Seneste Nyt

Københavns Lufthavne leverer kvartalsregnskab med overskud

Efter en lang periode med coronarestriktioner begynder Københavns Lufthavne så småt at give overskud igen, skriver Ritzau.

Covid-19 satte en alvorlig kæp i hjulet på lufttrafikken og dermed også Københavns Lufthavne, der i perioder har ligget helt underdrejet, men nu er selskabet på vej mod mere normale tilstande, viser regnskabet for andet kvartal i år, Her er der nemlig for første gang i lang tid overskud på driften.

Københavns Lufthavne, som driver både Kastrup og Roskilde Lufthavn, præsterede i april, maj og juni et resultat før skat på 159 millioner kroner.

Det er langt bedre end underskuddet på 171 millioner kroner i første kvartal og er med til at sørge for, at halvårsresultatet næsten går i nul.

Nyheder

 1. Donald Trump sagsøger CNN for æreskrænkelse

  Den tidligere præsident i USA, Donald Trump, har sagsøgt CNN for ærekrænkelse.

  Retsdokumenter indgivet ved en føderal domstol i Fort Lauderdale, Florida mandag viser ifølge nyhedsbureauet Bloomberg, at Trump kræver 475 millioner dollar i erstatning fra CNN, svarende til mere end 3,6 milliarder kroner.

  Trump mener, at CNN har kørt en smædekampagne imod ham og bekæmpet ham politisk. Det skulle ifølge Trumps hold af advokater være sket med ærekrænkende betegnelser som "racist", "russisk lakaj", "oprører" og i sidste ende "Hitler".

 2. Elon Musk er blevet upopulær i Ukraine efter kontroversiel Twitter-afstemning

  Verdens rigeste mand, Elon Musk har været medvirkende til at sikre ukrainsk succes på slagmarken, fordi han har stillet sit Starlink-satellitsystem til rådighed og sikret effektive forbindelser mellem landets militære enheder og ud af landet. Men nu er forholdet mellem præsident Volodymyr Zelenskyj og Musk kølet voldsomt, efter at Tesla-milliardæren på Twitter har lavet en afstemning, hvor han foreslår en mulig afslutning på krigen i Ukraine ud fra følgende fire punkter:

  - Gentag fokeafstemningerne i de annekterede regioner - denne gang under FN's overvågning. Rusland trækker sig tilbage, hvis det er folkets vilje.

  - Krim bliver formelt en del af Rusland (sådan som det var siden 1783 indtil Khrustjovs fejl).

  - Vandforsyningen til Krim sikres.

  - Ukraine forbliver neutralt.

  (© elonmusk@twitter.com)

  På nuværende tidspunkt har mere end 1,6 millioner brugere stemt, og 63 procent er imod.

  Ukrainere med præsident Volodymyr Zelenskyj har fordømt Musks forslag og afstemning. Samtidig har præsidenten lavet sin egen afstemning, hvor han spørger, om man foretrækker den Elon Musk, der støtter Ukraine, eller ham, der støtter Rusland.

 3. Udbryder vender tilbage med sit parti til Alternativet

  Tilbage i marts 2020 meldte Theresa Scavenius sig ud af Alternativet efter have tabt kampen om formandsposten til Josephine Fock. Året efter stiftede Scavenius så klimapartiet Momentum, men nu er det nye parti nedlagt for i stedet at blive en del af Alternativet.

  - Det har vi gjort for at sende et signal til alle vælgere i Danmark om, at den grønne fløj nu er samlet hos Alternativet, og at det er her, man skal lægge sin stemme til folketingsvalget, siger hun til Ritzau og tilføjer, at hun overvejer at stille op som folketingskandidat for Alternativet, hvis der er muighed for det.

  Tidligere er Alternativet også fusioneret med Grøn Alliance.

 4. Rapport afslører systematisk misbrug i kvindeliga i USA

  En uafhængig undersøgelse viser tegn på systematisk misbrug og seksuelle forseelser i amerikansk kvindefodbold.

  Det viser en rapport, der blev offentliggjort mandag og som er udarbejdet af den tidligere amerikanske justitsminister Sally Yates og advokatfirmaet King & Spalding.

  Rapporten indeholder interviews med mere end 200 spillere fra National Women's Soccer League (NWSL).

  Flere spillere beretter om detaljerede mønstre for misbrug, overgreb og manipulation fra trænere, skriver nyhedsbureauet AFP.

  - De spillere, der er kommet frem for at fortælle deres historier, har udvist stort mod. Det er nu på tide, at de institutioner, der svigtede dem tidligere, lytter til spillerne og gennemfører de reformer, som spillerne fortjener, skriver Sally Yates i rapportens resumé.

  Undersøgelsen er bestilt af det amerikanske fodboldforbund ovenpå flere skandaler de seneste år.

  /ritzau/

 5. Biden på besøg i Puerto Rico med stor støttepakke

  Den amerikanske præsident Joe Biden er ankommet til Puerto Rico, der er hårdt ramt efter besøg af orkanerne Fiona og Ian.

  Biden kommer med et løfte om en økonomisk håndsrækning på 60 millioner dollar (457 millioner kroner), som skal bruges til at forstærke dæmninger og moler samt til at etablere et nyt varslingssystem til at advare indbyggerne om oversvømmelser.

  - Jeg tager til Puerto Rico, fordi der ikke er blevet taget særligt godt hånd om dem, sagde præsidenten inden afrejse fra Washington D.C. med adresse til sin forgænger på posten, Donald Trump, der fik kritik for sin håndtering af situationen, da en orkan ramte Puerto Rico i 2017.

  Puerto Rico er et selvstyrende territorium med tilknytning til USA.

 6. FC Nordsjælland banker Randers FC og snupper Superligaens førsteplads

  Der var dømt topkamp i Superligaen, da FC Nordsjælland tog imod Randers FC på hjemmebanen i Farum.

  FC Nordsjælland kunne med en sejr overtage førstepladsen fra Randers, der endnu ikke havde tabt en kamp i sæsonen. Allerede efter 12 sekunder bragte hjemmeholdet fra Nordsjælland sig foran. Det er Superligaens næsthurtigste scoring.

  Hjemmeholdet fortsatte de gode takter, da de igen fik nettet til at blafre efter otte minutters spil.

  Med et kvarter igen cementerede FC Nordsjælland førstepladsen, da norske Andreas Schjelderup scorede sit andet mål i kampen til stillingen 3-0.

  Sidst i kampen kom Randers FC også på måltavlen, da Edgar Babayan fik reduceret til slutresultatet 3-1. Randers FC led dermed sit første nederlag, mens FC Nordsjælland overtog Superligaens øverste position.

 7. Trods energikrise: SSI advarer mod at tage for kolde bade på grund af farlig bakterie

  Mange danskere forsøger i denne tid at minimere deres energiforbrug.

  Men pas på med at spare for meget på det varme vand, lyder det fra Statens Serum Institut, SSI.

  Bruger man for lidt varmt vand, kan det nemlig give en øget risiko for vækst af legionellabakterier, der trives bedst i lunkent vand.

  - Legionella er en bakterie, der kan give lungebetændelse. Det er som regel en ret svær lungebetændelse, og vi har en forholdsvis høj dødelighed, siger Søren Anker Uldum, fagchef SSI, til Ritzau.

  Normalt badetemperatur på 36-37 grader slår ikke legionella ihjel, og derfor skal man skylle sin bruser godt igennem mindst en gang om ugen eller mere.

  - Vi råder til, at man i hvert fald en gang imellem får skruet helt op for det varme vand på termostatventilen.

 8. Partier når aftale om forbud mod udbredt fiskemetode

  Mange af landets fiskere skal til at tænke i nye baner.

  Fra 1. januar næste år er det nemlig slut med at trække store fiskenet langs havbunden, når det bliver forbudt at bundtrawle i farvandet omkring Fyn, Langeland og de øvrige øer i Bælthavet.

  Det direkte stop af den udbredte fiskemetode er et resultat af, at regeringen og partierne bag sidste års finanslov er blevet enige om en bekendtgørelse, der nu er sendt til høring, skriver Ritzau.

  I bekendtgørelsen fremgår det konkret, at fiskeri ved hjælp af bundtrawl, flydetrawl, snurrevod og skrabere forbydes.

  Formålet er at skabe et bedre havmiljø i Bælthavet.

  Langt størstedelen af fiskeriet i Bælthavet foregår i dag med de metoder, der nu skal forbydes, skriver Ritzau.

  Høringsprocessen for bekendtgørelsen om forbuddet løber frem til udgangen af oktober, hvor relevante parter - som for eksempel Danmarks Fiskeriforening - kan komme til orde.

 9. Julelys langs Strøget i København tændes i begrænset omfang trods energikrise

  Muligheden for julegaveindkøb i julebelysning i København forsvinder ikke på trods af tårnhøje energipriser. (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)

  Den årlige folkevandring op og ned ad Strøget i København bliver ikke uden julelys.

  Trods energikrise og tårnhøje elpriser vil julebelysningen nemlig ikke forsvinde, lover Michael Gatten, der er direktør for handelsforeningen i København, til TV 2 Lorry.

  - Vi er nødt til at sikre, at detailhandlen herinde kan tiltrække gæster og københavnere. Juleudsmykningen er en forudsætning for omsætningen i butikker og caféer, siger han til mediet.

  Til gengæld vil man mindske lystiden og dermed strømforbruget med 60 procent sammenlignet med sidste år.

  Lysene være tændt mellem klokken 15.00 og 21.00. Sidste år var lysene i de fleste gader tændt mellem klokken 07.00 og 24.00.

  Lysene tændes også to uger senere end planlagt, nemlig den 27. november, 1. søndag i advent.

 10. Iransk overhoved giver USA og Israel skylden for uroligheder

  De seneste ugers demonstrationer og uroligheder i Iran skyldes indblanding udefra, snarere end at den 22-årige iransk-kurdiske kvinde Mahsa Amini mistede livet, mens hun var i moralpolitiets varetægt. Sådan lyder udlægningen af virkeligheden i hvert fald, når man spørger Irans religiøse leder, ayatollah Ali Khamenei.

  Han beskylder nu USA og Israel for at have opildnet til de voldsomme demonstrationer, der har bredt sig ud over store dele af Iran.

  - Disse optøjer og usikkerheden står USA og det falske zionistiske besættelsesregime bag, og det samme gør deres betalte agenter med hjælp af forræderiske iranere i udlandet, siger Khamenei, der har været Irans religiøse overhoved siden 1989.

  Det er første gang, at den 83-årige Khamenei ytrer sig om urolighederne, som ifølge menneskerettighedsgrupper har kostet mindst 130 mennesker livet.

 11. Kongehusekspert: Meddelelse fra dronningen er usædvanlig

  Det er ikke hverdagskost, at dronning Margrethe udsender en besked om, at hun har undervurderet, hvor meget prins Joachim er berørt af, at hun i sidste uge besluttede at fratage prinse- og prinsessetitlerne fra prinsens børn.

  - Det er sjældent, at der bliver udsendt en pressemeddelelse, der har så personlig en karakter, siger Lars Hovbakke Sørensen, der er historiker og kongehusekspert, til Ritzau.

  Han peger på, det hænger sammen med, at sagen har været diskuteret meget i offentligheden, hvor en række kongelige har deltaget. Han mener derfor, det er det rigtige at gøre af dronningen.

  - Det ville være helt forkert, hvis hun prøvede at tie det ihjel. Det her er den bedste måde at prøve at komme videre for kongehuset.

  At prins Joachim var dybt berørt af situationen var tydeligt, da Ekstra Bladets journalist interviewede prinsen i Paris i torsdags:

 12. Svensk politi afspærrer området omkring gaslækager

  Anklagemyndigheden i Sverige har besluttet at afspærre områderne ved Nord Stream-lækkene, da de betragtes som et gerningssted.

  Et område på fem sømils (1 sømil = 1,852 kilometer) afstand fra Nord Stream-lækagerne er blevet afspærret for at kunne foretage en efterforskning af gerningsstedet.

  - Efterforskningen fortsætter, vi er i en intensiv fase. Vi har et godt samarbejde med hovedparten af myndighederne. Jeg forstår den store interesse, men vi er i begyndelsen af en forundersøgelse, og jeg kan derfor ikke gå i detaljer om de efterforskningsforanstaltninger, som vi tager, siger kammeranklager Mats Ljungqvist til SVT.

  Afspærringen har til formål at holde uvedkommende væk fra gerningsstedet, forklarer DR's retskorrespondent Trine Maria Ilsøe.

  - Efterhånden som gassen er ude af rørene, ændrer afspærringen i området karakter fra at være af sikkerhedsmæssige hensyn til at være af efterforskningsmæssige hensyn. Og det er helt naturligt, at man ønsker at forhindre, at uvedkommende kan nærme sig og forsøge at komme ned til selve gerningsstedet 70-90 meter under havoverfladen.

  Ifølge det svenske medie kan man stadig se udslippet fra Nord Stream 2 på 15-20 meter af vandoverfladen. Det fortæller den svenske kystovervågning efter en overflyvning af området.

  Ifølge Karin Lutz fra det svenske sikkerhedspoliti så er der endnu ingen mistænkte gerningsmænd.

  I fredags meddelte dansk politi, at man har planer om at etablere et fælles internationalt efterforskningshold med myndigheder fra blandt andet Danmark, Tyskland og Sverige. Det er dog usikkert, om afspærringen af gaslækagerne er lavet i samarbejde med det internationale holder, siger Trine Maria Ilsøe.

  - Vi har her til aften ikke kunnet få svar på, om det er en beslutning, der er truffet i samarbejde med de danske myndigheder, men vi ved, at det er besluttet at lave en international efterforskningsenhed, da gerningsstedet hverken er i Sverige eller Danmark og heller ikke er ejere af gasledningerne.

  Opdateret med kommentarer fra DR's retskorrespondent Trine Maria Ilsøe.

 13. DI om dyster fremtidsanalyse: Får betydning for erhvervslivet

  Dansk Industri (DI) forudser på baggrund af den nye rapport 'Dansk sikkerhed og forsvar frem mod 2035' fra regeringens sikkerhedspolitiske analysegruppe, at det nye verdensbillede også kommer til at påvirke dansk erhvervsliv:

  - Vi ser ind i en mere fragmenteret verdensorden med øget stormagtskonkurrence også om afgørende teknologier. Det får betydning både for dansk sikkerhed og for erhvervslivet, siger direktør for forsvar og sikkerhed i DI, Joachim Finkielman.

  Han konkluderer, at forsyningssikkerhed og leverandørkæder vil være en større udfordring, end erhvervslivet hidtil har været vant til, og at de nye krav til Forsvaret betyder nye investeringer i teknologi.

  - Det vil også stille større krav til forsvarsindustrien om at imødekomme de behov, der følger af det nye verdensbillede. Det vil desuden stille krav til erhvervslivet om at tage del i varetagelse af dansk sikkerhed, siger Joachim Finkielman.

 14. Kim Kardashian betaler millionbøde for at promovere kryptovaluta

  Kim Kardashian har indvilliget i at betale 1,26 millioner dollar til de finansielle myndigheder i USA. (Foto: Miguel Medina © Ritzau Scanpix)

  Den amerikanske reality-stjerne Kim Kardashian har indgået et forlig med de finansielle myndigheder i USA, efter at hun har promoveret kryptovalutaen EthereumMax.

  Hun skal betale 1,26 millioner dollar (over 9,6 millioner kroner) i bøder, fordi hun har modtaget 250.000 dollar for at promovere kryptovalutaen.

  EthereumMax-chefer er ved en domstol i Californien anklaget for vildledende markedsføring, der havde til formål at pumpe priserne op ved at få berømtheder til at fremsætte falske eller vildledende udsagn om kryptovalutaen.

  EthereumMax har trods navnesammenfaldet ingen forbindelse til den mere kendte kryptovaluta, Ethereum.

 15. Myndigheder forventer kraftig røg fra Studstrupværket: Udsatte borgere bør søge væk

  En ulmende brand i silo på Studstrupværket nær Aarhus ventes at udvikle kraftig røg i morgen.

  Derfor opfordrer myndighederne nu personer med hjertekar- og lungesygdomme til at søge væk, indtil røgen er drevet væk. Opfordringen gælder i Studstrup, Havhusene og Gl. Løgten Strand.

  - Det, vi kan se i morgen, er, at der vil der være en periode fra middagstid og nogle timer frem, hvor der vil være stor risiko for at se en røgfane i retning op nordpå mod den nordlige del af Aarhus Kommune og et stykke ind i Syddjurs Kommune, siger beredskabsdirektør i Østjyllands Brandvæsen, Kasper Sønderdahl, til DR.

  Branden har været i gang i 12 dage nu, men beredskabet kan endnu ikke give et estimat for, hvornår branden er endeligt slukket.

 16. Efter aflysning: The Voice '22 bliver alligevel til noget

  Koncerten The Voice '22 bliver sparket i gang til november.

  Men nu kan koncertgængere se frem til kunstnere som Andreas Odbjeg og Clara, lyder det i en pressemeddelelse fra Bauer Media, som står bag radiostationen The Voice.

  De når det selvsagt ikke til den planlagte dato i september, og Tivoli kommer stadig ikke til at være vært, men den 11. november kan STAGEBOX på Refshaleøen i København i stedet slå dørene op.

 17. Flere borgere opkrævet kæmpe beløb efter opkald til ny akuttelefon: Nu er fejlen rettet

  Det har været en dyr fornøjelse at ringe ind på det nye akutnummer 1818 i Region Sjælland, der åbnede i lørdags.

  Flere borgere er nemlig blevet opkrævet meget store regninger efter at have ringet ind i løbet af weekenden.

  På Facebook har en kvinde eksempelvis lagt sin regning ud, der viser, at hun er blevet opkrævet 768 kroner for et opkald til 1818 i går, mens BT også kan fortælle om en kvinde, der er blevet opkrævet 2.000 kroner efter at have siddet i telefonkø til akuttelefonen.

  Fejlen, der ligger hos teleselskabet Telia, er dog nu blevet rettet, fortæller kommunikationschef, Mads Houe.

  - Nu sørger vi for, at takseringen fra i formiddags og fremad sker korrekt. Og i de to dage, hvor der har været forkert afregning, går vi tilbage og får det rettet.

 18. Zaporizjzja-chef frigivet af russiske styrker

  Generaldirektøren for det ukrainske atomkraftværk Zaporizjzja, Ihor Murasjov, er blevet løsladt, efter at han blev anholdt af en russisk patrulje i fredags.

  Chefen for Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA), Rafael Grossi, skriver på Twitter, at Murasjov er løsladt.

  - Jeg har fået bekræftet, at hr. Murasjov er vendt tilbage til sin familie på sikker vis, skriver Grossi.

  Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, fordømte sent søndag Ruslands tilbageholdelse af Ihor Murasjov.

 19. Klimabelastningen fra mad og biler stiger

  Danskernes udledninger fra nye biler, mad, tøj og flyrejser stiger - stik mod hvad klimaet ellers har brug for.

  Det viser en ny opgørelse fra den grønne tænketank Concito, som er lavet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

  - Det er et udtryk for, at det ikke går den rigtige vej med udledningen fra vores forbrug.

  - Derfor er der brug for nye strategier og for, at folk tager et medansvar som forbruger for det globale klimaaryk, siger Michael Minter, der er programchef med særligt ansvar forfødevarer ved Concito, til Jyllands-Posten.

  Tallene viser, at CO2-udledningen fra det, vi spiser og drikker er steget med 10,6 procent fra 2017 - 2020.

  På de tre år er udledningen fra køb af blandt andet nyt tøj, legetøj og computere også steget med cirka otte procent.

  Når det kommer til biler, er udledningen fra anskaffelse af nye biler steget med cirka 10,6 procent fra 2017 - 2020.

 20. Russisk tv-journalist, der protesterede, er flygtet fra husarrest

  Under en direkte nyhedsudsendelse på den russiske Kanal 1 - som er den mest sete nyhedsudsendelse om aftenen i Rusland - indtog journalist Marina Ovsjannikova tv-studiet med en protest mod krigen i Ukraine. (Foto: Channel One Russia)

  Marina Ovsjannikova, der blev verdenskendt tilbage i marts, da hun midt under en udsendelse holdt et skilt op og protesterede mod krigen i Ukraine på Ruslands statslige tv, er flygtet.

  Og nu har det russiske indenrigsminister sat hende på et liste over eftersøgte personer.

  Den 44-årige journalist blev august sat to måneder i husarrest, og hun risikerer en dom på op til ti års fængsel for at have spredt 'fake news' om Rusland militær.

  I juli stod hun på flodbreden overfor Kreml og holdt et skilt op, hvor hun kaldte præsident Vladimir Putin en morder og betegnede hans soldater som fascister.

  Men ifølge Reuters har det statsstyrede medie Russia Today oplyst, at hun er flygtet, og at ingen ved, hvor hun opholder sig.

  - I aftes forlod min ekskone det sted, hvor retten havde sat hende i husarrest, og flygtede i en ukendt retning sammen med min 11-årige datter, siger Ovsjannikovas eksmand.

 21. Jeppe Kofod efter møde med russisk ambassadør: Vi bliver ved med at kritisere

  - Jeg gør mig ikke nogen forhåbninger om, at Rusland vil komme på bedre tanker efter en samtale her i Udenrigsministeriet.

  Sådan lyder det fra udenrigsminister Jeppe Kofod, efter et møde med den russiske ambassadør i Danmark, Vladimir Barbin, her til eftermiddag.

  Mødet fandt sted efter den ulovlige annektering af fire ukrainske regioner, som den russiske præsident, Vladimir Putin, annoncerede fredag.

  Det drejer sig om de primært russisk kontrollerede regioner Luhansk, Donetsk, Zaporizjzja og Kherson, hvor der i de seneste uger har været afholdt såkaldte folkeafstemninger om, hvorvidt regionernes indbyggere ønsker at tilslutte sig Rusland.

  - Putins ulovlige annektering af det østlige Ukraine hører ingen steder hjemme i en moderne verden. Og de såkaldte folkeafstemninger har været en grum parodi lige fra start, lyder det i en pressmeddelelse fra Jeppe Kofod.

 22. Både Frederiksen og Ellemann tvivler på, at to procent af BNP til Forsvaret er nok

  Tidligere i dag blev rapporten 'Dansk sikkerhed og forsvar frem mod 2035' præsentereret på Frederiksberg Slot, og ifølge statsminister Mette Frederiksen (S) tegner der sig en nutid og en fremtid, der ser mere dyster ud, end vi er vant til. På den baggrund vil hun ikke love, at det er nok at øge forsvarsudgifterne til to procent af bnp inden 2034, sådan som et bredt politisk flertal besluttede det tilbage i marts.

  - Det er jeg da heller ikke sikker på. Og vi kommer løbende til at forholde os til udviklingen og situationen i dansk forsvar, sagde statsministerenpressemødet, da rapporten blev præsenteret.

  Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen vil heller udelukke, at det bliver nødvendigt at bruge flere penge på Forsvaret:

  - Det er muligt, at vi skal det. Det kan vi finde ud af, når vi går i gang med forhandlingerne om forsvarsforliget. Når vi går i gang med drøftelserne om, hvor hurtigt vi når op på 2 procent.

 23. FCK-anfører ude resten af sæsonen

  Carlos Zeca måtte i går forlade banen med en skade, der efter alt at dømme holder ham ude hele sæsonen. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

  FC Københavns anfører, Carlos Zeca, kommer ikke til at dirigere spillet for hovedstadsklubben i de næste mange kampe.

  Han er nemlig ude resten af sæsonen med en knæskade, bekræfter FC København på fodboldklubbens hjemmeside.

  Årsagen er, at han i gårsdagens kamp mod AGF har beskadiget to ledbånd i knæet. Han pådrog sig skaden i kampens tillægstid, hvor den 34-årige græske midtbanespiller måtte humpe fra banen.

  - Vi kan desværre konstatere, at han har beskadiget to ledbånd i knæet, hvor det ene desværre er det korsbånd, der blev revet over og opereret for et år siden, siger FCK-cheflæge Morten Boesen.

  Den græske landsholdsspiller i græsset efter skaden i gårsdagens kamp. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)
 24. Efter minksag: Flertal nedsætter nyt udvalg

  Folketingets kontrol med regeringen skal styrkes. Det mener et rødt flertal i Folketinget, der er blevet enige om at nedsætte et demokratiudvalg.

  Det oplyser justitsministeriet i en pressemeddelelse.

  - De seneste års debat er et tegn på, at vi har brug for en ny tilstandsrapport for det politiske system, skriver jusitsminister Mattias Tesfaye.

  Udvalget skal undersøge det politiske system og komme med anbefalinger til at styrke det.

  Statsminister Mette Frederiksen foreslog tilbage i juli at nedsætte udvalget, efter Minkkommissionens rapport, der blotlagde flere fejl i håndteringen af minksituationen.

 25. Ødelagt Nord Stream 2-rørledning lækker fortsat gas

  Der strømmer fortsat gas fra Nord Stream 2-rørledningen.

  Den svenske kystvagt har holdt øje med situationen i Østersøen.

  Energistyrelsen i Danmark oplyser ifølge Ritzau, at man fra Nord Stream-selskaberne har fået at vide, at den fortsatte gaslæk kan skyldes gaslommer, der fortsat kan blive presset ud.

  - Selskaberne anbefaler derfor, at man venter 24 timer, fra at trykket er udlignet, til man går ind i området, lyder det fra Energistyrelsen til Ritzau.

  Det svenske søfartsvæsen har udstedt navigationsadvarsler for området med blandt andet afstandsanbefalinger.

 26. Pape lover orientering om møder i Den Dominikanske Republik

  Folketinget vil få en orientering om, hvad der skete på de ministermøder, som Søren Pape Poulsen (K) holdt på en privat ferie i Caribien i 2018.

  Det oplyser han i en skriftlig kommentar til DR.

  - Jeg ser frem til at give orienteringen, så også Folketinget kan høre, hvordan det hænger sammen, skriver Søren Pape Poulsen.

  Meldingen kommer, efter et flertal i Folketinget er blevet enig om en såkaldt beretning, der kritiserer møderne og opfordrer Søren Pape Poulsen til at redegøre for møderne.

  Møderne blev afholdt, da Søren Pape Poulsen var justitsminister. Også daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (DD) samt børne- og socialminister Mai Mercado (K) var med til møderne, der blev afholdt udenom den danske udenrigstjeneste.

 27. Norge aktiverer flere tusind soldater fra hjemmeværnet

  Flere tusind soldater fra det norske hjemmeværn er nu blevet aktiveret, efter den norske regering for nylig hævede trusselsniveauet oven på sabotagen mod gasrørsledningerne Nord Stream 1 og 2 i sidste uge.

  Det skriver det norske public service-medie NRK.

  Soldaterne skal holde vagt ved flere land- og havneanlæg, heriblandt gasanlæg i det sydvestlige Norge.

  - Vi har fået et opdrag om at hjælpe politiet med at sikre kritisk infrastruktur. Det er en vigtig opgave, hvor vi hjælper med at holde vagt og være synlige ved vigtige områder, siger Terje Male, der er områdechef for det norske hjemmeværn i den sydvestlige del af landet.

 28. Wolt-møde løste ikke konflikt med utilfredse restauranter

  Leveringstjenesten Wolt havde i dag indkaldt aalborgensiske takeaway-restauranter til møde.

  Det sker, efter 25-30 restauranter i byen har boykottet tjenesten siden fredag. Men efter dagens møde er der stadig ikke fundet en løsning på konflikten.

  - Wolt er desværre ikke interesserede i at gå på kompromis og vise samfundssind ved at skære ned på kommissionen, siger Ann-Britt Pedersen, talsperson for takeaway-stederne.

  Flere af restauranterne vil nu helt droppe Wolt og i stedet fortsætte arbejdet med at udvikle deres egen platform.

  Hos Wolt er Daniel Johansen, ansvarlig for partnerskaber med restauranterne, ærgerlig over, at de løsninger, de præsenterede, ikke er nok.

  - Wolt er også udsat for de samme prisstigninger, som restauranterne og alle andre i samfundet er udsat for. Jeg ærgrer mig selvfølgelig, hvis restauranterne ikke har lyst til at fortsætte samarbejdet.

 29. Klubpræsident om stadiontragedie: 'Det er mit ansvar'

  Præsidenten for Arema FC tager ansvaret for ulykken, som kostede mindst 125 mennesker livet. (Foto: Str © Ritzau Scanpix)

  125 mennesker døde på Knajuruhan Stadium i Indonesien, da der udbrød optøjer lørdag.

  En flok tilhængere havde invaderet banen, efter hjemmeholdet Arema FC havde tabt 2-3 til Persebaya Surabaya, og det fik politiet til at bruge tåregas mod menneskemængden. Det sendte tusindvis af mennesker mod udgangene, hvor mange blev mast ihjel.

  Mandag har Arema FC's præsident, Gilang Widya Pramana, holdt en tårevædet tale og beklaget hændelserne.

  - Jeg, som præsident for Arema FC, tager det fulde ansvar for hændelsen. Jeg undskylder til ofrene, deres familier, alle indonesere og ligaen, siger Gilang Widya Pramana ifølge AFP.

  Foruden de 125 dræbte blev 323 personer ifølge politiet såret i det, der er en af verdens dødeligste stadiontragedier nogensinde.

  Der er plads til 42.000 tilskuere på Kanjuruhan Stadion, og lørdagens kamp var udsolgt. Ifølge politiet stormede 3.000 fans banen.

 30. Region Sjællands akuttelefon kimet ned, efter den gik i luften i weekenden

  Det nye 1818-nummer til sundhedsvæsenet i Region Sjælland, der både samler lægevagten, skadestuen og den psykiatriske akutmodtagelse, fik en stormende modtagelse, da nummeret åbnede lørdag.

  Allerede efter få sekunder kom det første opkald, og på førstedagen blev det til 20 procent flere opkald, end der normalt er på et lægevagtnummer. Søndag blev det til 50 procent flere opkald.

  Derfor var det heller ikke en helt fejlfri begyndelse, erkender Trine Holgersen, direktør for Det Nære Sundhedsvæsen i Region Sjælland.

  - Det har givet noget ventetid, og det er vi selvfølgelig kede af. Og vi har også oplevet, at nogle enkelte borgere blev smidt af, men det har vi fået løst, så nu er vi klar og kan håndtere det.

  I alt var der lige omkring 6.000 opkald fra borgere i weekenden.

 31. Mette Frederiksen: 'Vores nutid og fremtid er mere dyster, end vi er vant til'

  Statsminister Mette Frederiksen på Frederiksberg Slot mandag den 3. oktober 2022. (Foto: Ida Marie Odgaard © Ritzau Scanpix)

  Der er ingen militær trussel mod Danmark lige nu, men ingen kender fremtiden på hverken kort eller lang sigt.

  Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) på det igangværende pressemøde på Frederiksberg Slot, hvor hun var den første, der fik ordet i forbindelse med præsentationen af en ny rapport om Danmarks fremtid.

  Forinden havde hun mindet alle om, hvor meget der er sket i verden de seneste tre år med blandt andet klimaforandringer, inflation, energikrise, fødevarekrise, coronapandemi og ikke mindst krigen i Ukraine.

  - Der tegner sig desværre både en nutid og fremtid, der er mere dyster, end vi er vant til. Autoritære kræfter vinder frem, og det internationale samfund er i opbrud.

  - Vi fik en skræmmende forsmag på det i sidste uge med lækagerne på Nordstream 1 og 2. Det er både overraskende og bekymrende.

  - Vi står over for nogle langt mere komplekse sikkerhedspolitiske trusler, siger statsministeren.

  Lige nu er det lederen af analysegruppen bag rapporten, Michael Zilmer-Johns fra Udenrigsministeriet, der taler.

 32. Kreml: Følelser påvirker ikke Ruslands tilgang til brugen af atomvåben

  Kreml foretrækker en "balanceret tilgang" til brugen af atomvåben.

  Sådan lyder det fra talsperson for Kreml, Dmitry Peskov, ifølge Reuters, efter Tjetjeniens leder, Ramzan Kadyrov, i weekenden opfordrede Putin til at bruge taktiske atomvåben i Ukraine.

  Kadyrov rettede også kritik af Ruslands militær for den seneste tids tilbagegang på slagmarken.

  Ifølge Peskov er Kadyrov i sin gode ret til at give udtryk for sin mening. Han understreger dog samtidig, at Ruslands militære tilgang "ikke bør afgøres af følelser".

  - Selv i svære situationer bør følelser blive holdt ude af enhver form for vurdering. Så vi foretrækker at holde os til afbalancerede, objektive bedømmelser, siger han ifølge Reuters.

  Grundlaget for eventuel brug af atomvåben står derimod nedskrevet i Ruslands atomdoktrin, lyder det iøvrigt fra Peskov.

 33. Svensker får Nobelpris i medicin

  Den svenske genetiker Svante Pääbo får årets Nobelpris i fysiologi eller medicin. Det skriver det svenske nyhedsbureau TT.

  Pääbo får prisen for sine opdagelser og udforskning "af uddøde hominiders arvemasse og menneskets evolution".

  Hominider er primater eller abemennesker, der var tæt beslægtet med det moderne menneske.

  - Gennem banebrydende forskning har Svante Pääbo opnået, hvad ingen troede var muligt: En kortlægning af arvemassen fra neandertalere frem til nulevende mennesker, hedder det i begrundelsen.

 34. Danske bankaktier falder kraftigt efter uro om schweizisk storbank

  En række danske bankaktier reagerer negativt i dag og er faldet i kurs.

  Hårdest ramt er Jyske Bank og Danske Bank, der ved 11-tiden er faldet med omkring otte procent.

  Også Ringkøbing Landbobank og Spar Nord falder kraftigt med omkring seks procent, mens Sydbank-aktien handles seks procent lavere end i fredags. Det skriver Ritzau.

  Finansmarkedet reagerer på en igangværende usikkerhed omkring kreditforholdene hos den schweiziske storbank Credit Suisse.

  Det udløser nervøsitet for hele den europæiske banksektor, forklarer Mikkel Emil Jensen, der er senioranalytiker hos Sydbank.

  - Bekymringen er formentlig, at vi kigger ind i en europæisk version af Lehman Brothers-krakket i 2008, hvor markederne frøs til. Kernen i bankdrift er, at pengene kan flyde, og det kunne de ikke dengang.

  - Der skal meget til, før vi ender i sådan en situation igen, men det giver altså banksektoren et ekstra tryk, siger Mikkel Emil Jensen til Ritzau.

 35. Netselskaber varsler prisstigninger bare en måned efter sidste varsel

  For bare få dage siden fik mange elkunder i Østdanmark et varsel om, at de fra nytår skal betale mere for at få transporteret strøm hen til deres bolig.

  Men allerede her en lille uge efter kan man på elnetselskaberne Radius og Cerius' hjemmesider se et nyt varsel: "Grundet de fortsatte stigende elpriser varsles der nye priser per 1. februar 2023."

  Det betyder blandt andet, at man i tidsrummet fra klokken 17-21 skal betale over to kroner for at få transporteret strøm om vinteren.

  For en gennemsnitlig husstand med et elforbrug på 4.000 kWh om året vil ændringerne betyde, at man samlet set i 2023 skal betale cirka 1.400 kroner mere i hovedstadsområdet og cirka 1.000 kroner mere på resten af Sjælland.

  Selvom det er netselskaberne, der hæver priserne, så får man varslingen om prisstigningen fra elselskabet.

Mere fra dr.dk