Jon Stephensen søger orlov fra Folketinget

Partileder Lars Løkke Rasmussen (M) mener, at en eksklusion havde været en overreaktion.

Kulturordfører hos moderaterne Jon Stephensen holder selvbetalt orlov fra Folketinget efter sag om besked til 19-årigt medlem af partiets ungdomsorganisation. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Jon Stephensen søger om selvbetalt orlov fra Folketinget.

Det oplyser politisk leder for regeringspartiet Moderaterne, Lars Løkke Rasmussen, i en video på Facebook.

Meldingen kommer, efter Jon Stephensen igen har været i søgelyset. Denne gang på grund af en besked, som den 63-årige politiker har sendt til et 19-årigt medlem af partiets ungdomsafdeling.

I beskeden har Stephensen skrevet, at hun "er smuk med den lækreste krop", kom det frem hos TV 2.

Ifølge partileder Lars Løkke Rasmussen er det en sag, som partiet ser på med stor alvor.

- Vi ønsker at være et parti, hvor der er plads til alle, og hvor man kan føle sig tryg, siger han.

- Der er ingen tvivl om, at den her korrespondance, det er ud over de grænser, vi trækker i Moderaterne, siger Lars Løkke Rasmussen i videoen.

Den selvbetalte orlov skal gælde folketingsåret ud - til Folketingets åbning den 3. oktober - hvor der igen skal tages stilling til, om Jon Stephensen og Moderaterne "skal genoptage vores samliv, som det var før, eller om det skal bringes til ophør," siger Løkke.

Lars Løkke Rasmussen fortalte sent i går aftes om beslutningen i en video på Facebook. DR har endnu ikke haft mulighed for at stille spørgsmål til ham om beslutningen.

Unge medlemmer henvendte sig

Det var medlemmer af ungdomspartiet, Unge Moderater, der gik til partiledelsen og fortalte om beskeden.

Havde det været den eneste sag, som Jon Stephensen var impliceret i, havde ledelsen draget andre konsekvenser, siger Lars Løkke Rasmussen i sin facebookvideo.

I det tilfælde havde politikeren fået en advarsel og fået frataget sine ordførerskaber, siger partilederen i videoen.

- Men det kan ikke isoleres til det. Alle, der har fulgt den offentlige debat, ved også, at der har været andre ting fremme. Derfor er vi nødt til at gøre noget andet, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Vi skal have ro på. Vi i Moderaterne skal have mulighed for at koncentrere os om vores politik. Og Jon skal have mulighed for at komme på benene igen, siger han.

Stephensen har været i søgelyset for en række sager. Tidligere i år blev han blandt andet anklaget for grænseoverskridende adfærd og dokumentfalsk i sin tid som teaterdirektør.

Ifølge partiformanden giver orloven Jon Stephensen en mulighed for at "rense ud i, hvad end der måtte være".

- Det, synes vi, er den rigtige måde at håndtere den her sag på. Jeg ved godt, at nogle ville sige, at vi skulle skride meget mere dramatisk til værks, lyder det fra Lars Løkke Rasmussen.

Et vigtigt mandat

Ifølge Unge Moderaters leder bør Jon Stephensen ekskluderes fra partiet efter beskeden til det unge partimedlem.

Blev han det, kunne det potentielt betyde, at regeringens tyngde blev svækket. SVM-regeringen har 89 mandater bag sig, mens oppositionens har 86 mandater.

Dertil kommer de nordatlantiske mandater, hvoraf tre støtter op om regeringen.

Hvis Jon Stephensens mandat ikke længere kunne regnes med som en fast del af regeringen, ville det betyde, at regeringsflertallet skrumpede til det smallest mulige.