Seneste Nyt

G7 og Australien tilslutter sig EU's prisloft på russisk olie

I aftes blev verdens syv førende industrinationer - de såkaldte G7-lande - sammen med Australien enige om at lave et prisloft over russisk olie på linje med det, EU har vedtaget.

Det oplyste landende i en skriftlig udtalelse kort før midnat, skriver Reuters.

Dermed må der fra på mandag eller kort efter ikke betales mere end 60 dollar per tønde olie, der kommer fra Rusland.

Aftalen blev præsenteret samme aften, som EU efter længere tids drøftelser fik et prisloft på plads.

Formålet med prisloftet er at presse Ruslands indtægter fra oliesalg og samtidig holde den globale olieforsyning på et stabilt niveau.

Nyheder

 1. Mexico forbyder haj-turisme i område kendt for mange hvidhajer

  Burdykkeri er nu gjort forbudt i området ud fra Baja California i Mexico. (Foto: © David Fleetham, VWPics via AP Images)

  Mexico forbyder nu haj-relateret turisme ud fra kysten ved den mexicanske stat Baja California. Det skriver CNN.

  Området er særligt kendt for at have mange hvidhajer, og turister flokkes til havet for at dykke med hajerne i bure eller for at se de frygtindgydende dyr fra turistbåde.

  Men nu har den mexicanske regering valgt at blokere for alle aktiviteter i et forsøg på at beskytte hvidhajen i området.

  I forbindelse med forbuddet fremhæver den mexicanske regering, at særligt burdykkeri kan være skadeligt for hajerne.

 2. Storbritanniens premierminister afviser ikke at sende kampfly til Ukraine

  Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, har i dag været på besøg hos det britiske parlament og den britiske premierminister, Rishi Sunak.

  Og det ønske afviser Rishi Sunak ikke, skriver Sky News.

  - Vi har allerede sagt, at intet er udelukket, sagde premierministeren på en pressekonference sammen med Zelenskyj og tilføjede, at den britiske regering taler med sine allierede om at sende kampfly til Ukraine.

  Han foreslog også, at ved at træne ukrainske piloter, så vil det være det første skridt i retningen mod at få russerne ud af Ukraine.

  Derudover sagde han, at Storbritannien ifølge ham ikke har været tilbageholdende i at støtte ukrainerne, men tværtimod har været det mest fremadstormende land i forsøget på at skabe en ukrainsk sejr.

  Storbritanniens premierminister, Rishi Sunak, afviser ikke at sende kampfly til Ukraine. (Foto: © Peter Nicholls, Ritzau Scanpix)
 3. To børn er dræbt i Canada, efter bus kører ind i daginstitution

  • Det står stadig ikke klart, hvorfor bussen kørte ind i institutionen. (Foto: © Christinne Muschi, Christinne Muschi)
  • Den 51-årige buschauffør er anholdt. (Foto: © Ryan Remiorz)
  • Gerningsstedet. Forbrydelsen efterforskes nu. (Foto: © ANNE-SOPHIE THILL, AFP or licensors)
  1 / 3

  To børn er omkommet, og seks er såret, efter en bus kørte ind i en daginstitution i byen Laval i den canadiske provins Quebec.

  Det skriver BBC.

  Den 51-årige buschauffør blev anholdt efter ulykken og står nu til at blive sigtet for drab og uansvarlig kørsel.

  De præcise omstændigheder for ulykken er fortsat uklare.

  - Vi ved ikke, hvorfor han gjorde det, eller hvad hans motiver var. Forbrydelsen efterforskes stadig, siger talsperson for politiet i Laval Erika Landry til mediet.

 4. USA havde kendskab til fire 'spionballoner'

  Forleden skød USA en kinesisk luftballon ned fra himlen i amerikansk luftrum, da ballonen var under mistanke for at ville mere end blot sende vejrmeldinger til Kina, som det kinesiske styre ellers hævder, ballonens formål var.

  Nu afslører det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, at de havde kendskab til fire andre kinesiske balloner, der fløj henover "kinesiske interessepunkter" i USA, inden den nedskudte ballon blev opdaget.

  Det oplyser Pat Ryder, der er talsmand for det amerikanske forsvarsministerium, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

  Han uddyber dog ikke, hvilke lokationer ballonerne skulle have fløjet henover, eller hvornår det skulle være sket.

  Amerikanerne endte som bekendt med at skyde en ballon ned. En handling kineserne har kaldt for en overreaktion, da den ifølge kineserne blev brugt til meteorologiske formål.

 5. Antallet af anmeldte hackerangreb stiger

  Flere danske virksomheder anmelder hackerangreb. Sidste år steg antallet af anmeldelser til 2075 - det er 64 procent flere end året før.

  Det viser tal, som organisationen SMVdanmark har fået fra Rigspolitiet.

  SMVdanmark repræsenterer 18.000 små og mellemstore virksomheder, og konsulent i organisationen Lasse Lundqvist er ikke overrasket over stigningen.

  - Hver gang vi spørger virksomhederne, hvor udbredt hackerproblemet er, stiger andelen mere og mere år for år, siger Lasse Lundqvist til Ritzau.

  I FN's seneste måling over it-sikkerhed lå Danmark nummer 32 ud af 182.

  Der er på det seneste blevet omtalt flere hackerangreb mod danske virksomheder. Det gælder blandt andet 7-Eleven, der i august sidste år blev udsat for et såkaldt ransomware-angreb.

  I sådan et angreb afskærer hackerne typisk virksomheden fra deres egen data via en krypteringsnøgle. Herefter kræver de ofte et højt pengebeløb, hvis virksomheden vil have adgang til sin data igen.

 6. Aftale endelig på plads: Aarhus Havn nikker ja til udvidelse

  Aarhus Havn får lov til at udvide kraftigt de kommende år.

  En ny aftale er her til aften faldet på plads trods et helt års massiv debat og modstand fra både politikere og borgere.

  Flertallet i Aarhus Byråd, bestående af Socialdemokratiet, Konservative, SF og Venstre, har besluttet, at havnen i første omgang skal udvides med 43 hektar. Senere kan den udvides med 40 hektar mere.

  I første omgang havde den socialdemokratiske borgmester og havneformand, Jacob Bundsgaard, lagt op til en udvidelse af havnen med 104 hektar. Alligevel er han tilfreds.

  - Jeg er meget tilfreds med, at vi nu er lykkedes med få en aftale om en reduceret og klima-neutral udvidelse af Aarhus Havn.

  - Det er en aftale, der betyder, at havneudvidelsen bliver mindre end det, der først var ønsket af Aarhus Havn, men samtidig et projekt, der kan understøtte havnens udviklingsbehov, siger Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard.

 7. Rockwool fortsætter i Rusland

  Den danske isoleringsgigant Rockwool fastholder ejerskabet i Rusland.

  Det skriver virksomheden i deres årsregnskab for 2022, hvor de gør det klart, at det har været en svær beslutning - både etisk og kommercielt.

  - Hvis vi skulle forlade Rusland, ville vores fabrikker og intellektuelle ejendomsrettigheder til vores unikke teknologi højst sandsynligt blive nationaliseret eller på anden måde overført til lokale aktører.

  - Det er derfor fortsat vores opfattelse, at det er den mindst dårlige løsning, vi har til rådighed at bevare forretningen i Rusland, skriver virksomheden.

  Virksomheden fastholder, at de på trods af at fortsætte i Rusland vil overholde alle internationale sanktioner mod landet.

  I hele 2022 endte Rockwools salg på 3,9 milliarder euro svarende til omkring 29 milliarder kroner. Det er en stigning på 23 procent i lokal valuta sammenlignet med året før.

 8. Første del af Lynetteholms stormflodssikring er færdig, viser dronebilleder

  • Lynetteholm er en vision om en ny bydel i København anlagt på en kunstig ø ud mod Øresund i Københavns Havn i området nord for Refshaleøen og syd for Nordhavn. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)
  • Lynetteholm-projektet blev første gang præsenteret i 2018 af den daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)
  • Der blev i januar, februar og marts 2022 dumpet omkring 250.000 kubikmeter slam fra området, hvor Lynetteholm skal ligge, i Køge Bugt. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)
  • Stendæmningen ved Lynetteholm i Københavns Havn, onsdag den 8. februar 2023. Den lange stendæmning skal på sigt udgøre en vigtig del af den kommende stormflodssikring af København. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)
  • Samtidig anlægges Lynetteholm som kystsikringsprojekt, der som en dæmning skal beskytte København mod fremtidige stormfloder. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)
  1 / 5

  Det er måske et af Københavns mest omdiskuterede byggeprojekter.

  Lynetteholmen, den kunstige halvø, der skal ligge forlængelse af Refshaleøen, har mildt sagt mødt stor modstand fra både borgere og politikere.

  Alligevel er projektet så småt ved at komme på benene, viser dronebilleder fra byggegrunden i dag.

  Billederne viser, hvordan den første del af Københavns nye stormflodssikring nu er færdig.

  Planen er, at Lynetteholm i 2070 skal stå færdig som en ny bydel på 2,8 kvadratkilometer med 35.000 indbyggere.

 9. Antibiotika tilbagekaldes i Island efter mistanke om bakterier

  Den islandske lægemiddelstyrelse, Lyfjastofnun, har indstillet alt salg af antibiotika-medicinen Staklox på Island på grund af mistanke om smitte med multiresistente bakterier.

  Det oplyser de i en pressemeddelelse, hvor de også meddeler, at de er i gang med en efterforskning.

  Staklox kommer i de samme kapsler som Dicillin, der er blevet tilbagekaldt herhjemme, da det har vist sig at indeholde multiresistente bakterier.

  Islandske patienter opfordres til at få medicinen ombyttet med en anden type antibiotika, så de kan fortsætte deres behandling.

  Det gør sig også gældende herhjemme for patienter, der er i behandling med Dicilin.

 10. Miljøministeren vil ændre spildevandsregler

  Slagelse Kommune vil have fornyet en miljøgodkendelse til et renseanlæg ved Stignæs syd for Skælskør, der i årevis har modtaget millioner af liter kemikalieholdigt spildevand fra Norge, som de har behandlet og pumpet ud i havet.

  På et åbent samråd i Folketinget har miljøminister Magnus Heunicke (S) vurderet, at Miljøministeriet ikke kan forhindre, at det norske spildevand kommer til Danmark, skriver Ritzau.

  Derfor vil han nu se på, hvordan reglerne kan ændres sammen med EU's miljøkommissær, Virginijus Sinkevicius.

  Det bakker Danmarks Naturfredningsforening op om.

  - Det er uacceptabelt, at oliespildevand fra Norge bliver lukket ud i dansk hav. Og hvis miljølovgivningen ikke kan bremse det, bør lovgivningen laves om, siger præsident i foreningen, Maria Reumert Gjerding.

 11. Tidligere Irma-direktør kaster endegyldigt håndklædet i ringen

  Irmas tidligere administrerende direktør Alfred Josefsen hejser nu det hvide flag.

  Nyheden om, at Irma lukker som dagligvarebutik, tog så hårdt på ham, at han ville jagte investorer i kampen for at holde kæden åben.

  Men den kamp ser nu ud til at være tabt. Det skriver Josefsen i en pressemeddelelse.

  - Vi må gi' op, indleder han meddelelsen.

  Eksdirektøren har ellers været i kontakt med mulige investorer, som har været positivt stemt for at hjælpe med redningen af Irma.

  - Som tidligere direktør har jeg ikke kunnet holde mig i ro, men har forsøgt at gøre, hvad jeg kunne for at ændre beslutningen og redde Irma, lyder det fra Alfred Josefsen.

  - Coop har nægtet at kommunikere en ønsket salgspris, og derved falder hele intentionen om at undersøge andre veje og muligheder til jorden.

 12. Den britiske kong Charles møder Zelenskyj

  Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, er i dag på besøg i Storbritannien.

  Efter at have holdt tale til britiske parlamentsmedlemmer, har han nu mødtes med Storbritanniens kong Charles.

  Zelenskyjs besøg er det blot andet udlandsbesøg, siden Rusland invaderede Ukraine for knap et år siden. Det første var i USA, hvor han blandt andet mødte præsident Joe Biden.

 13. Københavns Byret udsætter sag mod tidligere PET-ansat

  Landsretten har i dag besluttet at gå imod Københavns Byrets beslutning om at holde medierne og omverdenen ude af en sag mod en 62-årige tidligere PET-ansat, der skal for retten torsdag.

  Nu er sagen udsat, oplyser anklagemyndighedens presseafdeling til Ritzau.

  Det er den, fordi anklagemyndigheden har bedt om at få sagen udsat, da den vil have Højesterets vurdering af, om sagen skal være helt eller delvist lukket for offentligheden.

  Det har de gjort, fordi de ikke er tilfredse med Landsrettens beslutning.

  Sagen omhandler en tidligere PET-ansat, der er sigtet for at lække oplysninger til journalister.

  Ifølge DR's oplysninger handler de hemmelige informationer om Ahmed Samsams arbejde for efterretningstjenesterne.

 14. Et sjældent syn: Kim Jong-un viser familien frem ved militærparade

  Kim Jong-un til højre, konen Ri Sol Ju til venstre og den formodede datter Ju Ae i midten. Ifølge BBC er datteren omkring ni år gammel. (Foto: © kcna)

  Det er ikke tit, at omverdenen får den nordkoreanske leder Kim Jong-uns familie at se. Særligt har den formodede datter Ju Ae i årevis været holdt mere eller mindre skjult for offentligheden.

  Men i forbindelse med en angiveligt afholdt militærparade i Nordkorea, dukker der nu et billede frem af den magtfulde familie.

  Militærparaden skulle være afholdt i forbindelse med fejringen af et 75-års jubilæum for landets hær. Det skriver det sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap.

  I november sidste år kom en række billeder af Kim Jong-un og hans formodede datter frem - her var det i forbindelse med, hvad der forekom som en testaffyring af et missil.

 15. Twitter begrænses i Tyrkiet efter jordskælv

  Flere store internetudbydere i Tyrkiet har begrænset det sociale medie Twitter.

  Det skriver nyhedsbureauet Reuters, der henviser til NetBlocks, som overvåger internetnedlukninger over hele verden.

  - Data viser, at Twitter er blevet begrænset i Tyrkiet. Filtreringen anvendes på større internetudbydere og kommer midt i, at offentligheden er afhængige af tjenesten i kølvandet på en række dødelige jordskælv, skriver Netblocks i et opslag på Twitter.

  Det vides endnu ikke, hvorfor Twitter er blevet begrænset.

  Restriktionen kommer i kølvandet på, at Twitter er blevet flittigt brugt i forbindelse med jordskælvet.

  For to dage siden ramte et kraftigt jordskælv Tyrkiet og Syrien, der har kostet over 11.000 mennesker livet.

 16. Københavns Politi opretter visitationszone i dele af Nørrebro og Nordvest

  Visitationszonen er udvidet et enkelt sted i forhold til den, der var i perioden den 29. december 2022 til den 19. januar 2023. (Foto: © (Grafik) Søren Winther Nørbæk)

  Fra klokken 18 i aften og frem til den 22. februar etablerer Københavns Politi en visitationszone på dele af Nørrebro og Nordvest i København.

  Det gør de for at undgå flere knivstikkerier og skyderier som det, der fandt sted i Jægersborggade på Nørrebro i København i mandags, skriver Københavns Politi i en pressemeddelelse.

  -Vi er i fuld gang med en bred efterforskning af skyderiet, og vi arbejder naturligvis også på at klarlægge, om der er tale om en gengældelsesaktion for et eller flere af de tidligere knivstikkerier, siger politiinspektør Tomas Marko Juhl.

  Visitationszonen betyder, at politiet har mulighed for at visitere personer og undersøge køretøjer i området.

 17. Dronning Margrethe skal igennem større rygoperation

  Dronning Margrethe har i en længere periode været ramt af problemer med ryggen, og situationen er på det seneste blevet værre.

  Derfor skal dronningen efter samråd med læger fra Rigshospitalet gennemgå en større rygoperation.

  Det oplyser kongehuset i en pressemeddelelse.

  Operationen skal ske 22. februar på Rigshospitalet i København, hvor dronningen også vil være indlagt efter operationen.

  Situationen betyder samtidig, at officielle programpunkter i den nærmeste fremtid vil blive udsat, aflyst eller varetaget af andre medlemmer af den kongelige familie.

 18. Svensk politi afviser at give tilladelse til koranafbrænding foran den tyrkiske ambassade

  Svensk politi har afvist at give tilladelse til en koranafbrænding foran Tyrkiets ambassade i Stockholm, skriver SVT.

  Afvisningen sker på baggrund af sikkerhedsmæssige årsager, oplyser Stockholms Politi, der efter en samtale med den svenske efterretningstjeneste, Säpo, har vurderet, at den offentlige orden og sikkerhed ikke kan garanteres.

  - Vi havde naturligvis en dialog med Säpo, inden vi traf denne beslutning, siger Ola Österling, pressesekretær ved Stockholms Politi.

  Arrangørerne ønskede at gennemføre demonstrationen i morgen torsdag kl. 12.

 19. Zelenskyj til det britiske parlament: ’Giv os vinger for frihed’

  Under talen overrakte Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, en gave i form af en ukrainsk kamppilots hjelm til Lindsay Hoyle, der er formand for det britiske underhus. (Foto: © STEFAN ROUSSEAU, Ritzau Scanpix)

  Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, har i dag været på besøg i Storbritannien, hvor han holdt en tale for det britiske parlament og sendte en appel om at sende kampfly til hans hjemland.

  - Jeg forlader parlamentet i dag, og takker jer på forhånd for kraftfulde engelske fly, sagde han blandt andet.

  Under talen overrakte han en gave i form af en ukrainsk kamppilots hjelm til Lindsay Hoyle, der er formand for det britiske underhus.

  På hjelmen stod ordene ’Vi har frihed, giv os vinger til at beskytte den’.

  - Vi vil gøre alt, der er muligt og umuligt for at gøre det muligt, at verden giver os moderne fly til at styrke og beskytte de piloter, der beskytter os, sagde præsidenten.

  Se Zelenskyj overdrage hjelmen og anmode om kampfly herunder.

 20. Præsident Erdogan indrømmer problemer med redningsarbejde under besøg i katastrofeområde

  • Præsodent Recep Tayyip Erdogan mødes med indbyggere i Kahramanmaras. (Foto: © MURAT CETINMUHURDAR/PPO, Ritzau Scanpix)
  • Byen er en af de områder, er hårdt ramt efter jordskælvene. (Foto: © MURAT CETINMUHURDAR/TURKISH PRES, Ritzau Scanpix)
  • Ifølge præsidenten vil regeringen inden for et å bygge boliger til borgere, som har mistet deres hjem. (Foto: © OZAN KOSE, Ritzau Scanpix)
  • (Foto: © MURAT CETINMUHURDAR/PPO, Ritzau Scanpix)
  • (Foto: © MURAT CETINMUHURDAR/TURKISH PRES, Ritzau Scanpix)
  1 / 5

  Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, er ankommet til en af de sydlige provinser, som er hårdt ramt af jordskælvskatastrofen.

  Erdogan har beset skaderne i byen Kahramanmaras, hvor han talte med redningsarbejdere og trøste lokalbefolkningen. Det skriver Reuters.

  Under besøget i katastrofeområdet erkender Erdogan, at der var visse problemer med beredskabet i den indledende fase af redningsarbejdet. Præsidenten peger specifikt på problemer med veje og lufthavne.

  - På den første dag oplevede vi visse problemer, men så på andendagen og i dag er situationen under kontrol, siger han.

  Over 6.400 bygninger er styrtet sammen i Tyrkiet, som mandag blev ramt af to store jordskælv og mange efterskælv.

 21. Sverige vil være vært for vinter-OL i 2030

  Er du til skiskydning, bobslæde, langrend eller slopestyle, så skal du måske ikke rejse langt for at opleve atleterne til vinter-OL, når legene afholdes i 2030.

  Her drømmer Sverige om at være værter. Det oplyser Sveriges Olympiske Komité på et pressemøde.

  Og drømmen er måske ikke så langt fra virkeligheden. I en pressemeddelelse skriver svenskerne, at de allerede har sat gang i uformelle, indledede samtaler, der skal undersøge, om Sverige har rammerne til at afholde legene.

  Den Internationale Olympiske Komité (IOC) har haft svært ved at finde en vært til vinter-OL i 2030, og derfor er beslutningen om værtskabet udskudt fra 2023 til 2024.

  Sverige forsøgte forgæves at blive vært for vinter-OL i 2026, der i stedet gik til Italien.

 22. Mangler beviser: Efterforskere stopper undersøgelse af fly skudt ned over Ukraine i 2014

  Holdet af internationale efterforskere, som i årevis har undersøgt nedskydningen af Malaysia Airlines-fly MH17 over Ukraine i 2014, mangler beviser.

  Derfor stopper efterforskningen af, hvem der skød flyet ned.

  Det siger den hollandske anklager Digna van Boetzelaer på et pressemøde i Haag, skriver Ritzau.

  - Undersøgelsen har nu nået sin grænse, og alle spor er nu opbrugt. Efterforskningen bliver derfor suspenderet. Beviserne er utilstrækkelige til flere retsforfølgelser, siger hun.

  Efterforskerne konkluderer, at der er stærke indikationer på, at præsident Putin besluttede at levere missilet til nedskydningen af MH17.

  I november sidste år blev to russere og en ukrainer idømt livstid in absentia af en hollandsk domstol for at have skudt flyet ned, så 298 passagerer og besætningsmedlemmer mistede livet.

 23. Mette Thiesen får fem ordførerskaber hos DF

  Mette Thiesen overtager posten som sundhedsordfører fra partifælle Peter Kofoed. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

  Den tidligere Nye Borgerlige-profil Mette Thiesen har fået tildelt hele fem ordførerskaber som nyt folketingsmedlem for Dansk Folkeparti.

  Hun overtager posten som social- og handicapordfører fra Pia Kjærsgaard og bliver derudover sundheds-, familie-, og ytringsfrihedsordfører.

  Det skriver Dansk Folkeparti på Twitter.

  Mette Thiesen meldte sig ud af Nye Borgerlige kort tid efter folketingsvalget i november sidste år, efter politikerens kæreste blev beskyldt for at have truet en ansat i partiet.

  Mette Thiesen har efterfølgende været løsgænger i Folketinget, indtil hun for to dage siden meldte sig ind i Dansk Folkeparti.

 24. Færøerne ramt af orkan: Fiskekasser fløj rundt, og vinduer blev suget ud

  Skaderne på en idrætshal blev ifølge politiet så voldsomme, at den er komplet ødelagt. (Foto: © Niels Jacob Eysturberg fra in.fo)

  Det har været særdeles voldsomt vejr på Færøerne siden tirsdag eftermiddag.

  Der har flere steder været målt vindstød på 65,9 meter i sekundet og middelvind på 45,8 meter i sekundet. Når vinden er kraftigere end 32,6 meter i sekundet, går det fra kraftig storm til orkan.

  Ifølge Tina Jacobsen, der er vagtchef hos Færøernes Politi, har det været ”meget voldsomt”, og politiet har modtaget omkring 170 anmeldelser om alt fra flyvende fiskekasser, vinduer, der er suget ud af huse, flyvende tagplader og huse, hvor facadebeklædningen er rykket af.

  - Der er heldigvis ingen personskader, men der har været fare på færde, når man har trampoliner flyvende rundt. Det værste er en lokal idrætshal, der er fuldstændig smadret, så det har været meget voldsomt. Vi har fået meldinger fra folk, der ikke turde gå ud, siger Tina Jacobsen.

  Politiet frarådede al færdsel og kørsel ind til klokken 10 i dag. Flytrafikken har også været påvirket, da flyene ikke kunne lande.

  I videoen kan du se skaderne på den idrætshal, der blev helt ødelagt af den kraftige vind.

 25. Ny aftale med USA bliver en 'VIP-adgang' for dansk underleverandør til F-35-fly

  Jonathan Runoberg er flymontør og står foran en kompositvinge, som Terma laver til F-35-flyene. (Billede: Rikke Precht) (Foto: © Rikke Precht)

  I dag underskriver det danske forsvar en ny aftale med USA, som vil binde de to landes forsvar og forsvarsindustrier tættere sammen.

  Det betyder, at Danmark bliver ét af de nu 12 lande, USA særligt vil handle forsvarsmateriel med.

  Virksomheden Terma i Grenå laver dele af karosseriet til F-35-fly og ser aftalen som en slags VIP-aftale, siger vicedirektør Kasper Hyllested.

  - Det har en symbolsk betydning, og det vil konkret også forbedre vores muligheder for at indgå nye kontrakter med det amerikanske forsvar. Set fra Grenås perspektiv vil der derfor være behov for dygtige folk de næste mange år, siger han.

  Kasper Hyllested siger dog, at der stadig vil være hård konkurrence med andre om ordrerne.

 26. Toldere beslaglægger over 80 kilo honning i Billund Lufthavn

  Man må godt medbringe honning ved indrejse fra EU-lande, oplyser Fødevarestyrelsen. (© Toldstyrelsen)

  Tolderne i Billund Lufthavn har gjort et noget usædvanligt og klistret fund.

  Ved en stikprøvekontrol den 20. januar fandt tolderne store mængder honning, da de scannede fire rejsendes bagage, oplyser Toldstyrelsen i en pressemeddelelse.

  - I alt havde de medbragt 13 flasker med et samlet indhold på godt 81 kilo, der var til venner og bekendte, forklarede den rejsende. Men da honningen ikke må indføres, blev den tilbageholdt, fortæller Michael Lund, kontroldirektør i Toldstyrelsen.

  - Vi ser med jævne mellemrum forsøg på at importere fødevarer fra udlandet, men det er ikke hver dag vi ser honning og i de mængder.

  De rejsende kom fra Afrika, og sagen er nu blevet overdraget til Fødevarestyrelsen.

 27. Savnet dansker fundet i god behold i Tyrkiet

  Den danske statsborger, der var meldt savnet i Tyrkiet efter jordskælvene, er fundet i god behold.

  Det bekræfter Udenrigsministeriet til DR Nyheder.

  - Den savnede danske statsborger er fundet i god behold og er i kontakt med sine pårørende, skriver ministeriet i en mail.

  Der er umiddelbart ikke andre danskere, som er savnet, efter den forfærdelige naturkatastrofe, der indtil videre har kostet over 11.000 mennesker livet.

  Omkring 450 personer har foreløbig registreret sig på en danskerliste for Tyrkiet, oplyser ministeriet.

 28. Svenske Säpo: Sikkerhedssituationen er forværret efter Paludans koranafbrænding

  Sikkerhedssituationen for vores svenske naboer er ”forværret”. Det skriver det svenske politis efterretningsvæsen, Säpo, i en pressemeddelelse.

  Säpo skriver blandt andet, at reaktionerne efter koranafbrændingen foran den tyrkiske ambassade i Stockholm har været omfattende.

  Det var den dansksvenske politiker Rasmus Paludan, som i januar brændte et eksemplar af koranen af foran ambassaden i den svenske hovedstad.

  Den seneste udvikling betyder, at Sverige ”vurderes at være i større fokus end tidligere for voldelig islamisme globalt”, lyder det i pressemeddelelsen.

  Der er på nuværende tidspunkt dog ikke truffet nogen beslutning om at ændre terrortrusselsniveauet, skriver Säpo.

 29. Zelenskyj skal mødes med kong Charles i London

  Ukraines præsident, Volodomyr Zelenskyj, besøger i dag Storbritannien.

  Under besøget skal præsidenten mødes med kong Charles, oplyser Buckingham Palace ifølge BBC.

  Præsidenten skal derudover mødes med den britiske premierminister, Rishi Sunak, og besøge ukrainske soldater, som bliver trænet af Storbritannien til bedre at kunne modstå russiske angreb.

  - Premierministeren vil tilbyde at styrke det britiske træningstilbud til ukrainske soldater. Herunder at udvide det til kamppiloter for at sikre, at Ukraine kan forsvare sit luftrum et godt stykke ud i fremtiden, stod der tidligere i dag i en erklæring fra premierministerens kontor.

 30. Peruvianske myndigheder har fundet fugleinfluenza i 585 døde søløver

  • Prøver fra de døde dyr er blevet undersøgt på laboratorier, der har bekræftet, at søløverne har været smittet med fugleinfluenza. (Foto: © -, Ritzau Scanpix)
  • Billederne her stammer fra de peruvianske myndigheders fund af en død søløve i slutningen af januar. (Foto: © -, Ritzau Scanpix)
  1 / 2

  Peruvianske myndigheder har de seneste uger fundet ikke mindre end 55.000 døde fugle og 585 søløver, som alle har været smittet med fugleinfluenza.

  Det skriver det nationale skov- og vildtvæsen i landet.

  Blandt de døde fugle var både pelikaner, pingviner, gribbe og forskellige mågearter. De blev alle fundet ved kyster i otte beskyttede naturområder.

  Sygdommen har tilsyneladende også spredt sig til søløve-bestande. I syv forskellige områder er der konstateret fugleinfluenza i døde eksemplarer af havpattedyrene.

  De peruvianske myndigheder vil nu sætte gang i en særlig overvågning af dyrelivet i naturområderne, mens folk opfordres til at holde sig væk fra døde fugle og søløver på strandene.

  Sygdommen har en særlig bevågenhed i det sydamerikanske land, hvor man blandt andet tidligere har været nødt til at slå tusindvis af fugle ned.

 31. Kong Charles er kommet på frimærkerne

  • Her er de første frimærker med kong Charles, efter dronning Elizabeth II døde i september sidste år. (Foto: © -, Ritzau Scanpix)
  • Kong Charles er den syvende monark i Storbritannien til at have sit ansigt på frimærkerne. Den første var dronning Victoria tilbage i 1840. (Foto: © MAJA SMIEJKOWSKA, Ritzau Scanpix)
  1 / 2

  Det britiske postvæsen, Royal Mail, har afsløret billeder af de helt nye frimærker med kong Charles III på sin hjemmeside.

  Storbritanniens frimærker har været prydet med et billede af den siddende monark siden 1840.

  I stil med frimærkerne med den afdøde dronning Elizabeth II er den nye monark også afbildet fra venstre side i farverne grøn, lilla og turkis.

  Men i modsætning til sin mor har kong Charles ikke nogen krone på.

  - Der er ikke nogen udsmykning overhovedet, ingen krone, bare ansigtet af et menneske på en enkel baggrund, siger Royal Mails direktør for politik og eksterne anliggender David Gold til The Guardian.

  - Det siger nærmest: 'Det her er mig, og jeg står til tjeneste for dig'.

  De nye frimærker forventes at være til salg fra den 4. april, når frimærkerne med dronning Elisabeth er udsolgt.

 32. Næsten 700 efterskælv registreret i Tyrkiet, og rystelserne er langtfra ovre

  • Dette foto taget med en drone viser de omfattende ødelæggelser i byen Hatay. (Foto: © ERDEM SAHIN, Ritzau Scanpix)
  • Det er vinter og koldt lige nu i Tyrkiet, så derfor må mange af indbyggerne, som har mistet deres hjem, varme sig ved bål udenfor. (Foto: © ERDEM SAHIN, Ritzau Scanpix)
  • Her ses tyrkiske betjente foran en kollapset bygning i byen Gaziantep, som er en af de byer, der er tættest på jordskælvets epicenter. (Foto: © KAMRAN JEBREILI, Associated Press)
  1 / 3

  Blandt befolkningen i de berørte områder i Tyrkiet og Syrien, er der stor frygt for nye jordskælv eller efterskælv, som kan få endnu flere bygninger til at styrte sammen.

  Og det er der god grund til.

  - Der sker stadig mange, mange efterskælv, fortalte Trine Dahl Jensen, adjungeret lektor og seismolog hos Geus, til P1 Morgen tidligere i dag.

  Hun peger på, at der i nat har været flere efterskælv på over fire.

  - Det er begyndt at klinge en lille smule af i retning af, at der bliver færre af de større efterskælv, men der er stadig mange efterskælv, og de kommer tæt.

  Trine Dahl Jensen fortæller, at den europæiske seismologiske sammenslutning siden natten til mandag har registreret næsten 700 skælv i forskellige størrelsesordener.

  Det er svært at vide, hvor længe det fortsætter, men det kan være både dage og uger, fortæller seismologen.

  Dødstallet i de to lande er i skrivende stund oppe på 9.500 og stiger time for time.

  Følg situationen i Tyrkiet og Syrien i vores liveblog her.

 33. Parkering i Aalborg Lufthavn kommer til at koste 20 kroner i døgnet

  Aalborg Lufthavn har netop meldt ud, at det ikke længere vil være gratis at parkere i lufthavnen.

  Fra den 20. april kommer det til at koste 20 kroner per påbegyndt 24 timer. Den første time er dog gratis.

  I Billund Lufthavn og Aarhus Airport koster det 80 kroner i døgnet for den billigste mulighed for langtidsparkering. I Kastrup Lufthavn koster det mellem 57-170 kroner per døgn for de billigste muligheder.

  Det er blandt andet coronapandemien, der spiller ind i de nye parkeringspriser i Aalborg Lufthavn, fordi pandemien satte et økonomisk aftryk på hele luftfartsbranchen.

Mere fra dr.dk