Seneste nyt
8. jan kl. 10:15

Kasakhstans tidligere spionchef mistænkes for forræderi

Situationen i Kasakhstan, der grænser op mod Rusland, er højspændt.

Torsdag ankom russiske styrker til landet, og i går gav præsident Kasym-Jomart Tokajev sikkerhedsstyrker ordre om at skyde uden advarsel i forbindelse med urolighederne.

I dag oplyser Det Nationale Sikkerhedsråd (KNB), at den tidligere chef for Kasakhstans nationale sikkerhedstjeneste er blevet anholdt for mistanke om højforræderi.

Karim Massimov, som den tidligere leder af sikkerhedstjenesten hedder, er anholdt sammen med et ukendt antal personer.

Massimov blev anholdt torsdag, efter at han var blevet afskediget fra posten.

Det fremgår ikke af erklæringen, hvad der konkret ligger til grund for mistanken.

Seneste nyt

 1. 7 min. siden

  Forbuddet mod Chromebooks fortsætter i Helsingør Kommune

  Når det på mandag ringer ind på folkeskolerne i Helsingør Kommune, får eleverne stadig ikke lov til at åbne Chromebook-computerne i undervisningen.

  Det siger den konservative borgmester, Benedikte Kiær, til DR Nyheder.

  Datatilsynet har forbudt Helsingør Kommunes folkeskoler at anvende Google Workspace i undervisningen, fordi kommunen ifølge Datatilsynet ikke kan garantere, at elevernes persondatasikkerhed ikke bliver overtrådt, når de bruger tjenesten.

  Men værktøjet er uundværligt for undervisningen, og det giver lige nu udfordringer for især de elever, der har behov for en ekstra hånd.

  - Det er allerede ret tydeligt, at når de ikke kan bruge deres chromebooks i undervisningen, så kan de ordblinde elever ikke følge undervisningen på samme måde som deres klassekammerater, fordi de har behov for de hjælpemidler, der er på computeren, siger borgmesteren.

  Kommunen sendt en flere tusinde siders lang konsekvensanalyse til Datatilsynet, som man forventer svar på senest torsdag.

 2. 19 min. siden

  Dødt løb mellem blokkene i Sverige: Bandekriminaliteten er det centrale tema

  Svenskerne går til valg søndag den 11. september, og de seneste meningsmålinger viser meget tæt løb mellem rød og blå blok.

  Et af valgkampens hedeste emner er vold og bandekriminalitet, som i de seneste år for alvor har hærget på den anden side af Øresund. Det siger DR’s Europakorrespondent Anna Gaarslev i DR’s valgpodcast ”Stjerne og striber – Ta’r til Sverige

  - De er ved at falde over hinanden for at tilbyde løsninger, men der er en pessimisme, som jeg ikke har oplevet før, og en tvivl på, om det overhovedet er muligt at vende den her udvikling, lyder det.

  Sverige har gennem de seneste fire år haft et årligt gennemsnit på 325 skudepisoder og 44,25 drab. Otte ud af ti svenske skuddrab menes at være sket indenfor de kriminelle miljøer. Til sammenligning blev seks personer med forbindelse til bandemiljøet dræbt af skud i Danmark sidste år.

  Bliv klogere på det svenske valg ved at høre resten af afsnittet af ”Stjerne og striber – Ta’r til Sverige” i DR lyd.

 3. 59 min. siden

  Antallet af daglige PCR-tests bliver sænket til 10.000: Behovet for test er blevet mindre

  Fra 15. august bliver antallet af daglige PCR-tests sænket til 10.000.

  Det skyldes, at behovet for at teste flere ikke er der længere. Det skriver Styrelsen for Forsyningssikkerhed i en pressemeddelelse.

  Nedjusteringen sker i forlængelse af regeringens covid-19-teststrategi for resten af 2022 og de første tre måneder af 2023.

  I gennemsnit er kun 4.900 blevet testet om dagen den seneste uge.

  Det er dog muligt at skrue op for antallet af PCR-tests, hvis behovet skulle opstå.

  Den 15. august overtager Sundhedsstyrelsen samtidig alle opgaver i relation til covid-19-testindsatsen. Her forventer man, at at covid-19 bliver en sæsonbetonet smitte ligesom influenza.

 4. I dag kl. 12:16

  Gymnasier beder forældre om hjælp: Tal med jeres unge om alkoholindtag

  Gymnasierne har rakt ud til forældre for at få dem til at rådgive deres børn om alkoholindtag forud for den såkaldte puttefest i dag.

  Festen er en årligt tilbagevendende begivenhed, hvor mange gymnasieelever i hovedstadsområdet mødes i Dyrehaven i Nordsjælland for at byde de nye 1.g'ere - ofte omtalt som putter - velkommen.

  - Vi opfordrer til, at forældre tager en snak med deres børn om alkoholindtaget. Hvad man drikker, hvor meget, og hvordan man gør det.

  - Og så er der nogle gymnasier, der forsøger at holde nogle alkoholfri arrangementer, så man prøver at holde på eleverne på den måde, siger Henrik Nevers, formand for foreningen Danske Gymnasier, til Ritzau.

  DR har spurgt eksperter, hvordan de unge sørger for at få en god og sikker fest:

 5. I dag kl. 12:05

  Ekspert tvivler på, at FN får adgang til ukrainsk atomkraftværk

  FN's atomenergiagentur (IAEA) ønsker omgående adgang til at inspicere atomkraftværket Zaporizjzja i det østlige Ukraine.

  Atomkraftværket blev erobret af de russiske styrker kort efter invasionen i Ukraine 24. februar. Men værket drives fortsat af ukrainske ansatte. Begge parter beskylder hinanden for at stå bag angreb mod værket.

  Anders Puck Nielsen, der er militæranalytiker ved Forsvarsakademiet, tvivler på, at internationale observatører vil få adgang til Zaporizjzja.

  Meget tyder nemlig på, at Rusland har opstillet militært udstyr i området, og det vil de ikke have, at internationale observatører får kendskab til.

  - Det her atomkraftværk spiller ikke som sådan en militær rolle. Atomkraftværket har fået en rolle i en form for psykologisk spil, siger han.

 6. I dag kl. 11:52

  Fiskeriminister vil hæve bøder til hollandske bomtrawlere

  400.000 kroner.

  Det er det, bøden lyder på, hvis man bryder reglerne om fiskeri med bomtrawl, som det hedder, når fiskere trækker en trawlpose under havbunden for at fange fisk.

  Men det er åbenbart ikke nok til at stoppe hollandske bomtrawlere, der blandt andet er taget i at bruge ulovlige redskaber og fiske for tæt på kysten.

  Alene i år har Fiskeristyrelsen stoppet 24 hollandske bomtrawlere i Nordsøen og Skagerrak.

  Og det tyder på, at straffen ikke er hård, nok siger fiskeriminister Rasmus Prehn (S), som nu vil stramme reglerne.

  - Vi kan desværre konstatere, at de bøder, vi har kørt med, ikke har virket tilstrækkeligt afskrækkende, og derfor er vi nu parat til at sætte ind med højere bøder.

  Ud over højere bøder kan konfiskation af fangstredskaberne være en mulighed. Stramningerne kræver dog et tjek af juraen på området, inden det kan blive en realitet.

 7. I dag kl. 11:09

  Selvsikker Mads Pedersen er udtaget til cykelløbet Vuelta a España

  Mads Pedersen er udtaget til Trek-Segafredos hold til vueltaen. (Foto: GONZALO FUENTES © Ritzau Scanpix)

  Den danske cykelkanon Mads Pedersen stiller for første gang til start ved det store, spanske etapeløb Vuelta a España.

  Det annoncerer hans hold, Trek-Segafredo, i dag.

  Vueltaen varer fra 19. august til 11. september, og Mads Pedersen glæder sig til at prøve kræfter med de spanske etaper for første gang.

  - Jeg kørte et stærkt Tour de France og rejste hjem med en god fornemmelse, udtaler han på holdets hjemmeside.

  - Vi har et stærkt hold, og vi kan blande os i kampen om det meste på sprintafgørelser og klatreetaper. Det bør blive tre gode uger.

  Sportsdirektør Steven De Jongh understreger, at Trek og Mads Pedersen går efter en etapesejr.

  - Det er vores førsteprioritet. Jeg tror, at vi med Mads og gutterne, som skal køre lead-out, har et godt hold, som er i stand til at opnå en sejr, siger han.

 8. I dag kl. 10:50

  Indkøbsturen bliver ikke billigere lige foreløbigt

  Det er nok ikke gået nogens næse forbi, at priserne på de globale råvaremarkeder har taget et ordentligt nyk opad siden i vinter. Det er nemlig blevet dyrt at fylde kurven i supermarkedet.

  Men selvom priserne på nogle varer er på vej retur igen, så skal du ikke regne med, at det nødvendigvis bliver billigere at handle lige foreløbigt. Det siger en række eksperter til DR.

  For det er stadig dyrt at køle mælken ned og fylde brændstof på bilerne, der transporterer den. Og det holder altså prisen på varerne i køledisken oppe, forklarer Ida Marie Moesby, forbrugerøkonom hos Nordea.

  - Man skal se på den samlede produktionsomkostning. Den ligger stadig højt, og det er det, der kan gøre, at de her prisstigninger varer ved, siger Ida Marie Moesby.

  Usikkerhed på markedet og flere års lav inflation er ifølge hende også faktorer, der holder prisen oppe.

 9. I dag kl. 10:20

  Ekspert hegler undersøgelse om krænkelser ned: Ringeste nogensinde

  Tage Søndergaard Kristensen, tidligere professor ved Institut for arbejdsmiljø og forsker i psykisk arbejdsmiljø, er ikke imponeret over den undersøgelse af en eventuel krænkelseskultur i Nyborg Kommune, som firmaet Komponent har foretaget for den østfynske kommune.

  - Det er noget af det ringeste, jeg har set, siger Tage Søndergaard Kristensen, der er forundret over, at konklusionerne af den 1,5 millioner kroner dyre undersøgelse blot har udmøntet sig i en powerpoint-præsentation for byrådet, men ikke har kastet en egentlig rapport af sig.

  - Hvor mange har været udsat for sexchikane? Hvor mange har været udsat for trusler? Det havde været let at sammenligne med, hvad man generelt finder i kommunerne, men det kan man ikke her, for der er ingen resultater overhovedet.

  Direktør i Nyborg Kommune, Marianne Stentebjerg, afviser kritikken.

  - Undersøgelse er meget solid. Det er ikke korrekt, at der ikke er noget dokumentation, men det er jo ikke en advokatundersøgelse, hvor vi har tal ned til decimaler og det er heller ikke det, som vi har bedt om.

 10. I dag kl. 10:01

  Lektor om situationen på ukrainsk atomkraftværk: Ikke risiko for et nyt Tjernobyl

  Atomkraftværket i Zaporizjzja har været det helt store emne i krigen i Ukraine de seneste dage - ikke mindst på grund af bekymring for, at de kampe, der foregår omkring værket kan udløse en atomkatastrofe.

  Men det er der ingen alvorlig fare for, vurderer Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Forsvarsakademiet.

  - Der er ikke risiko for, at det her værk sprænger i luften i morgen, og der opstår et nyt Tjernobyl. Det er der ingen grund til at være bange for. Det her er mere et spil om at presse den anden part, siger han.

  - Der er ingen af parterne, der er interesseret i, at det her værk sprænger i luften, for så kan man jo ikke bruge strømmen bagefter. Så jeg ser det mere som en slags psykologisk spil, som kører frem og tilbage, siger han

 11. I dag kl. 09:55

  Flere skibe forlader havnen i Ukraine med korn

  Det første fragtskib, der forlod Ukraine, var skibet Razoni, der sejlede afsted fra havnen i Odesa den 1. august og ankom til Tyrkiet i går. (Foto: MEHMET CALISKAN © Ritzau Scanpix)

  I dag sejler yderligere to skibe afsted fra en ukrainsk havn, og ombord på det ene er den første last med ukrainsk korn.

  Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Skibet med korn er formentlig på vej mod Etiopien. Det oplyser den ukrainske infrastrukturminister, Oleksandr Kubrakov, på Twitter.

  - Takket være Sortehavs-initiativet er vi klar til at læsse mere end 23.000 ton korn og eksportere det til Etiopien, skriver han blandt andet.

  Siden krigen startede i Ukraine, har fragten gennem Sortehavet været blokeret af Rusland. I sidste måned hjalp FN og Tyrkiet dog Rusland og Ukraine med at forhandle en aftale på plads, der går under navnet Sortehavs-initiativet.

  Det er den, der igen har åbnet for skibsfragten, og som sikrede, at det første skib fra Ukraine i går kunne lægge til i Tyrkiet med 26.000 ton majs.

 12. I dag kl. 09:40

  Beredskab advarer landmænd om større brandfare under høsten

  Mange landmænd er lige nu i fuld sving med at høste, men de skal passe på, hvis ikke høsten skal gå op i røg.

  Det siger Bjarne Nigaard, sekretariatschef i Danske Beredskaber, til Ritzau.

  - I og med at der er så tørt både på marken og rundt om marken, som der er nu, skal der ikke meget til at antænde en brand. En enkelt sten, der rammer forkert på et maskineri i marken, hvor der er tør vegetation, kan være med til at antænde en brand.

  Weekendens udsigt til hedebølge får brandfaren til at stige over det meste landet.

  Bjarne Nigaard opfordrer derfor landmændene til at tage ekstra forholdsregler og gøre maskineriet rent for støv, fordi det lettere kan antændes, hvis der kommer en gnist.

  Derudover bør de have vand med ud i marken, så det er klart, hvis der bliver brug for det.

 13. I dag kl. 08:34

  Kvindelige læger klagede over lavere pension – nu bliver de henvist til EU-domstolen

  Brancheforeningen Forsikring og Pension anslår, at omkring 356.230 kvinder i dag er på en kønsopdelt pensionsordning. Argumentet for opdelingen er ifølge brancheforeningen, at kvinder i gennemsnit lever længere end mænd.

  De kønsopdelte pensionsordninger blev ellers afskaffet ved EU-lov i 1998, og det er derfor kun kvinder, der har startet deres indbetaling før 1. juli 1998, der kan være på ordningen.

  De kvindelige læger klagede til Ligebehandlingsnævnet, som nu er kommet med en afgørelse.

  Nævnet er nået frem til, at der er behov for, at sagen afgøres ved EU-domstolen. Det er op til de kvindelige læger og eventuelt deres fagforening at tage sagen videre.

  - Vi håber meget på, at fagforeningen vil støtte os i at få en principiel afgørelse ved EU-domstolen, siger en af de kvindelige læger Anne Poulsen og tilføjer, at kvindernes fagforeningen indtil nu ikke har villet gå ind i sagen.

 14. I dag kl. 08:22

  Skuespiller Anne Heche ligger i koma: Hun overlever ikke bilulykke, siger familien

  Anne Heche har medvirket i blandt andet filmene 'I Know What You Did Last Summer' og 'Seks dage, syv nætter'. (Foto: Mario Anzuoni © Ritzau Scanpix)

  Den amerikanske skuespiller Anne Heche ligger i koma efter en voldsom bilulykke for en uge siden i Los Angeles.

  Hun forventes ikke at overleve ulykken.

  Det udtaler hendes familie i en meddelelse, hvor den oplyser, at skuespilleren har fået så alvorlige skader på hjernen, at hun nu kun holdes kunstigt i live.

  Hendes respirator bliver slukket, når familien har taget stilling til eventuel organdonation.

  - Vi vil gerne takke alle for deres venlige tanker og bønner for, at Anne kom sig, udtaler familien ifølge The Guardian.

  Anne Heche, der er 53 år, forulykkede med sin bil, da hun i høj fart bragede ind i et hus. Der opstod brand i bil og hus, og det tog 59 brandfolk en time at få hende ud af bilvraget.

  Politiet undersøger, om skuespilleren var påvirket af alkohol eller stoffer, da hun kørte galt.

 15. I dag kl. 08:10

  Du kan godt fylde fryseren med is til weekenden - den bliver varm

  Det varme vejr forsætter også i næste uge, hvor temperaturerne dog falder en smule. (Foto: Henning Bagger © Scanpix Danmark)

  Der er masser af god grund til at lægge vejen forbi det lokale supermarked på vejen hjem i dag, for der kan godt blive brug for mere end én is at køle sig på i weekenden.

  Den bliver nemlig varm. Rigtig varm. Det skriver DMI på Twitter.

  Allerede i dag vil termometeret mange steder vise mellem 27 og 30 grader, og de sommervarme temperaturer fortsætter altså i weekenden, hvor et højtryk har retning mod Danmark.

  Det giver tørt, solrigt og varmt vejr med svag vind, og derfor har DMI udsendt et varsel om hedebølge. DMI opfordrer til, at du holder øje med, om det nogle steder kan være ulovligt at tænde grillen på grund af tørke.

 16. I dag kl. 07:35

  Ukrainske børn skal undervises i, hvordan man undgår landminer

  Fra 1. september får skolebørn i Ukraine en ganske særlig tilføjelse til skoleskemaet. Børnene skal nemlig undervises i, hvordan man rent praktisk undgår landminer.

  Det annoncerede den ukrainske undervisningsminister, Andrij Vitrenko, i går ifølge Kyiv Independent.

  - Den national-patriotiske undervisning vil blive styrket, og der vil være en separat del, der vil lære dem om "anti-mine aktiviteter". Så børnene kan blive opmærksomme på, hvad der ikke må røres, og hvad der er farligt for dem, siger ministeren ifølge det ukrainske medie Army Inform.

 17. I dag kl. 07:20

  Tennisspilleren Clara Tauson klarer sig videre til kvartfinale i USA

  Clara Tauson vinder for anden gang i træk i WTA-turnering i Massachusetts. I kvartfinalen venter amerikaner. (Foto: Leslie Billman © Associated Press)

  Clara Tauson skal spille kvartfinale ved en tennisturnering i Concord i den amerikanske delstat Massachusetts.

  Det står klart efter den 19-årige danskers sejr i to sæt over Astra Sharma fra Australien. Tauson vandt 7-5, 6-2.

  I næste runde møder Clara Tauson amerikaneren Coco Vandeweghe.

  Tennisdanskeren vendte for nylig tilbage efter en pause på godt en måned som følge af en skade.

  Tirsdag i sidste uge tabte hun til den rutinerede tysker Andrea Petkovic ved WTA-turneringen Citi Open i Washington D.C.

  Men onsdag kom Tauson altså tilbage på vindersporet med en sejr over Katie Boulter fra Storbritannien ved turneringen i Concord.

 18. I dag kl. 06:52

  FN's atomvagthund vil have adgang til atomkraftværk i Ukraine

  FN's atomenergiagentur, IAEA, vil omgående have adgang til at inspicere atomkraftværket Zaporizjzja i det østlige Ukraine.

  Anmodningen blev fremsat af Rafael Grossi, der er chef for IAEA, på et møde i FN's Sikkerhedsråd i går. Det skriver nyhedsbureauet AFP ifølge Ritzau.

  På mødet drøftede medlemslandene, hvordan man kan garantere for atomkraftværkets sikkerhed.

  Grossi kaldte det en "dyster tid" og tilføjede, at IAEA skal have lov til ved selvsyn at vurdere situationen på Zaporizjzja. Medlemmer af Sikkerhedsrådet var ifølge AFP enige om behovet for at lade IAEA besøge stedet.

  Atomkraftværket blev erobret af de russiske styrker kort efter invasionen i Ukraine den 24. februar, men det er stadig ukrainske ansatte, der driver værket.

  De to lande beskyldte i går hinanden for at stå bag nye affyringer af granater i nærheden af atomkraftværket.

 19. I dag kl. 06:26

  Prisen på benzin i USA falder forud for midtvejsvalg

  Ruslands invasion i Ukraine har sendt benzinpriserne i vejret over hele verden, men for første gang i mere end fem måneder kan amerikanerne tanke benzin til under fire dollar.

  Det oplyser American Automobile Association (AAA), der svarer til FDM i Danmark, ifølge nyhedsbureauet AP.

  Gennemsnitsprisen for en US-gallon benzin, der svarer til 3,8 liter, blev i går beregnet til 3,99 dollar. Det er dog stadig 80 cent højere end for et år siden.

  I midten af juni toppede benzinprisen i USA med 5,02 dollar for en gallon.

  Amerikanernes udgifter til at tanke er et stort tema forud for midtvejsvalget i november, hvor et antal medlemmer af Kongressens to kamre, Senatet og Repræsentanternes Hus, er på valg.

 20. I dag kl. 06:08

  For første gang i 27 år hopper danskere i vandet til EM i kunstsvømning

  Senere i dag dukker en dansk duet op i vandet, når der er EM i kunstsvømning i Rom.

  Det er 29-årige Mia Heide og 23-årige Karoline Christensen, der skal repræsentere Danmark i vandet - og for første gang i 27 år.

  Det danske par skal i vandet i både fri og teknisk duet, og selvom de er løbet med titlen som danmarksmestre i både 2020, 2021 og 2022, så er målsætningen i første omgang at repræsentere Danmark.

  - Vi vil bare gerne være tilfredse med os selv. Det er første gang i lang tid, Danmark er med, og det er en sport, hvor man bliver bedømt, så det er lidt subjektivt. Derfor ligger vi heller ikke så meget i karakteren, siger Mia Heide.

 21. I dag kl. 05:37

  Estland lukker for indrejse for de fleste russere

  Fra næste uge skal det ikke være muligt for de fleste russiske statsborgere at rejse ind i Estland. Sådan lød meldingen i går fra det russiske naboland, som vil udelukke rejsende med visa udstedt af de estiske myndigheder.

  Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Ruten gennem Estland er populær for mange russere, der vil rejse ind i Schengen-området, og selvom der vil være undtagelser for nogle russiske statsborgere, så vil også studerende og russere på forretningsrejse få indskrænket mulighederne for at rejse ind i landet.

  Stramningen kommer efter en periode med ekstra pres på grænseovergangen mellem de to lande.

  - Vi har set en enorm stigning i antallet af russiske borgere, der rejser ind i eller gennem Estland, siger landets udenrigsminister Urmas Reinsalu i en udtalelse ifølge Reuters.

  Estland er en del af EU. Unionen har netop vedtaget den syvende runde af sanktioner rettet mod Rusland.

 22. I dag kl. 05:25

  Mand dræbt efter forsøg på at trænge ind på FBI-kontor i Ohio

  En bevæbnet mand blev i går eftermiddag lokal tid blevet dræbt af politiet, efter at han forsøgte at trænge ind på det amerikanske forbundspoliti FBI's kontor i byen Cincinnati i delstaten Ohio.

  Det skriver det amerikanske nyhedsbureau AP ifølge Ritzau.

  Manden er endnu ikke identificeret fra officielt hold. Den mistænkte blev dræbt i en skudveksling med politiet.

  Forud for skudvekslingen havde politiet forsøgt at forhandle med manden. Det oplyser det lokale politi i Ohio på en pressekonference ifølge AP.

  Konfrontationen kom kort tid efter, at de amerikanske myndigheder har advaret om et forhøjet trusselsniveau mod FBI-agenter i kølvandet på en ransagning af den tidligere præsident Donald Trumps hjem.

 23. I går kl. 23:51

  Mand skød ind i FBI-bygning med sømpistol

  En mand har tidligere i dag dansk tid havde forsøgt at tiltvinge sig adgang til et FBI-kontor i Cincinnati, Ohio, og da det mislykkedes, skød han ifølge NBC omkring sig med en sømpistol.

  Efterfølgende tog manden, der var klædt i en beskyttelsesvest og var bevæbnet med, hvad der så ud som en halvautomatisk riffel, flugten i en bil.

  Politiet optog jagten, og der blev undervejs udvekslet skud.

  Sent torsdag aften dansk tid var konfrontationen ifølge politiet afsluttet, men der var ingen oplysninger om mandens tilstand.

  Politiet afspærrede et større område, da man forsøgte at pågribe gerningsmanden, der skød med en sømpistol inde i et FBI-kontor. (Foto: JEFFREY DEAN © Ritzau Scanpix)
 24. I går kl. 22:50

  Ny halvanden meter høj dinosaurart fundet i Sydamerika

  Forskere har fundet fossilet af en ny dinosaurtype i Argentina. (Foto: handout © Ritzau Scanpix)

  Palæontologer har fundet en helt nye type dinosaur i et fossil i det sydlige Argentina.

  Der er tale om en relativt lille art, omkring halvanden meter høj, der kun vejede mellem fire og syv kilogram.

  Den var dækket af et beskyttende panser om nakken og ned ad ryggen til sin hale, og den bevægede sig formentlig rundt oprejst på to ben tilbage i kridttiden for omkring 100 millioner år siden.

  Det nye dinosaurart har fået navnet Jakapil Kaniukura, skriver Reuters og citerer forskernes artikel, som er publiceret i Nature.

  Fossilet af den nye dinosaurart er over de sidste tiår blevet gravet frem nær en dæmning i Patagonien.

  Det er ifølge forskerne den første panserbeklædte dinosaur, som man har fundet i Sydamerika.

 25. I går kl. 22:33

  FIFA flytter VM-start en dag og giver Qatar åbningskampen

  (Foto: MUSTAFA ABUMUNES © Ritzau Scanpix)

  Ventetiden til verdensmesterskaberne i fodbold i Qatar er blevet kortere - med en enkelt dag.

  Torsdag aften har FIFA, det internationale fodboldforbund, oplyst, at Qatars første gruppekamp mod Ecuador er flyttet fra den 21. november til den 20. november. Dermed spiller værtsnationen den første kamp ved slutrunden.

  Det var egentlig kampen mellem Holland og Senegal, som skulle have været VMs åbningskamp den 21. november.

  Men nu spiller Qatar altså åbningskampen en dag tidligere.

 26. I går kl. 22:18

  Brøndby er ude af Europa efter straffesparkskonkurrence

  Schweizerne var en tand for skarpe for Brøndby IF. (Foto: PETER KLAUNZER © Ritzau Scanpix)

  Der bliver ikke noget europæisk gruppespil for Brøndby IF denne sæson. Det står klart efter de blå-gule tabte torsdag aften mod schweisiske FC Basel i Europa Conference League-kvalifikationen.

  Brøndby havde ellers et godt udgangspunkt efter første kamp, hvor de hjemme vandt med 1-0.

  Men i Schweiz tabte holdet med 1-2 i den ordinære spilletid, hvorfor kampen måtte i forlænget spilletid, da de stod 2-2 sammenlagt efter to kampes fodbold.

  Ingen af holdene formåede at score i de to gange 15 minutter, og så skulle det hele afgøres på straffespark.

  Her brændte Brøndby sine to første spark, mens hjemmeholdet scorede på begge. Med ryggen mod muren reddede Brøndby-målmand Mads Hermansen Basels tredje spark, der blev skudt midt i målet, mens Brøndby scorede på deres ditto.

  Danskerne skulle dog score på det fjerde spark for stadig at leve i kampen. Men unge Peter Bjur brændte.

  FC Basel går derfor videre.

 27. I går kl. 21:36

  USA's justitsminister var indover ransagning af Trumps hjem

  Den amerikanske justitsminister Merrick Garland har her til aften bekræftet, at han personligt godkendte beslutningen om, at FBI skulle søge om en kendelse til at gennemføre en ransagning af tidligere præsident Donald Trumps hjem i Florida.

  - Ministeriet tager ikke den slags beslutninger let. Når det er muligt, så er det normal procedure at forsøge at bruge mindre indgribende metoder end en ransagning og at begrænse omfanget af enhver ransagning, sagde Merrick Garland på et pressemøde ifølge CNN.

  Trumps hjem i Florida, Mar-a-Lago blev ransaget af FBI-agenter natten til tirsdag dansk tid.

  Garland oplyser, at ransagningskendelsen blev godkendt af en føderal domstol.

  Han tilføjer at justitsministeriet nu har sendt en ansøgning om at kunne offentliggøre ransagningskendelsen og den kvittering, der blev udstedt for de ejendele, som man tog med fra Trumps ejendom.

  Det er første gang nogensinde, at en tidligere præsidents hjem er blev ransaget.

 28. I går kl. 21:11

  Dansk golfspiller tager tidlig topplacering i Nordirland

  Emily Kirstine Pedersen efter 18 hul i 4. runde til golfturningen ved OL i Tokyo. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

  Emily Kirstine Pedersen har fået en rigtig god start på LPGA Tour-turneringen ISPS Handa World Invitational i Nordirland.

  Danskeren ligger således på en delt andenplads, efter at første runde blev spillet torsdag.

  Her gik Emily Kirstine Pedersen de 18 huller i fem slag under par. Det var der tre andre, som også gjorde, men kun en enkelt spiller var bedre. Amerikanske Amanda Doherty fører turneringen i seks slag under par.

  Nicole Broch Estrup er også med i ISPS Handa World Invitational. Hun ligger efter første runde på en delt 30.-plads i et enkelt slag under par.

  Herrernes DP World Tour spiller samme sted i nordirske Antrim som kvinderne i denne weekend. I den mandlige udgave af ISPS Handa World Invitational repræsenterer Marcus Helligkilde og Joachim B. Hansen de rødhvide farver.

  Helligkilde ligger på en delt 16. plads, mens Hansen er på en del 76. plads.

  /ritzau/

 29. I går kl. 21:00

  Silkeborg får finsk modstand i Europa League-kvalifikation

  De stribede fra Helsinki besejrede Maribor over to opgør. (Foto: JUSSI NUKARI © Ritzau Scanpix)

  De finske mestre fra HJK Helsinki skal besejres, hvis Silkeborg skal i gruppespillet i Europa League.

  Det står klart, efter at finnerne torsdag for anden gang i to kampe slog Maribor fra Slovenien. HJK vandt den første kamp 2-0 og fulgte op med en 1-0-sejr i returkampen.

  Det betyder, at Silkeborg og HJK står over for hinanden i playoffrunden i Europa League-kvalifikationen.

  Det er her, Silkeborg træder ind i kvalifikationen. Det midtjyske superligahold har altså endnu ikke været i aktion i europæisk fodbold i denne sæson.

  Mens den samlede vinder af dobbeltopgøret altså ender i Europa League-gruppespillet, så skal taberen i aktion i Conference League, den lavest rangerede europæiske turnering.

  Kampene mellem Silkeborg og HJK spilles 18. og 25. august.

  /ritzau/

 30. I går kl. 20:46

  Risiko for sygdomsfremkaldende bakterier i grillpølser og cocktailpølser

  Pas på, hvis du har inviteret hele den pukkelryggede familie på grillpølser i anledning af det sydlandske weekendvejr.

  Danish Crown tilbagekalder grillpølser og cocktailpølser, fordi der er en risiko for, de ikke er gennemkogte.

  Det kan betyde, at der kan være risiko for sygdomsfremkaldende bakterier i produkterne, skriver Fødevarestyrelsen.

  Grillpølserne, du skal passe på, er Rema Grillpølse med bedst-før-datoen 12. september og Steff Houlberg Hotdog med bedst-før-datoen 9. september. Begge er solgt i Rema 1000.

  Cocktailpølserne er Salling Cocktailpølser med bedst-før-dato den 7. september og Smart Cooking Cocktailpølser med bedst-før-dato den 7. september. Begge typer er solgt i Netto.

 31. I går kl. 20:44

  Skyderi nær Sydhavn Station i København

  Efter et skyderi i Hørdumsgade ved Enghavevej i København har politiet afspærret gerningsstedet og arbejder nu med at lede efter spor i området omkring Sydhavn Station.

  Skyderiet blev anmeldt klokken 18.35. Ingen er tilsyneladende blevet ramt, oplyser Københavns Politi til Ritzau.

  Ved 20-tiden er der heller ikke har foretaget anholdelser, ligesom politiet heller ikke har meldt ud, om der er blevet affyret et eller flere skud.

  Rettelse: Det fremgik tidligere, at skyderiet var sket i nærheden af Enghave Station. Det var ikke korrekt. Skyderiet skete nær Sydhavn Station.

 32. I går kl. 19:55

  De Radikale opgiver kampen mod Arne-pensionen

  Radikale Venstre vil ikke længere lægge sig i selen for at afskaffe Arne-pensionen.

  Det siger politisk ordfører i De Radikale, Andreas Steenberg, til Børsen ifølge Ritzau.

  Det bliver nemlig for svært, når både Danmarksdemokraterne og Venstre nu støtter ordningen.

  - Vi har jo stemt imod den og er jo ikke tilhængere af den, men det ser svært ud, når både Inger Støjberg og Jakob Ellemann er for den, siger ordføreren.

  Men hvis Arne skal have lov til at gå tidligt på pension, må argumentet for efterlønnen bortfalde, fordi de to ordninger dækker stort set det samme, siger ordføreren.

  Arne-pension giver ret til, at visse personer, som har været mere end 40 år på arbejdsmarkedet, kan gå tidligere på pension.

  Den blev vedtaget af et flertal bestående af Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og SF.

 33. I går kl. 19:40

  Bevæbnet mand har forsøgt at bryde ind hos FBI

  En bevæbnet person har forsøgt at tiltvinge sig adgang til FBI's kontor i Cincinnati i den amerikanske delstat Ohio.

  Det skriver NBC News med henvisning til en udmelding fra det føderale politi.

  - Efter aktivering af en alarm og en reaktion fra bevæbnede FBI-specialagenter, flygtede personen, lyder det i meddelelsen fra FBI.

  Et lokalt vagtfirma advarede folk mod, at der har været en skududveksling mellem mellem den mandlige mistænkte og politiet på en motorvej, efter han flygtede fra FBI-bygningen.

  De advarede folk i nærheden om at holde sig indendøre, skriver Reuters.

  Motivet er uklart, men FBI har været genstand for trusler, siden det ransagede tidligere præsident Donald Trumps ejendom i Florida i denne uge for at undersøge, om han ulovligt fjernede optegnelser fra Det Hvide Hus, da han forlod embedet, skriver Reuters.

 34. I går kl. 18:43

  Tonsvis af døde fisk fundet på grænsen mellem Tyskland og Polen

  Frivillige og fiskere har fjernet mindst 10 tons døde fisk fra en 200 kilometer lang del af floden Oder, som danner grænsen mellem Tyskland og Polen.

  Nu advarer de lokale myndigheder folk om ikke at bevæge sig ud i vandet.

  Przemyslaw Daca, chef for det offentlige agentur, der regulerer de polske farvande, betegner ifølge Reuters situationen som en gigantisk økologisk katastrofe, og premierminister Mateusz Morawiecki har lovet, at de ansvarlige for forureningen vil blive straffet.

  Ifølge biologen Ewa Drewniak har der været fundet døde fisk i Oder-floden de seneste to uger, og hun anklager regeringen for at have været for langsom til at reagere.

  - Jeg har set masser af folk, som har badet i floden for halvanden uge siden, de vidste ikke noget om faren. Det er en skandale.

  I Tyskland har man i flere områder omkring floden advaret indbyggerne om hverken at bade i floden eller spise fisk, der er fanget i den, indtil man kender årsagen til fiskedøden.

 35. I går kl. 18:33

  Hollandsk cykellegende slår Uttrup Ludwig og laver hattrick

  Marianne Vos har vundet alle etaper indtil videre af Tour of Scandinavia, som slutter på søndag. (Foto: THOMAS SJØRUP © Ritzau Scanpix)

  Der er Marianne Vos, og så er der alle de andre. Sådan har det været på de første etaper af Tour of Scandinavia.

  Torsdag var Cecilie Uttrup Ludwig dog lige ved at spolere hollænderens sejrsstime i World Tour-cykelløbet. Men Vos var igen for stærk, da hun vandt 3. etape i norske Sarpsborg for næsen af Uttrup Ludwig, som blev nummer to.

  Dermed er Marianne Vos oppe på tre sejre på lige så mange etaper i Tour of Scandinavia. Den 35-årige hollandske cykellegende fører dermed også fortsat løbets samlede klassement.

  Torsdagens etape blev afgjort i en massespurt. Den åbnede Cecilie Uttrup Ludwig, men Vos, som lå i danskerens hjul, havde lidt mere at skyde med på de sidste meter og kom først over målstregen.

  Marianne Vos er nu oppe på utrolige 245 sejre i karrieren.

  /ritzau/

 36. I går kl. 17:34

  Mack is Back: McDonalds-åbning vækker begejstring hos udenrigsminister

  Det har længe været kendt i Kyiv, at McDonalds formentlig vil genåbne i denne måned.

  Nu er det så officielt, at kæden med “den gyldne måge” igen slår dørene op.

  I første omgang i hovedstaden og i den vestlige del af landet. Og den beslutning bliver budt velkommen af udenrigsminister Dmytro Kuleba: Mack is back, som han skriver på Facebook.

  - Det handler ikke kun om Big Macs, som mange millioner af ukrainere har savnet. At en stor amerikansk virksomhed vender tilbage er først og fremmest et signal til internationale virksomheder om muligheden for at faktisk at fungere i Ukraine på trods af krigen. Det er job og skattekroner til det ukrainske budget. Det betyder overlevelse for vores økonomi under russisk angreb, skriver han blandt andet.

  MacDonald's åbner igen i Kyiv. (Foto: Louise Brodthagen Jensen DR)
 37. I går kl. 16:50

  Tobias Thorning vinder VM-guld i paradressur

  Tobias Thorning leverede et imponerende ridt torsdag eftermiddag i Herning. (Foto: (C) DR)

  Den danske paradressør Tobias Thorning Jørgensen satte torsdag eftermiddag alle konkurrenterne til vægs, da han levede op til favoritværdigheden og snuppede guldet i i paradressur grad 3.

  Som den sjette sidste rytter leverende den 22-årige dansker en score på 78,676 med sin hest Jolene Hill. Hele fem point bedre end nummer to i stillingen.

  Briten Natasha Baker, der red andensidst, forsøgte ellers at overgøre den flotte danske bedrift. Men med en score på 73,970 blev Baker henvist til andenpladsen.

  Det var lige ved at blive til endnu mere dansk metal på dressurbanen torsdag. Danskeren Karla Dyhm-junge lå længe nummer tre i stillingen, men Baker slog hende med sit ridt væk fra podiet.

 38. I går kl. 16:40

  Over 11 milliarder kroner i ekstra krigshjælp til Ukraine

  Der vil snart være endnu mere hjælp på vej til Ukraine.

  Det drejer sig konkret om lidt mere end 11 milliarder kroner, som blandt andet vil gå til flere våben og træning af ukrainske soldater.

  Det fortæller den danske forsvarsminister, Morten Bødskov, på et pressemøde her til eftermiddag.

  (Foto: (Skærmbillede))

  Repræsentanter fra 26 lande har i dag deltaget i en donorkonference på Christiansborg.

  Danmark donerer 820 millioner kroner til våben og træning i Ukraine.

 39. I går kl. 16:29

  En alvorligt såret i rutsjebaneulykke i tysk Legoland, 30 fik knubs

  31 mennesker er kommet til skade ved en ulykke i Legoland-parken i den tyske by Günzburg. En af dem er alvorligt såret, skriver Augsburger Allgemeine.

  Det skete, da to tog stødte sammen i rutsjebanen 'Feuerdrache' (Ilddragen).

  Ifølge en udtalelse fra politiet blev en passagerer i forlystelsen alvorligt såret, mens de fleste andre slap med blå mærker og hudafskrabninger, da et tog på rutsjebanen pludseligt bremsede op, inden turen var helt færdig, og et andet tog kørte op i det bagfra.

  15 redningskøretøjer og tre helikoptere blev sat ind ved redningsindsatsen, da ulykken skete.

  Det er endnu uklart, hvad der førte til ulykken, men det tyske Legoland, der ligger i delstaten Bayern, bliver ved med at holde åbent.

  Det er den anden rutsjebaneulykke på få dage i Tyskland. En 57-årig kvinde døde i lørdags, da hun faldt ud af en rutsjebane i en forlystelsespark i Klotten an der Mosel i delstaten Rheinland-Pfalz.

  Opdateret efter at politiet har korrigeret sine egne oplysninger. Det fremgik tidligere, at der var to alvorligt sårede personer, der er kun en, oplyser det lokale politi.

 40. I går kl. 16:26

  Henrik Toft Hansen vender hjem til Mors-Thy Håndbold

  Henrik Toft Hansen har 141 optrædener på det danske landshold. (Foto: BERNADETT SZABO © Ritzau Scanpix)

  Han har spillet i nogle af de største klubber i verden, men fra sommeren 2023 bliver Henrik Toft Hansens arbejdsgiver Mors-Thy Håndbold. Det har håndboldklubben offentliggjort på sin hjemmeside.

  - Efter mange år i udlandet hvor håndbolden har bestemt vores destination, glæder vi os til at komme hjem og få en base, hvor vi kan få familieliv og håndbold på højt niveau til at fungere, siger Henrik Toft Hansen.

  - Mit hjerte banker for de blå, og Mors-Thy Håndbold er et spændende projekt, der som klub har løftet sig og leveret flotte præstationer gennem de seneste år.

  Henrik Toft Hansen har spillet i Paris Saint-Germain siden 2018. Inden da har stregspilleren også været forbi blandt andet Flensburg Handewitt og HSV Hamburg.

  Den 35-årige Toft Hansen har fået en tre-årig kontrakt.

 41. I går kl. 16:02

  Mette Frederiksen afviser at sende Barbara Bertelsen hjem

  Det bliver ikke i dag, Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, bliver sendt hjem, selvom blå blok godt vil have det sådan.

  Og det samme gælder de øvrige ni embedsmænd, som også fik kritik i Minkkommissionens beretning.

  Det slår statsminister Mette Frederiksen (S) fast efter et møde i Folketingets Granskningsudvalg, hvor hun skulle redegøre for det videre forløb for de embedsmænd, der modtog kritik.

  - Når det kommer til hjemsendelse af Barbara Bertelsen, så er det et tillidsspørgsmål. Og jeg har fuld tilllid til Statsministeriets departementschef, siger Mette Frederiksen.

  Hun henviser til, at hun stadig venter på det arbejde, som er sat i gang i Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, der i sidste ende skal føre til rådgivning af regeringen i sagen om embedsmændenes ansættelsesforhold.

  Tidligere i dag gjorde blå blok bestående af Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige det ellers klart, at de krævede hjemsendelser.

 42. I går kl. 15:45

  Os to, dig og mig: Danskerne er vilde med at blive gift

  Det er ikke til at sige, om det er effekten af "Gift ved første blik", eller om det er længslen efter at få papir på hinanden efter et par år med corona, men nu bliver vi gift herhjemme som sjældent før.

  Hele 14.366 par er blevet viet i det første halvår af 2022. Det er det højeste antal vielser siden 2009, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

  Men det er tilsyneladende ikke drømmen om et romantisk bryllup, der lokker parrene til at blive gift.

  Det er nemlig primært på rådhuset, parrene bliver viet. I 2021 var det næsten tre ud af fire par, som valgte en borgerlig vielse.

  - Vi har haft det travleste halvår nogensinde, siger kontorchef på Vielseskontoret i Københavns Kommune Jesper Hyldal til Ritzau.

  Rettelse: Vi oplyste tidligere, at der var blevet viet 14.402 par i løbet af årets første måneder. Det korrekte tal er 14.366.

 43. I går kl. 15:23

  Jæger slipper for fængsel efter uagtsomt drab på jagtkammerat

  En 66-årig jæger er blevet idømt 30 dages betinget fængsel, fordi han i januar skød og dræbte sin jagtkammerat, skriver TV Midtvest.

  Manden var tiltalt for uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder.

  - Det er vores opfattelse, at du har overtrådt jagt- og straffeloven, men ikke under særdeles skærpende omstændigheder, sagde dommeren ifølge TV Midtvest under domsafsigelsen.

  Anklageren havde krævet mindst 60 dages ubetinget fængsel og argumenterede for, at jægeren skulle have været helt sikker på, hvad han skød på.

  Det var ifølge dommeren noget af det, den dræbte jagtkammerat gjorde, der førte til, at han ved en fejl blev skudt. Og så udviste den 66-årige ikke tilstrækkelig opmærksomhed, lød det.

  Den 57-årige jagtkammerat var kravlet ned fra sit jagttårn og havde placeret sig ved et dyr, han netop havde skudt.

  Den 66-årige så bevægelser og troede, at han så et anskudt dyr.

 44. I går kl. 15:02

  Polsk fodboldklub skal betale for skader efter europæisk kamp mod Brøndby

  Den polske foldboldklub fodboldklub Pogon Szczecin skal betale erstatning for ødelæggelser under en kamp mod Brøndby IF i slutningen af juli.

  Det mener Det Europæiske Fodboldforbund.

  Danskerne vandt 4-0, men nogle af de polske tilskuere ødelagde blandt andet sæder, hegn og net.

  En gruppe polske tilhængere stødte desuden sammen med dansk politi efter kampen, og to politifolk blev kørt på hospitalet til behandling for skader, som de pådrog sig i forbindelse med indsatsen.

  Pogon Szczecin er blevet idømt en bøde på 20.000 euro svarende til knap 150.000 kroner, og klubben må ikke sælge billetter til sine tilhængere i de næste tre udekampe i europæisk fodbold.

  Brøndby gik videre til tredje runde af Conference League-kvalifikationen med en samlet sejr på 5-1.

 45. I går kl. 15:00

  Djøf efter blå bloks hjemsendelseskrav: 'Politikere og medier skal lige trække vejret'

  Fagforeningen Djøf mener ikke, at de hårdt kritiserede embedsmænd i minksagen skal sendes hjem.

  - Der skal være en god grund til det, før man griber til et så indgribende værktøj som hjemsendelse. Og det synes vi altså ikke, at der er her, siger Thomas Therkildsen, der er administrerende direktør i Djøf.

  Kritikken faldt for seks uger siden, og nu opfordrer flere partier i blå blok til at sende embedsmændene hjem.

  - Jeg synes, både politikere og medier lige skal trække vejret en gang og lade processen gå sin gang. For vi har et system, der fungerer, siger Thomas Therkildsen.

 46. I går kl. 14:50

  Skidt dansk førstedag ved EM i svømning

  Ingen af de fem danskere, som torsdag var i aktion ved EM i svømning, gik videre fra de indlende heats.

  Tobias Dan Hansen, Julius Munk og Malthe Lindeblad var først i bassinet i Rom i Italien, da de kastede sig ud i 50 meter butterfly.

  Herefter svømmede Elisabeth Sabroe Ebbesen 100 meter fri, inden Karoline Sørensen forsøgte sig i 200 meter rygsvømning.

  Du kan se aftenens finaler på DR2 og DRTV fra klokken 18 i aften.

  Danskerne skal igen i aktion i morgen, hvor du blandt andet kan se kunstsvømning med deltagelse af en dansk duet i form af Mia Heide og Karoline Christensen.

  EM i Svømning varer fra den 11. til den 21. august.

 47. I går kl. 14:41

  Den udvidede vaccination mod abekopper er gået i gang i regionerne

  Landets fem regioner er nu gået i gang med at udrulle det udvidede tilbud om vaccination mod abekopper.

  Tirsdag blev målgruppen for vaccinationstilbuddet udvidet til at omfatte mænd, der har sex med andre mænd, og har mange skiftende partnere.

  Regionerne kommer både til at stå for selve vaccinationen og for at give den relevante information til de personer, der er i særlig risiko.

  Personer i forebyggende behandling mod hiv vil få et brev om vaccination og andre, der opfylder kriterierne for at blive tilbudt vaccination, kan finde information på deres regions hjemmeside.

  Smitte med abekoppevirus kan ramme alle ved tæt fysisk kontakt.

 48. I går kl. 14:28

  Kun en tredjedel af det forventede kører med Odense Letbane

  Odense Letbane havde cirka 173.000 passagerer i de uger af juni, hvor gratisperioden ophørte, hvilket svarer til en tredjedel af det passagertal, man på forhånd har haft som målsætning for en normal sommerperiode.

  - Selvfølgelig havde vi gerne set flere passagerer de første uger, men vi er også bevidste om, at der vil være en indkøringsperiode, siger Odense Letbanes administrerende direktør, Dan Ravn.

  Han peger samtidig på at de 173.000 passagerer trods alt svarer til cirka 2,5 gange så mange passagerer, som bybusserne i det seneste sammenlignelige år havde på de strækninger, hvor Letbanen kører.

 49. I går kl. 14:18

  Alle 7-Elevens butikker er igen åbne

  Folk har denne uge måttet gå forgæves til deres lokale 7-eleven-butik, fordi et hackerangreb tvang butikkerne til at lukke. (Foto: Unknown © DR)

  Alle 7-Elevens butikker er her til eftermiddag igen åbne, efter at et hackerangreb mandag tvang samtlige butikker til at lukke.

  - Vi er glade for at meddele, at alle vores 176 butikker nu igen er åbne og oplever stabil drift gennem et backup-system, lyder det i et opslag på Facebook.

  Hidtil har de åbne butikker kun kunnet tage imod MobilePay eller kontanter, men det er også snart løst.

  - Alle butikker uden for togstationer tager nu imod VISA, Mastercard, Dankort og de fleste udenlandske kort.

  Butikker på togstationer tager imod Dankort, og det forventes, at de kan tage imod de andre korttyper i løbet af dagen.

  I går bekræftede administrerende direktør i 7-Eleven Jesper Østergaard, at der var tale om et såkaldt ransomware-angreb. Her afskærer hackerne typisk virksomhederne fra deres egne data via en krypteringsnøgle.

 50. I går kl. 14:06

  Operationer og behandlinger genoptages i Syddanmark efter it-nedbrud

  Operationer og behandlinger genoptages på sygehusene i Region Syddanmark, da it-systemerne igen kører.

  - Regionens it-systemer kører igen, og regionens sygehuse genoptager derfor operationer og behandlinger igen, skriver regionen.

  Der kan dog være uregelmæssigheder i løbet af eftermiddagen, indtil alle systemer er fuldt oppe at køre.

  Systemerne har været nede siden i formiddags, og regionen er i gang med at undersøge årsagen.

Mere fra dr.dk