Seneste nyt
4. maj kl. 05:17

I dag går varslingssirenerne af

Det er i dag, at Beredskabsstyrelsen og Rigspolitiet tester landets varslingssirener. Det sker som altid den første onsdag i maj klokken 12.00.

Vidste du det i forvejen, så kan det for det første skyldes, at sådan er det altid, men også at fordi Beredskabsstyrelsen har gjort ekstra meget ud af at informere om det.

- I år er vi selvfølgelig særligt opmærksomme i forhold til de ukrainere, der er kommet til Danmark og har haft en oplevelse med luftalarmer, der er i en hel anden kontekst end den test, vi kører her i Danmark, siger kommunikationschef i Beredskabsstyrelsen, Lars Aabjerg Pedersen.

Når sirenevarsling ikke er en test, skal man gå inden døre og søge information hos DR eller TV 2.

Seneste nyt

 1. 17 min. siden

  Statsminister Mette Frederiksen lancerer ugentlig podcast

  - I morgen udgiver jeg første afsnit i min nye podcast, ”Statsministeren Spørger”. Og jeg håber, at I vil lytte med.

  "Statsministeren Spørger"bliver en ugentlig podcast, hvor Frederiksen inviterer en ny gæst ind til en samtale om et emne, der interesserer begge parter.

  - Ideen er, at der skal være tid til en ærlig snak om de dilemmaer, verden unægteligt rummer. Plads til at være enige, men også uenige, står der i opslaget.

  I morgen udkommer det første afsnit, hvor Informations chefredaktør, Rune Lykkeberg, er inviteret ind som gæst.

  Her skal de to tale om Vesten før og efter krigen i Ukraine.

  - Og vi når også omkring klimakrisen, Indien og Europa, tilføjes det i opslaget.

  Det fremgår hverken hvor eller hvornår podcast-afsnittet kan høres i morgen, men ifølge Socialdemokratiet vil podcasten kunne findes der, hvor man plejer at finde sine podcasts.

 2. 34 min. siden

  Twitter går til kamp mod misinformation om krigen i Ukraine

  Væbnet med advarselsblink og algoritmer vil Twitter gå til kamp mod misinformation i krigen i Ukraine.

  Mere konkret vil det sociale medie begynde at tilføje advarsler ved vildlende indhold, når det omhandler krigen. Det skriver Reuters.

  De nye advarselsmeddelelser vil advare brugerne om, at et tweet har overtrådt Twitters regler. Tweetet får lov til at blive, og brugere kan fortsat se samt kommentere på opslaget, men det kan ikke videredeles.

  Tilgangen kunne være "en mere effektiv måde at gribe ind på for at forebyge skade, mens forsat bevare og beskytte det frie ord på Twitter," sagde Yoel Roth, chef for sikkerhed og integritet hos Twitter, under et opkald med journalister.

  Udover advarslen vil Twitter begrænse, hvor langt et opslag, som er afkræftet af humanitære grupper eller andre troværdige kilder, kan komme ud i Twitter-sfæren.

 3. 57 min. siden

  Skadet Clara Tauson trækker sig fra French Open

  En skade i ryggen driller den danske tennisspiller. (Foto: JAMES GOURLEY © Ritzau Scanpix)

  Den danske tennisstjerne Clara Tauson bøvler med en skade i ryggen og melder afbud til grand slam-turneringen French Open.

  Det fortæller hendes far, Søren Tauson, i et interview med Ekstra Bladet.

  - Vi har erkendt, at det ikke er muligt at komme i en forsvarlig forfatning, og derfor er det blevet til et afbud, siger han.

  I begyndelsen af maj trak Clara Tauson sig fra en turnering i Rom på grund af rygproblemer.

  På herresiden lærte Holger Rune sin kommende modstander at kende i den franske turnering, som begynder den 22. maj.

  Han skal møde canadieren Denis Shapovalov i første runde, der rangerer som nummer 15 på verdensranglisten.

 4. I dag kl. 19:59

  EBU bekræfter: Seks lande snød med stemmer til Eurovision

  35 europæiske lande - ekslusiv de fem lande, der automatisk går videre, forsøger hvert år at kvalificere sig til europamesterskaberne i popmusik - sangkonkurrencen Eurovision Song Contest.

  Under sidste uges finale meldte EBU ud, at man mistænkte, at der havde været snyd involveret i den anden semifinale, der fandt sted om torsdagen.

  I en pressemeddelelse oplyser EBU, at seks lande i forening forsøgte at snyde sig til en bedre placering i årets Eurovision.

  Ifølge EBU valgte fagjuryerne i Aserbajdsjan, Georgien, Montenegro, Polen, Rumænien og San Marino alle at stemme på hinanden. På denne måde havde fire af landene de fem andre i deres top fem, mens de to sidste havde de andre i deres top seks og syv.

  Snyderiet blev opdaget, da fem af disse seks lande ikke lå i top otte hos de 15 andre lande, der kunne stemme i den semifinale. Fire af de seks svindlere lå endda blandt de seks dårligst placerede lande hos konkurrenterne.

  EBU valgte derfor, i overensstemmelse med Eurovision-reglerne, at fjerne de uregelmæssige stemmer og erstatte dem med point, der var udregnet på baggrund af resultater fra andre lande med enslydende stemmemønstre.

  På denne baggrund var det kun Aserbajdsjan og Polen af de seks lande, der gik videre til finalen.

 5. I dag kl. 19:52

  Danmarks ishockeyherrer taber tæt VM-dyst til Tyskland

  Kvartfinalehåbet er slet ikke ude for det danske ishockeylandshold, men nåleøjet er blevet noget mindre efter et 0-1-nederlag til Tyskland ved VM i Finland.

  I en spændende, men temmelig låst kamp blev det afgørende, at tyskerne var bedre i overtal og undertal. Danmarks offensive spil haltede igen, som det har gjort siden målfesten i premierekampen mod Kasakhstan.

  Tyskland har nu slået både Danmark og Slovakiet og tager givetvis en plads i kvartfinalerne sammen med Schweiz og Canada.

  Det er langtfra umuligt, men der er hårdt brug for mere aggressivitet foran modstandernes mål i kampen om en af de fire kvartfinalepladser fra gruppen. Danskerne skal kæmpe om avancement med slovakkerne og måske Frankrig, som venter lørdag middag.

  /ritzau/

 6. I dag kl. 19:48

  Filmkomponisten bag 'Blade Runner' og 'Chariots of Fire' er død

  Vangelis' største hit var nok titelmelodien til filmen 'Chariots of Fire' (Viljen til Sejr). (Foto: Simela Pantzartzi © Ritzau Scanpix)

  Den græske elektrokomponist Evánghelos Odysséas - også kendt som Vangelis - er død i en alder af 79 år.

  Det skriver Reuters på baggrund af det græske nyhedsbureau Athens News Agency.

  Han døde sent tirsdag aften, oplyser hans advokat ifølge Reuters uden at uddybe dødsårsagen.

  Vangelis komponerede soundtracket til flere film, heriblandt 'Blade Runner' og 'Chariots of Fire' ('Viljen til Sejr') fra 1981.

  Han vandt en Oscar for Bedste Soundtrack for 'Chariots of Fire'.

  Hans musikalske karriere startede i 1968 med bandet Aphrodite's Child. Bandet blev opløst i 1978, hvorefter Vangelis gik solo som komponist, skriver Ritzau.

 7. I dag kl. 18:33

  Kvindelige tv-værter i Afghanistan skal dække deres ansigter, beordrer Taliban

  For snart to uger siden beordrede den militante, islamistiske gruppe Taliban, at afghanske kvinder skulle være dækket fra top til tå, når de bevægede sig ud i offentligheden.

  Og det strenge tiltag gælder også de kvindelige værter på landets tv-kanaler.

  Det skriver BBC.

  - De lægger indirekte pres på os, for at få os af skærmen, fortalte en kvindelig afghansk journalist, der arbejder for en lokal tv-station i Kabul, som BBC har talt med.

  - Hvordan skal jeg læse nyhederne op med min mund tildækket? Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre nu. Jeg skal arbejde, jeg skal forsørge min familie.

  Burkakravet er blot det seneste tiltag, der har indskrænket kvinders rettigheder.

  For eksempel er mange kvinder og piger blevet udelukket fra at gå i skole.

  Afghanske skolepiger kan ifølge den fungerende indenrigsminister Sirajuddin Haqqani snart vende tilbage på skolebænken, men kun de af dem, der ikke har ytret sig kritisk overfor Talebanstyret.

 8. I dag kl. 18:02

  Italiensk cykelrytter vinder Giro-spurt på 12. etape

  Cykelstjernen Mathieu van der Poel var en del af torsdagens store udbrud i Giro d'Italia, men det var holdkammeraten på Alpecin-Fenix Stefano Oldani, der snuppede sejren på 12. etape.

  Triumfen var italienerens første i den professionelle karriere.

  Oldani, der forinden var kørt væk med Lorenzo Rota (Wanty) og Gijs Leemreize (Jumbo-Visma), vandt spurten op ad bakke mellem de tre.

  Rota og Leemreize kørte i mål på de efterfølgende placeringer.

  Også Magnus Cort (EF) havde fundet vej til etapens store udbrud, men han måtte tage til takke med en rolle som statist.

  Ingen af favoritterne gjorde væsen af sig i feltet, som trillede over målstregen ni minutter efter de forreste.

  Førertrøjen sidder derfor fortsat på Treks Juan Pedro Lopez, der har 12 sekunder ned til Richard Carapaz (Ineos) og João Almeida (UAE Emirates).

  /ritzau/

 9. I dag kl. 18:00

  Biden om svensk og finsk ansøgning: Det bliver et stærkere Nato

  USA's præsident Biden flankeres af den finske præsident Sauli Niinisto og Sveriges statsminister, Magdalena Andersson. (Foto: EVELYN HOCKSTEIN © Ritzau Scanpix)

  Det bliver et stærkere Nato, når Sverige og Finland bliver en del af af forsvarsalliancen.

  Det sagde USA's præsident, Joe Biden, efter at have taget imod Sveriges statsminister, Magdalena Andersson, og Finlands præsident, Sauli Niinistö, i Det Hvide Hus.

  - Finske og svenske tropper har allerede tjent skulder ved skulder med Nato-styrker i Kosovo, Afghanistan og Irak, sagde Biden.

  - De opfylder alle Natos krav – og mere til, lød det fra den amerikanske præsident.

 10. I dag kl. 17:59

  Fifa udtager tre kvindelige dommere til VM i Qatar

  Stephanie Frappart bliver en af de første kvindelige VM-dommere (Foto: Stephane Mahe © Ritzau Scanpix)

  VM i Qatar, der løber af stablen i november og december, bliver det første verdensmesterskab, hvor kvinder er med til at styre løjerne.

  Tre kvindelige dommere og tre assistenter er udtaget til slutrunden, oplyser Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) i en pressemeddelelse.

  Stephanie Frappart fra Frankrig, Salima Mukansanga fra Rwanda og Yoshimi Yamashita fra Japan får ansvaret for at fløjte inde på banen, mens brasilianske Neuza Back, mexicanske Karen Diaz Medina og amerikanske Kathryn Nesbitt er med som assistenter.

  - De fortjener at være med ved VM, for de præsterer konstant på et rigtig højt niveau, og det er en vigtig faktor for os, siger formanden for Fifas dommerkomité, Pierluigi Collina, i meddelelsen.

  - Som altid har vi kigget efter "kvalitet først", og kampdommerne repræsenterer det højeste dommerniveau i verden, siger han.

  Samlet set er 36 af verdens bedste dommere blevet valgt til VM-slutrunden i Qatar. 69 assistenter og 24 videodommere tager også turen til ørkenstaten.

  Ingen nordiske - og dermed heller ingen danske - dommere er udtaget til VM, der begynder 21. november.

  /ritzau/

 11. I dag kl. 17:44

  Knap tyve procent af de vilde biarter er i fare for at uddø

  Sur, sur, sur, lille bi omkring.

  Eller måske ikke alligevel. For det står mildest talt skidt til for de danske bier.

  56 ud af knap 300 vilde biarter er i fare for at uddø, viser en optælling fra Verdensnaturfonden, der er lavet i anledning af Biens Dag i morgen.

  Forklaringen er blandt andet, at landbrug og byområder har overtaget mange af biernes naturlige levesteder.

  - Bierne trives i rigt blomstrende arealer i juli og august. Samtidig er mange af bierne knyttede til nogle helt specielle plantearter og redesteder, som de har mistet, forklarer Rasmus Ejrnæs, seniorforsker ved institut for Ecoscience på Aarhus Universitet.

  35 af biarterne kategoriseres som truede eller kritisk truede. 21 arter er sårbare, og 19 vilde biarter i Danmark er allerede uddøde.

 12. I dag kl. 17:25

  Holger Rune overvinder krampe og franskmand og spiller sig i semifinale

  Holger Rune vinder i tre sæt over franskmanden Manuel Guinard og avancerer til semifinalerne i ATP-turneringen i Lyon. (Foto: Denis Balibouse © Ritzau Scanpix)

  Modvinden var massiv for Holger Rune, men den danske tennisspiller formåede alligevel at vinde torsdagens kvartfinale mod franskmanden Manuel Guinard i Lyon.

  Trods tydelige smerter og et hjemmepublikum, der bakkede taktfast op om verdens nummer 158, vandt Rune 3-6, 6-3, 6-4.

  Danskeren kunne stort set ikke bevæge sig, da han lukkede kampen efter 2 timer og 18 minutter. Guinard formåede ikke at udnytte Runes skavanker, og dermed blev danskeren for anden gang på en måned klar til en ATP-semifinale.

  For at komme i finalen skal danskeren slå vinderen af kampen mellem Cameron Norrie og Sebastián Báez, der mødes senere torsdag.

  Den 19-årige Holger Rune er oppe som nummer 40 på verdensranglisten, efter at han for nylig vandt sin første større ATP-turnering i München.

  /ritzau/

 13. I dag kl. 17:24

  Bavarian Nordic-aktien stiger næsten 30 procent efter aftale om abekoppevaccine

  Den danske medicinalvirksomhed Bavarian Nordic havde en forrygende dag på Børsen.

  Aktien steg med 29,4 procent, efter at selskabet i går meldte ud, at man havde indgået en aftale med et unavngivent europæisk land om levering af koppevaccinen Imvanex.

  Nordamerika og flere europæiske lande har de seneste dage meldt om flere tilfælde af sygdommen abekopper.

  Og Imvanex er den eneste vaccine mod abekopper, der er godkendt af de amerikanske sundhedsmyndigheder.

  Samlet set var der dog ikke meget at råbe hurra for på det danske aktiemarked. Det toneangivende C25-indeks faldt 1,2 procent.

 14. I dag kl. 17:03

  Næsten to millioner mennesker i Nordkorea er blevet ramt af en 'febersygdom'

  Næsten to millioner mennesker i Nordkorea er blevet ramt af en "febersygdom", oplyser det lukkede diktatur.

  Ifølge nyhedsbureauet AP er der højst sandsynligt tale om covid-19.

  Det lukkede regime har ifølge styret selv været så lukket, at covid-19 slet ikke har kunnet slippe ind. I sidste uge indrømmede Nordkorea dog, at omikronvarianten var sluppet ind over landegrænsen.

  - Selvom det er omikron, så raserer den i en befolkning, hvor der ikke er nogen immunitet. Folk har ikke engang fået første vaccine, lyder det fra Philip Khokhar, der er DR's korrespondent i Asien.

  Han vurderer, at situationen i Nordkorea er meget alvorlig.

  - Det, man får at vide af nordkoreanske statsmedier lige nu, er, at i hvert fald 700.000 mennesker er i lockdown. Formentlig er det langt flere. Formentlig er det hele hovedstaden Pyongyang, fortæller Philip Khokhar.

  Ifølge Nordkoreas sundhedsmyndigheder er blot 63 personer døde efter smitte med coronavirus - ifølge eksperter er det dog meget få i forhold til antallet af smittede personer.

 15. I dag kl. 16:35

  Du skal væbne dig med tålmodighed, hvis du skal rejse fra Københavns Lufthavn

  Tapas i Madrid, pizza i Rom eller måske et dyp i Middelhavet?

  Der er masser af gode forslag til, hvad du kan foretage dig, hvis du skal en tur til de varme breddegrader.

  Skal du afsted i weekenden fra Københavns Lufthavn, så er det en god idé at komme i god tid.

  Købehavns Lufthavn mangler medarbejdere, efter at terminalerne under coronapandemien længe var øde, oplyser Københavns Lufthavn i en pressemeddelelse.

  - Hvis man har mulighed for det, anbefaler vi, at man checker ind hjemmefra. Det sparer tid og gør turen gennem lufthavnen nemmere, lyder det fra kommerciel direktør i Københavns Lufthavn Peter Krogsgaard.

  Skal du til et europæisk land, anbefaler lufthavnen, at du i denne weekend nogenlunde møder op 2,5 time inden afrejse.

  Skal du uden for Europa er det lufthavnens anbefalinger at møde op tre timer før.

 16. I dag kl. 16:23

  Brand i støvsuger udsatte VM-kamp: Danmark og Tyskland spiller klokken 17

  Danmark skulle have mødt Tyskland ved VM i ishockey klokken 15.20 i dag, men i stedet blev den finske arena evakueret.

  Der var opstået brand i en centralstøvsuger, hvorfor alle skulle ud af hallen, mens brandvæsenet fik situationen under kontrol. Nu ser det dog ud til, at kampen bliver afviklet klokken 17. Det skriver Danmarks Ishockey Union i en besked til DR Sporten.

  Branden opstod i et lokale tæt på Danmarks omklædningsrum, hvorfor landsholdet var nogle af de første, som blev evakueret. De har siden ventet i en spillerboble på nyt fra IIHF, der skulle vurdere, om det var sundshedsmæssigt forsvarligt at spille i ishockeyarenaen i Helsinki.

 17. I dag kl. 16:19

  På trods af tyrkisk modstand: Stoltenberg forudser hurtig beslutning om svensk og finsk Nato-medlemsskab

  Statsminister Mette Frederiksen og Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, holder pressemøde på Kastellet i Kommandantgården. (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)

  Nato kommer til at tage en hurtig beslutning om Sveriges og Finlands medlemskab.

  Det siger Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, på en pressekonference i København, efter at han havde holdt et møde med statsminister Mette Frederiksen (S).

  Stoltenberg siger, at hans mål er, at de to nordiske landes Nato-ansøgninger er færdigbehandlet i løbet af nogle uger.

  Det på trods af, at Tyrkiet har udtrykt modstand mod optagelsen af Sverige og Finland.

  – Vi må erkende, at Tyrkiet er et vigtigt Nato-land, som står med helt særlige sikkerhedsudfordringer. Alt det er med i det store billede, så vi sætter os ned og finder en løsning, lyder det optimistisk fra Natos generalsekretær.

  Kim Bildsøe Lassen har interviewet generalsekretæren. Se det her:

 18. I dag kl. 16:01

  I otte timer bliver område ved Bornholms Lufthavn militært

  For en kort bemærkning, der varer præcis otte timer, bliver et område ved Bornholms Lufthavn gjort militært.

  Det oplyser Bornholms Politi.

  Klokken 08 og frem til klokken 16 skal en dansk fregat, to F-16 og en kampbataljon på plads, når US Army Europe og Forsvaret gennemfører en øvelse på Bornholm.

  Øvelsen finder sted 24 maj, og er en del af DEFENDER-Europe 22-øvelsen, som har været planlagt i over et år.

  Forsvaret oplyser, at øvelsen ikke er udtryk for, at der er en øget militær trussel mod Bornholm eller resten af Danmark - ligesom den heller ikke har sammenhæng til den nuværende sikkerhedspolitiske situation.

  Den nuværende situation har dog bekræftet nødvendigheden af en stærk og sammenhængende alliance. Derfor er det vigtigt, at Danmark og USA træner sammen, lyder det i en pressemeddelelse fra Forsvaret.

 19. I dag kl. 15:15

  Fynsk cykeltyv får fængselsstraf for omfattende salg af dyre cykler

  1 år og 9 måneder.

  Det er, hvad en 40-årig mand fra Fyn kan se frem til, efter han i dag blev dømt for at stjæle og videresælge dyre cykler til en samlet værdi af cirka 1,4 millioner kroner.

  Manden skulle ifølge domsudskriftet have "hvidvasket" cyklerne ved at ændre stelnumrene på dem, så de nye købere ikke blev taget af politiet for at køre rundt på tohjulede hælervarer.

  - Den dømte havde mange cykler på lager og formåede at overbevise køberne om, at der var reklamationsret på cyklerne, og at han i det hele taget drev en fuldt legal forretning, fortæller anklageren Sara Larsen i en pressemeddelelse.

 20. I dag kl. 15:07

  Danmarks VM-kamp i ishockey udsat kort før start

  Helsinki Ice Hall er blevet evakueret umiddelbart før Danmarks kamp mod Tyskland ved VM i ishockey.

  Det vides endnu ikke, hvad årsagen er, men brandbiler er af Ritzaus journalist på stedet blevet set køre med fuld udrykning mod hallen.

  Kampen var sat til at begynde klokken 15.20 dansk tid, men kan nu blive rykket som følge af udviklingen.

  Danmark har vundet to af sine tre første kampe i turneringen. Efter en storsejr i åbningskampen mod Kasakhstan kom danskerne ned på jorden ved at tabe stort til Schweiz.

  Tirsdag fandt danskerne igen melodien og vandt snævert over Italien.

  Dermed har Danmarks ishockeyherrer samlet seks point sammen i de tre første kampe. Samme antal har tyskerne.

  /ritzau/

 21. I dag kl. 14:50

  Fejl i kommunikationen: Københavns Kommune indkalder 170.000 borgere til forskningsprojekt for gravide

  Over 170.000 københavnere har i dag modtaget et brev i deres e-Boks, hvor de inviteres til at deltage i et forskningsprojekt for gravide.

  Der er bare et problem – nemlig at langt størstedelen af dem overhovedet ikke har en baby i maven.

  Den forvirrende invitation skyldes en menneskelig fejl hos København Kommunes leverandør, KMD, der ved en fejl har sendt gravid-invitationen ud i stedet for en invitation til at blive frivillig ved folkeafstemningen.

  - Vi har allerede modtaget henvendelser fra borgere, som har gjort os opmærksomme på fejlen. Det er selvfølgelig ærgerligt, og derfor har vi rettet fejlen, siger Aravni Jakobsen, der har ansvaret for at afvikle folkeafstemningen i Københavns Kommune, i en pressemeddelelse.

 22. I dag kl. 14:29

  Rockwool vil fortsat drive sine fabrikker i Rusland

  Rockwool vil fortsat eje og drive sine fire russiske fabrikker.

  Isoleringskoncernens administrerende direktør Jens Birgersson fastholder, at det er den rigtige beslutning at beholde fabrikkerne på egne hænder.

  Det siger han i et interview i anledning af koncernens regnskab for første kvartal, der viser stor fremgang i salget.

  Han begrunder Rockwools aktivitet i Rusland med, at et russisk exit ville betyde en milliardgave til Rusland, og at virksomheden vil tage hensyn til de lokalt ansatte.

  Jens Birgersson siger dog også, at der kan opstå scenarier under krigen, så Rockwool ændrer sin beslutning om at blive i Rusland.

 23. I dag kl. 14:11

  Rusland hævder at have taget 900 soldater fra Azovstal-værket som krigsfanger

  Den har været brugt som shelter fra missiler og bomber af både civile og soldater – en sidste bastion ved havnefronten i den hårdtprøvede ukrainske by Mariupol.

  Men lige nu er russiske soldater i gang med at rydde Azovstal-stålværket for den sidste ukrainske modstand i byen, og det betyder, at hundredvis af ukrainske soldater ender i russernes varetægt som krigsfanger, oplyser den Internationale Røde Kors Komité via BBC.

  Ifølge det russiske forsvarsministerium drejer det sig om helt op til 900 ukrainske soldater, der skulle være sendt i fangelejr i det russisk-besatte Donetsk.

  Ukraine har ikke bekræftet oplysningerne.

 24. I dag kl. 13:52

  Claus Hjort efter fredning i Folketinget: Der er sat et endeligt punktum i lækagesagen

  Den tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) mener, at der er sat "et endeligt punktum" i lækagesagen mod ham, efter at et flertal i Folketinget har fredet ham.

  Det skriver han i et opslag på Facebook.

  - Jeg opfatter det sådan, at der i dag er sat endeligt punktum, skriver han.

  Claus Hjort Frederiksen skriver, at han er "mellemfornøjet". For på den ene side ville han have gerne have kæmpet for at blive frifundet.

  - På den anden side havde jeg jo besluttet at udtræde af Folketinget efter næste valg for at nyde mit otium, og her indgik der jo ikke ligefrem planer om, at jeg skulle gå ud og ind i retssale, skriver han.

  I princippet kan der rejses en sag, når Claus Hjort efter næste valg forlader Folketinget, og han dermed ikke længere har sin immunitet.

 25. I dag kl. 13:35

  Bøderegn i Downing Street: Politiets undersøgelser har ført til 126 bødeudskrivelser

  Britisk politi er nu færdige med at undersøge sagerne med de ulovlige corona-fester i premierminister Boris Johnsons bolig på Downing Street i London.

  Og konklusionen er klar: 126 strafbare lovovertrædelser skal hæftes for ved statskasse ét.

  I alt har 53 mænd og 73 kvinder modtaget en bøde fra politiet, der ikke ønsker at oplyse identiteten på nogen af bødemodtagerne, skriver Ritzau.

  Lovovertrædelserne har fundet sted til otte separate festlige begivenheder – den første i maj 2020 og den sidste i april 2021.

 26. I dag kl. 13:14

  Flere tilfælde af virusset abekopper fundet verden over: Nu er den nået til Sverige

  Den sjældne virus abekopper har spredt sig til flere europæiske lande de seneste uger, og nu har den også nået Skandinavien.

  De svenske sundhedsmyndigheder oplyser i dag, at der er fundet et tilfælde i Stockholm-området.

  - Personen i Sverige, som er bekræftet smittet med virussen, er ikke alvorligt syg, men har fået pleje. Vi ved endnu ikke, hvor personen er blevet smittet. Efterforskning er i gang lige nu, siger infektionslæge og efterforsker Klara Sondén ved den svenske folkesundhedsmyndighed.

  De seneste dage er der fundet tilfælde af abekopper i både Storbritannien, Portugal og USA, mens 23 personer mistænkes at være smittet i Spanien. Det skriver Ritzau.

  De mest almindelige symptomer er feber, hævede lymfeknuder, generel utilpashed og udslæt med vabler.

  Selvom virussen er ubehagelig at blive smittet med, er den ikke farlig for mennesker. Den ses ofte i forbindelse med rejser til Afrika.

 27. I dag kl. 12:46

  Taliban vil sende piger i skole igen, men 'vi holder uartige kvinder derhjemme', siger bevægelsen

  Lige siden Taliban overtog magten i Afghanistan, har et af deres helt store løfter været, at de afghanske piger kan komme i skole – men indtil videre har det været varm luft.

  Nu åbner den fungerende indenrigsminister Sirajuddin Haqqani op for, at pigerne kan vende tilbage på skolebænken - men kun de af dem, der ikke har ytret sig kritisk overfor Talebanstyret. Det fortæller han i et interview med CNN.

  -Vi holder uartige kvinder derhjemme, fortæller han blandt andet i interviewet.

  Han uddyber efterfølgende, at ”uartige kvinder” refererer til dem, der bliver tvunget til at ytre sig kritisk af ”andre parter”.

 28. I dag kl. 12:43

  Jens Ringberg: Meget speciel situation, at Folketinget bremser en sag mod Claus Hjort Frederiksen

  Men fordi Folketingets partier ikke kan få at vide, hvad sagen mod Hjort Frederiksen helt konkret drejer sig om, vil et flertal ikke stemme for at ophæve hans immunitet, som det normalt kræves for at kunne rejse tiltale.

  Det er 'en meget speciel situation', fortæller DRs politiske analytiker, Jens Ringberg.

  - Politiet og anklagemyndigheden siger, at en tidligere forsvarsminister og finansminister har røbet statens hemmeligheder, og sagen bør prøves ved en domstol. Men det kommer ikke til at ske nu, fordi et flertal i Folketinget kun vil ophæve hans immunitet, hvis sagen er fuldt oplyst.

  - Dermed kommer der ikke nogen sag mod Claus Hjort Frederiksen, selvom politi og anklagemyndighed mener, der er noget at komme efter, forklarer han.

  I princippet kan der rejses en sag, når Hjort efter næste valg forlader Folketinget, og han dermed ikke længere har sin immunitet. Men det er meget tvivlsomt, om det vil ske efter dagens melding fra justitsministeren, siger Ringberg.

 29. I dag kl. 12:20

  Esbjerg FBs udskældte amerikanske ejere skal ikke hjem, de skal videre med ned i 2. division

  Fra bronze i Superligaen til røven af 1. division på tre sæsoner.

  Fra næste sæson er Esbjerg FB at finde i landets tredjebedste række, til stor frustration for traditionsklubbens mange tilhængere, der især bebrejder de amerikanske ejere, Pacific Media Group, for de dårlige resultater.

  Men til trods den massive kritik fra fansene, har Pacific Media Group nu meldt ud, at de har i sinde at følge med den vestjyske klub ned i 2. division. Det skriver Ritzau.

  - De har sagt, at de er her på den lange bane, siger Esbjerg-direktør Jens Hammer Sørensen ifølge JydskeVestkysten.

 30. I dag kl. 11:56

  Tesfaye meddeler Rigsadvokaten, at der ikke kan rejses en sag om lækage af statshemmeligheder mod Hjort

  Justitsminister Mattias Tesfaye (S) ville før samrådet ikke forholde sig til, om anklagemyndigheden vil forsøge at rejse tiltale mod Claus Hjort Frederiksen efter et folketingsvalg, hvor hans immunitet alligevel er ophævet, idet han ikke genopstiller. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

  Justitsminister Mattias Tesfaye (S) kommer ikke til at dele fortrolige oplysninger med folketingsmedlemmer, selv om et flertal i Folketinget ikke vil stemme for at ophæve den tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksens (V) immunitet.

  Han giver derfor hurtigst muligt Rigsadvokaten besked om, at der ikke kan rejses tiltale mod Claus Hjort Frederiksen, siger han på et samråd her til formiddag.

  - Dermed står jeg nu med et valg, siger Mattias Tesfaye på samrådet.

  - Enten frigiver jeg nogle meget fortrolige oplysninger om statens sikkerhed over for hele Folketinget imod myndighedernes anbefaling. Ellers vil Claus Hjort fortsat have immunitet og dermed undgå at blive stillet for en dommer.

  - Her vil jeg bare sige, at jeg klart vælger det sidste. Jeg har et ansvar for befolkningen og statens sikkerhed. Det er klart det vigtigste hensyn for mig, siger justitsministeren.

 31. I dag kl. 11:32

  Statsministeren blev orienteret om sigtelse mod Claus Hjort Frederiksen, efter den var rejst

  Sigtelsen mod Claus Hjort Frederiksen omhandler en overtrædelse af straffelovens paragraf 109. Den drejer sig om læk af oplysninger om sager, "hvorpå statens sikkerhed eller rettigheder i forhold til fremmede stater beror". Strafferammen er fængsel i op til 12 år. (Foto: Bo Amstrup © Ritzau Scanpix)

  Statsminister Mette Frederiksen (S) vidste ikke, at tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) ville blive sigtet for landsforræderi, før sigtelsen var rejst.

  Det oplyser Mette Frederiksen i et skriftligt svar sendt til Folketinget i forbindelse med et åbent samråd om sagen, hvor justitsminister Mattias Tesfaye er blevet bedt om at svare på, hvordan regeringen er blevet orienteret om den hemmelighedsfulde sag mod Hjort.

  Det skriver Jyllands-Posten.

  - I lyset af sagens helt særlige karakter og de synspunkter, der har været fremført, finder jeg dog anledning til at oplyse, at jeg som statsminister naturligvis er blevet orienteret om sigtelsen.

  - Det blev jeg, efter at den var rejst, lyder det i svaret fra statsministeren.

  Offentligheden ved, at Hjort Frederiksen er sigtet for at lække statshemmeligheder, men mere ved man ikke.

  Dermed kan der i princippet først rejses tiltale, når Hjort Frederiksen ikke længere er folketingsmedlem. Det er efter næste valg, idet han ikke genopstiller.

 32. I dag kl. 10:58

  Meldinger om skyderi på gymnasium i tysk havneby: En gerningsmand anholdt

  Rettelse: Vi har tidligere beskrevet, at der skulle være endnu en gerningsmand på fri fod. Det vil tysk politi ikke bekræfte. Vi beklager fejlen.

  Der er angiveligt blevet affyret skud på en skole i den tyske havneby Bremerhaven, der ligger cirka 90 kilometer vest for Hamborg.

  Det skriver Bild, som refererer til det lokale medie nord24.de.

  En talsperson fra det lokale politi oplyser til tyske Bild, at en person skulle være hårdt såret, og at en formodet gerningsmand er anholdt.

  - Lige nu er der en større politiaktion i gang inde i centrum af Bremerhaven, oplyser det lokale politi desuden på Twitter.

 33. I dag kl. 10:53

  Et Finland i Nato bliver uden atomvåben og Nato-baser, forsikrer den finske premierminister

  Finlands endelige opgør med neutralitet har skabt røre i den internationale andedam – blandt andet har den tyrkiske præsident ytret sig kritisk om en finsk optagelse i Nato.

  Nu forsikrer Finlands premierminister, Sanna Marin, at Finland under ingen omstændigheder vil lægge jord til atomvåben eller militærbaser for Nato, skulle de blive optaget. Det skriver Reuters.

  -Jeg tror, det er vigtigt at forholde sig i ro, og så skal vi indgå i debatten med Tyrkiet og de andre medlemslande for at besvare eventuelle tvivlsspørgsmål og fjerne eventuelle misforståelser, siger Sanna Marin til den italienske avis Corriere della Sera.

 34. I dag kl. 10:48

  Nu er der flertal for ikke at ophæve Claus Hjort Frederiksens immunitet

  Et af de nordatlantiske mandater, Sjúrður Skaale fra Færøerne har netop sagt, at han ikke vil stemme hverken det ene eller det andet.

  Dermed kan der ikke samles et flertal om at ophæve Claus Hjorts immunitet.

  Desuden har Orla Østerby, der er løsgænger, netop meldt ud, at han stemmer imod at ophæve Hjorts immunitet.

  Dermed er der 90 mandater - og altså et flertal - imod at ophæve immuniteten.

  Så som det ser ud lige nu, så tyder alt altså på, at Claus Hjort Frederiksen er fredet.

 35. I dag kl. 10:38

  Kraftige byger kan give skybrud i dag

  Det er særdeles kraftige regn- og tordenbyger, der bevæger sig op over landet i dag, og allerede i de tidlige formiddagstimer har de givet flere lyn.

  Bygerne ventes i løbet af dagen at blive så kraftige, at DMI varsler om risiko for lokale skybrud. Det vil sige, at der falder mere end 15 millimeter regn på 30 minutter.

  Lige nu er bygerne hovedsageligt over de sydlige egne, hvor de også forventes at blive kraftigst, men ifølge prognoserne vil bygerne kunne bevæge sig mere mod nordøst i løbet af dagen.

 36. I dag kl. 09:39

  Konservative vil ikke stemme for at ophæve Claus Hjort Frederiksens immunitet

  Man kan ikke træffe et entydigt rigtigt valg, siger Pape. På den ene side skal man principielt ikke straffrit kunne røbe statshemmeligheder, men på den anden side er det heller ikke fair, at Folketinget skal stemme for at ophæve et medlems immunitet uden at kende baggrunden for det. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

  Konservative vil ikke stemme for at ophæve Claus Hjort Frederiksens immunitet.

  - I sidste ende kan eller vil jeg ikke bede folketingsmedlemmer stemme for noget, hvor de ikke ved, hvad de stemmer om, siger Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, efter et gruppemøde på Christiansborg.

  Rigsadvokaten har indstillet, at Hjort Frederiksen skal tiltales for at lække statshemmeligheder, men han kan ikke blive tiltalt, før Folketinget ophæver hans immunitet.

  Det vil flere partier ikke, fordi de ikke kan få indsigt i, hvad sagen mod Hjort handler om. Det gælder Venstre, Enhedslisten, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige.

  Sagen er omgærdet af stor mystik, og offentligheden ved kun, at Hjort Frederiksen er sigtet efter den såkaldte landsforræderiparagraffen, der kan give op til 12 års fængsel.

  Justitsminister Mattias Tesfaye (S) har orienteret partilederne om sagen, men de har tavshedspligt og må ikke fortælle deres folketingsgruppe, hvad de ved.

  I dag er Justitsministeren i åbent samråd, hvor Folketingets Retsudvalg vil forsøge at få svar på, hvordan regeringen er orienteret om efterforskningen og sagen.

 37. I dag kl. 09:24

  708.000 kroner: Bjarne Reuter er som sædvanlig den forfatter, der modtager flest bibliotekspenge

  10.338 forfattere, oversættere, illustratorer og andre får i dag udbetalt i alt mere end 185 millioner kroner i bibliotekspenge.

  Det skriver Slots- og Kulturstyrelsen i en pressemeddelelse.

  Forfatteren Bjarne Reuter topper hvert år listen som den forfatter, der modtager flest midler.

  I år modtager godt og vel 708.000 kroner.

  Herefter følger Josefine Ottesen, Dennis Jürgensen og Kim Fupz Aakeson og Kenneth Bøgh Andersen.

 38. I dag kl. 09:21

  Justitsministeren skal svare på, om regeringen er inde over efterforskningen af Claus Hjort Frederiksens lækagesag

  Hvordan og hvornår blev regeringen orienteret om efterforskningen og sigtelsen af det mangeårige folketingsmedlem og forhenværende forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V)?

  Med det spørgsmål vil Venstre på et samråd med justitsminister Mattias Tesfaye (S) forsøge at komme nærmere regeringens rolle i den ellers tophemmelige sag om mulig lækage af statshemmeligheder.

  - Jeg håber på - og regner med - at samrådet kan være med til at få skabt noget mere åbenhed, siger Venstres folketingsmedlem Morten Dahlin til Ritzau.

  Folketinget skal tage stilling til, om Hjort Frederiksens immunitet skal ophæves, så han kan blive tiltalt i sagen.

  Men Venstre, Enhedslisten, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige ønsker ikke at stemme ja til det, når Folketinget ikke kan få at vide, hvad han er sigtet for.

  Offentligheden ved, at han er siget efter straffelovens paragraf 109. Den bliver også kaldt landsforræderiparagraffen og kan give op til 12 års fængsel.

 39. I dag kl. 09:12

  Der er lys for enden af nedlukningstunnelen i Shanghai

  Skrig, råb og corona-frustration fra Shanghais højhuse kan snart være fortid, for nu trykker byens viceborgmester, Zhang Wei, for alvor på genåbningsknappen.

  Virksomheder i COVID-frie zoner må nu genåbne fra starten af juni, og ifølge Zhang Wei bestræber man sig på en komplet genåbning så hurtigt som muligt. Det skriver Reuters.

  Byens arbejdere skal dog stadig inddeles i små grupper for at undgå smitte i resten af maj, hvilket i mange tilfælde indebærer at sove på arbejdspladsen.

 40. I dag kl. 08:51

  Politiet oplever flere anmeldelser om køb af falske billetter til sommerens festivaler

  Udsolgte festivaler giver billetsvindlerne gode vilkår.

  Allerede inden de store festivaler er kommet i gang, oplever politiet langt flere anmeldelser for fusk med billetter end i 2019, som er det seneste år uden aflysninger på grund af coronaepidemien.

  I de første fire måneder af 2019 modtog politiet 131 anmeldelser fra håbefulde folk, der havde sendt penge efter falske billetter.

  I de samme fire måneder i år modtog de 191 anmeldelser. Og i midten af maj måned havde yderligere 35 personer henvendt sig efter at være bedraget i forsøget på at skaffe sig en billet.

 41. I dag kl. 08:49

  Migrantarbejdere skal have en millard-erstatningsbid af VM-kagen, mener flere menneskerettighedsorganisationer

  FIFA skal have den store kompensationspung frem, når VM i Qatar er slut.

  Det mener ni internationale menneskerettighedsorganisationer, heriblandt Amnesty og Human Rights Watch.

  Helt præcist kræver organisationerne, at FIFA udbetaler intet mindre end 440 millioner dollar – eller 3,1 milliarder kroner – i erstatning til de mange migrantarbejdere, der har arbejdet på at gøre Qatar VM-klar. Det skriver de i et brev til FIFAs præsident, Gianni Infantino.

  Pegene skal ifølge organisationerne blandt andet gå til migrantarbejdernes løn, til kompensation for arbejdsskader og til kompensation til familierne af de afdøde arbejdere. Det skriver Ritzau.

 42. I dag kl. 08:08

  Rørende enige demokrater og republikanere godkender ny ambassadør til Ukraine på rekordtid

  Alle for og ingen imod.

  Det var resultatet, da Senatet i USA stemte Bridget Brink igennem som ambassadør til den nyligt genåbnede amerikanske ambassade i Ukraines hovedstad, Kyiv.

  Afstemningen fandt sted blot to uger efter, at Bridget Brink var blevet nomineret til posten af den amerikanske præsident, Joe Biden. Det er langt hurtigere, end det normalt tager at få godkendt en amerikansk ambassadør.

  Både Republikanerne og Demokraterne havde presset på for at afholde en afstemning så hurtigt som muligt, så amerikanerne kan vise sin opbakning til Ukraine ved at have en ambassadør i landet. Det skriver Reuters.

  Bridget Brink kan skrive flere diplomatiske topposter på CV’et, blandt andet som ambassadør i Slovakiet og diplomat i Georgien og Usbekistan. Hun taler desuden russisk.

 43. I dag kl. 08:02

  FN's generalsekretær om Ukraine-krigens følger: Vi ser ind i en global fødevarekrise om nogle måneder

  Tyve millioner tons korn, der bare ligger til overs fra sidste års høst.

  På grund af krigen i Ukraine er landets eksport af korn gået i stå.

  FN har flere gange advaret om de katastrofale følger ved, at kornet ikke kan komme frem til verdens fattigste lande i blandt andet Afrika, som er dybt afhængige af den ukrainske eksport.

  Nu gentager FNs Generalsekretær, Antonio Guterres, advarslen og siger, at fødevaremanglen kan vippe over ti millioner mennesker i verdens fattigste lande ud i sult og hungersnød.

  - Der er nok mad i verden i dag, hvis ellers vi samarbejder om det. Men hvis ikke vi gør noget nu, så kigger vi ind i en global fødevaremangel i løbet af de næste måneder, siger Antonio Guterres til BBC.

 44. I dag kl. 07:51

  Rusland påstår, at Ukraine har angrebet grænseby - mindst én civil meldes dræbt

  Ukrainske styrker har ifølge Rusland udført et angreb på en grænseby i Kursk-regionen tæt på grænsen til Ukraine.

  Det oplyser regionens guvernør, Roman Starovoit, på beskedtjenesten Telegram ifølge Reuters.

  Mindst en civil person meldes dræbt.

  En fabrik, som producerer alkohol, og flere andre bygninger skulle også være ramt.

  Ukraine har ikke bekræftet angrebet. Det har ikke været muligt for DR Nyheder at få af- eller bekræftet oplysningerne om angrebet.

  Det er ikke første gang, at der er meldinger om ukrainske angreb i Rusland. Eksempelvis omtalte vi selv et angreb 1. april, at to ukrainske kamphelikoptere angreb et brændstofdepot i den russiske by Belgorod, der ligger nord for Kharkiv i Ukraine.

 45. I dag kl. 07:07

  Over to millioner newzealændere kan se frem til en check på 1500 kroner som hjælp mod stigende priser

  Det er ikke kun på de europæiske breddegrader, at inflationen og de stigende priser på fødevarer og energi kradser i pengepungen.

  Den New Zealandske regering er nu klar til at udbetale en check på 350 New Zealandske dollars – svarende til lidt over 1500 kroner – til flere end to millioner af de hårdest ramte borgere.

  -Vores økonomi har klaret sig bedre igennem COVID-19 krisen end nogen andre steder i verden. Men som pandemien aftager, har nye udfordringer meldt deres ankomst – både på kort og på lang sigt, siger landets premiereminister, Jacinda Ardern til AP.

 46. I dag kl. 06:52

  Dagen byder på regn, torden og endnu en sommerdag

  Igen i dag venter der flere skyer på himlen, og det vil især være tordenvejret, der vil tage opmærksomheden. Foto: Viggo Hjort Kohberg

  I går var det årets første metrologiske sommerdag med en temperatur over 25 grader, og i dag kan den anden sommerdag komme.

  Der vil dog være meget store forskelle på vejret i dag.

  Mod vest begynder kold luft og kraftige byger at trække ind, og det kan give kraftige byger og måske også torden.

  Her vil temperaturen falde til omkring 15-17 grader, mens vi på Lolland-Falster kan nå 25 grader eller mere.

  Bygerne kan dagen igennem komme til hele landet. Vinden kommer mest fra syd og vest med en svag til jævn styrke.

 47. I dag kl. 06:50

  Over fire millioner valgkort sendes ud senest 27. maj

  Har du allerede tjekket postkassen et par gange for at se, om dit valgkort er landet?

  Der går lige nogle dage, før det er i din postkasse.

  Over fire millioner valgkort til folkeafstemningen om Forsvarsforbeholdet 1. juni bliver således printet i disse dage fra virksomheden KMD og efterfølgende lagt i kuverter, som sendes af sted med store lastbiler over hele landet.

  Vælgerne skal have valgkortet senest fem dage før folkeafstemningen, altså senest 27. maj.

  Tag DR's valgtest og find ud af, hvor enig du er med Folketingets partiledere. Ti af dem anbefaler et ja til at afskaffe forbeholdet, tre anbefaler et nej.

 48. I dag kl. 06:41

  Finlands præsident og Sveriges statsminister besøger i dag Det Hvide Hus

  USA's præsident, Joe Biden, tager i dag imod Finlands præsident, Sauli Niinistö, og Sveriges statsminister, Magdalena Andersson, i Det Hvide Hus.

  På dagsordenen er især Sverige og Finlands ansøgning om at blive medlemmer af Nato.

 49. I dag kl. 00:05

  Jesper Lindstrøm og Eintracht Frankfurt vinder Europa League-finalen efter straffesparkskonkurrence

  Eintracht Frankfurts spillere fejrer triumfen efter at have vundet Europa League-finalen over skotske Rangers. (Foto: JORGE GUERRERO © Ritzau Scanpix)

  Fem stensikre spark i straffesparkskonkurrencen var det, der skulle til for tyske Eintracht Frankfurt, der havde danskeren Jesper Lindstrøm med i startopstillingen, for, at de nu kan kalde sig Europa League-mestre efter en intens finale mod skotske Rangers.

  Efter 1-1 i ordinær spilletid og ingen mål i den forlængede spilletid, skulle det hele afgøres i en straffesparkskonkurrence.

  Her brændte skotternes Aaron Ramsey, og eftersom tyskerne scorede på alle deres spark, var det nok til en tysk triumf.

  Rangers kom foran i ordinær spilletid på en forsvarsfejl efter 57 minutter, da Joe Aribo fik fat i bolden på Frankfurts banehalvdel og løb ned og sparkede bolden i nettet.

  Der gik dog kun godt ti minutter, før der var udlignet. Rafael Borre udnyttede et skarpt indlæg fra holdkammeraten Filip Kostic og sendte bolden i nettet.

  Frankfurts danske Jesper Lindstrøm var på banen i kampen første 70 minutter, hvor han flere gange viste sin gode teknik og hurtighed, og han havde flere store chancer, men skotterne kom i vejen.

  Som en del af at vinde Europa League er Frankfurt nu også kvalificeret til Champions League i næste sæson.

 50. I går kl. 23:29

  Store fald på aktiemarkedet i USA

  Onsdag blev en af de dage, hvor folkene, der arbejder på aktiemarkedet, er taget hjem med en hovedpine. De store indeks på Wall Street lukkede nemlig med store fald.

  Dow Jones-indekset mistede 3,6 procent, mens Nasdaq oplevede en tilbagegang på 4,7 procent. S&P 500, der omfatter 500 store selskaber havde et fald på 4,0 procent. Det er det største på en handelsdag siden juni 2020. Det skriver CNBC.

  - Aktierne får hammeren, da inflationsfrygten og svage indtjeninger rammer stemningen hårdt, siger Fiona Cincotta, analytiker hos City Index, til Bloomberg News.

  Det er en bekymring for, at inflationen vil fortsætte med at stige, der får investorerne til at sælge aktierne.

Mere fra dr.dk