Seneste nyt

Krænket kvinde kritiserer Weekendavisen efter artikel om Khader-undersøgelse

Overblik

 1. Krænket kvinde kritiserer Weekendavisen efter artikel om Khader-undersøgelse

  En af de kvinder, der optræder i advokatundersøgelsen af den tidligere konservative politiker Naser Khaders påståede seksuelle krænkelser, kritiserer nu Weekendavisen.

  Det sker efter en artikel om undersøgelsen, hvor de involverede parter ellers var lovet anonymitet i forhold til offentligheden.

  - Jeg har været både rystet og vred over, at Weekendavisen har fundet det betimeligt at offentliggøre dybt personligt og intimt materiale i sagen, udtaler Camilla Trustrup til DR Nyheder.

  Chefredaktør Martin Krasnik forsvarer beslutningen om at offentliggøre artiklen - af to grunde.

  - For det første var det advokatundersøgelsen, som Søren Pape Poulsen (konservativ formand, red.) brugte til at forklare, hvorfor han ekskluderede Khader fra partiet. Det er i offentlighedens interesse at vide, hvad baggrunden er for en så stor og væsentlig beslutning.

  - For det andet er advokatundersøgelser som denne ved at blive en egentlig retsnorm i afdækningen af MeToo-sager. Det kan der være mange forståelige grunde til, men der kan også rejses væsentlige spørgsmål til det. Derfor er det i offentlighedens interesse at vide, hvordan sådan en advokatundersøgelse foregår.

  Martin Krasnik er chefredaktør på Weekavisen og har tidligere været vært på blandt andet DR2's Deadline. (Foto: Malene Anthony Nielsen © Scanpix Denmark)
 2. Første kønsneutrale pas udstedt i USA

  I USA kan man nu få sit pas uden at skulle angive, at man enten er mand eller kvinde. Således har en amerikansk statsborger for første gang nogensinde fået et kønsneutralt pas, hvor kønnet er opgivet som X.

  Det skriver nyhedsbureauet AP.

  Jessica Stern, USA's særlige udsending, når det gælder LGTBQ+-rettigheder, kalder det en 'historisk og fejringsværdig' begivenhed, som bringer myndighedspapirerne i overensstemmelse med den virkelighed, som folk oplever.

  - Når en person får identitetspapirer, som afspejler deres sande identitet, oplever vedkommende en tilværelse med større værdighed og respekt.

  Det er ikke oplyst, hvem personen er, der har fået det historiske, kønsneutrale pas.

 3. Professor kalder Mette Frederiksens slettede sms'er for 'problematisk'

  Hvis sms-beskederne fra blandt andre statsminister Mette Frederiksen (S) og departementschefen i Statsministeriet, Barbara Bertelsen, ikke er blevet gennemgået og journaliseret, før de blev slettet, så er det problematisk.

  I hvert fald hvis beskederne er væsentlige for efterforskningen i Minkkommissionen. Det siger Frederik Waage, professor fra Juridisk Institut på Syddansk Universitet.

  - Det er problematisk, at man helt sletter dokumenter, som sms’er er, inden for 30 dage, når man har en pligt til at journalisere. Grundlæggende ved vi ikke, hvad de her sms’er indeholdt, og vi ved ikke, om man skulle journalisere dem. Men det er sådan nu, at man må sætte spørgsmålstegn ved, om alting er sket korrekt, forklarer han.

  Han siger samtidig, at sms'er er at betragte på lige fod med breve i forhold til notatpligten.

  Minkkommissionen oplyste tidligere onsdag, at sms-beskeder fra fire medarbejdere i Statsministeriet er blevet slettet automatisk efter 30 dage. Nu ønsker kommissionen at få beskederne genskabt, da de kan være væsentlige for efterforskningen.

 4. Dansk Sygeplejeråd er ikke imponeret over indholdet i regeringens udspil

  Regeringen ønsker, at sundhedssektoren skal tættere på danskerne. Det står klart, efter den i dag præsenterede udspillet "Tættere på II".

  Men Dansk Sygeplejeråd sætter spørgsmålstegn ved, hvordan man kan gøre det, når der er stor mangel på sygeplejersker landet over.

  - Jeg er ikke imponeret over indholdet i udspillet. Jeg havde større forventninger til, at der også var noget om, hvordan vi kan sikre os, at vi kan rekruttere de nødvendige medarbejdere til den nye del af sundhedsvæsenet, siger Grete Christensen, der er formand for Dansk Sygeplejeråd.

  Hun påpeger, at der er en risiko for, at man ikke kan opretholde kvaliteten på nærhospitalerne, og at der vil være for store forskelle på kvaliteten rent geografisk. Hun mener, at man er nødt til at finde mere personale for at have succes med udspillet.

  - Hvis det var sådan, at der var en overflod af medarbejdere på det her område, så kunne man sagtens gøre det. Men vi står jo i en meget vanskelig situation, hvor der er for få medarbejdere af både sygeplejersker og andre. Stort set alle steder, siger Grete Christensen.

 5. Vi vil have masser af sodavand og burgere: McDonald's og Coca-Cola tjener flere penge

  Genåbningen ovenpå coronakrisen har været god for fastfoodgiganten McDonald's.

  I regnskabet for tredje kvartal er salget i de omkring 39.000 restauranter, der findes på verdensplan, steget med 14 procent til knap 40 milliarder kroner.

  I USA giver det gevinst, at flere sultne amerikanere vil have de helt store menuer. Oveni det har fastfoodkæden også sat priserne op, og det har også øget omsætningen.

  McDonald's kommer samlet ud af kvartalet med et overskud på 13,7 milliarder kroner svarende til 22 procent mere end sidste år.

  Coca-Colas kvartalregnskab nyder også godt af genåbningen.

  Omsætningen er steget med 16 procent til 64 milliarder kroner. Samtidig er overskuddet øget med 42 procent til 15,8 milliarder kroner.

 6. Farlig fugleinfluenza nærmer sig Danmark

  Der er konstateret et udbrud af fugleinfluenza på en gåsefarm med 663 gæs i Brunsbüttel i Slesvig-Holsten. Det oplyser Verdensorganisationen for Dyresundhed, OIE, ifølge Reuters.

  Udbruddet begyndte den 22. oktober og blev bekræftet dagen efter. Der er tale om den særdeles smitsomme variant H5N1-fugleinfluenza.

  Byen ligger omkring 100 kilometer syd for den danske grænse.

  Det sker dagen efter, at hollandske fjerkræavlere fik besked om at holde al deres fjerkræ indenfor, efter man konstaterede fugleinfluenza på en fjerkræfarm i provinsen Flevoland.

  Ifølge det hollandske handelsministerium vil omkring 36.000 dyr på farmen blive slået ned for at forhindre yderligere smitte. Det er anden gang i år, at Holland bliver ramt af fugleinfluenza, efter der udbrød smitte på en kalkunfarm tilbage i februar.

 7. Interne Facebook-dokumenter afslører, at Trump-besked forværrede uro i hele USA

  'Når plyndringen starter, så starter skydningen'

  Det er en lille bid fra et opslag, som USA's tidligere præsident Donald Trump lagde på sin Twitter- og Facebookprofil den 28. maj sidste år. Et opslag, som både førte til vold og en stigning af hadefulde ytringer på Facebook.

  Det viser interne dokumenter fra Facebook, skriver AP.

  Trumps opslag kom, tre dage efter at afroamerikaneren George Floyd mistede livet i Minneapolis under en anholdelse, og var direkte henvendt til de mange borgere, som gik på gaden i den amerikanske by.

  Facebooks dokumenter afslører, at det sociale medies automatiske kontrol vurderede opslaget til med 90 procents sandsynlighed at have brudt firmaets regler for at opfordre til vold. Men alligevel gjorde Facebook ikke noget ved opslaget.

  Dagen efter var der mange voldelige episoder i flere af USA's større byer.

  - Når folk ser tilbage på den rolle, som Facebook spillede, så vil de ikke sige, at Facebook skabte det, men Facebook var uden tvivl megafonen, siger Lainer Holt, der er professor i kommunikation, til AP.

 8. EU-Domstolen idømmer Polen daglige millionbøder i retsstrid

  Polen skal dagligt betale bøder på en million euro til EU-Kommissionen.

  Sådan lyder en afgørelse fra EU-Domstolen, EU's øverste domstol, ifølge Ritzau.

  Årsagen til bøderne er, at Polen ikke har rettet ind efter en tidligere afgørelse fra EU-Domstolen. Kernen i striden er et polsk disciplinærkammer ved landets højesteret.

  EU-Domstolen fastslog i juli, at kammeret ikke "sikrer upartiskhed og uafhængighed" og dermed ikke er foreneligt med EU-lov.

  Bøderne vil blive pålagt Polen, indtil landet efterlever EU's krav - og er yderligere brænde på bålet i en højspændt strid mellem EU og Polen.

 9. 1.871 nye smittede - antallet af indlagte runder 200

  De seneste tal fra Statens Serum Institut viser, at 1.871 personer er blevet testet positive for corona inden for det seneste døgn. Ud af 94.240 PCR-prøver har 1,99 procent af dem vist et positivt svar.

  Man skal tilbage til starten af januar for at finde et tilsvarende højt smittetal.

  Samtidig runder antallet af indlagte på hospitaler med corona 200 efter en stigning på fem. Heraf er 23 på intensiv og 12 i respirator.

  Der er fem nye dødsfald inden for det seneste døgn.

 10. Minkkommission: Mette Frederiksens sms-beskeder er slettet

  Mette Frederiksen og tre af hendes nærmeste medarbejdere i Statsministeriet har sat deres telefon op til at slette sms-beskeder automatisk efter 30 dage.

  Det oplyser Minkkommissionen til DR.

  Kommissionen er netop nu ved at kulegrave, hvad der skete i november sidste år, da regeringen besluttede at aflive alle mink uden at have lovhjemmel til det.

  Kommissionen har derfor bedt om at få sms-beskeder fra de centrale personer i minksagen for at kunne belyse så præcist som muligt, hvad der skete.

  Men meldingen fra Statsministeriet er, at Mette Frederiksen, departementschef Barbara Bertelsen, stabschef Martin Justensen og departementsråd Pelle Pape alle sletter sms-beskeder automatisk efter 30 dage.

  Derfor har de ikke kunnet udlevere sms-beskeder fra november sidste år. I sidste uge kom en stribe sms-beskeder fra Barbara Bertelsen frem i kommissionen. Men det skyldtes, at de var fundet på modtagerens, departementschef i Fødevarministeriet Henrik Studsgaards, telefon.

 11. Vanvittigt tæt løb, men nu er ny biskop i Nordjylland fundet

  Thomas Reinholdt Rasmussen vandt bispevalget med 52 procent af stemmerne.

  1.765 præster og menighedsrådsmedlemmer har indtil middag haft mulighed for at stemme på, hvem der skal være nordjydernes nye kirkelige overhoved som biskop i Aalborg Stift.

  Og resultatet er, at det bliver 50-årige provst Thomas Reinholdt Rasmussen, der overtager tronen fra Henning Toft Bro.

  Han vandt bispevalget over provst Annette Bennedsgaard med 52 procent af stemmerne.

  - Det er overvældende, og jeg er slet ikke klar til at forstå det endnu, siger den nyvalgte biskop til DR.

  Første bispevalg var i september, men på grund af et alt for tæt løb, skulle kandidaterne ud i en anden valgrunde.

  Rettelse: Vi skrev tidligere, at Annette Bennedsgaard var sognepræst. Hun er provst.

 12. Dan-Bunkering-sagen: Jetbrændstof blev fragtet på mørkelagte skibe i sag om sanktionsbrud

  Det var med slukkede navigationssendere, at russiske tankskibe sejlede jetbrændstof til en havneby i Syrien fra 2015 til 2017 i sagen, hvor to fynske firmaer er tiltalt for brud på EU’s sanktioner.

  Sådan lød det fra anklagerne på andendagen af sagen mod Middelfartfirmaet Dan-Bunkering, der er tiltalt for at levere 172.000 ton jetbrændstof til russiske skibe, der sejlede det videre til Syrien.

  De russiske skibes sejladser er blevet kortlagt ud fra de signaler, skibe skal udsende for ikke at sejle på hinanden. Kortlægningen viser ifølge anklagerne, at de russiske tankskibe konsekvent slukkede de såkaldte AIS-sendere, hver gang de sejlede videre med jetbrændstof, som var leveret af Dan-Bunkering.

  Senderne var slukket i op til flere døgn. Og i det tidsrum kunne skibene godt nå til Syrien og losse jetbrændstoffet, lyder det fra anklagerne, der også har fremlagt andre underbyggende dokumenter.

  Dan-Bunkerings ejerselskab Bunker Holding og dets administrerende direktør, Keld Demant, er anklaget for otte af handlerne i sagen, og Dan-Bunkering for 33.

  Alle nægter sig skyldige. Ifølge forsvarerne har Dan-Bunkering ikke ansvar for, hvad der skete med brændstoffet, efter at det var blevet leveret.

 13. Brand i Pindstrup i Østjylland - Politiet opfordrer borgere til at passe på røgudvikling, der kan vare i dagevis

  Befinder man sig i Pindstrup i nærheden af spånpladeproducenten Novopan Træindustri, er det en god idé at gå indenfor og lukke døre og vinduer.

  Sådan lyder opfordringen fra Østjyllands Politi i en pressemeddelelse, efter en storbrand i går morges brød ud i en stor bunke træspåner.

  Siden i går morges har brandvæsnet arbejdet på at slukke branden, endnu uden held. Og det kan ifølge politiet tage flere dage, før ilden dør ud.

  Ingen personer er kommet til skade, men røgen kan være sundhedsskadelig, hvis man indånder den, oplyser politiet.

 14. Minkkommissionen: Statsministeriets departementschef Barbara Bertelsen har slettet sms-beskeder

  Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, har slettet en kontroversiel sms-korrespondance med sin kollega i Fødevareministeriet, Henrik Studsgaard.

  Det oplyser Minkkommissionen.

  Sms'erne blev fremlagt i kommissionen i sidste uge. Men de havde kun fundet vej til kommissionen, fordi Studsgaard havde dem på sin telefon.

  "Minkkommissionen kan oplyse, at kommissionen ikke har modtaget den omhandlede korrespondance fra Barbara Bertelsen. Statsministeriet har over for kommissionen oplyst, at sms-korrespondancen er slettet."

  Essensen i sms'erne var, at Bertelsen ville have Fødevareministeriet og fødevareminister Mogens Jensen til at tage ansvar for minksagen. Og hun var ikke tilfreds med en melding, der var kommet fra ministeriet.

  "Det er meget, meget skidt det her. Ægte tillidsbrud." skrev hun blandt andet.

  Nyheden om, at Bertelsen har slettet beskeder, kommer, dagen efter at BT kunne fortælle, at Mette Frederiksens stabschef, Martin Justesen, også har slettet beskeder.

  Minkkommissionen oplyser, at den ønsker at få genskabt Justesens beskeder.

 15. USA: Julian Assange kan afsone amerikansk fængselsdom i Australien

  WikiLeaks-stifter Julian Assange kan få lov til at afsone sin fængselsdom i hjemlandet Australien, hvis Storbritannien udleverer ham til retsforfølgelse i USA.

  Det forsikrer USA om, fremgår det af retsdokumenter i den appelsag, som i dag indledes i London, skriver Reuters.

  Storbritannien har hidtil nægtet at udlevere Julian Assange til retsforfølgelse i USA.

  En britisk dommer har nemlig vurderet, at der er overhængende fare for, at WikiLeaks-stifteren vil begå selvmord, hvis han afsoner i et amerikansk fængsel.

  Den beslutning appellerer USA nu og lover, at Julian Assange, hvis han udleveres til retsforfølgelse i USA, i stedet kan afsone sin amerikanske dom i Australien.

  I USA venter der Julian Assange et langt anklageskrift, såfremt han udleveres.

  Han er blandt andet tiltalt for gennem WikiLeaks at have offentliggjort flere millioner dokumenter, der ikke var tiltænkt offentligheden.

  Heriblandt dokumenter om USA's involvering i krigene i Afghanistan og Irak. Dokumenter, som ifølge USA har bragt amerikanske soldaters liv i fare.

 16. Fanø vil have færre turister - hæver færgeprisen

  Det bliver dyrere at tage færgen til Fanø, hvis du skal i sommerhus, på camping eller bare på udflugt.

  Et flertal i byrådet på Fanø har besluttet, at prisen på færgebilletten fra årsskiftet skal stige for alle andre end dem, der bor fast på øen.

  Prisstigningen er et led i finansieringen af den nye eldrevne færge Grotte, og det kan ses som en måde at komme af med det, som byrådsmedlemmet Karen Jeppesen fra SF kalder 'Fanøs overturisme'.

  - Vi har haft en stor strøm af turister, og de to seneste år har det været lige i overkanten. Det her er den eneste måde, vi kan regulere det på.

  Bilister kan se frem til en prisstigning på 20 procent, mens gående skal lægge 11 procent ekstra i billetlugen.

 17. Tidligere afdelingschef: 'Der var en urolighed for internationale konventioner fra dag et'

  - I et eller andet omfang har der været en urolighed for internationale konventioner fra dag et, fortæller tidligere afdelingschef i Justitsministeriet Jens Teilberg Søndergaard, der bliver afhørt i Rigsretssagen mod Inger Støjberg i dag.

  Jens Teilberg Søndergaard forklarer, at Justitsministeriet er inde over sagen for at give en vurdering af, hvad man kan og ikke kan.

  Han fortæller, at det var man, fordi sagen var kompleks.

  - Det var ikke noget, man kunne slå op i en bog, så det var jo noget, vi blev nødt til at tænke over ud fra lidt mere frie overvejelser, siger Jens Teilberg Søndergaard.

 18. NBA-stjerne iklæder sig blodplettede sko og angriber sportsgiganten Nike

  Enes Kanters sko i mandagens NBA-kamp. (Foto: Jim Dedmon © Ritzau Scanpix)

  NBA-stjernen Enes Kanter har på Twitter rettet kritik af det kinesiske styre og sportsgiganten Nike.

  I mandagens NBA-kamp mellem Boston Celtics og Charlotte Hornets iklædte Enes Kanter sig et par sko dekoreret med blodstænk og teksten ’Modern Day Slavery’ og ’No More Excuses’.

  I en video på Twitter uddybede han efterfølgende sit budskab, som er en kritik af den amerikanske sportsgigant Nikes aktiviteter i Kina.

  - Nike er højlydte, når det kommer til uretfærdighed i USA, men når det kommer til Kina, forholder Nike sig i tavshed, siger Kanter i videoen.

  - Der er så mange fabrikker i Kina, hvor der foregår tvangsarbejde. For eksempel uighurere i tvangsarbejde. Det er moderne slaveri, og det foregår i Kina lige nu.

  Uighurerne er et muslimsk mindretal i den vestlige kinesiske provins Xinjiang. Op mod en million kinesiske muslimer menes at have siddet i lejre eller fængsler i Kina.

  - I (Nike, red.) siger ikke et ord om undertrykkelse af minoriteter i Kina, siger Kanter.

 19. Aros finder ny direktør efter undersøgelse af arbejdsmiljø og ledelseskultur

  Kunstmuseet Aros har fundet en ny direktør, efter Erlend Høyersten fratrådte stillingen i juni.

  Den nye direktør er 53-årige Rebecca Matthews, oplyser Aros i en pressemeddelelse. Hun tiltræder stillingen 1. januar næste år.

  Matthews har flere internationale topposter inden for kunst og kultur bag sig, blandt andet i en ledelsesstilling ved Operahuset i Sydney. Senest har hun været ansat som direktør for Glasmuseet i Ebeltoft.

  Siden slutningen af juni har Aros været på udkig efter en ny direktør, efter tidligere direktør Erlend Høyersten stoppede på posten.

  Det gjorde han på baggrund af en undersøgelse af arbejdsmiljø og ledelseskultur på Aros, der konkluderede, at flere medarbejdere oplevede udfordringer med ledelseskulturen, og at der er forekommet krænkende handlinger.

 20. Nye Borgerlige ekskluderer kandidat til kommunalvalget efter Facebook-kommentar

  Nye Borgerlige har valgt at ekskludere en lokal kandidat til kommunalvalget i Halsnæs Kommune fra partiet.

  Det bekræfter partiet over for DR Nyheder.

  Det sker, da kandidaten i en kommentar på Facebook, som nu deles vidt og bredt på sociale medier, har skrevet:

  "Jeg dræber også gerne en muslim eller to".

  Det drejer sig om kandidaten Henning Linnemann, som var en af partiets i alt to kandidater i Halsnæs Kommune, men som nu altså er fortid i partiet.

  På baggrund af udtalelsen valgte Nye Borgerliges hovedbestyrelse nemlig at ekskludere Henning Linnemann fra partiet.

  Henning Linnemann skriver imidlertid selv på sin Facebook-profil, som ikke længere er tilgængelig, at han har "trukket sig som NB (Nye Borgerlige, red.) kandidat. UNDSKYLD TIL ALLE".

 21. Tag kandidattesten her: Se, hvem du er mest enig med i din kommune og region

  Er du i tvivl om, hvor du skal sætte krydset til kommunal- og regionalvalget den 16. november?

  Så tag DR's kandidattest og bliv klogere på, hvem af kandidaterne du er mest enig med.

 22. Iranere kan få benzin på deres biler igen efter stort cyberangreb

  Alle tankstationer i Iran var lammet af et cyberangreb tirsdag. (Foto: ABEDIN TAHERKENAREH © Ritzau Scanpix)

  Myndighederne i Iran meddeler, at de fleste af landets tankstationer nu fungerer igen efter et stort cyberangreb tirsdag.

  Angrebet lammede samtlige 4.300 tankstationer i Iran og skabte lange køer i landet, skriver nyhedsbureauet AP.

  Ingen gruppe har taget skylden for aktionen, som dog har visse ligheder med et angreb mod det iranske transportsystem i juli.

  I begge tilfælde gik hackerne tilsyneladende direkte efter at udfordre Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei.

  Tirsdagens angreb var således også rettet mod informationstavler på iranske motorveje, der viste teksten: "Khamenei, hvor er vores benzin?"

 23. Northside offentliggør de første 15 navne til næste års festival

  Den danske sangerinde og sangskriver Jada skal spille til næste års Northside i Aarhus. (Foto: KENT RASMUSSEN © Scanpix)

  Flere store internationale og danske topnavne gæster næste sommer Aarhus-festivalen Northside.

  Blandt navnene fra udlandet er hitsangeren Lewis Capaldi, den britiske elektroduo Disclosure, rapperen Princess Nokia, rockbandet Nick Cave & The Bad Seeds og norske Girl In Red.

  Flere danske navne har også fået plads på festivalplakaten. Blandt andre kommer Jada, Tessa, Clara, Coco O., Drew Sycamore, Hans Philip, Kashmir, Mew, Undertekst samt Suspekt og spiller på festivalen.

  Northside var aflyst i 2020 og 2021 på grund af corona, men vil i 2022 finde sted fra 2. til 4. juni.

  I artiklens oprindelige overskrift stod der 14 navne, men det er 15.

 24. Dune var en af årets mest ventede film. I 2023 kommer anden del af filmen

  (© SF film)

  Filmen 'Dune', der er blevet taget godt imod af både danske anmeldere og biografgængere, da den havde premiere for en måneds tid siden, får en efterfølger.

  Filmselskabet Legendary Entertainment har på Twitter bekræftet, at 'Dune: Del 2' er på vej, og mediet Variety skriver, den vil få premiere i oktober 2023.

  'Dune' solgte på åbningsweekenden i USA billetter for over 260 millioner kroner. Dermed er det den film, der har solgt flest billetter i en åbningsweekend i år for Warner Bros., der distribuerer filmen.

  Herhjemme kaldte DR's filmanmelder Per Juul Carlsen 'Dune' for "storladen action" og gav filmen fem stjerner.

 25. Se kortet: Her er regeringens bud på, hvor de nye nærhospitaler skal ligge

  Regeringen har netop fremlagt sit udspil "Tættere på II – Sundhed, uddannelse og lokal udvikling".

  Et centralt punkt i udspillet er en pulje på fire milliarder kroner, hvormed man ønsker at oprette op til 20 nye nærhospitaler.

  I dag kunne sundhedsminister Magnus Heunicke (S) løfte sløret for 13 konkrete lokationer landet over, mens de sidste endnu ikke er faldet på plads.

  Regeringens bud er, at nærhospitalerne skal placeres i Nykøbing Mors, Skagen, Grenaa, Skive, Tarm, Fredericia, Nyborg, Tønder, Kalundborg, Nakskov, Næstved, Frederikssund og Helsingør.

 26. Regeringsudspil: Vil have flere ungdomsuddannelser uden for landets fire største byer

  Vil man have en livlig og sund ungdomskultur i lokalområder rundt om i landet, er det afgørende at sikre adgang til ungdomsuddannelser.

  Det mener regeringen og foreslår derfor i udspillet ’Tættere på II – Sundhed, uddannelse og lokal udvikling’ at oprette flere ungdomsuddannelser uden for landets store byer.

  Et af regeringens centrale forslag på området er, at byer med over 10.000 indbyggere uden for de fire største byer i Danmark skal have mulighed for at etablere mindst en ungdomsuddannelse.

  Samtidig foreslår regeringen at afsætte 2,5 milliarder årligt til at investere i kvaliteten af uddannelsessystemet.

 27. Med en pulje på fire milliarder vil regeringen oprette nye nærhospitaler i 13 byer

  Regeringen lægger i sit udspil ’Tættere på II – Sundhed, uddannelse og lokal udvikling’ op til at sikre bedre lægedækning i hele landet.

  Helt konkret er det regeringens ambition, at der oprettes op til 20 nærhospitaler. Regeringen foreslår 13 konkrete lokationer fordelt på tværs af landets fem regioner.

  Regeringens bud er, at nærhospitalerne skal placeres i Nykøbing Mors, Skagen, Grenaa, Skive, Tarm, Fredericia, Nyborg, Tønder, Kalundborg, Nakskov, Næstved, Frederikssund og Helsingør.

  I alt vil regeringen afsætte en pulje på op mod fire milliarder til nærhospitalerne. Pengene skal gå til bygninger, materiel og it-investeringer.

  Regeringen vil senere i år fremlægge et samlet sundhedsudspil med yderligere initiativer, lyder det fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

 28. Over hele landet bliver valgplakater revet ned, overtegnet og smadret

  Skældsord sprayet henover ansigtet eller iturevne valgplakater strøet hen over fortovet.

  Det - og andre former for vandalisering af valgplakater - er noget, kandidater til kommunalvalget oplever over hele landet.

  Ifølge valgforsker og professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet Kasper Møller Hansen er det især fløjpartierne på begge sider i politik, der må stå model til hærværket.

  - Det, vi så ved sidste valg, var, at især de borgerlige partier Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige blev udsat for hærværk, og de mere midtersøgende partier ikke oplevede det i samme grad, siger han.

 29. Delstat nægter at lukke uvaccinerede ind til Australian Open

  Forvirringen er total i Australien.

  Natten til onsdag dansk tid har premierminister Scott Morrison udtalt, at uvaccinerede tennisspillere kan deltage i Australian Open, hvis de går i to ugers karantæne, men meget tyder på, at det alligevel ikke bliver tilfældet.

  Grand slam-turneringen skal spilles i Melbourne i delstaten Victoria, og efter premierministerens udmelding har delstatsleder Daniel Andrews allerede afvist at byde uvaccinerede tennisspillere indenfor.

  Det skriver Reuters og flere australske nyhedsmedier.

  Delstaterne skal ifølge australske retningslinjer anmode om dispensation, hvis de vil åbne grænserne for personer, der ikke er vaccineret mod coronavirus.

  - På vegne af alle de vaccinerede personer i Victoria, som har gjort det rette, vil min regering ikke anmode om dispensationer for uvaccinerede spillere. Hvis vi ikke anmoder om dispensationer, så bliver der ikke givet nogen dispensationer. Så er hele problemet i bund og grund løst, siger Daniel Andrews.

  Allerede i sidste uge var Daniel Andrews ude at så tvivl om, hvorvidt uvaccinerede spillere kan komme til Australian Open. Det vil gå ud over blandt andre Novak Djokovic, som indtil videre har sagt nej til vaccinen.

  /ritzau/

 30. Lastbil er løftet op på kajen efter tur i Limfjorden

  Lastbilen, der trillede af en færge i Limfjorden, blev langsomt hejst op af vandet. Ingen personer kom til skade, da lastbilen endte under vand. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

  En lastbil, der tidligt i går morges rullede i Limfjorden fra en færge, er blevet hejst op af vandet og står nu på kajen i Hvalpsund.

  Det oplyser Falck til TV2 Nord.

  I forbindelse med bjærgningen af lastbilen stødte bjærgningsmandskabet på den udfordring, at lastbilen lå på en skrænt i vandet.

  Det var derfor nødvendigt at sende en dykker ned for at se, at alting var, som det skulle være.

  Sent tirsdag aften blev en container fra lastbilen hejst op af vandet, men det var altså først i nat, at selve lastbilen fulgte efter.

 31. Kommuner og regioner kan nu søge 150 millioner kroner til energirenoveringer

  Staten vil nu hjælpe landets kommuner og regioner med at renovere gamle bygninger, så de kan blive mere tidssvarende og energibesparende.

  Fra på mandag kan kommunerne søge om at få del i en pulje på 150 millioner kroner til at forbedre energiforbruget og til at digitalisere de mest nedslidte bygninger.

  - Vi vil gerne hjælpe de kommuner, der måske har lidt svært ved at få det til at hænge sammen, siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S).

  Gennem puljen kan den enkelte kommune eller region få et tilskud, der svarer til 30 procent af prisen for de grønne projekter, der er meldt ind og godkendt af Energistyrelsen, som vurderer ansøgningerne.

  Der er dog et loft på fem millioner kroner per kommune eller region. Det er for at sikre, at pengene kommer flest muligt til gode, fortæller ministeren.

  Næste år bliver der igen hældt 145 millioner kroner i puljen.

 32. Dagens vejr: En grålig men lun efterårsdag

  Åskov hede ved Gram i Sønderjylland. (Foto: Foto: Metteline Ronja Severinsen)

  Der skal kun bruges en enkelt farve til at beskrive himlens farver i dag, og det er grå.

  Skyerne fra sydvest holder sig nemlig tæt over landet.

  I den nordlige del af Jylland vil der desuden trække byger og i en periode og let regn ind fra Nordsøen.

  Temperaturen ligger højt for årstiden, med et spænd fra 12 til 15 grader.

  Det vil dog være mere blæsende i dag end de foregående dage, med en jævn til hård vind fra sydvest. Langs Vestkysten op til kulingstyrke.

 33. Norge registrerer mere end 1.000 coronasmittede for første gang i over en måned

  I Norge oplever man lige nu et opsving i antallet af registrerede smittetilfælde med corona.

  Det seneste døgn er der registreret 1.144 nye smittetilfælde, viser den seneste opgørelse fra Norges pendant til Sundhedsstyrelsen, Helsedirektoratet.

  Det er mere end en måned siden, at antallet af dagligt smittede senest rundede de 1.000, skriver det norske nyhedsbureau NTB.

  Under hele coronapandemien lyder døgnrekorden i Norge på 1796 smittetilfælde, som ifølge Ritzau blev registreret 31. august i år.

 34. Senatsudvalg anbefaler at tiltale Bolsonaro for coronahåndtering

  Et udvalg i det brasilianske senat har undersøgt præsident Jair Bolsonaros håndtering af coronapandemien, og udvalget anbefaler nu, at Jair Bolsonaro tiltales for flere kriminelle forhold.

  Det står klart, efter at udvalget tirsdag med stemmerne syv mod fire har stemt for at godkende en belastende rapport om præsidenten, som blev offentliggjort i sidste uge.

  Det skriver AP.

  I rapporten, som senatsudvalget nu har godkendt, anbefales det, at præsidenten blandt andet tiltales for misbrug af offentlige midler, opfordring til kriminalitet og sidst men ikke mindst - forbrydelser mod menneskeheden.

  Rapporten vil blive afleveret til Brasiliens rigsadvokat onsdag morgen lokal tid. Det siger senator Omar Aziz, der har ledet efterforskningen, ifølge nyhedsbureauet AP.

  Det er uklart, om rigsadvokaten, der er udnævnt af Bolsonaro, rent faktisk vil rejse tiltale mod præsidenten.

  Brasilien har registreret over 600.000 dødsfald som følge af corona.

 35. Reklamer og hjemmearbejde giver giganter milliardoverskud

  Et overskud på 290 milliarder kroner og et på 121 milliarder kroner. Det seneste år har været yderst tilfredsstillende for giganterne Microsoft og Google.

  Begge har ifølge Ritzau præsenteret regnskab for tredje kvartal tirsdag aften, og medarbejderne i de to selskaber skal ikke blive chokeret, hvis julegaverne er lidt større i år.

  Hos Microsoft er omsætningen steget med 22 procent det seneste kvartal sammenlignet med sidste år. Man melder om særlig høj vækst på selskabets cloud-tjenester. Det har været mere efterspurgt i løbet af pandemien, fordi hjemmearbejde er blevet mere almindeligt.

  Hos Google er det specielt reklamepengene, der ruller ind for tiden. Omsætningen er i tredje kvartal steget med 41 procent. Alphabet, der er it-giganten, som ejer Google, henter 80 procent af indtægterne via reklamer.

  Alphabet er den fjerdemest værdifulde børsnoterede virksomhed i verden efter Apple, Microsoft og Saudi Aramco.

 36. Et skridt tættere på coronavaccine til børn: FDA godkender Pfizer til 5-11-årige

  Et panel hos det amerikanske lægemiddelagentur, FDA, har tirsdag enstemmigt besluttet at bakke op om at benytte Pfizer/BioNTech-vaccinen til børn i alderen 5 til 11 år.

  Deres vurdering er, at fordelene ved at give vaccinen til børn i den aldersgruppe opvejer alle potentielle risici inklusive hjerterelaterede bivirkninger. Det skriver AP.

  Selvom der er fuld opbakning fra panelet, så er det ikke ensbetydende med, at FDA i sidste ende beslutter at vaccinere børnene i den aldersgruppe. Det er dog ventet, at de vil træffe en beslutning i løbet af de kommende dage.

  Nyheden kommer dagen efter, at Moderna meldte ud, at test havde vist, at deres vaccine kan benyttes til børn i den samme aldersgruppe. Deres vaccine er endnu ikke godkendt af FDA.

  Begge vacciner har også sendt deres ansøgning om at blive godkendt af den Europæiske Lægemiddelagentur, EMA. Selv hvis de skulle blive godkendt der, er det dog Sundhedsstyrelsen, som i sidste ende anbefaler, hvorvidt vaccination af børn i Danmark i alderen 5 til 11 år er en god idé.

 37. Kinesisk ambassade tager afstand fra danske valgplakater med tibetansk flag

  Thomas Rohden har fået meget opmærksomhed med sine valgplakater, hvor han opfordrer til at stoppe samarbejdet med Kina. (Foto: Nikolaj Skydsgaard © Ritzau Scanpix)

  Det danske kommunalvalg er blevet et stort samtaleemne på den kinesiske ambassade i København. Thomas Rohden, der er kandidat til regionsrådsvalget for De Radikale, har nemlig hængt valgplakater med tibetansk flag op ude foran ambassaden.

  Nogle timer senere var plakaterne væk. Ifølge Thomas Rohdens egen opfattelse var det den kinesiske ambassade, som fjernede dem.

  Den kinesiske ambassade er kommet med et skriftligt svar til Ritzau, hvor de undlader at forholde sig til, om det er dem, som har fjernet valgplakaterne. Men de lægger ikke skjul på deres utilfredshed.

  - Vi udtrykker vores stærke indignation over denne bevidste provokation.

  - Vi blander os aldrig i andre landes valg, men vi er dog klart imod ethvert forsøg på at blande sig i Kinas interne anliggender og undergrave dets suverænitet og territoriale integritet under påskud af valgkamp eller den såkaldte "ytringsfrihed", skriver ambassaden.

  Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har tidligere i dag sagt, at det er stærkt problematisk, hvis lovligt opsatte valgplakater er blevet fjernet.

  Ekstra Bladet skriver, at Thomas Rohden har hængt nye plakater op foran ambassaden.

 38. Fagbevægelsens Hovedorganisation om barselsaftale: 'Et stort fremskridt for ligestillingen'

  Det vækker stor glæde i Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH, at det her til aften lykkedes for regeringen og et politisk flertal at nå i mål med en aftale om 11 ugers øremærket barsel til begge forældre.

  - Det er et stort fremskridt for ligestillingen. I årtier har der været en skæv fordeling af barsel og orlov mellem forældrene i den danske lovgivning.

  - Det gør den her aftale jo op med og sikrer, at nu der bliver en ligelig fordeling, så far og mor formelt er ligestillet og reelt kan dele barselsorloven, siger næstformand i FH Majbrit Berlau.

  De nye regler skal træde i kraft i august 2022.

  Aftalen rummer også forbedringer for solomødre og -fædre samt LGBT+-familier.

 39. Sudans premierminister er hjemme igen efter tilbageholdelse

  Sudans premierminister Abdalla Hamdok samt en række andre ministre og topembedsmænd blev tilbageholdt i forbindelse med gårsdagens militærkup i Sudan, og det har været uklart, hvor de befandt sig.

  Nu er premierministeren ifølge kilder fra hans kontor kommet hjem igen, skriver Reuters.

  Også hans kone har fået lov til at vende hjem sammen med ham til deres hjem i Khartoum, siger kilder fra militæret til nyhedsbureauet AP.

  Det er ukendt, om premierministeren er decideret løsladt, eller om han er placeret i husarrest.

  Tidligere i dag sagde general Abdel Fattah al-Burhan, der har været med til at lede millitærkuppet, at premierministeren var i hans hjem, fordi de var bange for hans sikkerhed, men at han ville blive løsladt.

 40. Minkkommissionen vil have gendannet slettede sms'er fra Statsministeriets stabschef

  En korrespondance mellem Statsministeriets stabschef, Martin Justesen og daværende fødevareminister Mogens Jensens (S) særlige rådgiver, Søren Andersen, er blevet slettet. Det skriver B.T.

  Sms-korrespondancen er fra den 10. november sidste år kort tid efter, regeringen havde beordret alle mink i Danmark aflivet.

  På baggrund af den information siger Minkkommissionens formand, landsdommer Michael Kistrup, tirsdag til B.T., at kommissionen ønsker, at sms'erne skal gendannes. De ønsker at genskabe beskederne i perioden fra 1. september til ultimo december sidste år.

  Over for DR Nyheder tager Statsministeriet afstand til enhver mistanke om, at beskederne er blevet slettet med vilje for at skjule noget.

  - Det er ikke korrekt udlagt, at der skulle være foretaget en målrettet sletning af de specifikke SMS-beskeder. Som det fremgår af Statsministeriets udtalelse til ombudsmanden, er den pågældende mobiltelefon opsat til generelt og automatisk at slette alle SMS-beskeder efter en bestemt periode, skriver de og tilføjer:

  - Det er i overensstemmelse med gældende regler, hvis medarbejdere, f.eks. af hensyn til informationssikkerhed, lagringskapacitet, overblik etc., løbende, herunder automatisk efter en bestemt periode, sletter materiale fra deres telefoner, så længe journaliseringspligten iagttages.

  Statsminister Mette Frederiksen (S) skal senere i år afhøres af Minkkommissionen.

 41. Antonsen lider tidligt exit i French open

  Den danske badmintonstjerne Anders Antonsen fik ikke helt den tirsdag aften, som han nok havde håbet.

  Danskeren led her til aften et tidligt exit i turneringen French Open, da han tabte 21-19 og 21-19 i to tætte sæt til Hongkongs Lee Cheuk Yiu.

  I tirsdagens kamp var Antonsen foran med 18-15 i første sæt, men verdens nummer tre endte alligevel med at tabe det. Og selvom han var tæt på at levere et comeback i andet sæt, lykkedes det ikke.

  Den nykårede Denmark Open-vinder Viktor Axelsen er også med i den franske turnering. Han skal først i aktion onsdag, hvor han tørner sammen med sydkoreaneren Heo Kwanghee.

  Modsat Antonsen spillede danske Rasmus Gemke sig videre til anden runde, da han slog franske Toma Junior Popov.

  I damesingle klarede Line Kjærsfeldt sig videre, mens Mia Blichfeldt røg ud.

 42. Dronning Elizabeth melder fra til klimatopmøde

  Det var planen, at den 95-årige britiske dronning, Elizabeth, skulle have deltaget ved det kommende klimatopmøde i Skotland, COP26, men nu har hun meldt fra.

  Det gør hun på baggrund af en anbefaling fra hendes læger om at hvile sig. Det meddeler Buckingham Palace tirsdag.

  - Hendes majestæt er skuffet over ikke at kunne deltage i receptionen, siger de i pressemeddelelsen ifølge nyhedsbureauet dpa.

  Dronningen blev indlagt på hospitalet sidste onsdag. Det blev ikke meddelt, hvad der var årsagen til indlæggelsen, men hun blev udskrevet dagen efter.

  Det forventes stadig, at prins Charles og prins William deltager i det store klimatopmøde i Glasgow, der starter på søndag.

 43. Dansk triumf i VM-kvalifikationen: Slår Montenegro i ny storsejr

  For fjerde gang ud af fire mulige går de danske fodboldkvinder fra banen med tre point.

  Tirsdag aften vandt Danmark 5-1 på udebane over Montenegro og topper dermed fortsat VM-kvalifikationen med maksimumpoint.

  Sejren blev grundlagt allerede i det 17. minut, da Stine Larsen sparkede Danmark i front med 1-0, inden Signe Bruun fordoblede føringen ti minutter senere med sin tiende scoring i kvalifikationen.

  3-0 blev det også inden pause ved Sofie Svava, og så var det kun kosmetisk, at Montenegro reducerede kort inde i anden halvleg.

  Sanne Troelsgaard kom nemlig også på tavlen, inden Stine Larsen som dobbelt målscorer kunne sætte det sidste punktum med små 20 minutter igen.

 44. Dronningen holder middag for den danske filmbranche: 'Det er en stor og kærlig gestus'

  Langt størstedelen af de mest kendte danskere inden for filmbranchen er tirsdag aften til middag på Fredensborg Slot. Det er dronning Margrethe, der har inviteret dem.

  Anledningen er, at dronningen i år ønsker at anerkende de mange mennesker, der arbejder inden for den danske filmbranche. Derfor er de inviteret til middag og koncert.

  - Det var en stor og kærlig gestus, som jeg er overrasket, glad og stolt over. Jeg er stolt over at være blevet inviteret med, siger skuespillerinden Paprika Steen ved ankomsten.

  Det har været et år, hvor den danske film 'Druk' vandt en Oscar, og filminstruktøren på filmen, Thomas Vinterberg, havde også en kæk bemærkning ved sin ankomst.

  - Er det derfor, at jeg er blevet inviteret med, tror du?

  Til arrangementet vil blandt andre Scarlett Pleasure spille sangen 'What a Life, der er kendt fra filmen Druk. Efter musikken vil der være middag.

 45. Fagforbund glæder sig over bred politisk aftale om øremærket barsel

  Her til aften landede regeringen en aftale om øremærket barsel med Radikale Venstre, SF, Enhedslisten, Venstre og Alternativet.

  Aftalen betyder, at der fra august 2022 vil være 11 ugers øremærket barsel til begge forældre.

  Det bliver modtaget med glæde i to af landets største fagforbund, HK og Djøf.

  - Det er en stor sejr for os i fagbevægelsen og en aftale, som jeg personligt har arbejdet for. Det er godt for familierne, men det er også et skridt i den rigtige retning i forhold til ligestillingenarbejdsmarkedet, udtaler næstformand i HK Martin Rasmussen.

  Henning Thiesen, formand for Djøf, udtaler i en pressemeddelelse:

  - EU-direktivet har givet os en historisk mulighed for at gennemføre en reform af den utidssvarende og ligestillingshæmmende barselslovgivning, vi har i Danmark. Det er der grund til at kippe med flaget over! Det er også glædeligt med de aftalte forbedringer for hhv. soloforældre og regnbuefamilier.

  Barselsaftalen er en konsekvens af EU's orlovsdirektiv, der pålægger medlemslandene at øremærke mindst ni ugers orlov til begge forældre.

 46. Politisk aftale om 11 ugers øremærket barsel til mor og far er på plads

  Regeringen er tirsdag aften nået til enighed med en aftale om øremærket barsel. Aftalen er landet med Radikale Venstre, SF, Enhedslisten, Venstre og Alternativet.

  Aftalen betyder, at der fra august 2022 vil være 11 ugers øremærket barsel til både mor og far.

  Indtil nu har de danske barselsregler øremærket 14 uger til mødre og to uger til fædre.

  Aftalen kommer, efter et EU-direktiv har pålagt alle medlemslande at sikre, at der minimum er to måneders barsel til hver forældre.

 47. Heunicke: Flere skal vaccineres, hvis Danmark skal holdes åbent

  Antallet af indlagte med corona i Danmark nærmer sig 200, mens kontakttallet nu er oppe på 1,2. Som vi nærmer os vinteren, er corona atter ved at tage fat i landet. Det er et billede, der er ret ens med resten af Europa.

  Og der er en simpel løsning på problemet. Folk, der ikke er vaccineret, skal vaccineres, ellers kan der blive lukket ned igen. Det forklarer sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

  - En kæmpe appel fra mig: Hvis vi skal holde Danmark åbent, så skal vi altså have flere til at få vaccinen, siger han.

  Han siger ligeledes, at man med al sandsynlighed vil blive smittet hen over vinteren, hvis man ikke er blevet vaccineret.

  Magnus Heunicke kommer i samme interview med en opfordring til, at borgere også bør influenzavaccineres.

  75,1 procent er færdigvaccinerede i Danmark, mens 76,2 procent har påbegyndt en vaccination imod coronavirus.

 48. Sundhedsministeren afviser flere kviktest i kommuner med høj smitte

  Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) afviser for nuværende at opskalere kviktest-kapaciteten i kommuner med høj coronasmitte.

  - Jeg vil ikke afvise. at det kan blive aktuelt på et senere tidspunkt, men her og nu opskalerer vi på PCR-kapaciteten, siger han til DR.

  Det har ellers været et ønske fra flere kommuner på Københavns Vestegn, at der blev genetableret kviktestcentre for at få bugt med den stigende coronasmitte.

  - Som det er nu, holder vi fast i PCR-testningen, fordi den dels er mere sikker, og dels kan vi følge med i, hvilke varianter der er i Danmark, siger Magnus Heunicke.

  - Det er vigtigt for os, når vi skal vurdere epidemien, at vi også ved præcis, hvad det er for en smitte, der florerer i befolkningen.

 49. Færøerne kæmper med rekordsmitte

  Som følge af et stort smitteudbrud på Færøerne har man i denne uge indført restriktioner inden for skole- og fritidsområdet i lokalområder, skriver Ritzau.

  Det skyldes, at der søndag blev registreret 99 smittetilfælde, mens tallene i dagene før lå på henholdsvis 79 og 89 tilfælde. De 99 tilfælde er en ny rekord.

  Det er specielt de tre kommuner Klaksvik, Eystur og Fuglafjørður, der kæmper med smittespredningen. Det betyder, at man i områderne er begyndt at sende børn hjem fra enkelte skoler.

  Som følge af omstændighederne har Styrelsen for Patientsikkerhed i Danmark øget antallet af personale i Færøerne med henblik på en styrket smitteopsporing.

  Under hele coronapandemien har Færøerne haft 1.714 smittetilfælde i alt.

 50. Kofod finder nedtagning af kinakritiske valgplakater 'stærkt problematisk'

  Udenrigminister Jeppe Kofod (S) kalder det for 'stærkt problematisk', hvis lovlige valgplakater bliver fjernet uanset årsagen.

  Det udtaler han i en kommentar sendt til DR Nyheder i forbindelse med forlydender om, at en række valgplakater med et kinakritisk budskab er blevet fjernet foran Kinas ambassade i Gentofte.

  - Retten til lovligt at opsætte valgplakater er en fasttømret og vigtig del af optakten til danske valg og en direkte følge af den grundlovssikrede danske ytringsfrihed, som regeringen står fuldstændig vagt om. Det forventer jeg, at alle respekterer, og det vigtige principielle budskab vil jeg gerne slå klokkeklart fast, udtaler Jeppe Kofod.

  Det er den radikale kandidat til regionalvalget Thomas Rohden, som også er formand for Dansk Kina-Kritisk Selskab, der har opsat plakaterne.

  Til Berlingske oplyser han, at han nu har politianmeldt den kinesiske ambassade for at stjæle og udøve hærværk på hans valgplakater.

  Konkret drejer hans kritik sig om en samarbejdsaftale mellem Region Hovedstaden og Jiangsu-provinsen Kina. Aftalen vil Thomas Rohden ud af.

 51. Nu kan PFOS-forsøg gå i gang – men forgiftet borger mener ikke, det går hurtigt nok

  Op mod 60 af de PFOS-forgiftede borgere fra Korsør kan fra næste uge se frem til at blive inviteret til et videnskabeligt forsøg, som skal undersøge, om kolesterolmedicin kan mindske mængden af det giftige stof i deres kroppe.

  Nu er alle tilladelser til forsøget nemlig faldet på plads, oplyser Region Sjælland tirsdag.

  Forsøgsdeltagerne bliver opdelt i to grupper via lodtrækning. Den ene gruppe får medicinen med start i efteråret 2021, mens den anden gruppe starter i foråret 2022.

  Og selvom det er glædeligt, at de første Korsør-borgere nu bliver inviteret til forsøget, ville Mie Rasmussen fra Korsør ønske, at hun var sikret at komme til fra start.

  Både hun og hendes mand har mere end 500 nanogram PFOS per milliliter blod i kroppen. Normalværdien er 21.

  - Jeg synes, at det er megafrustrerende, at vi kan risikere først at komme i gang med det her medicin til foråret.

  - De burde dele det sådan op, at alle os med over 400 nanogram kunne komme med i forsøget først, siger Mie Rasmussen.

Mere fra dr.dk