk

  Der er i øjeblikket problemer med at logge på Sundhed.dk, hvor man blandt andet kan finde svar på sin coronatest, oplyser TV2.

  Ifølge Eva Ziegler, der er kommunikationschef ved Sundhed.dk, gælder det både for login med Nem-Id og for at få adgang til laboratoriesvar.

  For sidstnævnte gælder det, at systemet er overbelastet. Ifølge Eva Ziegler arbejdes der lige nu på højtryk for at få løst problemerne.

 • Efterlyst for seksuelt misbrug - anholdt i Spanien

  En 50-årig mand, der er fængslet in absentia og efterlyst af dansk politi i en sag om seksuelt misbrug af en mindreårig pige, er anholdt i den spanske havneby Alicante.

  Spansk politi Policia Nacional oplyser på Twitter, at der er tale om gentagne overgreb mod mandens egen datter.

  Dansk politi fik efter grundlovsforhøret manden efterlyst internationalt.

  Rigspolitiet bekræfter over for Ekstra Bladet, at manden er anholdt i Spanien. Det oplyser desuden, at det er Fyns Politi, som er i gang med at efterforske sagen.

 • Søren Brostrøm får plads i WHO-bestyrelse

  Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen, bliver en del af WHO's globale bestyrelse.

  Det oplyser sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) på Twitter.

  Søren Brostrøm blev valgt til WHO Europas bestyrelse i 2017, og blev sidste år valgt som formand.

  Posten i den globale bestyrelse blev afgjort ved en skriftlig afstemning, og Brostrøm indtræder i maj 2021 og tre år frem.

  WHO's generalforsamling skal til foråret formelt godkende, at Brostrøm får plads i den globale bestyrelse.

  Ifølge ministeren vil Søren Brostrøm fortsætte som direktør for Sundhedsstyrelsen.

 • Lange ventetider på almindelige coronatest

  Hvis du skal have taget en coronatest, så skal du i flere dele af landet væbne dig med tålmodighed.

  For hos flere testcentre er der nemlig lange ventetider, hvis man gerne vil have foretaget en helt almindelig coronatest, hvis man ikke har symptomer eller er nær kontakt til en syg.

  Det viser den seneste opgørelse fra Testcenter Danmark.

  11 testcentre ud af 32 har to eller flere dages ventetid, før man kan komme til.

  Et af de steder, hvor der er særligt lang ventetid, før man kan få foretaget en almindelig podning, er i Aarhus. Her skal man vente mellem tre og fire dage.

 • Politi advarer mod falske 1.000-kronesedler

  Københavns Politi advarer om, at falske 1.000-kronesedler er i omløb.

  Flere erhvervsdrivende har modtaget de falske sedler, og har ofte givet høje beløb tilbage i byttepenge.

  I dag er en 25-årig mand anholdt sigtet for at have betalt med en falsk 1.000-kroneseddel tre gange.

  På Nationalbankens hjemmeside kan du se, hvad du skal kigge efter, når du står med en pengeseddel.

 • Partier kræver en million grønne biler i 2030 - regeringen siger nej

  Venstre, De Konservative og De Radikale er gået sammen for at sikre en million el- og hybridbilder på vejene i 2030.

  Men det forslag får ikke opbakning hos regeringen, slår Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, fast.

  - Vi er ikke klar til at lave en aftale, hvor vi tømmer statskassen, som dermed er direkte årsag til, at man skal ud i voldsomme besparelser på vores velfærd, siger han.

  Regeringen har i første omgang lagt op til, at målsætningen skal være 500.000 grønne biler, men ifølge et notat, Ritzau har set, er den målsætning nu justeret op til 600.000.

 • Rejsebranchen er skuffet over hjælpepakke

  Danmarks Rejsebureau Forening er skuffet over den hjælpepakke et flertal i Folketinget sent i aftes forhandlede på plads.

  Administrerende direktør Lars Thykier mener, at regeringen i høj grad har overset den blødende rejsebranche.

  - Vi har været lukket siden marts, og en stor del af branchen er stadig lukket 100 procent ned. Vi har frem for alt brug for lønkompensation til vores ansatte, siger han.

  Hos Dansk Erhverv efterlyser direktør Brian Mikkelsen mere specifik hjælp til hotellerne.

 • Qatar beklager underlivs-undersøgelse i lufthavn

  Qatar beklager, at de tidligere på måneden krænkede kvindelige passagerer ved at tvinge dem til en underlivs-undersøgelse.

  Det skete efter at et nyfødt barn var fundet efterladt i lufthavnen i Doha.

  Undersøgelserne har udløst voldsom kritik, og regeringen skriver nu på sin hjemmeside, at den beklager enhver krænkelse af den personlige frihed, som er sket med undersøgelsen

  I Qatar bliver sex og fødsler uden for ægteskabet straffet med fængsel.

 • Mere end hver 10. barn blev skabt ved kunstig befrugtning

  2019 var et rekordår, hvad angår antallet af børn, der kom til verden som resultat af kunstig befrugtning.

  Det viser tal fra Dansk Fertilitetsselskab ifølge Kristeligt Dagblad.

  I alt gjaldt det 10,5 procent i 2019. I 2018 var tallet 9,8 procent.

  Der findes ikke præcise tal, men af de fertilitetsbehandlinger, der blev udført, endte 6.153 med graviditet, og da nogle er flerfold, fx tvillinger, forventer man, at der blev født 6.429 børn i alt ved kunstig befrugtning. Eventuelle aborter er ikke medregnet i tallet.

 • Corona har ramt farm i mink-tæt område

  Fødevarestyrelsen bekræfter, at der er fundet Covid 19-smitte på en minkfarm i Råsted ved Holstebro.

  I kommunen er der 111 minkfarme - cirka en tiendedel af alle minkfarme i hele landet.

  - Vi har alle frygtet, at det ville komme til Holstebro, netop fordi der er så mange farme, der ligger på et relativt begrænset område, siger formand for Midtjyllands pelsdyravlerforening, John Papsø.

  Ifølge Dagbladet Holstebro skal ejeren på minkfarmen i Råsted aflive 27.000 mink. Samtidig skal dyrene også slås ned på 18-20 andre farme, der ligger indenfor en radius af 7,8 kilometer fra den smittede farm.

  Fødevareministeren skal netop i dag i samråd om den aktuelle situation i minkbranchen.

 • Amazon åbner svensk hjemmeside som den første i Norden

  Den amerikanske gigant inden for internethandel, Amazon, har i dag lanceret en svensk hjemmeside med adgang til mere end 150 millioner produkter. Det skriver Reuters.

  Dermed er Sverige det første land i Norden, hvor Amazon gør sit indtog.

  Svenske - såvel som danske - kunder har hele tiden kunnet handle på Amazons hjemmesider i andre lande, men det betød højere leveringsomkostninger.

  De fleste leveringer vil blive håndteret af PostNord.

 • Susanne Bier skal stå i spidsen for Oscar-komité

  (Foto: FABRIZIO BENSCH © Scanpix)

  Den danske instruktør Susanne Bier er blevet udnævnt til formand for den komité, der udvælger de film, der skal Oscar-nomineres i kategorien "Bedste fremmedsprogede film". Det skriver Deadline.

  Komitéen vælger ikke den endelige vinder, det gør Oscar-akademiets medlemmer.

  Bier erstatter Diane Weyermann, der har trukket sig på grund af en interessekonflikt, da hun er ansat i et selskab, der har interesser i det rumænske Oscar-bud, dokumentaren "Collective".

  Susanne Bier, der selv har vundet en Oscar for filmen "Hævnen" i 2010, skal dele formandsskabet med manuskriptforfatteren Larry Karaszewski.

 • Frasalg sikrer Ørsted overskud på 12 milliarder

  Sidste år frasolgte energiselskabet Ørsted de dele, der handler om distribution af el, udendørsbelysning og privatkundeforretning.

  Gevinsten lød på 11,1 milliarder kroner, og det har sendt overskuddet i vejret, så det for tredje og seneste kvartal er endt på 12 milliarder kroner efter skat.

  Med frasalget har selskabet ændret sin portefølje, så det nu er "fokuseret på vedvarende energi".

  Det vil sige, at Ørsted nu kun fokuserer på udvikling af aktiver relateret til havvind, landvind og solenergi.

  Ørsted hed tidligere DONG Energy A/S, og i 2014 blev en del af selskabet solgt til Goldman Sachs og pensionsselskaberne ATP og PFA.

 • Sydbank: Flere privatkunder skal betale negativ rente

  Sydbank sænker grænsen for, hvornår privatkunder slipper for at betale for at have penge stående på en almindelige konto i banken.

  Loftet for hvornår kunderne skal betale negativ rente sænkes fra maksimalt 250.000 kroner til 100.000 kroner.

  De negative renter ser ud til at fortsætte i lang tid, og det presser bankens indtjening, oplyser banken i forbindelse med fremlæggelse af sit kvartalsregnskab.

  Sydbanks nye grænse er en af de laveste blandt danske banker.

 • Virksomheder får mulighed for at gå i dvale

  Den netop indgåede aftale om hjælpepakker til erhvervs- og foreningslivet betyder, at virksomheder kan vælge at gå i dvale, hvis de er voldsomt påvirket af coronakrisen.

  Virksomhederne kan få dækket faste udgifter som husleje, forsikringer og leasede biler 100 procent i dvaleperioden, mens ejeren kan få op til 23.000 kroner om måneden i kompensation.

  Jakob Brandt skønner, at det vil være en ordning, som mange små og mellemstore virksomheder vil gøre brug af, specielt inden for oplevelsesøkonomi, service- og rejsefagene.

  - Det gør det muligt at holde virksomheder, som ellers er sunde og veldrevne, i live, indtil vi er på den anden side af krisen, siger han.

 • Onsdag med sol, byger og blæst

  Dagens vejr blive en blanding af sol og byger, og i den vestlige del af landet kan der både komme hagl og torden, oplyser DMI.

  Vinden vil fortsat sætte sit præg på dagen. De kommende dage fortsætter det ustadige, men lune efterårsvejr.

 • Tyskland varsler nye restriktioner

  Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og ministerpræsidenterne for de tyske delstater mødes i dag for at diskutere restriktioner for at begrænse corona-smitten.

  Ifølge avisen Bild ønsker Merkel at lukke barer, restauranter, fitnesscentre, kasinoer, biografer, teatre, operahuse og koncerthaller fra 4. november.

  Butikker ventes at få lov til at holde åben, hvis corona-reglerne overholdes, og skoler og daginstitutioner slipper for at sende elever og lærere hjem.

  De nye retningslinjer ventes at blive præsenteret i dag.

 • Optøjer i amerikansk storby efter politidrab på sort mand

  (Foto: GABRIELLA AUDI © Scanpix)

  I Philadelphia udviklede ellers fredelige protester sig voldsomt i aftes med sammenstød mellem demonstranter og politi og spredte plyndringer. Det skriver The Philadelphia Inquirer.

  Folk var på gaden for at vise deres vrede, fordi to betjente mandag skød og dræbte en 27-årig sort mand, der var bevæbnet med en kniv. Episoden blev filmet og cirkulerede efterfølgende på sociale medier.

  Mandag blev 91 anholdt, og 30 betjente kom til skade, skriver CNN.

  Protesterne kommer i kølvandet på Black Lives Matter-bølgen, der tog til i styrke efter at George Floyd i maj døde under en voldsom anholdelse i Minneapolis.

 • Hackere overtog kortvarigt præsident Trumps valghjemmeside

  Præsident Donald Trumps officielle valghjemmeside blev i går hacket. Det oplyser staben bag hans valgkampagne ifølge nyhedsbureauet Reuters.

  Ifølge nyhedsbureauet blev folk, der besøgte hjemmesiden mødt af en besked om, at den var blevet "beslaglagt", og at folkene bag havde anskaffet sig "adskillige enheder" med adgang til hemmelige samtaler mellem Trump og hans familie.

  - I dag er dagen, hvor folk i hele verden kan bestemme, om de vil kende sandheden eller ej, stod der blandt andet i beskeden ifølge dpa.

  Besøgende på hjemmesiden blev herefter opfordret til at betale med kryptovaluta for at få informationen frigivet.

 • Australsk storby åbner efter flere måneders nedlukning

  (Foto: William WEST © Scanpix)

  I den australske storby Melbourne sluttede en af verdens længste nedlukninger, da dagen skiftede fra tirsdag til onsdag.

  I hele 112 dage har byens 4,9 millioner indbyggere været underlagt strenge restriktioner, der blev indført i begyndelsen af juli, da det daglige antal coronatilfælde nåede knap 200.

  Trods restriktioner steg antallet af nye smittetilfælde til omkring 700 om dagen i begyndelsen af august.

  Under nedlukningen, der blev stærkt kontrolleret af politiet, blev der 2. august annonceret et natligt udgangsforbud, ligesom at indbyggerne i Melbourne ikke måtte bevæge sig længere væk end fem kilometer fra deres hjem.

 • Tyrkisk vrede over fransk satiretegning af Erdogan

  Charlie Hebdo har publiceret en satiretegning af Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, der den seneste tid har tordnet mod Frankrig og særligt præsident Emmanuel Macron for at være antimuslimsk.

  På tegningen sidder præsidenten med en dåse i hånden, mens han løfter op i en kvindes klædedragt, så man kan se hendes bagdel.

  Den har fået titlen: "Erdogan: I privaten er han rigtig sjov".

  Det har efterfølgende fået Tyrkiet til at beskylde Charlie Hebdo for "kulturel racisme".

  - Vi fordømmer det modbydelige forsøg af dette blad på at sprede dets kulturelle racisme og had, skriver Erdogans kommunikationschef på Twitter.

 • Forskere finder 500 meter højt koralrev

  Det er en halv kilometer i højden, men først nu er det blevet opdaget. Koralrevet er en det af Australiens Great Barrier Reef, men har altså været ukendt for menneskeheden frem til for nylig, hvor en forskningsekspedition stødte på det.

  Revet, der er 1,5 kilometer bredt, har kunnet forblive uopdaget, fordi det ligger et stykke fra land og på sit højeste ligger 40 meter under havoverfladen.

  - Denne uventede opdagelse bekræfter, at vi fortsat finder nye områder og nye arter i vores have, siger Wendy Schmidt, en af folkene bag.

 • Venstre: Danskerne får ikke resten af deres feriepenge med aftalen

  Venstre er tilfreds med den nye aftale om hjælpepakker, der netop er indgået. Men én ting mangler, lyder det fra partiets finansordfører, Troels Lund Poulsen, nemlig de resterende to ugers feriepenge.

  - Jeg skal ikke lægge skjul på, at jeg havde håbet, at feriepengene kunne blive udbetalt til danskerne. Det mangler vi, og derfor vil Venstre som konsekvens fremlægge et beslutningsforslag i Folketinget, således at det flertal, der er i Folketinget, kan få lov at udbetale feriepengene til danskerne i 2021, siger Troels Lund Poulsen.

  Erhvervsminister Simon Kollerup (S) siger på pressemødet, at regeringen vil indkalde Folketingets partier til drøftelser om feriepenge inden udgangen af november.

  - Der er ingen tvivl om, at feriepenge stimulerer et vist forbrug, men den aftale, vi står med i dag, handler om de virksomheder, der skal lukke klokken 22 og er ramt af forsamlingsforbuddet, siger Kollerup.

 • Aftale hjælper også studerende og ledige

  Den nyindgåede aftale om hjælpepakker kommer også studerende og ledige til gavn.

  Således forlænges dagpengeperioden med to måneder for de ledige, der opbruger deres dagpengeret i perioden fra 1. november 2020 og indtil 1. november 2021.

  Desuden forlænges retten til sygedagpenge med tre måneder, og 225-timersreglen suspenderes for kontanthjælpsmodtagere fra 1. november 2020 til 31. januar 2021.

  For de studerende bliver de udvidede SU-lånemuligheder forlænget til 31. januar næste år, og der afsættes en pulje på 18 millioner kroner til forlængelser af ph.d.-stipendiater, som universiteterne beslutter må forlænges på grund af coronasituationen.

 • Hjælpepakke til kulturlivet: Arbejdslegater for 25 millioner til kunstnere

  Den nye aftale om økonomisk hjælp til kulturlivet, der er hårdt ramt af coronaen, er på plads.

  Her følger hovedpunkterne i hjælpepakken til kulturen:

  - Der oprettes arbejdslegater for 25 millioner kroner målrettet kunstnere, der er økonomisk udfordret under coronapandemien.

  - Ny pulje på 60 millioner kroner til aftenskoler, daghøjskolerne og Folkeuniversitetet, der mister deltagerbetalinger eller får flere udgifter på grund af forsamlingsloftet på 10 personer.

  - Der afsættes yderligere i alt 450 millioner kroner til kultur- og foreningslivet samt breddeidrætten - samt 50 millioner kroner til anbefalinger fra et nyt genstartsteam, der skal komme med forslag til hvordan at kultur-, forenings- og idrætslivet kan udvikle og udfolde sig under corona.

 • Hjælpepakke for erhvervslivet: Leverandører og taxaer kan få kompensation

  Hjælpepakken til dansk kutur- og erhvervsliv er indgået med Venstre, Radikale Venstre, SF, Konservative og Enhedslisten.

  Her er nogle af hovedpunkterne i aftalen om erhvervslivet:

  - Kompensationsordningen for faste omkostninger bliver udvidet, så adgangskravet til omsætningsnedgangen bliver nedsat fra 35 til 30 procent. Samtidig bliver den maksimale kompensationsprocent for mindre virksomheder sat op til 90 procent.

  - Direkte leverandører til private og sociale arrangementer med mindst 10 deltagere kan få kompensation. Både leverandører af lyd, lys og taxaer kan være omfattet.

  - Virksomheder, der oplever en tilstrækkeligt stor omsætningsnedgang i forbindelse med det skærpede forsamlingsforbud samt forbuddet mod at sælge alkohol efter klokken 22.00, får adgang til eksisterende kompensationsordninger for selvstændige og faste omkostninger.

  - Tvangslukkede får også mulighed for at sende deres medarbejdere hjem med lønkompensation, hvis de ikke har omsætning.

 • Erhvervsminister: Bred aftale om hjælpepakker på plads

  Der er netop indgået en aftale om hjælpepakker til dansk erhvervs- og kulturliv, oplyser erhvervsminister Simon Kollerup (S) på Twitter.

  - Vi har netop landet en bred politisk aftale! Hjælpepakker til dansk erhvervsliv og kulturliv for over 8 milliarder kroner. Nye likviditetsmuligheder for over 28 milliarder kroner. Samlet set en stor og vigtig aftale i en utrolig svær tid for virksomheder i Danmark, skriver ministeren.

  I alt er der penge på vej til erhvervs- og kulturlivet for 8,2 milliarder, og perioden for hjælpepakkerne løber til og med januar.

  Kulturminister Joy Mogensen skriver på Twitter, at der kommer et pressemøde om aftalen snart.

  Den radikale Katrine Robsøe lægger dette kække billede op af en glad minister.

 • FC Midtjylland taber 0-2 til Liverpool i Champions League

  FC Midtjylland taber 0-2 på udebane til Liverpool i Champions League.

  Dermed har det danske mesterhold stadig sit første point til gode efter to gruppekampe.

  Ved pausen stod der 0-0, men Diogo Jota scorede efter 55 minutter, mens Liverpools store stjerne, Mohamed Salah, kunne gøre det til 2-0 til de engelske mestre i sidste minut på straffe.