Seneste Nyt

Tusindvis af julenips og 77 juletræer: Jill Biden har indrettet Det Hvide Hus som et juleeventyr

Jill Biden fortæller pressen om årets julepynt i præsidentboligen. Den amerikanske førstedame har traditionen tro stået for at få Det Hvide Hus i gear til julen. (Foto: © Jim WATSON, Ritzau Scanpix)

Hvert år bliver den amerikanske præsidentbolig pyntet op til jul.

Og i år er det vanen tro førstedamen i form af Jill Biden, der har sat skik på Det Hvide Hus.

Temaet for julepynten er i år "We the people" ("Vi, folket", red.) med henvisning til indledningen af USA's forfatning.

Ifølge nyhedsbureauet AP håber førstedamen, at folk kan se sig selv i juletræspynten, de dekorerede kaminhylder og gør-det-selv-kreationerne, der har omdannet boligen til lidt af et juleeventyr.

- De værdier, der forener os, kan findes overalt omkring dig, en tro på mulighed, optimisme og enhed, siger hun ifølge AP.

- I værelse efter værelse præsenterer vi det, der bringer os sammen over julen og gennem året, siger hun.

Se nogle af kreationerne herunder:

Nyheder

 1. Statue af Erling Haaland solgt for 170.000 kroner

  Erling Haaland er en populær herre i sit hjemland, og især i hjembyen Bryne. (Foto: © Oli Scarff, Ritzau Scanpix)

  Har du gået og ledt efter en tre meter høj statue af den norske målkonge, fodboldspilleren Erling Haaland, har du netop misset muligheden for at erhverve dig sådan en.

  I Norge er en 700 kilo tung træskulptur, som skal forestille den tårnhøje bomber fra Manchester City, netop blevet solgt for 250.000 norske kroner, det skriver norske VG.

  Statuen, som indtil nu har stået i en rundkørsel i Haalands hjemby, Bryne, er lavet af kunstneren Kjetil Barane.

  Statuen har tidligere været i medierne, da den blev stjålet sidste sommer - men nu er den altså solgt på ærlig vis. Pengene skal, ifølge VG, går til at støtte sygehuse i Tanzania.

 2. Fem besætningsmedlemmer varetægtsfængslet for drab ombord på kutter

  Fem mænd, der er besætningsmedlemmer på en fiskekutter, varetægtsfængsles i fire uger i en sag om drabet på et sjette besætningsmedlem.

  Det har en dommer ved Retten i Holstebro afgjort, efter de torsdag har været fremstillet i grundlovsforhør, skriver TV Midtvest.

  Sagen tog sit afsæt mandag morgen, hvor Midt- og Vestjyllands Politi måtte rykke ud til en kutter i Nordsøen, efter det fik meldinger om, at en mand ombord var bevidstløs. Manden blev fløjet i land med helikopter, men blev erklæret død ved ankomsten til sygehuset.

  På baggrund af mistænkelige forhold ved dødsfaldet behandlede politiet det som en forbrydelse, og tidligere i dag oplyste politikredsen, at de fem besætningsmedlemmer nu er sigtet for manddrab.

  Af obduktionsrapporten fremgår det, at den afdøde har adskillige skader, som ifølge politiet tyder på, at dødsårsagen er vold og kvælning.

  Alle fem nægter sig skyldige.

 3. Tusind migrantbørn adskilt fra forældre under Trump er endnu ikke genforenet med deres familier

  Omtrent 1.000 børn af migranter, der under den forrige amerikanske regering blev adskilt fra deres forældre ved grænsen mellem Mexico og USA, er endnu ikke blevet genforenet med deres familier.

  Det oplyser det amerikanske ministerium for national sikkerhed, Homeland Security, ifølge Reuters.

  Ifølge ministeriet er genforeningsprocessen er startet for 148 ud af de i alt 998 migrantbørn.

  De mange uledsagede migrantbørn skyldes, at den tidligere amerikanske præsident Donald Trump i 2018 indførte en nul-tolerance-politik over for illegal indvandring og immigration.

  Reglerne medførte, at migranter, der illegalt krydsede grænsen ind i USA, blev retsforfulgt. Børnene, som ikke kunne retsforfølges, endte i stedet i de amerikanske grænsemyndigheders varetægt, mens forældrene blev retsforfulgt.

  Ifølge Ritzau blev omtrent 4.000 børn adskilt fra deres forældre under Trump-administrationen som følge af reglerne.

  Kort efter Joe Biden satte sig til rette bag skrivebordet i Det Ovale Værelse, nedsatte han en arbejdsgruppe, som skulle sørge for, at migrantbørnene bliver genforenet med deres forældre.

 4. Motorvej E45 spærret i begge retninger ved nordjyske Hjallerup

  Et uheld syd for afkørsel 16 ved Hjallerup i Nordjylland har spærret motorvej E45 i begge retninger.

  Det skriver Nordjyllands Politi på Twitter.

  Der er vragdele i begge retninger. Politiet er til stede, mens ambulancer også er sendt afsted.

  Nordjyllands Politi tilføjer, at der var tale om en spøgelsesbillist, der kørte i nordlig retning i det sydlige spor på E45. Uheldet skete med en modkørende.

  - Spøgelsesbilisten er alvorlig tilskadekommen, og den anden part er lettere tilskadekommen. Vi efterlyser vidner, der har set spøgelsesbilisten, der formentlig har kørt i forkert retning fra Sundsholmen afkørsel Nørresundby, skriver politiet.

 5. Medarbejdere i Københavns Kommune får mulighed for at afprøve fire dages arbejdsuge

  Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune er her til aften blevet enige om at give medarbejdere i dele af kommunen mulighed for at afvikle en fuldtidsarbejdsuge på fire dage i stedet for fem.

  Det skriver TV2 Kosmopol.

  Det bliver i første omgang en forsøgsordning på et års varighed, som samtlige partier er for, hvor flere afdelinger i kommunen fra starten af 2024 kan indføre færre, men længere arbejdsdage.

  Det kræver dog, at flertallet prioriterer ordningen ved efterårets budgetforhandlinger.

  - I Danmark har vi en relativt høj rate af folk, der går ned med stress, og mange har generelt ondt i arbejdslivet.

  - Det her er et forsøg på at give medarbejderne mere magt over deres eget arbejdsliv og en højere grad af selvbestemmelse, siger Troels Christian Jakobsen fra Alternativet, som står bag det forslag, der nu er blevet vedtaget, til TV2 Kosmopol.

 6. Mand dømt for at bedrage kirke i København for over tre millioner

  En mand i 30'erne er blevet idømt et år og syv måneders fængsel for at have bedraget den norske sømandskirke i København for 5,3 millioner norske kroner - svarende til cirka 3,6 millioner danske kroner.

  Det har domstolen i Sør-Rogaland i Norge besluttet, skriver Ritzau.

  Bedrageriet fandt sted mellem 2013 og 2019, hvor manden arbejdede som regnskabsmedarbejder for kirken.

  Manden har erkendt og forklaret, at han følte sig underbetalt i jobbet.

  Foruden fængselsstraffen skal manden betale beløbet, han har bedraget kirken for, tilbage, skriver Ritzau.

 7. Mand idømt 12 års fængsel for salg af amfetamin

  En 34-årig mand fra Vallensbæk skal 12 år i fængsel. Det har Retten i Holbæk i dag bestemt, skriver Midt- og Vestsjællands Anklagere på Twitter.

  Manden har handlet i alt 38 kilo amfetamin i løbet af foråret sidste år. Det afslørede undersøgelser af en krypteret beskedapp på mandens telefon, skriver anklagemyndigheden.

  Det ulovlige salg blev opdaget i forbindelse med efterforskningen af et indbrud på Vestsjælland, hvor der dukkede 500 gram amfetamin op hos de mistænkte. Siden fandt man yderligere 500 gram kokain hos den 34-årige.

 8. Murmeldyret Phil spår en lang vinter på Groundhog Day i USA

  • Der var kreative hovedbeklædninger blandt de fremmødte til Groundhog Day. (Foto: © Michael Swensen, Ritzau Scanpix)
  • Murmeldyret Phil hyldes. (Foto: © ALAN FREED, Ritzau Scanpix)
  • Her ses murmeldyret Punxsutawney Phil på Gobblers Knob in Punxsutawney, Pennsylvania. (Foto: © ALAN FREED, Ritzau Scanpix)
  • Groundhog-klubbens vicepræsident Dan McGinley fejrer dagen. (Foto: © ALAN FREED, Ritzau Scanpix)
  1 / 4

  De fleste ville måske blive en smule morgensure over at blive vækket fra deres rolige vinterhi for at blive taget imod af en jublende flok hatteklædte mennesker.

  Det er ikke desto mindre fast procedure for murmeldyret Phil i staten Pennsylvania i USA og flere af hans artsfæller landet over.

  Den 2. februar, som kaldes Groundhog Day, er der nemlig tradition for at få de små dyr til at forudsige, hvornår det bliver forår.

  Myten fortæller, at hvis der er tåget, når dyret kommer ud fra sit skjul, så kommer foråret tidligt. Skinner solen, ser murmeldyret angiveligt sin egen skygge og trækker sig tilbage til sit skjul, og dermed fortsætter vinteren i yderligere seks uger.

  I Pennsylvania forudsagde Phil i dag yderligere seks ugers vinter:

 9. Nationalbanken hæver renten med 0,35 procentpoint

  Nationalbanken hæver renten med 0,35 procentpoint til 2,1 procent.

  Det oplyser Nationalbanken i en pressemeddelelse.

  Det sker, efter at Den Europæiske Centralbank (ECB) tidligere torsdag hævede sin ledende rente med 0,5 procentpoint til 2,5 procent.

  Det er femte gang i træk, at ECB efter et af sine pengepolitiske møder har besluttet sig for at lade renten stige i et forsøg på at tøjle inflationen.

 10. Tjetjeniens leder udpeger sin nevø som ny vicepremierminister

  Ramzan Kadyrov har været Tjetjeniens leder siden 2007. (Foto: © CHINGIS KONDAROV, Ritzau Scanpix)

  Tjetjeniens kontroversielle overhoved, Ramzan Kadyrov, har udpeget sin nevø, den 26-årige Khamzat Kadyrov som ny vicepremierminister og minister for ejendomme.

  Det skriver Kadyrov på det russiske sociale medie VK.

  Det er ikke første gang, Kadyrov udpeger familiemedlemmer til vigtige poster i den lille republik, der er en del af den russiske føderation. I 2021 udnævnte han sin ældste datter, Aishat Kadyrov, til kulturminister.

  Ifølge en opgørelse fra BBC's russiske afdeling bestod mere end halvdelen af regeringen af slægtninge og bekendte i 2018. Også en stor del af embedsværket er medlemmer eller venner af Kadyrov-familien.

  Ramzan Kadyrov har fået massiv kritik fra det internationale samfund for at styre landet med ekstremt hård hånd og undertrykke menneskerettigheder og modstandere i landet.

  Kadyrov er tæt allieret med Ruslands præsident Putin og varm fortaler for krigen i Ukraine.

  I oktober sagde Kadyrov, at han ville sende sine tre sønner på henholdvis 14, 15 og 16 år til frontlinjen i Ukraine.

 11. Venstre: Partiers kritik af store bededag klinger hult

  Konservatives og Danmarksdemokraternes kritik af regeringens lovforslag om at afskaffe store bededag som helligdag klinger hult, når de ikke vil garantere at omgøre afskaffelsen, hvis de får magten til det.

  Sådan lyder det nu fra Venstre.

  - Hvis det var så vigtigt for partierne, kunne de jo bare love at genindføre den, men det vil de øjensynligt ikke, så det er en noget hul kritik, siger partiets politiske ordfører, Morten Dahlin.

  Selvom Konservative og Danmarksdemokraterne er imod at afskaffe helligdagen, vil de ikke love danskerne, at de får store bededag igen.

  Lovforslaget om afskaffelsen af store bededag blev førstebehandlet i Folketinget i dag.

 12. Koranafbrænding er stoppet af politiet i Oslo

  Norsk politi har sat en stopper for gennemførslen af en planlagt koranafbrænding foran den tyrkiske ambassade i Oslo i dag.

  Ifølge Ritzau begrunder politiinspektør i Oslo Politi Martin Strand sin beslutning med, at det ikke kan opretholde sikkerheden på en tilfredsstillende måde. Beslutningen kommer på baggrund af efterretninger, politiet har modtaget.

  Norsk politi understreger dog ifølge Ritzau, at det stadig er lovligt at brænde en koran af i Norge som politisk handling.

  Det er den anti-islamiske, norske gruppe Sian (Stop Islamiseringen af Norge), der ville have gennemført afbrændingen af den hellige muslimske bog.

  Den danske højreorienterede aktivist Rasmus Paludan har i den seneste tid været centrum for protester fra blandt andet Tyrkiet efter en koranafbrænding i Sverige.

 13. Ukraines præsident opfordrer EU til flere sanktioner mod Rusland

  EU bør optrappe sine sanktioner mod Rusland.

  Sådan lyder opfordringen fra Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, i forbindelse med et besøg fra blandt andet EU-kommissionsformand, Ursula von der Leyen. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

  På et pressemøde i dag sagde Zelenskyj, at tempoet for sanktioner er "en smule aftaget" på det seneste, og at Rusland er ved at tilpasse sig dem.

  - Dette er en fælles europæisk opgave for at reducere Ruslands evne til at unddrage sig sanktioner. Og jo hurtigere og bedre denne opgave udføres, jo tættere vil vi være på at besejre den Russiske Føderations aggression, sagde den ukrainske præsident ifølge Reuters.

  Ursula von der Leyen sagde ved samme lejlighed, at EU vil have en ny pakke af sanktioner klar i forbindelse med krigens et års jubilæum den 24. februar.

  - Vi bliver ved med at skrue op for presset, sagde hun.

 14. Alle anklager mod Mason Greenwood droppes

  I forbindelse med efterforskningen blev der offentliggjort lydklip af Greenwood, der var voldelig overfor sin ekskæreste. (Foto: © Adam Vaughan, Ritzau Scanpix)

  Fodboldspilleren Mason Greenwood fra Manchester United stod over for anklager om forsøg på voldtægt, overfald og kontrollerende og tvangsmæssig adfærd.

  Der var endda sat en dato på retssagen mod Greenwood: 27. november.

  Men nu er alle anklager frafaldet efter en vurdering fra efterforskningsholdet og advokaterne fra Greater Manchester Police (GMP).

  - Efterforskningsholdet har været i regelmæssig kontakt med det juridiske team og forstår derfor begrundelsen for afbrydelsen af efterforskningen på dette stadie, og at denne beslutning ikke er blevet taget let på, siger Michaela Kerr, GMP's Head of Public Protection.

  Efterforskningen af 21-årige Mason Greenwood har stået på siden januar 2022, hvorfor han heller ikke har spillet en fodboldkamp siden.

  Englænderen, der ellers var udråbt som et af de største talenter i fodboldverdenen, er stadig på kontrakt i Manchester United, men det er endnu uvidst, om Greenwood igen kan spille for 'De Røde Djævle'. Klubben vil nemlig gennemføre sin egen proces i sagen, skriver de på deres hjemmeside.

 15. Sverige og Finland: Vi følges ad på vej mod Nato-medlemskab

  Sverige og Finland sendte deres Nato-ansøgninger af sted på samme tidspunkt, og de har tænkt sig at følges ad, indtil de begge er blevet optaget i forsvarsalliancen.

  Det var budskabet fra både den finske statsminister, Sanna Marin, og den svenske statsminister, Ulf Kristersson, her til eftermiddag.

  - Finland og Sverige ansøgte sammen, og det er i alles interesse, at vi bliver medlemmer sammen, sagde den finske statsminister.

  Tyrkiet og Ungarn er de eneste to Nato-lande, som endnu ikke har ratificeret de to landes ansøgninger. Og den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, har sagt, at Sverige ikke kan blive optaget i alliancen, så længe landet tillader afbrændinger af Koranen.

  Derudover viser en ny meningsmåling i den finske avis Ilta-Sanomat, at 53 procent af de adspurgte mener, at Finland bør træde ind i Nato uden at vente på Sverige. Men det kommer altså ikke til at ske, og det glæder den svenske statsminister.

  - Jeg forstår frustrationen, men jeg sætter pris på, at Finland vil gå hånd i hånd med Sverige, sagde Ulf Kristersson.

 16. EU roser Ukraines kamp mod korruption

  Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj mødtes med EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, i Kyiv inden EU-Ukraine-topmødet i morgen. (Foto: © Dati Bendo, EC/DATI BENDO)

  Ukraines ønske om optagelse i EU står højt på dagsordenen, når præsident Zelenskyj i morgen byder spidsen af EU-Kommissionen velkommen til topmøde i Kyiv.

  Under et formøde i dag kvitterede kommissionsformand Ursula von der Leyen for det arbejde, Ukraine allerede har lagt i at opfylde EU's strenge optagelseskrav.

  - Jeg vil rose jer for at reagere så hurtigt for at sikre, at kampen mod korruption giver konkrete resultater, sagde von der Leyen.

  Ukraine har længe ønsket at blive optaget i EU, og i sommer tog landet første skridt mod unionen, da det blev givet kandidatstatus.

  Men i flere af medlemslandene er man bekymret for, om landets økonomi og demokrati er for sårbart.

 17. Britisk soldat får betinget dom for 35 år gammelt drab

  I 1988 blev en katolsk mand skudt og dræbt i Nordirland af den dengang 18-årige britiske soldat David Holden.

  Nu er han 35 år senere blevet idømt tre års betinget fængsel for mord, skriver Reuters.

  Holden er den første veteran, der dømmes i forbindelse med urolighederne i Nordirland, siden en fredsaftale blev indgået i 1998.

  Den dræbte mand var på vej gennem en grænsesikkerhedskontrol for at se en gælisk fodboldkamp, men mistede livet, da David Holden, ifølge ham selv, affyrede sit våben, fordi hans finger gled på aftrækkeren.

  Den britiske regering arbejder på at gennemføre en lovgivning, der giver amnesti til tidligere soldater og involverede i årelange kampe i Nordirland, hvor omkring 3.600 mistede livet.

 18. Maren Uthaug vinder bogprisen De Gyldne Laurbær

  Forfatteren Maren Uthaug modtager De Gyldne Laurbær hos Forlaget Lindhardt og Ringhof i København, torsdag den 2. februar 2023. (Foto: © Emil Helms, Ritzau Scanpix)

  Forfatter Maren Uthaug har torsdag vundet boghandlernes bogpris, 'De Gyldne Laurbær'.

  Maren Uthaug tildeles prisen for sin roman '11%', som skildrer en nær fremtid, hvori mænd næsten er komplet fortid.

  De Gyldne Laurbær bliver årligt uddelt på baggrund af en afstemning, hvor alle landets boghandlere og deres medarbejdere kan deltage.

  Maren Uthaug debuterede tilbage i 2013 som romanforfatter med 'Og sådan blev det'.

  Desuden leverer hun dagligt tegnede striber til Politikens bagside med titlen "Ting jeg gjorde".

 19. Europæisk centralbank hæver renten for femte gang

  Den Europæiske Centralbank (ECB) hæver sin ledende rente med 0,5 procentpoint til 2,5 procent.

  Det oplyser banken i en meddelelse.

  Det er femte gang, at banken hæver renten siden juli sidste år.

  Renteforhøjelsen er centralbankens svar på inflationen.

  Den britiske centralbank har også meldt ud i dag, at den ledende rente i Storbritannien er hævet med et halvt procentpoint til 4 procent. Det er tiende gang i træk, den hæves.

  Den amerikanske centralbank gør dem også selskab. De har hævet renten med 0,25 procentpoint fra 4,50 til 4,75. Det er i deres tilfælde ottende gang i træk.

 20. Tysk mindretal vil have ombudsmand ind i sager om opholdstilladelser

  Forældre til unge på det tyske mindretals efterskole i Tinglev møder urimelige krav fra Styrelsen for Rekruttering og Integration. Sådan lyder beskyldningen fra det tyske mindretal. (Foto: © Deutsche Nachschule Tingleff)

  Det tyske mindretal i Sønderjylland vil nu have Folketingets Ombudsmand til at undersøge Styrelsen for International rekruttering og integration, Siri.

  Mindretallet oplever nemlig, at tyske unge, der gerne vil gå på mindretallets efterskole i Tinglev, bliver mødt med krav om, at der skal stilles sikkerhed for deres ophold i Danmark. Krav om 10.000 euro er almindelige og helt op til 28.000 euro - over 200.000 kroner - er også set.

  - Vi har tidligere fået Siris ord for, at kravene ikke er lovlige, og det er derfor, vi nu beder Ombudsmanden gå ind i sagen, siger Harro Hallmann fra det tyske mindretal.

  Siri svarer, at det ikke er et generelt krav, at efterskoleelever skal stille med en sikkerhed på 10.000 euro.

  - Vi er selvfølgelig kede af, hvis nogen har haft en dårlig oplevelse. Det er dog ikke et billede, som vi generelt kan genkende, lyder det fra Siri.

 21. Ny trusselsvurdering: Cybertruslen mod energisektoren er meget høj

  Center for Cybersikkerhed (CFCS) vurderer, at truslen mod den danske energisektor i 2023 kan kategoriseres som 'meget høj'.

  Det skriver CFCS på sin hjemmeside.

  Særligt ransomware-angreb vil fortsat ramme virksomheder og myndigheder i energisektoren.

  - Med den teknologiske udvikling vil frygten for, at hackere rammer virksomheders operative teknologi, lægge endnu mere pres på ofrene for ransomware, lyder det.

  Også cyberspionage truer ifølge CFCS Danmark i 'meget høj' grad. Truslen kommer særligt fra Rusland og Kina, som både har "kapacitet og intention" om at bedrive cyberspionage.

 22. Fodbolde tvang fly til at lande i København

  Destinationen var klar for det svenske fodboldhold IFK Göteborg: En ti dage lang træningslejr i spanske Torrevieja med fly til Alicante.

  Sådan blev det bare ikke.

  For en halv time efter flyet med 30 personer ombord, herunder spillere og stab, lettede fra Göteborg, måtte det sikkerhedslande i Københavns Lufthavn, skriver svenske Aftonbladet.

  Hvorfor? Fordi flyets kaptajn fik mistanke om, at fodboldholdets 30 fodbolde alle var pumpet og derfor udgjorde en eksplosionsfare. Derfor måtte flyet lande for at tømme boldene for luft.

  Men det viste sig, at boldene allerede var flade, siger IFK Göteborgs materialemand, Rolf Gustavsson, til Aftonbladet.

  - Vi tog luften ud af boldene inden afgang. Det er nye bolde, men på en eller anden måde fik piloterne en indikation om, at der var luft i dem. Det var falsk alarm.

  Fodboldholdet er igen fløjet fra Københavns Lufthavn mod Alicante.

 23. De jødiske samfund i Danmark, Norge og Sverige tager afstand fra koranafbrændinger

  De seneste koranafbrændinger i både Sverige og Danmark vækker bekymring hos de jødiske samfund i Danmark, Norge og Sverige.

  Sammen giver de i en fælles engelsksproget udtalelelse udtryk for, at angreb på minoriteter er blevet 'normaliseret'.

  - Vi er dybt bekymret for den seneste udvikling i vores lande. Angreb på minoriteter som jøder og muslimer er steget og blevet normaliseret i løbet af de seneste år, står der i udtalelsen, hvor de tre samfund også mener, at ytringsfrihed bruges til at normalisere had.

  - Endnu en gang får racister og ekstremister lov til at misbruge demokrati og ytringsfrihed for at normalisere had mod en religions minoritet ved at brænde Koranen.

 24. Australien fjerner Dronning Elizabeth fra pengeseddel

  Når australiererne langer en femdollarseddel over disken, har et portræt af dronning Elizabeth pryden den ene side af sedlen.

  Det skyldes, at den siddende britiske monark er Australiens officielle statsoverhed.

  Men kong Charles kommer ikke til at erstatte Elizabeth, efter han er indsat som Storibritanniens konge. Det gør tværtimod et nyt design, der skal hædre indfødt kultur i Australien.

  Det oplyser den australske nationalbank. Beslutningen er truffet sammen med den føderale australske regering. Hvad designet helt bliver, vides ikke endnu, da nationalbanken vil rådføre sig med indfødte australiere om, hvad sedlen skal prydes med.

  Den anden af siderne vil fortsat have et billede af landets parlament.

  Fem australske dollar bærer lige nu et portræt af afdøde Dronning Elizabeth. Men det skal ny ændres. (Foto: © PAUL MILLER, Scanpix Denmark)
 25. Sverige vil skærpe terrorlov efter koranafbrænding

  Svenske myndigheder skal have øget beføjelse til at retsforfølge og anholde personer, der er mistænkt for at støtte terrororganisationer.

  Det siger Sveriges justitsminister, Gunnar Strommer, ifølge Reuters.

  Det har tidligere været svært at dømme personer for terrorrelateret kriminalitet, medmindre svenske myndigheder har kunnet sætte de mistænkte i forbindelse med konkrete terrorhandlinger, men det skal nu strammes.

  Strommer siger, at skærpelsen kommer på baggrund af et øget trusselsniveau i Sverige som følge af, at Ramus Paludan brændte en koran i januar nær den tyrkiske ambassade i den svenske hovedstad, Stockholm.

 26. Russisk missilangreb på boligblok dræber tre

  Ukrainsk politi oplyser nu, at tre mennesker har mistet livet i angrebet, skriver Reuters.

  Derudover er 20 mennesker såret, mens mindst otte lejlighedskomplekser har taget skade.

  I midten af januar blev en anden ukrainsk boligblok på ni etager ramt af russiske missiler. Her var det i byen Dnipro, hvor 44 personer mistede livet.

 27. Yderligere to EU-politikere får ophævet deres immunitet i skandalesag

  Skandalesagen Qatargate bliver ved med at udvikle sig.

  Her er en række personer i og omkring Europa-Parlamentet under mistanke for blandt andet at have modtaget bestikkelse fra Qatar og Marokko.

  I dag har yderligere to europaparlamentarikere, socialdemokraterne Marc Tarabella og Andrea Cozzolino, fået ophævet deres parlamentariske immunitet efter mistanke om at have været indblandet i sagen.

  Ifølge mediet Politico skulle Marc Tarabella være under mistanke for at have taget imod mere end én million kroner i bestikkelse.

  Andrea Cozzolino, som tidligere var formand for den delegation i Europa-Parlamentet, der har med Marokko at gøre, er mistænkt for at have modtaget penge for at blokere for resolutioner, der kunne være skadelige for lande uden for unionen.

  Begge afviser, at de skulle have gjort noget galt.

  I december sidste år blev immuniteten for den græske socialdemokrat Eva Kaili ophævet.

  Sammen med tre andre sidder hun nu varetægtfængslet i Bruxelles, hvor hun blandt andet er sigtet for at have deltaget i hvidvaskning af penge og korruption.

 28. Viborg sælger sin hollandske topscorer til japansk klub

  Jay-Roy Grot i aktion for Viborg FF mod Vejle. Han er nu fortid i den jyske klub. (Foto: © Claus Fisker, Ritzau Scanpix)

  Når Viborg FF i februar tager hul på forårssæonen, bliver det uden klubbens topscorer, Jay-Roy Grot.

  3F Superligaens toer har nemlig solgt den hollandske angriber til Kashiwa Reysol i Japan. Det skriver Viborg på sin hjemmeside.

  Ifølge jydernes direktør, Morten Jensen, er salget af den 24-årige Jay-Roy Grot "et slag" på den korte bane.

  - Omvendt ved vi heller ikke, hvordan det ville påvirke ham, hvis vi sagde nej til denne mulighed. Det er en helt essentiel del af vores strategi at have sultne spillere, og når de gør det så godt, at der kommer store muligheder, så skal vi lytte til det, siger Morten Jensen.

  Jay-Roy Grot scorede ni gange for Viborg i efteråret. I alt blev det til 50 kampe og 15 scoringer inden skiftet til Japan.

 29. To mænd dømmes fængsel på livstid for terrorangreb i Østrig

  I 2020 blev Østrigs hovedstad, Wien, udsat for et terrorangreb, der kostede fire mennesker livet og sårede 20.

  Nu er seks mænd blevet dømt for deres rolle i angrebet.

  To af dem er idømt fængsel på livstid, mens to andre er idømt fængsel i 19 og 20 år for at have deltaget i planlægning af terrorangrebet.

  De resterende to er idømt to års fængsel hver, men har fået en mildere straf for ikke at have været med i planlægningen.

  Alle seks mænd, der er mellem 22 og 32 år, er blevet dømt på baggrund af at være medlem af terrororganisationen Islamisk Stat.

  En syvende mand, der udførte angrebet, blev skudt og dræbt af politiet. Han var en 20-årig mand med nordmakedonsk baggrund.

 30. Sagen om drabet på Mia Skadhauge Stevn skal nu vurderes af anklagemyndigheden

  Nordjyllands Politi har nu overdraget alt deres efterforskningsmateriale i sagen om den 22-årige Mia Skadhauge Stevn, som 6. februar sidste år forsvandt efter en bytur i Aalborg.

  Det skriver politiet i en pressemeddelelse.

  En mand har siden februar 2022 siddet fængslet. Han er sigtet for drabet på den unge kvinde. Han nægtede sig skyldig, da han blev fremstillet i grundlovsforhør sidste år.

  De næste måneder skal anklagemyndigheden gennemgå hele sagens meget omfattende efterforskningsmateriale.

  - Først når vi har afsluttet dette arbejde, vil Anklagemyndigheden tage stilling til sagen. Derfor kan vi ikke udtale os nærmere om selve tiltalespørgsmålet for nuværende, udtaler specialanklager ved Nordjyllands Politi Mette Bendix i pressemeddelelsen.

  Hverken politi eller anklagemyndighed ønsker kommentere på den efterforskning, der har været i gang det seneste års tid.

  - Vi kan kun tilføje, at der bliver tale om et længerevarende juridisk arbejde, da det er et omfattende efterforskningsmateriale, der skal tages stilling til, lyder det fra Mette Bendix i pressemeddelelsen.

 31. Selvmordsbomber bar politiuniform i angreb på moské

  Pakistansk politi er i gang med en større efterforskning i forbindelse med den voldsomme eksplosion, der dræbte over 100 mennesker i Peshawar i det det vestlige Pakistan.

  Nu fortæller pakistansk politi, at den selvmordsbomber, der detonerede bomben, ankom til moskéen i politiuniform og derfor ikke blev stoppet, skriver Reuters.

  Det siger den regionale politichef, Moazzam Jah Ansari.

  - Jeg indrømmer, at det her var et sikkerhedsbrist. Mine mænd kunne ikke stoppe det. Det her er min skyld.

  Reuters skriver, at overvågningsvideoer viser, at selvmordsbomberen iført uniform ikke blev stoppet ved en kontrolpost på en motorcykel, hvor han spurgte politifolk om retning til moskéen.

  Pakistanske myndigheder har gennemført flere anholdelser af personer, som er mistænkt for at have forbindelse til eksplosionen.

Mere fra dr.dk