Selvom et i dag fireårigt barn i sin tid blev undfanget af en dansk sædcelle, så har barnet ikke krav på dansk statsborgerskab.
Det slår Østre Landsret fredag fast i en dom, skriver Ritzau.
Sagen drejer sig om en udenlandsk kvinde, som i 2018 fødte et barn, der var blevet undfanget på en klinik med sæd fra en dansk sæddonor.
I indfødsretsloven står der, at et barn bliver dansk statsborger, når blot én af forældrene er dansk. Helt nøjagtigt står der "hvis faderen, moderen eller medmoderen er dansk".
På den baggrund mente kvinden, at hendes barn havde krav på dansk statsborgerskab, men den opfattelse var man ikke enig i hos Udlændinge- og Integrationsministeriet, som afviste at give barnet dansk statsborgerskab.
Derfor bragte kvinden sagen for domstolen, og i dag erklærede Østre Landsrets dommere sig enige med ministeriet. Nok står der "faderen" i lovteksten, men det skal ikke forstås i biologisk forstand, lyder det.
Efter landsrettens opfattelse gælder der nemlig i indfødsretsloven samme undtagelse, som er at finde i en anden lov, nemlig børneloven. I dennes paragraf 28 står der, at en sæddonor ikke anses som far til barnet.