Seneste Nyt

I dag præsenterer Løkke sine 43 kandidater: Moderaterne vil gå efter de afgørende mandater

Lars Løkke Rasmussens politiske projekt, Moderaterne, bliver officielt stiftet i dag på grundlovsdag, hvor der bliver sat ansigt på 43 kandidater.

Partiets succes afhænger i høj grad af, om partiet bliver kongemager på Christiansborg, siger Løkke til Ritzau.

- Vi går efter at komme i Folketinget og komme i Folketinget med et pænt antal mandater. Men først og fremmest går vi efter, at det er et antal mandater, der falder på en måde, hvor der ikke er en blå eller rød blok, der har flertal uden os, siger Lars Løkke.

- Vi har den analyse, at det, vi mener i vores egen ret, kun kan lade sig gøre, hvis man får brudt det her dødvande mellem blokkene. Derfor handler det om at komme ind på midten og være den udslagsgivende faktor.

- Kommer vi ind uden at få den position, så er vi ikke lykkedes, siger han.

Nyheder

 1. Clara Tauson melder afbud til endnu en turnering

  Det går ikke Clara Tausons vej i denne sæson.

  Den 19-årige danske tennisspiller har døjet med en rygskade i store dele af sæsonen, og hun har derfor været tvunget til at melde afbud til et par turneringer. Og nu må tennisspilleren så melde endnu et afbud til en WTA-turnering.

  Det drejer sig om næste uges turnering i tunesiske Monastir.

  I denne uge skulle Clara Tauson ligeledes have deltaget i en turnering i Tallinn i Estland, men her har hun altså også meldt afbud.

  Clara Tauson var tidligere på året nummer 33 på verdensranglisten, men på den seneste rangliste fra mandag er hun røget ned som nummer 95.

 2. Politiet i Manchester kan have løst mordmysterium fra 1964: Nu er 12-årig dreng måske fundet

  Billedet her er taget fredag den 30. september. Det viser teknikerne fra politiet på arbejde i Saddleworth Moor nær Manchester. (Foto: - © Ritzau Scanpix)

  På en hede i Saddleworth Moor øst for Manchester, England, har politiet muligvis fundet resterne af en 12-årig dreng, der blev slået ihjel i 1964.

  Keith Bennett var ét af fem børn, der blev tortureret og dræbt af parret Ian Brady og Myra Hindley i 1960'erne, men Keith Bennetts lig er det eneste, som aldrig er dukket op, skriver BBC.

  Politiet er rykket ud efter at have modtaget et tip fra en forfatter, der har researchet i sagen og været ude på heden for at lede, og fredag kunne man se, hvordan kriminalteknikere arbejdede på findestedet med heldragter og blå telte.

  BBC skriver, at Keith Bennetts mor, der døde i 2012, også har gået rundt på heden i Saddleworth Moor og gravet med en spade i jagten på sin søns lig.

  Politiet påpeger dog, at det ikke er sikkert endnu, om det virkelig er drengens jordiske rester, der nu endelig er fundet.

 3. Idrætshal i Aarhus gøres klar til evakuering af røgramte borgere

  Christiansbjerghallen på Gøteborg Allé i det nordlige Aarhus er gjort klar til at tage imod borgere fra Studstrup og omegn, som ikke kan være hjemme, mens røgen fra silobranden på Studstrupværket ligger over området.

  Hallen tages i brug i tilfælde af en evakuering, hvilket altså ikke har været aktuelt endnu.

  Beredskabsdirektør Kasper Sønderdahl siger til den lokale tv-station, at det handler om ikke at stå på bagkant, hvis situationen udvikler sig sådan, at det bliver nødvendigt med en evakuering.

  Derfor er hallen gjort klar med madrasser og soveposer.

  I alt otte idrætshaller rundt i Aarhus Kommune er udpeget som steder, der kan tages i brug i tilfælde af evakuering.

 4. England forbyder snacks ved butiksindgange og kasseområder

  De fleste har nok prøvet at blive fristet, når de bugnende snackhylder toner frem i supermarkedet ofte strategisk placeret lige ved kassen.

  Men det skal det nu være slut med i England.

  Produkter med et højt indhold af fedt, salt og sukker må nemlig fra i dag ikke længere placeres på fremtrædende steder såsom ved butiksindgange og kasseområder.

  Der var også planlagt et forbud mod særlige tilbud på junkfood, men dette vil først træde i kraft til oktober næste år.

 5. Dansk golfprofil ligger godt til inden finalerunder i Texas

  Den danske golfspiller Emily Kristine Pedersen er på vej mod et flot resultat i denne weekend.

  Ved LPGA-turneringen The Ascendant, som spilles i den amerikanske delstat, ligger den 26-årige dansker på en delt femteplads efter de første to runder.

  Emily Kristine Pedersen gik fredagens 18 huller i fire slag under par, og hun deler nu femtepladsen med thailandske Moriya Jutanugarn og amerikanske Jessica Korda.

  Førstepladsen indtages af engelske Charley Hull, der samlet er 11 slag under par.

  Også danske Nanna Koerstz Madsen er med i den amerikanske golfturnering. Hun ligger i skrivende stund på en delt 18. plads.

 6. Det ryger stadig fra siloen i Studstrup

  Slukningsarbejdet på Studstrupværket ved Aarhus giver en temmelig kraftig røgudvikling. Billedet her er fra fredag den 30. september. (Foto: Bo Amstrup © Ritzau Scanpix)

  I nu ni dage har Østjyllands Brandvæsen arbejdet i døgndrift for at slukke den brændende silo på Studstrupværket nær Aarhus, der har ledt til massiv røgudvikling i området.

  Her lørdag morgen kommer der fortsat meget røg op af siloen.

  Kasper Sønderdahl, direktør i Østjyllands Brandvæsen, siger, at røgen kommer til at kunne ses det næste lange stykke tid, indtil det er muligt at få slukket ilden og kølet bygningen ned.

  - Det er et kæmpe stykke arbejde, vi står over for. Vores transportbånd, som skulle tage træpillerne ud, er brudt sammen, så vi gik i gang med tilføre ilt - en kemisk reaktion - der fik det til at sige bang, og så kom der røg ud. Vi har derfor bedt folk tæt på om at forlade området, siger Kasper Sønderdahl.

  I den store silo var der cirka 56.000 ton træpiller, da der af stadig uvisse årsager udbrød brand.

  Fredag udsendte Østjyllands Politi et sirenevarsel og opfordrede borgere i Studstrup til at holde sig inden døre, lukke døre og vinduer og slukke ventilationsanlæg.

 7. Sundhedsstyrelsen: 'Vi frygter og forventer en hård influenzasæson'

  Sundhedsstyrelsen forventer, at vi her i Danmark kommer til at se et stigende antal personer, der er syge med influenza.

  Efter to sæsoner næsten uden det smitsomme virus er immuniteten nemlig lav, og derfor er smitterisikoen særligt høj, siger Helene Probst, der er vicedirektør i Sundhedsstyrelsen.

  - Da vi kun har haft meget lidt influenza de seneste år, er vi i en situation, hvor der ikke er særlig meget immunitet i befolkningen. Derfor både frygter og forventer Sundhedsstyrelsen en hård influenzasæson, siger hun.

  Når Danmark i de seneste vintre stort set har været forskånet for influenza, skyldes det især, at mundbind, hjemmearbejde og andre coronarestriktioner har lagt en dæmper på smitten, skriver Ritzau.

 8. Dødstallet stiger til mindst 23 i Florida - de fleste er druknet

  Luftfotoet her viser et villakvarter i byen North Port i Florida, hvor husene står under vand. (Foto: Maxar Technologies © Ritzau Scanpix)

  Orkanen Ian, der har ramt den amerikanske delstat Florida, har indtil videre kostet mindst 23 personer livet.

  De fleste er druknet på forskellig vis. Enten ved at blive hevet ud i havet af en bølge eller i huse, hvor vandet er kommet ind.

  Det er politiet i Florida, der over for nyhedsbureauet AFP oplyser dødstallet til at være 23, mens andre medier som eksempelvis CNN rapporterer om mindst 45 døde. Det tal er dog ikke bekræftet fra officielt hold

  Når der er stor uvished forbundet med dødstallet, skyldes det blandt andet, at man ifølge beredskabet i Florida har prioriteret at redde dem, der stadig er i live, frem for at bjerge de omkomne.

  Imens forsøger myndighederne at danne sig et overblik over skaderne i et område, der er totalt smadret af vind og vand. CNN beskriver det som en "an apocalyptic path of destruction" - en apokalyptisk ødelæggelsesvej.

  Selskabet Karen Clark & Co., der laver risikomodeller, vurderer, at orkanen kan komme til at koste forsikringsbranchen 63 milliarder dollar - svarende til omkring 478 milliarder kroner.

  Ian ramte Floridas golfkyst onsdag som en kategori 4-orkan og er dermed en af de kraftigste orkaner, der nogensinde har ramt USA's fastland, skriver Ritzau.

 9. Ny lov i Californien skal forhindre, at raptekster kan bruges som bevismateriale

  Flere rappere fulgte med, da den amerikanske delstat Californien fredag vedtog en lov, der skal sikre, at kunstneres tekster ikke kan bruges mod dem ved retssager.

  Det skriver Ritzau.

  Både rappere som Meek Mill, Killer Mike og Tyga, som var til stede via et videolink, hylder den nye lov, der skal beskytte kunstneres ytringsfrihed. Det samme gør flere musikorganisationer.

  Black Music Action Coalition (BMAC) kalder loven for "et afgørende skridt i den rigtige retning", hvis man skal sætte en stopper for, at racemæssige fordomme har indflydelse på retssager, ifølge Ritzau.

  Også brancheorganisationen Recording Academy mener, at loven er med til at beskytte den kunstneriske frihed.

  - At lukke munden på en hvilken som helst genre eller form for kunstnerisk udtryk er et overgreb på alle musikere, siger Harvey Mason Jr., der er direktør i Recording Academy.

  Californien er den første amerikanske delstat til at vedtage en sådan lov.

 10. Liz Truss indrømmer nu, at hendes skatteplan har skabt 'forstyrrelser på det finansielle marked'

  Den britiske premierminister, Liz Truss, har været i massivt stormvejr den seneste uge.

  Det skyldes den økonomiske plan for landet, som hendes finansminister fremlagde sidste fredag, og som blandt andet lover store skattelettelser for de rigeste briter.

  Annonceringen af planen fik det britiske pund til at styrtdykke, og både britiske borgere, Den Internationale Valutafond (IMF) og den britiske nationalbank har kritiseret planen, fordi man mener, at den vil øge inflationen og forværre den økonomiske krise i landet.

  Indtil videre har Liz Truss hårdnakket hold fast i, at skatteplanen var nødvendig, og at udsving i markederne ikke skyldtes den, men derimod globale problemer, som Ruslands invasion af Ukraine.

  Men nu indrømmer Truss ifølge Reuters at planen har ført til "nogle forstyrrelser på det finansielle marked".

  Regeringens planer blev usædvanligvis ikke ledsaget af prognoser fra Storbritanniens uafhængige finanspolitiske vagthund, Office for Budget Responsibility (OBR).

  Truss blev fredag spurgt ind til, om det var en fejl at annoncere planen uden en OBR-rapport, men det afslog premierministeren.

  - Det var vigtigt, at vi handlede hurtigt, sagde hun.

  OBR-rapporten forventes udgivet den 23. november.

 11. Burkina Fasos leder bliver væltet i andet militærkup på otte måneder

  Demonstranter på gaden i Ouagadougou i dag. (Foto: OLYMPIA DE MAISMONT © Ritzau Scanpix)

  Burkina Fasos militære leder, Paul-Henri Damiba, er blevet væltet ved et militærkup i hovedstaden Ougadougou.

  Det meddeler Kaptaj Ibrahim Traore ifølge nyhedsbearuet Reuters i en udmelding på stats-tv fredag aften.

  Traore fortæller, at man har afsat Damiba, opløst regeringen og suspenderet forfatningen. Han fortæller også, at en gruppe militærofficerer besluttede at afsætte Damiba på grund af hans manglende evne til at håndtere et islamisk oprør i landet.

  Det er det andet militærkup på otte måneder i Burkina Faso. I januar overtog Damiba selv magten ved et kup, hvor den tidligere præsident Roch Kabore blev afsat. Den gang skyldtes kuppet blandt andet frustrationer over den forværrede sikkerhed i landet.

 12. Syv personer anholdt: Blev taget i Københavns Lufthavn med 12 millioner kroner i kontanter

  Syv personer - hvor mindst seks er svenske statsborgere - blev torsdag morgen anholdt i Københavns Lufthavn med i alt 12,6 millioner kroner i forskellige valuta.

  Det kom frem i forbindelse med et grundlovsforhør fredag morgen i Dommervagten i København, skriver Ritzau.

  Ifølge anklagemyndigheden skulle de mange penge fra Danmark til Tyskland, og man mener, at pengene enten direkte eller indirekte stammer fra et kriminelt foretagende.

  De anholdte er alle sigtet for hvidvask af særlig grov beskaffenhed.

  Ifølge Ekstra Bladet nægter de sig alle skyldige, og de blev alle varetægtsfængslet i 24 dage. Det fremgår ikke, om nogen af de fængslede har kæret kendelsen til landsretten.

 13. Putin fejrede annekteringen af ukrainske regioner med stor koncert på Den Røde Plads

  Den russiske præsident Putin fejrede annekteringen af fire ukrainske regioner med stor koncert i Moskva. (Foto: Sergei Karpukhin © Ritzau Scanpix)

  Tusindvis af russere var i dag samlet på Den Røde Plads i Moskva, hvor det blev fejret, at landets præsident, Vladimir Putin, officielt har annekteret de ukrainske regioner Luhansk, Donetsk, Zaporizjzja og Kherson.

  Ved arrangementet trådte Putin op på scenen og talte til befolkningen.

  - I dag er en særlig dag, en højtidelig dag og uden nogen overdrivelse: en historisk dag. Det er en dag med sandhed og retfærdighed, sagde han.

  • Præsident Putin har i dag underskrevet den formelle annektering af fire Ukrainske regioner efter såkaldte "folkeafstemninger". Afstemningerne er ikke internationalt anerkendte. (Foto: Yuri Kochetkov © Ritzau Scanpix)
  • Den russiske sanger Olga Kormukhina optrådte under aftenens koncert på Den Røde Plads. (Foto: ALEXANDER NEMENOV © Ritzau Scanpix)
  • Putin talte ved koncerten i Moskva og bød blandt andet Ukrainerne i de fire annekterede regioner "velkommen hjem" til Rusland. (Foto: SPUTNIK © Ritzau Scanpix)
  • Flere tusind mennesker deltog ved dagens stort anlagte festarrangement i Moskva. (Foto: Yuri Kochetkov © Ritzau Scanpix)
  • Kort efter Putin underskrev annekteringen af regionerne Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja, ansøgte Ukraine officielt om medlemskab af Nato. (Foto: STRINGER © Ritzau Scanpix)
  • Annekteringen af de fire regioner bliver fordømt af en stor del af den vestlige verden, og USA og Storbritannien har indført nye sanktioner mod Rusland. (Foto: ALEXANDER NEMENOV © Ritzau Scanpix)
  1 / 6

  I talen påstod Putin desuden, at det er Rusland, der har opbygget det moderne Ukraine, og at befolkningen i Ukraine længe har været undertrykt af Vesten.

  Derfor mener Putin, at det er godt for ukrainerne, at de nu – ifølge Rusland – bliver en del af den russiske føderation.

  - Rusland åbner ikke kun dørene til sit hjem for vores brødre og søstre, det åbner sit hjerte for dem. Velkommen hjem, sagde han.

  Annekteringen af de fire regioner er ikke anerkendt af Ukraine, og er blevet fordømt af en lang række vestlige ledere, blandt andet fordi valgobservatører ikke har haft adgang til valgstederne.

 14. Holger Rune spiller sig videre til semifinalen i Sofia

  Den danske tennisspiller Holger Rune fortsætter med at imponere ved ATP-turneringen Sofia Open.

  Fredag aften spillede han sig frem til semifinalen med en sejr på 6-2, 5-7, 6-4 over Ilya Ivashka fra Belarus.

  Sejren blev sikret, selvom Holger Rune måtte kæmpe med krampe i tredje og afgørende sæt. Alligevel formåede han at lave et servegennembrud til 5-4, inden han selv servede kampen hjem.

  I semifinalen møder Holger Rune verdensranglistens nummer 10, italienske Jannik Sinner.

  Kampen begynder tidligst klokken 17 lørdag.

 15. Krisen kradser videre i AaB efter uafgjort mod OB

  Det blev ikke ligefrem et overflødighedshorn af lækkerier, men tæt var det dog, da to af holdene fra de bagerste rækker i Superligaen, AaB og OB, fredag aften spillede 1-1 i Aalborg.

  Resultatet betyder, at nordjyderne fortsat indtager næstsidstepladsen i landets bedste fodboldrække, mens OB ligger lige i grænselandet til top-6 på en syvendeplads.

  Hjemmeholdet satte strøm til tingene, da Lars Kramer tog hovedet til hjælp og stangede AaB foran 1-0 efter et kvarters spil. Siden fik OB'erne imidlertid tilkæmpet sig mere af det initiativ, ingen af holdene sådan for alvor syntes at blive venner med i opgørets 90 minutter.

  Efter pausen gav det pote. Her fik fynboernes angriber Bashkim Kadrii med en veltempereret førstegangsberøring placeret sig i en position, hvorfra venstreskøjten hårdt, kontant flænsede bolden i nettet til slutresultatet 1-1.

  Du kan se højdepunkterne fra opgøret her.

 16. Efter formodet Nord Stream-sabotage: Norge øger patruljering af olie- og gasfelter

  Efter den formodede sabotage på gasledningerne Nord Stream 1 og 2, vil Norge holde et ekstra vågent øje med sine olie- og gasfelter.

  Man vil derfor øge patruljeringen af felterne med hjælp fra Storbritannien, Tyskland og Frankrig.

  Det siger den norske statsminister, Jonas Gahr Støre, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

  - Vi er i en dialog med vores allierede om øget tilstedeværelse i den norske sektor og har sagt ja til bidrag fra Tyskland, Frankrig og Storbritannien, siger han fredag på et pressemøde.

  Den norske statsminister understreger, at den norske regering ikke har kendskab til direkte trusler imod Norge eller norsk infrastruktur. Han forstår dog godt, hvis folk er bekymrede:

  - Rusland opfører sig på en måde, som er truende, og de bryder vigtige principper. Det, jeg er optaget af, er, at vi står sammen om de værdier, som er vigtige for os, siger Jonas Gahr Støre til det norske nyhedsbureau NTB.

 17. Iran har anholdt ni EU-statsborgere i forbindelse med udbredte protester i landet

  Det iranske politi har anholdt ni personer med statsborgerskab i EU-lande i forbindelse med de udbredte protester, som finder sted i landet i øjeblikket.

  Det oplyser Irans Efterretningsministerium fredag ifølge Reuters.

  Styret i Iran har ved flere lejligheder beskyldt "fremmede fjender" for at spille en rolle i protesterne. De ni anholdte er ifølge styret blevet anholdt, mens de "har taget direkte del i optøjer, eller mens de har planlagt dem".

  Blandt de tilbageholdte er statsborgere fra Tyskland, Polen, Italien, Frankrig, Holland og Sverige.

  Store demonstrationer har de seneste to uger spredt sig til det meste af Iran, efter at den 22-årige kvinde Jina Mahsa Amini den 16. september døde i moralpolitiets varetægt.

  Jina Mahsa Amini var få dage forinden blevet anholdt under et besøg i landets hovedstad, Teheran, hvor moralpolitiet tilbageholdte hende, da det mente, at hun forbrød sig mod reglerne for korrekt påklædning.

 18. Dansk, svensk og tysk politi skal samarbejde om at undersøge gaslækage

  Danmark skal samarbejde med Sverige og Tyskland i opklaringsarbejdet omkring de mystiske gaslækager på Nord Stream-1 og Nord Stream-2.

  Det siger Sveriges statsminister, Magdalena Andersson.

  - Vi har i dag indgået en aftale om, at politimyndigheder i Sverige, Danmark og Tyskland skal samarbejde for at få klarlagt, hvad der er sket, siger hun ifølge Ritzau på et pressemøde fredag.

  Fredag aften bekræfter Københavns Politi i en pressemeddelelse, at det er intentionen at etablere et fælles internationalt efterforskningshold bestående af myndigheder fra blandt andet Danmark, Tyskland og Sverige.

  Det forventes, at efterforskningsholdet kan etableres relativt hurtigt. Det er dog endnu for tidligt at sige noget om tidshorisonten, fremgår det af pressemeddelelsen.

  Fra dansk side efterforsker Københavns Politi lækagerne i samarbejde med Rigspolitiet, Politiets Efterretningstjeneste (PET) og energimyndighederne, står der videre.

  Den første lækage på Nord Stream-2 forbindelsen cirka 20 kilometer syd for Dueodde på Bornholm blev konstateret mandag.

  Dagen efter blev der konstateret yderligere to lækager på Nord Stream-1 forbindelsen, og i går kunne de svenske myndigheder melde om et fjerde læk.

  Ifølge danske myndigheder er der tale om bevidste handlinger og ikke uheld. Lækagerne er vurderet på størrelsen af hullerne formentlig opstået ved sprængninger.

  Sprængningerne skete i internationalt farvand mellem Danmark, Tyskland og Sverige.

  Opdateret kl. 20.54 med kommentar fra Københavns Politi.

 19. Mindst 21 er omkommet i Florida under orkanen Ian

  Ian var en kateogi-4-orkan, da den ramte Florida. Her blev der målt vindstød på op til 63 meter i sekundet. (Foto: Sean Rayford © Ritzau Scanpix)

  I Florida er der indtil videre meldt om 21 omkomne i orkanen Ian. Det skriver New York Times.

  Det er dog sandsynligt, at dødstallet kommer til at sige, da redningsarbejdet stadig er i gang, siger Floridas beredskabsdirektør, Kevin Guthrie.

  - Vi vil gerne være transparente, men vi kender simpelthen ikke det fulde antal endnu, siger han.

  Orkanen ramte Cuba tirsdag, hvor der er bekræftet tre dødsfald.

  Derefter tog den til i styrke og ramte Floridas vestkyst onsdag aften, hvor den forårsagede massive ødelæggelser og oversvømmelser. Flere end to millioner borgere er stadig uden strøm.

  Ian er aftaget lidt i styrke og er nu på vej mod delstaten South Carolina som kategori-1-orkan.

 20. Ukraine har officielt ansøgt om Nato-medlemsskab: Ønsker hurtig proces

  Ukraine har nu officielt ansøgt om at blive medlem af Nato.

  Det skriver den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, på sin kanal på det sociale medie Telegram.

  Ukraine ønsker en hurtig proces i forbindelse med et Nato-medlemskab, ligesom det var tilfældet med Sverige og Finland, skriver præsidentkontoret i en pressemeddelelse.

  Det sker på dagen, hvor Putin officielt har erklæret, at han annekterer de fire ukrainske regioner Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja.

  Du kan få seneste nyt om krigen i Ukraine i vores liveblog.

 21. Minister holder fast i strategi: Coronasmittede mink skal ikke nødvendigvis aflives

  Det har fået kritik fra Enhedslisten, at coronasmittede mink ikke nødvendigvis skal aflives, når det næste år igen bliver tilladt at holde mink i Danmark.

  Men fødevareminister Rasmus Prehn holder fast i, at det er den rigtige strategi.

  - Det, vi gør fra regeringens side, er, at vi læner os helt op ad det, som myndighederne anbefaler. Det er det, som jeg synes er det rigtige at gøre, og det mest ansvarlige, siger Rasmus Prehn.

  Ifølge nye retningslinjer fra Fødevarestyrelsen skal det være en vurdering fra sag til sag, om de syge mink skal aflives eller blot holdes under offentligt opsyn. Retningslinjerne blev fredag gennemgået for Folketingets Miljø- og fødevareudvalg og Sundhedsudvalg.

 22. Mette Frederiksen tager til London og Bruxelles for at diskutere ødelagte gasledninger

  I morgen rejser statsminister Mette Frederiksen (S) til London for at mødes med Storbritanniens premierminister, Liz Truss, og bagefter til Bruxelles for at holde møder med Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, og formanden for Det Europæiske Råd, Charles Michel.

  Det skriver statsministeriet i en pressemeddelelse.

  På møderne skal de diskutere ødelæggelserne på de to gasledninger Nord Stream 1 og Nord Stream 2, som myndighederne mener er sket forsætligt, uden at man endnu har peget på, hvem man mener står bag.

  - Jeg er i tæt dialog med vores partnere for at drøfte situationen og sikre et tæt samarbejde. Blandt andet om hvordan vi fremadrettet beskytter vores europæiske energiinfrastruktur bedre, lyder det fra statsministeren i pressemeddelelsen.

 23. Politiet: Situationen omkring branden på Studstrupværket ændrer sig med 'meget, meget stor hastighed'

  Myndighederne har netop afholdt et pressemøde vedrørende branden på Studstrupværket nær Aarhus, hvor Østjyllands Brændvæsen løftede sløret for den seneste udvikling i branden, der ledte til massiv røgudvikling.

  Ifølge Østjyllands Brandvæsen er der sket en såkaldt forpufning, altså en langsom kemisk reaktion, indeni siloen, som har ført til en stor tryk- og varmestigning.

  Siloen, der er konstrueret til at modstå sådan en trykstigning, åbner en række lemme i toppen for at trykaflaste, hvilket fører til den kraftige røgudvikling.

  - Vi har ikke mulighed for at inddæmme branden inde i siloen på nuværende tidspunkt. Der er massiv brandudvikling, siger direktør i Østjyllands Brandvæsen Kasper Sønderdahl.

  Østjyllands Politi udsendte tidligere i dag en sirenevarsel og opfordrede borgere i Studstrup til at holde sig inden døre, lukke døre og vinduer og slukke ventilationsanlæg. Den varsling gælder fortsat.

  Myndighederne vil løbende komme med opdateringer om seneste udvikling i branden.

  - Vores helt kraftige opfordring er at følge nøje med, fordi tingene ændrer sig med en meget, meget stor hastighed i øjeblikket. Det går rigtigt stærkt, siger chefpolitiinspektør ved Østjyllands Politi Klaus Arboe Rasmussen.

 24. Gasudslip på Nord Stream 2 forventes færdig allerede lørdag

  Det forventes, at den sidste gas siver ud af Nord Stream 2-forbindelsen allerede i morgen.

  Det skriver Energistyrelsen fredag i et skriftligt svar til Ritzau.

  Gasudslippene på Nord Stream 1 forventes fortsat at ophøre i løbet af søndag den 2. oktober, lyder det fra Energistyrelsen.

  Det har ellers tidligere været forventningen fra Energistyrelsen, at gasudslippet fra lækagerne på både Nord Stream 1 og Nord Stream 2 først ville ophøre søndag.

  Herefter vil myndighederne forsøge at finde ud af, hvad der har forårsaget lækagerne og indsamle beviser med henblik på eventuelt at placere et ansvar.

 25. Borgere på vej på weekend bliver opfordret til ikke at køre ind i Studstrup

  Slukningsarbejdet på Studstrupværket ved Aarhus har givet kraftig rødudvikling i dag. (Foto: Bo Amstrup © Ritzau Scanpix)

  I Studstrup nord for Aarhus er der opstået kraftig røg i forbindelse med slukningen af branden på Studstrupværket.

  Derfor opfordres alle borgere i Studstrup By til at blive inden døre og lukke døre og vinduer. Det skriver Østjyllands Politi.

  DR's reporter Trine Hørlyck Bech står ved Studstrupvej ved indkørslen til byen og fortæller, at røgen er relativt kraftig og er taget til i forhold til tidligere på dagen.

  - Folk, der kører ind mod byen, bliver stoppet af politiet og opfordret til at vende om, siger hun.

  - Jeg har talt med flere familier, der var på vej hjem på weekend, men måtte vende om eller skynde sig at pakke en taske og tage afsted.

  Myndighederne holder pressemøde om situationen kl. 15.30, og det kan følges her på dr.dk.

  Studstrup ligger nord for Aarhus. (© DR Grafik)
 26. Industrien og erhvervslivet ryster på hovedet over ny EU-energiaftale

  Ifølge klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) er det "enormt positivt", at en række elselskaber, heriblandt grønne vind- og solanlæg, skal til at levere en del af deres ekstraordinært høje overskud til EU-landenes statskasser. Pengene skal i stedet bruges på eksempelvis at hjælpe borgere og virksomheder med at betale deres elregninger.

  Men hos Dansk Industri er man langt fra begejstret for det såkaldte indtægtsloft, som EU-landene vil indføre.

  - Det vil være fantastisk, hvis hele Europa kunne køre på grøn energi inden for nærmeste fremtid. Men det bliver sværere at forestille sig, når EU med et prisloft på elproducenter gør det mindre attraktivt for investorer at skyde penge i udvikling af vedvarende energi, siger politisk direktør Emil Fannikke Kiær, som i stedet mener, at europæerne bør spare endnu mere på energien.

  Hos Dansk Erhverv er man heller ikke glad for denne "særskat på grøn strøm".

  - Størstedelen af strømmen fra vind- og solparker er nemlig solgt på forhånd til fastprisaftaler. Så i bedste fald er forslaget tom symbolpolitik. I værste fald undergraver det investeringer i billig grøn strøm, siger markedschef for klima, energi og miljø Ulrich Bang.

 27. Danskere uden for risikogruppen kan købe sig til en coronavaccine

  Hvis man ikke er i risikogruppen, kan man nu blive vaccineret mod corona med den opdaterede vaccine ved at betale sig fra det.

  Det oplyser Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

  Alle i risikogruppen tilbydes en gratis vaccination, men andre kan selv købe vaccinen fra begyndelsen af november.

  Processen kommer til at minde om, når borgere køber sig til en influenzavaccine, oplyser ministeriet.

  - Den enkelte borger betaler vaccinatøren for vaccinen og konsultation mv. Vaccinatøren fastsætter selv prisen på konsultationen, og den samlede pris for en vaccination kan derfor variere, skriver ministeriet i en pressemeddelelse.

 28. Prinsesse Benedikte: 'Min søster tager kloge beslutninger'

  Prinsesse Benedikte ved åbningen af et plejehjem. (Foto: DR Nyheder)

  Endnu et medlem af kongefamilien har nu reageret på dronning Margrethes beslutning om at fratage prins Joachims børn deres titler som prinser og prinsesse.

  Her til eftermiddag siger prinsesse Benedikte, som er dronningens søster:

  - Selvfølgelig er det svært for dem i starten, helt klart. Men min søster tager kloge beslutninger, også som dronning, og tænker i fremtiden og ikke lige her og nu.

  Kommentaren faldt, da prinsesse Benedikte for kort tid siden var forbi Hornbæk for at indvie et plejehjem.

  Dronning Margrethes beslutning har de seneste par dage skabt uro i den kongelige familie, hvor både prins Joachim, grevinde Alexandra og prins Nikolai har udtrykt deres frustration.

 29. Rusland annekterer fire ukrainske regioner: Svarer til 15 procent af Ukraines areal

  Den russiske præsident, Vladimir Putin, under sin tale i Ruslands hovedstad, Moskva. Under sin tale annoncerede Putin annekteringen af fire ukrainske regioner. (Foto: GAVRIIL GRIGOROVSPUTNIK/KREMLIN © Ritzau Scanpix)

  Den russiske præsident, Vladimir Putin, har netop annonceret annekteringen af fire ukrainske regioner.

  Det sker ved en tale i i den russiske hovedstad, Moskva.

  Det drejer sig om de primært russisk kontrollerede regioner Luhansk, Donetsk, Zaporizjzja og Kherson, hvor der den seneste uges tid har været afholdt såkaldte folkeafstemninger om hvorvidt regionernes indbyggere ønsker at tilslutte sig Rusland.

  Som noget af det første i sin tale sagde Putin, at valgene i de ukrainske regioner havde vist et klart resultat, og derfor bliver annekteringen en realitet.

  - I Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja har der været folkeafstemninger, og resultaterne er kendt. Folk har foretaget deres valg. Et klart valg, sagde Putin.

  -I dag underskrives aftaler om at områderne bliver indlemmet i den russiske føderation, sagde han.

  Ifølge Ritzau dækker de fire regioner tilsammen over omtrent 15 procent af Ukraines samlede areal.

  Ukraine og det internationale samfund har vidt og bredt fordømt folkeafstemningerne, kaldt dem falske og sagt, at resultaterne ikke vil blive tillagt nogen juridisk validitet.

  FN's Sikkerhedsråd stemmer i dag om en resolution, der fordømmer folkeafstemningerne om annektering af flere russiskbesatte regioner i Ukraine. Sandsynligheden for, at resolutionen vedtages, er dog minimal, da Rusland som permanent medlem af sikkerhedsrådet har vetoret og med al sandsynlighed vil nedlægge veto.

  Tilbage i 2014 annekterede Rusland den ukrainske Krim-halvø.

 30. Brand i Studstrupværket: Borgere i Studstrup skal blive inde

  I forbindelse med brandbekæmpelsen på Studstrupværket ved Aarhus, er der nu opstået kraftigere røgudvikling i forbindelse med slukningsarbejdet.

  Røgudviklingen er nu så kraftig i hele Studstrup By, at alle beboere i byen skal gå indenfor, lukke døre og vinduer og slukke for ventilationsanlæg.

  Det oplyser Østjyllands Politi i en beredskabsmeddelelse.

  Det kan være sundhedsskadeligt at indånde for meget røg, særligt for personer med hjertekar- og lungesygdomme. Hvis man udvikler tegn på sygdom, fx vejrtrækningsbesvær, skal man kontakte egen læge eller lægevagten.

  Kontakt kun politi eller alarmcentral i akutte tilfælde.

  Myndighederne afholder pressemøde om sagen 15.30.

  Østjyllands Politi vil løbende opdatere når der er udvikling i sagen.

  Du kan søge information om branden på DR, TV2 og på tekst-tv eller Politi.dk.

 31. Dan Jørgensen: EU-aftale vil betyde lavere el-priser for forbrugerne

  Det siger klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) efter møde for energiministrene i Bruxelles.

  - Det er en god dag for forbrugerne. Vi laver en omfordeling, så vi får penge tilbage til forbrugerne. Det er fornuftigt, siger Dan Jørgensen.

  Han kan endnu ikke sige, hvor meget aftalen vil give til Danmark.

  - Jeg kan ikke sæt tal på det i dag. Det er meget komplekst, siger han.

  Prisloftet skal være en slags maksgrænse for, hvor meget visse elproducenter må tjene.

  Eksempelvis producenter af vind-, sol- og atomenergi har lave produktionsomkostninger, og derved tjener de ekstra godt på de historisk høje energipriser.

 32. Russisk annektering af ukrainske områder fejres i Moskva

  • Der er sat storskærm op, så befolkningen kan følge med. Ifølge formanden for det russiske underhus, Dumaen, har præsident Vladimir Putin underrettet parlamentet om annekteringen. (Foto: EVGENIA NOVOZHENINA © Ritzau Scanpix)
  • Langs motorvejen i Moskva er der sat bannere op forud for dagens ceremoni. Der står Donetsk, Luhansk, Zaporizjzja og Kherson - Rusland. (Foto: EVGENIA NOVOZHENINA © Ritzau Scanpix)
  1 / 2

  Rusland annekterer i dag de fire ukrainske regioner, Luhansk, Donetsk, Kherson og Zaporizjzja.

  Det betyder, at områder i det krigshærgede land ifølge styret i Kreml bliver en del af Rusland. Det sker officielt ved en ceremoni i Moskva klokken 14 dansk tid.

  Du kan følge med live her.

  Ruslands ageren sker med stor fordømmelse fra mange af verdens lande, som ikke anderkender Ruslands processen og mener, at der var tale om falske og fupagtige folkeafstemninger, da der i de ukraiske regioner blev stemt ja til at blive en del af Rusland.

  De såkaldte afstemninger var hverken demokratiske eller frie, og hverken fri presse eller udenlandske observatører havde mulighed for at overvære afstemningerne.

  I Moskva har der dog hele dagen været forberedelser i gang til den, set med Putins briller, store festdag.

  Lige nu står det ikke helt klart, hvor stor en del af de fire regioner, Rusland har tænkt sig at annektere. I de to regioner Kherson og Zaporizjzja har russiske styrker kun kontrollen med dele af regionerne, mens ukrainske styrker kontrollerer resten.

  Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, skriver han på sin kanal på det sociale medie Telegram.

  - Vi har situationen under kontrol. Alt bliver igen Ukraine.

 33. Myndighederne forlænger adgangsforbud ved Bulbjerg Klint

  Det er er fortsat ikke sikkert at færdes ved Bulbjerg Klint i Nordvestjylland, fordi der er forhøjet nedstyrtningsfare ved klinten.

  Derfor har politiet forlænget adgangsforbuddet, som har været gældende siden 22. marts i år, til 31. oktober.

  Naturstyrelsen Thy registrede 10. marts et større skred ved den nordøstlige del af Bulbjerg Klint.

  Kystdirektoratets vurdering var derfor i marts, at naturprocesser og tyngdekraft inden for kort tid vil få mere af klinten til at styrte sammen.

  - Efter skredet står de involverede dele af klinten med tydelige og skarptskårne brudflader. Flere steder læner ikke-nedfaldne dele af klinten sig ud over klintens generelle lodrette position, ligesom der er flere større og mange mindre revnedannelser i klintens lag som tegn på aktiv bruddannelse i klinten, skriver politiet i en pressemeddelelse.

Mere fra dr.dk