Seneste Nyt

International Domstol og Amnesty: Taliban begår forbrydelser mod menneskeheden i Afghanistan

Kvinders rettigheder i Afghanistan er siden Taliban overtog magten i august 2021 forværret i en sådan grad, at der kan være tale om forbrydelser mod menneskeheden og en reel forfølgelse af kvinder baseret på deres køn.

Det konkluderer Amnesty International og Den Internationale Domstol (ICJ), der sammen har udarbejdet en rapport om tilstandene i Afghanistan.

I rapporten vurderes det, at ovenstående anklager bør efterprøves ved Den Internationale Domstol.

- Talibans vedvarende kønsforfølgelse er af en sådan størrelsesorden, alvor og systematisk karakter, at det hele tilsammen skaber et undertrykkende system, som har til formål at undertrykke og marginalisere kvinder og piger i hele landet, udtaler generalsekretær for Den Internationale Domstol, Santiago Canton.

Nyheder

 1. Dødstallet stiger i Indien efter voldsom togulykke

  Mennesker bevæger sig rundt på en væltet togvogn på ulykkesstedet. (Foto: © ANI, Ritzau Scanpix)

  Dødstallet stiger i Indien, efter et en voldsom togulykke, hvor et passagertog kolliderede med et modkørende godstog i den østindiske delstat Orissa.

  Kort efter kom et andet passagertog og stødte ind i det forulykkede passagertog.

  Meldingen er nu fra Pradeep Jena, der er øverste embedsmand i Orissa, hvor ulykken fandt sted, at 80 personer er døde, mens 850 er såret. Det skriver Reuters.

  Men der er forskellige meldinger. Ifølge BBC har Sudhanshu Sarangi fra delstatens brandvæsen sagt, at "mere end 120 lig" var bjerget, og at han forventer, at flere kommet til.

  Redningsmandskab arbejder fortsat på at redde folk ud af togene, og Indiens præsident, Narendra Modi, har understreget, at "al mulig hjælp" bliver givet til de berørte.

  I videoen nedenfor kan man se noget af redningsarbejdet:

 2. Ecco med store overskud i 2022: Ukrainekonflikten nævnes ikke

  Ecco Sko har næsten fordoblet resultatet før skat i 2022 fra året før.

  Det viser et nyt regnskab, Ecco har offentliggjort i dag, skriver Finans.

  I regnskabet fremgår det, at resultatet før skat for 2022 er 88 millioner euro, hvilket svarer til 655 millioner kroner.

  Det sker efter nogle sløje år, hvor 2021 også blot bød på et resultat før skat på 43 millioner euro, altså omkring 320 millioner kroner.

  - Det direkte forbrugersalg var især opmuntrende, delvist løftet af meget få covid-restriktioner i forhold til tidligere år, lyder forklaringen fra Ecco ifølge Finans.

  Fremgangen sker i et år, hvor krigen i Ukraine brød ud. Ecco har modsat mange andre danske virksomheder ikke vendt Rusland ryggen og trådt ud af landet med selskabets 200 skobutikker.

  Det har afstedkommet megen kritik fra flere sider, men konflikten står ikke nævnt i regnskabets 48 sider.

 3. Suveræn kenyaner sætter verdensrekord på kvindernes 1500 meter

  29-årige Faith Kipyegon fra Kenya skrev her til aften historie, da hun ved Diamond League-stævnet i italienske Firenze satte verdensrekord på kvindernes 1500 meter.

  3 minutter og 49,11 sekunder lød tiden på, hvilket er knap et sekund bedre end den nu forhenværende rekord sat af Genzebe Dibaba fra Etiopien i 2015.

  Faith Kipyegon er regerende verdens- og olympisk mester på samme distance og manifesterede altså sin position som verdens bedste på 1500 meteren.

 4. Mere end hver anden transportbetjent har sagt op

  Der er stor udskiftning blandt korpset af betjente, der transporterer og bevogter indsatte, når de eksempelvis skal i retten eller til lægen.

  I løbet af de få år, hvor stillingen som transportbetjent har eksisteret, har mere end hver anden betjent sagt op. Det skriver Fængselsforbundet i en pressemeddelelse.

  I 2021 var der 173 transportbetjente. Nu er der 134.

  - Vi mangler over 30 procent af det personale, vi er normeret til. Vi har voldsomt meget overarbejde, siger Fængselsforbundets tillidsrepræsentant, Peter Rasmussen.

  - I dag har vi afvist 13 ud af 60 bestillinger på grund af manglende personale, og der er dage, hvor vi afviser flere, siger han.

  Ifølge ham er lønnen den største årsag til, at de er svære at holde på. Han mener ikke, at transportbetjentene får en løn, som matcher den risiko, der er forbundet med jobbet.

  Transportbetjentene som faggruppe har eksisteret siden 2018.

 5. USA og Finland skal samarbejde om 6G-teknologi

  Antony Blinken til venstre og Pekka Haavisto i Finland, da de har underskrevet erklæringen om udvikling af 6G. (Foto: © Mauri Ratilainen, Ritzau Scanpix)

  USA og Nokias fædreland - Finland - vil samarbejde om at udvikle det næste hurtige netværk, 6G.

  De to landes udenrigsministre har i dag underskrevet en erklæring om, at nationerne skal samarbejde om at udvikle teknologien.

  Det sker, mens den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, er på besøg i den finske hovedstad, Helsinki. Det skriver Ritzau.

  - 6G er kernen i Finlands fremtidige succes, og samarbejdet med USA styrker vores teknologiske forspring, siger Finlands kommunikationsminister, Timo Harakka.

  I den teknologiske verden er Finland mest kendt for Nokia-telefonen. I sin storhedstid var Nokia verdens største producent af mobiltelefoner.

 6. Tidligere folketingspolitiker bliver ny formand i Krifa

  Jane Heitmann kommer til at stå i spidsen for fagforeningen Krifa. Her ses hun i 2022, da hun modtog ridderkorset. (Foto: © KELD NAVNTOFT, Ritzau Scanpix)

  Fagforeningen Krifa skal fremover ledes af Jane Heitmann.

  Regions- og hovedbestyrelsen i Krifa har således valgt den tidligere Venstre-politiker som ny formand efter et repræsentantskabsmøde i Fredericia, skriver de i en pressemeddelelse.

  Jane Heitmann var medlem af Folketinget fra 2011 til 2022 og har bestredet en række ordførerposter for partiet Venstre.

  - Som ny formand vil jeg være optaget af, hvordan vi får dæmmet op for stress-statistikkerne og gør plads til mere rummelighed.

  Hun mener, at hendes erfaring fra politik som sundhedsordfører vil gøre arbejdet nemmere.

  - Vi bruger halvdelen af vores vågne timer på jobbet, og man skal kunne holde til at arbejde i rigtig mange år, siger hun.

  - Men arbejdslivet må ikke være noget, der blot skal overstås.

  Krifa har ifølge fagforeningen selv mere end 185.000 medlemmer.

 7. Mindst 50 døde efter togulykke i Indien

  Mindst 50 personer har mistet livet efter en togulykke i Indien, der involverede to passagertog og et godstog. Det skriver Reuters og The Times of India.

  Flere end 300 er sendt på hospitalet, skriver Reuters. Ulykken er sket i byen Balasore i den østindiske stat Odisha.

  Redningsoperationen er fortsat i gang, og ofrene får al den hjælp, der kan gives, skriver Indiens premierminister, Narendra Modi, på Twitter.

  - Jeg er ulykkelig over togulykken i Odisha. I denne sorgens tid går mine tanker til de berørte familier. Må de sårede komme sig hurtigt, skriver han.

  Premierministeren skriver desuden, at han er i kontakt med Indiens jernbaneminister og har bedt ham få overblik over situationen.

  Times of India skriver, at et tog fyldt med passagerer blev afsporet og kørte ind i et godtog. Derefter kom et andet passagertog og stødte ind i det forulykkede.

 8. Spinat tilbagekaldes efter fund af metalstykker

  Har du købt spinat til tærten eller til pastaretten, så pas på.

  Coop tilbagekalder nu to partier hakket spinat, efter producenten bag har konstateret fund af metalstykker.

  Det oplyser Coop i en pressemeddelelse ifølge Ritzau.

  Det drejer sig om varen "Dybfrost Änglamark økologisk hakket spinat" på 400 gram med bedst før 7. maj 2024 og 22. februar 2025.

  Produktet er solgt landet over i kæderne Kvickly, SuperBrugsen og Dagli'Brugsen samt på hjemmesiden coop.dk.

  Coop råder forbrugerne til enten at levere varen tilbage til butikken, det er købt i, eller at kassere det.

 9. Kilometerlang kø giver forlænget rejsetid over Fyn

  En 19 kilometer lang kø giver fredag aften op til tre kvarters forlænget rejsetid på E20 Fynske Motorvej fra Middelfart mod Odense.

  Det skriver P4 Trafik Syddanmark på det sociale medie Twitter.

  - Det er en god blanding af fredagstrafik og koncertgængere, der har sat kursen mod Rammstein, lyder det i tweetet.

  Ramstein spiller i aften i Odense.

 10. Amerikansk oberst trækker i land om dræberdrone

  Det vakte opsigt, da oberst Tucker Hamilton fra det amerikanske flyvevåbens afdeling for droneoperationer fortalte, at en drone i en simuleret øvelse valgte at ignorere en menneskelig operatørs kommando.

  Men nu trækker han i land.

  Hamilton forklarer over for mediet Aerospace Magazine, at han "brugte forkerte ord".

  Obersten deltog for nylig på en militærkonference i London. Efterfølgende fortalte han i en blog og en podcast for arrangørerne af konferencen om en drone styret med kunstig intelligens (AI).

  Her fremgik det, at dronen i den simulerede øvelse havde fået til opgave at ramme fjenden. Men i stedet valgte den angiveligt at "dræbe" sin egen operatør.

  I en udtalelse til Aerospace Magazine siger han, at "simulationen om den defekte AI-drone" var et hypotetisk "tankeeksperiment".

  Det opstod ikke inden for militæret, forklarer han.

  - Vi har aldrig lavet det eksperiment, og det behøver vi heller ikke for at indse, at det er et sandsynligt udfald, siger oberst Hamilton.

  - På trods af, at det er et hypotetisk eksempel, illustrerer det de virkelige udfordringer, som AI-drevne kapaciteter udgør.

 11. Forsvarer til kartoffel-chauffør bekræfter, at der var tale om et protestaktion

  Siden en 57-årig vognmand i går lod tonsvis af kartofler trille ud på vejbanen ved Storebæltsbroen, er der blevet spekuleret i, hvorfor han gjorde det.

  Det var med vilje, fastslog han ved et grundlovsforhør i går. Og i dag fortæller hans forsvarer, at det var en protestaktion mod politikernes ønske om at pålægge vognmændene en afgift.

  Det fortæller han til TV Syd.

  - Det, der går min klient på, er, at det er så svært for politikerne at forstå, at den del af vognmandsbranchen, der har med landbrug og fiskeri at gøre, som han repræsenterer, bliver særligt ramt af den nye lovgivning, siger forsvarsadvokat Troels Maglegaard.

  Der er flere protestaktioner på vej. Det fortalte talsmanden for de utilfredse vogmænd tidligere i dag.

 12. EU på vej med spiondatabase og sanktioner mod influencere

  Europa-Parlamentet er på vej med en såkaldt hybridkrigspakke.

  Den skal ruste unionen bedre til at håndtere blandt andet spionage og systematisk misinformation.

  Nærmere bestemt indeholder pakken forslag om, at EU skal udvikle sanktioner mod individer i EU - eksempelvis influencere på sociale medier - der systematisk spreder misinformation.

  Derudover foreslås det, at der etableres en EU-database over mulige "sleeping agtents" og spioner.

  Det skal sikre, at blandt andet universiteter og virksomheder kan se mistænkelige jobansøgere i sømmene. Det oplyser Venstre i Europa-Parlamentet i en pressemeddelelse, hvor parlamentariker Morten Løkkegaard (V) er næstformand for det såkaldte INGE-udvalg, der beskæftiger sig med blandt andet hybridkrig.

  - EU har brug for nye våben til at bekæmpe spionage og manipulerende desinformationskampagner udført af Putins internethære. Derfor fremhæver vi, at nye sanktionsregimer kan bruges til at afskrække autokrater og ikke mindst individer i medlemsland, siger han.

 13. Skal du med S-tog? Ændringer på alle linjer i weekenden

  Skal du i weekenden bruge Københavns håndformede S-togsnet, så er du hermed advaret.

  Livsnerven for den daglige pendling og transport for tusindvis af mennesker får nemlig en lidt anden puls i weekenden, skriver DSB.

  På grund af sporarbejde fra i dag klokken 21.30 og frem til søndag er der nemlig ændringer på alle linjer.

  Blandt andet bliver Linje A det eneste S-tog mellem Østerport og Svanemøllen og kører i ændrede tider mellem Køge og Svanemøllen.

  På andre linjer er endestationerne og afrejsetiderne ændret i bestemte tidsrum.

  DSB anbefaler, at man derfor holder sig godt opdateret i Rejseplanen.

 14. Uefa åbner sag mod Mourinho efter overfusning af dommer

  (Foto: © John Sibley, Ritzau Scanpix)

  Den kontroversielle AS Roma-træner José Mourinho er endnu engang kommet i vælten.

  Uefa har åbnet en disciplinærsag mod portugiseren efter hans ageren efter Europa League-finalen mellem AS Roma og Sevilla onsdag aften.

  AS Roma tabte finalen efter straffesparkskonkurrence, og Mourinho mente åbenbart, at den engelske dommer Anthony Taylor bar en del af skylden for udfaldet.

  I hvert fald opsøgte han Taylor i parkeringsområdet under stadion efter kampen og kaldte blandt andet dommerens præstation for "en fucking skændsel", og det skal Uefa nu altså se nærmere på.

 15. Dansk statsborger løsladt efter at have været fængslet i Iran

  En dansk statsborger, der har været fængslet i Iran, er løsladt.

  Det bekræfter Udenrigsministeriet overfor DR.

  - Udenrigsministeriet har i tæt samarbejde med andre myndigheder lagt et stort stykke arbejde i at få danskeren udleveret og har ydet konsulær bistand gennem hele forløbet, siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) i en skriftlig kommentar.

  - Da der er tale om en personsag, kan jeg ikke gå i nærmere detaljer om sagen.

  Udenrigsministeren siger videre, at løsladelsen sker efter samarbejde med andre stater, herunder Belgien.

  Den belgiske regering har ifølge Reuters skrevet i en udtalelse, at den danske statsborger har været fængslet siden november 2022 i forbindelse med demonstrationer for kvinderes rettigheder i landet.

  Den belgiske premierminister, Alexander de Croo, bekræfter, at flere europæiske fanger er blevet løsladt. En talsperson for den belgiske regering bekræfter overfor Reuters, at Iran i stedet har fået udleveret Asadollah Assadi.

  (Foto: © (Skærmbillede))

  I sidste uge udleverede Iran en belgisk nødhjælpsarbejder, og i denne omgang er det foruden danskeren to østrigsk-iranere, der er blevet del af fangeudvekslingen.

  Assadi blev dømt i belgien i 2021 i forbindelse med et planlagt bombeangreb, der blev forhindret i Frankrig. Han fik en dom på 20 års fængsel, skriver Reuters.

 16. Jobtal i USA for maj viser gevaldigt hop

  Der blev i maj skabt 339.000 arbejdspladser i USA uden for landbruget, og det er langt over forventningen, skriver Reuters.

  Det gør endnu en rentestigning i juni sandsynlig - og det plejer at smitte af på andre lande, herunder Danmark.

  - På trods af de mange rentestigninger, fortsætter jobvæksten i et højt tempo, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri til Ritzau.

  Renten i USA er i løbet af det seneste år blevet hævet kraftigt for at lægge en dæmper på den høje inflation.

  Seniorøkonom Kristian Skriver fra Dansk Erhverv hæfter sig ligeledes ved, at USA's arbejdsmarked stadig er stærkt trods bankkriser og fyringsrunder i tech-virksomheder.

  - Der er ikke tydelige tegn på, at tempoet på det amerikanske arbejdsmarked går ned i gear, som man ellers drømmer om, skriver han i en kommentar til Ritzau.

 17. Svensk regering nægter at bruge ny terrorlov til at standse demonstrationer

  Sveriges nye terrorlov kan ikke bruges til at forhindre ytringer. Det siger den svenske justitsminister, Gunnar Strömmer ifølge Ritzau.

  Meldingen kommer, efter Fahrettin Altun, som er talsperson for Tyrkiets præsident, på Twitter har skrevet, at Sverige bør bruge terrorloven til at standse en demonstration på søndag.

  Tyrkiet ønsker konkret, at PKK-medlemmer ikke skal have lov at deltage i demonstrationen, som er rettet imod et svensk Nato-medlemskab.

  Men det nægter den svenske regering altså, siger justitsministeren. Han kan dog ikke afvise, at demonstrationen bliver standset.

  - Vores love er udformet sådan, at de vurderinger ikke foretages af regeringen, men af de ansvarlige myndigheder, så dem kan jeg henvise til, siger Gunnar Strömmer ifølge Ritzau.

  PKK er en kurdisk gruppe, der kæmper for en uafhængig stat for det kurdiske mindretal i Tyrkiet. Gruppen er stemplet som en terrorgruppe af Tyrkiet, USA og EU.

 18. Spanske biskopper finder beviser mod 728 seksuelle krænkere i den katolske kirke

  På en konference for katolske biskopper i Spanien har kirkesamfundet i dag offentliggjort dele af en rapport om seksuelle krænkelser i kirken.

  Heri fremgår det, at der er fundet beviser for, at 728 personer i den katolske kirke har begået seksuelle krænkelser eller overgreb siden 1945.

  Det skriver AP. I undersøgelsen indgår 927 personer, som har aflagt vidnesbyrd, og som ifølge nyhedsbureauet er ofre for overgreb.

  Ifølge Spaniens katolske kirke er 83 procent af ofrene mænd, og det samme er 99 procent af gerningsmændene. Flere end 60 procent af de sidstnævnte er nu døde.

  Ifølge kirken skete 75 procent af overgrebene inden 1990. Halvdelen af dem, der stod bag overgrebene, var præster. Resten var ansatte af kirken.

  Spaniens katolske kirke bliver ved med at indsamle vidnesbyrd, lyder det. Derfor kan det forventes, at tallet senere bliver opjusteret, skriver AP.

  De vidnesbyrd, der indgår i denne rapport, er indhentet fra omkring 200 "kontorer for beskyttelsen af mindreårige" rundt omkring i Spanien, som den katolske kirke tog initiativ til at oprette i 2019. Ifølge avisen El Pais er det reelle tal derfor langt højere.

 19. Bed betjent i armen: Cykeltyv skal fem måneder i fængsel

  En tyv fik ingen cykel med sig, da han forsøgte at skære låsen op på en elcykel i en parkeringskælder i Aarhus i april.

  I stedet har han nu fået en straf på fem måneders ubetinget fængsel for det, der udspillede sig bagefter. Det skriver Østjyllands Politi.

  Episoden udviklede sig, da en patrulje efter tip fra en borger anholdt den 22-årige mand, som blev sat ind på bagsædet af politibilen. Her blev han ifølge politiet aggressiv og råbte skældsord af betjentene.

  Han bed den ene betjent så hårdt igennem tøjet, at der gik hul i huden på hendes arm, og hun måtte behandles på skadestuen. Hun kom ikke alvorligt til skade.

  Den 22-årige er dømt for to cykeltyverier samt vold og fornærmelig tiltale mod en polititjenestemand.

  Han har erkendt forholdene, men forklarede i retten, at han følte sig uretfærdigt behandlet af politiet og derfor var blevet vred og opfarende. Han ankede dommen, skriver Østjyllands Politi.

 20. Ørsted indgår stor aftale om havvindmøller langs Irlands kyst

  Det danske energiselskab Ørsted og den irske pendant ESB har indgået en aftale om at udvikle havvindmølleprojekter langs Irlands kyst.

  Samarbejdet kan potentielt udmøntes i op til 5 GW vedvarende energi samt tilhørende projekter inden for vedvarende brint, skriver Ørsted i en pressemeddelelse.

  Til sammenligning har Danmark i dag havvindmølleparker med en kapacitet på 2,3 gigawatt. En gigawatt kan som udgangspunkt give strøm til en million husstande, skriver Ritzau.

  Målet er ifølge Ørsted at bidrage til at indfri den irske regerings 2030-mål om at installere 7 GW havvind og på sigt opnå en nettoudledning på nul.

  - Vi har allerede en stærk irsk portefølje inden for landvind og glæder os til sammen med ESB også at komme i gang med det irske havvindmarked, siger Duncan Clark, Ørsteds landechef for Irland og Storbritannien.

 21. Københavns Byret: Nogle videoer fra skyderiet i Field's holdes hemmelige

  Nogle af videoerne fra skyderiet i Field's i København i 2022, hvor tre personer blev dræbt, vil ikke blive vist for tilhørerne i retssagen.

  Det har en dommer i Københavns Byret afgjort i dag, skriver Ritzau.

  Det er tilhørere og eksempelvis journalister, der ikke kommer til at få videoerne at se.

  Årsagen er, at der både ses døde og sårede i videoerne, og at personerne på videoerne ikke kan forsvare sig i retten.

  Andre videoer vil dog blive vist. Blandt andet en video, der viser, hvordan den tiltalte mand ankommer til shoppingcenteret, inden skyderierne er begyndt.

 22. Coop vil presse leverandører til at sænke fødevarepriserne

  Supermarkedskoncernen Coop vil presse sine leverandører til at sænke priserne på fødevarer hurtigst muligt.

  Det skyldes ifølge koncernen, at indkøbspriserne er skyhøje og fortsætter med at stige, til trods for at priserne på råvarer, energi og transport er lavere nu end for et år siden. Det skriver dagligvarehandlen.dk ifølge Ritzau.

  Over for mediet siger kommerciel direktør Jeff Salter, at man er klar til at "gå meget langt over for dem, der ikke er lydhøre og rimelige".

  - Ultimativt, så kan det indebære, at vi fjerner nogle produkter fra vores butikker. Det kan også indebære, at vi stopper nogle kampagner, siger han til Ritzau.

  Over det seneste år har Coop brugt mange ressourcer på at regne prisstigningerne efter, for at undersøge om de var begrundet i reelle omkostningsstigninger. Det var de langt hen ad vejen.

  - Nu ved vi så også, at en række af de samme priser falder. Og så skal vi selvfølgelig have den samme klarhed, og det skal have konsekvenser for priserne, siger Jeff Salter til Ritzau.

  Ifølge Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen kan de høje priser fra leverandører skyldes, at de sidder fast i nogle lange og dyre energikontrakter. Det kan medføre en vis forsinkelse i prisstigningerne.

  Jeff Salter forklarer, at det også er noget, man er helt bevidst om i Coop.

 23. Globale fødevarepriser falder til laveste niveau i to år: Kan få betydning for danske forbrugere

  De globale priser på fødevarer faldt i maj med 2,6 procent sammenlignet med april. Priserne ligger nu samlet set på det laveste niveau i to år.

  Det viser verdensprisindekset fra FN's fødevare- og landbrugsorganisation ifølge nyhedsbureauet Reuters.

  Fødevarepriserne er samlet set faldet i 13 af de seneste 14 måneder. Faldet gælder dog ikke alle fødevaregrupper.

  Mens priserne på vegetabilske olier, korn og mejeriprodukter er faldet med mellem tre og ni procent siden april, er varer som sukker og kød steget en smule.

  Cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Jeppe Juul Borre mener, at der er tale om "et helt vildt fald", der kan ende med at få en betydning for de danske forbrugere.

  - De danske forbrugere har oplevet, at fødevarepriserne er blevet markant dyrere det seneste år. Men dagens tal efterlader håb for, at det igen kan blive billigere for danskerne at fylde indkøbskurven, siger han til Ritzau.

  Han understreger dog, at der ikke er en komplet sammenhæng mellem de globale priser og forbrugerpriser i Danmark.

 24. 55-årig støtte- og kontaktperson dømt for sex med 17-årig pige

  En 55-årig mand har i dag i Retten i Nykøbing Falster tilstået at have haft samleje med en daværende 17-årig pige, som han var kommunalansat støtte- og kontaktperson for.

  Samlejet fandt sted en enkelt gang i mandens hjem, skriver Ritzau.

  - Jeg er forfærdeligt ked af det over for de mennesker, jeg har svigtet med det, jeg har gjort. Det er ene og alene mit ansvar. Jeg skulle have gjort det rigtige, sagde han i retten.

  Manden blev idømt fire måneders ubetinget fængsel og fik frakendt retten til at arbejde med børn og unge i fem år. Derudover skal han betale 50.000 kroner til pigen.

  Manden var lærer på en skole for udfordrede børn, hvor han lærte pigen at kende, som knyttede sig til ham. På et tidspunkt erklærede pigen sin kærlighed til ham, og manden følte en forpligtelse over for hende.

  - Det at redde hende var en utroligt vigtig mission for mig. Bevidstheden om at jeg var den eneste, der kunne hjælpe hende, gjorde, at det ikke var et spørgsmål om, at jeg kunne lade være, forklarede han i retten.

 25. Talsperson for utilfredse vognmænd: 'Der kommer flere aktioner'

  I går vedtog Folketinget den omstridte kilometerafgift på lastbilkørsel - men sagen slutter tilsyneladende ikke her for vognmændene.

  - Man kan sige, at der står 1-0 til modparten. Men lad os se, hvordan det ser ud senere, siger Jakob Forman, talsperson for de utilfredse vognmænd, til Radio4.

  Han fortæller mediet, at vi ikke har set det sidste til vognmændene.

  - Vi har bestemt ikke overgivet os. Der kommer flere aktioner. Du får ikke at vide, hvad vi har planlagt i dag. Vi skal have afholdt nogle møder, hvor vi skal have samlet folk, siger han til Radio4's journalist.

  Torsdag blev en 57-årig chauffør sigtet for at have læsset kartofler af på Storebæltsbroen, fordi han ville skabe opmærksomhed om afgiften.

  Jakob Forman bakker ikke op om ulovligheder, men oplever, at mange vognmænd står i en desperat situation.

  - Jeg har forståelse for, at desperationen efterhånden er så stor. Den nye lov føles i vognmandsbranchen som et overgreb fra administrationen og regeringen, siger han til Radio4.

 26. Guvernør: To dræbt i ukrainsk angreb mod Rusland

  Guvernøren i den russiske region Belgorod siger, at to personer er blevet dræbt, og to er såret, efter ukrainske styrker har beskudt en vej i byen Maslova Pristan nær grænsen til Ukraine.

  - Fragmenter fra granaterne ramte passerende biler. To kvinder kørte i en af dem. De døde af deres skader på stedet, siger guvernøren Vyacheslav Gladkov ifølge nyhedsbureauet Reuters.

  Oplysningerne er ikke bekræftet af uafhængige kilder.

  Det samme gælder flere andre angreb, som de russiske myndigheder anklager Ukraine for i dag.

  Guvernøren i Bryansk-regionen, der ligger nordvest for Belgorod, siger, at Ukraine har angrebet en landsby nær grænsen. Fire huse har fået skader, men ingen mennesker er kommet noget til, lyder det.

  Samtidig oplyser en embedsmand, som Rusland har indsat i Zaporizjzja i det sydlige Ukraine, at ukrainsk militær har ramt en 'hospitalslejr' i regionen. Skaderne efter angrebet er ved at blive afklaret, skriver embedsmanden ifølge Reuters på beskedtjenesten Telegram.

 27. Fem er anholdt efter dødsfald i Albertslund

  Politiet har siden klokken lidt over seks i morges undersøgt omstændighederne bag et dødsfald i Albertslund.

  Dødsfaldet er sket på Holsbjergvej, skriver Vestegnens Politi på Twitter.

  Fem personer er foreløbig anholdt, og deres mulige rolle undersøges, lyder det.

  Politiet kan for nuværende ikke give yderligere information.

 28. Kineserne havde det rekordvarmt i maj

  Temperaturen har den seneste måned været rekordhøj i Kina, hvor temperaturerne har nået eller overgået alle tidligere målinger for maj måned.

  Det siger vicedirektør for Kinas nationale klimacenter, Gao Rong, på et pressemøde i dag, skriver The Guardian.

  De høje temperaturer i maj kommer oveni et år med stigende temperaturer og uregelmæssigt vejr i Kina.

  Det ser ikke ud til, at kineserne kan se frem til mere svalt vejr lige foreløbig. De næste tre dage forudser vejrudsigterne, at det sydlige Kina kan blive ramt af temperaturer over 35 grader, nogle steder over 40.

  Det forventes, at elnettet flere steder bliver sat under pres på grund af efterspørgslen på aircondition, særligt i storbyer som Shanghai, skriver The Guardian. I Shanghai blev der i maj målt 36,1 grad. Rekorden indtil da lød rekorden på 35,7 grader, som blev målt i 2018.

 29. USA vil åbne diplomatisk kontor i Nordnorge

  Amerikanerne vil åbne et diplomatisk kontor i Tromsø i Nordnorge.

  Det fortæller USA's udenrigsminister, Antony Blinken, under sit besøg i Norge i dag, skriver det norske nyhedsbureau NTB.

  Kontoret i Tromsø, der ligger nord for Polarcirklen, bliver den nordligste diplomatiske mission, USA råder over.

  Placeringen i Tromsø understreger betydningen, som Arktis har fået både med hensyn til sikkerhed og klima, lyder det.

  - Vores tilgang er, at vi vil sørge for, at Arktis forbliver et sted med fredfyldt samarbejde. Det er et sted, som bliver stadig mere udfordret, og som det er vigtig at beskytte, og det er vi fast besluttet på at gøre, siger Antony Blinken.

  I 2020 åbnede USA et konsulat i Grønlands hovedstad, Nuuk, som ligger lidt syd for Polarcirklen.

 30. Flertal i Folketinget afviser kommission om Samsam-sagen

  Sagen om den terrordømte Ahmed Samsam bliver ikke undersøgt af en kommission.

  Det står klart, efter Folketinget i dag stemte et forslag om en kommissionsundersøgelse af sagen ned.

  Ahmed Samsam afsoner en dom for at have tilsluttet sig en terrorgruppe på rejser til Syrien. Men ifølge DR's oplysninger arbejdede han for først PET og siden FE på turene.

  Flere partier havde ønsket at få sagen undersøgt i en kommission, men forslaget blev afvist af et flertal bestående af regeringen og Dansk Folkeparti.

  Enhedslistens gruppeformand, Peder Hvelplund, sagde fra talerstolen, at han undrer sig over regeringens modvillighed til at få sagen undersøgt.

  - Det her handler ikke om, hvorvidt Ahmed Samsam er en skidt fyr. Det her handler om, at jeg til hver en tid vil forsvare Samsams ret til at få en retfærdig retssag. Det handler om fuldstændig fundamentale retsprincipper, sagde han.

 31. Japans fødselsrate sætter ny bundrekord

  Japanerne er langsomt i gang med at afvikle sig selv.

  Nye tal fra Japans sundhedsministerium viser, at fødselsraten i 2022 faldt for syvende år i træk.

  Hver japansk kvinde føder nu i gennemsnit 1,2565 barn. Dermed er den hidtidige bundrekord fra 2005 blev slået. Fødselsraten skal ligge på 2,07, hvis Japan skal have en stabil befolkningstilvækst, skriver Reuters.

  Den japanske regering har længe erkendt, at landet har kurs mod en demografisk katastrofe med en hastigt aldrende befolkning.

  Premierminister Fumio Kishida har planer om at bruge et trecifret milliardbeløb i danske kroner på at støtte japanske forældre, så de kan blive motiveret til at få nogle flere børn.

Mere fra dr.dk