Seneste nyt

Heunickes talknusere er klar med resultat: Der er plads til genåbning af størstedelen af butikkerne og udendørs foreningsliv

 • Heunickes talknusere er klar med resultat: Der er plads til genåbning af størstedelen af butikkerne og udendørs foreningsliv
  - Der er plads til en gradvis, men en mærkbar åbning, siger Heunicke. (Foto: Emil Helms © Scanpix)

  Ekspertgruppes beregninger viser, at der er plads til, at man kan lave en landsdækkende genåbning for en 'stor del' af butikkerne.

  Det fortæller sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til DR Nyheder.

  - Jeg hæfter mig ved, at vores eksperter og beregninger vurderer, at der er plads til en gradvis, men en mærkbar åbning i løbet af de kommende uger.

  - Når det drejer sig om en stor del af butikkerne, er der også godt nyt fra myndighederne og ekspertgruppen. Der vurderer man, at man kan lave en landsdækkende åbning.

  Heunicke tilføjer, at der er 'temmeligt meget' af det udendørs foreningsliv, som vil kunne genåbne.

  I anbefalingerne, som er blevet lagt ud her, lægges der også op til, at udendørs kulturinstitutioner kan genåbnes med krav om negativ test.

  Det udspecificeres dog ikke, hvilke institutioner der er tale om.

  Også nogle af grundskolens afgangselever kan komme tilbage i skole, viser beregningerne i en pressemeddelelse fra Sundhedsministeriet.

  Det gælder for eleverne i Nordjylland, Vestjylland og på Bornholm.

  Efterskoler, ungdoms- og voksenuddannelser i disse områder vil også kunne genåbne.

  I Nordjylland og Vestjylland vil elever på eksempelvis gymnasier i så fald kunne komme tilbage med 50 procent fremmøde. Og de skal have to ugentlige coronatest.

  Bornholm kan uddannelser åbne for alle, så længe der testes. Faktisk anbefales det også, at liberale serviceerhverv kan åbne ved brug af mundbind, hvis man kan fremvise en negativ test eller et færdiggjort vaccineprogram.

  Åbningen i de tre landsdele gælder også for efterskolerne med fuldt fremmøde.

  For efterskolerne foreslår ekspertgruppen, at alle elever kan komme tilbage i de udvalgte områder. Det vil så ske under særlige forholdsregler.

  Regnegruppen vurderer, at vi i midten af april vil have omkring 870 coronaindlagte, hvis man læner sig op ad anbefalingerne.

  Seneste Nyt

 • Hjælpende hånd til ofre for identitetstyveri vækker glæde: 'Det er et kæmpe fremskridt'

  Der er politisk hjælp på vej til ofre for identitetstyveri.

  Regeringen vil blandt andet lave en hotline, hvor ofrene kan få hjælp, ligesom de heller ikke skal risikere at ende med regningen, hvis de har været udsat for NemID-svindel.

  SF har talt for bedre beskyttelse af ofrene, og derfor vækker dagens udmelding begejstring.

  - Nu begynder man for første gang at anerkende, at man faktisk kan være offer for NemID-svindel. Det er et kæmpe fremskridt for ofrene. Man skal bare ikke stå alene i den situation, hvor der er svindlet i ens navn, siger Karina Lorentzen, der er retsordfører for SF.

  Læs mere her.

 • Ti års fængsel til hviderussisk demonstrant

  En hviderussisk demonstrant er blevet idømt ti års fængsel for sin rolle i protesterne mod præsident Aleksandr Lukasjenko. Det oplyser lokale medier ifølge Reuters.

  Der er stærkt divergerende udlægninger af hændelsesforløbet. Oppositionen mener, der er tale om en politisk motiveret sag, mens domstolen har fundet demonstranten, Aliaksandr Kardziukou, skyldig i mordforsøg på et medlem af sikkerhedsstyrkerne, der var sat ind mod demonstranterne.

  Der har været intense protester mod præsidenten siden det seneste valg, hvor han erklærede sig som vinder.

  Ifølge FN er 246 demonstranter blevet fængslet i Hviderusland på politisk motiverede anklager.

 • Rekordhøje pollental: 'Vi har aldrig målt så høje pollental for el nogensinde'

  Det er ved at være tid til at afprøve den nyseetikette, du forhåbentlig har brugt det sidste år på at lære. Albuen, ærmet, du ved. Alt andet end i hånden.

  Der er nemlig rekordhøje pollental lige nu, oplyser Astma-Allergi Danmark.

  I går registrerede de et pollental for el på meget høje 952, der faktisk er det højeste antal nogensinde målt i Danmark - og det kommer til at fortsætte de næste dage, skriver Politiken.

  - Vi har aldrig målt så høje pollental for el nogensinde. Til sammenligning var tallet 667 sidste år. Den hidtidige danmarksrekord er målt i Viborg i 2019, hvor tallet nåede op på 738, fortæller Anne Holm Hansen, der er direktør i Astma-Allergi Danmark, til Politiken.

  Det er den lune forårsluft, der får el- og hasselpollen til at gå amok - for de nys-gerrige. Prosit.

 • Stor rift om danske minkskind forlængede pelsauktion med tre dage

  Den var planlagt til at vare tre dage, men på grund af stor efterspørgsel og aktive købere endte årets første pelsauktion med at vare seks dage.

  Det oplyser pelsauktionshuset Kopenhagen Fur i en pressemeddelelse.

  Der blev solgt to millioner skind for en gennemsnitspris på 284 kroner, hvilket er 74 procent højere end sidste år.

  Det skyldes ikke mindst en faldende produktion og stor efterspørgsel fra blandt andet Asien og USA, oplyser Kopenhagen Fur.

  Der er planlagt yderligere tre auktioner, og der er mangler stadig at blive afsat 12 millioner skind.

 • Feriepark aflyser op imod 1.500 bookinger i påsken

  Ferieparken Jesperhus i Nykøbing Mors oplyser nu, at de har valgt at aflyse samtlige bookinger i påsken.

  Det skyldes diverse corona-restriktioner, som gør det umuligt for kunderne at få et ordentligt ophold på stedet, fortæller direktør Peter Overgaard.

  - Folk kommer for mange af de oplevelser, vi tilbyder indendøre: bowlinghal, legeland, junglebane, 4D-biograf, vandland, restauranter og så videre. Intet af det må vi holde åbent, og et ophold i en hytte eller campingvogn trækker ikke kunder til alene, siger en ærgerlig direktør til DR Nyheder.

  Han vil ikke sætte kroner og ører på, hvor meget det betyder for parken, men der er tale om et ’beløb i millionklassen’, er meldingen.

  Op imod 1.500 bookinger er aflyst, og alle kunder får automatisk det fulde beløb retur.

  - Folk har booket et ophold for flere måneder siden, da de nok ikke havde troet, at vi stadig ville have restriktioner. Da vi fik at vide i går, at de er forlænget frem til den 5. april, tog vi beslutningen om at aflyse.

 • Hollands parlament stempler Kinas behandling af muslimsk mindretal som 'folkedrab'

  Mange steder har der været demonstrationer mod behandlingen af uighurerne i Kina. Her er det Washington i USA. (Foto: LEAH MILLIS © Scanpix)

  Hollands parlament har stemt for et forslag, der stempler behandlingen af det muslimske mindretal uighurerne i Kina som folkedrab. Det skriver Reuters.

  Et lignende forslag blev stemt igennem i Canada tidligere på ugen.

  Det hollandske forslag kalder 'tiltag, der skal forhindre fødsler', og 'straffelejre' for handlinger, der overtræder FN's folkedrabsresolution.

  Der var dog langt fra enighed i parlamentet, og regeringspartiet VVD stemte imod forslaget, der ikke lægger op til nogen former for handling.

 • Pædagog dømt for vold mod udviklingshæmmet beboer

  En tidligere pædagog på et botilbud er blevet dømt for at have slået en udviklingshæmmet beboer.

  Pædagogen var ansat på botilbuddet Sødisbakke i Mariager og var med, da den svært handicappede beboer tilbage i august var indlagt på et hospital på Sjælland.

  For at holde øje med epileptiske anfald var der opsat videoovervågning – og det optog episoden, hvor pædagogen med flad hånd slog beboeren.

  Pædagogen, der har nægtet sig skyldig, er nu idømt 40 dages ubetinget fængsel og har derudover mistet retten til at udøve plejefunktioner på eksempelvis plejehjem, sygehuse og bosteder i 3 år.

 • Lady Gagas hunde er blevet stjålet, efter gerningsmand skød hendes hundelufter

  To af popstjernen Lady Gagas tre bulldoghunde blev i går stjålet i Hollywood, da en gerningsmand skød hendes hundelufter og stak af med hundene.

  Det skriver flere amerikanske medier, herunder CNN, og BBC, der har fået det bekræftet af politiet i Los Angeles.

  Hundelufteren er nu indlagt på hospitalet, mens Lady Gaga har en findeløn ude på hundene Koji og Gustav. En tredje hund, Miss Asia, løb væk fra gerningsstedet og blev senere fundet af politiet.

  Popstjernen selv er lige nu i Rom på filmoptagelser, men hendes management efterlyser information, hvis man ved, hvor hundene er.

 • AstraZeneca-boss: Vi vil forsøge at levere 40 millioner vaccinedoser til EU inden april

  AstraZeneca har været under hård beskydning i EU, efter at det kom frem, at medicinalfirmaet ikke kan levere de omkring 100 millioner covid-19-doser, som medlemslandene havde bestilt til årets første kvartal.

  Nu siger administrerende direktør Pascal Soriot, at firmaet vil gøre "alt, hvad vi kan, for at levere 40 millioner doser i første kvartal af 2021".

  - Jeg er skuffet over, at produktionen i vores forsyningskæde, der er dedikteret til Europa, har været lavere end forventet, og at det har påvirket vores evne til at levere, siger Pascal Soriot til Europa-Parlamentet.

  AstraZeneca har lovet at levere 180 millioner doser til EU i andet kvartal. Pascal Soriot er "overbevist om", at vaccineproduktionen vil stige i andet kvartal af 2021, og han håber derfor, at det kan lade sig gøre. Firmaet vil benytte alle sine fabrikker, heriblandt i USA, for at kunne levere.

 • Flere tusinde tyrekalve har sejlet rundt i Middelhavet i flere måneder

  Det ene af de to skibe ligger lige nu i havn i Cartagena i Spanien, men dyrene er stadig fanget om bord. (Foto: Animal Welfare Foundation © Til fri afbenyttelse)

  Ingen vil tage imod den levende last, som to skibe har sejlet rundt med i Middelhavet siden december.

  Destinationen for de mere end 2.500 tyrekalve om bord var egentlig Libyen, men der ville myndighederne ikke lade dem komme i land, fordi der var mistanke om sygdom i besætningerne.

  Efterfølgende har ingen havne villet tage imod dem.

  - Der er brug for, at de unge tyre kommer i land øjeblikkeligt, bliver tilset af en dyrlæge og i givet fald får den nødvendige dyrlægehjælp, siger Lena Rohn fra Dyrenes Beskyttelse.

  Ifølge en spansk dyreværnsorganisation er op mod 100 af tyrekalvene allerede døde.

 • Britisk coronamutation sender Grindsted-børn hjem

  Et fund af den britiske variant af corona har fået en privat børneinstitution i Grindsted til at sende børnene hjem. Det samme er sket med en klasse på Grindsted Skole, oplyser Billund Kommune i en pressemeddelelse.

  Der er tale en skoleklasse på Grindsted Vestre Skole og Eventyrhuset, der er normeret til 38 børn. Det er første gang, at den smitsomme variant er fundet i Billund Kommune, der ellers har haft ganske lave smittetal på det seneste.

  Lene Bruun, der er leder af Sundhedsstaben i Billund Kommune, opfordrer borgere i kommunen til at lade sig teste og ellers overholde afstandskrav og hygiejne for at få smitten under kontrol.

  - Vi ved, når der er tale om den britiske variant, at hastighed og forebyggende tiltag er afgørende, skriver hun i pressemeddelelsen.

 • Viktor Orban forbereder ungarerne på hårde coronatider: 'Jeg har kun dårligt nyt'

  Ungarn er hårdt ramt af coronaepidemien, og landet var det første i Europa til at indkøbe kinesisk producerede vacciner. (Foto: YVES HERMAN © Scanpix)

  Mens vi herhjemme ser frem mod en genåbning af samfundet, står det anderledes skidt til i Ungarn.

  Det fortæller landets premierminister, Viktor Orban, til sine landsmænd i en facebook-video.

  'Jeg har kun dårligt nyt. Vi står overfor de hårdeste to uger, siden pandemien gjorde sit indtog. Antallet af smittede stiger skarpt, og det vil det fortsætte med på grund af mutationerne, lyder det nedslående budskab.

  Det seneste døgn har Ungarn registreret rekordmange nye smittetilfælde - 4.385 - og regeringen har forlænget den delvise nedlukning af landet frem til den 15. marts.

 • Nu skal spildevand testes for corona på Bornholm

  Regeringen har sammen med et flertal i Folketinget besluttet at iværksætte forsøg med overvågning af coronavirus i spildevand på Bornholm.

  Det skriver Danva i en pressemeddelelse. Danva er interesseorganisation for drikkevands- og spildevandsselskaber.

  - Tests af spildevandet på renseanlæg kan vise niveauet af smitte i lokalområdet, og erfaringer fra DANVAs medlemmer viser, at det er muligt at måle forekomsten af RNA fra COVID-19 i kloakken helt ned til ejendomsniveau, siger direktør i DANVA, Carl-Emil Larsen i en pressemeddelelse.

  Danva arbejder sammen med Statens Serum Institut (SSI) om overvågningen.

 • Stik nummer tre? Producent tester effekten af yderligere en vaccinedosis

  Selskaberne Pfizer og BioNTech, der står bag en af coronavaccinerne, er gået i gang med at teste, om en tredje dose kan være gavnlig i kampen mod nye virusvarianter.

  De mener, at den nuværende metode med to vaccinedoser er virksom mod både den britiske og den sydafrikanske virusvariant, men studiet kan være med til at forberede producenterne, hvis det bliver nødvendigt med yderligere beskyttelse i tilfælde af nye mutationer, skriver Reuters.

 • Hotspot i Vollsmose: Test på skoler og kontakt til moskeer skal være med til at bremse smitte

  Det udsatte boligområde Vollsmose i Odense er trækdyr for den stigende smitte i kommunen, og derfor sættes der nu ekstraordinært ind for at bremse udviklingen.

  Incidenstallet i bydelen er torsdag steget til 743,2 fra 732,8 onsdag. Det er flere gange højere end i kommunens øvrige bydele.

  Derfor skal en ny taskforce sikre, at der gennemføres en række indsatser i Vollsmose.

  Det er blandt andet ekstra test af elever og personale på områdets to skoler torsdag og fredag ved hjælp af testpersonale, der er indhentet fra Sjælland.

  Desuden tages der kontakt til flere af bydelens moskeer og de forretningsdrivende i bydelens butikscenter.

 • Delfin fundet død i Limfjorden

  I sommer var en delfin et stort trækplaster i Sundby Havn i Limfjorden. Men nu er delfinen fundet død.

  Den er formentlig druknet under isen i Limfjorden og er skyllet op på Eshøj Strand ved Thisted.

  - Det er ofte set ved hvaler, at de kan blive fanget under isen, siger hval-ekspert Carl Kinze, der er indehaver af hjemmesiden hvaler.dk.

  Naturstyrelsen har hentet delfinen og skal nu undersøge den nærmere.

  I sommer havde flere badegæster en uforglemmelig badetur i Limfjorden i selskab med delfinen her. (Foto: Helge Røjle - DR Midt & Vest)
 • Socialdemokratiet accepterer tidligere sekretærs brud på tavshedsklausul

  Louise Kwang brød i 21Søndag sin tavshedsklausul indgået med Socialdemokratiet om en seksuel krænkelse, da hun var ansat som sekretær på Christiansborg.

  I interviewet fortalte hun, hvor hårdt det havde været for hende, at hun ikke kunne tale åbent om en sagen.

  Men selvom hun bryder en klausul, hun selv har underskrevet, så får det ingen konsekvenser, siger partisekretær i Socialdemokratiet, Jan Juul Christensen til DR.

  - Det er ikke nemt at stille sig frem og fortælle om episoder, der har været ubehagelige. Jeg er ked af de oplevelser, som Louise Kwang har haft. Debatten det seneste halve år om sexisme og krænkelser viser, at vi som parti ikke har løftet ledelsesopgaven godt nok hidtil.

  Har S accepteret at Louise Kwang nu taler åbent og vil andre med en tavshedsklausul kunne gøre det samme?

  - Helt generelt er vi som arbejdsgiver bundet af tidligere fagretlige aftaler, der er indgået. I forhold til den konkrete sag, så kommer vi ikke til at foretage os yderligere. I den nuværende ledelse har vi ikke gjort brug af tavshedsklausuler. Som udgangspunkt er tavshedsklausuler slet ikke en del af vores værktøjskasse.

 • Siden september har Danske Bank fået daglige bøder i Norge

  Siden september har Danske Bank fået daglige "tvangsbøder" i Norge. Det viser en redegørelse fra det danske finanstilsyn ifølge Berlingske.

  Det skriver Ritzau.

  De daglige bøder, der er på omkring 14.500 kroner, skyldes, at Danske Bank ikke lever op til de norske myndigheders krav på hvidvaskområdet.

  Banken oplyser til Berlingske, at bøderne på nuværende tidspunkt beløber sig til, hvad der svarer til 2,2 millioner kroner.

 • Højeste temperatur i 2021 målt i dag: I Nordsjælland har termometeret sneget sig op på 15,1

  De forede overtræksbukser er nok efterhånden lagt væk, for temperaturen har taget et godt ryk op.

  I dag er der målt 15,1 grader i Nordsjælland, skriver Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

  Det er ifølge DMI den højeste temperatur, der er målt i år, og samtidig den fjerdehøjeste februartemperatur (sammen med 2012) siden 1874.

 • Ni med bandetilknytning anholdt i koordineret politiaktion

  Særlig Efterforskning Vest, Fyns- og Østjylland Politi har i en koordineret aktion anholdt ni personer med tilknytning til bandemiljøet i Odense.

  Det oplyser de i en pressemeddelelse.

  Anholdelserne skete på flere adresser i Odense og Svendborg, og de anholdte er mellem 23 og 49 år gamle. De sigtes blandt andet for overtrædelser af narkolovgivningen, forsøg på røveri og grov vold.

  Flere af de anholdte vil fredag formiddag blive fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Odense

 • Mette F: Det er ikke utænkeligt, at vi skal vaccineres mod covid-19 igen

  Lige nu venter millioner af danskere og europæere utålmodigt på at få deres første coronavaccine. Men det er slet ikke utænkeligt, at folk skal revaccineres mod covid-19 på et senere tidspunkt, siger statsminister Mette Frederiksen (S) inden dagens EU-topmøde.

  De nuværende coronavacciner er nemlig blevet udviklet på meget kort tid, og derfor ved man ikke, hvor længe de holder. Samtidig kan der opstå mutationer, vi skal beskytte os mod.

  - Med andre vacciner, eksempelvis mod influenza, skal man revaccineres, og man kan ikke afvise, at det kommer til at blive sådan i forhold til covid-19, siger hun.

  Derfor er det ifølge statsministeren yderst vigtigt, at EU-landene får sikret, at der fremover er fabrikker og produktionskapacitet nok til at producere vaccinerne i Europa.

  - Vi skal på både mellemlang og lang sigt sikre os, at vi har vacciner nok, siger hun.

 • Morten Østergaard genopstiller ikke og trækker sig fra politik

  Morten Østergaard stoppede som leder i Radikale Venstre i oktober efter krænkelsessager. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

  Radikale Venstres tidligere politiske leder Morten Østergaard har meddelt sin kreds i Aarhus, at han ikke søger genvalg til Folketinget næste gang.

  - I mere end to årtier, har jeg været jeres folketingskandidat. Derfor er det også jer, som skal modtage min meddelelse om, at jeg har besluttet, at jeg ikke vil søge genvalg til Folketinget, skriver han.

  Det skriver han i et opslag på Facebook, hvor han fortæller, at han nu vil lave noget andet end politik.

  - Jeg har aldrig forestillet mig et liv kun med politik, skriver han.

  Morten Østergaard gik af som radikal leder i oktober sidste år efter krænkelsessager. Han er netop nu på orlov fra sit folketingsarbejde og kommer til at fortsætte med at være det.

 • Boligminister i samråd: Fynsk boligområde skal ikke have timeout fra såkaldt ghettoliste

  Man bør ikke ændre den politiske aftale bag listen over udsatte almene boligområder, så det er muligt at give et boligområde en "timeout" fra den årlige opgørelse.

  Sådan lyder det torsdag fra indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) på et samråd indkaldt af Karsten Hønge (SF).

  Karsten Hønge ønsker, at en såkaldt hård ghetto i Odense Kommune, Solbakken, kan få en "timeout". Hans begrundelse er, at der er en positiv udvikling i de tal, der er baggrund for boligområdets placering på ghettolisten.

  Men det er ikke muligt i den nuværende lovgivning, mener boligministeren.

  - Der er ikke noget i lovgivningen, der giver mulighed for at lave en timeout. Så skal man ændre loven, og det synes jeg ikke, man skal, siger Kaare Dybvad Bek.

 • 603 personer er blevet konstateret smittet med coronavirus - det højeste antal i fire uger

  Der er det seneste døgn blevet registreret yderligere 603 tilfælde af coronavirus i Danmark og registreret seks yderligere dødsfald. I går var der 523 nye smittetilfælde.

  Det viser seneste opgørelse fra Statens Serum Institut.

  Antallet af indlagte falder med tre, så der nu er 235 personer indlagt. Af de indlagte er 45 på intensiv og 24 i respirator

  Dagens smittetal er fundet i 148.538 prøver, og det betyder, at 0,41 procent af coronaprøverne har været positive. De 603 nye tilfælde er det højeste antal i fire uger. Tallet skal dog ses på baggrund af, at antallet af testede er det højeste i år.

  362.158 personer har fået første vaccinestik. Det svarer til 6,2 procent af befolkningen. 180.439 af dem har også fået andet stik.

 • Moderna forventer vaccine-salg for svimlende 110 milliarder kroner i år

  Den amerikanske medicinalvirksomhed Moderna venter i 2021 et salg på 18,4 milliarder dollar fra sin coronavaccine svarende til cirka 110 milliarder kroner.

  Moderna forventer at levere 700 millioner doser i år, men arbejder på at få tallet op på èn milliard doser.

  Det viser selskabets regnskab for 2020, der er blevet offentliggjort i dag.

 • Korrespondent: Armeniens premierminister er på gaden i et forsøg på at redde sit politiske liv

  Armeniens premierminister Nikol Pashinyan siger, at landet er udsat for et kupforsøg fra militæret, efter generalstaben åbent opfordrede regeringen til at gå af.

  Premierminister Pashinyan har derfor fyret forsvarschefen.

  Pashinyan har været i hård modvind efter nederlaget i den voldsomme krig mod Aserbajdsjan i efteråret, og hæren og regeringen har skiftevis beskyldt hinanden for at have fejlet.

  Derfor er premierministeren nu på gaden og forsøger at få opbakning fra befolkningen, fortæller Matilde Kimer, der er DR's ruslandskorrespondent.

  - Pashinyan er på gaden, dels for at forhindre et kupforsøg, men det handler også om, at han forsøger at samle så mange støtter bag sig, at han kan forhindre at blive væltet, siger hun og uddyber:

  - Han går på gaden med en megafon og beder folk om at slutte sig til demonstrationerne - simpelthen for at redde sit eget politiske liv.

 • Politiet forlænger lukningen af rocker- og bandeklubhuse

  Flere af landets politikredse forlænger opholdsforbuddet og dermed lukningen af rocker- og bandeklubhuse over hele landet.

  Det skriver seks af landets politikredse på Twitter.

  For omkring en måned siden lukkede politiet for adgang til klubhusene på grund af en verserende bandekonflikt, og opholdsforbuddet blev første gang forlænget for 14 dage siden.

  Opholdsforbuddene er som følger:

  Bandidos' klubhus i Randers, to klubhuse med forbindelse til Bandidos i Næstved og Flakkebjerg, et rockerklubhus i Brøndby, et rockertilholdssted i Sydhavnen i København, to adresser i Jyderup og i Gundsømagle og tre klubhuse med tilknytning til Bandidos i Frederiksværk, Hillerød og Helsingør.

  Det forlængede forbud gælder foreløbig til og med den 11. marts kl. 17.

 • Snu dansker vinder bjergetape i World Tour-løb

  Det handler ofte om timing, og her viste danske Jonas Vingegaard sig torsdag særdeles dygtig i den disciplin, da Jumbo-Visma-rytteren hentede karrierens hidtil største sejr.

  Danskeren vandt nemlig 5. etape af World Tour-løbet UAE Tour efter et angreb sent på den sidste stigning op ad bjerget Jebel Jais. Med et kraftfuldt antrit rykkede Vingegaard med få hundrede meter igen og kørte herfra alene over stregen.

  - Jeg timede det ret godt. Jeg tænkte, at det gik ret stille for sig i feltet, og det gik lidt langsomt.

  - Jeg tænkte, at måske kunne jeg prøve. Jeg så ham (Lutsenko, red.) foran på vejen, og han gav det et sidste skud, men heldigvis kunne jeg fange ham og slå ham, siger Vingegaard i vinderinterviewet.

  Tadej Pogacar fra UAE Emirates kom i mål som nummer to, mens Adam Yates, kaptajn på Ineos, kørte i mål på tredjepladsen.

 • Mette Frederiksen om EU's vaccineudrulning: Vi ligger milevidt fra Storbritannien, USA og Israel

  Det er "ganske enkelt ikke godt nok", at Danmark og de andre EU-lande halter alvorligt efter lande som USA, Storbritannien og Israel, når det kommer til at vaccinere folk. Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) under sin tale på Tænketanken Europas årskonference.

  I Storbritannien har over en fjerdedel af borgerne fået første dosis, mens det i EU-landene i gennemsnit kun er omkring fire procent, der har fået første stik.

  - Vi europæere er milevidt fra den udrulning, vi ser i andre lande, vi normalt sammenligner os med, siger statsministeren, der blandt andet vil have, at der bliver bygget nye fabrikker i Europa, der kan producere vaccinerne.

  - Det er fortællingen om et Europa, der ikke leverer, hvad Europa skal levere. Så med andre skal vi op i gear og stå stærkere, siger hun.

  - Det kontinent, der vacciner sidst, lukker også sidst op.

 • Droner skal hjælpe midt- og vestjysk politi med at overvåge fra luften

  Politiet i Midt- og Vestjylland har købt droner, der skal hjælpe med at overvåge ved trafikproblemer, brande eller større begivenheder.

  De kommer til at have en drone med hver gang indsatslederbilen er ude at køre, for dronerne har mange muligheder.

  Men selvom politiet kommer til at følge med fra oven, skal man ikke være bekymret for at blive overvåget, siger Politikommissær ved Midt- og Vestjyllands Politi, Jeppe Holgersen.

  - Det er et supplement til eksempelvis hundepatruljer.

  - Vi kommer til at spare tid. For i stedet for at skulle køre rundt og kigge på tingene, så kan vi bare flyve henover det og hurtigt få skabt et overblik, siger Jeppe Holgersen.

 • Østre Landsret stadfæster livstidsdom for drab på radiovært

  26-årige Alexander Findanis får fængsel på livstid for drabet på radioværten Nedim Yasar. Det har Østre Landsret netop stadfæstet.

  Alexander Findanis, der har relation til rockerklubben Satudarah, affyrede ifølge retten de dræbende skud mod den 31-årige radiovært og eks-bandeleder Nedim Yasar.

  Radioværten blev skudt den 19. november 2018 efter en bogreception, hvor han netop havde fejret udgivelsen af bogen 'Rødder', der portrætterer hans opvækst og liv.

  Tidligere i dag blev Martin Binni Svanberg frifundet for drabet. Begge mænd blev ellers idømt fængsel på livstid ved Retten på Frederiksberg sidste år. Svanberg blev denne gang kun kendt skyldig i ulovlig besiddelse af en kniv og idømt syv dages fængsel.

 • Dramaet fortsætter: Gamestop-aktie steg med over 100 procent

  FILE PHOTO: GameStop logo is seen in front of displayed Reddit logo in this illustration taken on Febr. 2, 2021. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration//File Photo (Foto: DADO RUVIC © Scanpix)

  Det skabte stort ståhej, da Gamestop-aktien i sidste måned skød i vejret efter en bemærkelsesværdig koordineret aktion af brugerne af internetplatformen Reddit.

  Her investerede utallige Reddit-brugere i Gamestop-aktien, så prisen på aktien eksploderede, hvilket sendte chokbølger gennem Wallstreet, hvor de etablede spillere tabte store millionbeløb.

  Og det lader til, at dramaet fortsætter. I går oplyste den udfordrede butikskæde, at man sagde farvel til finansdirektør Jim Bell.

  I løbet af i aftes steg prisen på aktien med over 100 procent. Og i det såkaldte eftermarked steg aktien med yderligere 85 procent, beretter Reuters.

 • Utilfredshed med kvadratmeterkravet hos de store butikker: 'Det er ulogisk'

  Når en del af Danmark åbner på mandag, så må en butik på eksempelvis 4000 kvadratmeter lukke 200 kunder ind ad gangen.

  Men er butikken over 5000 kvadratmeter, så skal hver kunde - som det ser ud lige nu - have mindst 250 kvadratmeter at boltre sig på, og de skal også på forhånd bestille tid for at blive lukket ind.

  Det betyder, at Bauhaus i Tilst ved Århus, som er 8.000 kvadratmeter, må have 32 kunder i butikken på samme tid. Og den regel er Mads Jørgensen, der er administrerende direktør i Bauhaus Danmark, ikke tosset med.

  - Det er ulogisk, og der findes ikke et eneste sagligt argument for, hvorfor det skal ramme butikker på over 5.000 kvadratmeter, siger han.

 • Her er de nominerede danskere til Nordisk Råds Litteraturpris

  Forfatter Ursula Andkjær Olsen. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

  Et par anmelderroste danske forfattere er torsdag blevet nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris 2021, hvor prisen er på 300.000 kroner.

  33-årige Asta Olivia Nordenhof er nomineret for sin debutroman, "Penge på lommen", som er første bind af i alt syv bøger i septologien "Scandinavian Star" om brandkatastrofen, der kostede 159 mennesker livet natten til 7. april 1990.

  Og 50-årige Ursula Andkjær Olsen, som er rektor på Forfatterskolen, er nomineret for sin digtsamling "Mit Smykkeskrin".

  Det er de nationale medlemmer af bedømmelseskomitéen, som har nomineret værkerne til prisen.

  Prisen er siden 1962 blevet uddelt til et skønlitterært værk, som er skrevet på et af de nordiske sprog. Ud over de to danske forfatteres bøger er 12 andre nordiske værker nomineret.

 • 17 tidligere beboere på børnehjemmet Godhavn får tilkendt erstatning

  17 tidligere beboere på børnehjemmet Godhavn får tilkendt 300.000 kroner hver i godtgørelse for misrøgt.

  Det oplyser Børns Vilkår i en pressemeddelelse.

  Statsminister Mette Frederiksen undskyldte i sommeren 2019 på statens vegne for den misrøgt og de overgreb, som de tidligere børnehjemsbørn oplevede på blandt andet Godhavn. Herunder systematiske tæsk, lussinger samt seksuelle overgreb i perioden fra 1946 til 1976.

  17 af de tidligere anbragte valgte sidste år at stævne staten og søge en erstatning på 300.000 kroner hver.

  - Staten og de 17 tidligere Godhavnsdrenge har nu indgået forlig, så retssagen kan aflyses, og de tidligere anbragte får den erstatning, de har krævet, lyder det nu fra Børns Vilkår.

 • Redningsarbejdere leder efter overlevende efter guldmine-kollaps

  Redningsarbejdere leder efter overlevende ved den ulovlige guldmine. (Foto: BASARNAS/HO HANDOUT © Scanpix)

  Redningsarbejdere leder efter overlevende efter en mineulykke i Parigi Moutong i Indonesien.

  Her er en ulovlig guldmine kollapset, hvilket har kostet mindst seks mennesker livet.

  Overlevende vurderer, at over 20 personer er begravet under murbrokkerne, oplyser nyhedsbureauet AP.

  I videoen her ses redningsfolk arbejde ved ulykkestedet, mens folk leder efter guld ved siden af:

 • Maja Alm opgiver OL og retter fokus på orienteringsløb

  Målet om at komme til OL i Tokyo er droppet for den syvdobbelte VM-guldvinder i orienteringsløb, Maja Alm.

  I stedet retter 32-årige Alm nu igen fokus på sit flair for at finde vej i naturens kuperede terræn.

  - Efter at OL blev udskudt, var det, som om gnisten for hele tiden at gå efter ny pr (personlig rekord, red.) på 5000 meter forsvandt, og efter mit motivationsbreak i efteråret og aflyste stævner føler jeg heller ikke, at mit erfaringsgrundlag på maraton er stort nok på nuværende tidspunkt til at satse på OL 2021, siger Maja Alm i en pressemeddelelse.

  OL-drømmen var en plads på 5000 meter-distancen, men efter et DM-guld i halvmaraton åbnede hun også for muligheden om at prøve sig af på maratondistancen.

  - Jeg vil ikke sige, at OL-drømmen er helt slukket på længere sigt, men i 2021 kommer det udelukkende til at handle om orienteringsløb, siger Maja.

 • Den samlede fertilitet i Danmark er faldet for fjerde år i træk

  Den samlede fertilitet blandt danske kvinder er i 2020 faldet endnu en gang. Det er nu fjerde år i træk.

  Det viser tal fra Danmarks Statistik.

  Fertiliteten blandt kvinder mellem 15 og 49 år er i 2020 faldet til 1,67 barn pr. kvinde. I 2019 var tallet 1,7 barn pr. kvinde.

  Derudover er der store regionale forskelle.

  For eksempel har Region Hovedstaden en samlet fertilitet under landsgennemsnittet på 1,61 i 2020. Til sammenligning var tallet 1,76 i Region Midtjylland, skriver Danmarks Statistik.

 • Region Midtjylland skruer op for testkapacitet, efter stor efterspørgsel inden butikker og udendørssport genåbner

  Testkapaciteten i hele Region Midtjylland vil fredag og lørdag bliver øget med 50 procent både til kviktest og pcr-test.

  Næste uges genåbning af butikker og flere udendørsaktiviteter giver nemlig travlhed på testcentrene.

  Blandt andet testcentret i Horsens kunne onsdag melde om fuld booket, fortæller daglig leder Helene Freund.

  - Vi tester nu 2.400 om dagen, som er vores maksimum. Det seneste stykke tid har vi ligget på 1.500 til 1.700 dagligt, siger hun.

  Helene Freud er afdelingssygeplejerske og leder af testcenter i Horsens (Foto: Dr Østjylland)

  Helene Freund forventer, at efterspørgslen fortsat vil stige.

  -Samfundet er ved at åbne, og folk vil sikre sig selv og hinanden, inden de går ud.

 • Landsret frifinder mand for drab på radiovært Nedim Yasar

  Østre Landsret kender torsdag Alexander Findanis skyldig, men frifinder Martin Binni Svanberg for drab på radiovært og eksbandeleder Nedim Yasar.

  Alexander Findanis, der har relation til rockerklubben Satudarah, affyrede ifølge retten de dræbende skud mod Nedim Yasar. Straffen til Findanis ventes at falde senere torsdag.

  Begge de to mænd blev ved Retten på Frederiksberg idømt fængsel på livstid.

 • Op mod 1000 borgere har fået en fejl-SMS om, at deres vaccinationscenter er flyttet

  Cirka 500-1000 borgere, der i dag og i morgen skal vaccineres mod Covid 19 i Vejle og Kolding har ved en fejl modtaget en SMS om, at vaccinationscentret er flyttet.

  SMS'en er nemlig forkert, siger kommunikatiionschef på Sygehus Lillebælt, Cathrin Tromborg:

  - Vi er superglade for de vaccinationscentre, vi har i Kolding og Vejle, og de bliver, hvor de er, siger hun.

  Det er formentlig en menneskelig fejl, der er skyld i SMS'en. I Esbjerg flytter vaccinationscentret nemlig adresse, og det er den, der er blevet opgivet til de 500-1000 borgere, der skulle vaccineres i Vejle og Kolding.

 • Armeniens premierminister beskylder militæret for kupforsøg

  Den armenske premierminister, Nikol Pashinyan, siger, at der har været et forsøg på militærkup i landet.

  Han oplyser på Facebook, at han har fyret forsvarschefen og opfordrer samtidig sine tilhængere til at gå på gaden i hovedstaden, Jerevan.

  Hæren har krævet Pashinyans afgang som følge af hans håndtering af krigen i enklaven Nagorno-Karabakh, hvor Armenien måtte afgive flere landområder til Aserbajdsjan.

  - Jeg anser erklæringen fra de væbnede styrkers generalstab for et forsøg på et militærkup, skriver Pashinyan på Facebook.

  Fredsslutningen, som premierministeren kaldte 'ubeskriveligt pinefuldt' førte til protester mod regeringen, hvor vrede demonstranter blandt andet angreb parlamentet i Jerevan.

 • Finland lukker ned igen i marts

  Finland lukker ned igen i den kommende måned for at forhindre den britiske coronavariant, B117, i at sprede sig yderligere.

  Det oplyser den finske regering på et pressemøde.

  Nedlukningen kommer til at vare tre uger og træder i kraft den 8. marts, oplyser den finske statsminister, Sanna Marin, ifølge Ritzau.

  - Jeg ved, at I er trætte. Det er jeg også. Men vi må klare det, og lige nu er situationen værre. Den britiske variant er værre, siger Marin.

  Det betyder blandt andet, at restauranter skal lukke, og skoleelever over 13 år skal fjernundervises.

  Finland har klaret sig bedre gennem coronakrisen end blandt andet Danmark. Landet har registreret 133 dødsfald pr. million indbyggere, mens det tilsvarende tal for Danmark ligger på lidt over 400.

 • Restriktioner i den kollektive trafik forlænges

  De nuværende krav og restriktioner i den kollektive transport bliver forlænget.

  Det oplyser Banedanmark i en pressemeddelelse.

  Forlængelsen gælder i udgangspunktet frem til 15. april, og den betyder konkret, at man også efter 1. marts skal have mundbind på i kollektiv transport.

  Derudover vil både busser, tog og metro af sundhedsmæssige hensyn fortsat kun være maksimalt halvt fyldte, skriver Banedanmark.

  Kravene om mundbind eller visir har været gældende siden slutningen af august sidste år og gælder alle rejsende over 12 år.

  Nogle voksne vil dog være undtaget af helbredsmæssige årsager.

 • Nye retningslinjer: Store butikker skal sikre 250 kvadratmeter til hver kunde

  Fra 1. marts må store dele af detailhandlen genåbne.

  Det gælder også store butikker på over 5.000 kvadratmeter. Men særligt for dem bliver der krav om, at kunderne skal bestille tid, og at der skal sikres langt mere plads mellem kunderne end i de mindre butikker. De skal nemlig sørge for 250 kvadratmeter per kunde, hvis butikken er over 5000 kvadratmeter.

  Det viser anbefalingerne til butikkerne på virksomhedsguiden.dk, som Erhvervsstyrelsen står bag, beretter Ritzau.

  Det er betydeligt mere end eksempelvis butikker under 2.000 kvadratmeter, hvor kravet er 10 kvadratmeter per kunde, mens det hedder 20 kvadratmeter pr. kunde for butikker mellem 2.000-4999 kvadratmeter.

  Det skærpede krav kan ramme store møbelforretninger, elektronikbutikker og byggemarkeder.

 • I Viborg har man forberedt sig til test af elever og ansat 60 podere – men nu er der ikke brug for dem

  Det er kun afgangseleverne, der får lov til at komme tilbage på folkeskolerne fra på mandag.

  Men borgmester i Viborg Kommune Ulrik Wilbek (V) var forberedt på, at alle elever skulle tilbage og testes to gange om ugen.

  Derfor har kommunen uddannet og ansat 60 podere, som stod klar til at rykke ud.

  Men nu er der ikke brug for dem, skriver Ulrik Wilbek på Facebook.

  - En lidt mærkværdig proces, da kommunerne blev bedt om at ansætte personale, der kunne teste alle elever, hvilket jo bliver svært, når alle eleverne ikke vender tilbage til skolerne. Så nu står vi for eksempel i Viborg Kommune med 60 nye ansatte, der er klar til at teste elever, der ikke er der. Det kan man da kalde spild af penge og ressourcer.

 • Mangel på podere udsætter skolestart for nogle elever på Bornholm

  Bornholm har skoler, efterskoler og ungdomsuddannelser mulighed for at genåbne i fuldt omfang fra på mandag.

  Det sker sammen med en kraftig opfordring fra regeringen til, at elever over 12 år lader sig teste to gange ugentligt. For elever på ungdomsuddannelser er det et krav, at de skal testes.

  Der vil dog gå nogle dage, før man er klar med testsetuppet, vurderer borgmester Thomas Thors (S). Den begrænsende faktor er de podere, der skal stikke en vatpind i næsen på elever og lærere.

  Derfor kommer alle elever nok ikke tilbage i klasselokalerne allerede fra mandag.

  - Vi er godt i gang. Men vi må nok erkende, at det ikke bliver alle børn, der kan starte på mandag. Det bliver en trinvis adgang til at komme i skole. Det kan blive mandag-tirsdag-onsdag, inden vi er fuldt på plads med podeholdene, siger han.

 • Britiske myndigheder beder Hollywood-stjerne om at droppe coronaråd

  Gwyneth Paltrow er flere gange blevet kritiseret for at komme med udokumenterede eller skadelige sundhedstips. (Foto: Mario Anzuoni © Scanpix)

  Den medicinske direktør hos det britiske sundhedsvæsen, professoren Stephen Powis, beder Hollywood-stjernen Gwenyth Paltrow om at holde op med at komme med covid-19-råd.

  Skuespillerinden testede positiv for coronavirus sidste år og har siden skrevet flere blogindlæg, hvor hun anbefaler alt fra urter til faste for at komme sig over senfølger.

  Men flere af hendes anbefalinger er i strid med sundhedsmyndighedernes, siger Stephen Powis ifølge The Guardian. Han siger, at seriøs videnskab bør være i førersædet, og at kendisser og influencere skal tænke over deres ansvar.

  - Ligesom virussen, så spreder misinformation sig på tværs af grænser, muterer og udvikler sig, siger han.

  Paltrows livsstilsfirma er tidligere blevet sagsøgt for at komme med udokumenterede påstande om dets produkter.

 • Tøjbutikker bugner med usolgt vintertøj

  Fra på mandag kan mange butikker igen slå dørene op. Det gælder blandt andet en lang række tøjbutikker, som har været lukket i et par måneder.

  Og det betyder, at mange butikker bugner af frakker, lune sweatre og andre vintervarer, som bliver svære at afsætte nu, siger kommunikationschefen i brancheorganisationen Dansk Mode og Textil, Simon Hansen.

  - Hvis man kigger udenfor lige nu, er der plusgrader, og foråret står lige rundt om hjørnet. Derfor er der ikke mange, der tænker på at købe varme vinterstøvler eller en vinterjakke. Det giver en kæmpestor udfordring for mange butikker, som står med en masse vintervarer, de ikke kan få solgt, siger han.

  Den udfordring står medindehaver af tøjbutikken Mr. i Holstebro Bjarne Jeppesen også med.

Mere fra dr.dk