Donald Trump tiltales i sag om 'tys tys'-penge

Den tidligere præsident afviser anklagerne og kalder det 'politisk forfølgelse'.

Den tidligere præsident i USA Donald Trump bliver tiltalt i "tys tys"-sagen, skriver flere amerikanske medier. (Foto: © Alex Brandon, Associated Press)

Den tidligere amerikanske præsident Donald Trump skal tiltales, skriver flere medier, heriblandt CNN og New York Times og nyhedsbureauerne AP og Reuters, på baggrund af flere endnu unavngivne kilder.

Halvanden time senere oplyser distriktsadvokatens kontor på Twitter, at det har kontaktet Donald Trumps advokater for at koordinere Trumps overgivelse.

- Her til aften kontaktede vi hr. Trumps advokater for at koordinere, at han overgiver sig til Manhattans distriktsadvokats kontor for at blive stillet for en dommer for den tiltale, som stadig er under segl. Mere information vil følge, når en dato er fastlagt.

Donald Trump selv afviser anklagerne i en erklæring på sin præsidentkampagnes Twitterprofil.

- Nu har de (Demokraterne, red.) gjort det utænkelige - at anklage en fuldstændig uskyldig person i en handling af åbenlys valgindblanding, lyder det fra Trump, som stiller op som præsidentkandidat i 2024.

- Dette er politisk forfølgelse og valgindblanding på allerhøjeste niveau i historien.

Susan Necheles, en af Trumps advokater, siger til nyhedsbureauet Reuters og det amerikanske medie CBS, at hun er blevet informeret om, at der vil blive rejst tiltalte. En anden advokat, som repræsenterer ekspræsidenten, Joe Tacopina, siger til nyhedsbureauet AP, at han har fået det samme at vide.

- Der er rejst tiltale mod Donald Trump, siger de to advokater i en fælles erklæring ifølge BBC.

- Han begik ikke nogen forbrydelse. Vi vil kraftigt bekæmpe denne politiske forfølgelse i retten, lyder det.

Ekspræsidentens søn Eric Trump kommenterer også den omtalte tiltale på Twitter.

- Det er opportunistisk og målrettet mod en politisk modstander i et kampagneår, skriver Eric Trump på Twitter.

Advokat Joe Tacopina siger ifølge CNN, at Donald Trump formentlig vil blive stillet for en dommer i begyndelsen af næste uge.

Den republikanske formand for Repræsentanternes Hus, Kevin McCarthy, skriver på Twitter, at distriktsadvokaten i New York, Alvin Bragg, som har efterforsket Trump, har forsøgt at blande sig i præsidentvalget.

- Det amerikanske folk vil ikke tolerere denne uretfærdighed, og Repræsentanternes Hus vil stille Alvin Bragg og hans hidtil usete magtmisbrug til ansvar.

De specifikke anklager er ikke umiddelbart offentliggjort.

Sagen om 'tys tys'-pengene

Sagen, ekspræsidenten tiltales i, handler om pornostjernen Stormy Daniels, som hævder, at hun modtog "tys tys"-penge under den amerikanske præsidentvalgkamp i 2016 mod ikke at fortælle om en påstået affære med Donald Trump.

I den forbindelse kan der være sket brud på regnskabsloven, skriver nyhedsbureauet AFP ifølge Ritzau.

Donald Trump har afvist både affæren, og at han var involveret i, at der blev udbetalt "tys tys"-penge til Stormy Daniels.

Stormy Daniels, hvis borgerlige navn er Stephanie Clifford, underskrev en tavshedsaftale 11 dage før det amerikanske valg i 2016. (Foto: © Joe Raedle, Ritzau Scanpix)

Manhattans distriktsadvokatkontor har efterforsket den tidligere præsident i forbindelse med hans påståede rolle i sagen.

En anklagejury på Manhattan i New York City har tilsyneladende stemt for at rejse tiltale mod Donald Trump, skriver de førnævnte medier på baggrund af anonyme kilder.

En anklagejury - eller en storjury, som den også kaldes - er en større gruppe personer, der er udpeget for at afgøre, om der er tilstrækkeligt grundlag for at rejse tiltale i en sag, skriver Ritzau.

Det er første gang i historien, at en tidligere eller siddende præsident i USA bliver tiltalt i en straffesag.

Selve juryen har endnu ikke meldt noget officielt ud om en tiltale mod ekspræsidenten.