Seneste Nyt

Eksiliranere idømt fængsel og udvisning i spionsag fra Ringsted

Tre medlemmer af separatistbevægelsen ASMLA er blevet idømt fængsel i 6-8 år for at have spioneret for en saudiarabisk efterretningstjeneste på dansk jord og støttet terror.

To af dem udvises for bestandig, mens den tredje slipper for at få frataget sit danske statsborgerskab.

Det oplyser Ritzau om dommen, der blev afsagt i en bygning i Herfølge.

De tre mænd fra Iran blev 4. februar kendt skyldige i at have spioneret gennem otte år for Saudi-Arabien på dansk grund.

De kom til Danmark som flygtninge og har drevet den anti-iranske gruppe ASMLA fra Ringsted.

ASMLA står for Arab Struggle Movement for the Libération of Ahwaz. Bevægelsen kæmper for selvstændighed for den iranske region Khusistan omkring byen Ahvaz i det sydlige Iran.

Mændene er desuden dømt for at have fået mindst 15 millioner kroner og forsøgt at skaffe yderligere mindst det samme beløb fra en saudiarabisk efterretningstjeneste.

Pengene skulle gå til oppositionsgrupper, der begår terror i Iran.

Gennem hele sagen, der har kørt for lukkede døre, har de tre mænd nægtet sig skyldige.

Nyheder

  1. Skoler i Utah forbyder Bibelen, fordi den er 'vulgær og voldelig'

    Et skoledistrikt i den amerikanske delstat Utah har fjernet Bibelen fra grund- og mellemskolen, fordi visse passager indeholder "vulgaritet og vold".

    Davis School District nord for Salt Lake city har fjernet de kopier af Bibelen, som skolerne havde stående på hylderne, skriver BBC.

    Bibel-forbudet kommer, efter en klage fra en forælder, der mener, at King James Bible indeholder materiale, som er upassende for børn.

    Sidste år vedtog den republikanske regering i Utah en lov, som forbyder "pornografiske eller uanstændige" bøger fra skoler.

    Skoledistriktet mener dog ikke, at Bibelen er i modstrid med loven fra 2022, men at den hellige skrift indeholder "vulgaritet og vold", som ikke er egnet for mindre børn.

    Det fremgår dog ikke, hvilke afsnit af Bibelen, som er vulgære eller voldelige, eller hvorfor det lige er King James-oversættelsen, der står for skud.

    King James Bible blev udgivet første gang i 1611.

  2. 15 dræbt i voldelige protester efter fængselsdom til oppositionspolitiker

    Antallet af dræbte efter to dages demonstrationer mod regeringen i Senegal er nu oppe på 15.

    Det oplyser politiet i Senegal, skriver nyhedsbureauet Reuters.

    Demonstrationerne udviklede sig voldeligt i hovedstaden Dakar natten til lørdag, hvor et supermarked blev raseret og sat i brand, og mindst to tankstationer blev udsat for røveri. Biler blev også brændt af.

    Urolighederne kommer, efter at lederen af oppositionen, Ousmane Sonko, er blevet idømt to års fængsel for at have opført sig upassende over for personer under 21 år.

    Det sår tvivl om, hvorvidt han kan stille op som præsidentkandidat næste år.

    Ousmane Sonko har kaldt anklagerne for politisk motiverede.

    Et supermarked i Dakar blev brændt af under optøjerne i nat.

  3. Stort comeback af Barcelona sikrer Champions League-trofæet

    Lørdagens CL-finale i hollandske Eindhoven blev vundet af FC Barcelona. (Foto: © Daniela Porcelli, Represented by ZUMA Press)

    Efter et vanvittigt comeback sikrede fodboldklubben FC Barcelona sig lørdag trofæet i kvindernes Champions League med en sejr på 3-2 over tyske Wolfsburg i finalen.

    Spanierne kom ellers skrækkeligt fra land, da polske Ewa Pajor sendte tyskerne foran 1-0 allerede efter tre minutter. Lussingen blev fordoblet senere i første halvleg, hvor Wolfsburg tilmed bragte sig på 2-0.

    Herefter begyndte et comeback af de større.

    To gange på to minutter slog Patricia Guijarro til og udlignede finaleduellen, inden svenske Fridolina Rolfo blev matchvinder med 3-2 scoringen efter 70 minutter.

    Det er anden gang i historien, at spanierne løfter kvindefodboldens største klubtrofæ. Den første titel tog de for to år siden, da de vandt 4-0 over Chelsea med danske Pernille Harder på holdet.

  4. Dommer afviser forbud mod dragshows i amerikansk delstat: Det er i strid med forfatningen

    En føderal dommer i den amerikanske delstat Tennessee har afgjort, at en lov, som forbyder dragshows i offentligheden, eller hvor børn kunne se dem, er forfatningsstridig.

    I sin afgørelse, der blev afgivet i går, skriver dommeren Thomas Parker, at loven krænker ytringsfriheden og er "forfatningsmæssigt vag", skriver Washington Post.

    Loven ville have kriminaliseret "voksen kabaretunderholdning".

    En dommer blokerede i april måned midlertidigt for loven, men nu er den altså blevet afvist som grundlovsstridig.

    Lovforslaget i Tennessee står ikke alene.

    Mindst 26 andre lovforslag er blevet forsøgt indført i amerikanske stater i begyndelsen af 2023 med henblik på at begrænse offentlige dragshows, skriver Washington Post.

  5. Satte et bræt op på sin mors gravsted - nu må hun fjerne det igen

    Man kan ikke sætte et indgraveret bræt op i stedet for en gravsten på Slemminge Kirkegård ved Sakskøbing.

    Det slår det lokale menighedsrådet fast, og derfor er sognebarnet Lone Pedersen blevet bedt om at fjerne det bræt, hun satte op for et par måneder siden på sin mors gravsted.

    I Slemminge Fjelde Menighedsråd var formand Anette Eitz Watz ikke enig i flertallets afgørelse.

    - Vi har en paragraf, der henviser til, at det ikke må være "skæmmende". Og et flertal på fem mod to synes altså, at det var skæmmende, siger hun.

    Sagen er nu bragt videre til Lollands Østre Provsti, hvor provst Johannes Kristensen personligt ikke mener, at et bræt kan være skæmmende.

    - Men nu skal provstiudvalget mødes og træffe en afgørelse, siger han.

  6. Tre israelske soldater dræbt ved grænsen til Egypten

    Israelske soldater ved en militærbase ved grænsen til Egypten i den sydlige del af Israel. (Foto: © Menahem Kahana, AFP or licensors)

    Tre israelske soldater blev lørdag morgen dræbt af en egyptisk politibetjent ved en grænseovergang til Egypten.

    I første omgang skød og dræbte egypteren to israelske soldater.

    Han trængte da ind på israelsk territorium og dræbte nogle timer senere en tredje israelsk soldat. Egypteren blev også selv dræbt i en skudveksling, skriver Reuters.

    Israel og Egypten oplyser, at landene undersøger episoden sammen - i fuldt samarbejde.

    Drabene skete ved en grænseovergang, hvor der ellers har været fredeligt i mange år.

  7. Mette Frederiksen sender kondolencer til Indien efter alvorlig togulykke

    Den største togulykke i årtier ramte Indien i går, hvor mindst 261 personer mistede livet.

    Derfor har statsminister Mette Frederiksen (S) sendt sine kondolencer. Det gør hun via Statsministeriets Twitter-profil.

    - De dybeste kondolencer til familierne og vennerne til ofrene for den tragiske togulykke i Balasore, Indien.

    - Danmark står sammen med Indien og befolkningen i Indien i denne svære tid. Vi håber på en hurtig bedring for de sårede.

    Ved togulykken var to passagertog og et godstog involveret, og dødstallet ventes at stige.

  8. Radikales Morten Helveg stopper i politik

    Morten Helveg Petersen har siddet i Europa-Parlamentet siden 2014. Ved det seneste valg i 2019 fik han 97.667 personlige stemmer, skriver Ritzau. Billedet her er fra 2019. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

    Når vi i 2024 skal sætte kryds til EU-valget, bliver det uden Morten Helveg Petersens navn på stemmesedlen.

    Politikeren siger til Politiken, at han ikke vil genopstille til Europa-Parlamentet i Bruxelles, som han har siddet i for De Radikale siden 2014.

    Det bliver ikke bare et farvel til Bruxelles, men også til politik generelt, lyder det.

    - Jeg har haft ti fantastiske år hernede, men der er meget rejseri, og der er morgener, hvor det tager mig ti sekunder at finde ud af, hvor på kloden jeg egentlig er.

    - Jeg savner min kone, mine børn, familien og vennerne, og jeg er 56, så skal jeg noget andet, er det nu. Jeg bliver selvfølgelig siddende perioden ud, siger Morten Helveg Petersen til Politiken.

    Morten Helveg Petersen var fra 1998 til 2009 medlem af Folketinget.

  9. Brand på Thisted sygehus: Gerningsmand anholdt for ildpåsættelse

    Opdateret klokken 13.40 med nye oplysninger om den anholdte, branden og evakuerede.

    En brand på sygehuset i Thisted førte til formiddag til, at en afdeling med patienter blev evakueret til en anden afdeling.

    Branden, der ifølge Ritzau opstod på et værelse eller et toilet, er nu slukket, skriver Midt- og Vestjyllands Politi på Twitter.

    Politiet har anholdt en gerningsmand for ildpåsættelse. Der er tale om en mandlig patient på hospitalet, som også inden anholdelsen truede både en brandleder og sygehusansatte med en kniv, oplyser vagtchefen ved politiet til Ritzau.

    Flere ansatte på sygehuset har som følge af branden og evakueringen været udsat for kraftig røg og bliver nu tjekket herfor, lyder det. I alt otte modtager behandling for mulige røgskader.

    19 patienter og flere ansatte blev evakueret.

    Politiet har ifølge Ritzau ikke nærmere klarhed over motivet for handlingen eller klarhed over, hvorvidt manden skal fremstilles for en dommer med krav om varetægtsfængsling.

  10. Politiet rykkede ud til to knivoverfald i Aarhus i aftes og nat

    Østjyllands Politi rykkede i aftes og i nat ud til meldinger om knivoverfald.

    Vagtcentralen fik en melding kort efter klokken 23 om, at en mand var stukket med kniv på Rosenhøj Bakke i Viby, skriver politiet i sin døgnrapport.

    Ifølge politiet viser den foreløbige efterforskning, at en mand muligvis blev såret i forbindelse med et slagsmål på stedet.

    Godt en time senere måtte de østjyske betjente igen rykke ud, da to mænd havde været involveret i et færdselsuheld, hvorefter de var blevet overfaldet og stukket med kniv på Langenæs Allé i Aarhus. Efterforskningen foregår stadig.

    Politiet skriver, at der ikke er noget, som indikerer en sammenhæng mellem de to sager.

  11. USA, Japan og Sydkorea vil dele data om nordkoreanske missiler

    Når Nordkorea fremover sender missiler afsted, skal dataudvekslingen om affyringer foregå i realtid mellem USA, Japan og Sydkorea.

    Sådan lyder en ny aftale mellem de tre lande ifølge AFP, skriver Ritzau.

    De tre lande har et mål om at dele varslingsdata om nordkoreanske missiler i realtid inden slutningen af året. Det skal gøre de enkelte landes varslingssystemer bedre, lyder målet ifølge Ritzau.

    Aftalen kommer, efter Nordkorea forsøgte at sende sin første spionsatellit ud i rummet i onsdags, hvilket skabte panik i Japan og Sydkorea. Missionen slog dog fejl, men selve forsøget er ifølge USA i strid med flere FN-resolutioner.

    Ifølge Reuters har Sydkoreas forsvarsminister i dag sagt, at nogle lande "ignorerer Nordkoreas ulovlige opførsel", hvilket truer FN's sanktioner mod landets missil- og atomprogrammer.

    Kina og Rusland ignorerede i går en amerikansk opfordring til FN's sikkerhedsråd om at fordømme Nordkorea for satellitforsøget, men skød i stedet skylden for stigende spænding på den koreanske halvø på USA.

  12. Overfaldt ansat på institution, stak af gennem taget og blev anholdt i rapsmark

    En 17-årig mand fra Fyn er blevet anholdt efter en hændelse fredag aften, hvor han overfaldt en ansat på den sikrede døgninstitution Egely.

    Institutionen ligger i Nørre Aaby og er for anbragte personer i alderen 12 til 17 år.

    Ifølge Fyns Politi overfaldt den unge mand en ansat, hvorefter han stak af igennem et tag og forsøgte at gemme sig i en rapsmark.

    Her blev han fundet liggende efter en halv times tid, og han blev anholdt. I dag skal en dommer ved et grundlovsforhør afgøre, om den 17-årige skal varetægtsfængsles.

    Politiet vil ikke gå i detaljer omkring overfaldet på den ansatte, der blev "slået med en genstand".

  13. Vingegaard-rival starter måske Touren med skinne på hånden

    Det forventes, at Pogacar og Vingegaard igen skal duellere om tronen til Tour de France. (Foto: © ETIENNE GARNIER, Associated Press)

    Den slovenske cykelstjerne Tadej Pogacar må muligvis indlede Tour de France med en skinne omkring håndleddet.

    For seks uger siden brækkede den 24-årige rytter håndleddet under Liège-Bastogne-Liège, hvilket straks skabte bekymring omkring hans muligheder for at blive klar til Touren.

    I Touren forventer mange endnu en duel om den samlede sejr mellem Pogacar og den forsvarende Tour-vinder, Jonas Vingegaard. Pogacar fortæller lørdag, at han har været så utålmodig i sin genoptræning, at han undervejs har trodset holdlægernes råd.

    - Jeg pressede mit hold til at komme tilbage på cyklen, men jeg ved godt, at jeg ikke må presse håndrodsknoglen alt for meget, siger Tadej Pogacar.

    Sloveneren forklarer, at han for tiden træner med en skinne i plastik, og det går langsomt fremad. Skaden vil dog formentlig fortsat påvirke ham, når Touren begynder i spanske Bilbao om fire uger.

    - Vi må se, om jeg kan begynde at lægge lidt mere pres på hånden.

    /Ritzau

  14. March for biodiversitet forventer op mod 10.000 i Københavns gader i dag

    Sådan ser ruten ud for dagens klimamarch i København. Start og slut er på Christiansborg Slotsplads.

    Der er planlagt en større begivenhed i København i dag, hvor tusindvis af mennesker klokken 13 ventes at deltage i en march for biodiversitet.

    Forventeligt et sted mellem 8.000-10.000, oplyser arrangøren bag 'Folkets Biodiversitetsmarch', som arrangementet hedder, til DR Nyheder.

    Marchen starter og slutter på Christiansborgs Slotsplads, og ruten går således forbi blandt andet Det Kongelige Bibliotek, Langebro, Glyptoteket, Nationalmuseet og Gammel Strand.

    Demonstranterne vil kræve, at politikerne sætter skub i arbejdet med at leve op til en målsætning om at have 30 procent beskyttet natur i 2030, som blev vedtaget på en FN-konference om biodiversitet i 2022.

    - Det er vigtigt, at vi går på gaden for at vise politikerne, at der er folkelig opbakning til meget mere beskyttet natur, og for at vise, at vi vil have handling nu og her, udtaler medarrangør Johannes Sartou.

    Bag marchen står Den Grønne Ungdomsbevægelse, Klimabevægelsen Danmark, Danmarks Naturfredningsforening, Ungdommens Klimaoprør, GreenPeace, Extinction Rebellion, Nyt Europa, Global Aktion, De Unge Biodiversitetsambassadører og Arternes Ambassade.

  15. Zelenskyj: 'Ukraine er klar til at lancere modoffensiv'

    Ukraine er klar til at gå i den længe ventede modoffensiv, som skal generobre de russiskbesatte territorier i landet.

    Det siger den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, i et interview med The Wall Street Journal, skriver nyhedsbureauet Reuters.

    - Vi tror stærkt på, at vi vil lykkes, siger præsidenten.

    - Jeg ved ikke, hvor lang tid det vil tage. For at være ærlig kan det gå en række forskellige veje, helt forskellige. Men vi kommer til at gøre det, og vi er klar.

    Håbet er, at modoffensiven vil ændre dynamikkerne i krigen mellem Ukraine og Rusland.

    Der har været forskellige meldinger om, hvornår den annoncerede modoffensiv skulle lanceres - og hvorvidt den allerede var i gang. Zelenskyj sagde i sidste måned ifølge Reuters, at Ukraine måtte vente på, at flere armerede køretøjer kom fra Vesten.

  16. Mand fundet død i sin bil efter oversvømmelser i Japan

    En bil står delvist under vand i byen Wakayama den 2. juni 2023. (Foto: © Unknown, Kyodo)

    En tropisk storm og medfølgende voldsomme mængder regn har kostet en mand livet i Japan.

    Den døde blev fundet i sin bil, der stod under vand.

    Foruden den dræbte, som er en mand i 60'erne, er der to savnede og et ukendt antal sårede, skriver The Guardian.

    Redningsmandskab leder fortsat efter tilskadekomne efter blandt andet mudderskred og sammenstyrtede bygninger. Der bliver varslet om risiko for oversvømmelser flere steder og herunder i Toyohashi og Koshigaya nær hovedstaden Tokyo, der efter sigende har oplevet den største mængde nedbør på 24 timer nogensinde. Tokyo var desuden ramt af strømafbrydelser her til morgen.

    I 2018 døde mere end 200 mennesker i oversvømmelser og jordskred i løbet af regntiden i det vestlige Japan, og i 2021 omkom 27 efter et jordskred i feriebyen Atami, skriver The Guardian.

  17. Dansk statsborger blev løsladt fra fængsel i Iran. Nu er han landet i Belgien

    Opdateret klokken 10.05 med video af ankomsten til Belgien.

    En dansk statsborger er natten til lørdag ankommet til Belgien, efter han i går blev løsladt i Iran.

    Her havde han siddet fængslet i syv måneder, skriver Ritzau.

    Han er ankommet til Belgien sammen med to østrigsk-iranske statsborgere, som også blev løsladt i går. Den belgiske udenrigsminister, Hadja Lahbib, tog sammen med danske og østrigske diplomater imod de tre europæere.

    Den danske udenrigsminister, Lars Løkke Rasmussen, takker sin belgiske kollega for samarbejdet om løsladelserne på Twitter og udtrykker lettelse over, at den danske statsborger er på vej hjem til sin familie i Danmark.

    Den belgiske regering har ifølge Reuters skrevet i en udtalelse, at den danske statsborger har været fængslet siden november 2022 i forbindelse med demonstrationer for kvinders rettigheder i landet. Det bekræftede mandens familie over for DR Nyheder fredag aften, og de fortalte samtidig, at deres 28-årige søn lander i Københavns Lufthavn i dag klokken 11.05.

    En talsperson for den belgiske regering har bekræftet over for Reuters, at Iran til gengæld for løsladelserne har fået udleveret den iranske diplomat Asadollah Assadi. Han blev i 2021 dømt i Belgien efter mislykkede planer om bombesprængninger i Frankrig, og han var i gang med at afsone en straf på 20 års fængsel.

    Her ses Thomas Kjems, som den danske statsborger hedder, i hvid hættetrøje ankomme til Belgien i nat. Kvinden med det lyse tøj og gule tørklæde er Belgiens udenrigsminister, Hadja Lahbib.

  18. Mineselskab får endeligt afslag på ansøgning om at grave i Grønland

    Billedet her er fra Kuannersuit (Kvanefjeld) og taget i september 2020. Det er her, Greenland Minerals havde håbet på at kunne få lov til at bore efter mineraler. (Foto: © Greenland Minerals Ltd, Ritzau Scanpix)

    Det grønlandske landsstyre, Naalakkersuisut, har meddelt virksomheden Greenland Minerals A/S, at det får afslag på en ansøgning om at udvinde sjældne jordarter i en ny mine i Kuannersuit-fjeldet.

    Greenland Minerals er et australskbaseret mineselskab, der siden 2007 har arbejdet på at få lov til at udvinde jordarterne fra Kuannersuit, der på dansk kaldes for Kvanefjeldet. Emnet var blandt andet en del af debatten i landets valgkamp i marts 2021.

    I fjeldet findes der en mængde forskellige jordarter, som er meget eftertragtede som råstoffer i industrien og derfor ekstremt værdifulde. De bliver brugt til fremstilling af alt fra laptops, magneter, tablets, jagerfly, missiler, telefoner, elbiler og vindmøller.

    Særligt udsigten til, at der ville blive udvundet radioaktivt uranmalm som et biprodukt ved at hente mineralerne op af fjeldet, har skabt stor debat og bekymring for både natur, dyr og mennesker i området.

  19. Solen skinner videre over Danmark i dag

    Vi har endnu en tør og lun dag i vente.

    Lørdagen byder på temperaturer mellem 15 og 20 grader, dog lidt køligere ved kyster med pålandsvind, skriver DMI i dagens vejrudsigt.

    Vinden bliver svag til jævn, og ved vestkysten op til frisk vind.

    Natten til søndag holder det også tørt og bliver dels klart vejr med temperaturer ned mellem 5 og 10 grader.

    DMI har advaret om risiko for alvorlig tørke, da der det næste stykke tid ikke er udsigt til regn. Her kan du læse om, hvorfor vi kan forvente længere tørkeperioder fremover, samt hvad du kan gøre for at gøre din have mere robust til at klare sig under tørre vejrforhold.

  20. Mand varetægtsfængslet efter dødsfald i Albertslund

    En 28-årig mand blev i aftes varetægtsfængslet i fire uger i forbindelse med et dødsfald i Albertslund.

    Han er sigtet for vold med døden til følge, skriver Vestegnens anklagere på Twitter.

    Fire andre mænd blev sammen med den nu sigtede anholdt i går og fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Glostrup. Efter de havde afgivet forklaringer, blev de fire løsladt.

    Efterforskningen fortsætter, lyder det fra politiet.

    Den afdøde er en polsk mand i 30'erne, hvis pårørende endnu ikke er underrettet.

  21. Nu meldes der om 288 dræbte i indisk togulykke

    Dronebilledet her viser, hvordan de tre forulykkede tog ligger omkring jernbaneskinnerne i Odisha Balasore. (Foto: © National Disaster Response Force, Ritzau Scanpix)

    Dødstallet efter fredagens togulykke i den indiske delstat Odisha fortsætter opad og rammer nu 288.

    Samtidig er omkring 1.000 blevet kvæstet, oplyser lederen af det lokale brandvæsen, Sudhanshu Sarangi, ifølge CNN.

    Det er stadig uklart, hvad der forårsagede ulykken, hvor toget med passagerer kolliderede med et godstog, hvorefter et andet passagertog stødte ind i det første tog. Det skete klokken 19.20 lokal tid.

    Ifølge CNN er scenerne omkring ulykkesstedet kaotiske, og foran hospitalerne er der hundredvis af mennesker, der er mødt op for at donere blod. Der blev indsat busser til at fragte tilskadekomne til hospitalerne.

    Der vil i dag blive erklæret national sørgedag over hele landet.

  22. Dødstallet stiger i Indien efter voldsom togulykke

    Mennesker bevæger sig rundt på en væltet togvogn på ulykkesstedet. (Foto: © ANI, Ritzau Scanpix)

    Dødstallet stiger i Indien, efter et en voldsom togulykke, hvor et passagertog kolliderede med et modkørende godstog i den østindiske delstat Orissa.

    Kort efter kom et andet passagertog og stødte ind i det forulykkede passagertog.

    Meldingen er nu fra Pradeep Jena, der er øverste embedsmand i Orissa, hvor ulykken fandt sted, at 80 personer er døde, mens 850 er såret. Det skriver Reuters.

    Men der er forskellige meldinger. Ifølge BBC har Sudhanshu Sarangi fra delstatens brandvæsen sagt, at "mere end 120 lig" var bjerget, og at han forventer, at flere kommet til.

    Redningsmandskab arbejder fortsat på at redde folk ud af togene, og Indiens præsident, Narendra Modi, har understreget, at "al mulig hjælp" bliver givet til de berørte.

    I videoen nedenfor kan man se noget af redningsarbejdet:

  23. Ecco med store overskud i 2022: Ukrainekonflikten nævnes ikke

    Ecco Sko har næsten fordoblet resultatet før skat i 2022 fra året før.

    Det viser et nyt regnskab, Ecco har offentliggjort i dag, skriver Finans.

    I regnskabet fremgår det, at resultatet før skat for 2022 er 88 millioner euro, hvilket svarer til 655 millioner kroner.

    Det sker efter nogle sløje år, hvor 2021 også blot bød på et resultat før skat på 43 millioner euro, altså omkring 320 millioner kroner.

    - Det direkte forbrugersalg var især opmuntrende, delvist løftet af meget få covid-restriktioner i forhold til tidligere år, lyder forklaringen fra Ecco ifølge Finans.

    Fremgangen sker i et år, hvor krigen i Ukraine brød ud. Ecco har modsat mange andre danske virksomheder ikke vendt Rusland ryggen og trådt ud af landet med selskabets 200 skobutikker.

    Det har afstedkommet megen kritik fra flere sider, men konflikten står ikke nævnt i regnskabets 48 sider.

  24. Suveræn kenyaner sætter verdensrekord på kvindernes 1500 meter

    29-årige Faith Kipyegon fra Kenya skrev her til aften historie, da hun ved Diamond League-stævnet i italienske Firenze satte verdensrekord på kvindernes 1500 meter.

    3 minutter og 49,11 sekunder lød tiden på, hvilket er knap et sekund bedre end den nu forhenværende rekord sat af Genzebe Dibaba fra Etiopien i 2015.

    Faith Kipyegon er regerende verdens- og olympisk mester på samme distance og manifesterede altså sin position som verdens bedste på 1500 meteren.

  25. Mere end hver anden transportbetjent har sagt op

    Der er stor udskiftning blandt korpset af betjente, der transporterer og bevogter indsatte, når de eksempelvis skal i retten eller til lægen.

    I løbet af de få år, hvor stillingen som transportbetjent har eksisteret, har mere end hver anden betjent sagt op. Det skriver Fængselsforbundet i en pressemeddelelse.

    I 2021 var der 173 transportbetjente. Nu er der 134.

    - Vi mangler over 30 procent af det personale, vi er normeret til. Vi har voldsomt meget overarbejde, siger Fængselsforbundets tillidsrepræsentant, Peter Rasmussen.

    - I dag har vi afvist 13 ud af 60 bestillinger på grund af manglende personale, og der er dage, hvor vi afviser flere, siger han.

    Ifølge ham er lønnen den største årsag til, at de er svære at holde på. Han mener ikke, at transportbetjentene får en løn, som matcher den risiko, der er forbundet med jobbet.

    Transportbetjentene som faggruppe har eksisteret siden 2018.

  26. USA og Finland skal samarbejde om 6G-teknologi

    Antony Blinken til venstre og Pekka Haavisto i Finland, da de har underskrevet erklæringen om udvikling af 6G. (Foto: © Mauri Ratilainen, Ritzau Scanpix)

    USA og Nokias fædreland - Finland - vil samarbejde om at udvikle det næste hurtige netværk, 6G.

    De to landes udenrigsministre har i dag underskrevet en erklæring om, at nationerne skal samarbejde om at udvikle teknologien.

    Det sker, mens den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, er på besøg i den finske hovedstad, Helsinki. Det skriver Ritzau.

    - 6G er kernen i Finlands fremtidige succes, og samarbejdet med USA styrker vores teknologiske forspring, siger Finlands kommunikationsminister, Timo Harakka.

    I den teknologiske verden er Finland mest kendt for Nokia-telefonen. I sin storhedstid var Nokia verdens største producent af mobiltelefoner.

  27. Tidligere folketingspolitiker bliver ny formand i Krifa

    Jane Heitmann kommer til at stå i spidsen for fagforeningen Krifa. Her ses hun i 2022, da hun modtog ridderkorset. (Foto: © KELD NAVNTOFT, Ritzau Scanpix)

    Fagforeningen Krifa skal fremover ledes af Jane Heitmann.

    Regions- og hovedbestyrelsen i Krifa har således valgt den tidligere Venstre-politiker som ny formand efter et repræsentantskabsmøde i Fredericia, skriver de i en pressemeddelelse.

    Jane Heitmann var medlem af Folketinget fra 2011 til 2022 og har bestredet en række ordførerposter for partiet Venstre.

    - Som ny formand vil jeg være optaget af, hvordan vi får dæmmet op for stress-statistikkerne og gør plads til mere rummelighed.

    Hun mener, at hendes erfaring fra politik som sundhedsordfører vil gøre arbejdet nemmere.

    - Vi bruger halvdelen af vores vågne timer på jobbet, og man skal kunne holde til at arbejde i rigtig mange år, siger hun.

    - Men arbejdslivet må ikke være noget, der blot skal overstås.

    Krifa har ifølge fagforeningen selv mere end 185.000 medlemmer.

  28. Mindst 50 døde efter togulykke i Indien

    Mindst 50 personer har mistet livet efter en togulykke i Indien, der involverede to passagertog og et godstog. Det skriver Reuters og The Times of India.

    Flere end 300 er sendt på hospitalet, skriver Reuters. Ulykken er sket i byen Balasore i den østindiske stat Odisha.

    Redningsoperationen er fortsat i gang, og ofrene får al den hjælp, der kan gives, skriver Indiens premierminister, Narendra Modi, på Twitter.

    - Jeg er ulykkelig over togulykken i Odisha. I denne sorgens tid går mine tanker til de berørte familier. Må de sårede komme sig hurtigt, skriver han.

    Premierministeren skriver desuden, at han er i kontakt med Indiens jernbaneminister og har bedt ham få overblik over situationen.

    Times of India skriver, at et tog fyldt med passagerer blev afsporet og kørte ind i et godtog. Derefter kom et andet passagertog og stødte ind i det forulykkede.

  29. Spinat tilbagekaldes efter fund af metalstykker

    Har du købt spinat til tærten eller til pastaretten, så pas på.

    Coop tilbagekalder nu to partier hakket spinat, efter producenten bag har konstateret fund af metalstykker.

    Det oplyser Coop i en pressemeddelelse ifølge Ritzau.

    Det drejer sig om varen "Dybfrost Änglamark økologisk hakket spinat" på 400 gram med bedst før 7. maj 2024 og 22. februar 2025.

    Produktet er solgt landet over i kæderne Kvickly, SuperBrugsen og Dagli'Brugsen samt på hjemmesiden coop.dk.

    Coop råder forbrugerne til enten at levere varen tilbage til butikken, det er købt i, eller at kassere det.

  30. Kilometerlang kø giver forlænget rejsetid over Fyn

    En 19 kilometer lang kø giver fredag aften op til tre kvarters forlænget rejsetid på E20 Fynske Motorvej fra Middelfart mod Odense.

    Det skriver P4 Trafik Syddanmark på det sociale medie Twitter.

    - Det er en god blanding af fredagstrafik og koncertgængere, der har sat kursen mod Rammstein, lyder det i tweetet.

    Ramstein spiller i aften i Odense.

Mere fra dr.dk