Seneste Nyt

København skal tale om muligheden for at erstatte store bededag med lokal fridag

Folketinget har lige sløjfet store bededag, men hvis det står til Dansk Folkeparti i København, skal kommunens ansatte stadig kunne holde fri, dagen efter de har fyldt sig med varme hveder.

I aften skal politikerne på Københavns Rådhus tage stilling til forslaget om at undersøge, hvilke muligheder kommunen har for at indføre en lokal fridag i stedet for helligdagen.

Men nu lyder det fra Kommunernes Landsforening, at dén beslutning ligger uden for kommunernes råderum.

Det skræmmer dog ikke Finn Rudaizky fra Dansk Folkeparti. Han holder fast i, at kommunen har ret til som minimum at undersøge, hvilke muligheder der er - og derfor er det ikke spildt, at det skal diskuteres i aften.

- Hvis Københavns Kommune kan finansiere det, har de lov til at give de ansatte en fridag. Det kræver bare en aftale mellem arbejdstager og arbejdsgiver, siger han.

Nyheder

 1. Ifølge forsker er det forkert, når spanske efterforskere siger, at Ahmed Samsam gik på 'mørkenettet' for at sende IS-propaganda.

 2. Britisk premierminister vil gøre det ulovligt for unge generationer at købe cigaretter resten af deres liv

  Det skal være slut med røg hos den næste generation i Storbritannien.

  Det mener premierminister Rishi Sunak, der vil forbyde unge generationer nogensinde at købe cigaretter. Det siger han på en konference i Det Konservative Parti, skriver Reuters.

  - Dem, der er 14 år i dag, vil aldrig nogensinde lovligt kunne købe cigaretter, siger han ifølge nyhedsbureauet.

  Sunak siger, at rygning hvert år koster Storbritanniens sundhedsvæsen 17 milliarder pund, svarende til omtrent 146 milliarder danske kroner.

  Hvis forbuddet bliver til virkelighed, bliver Storbritannien til det første land i Europa til at stramme reglerne så meget.

  Den tidligere S-regering foreslog noget lignende sidste år.

 3. Syv personer med bandetilknytning nægter sig skyldig i drabsforsøg i bandekonflikt.

 4. Løssluppen ulv i safaripark dræbte 31 flamingoer

  Natten til i dag udspillede der sig noget af et blodbad i Ree Park Safari i Ebeltoft.

  En arktisk ulv formåede at undslippe sit bur, og så satte jagtinstinktet ellers ind. Det fortæller Jesper Stagegaard, som er administrerende direktør i dyreparken, til Ekstra Bladet.

  31 store flamingoer, to hvide storke og en krontrane døde.

  - Det er ikke, fordi den er sulten. Det er bare rent jagtinstinkt, fortæller han.

  Ulven, der også går under navnet polarulv, er blevet aflivet på stedet, inden den nåede videre til andre dyr i parken.

  Ulven slap løs, fordi det lykkedes den at grave sig ned under indhegningen.

 5. Lov om psykisk vold er på vej i Grønland

  I Danmark blev det for år tilbage ulovligt at udøve psykisk vold mod andre mennesker. Nu er samme lov på vej til Grønland.

  Justitsminister Peter Hummelgaard (S) har netop fremsat et lovforslag, der kriminaliserer psykisk vold i nære relationer i Grønland. Det skriver hans ministerium i en pressemeddelelse.

  - Lovforslaget om psykisk vold kommer på baggrund af et ønske fra Naalakkersuisut (Grønlands regering, red.), siger han.

  – Ikke mindst fordi psykisk vold kan have store og langvarige konsekvenser for ofrene. Derfor er det godt, at vi nu kriminaliserer psykisk vold i Grønland, så vi med kriminalloven også sender et klart signal om, at psykisk og fysisk vold er ligestille, lyder det fra Hummelgaard.

  Derudover er der stillet et lovforslag om en ændring af retsplejeloven i Grønland, der skal give National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) mulighed for at fungere i og for Grønland.

 6. EU-landene rykker et skridt nærmere en ny asyl- og migrationslov

  EU-landene er rykket et skridt nærmere en ny, fælles politik på asyl- og migrationsområdet, efter at medlemslandenes regeringer - også kendt som Rådet - i dag er blevet enige om deres fælles holdning til et vigtigt hjørne af den nye lovpakke.

  Det drejer sig kort fortalt om, hvad medlemslandene skal gøre, hvis der opstår nye migrations- og asylkriser, som man oplevede det i 2015 og 2016. Står det til regeringerne, skal udsatte medlemslande blandt andet kunne anmode om solidaritet og ekstra støtte fra EU og de andre lande, hvis de pludselig modtager et stort antal migranter og flygtninge.

  - I dag har vi formået at tage et stort skridt fremad, hvad angår et kritisk spørgsmål for EU's fremtid, lyder det fra den fungerende spanske idenrigsminister, Fernando Grande-Marlaska Gómez, der har stået i spidsen for forhandlingerne.

  Der er dog fortsat noget vej igen, før en eventuel ny europæisk asyl- og migrationslov kan falde endeligt på plads. Det er nemlig kun Rådets forhandlingsmandat, der er landet i dag, og den endelige aftale skal forhandles på plads med Europa-Parlamentet. Derudover afhænger det også af, hvordan forhandlingerne af de andre dele af asyl- og migrationsaftalen lander.

  På grund af det danske retsforbehold kommer de nye regler ikke direkte til at begyde noget for Danmark.

 7. Britisk premierminister dropper højhastighedstog til trecifret milliardbeløb

  Det bliver alligevel ikke muligt at stige på et nyt højhastighedstog i Storbritannien.

  Premierminister Rishi Sunak har altså skrottet projektet. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Det drejer sig om den nordlige del af toglinjen HS2 mellem de britiske byer Birmingham og Manchester.

  Det skyldes, at omkostningerne ved toglinjen skulle være fordoblet. I forvejen kostede det 36 milliarder britiske pund, hvilket svarer til omkring 310 milliarder kroner. De penge bliver nu i stedet investeret i nye transportnetværk, lover Rishi Sunak ifølge Ritzau.

 8. Et voldsomt skybrud oversvømmede store dele af Aarhus. De rette foranstaltninger er dog først på plads om flere år.

 9. 52-årig mand idømt syv års fængsel for voldtægt af mindreårig

  En 52-årig mand er ved Retten i Nykøbing Falster idømt syv års fængsel for flere forhold om voldtægt og blufærdighedskrænkelse mod en mindreårig pige.

  Det oplyser Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

  Den 52-årige mand, der er en bekendt af familien, har udsat pigen for fuldbyrdet voldtægt, voldtægt ved andet seksuelt forhold end samleje og grov blufærdighedskrænkelse. Overgrebene fandt sted fra marts 2020 til maj 2022.

  Manden er også idømt et bolig- og besøgsforhold, som betyder, at han ikke må dele bolig med personer under 18 år eller besøge eller modtage besøg fra personer under 18 år, uden der er en voksen til stede.

  Den 52-årige ankede dommen.

 10. Carles Puigdemont stiller krav om amnesti og en uafhængighedsafstemning i Catalonien, hvis hans parti skal støtte en regering. Det bliver svært at få opfyldt, vurderer eksperter.

 11. Rusland: Japan har ikke informeret nok om farerne ved udledning af Fukushima-spildevand

  Japan har ikke informeret hverken Kina eller Rusland fyldestgørende om faren forbundet med den 1,3 milliarder liter store udledning af spildevand fra atomkraftværket Fukushima, de er i gang med.

  Det siger det russiske udenrigsministerium ifølge Reuters.

  - Vi og Kina har opfordret Japan til at være gennemsigtige og give alle interesseret stater fuld adgang til alle informationer om udledning af vand fra Fukoshima, siger talskvinde for det russiske udenrigsministerium Maria Zakharova.

  - Japan har ikke reageret fyldestgørende på de her problemer og garanteret, at der ikke er en trussel, herunder en langsigtet trussel.

  Japan har været under heftig kritik af flere lande og organisationer efter beslutningen om udledning af spildevandet beyndte i august. Læs mere her.

 12. Fokus bør rettes mod en bedre smertelindrende behandling, lyder det.

 13. Sved, småsten og manglende tyngdekraft er bare nogle af udfordringerne, når Andreas Mogensen som den første dansker træder uden for ISS.

 14. Slovakiet indfører grænsekontrol ved grænsen til Ungarn

  I et forsøg på at komme et stigende antal illegale migranter til livs vil Slovakiet indføre kontrol ved grænsen til Ungarn.

  Det skriver Reuters.

  Grænsekontrollen begynder i morgen og varer i ti dage, har regeringen oplyst.

  Kontrollen sker som en reaktion på, at Tjekkiet, Østrig og Polen i går indførte kontroller ved grænsen til Slovakiet.

  Ifølge den slovakiske regering er 40.000 illegale migranter rejst ind i landet i år. Migranterne, der primært kommer fra Mellemøsten og Afghanistan, rejser gennem Serbien og Ungarn på deres vej mod Vesteuropa.

  Grænsekontrollen mellem Østrig og Slovakiet begyndte i går:

 15. To mænd fængslet in absentia i sagen om dødeligt overfald i Hvidovre

  To mænd på 20 og 23 år er i dag blev fængslet in absentia ved Retten i Glostrup.

  Det oplyser Københavns Vestegns Politi i en pressemeddelelse.

  De to mænd - som ikke var til stede - blev i formiddag fremstillet i grundlovsforhør sigtet for drab subsidiært grov vold med døden til følge.

  Ifølge politiet indikerer efterforskningen, at de to mænd opholder sig i udlandet. De kan nu efterlyses internationalt efter dagens kendelse i retten.

  Sagen drejer sig om et overfald på en 21-årig mand natten til mandag. Manden blev overfaldet i Hvidovre, men fundet i Brønshøj og afgik ved døden senere mandag aften.

 16. De sidste 15 år har børn i Svendborg Kommune fået seks timers ekstra idrætsundervisning op til 6. klasse. Men det bliver nu skåret væk for at få budgettet til at hænge sammen.

 17. Kvanteprikforskere modtager Nobelprisen i kemi

  De tre forskere Moungi Bawendi, Louis Brus og Alexei Ekimov, der alle forsker i USA, har i dag modtaget Nobelprisen i kemi.

  Det oplyser det svenske videnskabsakademi.

  De tre forsker i kvanteprikker, som blandt andet anvendes i LED-tv-skærme, i solcellepaneler og i medicin, hvor kirurger anvender dem, når de fjerner svulster.

  Vinderne blev - formentlig ved et uheld - afsløret i en pressemeddelelse til svenske medier tidligere i dag før den officielle pressekonference fandt sted.

 18. Den danske gymnast Camille Lund Rasmussen missede lige akkurat kvalifikationen til OL, da hun søndag lavede en sjælden fejl.

 19. Der venter en aften og nat med blæsende og regnfuldt vejr.

 20. Lægeforeningen: Regeringen bør lytte til Etisk Råd

  Det Etiske Råd har i dag sagt klart nej til at indføre aktiv dødshjælp i Danmark, og den vurdering er Lægeforeningen enig i.

  Derfor skal regeringen genoverveje, hvor fokus i diskussionen om en værdig død skal ligge, siger formand Camilla Rathcke.

  - Aktiv dødshjælp er en glidebane. Det, der starter med kun at være målrettet myndige døende patienter med fysiske smerter, udvider sig til personer med alvorlige handikap, børn og mennesker med psykiske smerter, siger hun i en pressemeddelelse.

  I stedet mener Lægeforeningen, at debatten om en værdig død skal dreje sig om, hvordan den bedste pleje, behandling og smertelindring ydes i et menneskes sidste levetid.

 21. En sag om påstået politivold sætter endnu engang fokus på iranske myndigheders behandling af kvinder.

 22. Danske Bank får påbud for mangelfulde kreditvurderinger

  Danske Bank har ikke gjort nok for at overholde loven, når den skal vurdere om en persons økonomi tillader et lån.

  Derfor har Finanstilsynet givet banken et påbud for overtrædelse af kreditaftaleloven, står der i en pressemeddelelse.

  Danske Bank har ikke i vid nok grad foretaget individuelle vurderinger.

  Det går især ud over studerende, hvis fremtidige rådighedsbeløb vurderes til at være "væsentligt unde,r hvad man sædvanligvis anser som nødvendigt for at kunne opretholde en beskeden levefod", står der i påbuddet.

  Hvis Danske Bank ikke efterlever påbuddet, må den ikke give nye lån. Senest den 26. oktober skal banken dokumentere overholdelsen af reglerne.

 23. Et panel sidder klar til at svare på spørgsmål i forbindelse med Det Etiske Råds vurdering af aktiv dødshjælp i Danmark.

 24. Syv personer sigtet for at planlægge 'adskillige' bandedrab

  Den Nationale Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har i samarbejde med Københavns Politi anholdt syv personer i en sag om banderelaterede drabsforsøg.

  De syv mænd, der er mellem 24 og 36 år, er alle er sigtet for i begyndelsen af 2021 at have planlagt adskillige drab på flere medlemmer fra en anden bandegruppering blandt andet ved brug af bomber, skriver politiet.

  - Der er tale om en meget alvorlig sag med planlægning af adskillige drab og besiddelse af skydevåben og sprængstof af særlig farlig karakter, herunder fra en gruppe, som politiet vurderer som særdeles aktiv og voldsparate, siger vicepolitiinspektør i NSK, Lars Feldt-Rasmussen.

  De syv mænd bliver fremstillet i grundlovsforhør i Københavns Byret klokken 13 med henblik på varetægtsfængsling.

 25. Hvis Danmark tillader aktiv dødshjælp, er det et direkte udtryk for, at nogle liv ikke er værd at leve. Det siger Etisk Råd.

 26. 26-årig kvinde fundet dræbt på Frederiksberg

  En 26-årig kvinde blev i aftes fundet dræbt i en lejlighed på Frederiksberg i København. I samme lejlighed fandt politiet en 29-årig mand, som formentlig har dræbt både kvinden og sig selv.

  Det oplyser Københavns Politi i en pressemeddelelse.

  Begge personer var svært tilskadekomne af knivstik, da politiet kom frem til adressen klokken 22.45.

  Kvinden blev erklæret død på stedet, mens manden blev erklæret død klokken 23.45, efter han var blevet kørt på hospitalet. Ifølge politiet har de to haft en forudgående relation.

  De pårørende er underrettet og har fået tilbudt krisehjælp.

  Dagen igennem vil nærpolitiet på Frederiksberg være til stede, hvor borgere kan henvende sig, hvis de har oplysninger i sagen eller er bekymrede.

 27. To ud af tre, der har siddet i fængsel, begår ny kriminalitet inden for to år

  Der er stor sandsynlighed for, at personer, der har siddet i fængsel, har problemer med at overholde loven, når de kommer ud igen.

  Tal fra Danmarks Statistik viser, at 66 procent af de personer, der har afsonet en fængselsstraf, begår ny kriminalitet, inden der er gået to år.

  Mindre markant er tilbagefaldet, når man ser på personer, der har fået en betinget fængselsstraf og samfundstjeneste. Her registreres 42 procent for at begå ny kriminalitet inden for to år.

  Opgørelsen kommer på et tidspunkt, hvor der har været kritik af overbelægning i landets fængsler.

 28. Russisk journalist protesterede mod krigen på nationalt TV: Nu er hun idømt 8,5 års fængsel

  De russiske seere fik et chok, da journalisten Marina Ovsjannikova i marts 2022, få uger efter den russiske invasion af Ukraine, braste ind i en nyhedsudsendelse på russisk stats-tv med et skilt med teksten "Nej til krig. De lyver for jer. Russere imod krigen".

  Nu, cirka halvandet år senere, har en russisk domstol idømt hende 8,5 års fængsel for "bevidst at sprede falsk information om de russiske styrker". Det skriver Reuters.

  Sidste år blev hun også idømt en straf for hendes tv-protest. Dengang slap hun dog med en bøde for "at miskreditere hæren".

  Ovsjannikova blev denne gang dømt absentia, da hun for et år siden flygtede med sin datter fra husarresten i Rusland til et ukendt europæisk land ifølge hendes advokat.

  Hun har også flere gange fordømt invasionen på sociale medier.

  Se, hvordan Marina Ovsyannikova protesterede på live TV herunder.

 29. Kongepyton er løs i Viborg

  En kongepyton fandt vej ud af en akvariemesse i Overlund Hallen i Viborg i weekenden.

  Det fremgår af et opslag på hallens Facebookside.

  - Slangen er, som mange andre slanger ofte er, ganske harmløs. Desuden bider den ualmindeligt sjældent, står der i opslaget.

  Der har været en eftersøgning i gang både søndag og mandag, men slangen er endnu ikke fundet.

  Det var ved optællingen af de udstillede slanger på messen, at det gik op for arrangørerne, at kongepytonen manglede.

  Slangen har ifølge opslaget aldrig bidt et menneske og lever af små gnavere på størrelse med "en ung rotte".

 30. U-vending: Cavendish bliver i sadlen og jagter den vilde Tour-rekord

  Det var helt slut, da Mark Cavendish styrtede og udgik i årets Tour de France. Nu har han rejst sig. (Foto: © THOMAS SAMSON, Ritzau Scanpix)

  En af verdens mest vindende cykelryttere bliver i sadlen.

  Britiske Mark Cavendish havde ellers annonceret sit karriestop, men har netop offentliggjort en ny aftale med Astana.

  Det oplyser holdet i en video på det sociale medie X.

  Mark Cavendish er dermed igen i spil til at snuppe rekorden for flest etapesejre i Tour de France. En rekord, han lige nu deler med legendariske Eddy Merckx.

  Rekorden var også målet, da han stillede op ved dette års Tour de France, og han var undervejs meget tæt på, inden han udgik grådkvalt efter et styrt på 8. etape.

  Det fremgår ikke, hvor lang en aftale Cavendish har lavet med det kazakiske hold. De skriver blot: Det er alligevel ikke slut. Men briten giver selv en antydning på det spørgsmål i videoen.

  - Jeg har talt med mine børn og spurgt: "Hvad skal far gøre?" De sagde: "Bliv ved." Så nu er vi her. Bare et år mere, siger Mark Cavendish i videoen.

 31. Rasmus Højlund høster store roser, efter han scorede to gange for Manchester United mod Galatasaray tirsdag aften.

 32. Slut med krudt før nytår: Regeringen vil ændre fyrværkerilov

  Det kan være fristende at sætte ild til et lille heksehyl eller bare lige fyre en enkelt raket af til julefrokosten den 27. december.

  Men det må man formentlig snart ikke mere.

  Fremover skal det nemlig kun være lovligt for privatpersoner at fyre fyrværkeri af den 31. december og 1. januar.

  - Nytåret er for mange en festdag, men det er også en dag, hvor rigtig mange bliver påvirket af fyrværkeriet, siger erhvervsminister Morten Bødskov (S) til Politiken og henviser blandt andet til kæledyr og krigsveteraner.

  Bødestraffen for affyring og salg af fyrværkeri uden for de tilladte perioder skal også skærpes ifølge regeringen.

 33. Græs kan afhjælpe landbrugets problemer med klima og vandmiljø

  Græsmarker i stedet for korn kan være en løsning på landbrugets udfordringer med klima og vandmiljø, fordi græs begrænser udslip af næringsstoffer og klimagasser.

  Nu viser tre års forsøg blandt andet på Ausumgaard mellem Holstebro og Struer, at man kan udvinde protein fra græsset.

  På den måde kan landmændene tjene penge på produktionen.

  På Ausumgård er de nu så langt, at de producerer protein til foder, som man sælger til danske husdyr.

  Grovvareselskabet Vestjyllands Andel er med i demonstrationsanlægget på Ausumgaard, og de gode erfaringer har fået selskabet til at forberede yderligere fem anlæg, fortæller direktør Steen Bitsch.

 34. Virksomhed skal betale millionbøde for at efterlade rumskrald

  Den amerikanske regering har for første gang udstedt en bøde til selskabet Dish Network for at efterlade rumskrot i kredsløb om Jorden, skriver BBC.

  Virksomheden skal betale i omegnen af en million kroner for ikke at flytte en gammel satellit langt nok væk fra de satellitter, der er i brug. Det udgør nemlig en risiko for kollisioner.

  Selskabet har erkendt dets ansvar og har indgået en aftale med den Føderale Kommunikationskommission (FCC), som har udstedt bøden.

  I august fastslog en rapport fra Det Europæiske Rumagentur, at det vrimler med rester fra satellitter og raketter i rummet, som vi mennesker har efterladt.

  FCC ser bøden som et gennembrud, der forhåbentlig kan få indflydelse på andre satellitoperatører.

  DR's nyhedspodcast 'Tiden' talte i går med astrofysiker og rumekspert på DTU Space Christina Ayoe Toldbo om netop rumskrald. Det kan du høre her.

 35. Tørke og hedebølge har medført dårlig høst af alt fra ris til kakao.

 36. SAS-aktien styrtdykker

  Omkring klokken 9.15 her til morgen faldt SAS-aktien med mere end 90 procent og har nu en værdi på 0,02 kroner.

  Det skriver Ritzau.

  I går sagde bestyrelsesformand for flyselskabet, Carsten Dilling, at aktien på et tidspunkt bliver værdiløs, fordi luftfartsselskabet skal afnoteres på børserne i København, Stockholm og Oslo.

  Afnoteringen har været et krav fra de nye investorer, der blev præsenteret i aftes, og den vil ifølge TV 2 ramme omkring 255.000 aktionærer.

 37. FOA skal vælge ny forbundsformand

  Når fagforbundet FOA holder ordinær kongres den 20.-23. november, skal de delegerede stemme om posten som forbundsformand.

  Den nuværende formand, Mona Striib, udfordres af Diana Jensen fra afdelingen LFS i København, der også stiller op.

  Det er FOA's 581 delegerede, der skal stemme om, hvem der fremadrettet skal stå i spidsen for forbundet.

  Mona Striib har været forbundsformand siden april 2018.

 38. Fem såret efter skyderi på universitet i Baltimore

  Fem personer mellem 18 og 22 år er blevet såret efter en skudepisode på Morgan State University i den amerikanske storby Baltimore natten til onsdag dansk tid.

  Fire af de tilskadekomne var studerende, og alle er uden for livsfare.

  Politiet hørte første gang skud klokken 21.25 tirsdag lokal tid, og der er på nuværende tidspunkt ikke identificeret eller pågrebet nogen gerningspersoner.

  - Man formoder, at der var tre gerningspersoner, der skød ind i mængden, skriver byrådsmedlem i Baltimore Ryan Dorsey på det sociale medie X.

 39. LA-formand Alex Vanopslagh vil fremme en ansvarlig brug af eksempelvis kokain.

 40. Julelysene vender tilbage i de største nordjyske byer

  Under sidste års energikrise valgte mange indkøbscentre og handelsstandsforeninger at droppe julelysene.

  Men i år er julelysene med sikkerhed tilbage i tre af Nordjyllands største byer: Aalborg, Hjørring og Frederikshavn.

  Også Aalborg Storcenter pillede al udendørs julebelysning ned sidste år. Men i år skal det op igen, også selvom Energistyrelsen stadig opfordrer til at spare.

  - Det faktiske forbrug er næsten ingenting, fordi alt vores julelys er LED. Der skal være råd til en hyggelig jul i år med masser af lys, siger han.

 41. England vil forbyde mobiltelefoner i skolerne

  Det skal høre fortiden til, at engelske skoleelever hiver deres telefoner frem i frikvartererne.

  I hvert fald hvis det står til det britiske undervisningsministerium, der ifølge en pressemeddelse vil vejlede skoler og støtte skoleledere i at forbyde brug af telefoner i skoletiden.

  Formålet er at "håndtere forstyrrende adfærd og onlinemobning og samtidig øge opmærksomheden i undervisningen", lyder det i meddelelsen.

  Hvis skolerne ikke implementerer den nye vejledning, vil regeringen overveje at lovgive på området, så vejledningen bliver lovpligtig, fremgår det.

  Med det vejledende forbud lægger England sig på linje med Frankrig, Italien og Portugal.

 42. Antallet af boliger til salg stiger

  Nye tal fra Boligsiden viser, at antallet af boliger, der er til salg, er steget den seneste måned.

  Ved indgangen til oktober er der 33.356 villaer og rækkehuse til salg fordelt over hele landet.

  Det er fire procent flere end for en måned siden, skriver Boligsiden i en pressemeddelelse.

  Udbuddet af ejerlejligheder er steget med 9,1 procent den seneste måned. Stigningen er størst i Region Hovedstaden.

  I alt er der 7.588 ejerlejligheder til salg. Af dem ligger 1.938 i Københavns Kommune, der alene har oplevet en stigning på 19 procent den sidste måned.

 43. Ud med taxiloven, ind med privatkørsel mod betaling på danske øer

  Intet krav om hverken taxameter, sædeføler eller chaufførkort.

  Med et nyt lovforslag vil regeringen gøre det muligt for privatpersoner at køre med passagerer mod betaling på småøerne, hvor der ellers ikke er taxier.

  - Nu fjerner jeg simpelthen taxiloven på langt de fleste øer, så de lokale får mulighed for at løse de kørselsbehov, der er, og så de får mulighed for at tage betaling for det.

  - Det giver ikke mening, at der er krav om sædeføler og kørselscentral på de små øer - kravene fører bare til, at behovene ikke bliver dækket, siger transportminister Thomas Danielsen (V) i pressemeddelelsen.

  Bliver lovforslaget vedtaget, gælder de nye regler fra årsskiftet.

 44. Familieretshuset har tidligere fået kritik for at dele hemmelige adresser, men det er ikke den eneste type fejl, som myndigheden begår.

 45. Onsdag bliver regnfuld

  I den første del af dagen vil der være både sol og byger på himlen, men i eftermiddag bliver det regnvejr. Her er det Holstebro. Foto: Ole Rauff

  Der har været en stribe af byger over landet allerede, men der er også plads til sol mellem skyerne.

  Det blandede vejr fortsætter de næste timer, inden vi i eftermiddag har et regnvejr, der trækker ind fra vest.

  Det vil hovedsageligt give regn i Nord- og Midtjylland, men i de sene aften- og nattetimer vil det give regn til det meste af landet.

  Dagen igennem er vinden jævn til hård fra vest, ved Vestkysten op til hård kuling.

  Temperaturen topper de fleste steder på 14-15 grader, på Sydhavsøerne dog op til 17 grader.

 46. Statsministeren opfordrer til, at forældre skriver mindre til lærerne.

 47. Ærøfærgerne forlænger indstilling af sejlads

  Færgen Skjoldnæs får forlænget sit værftsophold med en uge, efter at færgen tidligere påsejlede en mole.

  Det betyder, at al sejlads er aflyst mellem Søby og Faaborg samt mellem Søby og Fynshav til og med den 15. oktober.

  Det skriver Ærøfærgerne på sin hjemmeside.

  Det fremgår, at der i stedet indsættes ekstraruter på nogle afgange.

 48. Stort oprydningsarbejde venter efter skybrud i Østjylland

  Ovenpå gårsdagens kraftige regnvejr og skybrud i Østjylland forventer Falck at skulle bruge resten af ugen på at udbedre vandskader.

  Det fortæller lederen af vagtcentralen hos Falck Assistancecenter, Robin Henriksen, her til morgen.

  - Vi bøvler stadigvæk på med alle vandskaderne. Vores underleverandører kører ud til kunderne igen her til morgen, siger han.

  Størstedelen af sagerne handler om vand i kældre.

  Ifølge DMI var skybruddet, der blandt andet ramte Østjylland i går, det største, der nogensinde er registreret målt på areal. 11 procent af landet blev ramt af skybrud, og det er ikke set før, siden DMI begyndte at overvåge skybrud i 2011.

 49. Nato: Vestlige lande er ved at løbe tør for ammunition

  Vestlige lande har snart ikke mere ammunition at give til Ukraine.

  Sådan lød det i går fra formanden for Natos militærkomité, Rob Bauer, da han talte ved en sikkerhedskonference i Polen.

  Det skriver BBC.

  - Man kan se bunden i tønden med ammunition. Regeringerne og producenterne i de vestlige lande er nødt til at øge produktionen markant. For vi skal bruge større mængder, sagde han.

  Bekymringen blev bakket op af Storbritanniens minister for landets bevæbnede styrker, James Heappey, der også talte ved konferencen.

  - Lagrene begynder at se mere tomme ud. Hvis dette tidspunkt, hvor der er krig i Europa, ikke er det rette til at bruge to procent af BNP på forsvaret (et af Natos krav til medlemslandene, red.), hvornår så? spurgte han retorisk.

 50. Faste pladser og billeder af pædagoger giver ro og fred i børnehaver

  Det giver ro, struktur og bedre børnefællesskaber at bruge en særlig pædagogik udviklet til børn med autisme i en helt almindelig børnehave.

  Det er konklusionen i Osted Børnehus i Lejre Kommune.

  Her møder børnene ind til faste pladser og billeder på en tavle af de pædagoger, der er på arbejde. Metoderne stammer fra Nest-pædagogikken, som oprindeligt er udviklet til børn med autisme, fordi de har glæde af, at der er særlig fokus på ro og struktur.

  Det lyder simpelt, men effekten har været enorm, fortæller lederen af børnehuset, Anne Mette Hvas.

  - Der er meget mere ro på end tidligere og det giver stærkere børnefællesskaber, fordi børnene får øjnene op for hinanden, siger hun.

  Osted Børnehus er en af flere daginstitutioner, som har afprøvet Nest-pædagogikken siden sommeren 2022. Forsøget bliver nu udrullet til flere børnehaver og vuggestuer i Lejre Kommune i løbet af efteråret.

Mere fra dr.dk