Seneste nyt
11. nov 2021

Lukasjenko truer med at slukke for gasforsyningen

Den hviderussiske præsident, Aleksandr Lukasjenko, truer nu med at lukke for de gasledninger, der løber igennem landet med russisk naturgas til europæiske lande.

Det sker som respons på EU-overvejelser om at skrue op for sanktionerne i forbindelse med flygtningekrise ved grænsen mellem Polen og Hviderusland.

- Vi opvarmer Europa, og de truer os med at lukke grænsen. Hvad så hvis vi lukker for naturgassen? Jeg anbefaler derfor det polske lederskab, litauere og andre hovedløse folk om at tænke, før de taler, siger Lukasjenko ifølge Reuters.

Tidligere i dag meddelte det hviderussiske forsvarsministerium, at to russiske russiske Tu-160 atombombefly i dag har øvet bombetogter over Hviderusland (også kaldet Belarus).

Det er anden i træk, at Rusland sender bombefly ind over Hviderusland som et tegn på støtte i den igangværende konflikt.

Seneste nyt

 1. 11 min. siden

  Det Hvide Hus kalder gaslæk formodet sabotage

  I et tweet natten til onsdag dansk tid kalder sikkerhedsrådgiver i Det Hvide Hus, Jake Sullivan, gaslækagen på Nord Stream 1 og 2 for "formodet sabotage".

  Sullivan skriver, at USA vil fortsætte med at beskytte Europas energisikkerhed, og at USA støtter indsatsen med at undersøge situationen.

  Han skriver samtidig, at han har talt med departementsråd i statsministeriet Jean–Charles Ellermann-Kingombe om situationen, og at USA fortsætter sit arbejde med at sikre Europas energisikkerhed.

  - USA støtter indsatsen med at undersøge, og vi vil fortsætte vores arbejde med at beskytte Europas energisikkerhed, lyder det i tweetet.

 2. 16 min. siden

  Efter såkaldte folkeafstemninger: Zelenskyj lover at forsvare ukrainere i besatte områder

  Ifølge prorussiske myndigheder har mellem 87 og 98 procent af vælgerne i Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja stemt ja til russisk annektering.

  Men afstemningerne, der er blevet afholdt over fem dage, er "en farce", lyder det ifølge The Guardian fra den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyj.

  - Denne farce i de besatte områder kan ikke engang kaldes en efterligning af folkeafstemninger, sagde Zelenskyj i en videotale i nat.

  - Vi vil sørge for at beskytte vores folk: Både i Kherson, i Zaporizjzja, i Donbas og i de i øjeblikket besatte områder i Kharkiv-regionen og på Krim.

  Zelenskyj afviser i samme ombæring at ville indgå i nogen form for forhandling med Rusland.

 3. 52 min. siden

  Russisk ambassade vil have lækageundersøgelse offentliggjort

  Ruslands ambassade i Danmark opfordrer til at undersøgelse af lækagen på Nord Stream-forbindelserne i Østersøen bliver offentliggjort.

  Det skriver ambassaden i et opslag på Facebook.

  - Ambassaden tager udgangspunkt i, at situationen bliver grundigt undersøgt af de kompetente myndigheder med inddragelse af alle de kræfter og midler, der er nødvendige for dette, skriver den russiske ambassade og fortsætter:

  - Resultaterne af en sådan undersøgelse bør offentliggøres.

  Lækagerne på gasrørledningerne Nord Stream 1 og 2 er sket i Østersøen ved Bornholm.

  Den første lækage blev konstateret mandag, mens de andre to blev opdaget i går.

  På et pressemøde i aftes sagde statsminister Mette Frederiksen (S), at der er tale om bevidste handlinger - og ikke et uheld. Det er myndighedernes "klare vurdering", lød det.

 4. I dag kl. 06:43

  Onsdag giver både regn og lidt sol

  Jo længere mod syd, man er i dag, des bedre er sandsynligheden for at få et par solstrejf mellem bygerne og de grå skyer. Her hænger de over Skjern. Foto: Lisbet Jensen

  Vi får endnu en dag, hvor himlen både vil være i de grå nuancer og i perioder også giver vand.

  Det er især gældende i Nordjylland, hvor DMI melder, at der i nogle dele af regionen er risiko for kraftig regn frem til i aften klokken 20.

  I resten af landet er der mulighed for lidt sol, men stadig med en vis sandsynlighed for et par kraftige byger.

  Temperaturen ligger mellem 10 og 13 grader, mens vinden starter fra skiftende retninger, men senere drejer mod øst i den nordlige del af landet, mens den sydlige del får vind fra vest med let til hård styrke.

 5. I dag kl. 06:38

  50 civile savnes efter jihadistisk angreb i Burkina Faso

  50 personer meldes savnet efter et angreb udført af jihadister i Burkina Faso i det vestlige Afrika.

  Det oplyste landets regering i går.

  11 soldater er bekræftet døde efter angrebet, der fandt sted mandag.

  - En konvoj, der kørte med forsyninger til byen Djibo, var mål for et kujonagtigt og barbarisk angreb, lyder det fra regeringens talsmand Lionel Bilgo.

  Militærofficer Paul-Henri Sandaogo Damiba fik efter et kup magten i landet i januar. Her lovede han at tøjle jihadisterne.

  Frustrationer over de mange angreb ansporede et militærkup mod landets tidligere præsident Roch Kabore.

  Volden er dog fortsat, især drevet af grupper med tilknytning til al-Qaeda og Islamisk Stat.

  Tusindvis af mennesker har mistet livet, og omkring to millioner er siden 2015 blevet fordrevet fra deres hjem på grund af kampe i landet.

 6. I dag kl. 06:02

  1,2 ton hash blev smuglet i møbeltransporter til Norge

  I dag begynder en større sag om smugling af narko fra Danmark til Norge ved Retten i Horsens.

  Sagen handler om smugling af op mod 1,2 ton hash og 24 kilo kokain.

  Tre mænd fra Horsens er tiltalt i sagen, og politiet formoder, at en 44-årig mand er hovedmanden bag den organiserede narkosmugling.

  De euforiserende stoffer blev ifølge politiets efterforskning transporteret med lastbiler, der transporterede møbler.

  - Der er nogle chauffører, der efter vores opfattelse har taget stofferne med i kasser på biler, der ellers primært transporterede møbler, siger specialanklager Lise Hebsgaard.

  To af chaufførerne er tidligere blevet dømt i sagskomplekset.

  Det er endnu uvist, hvordan politiet kom på sporet af de formodede narkosmuglere.

  Men politiet har tidligere oplyst, at efterforskningen har involveret den norske politienhed Kripos og flere norske politidistrikter.

 7. I dag kl. 06:00

  Klasseloftet sænkes i de mindste klasser fra næste år

  Der er ikke lagt op til, at der også skal indføres et klasseloft i de ældre klasser i folkeskolen. Det skyldes ifølge Pernille Rosenkrantz-Theil, at de mindste børn har mest behov for loftet. (Foto: Claus bech © Ritzau Scanpix)

  Et bredt flertal i Folketinget har besluttet at sænke klasseloftet i folkeskolens mindste klasser.

  Det betyder at der for nye årgange i 0. til 2. klasse maksimalt må være 26 elever i klasserne. I dag er der et loft på 28 elever.

  Ifølge Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) skal loftet især komme børn med særlige behov til gavn.

  - Det kommer selvfølgelig alle elever til gavn, og så kommer det selvfølgelig også til at gavne alle de børn med særlige behov i særdeleshed. Dem, der har det svært ved at være inkluderet i store dele af folkeskolen, siger hun.

  Med aftalen kan det dog ikke garanteres, at der maksimalt vil være 26 elever i klasserne.

  Det skyldes, at der ligesom det er i dag, i særlige tilfælde være mulighed for at tillade et højere elevtal i 0. til 2. klasse - dog ikke over 28 elever.

  Ændringen gælder fra næste skoleår.

 8. I dag kl. 05:28

  Saudi-Arabiens konge udnævner kronprins til premierminister

  Kronprinsen har i årevis været de factor-leder af Saudi-Arabien, som er verdens største eksportør af olie og en af USA's nærmeste allierede i Mellemøsten. (Foto: Christophe Petit Tesson © Ritzau Scanpix)

  Den saudiarabiske kong Salman bin Abdulaziz har udnævnt sin søn og tronarving, kronprins Mohammed bin Salman, til premierminister i kongeriget.

  Samtidig har han udnævnt sin anden søn prins Khalid bin Salman til forsvarsminister.

  Det fremgår af et kongeligt dekret, der er offentliggjort af det statslige nyhedsbureau SPA i går.

  Kronprinsen overtager premierministerposten efter sin 86-årige far.

  Hans nye rolle som premierminister stemmer overens med de opgaver, som kongen allerede har tildelt ham, oplyser en saudiarabisk embedsmand ifølge nyhedsbureauet.

  Blandt andet er kronprinsen blevet ansvarlig for at repræsentere kongeriget på udenlandske besøg og lede topmøder, som Saudi-Arabien har været vært for.

 9. I dag kl. 05:24

  Orkanen Ian mørklægger hele Cuba

  Kategori 3-orkaner har vindhastigheder på 50,0-57,9 meter i sekundet, mens kategori 4-orkaner har vindhastigheder på 58,0-68,9 meter i sekundet. (Foto: ADALBERTO ROQUE © Ritzau Scanpix)

  På grund af orkanen Ian er Cubas elnet tirsdag aften lokal tid kollapset, og hele landet er uden strøm.

  Det oplyser lokale myndigheder.

  Strømmen gik på tværs af den caribiske østat, kort tid efter at Ian havde passeret.

  Inden da havde orkanen hærget den vestlige del af landet med voldsomme vindstød og oversvømmelser.

  Natten til onsdag dansk tid har Ian kurs mod den amerikanske delstat Florida.

  Flere end 2,5 millioner indbyggere i Florida har fået besked om at lade sig evakuere, inden Ian forventes at ramme et sted langs delstatens golfkyst onsdag aften lokal tid som en kategori 3- eller 4-orkan.

  Alle orkaner fra kategori 3 og opefter har vindhastigheder, der betegnes som ekstremt farlige for de områder, de passerer.

 10. I dag kl. 05:13

  Netbutikker overholder ikke lovgivning om mærkning af farlige varer

  I en screening lavet af Miljøstyrelsen tyder det på, at ni ud af ti netbutikker ikke overholder EU-lovgivning om mærkning af farlige produkter.

  Miljøstyrelsen har tjekket netbutikkernes mærkning af håndsprit, saltsyre og opvasketabs.

  Kun 22 af 304 danske netbutikker, som Miljøstyrelsen har kigget nærmere på, overholder for de tre undersøgte varer EU-lovgivningen på området.

  Netbutikker skal ved alle farlige produkter oplyse forbrugerne om de såkaldte faresætninger for produktet, inden man gennemfører et køb

  En faresætning beskriver, hvor farlig en vare er. Reglerne er til for at sikre synlig information om, hvordan farlige kemikalier skal håndteres, og hvilke risici de udgør.

 11. I går kl. 23:55

  Kofod har talt med Blinken om gaslækager: Vi koordinerer med USA

  Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har her til aften haft en samtale med sin amerikanske kollega, Antony Blinken, om eksplosionerne i Østersøen, der har forårsaget lækager i gasledningerne Nord Stream 1 og 2.

  - Eksplosionerne i Østersøen har vores fulde opmærksomhed. Frugtbar samtale med ven og kollega Antony Blinken her til aften. Vi koordinerer situationen tæt sammen med USA og andre allierede, også i forhold til de næste skridt. Vi vil til bunds i disse hændelser og handle på dem sammen, skriver Jeppe Kofod på Twitter.

  (© JeppeKofod@twitter.com)
 12. I går kl. 23:44

  Von der Leyen har talt med Mette Frederiksen: Vil have fuld klarhed over gaslækagerne

  EU-Kommissionsformand Ursula von der Leyen skriver på Twitter, at hun har har talt med den danske statsminister, Mette Frederiksen (S).

  Og nu vil hun have fuld klarhed over, hvad der er sket og hvorfor i forbindelse med eksplosionerne, som har forårsaget lækager på rørledningerne Nord Stream 1 og 2 i Østersøen.

  - Det er afgørende at undersøge hændelserne, få fuld klarhed over begivenhederne og hvorfor. Enhver bevidst forstyrrelse af aktiv europæisk energi-infrastruktur er uacceptabel og vil føre til det stærkest mulige modsvar, skriver Ursula von der Leyen.

 13. I går kl. 22:57

  Prorussiske myndigheder erklærer sejr efter 'folkeafstemninger'

  Sent her til aften oplyser Vladimir Vysotskij, formand for valgkommissionen i Donetsk, at flere end 98 procent af vælgerne i regionen har stemt ja til at tilslutte sig Rusland ved en såkaldt folkeafstemning.

  Det sker, efter at knap 70 procent af stemmerne er optalt, oplyser formanden ifølge det russiske nyhedsbureau Tass.

  Tidligere tirsdag blev det oplyst, at de prorussiske myndigheder havde erklæret sejr i de øvrige tre regioner, Luhansk i øst og Kherson og Zaporizjzja i sydøst, efter et ligeledes overvældende ja til russisk annektering.

  Ukraine og de vestlige lande, der støtter Ukraine, har på forhånd afvist at anerkende resultatet af afstemningerne, og internationale valgobservatører har ikke haft adgang til at deltage i valgene.

 14. I går kl. 22:40

  Kongreshøring med dansk dokumentarist udsat på grund af orkan

  Onsdag lokal tid skulle den danske journalist og dokumentarist Christoffer Guldbrandsen have vidnet i Kongressen i Washington D.C.

  Men nu må han vente, fordi orkanen Ian er på vej mod den amerikanske østkyst. Det skriver Washington Post.

  - I lyset af, at orkanen Ian truer dele af Florida, har vi besluttet at udskyde morgendagens høringer, står der ifølge Reuters i en meddelelse fra udvalget.

  Guldbrandsen skulle ellers have svaret på spørgsmål om de samtaler, som han som dokumentarist har haft med ekspræsident Donald Trumps rådgiver Roger Stone, som han befandt sig sammen med under stormløbet på kongresbygningen 6. januar 2021.

  Der er ikke umiddelbart fastsat en ny dato for høringen.

 15. I går kl. 22:35

  Tidligere ministerchauffør tiltalt for at bruge ministerbil til private dates

  En tidligere chauffør for Statsministeriet er blevet tiltalt for at have udnyttet ministerbilen til private dates. Det skriver TV 2 på baggrund af et anklageskrift mod den 42-årige mand.

  Der er rejst tiltale for misbrug af en betroet stilling, brugstyveri af tjenestebiler samt pligtforsømmelse, oplyser sagens anklager, Søren Harbo, til TV 2 og bekræfter, at manden skal have brugt bilen til sit privatliv helt tilbage fra december 2015.

  Samlet set skal han have kørt rundt med i alt ti forskellige kvinder i ministerbilen, hvilket ifølge tiltalen betragtes som grov forsømmelse eller skødesløshed i tjenesten, idet ingen af kvinderne var sikkerhedsgodkendt, og han undlod at sikre sig, at adgangen til statsministerens bil ikke indebar en sikkerhedsrisiko for statsministeren, andre tjenestemænd eller staten i øvrigt.

  Chaufføren nægter sig skyldig.

 16. I går kl. 22:07

  Ny discountkæde åbner uden frys og køl og med kortere åbningstider

  I en tid hvor de fleste danskere er tvunget til at være mere omkostningsbevidste, åbner Salling Group en ny discountkæde, som vil have endnu lavere priser end konkurrenterne.

  Til gengæld er der ingen køle- eller frysevarer, og butikkerne lukker klokken 19.00 på hverdage og klokken 16.00 i weekenden. Derudover kan kunderne se frem til et begrænset udvalg af varer.

  Ifølge administrerende direktør i Salling Group Per Bank vil den nye kæde, BASALT, gennemsnitligt være 15 procent billigere end konkurrenterne.

  Den første BASALT-butik åbner 11. oktober på Amager Landevej i Kastrup ved København.

 17. I går kl. 21:20

  Nyborg Slot: Kulturministeren vil genoplive dødt millionbyggeri

  Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) forsøger nu personligt at få et kuldsejlet byggeri til mere end 300 millioner kroner ved Nyborg Slot tilbage på sporet.

  Slotsprojektet har ligget helt stille i snart to år på grund af en klagesag.

  I mellemtiden er finansieringen begyndt at smuldre, men nu vil ministeren have sat skub i tingene.

  - For mig er det vigtigt, at vi igen begynder at se fremdrift i projektet, siger Ane Halsboe-Jørgensen, som ikke tidligere har blandet sig direkte i forhandlingerne om fremtiden for det fynske slotsrojekt.

  I eftermiddag havde hun inviteret de økonomiske parter til møde i Kulturministeriet.

  Her mødte Nyborg Kommune op, mens A.P. Møller Fonden og Realdania, som begge var med i projektet fra begyndelsen, valgte at blive væk.

  Realdania oplyser, at de savner en "konkret og realistisk plan " for projektets gennemførelse.

  - Jeg ville gerne have drøftet situationen med fondene, men jeg synes trods alt, vi havde et godt møde. Jeg vil i hvert fald gøre mit til, at vi kommer videre nu, siger kulturministeren.

 18. I går kl. 21:11

  Sverige når samme konklusion som Danmark: Gaslækage skyldes bevidst handling

  På et pressemøde fortæller Sveriges statsminister, Magdalena Andersson, at gaslækagen i Østersøen skyldes en bevidst handling på Nord Stream 1- og 2-gasrørledningerne.

  Hun siger også, at de svenske myndigheder har været i dialog med de danske, samt de norske, finske, tyske og amerikanske myndigheder.

  - Der er ikke tale om et angreb på svensk eller dansk territorium. Men når det er sagt, så tager regeringen det meget alvorligt, siger Magdalena Andersson.

  Sveriges udenrigsminister, Ann Linde, som også er til stede på pressemødet, siger, at den svenske regering ikke kommer til at spekulere i hverken motiver eller aktør bag sabotagen i dag. Men hun understreger, at der er tale om sabotage.

  Ann Linde fortæller, at hun har delt informationer med sin danske kollega, Jeppe Kofod (S), samt Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg.

  - Vi er enige om at dele information på alle niveauer om dette, siger Ann Linde.

 19. I går kl. 21:01

  Danmarks U21-talenter misser fodbold-EM efter straffegyser

  Det var meget tæt på for de unge U21-fodboldherrer i aftenens EM-playoff mod Kroatien, men i sidste ende var det de danske drenge, som måtte se sig slået 5-4 efter straffesparkskonkurrence.

  Godt nok vandt Danmark 2-1 tirsdag aften, men da Kroatien vandt 2-1 i det omvendte opgør, skulle der forlænget spilletid og straffesparkskonkurrence til for at finde en vinder.

  I straffesparkskonkurrencen var det kroaterne, der sparkede flest bolde i netmaskerne, og de kunne til sidst lade jublen bryde løs efter en sejr på 5-4 efter straffespark.

  Dermed misser Danmark U-21 EM i fodbold, som spilles i Georgien og Rumænien i 2023.

 20. I går kl. 20:44

  Ingen øget militær trussel mod Danmark, vurderer Forsvarets Efterretningstjeneste efter gaslækager

  Selvom myndighederne mener, at der ligger en bevidst handling bag gaslækagerne i Østersøen, så er der ikke en øget trussel mod Danmark.

  - Jeg vil gerne understrege, at Forsvarets Efterretningstjeneste ikke vurderer, at der er en øget militær trussel mod Danmark, siger forsvarsminister Morten Bødskov (S).

  Men forsvaret øger tilstedeværelsen i farvandet omkring Bornholm, hvor gaslækagerne er sket i rørledningerne Nord Stream 1 og 2.

  Morten Bødskov fortæller, at der er sendt et patruljeskib til området, ligesom man i dag også har sendt fregatten Absalon til farvandet. Samtidig er der også et miljøskib på vej.

  Forsvarsminister Morten Bødskov mødes i morgen med Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, om sagen.

 21. I går kl. 20:16

  Bevidste handlinger ligger bag gaslækager, siger Mette Frederiksen

  Forsvarsminister Morten Bødskov, statsminister Mette Frederiksen, klimaminister Dan Jørgensen og udenrigsminister Jeppe Kofod holder pressemøde om situationen ved Nord Stream 1 og 2. (Foto: Emil Helms)

  Gaslækagerne i rørledningerne Nord Stream 1 og 2 i Østersøen skyldes efter myndighedernes vurdering ikke et uheld. Der ligger bevidste handlinger bag.

  Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde her til aften.

  Hun tilføjer, at regeringen ser med stor alvor på sagen.

  Klimaminister Dan Jørgensen (S) uddyber på pressemødet, at lækagerne må være sket ved sprængning.

  - Karakteren af lækagerne indikerer, at der er tale om så store huller, at det ikke kan være sket ved et uheld, siger han.

  Han henviser til, at rystelserne af eksperter kaldes for eksplosionslignende.

 22. I går kl. 19:31

  Det danske geologiske institut Geus bekræfter rystelser i Østersøen

  Geus, der laver nationale geologiske undersøgelser i Danmark, har også registreret to rystelser i Østersøen, der passer med tidspunkter for gaslækagerne nær Bornholm.

  Tidspunkterne for rystelserne er de samme som også svenske seismologer har målt - nemlig natten til mandag klokken 02.03 og mandag klokken 19.03.

  - Signalerne fra rystelserne ligner ikke jordskælv. Signalerne er i stedet sammenlignelige med de signaler, der ses ved sprængninger, skriver Geus på deres hjemmeside.

  De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) har ansvaret for overvågning og registrering af jordskælv og anden seismisk aktivitet i Danmark, Grønland og på Færøerne.

 23. I går kl. 19:30

  Statsministeriet holder doorstep om gaslækager klokken 20

  Statsministeriet har for kort tid siden udsendt en indkaldelse til et såkaldt doorstep, om situationen ved de to gasledninger i Østersøen, Nord Stream 1 og 2.

  Doorsteppet finder sted klokken 20 og kan ses på DRTV.

  Der er konstateret lækager flere steder ved de to gasledninger i nærheden af Bornholm. Lækagerne har ikke nogen direkte betydning for den danske gasforsyning.

 24. I går kl. 19:13

  Zelenskyj-rådgiver: Gaslækage er et terrorangreb planlagt af Rusland

  Spørger man den ukrainske præsidentrådgiver, Mykhailo Podolyak, er der ingen tvivl.

  Rusland er ansvarlig for lækagerne på Nord Stream-gasledningerne i dansk farvand.

  - Gaslækagen på NS-1 er intet andet end et terrorangreb planlagt af Rusland og et angreb på EU, skriver han.

  Lige nu bliver det undersøgt, hvad der er op og ned i lækagesagen.

  Statsminister Mette Frederiksen (S) vil ikke afvise, at lækagen skyldes sabotage.

 25. I går kl. 19:12

  Politi fjerner børn og teenagere fra jødisk sekts junglebosættelse i Mexico

  Efter operationen har der været protester i Mexico fra nogle af de sektmedlemmer, som hverken er blevet fjernet eller anholdt. (Foto: JOSE TORRES © Ritzau Scanpix)

  En gruppe børn og teenagere er blevet fjernet fra en jødisk sekts bosættelse i den mexicanske jungle i Chiapas, mens medlemmer af sekten er blevet anholdt af politiet. Det skriver BBC.

  De fjernede børn og teenagere bliver nu fløjet til Israel, hvor de har slægtninge. De blev fjernet fra den såkaldte Lev Tahor-gruppe, som er kendt for sin ekstreme religiøse praksis.

  Gruppen går ind for børneægteskaber, straffer interne afvigere hårdt samt kræver, at kvinder og piger ned til tre år er totalt tildækkede. Det sidste har givet gruppen tilnavnet Jødisk Taliban.

  Lev Tahor-gruppen har været bosat flere steder rundt i verden, blandt andet USA, Canada, Guatemala og Mexico. Den har gentagne gange været undersøgt af de forskellige myndigheder for børnemishandling og trafficking af børn og teenagere til ægteskaber med ældre mænd.

  Operationen er kulminationen på et samarbejde mellem det mexicanske politi og en gruppe frivillige israelere, heriblandt tidligere agenter fra den israelske efterretningstjeneste, Mossad.

 26. I går kl. 18:17

  To britiske byer slås om at blive vært for næste års Eurovision

  Det Internationale Melodi Grand Prix, også kendt som Eurovision, skal ifølge BBC enten afholdes i Liverpool eller Glasgow næste år.

  Selvom Ukraine vandt i år, har European Broadcasting Union, som står bag begivenheden, besluttet, at musikkonkurrencen af sikkerhedshensyn i 2023 ikke afholdes i det krigsramte land, men derimod i Storbritannien, som endte på andenpladsen i år.

  BBC har nu frasorteret Birmingham, Leeds, Newcastle, Sheffield og Manchester, som også var med i opløbet om at få værtskabet.

  Valget mellem de to tilbageværende byer, Liverpool og Glasgow, vil blive foretaget i løbet af de kommende uger. Ingen af de to byer har tidligere været vært for Det Internationale Melodi Grand Prix, selvom briterne tidligere har afholdt begivenheden otte gange.

 27. I går kl. 17:24

  Nets sætter NemID og MitID til salg

  Det nordiske selskab Nets vil sælge MitID og NemID, oplyser selskabet på hjemmesiden.

  Årsagen er, at Nets fremover vil fokusere på betalingsløsninger og ikke på elektroniske log-on-systemer som NemID og MitID.

  Der er ikke fundet en køber endnu, og salget forventes først at blive en realitet, når NemID er udfaset, og MitID er implementeret.

  Det oplyser landechef i Nets Danmark Torsten Hagen Jørgensen i en pressemeddelelse.

  Han oplyser også, at det italienske selskab Nexi Group, som Nets er en del af, kun vil sælge til en køber, som kan leve op til de krav, den danske stat stiller omkring kvalitet og sikkerhed.

 28. I går kl. 17:21

  Vingegaard gør udramatisk comeback efter to måneders pause

  Cykelstjernen Jonas Vingegaard gjorde comeback på landevejene med en 17.-plads i CRO Race, tidligere kaldt Kroatien Rundt, som er Vingegaards første professionelle løb efter to måneders pause.

  På en regnfuld første etape af CRO Race kunne Vingegaard se italienske Jonathan Milan (Bahrain Victorious) snuppe sejren på tirsdagens 223 kilometer lange etape.

  25-årige Vingegaard har ikke deltaget i et professionelt cykelløb siden den sidste Tour-etape til Paris i slutningen af juli.

  Der resterer fem etaper af CRO Race.

 29. I går kl. 16:37

  Partiledere har været til orientering i Statsministeriet om gaslækager

  Her til eftermiddag har partilederne for Folketingets partier været til orientering i Statsministeriet om gaslækagerne ved Bornholm.

  Partilederne kom ud fra mødet for få minutter siden, dog uden at sige meget om, hvad de havde fået at vide på mødet. Men på mødet blev de orienteret om, hvad myndighederne indtil videre har af oplysninger om lækagerne.

  Statsminister Mette Frederiksen (S) har tidligere i dag sagt, at det er svært at forestille sig, at tre gaslækager tilfældigt skulle være sket i samme område nogenlunde samtidig.

  Men om myndighederne lige nu har konkrete mistanker om, hvem der har gjort det, var ikke til at få svar på fra partilederne.

  - Jeg tror, vi alle sammen har idéer om, hvem der kan stå bag, men der er intet, der er bekræftet, og jeg synes, vi skal vente, til myndighederne melder ud om det, lød det fra SF-formand Pia Olsen Dyhr efter mødet.

 30. I går kl. 16:27

  Ny tiårsplan: Psykiatrien skal løftes med 500 millioner om året

  Et bredt flertal i Folketinget er blevet enige om en tiårsplan for psykiatrien.

  - Behandlingen har i årevis haltet bagefter på trods af, at både patienter, pårørende og medarbejdere har råbt op, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

  - Det kommer til at tage tid at rette op på, og det kræver en vedholdende indsats over de kommende ti år.

  Aftalepartierne er enige om at løfte psykiatrien med knap 500 millioner kroner om året i de kommende ti år.

  Pengene skal blandt andet gå til at nedsætte de lange ventetider i psykiatrien.

  Indsatsen for børn og unge med psykiske lidelser skal styrkes, og derfor skal der oprettes et kommunalt tilbud, som er lettere tilgængeligt.

 31. I går kl. 16:04

  Eksplosioner ramte området ved gaslækager i går, siger svensk seismolog

  Målestationer i både Danmark og Sverige registrerede i går kraftige eksplosioner under vandet i samme område som gaslækagerne fra Nord Stream 1 og 2.

  Det siger en seismolog til den svenske tv-station SVT.

  - Der er ingen tvivl om, at det er sprængninger, siger Björn Lund, der er lektor i seismologi og leder af den svenske nationale seismiske sammenslutning SNSN.

  Den første eksplosion blev registreret klokken 02.03 natten til mandag, og den anden omkring klokken 19.04 mandag aften, skriver Ritzau.

  Björn Lund siger til tv-stationen, at det område, hvor rystelserne er registreret, ikke normalt bruges af militæret til øvelser.

  - Vi plejer at få information om sprængninger, der sker under vandet, men det sker, at vi ikke får det. I dette tilfælde har vi ikke fået nogen information, siger han.

  DR Nyheder har forsøgt at få en kommentar fra GEUS – De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, men det har endnu ikke været muligt.

 32. I går kl. 15:56

  'Holy Spider' er det danske bud på en Oscar næste år

  'Holy Spider' vandt en pris i Cannes tidligere på året. Zar Amir Ebrahimi fik prisen for bedste kvindelige skuespiller. (Foto: PIROSCHKA VAN DE WOUW)

  Den danske film 'Holy Spider' skal kæmpe om at blive nomineret til en Oscar næste år i kategorien Bedste Internationale Film.

  Det har den danske oscarkomité bestemt.

  'Holy Spider' er instrueret af Ali Abbasis. Filmen er baseret på en virkelig historie om en seriemorder i Iran.

  I filmen efterforsker en kvindelig journalist mordene på en række prostituerede begået af den såkaldte Edderkoppemorder, som mener, at han renser gaderne for syndere.

  Selvom dialogen i filmen er persisk, og den foregår i Iran, så er det i "høj grad en dansk film", siger Claus Ladegaard, der er direktør for Filminstituttet og formand for oscarkomitéen.

  - Filmen har en klar instruktørstemme, der med rod i en dansk branche trækker på sin iranske baggrund og leverer en skarp kritik af et lukket land – en kritik, som kun er blevet mere sørgeligt aktuel de senere uger, siger han.

 33. I går kl. 14:57

  Video fra Forsvaret viser gaslækager i Østersøen

  Gaslækagen ved Nord Stream 2 set fra Forsvarets F-16 afvisningsberedskab på Bornholm. (Foto: Forsvaret)

  Forsvaret har nu offentliggjort videoptagelser fra Østersøen, der viser, hvordan de tre gaslækager på gasledningerne Nord Stream 1 og 2 har skabt stor uro på havoverfladen.

  Det viser billedmateriale af gaslækagerne, som Forsvaret har lagt på sin hjemmeside.

  Her kan man se, hvordan den største af lækagerne danner uro på overfladen på godt en kilometer i diameter. Den mindste laver en cirkel på cirka 200 meter, oplyser Forsvaret.

  Efter de tre gaslækager på Nord Stream-gasledningerne er opstået i Østersøen, er der oprettet forbudszoner omkring lækagerne af hensyn til sikkerheden for skibs- og flytrafik, lyder det fra Forsvaret.

 34. I går kl. 14:48

  Gaslækagerne er sabotage, siger Polens premierminister

  Polen er ikke i tvivl om, hvad der er årsag til gaslækagerne i rørledningerne ved Bornholm.

  - I dag står vi over for en sabotage. Vi kender ikke alle detaljerne, men vi ser klart og tydeligt, at det var en sabotagehandling, siger den polske premierminister, Mateusz Morawiecki, ifølge Reuters.

  Dermed går Polen et skridt videre end statsminister Mette Frederiksen (S), som tidligere i dag sagde, at man "ikke kan udelukke sabotage", og at det "er svært at tro, at det er tilfældigt" - dog uden at slå fast, at gaslækagerne i Nord Stream 1 og 2 var sabotage.

  Gasrørledningerne er bygget for at kunne bringe russisk gas til Europa, men ingen af dem var i drift.

 35. I går kl. 13:56

  Bornholms Politi: Ingen sundhedsmæssig risiko på Bornholm efter gaslækager

  Myndighederne vurderer, at der ikke er nogen sundhedsmæssig risiko for borgerneBornholm og Ertholmene som følge af gaslækagerne på Nord Stream 1 og Nord Stream 2.

  Sådan lyder beskeden fra Bornholms Politi i en pressemeddelelse.

  Myndighederne følger situationen løbende, lyder det fra politiet. I den forbindelse har Beredskabsstyrelsen på østkysten af Bornholm opstillet udstyr, der måler koncentrationen af gas i luften.

  Borgerne anmodes om at følge myndighedernes anvisninger og i øvrigt orientere sig om situationen ved hjælp af medierne.

 36. I går kl. 13:40

  Fund af massegrav i Afghanistan

  I provinsen Kandahar i det sydlige Afghanistan har man for få dage siden fundet en massegrav med 12 lig. Det skriver den norske nyhedstjeneste, NTB.

  Massegraven blev fundet under udgravningen til en brønd, fortæller Noor Ahmad Saeed, som er leder af Informations- og Kulturafdelingen i Kandahar.

 37. I går kl. 13:32

  Statens krisestab er samlet for at drøfte gaslækager i Østersøen

  Politiet og flere andre relevante myndigheder er samlet i den nationale operative stab (NOST) for at drøfte håndteringen af de tre gaslækager på gasledningerne Nord Stream 1 og 2 i Østersøen.

  Det oplyser Rigspolitiet til DR.

  Ifølge DR's forsvarsanalytiker Mads Korsager er der med andre ord tale om "en større krise eller alvorlig hændelse."

  - Det siger noget om, at hændelsen er af en størrelse, så der er brug for at koordinere indsatsen fra centralt hold. Der er mange myndigheder, der hver især har en opgave, når sådan noget sker, og der kan NOST'en have det store overblik.

  Den nationale operative stab (NOST) træder sammen, når der opstår større kriser og hændelser i Danmark. Staben skal i den slags situationer sikre det tværgående samarbejde og mellem landets myndighedern.

 38. I går kl. 13:29

  Forsvarsministeren: Forsvaret sender fregat og havmiljøskib til Bornholm efter gasudslip

  I forbindelse med de tre gasudslip på gasledninger i farvandet omkring Bornholm har Forsvaret siden i går haft et patruljeskib i området.

  Desuden skal både et havmiljøskib og en fregat sendes til området, oplyser forsvarsminister Morten Bødskov (S).

  - Det vigtigste lige nu er at få overblik over situationen og sikre, at den maritime sikkerhed og fremfærd kan foregå så godt og trygt som overhovedet muligt, siger han.

  Desuden er der et helikopterberedskab i forhøjet beredskab i området, og Beredskabsstyrelsen er på Bornholm med måleudstyr til den her slags situationer, siger han.

  - Det er vigtigt at understrege, at der ikke er gaspartikler i luften, og der er ingen fare for indbyggerne på Bornholm, siger Morten Bødskov.

  Da Danmark fik besked om lækagerne har der desuden været F16-fly på vingerne for at konstatere, at der var et udslip, oplyser han.

 39. I går kl. 13:22

  Den russiske ambassade ønsker svar fra Danmark om gaslæk i Østersøen

  Statsminister Mette Frederiksen sagde, at det ikke kan afvises, at de tre læk på gasledningerne skyldes sabotage.

  - Det er for tidligt at konkludere endnu, men det er en ekstraordinær situation, og der er tale om tre læk, og derfor er det svært at forestille sig, at det skulle være tilfældigt, lyder det fra statsministeren.

  Men fra den russiske ambassade lyder meldingen, at man på nuværende tidspunkt ikke vil indgå i spekulationer.

  Ambassaden skriver således til DR:

  - Vi har anmodet de danske myndigheder om oplysninger gældende situationen. Vi anser det for unødvendigt at spekulere i årsagerne, før officielle data bliver oplyst.

 40. I går kl. 13:10

  Byretten: 47-årig journalist begik seksuelle overgreb mod børn over flere år

  En 47-årig mand begik seksuelle overgreb på mindreårige børn og var i besiddelse af et stort antal filer med børnepornografisk materiale.

  Det har Retten i Roskilde netop afgjort i en stor sag om seksuelle overgreb mod børn.

  Byretten har ment, at manden er skyldig nogenlunde i overenstemmelse med anklageskriftet. De mest alvorlige anklager handler om voldtægt, og dem er han blevet kendt skyldig i.

  Manden har været ansat som journalist på Ekstra Bladet. Der er ikke noget, der tyder på, at manden har udnyttet sit arbejde i forhold til de krænkelser, han er tiltalt for.

  Sagen behandles som en nævningesag. Det betyder blandt andet, at straffen først udmåles på et senere tidspunkt. Det bliver ikke i dag.

 41. I går kl. 13:03

  Lars Søndergaard udtager landsholdstrup til testkamp mod Australien

  Efter Danmarks fodboldlandshold for kvinder buldrede gennem VM-kvalifikationen med ni sejre i samme antal kampe, er forberedelserne mod netop VM-slutrunden i 2023 så småt begyndt for landsholdet.

  Første skridt på vejen mod VM i 2023 er en testkamp mod Australien, som spilles på hjemmebane i Viborg den 11. oktober.

  Landstræneren må se bort fra korsbåndsskadede Nadia Nadim, mens Sofie Junge Pedersen er tilbage i truppen efter en mindre skadespause.

  - Vi står et godt sted, men allerede nu begynder arbejdet frem mod at kunne byde verdens bedste landshold op til dans til slutrunden næste år.

  - Australien er en stærk modstander, som bliver en god første VM-test for os, udtaler Lars Søndergaard tli DBU's hjemmeside.

  Kampen mod Australien spilles 11. oktober klokken 18.00 og kan ses på DR.

 42. I går kl. 12:45

  Mette Frederiksen om gaslæk: Vi tager situationen 'meget alvorligt'

  Statsminister Mette Frederiksen (S) siger, at myndighederne og regeringen tager de tre lækager på gasledningerne Nord Stream 1 og 2 "meget alvorligt", og at det er svært at forestille sig, at det er et tilfælde.

  Det siger hun til flere medier på et kort pressemøde under et besøg i Polen, hvor hun deltager i åbningen af gasledningen Baltic Pipe.

  - Det er usædvanligt, og jeg vil gerne sige, at vi fra regeringens og myndighedernes side tager det meget alvorligt, siger Mette Frederiksen.

  Ifølge Mette Frederiksen kan man ikke udelukke, at der er tale om sabotage, men hun understreger, at det er "for tidligt at konkludere endnu."

 43. I går kl. 12:16

  Ny og opdateret vaccine mod coronavirus er klar til danskere

  Hvis du er en af dem, der skal have endnu et stik mod corona, kan det snart blive med en ny og opdateret vaccine.

  Sundhedsstyrelsen oplyser, at Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) har godkendt endnu en ny og opdateret version af vaccinerne.

  Vaccinen er tilpasset de varianter af virus, der er i omløb. I denne sæson er det omikron-varianter, der dominerer.

  Allerede fra midten af oktober vil det være den, man bliver tilbudt, når man skal have armen frem.

 44. I går kl. 11:47

  Rusland kan ikke udelukke, at Nord Stream-lækagerne skyldes sabotage

  I en tidligere udgave stod der, at talsmanden hed Petrov til efternavn. Det er nu rettet til det rigtige navn, Peskov.

  Præsident Putins talsmand, Dmitrij Peskov, siger, at Rusland ikke vil udelukke, at det er sabotage, der er skyld i de tre læk på Nord Stream-gasledningerne.

  Det siger han ifølge Reuters.

  Han siger samtidig, at situationen er "bekymrende og uden fortilfælde" og at den kræver en øjeblikkelig undersøgelse.

  Du kan læse mere her.

 45. I går kl. 11:42

  Flere ældre skal nyde godt af færre forskellige besøg fra hjemmeplejen

  Ældre skal møde færre forskellige ansigter i hjemmeplejen.

  Det mener et stigende antal kommuner, der derfor har ladet sig inspirere af den hollandske Buurtzorg-model, der kort fortalt går ud på, at små selvstændige grupper med faste medarbejdere skal tage sig af de gamle og plejekrævende.

  Den seneste kommune, der vil tage modellen til sig, er Lemvig.

  - Fordelene er jo helt indlysende for de ældre, for der er jo større genkendelighed for dem, siger formanden for Lemvig Kommunes social- og sundhedsudvalg, Gunnar Lisby Kjær (V).

  Ikast-Brande Kommune var den første til at afprøve modellen herhjemme, og en række kommuner er siden fulgt efter.

  Det gælder Rudersdal, Haderslev, Faxe, Ringsted, Hedensted og Københavns kommuner. Syddjurs Kommune arbejder også med selvstyrende borgerteams.

 46. I går kl. 11:13

  Selskab bag Nord Stream: Der er sket skader uden fortilfælde

  Gasrørledningerne Nord Stream 1 og Nord Stream 2 er ramt af "skader uden fortilfælde", oplyser firmaet bag offshore-rørledningerne, Nord Stream AG, til nyhedsbureauet Reuters.

  - Ødelæggelserne, der skete samtidigt på samme dag på tre strenge af gasrørledningerne i Nord Stream-systemet, er uden fortilfælde, lyder det i en udtalelse fra firmaet.

  Firmaet oplyser også, at det på nuværende tidspunkt er umuligt at estimere, hvornår skaderne er udbedret, så rørledningerne igen er i stand til at transportere naturgas fra Rusland til Europa.

  Rørledningerne er ramt af i alt tre lækager - én 24 kilometer sydøst for Bornholm og to nordøst for øen, fortæller Kristoffer Böttzauw, direktør i Energistyrelsen.

  Ingen af de to gasledninger var i drift, men indeholder gas.

  Du kan læse mere her.

 47. I går kl. 11:08

  Efter gaslækager: Forsvaret sender fregat til området

  Forsvaret har sendt fregatten Absalon afsted til området omkring Bornholm, hvor der har været flere gaslækager. Det erfarer DR Nyheder,

  Fregatten skal blandt andet overvåge området samt advare civil skibstrafik om, at de skal holde sig på afstand.

  DR har forsøgt at få kommentar fra Rigspolitiet, men det har ikke været muligt endnu.

 48. I går kl. 10:32

  Blå partier går med i psykiatriaftale trods stor utilfredshed

  De blå partier i Folketinget har sagt ja til at være med i en psykiatriaftale sammen med regeringen og de røde partier.

  Det skriver ordførere for Venstre, De Konservative, Nye Borgerlige, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Danmarksdemokraterne i en pressemeddelelse.

  Det er dog ikke med armene over hovedet og store smil. Tværtimod. Ifølge de blå partier fik de søndag aften tilsendt en færdig udgave af aftalen mellem regeringen og de andre partier i rød blok, som de så kunne vælge at tilslutte sig eller lade være.

  - Man har givet indtryk af, at man ville lave en bred og langsigtet aftale, men har kun forhandlet med sit eget parlamentariske grundlag. Dermed når regeringens magtfuldkommenhed endnu et lavpunkt, lyder det i pressemeddelelsen.

  De mener ikke, at aftalen kommer i mål med at "forme fremtidens psykiatri".

  - De blå partier er derfor enige om efter et valg, hvor der er en blå regering, at indkalde til brede politiske forhandlinger, hvor opgaven bliver at skabe en reel ti-års-plan for psykiatrien, hvor der også kommer mere fokus på, hvordan vi sikrer en højere målbar kvalitet i psykiatrien.

  Indholdet af selve aftalen er endnu ikke præsenteret.

 49. I går kl. 10:22

  Anklage om bestikkelse i Forsvaret: Ansat modtog næsten tre millioner

  To tidligere ansatte i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse er blevet tiltalt for at have modtaget bestikkelse. Det oplyser anklagemyndigheden tirsdag i en pressemeddelelse, skriver Ritzau.

  Bestikkelsen løb op i værdier for næsten tre millioner kroner for den enes vedkommende og 125.000 kroner for den anden.

  De anklages desuden for mandatsvig ved at have ladet det offentlige betale for ydelser og genstande, som var til privat brug.

  I sagen er desuden to selskaber og tre personer tiltalt for at have ydet bestikkelse, oplyser NSK, National Enhed for Særlig Kriminalitet.

 50. I går kl. 10:07

  Beboere ved Studstrupværket bliver tilbudt genhusning

  Siden torsdag har en brand i en silo på Studstrupværket nord for Aarhus sendt røg ud over lokalområdet.

  Og nu bliver flere naboer tilbudt at komme på hotel - eller få kompensation for at blive indkvarteret hos venner eller familie.

  Det er forsikringsselskabet LB Forsikring, der tilbyder deres kunder genhusning.

  Det oplyser skadeschef i LB Forsikring Anne Mette Kirkegaard i en pressemeddelelse.

  - Mange er meget påvirkede af at have været udsat for den massive røgudvikling fra branden i flere døgn. For nogen er det på et niveau nu, hvor de ikke kan være i det længere. Derfor arbejder vi lige nu benhårdt på at få genhuset dem andre steder, så de kan komme væk fra røgen, siger Anne Mette Kirkegaard.

Mere fra dr.dk