Seneste Nyt

I dag sætter København Zoo pandaerne sammen i håbet om, at de parrer sig

Hun-pandaen Mao Sun er i brunst og dermed klar til parring. Søndag sættes hun derfor sammen med han-pandaen Xing Er i håbet om, at de finder melodien og skaber en lille ny pandababy. (Foto: © THOMAS SJØRUP, Ritzau Scanpix)

Nu sker det forhåbentlig snart. At to pandaer bliver til tre.

De ansatte i Københavns Zoo har i hvert fald gjort deres bedste for at få det til at lykkes. De har plantet urin fra andre hanner, ladet de to kinesiske pandaer i zoo'en dufte til hinanden gennem hegnet og holdt godt øje med positive tegn fra begge sider.

De sidste år er de ellers ikke lykkedes med det. Her er det endt med en han, som var mere interesseret i bambus end i damen, han var blevet lukket ind til.

Men i dag lukkes de altså sammen.

- Det bliver i dag, det kan jeg godt love. Alt tyder på, at det er det rigtige tidspunkt for hende. Hun står med halen løftet og ryggen sænket, lige som det skal være, siger zoologisk direktør i Københavns Zoo, Mads Frost Bertelsen, til P4 København.

- Det kan være, det bliver en kæmpe maveplasker lidt senere. Men denne her gang er jeg meget optimistisk. Han har ladet maden ligge for at komme over og snuse lidt til hende, siger han videre.

Nyheder

 1. Forsvaret sendte kampfly i luften ved bombetrussel

  I forbindelse med en bombetrussel mod et fly, der var på vej til Københavns Lufthavn i går aftes, sendte forsvaret to kampfly i luften.

  Det oplyser Forsvarskommandoen i en mail til Ritzau.

  - Forsvaret sendte i aftes to F-16 i luften i forbindelse med en trussel mod et civilt fly, der var på vej til Københavns Lufthavn, skriver Forsvarskommandoen i mailen.

  Flyene blev ved lufthavnen, indtil passagerne var evakueret. Der blev ikke fundet sprængstoffer om bord på flyet.

  Forsvarskommandoen har ikke yderligere kommentarer.

 2. Ukrainsk udenrigsminister: Ambassaden i Danmark har modtaget en 'blodig pakke'

  Den ukrainske ambassade i København har ifølge Ukraines udenrigsminister, Dmytro Kuleba, i dag modtaget en 'blodig pakke'. Det samme har landets ambassade i Rumænien, siger han ifølge Reuters.

  I løbet af de sidste uger har en række af Ukraines ambassader verden over modtaget pakker med blodigt indhold.

  Pakkerne indeholdt øjne fra dyr. Om det også er indholdet i pakken sendt til Danmark, oplyses ikke.

  Ukraine har givet Rusland skylden for de blodige pakker med dyreøjne.

 3. Ni børn er på kort tid døde af streptokokinfektion i Storbritannien

  Storbritannien har de seneste måneder oplevet en stigning i smitten med streptokokbakterien. Det har resulteret i flere sygdomstilfælde blandt børn, hvor ni er døde med infektionen siden september.

  Det er normalt sjældent, at børn dør af en streptokokinfektion, men sundhedsmyndighederne registrerer enormt mange sygdomstilfælde med streptokokker i disse uger, skriver Sky News.

  Ifølge den britiske sundhedsstyrelse (UK Health Security Agency) registrerede man 851 sygdomstilfælde i ugen op til den 20. november. I samme periode de tidligere år har der gennemsnitligt været 186 tilfælde. Det vurderes at være et resultat af, at coronatiltag i lang tid har holdt børn skærmet fra bakterien.

  Sygdomsboomet har fået den britiske skoleminister og sundhedsminister til at tale om at udbrede brug af pencillin på skolerne for at forebygge smitte, skriver Sky.

  Nogle af de hyppigste udfald ved en streptokokinfektion er feber og halsbetændelse. I mere alvorlige tilfælde kan det lede til infektioner i muskulatur og bindevæv ledsaget af blodforgiftning.

 4. Løkke er glad for Ellemanns melding om regering med Socialdemokratiet: 'Vi vil gerne være fødselshjælpere'

  Moderaternes leder, Lars Løkke Rasmussen, hilser det velkommen, at Venstres Jakob Ellemann-Jensen i et interview med TV2 i går sagde, at Venstre "måske" er på vej i regering med Socialdemokratiet.

  - Vi vil gerne være fødselshjælpere på det. For det er godt, at det bliver bredt. Så er første del af opgaven løst. Men det skal også være ambitiøst, og en ren SV-regering har ikke flertal selv. Så de får i det mindste brug for nogen til at skaffe dem flertallet. Det vil vi gerne bidrage til.

  - Det kræver selvfølgelig, at vi kan se os selv i det ambitionsniveau, en sådan regering laver. Og skal vi være med - som i med med - så skal vi selvfølgelig ind og have indflydelse, siger han.

  Han siger også, at man har haft en række gode møder med Mette Frederiksen, og at han har en oplevelse af, at de ser ens på rigtig mange af samfundets udfordringer. Men om han også - ligesom Jakob Ellemann-Jensen - er relativt tæt på at gå i regering, er der ikke et endeligt svar på.

  - Vi vil meget gerne hjælpe sådan en regering helt frem til målstregen ved at påvirke det politiske indhold og gøre det ambitiøst. Hvis det er ambitiøst nok, og hvis man i de partier, der er enige om at lave sådan en regering, vil have os med, så stiller vi os til rådighed for det, siger den tidligere statsminister.

 5. Optimistisk Mette Frederiksen om forhandlingerne: 'Vi har især brugt meget tid sammen med Venstre'

  Vi har stadig ikke fået en ny regering, selvom der er gået 35 dage siden folketingsvalget.

  Men forhandlingerne med Mette Frederiksen for bordenden er stadig i gang, og nu lyder det fra den fungerende statsminister, at hun er "optimistisk og håbefuld". Det skriver hun i et opslag på Facebook.

  - Vi forsøger at danne en regering, der hverken er klassisk rød eller klassisk blå. Med partier, som er vant til at arbejde sammen om mangt og meget, men som også er meget forskellige, og som ikke plejer at gå i regering sammen.

  - Om vi lykkes, ved jeg ikke endnu. Men jeg er optimistisk og håbefuld, skriver hun.

  Hun skriver også, at det især er Venstre, man har brugt tid sammen med i forhandlingerne.

  - Det er for mig at se naturligt, da de er det største borgerlige parti. Det ideologiske udgangspunkt mellem Venstre og Socialdemokratiet er vidt forskelligt. Og der er velkendte uenigheder. Men der er også meget, der samler os, lyder det.

  Venstres egen formand, Jakob Ellemann-Jensen, sagde da også i et interview i går, at Venstre "måske" er på vej i regering med Mette Frederiksen. Det kan du læse mere om her.

 6. Budgettet til letbane i hovedstaden forventes at skride

  Budgettet til den nye letbane i København ser ikke ud til at holde, skriver Hovedstadens Letbane i en pressemeddelelse.

  Det skyldes forsinkede leverancer, stigende byggepriser og mangel på kvalificeret arbejdskraft.

  Man skal kigge nærmere på økonomien, før man kan komme med et endeligt bud på, hvor meget budgettet vil stige. Men allerede nu lyder risikovurderingen på, at det kan ende på yderligere 10-15 procent af det samlede anlægsbudget på over otte milliarder kroner.

  Det svarer til mellem 820 millioner og 1,23 milliarder kroner.

  Erik Skotting, direktør i Hovedstadens Letbane, siger, at man har "en forventning om, at Letbanen vil kunne åbne som planlagt", hvis budgettet forøges.

  Størstedelen af anlægsarbejdet er gennemført, og arbejdet med skinner og tog er påbegyndt.

  Letbanen strækker sig over 28 kilometer mellem Lyngby og Ishøj. Den forventes at være klar til første tur i 2025.

 7. Letland ophæver russisk tv-stations sendetilladelse

  Fra på torsdag mister den uafhængige russiske tv-station TV Rain (på russisk Dozhd red.) sin licens til at sende i Letland.

  - I forbindelse med truslen mod den nationale sikkerhed og den offentlige orden er det her til morgen blevet besluttet at annullere TV Rains sendelicens, skriver Ivar Abolin, der er formand for det lettiske medietilsyn, på Twitter ifølge Reuters.

  Tv-stationen flyttede til Letland efter Ruslands invasion af Ukraine. Hensigten var at sende uafhængige, saglige nyheder og gøre op med propaganda.

  I fredags meddelte Letlands sikkerhedstjeneste, at man ville undersøge, hvorvidt tv-stationen skulle have udtrykt støtte til den russiske hær.

 8. Onsdag kan give snekaos nogle steder i landet

  Der kan trække kraftige snebyger ned over Danmark allerede fra midnat, og i prognoserne er der udsigt til, at de kan efterlade store dele af landet med flere centimeter sne.

  DMI sendte tirsdag morgen en risikomelding ud om, at de forventer, at nogle steder i landet kan få 15 centimeter sne på seks timer. Det er det, der kategoriseres som kraftigt snefald.

  Sneen kommer som byger nordfra, og der vil derfor være store lokale og regionale forskelle på, både om- og hvor meget sne, der falder. De seneste prognoser har mest sne til især Nordjylland og store dele af Sjælland.

  I en tidligere version stod der, at der ville være snekaos torsdag. Det var en fejl, det er derfor rettet til onsdag.

 9. Dansk kvinde taber sag om adoption af børn fra rugemor

  En dansk kvinde har ikke fået overtrådt sin ret til et familie- og privatliv, efter danske domstole afviste at lade hende stedbarnsadoptere tvillinger fra en rugemor.

  Det har et flertal af dommere ved den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg i dag slået fast ifølge Ritzau.

  Kvinden mente, at den danske stat havde overtrådt hendes ret til et familie- og privaliv efter mennerettighedskonventionens artikel 8, efter hun i Danmark havde fået nej til at adoptere de tvillinger, som en ukrainsk rugemor fødte i 2013.

  Kvindens mand er børnenes biologiske far.

  Det springende punkt er, at den ukrainske kvinde modtog betaling for at være rugemor.

  Ifølge Ritzau har parret betalt 32.000 euro en fertilitetsklinik i Ukraine, og de danske myndigheder har vurderet, at en del af de penge er gået til rugemoren.

  Surrogati er i udgangspunktet lovligt i Danmark, men hvis der ydes en økonomisk kompensation til rugemoderen udover de faktuelle udgifter ved graviditeten, vil man efter danske regler afvise adoptionen.

  Domstolen fastslår dog, at børnenes ret til et privatliv er blevet overtrådt. Hver af de to tvillinger skal have en erstatning på 5.000 euro - svarende til omkring 37.000 kroner.

 10. Oxfords årlige ord er fundet: 'Vækker genklang hos alle, der føler sig lidt overvældede'

  "Goblin mode".

  Det er årets ord i Oxford English Dictionary, der er den største og mest kendte engelske ordbog, skriver The Guardian. Ordet blev annonceret i går.

  Udtrykket dækker ifølge Oxford University Press, der står bag ordbogen, over det at være "selvoptaget, lad, sløv eller grådig, typisk med en afstandtagen til sociale normer og forventninger". Og er nok blevet kendt af mange under coronapandemien.

  På dansk betyder ordet 'goblin' nisse eller trold - men ikke i den traditionelt nuttede version. De optræder ofte som små ondsindede væsener i fantasy, eksempelvis i Harry Potter.

  For første gang er årets ord blevet valgt af offentligheden. 93 procent stemte på "Goblin mode". Formanden for Oxford Languages, Casper Grathwohl, siger til The Guardian, at de var overraskede over folks engagement, og at ordet nok er valgt, fordi folk for tiden føler sig lidt overvældede.

  - Det er en lettelse at anerkende, at vi ikke altid er det idealiserede, kuraterede selvbillede, som vi bliver opmuntret til at præsentere på vores Instagram og TikTok-feeds, siger han.

  Ud over "goblin mode", kunne man også stemme på "metaverse", der er et virtuelt univers, og "#IStandWith", et hashtag, der bruges til at vise, hvem man holder med - det bliver eksempelvis brugt til at vise støtte til Ukraine.

 11. Al Jazeera vil have drab på palæstinensisk journalist efterforsket

  Tv-stationen Al Jazeera har i dag bedt Den Internationale Krigsforbryderdomstol (ICC) om at efterforske og rejse tiltale for drabet på den palæstinensisk-amerikanske journalist Shireen Abu Akleh.

  Den 11. maj i år blev hun dræbt af skud i ansigtet, mens hun dækkede en israelsk militærrazzia i byen Jenin på den nordlige Vestbred. Hun var ansat ved Al Jazeera i 25 år, og ifølge mediet bar den 51-årige journalist hjelm og skudsikker vest med ordet "presse", da hun blev ramt.

  Al Jazeera har tidligere beskyldt Israel for "med overlæg at gå efter at dræbe" deres kollega.

  I forbindelse med anmodningen har tv-stationen overleveret dokumenter fra deres seks måneder lange efterforskning af sagen - herunder beviser fra øjenvidner og videooptagelser.

  Ifølge Rodny Dixon KC, advokat hos Al Jazeera, handler det ikke kun om drabet, men skal ses "i kontekst af et bredere angreb på Al Jazeera og journalister i Palæstina", skriver Al Jazeera selv.

  Når ICC har set anmodningen igennem, vil det blive besluttet, hvorvidt man vil efterforske det videre.

 12. Russisk statsbank ramt af det største cyberangreb nogensinde

  Den statsejede russiske bank VTB, som er landets andenstørste bank, er blevet ramt af det største cyberangreb i bankens historie.

  Det oplyser banken i dag ifølge Reuters.

  Angrebet har medført midlertidig bøvl med at tilgå bankens app på mobilen og hjemmesiden. Men alle kundernes data skulle være sikret, lyder det.

  - Bankens teknologiske infrastruktur er under et uventet hackerangreb fra udlandet, lyder det fra VTB i en udtalelse.

  - Det største angreb ikke bare i år, men i al den tid, banken har eksisteret.

  Flere hackerangreb har ramt Rusland, siden landet invaderede Ukraine i februar. Blandt tidligere ramte er banken Sberbank, flyselskabet Aeroflot og Kremls hjemmeside.

  Rusland er selv blevet beskyldt for at stå bag en del hackerangreb siden invasionens start.

 13. Nye EU-regler skal bekæmpe afskovning

  Virksomheder skal ikke længere have lov til at sælge produkter som palmeolie, kaffe, kvæg og soja i EU, hvis de er blevet produceret i områder, hvor der sker afskovning.

  Forhandlere fra Europa-Parlamentet og EU’s medlemslande er her til morgen blevet enige om en foreløbig aftale, som skal være med til at bekæmpe skovrydning rundt om i verden.

  Klodens skove er under et stort pres i disse år, og ifølge FN forsvandt mere end 420 millioner hektar skov – hvilket svarer til mere end alle EU-landene til sammen – mellem 1990 og 2020.

  Det har store konsekvenser for klimaet, naturen, biodiversiteten og de folk, der bor i skovområderne. Derfor er der ifølge EU-landene brug for at sætte ind over for afskovning.

  Et af kravene bliver, at virksomheder fremover skal kunne dokumentere, at de produkter, de importerer og sælger i EU, ikke har været med til at bidrage til afskovning, og at de er blevet produceret efter alle gældende regler. Hvis de alligevel har haft en skadelig effekt, kan virksomhederne risikere store bøder.

  Aftalen skal nu formelt godkendes af europaparlamentarikerne og medlemslandene.

 14. Tusindvis af indbyggere i Aarhus slipper for fjernvarmestigninger næste år

  Der er godt nyt til de 330.000 indbyggere i Aarhus-området, som får varme fra Kredsløb Fjernvarme A/S. Selskabet har nemlig lovet, at der ikke vil være nogen prisstigninger på varme i hele 2023.

  I stedet vil prisen for varme blive på det niveau, det har været på i 2022.

  Det skriver TV 2 Østjylland.

  At selskabet kan love det, skyldes to ting i følge Bjarne Munk Jensen, administerende direktør i Kredsløb Fjernvarme A/S.

  For det første at varmeværket har overskud på kontoen. For det andet har selskabet indgået en aftale med Ørsted om, at man i den kommende tid betaler for fjernvarme ud fra træpille-prisen, selvom Ørsted fortsat fyrer med dyrt kul.

 15. På vej mod historisk lavt antal tvangsauktioner

  Trods stigende energipriser og renter ser 2022 ud til at ende med et historisk lavt antal af boliger, der ender på tvangsauktion. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

  November bød på 115 tvangsauktioner. Samlet set har der indtil videre været 112 tvangsauktioner om måneden i gennemsnit i år.

  Også 2021 bød på et lavt antal af tvangsauktioner. Ellers skal vi tilbage til 2007 og dermed tiden før finanskrisen for at finde et tilsvarende lavt niveau.

  Antallet af tvangsauktioner giver et billede af, hvor mange boligejere der har svært ved at få økonomien til at hænge sammen.

  I årene under finanskrisen var der op mod 500 tvangsauktioner om måneden.

 16. Russisk guvernør: Endnu en luftbase i Rusland ramt af droneangreb

  Her til morgen er en luftbase i den russiske Kursk-region blevet ramt af et droneangreb, som har sat ild til et oliedepot.

  Det skriver den russiske guvernør i regionen, Roman Starovojt, på Telegram, ifølge Reuters. Ifølge ham er ingen personer blevet ramt af angrebet. Han nævner ikke, hvem der menes at stå bag angrebet.

  Dagens angreb er blot det seneste mod luftbaser inde i Rusland. I går oplyste den russiske forsvarsminister, at ukrainske droner angreb to luftbaser og dermed dræbte tre og sårede fire. Det er endnu ikke be- eller afkræftet, om angrebene kom fra Ukraine.

  Det har ikke været muligt for Reuters at verificere oplysningerne.

 17. Første tilladelse givet: Pilotprojekt skal lagre CO2 i gammelt Nordsø-oliefelt

  Energistyrelsen har for første gang givet tilladelse til, at der kan lagres CO2 i den den danske undergrund.

  Virksomhederne Ineos E&P og Wintershall Dea har som de første fået lov til at lave CO2-lagring med henblik på at teste og udvikle teknologien.

  Lagringen vil finde sted i det tidligere oliefelt Nini West i Nordsøen. Det skriver Energistyrelsen i en pressemeddelelse.

  - Pilotprojektet er et vigtigt skridt i forhold til at udvikle metoderne og teknologien til omkostningseffektiv samt miljø- og sikkerhedsmæssig forsvarlig CO2-lagring i Danmark, siger Henrik Sulsbrück, kontorchef i Energistyrelsen.

  Fordi det er et pilotprojekt, er mængden af CO2 og perioden, hvori den bliver lagret, begrænset. Konkret får selskaberne lov til at lagre 15.000 ton CO2 i en periode på fire måneder, der udløber i april næste år.

  Lagring af CO2 fungerer groft set sådan, at drivhusgassen bliver komprimeret og pumpet langt ned i undergrunden, hvor der tidligere har været oliefelter. Det er et af de store håb i kampen for at mindske temperaturstigninger.

  Et flertal i Folketinget har vedtaget en aftale og afsat penge til, at anlæg, som kan lagre CO2, efter planen skal stå klar i 2025. Det mener en ekspert dog er urealistisk.

 18. Vejsidebombe dræber flere i Afghanistan

  Midt i myldretiden her til morgen har en vejsidebombe i det nordlige Afghanistan dræbt mindst seks mennesker.

  Bomben detonerede i byen Mazar-e Sharif. Mindst syv personer er såret, oplyser Mohammad Asif Waziri, der er talsmand for Taliban, ifølge AP.

  Bomben var placeret i en vogn, der sprang i luften, mens en bus fyldt med statsligt ansatte kørte forbi. De ansatte arbejder på en gas- og petroleumsafdeling i byen Hiratan, der ligger ved grænsen til Uzbekistan.

  Ingen har endnu taget ansvar for angrebet, skriver AP.

 19. Byrådspolitikere vil sænke farten på motorvejen i Middelfart

  Politikerne i Middelfart vil sætte farten ned på de knap 18 kilometer af den Fynske Motorvej, der går gennem kommunen.

  Efter livlig debat vedtog et flertal i byrådet i aftes at gå videre med planerne. Det kræver dog, at en fremtidig trafikminister er med på idéen.

  Det drejer sig om motorvejen E20, hvor bilister nu må køre 130 kilometer i timen. Det vil politikerne sænke til 110 kilometer i timen.

  Når farten skal ned, så er det af hensyn til CO2-udledningen og støj.

  Formand for kommunens tekniske udvalg Regitze Thilma (V) stemte dog imod forslaget

  - Mange (billister, red.) har allerede sat hastigheden ned, så vi ser det her som noget symbolpolitik, siger hun.

 20. Manden, der skød Lady Gagas hundelufter, skal 21 år i fængsel

  En 20-årig mand, der i februar sidste år affyrede skud, der sårede popstjernen Lady Gagas hundelufter, skal 21 år i fængsel.

  Det blev bestemt på et retsmøde i går, hvor gerningsmanden ikke bestred anklageren i dommen, der hedder mordforsøg. Det skriver The New York Times.

  Angrebet skete i ledtog med to andre mænd i Hollywood. Hundelufter Ryan Fischer blev skudt i brystet. Hans lunge kollapsede, men han overlevede.

  Det lykkedes desuden gerningsmændene at stjæle to af Lady Gagas tre hunde. De franske bulldogs - Koji og Gustav - blev senere indleveret af en kvinde, efter at Gaga udlovede en dusør på 500.000 dollars, hvilket svarer til 3,5 millioner kroner.

 21. Svensk atletikstjerne vinder stor pris

  Armand Duplantis er en af atletikkens helt store stjerner. (Foto: © ALEKSANDRA SZMIGIEL, Ritzau Scanpix)

  Den svenske stangspringer Armand Duplantis vandt mandag aften prisen som årets bedste mandlige atletikudøver i verden.

  Prisen fik han efter en fantastisk sæson, hvor det er blevet til tre guldmedaljer: VM-guld indendørs, EM-guld udendørs og VM-guld udendørs.

  Samtidig har han forbedret sin egen verdensrekord, så den nu er på seks meter og 21 centimeter.

  Det er anden gang, at den svenske verdensrekordholder vinder prisen på herresiden. Det skete også i 2020.

  Hos kvinderne blev titlen givet til amerikanske Sydney McLaughlin, der to gange i denne sæson satte verdensrekord i 400 meter hækkeløb, mens hun også vandt VM-guld på samme distance og i 4x400 meter stafetløb.

 22. Uheld med fire biler skaber kø fra morgenstunden

  Et uheld har fra morgenstunden ødelagt det gode julehumør på Køge Bugt Motorvejen i nordgående retning.

  Fire biler er impliceret i et uheld, der er sket ud for tilkørsel 27 Greve N. De to spor fra højre er spærret.

  Midt- og Vestsjællands Politi skriver på Twitter, at der ikke er tegn på alvorlig personskade.

  Der er ryddet op efter uheldet, men der er fortsat massiv kø. Lige nu er der kø fra afkørsel 31b Køge N, og køen forsætter med at vokse. Vejene omkring motorvejen er også påvirket af uheldet.

 23. Redningsarbejdet fortsætter efter jordskred i Colombia

  Mindst 34 personer er nu fundet døde, efter at en bus blev begravet i et jordskred i det nordvestlige Colombia i går. Det oplyser landets katastrofemyndigheder ifølge Ritzau.

  Redningsarbejdere leder fortsat efter overlevende. Indtil nu er der fundet ni personer i live - herunder en syvårig pige, hvis mor døde i jordskreddet.

  Bussen var på vej fra den tredjestørste by Cali til landsbyen Condoto, da jordskreddet ramte. Det skete efter en periode med kraftig regn.

  Colombia har været præget af en kraftig regnsæson, som ifølge Ritzau har kostet flere end 216 personer livet og gjort flere hundredtusinder hjemløse.

  Landet vil fokusere på at plante mere skov for at undgå lignende ulykker i fremtiden. Det skriver miljøminister Susana Muhamad på Twitter ifølge Ritzau.

 24. Indonesien forbyder sex uden for ægteskabet

  Fremover kan det straffes med et år i fængsel, hvis man har sex uden for ægteskabet i Indonesien.

  Landets parlament har vedtaget en ny lov, der blandt andet forbyder sex uden for ægteskabet. Lovforslaget blev fremsat tidligere på måneden.

  Det skriver blandt andre CNN. Ifølge mediet gælder loven også udenlandske statsborgere, der bor i landet, og turister.

  Loven er en del af en række lovændringer, som ifølge kritikere underminerer borgernes frihedsrettigheder i verdens tredjestørste demokrati.

  Reklame for prævention og religiøs blasfemi bliver også fremhævet som ulovligt. Samtidig indeholder lovpakken også et forbud mod fornærmelser mod præsidenten og statslige institutioner, hvilket kan straffes med op til tre års fængsel, skriver nyhedsbureauet AP.

 25. I dag bliver endnu en grå dag, men i nat kan det blive hvidt

  I dag ser landskabet stadig gråt og halvgrønt ud, men udsigten kan blive markant anderledes onsdag morgen. (Foto: © Roland Olsen)

  Dagens vejrudsigt minder på mange måder om en genudsendelse af de foregående dage.

  Den bliver med hovedsageligt overskyet vejr, dog gode solchancer i Jylland, 1 til 4 grader, svag til jævn vind og perioder med byger.

  Men i aften og nat trækker der kraftige snebyger ned over landet, og DMI melder, at det lokalt kan give meget kraftigt snefald.

  Det vil sige mere end 15 centimeter sne på seks timer. Det gælder for Nordjylland, dele af Østjylland, størstedelen af Sjælland, Lolland-Falster og de østlige dele af Fyn.

 26. Salman Rushdie annoncerer ny bog fire måneder efter angreb

  Til februar rammer en ny bog fra den britisk-indiske forfatter Salman Rushdie hyldene.

  Bogen har den engelske titel 'Victory City', bekræfter Rushdie på Twitter.

  Det er knap fire måneder siden, at den 75-årige forfatter blev angrebet.

  Det skete den 9. august ved en forelæsning i den amerikanske delstat New York. Her blev Rushdie stukket med kniv adskillige gange, og efter det har han mistet synet på det ene øje.

  Salman Rushdie har siden 1988, hvor bogen 'De sataniske vers' udkom, haft en fatwa i form af en dødsdom hængende over hovedet, fordi dele af den muslimske verden fandt bogen - der startede protester verden over - stødende og blasfemisk.

  En fatwa er en religiøs rådgivende udtalelse inden for islam, der tilskynder, hvordan troende kan forholde sig til forskellige spørgsmål.

 27. Kinesisk statsmedie: Beijing er klar til livet igen

  I dag har Kinas hovedstad, Beijing, droppet kravet om, at man skal vise en negativ coronatest for at komme ind i supermarkeder eller på kontorer. Det skriver det kinesiske nyhedsmedie China Daily.

  Ifølge Ritzau skriver det kinesiske statsmedie i en overskrift, at "Beijing gør sig klar til livet igen".

  Der har i den seneste uges tid været meldinger om, at Kina slækker på de stramme corona-restriktioner, som har skabt voldsomme protester i landet. Her har demonstranter blandt andet krævet, at Kinas præsident, Xi Jinping, trådte af.

  Protesterne anses for at være det største udtryk for utilfredshed blandt befolkningen, siden Xi Jinping kom til magten i 2012.

  I går blev kravet om negativ test ved brug af offentlig transport desuden droppet i hovedstaden.

 28. Rusland forbyder LGBT+-'propaganda' i film og medier

  Rusland strammer endnu engang grebet om LGBT+-personers rettigheder i Rusland.

  I aftes underskrev præsident Vladimir Putin en lov, der forbyder det, der i loven bliver omtalt 'propaganda' om 'ikke-traditionelle seksuelle relationer'. Det gælder i medier, film og på sociale medier.

  Det skriver New York Times ifølge Ritzau. Loven blev enstemmigt vedtaget den 24. november, og er nu altså blevet underskrevet af den russiske præsident.

  Deling af information, der 'kan medvirke til, at børn ønsker at skifte køn', blev i går forbudt.

 29. Politiet tømte fly efter bombetrussel i København

  I går aftes evakuerede politiet et fly, der var landet i Københavns Lufthavn, efter en bombetrussel.

  - Vi har modtaget en bombetrussel imod et fly. Den modtog vi klokken 21.47, siger vagtchef hos Københavns Politi Espen Godiksen til Ritzau kort efter midnat.

  - Flyet er landet i Københavns Lufthavn kort efter. Det blev tømt for passagerer, som alle sammen havde det godt. De håndteres nu et særligt indrettet sted til det i lufthavnen.

  Københavns Politi oplyser til Ritzau, at der ikke er fundet noget sprængstoffer på flyet.

  Flyet kom fra Warszawa i Polen. Det nærmere indhold af truslen kommer politiet ikke nærmere ind på.

  Der er ikke foretaget nogen anholdelser. Ifølge politiet fortsætter efterforskningen på "fuldt blus".

 30. Politiet er til stede i Københavns Lufthavn: Indtil videre intet mistænkeligt fundet

  Københavns Politi har tømt et fly for passagerer i Københavns Lufthavn.

  Det sker i forbindelse med en trussel mod et fly, skriver politiet på Twitter klokken 22.56.

  Indtil videre har de ikke fundet noget mistænkeligt, lydet det.

  Til Ekstra Bladet siger vagtchef ved Københavns Politi, at det er småt med informationer på nuværende tidspunkt.

  - Vi er i gang med at undersøge et mistænkelig forhold. Mere kan jeg ikke sige på nuværende tidspunkt, oplyser Esben Godiksen, vagtchef ved Københavns Politi.

  Lise Agerley Kürstein, der er pressechef i Københavns Lufthavn, bekræfter til Ekstra Bladet, at politiet er i gang med at undersøge et fly.

  - Jeg ved, at der er landet et fly fra Warszawa, og at der er en politiforretning i gang. Vi ved ikke, hvad der er. Det kan være en genstand eller person.

  Hun siger til Ekstra Bladet, at der ikke er sket personskade under hændelsen.

  Tidligere forklarede vagtchef hos politiet Espen Godiksen til B.T., at politiet "er til stede med tilpas styrke".

 31. Nasas rumkapsel Orion med nye optagelser på vej retur til Jorden

  Nasas rumkapsel Orion er nu på vej retur til Jorden på sin tre uger lange testflyvning.

  Orion har passeret Månen, som nye optagelser øverst i artiklen viser. Optagelserne viser også Jorden set ved siden af Månen.

  Orion er bemandet af testdukker og forventes at lande i havet ud for den californiske by San Diego på søndag.

  Orion er en del af Artemis l-missionen. Nasa planlægger to kommende Artemis-missioner: Artemis ll, som skal være bemandet af astronauter, og Artemis lll, som efter planen skal lande med astronauter på månen.

  Sidste søndag slog Orion rekord som det rumfartøj beregnet til mennesker, der har bevæget sig længst væk fra Jorden.

 32. Togstrejker kan skabe trafikkaos i Storbritannien i julen

  I Storbritannien har sporarbejdere fra fagforbundet RMT varslet strejker, der kan komme til at skabe kaos i togtrafikken i landet over julen.

  Det sker, fordi der efter længere tids forhandlinger mellem RMT, der repræsenterer de ansatte, samt togoperatørerne og driftsselskabet Network Rail, stadig ikke er landet en aftale om arbejdernes lønforhold. Det skriver Reuters.

  Strejken er sat til at vare fra den 24.-27. december.

  - Jeg er sikker på, at de rejsende kommer til at være virkelig skuffede, irriterede og vrede, siger RMT's generalsekretær, Mick Lynch.

  RMT har modtaget et tilbud fra arbejdsgiverne, som Mick Lynch mener er "ekstremt ødelæggende". Forbundets medlemmer skal stemme om tilbuddet, men RMT råder til at stemme nej.

 33. Gamle dopingprøver fælder 73 OL-deltagere

  Vægtløftningskonkurrencerne ved OL i London var hårdt plaget af doping. I mændenes 94-kiloklasse blev alle medaljevindere senere diskvalificeret for brug af anabolske steroider. I midten ses Ilya Ilyin fra Kasakhstan flankeret af russiske Alexandr Ivanov og moldoveren Anatoli Ciricu. (Foto: © Yuri Cortez/AFP/Ritzau Scanpix)

  I de senere år har Det Internationale Testagentur (ITA) med nye metoder genanalyseret i alt 2.727 dopingprøver fra OL i London i 2012.

  73 af dem var positive, og det betyder, at 31 medaljetagere i fire sportsgrene har måttet aflevere deres medaljer tilbage. Det oplyser ITA i en pressemeddelelse.

  - Resultatet viser klart, at i kampen mod doping skal alle til rådighed stående midler tages i brug for at beskytte retfærdigheden og atleterne, siger ITA-direktør Benjamin Cohen.

  - Nogle gange er tid et sådant værktøj, der gør det muligt at tage ny videnskab og nye metoder i brug ved prøver, der er taget for mange år siden, påpeger han.

  Vægtløftere står for 36 af de 73 positive prøver, der er blevet opdaget med forsinkelse. Atletikudøvere følger efter med 28 dopingsnydere.

  /ritzau/

 34. Congo opjusterer markant i dødstal efter massakre

  Dødstallet efter en massakre i landsbyen Kishishe i Den Demokratiske Republik Congo er blevet kraftigt opjusteret.

  Massakren skete i torsdags i sidste uge - lørdag blev der indledt en tre dage lang landesorg, og her lød det, at omkring 100 havde mistet livet.

  Nu er dødstallet steget til omkring 300, oplyser Congos industriminister, ifølge AFP.

  Regeringen anklager oprørsgruppen M23 for at stå bag, men det afviser militsen.

  Voldelige sammenstød mellem regeringsstyrker og oprørsmilitser er blusset op i den nordlige del af landet de seneste måneder.

Mere fra dr.dk