Seneste Nyt

Landsretten slår fast: Barn undfanget med dansk donorsæd har ikke ret til statsborgerskab

Selvom et i dag fireårigt barn i sin tid blev undfanget af en dansk sædcelle, så har barnet ikke krav på dansk statsborgerskab.

Det slår Østre Landsret fredag fast i en dom, skriver Ritzau.

Sagen drejer sig om en udenlandsk kvinde, som i 2018 fødte et barn, der var blevet undfanget på en klinik med sæd fra en dansk sæddonor.

I indfødsretsloven står der, at et barn bliver dansk statsborger, når blot én af forældrene er dansk. Helt nøjagtigt står der "hvis faderen, moderen eller medmoderen er dansk".

På den baggrund mente kvinden, at hendes barn havde krav på dansk statsborgerskab, men den opfattelse var man ikke enig i hos Udlændinge- og Integrationsministeriet, som afviste at give barnet dansk statsborgerskab.

Derfor bragte kvinden sagen for domstolen, og i dag erklærede Østre Landsrets dommere sig enige med ministeriet. Nok står der "faderen" i lovteksten, men det skal ikke forstås i biologisk forstand, lyder det.

Efter landsrettens opfattelse gælder der nemlig i indfødsretsloven samme undtagelse, som er at finde i en anden lov, nemlig børneloven. I dennes paragraf 28 står der, at en sæddonor ikke anses som far til barnet.

Nyheder

  1. Norsk borgmester frygter nye sneskred og dødsfald: Efterlyser sms-varsel til skiløbere

    To udenlandske skiturister mistede i går livet i henholdsvis Lyngen og Nordreisa, da sneskred ramte de to norske kommuner.

    To andre døde i sneskred i regionen Troms i det nordlige Norge, og det får nu borgmesteren i Lyngen, Dan-Håvard Johnsen, til at råbe vagt i gevær.

    Han føler sig magtesløs, fordi det norske Datatilsyn har afvist, at kommunen kan sende varsels-sms'er ud til skiløbere om fare for sneskred.

    Det er derimod statslige myndigheder som for eksempel politiet, som skal gøre dette.

    - Justits- og Beredskabsministeriet må tage det overordnede ansvar for at give ordentlig information ogunderrette alle, der besøger Troms, siger han til norske NRK.

    Vejret i går var noget af det værste, fortæller han.

    - Sigtbarheden var 10 meter, og der er stadig hundredvis af turister ude i bjergene. Det indikerer, at vi ikke gør et godt nok arbejde med forebyggelse. Jeg føler mig lidt magtesløs, men vi oplyser folk, hvor vi har mulighed for at gøre det, siger Dan-Håvard Johnsen.

    Det norske datatilsyn oplyser til NRK, at man har bedt ministeriet om at se på, om ikke kommuner og andre offentlige myndigheder også kan sende varsels-sms ud til skiløberne.

    I Nordreisa, hvor et andet sneskred kostede en turist livet i går, har man alligevel valgt at sende sms-beskeder ud for at advare skiløbere, fordi sikkerheden på skibakkerne er nødt til at blive prioriteret, siger borgmesteren Hilde Nyvoll til NRK.

  2. Statsminister Sanna Marin står midt i hvad der ligner en finsk valggyser

    • Der føres valgkamp lige til det sidste for Finlands statsminister, Sanna Marin, som i dag var på gaden i Helsinki. (Foto: © SERGEI GRITS, Associated Press)
    • Her er det Petteri Orpo, der er Samlingspartiets leder til valgarrangement i Espoo. Hans parti fører snævert i målingerne. (Foto: © SERGEI GRITS, Associated Press)
    • Formand for De Sande Finner er Riikka Purra, der her er til vælgermøde i Tikkurila, Vantaa tidligere i dag. (Foto: © Antti Aimo-Koivisto, Ritzau Scanpix)
    1 / 3

    I morgen skal finnerne til parlamentsvalg, og der er lagt op til en intens valgdag.

    Det kan ende med at blive en valggyser mellem den finske statsminister, socialdemokraten Sanna Marin, og de konservative i Samlingspartiet.

    De tre største partier ligger næsten lige i målingerne, skriver Ritzau.

    Ifølge den seneste meningsmåling fra tv-stationen Yle, som er Finlands pendant til DR, står Samlingspartiet til 19,8 procent af stemmerne, mens det EU-skeptiske nationalistiske parti De Sande Finner ligger på 19,5 procent.

    Sanna Marin og Socialdemokratiet (SDP) har i målingen en opbakning på 18,7 procent.

    Det parti med flest stemmer får typisk regeringsmagten i Finland, men der er tradition for, at regeringen bliver skabt ud fra et bredt flertal med både partier fra højre og venstre.

    Denne gang er et scenarie med en regering inden for blokene dog i spil, skriver Ritzau.

    Samlingspartiet har ifølge Ritzau større mulighed for at lave en regering end Socialdemokratiet, fordi partiet kan bejle til både partiet SDP og De Sande Finner.

    Sanna Marin derimod ønsker ingen alliance med med De Sande Finner.

  3. Ukraine raser over Ruslands formandskab i FN's Sikkerhedsråd

    Rusland har overtaget formandskabet i det mest magtfulde FN-organ, Sikkerhedsrådet.

    Samtidig buldrer krigen videre i Ukraine.

    Og det mix har gjort ukrainerne rasende, skriver BBC.

    Ukraines udenrigsminister, Dmytro Kuleba, kalder det russiske formandskab for 'den værste aprilsnar nogensinde på en 1. april'.

    Han siger samtidig, at det er en stærk påmindelse om, hvad den internationale sikkerhed bliver bygget på med henvisning til, at FN oprindelig er grundlagt for at arbejde for fred og sikkerhed i verden.

    En af præsident Volodymyr Zelenskyjs rådgivere, Mykhailo Podolyak, skriver på Twitter, at det bare er endnu et overgreb på international lov og ret.

    - Et land der fører en aggressiv krig, forbryder sig mod menneskerettigheder og strafferet, ødelægger FN-charteret, og negligerer atomsikkerhed, kan ikke lede verdens nøgleorgan for sikkerhed, lyder det.

    Præsident Volodymyr Zelenskyj opfordrede sidste år til, at FN's Sikkerhedsråd blev reformeret eller helt opløst. Han mente ikke, at FN gjorde nok for at forhindre Ruslands invasion for lidt over et år siden.

  4. Rasmus Højlund assisterer i Atalanta-sejr

    Den danske målmager Rasmus Højlund kom ind fra bænken og fik en afgørende rolle i Atalantas sejr på 3-1 over Cremonese i Serie A.

    Efter knap en times spil ved stillingen 1-1 blev danskeren skiftet ind og kort efter assisterede han til holdkammeraten Jeremie Boga. Danskeren modtog en lang bold fra egen forsvarskæde, tog et skarpt træk mod baglinjen og lagde bolden hårdt på tværs med højrebenet til Boga, der prikkede bolden i mål.

    I tillægstiden scorede Ademola Lookman til slutresultatet.

    Med sejren rykker Atalanta op på en midlertidig femteplads i tabellen. Bergamo-klubben kan dog blive overhalet af Roma, der søndag tager imod Sampdoria på hjemmebane.

    Joakim Mæhle startede også på bænken for Atalanta og blev skiftet ind midtvejs i anden halvleg.

  5. Margrete Auken genopstiller ikke ved næste års valg til EU-Parlamentet

    78-årige Margrethe Auken (SF) genopstiller ikke ved det kommende valg til EU-Parlamentet, der skal finde sted næste år.

    Det siger hun under en tale på SF’s landsmøde, som finder sted i Kolding i denne weekend.

    - Nej, jeg tager ikke en valgkamp til – og det er vist også på tide, at jeg finder ud af, hvad jeg skal være, når jeg bliver stor.

    Margrethe Auken har været med helt fra starten i SF og har siddet i Europa-Parlamentet siden 2004. I 2019 blev hun valgt med næsten 200.000 personlige stemmer.

    Pia Olsen Dyhr, formand for SF, benyttede lejligheden til at takke Margrete Auken.

    - Nogle synes, du er rædselsfuld, andre elsker dig, og det gør jeg, siger Pia Olsen Dyhr.

    Margrete Auken har siddet i Folketinget for SF fra 1979-1990 og igen fra 1994-2004.

  6. 37-årig kvinde død efter fald fra Møns Klint

    En 37-årig kvindelig turist, der tidligere i dag faldt ud over Møns Klint, er afgået ved døden.

    Det oplyser Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi til DR Nyheder.

    Politiet mangler fortsat at klarlægge de præcise omstændigheder omkring ulykken. Kvinden faldt angiveligt ned, da hun ville tage nogle billeder. Det har et øjenvidne fortalt politiet.

    En redningshelikopter blev rekvireret for at redde hende op, og hun blev fløjet til Rigshospitalet i kritisk tilstand.

    Året rundt kan man gå tur ved Møns Klint, men klinten påvirkes af vejr og vind. Store regnmængder kan skylle mudder, ler og kridt i havet, ligesom vejret også kan få kridt til at løsne sig og skabe skred, skriver Ritzau.

  7. Nordkorea: Ukraine vil have atomvåben

    Kim Yo Jong, som er søster til Nordkoreas leder, Kim Jong-Un, beskylder nu Ukraine for at ville forsøge på at få atomvåben, som skal anvendes i krigen mod Rusland.

    Ifølge Reuters citerer det statslige nordkoreanske medie KCNA Kim Yo Jong for, at 'Zelenskyj sætter sit land på spil' og at den ukrainaske præsident er 'politisk ambitiøs', når han vil have atomvåben.

    Den 35-årige Kim Yo Jong er udover at være præsidentens lillesøster også viceafdelingschef i det nordkoreanske arbejderpartis PR- og informationsafdeling.

    Hun baserer sin påstand om, at Ukraine vil have atomvåben på en online underskriftsindsamling i landet, som foreløbig har fået under 1.000 underskrifter. Hun mener ifølge KCNA, at underskriftindsamlingen kan være en del af plan, som det ukrainske præsidentkontor har udtænkt.

    USA har tidligere beskyldt Nordkorea for at sælge våben til den russiske gruppe af lejesoldater, Wagner-gruppen.

  8. Haaland-løse City straffer sløje Liverpool

    Manchester City fortsætter med at lægge pres på Arsenal i toppen af Premier League, da holdet lørdag eftermiddag vandt 4-1 hjemme over Liverpool.

    Gæsterne fik ellers en forrygende åbning på kampen, da Mohammed Salah efter knap 20 minutter gjorde det til 1-0 for gæsterne.

    Blot ti minutter senere bragte skadede Erling Haalands afløser Julian Alvarez balance i regnskabet, og efter pausen faldt det helt sammen for Liverpool.

    Kevin de Bruyne, Ilkay Gündogan og Jack Grealish kom alle på tavlen, hvilket betyder, at Manchester City holder snor i Arsenal, der spiller hjemme mod Leeds søndag.

    Arsenal har fem point ned til Manchester City.

  9. Amerikansk topgeneral: Ukraine besejrer næppe Rusland i år

    Den amerikanske generalstabschef Mark Miley forventer, at Ukraine får svært ved at befri landet for russiske tropper i løbet af i år.

    - Zelenskyj har mange gange offentligt udtalt, at det ukrainske mål er at smide alle russere ud af det russiskbesatte Ukraine. Det er en betydelig militær opgave - en meget, meget svær opgave. Der er et par hundredetusind russere, som stadig befinder sig i det russiskbesatte Ukraine.

    - Jeg tror ikke på, at det er sandsynligt, at det sker i løbet af i år, siger den amerikanske topgeneral i interviewet, der også har vakt opsigt i Ukraine, hvor det er blevet citeret i Kyiv Independent.

  10. Odense Håndbold buldrer i pokalfinale med storsejr

    Der var ikke meget at rafle om, da Odense Håndbold og Silkeborg-Voel lørdag eftermiddag dystede om en finaleplads ved kvindernes Final4 i pokalturneringen.

    Silkeborg-Voel fulgte med indtil stillingen 7-7, men derefter så Odense Håndbold sig aldrig tilbage.

    Weekendens Final 4-stævne afvikles på Silkeborg-Voels normale hjemmebane, Jysk Arena i Silkeborg, men lige lidt hjalp det jyderne, der fysisk blev trykket helt i bund mod det danske mesterhold, der endte med en sejr på hele 38-21.

    Opdatering: Team Esbjerg slog lørdag eftermiddag Nykøbing F. Håndboldklub 38-27 og er derfor klar til finalen, som spilles klokken 16.00 søndag. NFH og Silkeborg Voel mødes i bronzekampen klokken 13.30.

  11. 37-årig kvinde kvæstet efter fald ved Møns Klint

    En 37-årig kvindelig turist er blevet fløjet med redninghelikopter til Rigshospitalet, efter at hun faldt ud over Møns Klint.

    Politiiet oplyste kort før klokken 13 i dag, at man var til stede i område sammen med redningsberedskabet. Klokken 13.27 kunne man så fortælle, at den kvæstede turist nu var på vej til Rigshospitalet for behandling.

    Møns Klint er et populært udflugtsmål, men ifølge Naturstyrelsen sker der hvert år skred i området på grund af vind og vejr. Årsagen til den aktuelle faldulykke kendes ikke.

  12. Togforsinkelser mellem Odense og Slagelse efter signalfejl

    En signalfejl ved Storebælt tidligere i dag har medført forsinkelser for passagerne på strækningen mellem Odense og Slagelse.

    - Vi er oppe at køre igen, men der er stadig forsinkelser på 30-35 minutter, fordi der er tog, som har holdt og ventet, fortæller DSB's pressemedarbejder Gregers Lohse.

    DSB forventer, at driften vil være normal igen i løbet af de næste par timer.

  13. Københavns Vestegnes Politi undersøger 'mistænkeligt dødsfald' i Albertslund

    Københavns Vestegns Politi har siden klokken 05 i morges været til stede i boligområdet Bryggerlængen i Albertslund.

    - Vi undersøger omstændighederne omkring et mistænkeligt dødsfald, oplyser vagtchef Brian Holm.

    På Twitter deler politikredsen ligeledes informationerne og tilføjer, at politiet for nuværende ikke har yderligere oplysninger i sagen.

    De pårørende er blevet underrettet.

    Screendump fra Twitter.
  14. Russisk forsvarsminister lover flere ammunitionsforsyninger

    Der er nye ammunitionsforsyninger på vej til de russiske tropper i Ukraine.

    Det lover den russiske forsvarsminister Sergej Sjojgu ifølge Reuters i en video, der er lagt ud på beskedtjenesten Telegram.

    Det er det russiske forsvarsministerium, der er afsender på videoen, hvor Sjojgu mødes med generalstaben, heriblandt general Valerij Gerasimov, der udover at være Ruslands forsvarschef også har stået i spidsen for styrkerne i Ukraine siden januar.

    - Forsyningernes omfang i forhold til de mest krævede forsyninger er blevet afklaret. De nødvendige forholdsregler bliver taget for at forøge dem, siger Sjojgu i klippet.

    Den russiske forsvarsminister er gennem mange måneder blevet kritiseret heftigt på grund af de manglende forsyninger til tropperne i Ukraine - især af lederen af Wagner-gruppen, Jevgenij Prigosjin.

  15. Olsen Dyhr lover: SF kommer ikke til at stemme for topskattelettelser

    Det største bifald fra de fremmødte SF'ere ved dagens landsmøde opstod, da Pia Olsen Dyhr kritiserede regeringens planer om at lette på skatten i toppen. Direkte adspurgt af DR fastslog partiformanden, at SF ikke kommer til lægge stemmer til skattelettelser for de højest tjenende:

    Betyder det, at SF ikke vil stemme for en skattereform, som indebærer topskattelettelser?

    - Ja.

    Ikke en eneste topskattelettelse, så er I uden for i en skattereform?

    - Ja.

    Hvilken form for skattereform kan I så gå med til?

    - Det vil hele tiden har sagt er, at vi godt kan kigge på skattelettelser for dem, der tjener mindst i vores samfund. Det er vi sådan set åbne overfor.

    - Hvis vi kan finde finansieringen solidarisk, så vil vi gerne være med til at lette skatten i bunden, siger hun.

  16. Flere OB-fans anholdt efter nederlag

    Tab og vind med samme sind har tilsyneladende en anden betydning i Odense, hvor politiet fredag måtte skride ind, da flere OB-fans gik voldeligt til værks efter nederlaget til FC Midtjylland på 1-3.

    Således måtte politiet skride til anholdelse i fire tilfælde, skriver fyens.dk.

    Det oplyser vagtchef ved Fyns Politi Lars Thede til fyens.dk.

    De fire anholdte skabte alle problemer på deres egen tribune, og en 30-årig mand blev anholdt for vold mod en kontrollør, da han ifølge vagtchefen sendte et par knytnæveslag mod kontrollørens ansigt.

    Alle anholdte blev sigtet for overtrædelse af ordensbekendtgørelsen.

    - Deres opførsel var helt, helt ud over det forventelige, selv om man har et vist følelsesmæssigt engagement i en fodboldkamp, siger Lars Thede.

    - Det har været nødvendigt at frihedsberøve de pågældende for at genoprette roen og sikre, at det ikke eskalerede yderligere derude.

    Alle fire anholdte er løsladt igen, men sigtelserne opretholdes.

  17. Dommer blokerer lov om forbud mod dragshows i amerikansk delstat

    I dag skulle en lov, der forbyder dragshows i offentligheden og foran børn i Tennessee, være trådt i kraft, men en dommer har blokeret loven. Søndag i sidste uge var der i Memphis et dragshow, hvor drags markerede deres utilfredshed med loven (Foto: © Karen Pulfer Focht/Reuters)

    Loven er "for vag og alt for bred" i den måde, som den begrænser ytringsfriheden.

    Derfor har en føderal dommer i Memphis i den amerikanske delstat Tennessee i går midlertidigt blokeret for, at en lov, der forbyder dragshows i offentligheden, kan træde i kraft.

    Tilbage i februar underskrev delstatens republikanske guvernør Bill Lee en lov, der var blevet stemt igennem af delstatens lovgivende forsamling, og som skulle have trådt i kraft i dag.

    Loven skulle begrænse dragshows i offentligheden og foran børn.

    Ifølge dommeren har staten ikke på overbevisende vis retfærdiggjort de restriktioner, som loven skal indføre.

    Loven er en del af de seneste måneders tendens, hvor republikanske magthavere i amerikanske delstater har forsøgt at regulere homoseksuelle, biseksuelle og transkønnedes adfærd.

  18. DR's politiske korrespondent: SF's landsmøde er i gang med opbakning fra bagland og vælgerne

    At dømme efter klapsalverne fra de 500 SF'ere, som er troppet op til partiets årsmøde i Kolding, har SF-formand Pia Olsen Dyhr baglandets opbakning til den linje, hun har lagt i oppositionen.

    En linje, hun indledte sin landsmødetale med at forklare og forsvare.

    - SF skal være kritisk, men konstruktiv opposition. Og det kommer der resultater ud af, erklærede Pia Olsen Dyhr, som fremhævede flere aftaler om SF's mærkesager, som er indgået med SVM-flertalsregeringen - efter store bededagskonflikten.

    I talen fastslog formanden, at SF med hende i spidsen ikke vil bruge sin oppositionsrolle til "bare at holde de knaldrøde faner højt" og skyde med skarpt mod alt, hvad der kommer fra regeringen.

    Det skal uden tvivl ses som et svar til dem i SF’s bagland, som ønsker en endnu hårdere linje fra SF overfor regeringen i almindelighed og Socialdemokratiet i særdeleshed.

    Pia Olsen Dyhr vil stå fast på den balance, der betyder, at SF går langt mere kritisk til Socialdemokratiet end de seneste mange år.

    Men at SF samtidig holder en linje, der betyder, at SF stadig opfattes som et parti, der er klar til at gå i regering igen.

  19. Trofast Trump-støtte opfordrer til MAGA-protest mod retssag

    Den højreekstreme republikaner Marjorie Taylor Greene, som tidligere har markeret sig med beskyldninger om, at flere skoleskyderier og angrebet på World Trade Center var iscenesat, opfordrer til en protestmarch.

    Marchen er mod retssagen mod den tidligere præsident Donald Trump.

    - Jeg tager til New York på tirsdag. Vi må protestere mod den forfatningsstridige heksejagt, skriver hun på Twitter.

    Hun opfordrer også ligesindede til at deltage i protesten:

    - New York, tag jeres MAGA (Make America Great Again, red.)-hatte på. I henhold til vores forfatningsmæssige rettigheder, vil vi støtte præsident Trump og protestere mod tyrannerne, skriver Marjorie Taylor Greene, der er valgt til Repræsentanternes Hus i Georgia.

    Trump er blevet tiltalt af distriktsanklageren på Manhattan. Sagen handler om bogføring af et beløb på 130.000 dollar - knap 900.000 kroner - som pornoskuespilleren Stormy Daniels hævder at have fået få dage før præsidentvalget i 2016.

    Pengene fik hun for at tie om en affære, hun påstår at have haft med Trump.

    Screendump fra Twitter.
  20. 'Jeg er stadig i live' joker pave Frans, da han forlader hospitalet

    • Pave Frans smilede og lavede sjov med nogle af de mennesker, der var samlet ved Gemelli-hospitalet i Rom, da han lørdag formiddag blev udskrevet efter tre dages behandling for bronkitis. (Foto: © REMO CASILLI, Ritzau Scanpix)
    • Der blev også tid til at skrive en autograf eller to, da paven forlod hospitalet. (Foto: © Filippo MONTEFORTE, Ritzau Scanpix)
    1 / 2

    Pave Frans er igen på benene og i et godt humør, efter han tidligere på ugen blev indlagt på et hospital i Rom.

    Ifølge BBC jokede paven med, at han "stadig var i live", da han blev modtaget af en velkomstkomité af journalister og borgere ude foran hospitalet.

    Den katolske kirkes overhoved har været indlagt i tre dage, efter at han klagede over åndedrætsbesvær.

    Ifølge flere nyhedsmedier er den 86-årige pave blevet behandlet for bronkitis, og paven kom hurtigt i bedring, efter at lægerne behandlede ham med antibiotika.

    Efter udskrivelsen blev han kørt videre til Vatikanet, hvor han skal i gang med forberedelserne til påskeugen, der er den vigtigste højtid i den kristne kalender.

  21. Danskerne køber igen flere nye biler

    Der blev indregistreret 17.960 nye biler i sidste måned herhjemme. Og det er et tal, som svarer 23 procent flere end samme måned sidste år.

    Ud af de nye 17.960 nye biler var der 6.554 elbiler samt 3.904 plugin-hybridbiler. Siden årsskiftet er der i alt kommet 11.902 nye elbiler ud på de danske veje.

    Det viser en oversigt, som Danske Bilimportører netop har offentliggjort i en pressemeddelelse om bilsalget i marts måned.

    Med en markant marginal blev Tesla Model Y den mest solgte model i løbet af en måned herhjemme. Nummer to på listen er Ford Kuga med 1.688 solgte eksemplarer tilbage i juli 2020.

    Teslas model Y er den mest solgte bil i Danmark i marts måned. (Foto: © Patrick Pleul, Patrick Pleul/picture-alliance/dpa/AP Images)
  22. E-boks er oppe at køre igen

    Så er det godt nyt for dem, som har ventet på at gå lønsedlen igennem med en tættekam.

    Tjenesten e-boks er lørdag morgen igen oppe at køre, dog kan man i nogle tilfælde opleve lidt længere svartid.

    Det oplyser kommunikationschef Susanne Søndahl Wolff til Ritzau.

    - Vi er så småt ved at være helt oppe at køre igen, men der kan fortsat være lidt længere svartid for nogle, siger hun.

    Problemerne med e-Boks begyndte torsdag aften. Årsagen stammer fra e-Boks' underleverandør, KMD, der udvikler og leverer software- og serviceløsninger til både kommuner, stat og erhvervsliv.

  23. Spanske myndigheder raser over 'brandterrorister'

    • Flere hundrede mennesker er blevet evakueret fra deres hjem, og veje er flere steder spærret som følge af branden. (Foto: © J.L.Cereijido, Ritzau Scanpix)
    • Den spanske regering har sagt, at den er bekymret for, at antallet af skovbrande vil blusse op i år efter en usædvanlig tør vinter i dele af det sydlige Europa og stigende gennemsnitstemperaturer på grund af klimaændringer. (Foto: © J.L. Cereijido, Ritzau Scanpix)
    1 / 2

    I det nordvestlige Spanien har der de seneste dage været mere end 120 skov- og lyngbrande.

    Alene i Asturien-regionen var der ifølge Reuters 90 brande i går, og over 600 brandmænd blev indsat for at kæmpe mod flammerne.

    De spanske myndigheder mener, at mange af brandene kan være påsat af brandstiftere, som regionens leder har kaldt "brandterrorister".

    - Aldrig før er så mange brande blevet påsat bevidst, siger en talsmand for lokale myndigheder, Alejandro Calvo, til det spanske statsejede medie, RTVE.

    En af brandene raser uden for Asturiens regionale hovedstad Oviedo, og myndighederne opfordrer indbyggerne til straks at melde det, hvis de ser noget mistænkeligt.

    I Galicien har brandmænd fået kontrol over en brand, der ødelagde omkring 1.500 hektar skov, og i de østlige regioner Valencia og Aragon er 4.700 hektar skov gået tabt.

  24. Magnussen slutter langt nede i australsk kvalifikation

    Fredagens træning blev aldrig en succes Kevin Magnussen, og lørdagens kvalifikation blev hurtigt en gentagelse forud for Australiens grandprix.

    Når løbet skydes i gang søndag morgen, bliver det således med Kevin Magnussen på en plads som nummer 14, mens verdensmester Max Verstappen starter i pole position.

    Kevin Magnussen måtte allerede i Q2 forlade banen i Melbourne, og så blev han desuden overstrålet af holdkammeraten Nico Hülkenberg, der gik videre til Q3 som nummer fem.

    Træerne voksede dog ikke ind i himlen for Hülkenberg, der sluttede som nummer ti i Q3.

    Mercedes-kørerne George Russell og Lewis Hamilton starter som nummer to og tre.

    Selve grandprixet begynder søndag klokken 7.00 dansk tid.

  25. Kropstatoveret 106-årig fra Filippinerne er Vogues ældste covermodel

    Som 15-årig begyndte hun med en bambuspind, en torn fra et pomelotræ, vand og kul at trykke tatoveringer på folk, der boede i den filippinske Kalinga-provins.

    I dag kommer besøgende fra alle verdens hjørner for at få en af hendes geometriske design foreviget på huden.

    Apo Whang-Od beskrives af lokale som den sidste og ældste "mambabatok", der refererer til det filippinske stammedesign.

    Hun har rundet 106 år og pryder april-forsiden på den filippinske udgave af modemagasinet Vogue.

    - Vi mener, at skønhedsbegrebet skal udvikle sig og inkludere forskellige og inkluderende ansigter og former, sagde chefredaktør på det filippinske Vogue, Bea Valdes.

    Den tidligere rekordindehaver som den ældste forsidemodel var Judi Dench, der som 85-årige var på forsiden af britiske Vogue i 2020.

    Hun beskrives som den sidste mambabatok i sin generation og har trykt Kalinga-stammens symboler - hvilket betyder styrke, tapperhed og skønhed - på huden af ​​tusindvis af mennesker, der har valfartet til Bucalan, skriver Vogue. Screendump fra Twitter.
  26. Pablo Escobars flodheste skal fjernes, og det koster kassen

    Hvad koster det at flytte 70 styks flodheste?

    Det er nok ikke det første spørgsmål, du tænkte på, da du stod op her til morgen, men svaret er 3,5 millioner dollar - eller hvad der svarer til 24 millioner kroner.

    De colombianske myndigheder undersøger ifølge The Guardian, hvad det vil koste at fragte ingen ringere end Pablo Escobars flodheste til reservater udenfor landet.

    Alt i alt vil myndighederne fjerne omkring halvdelen af de 130 flodheste, der befinder sig på Escobars gamle landområde. Ti skal til Mexico, og 60 skal til Indien, skriver avisen.

    Colombia er for nuværende det eneste land udenfor det afrikanske kontinent, hvor man kan finde vilde flodheste.

    De er ofte blevet døbt 'kokain-flodheste', fordi de er landet i det sydamerikanske land på grund narkokongen Pablo Escobars kærlighed til eksotiske dyr.

  27. Trump erklærer sig ikke-skyldig i tiltale

    Her ses Trumps advokat Susan Necheles. (arkivfoto) (Foto: © John Minchillo, Associated Press)

    - Han vil nægte sig skyldig.

    Det var en ventet udtalelse, som Donald Trumps advokat Susan Necheles i nat dansk tid kom med over for New York Daily News.

    Men det er, hvad Trump vil meddele dommeren, som han på tirsdag bliver stillet over for i New York.

    Hverken Trump eller offentligheden ved lige nu, hvad ekspræsidenten er anklaget for, men uanset hvad vil han altså erklære sig ikke-skyldig. Trump har selv kaldt tiltalen for 'politisk forfølgelse'.

    Flere medier, heriblandt CNN, skriver, at Trump står over for flere end 30 anklager om forretningssvindel. Blandt andet bogføring af et beløb på 130.000 dollar overført fra Trumps daværende advokat, Michael Cohen til pornoskuespilleren Stormy Daniels i 2016.

  28. Tagulykke kvæster flere personer i tornadoramt by

    Midt under en heavy metalkoncert kollapsede taget i et teater i går aftes i delstaten Illinois.

    Ulykken skete på grund af en tornado, der pløjede gennem byen.

    Mindst 28 personer er kommet til skade i ulykken, og en person har mistet livet, oplyser det lokale brandvæsen ifølge nyhedsbureauet AP.

    Der er tale om Apollo Theatre i byen Belvidere cirka 112 kilometer nordvest for storbyen Chicago.

    Det er et voldsomt stormsystem, der i går bevægede sig gennem Midtvesten og det sydlige USA, og som medførte flere dødelige tornadoer.

    I Little Rock i delstaten Arkansas er 24 mennesker kommet på hospitalet med kvæstelser, og der er massive ødelæggelser efter en voldsom tornado ramte byen i går eftermiddag lokal tid.

  29. Slut med at kalde covid-19 for 'farlig sygdom'

    Fra i dag bliver covid-19 ikke længere kategoriseret som en farlig sygdom på epidemilovens skala.

    Nu omtaler myndighederne det som en smitsom sygdom, hvilket betyder, at den ikke længere er nogen stor trussel mod samfundet.

    Ændringerne blev meldt ud i begyndelsen af måneden og stod til officielt at træde i kraft midnat.

    I epidemiloven er der tre forskellige kategorier; de smitsomme sygdomme, hvor influenza og nu også covid-19 er. De alment farlige sygdomme, som corona har hørt under det seneste år.

    Den tredje kategori er en samfundskritisk sygdom, og det blev covid-19 kategoriseret som indtil begyndelsen af 2022, hvor myndighederne mente, at smitten medføre alvorlige forstyrrelser af samfundsfunktioner.

  30. 50-årigt langt fangenskab for spækhugger er snart slut

    Spækhuggeren Willy kunne efter en time og 47 minutter boltre sig i havet, efter at være blevet befriet fra sit fangenskab.

    Det var godt nok i en film, men i den virkelige verden bliver spækhuggeren Lolita efter 50 år igen sluppet fri.

    Akvariet, hvor den 57-årige spækhugger efterhånden kender hver en afkrog, blev enige med dyrevelfærdsfortalere om, at det var på tide.

    Der kan dog gå op mod to år, før hun svømmer rundt i et habitat i den den nordvestlige del af Stillehavet, som det er aftalt.

    Og før hun endelig kan komme ud, kræver det også godkendelse på føderalt niveau.

    Spækhuggere er meget sociale pattedyr, der kan blive op til 80 år gamle.

  31. Tornado i Arkansas sender 24 mennesker på hospitalet

    Gårsdagens voldsomme orkan i den amerikanske delstat Arkansas har både forårsaget omfattende ødelæggelser og sendt flere personer på hospitalet.

    24 personer er ifølge borgmesteren i forbundshovedstaden Little Rock blevet sendt på hospitalet.

    Derudover oplyser retsmedicinerens kontor til et lokalt medie, at én person har mistet livet.

    Tornadoen pløjede gennem Little Rock i går eftermiddags lokal tid.

    Den rev tage af bygninger, væltede husmure og rev træer op med rode, rapporterer lokale medier.

    Tornadoen blev bekræftet klokken 14.25 lokal tid fredag over området Reservoir Road og bevægede sig fra Little Rock til Jacksonville.

  32. En voldsom tornado har ramt Arkansas i USA

    • Det centrale Arkansas led "betydelige skader" fredag, meddelte statens guvernør, Sarah Huckabee Sanders. Byens brandvæsen rapporterer ligeledes om store skader i Little Rock ifølge AP. (Foto: © Andrew DeMillo, Associated Press)
    • Den nationale vejr-institut kalder tornadoen "stor og ødelæggende". Det voldsomme vejr påvirker flere stater, lyder det. (Foto: © Andrew DeMillo, Associated Press)
    1 / 2

    En tornado har i dag skabt betydelige ødelæggelser, efter den pløjede sig gennem den amerikanske stat Arkansas hovedstad, Little Rock.

    Det skriver nyhedsbureauet AP.

    Et universitetshospital i Little Rock siger, at de arbejder på et "masseulykkesniveau" og forventer mindst 15 til 20 patienter på grund af tornadoen. Flere er allerede på hospitalet, men det endelige antal af sårede personer er endnu ikke opgjort, skriver AP. Mindst en er meldt i kritisk tilstand, ifølge AP.

    Der er en "stor sandsynlighed" for, at der er adskillige skader, siger en talsmand for Arkansas Division of Emergency Management (ADEM) til CNN.

    - Vi beder for alle dem, der var og forbliver på denne storms vej, skriver guvernøren i Arkansas, Sarah Huckabee Sanders, på Twitter ifølge NBC.

    Her kan du se en video, som nyhedsbureauet AP har udsendt af tornadoen:

  33. Pave Frans udskrives i morgen, siger Vatikanet

    Pave Frans kan se frem til at blive udskrevet i morgen efter at have været indlagt siden onsdag. Paven er blevet behandlet for bronkitis.

    Det siger Vatikanet ifølge nyhedsbureauet AP.

    Men under sin indlæggelse har paven ikke bare ligget i sygesengen på Gemeli-hospitalet i Rom.

    I dag har han haft overskud til at komme forbi hospitalets børneafdeling for blandt andet at døbe en nyfødt baby. Han har også spist pizza med hospitalspersonalet.

    Det oplyser Vatikanet, ifølge AP, som også har udsendt billeder af begivenheden.

    Vatikanets talsmand Matteo Bruni siger ifølge AP, at pave Frans vil være på Peterspladsen til palmesøndagsmesse i starten af "den hellige uge". Om paven vil holde prædikenen, er ikke meldt ud.

    Pave Frans velsigner en baby efter dåben. Billedet er udsendt af The Vatican Media. (Foto: © handout, Ritzau Scanpix)

Mere fra dr.dk