Seneste Nyt

Kommune vil droppe grøn brændstof - det er blevet for dyrt

Sidste år besluttede Vordingborg Kommune at være mere klimavenlige og lade busserne køre på HVO-biodiesel.

Men nu skal der spares syv millioner på den kollektive trafik, og kommunen kan hente to millioner kroner ved at gå tilbage til diesel. Derfor foreslår Klima- og Teknikudvalget at droppe den grønne løsning.

Det skriver TV2 ØST.

- Det er rigtig ærgerligt, at vi bliver tvunget til at gøre det. Men det udgør så stor en andel af de samlede besparelser, at vi har svært ved at bevare den grønne diesel og spare på nogle ruter. Vi bliver nødt til at veje det op imod hinanden, og på en relativ let måde kan vi spare to millioner, siger Anders J. Andersen, formand for Klima- og Teknikudvalget i Vordingborg Kommune til TV2 ØST.

Nyheder

 1. Kina: Anholdt BBC-journalist identificerede sig ikke

  En journalist fra BBC blev i går anholdt af kinesisk politi, da han dækkede en demonstration i Shanghai mod myndighedernes coronaforanstaltninger.

  - BBC er ekstremt bekymret over behandlingen af vores journalist, Ed Lawrence, som blev anholdt og lagt i håndjern, mens han dækkede protesterne i Shanghai, har BBC skrevet i en erklæring, delt på Twitter.

  Ifølge det kinesiske udenrigsministerium identficerede Ed Lawerence sig dog ikke som medlem af pressen, skriver Reuters.

  Ministeriets talsmand Zhao Lijian sagde, at det havde noteret sig BBC's erklæring om hændelsen, men hævder, at det ikke afspejlede, hvad der skete.

  Screendump fra Twitter.
 2. Iran klager over USA til Fifa

  Det iranske fodboldforbund har indsendt en klage til Fifa over det amerikanske hold.

  På sociale medier har det amerikanske hold vist billeder af det iranske flag uden dets islamiske emblem i midten. Ifølge nyhedsbureauet Reuters skulle det ses som en solidaritetshandling til demonstrationerne mod præstestyret og for kvinderettigheder, der foregår i Iran lige nu.

  Men man fjerner ikke bare lige det islamiske symbol fra flaget, mener det iransk fodboldforbund.

  - I en uprofessionel handling fjernede det amerikanske fodboldforbunds Instagram-side Allah-symbolet fra det iranske flag.

  - Det iranske fodboldforbund har sendt en e-mail til Fifa for at kræve en alvorlig advarsel til det amerikanske forbund, skriver det iranske statslige nyhedsbureau, IRNA, ifølge BBC.

  Opslaget, hvor symbolet er fjernet fra flaget, er siden taget ned fra Instagram igen, og et billede af det "korrekte" flag er blevet lagt op. En talsperson fra det amerikanske fodboldforbund har dog fortalt, at "de stadig støtter kvinderne i Iran".

  JEWEL SAMAD/AFP/RITZAU SCANPIX
 3. Bob Dylan undskylder for at bruge maskine til at signere ny bog

  Sanger og sangskriver Bob Dylan har sagt undskyld til sine fans for at have signeret 900 eksemplarer af sin nye bog med en maskine.

  Fans kunne købe en personligt signeret udgave af bogen 'Philosophy Of Modern Song' for 600 dollar, men så begyndte flere fans på sociale medier at sammenligne Dylans signatur og konstaterede, at de var lige lovlig identiske.

  Det skriver Washington Post.

  Dylan forklarer i et opslag på Facebook, at han førhen altid har signeret sine udgivelser med en almindelig kuglepen, men fordi han lider af svimmelhed, blev opgaven for meget for ham.

  Desuden var det heller ikke muligt at mødes med forlagets ansatte for at få hjælp til hele processen på grund af coronapandemien, lyder det fra ham.

  Fansene får nu deres penge tilbage, oplyser forlaget bag bogen.

 4. 30-årig læge tiltalt for endnu en krænkelse

  Sagen mod en 30-årig læge, der er tiltalt for at have krænket to kvindelige patienter seksuelt og have krænket en tredje kvindes ved blufærdighed, vokser.

  Østjyllands Politi skriver i en pressemeddelelse, at den 30-årige nu også er tiltalt for at have krænket en fjerde kvindelig patients blufærdighed.

  Ifølge tillægsanklageskriftet foregik episoden den 20. januar i år på Regionshospitalet Viborg, hvor lægen under en undersøgelse krænkede kvindens blufærdighed ved at befamle hende.

  Den 30-årige har frivilligt ladet sin varetægtsfængsling løbe frem til, der er faldet dom i sagen. Retsmøderne er berammet ved retten i Aarhus til den 13., 14., 20., og 21. december 2022.

 5. SAS risikerer endnu en strejke

  En ny strejke kan ramme SAS, hvis ikke det lykkes for luftfartsselskabet at lande en aftale med den norske fagforening Kabinansattes Forbund, der har omkring 500 medlemmer.

  Som et led i genopretningsplanen SAS Forward skal selskabet finde besparelser for 7,5 milliarder svenske kroner, og en del af dem skal findes på lønbudgettet.

  Indtil videre er det dog ikke lykkedes at nå til enighed med det norske kabinepersonale.

  - Vi har hele tiden en intention om at forsøge at lande en aftale, men der er to parter, og foreløbig har vi ikke set noget på bordet, som vi kan skrive under på, siger Elin Roverudseter, der er formand for Kabinansattes Forbund.

  I dag skal parterne til endnu et mæglingsmøde. Lykkes det ikke at nå til enighed her, træder det arbejdsretlige system til. Og så kan det ende med strejke, hvis ikke de når til enighed.

 6. Zelenskyj: Russerne bruger vinteren mod os

  Ukrainerne skal forberede sig på en lang, hård vinter med russiske angreb.

  Det var budskabet, da den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, i aftes talte til befolkningen i sin daglige tale.

  - Så længe de har raketter, stopper de ikke. Rusland forsøger at bruge denne vinter, denne kulde, mod os, lød det fra Zelenskyj.

  Han understregede, at landets væbnede styrker forbereder sig på angrebene, så godt de kan, men han bad også landets borgere om at hjælpe hinanden i de kommende måneder.

  - Sammen er vi i stand til at overleve hvad som helst, sagde han.

 7. Regn og gråvejr i dag

  Der kommer endnu mere gang i bølgerne i dag, da vinden fra sydøst er taget til i styrke. Her er det ved Helsingør.

  Storebælt kommer til at udgøre delelinjen på dagens vejr.

  Allerede i morgentimerne trækker en front med regn op over os, men mens det kun er de vestlige dele af Sjælland, der har regnvejr, så bliver det i en lettere kategori, i forhold til hvad der kan falde i Jylland.

  Her har prognoserne omkring 20 millimeter de steder, hvor der falder mest.

  Selv hvis man ikke har regnvejret over sig, vil himlen dog være rå i hele landet - på Bornholm er der dog nogen sol.

  Temperaturen ligger mellem fem og otte grader, og vinden er taget til i styrke, så det er en jævn til hård vind fra sydøst, kuling langs kysterne mod øst.

 8. Vindfølsomme køretøjer forbudt på Storebæltsbroen frem til i eftermiddag

  Skal du over Storebælt i dag, så tjek lige om, dit køretøj er vindfølsomt, inden du bevæger dig afsted.

  Sund & Bælt oplyser, at kørsel med vindfølsomme køretøjer er forbudt på grund af kraftig blæst.

  Forbuddet forventes ophævet klokken 15.00.

 9. Ark med blankt papir er blevet symbol på kinesisk protest

  • Kinesiske demonstranter holder blanke stykker papir i strakt arm. Den strategi bruges blandt andet for at undgå censur og anholdelse. Også i Moskva har aktivister brugt metoden til at protestere mod Ruslands invasion af Ukraine (Foto: © MARK R. CRISTINO, Ritzau Scanpix)
  • Udbredte demonstrationer er et sjældent syn i Kina, hvor præsident Xi Jinping har elimineret alt rum for politisk diversitet og uenighed. Også på sociale medier censureres ytringer. (Foto: © MARK R. CRISTINO, Ritzau Scanpix)
  • Protester rettet mod centralregeringen i Beijing er sjældne i Kina. I de forgangne måneder har der været flere episoder med afsæt i nul-covid-politikken med direkte nævnelse af partiet og Xi ved navn. (Foto: © MARK R. CRISTINO, Ritzau Scanpix)
  1 / 3

  Kinesiske demonstranter har taget ark af blankt papir med på gaden for at udtrykke deres vrede under sjældne kinesiske protester.

  - Det hvide papir repræsenterer alt det, vi gerne vil sige, men ikke kan sige, siger 26-årige Johnny, som har taget del i protesterne, til Reuters.

  Den strategi bruges blandt andet for at undgå censur og anholdelse, skriver nyhedsbureauet.

  Demonstranter er gået på gaden i flere forskellige byer mod Kinas nultolerancepolitik i bekæmpelsen af smitte med coronavirus.

  Protesterne begyndte i det vestlige Kina i byen Ürümqi efter en dødsbrand torsdag, som kostede mindst ti mennesker livet.

  Her er der spekulationer om, at folk havde svært ved at komme ud, fordi coronarestriktioner forhindrede dem i at forlade deres hjem.

 10. Tysk kaptajn: Det er en lettelse at være i live ved VM

  Tyskland tog et skridt mod at redde sig selv fra tidlig exit ved VM i Qatar, da holdet søndag spillede 1-1 mod Spanien. Efter det tyske nederlag til Japan i første kamp led håbet om at gå videre fra gruppespillet et knæk. (Foto: © ALBERT GEA, Ritzau Scanpix)

  Manuel Neuer udtrykte efter Tysklands VM-kamp mod Spanien lettelse over, at holdet stadigvæk er "i live" ved slutrunden.

  Holdet tog et skridt mod at redde sig selv, da det søndag spillede 1-1 mod Spanien.

  Efter det tyske nederlag til Japan i første kamp i Qatar led håbet om at gå videre fra gruppespillet et knæk.

  - Hovedpointen er, at vi stadigvæk er i live. Det, vi har indflydelse på, er at få tre point mod Costa Rica, siger Manuel Neuer.

  Efter 1-1 mod Spanien i går skal Tyskland torsdag selv slå Costa Rica og have spansk hjælp for at undgå en tidlig hjemrejse.

 11. BBC: Vores journalist i Shanghai blev anholdt, slået og sparket af politiet

  En journalist fra den britiske tv-station BBC er blevet anholdt, slået og sparket af det kinesiske politi i forbindelse med demonstrationerne, der har spredt sig over store dele af Kina de seneste dage. Det oplyser det britiske medie i en udtalelse ifølge Reuters.

  BBC-korrespondenten Ed Lawrence blev overfaldet af politiet i Shanghai og tilbageholdt, lyder det.

  - BBC er ekstremt bekymret over behandlingen af vores journalist, Ed Lawrence, som blev anholdt og lagt i håndjern, mens han dækkede protesterne i Shanghai. Han blev tilbageholdt i adskillige timer, inden han blev løsladt. Under hans anholdelse blev han slået og sparket af politiet, siger en talsperson for BBC i udtalelsen.

  Man har ikke fået nogen officiel forklaring på, hvorfor Ed Lawrence blev tilbageholdt af det kinesiske politi.

 12. Dødstallet stiger efter jordskred på Ischia: Tre børn blandt de omkomne

  Tre børn er blandt de omkomne under lørdagens mudderskred på den italienske ø, Ischia, der ligger ud for Napoli. Myndighederne har nu fundet og identificeret i alt syv dødsofre.

  Der tale om en tre uger gammel dreng samt begge hans forældre, en femårig pige og hendes 11-årige bror, en 31-årig beboer på øen og en bulgarsk turist.

  Derudover er fem personer stadig meldt savnet.

  - Vores håb er, at de savnede opholder sig hos venner og slægtninge og ikke har oplyst os, om hvor de er, siger Luca Cari, som er talsmand for det redningsmandskab, som leder efter de savnede, til den italienske tv-station RAI.

  Mudderskredet kom efter et voldsomt regnvejr med 126 milimeter regn i løbet af seks timer. Ifølge nyhedsbureauet AP er 30 huse blevet oversvømmet af mudder, og mere end 200 mennesker er blevet hjemløse. En del af husene på vulkanøen Ischia er ulovligt opført, og det kan have haft betydning for ulykkens omfang.

  Den italienske regering har erklæret øen i undtagelsestilstand, og ved et hasteindkaldt regeringsmøde er der blevet afsat to millioner euro til redningsarbejdet og til at genoprette de offentlige tjenester på stedet.

 13. Uroen spreder sig i Kina: Politiet scanner demonstranterne

  • Masser af unge kinesere er på gaden for at demonstrere mod coronarestriktioner og mod det kinesiske styre. (Foto: © MICHAEL ZHANG, Ritzau Scanpix)
  • Det begyndte som en mindehøjtidelighed for ofrene i en dødsbrand i Xinjiang-provinsen. (Foto: © MICHAEL ZHANG, Ritzau Scanpix)
  • Politiet har primært forholdt sig afventende. Men de har også sørget for registrere demonstranterne. (Foto: © MICHAEL ZHANG, Ritzau Scanpix)
  • De tomme stykker papir bruges til at vise demonstranternes utilfredshed. (Foto: © Thomas Peter, Ritzau Scanpix)
  • Indtil videre har der tilsyneladende kun været mindre sammenstød mellem demonstranter og politi. (Foto: © Nóel Celis, Ritzau Scanpix)
  • Demonstranterne kræver frihed. De vil både af med coronarestriktioner og med Xi Jinping. (Foto: © Nóel Celis, Ritzau Scanpix)
  1 / 6

  Det startede som en mindehøjtidelighed for 10 mennesker, der omkom i en brand i Xinjiang-provinsen, angiveligt fordi brandbilerne ikke kunne komme frem på grund af coronaafspærringer.

  Men det har udartet sig til store demonstrationer i en række storbyer i Kina, hvor unge kinesere igen i dag er gået på gaden for at kræve frihed, og at både kommunistpartiet og landets leder Xi Jinping skal træde tilbage.

  DR's korrespondent i Kina, Philip Róin, har fulgt udviklingen de seneste 30 timer, og han siger, at situationen udvikler sig drastisk.

  - Især her i løbet af aftenen, hvor politiet er på gaden i fuld flok. Alle der er gået rundt i gaderne i Shanghai er blevet passet op, og så har de fået deres ansigter scannet med en mobiltelefon, så myndighederne kan holde styr på, hvem det er, der har været ude at demonstrere i de her dage.

  Ifølge DR's korrespondent har demonstrationerne spredt sig til store dele af lande:

  - I løbet af dagen i dag har der været denne her slags protester i byer på tværs af Kina, og det er til de lokale myndigheder, hvordan de håndterer det indtil videre, for Beijing har ikke været ude at kommentere på det direkte.

  Philip Róin vil ikke spå om, hvad demonstrationerne kan føre til. Men det udarte sig til noget større.

  - Det var Mao Zedong, der engang sagde, at der skal bare en lille gnist til at starte en steppebrand, og lige nu ser vi bare gnister overalt i Kina.

  Du kan læse mere om protesterne i Kina i artiklen her, hvor Philip Roin lørdag var tilstede ved protesterne i Shanghai, og artiklen her, hvor en Kina-ekspert fortæller, at han "aldrig har set noget lignende" i de knap 20 år, han har beskæftiget sig med Kina.

 14. Moderaterne: Stoffer til eget brug skal afkriminaliseres

  Moderaterne vil afkriminalisere besiddelse af mindre mængder af stoffer til eget brug. Det siger folketingsmedlem Nanna Gotfredsen (M) til Berlingske.

  Hun siger, at det gælder alle former for stoffer, og tilføjer over for avisen, at andet ville være usagligt. Men hun understreger, at partiet mener, at det stadig skal være ulovligt at besidde stoffer med henblik på videresalg.

  Nanna Gotfredsen siger, at kriminaliseringen af at tage stoffer er fejlslået.

  - Kriminalisering er stigmatisering, og det betyder, at de stigmatiserede går under samfundets radar og ikke søger hjælp. Det medfører risiko for alverdens sygdomme, amputationer af arme og ben, overdoser og så videre, siger hun til Berlingske.

  I Moderaternes partiprogram står der, at substansmisbrug skal afkriminaliseres.

  Nanna Gotfredsen er nyvalgt folketingsmedlem for Moderaterne. Hun er jurist og har arbejdet med udsatte siden 1999 i organisationen Gadejuristen.

  /ritzau/

 15. Voldsomme uroligheder i Bruxelles under og efter VM-kamp

  Der opstod tidligere i dag alvorlige uroligheder i Bruxelles under og efter Marokkos overraskende 2-0 sejr over Belgien ved VM.

  Politiet måtte således lukke dele af Bruxelles af, sætte vandkanoner ind og anvende tåregas for at sprede ballademagerne. En bil var blevet sat i brand, ligesom der blev kastet mursten efter flere andre biler.

  Borgmester Philippe Close fordømte på Twitter urolighederne, opfordrede folk til at blive fra bymidten og lovede, at politiet ville sørge for at genskabe ro og orden. Senere kunne borgmesteren konstatere, at situationen nu var normaliseret, men at politiet fortsat var mobiliseret.

  Der har også været uroligheder i havnebyen Antwerpen i forbindelse med VM-kampen.

 16. Terrorister angriber hotel i Somalias hovedstad

  Den islamistiske terrorgruppe Al-Shabaab har taget ansvaret for et angreb på et hotel i Somalias hovedstad, Mogadishu.

  Ifølge nyhedsbureauet AP meddelte terrorgruppen i en meddelelse på deres egen radiofrekvens, at man har angrebet Villa Rose-hotellet, der er en restaurant, hvor regeringsmedlemmer og sikkerhedsfolk ofte kommer. Terroristerne angreb hotellet med sprængstof og skydevåben.

  Ifølge de foreløbige oplysninger er der ingen dødsofre. Polititalsmand Sadik Dodishe siger ifølge AP, at man i øjeblikket fortsat er i gang med at uskadeliggøre terroristerne, der opholder sig på hotellet.

 17. Khameneis niece arrestereret: Opfordrer udlandet til at afbryde forbindelse til det iranske styrke

  Farideh Morakhani, der er den religiøse leder Ayatollah Ali Khameneis niece, er blevet arresteret.

  Det oplyser hendes bror Mahmoud Moradkani, der bor i Frankrig, ifølge The Guardian.

  Hun blev ifølge broren arresteret, da hun onsdag mødte op efter at være blevet indkaldt af den offentlige anklager.

  Moradkhani har i en video, som er blevet lagt ud to dage efter hendes arrestation og delt på sociale medier, fordømt den undertrykkelse, som iranerne bliver udsat for, og samtidig opfordret det internationale samfund til at afbryde alle forbindelser til det "morderiske og børnedræbende" iranske styre.

  - Det her regime er ikke loyalt overfor nogle af sine religiøse principper og kender ikke til nogen regler, men bruger kun brutal styrke for at opretholde magten på enhver mulig måde, siger hun blandt andet i videoen.

  Farideh Morakhani tilhører en del af familien, som har forholdt sig kritisk til det islamiske præstestyre, og hun er tidligere blevet arresteret.

 18. Ukraine ser tegn på russisk tilbagetrækning fra atomkraftværk i Zaporizjzja

  De russiske styrker kan være tæt på at trække sig tilbage fra atomkraftværket i Zaporizjzja. Det siger lederen af det statslige ukrainske atomenergiselskab, Petro Kutin.

  - I de seneste uger har vi fået oplysninger, der tyder på, at de muligvis forbereder det, sagde Kutin søndag på ukrainsk tv.

  - Der er mange historier i de russiske medier om, at det ville være smart at forlade det og måske overgive kontrollen til Det Internationale Atomagentur (IAEA). Man får fornemmelsen af, at de er ved at pakke deres kufferter og stjæler alt, hvad de kan, sagde Kotin ifølge Reuters.

  IAEA's generaldirektør Rafael Grossi mødtes for fire dage siden med en russisk delegation i Istanbul for diskutere muligheden for at etablere en sikkerhedszone rundt om atomkraftværket. Efterfølgende citerede det russiske nyhedsbureau RIA den russiske viceudenrigsminister Sergej Ryabkov for, at der skulle tages en beslutning om en beskyttelseszone ret hurtigt.

  Rusland har ikke kommenteret på Petro Kutins udmelding.

 19. VIDEO: Her bliver juletræet tændt på Rådhuspladsen i København

  Nu er julen for alvor kommet til hovedstaden: Lidt efter klokken 16.00 blev lysene tændt på det store juletræ, der er stillet op på Rådhuspladsen i København.

  Forinden havde overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) holdt en tale og opfordret til, at vi i år tænker ekstra meget på fællesskabet og giver et bidrag til familier i nød.

  - Julen er hjerternes og fællesskabets fest, og det har vi i den grad brug for i år. Flere får brug for en hjælpende hånd, og derfor samler vi ind til Børnenes Kontor. Vi håber, at I allesammen vil være med til at sende lidt penge, så endnu flere familier kan få en god jul i år. Der er mange familier, der ikke har råd til juleand og julegaver.

  Juletræet på Rådhuspladsen kommer ifølge overborgmesteren fra Grib Skov i Nordsjælland, og det er 21 meter højt og vejer cirka fem ton.

 20. Strømmen er tilbage i det meste af Kyiv

  Fire dage efter tunge russiske angreb på den ukrainske hovedstad Kyiv er strømmen nu igen tilbage i byen. Siden i morges har der været strøm, vand, varme og mobilnet til næsten alle omkring tre millioner indbyggere. Det oplyser militærmyndighederne ifølge Der Spiegel.

  På grund af den høje belastning på strømnettet kan der dog stadig komme lokale afbrydelser.

  Den manglende strøm i hovedstaden førte for to dage siden til, at præsident Volodomyr Zelenskyj kritiserede byens populære borgmester, den tidlige mesterbokser Vitalij Klytjko, fordi der var for få varmestuer, hvor indbyggerne kunne søge hen, når de havde brug for strøm, vand, internet og førstehjælp.

 21. Lille pige fundet død efter jordskred i Italien

  Et voldsomt jordskred ramte i går den italienske ø, Ischia, ud for storbyen Napoli. Voldsomt regnvejr forårsagede jordskredet, der nu har krævet sit andet dødsoffer.

  Redningsfolk har fundet liget af en pige på fem eller seks år. Det oplyser de regionale myndigheder i Napoli, ifølge NRK. Pigen blev fundet i familiens hus.

  I går fandt man liget af en kvinde på 31 år. Dermed er dødstallet nu på to, mens 13 personer er kommet til skade og 130 evakueret.

  10 personer er stadig savnet.

 22. To mænd varetægtsfængslet - sigtet for at have dræbt en mand i Brøndby

  To mænd på 42 år og 66 år er blevet varetægtsfængslet frem til den 13. december.

  De to mænd er sigtet for at have dræbt en mand i 40'erne i en lejlighed i Brøndby Strands boligområde Hallingparken i går, skriver Ritzau.

  Dommeren har dog besluttet at fængsle mændene på en mistanke om vold med døden til følge og altså ikke drab, som sigtelsen lyder.

  Det oplyser senioranklager Rasmus Kim Petersen efter retsmødet. Han siger samtidig, at begge mænd nægter sig skyldige.

 23. 11 personer stadig savnet efter jordskred i Italien

  Et jordskred ramte i går den italienske ø Ischia. En er dræbt, 13 kommet til skade, mens 11 fortsat savnes. (Foto: © CIRO FUSCO, Ritzau Scanpix)

  Redningsfolk kæmper en hård kamp for at finde overlevende efter lørdagens jordskred på den italienske ø Ischia ud for storbyen Napoli. 11 personer er stadig savnet efter jordskredet, der udløstes af kraftig regn.

  Dårligt vejr gør nemlig redningsarbejdet svært i området, hvor der fortsat er kraftig vind og regn. Den italienske regering har erklæret krisetilstand i området. Det skriver nyhedsbureauet NTB.

  Der bruges bulldozere til at rydde vejene og skabe plads til redningsfolkene, mens dykkere undersøger de biler, der er skyllet til havs.

  En person er bekræftet omkommet, mens 13 er kommet til skade.

 24. Enhedslisten: Patienter med knoglebrud skal scannes for knogleskørhed

  Der er alt for få, der bliver scannet for knogleskørhed (osteoporose), når de er i kontakt med sundhedsvæsnet, efter de har brækket en knogle.

  Det mener Osteoporoseforeningen, der efterlyser en national handlingsplan på området, så flere patienter kan blive scannet.

  Enhedslisten mener også, der skal ske noget på området, men partiet er ikke klar til et stort nationalt screeningsprogram.

  - Men vi skal være lidt forsigtige med at sætte alt for store screeningsprogrammer i gang, fordi vi har et sundhedsvæsen, der er presset, siger sundhedsordfører Peder Hvelplund.

  Han mener i stedet, at det er oplagt at tage fat i de patienter, der kommer ind med knoglebrud.

  - Når vi får patienter ind, der har knoglebrud, og der ligger en lægefaglig begrundelse, så skal vi sikre, at de bliver scannet for osteoporose og kommer i gang med en forebyggende behandling, siger Peder Hvelplund.

 25. Indisk mand brænder sig selv i protest mod hindi som officielt sprog

  En ældre mand er død efter at have sat ild til sig selv i den sydlige delstat Tamil Nadu i Indien.

  Det gjorde han i protest mod de parlamentarikere i landet, som med indenrigsminister Amit Shah i spidsen i sidste måned meldte, at de ønsker at gøre hindi til det officielle nationale sprog.

  Det skriver det norske nyhedsbureau NTB ifølge norske NRK.

  Der tales flere hundrede sprog og dialekter i Indien, men kolonisproget engelsk er hovedsproget for nationale myndigheder. Forslaget om at ændre nationalsproget til hindi har ført til vrede blandt kritikere, som mener, at forslaget påtvinger hindi på ikke-hindi-talende stater, skriver Indian Express.

  Den seneste folketælling fra 2011 viser, at mindre end halvdelen af Indiens befolkning – knap 44 procent – taler hindi, skriver NRK.

  Myndigheder i delstaterne bruger hovedsagligt regionale sprog.

 26. Amerikansk fodboldforbund fjerner islamisk symbol fra Irans flag

  Blandt andet på Twitter har USA's fodforbund brugt en version af Irans flag uden et islamiske symbol. (© twitter)

  Det amerikanske fodboldforbund bruger på sociale medier som Twitter, Facebook og Instagram et iransk flag uden det islamiske symbol, der normalt pryder midten af fanen.

  Ifølge det amerikanske fodboldforbund har man valgt at se bort fra det officielle flag for at vise sin "støtte til kvinder i Iran, der kæmper for basale menneskerettigheder."

  Protester mod præstestyret i Iran har stået på i månedsvis, efter at den 22-årige kvinde Mahsa Amini døde i moralpolitiets varetægt i september.

  Siden har demonstrationerne spredt sig over hele Iran. Mindst 450 demonstranter er blevet dræbt, flere end 18.000 er anholdt, og seks demonstranter er blevet dømt til døden.

  Iran og USA spiller mod hinanden ved VM i Qatar på tirsdag. Den kamp kan ses her.

  En iransk og en amerikansk fodboldfan ses her i Qatar med det officielle iranske flag. (Foto: © ABEDIN TAHERKENAREH, Ritzau Scanpix)
 27. To mænd i grundlovsforhør efter Brøndby-drab

  Her til formiddag fremstilles en 42-årig mand og en 66-årig mand i grundlovsforhør ved Retten i Glostrup.

  Sigtelsen lyder på drab på en mand i 40'erne, der i går blev fundet stukket ned i en lejlighed i Brøndby Strand.

  Senioranklager Rasmus Kim Petersen vil anmode om lukkede døre ved retsmødet, skriver Ritzau. Der er ingen oplysninger om, hvorvidt de involverede kender hinanden.

  Udover den dræbte mand, der var i 40'erne, er en kvinde i slutningen af 30'erne også blevet såret, men overlever. De to mænd er ikke sigtede for at have begået en forbrydelse mod kvinden.

 28. Taiwan fastholder stemmealder på 20 år efter folkeafstemning

  I forbindelse med lørdagens lokalvalg i Taiwan blev der også afholdt folkeafstemning om at sænke stemmealderen fra 20 til 18 år.

  Forslaget blev dog ikke vedtaget, selvom et flertal på knap 53 procent stemte for ændringen. En vedtagelse kræver nemlig, at mere end halvdelen af alle stemmeberettigede stemmer for – svarende til godt 9,6 millioner stemmer.

  Stemmedeltagelse ved lørdagens valg blev dog kun 59 procent, og dermed var de 5,6 millioner stemmer for ændringen langt fra at være nok.

  Før valget sagde flere unge vælgere til BBC, at det, der driver dem til stemmeurnerne, er "den kinesiske trussel", og stadigt flere unge i Taiwan ser ud til at være politisk bevidste.

  Øen Taiwan fungerer i praksis som selvstændig republik med egen regering, flag og møntfod. Men Kina betragter Taiwan som en udbryderprovins, der en dag skal genforenes med Kina.

  Spændingerne er steget de senere år, og styret i Beijing har ikke afvist at bruge magt for at få Taiwan tilbage.

 29. Nasa slår rekord med rumfartøj, der skal sende mennesker til Månen

  • Der er ingen astronauter ombord på Orion, men derimod en mannequin med navnet Commander Moonikin Campos. Går alt efter planen, bliver rumskibet Orion sendt afsted på Artemis 2-missionen med fire astronauter ombord i kredsløb om Månen i 2024. (Foto: © handout, Ritzau Scanpix)
  • Orion er en rumkapsel, der blev sendt afsted med den såkaldte SLS-raket for senere at løsrive sig. Rumkapslen ventes ifølge Ritzau at vende tilbage til Jorden 11. december efter at have fløjet omkring to millioner kilometer. (Foto: © THOM BAUR, Ritzau Scanpix)
  • Et billede af månen taget af et kamera på Orion. (Foto: © NASA HANDOUT, Ritzau Scanpix)
  1 / 3

  - Houston, vi har en ny rekord.

  Sådan lød det fra Nasa på det sociale medie Twitter i går.

  Rekorden henviser til resultaterne for fartøjet Orion, der nu er det fartøj beregnet til mennesker, der har bevæget sig længst væk fra Jorden.

  Således slår Orion en rekord, der ikke har været rykket på i over 50 år, hvor Apollo 13 rejste 248.655 miles væk fra Jorden - svarende til 400.171 kilometer, ifølge Ritzau.

  Orion befinder sig 254.456 miles fra Jorden - 409.508 kilometer.

  Artemis 1-missionen, som Orion er en del af, blev skudt i gang den 16. november. Formålet er at teste turen, inden rigtige astronauter skal sendes i kredsløb om Månen i 2024 og gå på Månen tidligst i 2025.

 30. Kirker aflyser gudstjenester på grund af energikrise

  Det er første søndag i advent, men nogle steder bliver det i dag ikke muligt at komme til gudstjeneste i den lokale kirke.

  Flere kirker rundt omkring i landet lukker nemlig på grund af energikrisen.

  I Lolland-Falsters Stift har biskoppen givet alle stiftets 108 kirker tilladelse til at flytte eller aflyse gudstjenester for at spare på varmen. Og det har nogle valgt at benytte sig af, skriver Ritzau.

  Også i Viborg Stift, der dækker en stor del af Midt- og Vestjylland, har der været aflysninger.

  Her har fem sogne på grund af økonomien valgt at drosle ned på nogle af de normale gudstjenester.

 31. Italien: Flere er savnede efter jordskred

  • Brandvæsenet frygter at finde flere døde. (Foto: © CIRO FUSCO, Ritzau Scanpix)
  • Biler og busser blev trukket ned på stranden og i havet som følge af jordskredet. (Foto: © CIRO FUSCO, Ritzau Scanpix)
  1 / 2

  Kraftigt regnvejr førte i går til et jordskred i landsbyen Casamicciola Terme på den italienske vulkanø Ischia.

  En kvinde er fundet død som følge af jordskreddet, og op til 12 er fortsat savnet, skriver AP med henvisning til Napoli-provinsens præfekt, Claudio Palomba.

  Redningsarbejdere er blevet udfordret af regnen og har måttet grave sig igennem seks til syv meter mudder i eftersøgningen af potentielle ofre.

  - Situationen er meget kompliceret og meget alvorlig, fordi nogle af disse mennesker sandsynligvis er under mudderet, sagde Italiens indenrigsminister, Matteo Piantedosi, til en italiensk tv-station ifølge nyhedsbureauet AP. Regeringen har planlagt et hastemøde.

  Dødstallet lød i går på mindst otte, men det har indenrigsministeren sidenhen korrigeret, da det ikke kunne bekræftes.

Mere fra dr.dk