Seneste Nyt

Jan fra Hjørring skal cykle med stjernerne

22 seniorer og 22 juniorer fra danske cykelklubber deltager i præsentationen af Tour de France-holdene. En af dem er Jan Sommer fra Hjørring. (© (c) privatfoto)

En lille flok heldige motionscyklister kører med, når Tour de France-rytterne bliver præsenteret i København i aften.

Hvert hold får selskab af to amatører, og en af dem er Jan Sommer fra Cycle Clubben Hjørring. Han glæder sig til at komme tæt på de professionelle.

- Når man ved, hvor meget træning der ligger bag, bliver det en kæmpe oplevelse at cykle sammen med dem, siger han.

Rytterne skal køre gennem Københavns gader med retning mod Tivoli, hvor præsentationen finder sted. Først inden afgang får motionisterne at vide, hvilket hold de skal cykle med.

- Jeg håber på Quick-Step, for her er der flest danske ryttere, siger Jan Sommer.

Nyheder

 1. Indien forbyder muslimsk gruppe

  Regeringen i Indien forbyder nu den muslimske gruppe, Indiens Folkelige Front (PFI), for påstået terrorvirksomhed

  Det skriver Reuters.

  Gruppen anklages blandt andet for at have givet væbnet træning til dens tilhængere og er indtil videre blevet forbudt i fem år.

  Ifølge en erklæring fra det indiske indenrigsministerium har gruppen "vist sig at være involveret i alvorlige forbrydelser, herunder terrorisme og finansiering heraf," lyder det.

  PFI's nationale sekretær afviser overfor Reuters, at gruppen på nogen måde er involveret i terrorisme.

  Forbuddet mod den muslimske gruppe kommer på et tidspunkt, hvor spændingerne er taget til mellem hinduer og muslimer, som udgør 13 procent af Indiens omkring 1,4 milliarder indbyggere.

 2. Wall Street-firmaer får milliardbøder

  En række store firmaer, der holder til på Wall Street, har fået bøder for næsten 14 milliarder kroner af de amerikanske finansvagthunde SEC og CTFC efter en større undersøgelse af de ansattes vaner.

  Flere ansatte i firmaerne har i perioden januar 2018 til september 2021 diskuteret og snakket forretninger og handler på deres private telefoner og computere, eksempelvis via ukrypterede apps som beskedtjenesten WhatsApp.

  - Det er et kæmpe brud på den nødvendige tillid i finansverdenen, siger formanden for SEC Gary Gensler.

  I alt 16 firmaer har fået bøder, deriblandt store selskaber som Barclays og Goldman Sachs.

  Ifølge BBC er flere bankfolk blevet fyret som en konsekvens af undersøgelsens resultater.

 3. Salget af Lego stiger

  Trods invasionen i Ukraine og prisstigninger har Legos klodser stadig været populære i første halvår af 2022. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

  Der har været rift om at købe legoklodser i år.

  Lego har nemlig øget salget med 13 procent, viser nyt regnskab fra virksomheden.

  Og det har givet en øget omsætning, som i første halvdel af 2022 lå på 27 milliarder kroner.

  Men samtidig er Legos omkostninger også steget, og derfor bliver det trods en stor vækst til et overskud efter skat på 6,2 milliarder kroner, hvilket er marginalt mindre end samme halvår sidste år.

  - Der har været mange forskellige usikkerheder og ting at se til. Ukraine-krigen. Covid i Kina. Stigende omkostninger på næsten alting. På trods af det er vi lykkes med at vokse, siger Lego-topchef Niels B. Christiansen til Ritzau.

  Det øgede salg af de populære legokloder skyldes ifølge Niels B. Christiansen blandt andet de forskellige produktlinjer af universer som for eksempel troldmandsuniversitet omkring Harry Potter og stjernekrigsuniverset omkring Star Wars.

 4. Gasprisen stiger efter Nord Stream-læk i Østersøen

  Prisen på gas stiger onsdag morgen i kølvandet på gaslækager i Østersøen og en ny russisk trussel om at lukke for en del af den sidste rest af gas, der fortsat strømmer til Europa.

  Det skriver Ritzau.

  Tirsdag morgen kostede en kubikmeter gas cirka 15 kroner på børsen. Onsdag morgen koster den cirka 18 kroner, fortæller energianalytiker ved interesseorganisationen Green Power Denmark Kristian Rune Poulsen til nyhedsbureauet.

  - Gaslækagerne i Østersøen har gjort markedet nervøst, og priserne steg fem - ti procent i kølvandet på det, siger Kristian Rune Poulsen til Ritzau.

  - Men oveni har Gazprom (russisk gasselskab, red.) truet med at lukke forsyningen til Europa gennem Ukraine, og det har fået gasprisen til at stige endnu kraftigere, fortsætter han.

 5. New Zealand forbyder eksport af levende dyr til søs

  Levende køer, grise, får og fjerkræ skal ikke længere sejles fra New Zealand til udenlandske eksportmarkeder.

  Det er ifølge Reuters blevet besluttet i New Zealand, der vil rulle forbuddet ud fra april næste år.

  Det nye forbud ventes ifølge nyhedsbureauet at påvirke store newzealandske handelspartnere som Kina og Australien.

  Forbuddet kommer efter et skib, der forlod New Zealands kyst med næsten 6.000 køer og 43 besætningsmedlemmer, kæntrede i 2020 et stykke ud for Japan.

  Ifølge New Zealands landbrugsminister Damien O'Connor vil den nye lovgivning cementere New Zealands position som en "global leder inden for dyrevelfærdsstandarder".

 6. Borgmester: Gaslæk giver bekymringer på Bornholm

  Bornholm og området omkring klippeøen er for alvor kommet i søgelyset efter lækkene på de to gasledninger Nord Stream 1 og 2.

  Gasledningerne løber nemlig tæt forbi Bornholm på deres rute fra Rusland til Tyskland.

  Derfor har lækkene, der menes at være forårsaget af bevidste handlinger, også skabt utryghed på øen, fortæller borgmester Jacob Trøst (K).

  - Bornholm har jo været i søgelyset siden januar, så borgerneBornholm har næsten vænnet sig til det. Men det er klart, at den her hændelse fornyer nogle bekymringer i forhold til vores placering i Østersøen, siger han.

  Mandag blev der konstateret en lækage på Nord Stream 2-forbindelsen cirka 20 kilometer syd for Dueodde, mens der i går morges blev fundet to lækager på Nord Stream 1-forbindelsen nordøst for Bornholm langt væk fra kysten.

 7. EU: Alt peger på, at gaslækager er resultatet af en bevidst handling

  Den Europæiske Union er dybt bekymret over de skader på Nord Stream 1- og 2-gasledningerne, der har resulteret i lækager i de internationale farvande i Østersøen.

  Og alt tyder på, at lækagerne er resultatet af en bevidst handling.

  - Alle tilgængelige oplysninger tyder på, at disse lækager er resultatet af en forsætlig handling. Vi vil støtte enhver undersøgelse, der har til formål at få fuld klarhed over, hvad der er sket og hvorfor, og vi vil tage yderligere skridt for at øge vores modstandsdygtighed med hensyn til energisikkerhed.

  Ifølge unionen er enhver bevidst forstyrrelse af den europæiske infrastruktur "fuldstændig uacceptabel og vil blive mødt med en robust og fælles reaktion".

 8. Danske Beredskaber advarer mod kreativ opvarmning af hjemmet

  Efterårsvejret har meldt sin ankomst, og med de kølige temperaturer uden for kan man nemt få lyst til at opvarme sit hjem.

  Men allerede nu ser Danske Beredskaber de første tegn på en stigende tendens til, at folk gør farlige ting for at holde varmen, fordi forsyningssvigt og høje energipriser presser mange.

  Det skriver Danske Beredskaber i en pressemeddelelse.

  - Vi er desværre allerede begyndt at køre til uheldige hændelser, der er opstået, fordi kreativiteten hos folk er gået lige lovligt vidt i forhold til brandsikkerheden, fortæller sekretariatschef Bjarne Nigaard.

  Og derfor opfordrer han folk til at tænke sig om en ekstra gang:

  - Ting, der ikke hører til i en brændeovn, er med til at skabe brandfare, fordi forbrændingen ikke kan styres på samme måde som med rent, tørt træ. Og det er heller ikke en god idé at tage terrassevarmeren eller kulgrillen med sig indenfor, for det er der store risici ved, siger han.

 9. Brasiliansk fodboldspiller får kastet banan efter sig

  Den brasilianske fodboldspiller Richarlison fik kastet en banan efter sig, mens han jublede over sin scoring i Brasiliens venskabskamp mod Tunesien tirsdag aften.

  Det skriver det brasilianske fodboldforbund, CBF, på Twitter.

  - Dette chokerer os. Vi skal altid huske, at vi alle er ens, uanset hudfarve, race eller religion.

  - Kampen mod racisme er ikke en sag, men en fundamental ædring for at udslette denne type kriminalitet fra planeten. Jeg insisterer på, at straffene skal være hårdere, udtaler præsidenten i CBF, Ednaldo Rodrigues.

  Kampen blev spillet på Parc des Princes i Paris, og Brasilien vandt 5-1.

  Richarlison, der til daglig spiller i Tottenham, scorede Brasiliens andet mål i kampen. Umiddelbart efter det, mens han jublede med sine holdkammerater, kastede en tilskuer en banan efter ham. (Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT © AFP or licensors)
 10. Det Hvide Hus kalder gaslæk formodet sabotage

  I et tweet natten til onsdag dansk tid kalder sikkerhedsrådgiver i Det Hvide Hus, Jake Sullivan, gaslækagen på Nord Stream 1 og 2 for "formodet sabotage".

  Sullivan skriver, at USA vil fortsætte med at beskytte Europas energisikkerhed, og at USA støtter indsatsen med at undersøge situationen.

  Han skriver samtidig, at han har talt med departementsråd i statsministeriet Jean–Charles Ellermann-Kingombe om situationen, og at USA fortsætter sit arbejde med at sikre Europas energisikkerhed.

  - USA støtter indsatsen med at undersøge, og vi vil fortsætte vores arbejde med at beskytte Europas energisikkerhed, lyder det i tweetet.

 11. Efter såkaldte folkeafstemninger: Zelenskyj lover at forsvare ukrainere i besatte områder

  Ifølge prorussiske myndigheder har mellem 87 og 98 procent af vælgerne i Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja stemt ja til russisk annektering.

  Men de såkaldte folkeafstemninger er "en farce", lyder det ifølge The Guardian fra den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyj.

  Han afviser ligesom ledere i Vesten og en række andre lande at anerkende resultatet af afstemningerne.

  - Denne farce i de besatte områder kan ikke engang kaldes en efterligning af folkeafstemninger, sagde Zelenskyj i en videotale i nat.

  - Vi vil sørge for at beskytte vores folk: Både i Kherson, i Zaporizjzja, i Donbas og i de i øjeblikket besatte områder i Kharkiv-regionen og på Krim.

  Afstemningerne, der løb over fem dage, foregik kun de steder i regionerne, hvor russerne er i kontrol.

 12. Russisk ambassade vil have lækageundersøgelse offentliggjort

  Ruslands ambassade i Danmark opfordrer til at undersøgelse af lækagen på Nord Stream-forbindelserne i Østersøen bliver offentliggjort.

  Det skriver ambassaden i et opslag på Facebook.

  - Ambassaden tager udgangspunkt i, at situationen bliver grundigt undersøgt af de kompetente myndigheder med inddragelse af alle de kræfter og midler, der er nødvendige for dette, skriver den russiske ambassade og fortsætter:

  - Resultaterne af en sådan undersøgelse bør offentliggøres.

  Lækagerne på gasrørledningerne Nord Stream 1 og 2 er sket i Østersøen ved Bornholm.

  Den første lækage blev konstateret mandag, mens de andre to blev opdaget i går.

  På et pressemøde i aftes sagde statsminister Mette Frederiksen (S), at der er tale om bevidste handlinger - og ikke et uheld. Det er myndighedernes "klare vurdering", lød det.

 13. Onsdag giver både regn og lidt sol

  Jo længere mod syd, man er i dag, des bedre er sandsynligheden for at få et par solstrejf mellem bygerne og de grå skyer. Her hænger de over Skjern. Foto: Lisbet Jensen

  Vi får endnu en dag, hvor himlen både vil være i de grå nuancer og i perioder også giver vand.

  Det er især gældende i Nordjylland, hvor DMI melder, at der i nogle dele af regionen er risiko for kraftig regn frem til i aften klokken 20.

  I resten af landet er der mulighed for lidt sol, men stadig med en vis sandsynlighed for et par kraftige byger.

  Temperaturen ligger mellem 10 og 13 grader, mens vinden starter fra skiftende retninger, men senere drejer mod øst i den nordlige del af landet, mens den sydlige del får vind fra vest med let til hård styrke.

 14. 50 civile savnes efter jihadistisk angreb i Burkina Faso

  50 personer meldes savnet efter et angreb udført af jihadister i Burkina Faso i det vestlige Afrika.

  Det oplyste landets regering i går.

  11 soldater er bekræftet døde efter angrebet, der fandt sted mandag.

  - En konvoj, der kørte med forsyninger til byen Djibo, var mål for et kujonagtigt og barbarisk angreb, lyder det fra regeringens talsmand Lionel Bilgo.

  Militærofficer Paul-Henri Sandaogo Damiba fik efter et kup magten i landet i januar. Her lovede han at tøjle jihadisterne.

  Frustrationer over de mange angreb ansporede et militærkup mod landets tidligere præsident Roch Kabore.

  Volden er dog fortsat, især drevet af grupper med tilknytning til al-Qaeda og Islamisk Stat.

  Tusindvis af mennesker har mistet livet, og omkring to millioner er siden 2015 blevet fordrevet fra deres hjem på grund af kampe i landet.

 15. 1,2 ton hash blev smuglet i møbeltransporter til Norge

  I dag begynder en større sag om smugling af narko fra Danmark til Norge ved Retten i Horsens.

  Sagen handler om smugling af op mod 1,2 ton hash og 24 kilo kokain.

  Tre mænd fra Horsens er tiltalt i sagen, og politiet formoder, at en 44-årig mand er hovedmanden bag den organiserede narkosmugling.

  De euforiserende stoffer blev ifølge politiets efterforskning transporteret med lastbiler, der transporterede møbler.

  - Der er nogle chauffører, der efter vores opfattelse har taget stofferne med i kasser på biler, der ellers primært transporterede møbler, siger specialanklager Lise Hebsgaard.

  To af chaufførerne er tidligere blevet dømt i sagskomplekset.

  Det er endnu uvist, hvordan politiet kom på sporet af de formodede narkosmuglere.

  Men politiet har tidligere oplyst, at efterforskningen har involveret den norske politienhed Kripos og flere norske politidistrikter.

 16. Klasseloftet sænkes i de mindste klasser fra næste år

  Der er ikke lagt op til, at der også skal indføres et klasseloft i de ældre klasser i folkeskolen. Det skyldes ifølge Pernille Rosenkrantz-Theil, at de mindste børn har mest behov for loftet. (Foto: Claus bech © Ritzau Scanpix)

  Et bredt flertal i Folketinget har besluttet at sænke klasseloftet i folkeskolens mindste klasser.

  Det betyder at der for nye årgange i 0. til 2. klasse maksimalt må være 26 elever i klasserne. I dag er der et loft på 28 elever.

  Ifølge Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) skal loftet især komme børn med særlige behov til gavn.

  - Det kommer selvfølgelig alle elever til gavn, og så kommer det selvfølgelig også til at gavne alle de børn med særlige behov i særdeleshed. Dem, der har det svært ved at være inkluderet i store dele af folkeskolen, siger hun.

  Med aftalen kan det dog ikke garanteres, at der maksimalt vil være 26 elever i klasserne.

  Det skyldes, at der ligesom det er i dag, i særlige tilfælde være mulighed for at tillade et højere elevtal i 0. til 2. klasse - dog ikke over 28 elever.

  Ændringen gælder fra næste skoleår.

 17. Saudi-Arabiens konge udnævner kronprins til premierminister

  Kronprinsen har i årevis været de facto-leder af Saudi-Arabien, som er verdens største eksportør af olie og en af USA's nærmeste allierede i Mellemøsten. (Foto: Christophe Petit Tesson © Ritzau Scanpix)

  Den saudiarabiske kong Salman bin Abdulaziz har udnævnt sin søn og tronarving, kronprins Mohammed bin Salman, til premierminister i kongeriget.

  Samtidig har han udnævnt sin anden søn prins Khalid bin Salman til forsvarsminister.

  Det fremgår af et kongeligt dekret, der er offentliggjort af det statslige nyhedsbureau SPA i går.

  Kronprinsen overtager premierministerposten efter sin 86-årige far.

  Hans nye rolle som premierminister stemmer overens med de opgaver, som kongen allerede har tildelt ham, oplyser en saudiarabisk embedsmand ifølge nyhedsbureauet.

  Blandt andet er kronprinsen blevet ansvarlig for at repræsentere kongeriget på udenlandske besøg og lede topmøder, som Saudi-Arabien har været vært for.

 18. Orkanen Ian mørklægger hele Cuba

  Kategori 3-orkaner har vindhastigheder på 50,0-57,9 meter i sekundet, mens kategori 4-orkaner har vindhastigheder på 58,0-68,9 meter i sekundet. (Foto: ADALBERTO ROQUE © Ritzau Scanpix)

  På grund af orkanen Ian er Cubas elnet tirsdag aften lokal tid kollapset, og hele landet er uden strøm.

  Det oplyser lokale myndigheder.

  Strømmen gik på tværs af den caribiske østat, kort tid efter at Ian havde passeret.

  Inden da havde orkanen hærget den vestlige del af landet med voldsomme vindstød og oversvømmelser.

  Natten til onsdag dansk tid har Ian kurs mod den amerikanske delstat Florida.

  Flere end 2,5 millioner indbyggere i Florida har fået besked om at lade sig evakuere, inden Ian forventes at ramme et sted langs delstatens golfkyst onsdag aften lokal tid som en kategori 3- eller 4-orkan.

  Alle orkaner fra kategori 3 og opefter har vindhastigheder, der betegnes som ekstremt farlige for de områder, de passerer.

 19. Netbutikker overholder ikke lovgivning om mærkning af farlige varer

  I en screening lavet af Miljøstyrelsen tyder det på, at ni ud af ti netbutikker ikke overholder EU-lovgivning om mærkning af farlige produkter.

  Miljøstyrelsen har tjekket netbutikkernes mærkning af håndsprit, saltsyre og opvasketabs.

  Kun 22 af 304 danske netbutikker, som Miljøstyrelsen har kigget nærmere på, overholder for de tre undersøgte varer EU-lovgivningen på området.

  Netbutikker skal ved alle farlige produkter oplyse forbrugerne om de såkaldte faresætninger for produktet, inden man gennemfører et køb

  En faresætning beskriver, hvor farlig en vare er. Reglerne er til for at sikre synlig information om, hvordan farlige kemikalier skal håndteres, og hvilke risici de udgør.

 20. Kofod har talt med Blinken om gaslækager: Vi koordinerer med USA

  Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har her til aften haft en samtale med sin amerikanske kollega, Antony Blinken, om eksplosionerne i Østersøen, der har forårsaget lækager i gasledningerne Nord Stream 1 og 2.

  - Eksplosionerne i Østersøen har vores fulde opmærksomhed. Frugtbar samtale med ven og kollega Antony Blinken her til aften. Vi koordinerer situationen tæt sammen med USA og andre allierede, også i forhold til de næste skridt. Vi vil til bunds i disse hændelser og handle på dem sammen, skriver Jeppe Kofod på Twitter.

  (© JeppeKofod@twitter.com)
 21. Von der Leyen har talt med Mette Frederiksen: Vil have fuld klarhed over gaslækagerne

  EU-Kommissionsformand Ursula von der Leyen skriver på Twitter, at hun har har talt med den danske statsminister, Mette Frederiksen (S).

  Og nu vil hun have fuld klarhed over, hvad der er sket og hvorfor i forbindelse med eksplosionerne, som har forårsaget lækager på rørledningerne Nord Stream 1 og 2 i Østersøen.

  - Det er afgørende at undersøge hændelserne, få fuld klarhed over begivenhederne og hvorfor. Enhver bevidst forstyrrelse af aktiv europæisk energi-infrastruktur er uacceptabel og vil føre til det stærkest mulige modsvar, skriver Ursula von der Leyen.

 22. Prorussiske myndigheder erklærer sejr efter 'folkeafstemninger'

  Sent her til aften oplyser Vladimir Vysotskij, formand for valgkommissionen i Donetsk, at flere end 98 procent af vælgerne i regionen har stemt ja til at tilslutte sig Rusland ved en såkaldt folkeafstemning.

  Det sker, efter at knap 70 procent af stemmerne er optalt, oplyser formanden ifølge det russiske nyhedsbureau Tass.

  Tidligere tirsdag blev det oplyst, at de prorussiske myndigheder havde erklæret sejr i de øvrige tre regioner, Luhansk i øst og Kherson og Zaporizjzja i sydøst, efter et ligeledes overvældende ja til russisk annektering.

  Ukraine og de vestlige lande, der støtter Ukraine, har på forhånd afvist at anerkende resultatet af afstemningerne, og internationale valgobservatører har ikke haft adgang til at deltage i valgene.

 23. Kongreshøring med dansk dokumentarist udsat på grund af orkan

  Onsdag lokal tid skulle den danske journalist og dokumentarist Christoffer Guldbrandsen have vidnet i Kongressen i Washington D.C.

  Men nu må han vente, fordi orkanen Ian er på vej mod den amerikanske østkyst. Det skriver Washington Post.

  - I lyset af, at orkanen Ian truer dele af Florida, har vi besluttet at udskyde morgendagens høringer, står der ifølge Reuters i en meddelelse fra udvalget.

  Guldbrandsen skulle ellers have svaret på spørgsmål om de samtaler, som han som dokumentarist har haft med ekspræsident Donald Trumps rådgiver Roger Stone, som han befandt sig sammen med under stormløbet på kongresbygningen 6. januar 2021.

  Der er ikke umiddelbart fastsat en ny dato for høringen.

 24. Tidligere ministerchauffør tiltalt for at bruge ministerbil til private dates

  En tidligere chauffør for Statsministeriet er blevet tiltalt for at have udnyttet ministerbilen til private dates. Det skriver TV 2 på baggrund af et anklageskrift mod den 42-årige mand.

  Der er rejst tiltale for misbrug af en betroet stilling, brugstyveri af tjenestebiler samt pligtforsømmelse, oplyser sagens anklager, Søren Harbo, til TV 2 og bekræfter, at manden skal have brugt bilen til sit privatliv helt tilbage fra december 2015.

  Samlet set skal han have kørt rundt med i alt ti forskellige kvinder i ministerbilen, hvilket ifølge tiltalen betragtes som grov forsømmelse eller skødesløshed i tjenesten, idet ingen af kvinderne var sikkerhedsgodkendt, og han undlod at sikre sig, at adgangen til statsministerens bil ikke indebar en sikkerhedsrisiko for statsministeren, andre tjenestemænd eller staten i øvrigt.

  Chaufføren nægter sig skyldig.

 25. Ny discountkæde åbner uden frys og køl og med kortere åbningstider

  I en tid hvor de fleste danskere er tvunget til at være mere omkostningsbevidste, åbner Salling Group en ny discountkæde, som vil have endnu lavere priser end konkurrenterne.

  Til gengæld er der ingen køle- eller frysevarer, og butikkerne lukker klokken 19.00 på hverdage og klokken 16.00 i weekenden. Derudover kan kunderne se frem til et begrænset udvalg af varer.

  Ifølge administrerende direktør i Salling Group Per Bank vil den nye kæde, BASALT, gennemsnitligt være 15 procent billigere end konkurrenterne.

  Den første BASALT-butik åbner 11. oktober på Amager Landevej i Kastrup ved København.

 26. Nyborg Slot: Kulturministeren vil genoplive dødt millionbyggeri

  Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) forsøger nu personligt at få et kuldsejlet byggeri til mere end 300 millioner kroner ved Nyborg Slot tilbage på sporet.

  Slotsprojektet har ligget helt stille i snart to år på grund af en klagesag.

  I mellemtiden er finansieringen begyndt at smuldre, men nu vil ministeren have sat skub i tingene.

  - For mig er det vigtigt, at vi igen begynder at se fremdrift i projektet, siger Ane Halsboe-Jørgensen, som ikke tidligere har blandet sig direkte i forhandlingerne om fremtiden for det fynske slotsrojekt.

  I eftermiddag havde hun inviteret de økonomiske parter til møde i Kulturministeriet.

  Her mødte Nyborg Kommune op, mens A.P. Møller Fonden og Realdania, som begge var med i projektet fra begyndelsen, valgte at blive væk.

  Realdania oplyser, at de savner en "konkret og realistisk plan " for projektets gennemførelse.

  - Jeg ville gerne have drøftet situationen med fondene, men jeg synes trods alt, vi havde et godt møde. Jeg vil i hvert fald gøre mit til, at vi kommer videre nu, siger kulturministeren.

 27. Sverige når samme konklusion som Danmark: Gaslækage skyldes bevidst handling

  På et pressemøde fortæller Sveriges statsminister, Magdalena Andersson, at gaslækagen i Østersøen skyldes en bevidst handling på Nord Stream 1- og 2-gasrørledningerne.

  Hun siger også, at de svenske myndigheder har været i dialog med de danske, samt de norske, finske, tyske og amerikanske myndigheder.

  - Der er ikke tale om et angreb på svensk eller dansk territorium. Men når det er sagt, så tager regeringen det meget alvorligt, siger Magdalena Andersson.

  Sveriges udenrigsminister, Ann Linde, som også er til stede på pressemødet, siger, at den svenske regering ikke kommer til at spekulere i hverken motiver eller aktør bag sabotagen i dag. Men hun understreger, at der er tale om sabotage.

  Ann Linde fortæller, at hun har delt informationer med sin danske kollega, Jeppe Kofod (S), samt Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg.

  - Vi er enige om at dele information på alle niveauer om dette, siger Ann Linde.

 28. Danmarks U21-talenter misser fodbold-EM efter straffegyser

  Det var meget tæt på for de unge U21-fodboldherrer i aftenens EM-playoff mod Kroatien, men i sidste ende var det de danske drenge, som måtte se sig slået 5-4 efter straffesparkskonkurrence.

  Godt nok vandt Danmark 2-1 tirsdag aften, men da Kroatien vandt 2-1 i det omvendte opgør, skulle der forlænget spilletid og straffesparkskonkurrence til for at finde en vinder.

  I straffesparkskonkurrencen var det kroaterne, der sparkede flest bolde i netmaskerne, og de kunne til sidst lade jublen bryde løs efter en sejr på 5-4 efter straffespark.

  Dermed misser Danmark U-21 EM i fodbold, som spilles i Georgien og Rumænien i 2023.

 29. Ingen øget militær trussel mod Danmark, vurderer Forsvarets Efterretningstjeneste efter gaslækager

  Selvom myndighederne mener, at der ligger en bevidst handling bag gaslækagerne i Østersøen, så er der ikke en øget trussel mod Danmark.

  - Jeg vil gerne understrege, at Forsvarets Efterretningstjeneste ikke vurderer, at der er en øget militær trussel mod Danmark, siger forsvarsminister Morten Bødskov (S).

  Men forsvaret øger tilstedeværelsen i farvandet omkring Bornholm, hvor gaslækagerne er sket i rørledningerne Nord Stream 1 og 2.

  Morten Bødskov fortæller, at der er sendt et patruljeskib til området, ligesom man i dag også har sendt fregatten Absalon til farvandet. Samtidig er der også et miljøskib på vej.

  Forsvarsminister Morten Bødskov mødes i morgen med Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, om sagen.

 30. Bevidste handlinger ligger bag gaslækager, siger Mette Frederiksen

  Forsvarsminister Morten Bødskov, statsminister Mette Frederiksen, klimaminister Dan Jørgensen og udenrigsminister Jeppe Kofod holder pressemøde om situationen ved Nord Stream 1 og 2. (Foto: Emil Helms)

  Gaslækagerne i rørledningerne Nord Stream 1 og 2 i Østersøen skyldes efter myndighedernes vurdering ikke et uheld. Der ligger bevidste handlinger bag.

  Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde her til aften.

  Hun tilføjer, at regeringen ser med stor alvor på sagen.

  Klimaminister Dan Jørgensen (S) uddyber på pressemødet, at lækagerne må være sket ved sprængning.

  - Karakteren af lækagerne indikerer, at der er tale om så store huller, at det ikke kan være sket ved et uheld, siger han.

  Han henviser til, at rystelserne af eksperter kaldes for eksplosionslignende.

 31. Det danske geologiske institut Geus bekræfter rystelser i Østersøen

  Geus, der laver nationale geologiske undersøgelser i Danmark, har også registreret to rystelser i Østersøen, der passer med tidspunkter for gaslækagerne nær Bornholm.

  Tidspunkterne for rystelserne er de samme som også svenske seismologer har målt - nemlig natten til mandag klokken 02.03 og mandag klokken 19.03.

  - Signalerne fra rystelserne ligner ikke jordskælv. Signalerne er i stedet sammenlignelige med de signaler, der ses ved sprængninger, skriver Geus på deres hjemmeside.

  De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) har ansvaret for overvågning og registrering af jordskælv og anden seismisk aktivitet i Danmark, Grønland og på Færøerne.

 32. Statsministeriet holder doorstep om gaslækager klokken 20

  Statsministeriet har for kort tid siden udsendt en indkaldelse til et såkaldt doorstep, om situationen ved de to gasledninger i Østersøen, Nord Stream 1 og 2.

  Doorsteppet finder sted klokken 20 og kan ses på DRTV.

  Der er konstateret lækager flere steder ved de to gasledninger i nærheden af Bornholm. Lækagerne har ikke nogen direkte betydning for den danske gasforsyning.

 33. Zelenskyj-rådgiver: Gaslækage er et terrorangreb planlagt af Rusland

  Spørger man den ukrainske præsidentrådgiver, Mykhailo Podolyak, er der ingen tvivl.

  Rusland er ansvarlig for lækagerne på Nord Stream-gasledningerne i dansk farvand.

  - Gaslækagen på NS-1 er intet andet end et terrorangreb planlagt af Rusland og et angreb på EU, skriver han.

  Lige nu bliver det undersøgt, hvad der er op og ned i lækagesagen.

  Statsminister Mette Frederiksen (S) vil ikke afvise, at lækagen skyldes sabotage.

 34. Politi fjerner børn og teenagere fra jødisk sekts junglebosættelse i Mexico

  Efter operationen har der været protester i Mexico fra nogle af de sektmedlemmer, som hverken er blevet fjernet eller anholdt. (Foto: JOSE TORRES © Ritzau Scanpix)

  En gruppe børn og teenagere er blevet fjernet fra en jødisk sekts bosættelse i den mexicanske jungle i Chiapas, mens medlemmer af sekten er blevet anholdt af politiet. Det skriver BBC.

  De fjernede børn og teenagere bliver nu fløjet til Israel, hvor de har slægtninge. De blev fjernet fra den såkaldte Lev Tahor-gruppe, som er kendt for sin ekstreme religiøse praksis.

  Gruppen går ind for børneægteskaber, straffer interne afvigere hårdt samt kræver, at kvinder og piger ned til tre år er totalt tildækkede. Det sidste har givet gruppen tilnavnet Jødisk Taliban.

  Lev Tahor-gruppen har været bosat flere steder rundt i verden, blandt andet USA, Canada, Guatemala og Mexico. Den har gentagne gange været undersøgt af de forskellige myndigheder for børnemishandling og trafficking af børn og teenagere til ægteskaber med ældre mænd.

  Operationen er kulminationen på et samarbejde mellem det mexicanske politi og en gruppe frivillige israelere, heriblandt tidligere agenter fra den israelske efterretningstjeneste, Mossad.

 35. To britiske byer slås om at blive vært for næste års Eurovision

  Det Internationale Melodi Grand Prix, også kendt som Eurovision, skal ifølge BBC enten afholdes i Liverpool eller Glasgow næste år.

  Selvom Ukraine vandt i år, har European Broadcasting Union, som står bag begivenheden, besluttet, at musikkonkurrencen af sikkerhedshensyn i 2023 ikke afholdes i det krigsramte land, men derimod i Storbritannien, som endte på andenpladsen i år.

  BBC har nu frasorteret Birmingham, Leeds, Newcastle, Sheffield og Manchester, som også var med i opløbet om at få værtskabet.

  Valget mellem de to tilbageværende byer, Liverpool og Glasgow, vil blive foretaget i løbet af de kommende uger. Ingen af de to byer har tidligere været vært for Det Internationale Melodi Grand Prix, selvom briterne tidligere har afholdt begivenheden otte gange.

Mere fra dr.dk