Seneste Nyt

Husker du Centrum-Demokraterne? Nu vil partiet tilbage i Folketinget

Måske kan vi til næste valg sætte kryds ved endnu et borgerligt midterparti.

Centrum-Demokraterne (CD) har i hvert fald genoplivet sig selv, og er villige til at gå med i en regering. Det fremgår af partiets hjemmeside.

Stifteren af den nye version af Centrum-Demokraterne er Peter Hjorth, der tidligere har været opstillet folketingskandidat for Klaus Riskær Pedersen i 2019 - og som kandidat for Det Demokratiske Parti til kommunalvalget i København i 2021.

Det nye CD vil "søge maksimal indflydelse med en kompromissøgende realpolitik, som vil begrænse yderfløjenes indflydelse", lyder det.

Partiet kalder sig selv "borgerligt, uden at være ideologisk" og vil arbejde for politisk samarbejde på tværs af partierne.

CD var repræsenteret i Folketinget uafbrudt fra 1973 til 2001. I 2008 nedlagde partiet sig selv.

Før partiet kan stille op til Folketinget, skal de først indsamle de obligatoriske godt 20.000 vælgererklæringer.

Centrum-Demokraterne blev stiftet af Erhard Jakobsen i 1973, som tidligere var en del af Socialdemokratiet. I 1989 overtog datteren Mimi Jakobsen (tv.) formandsposten. (Foto: © Bjarne Luthcke, Scanpix Danmark)

Nyheder

 1. Mindst 22 er nu døde i chilenske skovbrande

  • Chilenerne må i stort antal forlade deres hjem på grund af voldsomme skovbrande. (Foto: © AILEN DIAZ, Ritzau Scanpix)
  • 251 skovbrande hærger i øjeblikket det sydamerikanske land, her ved Santa Juana. (Foto: © AILEN DIAZ, Ritzau Scanpix)
  • Folk har søgt tilflugt i floden ved Renaico, Chile, Saturday. (Foto: © MATIAS DELACROIX, Associated Press)
  • Brandvæsnet kæmper en forgæves kamp mod flammerne. (Foto: © AILEN DIAZ, Ritzau Scanpix)
  1 / 4

  Chile er hærget af voldsomme skovbrande, og de har foreløbigt kostet mindst 22 mennesker livet, mens 554 personer er blevet såret. I øjeblikket er der 251 aktive brande, og de 75 af dem er opstået det seneste døgn. Det meddeler indenrigsminister Carolina Toha ifølge AFP.

  Undtagelsestilstanden er nu udvidet til at gælde regionerne Araucania, Nuble og Biobio.

  Det sydamerikanske land er ramt af en hedebølge med temperatur på op til 40 grader, og det gør det svært at få brandene under kontrol.

 2. Thriller om iransk seriemorder vandt 11 Robert-statuetter

  Ali Abbasis thriller 'Holy Spider' var den store vinder, da der her til aften blev uddelt Robert Prisen for at hædre den danske filmbranche.

  Filmen, der er inspireret af en virkelig seriemorder i Iran, som jagtede kvindelige sexarbejdere tilbage i 2000 og 2001, løb med hele 11 priser. I filmen forsøger en kvindelig journalist at opklare mordene.

  Den vandt statuetten for Årets Danske Spillefilm, ligesom Ali Abbasi vandt prisen for Årets Instruktør. Skuespillerinden Zar Amir Ebrahimi vandt samtidig prisen for Årets Kvindelige Hovedrolle I En Film. Derudover blev filmen også hyldet med priserne for Årets Originale Manuskript, Årets Fotograf, Årets Score, Årets Sounddesigner, Årets Visuelle Effekter, Årets Scenograf og Årets Klipper, mens Arash Ashtiani fik prisen for Årets Mandlige Birolle I En Film for sin rolle.

 3. Amerikansk forsvarsminister: Kinesisk 'spionballon' skulle overvåge strategisk vigtige steder

  Den formodede kinesiske overvågningsballon, som her til aften er blevet skudt ned af USA, blev brugt til at overvåge strategiske vigtige steder. Det siger den amerikanske forsvarsminister Lloyd Austin i en udtalelse.

  - Ballonen, som blev brugt af Kina i et forsøg på at overvåge strategiske punkter på det amerikanske fastland, blev skudt ned over amerikansk farvand, siger Lloyd Austin i en udtalelse. Ifølge forsvarsministeren blev ballonen skudt ned af amerikanske jagerfly under en mission, som præsident Joe Biden havde autoriseret.

  Biden siger her til aften, at han allerede gav orden om at skyde ballonen ned i onsdags, men at forsvarsministeriet anbefalede, at den blev skudt ned over vandet.

 4. Dansk landsholdsspiller scorer sit første mål for Benfica

  Den danske landsholdsback leverede sit debutmål med stil, da han satte det sidste mål i kassen i 3-0-sejren hjemme over Casa Pia. (Foto: © CARLOS COSTA, Ritzau Scanpix)

  25-årige Alexander Bah scorede lørdag aften sit første mål i Benfica-trøjen, da han bragte klubben fra Lisabon foran med 3-0 mod Casa Pia, hvilket også blev slutresultatet.

  Den dansk landsholdback tog sagen i egen hånd, da han efter 71 minutter modtog bolden på egen banehalvdel.

  Herefter drev danskeren bolden frem til modstandernes felt, hvor han tog et træk ind i banen, skyd på mål og kunne se bolden flyve op i nettaget efter en let afretning.

  Alexander Bah skulle bruge 29 optrædener for Benfica, før han endelig kunne fejre sit første mål for klubben. Sejren betyder, at klubben topper den bedste portugisiske række med 53 point efter 20 kamp.

 5. Politiet: 17-årigt knivstiksoffer er ikke i kritisk tilstand

  Københavns Politi meddeler nu, at en 17-årig dreng her til aften er blevet stukket ned i Sigurdsgade på Nørrebro.

  Offeret er blevet stukket flere gange. Efter knivoverfaldet er han blevet kørt til Rigshospitalet.

  Vagtchef ved Københavns Politi Henrik Stormer oplyser til Ritzau, at drengen fortsat er på hospitalet:

  - Han er ikke i kritisk tilstand, siger vagtchefen.

  Politiet undersøger nu gerningsstedet for spor.

 6. USA lukker dele af luftrummet nær spionballon

  Her til aften er flytrafikken ifølge Reuters blevet stoppet i dele af de amerikanske delstater North Carolina og South Carolina af hensyn til 'et nationalt sikkerhedsinitiativ'.

  Den amerikanske præsident Joe Biden har ifølge BBC fastlået, at USA 'tager sig af' den formodede kinesiske spionballon, som de seneste dage er fløjet henover dele af USA.

  Det formodes, at det betyder, at amerikanerne vil skyde den meget højt svævende ballon ned.

  Tidligere har den amerikanske udenrigsminister Antony Blinken aflyst et besøg i Beijing på grund af spionballonen, som han har betegnet som 'en uansvarlig handling'.

  De amerikanske luftfartsmyndigheder har lukket dele af luftrummet. (© FAANNews@twitter.com)
 7. WHO: I Ukraine har 17,7 millioner mennesker brug for humanitær hjælp

  I en rapport, som verdenssundhedsorganisationen WHOs generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus i dag har fremlagt for organisationens ledelse, konstateres det, at 17,7 millioner mennesker i Ukraine har brug for humanitær hjælp, mens 7,5 millioner er flygtet ud af landet.

  Ifølge rapporten er mere end 14.000 civile enten er blevet dræbt eller såret.

  Rapporten dækker de første ni måneder af 2022, og krigen betegnes som en ud af otte akutte sundhedskriser på globalt plan.

  WHO dokumenterer 471 angreb med tunge våben og sundhedscentre på globalt plan - og de 448 af dem er foregået i Ukraine.

  Regeringen i Moskva er utilfreds med rapporten, og Ruslands repræsentant i WHO-ledelsen kalder rapporten 'ensidig' og'politiseret' og fuld af 'ubegrundede beskyldninger'.

  - Ruslands angreb har ført ubeskrivelige skader på både civile og civil infrastruter," siger Sherba Crocker, amerikanske repæsentant i FN, og efterlyser en opdateret rapport, hvor man får dokumenteret, hvad der er sket siden september sidste år.

 8. Mand stukket med kniv på Nørrebro

  En mand er blevet stukket ned i Sigurdsgade på Nørrebro i København. Manden er blevet kørt til Rigshospitalet for behandling.

  - Forurettede er stukket flere gange, siger efterforskningsleder Kenneth Simonsen, Københavns Politi, til Ritzau

  Efterforskningslederen kan hverken oplyse nærmere om offerets tilstand eller alder.

  Episoden er den seneste i en lang række af knivstikkerier i København.

 9. Velspillende Lindstrøm med assist i Frankfurt-sejr

  Med en smuk assist og flere lækre detaljer var landsholdsspiller Jesper Lindstrøm en af de mest iøjnefaldende spillere for Eintracht Frankfurt, som lørdag vandt 3-0 hjemme over Hertha Berlin.

  I den tætte top i Bundesligaen rykkede Frankfurt med sejren op på femtepladsen med 35 point efter 19 kampe.

  Hertha Berlin, der havde den danske keeper Oliver Christensen med i hele kampen, er placeret under nedrykningsstregen med blot 14 point.

  Frankfurt afgjorde reelt kampen i første halvleg med to mål, og begge gange var det den velspillende franske landsholdsangriber Randal Kolo Muani, som scorede.

  Jesper Lindstrøm stod med en flot stikning bag oplægget til Maunis scoring til 2-0.

  Frankfurt kontrollerede generelt kampen i anden halvleg, og i tillægstiden cementerede Frankfurts Buta sejren med målet til 3-0. Med sejren er Frankfurt stadig ubesejret siden oktober med nu seks ligakampe i træk uden nederlag.

 10. Aalborg slår GOG i topbrag og topper herrernes håndboldliga

  Simon Pytlick lavede ti mål for GOG, men Aalborg Håndbold vandt topopgøret med fire mål. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

  Aalborg Håndbold ligner en vinder af grundspillet i Herreligaen.

  I et udsolgt Sparekassen Danmark Arena med 5000 tilskuere på lægterne slog holdet rivalen GOG med 30-26.

  I et intenst og afvekslende opgør blev en meget stærk Aalborg-afslutning i begge ender af banen afgørende.

  Danmarks VM-helt Simon Pytlick lavede ti mål for gæsterne, mens islandske Aron Palmarsson trods skånekost bidrog med seks mål og tre assists for Aalborg. Også Felix Claar scorede seks gange.

  Begge mandskaber havde en ukampdygtig profil på bænken. Mikkel Hansen sad således ude med et knæproblem, mens Morten Olsen ikke var helt klar for udeholdet.

  Med sejren har Aalborg to point ned til GOG i tabellen og er bedst indbyrdes inden de resterende syv runder i tabellen.

  /ritzau/

 11. Tre er døde i laviner i Østrig

  Ifølge nyhedsbureauet AFP er tre mennesker døde i laviner i Østrig siden i går. Voldsom vind og et heftigt snefald har øget risikoen for laviner.

  Fredag døde en 32-årig kinesisk mand, da han stod på ski uden for pisten i skiområdet Sölden, og i dag er en 17-årig skiløber fra New Zealand, der ligeledes stod på ski offpiste, afgået ved døden nær Kaltenbach ifølge det østrigske nyhedsbureau APA.

  En 50-årig mand, som var blevet meldt savnet fredag, blev i dag fundet død i Kleinwalsertal-dalen ved grænsen til Tyskland.

 12. Dansk cykeltalent napper etapesejr og føring i Frankrig

  Danske Mattias Skjelmose satte alle til vægs og vandt 4. etape af det franske løb Etoile de Besseges. (Foto: © SYLVAIN THOMAS, Ritzau Scanpix)

  Der var dansk succes i det franske etapeløb Etoile de Besseges lørdag.

  Her vandt Mattias Skjelmose nemlig, da 4. etape sluttede på toppen af den stejle stigning Le Mont Bouquet.

  22-årige Skjelmose, der er holdkammerat med Mads Pedersen på Trek-holdet, sad til sidst sammen med Neilson Powless fra EF-holdet, og på de sidste meter blev amerikaneren sat til vægs efter en stærk dansk acceleration.

  Ud over etapesejren overtager Skjelmose også løbets førertrøje, inden det afsluttes søndag med en 10,6 kilometer lang enkeltstart.

  Danskeren kommer til at gå ind til den med en føring på fire sekunder til Neilson Powless.

  Sejren er Skjelmoses blot tredje i karrieren.

 13. Danmark sender igen helikopterlæge til Bosnien-Hercegovina

  Danmark sender igen et helikopterlægebidrag til EU’s militære operation Althea i Bosnien-Hercegovina. Det oplyser Forsvarsministeriet.

  - Danmark har efter afskaffelsen af EU-forsvarsforbeholdet en historisk mulighed for at bidrage med kapaciteter til militære EU-operationer. Det gør vi nu igen med et helikopterlægebidrag til EU’s operation i Bosnien-Hercegovina.

  - Med bidraget viser Danmark, at vi er klar til at tage ansvar for europæisk sikkerhed, og at forsvarets kapaciteter er værdsatte og efterspurgte. Regeringen afsøger løbende mulighederne for yderligere bidrag til EU’s missioner og operationer, siger forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen.

  Det danske helikopterlægebidrag var tidligere udsendt fra 15. oktober til 20. december i 2022 til samme operation. Operation Althea med omkring 900 deltagende soldater skal sørge for, at de militære aspekter af Dayton-fredsaftalen fra 1995 bliver gennemført ved at kapacitetsopbygge styrker i Bosnien-Herzegovina og bidrage til at opretholde sikkerheden i landet.

 14. Hundespand påkørt under norsk slædeløb

  Et hundespand bestående af slædehunde er blevet påkørt af en bil under det traditionsrige norske slædehundeløb Femundløpet. En af hundene døde på stedet, mens en anden brækkede et ben. Hundeføreren slap fra uheldet uden skader.

  Det skete tidligere i dag, da hundespandet skulle krydse en landevej.

  - Begge parter var meget uopmærksomme, og det var årsagen til ulykken. Hundespandet var på vejen, da der kommer en bil, som kører lige ind i spandet, siger løbsleder Jon Anders Kokkvoll ifølge vg.no til Arbeidets Rett.

  Politiet vil foreløbigt ikke blande sig i sagen, men ifølge operationsleder Frede Øvreås har de to parter udvekslet kontaktinformation med henblik på at fortsætte dialogen.

  Femundløpet er et langdistanceløb for slædehunde, som har start og mål i den historiske bjergby Røros, der ligger godt 100 kilometer syd for Trondheim. Løbet afvikles hver vinter, og i klassen med den længste distance skal hundene og deres fører tilbagelægge 600 kilometer.

 15. Teenager dræbt i hajangreb i Australien

  En 16-årig pige har mistet livet, efter hun blev angrebet af en haj i en flod i det vestlige Australien. Det skiver BBC.

  Pigen stod angiveligt på jetski på Swan River ved Perth, da ulykken skete.

  Ifølge politiinspektør Paul Robinson fra Western Australia Police var pigen muligvis hoppet i vandet for at svømme med nogle delfiner, der var blevet set i nærheden.

  Ifølge ham er det usædvanligt at møde hajer i den del af floden.

  Australien registrerer typisk omkring 20 hajangreb hvert år. Der var to dødelige hajangreb i 2021, og syv i 2020.

 16. Ulykke skaber store strømafbrydelser i Odesa

  En alvorlig ulykke ved en højspændingstransformatorstation i Ukraines Odesa-region har forårsaget strømafbrydelser i Odesa by.

  Det udtaler Ukraines premierminister, Denys Shmyhal, ifølge Reuters.

  - Situationen er vanskelig, omfanget af ulykken er betydeligt, og det er umuligt hurtigt at genoprette strømforsyningen, især til kritisk infrastruktur, skriver han på Telegram.

  Shmyhal tilføjer, at transformatorstationen tidligere er blevet beskadiget flere gange af russiske missilangreb.

 17. Omdiskuteret Titanic-scene genskabt: Var der plads til Jack på døren?

  Det har delt vandene, siden James Camerons film ’Titanic’ ramte det store lærred i 1997.

  Var der plads til Jack på den dør, Rose ligger på, inden han slipper hendes hånd og gør skibet selskab på bunden af havet?

  Det spørgsmål besvares på søndag, hvor National Geographic sender en særlig udsendelse i anledningen af filmens 25-års jubilæum.

  Det skriver flere medier, der har set klip fra udsendelsen.

  Her genskaber James Cameron scenen med to stuntpersoner i et bassin, hvor det lykkedes to personer at være på døren i vandet, hvis de altså kun brugte den til at holde deres overkrop over vandet.

  Men James Cameron er ikke sikker på, at den model ville have lykkedes.

  - Jeg tror, at han tænkte, at han ikke ville gøre en eneste ting, der satte hendes liv i fare. Og det passer 100 procent til hans karakter, siger James Cameron i udsendelsen ifølge kulturmediet Mashable.

  Titanics instruktør James Cameron sammen med skuespillerne Kate Winslet og Leonardo DiCaprio i 1997. I filmen skilles det forelskede par, da Dicaprio ofrer sig, så Winslets karakter kan reddes i det kolde vand. (Foto: © ho, Scanpix Danmark)
 18. Rusland og Ukraine udveksler krigsfanger

  116 ukrainske soldater, der indtil i dag var krigsfanger, er blevet løsladt og er på vej tilbage til Ukraine.

  Det sker i en fangeudveksling med Rusland.

  Det fortæller chefen for det ukrainske præsidentkontor, Andrij Jermak, på Twitter.

  Her har han blandt andet delt et billede af soldaterne i bussen på vej tilbage.

  - Det er forsvarere af Mariupol, partisaner fra Kherson og snigskytter fra Bakhmut, skriver Jermak som soldaterne.

  Tidligere i dag meddelte de russiske myndigheder, at 63 russiske krigsfanger er blevet løsladt og er på vej tilbage til Rusland som en del af en byttehandel.

  Andriy Yermak på Twitter. (Foto: © Casper Lindbjerg Greve DR)
 19. Pilgrimme har vandret i ni dage for at møde Pave Frans i Sydsudan

  • Pave Frans skal lørdag mødes med katolske biskopper i Juba og besøge folk, som er drevet på flugt af borgerkrigen i landet. (Foto: © Vatican Media, Ritzau Scanpix)
  • Mange fremmødte venter på Pave Francis og håber, at hans besøg kan bidrage til fred i Sydsudan. (Foto: © Ben Curtis, Associated Press)
  1 / 2

  En gruppe pilgrimme har vandret i ni dage gennem krigshærgede Sydsudan for at møde Pave Frans i hovedstaden, Juba.

  Det skriver BBC.

  - Vi er her for at få pavens velsignelse. Jeg er sikker på, at tingene vil ændre sig her i landet med pavens velsignelse, siger NightRose Falea til mediet.

  Gruppen af pilgrimme har vandret godt 300 kilometer fra Rumbek til Juba for at møde paven, der i dag besøger landet sammen med ærkebiskoppen af Canterbury og lederen af den skotske kirke.

  Søndag skal de tre afholde en fælles bøn, hvor 50.000 mennesker ventes at deltage.

  Sydsudan er verdens yngste land og har en stor katolsk befolkning. Landet har været præget af konflikt siden løsrivelsen fra Sudan i 2011. En konflikt, der i 2013 udviklede sig til en regulær borgerkrig.

 20. Japans premierminister fyrer medarbejder efter kontroversielle udtalelser

  En af de ansatte i staben hos Japans premierminister, Fumio Kishida, er blevet bedt om at pakke sine ting, efter han er kommet med homofobiske udtalelser.

  Reuters skriver, at medarbejderen er blevet fyret, fordi han har sagt, at han ikke ville have lyst til at bo ved siden af homoseksuelle, biseksuelle eller par bestående af transpersoner.

  Derudover har han sagt, at Japans befolkning ville flygte fra landet, hvis ægteskab mellem to personer af samme køn blev tilladt.

  Udtalelserne kom i forbindelse med, at Kishida havde sagt til det japanske parlament, at en tilladelse til ægteskæb mellem to personer af samme køn krævede eftertanke, da det kunne have indflydelse på japansk familiestruktur.

  Det har været en hård tid for Fumio Kishida, der for tre måneder siden mistede tre ministre, der alle sagde op. En meningsmåling viste dengang, at kun 30 procent af japanerne støtter ham som premierminister.

 21. Portugal vil sende kampvogne til Ukraine

  Flere lande har i de seneste uger meddelt, at de vil sende kampvogne til Ukraine. Nu tilslutter Portugal sig koret og vil sende kampvogne af typen Leopard 2.

  Det oplyser Portugals premierminister, Antonio Costa, skriver Reuters, uden at angive et præcist antal af kampvogne, de vil sende afsted.

  - Vi arbejder i øjeblikket på at kunne udlevere nogle af vores kampvogne. Jeg ved, hvor mange kampvogne, vi vil sende, men det vil blive meddelt på det rette tidspunkt, siger han.

  Costa meddelte også, at Portugal er i dialog med Tyskland om at få tilsendt reservedele til at reparere Leopard-kampvogne, der i øjeblikket ikke bliver brugt.

  Forhåbningen fra portugisisk side er at få kampvognene sendt afsted i slutningen af marts.

 22. Brasilien sænker asbestfyldt hangarskib trods miljøprotester

  Det 266 meter lange hangarskib blev bygget i Frankrig i 1950'erne, og solgt til Brasilien i 2000. (Foto: © handout, Ritzau Scanpix)

  Brasilianske myndigheder har fredag lokal tid sænket et gammelt, franskbygget hangarskib, som ifølge miljøforkæmpere er fyldt med asbest og andre giftstoffer.

  Den planlagte sænkning af det seks årtier gamle 'São Paulo' skete sent fredag eftermiddag og skete trods store protester fra miljøorganisationer.

  - Den planlagte og kontrollerede sænkning fandt sted omkring 350 kilometer ud for Brasiliens kyst i Atlanterhavet i et område med en dybde på cirka 5000 meter, udtaler den brasilianske flåde i en erklæring.

  Beslutningen om at sænke skibet blev truffet, efter at Brasilien forgæves havde forsøgt at finde et sted, der var villig til at hugge det op.

  Miljøforkæmpere henviser til, at skibet indeholder tonsvis af det kræftfremkaldende stof asbest, tungmetaller og andre giftige materialer, der vil forurene havet og brede sig i havets fødekæder.

 23. Kinas politiske tillid til Rusland er styrket efter besøg

  Et møde mellem Kinas viceudenrigsminister, Ma Zhaoxu, og Ruslands udenrigsminister, Sergei Lavrov, på russisk hjemmebane har styrket de politiske bånd mellem de to nationer.

  Sådan lyder det i en udtalelse fra det kinesiske udenrigsministerium.

  Reuters skriver, at Kina ifølge udtalelsen er villig til at arbejde med russerne for et strategisk samarbejde og for at gøre yderligere tiltag for at fremme deres forhold.

  For et år siden mødtes Kinas præsident Xi Jinping og Ruslands præsident Vladimir Putin, hvor de annoncerede, at begge lande ville stille krav til Vesten.

 24. Tysk efterforskning af Nord Stream 1 og 2 viser foreløbigt ikke russisk indblanding

  Tysklands egen efterforskning af eksplosionerne på gasledningerne Nord Stream 1 og 2 har ind til videre ikke fundet beviser for, at Rusland står bag.

  Det siger den tyske chefanklager Peter Frank i et interview med det tyske medie Die Welts søndagsmagasin, som nyhedsbureauet dpa har set på forhånd.

  - Det kan ikke bevises på nuværende tidspunkt. Efterforskningen fortsætter, siger han.

  De to Nord Stream-forbindelser er bygget til at transportere naturgas fra Rusland til Europa og strækker sig fra Rusland til det nordøstlige Tyskland.

  I september sidste år blev der sprunget læk på de to forbindelser.

  Både Danmark og Sverige er i gang med deres egne undersøgelser af eksplosionerne. Hvor langt vi er herhjemme vides ikke, da hele efterforskningen er hemmelighedsstemplet.

 25. Flere brud på tilhold bliver registreret

  Siden 2017 er antallet af registrerede tilholdsovertrædelser steget med 145 procent.

  Det viser en opgørelse fra Rigsadvokaten, som TV2 har fået aktindsigt i.

  I 2017 blev der noteret knap 3000 brud på tilhold. I 2022 var det tal steget til godt 7300.

  David Sausdal, kriminolog ved Lunds Universitet, ser positiv på, at færre kvinder ser ud til at tøve med at anmelde et brud på et tilhold.

  Det kan skyldes den øgede opmærksomhed på vold mod kvinder og partnervold i det hele taget, siger han til TV2.

  Et tilhold betyder, at en person, som forfølger eller chikanerer en anden, hverken må kontakte eller følge vedkommende.

  Ifølge TV2's oplysninger er 5587 ud af de 7296 overtrædelser begået af bare 13 personer. De 13 personer har i gennemsnit brudt deres tilhold 430 gange.

 26. Amerikansk nødhjælpsarbejder dræbt i Ukraine

  En 34-årig amerikansk læge har mistet livet i Ukraine.

  Det skriver flere medier blandt andet CNN og The Guardian.

  34-årige Pete Reed døde, da hans bil blev ramt af et missil i Bakhmut, hvor han hjalp med at evakuere civile, skriver The Guardian. Bakhmut har i den seneste tid haft voldsomme kampe.

  Reed var krigsveteran og havde tidligere været udsendt til Afghanistan, hvor han var militærlæge.

  Derudover var han en bærende kraft i den humanitære nonprofitorganisation ’Global Outreach Doctors’ samt den humanitære organisation ’Global Response Medicine’, som han selv oprettede. Sidstnævnte bekræfter hans død på det sociale medie Twitter.

  Pete Reeds egen organisation hylder ham efter, han mistede livet i Ukraine. (Foto: © Casper Lindbjerg Greve DR)
 27. Snowboardere sagsøger USA's ekslandstræner for krænkelser

  Tre tidligere snowboardere fra USA har rettet en stribe opsigtsvækkende anklager mod en tidligere landstræner.

  Ifølge Rosey Fletcher, Erin O'Malley og Callan Chythlook-Sifsof stod ekslandstræneren i næsten 20 år bag seksuelle overgreb og vold mod dem og andre kvinder.

  De anklager samtidig USA's Ski- og Snowboardforbund (USSS) samt USA's Olympiske og Paralympiske Komité (USOPC) for at 'støtte, tillade og bakke op om' opførslen.

  Kvinderne har derfor sagsøgt alle tre parter, viser retsdokumenter fra en domstol i Los Angeles ifølge nyhedsbureauet Reuters.

  Anklagerne kræver økonomisk godtgørelse, fordi landstræneren efter deres mening har misbrugt sin position til at 'tvinge sig til seksuelle handlinger gennem magt, manipulation, følelsesmæssigt misbrug, intimiderende adfærd og hævn'.

  USSS skriver i en udtalelse, at forbundet er bekendt med søgsmålet, men har endnu ikke haft lejlighed til at nærstudere det.

  Ekslandstræneren blev fyret i marts sidste år, efter at have været midlertidigt suspenderet.

 28. USA vil sende beslaglagte oligark-millioner til Ukraine

  USA's justitsminister, Merrick Garland, har efter et møde med Ukraines statsanklager, Andriy Kostin, offentliggjort, at beslaglagte millioner fra en russisk oligark skal støtte Ukraine.

  Det skriver CNN.

  Pengene kommer fra den russiske oligark Konstantin Malofeyev, der fik beslaglagt flere millioner i juni.

  - I dag annoncerer jeg, at jeg har godkendt den første pengeoverførsel af beslaglagte russiske midler til at blive brugt i Ukraine, sagde Garland.

  Der er tale om omkring 37 millioner kroner, der er blevet overført til det ukrainske udenrigsministerium og skal gå til at genopbygge Ukraine.

  Under mødet takkede Andriy Kostin for støtten.

  - Vi er USA taknemmelige for deres støtte og indsats. Det vil ukrainerne aldrig glemme.

  USA's justitsminister, Merrick Garland, mødtes med Ukraines statsanklager, Andriy Kostin i USA's justitsministerium. Med til mødet var også Ukraines ambassadør i USA, Oksana Markarova. (Foto: © Jim Lo Scalzo, Ritzau Scanpix)
 29. Vestlige lande vedtager nye prislofter på russiske brændstoffer

  Som modsvar på Ruslands invasion af Ukraine, har en række vestlige lande vedtaget nye tiltag for at ramme russisk olieeksport.

  EU-lande, G7-lande og Australien er fredag nået til enighed om prislofter på forskellige russiske brændstoffer, inden også et EU-handelsforbud for russiske olieprodukter træder i kraft søndag.

  Det skriver nyhedsbureauet Reuters. G7 består af USA, Japan, Tyskland, Storbritannien, Frankrig, Italien og Canada.

  Der indføres to forskellige prislofter som følge af beslutningen: Et prisloft på 100 dollar per tønde af dyrere brændstoffer som eksempelvis diesel og et på 45 dollar for brændstoffer af lavere kvalitet som eksempelvis brændselsolie.

  100 dollar svarer til omkring 690 kroner.

  De nye prislofter kommer oveni et prisloft på råolie importeret ad søvejen, som EU og G7 indførte i december. Derudover trådte et importforbud mod russisk råolie via søvejen i kraft for de fleste EU-lande.

  Fredagens vedtagne prislofter forventes at træde i kraft søndag eller kort derefter.

 30. Sjette politibetjent fyret efter Tyre Nichols-anholdelse

  Endnu en politibetjent er blevet fyret i forbindelse med en anholdelse, der kostede den sorte mand, Tyre Nichols, livet.

  Det oplyser politiet i Memphis ifølge Reuters.

  Betjenten er fyret for at have brudt politiets regler for opførsel og troværdighed, som det hedder, i forbindelse med Nichols’ anholdelse. Derudover skulle han have overtrådt retningslinjerne ved brug af en strømpistol.

  Betjentens advokat oplyser, at betjenten er uenig i fyringen, men at han fortsat vil samarbejde med myndighederne.

  Fem betjente er tidligere blevet fyret og nu anklaget for 'second degree murder' på Tyre Nichols, der døde tre dage efter en brutal anholdelse den 7. januar.

  Her har kropskameraer fra betjentene vist, hvordan Nichols liggende på jorden bliver slået og sparket.

 31. Elon Musk bliver frifundet i sag om Tesla-tweet

  Musk på vej ud fra retten i San Francisco. "Jeg er dybt taknemmelig for nævningetingets enstemmige afgørelse om uskyld", skrev han på Twitter efter afgørelsen. (Foto: © Jeff Chiu, Associated Press)

  Teslas administrerende direktør, Elon Musk, er ikke er ansvarlig i en sag om svindel på grund af et tweet, han udsendte i 2018.

  Det har et nævningeting i USA afgjort.

  Sagen har kørt ved en domstol i San Francisco og drejer sig om et tweet, hvori Musk skrev, at han overvejede at afnotere elbilsproducenten Tesla for 420 dollar per aktie.

  Budskabet udløste udsving på Teslas aktiekurs, hvilket kostede aktionærer mange penge. Flere havde derfor lagt sag an mod Elon Musk og krævet milliarder af dollar i erstatning.

  Musk selv var hurtig til at reagere på afgørelsen, der faldt fredag amerikansk tid.

  - Gudskelov har folkets visdom sejret, sagde han.

  Nævningene brugte to timer på at votere, før de var klar med en afgørelse.

 32. Pentagon opdager ny 'spionballon' over Latinamerika

  Mens USA anklager Kina for at bruge en ’vejrballon’ til spionage, og Kina beskylder amerikanerne for at bruge ballonen som et påskud til at sværte Kina til, så har Pentagon registreret endnu en ballon i nat dansk tid.

  Det oplyser Pat Ryder, der er talsmand for det amerikanske forsvarsministerium, skriver The Guardian.

  - Vi har fået rapporter om en ballon over Latinamerika. Vi anser den som endnu en kinesisk overvågningsballon, siger han.

  USA's udenrigsminister, Antony Blinken, har udskudt en planlagt besøg i Kina denne weekend på grund af den første kinesiske ballon, der blev fundet svævende i amerikansk luftrum.

 33. Dødstallet stiger, mens chilenere flygter fra skovbrande

  Flere end 100 hjem er blevet ramt af de voldsomme skovbrande, der hærger i Chile på grund af en voldsom hedebølge.

  Brandene har indtil videre kostet 13 personer livet, og 47.000 hektar skov er blevet ødelagt, oplyser chilenske myndigheder. Til sammenligning er Bornholms areal næsten 59.000 hektar.

  Den chilenske regering har på grund af de voldsomme skovbrande erklæret nødretstilstand i flere af det sydamerikanske lands regioner.

  Blandt de omkomne er både civile, men også redningsfolk, der kæmper mod brandene i de chilenske dagtemperaturer, der ligger på omkring 40 grader.

  • Santa Juana er en af de chilenske byer, der er hårdt ramt af skovbrande. (Foto: © Javier Torres, Ritzau Scanpix)
  • Branden har ødelagt 47.000 hektar skov. (Foto: © JUAN GONZALEZ, Ritzau Scanpix)
  • Udover skov, så er over 100 hjem ødelagt som følge af branden. (Foto: © Javier Torres, Ritzau Scanpix)
  • Brandene har taget alt med sig. Her ses en udbrændt bil. (Foto: © JUAN GONZALEZ, Ritzau Scanpix)
  • Brandfolk kæmper intenst med at bekæmpe skovbrandene, der er opstået af en ekstrem hedebølge i Chile. (Foto: © JUAN GONZALEZ, Ritzau Scanpix)
  • Flere chilenere er på flugt fra deres hjem, der er blevet ødelagt af flammerne. (Foto: © Javier Torres, Ritzau Scanpix)
  1 / 6
 34. Lørdagens vejr bliver flot og køligt, og mange vil få solen at se

  De fleste vil stå op til en flot og rolig lørdag morgen, og især i den østlige del af landet vil man få solen at se.

  Det skriver Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, på sin hjemmeside.

  Temperaturen bliver i den kølige ende, og vil kun snige sig op mellem frysepunktet og tre graders varme, så det er om at huske det varme overtøj, hvis man skal ud og nyde solskinnet.

  I løbet af natten til søndag bliver vejret mere vinterligt, da en front bevæger sig ind over landet med regn, der, i takt med at fronten bevæger sig østover, går over i slud og tøsne, lyder det fra DMI.

 35. 22 har anmeldt PFAS som arbejdsskade

  Hos Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) har 22 anmeldt det hormonforstyrrende stof, PFAS, som en arbejdsskade.

  De kan ikke give et præcist tal på, hvor mange der har fået anerkendt en PFAS-sygdom som arbejdsskade, men det er få.

  En af de grupper, der mistænkes for at være i høj risiko for at udvikle alvorlige sygdomme som følge af PFAS-stoffer, er brandmænd.

  Keld Rasmussen, der er formand for Brandfolkenes Organisation, mener at anmeldelserne kun er toppen af isbjerget.

  - Jeg er overbevist om, at der er mange flere end det her, siger han til nyhedsbureauet Ritzau.

  Han oplever, at mange brandfolk døjer med eftervirkninger af at have arbejdet med brandslukningsskum, der indtil 2011 indeholdte store mængder PFOS, der er et PFAS-stof.

  Eftervirkningerne kan blandt andet være prostatakræft, forhøjet kolesterol og blodpropper i hjernen, siger Keld Rasmussen.

  Han understreger, at han ikke har evidens for, at PFAS-stoffer er grunden. Men mistanken ligger nær, mener han.

  Hos Arbejdsmarkedets Erhvervssikring bekræfter de, at det er svært at få anerkendt PFAS-relateret sygdom som en arbejdsskade.

 36. Kina beskylder USA for at bruge luftballon som 'et påskud for at sværte Kina til'

  Tonen fra den kinesiske regering er skærpet, efter at USA's udenrigsminister, Antony Blinken, fredag udskød en planlagt tur til Kina denne weekend på grund af sagen om en kinesisk luftballon over USA.

  I en meddelelse på Kinas udenrigsministeriums hjemmeside sent lørdag forklarer Kina igen luftballonens indtrængen i amerikansk luftrum med 'force majeure' og gentager budskabet om, at den bruges til civile formål.

  - Nogle politikere og medier i USA har brugt hændelsen som et påskud for at angribe og sværte Kina til, står der.

  Luftballonen, der flyver hen over det centrale USA, har udviklet sig til en stor udfordring for forholdet mellem de to lande.

  USA mener, at luftballonen bruges til overvågning og spionage. Kina afviser bevidst at have sendt den mod USA.

Mere fra dr.dk