Seneste nyt

Hjallerup Marked, der hvert år får besøg af 200.000 danskere, aflyser for andet år i træk

 • Hjallerup Marked, der hvert år får besøg af 200.000 danskere, aflyser for andet år i træk
  (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

  Det nordjyske kræmmermarked, Hjallerup Marked, må for andet år i træk aflyse på grund af coronaepidemien.

  - Vi har vurderet, at der ikke er noget at gøre, lyder det fra Keld Nielsen, formand for Markedsudvalget, Hjallerup Marked.

  Det på trods af introduktionen af et coronapas.

  - Coronapas kræver, at man har en plads, der kan hegnes ind. Vi har gratis adgang, så det virker ikke her.

  Markedet besøges hvert år af 200.000 gæster, hvilket gør det til et af Danmarks største kræmmermarkeder.

  Hjallerup Marked skulle være løbet af stablen fra den 3. juni til den 6.juni.

  Seneste Nyt

 • JP/Politikens Hus siger farvel til bestyrelsesformand

  En af landets største mediekoncerner, JP/Politikens Hus, skal have ny bestyrelsesformand næste år, hvor nuværende formand, Lars Munch, stopper.

  Det skriver branchemediet Mediawatch.

  I stedet skal tidligere forsvarschef Peter Bartram sidde for bordenden i bestyrelsen. Og det er noget Jyllands-Postens Fonds formand, Jørgen Ejbøl, har besluttet.

  - Det er Jyllands-Postens Fonds tur til at overtage formandsposten, andet er der faktisk ikke at sige til det, siger Jørgen Ejbøl til Mediawatch.

  JP/Politikens Hus står bag blandt andet Jyllands-Posten, Politiken, Ekstra Bladet, Watch Medier, Ritzau Finans, Politikens Forlag og internetboghandlen Saxo.

 • Erhvervsminister åben for andre muligheder end krav om bordreservation

  På onsdag må man simpelthen åbne døren til en restaurant, blive mødt af mere eller mindre smilende tjenere, indsnuse den søde duft af et pulserende køkken og febrilsk forsøge at undgå knappen på Dankort-terminalen, hvor man skal lægge drikkepenge til regningen, mens tjeneren hurtigt kigger væk.

  Men flere restauranter planlægger slet ikke at åbne for indendørs servering, da reglerne kræver, at man booker bord mindst 30 minutter i forvejen. Flere partier har undret sig over den regel, men erhvervsminister Simon Kollerup har stået fast. Men nu lyder det alligevel som om, at regeringen ikke er kategorisk afvisende:

  - Jeg er heller ikke anderledes indrettet, at hvis man kan nå den samme effekt på en anden måde, så lad os snakke om det. Det her handler bare om, at smittetrykket i Danmark ikke bliver for højt, så vi skal til at lukke ned igen, sagde han i TV Avisen.

 • FC Midtjylland misser muligheden for at udbygge forspringet i toppen af Superligaen

  FC Midtjylland spillede mandag aften 0-0 mod Randers og missede derfor muligheden for at udbygge forspringet i toppen af Superligaen, efter at klubbens nærmeste konkurrenter Brøndby IF og FC København søndag kun fik et enkelt point i holdenes respektive kampe.

  FCM dominerede i det meste af første halvleg mod en stærk Randers-defensiv, der i anden halvleg også fik bedre styr på offensiven. Det lykkedes dog ingen af holdene at få scoret i løbet af kampen.

  Pointdelingen mellem de to hold efterlader holdene på samme placeringer i mesterskabsspillet. FCM fører fortsat Superligaen med fire point ned til Brøndby på andenpladsen, mens der er et hul på otte point ned til FCK.

  Randers ligger nummer seks.

  FC Midtjyllands anfører, Erik Sviatchenko, kunne se sit hold få et enkelt point mod Randers. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)
 • Liverpool-træner er ikke meget for den nye eksklusive liga: 'Kan godt lide ideen om, at West Ham kan spille i Champions League'

  Liverpools tyske træner, Jürgen Klopp. (Foto: Lee Smith © Scanpix)

  Liverpools manager, Jürgen Klopp, har tidligere tidligere kritiseret idéen om en lukket liga blandt de største klubber i Europa.

  Den holdning står han ved, selv om Liverpool er en af de 12 klubber, der mandag har stiftet Super League, skriver Ritzau.

  - Min holdning har ikke ændret sig, siger han ifølge Sky Sports.

  - Jeg kan godt lide det konkurrencemæssige aspekt i fodbold. Jeg kan godt lide, at West Ham har muligheden for at komme til at spille Champions League næste sæson, siger han.

  Klopp understreger, at han ikke har været involveret i planerne om den nye udbryderliga.

  - Ikke spillerne, ikke mig. Vi vidste intet om det. Vi må vente og se, hvordan det udvikler sig, siger han.

 • Fans i Liverpool, Tottenham og Arsenal viser deres vrede over den nye europæiske udbryderliga

  Engelske fodboldfans er vrede og oprørte over nyheden om en eksklusiv klubturnering, der er dannet af 12 europæiske storklubber.

  Blandt de 12 klubber er der seks engelske: Liverpool, Arsenal, Tottenham, Manchester City, Manchester United og Chelsea.

  "Skam jer", lyder det på et banner, som fans har sat op uden for Liverpools stadion Anfield. "R.I.P. LFC 1892-2021" bliver der fulgt op med. (Foto: Paul ellis © AFP or licensors)
  "Skabt af de fattige - stjålet af de rige", er beskeden fra en Arsenal-fan uden for Emirates Stadion. (Foto: TOLGA AKMEN © AFP or licensors)
  Også i London-klubben Tottenham reagerer fodboldfans med vrede. "Sig nej til Super League" er den klare besked. (Foto: Matthew Childs)

  Buh-råb og taktfaste råben "udskud" foran Leeds stadion, hvor Liverpool ankommer forud for aftenens kamp mod Leeds.

 • Chef i Lægemiddelstyrelsen faldt under pressemøde: 'Det var et hårdt slag'

  De fleste så chokeret til, da Søren Brostrøm på landsdækkende tv i sidste uge under et pressemøde pludselig sprang ud af billedet. Hans kollega, enhedschef i Lægemiddelstyrelsen Tanja Erichsen, var netop besvimet under pressemødet og havde slået hovedet i faldet.

  Men hun er ok, skriver hun nu på Twitter.

  - Tusind tak til jer alle for omsorg og hilsner – det luner. Det var et hårdt slag, mit hoved måtte tage imod, men jeg er heldigvis i god bedring nu. Det har betydet rigtig meget for mig med den store støtte, jeg har fået både her på Twitter samt på andre platforme.

 • Brandvæsnet ude og slukke flere skovbrande i Midt- og Vestjylland

  Flere steder i Midt- og Vestjylland er der mandag opstået skovbrande som følge af, at der længe ikke er faldet regn.

  I Silkeborg, Skjern og Feldborg har brandvæsnet været ude og slukke brande.

  Indsatsleder fra Brand og Redning Midtvest opfordrer folk til at være ekstra opmærksom med ild i naturen.

  - Når vi har haft så mange dage med tørvejr, så bliver det rigtig tørt i vores landsdel. Og så skal man altså virkelig tænke sig om, siger Peter Kristensen til TV MIDTVEST.

 • Trump-støtters sociale medier, Parler, er på vej tilbage til App Store

  I januar lukkede Apple for adgangen til det sociale medie Parler i deres App Store på iPhones, iPads og så videre.

  Det gjorde man på grund af stødende indhold, efter at det sociale medie blev en stor kommunikationsplatform for blandt andre Trump-støtter, højreradikale og konspirationsteoretikere før og efter angrebet på Kongressen i januar.

  Men nu er appen på vej tilbage, skriver Wall Street Journal. I en opdateret udgave med stærkere moderering.

 • Nu har Cuba for første gang siden 1959 en leder uden Castro-efternavnet

  Cuba har valgt en ny leder, efter at Raul Castro trak sig fredag for at give plads til yngre kræfter, der er "fulde af passion og antiimperialistisk ånd". Det skriver blandt andre Miami Herald.

  Miguel Díaz-Canel hedder han. Og det er første gang siden 1959, at Cuba ikke har en Castro siddende ved magten. Først var det Fidel og siden hans bror Raul.

  Magtskiftet er officielt trådt i kraft, efter at PCC, det cubanske kommunistparti, mandag har valgt Miguel Díaz-Canel som partiets førstesekretær efter fire dages partikongres. I Cuba er det personen på denne post, der har magten.

  Fidel Castro døde i 2016 som 90-årig, og i juni fylder Raul selv 90 år.

 • Messerschmidt afviser dokumentfalsk: Vil tilbagevise det i retten

  - Jeg afviser pure alle de anklager, som måtte blive rejst mod mig.

  Sådan siger Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, i en Facebook-video, efter det er kommet frem, at Bagmandspolitiet også vil tiltale ham for dokumentfalsk.

  - Jeg er en lille smule forbløffet over, at politiet her er kommet frem til en noget anden konklusion, end hvad jeg havde regnet med, siger han og uddyber, at EU's antisvindelenhed, Olaf, ikke kunne konkludere, at der var begået dokumentfalsk.

  Morten Messerschmidt siger videre i videoen, at han vil tilbagevise anklagerne i retten.

 • DBU-formand: Uefa smider tre CL-semifinalister ud af turneringen på fredag

  Tre af de fire semifinalister i Champions League bliver smidt ud af turneringen på fredag.

  Det vurderer DBU-formand Jesper Møller, der også sidder i Uefas ekslusivkomité, som mødes på fredag.

  Det drejer sig om de tre semifinalister Real Madrid, Manchester City og Chelsea, som alle er blandt de 12 klubber bag den nye udbryder-turnering, Super League.

  - Klubberne skal ud, og det forventer jeg sker på fredag, og så må man se, hvordan man får færdigspillet Champions League, siger Jesper Møller.

  Den sidste semifinalist i årets Champions League er franske Paris Saint-Germain, der ikke er med i den nye Super League.

 • Morten Messerschmidt bliver nu også anklaget for dokumentfalsk med hotelkontrakt

  Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, står nu til også at blive tiltalt for dokumentfalsk af Bagmandspolitiet i forbindelse med Meld- og Feld-sagen.

  Det drejer sig om en falsk hotelkontrakt, hvor en DF-medarbejder blev skrevet på som ansat på hotellet.

  I fredags oplyste DF-næstformanden selv, at han var tiltalt for uberettiget brug af EU-midler for 100.000 kroner.

 • Indiens hovedstad lukker ned efter smitterekord

  New Delhi var underligt øde flere steder i går, hvor der var indført weekend-nedlukning. I aften træder en ugelang nedlukning så i kraft. (Foto: Sajjad Hussain © Scanpix)

  Den indiske hovedstad, New Delhi, lukker i aften ned i en uge på grund af et meget stort antal coronasmittetilfælde.

  Tidligere i dag satte Indien en uønsket rekord, da antallet af nye smittede på landsplan nåede rekordhøje 273.810 tilfælde, skriver Ritzau.

  De mange nye smittetilfælde har givet mangel på sengepladser, iltforsyninger og medicin på hospitalerne i New Delhi, som har over 20 millioner indbyggere.

  I øjeblikket er der ifølge Ritzau under 100 ledige sengepladser tilbage til alvorligt syge coronapatienter i megabyen.

  Indien har registeret 15 millioner smittede, hvilket er et tal, der kun overgås af USA, men som målt på indbyggertal er langt lavere end mange andre lande.

  • Udsigten til en nedlukning har fået mange til at rejse tilbage til deres hjemegne. (Foto: JALEES ANDRABI © Scanpix)
  • Stramningen træder i kraft i aften klokken 22 lokal tid. (Foto: JALEES ANDRABI © Scanpix)
  • Udsigten til en hård nedlukning har i dag givet kø ved flere butikker, der sælger spiritus. (Foto: RAJAT GUPTA © Scanpix)
  1 / 3
 • Anders Tegnell vaccineret med AstraZeneca: 'Vil sende et signal om, at den er sikker at bruge'

  Den svenske statsepidemiolog Anders Tegnell. (Foto: TT News Agency © Scanpix)

  Den svenske statsepidemiolog Anders Tegnell er blevet vaccineret med AstraZeneca-vaccinen.

  Det siger han til den svenske avis Corren ifølge det svenske nyhedsbureau TT.

  - Jeg vil gerne sende et vigtigt signal om, at AstraZeneca er en glimrende vaccine for personer over 65 år, siger Tegnell.

  De svenske myndigheder har vurderet, at Astrazeneca-vaccinen er sikker at bruge mod coronavirus og fortsætter med at anvende den til personer over 65 år.

  Danmark har helt stoppet med at bruge vaccinen fra AstraZeneca.

 • Distortion er aflyst i år

  Den københavnske gadefestival Distortion er blevet aflyst i år.

  Det oplyser Distortion i en pressemeddelelse.

  Årsagen er forsamlingsforbuddet, og at det bliver svært at tjekke, om gæster har gyldigt coronapas.

  – Det føles uvirkeligt at skulle aflyse to år i træk. Vi er meget kede af det overfor publikum, artister og partnere. Vi kommer til at prøve at afholde alternative åbne begivenheder i byrummet i løbet af sommeren – men hvem ved, hvad det kan blive til, siger Thomas Fleurquin, festivalens stifter og direktør, i pressemeddelelsen.

  Der er til gengæld håb for Distortion-folkenes elektroniske festival Karrusel på Refshaleøen i august, siger Thomas Fleurquin:

  - Derfor har vi valgt at udvide den med en ekstra dag.

  Distortion blev også aflyst sidste år.

 • EU indfører flere sanktioner mod Myanmar efter militærkup

  EU's udenrigsministre har besluttet at indføre nye sanktioner mod Myanmar som følge af militærkuppet tidligere på året.

  Sanktionerne er målrettet ti personer fra militærstyret samt to store virksomheder, som bliver kontrolleret af militæret.

  Ifølge Danmark og de andre medlemslande har de været med til at underminere demokratiet i det sydøstasiatiske land, som indtil for få måneder siden blev ledet af Aung San Suu Kyi, samt begå alvorlige menneskerettighedskrænkelser.

  Mange demonstranter, der er imod det nye styre, er enten blevet anholdt eller har mistet livet i den seneste tid.

  EU-landene har allerede indført sanktioner mod 15 andre enkeltpersoner i landet samt indført våbenembargo.

 • Uefa ændrer Champions League-formatet i 2024

  Godt et halvt døgn efter at 12 europæiske storklubber annoncerede planerne for deres udbryderliga, har Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa) på et møde mandag i eksekutivkomitéen godkendt den kommende struktur for Champions League.

  Det nye format bliver en kendsgerning fra sæsonen 2024/25, oplyser Det Europæiske Fodboldforbund.

  Turneringen udvides til 36 hold, der mødes i en stor gruppe.

  I denne er alle deltagende hold sikret ti kampe mod ti forskellige modstandere, fem på hjemmebane og fem ude.

 • Professor er tryg ved smittetal: 'Man kan ikke konkludere, at der er en trend'

  I den seneste uge har det daglige antal coronasmittede svinget mellem 647 og 747 - og i det seneste døgn er der registreret 741 nye smittetilfælde.

  Det er et udmærket sted at være, vurderer professor ved Infektionsmedicinsk Forskningsenhed på Aalborg Universitetshospital Henrik Nielsen.

  - Der har været større aktivitet og genåbning i samfundet fra påske og frem, så derfor ville det være mere mærkeligt, hvis der ikke var en lille stigning. Men man kan ikke konkludere, at der er en trend, siger han.

  Henrik Nielsen hæfter sig ved, at positivprocenten, altså andelen af testede, der er smittede, har ligget på under 0,5 siden februar måned.

 • Ændrer retningslinjer: Færdigvaccinerede behøver ikke længere blive testet regelmæssigt

  Er man blevet færdigvaccineret, behøver man ikke længere også lade sig teste i næsen eller svælget regelmæssigt.

  Det oplyser Sundhedsstyrelsen, der netop har ændret sine vejledninger.

  - Risikoen for at smitte videre, når man er vaccineret og ikke har symptomer på COVID-19, er meget lille, siger vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, Helene Bilsted Probst, i en pressemeddelelse.

  Anbefalingerne om særlige forholdsregler for folk i øget risiko bortfalder nu også, når de er blevet færdigvaccinerede.

 • Efter møde ser det 'svært ud' at tilbyde AstraZeneca-vaccine frivilligt

  (Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen © Scanpix)

  Et møde mellem Folketingets partier og sundhedsminister Magnus Heunicke om tilbyde AstraZeneca-vaccinen frivilligt, er foreløbigt endt uden en endelig konklusion.

  Flere borgerlige partier - herunder De Konservative - har opfordret til, at en sådan model undersøges til bunds. Mens et notat fra Sundhedsstyrelsens synliggør, at det er muligt, så er de praktiserende læger ikke klar til at stikke kanylerne i patientarmene endnu.

  - Der er nogle udfordringer, som Sundhedsstyrelsen har belyst i forhold til lægernes rolle i det her. De har udtryk en bekymring. Vi må arbejde videre med, hvordan der kan laves en konkret model, siger Konservatives politiske ordfører Mette Abildgaard.

  - Vi må prøve at afklare, om vi kan gøre brug af privatklinikker eller andre alternativer, siger hun.

 • På onsdag åbner Danmark for indrejse fra flere lande og regioner

  Vil du gerne ud at rejse fra Danmark, må du afvente Udenrigsministeriets Borgerservices verdenskort for, hvad der bliver farvet gult i den nærmeste fremtid.

  Men har du derimod fjerne slægtninge med rejselyst eller savnet turisterne på Strøget, så er der lys. Visse lande og regioners borgere må fra på onsdag rejse ind i Danmark.

  Det skriver Udenrigsministeriets Borgerservice i en pressemeddelelse.

  Det drejer sig om tilrejsende fra Island og de norske regioner Nordland, Trøndelag, Troms og Finnmark i Schengen-aftalen. Men også rejsende fra Australien, New Zealand, Singapore, Sydkorea og Thailand kan komme ind fra onsdag.

 • Over 150.000 russiske soldater meldes samlet ved Ukraines grænser

  - Det er en meget farlig situation. Vi sender en appel til Rusland om at trække sine tropper tilbage fra den ukrainske grænse.

  Sådan lyder meldingen fra EU's udenrigschef, Josep Borrell, før et udenrigsministermøde i EU i dag, beretter Ritzau.

  Ifølge Borrell er flere end 150.000 russiske soldater samlet ved grænsen til Ukraine og i det annekterede Krim. Det er den største russiske oprustning, siden konflikten med Ukraine brød ud i 2014.

  - Risikoen for yderligere eskalering er tydelig, siger Borrell ifølge nyhedsbureauet Reuters.

  Ukraine har været i kamp mod prorussiske separatister i det østlige Ukraine i otte år.

  Ukrainske kampvogne i den østlige del af landet, hvor der den seneste tid har været flere konfrontationer med russiske styrker. (Foto: handout © Scanpix)
 • Ingen VM og EM til landsholdsspillere fra Super League-klubberne

  Præsidenten for Det Europæiske Fodboldforbund, Uefa, Aleksander Ceferin, bekræfter på et pressemøde mandag, at Uefa vil udelukke de landsholdsspillere, der tager del i den nye europæiske superliga.

  Spillerne vil gå glip af EM- og VM-slutrunder, understreger han på et pressemøde mandag.

  Dermed gentager han den trussel, som Uefa sammen med de nationale forbund og ligaer i Italien, Spanien og England søndag udsendte i kølvandet på historien om en snarlig offentliggørelse af Super League.

  - Vi står alle sammen mod dette tåbelige projekt. En kynisk plan, som strider imod alt, hvad fodbold bør være. Vi kan og vil ikke tillade denne forandring.

  - Spillerne, som spiller for de pågældende hold i den lukkede liga, vil blive udelukket fra VM og EM, siger Aleksander Ceferin.

  - Idéen er en spytklat i ansigtet på alle, der elsker fodbold. Vi vil ikke tillade, at de tager det fra os, siger Aleksander Ceferin. (Foto: FAbrice Coffrini © Scanpix)
 • Planer om piratliga skyder klubbers aktiekurs i vejret

  Planerne om en udbryderliga kan mandag aflæses på aktiekurserne hos to af de 12 storklubber, der barsler med den såkaldte Super League.

  Det drejer sig om Manchester United og Juventus, beretter nyhedsbureauet Reuters.

  Ifølge Reuters Juventus' aktiekurs steget med 12 procent, mens Manchester Uniteds ditto er skudt i vejret 11 procent.

  /ritzau/

 • Flere rektorer mener, det er ok at protestere over hjemsendelse af elever fra Syrien

  Når gymnasieelever fra for eksempel Syrien får inddraget deres opholdstilladelse, så er det i orden, at rektor protesterer.

  Det mener 10 ud af 14 rektorer på almene gymnasier i Midt- og Vestjylland, som DR Midt & Vest har talt med.

  - Det gælder om for mig at få mine elever igennem så godt som muligt, både fagligt, personligt og menneskeligt. Det står jeg op for hver dag, Også for de to syriske elever, siger rektor Mads Brinkmann Pedersen fra Struer Statsgymnasium.

  På Struer Statsgymnasium har to elever fra Syrien for nyligt fået besked fra Udlændingestyrelsen om, at de ikke får forlænget deres opholdstilladelse i Danmark.

  Én af dem er 19-årige Eilaf Alakkad.

  Udlændingestyrelsen vil ikke forlænge 19-årige Eilaf Alakkads opholdstilladelse, fordi den ikke længere mener, at hun risikerer overgreb ved rejse tilbage. (Foto: Jesper Ibfelt)
 • Regeringen siger nej tak til tv-sending fra Støjbergs rigsretssag

  Regeringen siger nemlig nej, fastslår justitsminister Nick Hækkerup (S) fra Folketingets talerstol, hvor et forslag fra Støjberg behandles.

  Støjberg er anklaget i den blot sjette rigsretssag i danmarkshistorien og vil lade medierne transmittere lyd og billede direkte fra afhøringerne.

  - Når regeringen ikke kan støtte lovforslaget, er det, fordi forslaget efter min opfattelse giver anledning til alvorlige og principielle betænkeligheder, siger justitsministeren ifølge Ritzau.

  Støjberg anklages for at stå bag en ulovlig instruks i 2016 om at adskille asylpar, hvor den ene var mindreårig.

 • 21-årig tiltalt for trafikdrab på femårig pige: Opdagede ikke at nogen blev ramt

  En 21-årig mand kommer i dag med sin forklaring på, hvad der skete i oktober sidste år, da en femårig pige mistede livet i en voldsom trafikulykke på Peter Bangs Vej.

  Pigen blev dræbt på stedet, da en bil, som blev ført af den 21-årige, krydsede Peter Bangs Vej og kørte over cykelstien og op på fortovet.

  - Da jeg steg ud, lagde jeg ikke mærke til noget. Jeg ledte efter min telefon. Jeg vidste, at jeg skulle væk derfra, og min telefon skulle med, siger den 21-årige mand fra anklagebænken i Retten på Frederiksberg.

  Han forklarer, at han var efterlyst af Kriminalforsorgen og derfor hurtigt ville væk fra ulykkesstedet. Den 21-årige forklarer også, at han var omtåget efter ulykken.

  Han erkender uagtsomt manddrab, men ikke at det er sket under særligt skærpende omstændigheder, som han er tiltalt for.

  Anklagemyndigheden mener, at den 21-årige mand var påvirket af lattergas, da ulykken skete. Den 21-årige mand medgiver, at han havde taget lattergas på ulykkesdagen, men mener ikke, at han var påvirket af det, da ulykken skete.

 • 741 nye coronasmittede - antallet af indlagte stiger med 18

  Der er det seneste døgn registreret 741 nye coronasmittede ved pcr-test. Fire personer er døde.

  Det oplyser Statens Serum Institut.

  Dagens smittetal er baseret på 157.297 pcr-test. Det svarer til, at 0,47 procent af de testede har været smittet med covid-19.

  Antallet af indlagte stiger med 18 til 199.

  Der er indtil videre vaccineret 1.073.132 personer, hvilket svarer til 18,4 procent af befolkningen.

  Over en halv million er nu færdigvaccineret - helt præcist 504.640 personer, hvilket er 8,6 procent af befolkningen.

 • 206 kilo sprængstof på Amager er et 'historisk' stort fund, oplyser politiet

  I et rækkehuskvarter på Amager i udkanten af Københavns Kommune fandt politiet i går 206 kilo sprængstof.

  En mængde, der fik dem til at spærre øjnene op, siger Henrik Andersen, der er politiinspektør i Grænsecenter Øresund.

  - Det er en voldsom stor mængde. Jeg kan ikke huske, at vi har gjort det før, og derfor er vi også lidt friske og kalder det historisk.

  Den ene af de to anholdte - en 21-årig mand - har tilknytning til rocker-bandemiljøet, oplyser politiet.

  Der er ingen indikationer på, at sprængstoffet skulle bruges til terror, men det tyder på, at det har forbindelse til Sverige, og der samarbejdes derfor med svensk politi, fortæller Henrik Andersen.

 • Dyr i safaripark skal vænne sig til gæster efter nedlukning, siger direktør i safaripark

  Efter nedlukningen skal dyrene i safariparken Ree Park vænne sig til at have gæster igen.

  Det siger direktør Jesper Stagegaard. Der er forskel på, hvordan arterne tager det.

  -Løverne adopterer let at have gæster og synes, at det er underholdende. Det er fjernsyn for løverne at holde øje med børnene, som de ser, som et let bytte, siger han.

  Jesper Stagegaard er direktør i Ree Park Safari, der ligger ved Ebeltoft på Djursland. (Foto: Flemming Nielsen)

  Derimod bruger byttedyr som antiloperne længere tid på at vænne sig til at have mennesker omkring sig.

  -Vi kan se, at de er mere oppe på tæerne, men i løbet af kort tid ser de, at der ikke sker noget, siger Jesper Stagegaard.

 • Museum indsamler genstande fra minkbranchen for at bevare historien om pelsdyravl

  For at bevare historien om pelsdyravl indsamler Vendsyssel Historiske Museum og Historisk Arkiv nu genstande og arkivalier.

  Sidste års lukning af minkbranchen fik museet og arkivet til at søge samlingerne igennem for at se, hvad der lå på hylderne.

  Men det viste sig, at museet slet ikke ligger inde med nok genstande og materialer til at kunne dokumentere erhvervet.

  Derfor efterlyses nu blandt andet minkfælder, redekasser og genstande lavet af pels – for eksempel nøgleringe. Historisk arkiv søger særligt fotografier fra blandt andet pelsdyrfarme, udstillinger og fodercentraler.

  Desuden vil medarbejdere foretage interviews med personer, som kan være med til at bevare historien.

 • Nu kan du give dit bud på, hvor EU skal bevæge sig hen i fremtiden

  Hvordan skal Europa se ud i fremtiden, og er der dele af EU – både hvad angår politikkerne og den måde, samarbejdet er bygget op på – der bør justeres i de kommende år?

  Det er nogle af de spørgsmål, som europæerne nu kan være med til at besvare med den nye 'Konference om Europas Fremtiden', som EU-institutionerne står bag.

  Projektet er blevet skudt i gang i dag med en onlineplatform, hvor man blandt andet kan debattere og komme med egne bud på, hvordan det europæiske samarbejde bør udvikle sig.

  Konferencen skulle egentlig være startet for et år siden, men den blev forsinket på grund af coronakrisen.

 • Mars-helikopter gennemfører verdens første, energidrevne flyvning på en anden planet

  Ingenuity tager en flyvetur på Mars. (Foto: NASA/JPL-Caltech/HANDOUT © Scanpix)

  Nasas helikopter Ingenuity gennemførte i dag verdens første, energidrevne flyvning på en anden planet.

  Det skriver AP.

  Flyveturen fandt sted tidligere i dag. (Foto: NASA/JPL-Caltech/HANDOUT © Scanpix)

  - Vi kan nu sige, at mennesker har fløjet et rotorfly på en anden planet, sagde den projektansvarlige MiMi Aung til sit hold efter flyvningen.

  Holdet sidder i Californien, hvorfra de betjener Ingenuity, som er med på køretøjet, Perseverance, der landede på den røde planet den 18. februar.

  Den lille helikopter vejer 1,8 kilo.

 • Tottenham fyrer José Mourinho

  José Mourinho er færdig i Tottenham. (Foto: Andrew Couldridge © Scanpix)

  Portugiseren José Mourinho er ikke længere manager for London-klubben Tottenham i Premier League.

  I dag blev han fyret af klubben efter godt halvandet år i spidsen for holdet.

  - På det personlige plan har jeg haft glæde af at arbejde med ham og beklager, at tingene ikke har fungeret, som vi begge havde forestillet os. Han vil altid være velkommen her, og vi vil gerne takke ham og hans team for deres indsats, skriver klubbens formand, Daniel Levy, i en skriftlig kommentar.

  Tottenhams resultater har været skuffende, og klubben ligger lige nu på syvendepladsen i Premier League.

 • FOA's medlemmer stemmer ja til ny overenskomst

  FOA's medlemmer har stemt ja til den nye treårige overenskomst, oplyser fagforbundet selv.

  55,5 procent af de stemmeberettigede medlemmer har stemt, og af dem har 75,5 procent stemt ja, mens 24,5 procent har stemt nej.

  Den nye overenskomst giver en generel lønstigning på lige over fem procent over de næste tre år på det kommunale og regionale område.

  FOA er Danmarks tredjestørste fagforening med cirka 173.000 medlemmer.

  Også i Danmarks Lærerforening har et stort flertal af medlemmerne stemt ja.

 • Grækenland åbner for vaccinerede og testede turister helt uden isolation

  Mange turister i Grækenland skal ikke længere isolere sig, når de ankommer til landet.

  Det gælder for alle turister fra EU og USA, De Forenede Arabiske Emirater, Storbritannien, Israel og Serbien, der samtidig kan fremvise en negativ test eller et vaccinepas. Det skriver Ritzau.

  Den negative test må højst være tre døgn gammel.

  Kravet om isolation forsvinder på mandag.

 • Syg Putin-kritiker flyttet til fængselshospital

  Den russiske oppositionsleder Alexej Navalnyj er blevet forflyttet til hospitalet i den straffelejr, som han opholder sig i.

  Det sker, efter at den kendte Putin-kritikers læge har advaret om, at han kan dø "inden for få dage", hvis ikke han får den nødvendige lægebehandling.

  Navalnyj har sultestrejket siden 31. marts i protest mod ikke at kunne modtage behandling fra sine egne læger, som har advaret om, at hans seneste blodprøver viser, at han er i risiko for leversvigt og hjertestop.

  Både Storbritannien, Frankrig, Tyskland og EU har udtrykt bekymring over den behandling, oppositionspolitikeren bliver udsat for. Også USA har advaret Rusland om, at det vil få "konsekvenser", hvis Navalnyj dør i fængslet.

 • Spillesteder og museer har brugt nedlukningen på at kickstarte nye projekter

  Mens de har været lukket for gæster, har flere kulturinstitutioner startet nye tiltag. Spillestederne Godset i Kolding og Vejle Musikteater har renoveret, og Kunstmuseet Trapholt er gået all-in på flere års ønske om digital formidling af deres værker.

  - I sammenhæng med corona har museerne måttet handle på forskellige måder. Det har skabt stor kreativitet, siger formand for organisationen Danske Museer, Nils M. Jensen.

  Sekretariatschef Esben Marcher hos Dansk Live siger, at det primært har været de større spillesteder, der har haft overskud til at udvikle under nedlukningen.

 • 20 døre og egen kabine: Ny, rund scene skal give corona-sikker teateroplevelse

  Der er plads til mellem to og fem publikummer, alt efter hvilken kabinestørrelse man vælger. (Foto: Esben Kvist Lund)

  En såkaldt coronasikker scene med navnet 'Black Circle' er ved at blive bygget hos Odin Teatret i Holstebro.

  Det særlige er, at selve scenen er i midten, og at op mod 50 publikummer sidder rundt om - bag pleksiglas i små kabiner med egen ind- og udgang.

  - Som scenekunster skal du arbejde 360 grader og med publikum hele vejen rundt om dig, forklarer initiativtager Emilie Lund.

  (Foto: Esben Kvist Lund)

  Efter coronapandemien, er det tanken, at scenen kan tiltrække nye grupper, der ellers sjældent går i teateret - eksempelvis nybagte forældre med spædbørn og personer med nedsat immunforsvar eller psykiske lidelser.

  Der er planlagt forskellige forestillinger i Black Circle, blandt andet dans, teater, koncerter og opera. Den første er 6 maj.

 • Dansk rescue center henter sjældent kattedyr i Belgien fra fransk mafiaboss

  (Foto: Odsherred Zoo)

  Odsherred Zoo Rescue har fået ny, eksotisk beboer.

  I går aftes ankom en karakal, som fransk politi i samarbejde med animal rescue-folk har fjernet fra en fransk mafiaboss, som havde kattedyret gående hjemme i stuen.

  Karakalen blev efterfølgende sendt til et belgisk rescue center, som kontaktede Odsherred Zoo Rescue og fortalte dem om dyrets skæbne.

  - Han er lidt sky og hvæser ad os, men jeg synes, vi har ret godt styr på ham, siger direktør Joan Thygesen, der var med til at hente karakalen.

  Karakalen er tæt på at være en uddøende race. Den har tidligere været kategoriseret som et vildt rovdyr, men er siden blevet et eksklusivt og dyrt kæledyr. Den er dog forbudt i Danmark.

 • Ulykken på Peter Bangs Vej: Lattergaspatron fundet tæt på ulykkessted

  En stor lattergaspatron blev fundet tæt på det sted, hvor en femårig pige blev dræbt i en alvorlig trafikulykke på Peter Bangs Vej 28. oktober sidste år.

  Det er anklagemyndighedens opfattelse, at den 21-årige tiltalte mand havde brugt patronen kort inden ulykken.

  Der er tale om en stor beholder, som hunde fandt på den lille sidevej, hvor den 21-årige kom kørende ud fra, inden han krydsede Peter Bangs Vej og ramte pigen.

  - Det er tankevækkende, siger anklageren i retten.

  Der var ikke fundet fingreaftryk, men den retsgenetiske erklæring viser, at der er et match med tiltaltes dna på tre steder blandt andet på mundstykket, fortæller anklager Kristian Kirk.

  Den 21-årige erkender uagtsomt manddrab, men ikke at det er sket under særligt skærpende omstændigheder, som han er tiltalt for.

  Han er også tiltalt for at have ramt den femåriges mor, ligesom han er tiltalt for at flygte fra gerningsstedet uden at yde førstehjælp. Det nægter han.

 • Symfoniorkestre fortsætter med at levere musik, når nordjydere skal coronavaccineres

  Musik og vaccination går hånd i hånd.

  Det er i hvert fald erfaringerne fra Region Nordjylland, hvor man nu gør forsøget med musik på vaccinationsstederne permanent.

  Bag forsøget er Region Nordjylland, Aalborg Symfoniorkester og Musikkens Hus, som siden den 12. april og frem til den 20. april har haft musikere fra Symfoniorkesteret spillende i baggrunden, når nordjyderne er blevet coronavaccineret.

  Samarbejdet har været en succes, og derfor har Region Nordjylland indgået et nyt samarbejde med Aalborg Universitet og Musikterapiuddannelsen, hvor det skal undersøges hvilken musik, der er til størst gavn for vaccinationspersonalet og de borgere, der dukker op til vaccination.

  I morgen formiddag spilles den sidste koncert med Aalborg Symfoniorkester i Brønderslev Hallerne.

 • Udbryderklubber kontakter domstole for at undgå udelukkelse

  - Vi udelukker jer fra de nationale ligaer og udelukker jeres spillere fra at spille landsholdsfodbold.

  Sådan har det lydt fra Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa) og Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) samt nationale forbund, når europæiske storklubber har lanceret planer om en udbryderliga.

  Natten til mandag kom 12 storklubber så med mere konkrete planer for en udbryderliga, og klubberne har forberedt sig på, at forbundene igen vil true med sanktioner og udelukkelse fra deres fodboldsystem.

  De har allieret sig med jurister og retlig skyts, så de kan slippe uden om udelukkelse ved at være en del af den såkaldte Super League.

  Det fremgår af et brev, som klubberne har sendt til Fifa-præsident Gianni Infantino og Uefa-præsident Aleksander Ceferin. Nyhedsbureauet AP er kommet i besiddelse af brevet.

  /ritzau/

 • Partitoppen for De Grønne peger på Annalena Baerbock som kanslerkandidat

  I Tyskland har ledelsen for miljøpartiet De Grønne netop udpeget Annalena Baerbock som deres kandidat til kanslerposten.

  Det skriver nyhedsbureauerne Reuters og Ritzau.

  Partiet er over den seneste tid rykket markant frem i meningmålingerne.

  Hvis partiet derfor får tilstrækkeligt med støtte efter valget den 26. september, kan de komme til at lede en ny forbundsregering.

  Annalena Baerbock, der er blevet valgt efter indstilling fra partiets ledelse, er den ene af partiets to formænd.

  Den endelige beslutning træffes dog til partiets landsmøde i juni.

  Den anden er den dansktalende Robert Habeck, som ligeledes var en mulig kandidat.

 • To varme dage kan blive efterfulgt af kulde, hagl og slud på onsdag

  Selvom det bliver rigtig lunt de fleste steder både i dag og i morgen, så er foråret ikke for alvor slået igennem endnu. For på onsdag ser det ud til, at vejret skifter markant.

  Mange steder ryger vi nemlig igen ned på temperaturer under 10 grader om dagen og frost om natten.

  De lave temperaturer er dog ikke det eneste, der ser ud til at ramme os onsdag, for der kan meget vel følge blæst, hagl og måske endda slud med.

  - Det ser dog ud til, at vejret kan stabiliseres hen mod weekenden, men temperaturen vil stadig blot være omkring 10-11 grader, siger DR's vejrværd Nina Bendixen.

 • To mænd anholdt efter over 200 kilo sprængstof er blevet fundet på Amager

  To mænd på 21 og 54 år blev i går anholdt i en større sag, hvor der blandt andet er blevet beslaglagt 206,4 kilo sprængstof.

  Det skete under en større aktion i går, hvor efterforskere fandt sprængstoffet i et skur i Sundby på Amager. Det skriver Københavns Politi i en pressemeddelelse.

  De to mænd er blandt andet sigtet for besiddelse af sprængstof under særligt skærpende omstændigheder.

  - Vi har beslaglagt en historisk stor mængde sprængstof, som vi selvfølgelig er meget lettede over, ikke længere er i kriminelle hænder. Der har ikke umiddelbart været en fare for naboer til det sted, sprængstoffet blev opbevaret, men sådan noget ligger man jo ikke inde med for sjov. Det er en meget alvorlig sag, siger leder af Grænsecenter Øresund, politiinspektør Henrik Andersen.

 • EU køber 100 millioner ekstra doser fra Pfizer i år

  EU køber 100 millioner ekstra doser af Pfizers coronavaccine, der alle forventes at blive leveret i år.

  Dermed kommer Pfizer efter planen til at sende 600 millioner vaccine-doser til EU i år, skriver virksomheden i en pressemeddelelse.

  I de tidligere aftaler om køb af vacciner har EU haft en såkaldt option på at kunne købe ekstra vacciner, og det er den option, man nu har valgt at bruge og købe endnu flere doser.

  I pressemeddelelsen er der ingen meldinger om, hvornår på året de ekstra doser bliver leveret.

 • Notat: AstraZeneca-vaccinen kan godt gøres frivillig - men det betyder ikke meget for smitten

  Et stik med AstraZenecas vaccine kan via lægen ordineres til danskere, der selv ønsker det.

  Det vurderer Sundhedsstyrelsen i et notat, som DR Nyheder er i besiddelse af.

  Det vil dog tage ”flere uger”, inden sådan et tilbud vil være etableret, og det vil ikke have ”større betydning” for epidemikontrollen i Danmark.

  Vaccinen vil ifølge notatet kunne ordineres af alle læger. Det er derfor lægens ansvar at opveje fordele mod mulige risici - og at informere patienterne grundigt, lyder det i notatet.

  Notatet er udarbejdet efter ønske fra Sundhedsministeriet, efter man i Danmark besluttede ikke at fortsætte med brugen af AstraZeneca i vaccinationsprogrammet på grund af sjældne, alvorlige bivirkninger.

 • EU-Kommissionen kritiserer planerne om Super League

  Endnu en kritiker har meldt sig på banen i kritikken af planerne om en ny fodboldliga ved navn Super League.

  Og denne gang er det EU-Kommissionens næstformand for fremme af vores europæiske levevis, Margaritis Schinas, der er ude med riven.

  På Twitter skriver EU-kommissæren blandt andet:

  - Vi må forsvare vores værdidrevne europæiske sportsmodel, som er baseret på diversitet og inklusion. Det går ikke at reservere en turnering for de få velhavende og magtfulde klubber, som ønsker at afskære forbindelserne til alt, som frivillige organisationer står for: nationale ligaer, promovering, oprykninger og nedrykninger og støtte til græsrods-amatørfodbold.

 • Otte unge holdt fest på lukket værtshus i Vordingborg - nu er flere af dem sigtet

  Fem unge er sigtet for at overtræde forsamlingsforbuddet, efter de lørdag aften holdt fest på et lukket værtshus i Vordingborg.

  Det skriver Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi i deres døgnrapport.

  I alt otte unge holdt fest på værtshuset, men de stak alle sammen af, da politiet ankom til stedet. Men da flere af dem efterlod jakker på værtshuset, kunne politiet via efterladte sundhedskort identificere fem af dem. Patruljerne mødte efterfølgende de unge i byen.

  Det viste sig, at én af de unge arbejder på værtshuset og derfor havde adgang til stedet. Politiet lukkede festen, kontaktede ejeren og låste døren efter sig.

Mere fra dr.dk