Lynanalyse af reformaftalen: 'Aftalen betyder ikke, at nervekrigen stopper nu'
Aftenens aftale kommer efter flere dages heftig nervekrig mellem regeringen og Venstre og Konservative. Men aftalen betyder ikke, at nervekrigen stopper nu.
En del af aftalen er lavere dagpenge til nyuddannede uden børn. Men det er bundet af et politisk forlig og kan derfor ikke gennemføres før et valg uden accept fra V, K og LA. Det bliver ikke nødvendigvis så nemt, når aftalepartierne vil bruge pengene til at hæve dagpengene i de første måneders ledighed.
Og så er der ønsket om at sænke grænsen for, hvor meget en medarbejder fra et ikke-EU land skal have i løn for at få få adgang til job i Danmark.
Den del af aftalen er der ikke flertal for, fordi Dansk Folkeparti ikke vil være med. Regeringen vil forsøge sig med bare at lægge det til afstemning i folketingssalen i håb om, at V og K ikke kan holde til at stemme imod.
Det betyder alt i alt, at det meste af det, der skal sikre virksomhederne mere arbejdskraft er usikkert og i hvert fald ikke kan gennemføres hurtigt.
S-regeringen har haft succes med at splitte blå blok. Til gengæld er det endt med en reformpakke, der er en del mindre, end regeringen havde håbet, og som den oven i købet kan få svært ved at føre ud i virkeligheden.
