Seneste nyt

Hver anden smittet får falsk negativt svar efter lyntest

 • Hver anden smittet får falsk negativt svar efter lyntest

  Man kan ikke vide sig sikker på, om man er smittet eller ej, selv når man har fået taget en lyntest - også kaldet antigentest - og fået svar.

  Politiken skriver, at tal fra Statens Serum Institut (SSI) viser, at hver anden smittet får et lyntestsvar om, at vedkommende ikke er smittet.

  Dermed er der ikke kun en høj risiko for et falsk positivt svar, som tidligere er blevet beskrevet, men også for et falsk negativt svar.

  Fra 1. februar til 23. marts har 117.670 borgere inden for 48 timer fået både en lyntest og den mere præcise PCR-test.

  4069 var positive ifølge PCR-testen. Men lyntesten fangede kun 2159 af dem, skriver Politiken. 1910 personer med coronavirus i kroppen fik således tilsendt et negativt testsvar. Det svarer til 47 procent falsk negative.

  I en tidligere version stod der i rubrikken, at hver anden får falsk negativt svar efter lyntest. Det korrekte er, at hver anden smittet får falsk negativt svar efter lyntest, som der også stod inde i artiklen her.

  Seneste Nyt

 • Alle favoritterne videre til Eurovision-finalen

  Destiny fra Malta er en af favoritterne til at vinde Eurovision-finalen på lørdag med nummeret ’Je me casse’. (Foto: Robin van Lonkhuijsen © Scanpix)

  I den første semifinale af årets Eurovision Song Contest, der er blevet afholdt i Rotterdam i Holland her til aften, gik det stort set, som bookmakerne havde forudset.

  De ti lande, der er klar til den store finale nu på lørdag, er nemlig:

  Norge, Israel, Rusland, Aserbajdsjan, Malta, Litauen, Cypern, Sverige, Belgien og Ukraine.

  Det eneste land, bookmakerne ikke havde videre af de ti finalister, var Israel.

  Ud røg til gengæld Slovenien, Nordmakedonien, Irland, Kroatien, Rumænien - og for første gang nogensinde Australien.

  Danmark, der er i år repræsenteres af duoen Fyr og Flamme og nummeret ‘Øve os på hinanden’, deltager i den anden semifinale på torsdag, mens finalen sendes lørdag.

 • Blå blok kritiserer regeringens 'kovending' i forhold børn og mødre i syriske lejre

  Både Venstre og Dansk Folkeparti har spidset de verbale knive, efter at regeringen tidligere i aften på et pressemøde meldte ud, at man vil arbejde for at hente de 19 børn med enten dansk statsborgerskab eller anden tilknytning til Danmark, som sidder i fangelejrene i al-Hol og al-Roj.

  Desuden vil regeringen også hente tre kvinder med dansk statsborgerskab hjem fra lejrene. De tre kvinder er mødre til 14 af børnene.

  - Det er dybt problematisk, at regeringen nu laver en kovending og henter fremmedkrigere og IS-sympatisører til Danmark, siger indfødsretsordfører Morten Dahlin (V) i en skriftlig kommentar til Ritzau.

  Han understreger, at Venstre gerne vil hjælpe børnene hjem, men ikke mødrene.

  Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, kalder regeringens beslutning for "vaskeægte løftebrud" og beskylder regeringen for at have bukket under for pres fra støttepartierne.

 • Viborg klar til guldduel efter tæt afgørelse

  Håndboldkvinderne fra Viborg HK er klar til DM-finalerne efter en sejr på 28-27 på udebane mod Herning-Ikast i den tredje og afgørende semifinale.

  Gæsterne var foran i hovedparten af kampen uden dog at lægge stor afstand til værterne. Og derfor blev det for alvor tæt i slutminutterne, hvor Herning-Ikast var foran med både 26-25 og 27-26.

  Men efter de 60 minutter viste måltavlen 28-27 til Viborg, og dermed er klubben, der har 14 danske mesterskaber på cv'et, klar til DM-finalen for første gang siden 2014.

  Her venter Odense Håndbold, der skulle bruge to kampe på at slå de forsvarende mestre fra Team Esbjerg.

 • Historisk oldtidsfund i norsk sø

  En velbevaret økse tilbage fra bronzealderen. Det blev den første metalgenstand fra forhistorisk tid, som nogensinde er blevet fundet i norsk farvand. Øksen blev fundet i en sø udenfor Arendal i det sydlige Norge. (Foto: Norsk Maritim Museum © Scanpix)
 • Ingen tiltale mod tre politifolk, som skød og dræbte sort amerikaner

  Endnu engang har der været kritik af politiet i USA i forbindelse med nedskydningen af en sort amerikaner. Men statsanklageren i North Carolina har tidligere i dag fastslået, at der ikke bliver rejst tiltale med de tre vicesheriffer, som 21. april om morgenen åbnede ild og dræbte den 42-årige Andrew Brown Jr., da han sad i sin bil uden for sit hjem.

  Politiet var kommet for at anholde Brown og gennemføre en ransagning i forbindelse med narkorelateret kriminalitet. Han var omringet af politiet, da han i sin bil kørte fremad mod dem.

  - Mr. Browns død var tragisk, men retfærdiggjort, fordi han med sine handlinger fik de tre vicesheriffer til at tro, at det var nødvendigt at bruge dødelig magt for beskytte dem selv og andre, siger statsanklager Andrew Womble i sin begrundelse ifølge ABC News.

  Browns familie har efterfølgende betegnet nedskydningen som en henrettelse, og den har ført til store demonstrationer rettet mod politiet.

 • Røde Kors i Norge: Gør som Danmark, og hent norske børn i syriske fangelejre

  I Norge bør man lade sig inspirere af Danmark og hente norske børn og mødre fra de syriske fangelejre.

  Det mener Røde Kors i Norge, der opfordrer den norske regering til også at hente norske børn og mødre hjem fra syriske lejre.

  - Danmark har besluttet at hente mødte og børn hjem fra lejrene i det nordøstlige Syrien. Nu er det på høje tid, at Norge også tager ansvar for egne statsborgere og henter de mødre og børn, som stadig er i Syrien, hjem, siger Ivar Stokkereit, der er leder for menneskerettighedsenheden i norsk Røde Kors, i en udtalelse til det norske nyhedsbureau NTB ifølge Ritzau.

 • Den rumænske diktator Ceausescus fly ryger på auktion

  Nicolae Ceausescu kom til magten i 1974, inden han sammen med sin kone, Elena, blev gennet op mod en mur og skudt i 1989. (Foto: STEEN JACOBSEN © Scanpix)

  Et fly, der tilhørte den tidligere rumænske diktator Nicolae Ceausescu, skal på auktion.

  Det skriver nyhedsbureauet AP.

  Ifølge AP kommer flyet, som Ceausescu brugte til officielle rejser, på auktion den 27. maj. Åbningsprisen bliver 25.000 euro, hvilket svarer til nogenlunde 185.000 kroner.

  Flyet blev bygget i Rumænien med en britisk licens, og Ceausescu tog det i brug i 1986 til hans død i 1989.

 • PET-chef: Mødre fra fangelejre kan sandsynligvis se frem til terrorsigtelser, når de lander i Danmark

  Der er en sandsynlighed for, at kvinderne i de syriske fangelejre kan se frem til at blive sigtet og varetægtsfængslet, når de igen står på dansk jord.

  Det fastslår PET-chef Finn Borch Andersen på et pressemøde.

  - Der er sandsynlighed for, at de kan strafforfølges for en eller flere bestemmelser i straffeloven. Det drejer sig om terrorbestemmelser, siger han.

  Regeringen arbejder på at hente 19 danske børn og tre mødre til Danmark fra fangelejre i Syrien, har udenrigsminister Jeppe Kofod bekræftet på et pressemødet.

 • Pernille Blume vinder EM-sølv i Ungarn

  Pernille Blume er endnu engang blandt Europas absolut hurtigste kvinder.

  Tirsdag aften svømmede hun sig således til en delt sølvmedalje ved EM på langbane i Budapest.

  Pernille Blume viste allerede gode takter i semifinalen mandag, hvor hun satte hurtigste tid af de 16 svømmere, der var i vandet. 24,06 sekunder lød tiden på.

  I finalen var hun marginalt langsommeren i tiden 24,17. Samme tid som polakken Katarzyna Wasick, som Blume dermed deler sølvet med.

  Hurtigst var til gengæld hollænderen Ranomi Kromowidjojo, der sikrede sig guldet i tiden 23,97 sekunder.

  EM-sølvet kommer godt to måneder før OL begynder i Tokyo. Her skal Pernille Blume forsøge at forsvare den OL-guldmedalje, hun vandt på samme distance i Rio i 2016.

 • Udenrigsministeriet indkalder til pressemøde om Syrien-taskforces anbefalinger

  Udenrigsministeriet indkalder til pressemøde klokken 19.30. Det handler om anbefalingerne fra en taskforce, der har været i Syrien for at se på muligheden for at hjemtage mødre og børn.

  På mødet deltager udenrigsminister Jeppe Kofod, justitsminister Nick Hækkerup, social- og ældreminister Astrid Krag samt PET-chef Finn Borch.

  Det oplyser Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

 • Ungarn blokerer for fælles EU-opfordring til våbenhvile mellem israelere og palæstinensere

  Et møde mellem EU's udenrigsministre endte i dag med uden en fælles erklæring til Israel og palæstinenserne. Et ud af de 27 medlemslande ville nemlig ikke tilslutte sig en erklæring, der fordømte volden og opfordrede til våbenhvile.

  Den svenske udenrigsminister, Ann Linde, fortæller ifølge Ritzau til det svenske nyhedsbureau TT, at landet, som stod i vejen, var Ungarn.

  - Ungarn modsatte sig et forsøg på at få en erklæring med krav om våbenhvile og deeskalering, siger Linde.

 • 'Vi får ikke den respekt og betaling, som vi fortjener': Coronasyge Boris Johnsons sygeplejerske siger op i protest

  Boris Johnson blev testet positiv i marts sidste år. (Arkivfoto) (Foto: John Sibley © Scanpix)

  En af de sygeplejersker, som passede Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, da han var indlagt med covid-19, har sagt op.

  Jenny McGee var en af de to sygeplejersker, som passede Johnson. Men nu har hun sagt op i protest med regeringens manglende ”respekt” for frontlinje-personalet.

  - Vi får ikke den respekt og betaling, som vi fortjener. Jeg er træt af det, så nu har jeg afleveret min opsigelse, siger hun ifølge The Guardian i en kommende Channel 4-dokumentar.

 • Russisk parlament stemmer for at forbyde valg af Navalnyj-støtter

  Det bliver nu endnu sværere for Aleksej Navalnyj og hans tilhængere at udfordre magten i Rusland. Det russiske underhus Dumaen har i dag med 293 stemmer for og 45 imod stemt for en lov, der forbyder medlemmer af 'ekstremistiske' organisationer at blive valgt til parlamentet, skriver AFP ifølge Ritzau.

  Loven er direkte møntet på Navalnyj og hans parti, som af de fleste regnes som Vladimir Putins mest fremtrædende politiske modstandere.

  Nu venter yderligere to afstemninger i Dumaen, inden det russiske overhus skal sige god for loven. Til sidst skal den underskrives af præsident Putin.

  Navalnyj afsoner i øjeblikket en dom på tre et halvt års fængsel. Han vendte tidligere i år hjem til Rusland efter at være blevet behandlet i Berlin for en livstruende forgiftning.

 • Regeringen klar til at hente tre kvinder og deres 14 børn ud af Syrien

  Regeringen vil ifølge DR Nyheders oplysninger hjemtage tre mødre, der er danske statsborgere, og deres tilsammen 14 børn fra de kurdiske fangelejre i Syrien.

  Derudover kan yderligere fem børn med dansk tilknytning komme til Danmark. Deres mødre har fået frataget deres danske statsborgerskab, og børnene vil få mulighed for at blive evakueret fra lejrene uden deres mødre.

  Regeringen ventes at præsentere planen på et pressemøde i aften. Beslutningen kommer, efter at en tværministeriel task force har været på besøg i de kurdisk kontrollerede fangelejre i Syrien.

 • To rockere idømmes fængsel på livstid efter drab på teenager

  To Bandidos-rockere er blevet idømt fængsel på livstid for drabet på en 18-årig mand i Holbæk.

  Ved drabet i foråret 2019 blev 18-årige Zobair Saidi skudt på tæt hold i alt fem gange med en revolver.

  Zobair Saidi befandt sig i boligområdet Ladegårdsparken på drabstidspunktet den 28. april, fordi han skulle hente en klump hash, som var blevet smidt ned til ham fra en lejlighed. Hashen blev brugt til at lokke ham i et bagholdsangreb.

  Det var i sidste uge, at de to mænd blev kendt skyldige, men i dag er straffen blevet udmålt.

  Begge mænd har anket dommen.

 • 'En alvorlig krise for Spanien og EU': 6.000 nye migranter vækker bekymring

  Det er "en alvorlig krise for både Spanien og EU", at flere end 6.000 migranter - heriblandt mange børn - i går ankom til den spanske Ceuta-enklave i det nordlige Marokko.

  Det er meldingen fra den spanske premierminister, Pedro Sánchez, der samtidig opfordrer de marokkanske myndigheder til at respektere grænsen til Ceuta.

  Spanien og Marokko befinder sig for tiden i en diplomatisk strid, efter at Brahim Ghali, der kæmper for et uafhængigt Vestsahara, har modtaget hospitalsbehandling i Spanien.

  Men den store tilstrømning af migranter har også vakt opsigt i Bruxelles, hvor blandt andre kommissionsformand Ursula von der Leyen har udtrykt sin støtte til Spanien.

 • Radikale efter møde med justitsministeren: 'Bedst, at børn i Syrien kommer hjem med deres mødre'

  En afklaring om de danske børn i fangelejre i Syrien rykker nu nærmere.

  Flere partier har i dag været til orienteringsmøde hos justitsminister Nick Hækkerup (S).

  Det sker i kølvandet på, at et bredt politisk flertal i marts besluttede at nedsætte en taskforce, der skal afdække, om børn af danske forældre kan hentes hjem.

  - Jeg kan ikke sige meget om de forhandlinger, der pågår, men jeg kan sige, at vi har en meget klar forventning om, at taskforcen snart afleverer deres konklusioner, og at regeringen også vil levere på det, som har stået meget klart for os længe, nemlig at det er bedst for både børnene og for dansk sikkerhed, at de kommer hjem hurtigt - med deres mødre, siger udenrigsordfører for De Radikale Martin Lidegaard efter mødet.

  De syv mødre til de i alt 19 børn med tilknytning til Danmark er alle rejst til Syrien for at tilslutte sig Islamisk Stat. De sidder nu tilbageholdt i to fangelejre, al-Hol og al-Roj, i det nordøstlige Syrien sammen med tusindvis af andre kvinder og børn.

 • Konservativt folketingsmedlem går på sygeorlov efter blodprop

  Det konservative folketingsmedlem Brigitte Klintskov Jerkel tager sygeorlov.

  Det oplyser partiet i en pressemeddelelse.

  Stine Pilt Olsen overtager hendes plads som suppleant.

  Tilbage i april blev Brigitte Klintskov Jerkel ramt af en blodprop, og efter en række undersøgelser har lægerne anbefalet hende at gå på sygeorlov, så hun kan komme sig helt.

  Foruden at sidde i Folketinget er Brigitte Klintskov Jerkel også medlem af byrådet i Greve Kommune. Også her træder en suppleant til.

 • 28-årig mand idømmes 60 dages betinget fængsel for trafikdrab i Aarhus

  En 28-årig mand er i dag blevet idømt 60 dages betinget fængsel ved Retten i Aarhus i en sag om et trafikdrab.

  Den dømte kørte i oktober over for rødt og ramte en 23-årig kvinde i et kryds lige i udkanten af Gellerupparken i den vestlige del af Aarhus.

  Trafikdrabet fik stor bevågenhed og var medvirkende til, at der i foråret kom en ny lov, der gør det muligt at straffe vanvidsbilister hårdere, blandt andet ved at konfiskere deres biler.

  Manden var tidligere taget i at køre mere end 120 kilometer i timen, hvor fartgrænsen var 60.

 • EMA siger god for at opbevare Pfizer/BioNTech-vaccine i køleskabet

  Det Europæiske Lægemiddel Agentur (EMA) har nu sagt god for, at Pfizer/BioNTech-vaccinen kan opbevares i køleskabet i op til en måned. Det sker efter, at man har gennemgået et nye studie af, hvor stabil vaccinen er over længere tid ved højere temperaturer.

  Hidtil har anbefalingen fra EMA lydt på, at man kun måtte opbevare vaccinen i ved køleskabstemperatur i fem dage.

  De nye retningslinjer gør det muligt at bruge vaccinen med større fleksibilitet. Tidligere har man skullet opbevare vaccinen ved meget lave temperaturer.

 • 77-årig dræbt i trafikulykke på Fyn

  En 77-årig mand er blevet dræbt i en trafikulykke ved Ringe på Midtfyn.

  - Vi er til stede ved færdselsuheld i Ringe, hvor en bil og lastbil klokken 14.17 stødte frontalt sammen, lyder det.

  De pårørende er blevet underrettet.

  Ulykken skete på Hovedvejen nord for Ringe.

  - Her kører personbilen og lastbilen frontalt ind i hinanden, men de nærmere omstændigheder ved ulykken kender jeg ikke, siger Peter Vestergaard, der er vagtchef ved Fyns Politi, til Ritzau.

 • Østrig udfaser AstraZeneca-vaccinen

  Østrig gør klar til at lægge AstraZeneca-vaccinen på hylden. Dermed blev det centraleuropæiske land det tredje i rækken efter Danmark og Norge til at droppe den omdiskuterede vaccine.

  Det sker på grund af problemer at få leveret doserne. I stedet satser Østrig nu på vaccinerne fra Pfizer/BioNTech, Moderna og Johnson&Johnson.

  Østrig vil dog stadig fortsætte med at give første dosis af AstraZeneca-vaccinen frem til begyndelsen af juni. Og i modsætning til herhjemme vil de personer, som har fået første stik med AstraZeneca, også blive tilbudt den anden dosis, oplyser sundhedsminister Wolfgang Mückstein ifølge Die Presse.

 • Heartland holder alligevel festival – men gør det primært på nettet

  Festivalen Heartland, der normalt afholdes ved Egeskov Slot på Fyn, kommer alligevel til at finde sted.

  I den kommende weekend vil Egeskovs riddersal blive brugt som scene, når to koncerter og to såkaldte talks, vil blive afholdt.

  Koncerterne vil være med de to musikere Jeuru og Helana Gao.

  De to festivaldage vil foregå med et begrænset antal publikummer, og deltagerne vil findes ved hjælp af lodtrækning.

  I weekenden 28. og 29. maj kan de to events streames af alle.

 • EU-Kommsionen vil sikre ens beskatning

  EU-Kommissionen fremlægger i dag en plan, der skal gøre beskatningen af selskaber mere ens inden for EU. Der skal være større åbenhed om, hvor meget store virksomheder betaler i effektiv skat.

  - Næste år vil vi fremlægge et forslag om, at visse store virksomheder skal offentliggøre deres effektive skattesats, siger den italienske økonomikommissær Paolo Gentiloni ifølge Ritzau på et pressemøde.

 • Dansk OL-hold får 1.404 Pfizer-doser

  Danmark får 1.404 doser Pfizer-vaccine til i maj og juni at vaccinere 702 danskere, der skal til OL i Japan.

  Det oplyser DIF i en pressemeddelelse.

  Doserne er både til atleter, stab og presse.

  - Vi er meget taknemmelige for vaccinationsmuligheden, som minimerer smitterisikoen under legene uden at påvirke den danske vaccinationskalender i negativ retning, da der er tale om en ekstraordinær donation, siger administrerende direktør Morten Mølholm i pressemeddelelsen.

  Det er uvist, hvor mange journalister og hvor mange i staben der skal vaccineres ud af de 702.

 • 29-årig mand anholdt: En gruppe af kvinder gik til politiet med flere anmeldelser om voldtægt, seksuelle overgreb og andre krænkelser

  En 29-årig mand er i dag blevet anholdt, efter at en større gruppe kvinder er gået til politiet med en række anmeldelser om voldtægt, seksuelle overgreb og andre krænkelser.

  Manden bliver fremstillet i et grundlovsforhør i morgen i Københavns Byret. Det er uvist, hvordan han forholder sig til sigtelserne.

  - Der venter stadig en omfattende efterforskning i forlængelse af de mange anmeldelser, og flere sigtelser kan følge, skriver politiet i pressemeddelelsen.

  Vi ved ikke, hvor mange kvinder der er gået til politiet med anmeldelserne.

 • Teater med ny cocktail: Bobler og kviktest, før tæppet går op

  Magistraten i Silkeborg vil have teatergæsterne tilbage i salen, så de tilbyder nu en kviktest for corona ved indgangen. (© Foto: Teatret Magistraten)

  Teatret Magistraten i Silkeborg havde håbet, at kravet om en negativ coronatest før teaterbesøg ville blive hævet. Det skete ikke, så nu går teatret nye veje.

  Teatret tilbyder gæsterne at blive kviktestet, inden de går ind til forestillingen. Mens de venter på svaret, kan de så få et glas bobler udenfor.

  - Mange kolleger har svært ved at sælge billetter, fordi gæsterne er i tvivl, om de kan nå en test, før de skal i teatret, siger teaterdirektør Tommy Nielsen.

  - Men det skal ikke være en kviktest, der holder folk fra at gå i teatret.

  Teatret bruger en godkendt spyttest, så teatergæsterne slipper for en vatpind i næsen.

 • Der er registreret 916 nye smittetilfælde det seneste døgn

  Der er det seneste døgn konstateret 916 smittede med coronavirus, viser tal fra Statens Serum Institut (SSI). Ingen personer er døde.

  Der er nu 166 personer indlagt med covid-19 på de danske hospitaler. Det er syv færre end i går. Af de indlagte er 31 på intensiv afdeling og 23 er i respirator.

  Dagens smittetal er baseret på 173.133 pcr-test. Det svarer til, at 0,53 procent af de testede har været smittet med covid-19.

  Derudover er der det seneste døgn foretaget 554.856 lyntest. Positive prøvesvar herfra indgår dog ikke i smittetallene, fordi der er usikkerhed om svarene.

  Der er indtil videre vaccineret 1.693.174 personer, hvilket svarer til 29,0 procent af befolkningen. 1.070.158 personer er færdigvaccinerede, hvilket er 18,3 procent af befolkningen.

 • Kronprins Frederik har fået første vaccinestik

  Sådan så det ud, da kronprinsen fik stikket. (Foto: Kongehuset)

  52-årige kronprins Frederik har nu fået første stik med coronavaccine.

  Det fremgår af et billede, som kongehuset har offentliggjort på Instagram.

  - I dag har jeg fået mit første stik. Tak til alle jer, der hjælper os på vej mod en normal hverdag igen, lyder det i billedteksten.

  Dronning Margrethe fik første vaccine mod corona 1. januar.

  Dagen forinden, under nytårstalen, udtrykte hun stor glæde over, at vaccinerne var kommet til Danmark.

  - En glæde og en opmuntring er det, at vaccinen nu er en realitet, og at vaccinationen er gået i gang, sagde hun i talen ifølge Ritzau.

 • Kontakttallet er beregnet til 1,1 - epidemien er i let stigning

  Kontakttallet er beregnet til 1,1 i denne uge. Det oplyser sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på Twitter.

  Et kontakttal på 1,1 svarer til, at 10 smittede i gennemsnit smitter 11 andre. Det betyder altså, at epidemien vokser.

  Det er samme niveau som i sidste uge.

  Derfor er testmulighederne ekstra vigtige lige nu, skriver Heunicke i sit opslag.

  - DK er et godt sted pga. en massiv testkapacitet og effektive indsatser ved lokale smitteudbrud. Det er særligt vigtige værktøjer nu, hvor flere snart vender fysisk tilbage på arbejdspladsen.

 • Redningsplanen for flyselskabet Norwegian er nu godkendt

  Flyselskabet Norwegian er tæt på at have sin redning på plads.

  En stor redningsplan skal lette virksomheden for en stor del af dens gæld og samtidig tilføre omkring seks milliarder norske kroner.

  Redningsplanen blev i marts godkendt af en irsk domstol, og det samme blev den af en norsk domstol i april. Siden da er der ikke kommet nogen indvendinger eller appeller, dog derfor er planen betragtet som godkendt, skriver Ritzau.

  Dermed kan redningsprocessen være helt afsluttet 26. maj, oplyser Norwegian.

 • Gymnasie- og erhvervsskoleelever: Genåbningsaftale giver kun få ekstra dage tilbage i skolen

  Det kommer kun til at betyde et par få ekstra fysiske skoledage, at der med den nye genåbningsaftale åbnes for, at alle uddannelser kan få eleverne tilbage på fuld tid.

  Det siger Ingrid Kjærgaard, der er forkvinde i Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.

  - For et par uger siden havde det gjort en rigtig stor forskel for mange elever. Nu kommer det til at være et par få fysiske dage.

  Den sene tilbagevenden til skolebænken har påvirket den uddannelser, eleverne har fået. Det mener Julie Kølskov Madsen, som er formand for Erhvervsskolernes elevorganisation.

  - Desværre er skolerne blevet udskudt rigtig længe, og det kan tydeligt ses på den uddannelse, som folk har fået. Så det kommer bare for sent, siger hun.

  Lige nu har ikke-afgangselever på ungdoms- og voksenuddannelserne kun fysisk fremmøde hver anden uge. Med den nye aftale kan de komme tilbage på fuld tid fra på fredag.

 • Forskere: Danske ulve bliver dræbt af mennesker

  En del af de ulve, der på mystisk vis er forsvundet i Danmark, er blevet dræbt af mennesker.

  Det konkluderer professor Peter Sunde fra Aarhus Universitet nu sammen med andre forskere. Dødeligheden blandt unge danske ulve er nemlig på 46 procent - og altså meget højere end i andre lande.

  - Dødeligheden er ti gange så høj, som den burde være. Det kan vi ikke forklare naturligt, siger Peter Sunde.

  Og det efterlader ifølge Peter Sunde med én herskende teori om, hvad der er sket med ulvene.

  - Der er kun en plausibel forklaring tilbage: De bliver fældet og bortskaffet. Hvem der står bag, kan vi i sagens natur ikke sige noget om.

  I de seneste år er der forsvundet ni ulve fra Danmark.

  Ulvene her er helt sikkert ikke nogle af dem, der er blevet bortskaffet på mystisk vis. Disse er nemlig fotograferet i Københavns Zoo. (Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix)
 • Hvideruslands mest populære medie blokeret

  Her til morgen har myndigheder i Hviderusland ransaget og blokeret et af landets mest populære og uafhængige medier TUT.BY.

  Mediet er officielt anklaget for skatteunddragelse af omfattende karakter og chefredaktør Marina Zolotova er blevet anholdt.

  En række journalister fra både TUT.BY og mindre medier er her til formiddag forsvundet, og deres kolleger formoder, at de er anholdt i en større operation.

  Præsident Aleksandr Lukasjenkos styre har løbende indskrænket pressefriheden siden sommerens protestvalg, men blokeringen af TUT.BY bliver af oppositionen kaldt for det største angreb mod frie medier i mere end 15 år.

 • Det er ikke forbudt at stjæle andres identitet på nettet - men det skal det være nu, mener et politisk flertal

  Regeringen og støttepartierne er enige om at gøre det ulovligt at stjæle andres identitet - ikke mindst på internettet. Det skriver Justitsministeriet ifølge Ritzau.

  Som reglerne er lige nu, er det kun ulovligt at udgive sig for at være en anden på nettet, hvis der er et økonomisk motiv bag.

  Men der er masser af sager, hvor folks identitet bliver stjålet til andre formål - og det er det, et politisk flertal nu vil gøre ulovligt.

  - At opleve at få sin identitet stjålet eller misbrugt - eksempelvis ved at der er oprettet en falsk profil på et socialt medie med ens navn og billede - er meget ubehageligt og krænkende for den person, det går ud over, skriver justitsminister Nick Hækkerup (S).

  Forslaget skal ifølge justitsministeren sørge for, at lovgivningen følger med den digitale kriminalitets udvikling.

 • SSI: Genåbning vil give mere smitte og flere lokale nedlukninger

  Nattens genåbningsaftale er "en stor udgave", lyder det fra Statens Serum Instituts direktør, Henrik Ullum.

  Han er dog ikke bekymret for, at det vil få smitten til at løbe løbsk, fordi vi står et godt sted med mange test og hurtige lokale nedlukninger.

  Men det vil føre til mere smitte, konstaterer han. Og med det også flere lokale nedlukninger, når smitten i et lokalområde stiger.

  - Vi har sagt, at den her genåbning har en høj risiko. I det ligger der en risiko for, at smitten stiger, og at vi derfor kommer til at bruge det meget effektive system med lokale nedlukninger i høj grad, siger han.

 • Sundhedsstyrelsen: Tidligere smittede og vaccinerede er immune i mindst otte måneder

  Sundhedsstyrelsen vurderer nu, at personer, der har været smittet med coronavirus, er immune i mindst otte måneder.

  Det samme gælder for personer, der er blevet vaccineret mod coronavirus. Det skriver styrelsen i en ny vurdering på sin hjemmeside.

  Ifølge vicedirektør i Sundhedsstyrelsen Helene Bilsted Probst er der en forventning om, at effekten af vaccinerne måske kan vare endnu længere.

  I vurderingen står der, at de nye oplysninger nu skal arbejdes ind i reglerne om coronapas og testning, men der står ikke noget om, hvad det konkret kommer til at betyde.

  Lige nu gælder tidligere smitte som gyldigt coronapas i 180 dage - altså seks måneder.

 • Vejret byder på både sol og byger i dag

  Kronborg Slot. (Foto: Bettina Pedersen)

  Dagen starter skyet i det meste af landet, men det klarer senere op og giver lidt eller nogen sol.

  I løbet af eftermiddagen kan der opstå flere byger, der også kan have hagl og torden med. Det forventes dog ikke, at bygerne bliver så kraftige som mandagens byger, der især over Nordjylland næsten gav lokale skybrud.

  Temperaturen stiger til mellem 10 og 15 grader, og vinden er svag til frisk og blæser fra vest.

 • Partier vil stramme regler, så religiøse ledere kan straffes for sex med medlemmer af menigheden

  Det skal være strafbart for præster og andre religiøse ledere at misbruge den magt og tillid, deres embede giver dem. Det mener flere partier på Christiansborg.

  Som det er i dag, er der juridisk set ikke noget i vejen for, at for eksempel en frikirkepræst har et seksuelt forhold til et voksent medIem af sin menighed. I modsætning til læger og psykologer, der ifølge straffelovens paragraf 220 kan straffes med fængsel i op til et år, hvis de misbruger deres position til at have sex med en myndig patient eller klient.

  Venstres Preben Bang Henriksen og SF’s Karina Lorentzen vil derfor tage sagen op med justitsminister Nick Hækkerup.

  - Når man er leder af en religiøs menighed, så ligger der også en mulig magtrelation i forhold til kirkegængerne. Derfor synes jeg, der er en parallel til det ansvar, som læger og psykologer har i forhold til ikke at udnytte de relationer, de får til deres patienter, siger Karina Lorentzen.

  Også Dansk Folkeparti ønsker at stramme reglerne for religiøse ledere.

  25-årige Jasmine Sonde følte sig manipuleret til sex med sin frikirkepræst. Læs hendes historie her.

  Jasmine fortæller, at Felix Kalonda blev ved med at sige, at hun jo gerne ville, og at det "jo bare var ham" den aften på kontoret, hvor han første gang forgreb sig på hende. (Foto: Fra programmet © Deluca Film)
 • Idrætsorganisation jubler over nattens genåbningsaftale: 'Vi nærmer os en festdag. Intet mindre'

  Fra på fredag er der gode nyheder for alle landets godt to millioner sportsudøvere i de frivillige idrætsforeninger - for nu bliver der åbnet for alle dele af idrætslivet.

  I nat landede en genåbningsaftale nemlig, som et flertal af partierne i Folketinget blev enige om. Den betyder, at alt som udgangspunkt vil være åbne fra på fredag - bortset fra diskotekerne i nattelivet.

  Og den er idrætsforeningers hovedorganisation DGI svært tilfredse med.

  - Vi nærmer os en festdag. Intet mindre. Det siger DGI's landsformand, Charlotte Bach Thomassen.

  For selvom tingene ikke bliver, som de var før coronapandemien, så kommer vi tilbage til en ny normal, siger hun.

 • Udmelding fra valgobservatører efter snart fire måneder med uro i Myanmar: Der er ikke beviser for valgsvindel

  Der er ikke beviser for svindel ved valget i Myanmar i november sidste år. Det siger Uafhængige valgobservatører fra Det Asiatiske Netværk For Frie Valg.

  Aung San Suu Kyis parti Nationale Liga for Demokrati vandt valget, men den 1. februar overtog militærstyret magten i landet ved et kup - netop fordi det mener, at der var svindel ved valget.

  Over 800 personer er blevet dræbt af sikkerhedsstyrker i Myanmar, siden militæret overtog magten i landet i februar.

  Det Asiatiske Netværk for Frie Valg havde udsendt observatører til over 400 valgsteder ved valget.

  Netværket siger ifølge BBC, at der var visse "uregelmæssigheder" ved måden, hvorpå valget blev afviklet, men gruppen mener, at dette skyldtes covid-19 pandemien på det tidspunkt. Det betød, at valget ikke var lige så frit og retfærdigt som valget i 2015.

 • Nu skal der skydes endnu flere sæler på Bornholm

  Regeringen hæver nu loftet over, hvor mange gråsæler der må nedlægges i Østersøen i de kommende år.

  Det nuværende loft er på 40 sæler om året, men frem til 2023 skal der nedlægges det dobbelte, oplyser miljøminister Lea Wermelin (S).

  Gråsælerne er en plage for de bornholmske fiskere, der i årevis har oplevet, at gråsælerne blandt andet smadrer deres net og inficerer fisk med sælorm, som gør fiskene underernæret.

  Men på grund af fredningsregler i EU såvel som i Danmark er der begrænsninger på, hvor mange sæler fiskerne må skyde.

  Der lever mellem 40-50.000 gråsæler i Østersøen.

  Rettelse kl 12.49: Det fremgik tidligere ved en fejl, at Lea Wermelin er fødevareminister, men dette er rettet til miljøminister.

 • Ny forskning kan hjælpe de 8.000 danskere, der lever med parkinson

  Indtil for ganske nyligt har man kun kunnet symptombehandle parkinsonpatienter. Men nu kan ny forskning fra Odense Universitetshospital være med til at hjælpe de over 8.000 parkinsonpatienter i Danmark.

  I forskningsprojektet har man behandlet parkinsonpatienter med impulser gennem en hjelm på hovedet.

  Man putter altså ikke noget ind i hjernen, men stimulerer hjernen til at gøre arbejdet selv. Og resultaterne af forskningen er indtil videre gode.

  Det fortæller Bente Rona Jensen, der blandt andre står bag studiet, og er professor på neurologisk afdeling på Odense Universitetshospital.

  - Det har en positiv virkning. Vi finder, at vi kan øge bevægehastigheden hos parkinsonpatienter med 20 procent i gennemsnit.

  Her er hjelmen, der kan sende impulser gennem hjernen.
 • Organisation med 6000 læger i Tokyo har talt: Aflys OL

  Modstanden mod OL i Tokyo er stigende i den japanske befolkning, og nu opfordrer en lægeorganisation til en aflysning.

  Det drejer sig om foreningen af praktiserende læger i Tokyo, der repræsenterer omkring 6000 læger i Japans hovedstad.

  - Vi opfordrer kraftigt myndighederne til at overbevise IOC (Den Internationale Olympiske Komité, red.) om, at det er svært at afholde legene og få dem aflyst, skriver lægeorganisationen på sin hjemmeside.

  Med godt to måneder til OL kæmper Tokyo i øjeblikket med en opblussen af coronavirus blandt befolkningen, hvor blot 3,5 procent ifølge Reuters er vaccineret.

  En meningsmåling, der mandag blev offentliggjort i mediet Asahi Shimbun, viste, at mere end 80 procent af japanerne er imod en afholdelse af OL denne sommer. 43 procent af Japans befolkning ønsker en aflysning, mens 40 procent mener, at de i forvejen udsatte legene bør udsættes igen.

 • Borgmestre vil gøre det sværere at lukke kommuner

  Lige nu lukkes en kommune automatisk, hvis der er 250 eller flere smittede pr. 100.000 borgere i kommunen.

  Men står det til borgmestrene i en række kommuner i hovedstadsområdet, skal reglerne for automatisk nedlukning ændres, så der skal endnu højere smittetal til, før kommuner bliver lukket.

  Benedikte Kiær (K), der er borgmester i Helsingør, siger:

  - Vi har kunnet se de sidste uger, at der ikke skal særligt meget til, før vi står overfor en nedlukning.

  - Man skal huske konsekvenserne ved en nedlukning. Det er jo eksempelvis folkeskoler, der så skal lukkes. Det er fatalt for børnene, der har behov for at komme i skole, men også for deres forældre. De skal pludselig få en hel del logistik til at gå op, siger hun.

  Rettelse: Der har tidligere stået i denne artikel, at Helsingørs borgmester hedder Henriette Kiær. Det gør hun ikke. Hun hedder Benedikte Kiær, som det nu fremgår af artiklen.

 • Godt nyt til alle fodboldfans: Genåbningsaftale åbner for storskærmsfester i København til EM

  Der har længe været stor usikkerhed om, hvorvidt storskærmsarrangementer i forbindelse med EM i fodbold kan gennemføres på grund af de nuværende forsamlingsrestriktioner.

  Den politiske aftale, der natten til tirsdag blev indgået mellem regeringen og en række partier, åbner dog mulighed for, at danskerne kan samles om storskærme for at se fodbold.

  De ni aftalepartier er nået til enighed om at lempe en række forsamlings-restriktioner, der ellers er planlagt til 1. juli, før tid, når det gælder fanzone-arrangementer i København.

  Det betyder, at sektioneringskravet for stående publikum ved udendørs-arrangementer i hovedstaden hæves til 500. Samtidig lempes arealkravet til to kvadratmeter. Det betyder, at der skal være afsat minimum to kvadratmeter til hver person, der gæster de mulige fanzone-fester under EM.

  I genåbningsaftalen nævner partierne specifikt fanzone-arrangementer i København, men ikke arrangementer i resten af landet.

 • Ikea tilbagekalder krus, tallerkener og skåle

  Det er blandt andet disse skåle, der tilbagekaldes.

  Ikea tilbagekalder nu en række tallerkener, skåle og krus med navnene HEROISK og TALRIKA.

  Det skyldes, at der er en risiko for, at de kan gå i stykker og give forbrændinger, hvis de bruges sammen med "varmt indhold", skriver Ikea i en pressemeddelelse.

  Ikea opfordrer alle til at stoppe med at bruge produkterne. Har man købt dem, kan de returneres i Ikea uden fremvisning af en kvittering.

  Det er også disse tallerkener, der kaldes tilbage.
 • Ekspert: USA drømmer nok om flere amerikanske tropper i Grønland

  Da USA's udenrigsminister, Antony Blinken, i går besøgte Danmark, var det særligt på grund af forholdene i Arktis. Og der har Danmark en stor betydning på grund af Grønland.

  Netop Grønland er en vigtig brik for USA rent sikkerhedspolitisk, lyder det fra Flemming Splidsboel, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier.

  - Antony Blinkens drømmescenarie er, at man får markeret klart, at man har fokus på Arktis, og hvis andre ikke respekterer det, så er man klar til at komme med et modsvar. Det kan være politisk, handelsmæssigt eller militært.

  - Så en del af Blinkens drømmescenarie vil nok være, at der gives grønt lys til flere amerikanske tropper i Grønland, fortæller Flemming Splidsboel.

 • Dødsdømte i delstat skal vælge mellem skydning eller elektrisk stol

  Vil du helst dø i den elektriske stol – eller henrettes ved skud af en henrettelsespeloton?

  Det er det valg, som dødsdømte i den amerikanske delstat South Carolina står overfor, efter delstatens guvernør, Henry McMaster, har underskrevet en ny lov, der gør det muligt for delstaten at genoptage henrettelser efter mere end 10 års ufrivillig pause. Det skriver Ritzau.

  Den lange pause er forårsaget af en akut mangel på de stoffer, der indgår i de dødelige indsprøjtninger.

  Dødsdømte har tidligere haft valgmuligheden mellem den elektriske stol og dødelig indsprøjtning, men de manglende stoffer har gjort, at dødsdømte har kunnet udsætte deres henrettelse på ubestemt tid ved at vælge indsprøjtningen.

 • Indien har nu registreret 25 millioner corona-smittede

  Indiens samlede antal registrerede coronasmittede steg i dag til 25 millioner. Det sker, efter landet i går kunne registrere over 260.000 nye smittetilfælde.

  Indien bliver dermed det andet land i verden, udover USA, der har passeret denne milepæl, siden pandemiens indtog for mere end et år siden. Knap 280.000 indere har mistet livet med coronavirus.

  Landet har oplevet en voldsom stigning i smitten siden midten af april, hvilket overrumplede det indiske sygehusvæsen og mange steder medførte en akut mangel på sengepladser og ilt. Den nuværende bølge nåede sit højdepunkt i starten af maj med over 400.000 daglige smittede.

Mere fra dr.dk