Seneste nyt

Kunstig halvø i København ventes vedtaget i dag - eksperter gentager kritik

Et stort flertal i Folketinget ventes i dag vedtage den lov, der gør det muligt at skyde byggeriet af den kunstige halvø Lynetteholm i København i gang.

(ARKIV) Området i Københavns Havn, hvor Lynetteholm er planlagt at skulle anlægges. (Foto: © NILS MEILVANG, Ritzau Scanpix)

Et af kritikpunkterne af projektet handler om, at der ikke er lavet en samlet vurdering af, hvilke konsekvenser den nye bydel vil have for miljøet.

Indtil videre findes der kun en vurdering af selve halvøen, mens man ikke har set på, hvad det vil betyde, at der også er planer om at bygge boliger, en ringvej og en metro ud til halvøen samt flytte et stort rensningsanlæg.

Nyheder

 1. Andreas Helgstrands udelukkelse fra dressurlandsholdet er et resultatet af en TV 2-dokumentar om voldsomme træningsmetoder.

 2. Region Midtjylland redder en akutlægebil fra lukning - og tre andre byer får paramediciner-bil

  Silkeborg beholder sin akutlægebil - og Grenaa, Lemvig og Ringkøbing får døgnbemandede akutbiler, der er bemandet med paramedicinere.

  Desuden bevares de såkaldte NISA sengepladser på Regionshospitalet i Silkeborg. Det er til patienter med hjerneskade.

  Det står klart efter, at Region Midtjylland til aften justerede budgettet.

  Der har været massive protester om især beskæringen af akutlægebilerne og besparelserne på Regionshospitalet i Silkeborg.

  Der er kommet over 300 høringssvar og kommentarer til besparelserne. I alt skal regionen finde besparelser for 237 millioner kroner. Enhedslisten og Dansk Folkeparti er ikke med i aftalen. Budgettet besluttes endeligt den 20. december.

 3. Mens USA i oktober pumpede mere olie op end nogensinde før, slår den grønne energi også rekord i Texas.

 4. Zelenskyj takker for støtte til genopbygning: Danmark viser vejen

  Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, takker Danmark for den økonomiske støtte til genopbygningen i den sydlige Mykolajiv-region.

  Det sker, efter at præsidenten i dag har besøgt den ukrainske region sammen med repræsentanter fra det danske ambassadekontor i Mykolajiv. Kontoret blev åbnet i sidste måned.

  Med støtte fra Ukrainefonden har den danske regering særligt udpeget Mykolajiv-regionen, hvor donationer blandt andet skal gå til genopbygningen af hospitaler, skoler og vandforsyninger.

  - Det danske protektionsprogram i regionen er et eksempel, der viser andre lande, hvad vi sammen kan gøre til gavn for vores nationer og beskyttelse af fælles værdier, skriver Zelenskyj på det sociale medie Telegram.

  - Jeg er taknemmelig over statsminister Mette Frederiksen og alle danskere for deres varme og opmærksomhed over for vores folk og for et så effektivt et samarbejde, skriver han.

 5. Slovakiske lastvognschauffører vil blokere grænseovergang til Ukraine

  Hovedgrænseovergangen mellem Slovakiet og Ukraine vil fra fredag klokken 15 blive blokeret, skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Der er tale om en sympatiaktion med polske lastvognschauffører, som blokerer de største grænseovergange mellem Polen og Ukraine, meddeler Unas, som er fagforening for Slovakiets lastvognschauffører.

  Begge landes chauffører mener, at ukrainske lastvognschauffører, som siden den russiske invasion af Ukraine, har haft fri ret til at køre mellem EU og Ukraine, har en unfair konkurrencefordel.

  Den polske blokade har ført til enorme køer af lastbiler ved grænseovergangene.

 6. FC København står onsdag aften over for tyske Bayern München i kampen for vigtige point for videre avancement i Champions League.

 7. Politikerne bør lytte til dem, der har svært ved at få hverdagen til at hænge sammen, mener Trine Bramsen.

 8. GOG jagter vigtige point mod portugisiske Porto i kampen for videre avancement i Champions League.

 9. Aalborg Håndbold slår Kolstad med 29-18 og lægger sig først i Champions League-gruppen.

 10. Katarina Pandza scorede på et straffekast i sidste sekund og snød dermed Sydkorea for uafgjort.

 11. Talsperson for Israels militær: To israelske gidsler på vej til Israel

  To israelske gidsler er blevet løsladt og er på vej til israelsk territorium.

  Det skriver Daniel Hagari, som er talsperson for det israelske militær, på det sociale medie X ifølge The Guardian.

  Han henviser til oplysninger fra Røde Kors, som gidslerne skulle være blevet udleveret til.

  Løsladelsen af de to gidsler sker i "tillæg" til den liste af gidsler, som efter aftale mellem Hamas og Israel står til at blive løsladt i dag, udtaler talspersonen på X.

  Den militante gruppering Islamisk Jihad udtalte for kort tid siden ifølge nyhedsbureauet Reuters og mediet Times of Israel, at de havde udleveret jødiske gidsler til Røde Kors.

 12. Rammerne om et lettilgængeligt tilbud til børn og unge, der mistrives psykisk, er nu lagt frem. Tilbuddet skal være på plads i 2026.

 13. Minister om krav til Thetis-skibe: 'Noget, vi drøfter med Nato'

  Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) reagerer nu på historien om, at Forsvarets inspektionsskibe ved Færøerne og Grønland er i en forfatning, så de ikke opfylder en række militære Nato-krav.

  Alliancen skal nemlig kunne trække på tre af dem i sin vagtplan som krigsskibe, hvis der bliver brug for det. Problemet er bare, at fartøjerne er udrustet med for få våben, ligesom de ikke besidder nok elektronisk udstyr.

  Alligevel har en række politikere sagt, at de er blevet efterladt med det indtryk fra briefinger i Forsvarsministeriet, at netop de skibe kan det, de skal for at leve op til et såkaldt Nato styrkemål.

  DR har siden mandag forsøgt at få et interview med ministeren om sagen, men han har ikke ønsket at stille op. I stedet oplyser han i et skriftligt svar til DR, at Danmarks styrkemål og Natos evaluering af Danmark er klassificerede oplysninger, som regeringen drøfter internt og med forligspartierne.

  - Jeg kan generelt sige, at Danmark selvsagt giver retvisende oplysninger til Nato. De konkrete krav til skibene og deres kapaciteter drøfter vi løbende med Nato og forligskredsen, lyder det i svaret fra Troels Lund Poulsen.

  Du kan læse mere om sagen her.

 14. Salling Group får lov at købe Aldi-butikker

  Konkurrencerådet har sagt god for, at Salling Group køber 13 Aldi-butikker og otte af Aldis butiksprojekter. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

  Da Aldi sidste år forlod det danske marked, var Salling Group var klar til at overtage en række af dem. Men myndighederne blev bekymret for, at handlen kunne hæmme konkurrencen i nogle lokalområder.

  Derfor har det været en forudsætning for den samlede godkendelse, at Salling Group sælger en butik i Rødbyhavn og fremlejer en i Stubbekøbing. De aftaler er allerede lavet.

 15. Ifølge Monica Lylloff burde det være fagfolk i regionerne, der tog sig af sagerne.

 16. Regionsrådsformand om 229 nedlagte stillinger: Ærgeligt, men nødvendigt

  - Der mangler nu engang penge i det danske sundhedsvæsen. Så må vi jo tage ansvar og sørge for, at budgetterne passer.

  Sådan lyder svaret fra Regionsrådsformand i Region Nordjylland, Mads Duedahl (V), efter flere faggrupper har kritiseret beslutningen om at nedlægge 229 stillinger på regionens to hospitaler.

  Region Nordjylland skal indhente de 280 millioner kroner, som sundhedsvæsenet er gået over budgettet for i år.

  Mads Duedahl understreger, at der i høj grad er tale om ubesatte stillinger, som har været ledige, siden hospitalerne indførte ansættelsesstop 1. september.

 17. Politiet har tilbudt misbrugsrådgivning til en række personer, der er mistænkt for at købe vanedannende opioider.

 18. Syv vaccinationssteder i Region Hovedstaden lukker

  Hvis du skal nå at blive vaccineret mod influenza på et af Region Hovedstadens vaccinationssteder, så skal du gøre det snart.

  Regionen lukker nemlig de syv vaccinationssteder på hospitalerne efter fredag, fordi efterspørgslen er faldende, siger Kirsten Hansen, der er formand for styregruppen af regionens vaccinationsindsats.

  - Der er stadigvæk rigtig god mulighed for at blive vaccineret. Vi har over 80 apoteker med i vores vaccineprogram, siger hun.

  I hovedstadsregionen har omkring 73 procent af dem, der er over 65 år gamle, taget imod tilbuddet om vaccination. For de mindste på 2-6 år er det kun omkring 16 procent, der har fået influenzavaccinen.

 19. 19 grader på Odense Rådhus: Medarbejderne fryser, når de går på arbejde

  Medarbejderne på Odense Rådhus fryser, når de går på arbejde.

  Det viser en rundspørge, som arbejdsmiljøgrupperne i Borgmesterforvaltningen har lavet på rådhuset. Her er termostaterne sat til 19 grader.

  98 procent af medarbejderne svarer i rundspørgen, at det er for koldt på kontoret. 93 procent er "utilfredse" eller "meget utilfredse" med temperaturniveauet.

  Odense Byråd har valgt at fastholde 19 grader i kommunale bygninger, som temperaturen var sat til sidste år under energikrisen.

  - Det er en prioritering af vores midler imellem mange hensyn. Derfor har et enigt byråd besluttet at køre videre med 19 grader. Vi gør det foreløbigt ét år, og så laver vi en evaluering, siger borgmester i Odense Peter Rahbæk Juel (S).

 20. Snevejr giver problemer i trafikken på Falster, Lolland og Sydsjælland

  Eftermiddagens snebyge har givet store problemer i trafikken på Lolland, Falster og Sydsjælland.

  På E55 Nykøbing Falster Omfartsvej holder en havareret lastbil og blokerer for trafikken i den sydgående retning mod Gedser Landevej. Det giver derfor store problemer for dem, der skal syd på mod Gedser og der er også en del kø i den modsatte retning.

  P4 Trafik oplyser at der generelt er mange fartdyk i området på grund af eftermiddagens vejr.

 21. Holbæk og Esbjerg kommunes skoler er med i frihedsforsøget i folkeskolen.

 22. Forsvaret vil overvåge mere i Østersøen sammen med sine allierede

  Patruljefartøjet Rota af Diana-klassen. Det er en af de skibe, der overvåger danske farvande. (Foto: © Per Körnefeldt, Copyright ©2012 Per Kornefeldt. All rights reserved)

  Danmark og flere andre lande i Joint Expeditionary Force (JEF) skruer nu op for overvågning af den kritiske infrastruktur, som ligger dybt på bunden af Østersøen.

  Det fremgår af en pressemeddelelse fra Forsvaret, som bidrager til militæroperationen med både patruljefartøjer og fly.

  JEF er en koalition af i alt 10 lande og tæller blandt andre Litauen, Holland, Sverige og England, som typisk leder JEF-operationer.

  Den øgede overvågning af Østersøen iværksættes fra 1. december.

  Indsatsen fra JEF kommer i kølvandet på sabotagen af rørledningerne af Nord Stream 1 og 2, som skete i september 2022.

 23. Ivaana Holm er en del af det grønlandske VM-hold, der for første gang siden 2001 skal spille VM.

 24. Danskerne har et af verdens største klimaaftryk målt per indbygger. Alligevel dropper SVM-regeringen en gammel plan, der skulle ændre det.

 25. SAS får medhold i EU-sag om coronastøtte for milliarder

  Det var alligevel ikke en fejl, da EU-Kommissionen gav grønt lys for den svenske og danske stats støttepakke til luftfartsselskabet SAS under corona.

  Det har EU-retten afgjort, skriver Ritzau.

  Coronapandemiens rejserestriktioner betød, at SAS, som andre luftfartsselskaber, fik behov for ekstra kapital.

  Det fik virksomheden i form af et aktie- og obligationsopkøb fra den danske og svenske stat på mere end seks milliarder kroner. Et opkøb der i 2020 fik grønt lys fra EU-Kommissionen.

  Men det blev af EU-Kommissionen trukket tilbage i foråret, hvorfor sagen nu har kørt ved EU-domstolen.

 26. Rusland tiltaler ukrainsk Eurovision-vinder for løgne om russisk hær

  Susana Jamaladinova, kendt som Jamala, ses her i 2022 i Istanbul. (Foto: © OZAN KOSE, Scanpix Denmark)

  Rusland har tiltalt Jamala, den ukrainske vinder af Det Europæiske Melodi Grand Prix i 2016, for at sprede "falske oplysninger" om den russiske hær.

  Det oplyser anklagemyndigheden i Moskva, som også har anholdt hende in absentia, hvilket betyder, at hun vil blive anholdt, hvis hun sætter fod på russisk jord.

  Den ukrainske sanger anklages for at have lagt en video på sociale medier, som spreder løgne om den russiske invasion, skriver Ritzau.

  Kort efter at Rusland invaderede Ukraine sidste år, forbød den russiske regering kritik af det militære angreb.

  Jamalas sang fra 2016 handlede om hundredtusindvis tatarer fra halvøen Krim, der under Anden Verdenskrig blev deporteret og dræbt af Josef Stalin.

 27. Lægeskift for tusindvis af borgere på Sydsjælland gik helt galt

  Johnny Larsen fra Rønnede føler sig til grin, fordi han i dag forgæves sad klar ved computeren for at bevare sin tilknytning til Haslev Lægecenter.

  To læger ved lægecenteret stopper, og det betyder, at de cirka 14.000 borgere, der i dag er tilknyttet lægecentret, skal barberes ned til cirka 10.000.

  Og det skete efter først-til-mølle princippet på borger.dk, hvor de skal vælge læge

  Men systemet kom aldrig op at køre og en overgang var hele borger.dk nede.

  Og derfor er Johnny Larsen frustreret.

  - Det er jo forfærdeligt. Det er rystende, siger han.

  Faxe Kommune håber snart at kunne melde ud, hvornår de cirka 14.000 borgere så får mulighed for at vælge læge.

 28. Tilskud stopper: Handelsgymnasium føler sig forbigået i finansloven

  De små gymnasier i de tyndt befolkede områder kan glæde sig over, at der på finansloven er afsat penge til at forlænge den tilskudsordning, der sikrer hvert gymnasium en halv million kroner årligt.

  Den aftale er nu forlænget til 2027.

  Det gælder bare ikke handelsgymnasierne. Her er der kun penge i 2024.

  - Det er træls, at vi hele tiden skal kontakte politikere for at sikre økonomien ét år frem. Det havde da været dejligt, hvis vi også havde været sikret i 2025, 2026 og 2027, siger Carsten Hogrefe, der er rektor på det Blå Gymnasium på Vestfyn.

 29. Lille demonstration mod Hedensted Kommune

  Winnie Staunsgaard Henriksen har arrangeret onsdagens demonstration, fordi hun synes, at Hedensted Kommune er for dårlige til sagsbehandling (Foto: © Foto: Jeppe Ligaard)

  Politikerne i Hedensted Kommune er onsdag blevet præsenteret for Ankestyrelsens Danmarkskort.

  Her fremgår det, at 51 procent af de indklagede sager i kommunen på børnehandicapområdet havde fejl eller mangler sidste år. Og på baggrund af det, var der kaldt til demonstration foran rådhuset i Juelsminde, hvor politikerne holdt møde.

  Det var dog kun to utilfredse borgere, der mødte op - blandt andre Winnie Staunsgaard Henriksen, der arrangerede demonstrationen.

  - Jeg kunne da godt tænke mig, at der var flere, der var kommet, men det er ikke det, der er afgørende. Målet er at råbe politikerne op, siger hun.

 30. Grænseovergangen ved Frøslev mellem Tyskland og Danmark åben igen

  Opdateret klokken 18.28

  Det er nu igen muligt at krydse den dansk tyske grænse ved grænseovergangen ved Frøslev.

  I eftermiddag betød et trafikuheld, at motorvej A7 i Nordtyskland var spærret mellem frakørsel 2 Flensborg og den dansk-tyske grænse ved Frøslev i retning mod Danmark.

 31. Spansk kajakroer gennemfører det største fald ned af gletsjervandfald nogensinde

  Den spanske kajakroer Aniol Serrasolses har gennemført et fald på 20 meter med sin kajak ned af et gletsjervandfald på den norske øgruppe Svalbard.

  Det er det største registrerede fald ned af et gletsjervandfald nogensinde, skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Den 32-årige padlede begejstret gennem strømfald og istunneler, før han foretog faldet på Bråsvell-gletsjeren på Svalbard.

  - Det var som kajakroning på en anden planet. Det var faktisk vildere, end jeg troede, det ville være. Et af de barskeste, mest vilde og jomfruelige steder, jeg nogensinde har set.

  For at få adgang til vandfaldet måtte Serrasolses og hans team gå 11 kilometer hen over indlandsisen for at få nå til gletsjerfloden.

 32. De danske landsholdsspillere ser frem til at mærke kulissen, når holdet fredag indleder VM-slutrunden på hjemmebane i Herning.

 33. Danmark har tidligere fået kritik fra Nato for at være bagud i sit bidrag til alliancens samlede forsvar. Nu er den gal igen.

 34. Udviklingen kaldes bekymrende, men sundhedsstyrelsen fastholder, at den ikke er alarmerende.

 35. SSI: Epidemi af kold lungebetændelse

  Siden sommer har der været et stigende antal luftvejsinfektioner med Mycoplasma pneumoniae - også kendt som kold lungebetændelse. Nu er antallet så højt, at der er tale om en epidemi. Det skriver Statens Serum Institut i en pressemeddelelse.

  I sidste uge blev der påvist 541 nye tilfælde, mere end en tredobling i forhold til uge 42, hvor der blev påvist 168 tilfælde.

  Serum Instituttet mener, at det reelle antal tilfælde er højere, fordi ikke alle patienter med milde symptomer bliver testet.

  Historisk set har der været en epidemi af kold lungebetændelse cirka hvert fjerde år. Den rammer typisk dem, der ikke har opbygget immunitet. Typisk skolebørn i alderen 6-12 år.

  Epidemien ventes ikke at belaste sundhedsvæsnet og medfører ikke mange hospitalsindlæggelser.

 36. Konservative efter hospitalsfyringer: Frigiv penge til regionerne nu

  De Konservative opfordrer regeringen til at frigive nogle af de ekstra fem milliarder kroner til sundhedsvæsnet, som man har stillet regionerne i udsigt frem mod 2030.

  Opfordringen kommer, efter at Region Nordjylland har besluttet at nedlægge over 200 stillinger på to store hospitaler i Nordjylland.

  - Der er et voldsomt pres på sundhedsvæsnet, så det ville være hensigtsmæssigt, at regeringen udmønter nogle af de midler allerede nu, siger sundhedsordfører for De Konservative Per Larsen.

  Han mener, at de nedlagte stillinger vil gå ud over patienterne.

  - Det er klart, at der er opgaver, som ikke bliver løst, så ventelisterne vil vokse, og patienterne kommer til at vente i længere tid, siger han.

 37. Mand varetægtsfængslet i sag om piger ramt af ætsende væske

  En 29-årig mand er blevet varetægtsfængslet frem til den 20. december i en sag, hvor fire piger er blevet ramt af en ætsende væske. Det skriver Sydøstjylland Politi på det sociale medie X.

  Manden, som er sigtet for legemsangreb af særlig rå, brutal eller farlig karakter, har erkendt de faktiske omstændigheder i sagen og oplyst, at der var tale om svovlsyre.

  Hændelserne skete på tre forskellige datoer i butikkerne Søstrene Grene og Flying Tiger. Pigerne fik ætset hul i deres tøj og i to tilfælde, kom væsken også på deres hud.

  I en pressemeddelelse skriver politiet, at efterforskningen ikke tyder på, at der er tale om terror, hadforbrydelser eller lignende.

 38. Temperaturerne er dog på vej op mod et mere normalt niveau.

 39. Det virker bindegalt, siger DF-ordfører om AUH-ledelsens seminar på hotel.

 40. Svenske teenagere fængslet for Rolex-røveri i København

  Tre svenske teenagedrenge er i Dommervagten i København blevet varetægtsfængslet, sigtet for et røveri af et større antal Rolex-ure i går nær Kongens Nytorv. Det skriver Ritzau.

  De tre er henholdsvis 15, 15 og 17 år gamle.

  Politiet mener, at de har en uidentificeret medgerningsmand.

  Vedkommende holdt døren åben til forretningen, så de tre kunne trænge ind og røve de dyre armbåndsure.

  Fordi de tre er under 18 år, er de blevet varetægtsfængslet i surrogat. Det betyder som oftest, at de skal sidde varetægtsfængslet på en institution i stedet for i en arrest.

 41. Slut med brystkræftoperationer i Aabenraa: Flensborg kan blive et alternativ

  Nu er det officielt.

  Fra i morgen kan sønderjyske brystkræftpatienter ikke længere blive opereret på sygehuset i Aabenraa.

  I stedet skal de til Vejle eller Esbjerg.

  Her vil de til gengæld blive spurgt, om de hellere ville have været over grænsen til Flensborg for at få deres operation.

  På baggrund af de svar vil politikerne i Region Syddanmark tage stilling til, om det skal undersøges, om man kan få et samarbejde op at stå med det tyske sygehus.

  Det er mangel på kirurger, der nu sender brystkræftpatienter på langfart. Det kan du læse mere om her.

 42. OECD venter fald i den globale vækst i 2024: Krigen i Gaza er en usikker faktor

  Væksten i den globale økonomi bliver 0,2 procent mindre næste år sammenlignet med i år.

  Det vurderer Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling (OECD) i en prognose for verdensøkonomien.

  Organisationen venter en global vækst på 2,7 procent i 2024, mens væksten ventes at lande på 2,9 procent i år, skriver Ritzau.

  En af usikkerhedsfaktorerne er dog krigen mellem Israel og terrorgruppen Hamas i Gaza.

  - Hvis konflikten breder sig i regionen, er der meget større risiko for, at væksten bliver bremset, og at inflationen presses op, oplyser OECD.

  I 2025 kommer der mere mere fart på verdensøkonomien, hvor væksten vurderes at stige til 3,0 procent.

  For Danmark forudsiger organisationen, at væksten aftager fra 1,3 procent i år til 1,2 procent næste år.

 43. Toptræner Helle Thomsen har udpeget de fem stærkeste nationer forud for VM-slutrunden.

 44. Ifølge Dansk Sygeplejeråd er Region Nordjyllands plan, at der nedlægges 64 stillinger på Regionshospital Nordjylland og 164 på Aalborg Universitetshospital.

 45. Flere bliver indlagt og dør af kokainforgiftning

  Flere mennesker døde sidste år af kokainforgiftninger end året før.

  Sidste år var der således 18 dødsfald, hvor kokain er den formodede dødsårsag - en fordobling fra 2021, hvor tallet var ni. Det skriver Sundhedsstyrelsen.

  Samtidig steg antallet af sygehusophold som følge af kokainforgiftninger sidste år til 506 tilfælde fra 458 i 2021.

  - Selvom der er tale om små tal og mindre stigninger, så er den samlede udvikling omkring kokain bekymrende, lyder det fra enhedschef Niels Sandø i en pressemeddelelse.

  Ifølge styrelsen kan stigningen hænge sammen med "en større tilgængelighed af stoffet i Danmark".

  Den nye rapport viser også en mindre stigning i forgiftninger med opioider hos unge mellem 16 og 25 år. Forgifningerne skyldes særligt tramadol og oxycodon. Sundhedsstyrelsen kalder udviklingen bekymrende, men ikke alarmerende.

Mere fra dr.dk