Lizette Risgaard trækker sig som formand for FH

- Det har været én af de sværeste beslutninger i mit liv, skriver hun på Facebook.

Søndag har formanden for FH, Lizette Risgaard, valgt at trække sig. (Foto: © Emil Nicolai Helms, Ritzau Scanpix)

Lizette Risgaard trækker sig som formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).

Det skriver hun på Facebook.

- Det har været én af de sværeste beslutninger i mit liv.

- For mig har det også altid været afgørende, at fagbevægelsen og vores kamp står forrest. Men nu kan jeg konstatere, at de oplysninger, som bliver spredt fra flere sider, står i vejen for den kamp.

Meldingen fra formanden kommer, efter flere forbund, der er medlem af FH, de seneste dage har opfordret Risgaard til at trække sig fra posten.

Torsdag aften kom det frem i Berlingske og Ekstra Bladet, at flere unge mænd har oplevet grænseoverskridende adfærd fra Lizette Risgaard.

FH-formanden selv har forklaret, at der er tale om blandt andet berøring på numsen og for tæt dans.

Meldingerne fik FH's forretningsudvalg til fredag at igangsætte en advokatundersøgelse af forløbet, mens Risgaard i første omgang ville fortsætte som formand. Efter pres fra flere fagforbund under FH blev det senere meldt ud, at hun gik på selvvalgt orlov.

Søndag morgen meldte Lizette Risgaard så sin afgang til forretningsudvalget i FH på et ekstraordinært møde, skriver FH i en pressemeddelelse.

'Der var ingen anden udvej'

Udmeldingen om, at hun trækker sig, kommer slet ikke bag på Gitte Redder, der er arbejdsmarkedsjournalist og har et indgående kendskab til FH.

- Der var ingen anden udvej for Lizette Risgaard end at trække sig efter den her krænkelsessag. Flere og flere af forbundene har trukket tæppet væk under hende og vendt tommelfingeren nedad de senere døgn.

- Det har været kaotisk og dramatisk, og presset på Lizette Risgaard er steget time for time.

Gitte Redder vurderer, at hvis ikke Lizette Risgaard selv var gået nu, var hun blevet presset til det.

- Og så havde slutspillet været endnu mere uværdigt for hende, end det i forvejen var, siger hun.

Risgaard er 'skuffet'

Lizette Risgaard udtrykker i opslaget skuffelse over forløbet frem mod hendes afgang.

- Det var rigtigt, at FHs forretningsudvalg fredag morgen besluttede at igangsætte en advokatundersøgelse, der skal gennemgå de anonyme udsagn fra flere personer samt håndteringen af sagerne, skriver hun på Facebook.

- Aftaler er jo som regel noget, vi sætter højt i fagbevægelsen. Men allerede fredag eftermiddag stod det klart, at hverken aftaler eller fortrolighed betyder det samme for alle. Det er jeg utrolig skuffet over, skriver Lizette Risgaard.

Flere af de 65 fagforbund under FH mener, at advokatundersøgelsen også bør afdække, hvad den øvrige ledelse har haft kendskab til.

- Jeg kan høre, at et par af kilderne (mændene, red.) siger: 'Vi bad faktisk om hjælp, men det her blev virkelig dårligt håndteret', sagde forbundsformand for HK Danmark, Anja C. Jensen, tidligere.

- Hvis det viser sig, at det er rigtigt, og der ikke er dokumentation for, at man har gjort det ordentligt, så er det meget alvorligt.

Ifølge Gitte Redder har der været "mange", der har haft kendskab til grænseoverskridende adfærd fra Lizette Risgaard.

FH har i et skriftligt svar til DR oplyst, at ledelsen har kendt til ét tilfælde, hvor en kvinde har observeret, hvad hun mente var grænseoverskridende adfærd fra formanden.

I går blev der afholdt et hastemøde i FH's forretningsudvalg tilsyneladende om Lizette Risgaards fremtid, hvor bølgerne gik højt.

Lizette Risgaard oplyser til DR, at hun ikke ønsker at stille op til interview i dag.

Du kan følge med i reaktioner på sagen i vores liveblog.

Her kan du se Lizette Risgaards opslag:

På Facebook fortæller Lizette Risgaard om sin beslutning. (© Skærmbillede fra Facebook)