Seneste nyt
20. maj kl. 05:35

Hviderusland køber russiske missilsystemer

Som en trofast væbner har den hviderussiske præsident Aleksandr Lukasjenko stået ved Rusland og Vladimir Putins side lige siden invasionen af Ukraine gik i gang.

Og støtten ophæves ikke lige foreløbigt, for nu har præsident Lukasjenko meldt ud, at den hviderussiske hær bliver forstærket med russiske Iskander og S-400 missiler. Det fortæller han til det statslige nyhedsbureau Belta ifølge Wall Street Journal.

Der er tale om kortrækkende ballistiske missiler samt jord-til-luft-missiler.

Indtil videre har der ikke været væbnede hviderussiske styrker indsat i Ukraine, og G7 landene, som tæller Storbritannien, Canada, Tyskland, Frankrig, Italien, Japan, USA og EU har tidligere på ugen opfordret Hviderusland til at tage afstand fra Ruslands invasion i Ukraine.

Seneste nyt

 1. 3 min. siden

  Mette Frederiksen om minkkommissionens rapport: Kritikken af regeringen er markant og massiv

  Statsminister Mette Frederiksen (S) beklager igen forløbet omkring aflivningen af alle mink.

  Regeringen holder netop nu pressemøde i Spejlsalen om sagen i kølvandet på Minkkommissionens granskning af, hvad der skete op til og efter, at alle mink blev beordret aflivet.

  - Kommissionen fremsætter en massiv og markant kritik, sagde indledte statsministeren pressemødet med.

  - Vi tager kritikken meget alvorligt og til efterretning, og det giver anledning til reflektion over, hvordan vi fremover vil håndtere lignende sager, hvis de skulle opstå igen i Danmark, sagde Mette Frederiksen.

  Hun fremhævede i sin indledende bemærkninger til rapporten også, at kommissionen ikke mener, at Mette Frederiksen blev advaret om den manglende lovhjemmel.

  - Jeg har overholdt min sandhedspligt og havde ikke til hensigt at sige noget, der ikke var korrekt. Jeg fik ikke at vide eller blev advaret om, at der manglede hjemmel, sagde hun blandt andet.

 2. 41 min. siden

  Tørt vejr bliver afløst af regn og byger i dag

  Når man kigger op mod himlen, kan man nogle steder i landet måske allerede ane, at det trækker op til regn.

  Men fredag starter med tørt vejr i løbet af formiddagen, hvor der vil være udsigt til lidt eller nogen sol, oplyser Danmarks Meteorologiske Institut, DMI.

  Senere på dagen venter der dog regn og byger - og der er også risiko for torden.

  Det våde vejr breder sig fra sydvest op over landet i løbet dagen.

  Der vil være store forskelle i dagtemperaturerne rundt omkring i landet lige fra 20 grader i sydvest til 28 grader i Nordsjælland.

 3. 54 min. siden

  SF ser ingen grund til at få advokater eller rigsret til at se på minksagen

  SF ser ingen grund til at gå videre med advokatvurderinger eller rigsret efter at have fået Minkkommissionens beretning om forløbet, da alle mink blev beordret aflivet.

  Det skrivet partimedlem Karina Lorentzen i en mail til Ritzau.

  SF har ifølge Lorentzen haft to kriterier, som partier har vurderet sagen efter. Det ene er, om statsminister Mette Frederiksen (S) har begået noget bevidst ulovligt. Det andet er, om hun har løjet for Folketinget.

  - Modsat Støjberg-sagen, hvor der var begået ulovligheder, advaret imod det og løjet for Folketinget, er ingen af delene tilfældet her, skriver hun.

  Heller ikke Enhedslisten ønsker en advokatundersøgelse, sagde partiet i går.

  Minkkommissionen kom i går med en skarp kritik af flere ministre og topembedsmænd herunder statsminister Mette Frederiksen (S) og hendes departementschef Barbara Bertelsen.

  Kommissionen mener dog ikke, at statsministeren var klar over, at der manglende lovhjemmel og derfor ikke med forsæt udstak den ulovlige instruks om at aflive minkene.

  Der er pressemøde i Statsministeriet om sagen klokken 10.00. Du kan følge med live her på dr.dk og på DRTV.

 4. I dag kl. 08:36

  Arbejdsløsheden bliver lavere og lavere - også antallet af langtidsledige falder

  Præcis som det har været tilfældet med den generelle ledighed, har langtidsledigheden også været nedadgående det seneste års tid.

  Og i maj blev der gjort et nyt indhug i gruppen af personer, der har været ledige i mindst 80 procent af tiden de seneste 12 måneder.

  Det skriver Ritzau på baggrund af tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

  Tallene viser, at der i maj blot var 15.000 langtidsledige, når man omregner til fuldtidspersoner og tager højde for sæsonudsving.

  Det er næsten på linje med den seneste bund i begyndelsen af 2009, hvor der kun var 13.500 langtidsledige.

 5. I dag kl. 07:30

  overblikket: Sådan påvirker Tour de France trafikken de kommende dage

  København farves gul, når Tour de France i dag ruller ind på den københavnske asfalt. Cykelløbet starter klokken 16.00 med en enkeltstart i hovedstaden.

  De tre første etaper og 394 kilometer skal køres i Danmark, inden karavanen rykker til Frankrig.

  Det betyder ændringer i trafikken over hele landet de kommende dage. Få overblikket her:

  1. etape: København

  H.C. Andersens Boulevard og Rådhuspladsen i København er afspærret for bilkørsel og parkering.

  Selve ruten er afspærret for al kørsel fra i dag og frem til lørdag eftermiddag.

  Løbsledelsen råder til at benytte offentlig transport.

  Der forventes at være normal trafik igen lørdag eftermiddag den 2. juli.

  2. etape: Roskilde-Nyborg

  Rytterne kører i morgen 202 kilometer fra Roskilde til Nyborg.

  Trafikken i og omkring Roskilde, Lejre, Odsherred, Holbæk, Kalundborg, Korsør og Nyborg vil være påvirket hele dagen.

  Storebæltsbroen lukkes i begge retninger i morgen fra klokken 13.00 til 18.00. Motorvejene, der fører til Storebæltsbroen, kan blive afspærret allerede fra klokken 12.30.

  Togtrafikken over Storebælt vil ikke være påvirket.

  3. etape: Vejle-Sønderborg

  På søndag køres der 182 kilometer fra Vejle til Sønderborg.

  Trafikken i og omkring Vejle, Kolding, Haderslev, Aabenraa og Sønderborg vil være påvirket i lange perioder.

  Bilister opfordres til at orientere sig om trafikken på forhånd og afsætte ekstra tid til køreturen.

 6. I dag kl. 06:49

  Ukrainske myndigheder: 17 er dræbt i missilangreb i Odesa

  Et russisk missilangreb har natten til fredag kostet 17 mennesker livet og såret 30 lidt uden for havnebyen Odesa.

  Det oplyser ukrainske myndigheder ifølge Reuters.

  Missilet ramte et ni etager højt lejlighedskompleks og forårsagede også en brand i en tilstødende butiksbygning omkring klokken et i nat lokal tid.

  Ifølge Serhiy Bratchuk, der er talsmand for de regionale myndigheder i Odesa, er der en redningsaktion i gang for at redde overlevende ud af den sammenstyrtede bygning.

  Et andet angreb har ifølge Bratchuk ramt et feriecenter i nærheden og såret flere.

  Det har ikke været muligt for DR at bekræfte oplysningerne.

  Artiklen er opdateret med seneste dødstal.

 7. I dag kl. 06:11

  Trump beskylder kongresvidne for at lyve: Hun må have 'alvorlige psykiske problemer'

  Donald Trump beskylder Cassidy Hutchinson for at være en løgner, efter Hutchinsons opsigtsvækkende vidneudsagn i et kongresudvalg tidligere på ugen. (Foto: Stefani Reynolds © Ritzau Scanpix)

  En løgner med psykiske problemer.

  Mere eller mindre sådan beskriver den tidligere amerikanske præsident Donald Trump den tidligere rådgiver i Det Hvide Hus Cassidy Hutchinson.

  Hutchinson vidnede i tirsdags om den tidligere præsident under en høring om stormløbet mod Kongressen den 6. januar sidste år.

  Og nu kalder Trump hende for en løgner i et interview med det højreorienterede medie Newsmax.

  - For at denne her pige kommer på den slags historier, må hun have alvorlige problemer. Psykiske problemer, siger Trump til mediet ifølge Ritzau.

  Trumps beskyldninger kommer, efter Hutchinson under ed blandt andet fortalte, at Trump var ligeglad med, at hans tilhængere var bevæbnede, da han skulle tale på plænen bag Det Hvide Hus på dagen for det dødelige stormløb mod den amerikanske Kongres.

 8. I dag kl. 05:46

  Tidligere sikkerhedschef er taget i ed som Hongkongs politiske leder

  Det var Kinas præsident, Xi Jinping (til højre), som tog John Lee i ed. Han afløser Carrie Lam. (Foto: pool © Ritzau Scanpix)

  For 25 år siden blev Hongkong overdraget til Kina efter mere end 150 år som britisk koloni under en aftale om, at området fortsat skulle være "semiselvstændigt."

  Men især i de senere år har styret i Beijing strammet grebet om den særlige administrative region - og det ser ud til at fortsætte med udnævnelsen af den nye øverste politiske leder for Hongkong, John Lee, der i dag lokal tid er blevet taget i ed.

  Lee er tidligere sikkerhedschef og kendt for at støtte den politiske linje, som styret i Beijing står for.

  Han spillede blandt andet en nøglerolle i det kinesiske styres kamp mod de prodemokratiske demonstrationer, som udspillede sig i Hongkong i 2019 og 2020.

 9. I går kl. 23:13

  Robot tegner gigantisk portræt af afdød cykelhelt på stadion i Holbæk

  • Sådan ser det ud, det 30 gange 40 meter store portræt af Chris Anker Sørensen i Holbæk Sportsby. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)
  • Sådan ser det ud, det 30 gange 40 meter store portræt af Chris Anker Sørensen i Holbæk Sportsby. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)
  • Sådan ser det ud, det 30 gange 40 meter store portræt af Chris Anker Sørensen i Holbæk Sportsby. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)
  1 / 3

  Hvis man af én eller anden årsag flyver ind over Holbæk Sportsby i de her dage, kan man få sig et særligt syn.

  To robotter har nemlig tegnet et 30 gange 40 meter stort portræt af cykelrytteren Chris Anker Sørensen, der omkom 18. september sidste år efter en påkørsel på en træningstur i Belgien.

  Robotterne plejer at kridte fodboldbanen op, men de kan altså også kodes til at fremstille mere kunstneriske motiver, som man kan se på billederne herunder.

  Til TV2 Øst fortæller initiativtager Kasper Birkeholm Munk, at håbet er, at det store Chris Anker-portræt bliver vist frem i tv, når helikopterne flyver rundt over rytterne i Tour de France-feltet, der passerer Holbæk under anden etape på lørdag.

 10. I går kl. 23:01

  Nøgenløbet på Roskilde i billeder: 16 mænd og otte kvinder spurtede for en fribillet

  • Nøgenløbet på Roskilde Festival torsdag den 30. juni 2022. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Ritzau Scanpix)
  • Nøgenløbet på Roskilde Festival torsdag den 30. juni 2022. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Ritzau Scanpix)
  • Nøgenløbet på Roskilde Festival torsdag den 30. juni 2022. (Foto: Ida Guldbaek Arentsen © Ritzau Scanpix)
  • Nøgenløbet på Roskilde Festival torsdag den 30. juni 2022. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Ritzau Scanpix)
  1 / 4

  Det traditionsrige nøgenløb under Roskilde Festivalen blev afviklet torsdag.

  16 mænd og otte kvinder deltog i løbet, hvor vinderne - én af hvert køn - får en billet til næste års festival. Sådan har det været siden det første løb i 1998.

  I år gik sejren til 20-årige Zara Hansen og 23-årige Anton Kunnas fra Finland.

  Vi har samlet et galleri med billeder fra løbet her på dr.dk.

 11. I går kl. 22:27

  Danmarksdemokraterne runder 10.000 bekræftede vælgererklæringer

  (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

  Torsdag aften rundede Inger Støjbergs nye parti, Danmarksdemokraterne, 10.000 bekræftede vælgererklæringer.

  Det skriver Ritzau.

  Det betyder, at den tidligere Venstre-minister på en uge er halvvejs til at kunne opstille sit parti ved et folketingsvalg, hvor der kræves mindst 20.182 vælgererklæringer for at være opstillingsberettiget.

  Allerede den 25. juni skrev Inger Støjberg på sin Facebook-side, at hun da havde modtaget 50.000 vælgererklæringer bare to dage efter præsentationen af Danmarksdemokraterne, men sådanne erklæringer er først endelige efter en såkaldt eftertænksomhedsperiode på syv dage.

  Den periode er nu overstået for de første 10.000 danskere, der har tilkendegivet, at de støtter Støjbergs parti.

 12. I går kl. 21:53

  Danske filmfolk springer fra aftale efter halvt års produktionsstop

  Der er ikke bestilt nye danske film og tv-serier til en række store streamingtjenester som Netflix og Viaplay siden årsskiftet til 2022.

  Det skyldes, at organisationen Create Denmark, der samler en række forbund for blandt andet skuespillere, scenografer og filminstruktører, har valgt at trække sig fra en rammeaftale indgået med Producentforeningen.

  Aftalen er dermed ikke længere gældende.

  Den havde til formål at sikre, at kunstnerne bag film og serier får en større bid af den økonomiske kage, når produkterne streames, men streamingtjenesterne har gjort det klart, at aftalen kostede dem for mange penge.

  Create Denmark forhandler nu i stedet om nye rammeaftaler med hver enkelt streamingtjeneste, oplyser organisationen i en pressemeddelelse.

 13. I går kl. 21:18

  Risiko for kraftig regn og torden over København til Tour de France-starten

  Danmark lægger for første gang asfalt til Tour de France, når startskuddet lyder i København i morgen.

  Men det kan blive en våd fornøjelse for de cykelglade fremmødte.

  Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, peger nemlig på, at der er risiko for kraftig regn og torden for Nordøstsjælland og København i morgen mellem klokken 18 og 23.

  Etapen starter klokken 16, og den sidste rytter forventes at være i mål lidt efter klokken 19.

  Der er dog kun tale om en risiko og ikke et decideret varsel fra DMI's side.

 14. I går kl. 20:41

  Ukraine varsler sanktioner mod Syrien

  Ukraine vil indføre en handelsembargo mod Syrien og sanktioner mod enkeltpersoner og juridiske enheder, skriver BBC.

  Det sker ifølge Ukraines udenrigsministerium som en reaktion på, at Syrien har besluttet officielt at anerkende de to selverklærede republikker i Donbas-regionen, Donetsk og Luhansk.

  Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, har nu afbrudt de diplomatiske forbindelser med Syrien.

 15. I går kl. 20:31

  WHO forventer sommerbølge med corona efter tredobling i smittetal

  Verdenssundhedsorganisationen, WHO, forventer en ny bølge med coronavirus i Europa hen over sommeren.

  Meldingen kommer, efter at WHO har registreret en tredobling i antallet af nye smittetilfælde den seneste måned.

  - I takt med at lande over hele Europa har lempet deres coronarestriktioner fra tidligere, vil virusset sprede sig og nå høje niveauer hen over sommeren, siger WHO-chef Hans Kluge til det franske nyhedsbureau AFP.

  - Virusset vil ikke forsvinde, bare fordi landene holder op med at holde øje med det. Det spreder sig stadig. Det muterer stadig. Det kræver stadig liv, siger han videre.

  Den mildere, men mere smitsomme omikronvariant kaldet BA.5, som også er den mest dominerende her i Danmark, har ført til en tredobling af antallet af smittetilfælde i Europa.

 16. I går kl. 20:18

  Den første sorte kvindelige højesteretsdommer i USA's historie er taget i ed

  Ketanji Brown Jackson er nu officielt taget i ed som højesteretsdommer i USA. (Foto: ELIZABETH FRANTZ © Ritzau Scanpix)

  Den første sorte kvindelige højesteretsdommer i USA's historie er nu blevet taget i ed.

  Ketanji Brown Jackson skal dermed træde ind som ny dommer i det højest dømmende organ i landet.

  Den amerikanske præsident, Joe Biden, har valgt Ketanji Brown Jackson som kandidat til højesteretten, hvor hun erstatter Stephen Breyer, der går på pension.

  Jackson har siden 2021 siddet som dommer ved en appeldomstol i Washington D.C., og før det var hun distriktsdommer i otte år.

  Læs mere om den nye højesteretsdommer i artiklen her, fra da Senatet stemte for hendes indsættelse.

  Ketanji Brown Jackson overfor Stephen Breyer, som hun erstatter. (Foto: handout © Ritzau Scanpix)
 17. I går kl. 19:47

  USA's højesteret begrænser magt til at reducere CO2-udledning

  USA's højesteret lægger begrænsninger på, hvordan en vigtig grøn lov kan bruges overfor kraftværker, der udleder CO2.

  Med seks stemmer mod tre har det konservative flertal i højesteret besluttet, at den såkaldte Clean Air Act-lov ikke giver USA's agentur for miljøbeskyttelse (EPA) ret til at regulere udslip fra kraftværker, skriver AP.

  Udslippene bidrager til den globale opvarmning, og kendelsen kan gøre det sværere for landets præsident, demokraten Joe Biden, at bekæmpe klimaforandringerne.

  Bidens mål er blandt andet at reducere CO2-udslip med 50 procent i 2030, og kraftværker står for omkring 30 procent af landets udslip, skriver AP.

  Højesteret kan underkende lovgivning fra Kongressen og enkeltstaterne, hvis den vurderer, at lovgivning strider mod den amerikanske forfatning.

 18. I går kl. 19:33

  Erdogan afviser ikke, at han igen vil blokere for finsk og svensk Nato-medlemskab

  Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, til Nato-topmøde i Madrid i dag. (Foto: Gabriel bouys © Ritzau Scanpix)

  Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, kan ikke udelukke, at Tyrkiet igen kan tænkes at nedlægge veto mod et svensk og et finsk medlemskab af Nato.

  Det sagde han ifølge Reuters på et pressemøde efter et Nato-topmøde i Madrid tidligere i dag.

  Erdogan fastslår, at Finland og Sverige skal gennemføre "deres del af aftalen" hurtigst muligt, og med det henviser han til nogle løfter, som tidligere på ugen blev givet af Sverige og Finland over for Tyrkiet.

  Det drejer sig blandt andet om, at de to lande skal betragte Det Kurdiske Arbejderparti (PKK) som en terrororganisation, hvis aktiviteter de forpligter sig til at modarbejde.

  Hvis et nyt land skal optages som Nato-medlem, skal alle de 30 andre landes parlamenter godkende det.

 19. I går kl. 19:28

  DGI's store landsstævne er skudt i gang

  Nu er ventetiden ovre.

  Massevis af idrætsglade mennesker er i dag valfartet til Svendborg, hvor DGI's Landsstævne officielt skydes i gang.

  Det tilbagevendene idrætsstævne afholdes hvert fjerde år, og starter som altid ud med et stort åbningsshow, der består af en række flotte koreografier, forskellige idrætsindslag, og hvor bevægelsesglæden er i højsædet. Åbningsshowet kan i dag følges på DR1 fra klokken 19.30 til 21.00.

  Ifølge DGI forventes det, at helt op mod 25.000 mennesker deltager i Landsstævnet i år.

  DR sender også live fra efterskolernes store opvisning samt verdensholdets show. Du kan se hele sendeplanen for Landsstævnet i Svendborg her.

 20. I går kl. 18:36

  Sjældent portræt af prinsesse Diana udstilles i London

  Sådan ser maleriet ud. DR har fået tilladelse af galleriet til at vise det. Prinsesse Diana mødtes mere end 30 gange med kunstneren bag, Nelson Shanks, da han skulle portrættere hende i 1994.

  Et meget sjældent portræt af den afdøde prinsesse Diana vil for første gang blive udstillet i et galleri i London.

  Maleriet - olie på lærred - er i virkeligheden en skitse til et andet maleri lavet af den amerikanske portrætmaler Nelson Shanks i 1994. Altså tre år før Dianas tragiske død i en bilulykke i Paris.

  I januar i år dukkede det op på en auktion med værker fra nu afdøde Nelson Shanks private atelier. Det blev solgt for mere end 200.000 dollar, og nu bliver det så udstillet for første gang.

  Det sker hos galleriet Philip Mold & Company på udstillingen "Masterpiece London Art Fair" i bydelen Chelsea.

 21. I går kl. 18:23

  Politiforbund: 'Vores medlemmer er frifundne - ansvaret ligger i toppen'

  Ansvaret for aflivningen af alle danske mink uden lovhjemmel ligger udelukkende i toppen, fastslår Heino Kegel, formanden for de danske politibetjentes fagforbund, Politiforbundet.

  Dermed mener han, at hans medlemmer nu er frifundne efter dagens udmeldinger fra Minkkommissionen.

  - Det er på ét eller andet plan en lettelse for mine medlemmer, uagtet at der er løftet en kritik af deres øverste chef (rigspolitichef Thorkild Fogde, red.), siger han til Ritzau.

  Thorkild Fogde burde have reageret med det samme, da han fik at vide, at der ikke var hjemmel til at kræve alle mink aflivet, men det gjorde han ikke, og derfor kørte politiet i flere dage videre med en ulovlig plan, lyder kritikken fra Minkkommissionen.

  Her fra klokken 19 kan du på dr.dk stille spørgsmål til en række eksperter og to politikere om alt, hvad der vedrører dagens store historie. Det foregår her på siden.

 22. I går kl. 18:06

  Radikal eksminister: Statsministeren bør stå ved sit ansvar i minkskandale

  Christian Friis Bach (R) var udviklingsminister under statsminister Helle Thorning-Schmidt (S). Nu er han igen folketingskandidat for De Radikale i Nordjylland. (Foto: Maria Albrechtsen Mortensen © Ritzau Scanpix)

  Christiansborg er meldingen fra De Radikale, at støttepartiet nu vil læse Minkkommissionens lange beretning grundigt, før man vil forholde sig til, hvad beretningens voldsomme kritik skal have af konsekvenser.

  Men den tidligere radikale udviklingsminister og nuværende folketingskandidat, Christian Friis Bach, er klar til at sætte flere ord på situationen.

  På Twitter skriver han:

  - Jeg overlader det trygt til den radikale folketingsgruppe at tage stilling til konsekvenserne. Men jeg finder det forunderligt, hvis man som statsminister kan unddrage sig ansvar ved ikke at vide besked. Har man magten, tager man magten, så har man ansvaret.

  I en sms til DR Nyheder tilføjer Christian Friis Bach, at "det burde statsministeren stå ved".

  På spørgsmået om, hvorvidt Mette Frederiksen bør gå af som statsminister, lyder hans svar:

  - Det kan jeg ikke vurdere, da jeg ikke har læst hele rapporten. Men statsministeren bør tage ansvaret på sig. Og manglende viden er ingen undskyldning.

  - Hvis kritikken er så alvorlig, at det bør have konsekvenser for Statsministeriet, så bør Mette Frederiksen tage ansvaret på sig. Man kan ikke skille ministeren fra ministeriet.

 23. I går kl. 18:04

  New Zealand vil skrotte told til EU med ny handelsaftale

  New Zealand premierminister, Jacinda Ardern, og EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, på pressemødet, hvor aftalen blev præsenteret. (Foto: OLIVIER HOSLET © Ritzau Scanpix)

  På et møde torsdag er EU og New Zealand blevet enige om en ny handelsaftale, som skal fjerne toldmurene overfor europæiske varer.

  Det siger EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, efter et møde med den newzealandske premierminister, Jacinda Ardern, skriver Reuters.

  Aftalen betyder ifølge von der Leyen store muligheder for både virksomheder, landmænd og forbrugere, fordi den fjerner New Zealands toldmure over for europæiske varer, som i dag ligger på mellem 10 og 15 procent.

  Det forventes, at aftalen kan få handlen mellem de to parter til at stige med 30 procent.

  Ifølge Dansk Industri (DI) er aftalen "utrolig opløftende" i lyset af de aktuelle problemer i forsyningskæderne, fordi danske virksomheder nu får lettere adgang til både nye leverandører og kunder i New Zealand.

 24. I går kl. 17:56

  Putin svarer igen på voksenmobning: G7-ledere uden tøj ville være et 'hæsligt syn'

  Den højspændte internationale konflikt om krigen i Ukraine er for en kort bemærkning hevet ned på skolegårdsniveau.

  Ved åbningen af G7-topmødet i Tyskland i sidste uge kastede de forsamlede stats- og regeringschefer sig ud i en omgang voksenmobning af Ruslands præsident, Vladimir Putin.

  Anført af Storbritanniens premierminister Boris Johnson jokede G7-lederne med, at de skulle vise Putin deres muskler - en reference til hans forkærlighed for at lade sig fotografere i bar overkrop.

  Se optrinnet i videoen her:

  Og nu har Putin så svaret på G7's drilleri:

  - Jeg ved ikke, hvordan de ville tage tøjet af - over eller under bæltestedet. Men jeg tror, at det ville være et hæsligt syn under alle omstændigheder, sagde Putin under et besøg i Turkmenistan.

  Præsident Putin på en hest i Sibirien i 2009. (Foto: RIA Novosti © Scanpix Denmark)
 25. I går kl. 17:37

  Polsk hegn på grænsen til Hviderusland er færdigbygget

  Et kraftigt grænsehegn langs grænsen til Hviderusland står nu færdigt i Polen. Det skal forhindre flygtninge og migranter i at komme ind over grænsen fra nabolandet. (Foto: Wojtek Radwanski © AFP or licensors)

  Et europæisk nabohegn på 186 kilometer er færdigbygget.

  Hegnet bugter sig som et jerntæppe på grænsen mellem Polen og Belarus, tidligere kendt som Hviderusland.

  Det oplyser nyhedsbureauet AP.

  Formålet med hegnet er at forhindre flygtninge og migranter i at komme ind i Polen fra nabolandet.

  Opførelsen af det fem og en halv meter høje grænsehegn blev indledt sidste vinter, da tusindvis af migranter fra Mellemøsten og Afrika forsøgte at komme ind i Polen.

  Belarus forsøgte ifølge flere EU-parlamentsmedlemmer at fremkalde en "falsk flygtningekrise" ved at sende migranter fra Mellemøsten ind over EU's ydre grænse i Polen.

  Polen indførte undtagelsestilstand under krisen og forhindrede folk i at besøge grænseområdet og beskrive situationen.

  Mange migranter frøs ihjel ved grænsen, skriver Reuters.

 26. I går kl. 17:29

  Tour-favorit om Vingegaard: En af de bedste i verden

  (Foto: Stephane Mahe © Ritzau Scanpix)

  Jonas Vingegaard er en af de bedste cykelryttere i verden.

  Det er der nok mange, der mener, og det gælder også den dobbelte Tour de France-vinder Tadej Pogacar.

  Vingegaard endte sidste år som Pogacars hårdeste konkurrent, da han blev nummer to.

  Og danskeren er selvfølgelig igen på radaren hos den slovenske storfavorit.

  - Han er en af de bedste bjergryttere i verden lige nu. Sidste år viste han, at han er i stand til at gøre det godt i en grand tour, og han kan også køre en god enkeltstart. Som rytter er han ret komplet, og han er virkelig stærk, siger Tadej Pogacar.

 27. I går kl. 17:18

  Mogens Jensen om kommissionens beretning: 'Jeg tog konsekvensen af fejlene'

  Den tidligere minister Morgens Jensen og hans daværende ministerium fik sønderlemmende kritik i Minkkommissionens beretning.

  Den skriver blandt andet, at Mogens Jensen gav urigtige oplysninger til Folketinget om sit kendskab til den manglende lovhjemmel til at aflive samtlige danske mink.

  På Facebook skriver Mogens Jensen nu, at der blev begået fejl i Minksagen.

  - Det er erkendt, og det er der naturligvis endnu en gang grund til at undskylde for over for de berørte minkavlere, skriver han.

  Men han holder fast i, at det var "en nødvendig og vigtig politisk beslutning at gennemføre aflivningen af hensyn til folkesundheden, og for at få stoppet coronasmitten fra mink til mennesker".

  - Jeg tog derfor også ansvaret for og konsekvensen af fejlene og trådte tilbage som minister.

  (Foto: (Skærmbillede))
 28. I går kl. 16:58

  Mads Pedersen bliver skuffet, hvis han ikke vinder en af de danske Tour de France-etaper

  (Foto: Bo Amstrup © Ritzau Scanpix)

  Cykelrytteren Mads Pedersen har store ambitioner på de første etaper af årets Tour de France.

  Den danske Trek-Segafredo-rytter håber nemlig på at vinde en af etaperne på dansk grund. Og en dag i den gule trøje vil han bestemt heller ikke sige nej til.

  - Hvis ikke jeg vinder en etape eller kommer i gult, ved jeg godt, at det bliver en skuffelse. Men det bliver en endnu større skuffelse for mig end for alle dem, der følger med, siger Mads Pedersen.

  - Jeg kører ikke cykelløb for at blive nummer to.

  Første etape af Tour de France starter fredag klokken 16. Du kan følge alle Tourens etaper på DR.dk og i LIGA på P4 i din radio.

 29. I går kl. 16:42

  Sjælden gæst i Hongkong: Kinas præsident på besøg med ros til myndighederne

  Kinas præsident, Xi Jinping (i mørkeblåt jakkesæt, midtfor) under sit besøg i Hongkong i dag. (Foto: INFORMATION SERVICES DEPARTMENT © Ritzau Scanpix)

  Kinas præsident Xi Jinping er torsdag på besøg i Hongkong, hvor han deltager i fejringen af 25-års-dagen for områdets overgang fra britisk til kinesisk styre.

  Det skriver Reuters.

  Det er første gang siden 2017, at den kinesiske præsident besøger Hongkong.

  Han roser blandt andet myndighederne i Hongkong, som har nedkæmpet en prodemokratisk bevægelse og sikret sig kontrol over området.

  Det viste de for nylig, da et stort politiopbud effektivt forhindrede folk i at markere årsdagen for en massakre på Den Himmelske Freds Plads i Beijing, hvor mange - primært unge studerende - mistede livet under en ubevæbnet, folkelig opstand og demonstration for demokrati den 4. juni 1989.

 30. I går kl. 16:20

  Præsident Biden: Vi vil støtte Ukraine, så længe det er nødvendigt

  Præsident Biden vil ikke slække på støtten til Ukraine. (Foto: Per Bang Thomsen)

  Ukrainerne skal ikke bekymre sig om USA's opbakning til deres kamp mod Rusland. Det slog den amerikanske præsident, Joe Biden, fast, efter Nato-topmødet i Madrid.

  - Vi kommer til at støtte Ukraine, så længe det er nødvendigt, så Rusland ikke får mulighed for at besejre Ukraine, sagde præsidenten og tilføjede, at USA i de kommende dage vil støtte ukrainerne med yderligere 5,7 milliarder kroner til køb af militært udstyr.

  Ukraine-krigen er årsagen til, at priserne på energi er strøget i vejret på det seneste, og det kan mærkes på pengepengen rundt om i verden. Det får dog ikke Biden-regeringen til at ændre kurs over for ukrainerne.

  Præsidenten håber dog, at der på globalt plan vil blive indført et prisloft på russisk olie, så russernes ikke længere kan tjene så mange penge på deres olieeksport.

  - Jeg ved ikke, hvordan det ender, men det ender ikke med, at russerne besejrer Ukraine, understregede han.

 31. I går kl. 16:10

  Ukrainske tropper får våbentræning i Storbritannien

  Hundredevis af ukrainske soldater har ifølge britiske BBC været på træningslejr i det sydvestlige Storbritannien.

  Her har de blandt andet trænet i at bruge den britiske hærs Multiple Rocket Launcher System, der har en rækkevidde på mere end 80 kilometer, og som man angiveligt har forsynet den ukrainske hær med tre eksemplarer af.

  Ifølge BBC har britiske og newzealandske soldater overvåget træningen, og de er imponerede over de ukrainske soldaters gåpåmod og iver efter at lære hurtigt.

 32. I går kl. 15:14

  Professor: Mette Frederiksen går fri

  Der er hård kritik af statsminister Mette Frederiksen i rapporten fra Minkkommissionen. Men det er ikke en kritik, der kan vælte hende.

  Sådan lyder konklusionen fra Sten Bønsing, der er professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, efter kommissionen har kaldt statsministerens udmeldinger på pressemødet den 4. november 2020 for groft vildledende.

  Det var her, Mette Frederiksen beordrede samtlige mink i Danmark aflivet.

  - Det var uden tvivl faktuelt forkert. Men spørgsmålet er, om statsministeren var klar over det. Det er der ikke noget, der tyder på, og så kan man ikke drage hende retligt til ansvar, siger Sten Bønsing.

  I stedet peger pilen på embedsfolkene i blandt andet Statsministeriet og Miljø- og Fødevareministeriet.

  - Der er lagt op til et blodbad uden lige. Jeg har aldrig hørt en rapport, hvor man anbefaler at rejse sager mod SÅ mange departementschefer og andre topembedsmænd, siger professoren.

 33. I går kl. 14:56

  Nato-landene vil skrue op for fællesbudgettet

  Natos medlemslande er blevet enige om at bruge flere penge på forsvarsalliancen i de kommende år. I dag ligger Natos årlige budget på 18 milliarder kroner, men det skal hæves "betydeligt", siger generalsekretær Jens Stoltenberg.

  - Det vil gøre det muligt at investere mere sammen i udstyr og infrastruktur og betale for at styrke den fælles kommandostruktur, siger han efter Nato-topmødet i Madrid.

  Hvor meget fællesbudgettet helt præcist skal hæves, vil først blive fastsat senere. Danmark betaler i dag 280 millioner kroner årligt til Nato, men statsminister Mette Frederiksen (S) har tidligere meddelt, at man fra dansk side vil hæve det bidrag.

  Derudover er et politisk flertal blevet enige om at hæve de danske forsvarsudgifter til to procent af bruttonationalproduktet (bnp) i 2033. I dag bruger Danmark 1,39 procent af sit bnp på forsvaret.

 34. I går kl. 14:48

  Otte mænd får mellem fem og ni års fængsel for frihedsberøvelse og brutal vold

  Retten i Odense valgte i dag at give lange straffe til otte mænd fra motorcykelklubben Mongrel Mob Riders' fynske afdeling.

  De dømte skal bag tremmer i mellem fem og ni år for at have frihedsberøvet et andet af klubbens medlemmer i 23 dage og truet ham og udøvet rå vold mod ham.

  Manden blev rykket rundt mellem flere forskellige adresser på Fyn og mishandlet, skriver Ritzau.

  - De torturerer mig og banker mig. De tager mine sko og smasker mine ben med et alubat, så jeg næsten ikke kan gå, har han tidligere udtalt til Ekstra Bladet.

 35. I går kl. 14:36

  Enhedslisten ser ikke behov for rigsretssag efter minkrapport

  Det er en ”særdeles alvorlig sag”, siger Enhedslistens Peder Hvelplund om regeringen og flere ministeriers håndtering af aflivningen af alle mink.

  Men partiet ser ikke behov for at i indlede en rigsretssag mod regeringen eller udtrykke mistillid til statsministeren.

  Men sagen vil bestemt få konsekvenser, siger han.

  - Det kommer som minimum til at betyde udtalelse af skarp kritik af måske flere ministre, siger Peder Hvelplund.

  Følg sagens udvikling i vores liveblog her og på DRTV.

 36. I går kl. 14:35

  Statsministeriet indkalder til pressemøde i morgen om Minkkommissionens rapport

  Både Statsministeriet og statsminister Mette Frederiksen (S) får skarp kritik af Minkkommissionen for håndteringen, da alle mink blev aflivet under coronapandemien.

  I morgen holder statsministerenpressemøde om kommissionens beretning, det oplyser ministeriet i en pressemedelelse,

  Både nuværende og afgørende ministre får mulighed for at afgive høringssvar til beretningen. Der er høringsfrist på en måned, fortæller Granskningsudvalgets formand, Venstres politiske ordfører Sophie Løhde.

  Udvalget mødes på mandag klokken 13 for at drøfte den videre proces af den videre behandling af Minkkommissionens beretning. Udvalgets beretning vil først blive afgivet, efter høringen er afsluttet.

 37. I går kl. 14:08

  Mand skal mentalundersøges i sag om drabet på gravide Louise Borglit

  En 28-årig mand har indtil nu afvist at blive mentalundersøgt som led i efterforskningen af en fem år gammel drabssag fra Elverparken i Herlev, hvor den 32-årige Louise Borglit blev fundet knivdræbt.

  Men i dag har anklagemyndigheden fået rettens ord for, at mentalundersøgelsen nu skal ske under indlæggelse.

  Det har Retten i Glostrup besluttet, skriver Ritzau.

  Den sigtede er under sagen heller ikke gået med til at blive afhørt af politiet. I dag ville han heller ikke tale foran dommeren.

  Retten skulle desuden tage stilling til beslaglæggelsen af en notesbog, der tilhører den sigtede, samt flere udklippede artikler om sagen.

  Genstandene blev beslaglagt fra den celle, hvor den sigtede i forvejen har siddet indespærret for et drabsforsøg på en kæreste.

 38. I går kl. 13:39

  Det bliver nemmere at skifte køn i Tyskland

  Den tyske regering har i dag præsenteret en plan for hvordan det skal være nemmere for transkønnede formelt at skifte navn og køn. Det vil betyde et farvel til den nuværende lovgiving fra 1981, hvor man først skal vurderes af to eksperter og siden have en retskendelse, for at man kan skifte køn.

  Under den planlagte "selvbestemmelseslov" skal voksne kunne skifte navn og køn i de offentlige registre uden krav om vurdering og attest.

  De nye regler gælder både for transkønnede, interkønnede og nonbinære, skriver Der Spiegel.

  - De nuværende krav er ikke bare langtrukne og dyre, de er også dybt ydmygende, men frem for alt er de fuldkommen overflødige, siger Lisa Paus (De Grønne).

  De nye regler gør det muligt for mindreårige, som er mindst 14, at skifte navn og køn, hvis de har deres forældres opbakning. Hvis de ikke har det, kan de eventuelt tage sagen i familieretten.

  Hvis man først har skiftet køn og navn, kan man ikke ændre det det efterfølgende år.

 39. I går kl. 13:37

  Miljø- og Fødevareministeriet får den skarpeste kritik i rapport om minkaflivning

  Den skarpeste kritik i beretningen fra Minkkommissionen er rettet mod Miljø- og Fødevareministeriet, der med kommissionens ord "har handlet særdeles kritisabelt i forløbet, som førte til den grove vildledning af minkavlere og offentlighed og den klart ulovlige instruks til myndigheder i forbindelse med pressemødet den 4. november 2020."

  Kommissionen lægger vægt på, at ministeriet ”i nogen grad blev kørt ud på et sidespor” i dagene op til pressemødet – blandt andet af Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, men finder, at ”Miljø- og Fødevareministeriet som ressortministerium hav[de både anledning og pligt til så vidt muligt at sikre sig, at udmeldingerne på pressemødet den 4. november 2020 ikke forudsatte en hjemmel til aflivning af mink eller en hjemmel til tempobonus, som ikke forelå”.

  Du kan følge dækningen af sagen i vores liveblog her.

 40. I går kl. 13:10

  Motorcykelbetjent inden touren: Kulminationen på min karriere

  Erik Hessing Simonsen har kørt med Post Danmark Rundt flere gange, men det kan ikke sammenlignes med Tour de France, siger han. (Foto: Ib Nielsen)

  I morgen går startskuddet til Tour de France i Danmark, og helt i front for feltet er Erik Hessing Simonsen.

  Han er politiassistent ved Nordjyllands Politi og en af de motorcykelbetjente, der skal eskortere feltet gennem Danmark. Og det er en ære at være med.

  - Jeg ser det som kulminationen på et langt politiliv på motorcykel, siger han.

  Den nordjyske motorcykelbetjent får til opgave at bane vejen for den store reklamekaravane, der kører foran feltet.

  Inden touren har Erik Hessing Simonsen løbetrænet og kørt lange ture på sin motorcykel for at forberede sig.

  - Det er mange timer i sadlen i et lavt tempo, så det er en hård belastning for kroppen, siger han.

 41. I går kl. 12:53

  Korrespondent om minkrapport: Sjældent set at så mange topembedsmænd og departementschefer får kritik

  - Det er meget, meget hård kritik, og det er sjældent set, at det er en så stor skare af virkelig topembedsmænd, departementschefer og afdelingschefer, som får så hård kritik - og hvor kommissionen altså vurderer, at der er grundlag for en eller anden form for tjenestemandssag.

  Sådan lyder reaktionen fra DR's politiske korrespondent, Christine Cordsen, efter Minkkommissionen har afleveret sin beretning.

  Her fremgår det, at der er grundlag for tjenestemandssager i forhold til flere departementschefer.

  Det gælder blandt andre Statsministeriets departementschef og justitsministeriets departementschef.

  Følg sagens udvikling i vores liveblog her og på DRTV.

 42. I går kl. 12:42

  Forsvarsminister: Østersøen vil blive præget af større spændinger, end vi har set hidtil

  Østersøen vil i fremtiden blive præget af større spændinger, end det hidtil har været tilfældet. Det vurderer forsvarsminister Morten Bødskov (S), efter at Sverige og Finland har fået grønt lys til at blive optaget i Nato.

  - Det, vi gentagne gange har set i Danmark, Sverige og andre lande, er, at russerne tester vores beredskab. Det er totalt uacceptabelt. Men jeg tror, vi må være ærlige og sige, at Østersøen vil blive et område af højere spændinger, end vi har set hidtil, siger han.

  Årsagen er ifølge forsvarsministeren, at "tyngdepunktet i Nato" nu rykker mod nord, og derfor kommer Danmark også til at ligge helt centralt i det nye Nato. Men han understreger, at danskerne intet har at frygte.

  - Der er ingen trussel mod Danmark eller Nato fra Ruslands side. Med Sverige og Finland i Nato bliver Danmark et mere trygt og sikkert sted.

 43. I går kl. 12:22

  Risiko for skybrud over Bornholm i dag

  Der kan komme rigtig meget vand på meget kort tid over Bornholm i eftermiddag og i aften.

  Det har fået DMI til at sende en risikomelding ud om skybrud og torden, der gælder fra klokken 16 til 22 i aften.

  På nuværende tidspunkt er der byger over Bornholm, der har bevæget sig op fra Polen og over Østersøen.

  DMI forventer, at de kraftigste af de byger vil nå klippeøen i eftermiddag, men udelukker dog ikke, at bygerne kan drive øst om Bornholm.

 44. I går kl. 12:19

  Rigspolitiets øverste chef får hård kritik af Minkkommissionen

  Rigspolitiets chef, Thorkild Fogde, burde have reageret med det samme, da han fik at vide, at der ikke var hjemmel til at kræve alle mink i Danmark aflivet.

  Det gjorde han ikke, og derfor kørte politiet i flere dage videre med en plan om at skulle bistå med den omfattende opgave at slå alle mink ned. Og altså ikke kun de mink, der var på eller i nærheden af smittede farme.

  Det skriver Minkkommissionen i sin beretning.

  Samtidig mener kommissionen, at Thorkild Fogde med sin deltagelse på to pressemøder den 4. og 7. november var med til at give groft vildledende oplysninger til offentligheden.

  Det får kommissionen til at udtale kritik af ham:

  - Thorkild Fogde har begået tjenesteforseelser af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger at drage ham til ansvar i anledning af hans medvirken til brud på sandhedspligten og legalitetsprincippet i forbindelse med opretholdelsen af den grove vildledning.

 45. I går kl. 12:09

  Minkkommissionen forkaster Mogens Jensens forklaring

  Minkkommissionen forkaster tidligere fødevareminister Mogens Jensens forklaring om, at han først blev orienteret om den manglende lovhjemmel til at slå alle mink ihjel den 7. november.

  Det fremgår i et kapitel af minkkommissionens beretningen, som DR Nyheder er i besiddelse af.

  "Kommissionen lægger til grund, at Mogens Jensen blev orienteret om den manglende hjemmel til at aflive alle mink den 5. november 2020, og at Mogens Jensen således afgav urigtige oplysninger under samrådet den 11. november 2020, hvor han sagde flere gange, at han først blev gjort opmærksom på den manglende hjemmel 'i weekenden'," står der.

 46. I går kl. 11:55

  Minkkommission: Grundlag for disciplinærsag mod Barbara Bertelsen

  Der er grundlag for at rejse en disciplinærsag mod Statsministeriets departementschef Barbara Bertelsen.

  Det fremgår i et kapitel af beretningen fra Minkkommissionen, som DR Nyheder er i besiddelse af.

  "Kommissionen finder samlet set, at Barbara Bertelsen har begået tjenesteforseelser af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger at drage hende til ansvar i anledning af hendes medvirken til brud på sandhedspligten og legalitetsprincippet i forbindelse med pressemødet den 4. november 2020 og den efterfølgende opretholdelse heraf." står der i rapporten.

  Du kan følge offentliggørelsen af rapporten på DRTV og i vores liveblog her.

 47. I går kl. 11:52

  Minkkommissionen: Mette Frederiksens udmeldinger var 'groft vildende'

  Her til formiddag er Minkkommissionens rapport blevet afleveret til Folketinget.

  Kommissionen finder blandt andet, at statsminister Mette Frederiksens udmeldinger på pressemødet den 4. november 2020 ”objektivt set var groft vildledende”.

  Det fremgår i et kapitel af beretningen, som DR Nyheder er i besiddelse af.

  Kommissionen tilføjer, at Mette Frederiksen " subjektivt ikke havde viden herom eller hensigt hertil", og at kommissionen dermed ikke har foretaget en vurdering af, om der foreligger grov uagtsomhed.

  Rapporten fylder ni bind og 1649 sider.

  Du kan følge offentliggørelsen af rapporten på DRTV og i vores liveblog her.

 48. I går kl. 11:31

  Halvdelen har bestået indfødsretsprøven

  47,3 procent af deltagerne bestod den indfødsretsprøve, der blev afholdt den 1. juni 2022, og som man skal bestå for at få dansk statsborgerskab.

  Det er lidt flere end i november 2021, hvor prøven sidst blev afholdt - her bestod 40,7 procent af deltagerne.

  Kigger man de på forudgående 12 prøver, bestod 54,5 procent af deltagerne i gennemsnit.

  Prøven består af 45 spørgsmål om dansk kultur, historie og samfundsforhold samt danske værdier. De fem spørgsmål om danske værdier blev tilføjet ved sidste prøve.

  For at bestå prøven skal deltagerne svare rigtigt på mindst 36 af de 45 spørgsmål. Det er desuden et krav, at de svarer korrekt på mindst fire af de fem spørgsmål om danske værdier.

 49. I går kl. 11:20

  Kofod: Det er vigtigt, at vi har Kina med til at finde løsninger

  Nato-landene har for første gang valgt at forholde sig direkte til det voksende pres fra det kommunistiske Kina, der ikke respekterer de demokratiske spilleregler, og som i de seneste år har oprustet gevaldigt på det militære område.

  I Natos nye strategiske koncept bliver Kina betegnet som "en udfordring", der udfordrer forsvarsalliancens "interesser, sikkerhed og værdier".

  Det er dog en noget mere afdæmpet karakteristik end den, medlemslandene nu bruger om Rusland, som i det nye koncept bliver betegnet som "den væsentligste og mest direkte trussel" mod alliancen. Og ifølge udenrigsminister Jeppe Kofod (S) nytter det ikke noget at skubbe kineserne helt fra sig, selvom de i stigende grad udfordrer Vesten.

  - Kina er en gigantisk økonomi, og landet står for 28 procent af verdens CO2-udledning. Hvis vi skal leve op til Paris-aftalen, skal vi have Kina med til at tage ansvar. Så vi har nogle interesser i at have dem med, siger han.

 50. I går kl. 11:08

  Russiske styrker forlader strategisk vigtig Slangeø i Sortehavet

  De russiske tropper på Slangeøen i Sortehavet har forladt deres poster. Det bekræfter både Ukraine og Rusland.

  Ifølge Moskva er tilbagetrækningen af tropperne et udtryk for ”goodwill” og et bevis for, at Rusland "ikke står i vejen for FN's bestræbelser på at organisere en humanitær korridor til at sende landbrugsprodukter ud af Ukraine".

  Det oplyser det russiske forsvarsministerium ifølge BBC.

  Ukraines militær beskriver derimod tilbagetrækningen som en militær sejr. Ifølge Ukraine sker den nemlig som resultat af omfattende ukrainske angreb på den russiske position på øen i løbet af natten til torsdag.

  Flere millioner ton korn har i de seneste måneder været fanget i Ukraine på grund af den russiske blokade af Sortehavet. Blokaden af Ukraines omfangsrige korneksport har udløst stigende fødevarepriser og en global fødevarekrise.

  Ukraine og flere vestlige nationer og organisationer har givet Rusland skylden for krisen - et ansvar som Rusland har afvist at tage på sig.

  Rusland tog kontrollen med Slangeøen ved krigens start, og Ukraine har i de seneste måneder forsøgt at genindtage øen, som ikke bare er vigtigt for fødevareforsyningslinjer, men også for kontrollen med både land, vand og luft i Sortehavet og det sydlige Ukraine.

  Artiklen er opdateret

Mere fra dr.dk