Seneste nyt
15. aug kl. 09:06

Marshalløerne ramt af stort coronaudbrud

Marshalløerne i Stillehavet holdt sig længe fri af coronasmitte, men nu er antallet af smittede steget voldsomt den seneste uge.

- Vi forbereder os lige nu på den hårdeste periode under coronapandemien, siger Marshalløernes sundhedsminister Jack Niedenthal, ifølge Ritzau.

- Det gode ved at alle de her andre lande er blevet ramt før os, er, at vi virkelig forstår, hvordan den her variant opfører sig rent epidemiologisk: Den spreder sig som en steppebrand, siger ministeren.

Alene i hovedstaden Majuro er der registreret 2800 tilfælde. Det er over hver tiende borger i byen, hvor der er cirka 22.500 indbyggere.

På landsplan er 3000 ud af 42.000 blevet bekræftet smittet.

Seneste nyt

 1. 23 min. siden

  Tre virksomheder får indskærpet regler om forbud mod greenwashing

  Tre virksomheder har fået Forbrugerombudsmanden efter sig, fordi de har markedsført produkter med grønne udsagn uden at kunne dokumentere de miljømæssige fordele.

  Det kaldes greenwashing, altså vildledende markedsføring af aktiviteter eller produkter, der præsenteres mere miljøvenlige og bæredygtige, end de er.

  Tre sager er blevet vurderet:

  1. 1

   OIL! Tank & go ApS er blevet udpeget, fordi sloganet "Tank grønnere - ny 95 med mindre CO2-udledning" ikke holder vand. Benzinproduktet var ikke mindre skadeligt for miljøet, skriver Forbrugerombudsmanden.

  2. 2

   C.C. Hansen A/S er blevet udpeget, fordi deres skuresvamp blev markedsført med ordene "100% natural sponge". Svampen havde dog gennemgået en længere forarbejdningsproces.

  3. 3

   Kingfish Dive & Travel ApS er blevet udpeget, fordi de kaldte deres solcreme for "Miljøvenlig" og markedsførte det med at sige "Pas på havet og dig selv med biologisk nedbrydelig solcreme". Solcremen indeholdt dog solfiltre, der havde skadelige effekter, særligt på koraller.

 2. 29 min. siden

  Dødstallet stiger: Mindst 53 migranter døde i forlis ud for Syrien

  Reuters skriver, at den libanesiske transportminister i dag har offentliggjort, at 53 personer nu har mistet livet.

  Skibet var fyldt med migranter, der skulle sejle fra Libanon til Europa. Det er stadig uvist, hvad der har fået båden til at synke.

 3. 31 min. siden

  Politisk flertal sænker elafgiften og hæver børnecheck

  Aftaleparterne med repræsentanter fra regeringen, Venstre, SF, De Radikale, Enhedslisten, De Konservative, Danmarksdemokraterne, Alternativet og Moderaterne. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

  Elafgiften får et nøk ned og børnefamilier får en økonomisk håndrækning.

  Det er blandt resultaterne, efter et bredt politisk flertal har indgået en aftale, der midlertidigt sænker elafgiften til EU's minimumssats på 0,8 øre per kilowatt-time de første seks måneder af 2023, mens børnechecken også stiger næste år.

  - Med aftalen får alle danske husstande og virksomheder en hjælpende hånd. Aftalen løser ikke alle problemer, men kan give mere tryghed hen over vinteren, siger finansminister Nicolai Wammen i en pressemeddelelse.

  Nogle af aftalens hovedpunkter:

  • Elafgiften falder 69,7 øre per kilowatt-time til 0,8 øre per kilowatt-time.

  • Indefrysningsordningen bliver indført for husholdninger og virksomheder.

  • Børne- og ungeydelsen, også kaldet børnechecken, bliver forhøjet med 660 kroner per barn. Pengene bliver udbetalt i januar næste år.

 4. 33 min. siden

  SAS får bøde for informationshåndtering

  SAS må til lommerne for at betale en bøde, de har fået af Stockholm-børsen som følge af pilotstrejken tidligere i år.

  SAS skriver i en pressemeddelelse, at de har fået bøden for deres informationshåndtering, fordi flere medier kunne rapportere om pilotstrejken, før flyselskabet selv gjorde det.

  Da den slags skal oplyses til børsen og dens handlende omgående, har den svenske børs givet flyselskabet en bøde, skriver SAS.

  SAS skriver, at tekniske problemer var skyld i, at deres kunder kendte til strejken, før de selv kunne offentliggøre det, og at de har gjort tiltag til at forhindre, at "insiderinformation" ikke når til medierne, før de selv har udsendt pressemeddelelser.

  Beløbet på bøden er ikke nævnt. SAS oplyser dog, at den svarer til tre gange SAS' årlige bidrag til børsen i Stockholm.

 5. 54 min. siden

  I dag begynder efteråret - i astronomisk forstand

  Den ene dag føles det sommerligt, den anden dag bider vinterens kulde i marv og ben.

  September er en speciel størrelse, og hvornår er det tilladt at sige, det er efterår?

  Tager man de astronomiske briller på, så er svaret, at det er i dag.

  Det er efterårsjævndøgn.

  Efterårsjævndøgnet falder, når Solen står lodret over Ækvator, og dagen og natten er lige lange.

  Herefter går vi på den nordlige halvkugle mod mørkere og koldere tider, mens den sydlige halvkugle kan se frem til forår og længere dage.

  DMI bruger dog de tre klassiske efterårsmåneder, når de laver statistik. September, oktober og november.

 6. I dag kl. 09:05

  Irans præsident ville have CNN-journalist til at bære tørklæde. Så pakkede tv-kanalen sammen

  Det blev ikke til noget interview mellem Irans præsident Raisi (til venstre) og CNN-journalist Christiane Amanpour (til højre) i denne omgang. (Foto: LUDOVIC MARIN © AFP or licensors)

  Alt var sat an.

  Den kendte CNN-journalist Christiane Amanpour var klar til at lave det første interview med Irans præsident Raisi på amerikansk jord.

  Men præsidenten krævede pludselig, at Amanpour, der har iranske rødder, skulle bære tørklæde under interviewet, meddelte en rådgiver.

  Og det kunne hun ikke gå med til.

  - Vi er i New York, hvor der ikke er nogen lov eller tradition for tørklæder, skriver Christiane Amanpour på Twitter.

  Præsidentens rådgiver understregede, at det var "et spørgsmål om respekt", skriver Amanpour, og rådgiveren pegede på hensynet til "situationen i Iran".

  Iran har oplevet voldsomme protester efter Mahsa Aminis død. Hun blev anholdt af moralpolitiet i sidste uge og døde ifølge myndighederne af et hjerteanfald, men øjenvidner melder om, at Amini blev gennemtævet. Hun døde efter at have ligget i koma i tre dage.

  Hun var angiveligt anholdt for at bryde tørklædereglerne i landet, skriver BBC.

  (Foto: (Skærmbillede))
 7. I dag kl. 08:53

  Beskæftigelsen falder efter 17 måneders stigning

  Efter 17 måneder med et stigende antal lønmodtagere i Danmark, var det slut i juli. Her faldt beskæftigelsen med 5000 personer. Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik fredag, skriver Ritzau.

  Fra juni til juli er beskæftigelsen i det offentlige faldet med 5.000 personer, mens antallet af lønmodtagere i det private er uændret. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

  De nye opgørelser bekymrer ikke beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

  - Beskæftigelsen herhjemme følger fortsat en fin udvikling. Selvom der ikke er sket en stigning siden juni, så har vi set stigning i beskæftigelsestallene 17 måneder i træk. Siden januar 2021 er lønmodtagerbeskæftigelsen sågar steget med omtrent 190.000, siger han i en pressemeddelelse.

 8. I dag kl. 08:02

  15 spillere skal bede om 'tilgivelse' efter at have droppet spansk landshold

  Jorge Vilda er omdrejningspunktet for balladen i spansk kvindefodbold. (Foto: Dylan Martinez © Ritzau Scanpix)

  Stemningen på det spanske kvindelandshold i fodbold har længe været på nulpunktet, men sent torsdag nåede den under frysepunktet.

  Her sendte 15 spillere i en e-mail til det spanske fodboldforbund med beskeden, at de ikke vil spille for landsholdet, så længe Jorge Vilda er træner.

  Det oplyser det spanske fodboldforbund, RFEF, torsdag.

  - RFEF kan bekræfte, at vi i løbet af dagen har modtaget 15 e-mails fra 15 spillere på kvindelandsholdet, hvor de siger, at den nuværende situation i høj grad påvirker deres følelsesmæssige tilstand og deres sundhed, og at "så længe det ikke laves om", vil de stoppe på landsholdet, lyder det fra det spanske fodboldforbund.

  Forbundet oplyser ikke, hvilke 15 spillere der er tale om, men udtaler i stedet, at det støtter landstræneren.

  Forbundet siger også, at spillerne kan vende tilbage til holdet, hvis de "indser, at de har begået en fejl og beder om tilgivelse".

 9. I dag kl. 07:54

  For meget skrivebordsarbejde udfordrer frivillige ledere

  Næsten halvdelen af de frivillige ledere, der får gymnastikbørnene til at træne vejrmøller eller spejderne til at tænde bål, overvejer at stoppe på grund af administrative byrder.

  Det viser en ny undersøgelse fra Kulturministeriet.

  Undersøgelsen glæder Dansk Ungdoms Fællesråd, der er interesseorganisation for 80 børne- og ungdomsorganisationer.

  Ikke for resultatet, men for at bringe de frivilliges udfordringer frem.

  - Man bliver jo frivillig, fordi man gerne vil lave noget fedt og nogle seje aktiviteter for børn og unge og gøre en forskel i sit lokalsamfund. Ikke fordi man bare elsker at sidde og bøvle med kommunen, siger forkvinde Christine Ravn Lund.

  Kultur- og kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) vil undersøge, hvordan det kan blive nemmere at være frivillig leder.

 10. I dag kl. 07:39

  Politikere præsenterer ny aftale om 'vinterhjælp' klokken 9.40

  Et bredt flertal i Folketinget er tilsyneladende blevet enige om en aftale om såkaldt "vinterhjælp" set i lyset af de stigende energipriser.

  Finansministeriet har i hvert fald indkaldt til et pressemøde, hvor aftalen bliver præsenteret.

  Her kommer der både til at være repræsentanter fra Venstre, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, De Konservative, Danmarksdemokraterne, Alternativet og Moderaterne.

  Det hele løber af stablen her til formiddag klokken 9.40 i Finansministeriet.

  DR har set et udkast til aftalen. Læs mere om udkastet her.

  Pressemødet kan følges på DRTV, DR1 og her på dr.dk fra klokken 9.30.

 11. I dag kl. 07:11

  Rapport: Ruslands undertrykkelse af borgere når nye højder

  Ruslands undertrykkelse af landets borgere er gradvist intensiveret siden 2012 og har nået helt nye højder siden invasionen af Ukraine.

  Det skriver Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) i en ny rapport.

  Ifølge organisationen har nye love, som er vedtaget af den russiske regering, været med til at skabe "et klima af frygt og intimidering", som har været medvirkende til at indskrænke journalisters og aktivisters arbejde i landet, skriver Ritzau.

  - De russiske myndigheders hovedstrategi er bygget på intimidering, lød det i går fra den tyske advokat Angelika Nussberger, der har stået for OSCE's analyse af humanitære rettigheder og demokratiet i Rusland.

 12. I dag kl. 06:59

  Fredag giver regn mod vest og enkelte byger

  Der vil være en del flere skyer på himlen i dag, end vi har haft resten af ugen. Mod vest giver de også lidt vand. Her er det Gl. Holte. (Foto: Simona Petersen)

  Dagen er startet varmere end resten af ugen, men de fleste kan stå op til et tæppe af skyer, der hænger over os.

  Det kommer senere til at flytte på sig, så der kommer plads til lidt sol mod syd og øst, mens den vestlige del af Jylland får perioder med regn.

  Det kan også blive til enkelte byger andre steder, så husk måske en paraply.

  Temperaturen stiger til mellem 15 og 18 grader, og vinden kommer fortsat fra sydvest med svag til jævn styrke.

 13. I dag kl. 06:37

  USA indfører sanktioner efter iransk kvindes død

  Torsdag har USA indført sanktioner mod syv topfigurer i det iranske militær og sikkerhedstjeneste, efter Irans moralpoliti er blevet beskyldt for at have mishandlet 22-årige Mahsa Amini, der blev anholdt for at gå upassende klædt, skriver Ritzau.

  - Mahsa Amini var en modig kvinde, hvis død i moralpolitiets varetægt var endnu en brutal handling fra det iranske regimes sikkerhedsstyrker mod dets egen befolkning, siger USA’s finansminister Janet Yellen ifølge Reuters.

  Blandt de syv er overhovedet for moralpolitiet, Irans hærchef og Irans efterretningsminister.

  Al ejendom, der tilhører de syv, og som er under amerikansk embedsområde, skal indefryses og meldes til finansministeriet.

 14. I dag kl. 06:09

  Antallet af sager om social dumping stiger

  Antallet af sager om underbetaling og ringere arbejdsforhold for udenlandsk arbejdskraft i forhold til danske stiger på de danske byggepladser. Det viser nye tal fra 3F.

  47-årige Gabriel Ionita fra Rumænien blev sammen med 21 kollegaer snydt af den rumænske underentreprenør Tecnoscavi, mens de arbejdede på byggeriet af den nye Storstrømsbro.

  Her fuskede én af Tecnoscavis medarbejdere med rumænernes timesedler.

  - Han gav os blanke timesedler, som vi underskrev, og så udfyldte han selv timerne. Han skrev slet ikke 11 - 12 timer, som vi havde arbejdet, men i stedet 7,5 time på de pågældende dage. Han tog sig af det hele. Vi skrev bare under, siger Gabriel Ionita til DR Sjælland.

  Tallene fra 3F viser, at fagforeningen forventer at åbne 600 sager mod virksomheder alene i år - sammenlignet med 471 sager sidste år.

 15. I dag kl. 06:04

  Rusland forsøger officielt at indlemme ukrainske regioner

  Prorussiske separatister i fire ukrainske regioner gør nu alvor af trusler, som har ligget i luften i flere måneder.

  I dag skal indbyggerne i en række russisk-besatte områder til stemmeurnerne for at stemme om, hvorvidt de besatte regioner Kherson, Luhansk, Donetsk og Zaporizjzja skal være en del af Den Russiske Føderation.

  Afstemningen varer indtil tirsdag, men nyhedsbureauet Reuters peger på, at der ikke er megen tvivl om, at valget vil falde ud til Ruslands fordel, skriver Ritzau.

  En lang række lande - herunder Danmark - har kaldt afstemningerne i de besatte områder får både ulovlige og i strid med folkeretten.

 16. I dag kl. 00:25

  Højbjerg står tilbage 'med en halvsur smag i munden' efter nederlag

  Pierre-Emile Højbjerg havde travlt med at holde styr på Kroatiens Luka Modric i torsdagens landskamp. (Foto: Antonio Bronic © Ritzau Scanpix)

  Den danske midtbanegeneral Pierre-Emile Højbjerg var splittet efter torsdagens nederlag til Kroatien i Nations League.

  - På nogle punkter var det ok. På andre punkter var det ikke nok. Det gør, vi står tilbage med en halvsur smag i munden, siger Pierre-Emile Højbjerg.

  Danmark nåede akkurat at udligne til 1-1 i anden halvleg, men endte med at tabe opgøret og dermed også førstepladsen i Nations League-gruppen til Kroatien.

  - Det er et ærgerligt udfald. Man står med følelsen af, at vi kunne og skulle have gjort det bedre, siger midtbanespilleren.

  Søndag spiller Danmark sidste kamp i Nations League, når Frankrig besøger Parken. Skal Danmark tilbageerobre førstepladsen, kræver det en sejr over de franske verdensmestre, mens Kroatien skal sætte point til i Wien mod Østrig.

 17. I går kl. 23:40

  Ellemann vil reformere uddannelsessystemet: Det sjette SU-år skal væk

  Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, lægger i et interview med Berlingske op til omlægning af det danske uddannelsessystem.

  Blandt andet ønsker han at inddrage det ekstra SU-år for de studerende. Det betyder, at de som hovedregel maksimalt kan få SU i fem år og ikke længere, end uddannelsen er normeret til.

  - Vores SU er højere end i Sverige og Norge tilsammen. Vi har brug for at investere i uddannelse, men jeg mener, det er rimeligt, at vi fjerner det ekstra SU-år, så vi forsørger de unge, men i den periode som uddannelsen er normeret til, siger Jakob Ellemann-Jensen.

  Ved at fjerne det sjette SU-år vil Venstre frigøre 1,2 milliarder kroner årligt, som partiet ønsker at bruge på erhvervsuddannelserne, professionsuddannelserne samt de naturvidenskabelige uddannelser.

 18. I går kl. 23:27

  Kroatien-træner: Danmark gav os problemer i et kvarter

  Kroatiens fodboldlandstræner, Zlatko Dalic, er imponeret af, hvordan hans spillere torsdag aften havde godt styr på de danske spillere i Nations League-kampen i Zagreb, hvor Kroatien vandt 2-1.

  Danskerne var kun det bedste hold i et kvarter i løbet af opgøret. Det siger Zlatko Dalic på et pressemøde efter kampen.

  - I første halvleg havde vi lidt problemer, specielt i halvlegens sidste kvarter var Danmark bedst. I anden halvleg var vi bedst igen og gjorde det rigtig godt.

  - Vi indkasserede et mål efter en fejlaflevering, og det er svært at gøre noget ved. Ellers er jeg rigtig glad for den måde, vi holdt Danmark væk fra chancer.

  Kroatien kan vinde Nations League-gruppen foran Danmark med en sejr ude over Østrig på søndag.

  /ritzau/

 19. I går kl. 22:44

  Kroatien slår Danmark 2-1 og overtager førstepladsen

  Lovro Majer med ansigtsmasken blev matchvinder, da han scorede til 2-1. (Foto: ANTONIO BAT © Ritzau Scanpix)

  Med to langskudmål fra kanten af feltet besejrede Kroatien her til aften Danmark 2-1 og overtog dermed førstepladsen i puljen i Nations League, et point foran danskerne.

  Kroaterne scorede kort efter pausen til 1-0. Efter et hjørnespark, som ikke blev clearet ordentligt, endte bolden hos backen Borna Sosa, som iskoldt placerede sit indersideskud helt nede ved stolpen til højre for Kasper Schmeichel.

  Med 13 minutter tilbage kom udligningen. Christian Eriksen blev spillet fri et par meter uden for feltet, og med tid og plads sparkede han bolden kontrolleret op i hjørnet.

  Kroaterne svarede hurtigt igen. Ved det efterfølgende angreb skød den indskiftede Lovro Majer bolden ind i højre hjørne uden for Schmeichels rækkevidde.

  I aftenens anden kamp i puljen vandt Frankrig 2-0 hjemme over Østrig.

  Danmark møder i den sidste puljekamp Frankrig i Parken på søndag, mens kroaterne samtidig spiller ude mod Østrig.

  Det er kun puljens vinderhold, der går videre til Nations League Finals.

 20. I går kl. 22:38

  Irans præsident: Vi tolererer ikke kaos-handlinger

  Irans præsident, Ebrahim Raisi, har ved FN's årlige generalforsamling i New York reageret på de omfattende demonstrationer, som i øjeblikket finder sted over hele landet, efter at en ung kvinde døde i moralpolitiets varetægt.

  - Der er ytringsfrihed i Iran - men kaos-handlinger er uacceptable, sagde Raisi ifølge Reuters.

  Han oplyste samtidig, at han har sat gang i en undersøgelse af, hvordan 22-årige Mahsa Amini døde, efter at være blevet anholdt af moralpolitiet.

  Hjemme i Iran har efterretningsministeriet advaret indbyggerne om, at det er forbudt at deltage i demonstrationerne, og enhver, der deltager, risikerer at blive retsforfulgt.

  Torsdag fortsatte urolighederne, og der blev blandt andet sat ild til flere politistationer.

 21. I går kl. 22:26

  Mindst 34 migranter døde i forlis ud for Syrien

  Mindst 34 migranter er ifølge det statslige syriske nyhedsbureau, Sana, omkommet, efter at den båd, som de sejlede i, gik ned ud for Syriens kyst.

  Derudover er 20 personer, som blev reddet, indlagt på hospitalet.

  Ifølge NTB forlod båden for flere dage siden Libanon med kurs mod Europa.

  En af de overlevende siger til syriske medier, at der var 150 personer om bord i den forliste båd.

 22. I går kl. 21:30

  Rumsonde brager i næste uge ind i en asteroide for at ændre dens bane

  Rumsonden blev opsendt i november sidste år. Dimorphos, som sonden skal skubbe til, er en lille måne til en anden, større asteroide ved navn Didymos. (Foto: Jim WATSON)

  Natten til tirsdag vil en amerikansk rumsonde drøne ind i asteroiden Dimorphos med omkring 22.000 kilometer i timen for at ændre dens bane.

  Og nej, der er ikke tale om en scene fra film som 'Don't Look Up' eller 'Armageddon'.

  Asteroiden har heller ikke kurs mod Jorden, men den planlagte kollision skal teste, om det er muligt at ændre asteroidens bane.

  Det kan nemlig blive brugbar viden, hvis der en dag skulle drøne en "dræber-asteroide" mod vor sagesløse Jord.

  Dimorphos er omkring 160 meter i diameter.

  Den amerikanske rumfartsorganisation, Nasa, som står bag missionen, fortalte her til aften om de tekniske detaljer omkring missionen, der er blevet døbt DART (Double Asteroid Redirection Test).

 23. I går kl. 20:44

  Turister kan snart rejse til Japan igen uden visum og andre restriktioner

  Japans stramme rejserestriktioner bliver afviklet den 11. oktober.

  Det oplyser landets premierminister, Fumio Kishida, ifølge flere nyhedsbureauer.

  Dermed kan turister efter to og et halvt års corona-restriktioner igen rejse frit til landet uden at søge et særligt visum på forhånd.

  Det har siden juni været muligt at rejse som turist til Japan, men kun på guidede turer - i starten af september åbnede man for ikke-guidede rejser, men kun hvis hoteller var booket gennem rejseselskaber.

  Alle de restriktioner ophæves - også en begrænsning på, hvor mange turister, der må rejse ind.

 24. I går kl. 20:33

  Fire islændinge anholdt på grund af terrorplaner

  En specialenhed i det islandske politi har anholdt fire mænd i 30'erne i området omkring hovedstaden, Reykjavik, under mistanke om terrorplaner.

  To af mændene er blevet varetægtsfængslet, den ene i en uge, den anden i to uger.

  Mændene mistænkes også for produktion af våben med 3D-printer i stor skala, skriver det islandske medie RUV.

  Anholdelserne er et resultat af flere ugers efterforskning, og ifølge politiet har mændene planlagt angreb på forskellige islandske statsinstitutioner. Der er ikke oplyst mere om motiverne til den planlagte terror.

 25. I går kl. 20:11

  Bornholms Legetøjs Museum sælger ud af samlingen for at overleve

  • Gammelt legetøj til salg i Rønne. (Foto: Dorte Holden Langemark © DR)
  • Det var alt ligefra Anders And-figurer til gamle tegneserier, som blev solgt. (Foto: Dorte Holden Langemark © DR)
  1 / 2

  Bornholms Legetøjs Museum i Rønne har i dag solgt ud af legetøj fra samlingen for at sikre museets overlevelse.

  Det lille private museum har skilt sig af med Hot Wheels-biler, Ninja Turtles-figurer og gamle tegneserier for at kunne blive ved med at betale regningerne.

  Det er blandt andet de stigende priser for el, vand og varme, der har fået legetøjsmuseet i Rønne til at sælge ud, fortæller stifter af Bornholms Legetøjs Museum Mikkel Dahlmann.

  Der er først og fremmest blevet solgt dubletter, men også enkelte ting fra samlingen har måttet forlade museet. Og det har ikke været nemt, siger Mikkel Dahlmann:

  - Det er lidt synd, men hellere at tingene kommer videre og bliver værdsat, end at det står hos os, og vi så drejer nøglen om, siger han.

 26. I går kl. 20:00

  Efterretningstjenestechef: Ukrainske krigsfanger blev tortureret

  Chefen for den ukrainske militære efterretningstjeneste, Kyrylo Budanov, siger nu ifølge Reuters, at mange af de ukrainske krigsfanger, der har været tilbageholdt i russisk fangenskab, er blevet udsat for tortur.

  Det fortalte han ved et pressemøde dagen efter den store fangeudveksling, hvor omkring 300 krigsfanger blev udvekslet mellem Ukraine og Rusland.

  Ifølge den ukrainske indenrigsminister, Denys Monastyrskyj, er mange af de løsladte krigsfanger nu indlagt på hospitalet for at blive behandlet.

 27. I går kl. 19:48

  Israelsk premierminister: Vi ønsker en tostatsløsning

  Den israelske premierminister, Yair Lapid, har ifølge Reuters ved FN's årlige generalforsamling erklæret, at Israel nu går ind for en tostatsløsning med palæstinenserne.

  Det er første gang i årevis, at en israelsk leder har nævnt tostatsløsningen som en mulighed i forhold til at opnå fred i landet. Lapids udtalelser kommer, efter at USA's præsident Joe Biden under et besøg i Israel i sidste måned udtrykte sin opbakning til en tostatsløsning.

  - En aftale med palæstinenserne, baseret på to stater til to folkeslag, er det rigtige for Israels sikkerhed, for Israels økonomi og vores børns fremtid, sagde Lapid.

  Han tilføjede, at det er afgørende, at palæstinenserne lægger våbnene, og at det ikke bliver Hamas og Islamisk Jihad, der tager magten i en palæstinensisk stat. Samtidig opfordrede den israelske leder alverdens muslimske lande, fra Indonesien til Saudi-Arabien, til at anerkende og slutte fred med Israel.

 28. I går kl. 19:35

  Amerikansk udenrigsminister: Den internationale orden er ved at blive opløst

  USA's udenrigsminister, Antony Blinken, taler i FN's Sikkerhedsråd. (Foto: Justin lane)

  Den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, har ved et møde i FN's Sikkerhedsråd opfordret verdenssamfundet til at holde den russiske præsident, Vladimir Putin, ansvarlig for invasionen af Ukraine.

  - Hele den internationale orden, som vi er samlet for at håndhæve, bliver opløst lige foran os. Vi kan ikke - vi vil ikke - lade præsident Putin slippe af sted med det, sagde han ifølge Reuters.

  Den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, læste i sikkerhedsrådet en erklæring op, om at den russisksindede befolkning i Ukraine i årevis er blevet undertrykt, og at det ukrainske styre er nazistisk.

  Samtidig afviste han beskyldningerne om russiske krigsforbrydelser som ren propaganda. Efterfølgende forlod Lavrov mødet.

 29. I går kl. 19:32

  Simon Kjær er tilbage i fodboldlandsholdets startopstilling mod Kroatien

  Simon Kjær er med fra start i aften. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

  Den danske landsholdsanfører Simon Kjær er tilbage i startopstillingen, når Danmark i aften tørner sammen med det kroatiske fodboldlandshold for mænd i Nations League.

  Landstræner Kasper Hjulmand har nemlig valgt den danske forsvarsspiller som en af sine 11 foretrukne til den afgørende kamp.

  Simon Kjær har siddet ude siden november sidste år, hvor han pådrog sig en skade. Men nu er han altså tilbage i rødt og hvidt.

  Danmarks startopstilling ser ud som følger (3-5-2):

  Kasper Schmeichel - Andreas Christensen, Simon Kjær, Joachim Andersen - Daniel Wass, Pierre-Emile Højbjerg, Thomas Delaney, Christian Eriksen, Joakim Mæhle - Andreas Skov Olsen, Martin Braithwaite.

  Danmarks kamp i Kroatien spilles klokken 20.45 torsdag aften og kan følges på dr.dk, i radioen eller DR LYD i LIGA på P4 eller ses på TV 2.

 30. I går kl. 18:03

  Over en million er stadig uden strøm i Puerto Rico efter orkanen Fiona

  • Væltede elmaster giver strømnedbrud. (Foto: RICARDO ARDUENGO)
  • Vandforsyningen er også ramt, og det får folk til at hente vand fra kilder nær bjergene. (Foto: RICARDO ARDUENGO)
  1 / 2

  Omkring en million hjem, butikker og erhvervsejendomme er stadig uden strøm i Puerto Rico, efter at orkanen Fiona søndag ramte øen i det nordøstlige Caribien.

  Da orkanen ramte, blev tre millioner mennesker berørt af strømnedbruddet.

  Mindst otte er omkommet i orkanen, som også har resulteret i jordskred, spærrede veje og væltede huse, skriver Reuters.

  Fiona er nu på vej mod Bermuda med en hastighed på 215 kilometer i timen, og den ventes dernæst at ramme det østlige Canada.

 31. I går kl. 17:49

  Viborg sælger Superliga-profil til ukrainsk storklub

  Justin Lonwijk har spillet 24 kampe på diverse hollandske ungdomslandshold. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

  Fodboldklubben Viborg FF har solgt sin hollandske profil Justin Lonwijk til den ukrainske storklub Dynamo Kyiv.

  Det oplyser Superliga-klubben på sin hjemmeside torsdag.

  Det danske transfervindue lukkede i slutningen af august, men da det ukrainske stadig er åbent, kunne det lade sig gøre at gennemføre handlen.

  Viborg FF skriver desuden, at handlen er den største i klubbens historie.

  - Det var ikke planlagt, at vi skulle sælge, efter at vores transfervindue er lukket, men vi har hele tiden haft en god dialog med Justin om, at han skulle sælges, når der kom en god mulighed for både ham og Viborg, siger Viborgs sportschef, Jesper Fredberg, til klubbens hjemmeside.

  - Samtidig synes vi selv, at vi økonomisk er endt med at have fået et ekstraordinært tilbud, og derfor har vi valgt at sælge Justin med øjeblikkelig virkning

 32. I går kl. 17:28

  Udkast til energiaftale: Milliarder på vej til trængte danskere

  Lavere elafgift, mulighed for at udskyde høje energiregninger og ekstra penge til børnefamilierne.

  Det er nogle af initiativerne i en aftale om at hjælpe danskerne med dyre varme- og elregninger til vinter. Det fremgår af et udkast til den energiaftale, som ifølge DR's kilder er tæt på at være på plads.

  Regeringen har foreslået, at der kommer et loft over privates udgifter til el, gas og fjernvarme, så man kan vente med at betale ekstraregninger til senere. Det er med i aftalen.

  Samtidig er muligheden for at udsætte ekstraregninger udvidet til også at omfatte virksomheder, fremgår det af udkastet til aftaleteksten.

 33. I går kl. 16:55

  Afdelingschef i Justitsministeriet tildelt advarsel efter minksag

  Afdelingschef i Justitsministeriet Anne-Mette Lyhne Jensen er som opfølgning på Minkkommissionens beretning i dag blevet tildelt en advarsel. Det sker på baggrund af rådgivning og indstilling fra Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, meddeler ministeriet.

  Der vil ikke være yderligere ansættelsesretlige konsekvenser i den konkrete sag.

  Anne-Mette Lyhne Jensen var afdelingschefen, som orienterede departementschef i Justitsministeriet Johan Legarth om den manglende lovhjemmel til at slå alle mink ihjel.

 34. I går kl. 16:37

  NGO: Mindst 31 civile demonstranter dræbt i Iran

  Ifølge Reuters har den iranske Revolutionsgarde tidligere i dag advaret om, at man vil retsforfølge de demonstranter, der protesterer mod moralpolitiet, efter at en 22-årig kvinde sidste fredag døde efter være blevet anholdt på grund af hendes påklædning.

  Ifølge øjenvidner blev Mahsa Amini gennemtævet, da hun blev anholdt om tirsdagen. Hun døde om fredagen efter at have ligget tre dage i koma. Moralpolitiets officielle forklaring var, at Amini havde en underliggende sygdom.

  Mindst 31 civile demonstranter er dræbt ifølge menneskerettighedsgruppen Iran Human Rights, som har hovedkvarter i Oslo. Ifølge de iranske myndigheder er mindst otte mennesker blevet dræbt i forbindelse med urolighederne, skriver Reuters.

  Amnesty International oplyser, at man har indsamlet øjenvidneberetninger, som dokumenterer, at de iranske sikkerhedsstyrker skyder med metalkugler ind i de protesterende menneskemængder, og at det har resulteret i både dødsfald og alvorlige skader blandt de demonstrerende, heriblandt også børn.

 35. I går kl. 16:30

  Federer får Nadal som makker i sin afskedskamp

  Rafael Nadal og Roger Federer under træningen forud for deres kamp i Laver Cup. (Foto: GLYN KIRK © Ritzau Scanpix)

  Roger Federer har drømt om at få sin største rival som doublemakker, sidste gang han træder ind på en tennisbane som professinel.

  Og den drøm ser nu ud til at gå i opfyldelse.

  Den 41-årige schweiziske tennisspiller får nemlig spanske Rafael Nadal som makker, når han fredag aften spiller sin sidste kamp i karrieren.

  Ved Laver Cup, der er en tennisturnering mellem nogle af de bedste fra Europa og resten af verden, skal de to rivaler nemlig stå på samme side af nettet. På den anden side kommer Jack Sock og Frances Tiafoe fra USA til at stå.

  Laver Cup spilles fra fredag til søndag, men Roger Federer, der i sidste uge meddelte, at turneringen blev hans sidste, skal kun i aktion fredag.

 36. I går kl. 15:49

  Socialdemokratiet giver ikke meget for Nye Borgerliges advokatvurdering: 'En klar dagsorden'

  Man kan ikke stole på den advokatvurdering, som Nye Borgerlige har bestilt et advokatfirma til at lave om flere ministres juridiske ansvar i minksagen.

  Det mener Socialdemokratiets politiske ordfører, Rasmus Stoklund, i hvert fald ikke.

  Advokatfirmaet vurderer i deres undersøgelse, at der er grundlag for at rejse en rigsretssag mod både Mette Frederiksen og Mogens Jensen.

  Han mener, at Nye Borgerlige som parti har "en klar dagsorden" med at få netop den pointe frem.

  - Hvis Socialdemokratiet hyrede nogle advokater til at fremlægge vores politiske synspunkter, så tror jeg ikke, at folk ville acceptere, at så var det bare uvildigt, det vi kom med. På samme måde anerkender jeg heller ikke, at det skulle være uvildigt, når et andet parti gør det, siger han.

 37. I går kl. 15:42

  32 grindehvaler reddet efter at være strandet ved Tasmaniens vestkyst

  Det er lykkedes at redde 32 ud af de 230 grindehvaler, som i går blev fundet strandet ud fra Tasmaniens vestkyst.

  Det oplyser Tasmaniens vildtlivstjeneste ifølge nyhedsbureauet AP.

  - Ud af de 35, der stadig var i live i morges, så har vi reddet og sat 32 fri, så det er fantastisk, siger lederen af vildtlivstjenesten, Brendon Clark.

  Det er uvist, hvorfor de mange hvaler strandede på den tasmanske vestkyst.

  Indbyggere i området har også været med i redningsaktionen ved at dække hvalerne med tæpper og hælde vand på dem i et forsøg på at holde dem i live.

 38. I går kl. 14:53

  Opsagte lejere fra ghetto får lov til at gå i Højesteret

  En gruppe opsagte lejere fra boligområdet Nøjsomhed i Helsingør har fået tilladelse til at føre sagen om deres opsigelse for Højesteret, oplyser Procesbevillingsnævnet torsdag.

  Landsretten stadfæstede en byretsdom fra november 2020, som fastslog, at det var i orden, da boligselskabet Boliggården, som driver Nøjsomhed, opsagde lejerne.

  Opsigelsen kom som led i en helhedsplan for Nøjsomhed, der var havnet på regeringens liste over parallelsamfund, der dengang var kendt som ghettolisten.

  Med landsretsdommen var sagen i udgangspunktet slut, men lejerne mente, at sagen var så principiel, at de ville have den indbragt for Højesteret.

 39. I går kl. 14:34

  Nye Borgerlige hyrede advokater: Nu konkluderer de, at Mogens Jensen og Mette Frederiksen ville kunne dømmes i rigsretssag

  Partiet Nye Borgerlige har fået advokatfirmaet Lund Elmer Sandager til at lave en juridisk vurdering af, om en eller flere ministre ville kunne stilles for en rigsret og blive dømt i minksagen.

  Og advokatfirmaet vurderer, at både tidligere fødevareminister Mogens Jensen og statsminister Mette Frederiksen ville kunne dømmes, hvis de blev stillet for en rigsret.

  Det skyldes ifølge advokatfirmaet, at de to ministre efter deres vurdering har handlet "groft uagtsomt". Grov uagtsomhed er strafbart efter ministeransvarlighedsloven.

  - Det er - efter vores vurdering - groft uforsvarligt, at man ikke har sikret hjemmel, lød det under præsentationen af konklusionerne.

  DR har forsøgt at få en kommentar fra Statsministeriet. Det har ikke været muligt.

 40. I går kl. 14:30

  Menneskerettighedsdomstol får første kvindelige præsident

  Den irske dommer Síofra O'Leary er blevet udnævnt som præsident for Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

  Hun er den første kvinde, der indtager posten som præsident for domstolen, skriver The Irish Times.

  54-årige Síofra O'Leary afløser islandske Robert Spano, der hidtil har beklædt embedet, skriver Ritzau.

  I et tidligere interview har O'Leary udtalt, at krigen i Ukraine tjener som en påmindelse om betydningen af domstolen.

  - Rettens eksistensberettigelse er at sikre, at Europa ikke genoplever fortidens rædsler, sagde hun i sommer til The Irish Times.

 41. I går kl. 14:15

  Racismeepisode tvinger Kroatien til at lukke tribuneafsnit til dansk landskamp

  Når cirka 1.400 danske roligans skal forsøge at synge fodboldlandsholdet frem til tre point ude mod Kroatien torsdag aften, får de lidt mindre vokal modstand på tribunerne i Zagreb, end de kunne have fået.

  Viceverdensmestrene er nemlig tvunget til at lukke et afsnit med plads til 3.000 tilskuere på Stadion Maksimir efter en racistisk episode under en Nations League-hjemmekamp mod Frankrig.

  På afsnittet skal der være et stort banner med teksten "#NoToRacism".

  Det afgjorde Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa) i juni. Kroaterne appellerede afgørelsen uden held.

  Sportsligt står der meget på spil i torsdagens kamp. Kasper Hjulmand og co. kan snuppe gruppesejren med en førsteplads, mens uafgjort udskyder spændingen til på søndag.

  Kampen i Zagreb begynder klokken 20.45, og du kan læse mere om det her.

  /ritzau/

 42. I går kl. 13:25

  Boligminister: Nu får 160.000 danske lejere ro i maven

  Folketinget har netop vedtaget et lovforslag om et huslejeloft, som ifølge indenrigs- og boligminister Christan Rabjerg Madsen kan give "160.000 danske lejere ro i maven".

  Op til 3. behandlingen i Folketingssalen har regeringen fået en del kritik fra den borgerlige lejr, fordi forløbet er gået stærkt, og de frygter desuden, at der ender med at kunne blive tale om ekspropriation.

  Men det giver ministeren ikke meget for.

  - Vi har haft travlt med lovgiviningen, fordi priserne stiger så voldsomt i øjeblikket. Så det er hensynet til lejerne, der gør, at vi har ønsket, at det skulle gå så hurtigt.

  Desuden påpeger han, at der i processen med lovgivningen har været 300 spørgsmål, en offentlig debat og en eksperthøring - derfor er det efter Rabjergs mening et "velbelyst" lovforslag.

  - Justitsministeriet peger på, at der ikke er nogle udpordringer med ekspropriation. Men fordi der er tale om så mange lejemål, kan man ikke vide sig sikker på, om der skulle være en enkelt lejebolig, hvor der skulle være tale om det. Er der det, så betaler vi erstatningen for det, siger han.

  Huslejeloftet kommer til at betyde, at huslejen i private lejeboliger ikke kan stige mere end fire procent om året de næste to år.

 43. I går kl. 13:18

  To danskere nomineret til månedens spiller i Premier League

  Både Tottenhams Pierre-Emile Højbjerg og Bournemouths Philip Billing er blandt de seks nominerede til septembers bedste spiller i Premier League. (Foto: Paul Childs © Ritzau Scanpix)

  To danske fodboldspillere, Pierre-Emile Højbjerg og Philip Billing, er med i kampen om en eksklusiv pris.

  Midtbanefolkene fra henholdsvis Tottenham og Bournemouth har leveret så stærkt for hver deres klub i september, at de udgør feltet, som dyster om prisen som månedens bedste spiller i Premier League.

  Tottenham er ubesejret i ligaen i september, hvilket Højbjerg blandt andre har bidraget til via et mål og en assist.

  Bournemouth har heller ikke tabt i kalenderens niende måned, og i klubbens to kampe har Billing kvitteret med to scoringer.

  I alt er seks spillere nomineret.

  Kevin De Bruyne fra Manchester City, Marcus Rashford fra Manchester United, Everton-spilleren Alex Iwobi og Aston Villa-midten Jacob Ramsey er ligeledes med i feltet.

 44. I går kl. 12:29

  Kronprinsen tager tidligt hjem fra New York - skal være vært ved selskab

  Når Danmark i dag lancerer sit kandidatur til FN's Sikkerhedsråd i New York, så skulle de danske regeringsrepræsentanter have været flankeret af både kronprins Frederik og kronprinsesse Mary.

  Men kronprins Frederik, som de seneste dage har været i New York, tager i stedet tidligere hjem for at forberede et aftenselskab, som skal holdes på Christiansborg i morgen.

  Det oplyser kongehusets kommunikationsafdeling til Ritzau.

  Fredag holder kongehuset et aftenselskab for regeringen, Folketinget og de danske EU-parlamentarikere i anledning af dronningens regeringsjubilæum.

  Oprindeligt skulle dronning Margrethe have været vært for selskabet, men hun er smittet med corona. Kongehuset har tidligere oplyst, at hun har "almindelige coronasymptomer". Derfor skal kronprinsparret være værter ved arrangementet.

 45. I går kl. 12:22

  Regnbuen slukkes om natten i Aarhus

  Kunstværket "Your Rainbow Panorama" lyser normalt op i det aarhusianske mørke. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

  Lyset i "Your rainbow panorama" vil ikke længere være tændt om natten.

  Det fremgår af en pressemeddelelse fra kunstmuseet Aros, som har regnbuen monteret på toppen af museumsbygningen.

  Regnbuen er normalt oplyst i de mørke timer, men i et forsøg på at spare på energien og at følge regeringens opfordring til at begrænse unødig belysning, vil man nu slukke for lyset fra klokken 24 til 06.

  I en pressemeddelelse fortæller museet, at man også kigger på andre tiltag.

 46. I går kl. 11:59

  Nu er huslejeloftet vedtaget

  Et flertal i Folketinget har for kort tid siden vedtaget det huslejeloft, som regeringen har foreslået i lyset af den høje inflation.

  Loftet kommer til at betyde, at huslejen i private lejeboliger ikke kan stige mere end fire procent om året de næste to år.

  Lejere i private lejeboliger stod til potentielt at kunne få huslejestigninger, da deres leje kan blive reguleret ud fra nettoprisindekset, der stiger på grund af den høje inflation.

  Regeringen har lavet aftalen om huslejeloftet med SF, Enhedslisten og De Radikale.

 47. I går kl. 11:33

  Fem gymnasiedrenge vil sige undskyld til 200 piger

  200 piger i 1.g på Munkensdam Gymnasium i Kolding får nu en undskyldning fra de fem 3.g'ere, der lavede en rangliste over pigernes udseende.

  De fem drenge vil personligt sige undskyld ved det, skolen betegner som en undskyldningssceance.

  Beslutningen betyder også, at drengene får lov at fortsætte på skolen, oplyser rektor Per Møller til TV SYD.

  - Det letteste ville være at bortvise de her fem elever. Men der er ingen læring i at blive straffet mere, end de allerede er blevet. Den straf er så blevet toppet af den efterfølgende udskamning i medierne, siger han.

  Munkensdam Gymnasium har blandt andet rådført sig hos Børns Vilkår og Red Barnet i forhold til at finde en passende udgang på konflikten.

 48. I går kl. 11:20

  Spillerforeningen vil ændre kamptider, hvis der er for varmt

  FC Midtjylland spillede i det første opgør mod AEK Larnaca i 35 graders varme. Det er for farligt, mener Spillerforeningen. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

  Da FC Midtjylland tidligere på året spillede sig videre i kvalifikationen til Champions League mod cypriotiske AEK Larnaka viste termometeret 35 grader ved kampstart.

  Det er alt for høj en temperatur mener Spillerforeningen, de danske fodboldspilleres fagforening.

  Derfor skal der laves regler, som dikterer hvordan varmeforholdene skal være under en kamp, mener de.

  - Vi skal jo ikke have en, der skal falde om, inden vi begynder at gøre noget, siger foreningens direktør, Michael Sahl Hansen, til spillerforeningen.dk.

  - Det er kun et spørgsmål om tid, før der er én, der falder om på banen. Det tør jeg godt lægge hovedet på blokken og sige. Det er det, der kommer til at ske, mener Michael Sahl Hansen.

 49. I går kl. 11:17

  Finlands grænsevagter mod øst fik travlt efter Putins tale

  Der var øget travlhed ved Finlands østlige grænse mod Rusland i går onsdag.

  Det oplyser den finske grænsevagt ifølge Reuters.

  - Tallet er helt klart steget, siger Matti Pitkaniitty, der står i spidsen for grænsevagtens internationale afdeling, om antallet af ankomster.

  4.824 russiske statsborgere ankom onsdag til den finske grænse, oplyser han. Det var en markant stigning fra 3.133 samme dag ugen før.

  Finland er et af få europæiske lande, der fortsat holder grænserne åbne for russere.

  Stigningen i antal ankomster kommer umiddelbart efter en tale fra Vladimir Putin onsdag morgen. Her meddelte den russiske præsident, at Rusland vil mobilisere 300.000 soldater fra reserven til krig i Ukraine.

 50. I går kl. 11:09

  Tre embedsmænd fra Fødevareministeriet får advarsel i Minksagen

  Fødevareministeriet tildeler Tejs Binderup, Paolo Drostby og Hanne Larsen hver en advarsel for deres rolle i Minksagen.

  Det meddeler Fødevareministeriet torsdag til Ritzau i en aktindsigt.

  På forhånd var det besluttet, at ingen af de tre medarbejdere ville blive hjemsendt for deres rolle i sagen om aflivning af alle mink i Danmark.

  Tejs Binderup var afdelingschef i Miljø- og Fødevareministeriet, hvor Paolo Drostby var kontorchef.

  Hanne Larsen var veterinærchef i Fødevarestyrelsen.

  Opdateres...

Mere fra dr.dk